hirdetés

Keresési eredmény a(z) „publicisztika” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Tárca

Patak Márta: Visszaszámlálás

A huszonkét falubeli férfi kétségbeesetten próbálta megakadályozni, hogy a tűz áttörjön az úton. A szemük sarkából látták, hogy a polgármesterük alig százméternyire tőlük a Lefkosz kutyával együtt porrá ég, miközben locsolták gépiesen a vizet, csapkodták a füvet az olajfaágakkal. – Patak Márta írása a görög erdőtűzről.

2flekken

Radics Viktória: Hanele és Dicuka

Miután hazaérkezett, nem kapott állást, és kocsmazongoristaként „baselt” némi dohányért. Emlékiratában a kora-szocialista Budapest éjszakai életét, a presszók, bárok, lebujok embertenyészetét ecseteli anekdotikus stílusban, a korabeli szlenget használva. – Radics Viktória 2flekken.

2flekken

K. Horváth Zsolt: A szegény kis demokrata klapec szimbolikus nyöszörgései

Arra gondoltam, hogy most talán nevetni fognak a hallgatók, de amikor néhány kínos másodperc után újrakezdtem, akkor láttam arcukon a megfagyott pillanat döbbenetét. – K. Horváth Zsolt egy éven keresztül ír tárcát a Literára. Az első bejegyzését olvashatják.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 15.

A közösségi médiát néhány óra alatt ellepik az összeesküvés-elméletek: az éber rapidimámokat és biztonságpolitikai kommentgurukat ma sem lehet megtéveszteni. Egy izraeli tengeralattjáróról készített pixeles youtube-videó lesz feltűnően kattintékony. – Fehér Renátó 2flekken.

Kertész-emléktábla

Krusovszky Dénes: Leplezetlenül

A legtöbbször ismételt, tételmondatszerű kijelentés mégis az volt, hogy az író életműve és alakja nem kisajátítható. Csak épp az egész happening mintha mégis valami hasonlóról szólt volna. – Krusovszky Dénes a Kertész Imre Intézet által állított Kertész-emléktábla avatásáról írt.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 14.

Ká-európai kristályrács a morzsás konyhakövön. Pirítóst esznek, házi pesztósat. Mind vegák. Hárman boroznak, csak egy sörözik, a magyar. Akit Tokajtól délre szocializált a borkultúra, az szkeptikus a dél-morva borokkal, hiába kóstoltatják, udvariasan elhárít, pisszent még egy Pilsnert. – Fehér Renátó 2flekken.

Részlet a könyvből

Ady megmondja

Ady képes még most is botrányt okozni, hiszen ő, aki költészetében a magyar lélek legmélyebb húrjait pengeti, ezen írásaiban szenvedélyesen küldi el a francba az összes nacionalista, antiszemita és klerikális eszmét és politikust, miközben az évek során egyre harcosabb feminista és szocialista... – Ady megmondja címmel Király Levente válogatott Ady Endre publicisztikai írásaiból. Részleteket olvashatnak.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 13.

Egy perc múlva a sor közepéről az útra kiérni már csak sárban lehet. Kimosódnak az ágyások. Tátong az eperföld, mint egy frissen felnyitott test. Aztán hullani kezd a jég is, a diónyi. Fokozza a pánikot az alapzaj, de nem a dörgés, hanem a kopogás, mert jég sárban nem koppan, csak csonton. – Fehér Renátó 2flekken.

Publicisztika

György Péter: Hőstettek az ülőkádban (Tábor Ádámnak szeretettel)

Azaz, attól tartok, hogy mindössze normatív fikció az univerzális avantgárd kronológia. A kulturális terek nélkül mozgalom még nem létezett, melyek alakulása viszont olykor ellentmond a a nagy steril fejlődéstörténeteknek. – György Péter reflexiója a Tábor Ádámmal készült, Vers, kísérlet, mozgalom, megismerés című interjúra.

2flekken

Szekeres Dóra: A fájdalomról

Egyre csak az járt a fejemben, hogy innen már nincs visszaút, de bárcsak vissza lehetne csinálni, hogy ne fájjon. Miért nincs már vége, mikor fejeződik már be? Mintha egy száguldó autóban ültem volna, amin elromlott a fék. – Szekeres Dóra 2 flekken.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Irodalmi Párok IX.

Nyitott Műhely (Bp. XII. kerület, Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-09-22 19:00:00

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-08-02 17:30:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló extra - Dukay Nagy Ádám: Messzebb

2009. április 10. - Dukay Nagy Ádám
A szomszéd néni fölteszi a levest a tűzhelyre; hamarosan fövő zöldségek illatába panírozzák magukat a körfolyosók, a lépcsősorok, a korlátok, de még a tetőcserepek közé állított gereblye- és parabolaantennák... - Dukay Nagy Ádám tavaly áprilisi naplójából

Írásgyakorlat

2008. április 22. – Gács Anna
Ezeknek a házi feladatoknak a kultúrpesszimizmusa még zavarba ejtőbb, ha összevetjük őket a mintájukul szolgáló 70-80 évvel ezelőtti tárcák nyitottságával, illetve a diákok szokásaival, ízlésével, kulturális gyakorlataival.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Publicisztika

 Publicisztika 2006-10-07 Ezek a hazugságok, kezdettől fogva ordítóak voltak. A kiterveltségük és a gyalázatosságuk olyan nyilvánvaló volt, hogy csak az hihette el, aki el akarta hinni. Én nem...