hirdetés

Keresési eredmény a(z) „mese” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – A rövid és a hosszú út

Először csak érdekes, vicces, aztán többszöri meghallgatás után tanít is. Úgy, mint ez az alábbi történet, amit kisfiam szájtátva hallgatott végig. – A hét prózáját Szekeres Dóra választotta.

Roma népmesék és mondák gyűjteménye a Könyvmecénás programjában

A Csimota Könyvkiadó ezúttal egy különleges, hiánypótló kötettel várják a mecénások támogatását. Frankovics György, magyarországi horvát etnográfus, író, tudós, publicista legújabb gyűjteménye a roma mese- és mondavilágba vezet bennünket A bűvös puska címmel. A mecénás időszak 2015. szeptember 28-ig tart.

Hírösszefoglaló

Szomorkás karácsony, alakuló mesevilág és ”a” könyvlista

Karácsonyt követően két jelentős kelet-európai költőt is elveszített a világ, nyugatabbra a népmesegyűjtés feldolgozása folyik, valamint a 2014-es év legjobb könyveit rendezik sorba. - Heti hírösszefoglaló a külföldi sajtóból.

KÖNYVAJÁNLÓ

Darvasi László: A Háromemeletes Mesekönyv

Mit keres egy mesekönyvben a Magyar Történelem? Szólhat-e egy mesekönyv önmagáról, helyet cserélhet-e az írójával? Hol van a világ legjobb helye? - Ezekre és még megannyi más kérdésre is választ ad nekünk Darvasi László legújabb mesekönyvében, amelyből most egy részletet is olvashatnak nálunk.

PÁLYÁZAT

A Rajzfilmünnep meseíró pályázata 14 év alattiaknak

A KEDD Animációs Stúdió meseíró pályázatot hirdet 14 évalattiaknak az AEGON-KEDD Országos Rajzfilmünnep alkalmából.

HÍR

Mesemúzeum nyílt Budapesten

A magyar népmese napjához közel, Elek apó kútjával szemben, Kányádi Sándor (akiben a múzeum létrehozásának ötlete megfogant) lakhelyétől kőhajításnyira Mesemúzeum nyílt Budapesten, az I. kerületben található Döbrentei utca 15. szám alatt.

Magasiskola

Toon Tellegen meséi

Egy napon a mókus ráébredt: ostobaság, hogy nem tud ötnél tovább számolni. Felkerekedett hát, elsétált az erdő közepébe... - Toon Tellegen holland író-költő meséit az Európa Kiadó billentyűseként is ismert Varga Orsolya fordította magyarra. A Naphegy Kiadónál hamarosan megjelenő kötetből most három mesét olvashatnak Magasiskola rovatunkban.

PÁLYÁZAT

Lássuk Pálcikát! - Rajzpályázat

A Magvető Kiadó és a prae.hu közös rajzpályázata Darvasi László új mesekönyvéhez március 1-től április 1-ig.

Előszilveszter 2011

Erdős Virág: Közelítő - Nincs mese

Itt nemrég az öröm víg dala harsogott, / s most a Városüzemeltetési Szolgálat / Közrendvédelmi Egységének / éjfekete terepjárója köröz. - Erdős Virág versei a Magasiskolában Berzsenyi Dániel A közelítő tél című művére és a teljes meseirodalomra születtek, elhangoztak a Litera 10. előszilveszterén.

HÍR

Fizetős lesz a nyilvános mesefelolvasás

Fizetőssé teszik a nyilvánosság előtt tartott mese felolvasását: jogdíjmentesen ezután csak a népmeséket és azokat a történeteket lehet elmondani, amelyek szerzője már 70 éve halott.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Futaki Attila - Nikolényi Gergely: Spirál - könyvbemutató

Erdész & Makláry Fine Arts Gallery (Bp, V., Falk Miksa u. 10.)
Kezdő dátum: 2008-05-08 19:30:00

Libiomfi - színház 2 felvonásban

Sirály, Pince  (Bp, VI., király u. 50.)
Kezdő dátum: 2008-04-04 22:00:00

Csillagfiú

Budapest Bábszínház (Bp, VI., Andrássy u. 69.)
Kezdő dátum: 2008-02-07 18:00:00

Libiomfi

Sirály (Bp. VI., Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2007-12-28 22:00:00

Libiomfi

Sirály (Bp. VI., Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2007-12-20 22:00:00

Libiomfi

Sirály (Bp. VI., Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2007-12-22 22:00:00

Can Togay estje

Konzikert (Bp. VI., Nagymező u. 1.)
Kezdő dátum: 2007-06-25 19:00:00

JAK PIKNIK

Gödör Klub (Bp. VII., Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2006-06-10 15:00:00

Maurice Maeterlinck: Pelléas és Mélisande

Bárka Színház (Bp, VIII., Üllői út 82.)
Kezdő dátum: 2006-03-05 19:00:00

Az Író Születésnapja – Bodor Ádámot köszöntik barátai

Kamra (Bp. V., Ferenciek tere 4.)
Kezdő dátum: 2006-03-04 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Litera TV

Menyhért Anna: A kisfiam a társszerzőm

Menyhért Anna irodalomtudományos könyvek publikálása és egy verseskötet után nemrég meseíróként is bemutatkozott. A meseírás fortélyairól, a gyerek és a szülő közötti interakcióról, és a magyar irodalomtörténet elfeledett női szerzőiről beszélgettünk a Litera TV-ben. - Videó.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Karácsonyi mesék 2.

Margit meséi - Henci és Peti aranyköpései

2013. december 28. - Karácsonyi mesék

Karácsonyi gyerekmese-naplósorozatunkban ma Lackfi János kislánya, a tizennyolc éves Margit két meséjét, valamint Esze Dóra és Vámos Miklós tízéves ikerfiai, Henci és Peti aranyköpéseit olvashatják el. 

Karácsonyi mesék 2.

3, 2, 1 - Falánk!

2013. december 27. - Karácsonyi mesék

Karácsonyi gyerekmese-naplósorozatunk mai darabjában Závada Pál és Nádori Lídia kisfia, Závada Jancsi animációs kisfilmjét, valamint Acsai Roland és Acsai Varga Vera kislánya, az ötéves Acsai Zsófi meséjét és rajzát találják. A mese Falánkról, Zsófi jókedvű tengerimalacáról szól.

Karácsonyi mesék 2.

Viktória, a szerencsés

2013. december 24. - Karácsonyi mesék

Gyerekmese-naplósorozatunk mai darabjában Csejdy András és Faludi Laura kisfia, Csejdy Misi készülő mesekönyvéből olvashatnak el egy részletet, valamint megnézhetik Borbély Szilárd kislánya, a nyolcéves Veronika két rajzát is. - Viktória, a szerencsés, akit megtámadtak a szirének, valamint egy csillagokon táncoló angyal és egy tulipán.

Karácsonyi mesék 2.

A malac karácsonya és a japán karácsonymanók kalandjai

2013. december 25. - Karácsonyi mesék

Gyerekmese-naplósorozatunk mai darabjában Benedek Szabolcs kislánya, a hatéves Benedek Nóra Laura két rajzát és Vécsei Rita Andrea kisfiai, Csatai Lénárd, Csatai Nimród, Csatai Kristóf és Nagy-Vécsei Barnabás rajzait és közös videóját tekinthetik meg. 

Karácsonyi mesék 2.

Juli és Lőrinc meséi

2013. december 23. - Karácsonyi mesék

Ahogy azt tettük 2008-ban, idén is arra kértük számos író és költő gyermekét, hogy karácsonyra lepjék meg egy-egy mesével, rajzzal vagy előadással a Litera olvasóit, ők írják a héten a netnaplót. - Elsőként Csaplár Vilmos kislánya, Juli két meséjét, valamint Győrffy Ákos ötéves kisfia, Lőrinc rajzát és karácsonyi előadását mutatjuk be.

Murphy úr és a bűvész

2009. március 14. - Berg Judit
Nem volt könnyű dolgunk: ekkora tömegben mindig vannak vadócok, akiket a játék keretében le is kell lassítani, energiáikat úgy kell alakítani, hogy ne szétverjék a mesét, hanem beépüljenek. Az előadásoknak így elkerülhetetlen része az állandó improvizáció.

Irodalom és Élet

2009. március 13. - Berg Judit
Bori szeme felragyogott, (ismerem ezt a tekintetet, csalhatatlanul jelzi, hogy az agyban a Fantázia fedőnevű protokollt futtatják éppen teljes gőzzel) és előadta, hogy milyen vicces is lenne Jézuska az áruházban, tolná a nagy kocsit maga előtt, de őt persze nem látná senki.

2009: Űrodüsszeia

2009. március 12. – Berg Judit
Spanyoltanulmányaim alatt egyik kedvenc mondatom volt a „tudja, honnan fúj a szél” spanyol változata. Ők ezt így fogalmazzák meg: „tudja, honnan dobálják a köveket.” Hát ez sokat elmond a két nép mentalitásbeli különbségéről. Valahogy így van ez a forgatókönyvírással is. A bőrömön tapasztaltam: mennyire más formanyelvet használ a film és a szépirodalom. Mintha egy idegen nyelven kéne megtanulni beszélni, és ami még fontosabb: gondolkodni.

Városok az avar alatt

2008. október 11. – Molnár Krisztina Rita
Gondosan fölveszem, zsákba hajítom a tégladarabkákat (építkezési hulladék), kólásdobozokat, de a különlegességekre hajtok. Mint például a fekete-fehér csíkos plüssmacskára, ahogy kikandikál az összetört betondarabok közül. A kékzománcos, egészen laposra préselődött teáskannára. Milyen megdöbbentő egy eredetileg jellegzetesen gömbölyded tárgy szinte kétdimenziósan. Vagy a szélvédőüvegre, amin még rajta volt az autópálya-matrica 2003-ból, és amit tíz körömmel ástunk ki úgy húsz centivel a föld felszíne alól az eddig ismeretlen Károly nevű polgártárssal.

A városi gyalogló identitást vált

2008. október 7. - Molnár Krisztina Rita
Ilona kedvesen fogad, én is kedves hangulatban vagyok, mivel már lejátszottam magamban a félbetört hexameterek csatáját. Amikor megláttam a korrektúrapéldányban, hogy a disztichonok hexameterjeit el kellett törni, úgy éreztem, ez legalább akkora baj, mintha a kisujjamat törné el valaki. Még jó, hogy Ilona előre figyelmeztetett rá, lesznek sorok, amik nem férnek el.  Így a sokkhatás elmaradt. Aztán elővettem a Berzsenyi-kötetet és kicsit megnyugodtam. Szegény sorstárs. Az ő hexameterjeit is…
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Mese a hazug ember igaz álmáról

Mese a hazug ember igaz álmáról Egyszer volt,hol nem volt, -az agyában sötét folt volt mindig, még álmában is hazudott, amennyit tudott, amennyit álmodott Egy holdvirágos szép napon nagyon igazat...

Így akarta

Apám már nem él Elnyelte a bűzös posvány Hová tartozni akart Mihez úgy törleszkedett Mintha léte függne rajta S igaz gondolat volt Nincs mese.Így akarta.

Esti mese

 Egyszer volt, hol nem volt, tán még az Üveghegyen is túl, volt egyszer egy öreg király és annak egy világszép lánya, aranyszínű hajjal, búzakék szemekkel és még egyéb anatómiai adottságai is voltak,...

A bíbor virág

/Grimm mese nyomán/ Bíbor virág nyílik völgynek ölén Eltűnt párját keresi a legény Eltűnt párját, a síró csalogányt A madárrá lett gyönyörű leányt Bíbor virág mutasd hatalmadat Varázserődtől falak...

Mameluk - ahogyan Láló látja, 3. rész

További rokonok: • Rossz a rosszal, de rosszabb a rossz nélkül (közben fenyegetően lengeti mutató ujját). Én majd közhelyekben elmondom mi a helyzet, s ha rám hallgatsz, meg is fogsz gyógyulni,...

Mameluk IV. Intermezzo (folytatás és befejezés)

Hát ha nincs geci, bizony spórolni kell, nincs mese, hátha jut még egy tökkelütöttre. Mici, a kis szobatudós alakját vetítette előre, ahogy vitustáncot járt - rángatózott mint egy hideglelős a nyári...

„TesztElek”-re remekelek

(Eszperente „light” – Ihlette „TesztElek”, a Haddszóljon leginkább mosolyt fakasztó „criticusa”) Eme Tekén - város szélén - nevetésre bírt egy egyén; „TesztElek”-nek nevezteték (mert eme néven...

Üveghegy szikrázik

(Grimm mese nyomán) Üveghegy szikrázik Tenger közepében Királylány a haját Fésüli a fényben Sárkány fogságában Él harmadik éven Sárkánynak hét feje Ott nyugszik ölében Szundikál a sárkány A leány...

VÁLASZOK PORTÁL-TÁRSAIMNAK III.

Válasz "Kriptomán"-nak Az 1. válasz folyt. Vagy ott van a historika mintegy 300 évvel későbbi idejéből, de még mindig az ókorba datálható – már a „civilizált” Róma által barbár mód' „dicsővé emelt”...

Csöpp mese

Hullt hajóm roncsa felett Égő vörös tenger nevet. Sír a Nap, könnyét ejti, Cseppjét víz szívébe rejti. Fényhab karja közt fekve Ragyog hajóm sebzett lelke.
További találatok