hirdetés

Keresési eredmény a(z) „publicisztika” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 15.

A közösségi médiát néhány óra alatt ellepik az összeesküvés-elméletek: az éber rapidimámokat és biztonságpolitikai kommentgurukat ma sem lehet megtéveszteni. Egy izraeli tengeralattjáróról készített pixeles youtube-videó lesz feltűnően kattintékony. – Fehér Renátó 2flekken.

Kertész-emléktábla

Krusovszky Dénes: Leplezetlenül

A legtöbbször ismételt, tételmondatszerű kijelentés mégis az volt, hogy az író életműve és alakja nem kisajátítható. Csak épp az egész happening mintha mégis valami hasonlóról szólt volna. – Krusovszky Dénes a Kertész Imre Intézet által állított Kertész-emléktábla avatásáról írt.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 14.

Ká-európai kristályrács a morzsás konyhakövön. Pirítóst esznek, házi pesztósat. Mind vegák. Hárman boroznak, csak egy sörözik, a magyar. Akit Tokajtól délre szocializált a borkultúra, az szkeptikus a dél-morva borokkal, hiába kóstoltatják, udvariasan elhárít, pisszent még egy Pilsnert. – Fehér Renátó 2flekken.

Részlet a könyvből

Ady megmondja

Ady képes még most is botrányt okozni, hiszen ő, aki költészetében a magyar lélek legmélyebb húrjait pengeti, ezen írásaiban szenvedélyesen küldi el a francba az összes nacionalista, antiszemita és klerikális eszmét és politikust, miközben az évek során egyre harcosabb feminista és szocialista... – Ady megmondja címmel Király Levente válogatott Ady Endre publicisztikai írásaiból. Részleteket olvashatnak.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 13.

Egy perc múlva a sor közepéről az útra kiérni már csak sárban lehet. Kimosódnak az ágyások. Tátong az eperföld, mint egy frissen felnyitott test. Aztán hullani kezd a jég is, a diónyi. Fokozza a pánikot az alapzaj, de nem a dörgés, hanem a kopogás, mert jég sárban nem koppan, csak csonton. – Fehér Renátó 2flekken.

Publicisztika

György Péter: Hőstettek az ülőkádban (Tábor Ádámnak szeretettel)

Azaz, attól tartok, hogy mindössze normatív fikció az univerzális avantgárd kronológia. A kulturális terek nélkül mozgalom még nem létezett, melyek alakulása viszont olykor ellentmond a a nagy steril fejlődéstörténeteknek. – György Péter reflexiója a Tábor Ádámmal készült, Vers, kísérlet, mozgalom, megismerés című interjúra.

2flekken

Szekeres Dóra: A fájdalomról

Egyre csak az járt a fejemben, hogy innen már nincs visszaút, de bárcsak vissza lehetne csinálni, hogy ne fájjon. Miért nincs már vége, mikor fejeződik már be? Mintha egy száguldó autóban ültem volna, amin elromlott a fék. – Szekeres Dóra 2 flekken.

KÖNYVISMERTETŐ

Egy hajdanvolt város

Cristian Teodorescu is „csak" mesél: 102 humoros, édesbús rövid történetében ott nyüzsögnek előttünk a dobrudzsai városka lakói: románok, cigányok, zsidók, örmények, törökök, tatárok, makedónok, s történetükből szinte egy komplett, irodalmi „városmonográfia" kerekedik ki. – A Medgidia, a hajdani város című könyvről Lövétei Lázár László könyvismeretőjét olvashatják.

PUBLICISZTIKA

Tamás Gáspár Miklós: Magyar remekírók

„Nemzeti klasszikusainkat ezentúl mint Bayer Zsolt előzményeit lapozhatjuk; talán még nem tudjuk, hogyan végződik a könyv, de tudjuk, hogyan végződik a magyar irodalomtörténet”– Tamás Gáspár Miklós írása annak kapcsán, hogy Bayer Zsolt művét is beválogatják a Nemzeti Könyvtár című, Kerényi Imre által szerkesztett sorozatba.

2flekken

Nagy Gabriella: Széljegyzetek az Esethez

Látszik a cikken, hogy fogalmam sincs, hogy kéne viselkedni, mit kéne mondani a nyilvánosságnak. A tényekre igyekszem koncentrálni, de kommentálok, vagyis tompítok, enyhítek, cenzúrázok, védem magam. Pontosságra törekszem, de alig írok a tényekről. – Nagy Gabriella 2 flekken.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Irodalmi Párok IX.

Nyitott Műhely (Bp. XII. kerület, Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-09-22 19:00:00

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-08-02 17:30:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló extra - Dukay Nagy Ádám: Messzebb

2009. április 10. - Dukay Nagy Ádám
A szomszéd néni fölteszi a levest a tűzhelyre; hamarosan fövő zöldségek illatába panírozzák magukat a körfolyosók, a lépcsősorok, a korlátok, de még a tetőcserepek közé állított gereblye- és parabolaantennák... - Dukay Nagy Ádám tavaly áprilisi naplójából

Írásgyakorlat

2008. április 22. – Gács Anna
Ezeknek a házi feladatoknak a kultúrpesszimizmusa még zavarba ejtőbb, ha összevetjük őket a mintájukul szolgáló 70-80 évvel ezelőtti tárcák nyitottságával, illetve a diákok szokásaival, ízlésével, kulturális gyakorlataival.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Publicisztika

 Publicisztika 2006-10-07 Ezek a hazugságok, kezdettől fogva ordítóak voltak. A kiterveltségük és a gyalázatosságuk olyan nyilvánvaló volt, hogy csak az hihette el, aki el akarta hinni. Én nem...