hirdetés

Keresési eredmény a(z) „nagyvizit” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Nagyvizit

Lator László: Tiltotta az ízlésem

Amikor nem írhattam, a megjelenés lehetőségének legcsekélyebb jele sem volt, akkor is írtam, de csak azt szerettem megírni, amiről úgy éreztem, hogy fontos. Elcsépelt szóval mondva én egzisztenciális verseket írtam. Bár írtam volna többet, de ennyi lett. – Az idén 90 éves Lator Lászlóval készült nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják.

Nagyvizit

Lator László: Én is kaptam a hullámverésből

Amikor a kollégiumi gólyagyötréseken részt vettem – volt egy szavalóverseny, ami abból állt, hogy az embert az első mondatnál félbeszakították, és elkezdték gyötörni –, az első sorban ott ült, és enyhén kancsal, gonosz tekintettel nézett bennünket Kodály Zoltán. – Az idén 90 éves Lator Lászlóval készült nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

Nagyvizit

Marno János: Kapaszkodj a vízbe II.

Mintha az idő maga öltene testet és arculatot, kiben-kiben különbözőt, és toligálná ezeket a maszkjait keresztül a téren, a térben, míg vége nem szakad egy-egy ilyen keresztültoloncolásnak. Ambivalenciám eszerint nem is belőlem, pláne nem a személyiségemből adódik, hanem belőle vagyok én – és mint nem-én is. Csapongok a centrifugális és a centripetális pörgések között... – Marno Jánossal készült nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják.

Nagyvizit

Marno János: Kapaszkodj a vízbe I.

Paradigmák bomlanak el, és tűnnek elő újabb, meghökkentő paradigmák, megkockáztatnám még azt is, hogy ilyenkor az elmében olyasféle nukleáris folyamatok mennek végbe, mint az univerzum bármely más helyén... – Marno Jánossal készített nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

Nagyvizit

Bozsik Péter: Nyivákolok, akár a sarokba szorított macska

Talán írtam néhány olyan verset, amelyet más így nem tudott volna. És úgy érzem, még nem üres a tarisznyám. Lírai tolvajkulcsokat reszelni a szűk baráti körnek. Nem vágyom zajos sikerre, alkalmatlan vagyok rá, kicsivel is beérem. Már. – Bozsik Péternél jártunk nagyviziten, Veszprémben. Az interjú második részét olvashatják.

Nagyvizit

Bozsik Péter: Nem esett Ady-kötet a fejemre

Későn érő típus vagyok egyébként is, hetedikes-nyolcadikos koromban még műanyag katonákkal játszottam, miközben már a barátaim udvaroltak a csajoknak. Az ún. jugoszlavizmust beolvasztási kísérletként éltem meg. Én nem jugoszláv vagyok, hanem magyar vagyok... – Bozsik Péternél jártunk nagyviziten, Veszprémben. Az interjú első részét olvashatják.

Nagyvizit

Aki tudja, ugyanazt tudja I.

„…Aki nem tudja, nem tud semmit. / Aki tudja, mind beledöglik. / Aki nem tudja, nem is élt semmit” – állította egy fiatalkori négysorosában Spiró György. Az 1982-es A Békecsászár című drámakötetéből láthatjuk, hogy ő már akkor „tudta”, hiszen a kezdetektől a történelem húsdarálójába került és saját démonainak kiszolgáltatott emberi lény működése izgatta. – A nagyvizit-interjú első része.

Bodor Ádám 80

Bodor Ádám: A tojásban keresendő

A börtönben, a legeslegfontosabb helyen egy dolgot mindenképp megtanultam: azt, hogy az ember integritása a legnagyobb kincs, ha elveszíted, oda az önbecsülésed, oda mindened. De lehet, ez is a tojásban keresendő. – A 80 éves Bodor Ádámmal készült nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják. 

Bodor Ádám 80

Bodor Ádám: Ott lapul a májunkban

Tudtam, hogy a hatalom nagyon jól tudja, ki vagyok, tehát nem járatom le magam előttük sem, hogy írásaimmal a rendszernek benyalok, nem próbálom elhitetni velük, hogy megváltoztam, mert úgysem hiszik, ha lehallgatnak, tudják, hogy nem igaz, így nem kell hamis szerepeket magamra erőltetnem. – A ma 80 éves Bodor Ádámmal készült nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják. 

Nagyvizit

Utólagos tudás II.

Nagy lassan, nagy nehezen elkezdtem észrevenni, hogy az írás maga mint tevékenység és a nyelv, a magyar nyelv mint anyag nekem sokkal fontosabb, mint korábban gondoltam, és hogy tulajdonképpen ez a fontos. – A Zeke Gyulával készült nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Márton László: A nagyratörő

Gárdonyi Géza Színház (Eger)
Kezdő dátum: 2008-01-18 19:00:00

II. Őszi Irodalmi Szalon

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2005-09-25 10:00:00

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Nagyvizitben Lator Lászlónál

Legutóbb Lator Lászlónál jártunk nagyviziten. Az életműinterjú egy részletét láthatják most, melyben a makói évekről mesélt nekünk. – Tekintsék meg a LiteraTV felvételét. 

LiteraTV

Nagyvizitben Marno Jánosnál

Legutóbb Marno Jánosnál jártunk nagyvizitben. Kétrészes nagyinterjúnk előzményeként tekintsenek meg egy részletet a beszélgetésből, melyben többek között gesztenyéskerti sétákról, kiábrándulásról, a vers születéséről, kamaszkorról és avantgárdról mesél. – A LiteraTV felvétele.

Nagyvizit

Nagyvizit Bozsik Péternél

A Litera stábja legutóbb Bozsik Péternél járt nagyviziten, Veszprémben. A csantavéri író, költő és szerkesztő többek között indulásáról, a délszláv háborúról, áttelepüléséről, a Symposionról, majd Ex Symposionról és Matuska Szilveszterről mesélt nekünk. A hamarosan olvasható nagyinterjú előtt hallgassanak bele a beszélgetésbe!

Bodor Ádám 80

Nagyvizit Bodor Ádámnál

Legutóbb Bodor Ádámnál jártunk nagyviziten. Interjúnkban, mely hamarosan olvasható a Literán, többek között fikcióról és szabadságról, becsukódó ajtókról és szuverenitásról mesélt nekünk. A ma 80 éves Bodor Ádámot nagyvizit-interjúnkkal és annak részeként ezzel a felvétellel köszöntjük! - LiteraTV.

LiteraTV

Nagyvizitben Zeke Gyulánál

Nemrég Zeke Gyulánál jártunk. A Volt egy feketém – A budapesti eszpresszók története, A Bécsi úton és a Kávézók kalauza szerzőjével készült nagyvizit-interjú előtt tekintsék meg a beszélgetés egy részletét a LiteraTV-ben.

Nagyvizit

Nagyvizitben Györe Balázsnál

Györe Balázsnál jártunk nagyviziten. Videónkban többek között felvételiről, egyetemről, Szerb Jánosról és köréről, első, Keszthelyi Rezsőnek köszönhetően a Magvetőnél megjelent, A 91-esen nyugodtan elalhatok című könyvéről, névadásról, képekről és noteszekről mesél. Nagyinterjúnkat hamarosan olvashatják.

Nagyvizit

Nagyvizitben Csukás Istvánnál

Csukás István az Angelika kávéházban többek közt arról mesélt nekünk, mint tehetséges hegedűművész miért hagyta abba a zenélést, hogyan került a Ménesi úti fiúkollégiumba, miként találkozott először a szintén vendéghallgató Orbán Ottóval a bölcsészkari menzán, mi történt az ő valódi egyetemén, a valaha sportboltként létezett Hungária kávéházban, és miért ásott gödröt Sztálinvárosban. – Nagyvizit-interjúnkat hamarosan olvashatják.

Nagyvizit

Nagyvizitben Tábor Ádámnál

Legutóbbi életműinterjúnkat Tábor Ádámmal készítettük. A hamarosan olvasható nagyvizit előzeteseként tekintsék meg a LiteraTV felvételét, amelyben Tábor Ádám többek között a Haris közi lakás történetéről, gyermekkoráról, édesapjáról, Tábor Béláról, társaságról, költőkről, gombfociról és élete első, hintalovon született verséről mesél. 

Nagyvizit - LiteraTV

Poszler Györgynél jártunk

Nemrég a tág horizontú, európai gondolkodás egyik utolsó képviselőjénél, Poszler György esztétánál jártunk nagyviziten Kosztolányi Dezső téri otthonában. Hamarosan olvasható életmű-beszélgetésünkből hallhatnak most ízelítőt. - LiteraTV.

Nagyvizit - LiteraTV

Németh Gábor: Valamiért itt a levegő nagyon különös

A Litera nemrég Németh Gábornál járt Csobánkán. A készülő nagyvizit-interjú beharangozójaként nézzék meg videónkat, melyben szerzőnk megmutatja kertjének zugait, benne a Fekete-erdőből idehozatott fenyőket, kutat és trombitavirágot. És mesél, például Déry Nikijének helyszínéről és egy katonatisztről, aki lányának építette a házat. - LiteraTV.

További találatok