hirdetés

Keresési eredmény a(z) „novella” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Eső 2018. ősz

Sára Júlia: Skicc

Hiszen ott volt az a rohadt papír. Így ahelyett hogy felmászott volna magáért, lehajolt érte valakiért, az életben maradást, úgy tűnik, az ellentétek szülik. Fel helyett le. – Az Eső őszi számát Sára Júlia novellarészletével ajánljuk.

Őszi újdonságok I.

Ezeket a könyveket várjuk ősszel - 1.

A nyári pihenés után a könyvpiac is új lendületet vesz: rengeteg érdekes könyv jelenik meg az őszi időszakban. Összeállításunk első részében a Magvető kiadó klasszikus és kortárs magyar prózai újdonságait mutatjuk be.

HÍR

A legnépszerűbb pályázat idén is JCDecauxé

A Magvető Caféban hirdették ki a JCDecaux által meghirdetett novellapályázat idei eredményét. Az eseményen részt vett Samu Tímea, a JCDecaux Hungary vezérigazgatója, Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó igazgatója, Grecsó Krisztián, a zsűri elnöke, és Mácsai Pál, aki a győztes műveket olvasta fel.

Részlet a könyvből

Szvoren Edina: Verseim (részlet)

A védekezést arra alapozta, hogy a kolléganőm nem kötötte be magát, és hamisan tanúzott. Hátracsaptam az oldalülést, hogy bemászhasson hátulra, mert nem akarta összegyűrni a blúzát a biztonsági övvel. – Szvoren Edina könyvhétre megjelent, Verseim című novelláskötetéből ajánlunk részletet.

Részlet a kötetből

Szántó Péter: A főhős meghal a végén (részlet)

Ülök a kőpadon, megsemmisülve. A fákon néhány madár mozgolódik, inkább csak kötelességtudatból. Fölrebbentek a zajra, és most lassan visszatottyannak az ágakra. Mélyen megalázó érzés, ha az embert megverik. – A Könyvhétre jelenik meg a Kalligramnál Szántó Péter A főhős meghal a végén című könyve. Ebből ajánlunk most részletet.

Részlet a könyvből

Papp-Zakor Ilka: Az utolsó állatkert (részlet)

Nem egészen egy hét múlva eltemették a koporsóban is zümmögő Nagyanyát; a pap láthatóan zavarban volt – nem szokott hozzá, hogy a halott túlharsogja a gyászbeszédet. És attól a naptól fogva már tényleg elkezdhettek úgy élni, mint minden normális család. – A Kalligramnál jelenik meg Papp-Zakor Ilka Az utolsó állatkert című új könyve. Ebből ajánlunk most részletet.

Hír

Novellapályázatot hirdet a JCDecaux

Idén is novellapályázatot hirdet a JCDecaux, amely akciójával alkalmi irodalmi élménnyé szeretné tenné a várakozás perceit. A legjobb tárcanovellák Budapest és a megyeszékhelyek különböző busz- és villamosmegállóiban lesznek olvashatóak magyar és angol nyelven. A beérkezett művek között a Grecsó Krisztián, József Attila-díjas író által elnökölt zsűri válogat.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Krasznahorkai, Vargas Llosa és a holt költők hagyatéka

Ezen a héten Krasznahorkai László újabb Man Booker-díj jelölése, a fáradhatatlan Mario Vargas Llosa, holt költők hagyatéka és a novelláskötetek feltételezett reneszánsza áll reflektorfényben. – Külföldi hírösszefolglalónk következik.

Pályázat

A Tekintet folyóirat novellapályázatot hirdet

A Tekintet folyóirat jeligés novellapályázatot hirdet 18-40 év közötti alkotóknak. A művek terjedelme legföljebb 12 ezer karakter lehet, előnyt élveznek azok a művek, amelyek a mai Magyarország egy-egy égető szociális, gazdasági vagy politikai problémáját állítják középpontba. Határidő: 2017. szeptember 30.

Eredmény

Az Álljon meg egy novellára! pályázat eredménye

A JCDecaux Álljon meg egy novellára! című pályázata hivatalosan is lezárult, a beérkezett novellák értékelése megtörtént. Íme, az eredmények.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Mókuskerék

2008. október 16. - Illés Emese
A cinizmusom. Eddig ő is szórakoztató volt, most már inkább banális. Az iroda csendes pillanataiban nincs más, mint mogorvaság és cinizmus, ha éppen nem kell seggeket nyalni. A két véglet tökéletesen kiegészíti egymást, és talán éppen ez az, amiért zsigerileg nem érzem feszítő kényszerét az alkotásnak.

Apa, bor, számtan, vs.

2008. augusztus 9-10. – Új Éva
"Akkor jössz vissza, amikor akarsz – mondja A. a buszmegállóban állva – ha úgy érzed, unod már magad otthon, vagy eleget dolgoztál, gyere azonnal. Nyugodtan." Tudom, hogy szeret. Tartósan mosolyogni akkor láttam, amikor dolgozott. Én munka közben nem mosolyogok, vagyis ritkán, de jobban érzem tőle magam. Ezt nevezik terápiás írásnak?

MASSA & NESSI

2008. május 26. - Centauri
Míg a Massa Confusa egy véget nem érő, a lehetőségekhez mérten mindent tartalmazó, befaló, átölelő, gazdagon illusztrált krónika mindarról, ami megtörténhetett volna, arról, amit egy elme elképzelt, amit egy „lélek” kóstolt már vagy próbálni mert, amit a lehetséges dolgok köréből merített, addig Nessi nem más, mint a Massa leginkább naplószerű része (énje). A Massa az egész, Nessi a rész.

Tájkép billencs teherautóval

2008. április 27. – Gács Anna
megtorpanok tanácstalanul, aztán hirtelen kitágul előttem a kép, és meglátom az egészet: a napfényben úszó parkot tele pólóra vetkőzött emberekkel, a műtóba kavicsot dobáló gyerekeket, és egykettőre világos lesz, hogy a tűzoltó autó is csak a játék része, a súlyos sisakok alatt gyerekfejek forognak a hozzájuk képest hatalmas kormány mögött, sorban állnak a vezetőfülke előtt, hogy pár percre szuperhősök lehessenek.

Vasárnap: Az elbeszélés nehézségei, és „mellékesen” a napló is lezárul

2008. március 9. - Spiegelmann Laura
Mert akár tetszik ez nekünk, akár nem, a történethez szervesen hozzátartoznak elmondásának körülményei, melyekkel a történet kényszerűen kibővül, és akkor még nem is emlékeztettem magunkat arra, hogy e körülményeknek is számolatlan sok előzménye és eredője van, melyekkel szintén számolni kellene a történetmondás közben.

Rezzenések

2008. január 31. - András Sándor
Az öreg Mezei Árpád mondogatta, mint szürrealista tételt, nincsenek véletlenek. Breton Hegelt szerette Freud és Jung mellett, Hegel szerint a szabadság: felismert szükségszerűség. Ezt az egykor számomra fából-vaskarikát most, Mezei nyomán – látom a mosolyát, ahogyan mondja – hirtelen jobban értem: számomra most szükségszerű lett az Ezredes-utcai séta, ha felismerem, hogy szükségem volt rá, és szükségem volt arra, hogy megismerjem a vidéket, ahol élek.

6. tétel - jinek, jangok, animuszok, animák

2007. november 17. - Scheer Katalin
Akárhogy is nézzük, nőnek lenni azt jelentette, hogy előbb-utóbb (és inkább előbb, mint utóbb) találni kell egy férfit, akiben kiteljesedhet a létezésünk. Akibe, Schopenhauerrel szólva, belehelyezhetjük létünk értelmét, énünk súlypontját.

Az Eichmann házak visszaköszönnek

2007. október – Margit Patrícia Eszter
Ekkor hirtelen úgy tűnt neki lelki szemei előtt, mintha sisakos, egyenruhás SS katonák szellemei próbálnak meggyilkolni engem az albérletben bosszúból. Olyan valóságosnak tűnt számára a helyzet, hogy rohant a lakásba engem megmenteni. Ez egy teljesen irracionális történet volt, amiről egy sor hálás csókkal tereltem el a figyelmét.

Finom átkötés két műfaj között (testes versem, testes novellám)/1

2007. április 14. – Fabó Kinga
Így most párhuzamosan írtam (írok) két különböző műfajban ugyanarról, ugyanakkor – mégsem ugyanazt. Átfedések lehetségesek; azonosság nem. A vers azóta sem készült el; így azt majd máskor máshol… (bár a kettő együtt lett volna érdekes). A novella viszont igen.

Február kilencedike

2007. február 07. - Tamás Gáspár Miklós
…mintha a Madison (Wisconsin)-i egyetem egyik antropológusát olvasná a dél-gambiai népszokásokat és balladákat összegyűjtő svéd expedíciónak a francia nyelvű előszóval ellátott, Uppsalában megjelentetett beszámolójáról. A szerzőt mintha jobban érdekelné a Cornell University rivális tanszékének a fölfogása, mint Dél-Gambia.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Z és az árnyékemberek

Hűvös, kellemetlen, de megszokott érzés ami a gerinc körül gyűlik össze, a tv csatornák váltogatják egymást. Gyűlni kezdenek az árnyékemberek, a takaró és a párna szagtalan, kemény...a kép kissé...

Éjjeli műszak

„Aki ilyen későn fent van még, otthon, egyedül a vibráló képernyő előtt, annak nincs élete”, gondolta W. Körbefordult a székén és nyújtózott egyet, majd újabb cigarettára gyújtott. Meglötykölte a...

Clark Kent Valódi élete

Tépő Donát: Clark Kent valódi élete Tizenkét hét. Nem rossz – egyre tovább húzom – gondolta, ahogy a vízből kilépvén felnézett a nyakigláb pálmafákra, melyek unottan dédelgették gyermekükként a...

IRODALMI PÁRBAJ! ¦ Első oldal

Jelen közlésben ¦ a helyhez illő módon ¦ a mai nappal IRODALMI PÁRBAJRA hívtam ki: ¦ «ajanosi», ¦ «kriptoman» fedőnév alatt, itt, e honlapon publikáló urakat. Gáláns ajánlatot tettem nekik. I....

A „TERMÉK” KÓD ¦ III.

„Termék” Rendek: - [1,11.10-1,99.99] - Irodalmi „Termék” Osztály Rendjei: - [1,11.10-1,19.99] - Prózai darabok Osztály Rendjei: - [1,11.10-1,11.90] - Szöveggyűjteményi darabok Osztály Rendjei: -...

A "TERMÉK"-KÓD - Kódszerkezet 2.

 „Termék” Rendek: - [1,11.10-1,99.99] - Irodalmi „Termék” osztályok Rendekbe sorolása: - [1,11.10-1,19.99] - Prózai darabok Rendjei: - [1,11.10-1,11.90] - Szöveggyűjteményi darabok Rendjei: -...

novella

nu, képzeld mitörtént, máma velem; kiszúrtam a metron, hogy megjelent terry prachett manák trilógiájának harmadik - furcsamód - befejező kötete, ami értelemszerűen, nincs meg nekem. mi, ilyenkor a...

Így írok én

Így írok én Ez a néhány bekezdés nem az általam nagyon tisztelt, közismert írónk szatirikus művének plagizálása akar lenni, hanem egy alkalom arra, hogy bepillantást engedjek az én sajátos...

Egy árva hópihe... (novella)

Egy hideg téli estén, amint sétáltam az elhagyatott utcán, láttam, hogy egy kislány, aki úgy 4-5 éves lehetett, nézett ki egy ablakon. Szőke haja 2 copfba volt befonva, de mégis kócos volt. Nézte,...

kérdésem hozzátok

Azt, hogy mostanában szinte semelyik írásomhoz nem kapok hozzászólást, mondjuk megszokom valahogy. Viszont nem találom a Választóvonal c. írásomat. Aki látja, mondja már meg, hova lett??? Ez volt az...
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Vári György: Nem rosszak a novella esélyei

A Beszélő novellakonferenciáján Vári Györgyöt kérdeztük a magyar kisepika történeti megítéléséről, aranykorairól, elfeledett nagyjairól és a jelen novellisztikájáról.

Mészáros Sándor: Nem biztos, hogy finnyásnak kell lenni

A Beszélő által szervezett novellakonferencián Mészáros Sándorral, a Kalligram Kiadó és folyóirat főszerkesztőjével beszélgettünk arról, hogyan lehet felfuttatni egy novelláskötetet, mennyi idő kell egy stabil írói brand kialakításához és, hogy az íróknak igenis megéri kísérletezni és nemcsak regényben gondolkodni.

A királynő új ruhája és a Fejlövés

A Képzett Társítások - AEGON-estek a Bárkában legutóbbi alkalmán Grendel Lajos és Bacsó Péter voltak a vendégek, a zenéről Oláh Kálmán és Bacsó Kristóf, Bacsó Péter fia gondoskodtak.
Grendel Lajos és Bacsó Péter 20 éve ismerik egymást - s hogy mi az a közös film, amelyen dolgozni szerettek volna? Egy Grendel-novella, a Vezéráldozat lett volna az alapanyag - erről beszél Bacsó Péter.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

JAK-füzetek bemutató

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-01-16 16:00:00

Utószó

Kortárs Művészeti Intézet (Dunaújváros)
Kezdő dátum: 2007-10-04 17:00:00

A nézőtérrel szemben: Háy János

Sirály (Bp. VI., Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2007-03-14 18:00:00

Majomparádé – Fagyott kutya ló-bál

Merlin (Bp. V., Gerlóczy u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-03-02 20:00:00

EFOTT 2006 (júl. 18-22.)

Balatonzamárdi
Kezdő dátum: 2006-07-22 11:00:00

Balogh - Bíró - Kocsis: Az utolsó párttitkár

Bella Costa étterem (Berettyóújfalu, Dózsa György u. 28.)
Kezdő dátum: 2005-11-07 17:00:00

Parti Nagy Lajos: Hősöm tere - hang/játék

Tilos Rádió, 90,3 MHz
Kezdő dátum: 2005-10-09 22:00:00

Parti Nagy Lajos: Hősöm tere - hang/játék

Tilos Rádió, 90,3 MHz
Kezdő dátum: 2005-10-08 22:00:00

Parti Nagy Lajos: Hősöm tere - hang/játék

Tilos Rádió, 90,3 MHz
Kezdő dátum: 2005-10-07 22:00:00

Parti Nagy Lajos: Hősöm tere - hang/játék

Tilos Rádió, 90,3 MHz
Kezdő dátum: 2005-10-06 22:00:00
További találatok