hirdetés

Keresési eredmény a(z) „szlovákiai magyar irodalom” címkére

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Ma jó napom-pom-pom van

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 2018. november 30.

Az élénk beszélgetés közepén megint egy gyermekirodalmi kurzusos pillanat tolakodik a gondolataim közé, ahogy az egyik hallgató Békés Pál A kétbalkezes varázslóját elemezve főszereplő helyett főszeretőt mond. Felnőttolvasat. – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját Petres Csizmadia Gabriella írta.

Netnapló

Horla Nyitrán

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 2018. november 29.

A mai műfajtörténeti szemináriumon váratlanul kinyitódott az ajtó. Ez keltett némi riadalmat, mivel pont a fantasztikus irodalom, konkrétan pedig az Horla volt terítéken. Épp arról esett szó, hogy miként szállja meg fokozatosan Maupassant klasszikus novellájának elbeszélőjét egy láthatatlan, természetfeletti lény, s veszi át gondolatai és mozdulatai felett a hatalmat... – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját Benyovszky Krisztián írta.

Netnapló

A szerda ritmusa

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 2018. november 28.

A harmadéves mediátorokkal kezdek, regionális kultúra a tárgy, gömöri hallgatók tartanak kiselőadást Tompáról és Madáchról, emlékezetük őrzésének módozatairól, majd a kortárs szlovmagy irodalom témáját zárjuk le. – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját ma N. Tóth Anikó írta.

Netnapló

A másütt töltött idő

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 2018. november 26.

Vannak az embernek ezek a titkos, párhuzamos életei. És a helyek, amik előhívják őket. Ahány hely, annyi élet. És mindig ott lehet folytatni, ahol legutóbb abbamaradt. Belső időutazás helyek és életek között. Felvillanó lehetőségek arról, aki lehetnék vagy lehettem volna másütt, máskor. – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját Bárczi Zsófia írta.


Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kilátó / Magasiskola

Csehy Zoltán: Beatrix útjai Pannóniába és más versek

A király orrára rászállott a páva. / Vagy nagy az orra, / vagy nem ismerem a madarakat. / A király orrára ne kössél madarat! – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Csehy Zoltán verseit olvashatják.

Magasiskola / Kilátó

Mellár Dávid: Kitépett idegcsomó

Lebeg nyolcezer energiától feszült, elvarratlan / szál a semmiben, akár egy kibelezett tárgy / a laborban, vagy egy kiállításon – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Mellár Dávid versét olvashatják.

KILÁTÓ: FELVIDÉK

Kávéházból parasztvilágot ábrázolni – Duba Gyuláról

Érdemes művész-, József Attila-, Talamon Alfonz- és sok egyéb díj, 43 kötet és számos különböző műfaj. Hontfüzesgyarmatról Pozsonyba: a parasztvilágból (nem egészen egyenes úton) a szlovákiai magyar irodalmi életbe. Duba Gyuláról készült portrénkat olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Juhász Katalin: Vágy és más versek

Az örök városban nincsen szállásunk, / állunk a bezárt bazilika előtt, / mint egy eltévedt küldöttség,és tudjuk, hogy kora reggel / mindenképp tovább kell menni – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Juhász Katalin verseit olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Forgács Péter: az emlékezet rejtett zugai

Hrabal szelleme lengi be a termet, Keller úrelvtárs, a tánctanár tapsikol, figyelem, ritmus, ritmus, figyelem, polcos seggén feszül a fényesre kopott nadrág, neje akár a Keller-bolygó holdja keringi őt körbe – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Forgács Péter írását olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Barak László: A kívülálló, Checking, Ki vagy?, Amíg él...

Hogyan lehettél te őshonos ott, / ahol kiömlött vérem / már akkor idegen földrészt festett az aszfaltra, / amikor még csak búcsúzni készültem otthonomtól? – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Barak László verseit olvashatják.

KILÁTÓ: FELVIDÉK

Tűnődés a túloldalon: Zalabai Zsigmondról

Már az első kötete bevezetésében, az Ars critica című rövid esszében megmutatkozik elméleti felkészültsége és átgondolt elemző módszere. Sőt, mintha a felvázolt teoretikus megkülönböztetéseivel a húsz évvel későbbi magyarországi kritikavitát is megelőlegezné, fejben előre lejátszaná, és szektás különállás helyett kompromisszumos békekötéssel zárná le azt. – Portré Zalabai Zsigmondról.

Kilátó / Magasiskola

Nagy Hajnal Csilla: Tények, Szalmaszálak és más versek

Ablaküvegre ragasztott lepkékről álmodom / és egy olasz kisvárosról, ahol John Malkovich és egy / fiatal kurva kergetik egymást, de / nem tudok rájönni, vajon / bántás vagy óvás céljából teszik – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Nagy Hajnal Csilla verseit olvashatják.

Kilátó – Magasiskola

Tőzsér Árpád: Utómodern fanyalgás és más versek

Magasiskola rovatunkban mostantól három hónapon át felvidéki magyar írók műveit közöljük. Elsőként Tőzsér Árpád Utómodern fanyalgás a szlovákai magyar irodalom tárgyában és A túlvilágról (Zs. Nagy Lajos költő úrnak, a túlvilágra) című régebbi alkotását és A három Dezső című friss versét olvashatják.

Kilátó: Felvidék – Bevezető

Németh Zoltán: Az irodalom, amely kétségbe vonja önmagát

...nincs itt semmiféle északrasimuló-hamisklasszikusrajátszó-zordonidegenségtudatú „szlovenszkói magyar irodalom"-azás, hanem csak a pőre „szlovákiai magyar irodalom" – Kilátó című sorozatunk Felvidék fejezetének nyitányaként Németh Zoltán bevezető esszéjét olvashatják a felvidéki magyar irodalom jelenéről.