hirdetés

Keresési eredmény a(z) „vers” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kilátó / Magasiskola

Balázs Imre József: Éjszakai repülés a Bakucz-kontinens fölött

sapkát visel hangszert tart kezében most érkezett az épület tövében állt nemrég és érmék hulltak elé egyre növekvő kupacban elsötétítve az eget menekültek előle az emberek – Magasiskola rovatunkban három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Balázs Imre József versét olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Fekete Vince: Kontraszt

Kínosan igyekszünk is elkerülni Az olyan / Témákat Behívják tudom hogy mit csinálnak / Vele felfektetik intravénásan Benyomnak / Még négy deci kontrasztanyagot – Magasiskola rovatunkban december végéig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Fekete Vince versét olvashatják.

Kilátó

Székely János: Mózes Egyiptomban

Most, miután már szívesen, alássan / És tökéletes magunkmegadásban / Lapítunk, félünk, hallgatunk, halunk, // Ki hitte volna, Áron, hogy még mindég / Eretnekségnek tartsák és tekintsék / A puszta tényt, hogy héberek vagyunk? – Székely János versét olvashatják, saját kéziratban és nyomtatásban.

A Litera bemutatja

Rékai Anett: Hét vers

Nem akarlak vinni, csak beléd akadok, / úton, út félen, mint egy kavics, / amit nem állok meg kivenni, / nyomsz minden lépésnél. – A Litera bemutatja rovatban Rékai Anett hét versét olvashatják, Az ötödik nap délelőttje, Az ötödik nap délutánja, Kavics az úton, Tartózkodó kérelem, A viskóban, Parazita és Bujdosóének egy farkasról címmel.

A HÉT VERSE

A hét verse – Nemes Nagy Ágnes: (Ne csukd be még vagy ne csukd be már)

Egyszer csak észrevesszük, hogy minden nap van rajtunk zokni, a szandálok, papucsok helyett előkerülnek a pár napig hordhatatlanul kényelmetlennek tűnő zárt cipők. – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

A hét verse

A hét verse – Baka István: A megszületőnek

Akinek alapélménye, hogy börtönnek érzi a mindenséget – „én nem tudom ki száműzött e földre” – milyen nehéz lehet annak: életet adni. – A hét versét Szihalmi Csilla választotta.

A hónap szerzője

Tábor Ádám: Az írástudók képfegyverei; Új lehetetlenség

Új év     új lehetetlenség / a megváltást kísérleni / egy percenttel se add alább / valaki leszel vagy senki / amint az év-szám egyre nő / a tét hatványozódik / amennyivel a sors mostohább / annyival most vagy sohább – A hónap szerzője, Tábor Ádám két versét olvashatják.

BÁRKA 2017/3.

Garaczi László: Álomrovátka; Jó lesz nekünk

„Ha valaki mérni akar, / és miért ne akarna mérni, / a szóban forgó tárgyat / háthoz illeszti vagy hashoz.” – A Bárka folyóirat új számát Garaczi László két versével ajánljuk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Erdős Virág: Hátrahagyott versek (részlet)

A cím szerencsére csak bizarr fricska. Erdős Virág többéves költői programjának ért fordulópontjához. Az eddig már megjelent és kötetekből eddig kimaradt versek panorámája az új kötet, ebből ajánlunk részletet. A kötetet ma mutatják be a Magvető Caféban.

Ott jártunk

Versfordítások inkognitóban

Miért olvasunk több prózát, mint verseskötetet? Mi a szerepe ma a külföldi lírának a magyar irodalomban? Egyáltalán miért kell álruhába bújtatva eladni a fordításköteteket? Ilyen és hasonló kérdésekre kereste a választ Krusovszky Dénes és Váradi Péter. A Hogyan működik a világadapter? című beszélgetésen jártunk, a Líracsúcs Versfesztiválon.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Metafora estek - „Szabály és szeszély” – Charlotte Brontë: Jane Eyre

Ráday Képesház (Bp, IX. Ráday u. 25.)
Kezdő dátum: 2008-10-21 19:00:00

Első Budapesti Halottaskönyv Fesztivál

Bakelit Multi Art Center, Hangár (Bp, IX. Soroksári út 164. XVIII. épület)
Kezdő dátum: 2008-09-26 21:00:00

Versgráf – verses társasjáték

MU színház (Bp, XI., Kőrösy József utca 17.)
Kezdő dátum: 2008-09-23 17:30:00

Hogyan fordítsunk verset - pl. jiddisből?

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-23 19:00:00

Cabaret Medrano: Éjszakai járat

Szkéné Színház (BME épülete, Bp, XI., Műegyetem rkp. 3. II. emelet)
Kezdő dátum: 2008-03-16 20:00:00

műKEDDvelő - költői kérdések és válaszok

MU Színház (Bp, XI., Körösy József u. 17.)
Kezdő dátum: 2008-03-11 18:00:00

Beszélő-est - Levelek Garaczi Lászlóhoz

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-02-28 19:00:00

JAK-füzetek bemutató

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-01-16 16:00:00

NYITOTT VERSEST

Inda Galéria (Bp. VI., Király utca 34. II em.)
Kezdő dátum: 2007-11-08 18:00:00

KÉSELÉS VILLÁVAL

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-09-19 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LITERATV

ELEVEN - Térey János a Litera születésnapjára

A Litera 11. születésnapját ünnepli ma virtuálisan, de annál elevenebben. Ez alkalomból ma több szerző is felolvassa írásait nekünk, elsőként Térey János két versét láthatják és hallhatják. - Philosophy of Sherpa és A Földön annyi jó a szerző előadásában. 

LiteraTV

Kornis Mihály kortárs költőket mond - Orbán Ottó

Kornis Mihály Nyitott Műhelyes sorozatában kortárs költők életművét rendezi nagymonológokba. Különleges előadásainak sorában az Orbán Ottó verseit feldolgozó estjét nézhetik meg nálunk a LiteraTV-ben. 

LITERA TV

Kornis Mihály kortárs költőket mond - Kántor Péter

Kornis Mihály kortárs költők életművét rendezi nagymonológokba, különleges előadásainak sorában a Kántor Péter verseit feldolgozó estjét nézhetik meg nálunk a LiteraTV-ben. 

Munka vagy szórakozás?

Beírnád-e a fiad ellenőrzőjébe, hogy a foglalkozásod költő? Miért jó, ha lakik a környékeden valaki, aki irodalommal foglalkozik? Mire lehet rádöbbenni, ha gyakran jársz műtermekbe? Tóth Krisztina válaszolt Alföldi Róbertnek a Képzett társítások - Aegon estek a Nemzetiben 2009. májusi estjén.

Kalapos álmok egy téli utazásról

"Az ég az űrrel összeforrva / közötte néhány tetszhalott fa: / csak ő tudja, hogy él. // Köd közeledik, nagy, jeges köd, / ennyit se látok majd, ha elföd / kioltja a szemem, // majd egy leszek a tájjal mégis, / mert szétoldódom köztük én is / akkor - megérkezem."
Szabó T. Anna versei Szüts Miklós képei kapcsán Alföldi Róbert felolvasásában hangzottak el a Képzett társítások - Aegon-estek a Bárkában sorozatban. A vers egy álom alapján készült, így adódott kérdésként, vajon a házaspárok tagjai közül (Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós, valamint Szabó T. Anna és Dragomán György) ki hogyan álmodik?

Téli napforduló

Drámának készülő vers, amelyből végül vers lett, avagy hogyan kéri fel a Bárka színház igazgatója drámaírásra Rakovszky Zsuzsát - tanúink vannak!
S hogy évek kellenek a drámához, vagy napok, hetek? Igen - válaszol Esterházy Péter. Vajon két év után találkozunk-e Rakovszky Zsuzsa drámájával valóban? Míg ezen gondolkodunk, Varjú Olga előadásában hallható Rakovszky Zsuzsa Visszaút az időben című verse.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Donáldkacsázós nap

Versum - 2015. január 24.

Aztán milyen jó lesz, amikor 30-40 év múlva egy régóta húzódó értelmetlen vita során pontosan meg tudom majd mondani, hogy milyen volt a lányom székletének állaga aznap, amikor az azóta rég elfeledett szotyiköpködő foggal bontotta a csokoládét a Parlamentben. - A Versum szombati naplóját Pálffy András Gergely írta.

Netnapló

Péntek, kilátások

Versum - 2015. január 23.

Valahogy jó elképzelni ezt a vak embert, a város fölötti, lenyűgöző kilátást nyújtó kertben üldögélve délutánonként, a tekintetébe égett amazonasi rengeteggel. - A héten a Versum folyóirat írja a naplót a Literán. Krusovszky Dénes bejegyzését olvashatják péntekről.

Gyerekfelnőtt

2008. október 10. péntek – Molnár Krisztina Rita
…nála minden hirtelen olyan megnyugtatóan egyszerű lesz, semmilyen fölösleges sallang, lila köd, hókuszpók nincs, minden magától értetődővé válik. Nála egyszerű a földre hullott diólevelet felemelni, megnézegetni, az erezetet belenyomogatni a puha agyagba. Nála egyszerűen úgy érzi magát az ember, mintha a világ olyan kerek lenne, mint a Százholdas Pagony. Nála egy gyerek nem akar más lenni, mint akinek megteremtődött, nem fél, nem szorong.

Cserebogarak, franciák

2008. október 9. - Molnár Krisztina Rita
... erről azonnal Jean-Marie jut eszembe, az én Jean-Marie-m, akivel, tizenhat évvel ezelőtt ismerkedtem meg a Karlsruhéből hazatartó vonaton. Szomorú voltam, mert Gy. ottmaradt a pályaudvaron, és nekem vissza kellett jönnöm Pestre. Amikor kigördült a vonat, csak álltam a vonatfolyosón és vagy húsz percig folytak a könnyeim, a kicsit testes német lány, aki mellettem állt, részvéttel teát kínált nekem a termosza kupakjából.

Akár angyal

2008. október 7. - Molnár Krisztina Rita
Délután Marcival kettesben vagyunk. Ez mindig üdítő, nincsenek konfliktusok, nincs pozícióharc, nincsenek a legkülönfélébb kit-szeret-legjobban-anya meccsek, nem kell igazságot tennem, mindenkit felhőtlenül szerethetek. Teszek egy mécsest a párologtatóba, narancsolajat csöppentek bele. Marci csipkebogyóbokrot rajzol, közben énekel.

A városi gyalogló identitást vált

2008. október 7. - Molnár Krisztina Rita
Ilona kedvesen fogad, én is kedves hangulatban vagyok, mivel már lejátszottam magamban a félbetört hexameterek csatáját. Amikor megláttam a korrektúrapéldányban, hogy a disztichonok hexameterjeit el kellett törni, úgy éreztem, ez legalább akkora baj, mintha a kisujjamat törné el valaki. Még jó, hogy Ilona előre figyelmeztetett rá, lesznek sorok, amik nem férnek el.  Így a sokkhatás elmaradt. Aztán elővettem a Berzsenyi-kötetet és kicsit megnyugodtam. Szegény sorstárs. Az ő hexameterjeit is…

Falvédő pávák

2008. október 6. – Molnár Krisztina Rita
Reggel ugyanis kába buta tök vagyok, illetve már csak voltam, mióta elmúltam lány lenni, ami vissza soha többé, de ez nem baj, csupán negyed órám marad a magam elé meredésre, amióta a kávé elfogyasztása közben teákat kell kulacsokba töltenem, és változó mennyiségű reggeli konfliktust megoldanom a három pernahajder és/vagy királyfi között. Ezenközben hol korcsolyázáshoz illő kesztyűt, hol rajzlappénzt, hol szolfézscuccot, hol az ásványgyűjteményből néhány illusztris példány kicsiny dobozba csomagolását technika órára nem szabad elfelejtenem.

Történések

2008. október 4. szombat – Füzi László
Tíz kötetet közöltünk Ryszard Kapuścińskitől, az utolsó kötet utolsó  mondatai így hangzanak: „A mosoly életszükséglet - a ránk mosolygó ember erőt és optimizmust kölcsönöz, fokozza biztonságérzetünket. Amikor valaki ismeretlennel találkozunk, hálásak vagyunk neki, ha ránk mosolyog. Milyen kellemes, milyen örömteli érzéssel tölt el bennünket ez a mosolygós arc”. Ha visszaemlékszem találkozásainkra, felidéződik bennem, hogy Kapuściński mindig mosolygott…

Az a titokzatos, láthatatlan valami

2008. szeptember 23. – Barok Eszter
Kicsi voltam és tapasztalatlan, de azonnal megértettem, miért nem kellett a kis cigánylánynak a fél narancs. Disszonáns kép volt ez ott a nagy pajtási idillben, ahol a kitűnő őrstagok úsztak az önelégültségben, hogy megajándékoznak egy mocskos kis szerencsétlent. Nem az tetszett, hogy nem fogadta el, és zavartan – nem gőgösen, csak zavartan – kiszaladt a teremből. Nem, én abba szédültem bele egy pillanatra, milyen jól elkapta a könyv szerzője a pillanatot, amiről írni kell.

A csengeri vasút története

2008. szeptember 14. - Sumonyi Zoltán
Az iroda alsó lépcsőjén ültem a pályamunkások között, hallgattuk a Helsinki Olimpia zárónapján a futballközvetítést, és amikor a 90. perchez közeledve 1:1-nél Czibor berúgta a jugoszlávoknak a második gólt, és Szepesi felüvöltött, akkor a nehéz pályamunkások fölugráltak a levegőbe, Pályi Gyula belemarkolt Majlát Jóska hajába: „Jóska, tizenhat arany!”
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Taxit hívok

Részegen zihálsz csupasz mellem fölött Karom szorít Szájszagod arcomba csap Tested pondró alakot ölt

Rózsa

Leápolatlan feszeng ágrólszakadt bókon a csókom. Azt a rózsát épphogy csak karcsú égként hordom.

Szívem csak egy levél...

Szeretem a szád mikor engem ér el. Remélem nem tévedt el. Pulóvered most is csak körülölel. Szunnyadó pillanat mi itt lel. Szívem csak egy levél, min több betű már nem fér...

Lövey-Varga Éva: Töredék

Lövey-Varga Éva: Töredék Írtam jó pár verset, mesét, s elfelejtettem a felét. Egyszerű a dolog oka, letört tűnek nincsen foka.. Aki lopott, aki csalt, mindig ütött nagy ricsajt....

Nem hallom a szíved.

elkanyarodik a jelenléted mint a betonút nyissuk ketté a folyót most szabad éreznem a sziklát neked? az zörög? távoli emberugatások miatt nem hallom a szíved de tenyerem rajta van és...

Lehetek láthatatlan.

lehetek láthatatlan ha letöröd a rózsát alólam lehetek üres palack is ha szeretsz töltsd meg egy gondolat kilométerrel hogy gyorsabb legyél mint a vizek sózott alagutakban villódzó kanócok...

Melltartópánt

Kiköpött rágógumi, papírgalacsin, széttépett textilbaba. Meg kígyózott egy törött cigi is a macskakövekkel teliszabdalt, nyújtózó utcadarabon. (Talán a napnyugovást próbálta megelőzni,...

Zsiga Lajos : Magamra kiáltom

Zsiga Lajos Magamra kiáltom Raboljatok el csillagszemű nyári esték Térdeplő kökénybokrok ti ringassátok Rabszolga lelkem fészkelten testét Belőletek sírnak az elmúló fájó esték Felkap majd a...

Meghivo kiàllitàsomra, amelynek megnyitoja szerdàn 2010 julius 14-én lesz A Marczibànyi téri Kulturhàzban

Gyertek festô és vers kiàllitàsomra Festményeim megtekintésére Es versim olvasàsàra Vàrlak szeretettel Es nagy tisztelettel A Marczibànyi Mûvelôdési Központba szerdàn 2010 julius 14-én 4...

Vákuumzárású beszélgetések

A nem-nem-nem-nem kerítéslécei között ritka szél fütyül korhadásszagot áraszt tudomásul vettem mégis mit mondjak ezredszer fésülök át erdőnyi döntést terebélyesedő magyarázkodást ültetek...
További találatok