hirdetés

Keresési eredmény a(z) „svéd” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

KÖNYVAJÁNLÓ

Ulla-Lena Lundberg: Jég

Erre már csak akkor gondol, amikor a magömlés bekövetkezett. Hogy a lány teherbe is eshet. Hogy tizenhét éves fejjel apa lehet és kényszerházasságban élheti le az egész életét.  – Ulla-Lena Lundberg finn-svéd írónő a Széphalom Könyvműhelynél a könyvfesztiválra megjelenő Finlandia-díjas regényéből olvashatnak nálunk most egy részletet. 

HÍR

Nobel-jelölések és -esélyek

Mindössze pár napra vagyunk attól, hogy megtudjuk, ki az Irodalmi Nobel-díj idei díjazottja. A tavalyi nyertes kínai Mo Jen kitüntetése szinte mindenkit meglepett, a találgatások most is folynak, hogy idén újra egy kevésbé ismert szerzőt vagy egy régi Nobel-várományost díjaz-e a Svéd Akadémia. Most annak jártunk utána, hogyan működik a Nobel-jelölés folyamata.

NOBEL 2011

Tranströmer magyarul

A svéd költő, író, műfordító az első svéd díjazott 1974 óta.  Az indoklás szerint a költő sűrű és tiszta képeivel tárja fel előttünk a valóságot. Magyarul eddig három kötete jelent meg, két verses és egy önéletrajzi, valamint ő az egyik költő, aki megismertette a svédeket a magyar lírával.

INTERJÚ

Svante Weyler: Mindig újra és újra meg kell szerezni az olvasókat

A kortárs szépirodalom esélyei Európában címmel a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében rendeztek konferenciát a PIM-ben neves európai kiadók részvételével. Svante Weylerrel, a svéd Weyler Förlag vezetőjével beszélgettünk Esterházyról, a jó reklámról és arról, miért nem tűnnek el soha a nyomtatott könyvek.

Mikael Niemi: Pozene Vittulából

Az elementáris humorral és szeretetteljes gyöngédséggel megírt könyv egy serdülő kisfiú szemén keresztül mutatja be azt a földindulásszerű változást, amely a hatvanas-hetvenes években a csaknem középkori körülmények között megmaradt vidéket hirtelen a modern, jóléti, nyugati társadalom részévé tette. Amikor Elvis Presley berobbant az elképesztő babonák és a szigorúnál is szigorúbb vallásos szekták közé.

Viktor Jerofejev: A jó Sztálin

Eredeti cím: Horosij Sztalin
Fordította: Goretity József
Oldal kb.: 424
Formátum: 124x183
Kötés: kötve, védővel
Bolti ár kb.: 2700 Ft
ISBN 963 07 7786 X

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja (First Novel Festival) 2001 óta létezik, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál rendezvényeként. Olyan, tényszerűen, avagy jelentőségét tekintve első regénnyel rendelkező írók a vendégei, akikhez nagy reményeket fűz a szakma, és akikről valószínűsíthető, hogy az elkövetkező évek legjelentősebb íróiként fognak kiváló könyveket megjelentetni.

Hjalmar Söderberg: Doktor Glas

Hjalmar Söderberg (1869–1941) az egyik legnagyobb skandináv író, vámtisztviselőből lett újságíró, majd elismert elbeszélések, regények, drámák és filozófiai értekezések írója. Illúziómentes, racionális, ironikus ábrázolója korának. A Doktor Glas egyik fő műve. Magyar nyelvű megjelentetésével a kiadó a Svéd Akadémia szíves segítségével egy százéves világirodalmi tartozást szeretne most leróni.

Mikołaj Łoziński: Reisefieber

Mikołaj Łoziński
Reisefieber
(Reisefieber)
MODERN KÖNYVTÁR
Európa Kiadó, 2007.
Fordította: Keresztes Gáspár
212 oldal, 1.800 Ft

Zilahy Péter: Három plusz 1

Zilahy Péter
Három plusz 1
Ab Ovo Kiadó, 2007.
Kemény kötés
280 oldal, 2.490Ft
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Szex, Drogok és a Halál művészete

2008. október 15. - Illés Emese
Ha egy kicsit jobban megvizsgáljuk a kifejezéseket, a szex, a függőség és a halál egy bizonyos szinten mindent aláfest. A szex fogalmát kitágítva máris felbukkan a szenvedély buborékja, a vágyé, az elnyomott vágyé, és még beljebb haladva elérünk a tabu fogalmáig. Ez az, ami engem igazából izgat: a szőnyeg alá söpört szemét. Kicsit jobban utána olvasva a gyakorlati perverzióknak, egy egészen új képet kapsz a téged körülvevő emberekről, és már nem is érzed magad annyira félresikerültnek.

Nekem van útlevelem!

2008. június 10. - Józsa Márta
Amúgy ma meghalt egy magyar katona Afganisztánban, leomlott egy bontás alatt levő fal a Tűzoltó utcában, agyoncsapott egy munkást, egy másikat életveszélyesen megfenyegetett, az összes többi ahelyett, hogy segített volna rajtuk, fejvesztve menekült, beleértve főnökeiket is, alighanem ők sem tudhatták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy hol születtek, ilyesmi.

Kaszálás és kószálás

2008. május 31. - Centauri
Képzeljük el, hogyan néz ki az ember, amikor az orra alatt robban fel egy tál spenótfőzelék; képzeljük el az orrlyuktól a szemgödrön át a fülkagylóig terjedő mixet. Épp így nézek ki, ha damilos géppel kaszálok. Mint a zöld zombi, aki az imént támadt fel az uborkasalátás tálból.

Kísért a múlt?

2008. január 29. - András Sándor
Vannak fájdalmak, amelyek alapvetőnek tűnnek. Erre egy ideje gyakran gondolok. Az foglalkoztat, hogyan lehetne írni a népidemokrácia éveiben élő emberekről, arról, hogy hogyan működött itt az élet, és hogyan változott a közpolgári demokráciába bicsaklásnak legalább is első éveiben. A baráti pár története, ők politikailag nagyon is érzékenyek voltak, a férfi a legjobb hetilapokba írt, most, ezen a reggelen erre a gondomra figyelmeztet.

A legnagyobb ma élő kőműves – reáldarab 2.

2007. október 20. – Babiczky Tibor
„Na, akkor készen is vagyunk, mi? Most fotózzál le, Ricsikém, legyen egy ilyen dolgozós-bográcsozós fotóm, mer’ lehet, hogy jövő nyáron már nem ismersz meg vagy mondjuk addig meghalok.” Ekkor lépek ki az ajtón, mutatja nekem a Ricsi büszkén a Tibit: „A ma élő legnagyobb kőműves Magyarországon”.

Február kilencedike

2007. február 07. - Tamás Gáspár Miklós
…mintha a Madison (Wisconsin)-i egyetem egyik antropológusát olvasná a dél-gambiai népszokásokat és balladákat összegyűjtő svéd expedíciónak a francia nyelvű előszóval ellátott, Uppsalában megjelentetett beszámolójáról. A szerzőt mintha jobban érdekelné a Cornell University rivális tanszékének a fölfogása, mint Dél-Gambia.

Bellegarde

2006. 06. 15. - Dalos György
Változtatni, javítani természetesen nem tudnak, ami nem is csoda, mert hiszen programjuk tulajdonképpen ennyi: a világ képét mégegyszer rekonstruálni olyanná, amilyen a háború előtt volt. Van egy csökönyös emlékük a a végkép letűnt világról s most úgy csinálnak, mint a gyerek, aki eltörte a vázát: megpróbálják összeilleszteni a darabjait. Ez persze lehetetlen, a váza végképp összetört.

Játékidőben fuvarost

2006. 06. 10. – Rácz Péter
Nem kell megfejteni az álmot, mert nem biztos, hogy mindent tudni kell, talán inkább egyben, sértetlen töredékességében kell benne gyönyörködni, és persze ugyanez volna a naplementével is, bár én inkább a napfelkeltére szavaznék. Amely akkor igazi, ha már a csillagok eltűnésétől ébren vagyunk, és a napsugarakat abban a megkönnyebbült, derűs állapotban várjuk, amely a homály eloszlásával lassan végre úrrá lesz rajtunk.

Ilyen állat nincs is

2006. 05. 24. – Pallag Zoltán
Onnan - a panelok tövéből - az egész városra rálátni. Ráhallani. Sőt, nem mondok sokat, ha azt mondom, hogy az egész világra. Mert az egész föld Legvidámabb barakk. És itt engem utálnak. Pedig mindig visszaviszem a mosolygós kávéscsészét - alátét nincs, ezt ki is írhatnák a “hitel nincs“ és a “női agy“ táblácskák mellé. Valószínűleg azt hiszik, hogy bosszantásból viszem vissza. (Ráadásul meg is köszöni, a rohadék; de engem nem kap el.)

Morvaországi utazások (harmadik rész)

2006. 05. 13. – Kabdebó Lóránt
Znojmo a mi Visegrádunkra emlékeztető fekvésű városka, történelmi nevén Znaim, ahol éppen most újítják fel a Dyje folyó kanyarulata felett ékeskedő Szent Miklós templomot. Hazatérve egy baráti társaságban kiejtve nevét, orvosprofesszor ismerősöm felcsillanó szemmel jegyzi meg: téged is magával ragadott?
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

EPISODE 24.

KUTYA: Az elnök emberei Starsky és Huch az öntudatos és ellentmondást nem tűrő páros vadul hajszolta az idétlen fehér csíkkal még feltűnőbbé varázsolt piros Mustangot a város utcáin, melyeket a...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

PIM Feszt - Garbo

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V. ker., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-07-03 20:30:00

"Ó Európa hány határ"- József Attila versei idegen nyelveken


Kezdő dátum: 2005-04-09 10:00:00
Bp, V., Károlyi Mihály utca 16.

Moodysson-trilógia: Redvás Amal


Kezdő dátum: 2005-03-23 23:55:00
MTV1

Az utolsó randevú... - Svédületes! Záróbuli


Kezdő dátum: 2005-02-13 20:00:00
Bp, IX., Liliom u. 41.

Lettre-est a világvallásokról


Kezdő dátum: 2005-02-14 19:00:00
Bp, IX., Liliom utca 41.

A parnasszus téli számának élő bemutatója

Műcsarnok (Bp, XIV., Dózsa György út 37.)
Kezdő dátum: 2005-12-20 18:00:00

műKEDDvelő - költői kérdések és válaszok

MU Színház (Bp, XI., Kőrösy József utca 17.)
Kezdő dátum: 2005-11-22 17:30:00

Párbeszéd – ezúttal egyetlen estén

Trafó Kortárs Művészetek Háza (Bp, IX., Liliom u.41.)
Kezdő dátum: 2005-09-27 20:00:00

A Balassi irodalmi műfordítói pályázat eredményhirdetése

Ballasi Bálint Intézet, Könyvtárterem (Bp, I., Somlói u. 51.)
Kezdő dátum: 2005-05-09 18:00:00