hirdetés

Keresési eredmény a(z) „orosz” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Könyvajánló

Vlagyimir Szorokin: Tellúria

Beutaztam Rjazanyt lóvagonban, vérrel és spermával váltottam ki magam a tartariai gengszterek fogságából, dolgoztam rakodómunkásként Baskíriában, éltem tolvajként Urálban, megvetett koldusként Barabinban, eltöltöttem három hónapot egy tellúriai vizsgálótáborban, ahol négyszer megerőszakoltak. - Vlagyimir Szorokin új regényéből olvashatnak egy részletet.

Interjú

Victoria Popiney: Fiatal voltam és vakmerő

Egy pétervári kiadó Esterházy Pétert szerette volna kiadni, két művére gondoltak, a Kis Magyar Pornográfiára és a Termelési regényre. Kockát dobtunk egy másik magyar műfordítóval, én a Termelési regényt kaptam. - Victoria Popiney orosz műfordítót Nagy Gabriella kérdezte. 

HÍR

Ulickaját homoszexuális propagandával vádolják

Ljudmila Ulickaja azt állítja: az orosz hatóságok "homoszexuális propaganda"-vizsgálatnak vetik alá az általa összeállított gyerekkönyvsorozat egyik kötetét, és őt magát is ki akarják hallgatni az ügyben. Az illetékes szervek tagadják a vizsgálat tényét és a kihallgatási terveket is.

KÖNYVAJÁNLÓ

Oleg Pavlov: Orosz trilógia

Oleg Pavlov a munkatáborok hétköznapjait jeleníti meg - a szovjethatalom utolsó óráiban. Az orosz irodalmi hagyományok hű követőjeként, egyszersmind megújítójaként mutatja be, hogy a katonaság hogyan züllik le a szocializmus széthullásával nagyjából párhuzamosan. - A Magvető Kiadónál megjelent regényből olvashatnak most részletet nálunk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Dmitry Glukhovsky: Orosz népellenes mesék

Dmitry Glukhovsky generációja egyik legnépszerűbb orosz írója, új, Orosz népellenes mesék című könyvével a politikai szatíra világába kalandozik. Az Európa Könyvkiadónál megjelent kötetből olvashatnak most nálunk egy részletet.

OTT JÁRTUNK

Az átértékelés krízise után

Ljudmila Ulickajával legújabb kötete, a visszaemlékezéseket, esszéket, interjúrészleteket tartalmazó Örökbecsű limlom megjelenése alkalmából Goretity József, a könyv fordítója beszélgetett november 28-án a Corvin Moziban, a Magvető könyvkiadó estjén. A kötetből Balogh Judit olvasott fel részleteket. - Szűcs Teri beszámolója.

INTERJÚ

Dmitry Glukhovsky: Az volt a célom, hogy kiakasszam őket

Dmitry Glukhovsky generációja egyik legnépszerűbb orosz írója, aki Metró 2033 című regényével hatalmas nemzetközi sikereket ért el, könyvét csak Oroszországban több százezer példányban adták el és videójáték is készült belőle. Új, magyarul olvasható Orosz népellenes mesék című könyvével a politikai szatíra világába kalandozik. - Szathmáry-Kellermann Viktória beszélgetett a szerzővel.

HÍR

Ljudmila Ulickaja Budapestre látogat

Ljudmila Ulickaja Örökbecsű limlom című kötetének megjelenése alkalmából Budapestre látogat!

HÍR

Szolzsenyicinről a Terror Házában

Egy orosz hazafi - Alekszandr Szolzsenyicin (1918-2008) címmel mutatja be a nagy hatású ellenzéki orosz író életművét a Terror Háza Múzeum szombaton megnyílt kiállítása.

HÍR

Madách és Örkény műveinek orosz fordítói díjat kaptak

Magyar Rapszódia-díjjal ismerték el Oroszországban Tatyjana Voronkina és Jurij Guszev orosz műfordítók munkásságát.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Az Animáció világnapja

Budapesten a KINO-ban, Debrecen több helyszínen
Kezdő dátum: 2008-10-28 11:00:00

A Nap utcai fiúk visszajönnek

Forrás Galéria (Bp, VI. Teréz körút 9.)
Kezdő dátum: 2008-10-09 18:00:00

Függetlenek Éjszakája

Budapest, több helyszínen
Kezdő dátum: 2008-09-20 18:00:00

A rabbi, a samesz, a Kohn és a többiek

Spinoza Színház (Bp. VII. ker., Dob u. 15.)
Kezdő dátum: 2008-09-08 19:00:36

Dubravka Ugrešić: A fájdalom minisztériuma

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-05-22 16:00:00

Szabad-e szomjasan repülni?

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u.)
Kezdő dátum: 2007-12-28 20:00:00

KÉSELÉS VILLÁVAL

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-09-19 19:00:00

Tóték

Zsámbéki Színházi Bázis
Kezdő dátum: 2007-08-20 21:00:00

Örkénytől Örkényig

Petőfi Irodalmi Múzeum díszterme (Bp, V., Károlyi Mihály u.)
Kezdő dátum: 2007-06-05 18:00:00

Késelés villával

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-06-13 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Történések

2008. október 4. szombat – Füzi László
Tíz kötetet közöltünk Ryszard Kapuścińskitől, az utolsó kötet utolsó  mondatai így hangzanak: „A mosoly életszükséglet - a ránk mosolygó ember erőt és optimizmust kölcsönöz, fokozza biztonságérzetünket. Amikor valaki ismeretlennel találkozunk, hálásak vagyunk neki, ha ránk mosolyog. Milyen kellemes, milyen örömteli érzéssel tölt el bennünket ez a mosolygós arc”. Ha visszaemlékszem találkozásainkra, felidéződik bennem, hogy Kapuściński mindig mosolygott…

Még mindig könyvekről

2008. október 3. - Füzi László
Judt például az ötvenes évekre tette (Nyugaton) a régi világ szétesését, s onnét indulva mutatja be a jóléti állam kialakulását, Castells a hetvenes évekre teszi (az Egyesült Államokban) az információs társadalom kialakulásának kezdetét. John Lukacs is sokat foglalkozik a század periodizálásával, munkáiban a rövid huszadik századot, az 1914-től 1989-ig terjedő huszadik századot fogadja el.

Szeretem Budapest, szeretem Sepsiszentgyörgy

2008. július 14. - Becsey Zsuzsa
Hiszen ezentúl itt és most vegyem tudomásul, nem párommal értekezem, se nem barátnőmmel, hanem egy fürdőhelyen igenis tessen úgy beszélni, akár zuhany alatt is, meztelen, hogy azt mindenki aki a fürdőben, értse. Minden kíváncsi szem. Kivétel nélkül. Elvégre közvagyon, közösen fizettünk a ház, a víz, a fák, a cementhideg fürdőért. És mégsem. Szeretem az embert, s a világot. Az álmokat, emléket. Sepsiszentgyörgy és Budapest között.

Egy tegnapi kalitka

2008. július 9. - Kali Kinga
Suksin autodidakta író volt, kicsit kevésbé látványosan önpusztító autodidakta, mint mondjuk Panait Istrati, a román irodalomnak szerintem egyik legérdekesebb alakja, aki a nizzai korzón borotvával vágta el a saját nyakát, a belső zsebében búcsúlevéllel, Romain Rollandhoz intézve, akit nem is ismert – innen kezdődött írói élete, no, meg valójában a magánemberi is, mivel túlélte a halálosnak szánt metszést...

Az ég a regényekben

2008. július 8. - Kali Kinga
A sár stimmel, igaz, csak ablakon keresztül, és ez így nem nagy történés; de legalább azt bebizonyítom, miért jó egy írónak akkor is, ha nem csinál semmit, csak ül, és nézi a szürke árnyalatait az égen a különböző napszakokban, mert hátha jó lesz valamire. Valamikor csak elborul az ég a regényekben is: nem árt a szürke árnyalatait fejben kikeverni előre, és eltárolni az emlékezés széfjében, ínségesebb időkre.

A Dunánál

2008. június 29. vasárnap - Végel László

A piacok, a pályaudvarok és a kis kávézók mellett a parkokat kedvelem legjobban, a parkokat, amelyeknek a hangulata felidézi a régi újvidéki polgárság életmódját. Kiülni a parkba, valamikor ünnepet jelentett, és a vasárnap délutáni sétára is fel kellett készülni, ki kellett választani a megfelelő gardróbot és vissza kellett nyerni a lelki nyugalmat.

Majdnem száz év magány

2008. június 14. - Józsa Márta
Hogy mi történt ma este az Insomniában, az maradjon az én titkom, kedves olvasó, hacsak a holnapi naplóban el nem lotyogom: lassan megérkeznek a volt osztálytársaim, iszonyú stréber, azaz madár dolog lenne naplót írnom, amikor velük is sörözhetek. Madárnak hívtuk a strébereket, mert magolnak. Legyen, aminek lennie kell: szeretem a volt osztálytársaimat, hiszen magamat is szeretem.

MASSA & NESSI

2008. május 26. - Centauri
Míg a Massa Confusa egy véget nem érő, a lehetőségekhez mérten mindent tartalmazó, befaló, átölelő, gazdagon illusztrált krónika mindarról, ami megtörténhetett volna, arról, amit egy elme elképzelt, amit egy „lélek” kóstolt már vagy próbálni mert, amit a lehetséges dolgok köréből merített, addig Nessi nem más, mint a Massa leginkább naplószerű része (énje). A Massa az egész, Nessi a rész.

A kör bezárul

2008. május 11. - Gerlóczy Ferenc
Valóban figyelemre méltó, hogy a vasárnapot, amelyet a magyar vásárnapnak (pláza-day), az orosz feltámadásnak (voszkreszenyije) tekint, Vinicius a teremtés napjának mondja – ami egy bizonyos értelemben végül is stimmel, hiszen a teremtés első napja vasárnap volt, s a hetediken, vagyis szombaton pihent meg az Úr..

Valaki neheztel rám

200. március 27. - Farkas Péter
 Erről egy nagyon-nagyon korai szövegem jut eszembe, a hetvenes évek közepéről, amiben egy vallatáskor megerőszakolt nő beszél, akinek áramot vezettek a hüvelyébe, majd megerőszakolták, és később valaki fölrója neki, hogy a történtek leírásakor a "megbasztak" szót használja, amikor a történteket árnyaltabban is ki lehetne fejezni.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Félelem - 1. rész

Hazafele igyekezett, az őszi szél lökésszerűen fújt, időnként felkavarva az utcán fekvő faleveleket. A hideg hirtelen jött a hónapokon át tartó forróság után. Átmenet nélkül érkezett a borzongató...

NEVETŐ LEXIKON

Ötlötte, írta és közreadja: „Yogi Bear” „Tűzlelkű” „Űrvándor” „Geniefox” „Firesoul” „Spacewanderer” „Tündérróka” „Maci Laci” Róka Béla bakteriológia: a szociál-pszichológiának egy speciális, a...

NEVETŐ LEXIKON

NEVETŐ LEXIKON Közreadja: „Yogi Bear” „Tűzlelkű” „Űrvándor” „Geniefox” „Firesoul” „Spacewanderer” „Tündérróka” „Maci Laci” Róka Béla kesztyűbe dudálás: Német nyelvterületről származó, középkori...

Kilenc mondat nagyapámhoz...

 Nehéz elmondanom talán nem is lehet nincs rá szavam mert a képzelet bicegő árnyékként halad mint fejemben minden gondolat csak semmi üres mondatok hullnak alá s a lapok fehér hótengerébe vesznek míg...

Tisztelet Greensbergnek

Magyarország baszd meg a hazugságaidat! Itt élünk e hazán. Nincsenenek illúzióink. Hajléktalanok, igavonók, Machiavellik, herélt értelmiség. Húzzuk az igát, gyereket adunk túszul a sorsnak. Mindenki...

Az orosz hacker szenzációs felfedezése!

Vlagyimir Grishin orosz hacker szenzációs felfedezése az egész világot bejárta. A Nasa szerverét feltörve Grishin az amerikaiak első holdutazása során készült titkos dokumentumokhoz jutott, melyeket...

White House

  a bolond, aki általában egy kis bevásárlókosarat szokott maga után húzni most is ott volt a buszmegállóban. mindig csendes, soha, senkit nem bánt, ugy szokta, hogy erre-arra téblábol és fontoskodva...

Az orosz hacker szenzációs felfedezése!

Vlagyimir Grisin orosz hacker szenzációs felfedezése az egész világot bejárta. A Nasa szerverét feltörve Grishin az amereikaiak első holdutazása során készült titkos dokumentumokhoz jutott, melyeket...

A szárnyak hídja #8

A gyerek akkorra már kitotyogott a kisszobából, a Kis Gerő fia, alig kétéves kiskölyök, szakasztott az apja, és ott vinnyogott az ajtófélfába kapaszkodva. Kis Gerő pedig mit tehetett mást. Egy másik...

A szárnyak hídja #7

„Mi a fasznak? Mi az apám retkes faszának üzleteltem én EZEKKEL!! Oroszok! Baszdmeg! A kurva tetves mocskos anyjukat!! Oroszok! A kurva oroszok!!!” Kis Gerő csukladozva sír, orrán-száján folyik a...
További találatok