hirdetés

Keresési eredmény a(z) „próza” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A hónap szerzője

Szilasi László: Kész regény 2.0

Volt benne kalózlobogó, elásott kutya és kertek alatt ólálkodó farkas, volt benne Horthy-fasiszta és Hitler-fasiszta, benne voltak a ’19-es harcosok, a spanyol front proletár hősei meg az illegális kommunisták. – Részlet a hónap szerzője, Szilasi László készülő regényéből.

A hónap szerzője

Grendel Lajos: Szűz Mária eligazítja Pírit

– Nem fog a fiad meggyógyulni, hacsak nem kérsz bocsánatot mindenkitől, akit elárultál. Azzal Píri felébredt, s igen elcsodálkozott. Ugyanakkor olyan maró fájdalom költözött belé, amilyenről eddig fogalma sem volt. A lelkiismeretem? És még jobban elcsodálkozott. – A hónap szerzője, Grendel Lajos novelláját olvashatják.

Díjak

Összeállt a Margó-díj tízes listája

Kiderült, melyik 10 könyv nyerheti az első Margó-díjat. A díjakat október 10-én adják majd át. A jelöltek: Bíró Zsófia, Kollár-Klemencz László, Babiczky Tibor, Láng Orsolya, Sára Júlia, Péntek Orsolya, Sirbik Attila, Papp-Zakor Ilka, Mán-Várhegyi Réka és Totth Benedek művei.

Díj

A Margó keresi a legjobb első prózakötetet!

A Margó Irodalmi Fesztivál, amely eddig is a tehetséges pályakezdő írók támogatójaként tevékenykedett, 2015-től minden évben díjazni kívánja az előző év legjobb elsőkötetes prózaíróját. A nevezési határidő: 2015. augusztus 17. 

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája - Bodor Ádám: Erdei áldás

Bodorról kábé olyan nehéz lejönni, mint a szeszről, nikotinról vagy bármilyen egyéb szerről: fogva tart, nem ereszt – igaz, tegyük hozzá, feltétlenül mellette szól, hogy siker esetén enyhébbek az elvonási tünetek. - Hét verse című rovatunk idén kibővül: mostantól nemcsak költeményeket, hanem prózai szöveget is válogat szerkesztőségünk. Elsőnek Keresztury Tibor ajánlja nekünk Bodor Ádám írását útravalónak erre a hétre.

INTERJÚ

Gerőcs Péter: Meglátogatott egy régi barát

A Könyvhéten jelent meg Gerőcs Péter első prózakötete. Regényről és novelláról, hősről és elbeszélőről, mesterekről és generációkról beszélgetett vele Szegő János.

HÍR

Ismeretlen Salinger-írások amerikai könyvtárakban

Folytatódik a találgatás, hogy milyen kiadatlan művek rejtőzhetnek Salinger fiókjában. Az író halála után néhány amerikai könyvtár nyilvánosságra hozta, talán rendelkeznek néhány hiányzó darabbal a huszadik századi irodalom egyik legnehezebb és eddig megoldatlan kirakósához.

A litera bemutatja

Csepregi János versei és prózája

"Az a keret, amelyben a szövegek megszólalnak, és amely összefüggést megszólaltatnak, kezdettől fogva egy magába zárt, egyszerűsége által markánssá tett kisvilág."

A litera bemutatja

Ímé, a szólás…?

"Nem meglepő, hogy a transzcendenciára kérdező jelentésréteg az újabb versekben is fontos szereppel bír: ám a szövegek immár teológiai, informatikai és jövőbeli fantasztikus világok összetett keverékei." - írja Bengi László ajánlójában Csepregi János lírájáról.

Recenzió

Látó-szög

Ritkán lehet tehát elmondani egy hullámzó, egyenetlen kötetről, hogy elképesztően jó olvasmány – a Jancsó Noémi könyvéről igen.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Metafora estek - „Szabály és szeszély” – Charlotte Brontë: Jane Eyre

Ráday Képesház (Bp, IX. Ráday u. 25.)
Kezdő dátum: 2008-10-21 19:00:00

Metafora-estek: Hol kezdődik és hol végződik a fordító?

Ráday Képesház (Bp, IX. Ráday u. 25.)
Kezdő dátum: 2008-05-20 19:00:00

Puskin utca estek 1.

Nyitott Műhely (Bp. XII. Ráth György utca 4.)
Kezdő dátum: 2008-03-18 19:00:00

Beszélő-est - Levelek Garaczi Lászlóhoz

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-02-28 19:00:00

Késelés villával extra

Nyitott műhely (Bp, XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-01-24 18:00:00

Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában

Bárka Színház (Bp, VIII., Üllői u.)
Kezdő dátum: 2008-01-18 19:00:00

BOROSTYÁN-ESTEK

Stúdió K (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-12-06 19:30:00

BOROSTYÁN-ESTEK

Stúdió K (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-10-18 19:30:00

BIOLÓGIAI SCI-FI

Műcsarnok (Bp. XIV., Hősök tere)
Kezdő dátum: 2007-10-19 19:00:00

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-08-02 17:30:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Te

2008. július 29. - Tamás Zsuzsa
A lényeg a Másik megszólítása, a kimondhatatlan artikulálása, a belső Te megszólításának aktusa – maga a késztetés volna az úgynevezett művészi hajlam, a kísérlet pedig maga a művészet? Ha így van, valószínűleg nem csak Kafkától és az apáktól, hanem az irodalomtól is elvonatkoztatva van így.

Ilyen egyszerű

2008. július 25. – Czapáry Veronika
Az irodalom világában is mindig megkeresem az olyan apákat (és mivel főleg férfiakból vannak összegyúrva a szerkesztők, ez nem nehéz), akiknek tuti nem kellenek a szövegeim és akkor azon izélek hetekig. Ahelyett, hogy annak örülnék, ami van, hogy a weboldalam óta, számos visszajelzést kaptam, érdemes azt csinálni, amit csinálok, mert nagyon sokan rákattannak.

Writer’s Block

2007. december 7. – Sári B. László
„Ilyenkor valahogy a macskák is megérzik, hogy csendben kell lenni. Persze ugrásra készen várnak, hogy kizökkenjek a ritmusból. Megunom, elmegyek sétálni, és hagyom, hogy erősödjön a szorongás. Megint nem leszek kész.”

A másik muszáj

2007. november 21. – Scherter Judit
Egy szép napon telefonált egy ilyen kiadós ismerősünk, hogy András írjon nekik románcot. Szerencsére én vettem fel a telefont, és mivel tudtam, hogy ő képtelen nemet mondani, ami pedig gyakran a leghőbb vágya lenne, azt állítottam, hogy nem ér rá, én viszont igen. Két hét múlva kellett szállítani a könyvet, Judith Joplin álnéven írtam, volt eleje, közepe, vége, olvastán szem nem maradt szárazon – és beindult az üzlet.

Körbenyalás?

2007. augusztus 8. - Falvai Mátyás
Különben is milyen kritika az, amelyik nem alkot legalább implicite véleményt? A pártatlanság alapkövetelmény egy kritikánál? A pártatlanság a szenvedélyt is kiirtja, szenvedély nélkül pedig mit ér a dolog. A kritikának szerintem meg is kell győznie valamiről az olvasóját. Hiszen az értő olvasó magától is felismeri a legtöbb kritikus által említett szempontot, de a kritikusnak meg kell győznie arról, hogy ez jó vagy rossz.

Netnapló-retro 4.

2007. május 10.
Kedves Olvasóink!

Mivel e heti netnaplószerzőnk halaszthatatlan külföldi utazásnak nézett elébe, s technikai akadályok miatt nem tud naplókban beszámolni az ott történtekről, így számunkra sem marad más, mint hogy megnézzük, vajon mi történ ugyanezen a napon a rovat életében egy éve, két éve, három éve.

Ha gondolják, tartsanak velünk!

Ahogy oldódik

2007. április 5. – Szabó Tibor
A felszínt karcoltuk csak. Vagy azt se. Az autó hátsó ülésén utazunk alig később, a vendég csacsog magabiztosan és kedvesen, bromiddal szennyezett gyémánt ez a nő: tört tüzű ugyan, de kemény, sérthetetlen, mint a Kooh-i-noor. Nézem csak, lehetne-e múzsa. De nem, nem nagyon. Tán, ha tíz évvel hamvasabb lenne, és fényévekkel butább (már amennyiben az ész hiánya fénnyel mérhető).

Orosz atomkódok

2007. április 2. – Szabó Tibor
Kioldalaztam előle eddig, veszélyes terep. Különben se sok jelentése van, ha én méltatom, mert ugyan mi is, mikor gyakran tőle kérdezem meg, hogy merre hány lépés az irodalom. Mármint a konkrét dolgokat, technikát, tempót. Előfordul, hogy a saját szövegeimet kapom vissza Esztergomból, csatolmányként, bepirosítva, ahol nem jó, ahol döccen vagy túlbeszélt.

Február kilencedike

2007. február 07. - Tamás Gáspár Miklós
…mintha a Madison (Wisconsin)-i egyetem egyik antropológusát olvasná a dél-gambiai népszokásokat és balladákat összegyűjtő svéd expedíciónak a francia nyelvű előszóval ellátott, Uppsalában megjelentetett beszámolójáról. A szerzőt mintha jobban érdekelné a Cornell University rivális tanszékének a fölfogása, mint Dél-Gambia.

Szoba kilátással

2006. december 6. – Zemlényi Attila
Nem ennyire kapcsos könyv, gyönyörű, szabályos négyzet, talányos címmel: Kék Pánik Kávéház, ami az őszutón, vagy ami még ritkább spiccén azősznek jelent meg a Szoba Kiadónál. Ennek a Szobának én is az egyik lakója vagyok, társbérletről van szó, barátok osztozunk rajta, mondjuk úgy, hogy enyém az egyik mafis ágy. Nem mindjárt tarantínós, összkomfortos négy szoba, vagy vianos, durrbele baszoba, csak egy szerény, ám tiszta, szoba, garzon, reméljük kilátással.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

IRODALMI PÁRBAJ! ¦ Első oldal

Jelen közlésben ¦ a helyhez illő módon ¦ a mai nappal IRODALMI PÁRBAJRA hívtam ki: ¦ «ajanosi», ¦ «kriptoman» fedőnév alatt, itt, e honlapon publikáló urakat. Gáláns ajánlatot tettem nekik. I....

A „TERMÉK” KÓD ¦ III.

„Termék” Rendek: - [1,11.10-1,99.99] - Irodalmi „Termék” Osztály Rendjei: - [1,11.10-1,19.99] - Prózai darabok Osztály Rendjei: - [1,11.10-1,11.90] - Szöveggyűjteményi darabok Osztály Rendjei: -...

A "TERMÉK"-KÓD - Kódszerkezet 2.

 „Termék” Rendek: - [1,11.10-1,99.99] - Irodalmi „Termék” osztályok Rendekbe sorolása: - [1,11.10-1,19.99] - Prózai darabok Rendjei: - [1,11.10-1,11.90] - Szöveggyűjteményi darabok Rendjei: -...

irodalmi világrekord

 Az irodalom referenciálisan ne szóljon semmiről Az új prózapoétikai kötődés új elméletet verifikál. De a diskurzushoz az a fontos, hogy háromnevűeket olvassunk: előtte, no meg utána. A hitelesség...

weblapajánló

 Cafe Stockholm A KÁFÉ politikai pártoktól, társadalmi szervezetetektől, egyháztól független online műhely. Levél a szerkesztőnek gergely90@hotmail.com Gergely Tamás (Stockholm) és Moshu (Toronto)...

egy kis próza from: A szárnyak hídja (ami sztem sose lesz kész...) #1

Kis Gerő áll az asztal tetején és rikácsolva ordít. - Uralkodok! Uralkodok! IMPERÁTOR vagyok bazdmeg!! Aztán meghúzza a whiskysüveget, amit eddig a kezében lóbált. Kis Gerő huszonkilenc éves, és több...

Nyolcvanas évek

Nyolcvanas évek (próza) Kézcsókom még egy konyakot! - és kiment a szürke utcára, kicsit szédült már s látta, hogy dél is elmúlt. Bosszankodva érezte kezével arcán, már megint borostás. Cigarettára...

A szemanautákról

    Bármely egyszerű halandó, aki írni szeretne a szó birodalmi értelmében nehéz és veszélyes helyzetben van. Léteznek ugyanis apró lények, akik akadályozzák szójátékait, megcsorbítják szép...

Zabolátlan terek

Fél deciliternyi öröm, három percenként adom meg magamnak a menekülés lehetőségét, persze ez olyan lehetőség, amit inkább nem adok, pontosabban nem adnék, ha az én döntési privilégiumom lenne, de nem...

Közhely próza 2.

Egy koszos pincében penészes könyvre leltem. Óvatosan kinyitottam. Különös derengő fény áradt ki a lapokból. Éreztem ahogy furcsa bizsergés fut át rajtam. Reszkető kezekkel lapoztam bele....
További találatok