hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szlovák” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hírösszefoglaló

Felolvasással és sajttortával a menekültekért

Bill Gates világirodalmi ajánlója, Neil Gaiman a The Cheesecake Factory legendásan hosszú menüjét olvasná fel, hogy adományokat gyűjtsön a menekülteknek. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Ajánló

Szlovák filmnapok a Toldiban

Nézz a szomszédod szemébe! címmel szeptember 15-17. között rendezik meg a Szlovák Filmnapokat a Toldi Moziban. Az érdeklődők öt szlovák és cseh-szlovák koprodukcióban létrejött filmet tekinthetnek majd meg a Bajcsy-Zsilinszky úton – ezeket, valamint kapcsolódó programokat ajánlunk.

KÖNYVFESZTIVÁL 2016

A szlovákok már Budán vannak! – Körkérdés 5.

Szlovákiai magyar irodalmárokat (költőket, írókat, kritikusokat, fordítókat) kérdeztünk a kortárs szlovák irodalom tendenciáiról, jelentős képviselőiről, a szlovák-magyar, magyar-szlovák (irodalmi) figyelemről és figyelmetlenségről. – Sorozatunk zárórészében Tőzsér Árpád válaszait közöljük.

KÖNYVFESZTIVÁL 2016

A szlovákok már Budán vannak! – Körkérdés 4.

Szlovákiai magyar irodalmárokat (költőket, írókat, kritikusokat, fordítókat) kérdeztünk a kortárs szlovák irodalom tendenciáiról, jelentős képviselőiről, a szlovák-magyar, magyar-szlovák (irodalmi) figyelemről és figyelmetlenségről. – A negyedik részben Pénzes Tímea és Mizser Attila válaszait közöljük.

KÖNYVFESZTIVÁL 2016

A szlovákok már Budán vannak! – Körkérdés 3.

Szlovákiai magyar irodalmárokat (költőket, írókat, kritikusokat, fordítókat) kérdeztünk a kortárs szlovák irodalom tendenciáiról, jelentős képviselőiről, a szlovák-magyar, magyar-szlovák (irodalmi) figyelemről és figyelmetlenségről. – A harmadik részben Görözdi Judit és Száz Pál válaszait közöljük.

Könyvfesztivál – Szlovák díszvendégség

Monika Kompaníková: Az ötödik hajó

Amikor felébredek, csatakos és fáradt vagyok, fáj a kezem. A hajam összetapadt, meg kellene mosni. Csalódottan és nyűgösen ébredek, úgy érzem, sok energiát elpazaroltam, azonban nem értem el semmit, sem a vízfeneket, sem a kikötőt. – Az idei könyvfesztiválra jelenik meg Monika Kompaníková Az ötödik hajó című regénye a Kalligramnál, Pénzes Tímea fordításában. Ebből ajánlunk most egy részletet.

RÉSZLET

Pavel Vilikovský: Első és utolsó szerelem

Másodszor nyerte el a legnagyobb presztízsű szlovák irodalmi díjat, az Anasoft literát Pavel Vilikovský, akinek nyertes Első és utolsó szerelem című regényéből most egy részletet olvashatnak nálunk Garajszki Margit fordításában.

Elsőkönyvesek Fesztiválja

Ondrej Štefánik: Ujjatlan város

Ondrej Štefánik könyve modern városi regény és detektívregény. Edo, a főhős féltve őrzi személyes szabadságát és jó közérzetét, tekintet nélkül a mindenkori körülményekre. Kapcsolatai tönkre mennek az éretlensége és a felelősségvállalásra való képtelensége miatt. - Ondrej Štefánik az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának szlovák vendége.

KÖNYVAJÁNLÓ

Marek Vadas: A gyógyító

Az afrikai novellák szerzője, Marek Vadas 1997-ben szerkesztőként jutott el Kamerunba. Az európai kultúrától annyira különböző környezet és eltérő gondolkodás ihlette misztikus hangulatot árasztó írásait. - A gyógyító című novelláskötete most magyarul is megjelenik a Magyar Napló gondozásában, ebből ajánlunk egy részletet.

HÍR

Szláv TeXtus - Mindent a szláv irodalmakról

Új, a szláv irodalommal és kultúrval foglalkozó oldal indul Szláv Textus címmel. A szerkesztők célja tizenkét szláv nyelv irodalmát és kulturáját megismertetni az érdeklődőkkel. A Szláv TeXtus egyrészt le kíván számolni a korábbi berögzült geopolitikai felosztássokal, másrészt új megvilágításban szeretné megmutatni ezeket a rendkívül sokoldalú, de mégis egy gyökérből származó népeket és irodalmukat.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

A szezon nem barátságos mérkőzés

2008. augusztus 24. – Kálmán Gábor
Nem tudom, ki volt az a srác ott akkor. Nézem a régi képeket, látom őt, ismerem az arcvonásait, de nem tudom kitalálni, hogy mit érez. Fogalmam sincs, hogy éppen mire gondol. Nem is ismertem őt igazán. De arra tisztán emlékszem, hogy mennyire biztos volt a dolgában, megrendíthetetlen az igazságaiban. Kész ember volt, elvekkel, célokkal. És mindenekelőtt: megdönthetetlennek hitt világnézettel. Aztán tessék.

Egy kiló magyar paradicsom

2008. június 23. hétfő – Végel László

  Ezúttal, 2008 tavaszán az Avala Expresszben végérvényesen be kellett látnom, hogy lezárult egy korszak, s Közép-Kelet-Európa kezd unalmas lenni. Hol vannak azok az idők, amikor a csempészek légiesítették a határokat? Hol vannak a rigorózus vámellenőrök, akiket le kellett kenyerezni? Hol vannak az értelmiségiek, akik úgy utaztak le-föl, mintha titkos küldetésben lennének? Okkal, hiszen valamiképpen ők is csempészek voltak, titkos árut hoztak - vittek.

Ha egy tavaszi éjszakán

2008. április 25. – Gács Anna
Sok ezer kilométert járok be, most a kassai cigánygettóban vagyok pitiáner maffiózó, a következő percben már a madridi reptéren szorongó dominikai bevándorló; Costa Ricában kúszom fel egy kivilágított szerpentinen, aztán egy fénytelen dán sziget panziójában húzom magamra a cselédszobám ajtaját; vonakodva odaadom magam a mostohatestvéremnek, de még fel se fogtam, és máris asztrál párbajba bocsátkozom (persze anélkül, hogy ismerném a szabályait - ennyit az esélyeimről).

Roppanások

2007. december 15. – Tomaji Attila
Lementünk a Dunához, hosszú séta a bicikliúton az Újvölgy felé, majd vissza, fel a régi szlovák parasztházsorhoz, ahová, az egyikbe, ha lehet, szeretnék egyszer megérkezni. A folyó mellett tologatva a babakocsit, Duna-verseimre gondoltam, amelyeket februárban hoz le a Holmi, meg Masaru Emota kis könyvecskéjére, aki szerint gondolataink, szavaink hatással vannak a vízmolekulák szerkezetére, és a víz válaszol nekünk. Mintha a tudomány Orpheus nyomába eredt volna.

Végvári vitézkedés

2007. szeptember 21. - Valuska László
A magyar kulturális újságírás (és a tudomány) semmit nem tud kezdeni a populáris kultúra térnyerésével, mert még mindig abban élnek, hogy amit rajtuk kívül látott/hallott/olvasott valaki, az rossz. Pedig nem. A miskolci Cinefest kerekasztal-beszélgetésén is elbeszéltünk egymás mellett, mert annyira különbözőek a nézőpontok.

Duna-napló 2.

3-4. nap: Pozsony
… valahol nagyon mélyen, kicsiny közép-európai szívem legközepébe sikerült találniuk, amikor a sok nyugati lilaköd után végre olyan szövegeket hallhattam, amikben ott van a vér is, a szar is, az élet. Igazából az egész előadást, úgy ahogy van, meg kellene csinálni magyarul; egyelőre azonban lefordítottam néhányat a középső szerző koncept-verseiből ...

Euróövezet

2007. február 14. – Petőcz András
És akkor majd megyek Rimaszombatba, az Öcsihez meg a Klárihoz, és euróval fizetek a rimaszombati benzinkútnál, szlovák euróval, és amikor fizetek, akkor majd arra gondolok, hogy nekem még váltanom kellett a forintomat, de nekik már az olyan természetes, hogy utaznak Európában, és nem váltanak pénzt, mert az ő pénzük már ugyanaz a pénz, nem kell váltaniuk.

Február tizedike

2007. február 8. - Tamás Gáspár Miklós
...nálunk azonban (és Ausztriában) a barokk ellenreformáció vidékre szorította a kálvinizmust (az ún. erdélyi emlékírókban semmi „vidéki” nincs még, Bethlen Miklós lehetne igazi grandseigneur a poitou-i birtokán) és illegalitásba a janzenizmust, Pestre már csak valami tiroli-vorarlbergi árnyalatú szlovák katolicizmus jutott, így hát a megbánásnak nincs nyelve.

Falak

2006. december 12. – Balla D. Károly
Jól érzem magam falaim mögött; „a fal / kívülről ellenállás / belülről védelem”, írja Rákos Sándor. Csak azt nem lehet soha biztosra venni, mi van bent, és mi van kint. Aki túlságosan belülre zárkózik, az előbb-utóbb kívül reked. Ami rendjén is volna, ha nem tenné az elzárkózást ellentmondásossá, hogy a belső bugyrok legmélyéből látszanak meg leginkább a külső világ álságosságai.

Kávé és kocsonya

2006. december 16. – Kollár-Klemencz László
Míg a nadrág száradt, Dani rágyújtott egy cigire reggelire, megivott mellé  egy üveg egyszer már kibontott sört. Én nyomtam 150 fekvőtámaszt, senki nem nézett oda. Tíz perc múlva már Karcsi is fekvőtámaszozott, Bana hasizmozott. Jó hatással vagyok a másnaposokra.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

2007 - harmadik rész

 Csak állt, mint akit fejbe vertek, annyira szürreálisnak hatott az egész. Egy pusztuló ország Európa közepén, szétszakítási törekvések, zűrzavar. - És szerinted egymás mellé lehet ültetni a négy...

Egy barátság vége

 Mindig is volt híd a két falu között, de katona koromban ’74 körül le volt zárva, mindig őriztük. Az igaz, hogy a falubeli srácok, ha sumák módon akartak átmenni a Csehszlovák oldalra, fütyültek a...

White House

  a bolond, aki általában egy kis bevásárlókosarat szokott maga után húzni most is ott volt a buszmegállóban. mindig csendes, soha, senkit nem bánt, ugy szokta, hogy erre-arra téblábol és fontoskodva...

A vakondlánypanaszai-II fejezet

Amott a költők parton ülnek belemártják kimerik, ihlet vize fröccsen szerte, nem lesz más csak....? A kipontozott részre beirt helyes szó beküldői között, értékes nyereményeket sorsolunk ki: 1....

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Időben abbahagyni

A szlovák irodalom konzervatívabb, de a szlovák kispróza sokkal színesebb, izgalmasabb, érdekesebb, mint a magyarországi, ott kevésbé kap központi szerepet a regény - mondja Grendel Lajos Alföldi Róbertnek a Képzett Társítások - AEGON-estek a Bárkában című sorozatban.
Otthon, alkotás, cukrászdák, Mándy, Picasso, írás, arányérzék, matematika, önfegyelem - néhány címszó a beszélgetésből.

Másfajta rálátás

Szlovákiai magyar szerzők könyvei, a szlovák, cseh, lengyel kultúra követése is feladata a kétlaki, kétnyelvű Kalligram Kiadónak: új könyveikről a Kalligram kiadó magyar szerkesztője, Mészáros Sándor beszélt  literaTV nézőinek.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Metafora-estek: Hol kezdődik és hol végződik a fordító?

Ráday Képesház (Bp, IX. Ráday u. 25.)
Kezdő dátum: 2008-05-20 19:00:00

„Jadviga nótája”

Millenáris Fogadó - Padlás (Bp, II., Fény u. 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-05-07 20:00:00

Hommage a Kassák

Kassák Múzeum (Bp. III., Fő tér 1. )
Kezdő dátum: 2007-07-01 11:00:00

Kalligram könyvbemutató

Szlovák Intézet (1072 Budapest, Rákóczi út 15.)
Kezdő dátum: 2007-05-30 19:00:00

Kalligram Könyvek - Bemutató

Szlovák Intézet (Bp, VIII., Rákóczi út 15.)
Kezdő dátum: 2007-01-18 18:00:00

A Parnasszus költészeti folyóirat estje

Műcsarnok (Bp. XIV., Hősök tere)
Kezdő dátum: 2006-12-20 18:00:00

A Cseh Filharmonikusok Dvořák-estje

Bartók Béla nemzeti hangversenyterem (Bp, IX., Komor Marcell u. 1.)
Kezdő dátum: 2006-08-25 19:30:00

VIII. Kamarazenei Fesztivál – Zenél a kastély

Gödöllői Királyi Kastély (Gödöllő)
Kezdő dátum: 2006-06-25 11:00:00

Kalligram-est a Könyvfesztiválon

Szlovák Intézet (Bp. VIII., Rákóczi út 15.)
Kezdő dátum: 2006-04-19 18:00:00

Europoetica Sacra

(Bp. IX., Ráday u.)
Kezdő dátum: 2006-04-09 11:00:00
További találatok