hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szlovák irodalom” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Elsőkönyvesek 2018

Jakub Juhás: Az Áttörés hágótól a Háromhatár alá a zöld jelzésen

Mária számára a csend nem az üresség egyik fajtájaként jelent meg a hangok közt, amelyet meg kellene tölteni mozgással, hogy ne töltse ki az elmét parttalanságával. Éppen ellenkezőleg. A hangok közti szövedéket szándékosan repesztette meg, és feszült füllel várakozott, mikor következik be a törés, és mikor hangzik fel a csendben egy rövid vagy egy hosszú hang. – Jakub Juhás az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának szlovák vendége. Művének részletét Pénzes Tímea fordította.

HÍR

Konferencia a szlovák irodalom magyar recepciójáról

Konferenciát szervez A szlovák irodalom recepciója Magyarországon 1990 után címmel az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete az SZTA Világirodalmi Intézetével és a Budapesti Szlovák Intézettel közreműködésben. Az utóbbi években a kortárs szlovák irodalom valóságos boomját tapasztaljuk: ennek a konjunktúrának a magyar kultúrában észlelhető nyomait, a magyar irodalom folyamataival való összefüggéseit keresi a két intézmény az október 17-i konferencián.

SZEMLE

Visegrádi körkapcsolás: Szlovákia

Sorozatunkban a térség irodalmának magyarországi, illetve a magyar irodalom külföldi megjelenésének járunk utána. Az első állomás: Szlovákia. Az idei magyarországi szlovák irodalmi kínálat szemlézésben Kiss Andrea és Lőrik Lilla, a Szlovák Intézet munkatársa volt a Litera segítségére.

Könyvfesztivál

Maroš Krajňak: Entrópia (részletek)

A sofőr elgyönyörködik a holdfényes folyó csillogásában, és feltűnik neki, hogy valami oda nem illő úszik a felszínen. Álmodozó tekintetét előbb fürkészővé, majd éberré alakítja. Már fékez is, leállítja a motort, kihúzza a slusszkulcsot, kicsapja az ajtót, és rohan. – Maroš Krajňak regényéből olvashatnak részletet.

Könyvajánló

Ivana Dobrakovová: Toxo (részlet)

Otthon aztán Blanka görcsökben fekszik az ágyon, és meg van rémülve attól, hogy az a víz valahogy ártott a gyereknek, az már majdnem úgy hangzik, mint a sav, és mi van, ha a kézsebeken át bejutott a vérkeringésbe, és kimarta a gyerek szemét, orrát, száját, arcát. – Ivana Dobrakovová Toxo című kötetéből olvashatnak részletet.

Könyvajánló

Veronika Šikulová: Tulipánból paprika (részlet)

Ha az ember a síneknél lakik, igen gyakran el kell hallgatnia, mert jön a vonat. És ez jó. Közben mindenfélét végig lehet gondolni. Volt, hogy nagymama pont szidott minket, de mire elzúgott a vonat, odalett a harag is, és csak annyit mondott: És most má’ csitt legyen! – Veronika Šikulová regényének részletét olvashatják. 

Interjú

Svetlana Žuchová: A hétköznapiság jelensége érdekel

A fájdalomnak és a félelemnek több hullámát és fázisát átéltem, és mindenfélének, ami hozzá tartozik, apukámmal tagadhatatlanul közeli volt a kapcsolatom. Ennek a könyvnek a megírása is ennek a részét képezte. Egyben úgy tűnik, hogy ezzel a könyvvel ezt a témát bizonyos módon le is zártam. – Svetlana Žuchová szlovák íróval fordítója, Pénzes Tímea beszélgetett.

Interjú

Daniela Kapitáňová: Hamarosan ez is olyasmi lesz, mint az opera

Volt olyan kritikus, aki elhitte, hogy ezt a szöveget egy negyvennégy éves, törpe növésű férfi írta, aki egy tízéves gyerek szellemi szintjén van. Szidta a kiadót, hogy megszégyenít egy szellemi fogyatékost... – A Könyv a temetőről szerzőjét, Daniela Kapitáňovát Juhász Katalin kérdezte.

Interjú

Géppel fotózni nem nagy kunszt

Pavel Vilikovský a szlovákok Esterházyja. Ikonikus, körülrajongott, ugyanakkor posztmodernnek bélyegzett, azaz a széles tömegek számára riasztóval ellátott író, aki egyébként sokkal egyszerűbb nyelvet használ, mint magyar kollégája. – Az íróval Juhász Katalin beszélgetett. 

Könyvbemutató

Németh Gábor: Ballát olvasni milyen

Ballát olvasni olyan, mintha Harry Potter kínálna meg a varázscukrából. Balla a szlováktanárok rémálma. Most, hogy le van fordítva, már a magyartanároké is. – Balla Az apa nevében című könyvét a Könyvfesztiválon Németh Gábor mutatta be. A bemutatón elhangzott szöveget olvashatják. 

További találatok