hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kritika” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kritika

Found footage

Nem Kehlmann regénye fogja megújítani a horror műfaját, sőt, a történet első fele inkább egy Ragyogás-utánérzetnek/hommage-nak tűnik. - A Büszkeség és balítélet kritikapályázat harmadik helyezettje; Beke Zsolt kritikája Daniel Kehlmann El kellett volna menned című regényéről.

KRITIKA

Életbüfológiai gondatok

Mert visszaríni nincs mit: testbe szorul a létezés, létbüfébe minden holnapunk. Őszológiai csók a Múzsa csókja, áttetsző fény: „rolóhalál”, redőnyrés játéka a falon… – Parti Nagy Lajos létbüfé című kötetéről Lajtos Nóra írt kritikát.

KÖNYVAJÁNLÓ

Visy Beatrix: Madártávlat és halszemoptika (részlet)

Kritikusunk szívesen vállalja a legelső publikációk megmérésének kockázatát, hogy kiterjeszti érdeklődését a Magyarországon kívüli magyar irodalomra is, s erősen foglalkoztatják a női szerzők művei. – Visy Beatrix Madártávlat és halszemoptika című Műút-könyvét egy Ladik Katalinról szóló írással ajánljuk.

Kritika

Az érvelés kényszere nélkül

Míg interpretáció-elméletében Jean Starobinski neve fémjelzi a könyvet, személyes, de valósághű képet kapunk Gyergyai Albertről és az esszéről, a „könyvemberről", a „mesterről". – Turai Laura kritikája Szávai Dorottya Egyenes labirintus című tanulmánykötetéről.

KRITIKA

E kerek nagyvilág bűnös és túlontúlságos szeretete

A barátnémhoz címzett regény elbeszélője maga is kérdésessé teszi, hogy ugyan kihez is szól ez a regény vagy regényben idézett Muraközy Mátyás által másolt (átírt) Balassi töredék és az abban megidézett testamentum, vagyis végrendelet. - Kőszeghy Péter Regénytöredék barátnémhoz – Az élet vidám álorcája című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

Kritika

A kerekasztal árnya

A két vers első olvasásra a két perspektíva megszólalása, örök fiúk monológja az örök apákkal, a második vers azonban a mindenkori kettős szerepet montírozza egymásra, hiszen a férfiban meghal a fiú, amikor apává lesz. – Tomaji Attila Saját sors című verseskötetéről Molnár Krisztina Rita írt.

kritika

Tévésorozatok papíron

Tore Renberg egy író. Aki nagyon szereti a zenét. Vagy a zenével jellemezni a karaktereit. Pålt, az öreg Maidenest. Rudit, a Motörheadest, aki ahogy öregszik, már inkább a Coldplay felé hajlik. Danielt a metáldobost, Veronikát, amint siketen hallgatja. – Modor Bálint kritikája Tore Renberg Holnap találkozunk című regényéről.

kritika

Az összekopott páros

A baráti társaság tagjai passzívan szemlélik, ahogy elmegy mellettük az élet, s környezetük szürkesége annyira rájuk nehezedik, hogy meg sem próbálnak megoldást keresni, s a vágyaik is csak addig tartanak, amíg a beteljesülés bele nem rondít a reménytelen sóvárgásba. - Forgách Kinga kritikája Jana Beňová Café Hyena című könyvéről.

Kritika

Barcelonai csend

Marsé nem szándékolt korrajzot akar adni a Franco-rezsim első évtizedéről: azokat a személyes történeteket, melyeket feltár, nem hagyja érintetlenül a diktatúrában való lét tapasztalata, de a történetekben a személyességre fókuszál. – Juan Marsé Az álmok kalligráfiája című regényéről Szmerka Dániel írt kritikát.

kritika

Valahol Bulgáriában

Ritkán fordul elő, hogy az irodalmi műfajok összevegyítése nem nyomja agyon magát az olvasásélményt, Milen Ruszkov azonban rendkívüli pontossággal és kivételes időzítéssel adagolja és váltogatja a stílusokat anélkül, hogy ez a szöveg egységén bármit is rontana. – Milen Ruszkov Felmagasztosulás című regényéről Beke Zsolt írt kritikát.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Örömlányok és búvárkodás

Próza Nostra - 2015. február 16.

Mivel a sciecne fiction szövegek mindig is központi szerepet játszottak a Próza Nostra életében, szerkesztőként semmi okom támogatni a gépek elleni erőszakos és minden bizonnyal értelmetlen fellépést. - A héten a Próza Nostra, populáris irodalommal foglalkozó online kritikai folyóirat írja a naplót a Literán.

Netnapló

De nem Budapesten

Revizor Online - 2013. október 1.

2 perc 55 másodpercben arról beszélni, hol és hogyan élünk, pontosabban azt megmutatni, hol és hogyan kellene vagy lehetne élnünk, ez már valami. Ilyen hosszú Andrei Şerbannak a bő egy héttel ezelőtt lezajlott Színikritikusok Díja átadó gálájára készült videóüzenete. - A Revizor Online műhelynaplójának mai darabját Jászay Tamás írta.