hirdetés

Keresési eredmény a(z) „lengyel” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Transatlantyk műfordítói életműdíjat kapott Pálfalvi Lajos

Idén Pálfalvi Lajos polonista, műfordító, irodalomkritikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Lengyel Tanszékének és Közép-Európa Intézetének vezetője vehette a lengyel irodalom és kultúra külföldi közvetítőinek járó legrangosabb lengyel kitüntetést, a Transatlantyk életműdíjat.

Hír

Ma kezdődik a Varsói Könyvvásár

2017. május 18. és 21. között, nyolcadik alkalommal rendezik meg a Varsói Nemzetközi Könyvvásárt, Lengyelország második legnagyobb irodalmi rendezvényét. Nádas Péter, Spiró György és Márai Sándor lengyel megjelenése is fontos eseménynek számít a ma kezdődő könyvvásáron.

KÖNYVAJÁNLÓ

Ignacy Karpowicz: Szálkák (részlet)

A szerelembe esésről már rengeteg könyvet írtak. Meg persze a szerelem elmúlásáról is. Talán a kapcsolatok béklyóját is elégszer elemezték. No de mi a helyzet a ragaszkodással, a hétköznapok által ostromolt szeretettel, a feladatok és fáradságok által betemetett együvé tartozással? – Részletet ajánlunk Ignacy Karpowicz könyvfesztiválra megjelenő új regényéből.

INTERJÚ

Ignacy Karpowicz: A hőseim vezetnek engem, nem én őket

Ignacy Karpowicz idén tavasszal harmadjára érkezik Budapestre, immár a harmadik magyar nyelven is megjelenő regénye bemutatójára. A Szálkákban ismét a mai, "posztmodern" ember és kapcsolatai állnak a középpontban, és a szerzőtől már megszokott módon előkerül a mitológia, az intertextusok, illetve a nyelvnek is fontos szerep jut. - Németh Orsolya interjúja.

HÍR

Magyar szerzők Krakkóban

Két krakkói irodalmi rendezvényen is vendégeskednek magyar szerzők a héten: Röhrig Géza és Tóth Krisztina a 8. Conrad Fesztiválon vesz részt, több magyar író, köztük Háy János, Grendel Lajos és Kovács István pedig a 20. Krakkói Nemzetközi Könyvvásáron mutatja be alkotásait.

OTT JÁRTUNK

Az emlékek nem, csak az érzékek hagynak nyomot

Erős nőkről, eltűnő korszakokról, törékeny biztonságról és az érzéki benyomások erejéről beszélgetett Joanna Batorral Kiss Noémi a Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napján. – Urbán Anikó beszámolója.

HÍR

Október 23-án kezdődik a Krakkói Könyvvásár

A Balassi Intézet Varsói Magyar Intézetének szervezésében október 23-án Íjgyártó Istvánkulturális diplomáciáért felelős államtitkár megnyitó beszédével veszi kezdetét a XVIII. Krakkói Könyvvásár, amelynek kiemelt vendége idén Magyarország.

Könyvajánló

Bogdan Wojdowski: A holtaknak vetett kenyér

„Mikortól nem ember az ember? Hát ez az. Az öreg Baum regélt valamit a szabadságról és más zagyvaságokról, de én nem értek semmit. Az éhezők világát a has irányítja." - Bogdan Wojdowski a varsói gettó falai mögé zárt világot örökítette meg regényében, amely a Park Könyvkiadó gondozásában jelenik meg a könyvfesztiválra. Ebből olvashatnak nálunk most egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Joanna Bator: Homokfelhő

Egy ismerős család vakugrása az ismeretlenbe: a Homokhegyben megkedvelt Bator-hősnők tovább sodródnak a hol barátságos, hol pedig ellenséges világban... - A lengyel írónő, Joanna Bator új könyvéből, a Homokfelhőből ajánlunk egy részletet.

A hét verse

A hét verse - Wisława Szymborska: Szerelem első látásra

A véletlenről, amely két embert egymás felé sodor; a véletlenről, amely miatt két ember épp elkerüli egymást... - A hét verse a lengyel költőnő Wisława Szymborska Szerelem első látásra című költeménye, Szekeres Dóra ajánlja.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Macska, test, vér

2008. október 20. – Barta András
Hogy veszik így át a gépek a hatalmat? Mikor csúcspontjukra érnek, lefagynak, mint nagyapám lábujjai a második világháborúban. Nem is neki fagytak le amúgy, hanem nagymamám sarka, mert amikor kicsi volt, nagyon szegények voltak, nem tudtak mivel fűteni, és nagymamám sarka kilógott a takaró alól, és kicsit megfagyott.

A repülő lányka odafenn kavar

2008. október 19. - Illés Emese
A sztorink pedig még mindig írja magát. Ezt a részét valójában csak ritkán fogom fel épp ésszel. Mindig erre vágytam, hogy legyen egy saját történetem, egy olyan nagy valami, amit majd egész életemben emlegethetek, amire mondhatom, hogy megcsináltam, akármilyen baromság is volt. Azt akartam, hogy legyen egy saját ’filmem’, a fejemben, amit mindig visszapörgethetek, ha éppen pocsék kedvem van. Egy film, aminek díszletei mindig ott lesznek a világban; bármikor visszatérhetek megcsodálni, és arra a pillanatra elfelejtem, honnan jöttem és hová megyek, mert csak az a pillanat a fontos.

Városok az avar alatt

2008. október 11. – Molnár Krisztina Rita
Gondosan fölveszem, zsákba hajítom a tégladarabkákat (építkezési hulladék), kólásdobozokat, de a különlegességekre hajtok. Mint például a fekete-fehér csíkos plüssmacskára, ahogy kikandikál az összetört betondarabok közül. A kékzománcos, egészen laposra préselődött teáskannára. Milyen megdöbbentő egy eredetileg jellegzetesen gömbölyded tárgy szinte kétdimenziósan. Vagy a szélvédőüvegre, amin még rajta volt az autópálya-matrica 2003-ból, és amit tíz körömmel ástunk ki úgy húsz centivel a föld felszíne alól az eddig ismeretlen Károly nevű polgártárssal.

Cserebogarak, franciák

2008. október 9. - Molnár Krisztina Rita
... erről azonnal Jean-Marie jut eszembe, az én Jean-Marie-m, akivel, tizenhat évvel ezelőtt ismerkedtem meg a Karlsruhéből hazatartó vonaton. Szomorú voltam, mert Gy. ottmaradt a pályaudvaron, és nekem vissza kellett jönnöm Pestre. Amikor kigördült a vonat, csak álltam a vonatfolyosón és vagy húsz percig folytak a könnyeim, a kicsit testes német lány, aki mellettem állt, részvéttel teát kínált nekem a termosza kupakjából.

Ötórai

2008. szeptember 18. – Murányi Zita
Lisztet nem játszik, Bachra fúj, nem érdekli, ki komponálta a Für Elisét (Szabó Magdát bele se keverem), viszont. Zseniálisan improvizál. A polka a szakterülete. (Csörömpöl, fickándozik. Majd kicsapja a billentyűket, míg te egy frappánsan szerkesztett a dohányzás halálos feliraton agyalsz.).

Giccs utca

2008. augusztus 29. – Dányi Dániel
Amerre lépsz, a Giccs utca kiterjed nyomodban, és ha már nem látod, más majd látja még, hogy ott van. Egy kicsit minden meghall és visszhangzik a kis minden. Ilyen torony önbizalmakkal Godzilla sincsen. Reggelre minden ferde lesz / és széttörik ezer darabbá. Ó költők, hol van, ki az éj / tündéri tükrét összerakná?Naplóim, ez nem szépirodalom, hanem épp hogy nemszép. Csúnyairodalom, és ti benne vastagon felejtve (fettelve), mint rejtett összefüggések.

Hui! Kurczak?

2008. augusztus 28. – Dányi Dániel
…Magyar Vagyok Nem Turista, rovásírás, nagymagyarország, egy szittya boltos hétről hétre a pénztárgép mögött vagy a sarki padon cigizve a bejáratnál, jónapot, szerbusz, turul és túrórudi, másvalami? fejbőre borostás de egészséges, nem nem, más nem lesz (nemnemsoha) és köszi szépen és bár elintézné annyival hogy ez magyarságtudatos vásárlóknak szóló marketing és kurvára nem ő a célcsoport, sem anno a vidéki rokonságot sem nemeléggé magyar százezreket nem ő nem ez a srác itt…

Tisztelet egy jóbarátnak- és búcsú az olvasótól

2008. július 6. - Boris János
A halála előtt úgy egy hónappal találkoztunk utoljára, amikor (már sokadszor) kórházba készült….Csupaszív, végtelenül szeretetreméltó ember volt, nem ismertem nála jobb barátot soha – és egészen biztosan nagy művész. Sosem búcsúztam el tisztességgel sem tőle, sem kacskaringós életpályámnak ettől a szakaszától; nos, most megtettem.

Kertek és varázslók

2008. június 22. - Csordás Gábor
Egy varázsló -- pontosabban két varázsló -- kertjében járunk, és én mérhetetlenül büszke vagyok arra, hogy ezek a varázslók évek óta a legkedvesebb barátaink; elvégre már gyerekkoromban ilyesmiről álmodoztam (Csilicsala bácsi).

Monogram- és névmutató

2008. május 18. – Lőkös Ildikó
És előre rettegek a családunk jó barátjának, pontosan valahai apám legközelebbi barátjának, a szegedi irodalomtörténész professzornak, Péter Lászlónak a dörgedelmeitől, hogy ennek a slendriánságnak semmi értelme, legalább azt oda kellene írnom a nevek mellé, mikor születtek, esetleg haltak, meg a foglalkozásukat.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

In memoriam 1942-44

Lengyel hon eme Fájdalmai sújtanak. Bűz. Csalás. Halál. Utolsó órám. Emlék, ami megmarad, Oh, bennem nyugszik. Vétkes gondolat. Nem a zsidók műve volt, Hanem a népé. Csillagok. Szalag. A földi...

In memoriam 1942-44

Lengyel hon eme Fájdalmai sújtanak. Bűz. Csalás. Halál. Utolsó órám. Emlék, ami megmarad, Oh, bennem nyugszik. Vétkes gondolat. Nem a zsidók műve volt, Hanem a népé. Csillagok. Szalag. A földi...

In memoriam 1942-44

Lengyel hon eme Fájdalmai sújtanak. Bűz. Csalás. Halál. Utolsó órám. Emlék, ami megmarad, Oh, bennem nyugszik. Vétkes gondolat. Nem a zsidók műve volt, Hanem a népé. Csillagok. Szalag. A földi...

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=100386

Amikor az irodalmi lapok pénzügyi gondjairól írtunk, többen felvetették, hogy ha ennyire kis olvasótáborra számíthatnak ezek a szerkesztőségek, miért nem választják a költséges papír alapú újság...

A pápa üzen

Szeretet áldja a sziveket, melyből szárba szökken a béke. Ne féljetek! Vagyok veletek, de boldogan megyek az égbe. A szőke, lengyel mezők küldtek, jó pásztora voltam én a nyájnak. Örültem az anyák,...

első fejezet

I. Azon az augusztus végi fülledt, nyári éjszakán messze volt már a néhány évvel ezelőtti nyüzsgés és pezsgés. A város scharmeja és eleganciája megkopott. Minden és mindenki fakó és szürke lett. Az...

Felfedezés

JP egyszer felfedezte Amerikát. Hamar visszafordult, annyira ismerősnek hatott a táj. Mint a Balaton északi partja, 1981-ben, fogalmazta meg. Rengeteg lángossütő, olvadtfagyi-árus, kínai...

A busz...(episode II)

A szélvédő előtt, az utastérnek szembefordítva, egy párductestű csinibaba színes, egészalakos fotója kéjelgett. Mellbimbóiba piciny ledeket szerkesztettek valahavolt ügyes kezek, hogy azok az...

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Elkötelezetten, de nem egysíkúan

Merre tovább, Magyarország? - A Palatinus Kiadónál megjelenő esszékötet kapcsán Reményi József Tamást kérdeztük. A Korridor Csoport sokéves munkájának újabb eredménye ez a könyv, mely elméleti vértezettségű, személyes hangvételű írásokat tartalmaz a jelenkori Magyarország helyzetéről. Romsics Ignác, Gombár Csaba, Hankiss Elemér, Bozóki András, Lengyel László is szerepel a kötetben, mely válságtörténetet mutat ugyan be, de nem tragikus színekkel festi a jelenkori magyar történelmet; olyan bensőséges és élvezetes esszéket írnak, melyek közül ritkán olvasható ennyi együtt.

Másfajta rálátás

Szlovákiai magyar szerzők könyvei, a szlovák, cseh, lengyel kultúra követése is feladata a kétlaki, kétnyelvű Kalligram Kiadónak: új könyveikről a Kalligram kiadó magyar szerkesztője, Mészáros Sándor beszélt  literaTV nézőinek.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

VIII. Győri Könyvszalon

Győri Nemzeti Színház nagyszínpada
Kezdő dátum: 2008-10-03 10:00:00

Lengyel Balázs-emlékest

MTA, Kisterem (Bp, V. ker., Roosevelt tér 9., 2. emelet)
Kezdő dátum: 2008-09-30 16:00:00

Könyvbemutatók a Nyelvek Európai Napján

Írók Boltja (Bp, IV. Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-09-26 16:00:00

A rabbi, a samesz, a Kohn és a többiek

Spinoza Színház (Bp. VII. ker., Dob u. 15.)
Kezdő dátum: 2008-09-08 19:00:36

Luis Bunuel: Az öldöklő angyal

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. )
Kezdő dátum: 2008-03-17 21:00:00

Luis Bunuel: Az öldöklő angyal

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u.)
Kezdő dátum: 2008-03-25 21:00:00

Százéves a Nyugat 1. - Konferencia

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp., V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-02-20 10:00:00

Isten hozott, szép angyalok

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-01-25 17:00:00

Varsó fölött az ég - Lapbemutató

Lengyel Intézet (Bp. VI., VI. Nagymező u. 15.)
Kezdő dátum: 2007-11-08 18:00:00

Város és költője - Könyvbemutató

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-11-05 17:00:00
További találatok