hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kritika” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kritika

Nem nyughatnak

Kemény Zsófi nagyon elegánsan az orránál fogva vezeti az olvasót szinte a könyv legvégéig, amikor fény derül Giovanni kilétére – Szihalmi Csilla kritikája Kemény Zsófi Rabok tovább című regényéről.

Kritika

Fekete epe

Földényi arra keresi a választ, hogy „[l]ehet-e igényt tartani a teljességre egy olyan korban, amely minden transzcendenciának és metafizikának hadat üzent, és amely számára a legfőbb, mindent kizáró szempont a pillanatnyi, az efemer lett?" – Jánossy Lajos kritikája Földényi F. László A melankólia dicsérete című könyvéről.

KRITIKA

Dolgos, beteg hétköznapok

A Holdvilágképűekben olyan betegségek szerepelnek, amelyek elszenvedői soha nem gyógyulnak meg teljesen, így meg kell tanulniuk betegségükkel együtt élni, és azt időről időre kezelni - gépszerű pontossággal. - Stermeczky Zsolt Gábor kritikája Tóth Kinga Holdvilágképűek című prózakötetéről.

Kritika

A játék oltárán

Teljesen váratlan rímhelyzeteket is képes teremteni, ami talán néha kicsit morbid, vagy akár blaszfémiának is tekinthető, viszont tagadhatatlanul hatásos, megdöbbentő és elgondolkodtató. – Szihalmi Csilla kritikája Erdős Virág Hátrahagyott versek című kötetéről.

Kritika

A nyúlon túl

In medias res kerülünk az elbeszélésbe, nem lepődhetünk meg hát, hogy egy erdő közepén találjuk magunk, és ebből a csapdahelyzetből gyakorlatilag a végéig nem tudunk kikeveredni. – Nagy Gabriella kritikája Szijj Ferenc Növényolimpia című regényéről.

Kritika

Attitűd és életforma

Németh elbeszélői hangja úgy merevíti ki, úgy kelti életre az olykor csak a másodpercmutatóval mérhető pillanatot, hogy a rövidke jelenetből egész estés mozi lesz. Jelenetei komoly érzelmi intenzitással kapnak új értelmezést, s kezdenek egy fiktív történetet. - Németh Gábor Ez nem munka című könyvéről Mészáros Gábor írt kritikát.

Kritika

Nincs helye félrefordulásnak

Budapest. Keleti pályaudvar, kettes metró, kisbolt, posta, trolibusz. Mi magunk, a hétköznapjaink, a létfontosságúnak tűnő, mégis kisszerű harcaink. Tóth Krisztina Párducpompája úgy utaztat minket saját valós és képzelt tereink között, hogy közben végig egy helyben állunk, mert képtelenek vagyunk túllépni azokon a korlátokon, amelyeket készséggel hagytunk felállítani. – Dézsi Fruzsina kritikája.

Szabadpolc

Észjárások és formák

Két könyvet olvasok. Egymás után. Györe könyvének, az Amerikai grafitnak a belső borítóján: regény. Csaplár könyvének, Leona és Leó, a címe alatt: elbeszélések, novellák. Két kortárs író, nagyjából hasonló időben indultak, jelentős életmű a hátuk mögött. – Jánossy Lajos szabadpolca.

Kritika

A lány, aki nem hitt a valóságban

A fiatal lány lázadásával egy egész generációt képvisel, azt a nemzedéket, amely már nem kapott otthonról szigorúan követendő normákat és elvárásokat, amelyiknek már nem volt mi ellen lázadnia. Célia a szabadság terhe alatt az értékek relativizálódásával, a célok elértéktelenedésével küzd. – Rakovszky Zsuzsa Célia című regényéről Forgách Kinga írt kritikát.

Kritika

A szolgáló, a rózsanemesítő, a hostati, a nővér és a történelem

A naplószerűséget az is erősíti, hogy Tompa Andreát elsősorban az érzelmek története érdekli: Hogyan reagálnak a történelem, a politika alakulására, a másik emberre, állatokra, tárgyakra; miben lelik örömüket, bánatukat. - Tompa Andrea Omerta - Hallgatások könyve című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Örömlányok és búvárkodás

Próza Nostra - 2015. február 16.

Mivel a sciecne fiction szövegek mindig is központi szerepet játszottak a Próza Nostra életében, szerkesztőként semmi okom támogatni a gépek elleni erőszakos és minden bizonnyal értelmetlen fellépést. - A héten a Próza Nostra, populáris irodalommal foglalkozó online kritikai folyóirat írja a naplót a Literán.

Netnapló

De nem Budapesten

Revizor Online - 2013. október 1.

2 perc 55 másodpercben arról beszélni, hol és hogyan élünk, pontosabban azt megmutatni, hol és hogyan kellene vagy lehetne élnünk, ez már valami. Ilyen hosszú Andrei Şerbannak a bő egy héttel ezelőtt lezajlott Színikritikusok Díja átadó gálájára készült videóüzenete. - A Revizor Online műhelynaplójának mai darabját Jászay Tamás írta.