hirdetés

Keresési eredmény a(z) „vers” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A HÓNAP SZERZŐJE

Balla Zsófia: Kiáltvány

De nincsen oly rövidke lét, / melyért ne volna érdemes csalódni. /Hinni abban, ami szorongat épp. / Hinni a magány erejében. – Januárban Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán, egyik legújabb verse olvasható most nálunk.

A HÓNAP SZERZŐJE

Balla Zsófia: Fénytöredékek

Ó, maradj! hiszen van még időd! / még lehetne! Ne mondd azt, hogy kitelt. / Ki osztja, kinek mennyi jut? Ki tölt testünkbe tartamot? – Januárban Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán, most egy friss verset olvashatnak tőle.

INSPIRÁCIÓ

Inspiráció: Kerber Balázs

A képről eszembe jut a nézés produktív, de néha kellemetlen oszcillációja: vajon meddig házak és honnantól tetemek a buckák, és mire szolgálhatnak a lécnyi antennák? – Az Inspiráció harminckettedik részében Kerber Balázs reflexióit olvashatják.

Részlet a könyvből

Bertók László: Ahhoz képest, amit...

Neved, számod, címed, – csíkot ragasztanak / csuklódra, és visznek, mint a csomagokat. – A Bárka folyóirat 2018/5. számát Bertók László versével ajánljuk.

Tempevölgy 2018/3

Szálinger Balázs: A föld megismerésének története

Bámulva látják, hogyan öli a partokat a tenger, / Aztán elkezdik megvédelmezni tőle. / Mintha már hetven őzet leöltünk volna, / De csak most állnánk át a húsevésre, / Mintha már hetven májust megéltünk volna, / De nem ismernénk a júniust. – A Tempevölgy folyóirat 2018/3. számát Szálinger Balázs versével ajánljuk.

A HÉT VERSE

A hét verse – G. István László: Hatvanhetedik védőbeszéd

Hosszan vizsgáltam magam az enyhén púderes, hátul foncsoros fényben. Talán a szemem lett ennyire tompa, fénytelen? – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szálinger Balázs: 361 (részlet)

A könyv lapjain egy teljes közép-európai világ bontakozik ki fokról fokra, színről-színre a zalai domboktól Bözödújfaluig: tájjal és idővel, újabb és újabb rétegekkel... – Szálinger Balázs legújabb verseskötetéből ajánljuk a Hévíz című verset.

Hír

Méhes György-díjak 2018

Átadásra kerültek az idei Méhes György-díjak. A nagydíjjal életművet, az erdélyi magyar irodalomért tett szolgálatot és/vagy kiemelkedő szépirodalmi alkotást, a debütdíjjal pedig a legtehetségesebbnek ítélt elsőkötetes alkotót jutalmazzák. Íme az idei díjazottak.

Folyóirat ajánló

Tolnai Ottó Térségünk egyik legjobb festőjéről

amikor is ő betoppan / túgy toppant be mint egy könnyű / karcsú vad mint egy antilóp / az arabok élénk ügyesen ugró / békeszerető gazellája / és aztán a városban (1) is / éppen úgy mozgott - A Forrás folyóirat 2018. májusi számát Tolnai Ottó versével ajánljuk.

Részlet a könyvből

Bödecs László: Az árvíz helye (részlet)

Az elmúlt évek romjai megállapodtak./ Helyezkedésük végeztével talaj képződik./ Az alattuk rohadók szagát elvitte a szél,/ kis vadvirágok, zöld moha nő helyükön,/ az elszaporodó patkányokat és férgeket/ pedig már kiirtották. – Bödecs László Az árvíz helye című kötetéből közlünk részletet.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Metafora estek - „Szabály és szeszély” – Charlotte Brontë: Jane Eyre

Ráday Képesház (Bp, IX. Ráday u. 25.)
Kezdő dátum: 2008-10-21 19:00:00

Első Budapesti Halottaskönyv Fesztivál

Bakelit Multi Art Center, Hangár (Bp, IX. Soroksári út 164. XVIII. épület)
Kezdő dátum: 2008-09-26 21:00:00

Versgráf – verses társasjáték

MU színház (Bp, XI., Kőrösy József utca 17.)
Kezdő dátum: 2008-09-23 17:30:00

Hogyan fordítsunk verset - pl. jiddisből?

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-23 19:00:00

Cabaret Medrano: Éjszakai járat

Szkéné Színház (BME épülete, Bp, XI., Műegyetem rkp. 3. II. emelet)
Kezdő dátum: 2008-03-16 20:00:00

műKEDDvelő - költői kérdések és válaszok

MU Színház (Bp, XI., Körösy József u. 17.)
Kezdő dátum: 2008-03-11 18:00:00

Beszélő-est - Levelek Garaczi Lászlóhoz

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-02-28 19:00:00

JAK-füzetek bemutató

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-01-16 16:00:00

NYITOTT VERSEST

Inda Galéria (Bp. VI., Király utca 34. II em.)
Kezdő dátum: 2007-11-08 18:00:00

KÉSELÉS VILLÁVAL

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-09-19 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LITERATV

ELEVEN - Térey János a Litera születésnapjára

A Litera 11. születésnapját ünnepli ma virtuálisan, de annál elevenebben. Ez alkalomból ma több szerző is felolvassa írásait nekünk, elsőként Térey János két versét láthatják és hallhatják. - Philosophy of Sherpa és A Földön annyi jó a szerző előadásában. 

LiteraTV

Kornis Mihály kortárs költőket mond - Orbán Ottó

Kornis Mihály Nyitott Műhelyes sorozatában kortárs költők életművét rendezi nagymonológokba. Különleges előadásainak sorában az Orbán Ottó verseit feldolgozó estjét nézhetik meg nálunk a LiteraTV-ben. 

LITERA TV

Kornis Mihály kortárs költőket mond - Kántor Péter

Kornis Mihály kortárs költők életművét rendezi nagymonológokba, különleges előadásainak sorában a Kántor Péter verseit feldolgozó estjét nézhetik meg nálunk a LiteraTV-ben. 

Munka vagy szórakozás?

Beírnád-e a fiad ellenőrzőjébe, hogy a foglalkozásod költő? Miért jó, ha lakik a környékeden valaki, aki irodalommal foglalkozik? Mire lehet rádöbbenni, ha gyakran jársz műtermekbe? Tóth Krisztina válaszolt Alföldi Róbertnek a Képzett társítások - Aegon estek a Nemzetiben 2009. májusi estjén.

Kalapos álmok egy téli utazásról

"Az ég az űrrel összeforrva / közötte néhány tetszhalott fa: / csak ő tudja, hogy él. // Köd közeledik, nagy, jeges köd, / ennyit se látok majd, ha elföd / kioltja a szemem, // majd egy leszek a tájjal mégis, / mert szétoldódom köztük én is / akkor - megérkezem."
Szabó T. Anna versei Szüts Miklós képei kapcsán Alföldi Róbert felolvasásában hangzottak el a Képzett társítások - Aegon-estek a Bárkában sorozatban. A vers egy álom alapján készült, így adódott kérdésként, vajon a házaspárok tagjai közül (Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós, valamint Szabó T. Anna és Dragomán György) ki hogyan álmodik?

Téli napforduló

Drámának készülő vers, amelyből végül vers lett, avagy hogyan kéri fel a Bárka színház igazgatója drámaírásra Rakovszky Zsuzsát - tanúink vannak!
S hogy évek kellenek a drámához, vagy napok, hetek? Igen - válaszol Esterházy Péter. Vajon két év után találkozunk-e Rakovszky Zsuzsa drámájával valóban? Míg ezen gondolkodunk, Varjú Olga előadásában hallható Rakovszky Zsuzsa Visszaút az időben című verse.


Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Donáldkacsázós nap

Versum - 2015. január 24.

Aztán milyen jó lesz, amikor 30-40 év múlva egy régóta húzódó értelmetlen vita során pontosan meg tudom majd mondani, hogy milyen volt a lányom székletének állaga aznap, amikor az azóta rég elfeledett szotyiköpködő foggal bontotta a csokoládét a Parlamentben. - A Versum szombati naplóját Pálffy András Gergely írta.

Netnapló

Péntek, kilátások

Versum - 2015. január 23.

Valahogy jó elképzelni ezt a vak embert, a város fölötti, lenyűgöző kilátást nyújtó kertben üldögélve délutánonként, a tekintetébe égett amazonasi rengeteggel. - A héten a Versum folyóirat írja a naplót a Literán. Krusovszky Dénes bejegyzését olvashatják péntekről.

Gyerekfelnőtt

2008. október 10. péntek – Molnár Krisztina Rita
…nála minden hirtelen olyan megnyugtatóan egyszerű lesz, semmilyen fölösleges sallang, lila köd, hókuszpók nincs, minden magától értetődővé válik. Nála egyszerű a földre hullott diólevelet felemelni, megnézegetni, az erezetet belenyomogatni a puha agyagba. Nála egyszerűen úgy érzi magát az ember, mintha a világ olyan kerek lenne, mint a Százholdas Pagony. Nála egy gyerek nem akar más lenni, mint akinek megteremtődött, nem fél, nem szorong.

Cserebogarak, franciák

2008. október 9. - Molnár Krisztina Rita
... erről azonnal Jean-Marie jut eszembe, az én Jean-Marie-m, akivel, tizenhat évvel ezelőtt ismerkedtem meg a Karlsruhéből hazatartó vonaton. Szomorú voltam, mert Gy. ottmaradt a pályaudvaron, és nekem vissza kellett jönnöm Pestre. Amikor kigördült a vonat, csak álltam a vonatfolyosón és vagy húsz percig folytak a könnyeim, a kicsit testes német lány, aki mellettem állt, részvéttel teát kínált nekem a termosza kupakjából.

Akár angyal

2008. október 7. - Molnár Krisztina Rita
Délután Marcival kettesben vagyunk. Ez mindig üdítő, nincsenek konfliktusok, nincs pozícióharc, nincsenek a legkülönfélébb kit-szeret-legjobban-anya meccsek, nem kell igazságot tennem, mindenkit felhőtlenül szerethetek. Teszek egy mécsest a párologtatóba, narancsolajat csöppentek bele. Marci csipkebogyóbokrot rajzol, közben énekel.

A városi gyalogló identitást vált

2008. október 7. - Molnár Krisztina Rita
Ilona kedvesen fogad, én is kedves hangulatban vagyok, mivel már lejátszottam magamban a félbetört hexameterek csatáját. Amikor megláttam a korrektúrapéldányban, hogy a disztichonok hexameterjeit el kellett törni, úgy éreztem, ez legalább akkora baj, mintha a kisujjamat törné el valaki. Még jó, hogy Ilona előre figyelmeztetett rá, lesznek sorok, amik nem férnek el.  Így a sokkhatás elmaradt. Aztán elővettem a Berzsenyi-kötetet és kicsit megnyugodtam. Szegény sorstárs. Az ő hexameterjeit is…

Falvédő pávák

2008. október 6. – Molnár Krisztina Rita
Reggel ugyanis kába buta tök vagyok, illetve már csak voltam, mióta elmúltam lány lenni, ami vissza soha többé, de ez nem baj, csupán negyed órám marad a magam elé meredésre, amióta a kávé elfogyasztása közben teákat kell kulacsokba töltenem, és változó mennyiségű reggeli konfliktust megoldanom a három pernahajder és/vagy királyfi között. Ezenközben hol korcsolyázáshoz illő kesztyűt, hol rajzlappénzt, hol szolfézscuccot, hol az ásványgyűjteményből néhány illusztris példány kicsiny dobozba csomagolását technika órára nem szabad elfelejtenem.

Történések

2008. október 4. szombat – Füzi László
Tíz kötetet közöltünk Ryszard Kapuścińskitől, az utolsó kötet utolsó  mondatai így hangzanak: „A mosoly életszükséglet - a ránk mosolygó ember erőt és optimizmust kölcsönöz, fokozza biztonságérzetünket. Amikor valaki ismeretlennel találkozunk, hálásak vagyunk neki, ha ránk mosolyog. Milyen kellemes, milyen örömteli érzéssel tölt el bennünket ez a mosolygós arc”. Ha visszaemlékszem találkozásainkra, felidéződik bennem, hogy Kapuściński mindig mosolygott…

Az a titokzatos, láthatatlan valami

2008. szeptember 23. – Barok Eszter
Kicsi voltam és tapasztalatlan, de azonnal megértettem, miért nem kellett a kis cigánylánynak a fél narancs. Disszonáns kép volt ez ott a nagy pajtási idillben, ahol a kitűnő őrstagok úsztak az önelégültségben, hogy megajándékoznak egy mocskos kis szerencsétlent. Nem az tetszett, hogy nem fogadta el, és zavartan – nem gőgösen, csak zavartan – kiszaladt a teremből. Nem, én abba szédültem bele egy pillanatra, milyen jól elkapta a könyv szerzője a pillanatot, amiről írni kell.

A csengeri vasút története

2008. szeptember 14. - Sumonyi Zoltán
Az iroda alsó lépcsőjén ültem a pályamunkások között, hallgattuk a Helsinki Olimpia zárónapján a futballközvetítést, és amikor a 90. perchez közeledve 1:1-nél Czibor berúgta a jugoszlávoknak a második gólt, és Szepesi felüvöltött, akkor a nehéz pályamunkások fölugráltak a levegőbe, Pályi Gyula belemarkolt Majlát Jóska hajába: „Jóska, tizenhat arany!”
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Taxit hívok

Részegen zihálsz csupasz mellem fölött Karom szorít Szájszagod arcomba csap Tested pondró alakot ölt

Rózsa

Leápolatlan feszeng ágrólszakadt bókon a csókom. Azt a rózsát épphogy csak karcsú égként hordom.

Szívem csak egy levél...

Szeretem a szád mikor engem ér el. Remélem nem tévedt el. Pulóvered most is csak körülölel. Szunnyadó pillanat mi itt lel. Szívem csak egy levél, min több betű már nem fér...

Lövey-Varga Éva: Töredék

Lövey-Varga Éva: Töredék Írtam jó pár verset, mesét, s elfelejtettem a felét. Egyszerű a dolog oka, letört tűnek nincsen foka.. Aki lopott, aki csalt, mindig ütött nagy ricsajt....

Nem hallom a szíved.

elkanyarodik a jelenléted mint a betonút nyissuk ketté a folyót most szabad éreznem a sziklát neked? az zörög? távoli emberugatások miatt nem hallom a szíved de tenyerem rajta van és...

Lehetek láthatatlan.

lehetek láthatatlan ha letöröd a rózsát alólam lehetek üres palack is ha szeretsz töltsd meg egy gondolat kilométerrel hogy gyorsabb legyél mint a vizek sózott alagutakban villódzó kanócok...

Melltartópánt

Kiköpött rágógumi, papírgalacsin, széttépett textilbaba. Meg kígyózott egy törött cigi is a macskakövekkel teliszabdalt, nyújtózó utcadarabon. (Talán a napnyugovást próbálta megelőzni,...

Zsiga Lajos : Magamra kiáltom

Zsiga Lajos Magamra kiáltom Raboljatok el csillagszemű nyári esték Térdeplő kökénybokrok ti ringassátok Rabszolga lelkem fészkelten testét Belőletek sírnak az elmúló fájó esték Felkap majd a...

Meghivo kiàllitàsomra, amelynek megnyitoja szerdàn 2010 julius 14-én lesz A Marczibànyi téri Kulturhàzban

Gyertek festô és vers kiàllitàsomra Festményeim megtekintésére Es versim olvasàsàra Vàrlak szeretettel Es nagy tisztelettel A Marczibànyi Mûvelôdési Központba szerdàn 2010 julius 14-én 4...

Vákuumzárású beszélgetések

A nem-nem-nem-nem kerítéslécei között ritka szél fütyül korhadásszagot áraszt tudomásul vettem mégis mit mondjak ezredszer fésülök át erdőnyi döntést terebélyesedő magyarázkodást ültetek...
További találatok