hirdetés

Keresési eredmény a(z) „spanyol” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Elsőkönyvesek Fesztiválja

Jesús Carrasco: Kegyetlen idő

Valahányszor agarakat látott, vagy rájuk gondolt, egy falubeli ember jutott az eszébe. Egy nyomorék, aki valami tricikli félén járta az utcákat, elöl fogantyú volt, azt forgatta az ember görnyedten ráhajolva, mint egy kintornás. - Jesús Carrasco az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának spanyol vendége. Tőle olvashatnak most. 

INTERJÚ

Javier Cercas: A kérdések hercege vagyok

Javier Cercas spanyol író szerint, akit nem érdekel a múlt, azt a jelen se érdekli, hiszen a múlt a jelen egyik formája, éppen ezért minden országnak rendbe kell jönnie a múltjával előbb vagy utóbb. Erre tesz nagyszerű kísérletet a Szalamiszi katonák című regényével, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb spanyol könyvsikere lett. - A szerzővel Szekeres Dóra beszélgetett. 

KÖNYVAJÁNLÓ

Javier Cercas: Szalamiszi katonák

Épp akkor töltöttem be a negyvenet, de szerencsére – vagy azért, mert újságírónak nem vagyok olyan rossz, mint írónak (bár valószínűbb, hogy senki nem volt hajlandó elvégezni a munkámat annyi pénzért, mint én) – visszavettek. - Javier Cercas könyve az utóbbi évek egyik legnagyobb spanyol könyvsikere volt, részletet ajánlunk most belőle.

KÖNYVAJÁNLÓ

Javier Marías levele magyar könyvbemutatója kapcsán

Javier Marías spanyol szerző Beleszerelmesedések című könyvét most adja ki a Libri Könyvkiadó, a könyvbemutatót ma este 18:00-kor tartják a Cervantes Intézetben. Ebből az alkalomból olvashatják el nálunk Marías, a magyar bemutatóra írt levelét a kiadónak köszönhetően. 

HÍR

Javier Marías visszautasította a rangos spanyol irodalmi díjat

A hamarosan a Libri Kiadónál is megjelenő Beleszerelmesedésekcímű regényéért idén Javier Marías nyerte el Spanyolország egyik legrangosabb szépirodalmi díját, amellyel nem mellesleg 20 ezer euró is jár – az író azonban nagyon hamar világossá tette, hogy nem kívánja elfogadni a díjat.

HÍR

Megtudhatjuk, hogy nézett ki Cervantes

Spanyol történészek és régészek egy csoportja régóta tervezi, hogy rekonstruálják Cervantes pontos arcát, amelyhez először is elengedhetetlen lenne megtalálni a nagy író csontjait. Az író hamvainak pontos helyéről csak annyit tudni, hogy egy Madrid központjában található kolostor alatt találhatók.

HÍR

Bolaño elveszett regénye folytatásokban

A legendás életűnek beállított chilei író, Roberto Bolaño több kiadatlan kéziratot is maga után hagyott, az "El Tercer Reich", azaz a Harmadik birodalom nemsokára angolul is olvasható lesz. A Paris Review például folytatásokban közli a regényt.

OTT JÁRTUNK

Krasznahorkai László három banális kérdése

Krasznahorkai és német fordítója, Heike Flemming kapta idén a Brücke Berlin Díjat, a Seiobo járt odalent című regény német fordításáért. Az alkalomból különleges estet szervezett a Goethe Intézet, amelynek középpontjában a szerző fordítói álltak és küzdelmük egy életművel és a nyelvtani szerkezetekkel. - Szentpály Miklós beszámolója.

INTERJÚ

Kiszabadulni az egzotikus kategóriából

Mercedes Monmany kritikus a magyar irodalom önkéntes szószólója Spanyolországban. Fáradhatatlanul küzd a magyar irodalom mind szélesebb megismertetéséért. Mercedes Monmanyval a magyar irodalomhoz és kultúrához való különös vonzódásáról és irodalomszervező munkájáról beszélgetett Pávai Patak Márta.

OTT JÁRTUNK

Kilépni Dickens árnyékából

Andrés Barba első kötete megjelenésekor alig 23 éves volt, második regénye pedig már az Herralde-díj döntőjébe jutott. Azóta sorra jelennek meg kötetei, számos nyelvre fordítják. Most egy hónapot töltött a balatonfüredi művészházban a HALMA és a Magyar FordítóHáz vendégeként. Május 28-án Kertes Gábor műfordító beszélgetett Andrés Barba-val az Írók Boltjában. - Erdész Ági beszámolója.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Ellopták a BuSho díjakat!

2008. szeptember 5. – Rimóczi László
Amikor először meghallottam a hírt, azt hittem, hogy csak kitalálták, hogy kicsit hasonlítson a megszokott Oscar-díj cirkuszhoz, amikor mindig valami történik vele, ellopják őket, majd később megtalálják a kukában…tényleg, a környező kukákban körül se néztünk. Ez hiba volt.

A szufla töretlen

2008. július 11. - Kali Kinga
...nincs fáradtság, nincs fájdalom, s meleg sincs, csak valami nagy boldogság árad szét ennek a lénynek a testében, és ez a boldogság átszüremlik az ember testébe, fejébe is – az a tudat, hogy hamarosan megpihenhet, ha csak átmenetileg is...

Balkánon innen és túl

2008. július 5. – Boris János
Az erőszakra szólító kiáltványok szerzői cseppet sem rejtegetik kilétüket, bálványozóik csodálatának dicsfényében fürödnek, fütyörészve sétálnak ki a tárgyalótermekből. Újra meg újra. Miért tud ilyen, a széles társadalom számára korántsem világrengető (de a megkülönböztetést elszenvedő kisebbség számára fontos) kérdéseket simán megoldani minden civilizált ország – a londoni menet élén maga az új, konzervatív polgármester, Boris Johnson halad rózsaszín kalapban - csak mi nem?

Szégyenlős exhibicionista ad hoc

2008. május 8. Gerlóczy Ferenc
melegen ajánlom drága böngikéim figyelmébe Jamyang Norbu, a leghíresebb tibeti író Sherlock Holmes Tibetben (The Mandala of Sherlock Holmes) című kiváló regényét, amelyben a Conan Doyle által Az utolsó Eset című elbeszélésben megírt halála és az előfizetők kívánságára történt feltámasztása közötti időt, bardót, a nagy Baker Street-i magándetektív Tibetben töltötte.

Karnevál

2008. április 13. - Takács Zsuzsa

A test és a nemiség megvetése, mint a teremtés megvetése. Misztika és érosz: „Segít megtapasztalni az isteni életet magunkban és másokban, sőt az egész teremtésben is.” Lásd továbbá: Emily Dickinson levele: a testi szerelem ’megváltás’ jellegéről. Ugyanez Anselm Grűn és Gerhardt Riedl könyvében: „Ha erotikus úton járunk minden intenzív tapasztalatban megérezhetjük Istent”.

Apám könyvtárából -

2008. április 2. - John Bátki
Könyvek… egynehány régebbi kötet a könyvek százaiból, amelyek rám maradtak apám hagyatékából. Gyűjtött ezenkivül még: bélyegeket, régipénzeket, képeket, faragványokat; mondásokat, közmondásokat, vicceket; embereket, ismerősöket, barátokat. Rám csak a régi szőnyegek gyűjtese ragadt – no meg a szavak iránti szenvedély, amit forditásokkal és egyéb irkafirkáimmal próbálok kielégíteni.

1. nap – Fix. Pont.

2008. február 25. - Darabos Enikő
Azt tapasztalom, ha elég kitartóan kérdez az ember, a hallgatók egy idő után tényleg elkezdenek valamit valahogy látni. Sokszor az az érzésem, megunják, hogy annyit mind kérdezek, felnyílik egy zsilip, amin becsorognak a dolgok. Az a legjobb, mikor a szemükön látom, ahogy rájönnek, ők tényleg valamit valahogyan látnak. Az pedig már csak türelem kérdése, mikor mondják azt el, ezek után viszont csak percek kérdése, hogy egy meglátás hatására esetleg másként kezdjék el látni. És akkor az ember tanárként, magában kicsit úgy hátradől.

Én nem repülök el

2008 január 21 - Szilágyi-Nagy Ildikó
Mit szólnak akkor majd a következő könyvemhez, kicsit szorongok. Kabai Lóri szerint: „A rokonokkal mind meg kell küzdjünk egyszer. Ebben magadra hagylak”— majd odadobott martalékául referenciálisan olvasó családomnak. Kivéve a bátyámnak, aki szegény az Írók Boltja kirakatából értesült, és még mindig nem adtam neki példányt.

A másik muszáj

2007. november 21. – Scherter Judit
Egy szép napon telefonált egy ilyen kiadós ismerősünk, hogy András írjon nekik románcot. Szerencsére én vettem fel a telefont, és mivel tudtam, hogy ő képtelen nemet mondani, ami pedig gyakran a leghőbb vágya lenne, azt állítottam, hogy nem ér rá, én viszont igen. Két hét múlva kellett szállítani a könyvet, Judith Joplin álnéven írtam, volt eleje, közepe, vége, olvastán szem nem maradt szárazon – és beindult az üzlet.

Kultúrák és húsok között félúton

2007. szeptember 24. – Valuska László
B. megjött, és úgy zabálja a magyar kultúrát, mint akit egy évig mesterséges laboratóriumban tartottak, hogy kellőképpen kiéhezzen rá. Itt ülök a magyar kulturális életben, és azt érzem, hogy mindenki elbeszél a másik mellett, még véletlenül sem akarjuk megérteni egymást. Jó, a múltkor sikerült a Zuhanórepülést jegyző Novák Erik hatalmas retrospektív kiállításának megnyitóján a Király utca 26. kulturális kazamatájában.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

The Döntő

Vatikánnak német fője S véle spanyol viceispán Együtt szurkol, gólt ki lője, Gép-germán, vagy hipphopp-hispán? Der Retccsch hallik! Nem egy orr ez?! Á nem, vérbő Ballack-homlok! Ein Tor-t torreádol...

Elődöntők

Ut’só percben félholdra vált S gyepre roskadt minden török. Der Mánia örömitt s bált Rendezett und folytak sörök. Matadorok tizenegye Három gólt lőtt, s egy sem randa, Nyeharasó főztjét egye Meg a...

PIEDAD BONNET: Statisztikai kérdés

 - kortárs kolumbiai költőnő verse - Huszonkét évesek voltak, számol be róla a riport. Tizenhét férfi, három nő, két gyermek a félelemtől üveges szemekkel, hatvanhárom lövés, négy hiszekegy,...

Zahara: Utóhang

A kappanháj elfogyott, de van még plüssbársony és potroh is elég. Az írás végére pecsétviasz kerül, ami - beismerem -, plágium, hisz mivel enyém, nem lehet spanyol. Se szaracén. No elporoszkálok,...

Tágra zárt világ

George kérdőn emelte a jattot, Mike sóhajtva hátamhoz simult, Hermann nem kérdezett, csak… Jean csendesen elpirult. Nincs holnap, mindig csak ma. Rabként szabadon. Hullám. Sirály dalol az égen. Hull...

A dolgok lényegéről – Gondolatok, sziporkák I.

Magasztos harag A Mindenség jogara nem került a pénz egyetlen hatalmasához sem, csak a pénz hatalmasai hiszik, hogy a pénz mindenhatóvá tette őket. Hoppá! A világvége akkor fog elkövetkezni,...

A dolgok lényegéről – Gondolatok, sziporkák I.

Magasztos harag A Mindenség jogara nem került a pénz egyetlen hatalmasához sem, csak a pénz hatalmasai hiszik, hogy a pénz mindenhatóvá tette őket. Hoppá! A világvége akkor fog elkövetkezni,...

Fehér ember nem felejt

Fetrenghetsz előttem a porba' Leszek én akkor is mogorva Kőből van már Bennem mindegyik sejt Nem hatnak meg engem a kínok Gondolni is csak arra bírok Az én lelkem Milyen szenvedést rejt Ne várd azt...

Szubjektív szombati szösszenetek II.

Ha magamnak írnék is írnék róla, azt hiszem.      A naplóforma nagy teherbírású. Beleférne a visszaemlékezés a nyelvtanulás korszakára.      Mekkora öröm volt, s milyen felfedezés Bart István...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Drei Raben: Die Unngarische Schweiz

Eckermann Kávéház (1092 Budapest, Ráday u. 58.)
Kezdő dátum: 2008-09-26 20:00:00

A La Shica (E) koncertje

Millenáris Teátrum (Bp, II., Fény u. 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-09-19 20:00:00

Thalassa könyv- és lapszám-bemutató

Kossuth Klub (Bp, VIII., Múzeum. u. 7.)
Kezdő dátum: 2008-06-11 18:00:00

lho.es - honlapbemutató

Cervantes Intézet (Bp, VI., Vörösmarty utca 62.)
Kezdő dátum: 2008-01-31 18:00:00

Jordi Galcerán: A GRÖNHOLM-MÓDSZER

Új Színház nagyszínpada (Bp, VI., Paulay Ede utca 35.)
Kezdő dátum: 2008-01-10 19:40:00

Kalligram könyvbemutató

Szlovák Intézet (1072 Budapest, Rákóczi út 15.)
Kezdő dátum: 2007-05-30 19:00:00

A pincér

Városi Színház (Bp. VIII., Kálvária tér 6.)
Kezdő dátum: 2007-05-28 19:30:00

A pincér

Városi Színház (Bp. VIII., Kálvária tér 6.)
Kezdő dátum: 2007-05-27 19:30:00

A pincér

Városi Színház (Bp. VIII., Kálvária tér 6.)
Kezdő dátum: 2007-05-26 19:30:00

Europoetica Sacra


Kezdő dátum: 2007-04-01 16:00:00
További találatok