hirdetés

Keresési eredmény a(z) „publicisztika” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

2FLEKKEN

Radics Viktória: Traktátus a szabadságról

Feltérdeltem, próbáltam az eszemmel gondolkodni azon, hogy hogyan kell összeilleszteni, majd odaerősíteni – vagy fordítva! – ezeket a műanyag izéket, és egyszeriben megpillantottam apám kezét, mintha odanyúlt volna értem, és mintha megfogta volna a kezemet. – Radics Viktória 2flekken.

2FLEKKEN

Radics Viktória: A négyszögletű teáskanna

A habzsoló tömeg része voltam én is – aki most némi személyességgel bír, vagy épp nem bír vele –, és egyúttal a hóban, sárban caplató parasztok egyike. – Radics Viktória 2flekken.

Köszöntés

Jánossy Lajos: Ami személyes és ami szent – Takács Zsuzsa 80

Személyében életszakaszainak minden állomása egyszerre van jelen, a kislány, a bakfis, a fiatal nő, az érett asszony összegződik mostani, jubileumához ért korában is. – Takács Zsuzsát 80. születésnapja alkalmából Jánossy Lajos köszönti.

Tárca

Patak Márta: Visszaszámlálás

A huszonkét falubeli férfi kétségbeesetten próbálta megakadályozni, hogy a tűz áttörjön az úton. A szemük sarkából látták, hogy a polgármesterük alig százméternyire tőlük a Lefkosz kutyával együtt porrá ég, miközben locsolták gépiesen a vizet, csapkodták a füvet az olajfaágakkal. – Patak Márta írása a görög erdőtűzről.

2flekken

Radics Viktória: Hanele és Dicuka

Miután hazaérkezett, nem kapott állást, és kocsmazongoristaként „baselt” némi dohányért. Emlékiratában a kora-szocialista Budapest éjszakai életét, a presszók, bárok, lebujok embertenyészetét ecseteli anekdotikus stílusban, a korabeli szlenget használva. – Radics Viktória 2flekken.

2flekken

K. Horváth Zsolt: A szegény kis demokrata klapec szimbolikus nyöszörgései

Arra gondoltam, hogy most talán nevetni fognak a hallgatók, de amikor néhány kínos másodperc után újrakezdtem, akkor láttam arcukon a megfagyott pillanat döbbenetét. – K. Horváth Zsolt egy éven keresztül ír tárcát a Literára. Az első bejegyzését olvashatják.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 15.

A közösségi médiát néhány óra alatt ellepik az összeesküvés-elméletek: az éber rapidimámokat és biztonságpolitikai kommentgurukat ma sem lehet megtéveszteni. Egy izraeli tengeralattjáróról készített pixeles youtube-videó lesz feltűnően kattintékony. – Fehér Renátó 2flekken.

Kertész-emléktábla

Krusovszky Dénes: Leplezetlenül

A legtöbbször ismételt, tételmondatszerű kijelentés mégis az volt, hogy az író életműve és alakja nem kisajátítható. Csak épp az egész happening mintha mégis valami hasonlóról szólt volna. – Krusovszky Dénes a Kertész Imre Intézet által állított Kertész-emléktábla avatásáról írt.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 14.

Ká-európai kristályrács a morzsás konyhakövön. Pirítóst esznek, házi pesztósat. Mind vegák. Hárman boroznak, csak egy sörözik, a magyar. Akit Tokajtól délre szocializált a borkultúra, az szkeptikus a dél-morva borokkal, hiába kóstoltatják, udvariasan elhárít, pisszent még egy Pilsnert. – Fehér Renátó 2flekken.

Részlet a könyvből

Ady megmondja

Ady képes még most is botrányt okozni, hiszen ő, aki költészetében a magyar lélek legmélyebb húrjait pengeti, ezen írásaiban szenvedélyesen küldi el a francba az összes nacionalista, antiszemita és klerikális eszmét és politikust, miközben az évek során egyre harcosabb feminista és szocialista... – Ady megmondja címmel Király Levente válogatott Ady Endre publicisztikai írásaiból. Részleteket olvashatnak.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló extra - Dukay Nagy Ádám: Messzebb

2009. április 10. - Dukay Nagy Ádám
A szomszéd néni fölteszi a levest a tűzhelyre; hamarosan fövő zöldségek illatába panírozzák magukat a körfolyosók, a lépcsősorok, a korlátok, de még a tetőcserepek közé állított gereblye- és parabolaantennák... - Dukay Nagy Ádám tavaly áprilisi naplójából

Írásgyakorlat

2008. április 22. – Gács Anna
Ezeknek a házi feladatoknak a kultúrpesszimizmusa még zavarba ejtőbb, ha összevetjük őket a mintájukul szolgáló 70-80 évvel ezelőtti tárcák nyitottságával, illetve a diákok szokásaival, ízlésével, kulturális gyakorlataival.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Publicisztika

 Publicisztika 2006-10-07 Ezek a hazugságok, kezdettől fogva ordítóak voltak. A kiterveltségük és a gyalázatosságuk olyan nyilvánvaló volt, hogy csak az hihette el, aki el akarta hinni. Én nem...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Irodalmi Párok IX.

Nyitott Műhely (Bp. XII. kerület, Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-09-22 19:00:00

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-08-02 17:30:00