hirdetés

BALOGH ENDRE (ÁLNEVEI: PIRKHEIMER, PIRKHEIMER, PIRCKHAIMER, PIRKAMER)

hirdetés


A PRAE.HU főszerkesztője, s a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője. 2008. január 1-től Pollágh Péterrel a JAK-kötetek sorozatszerkesztője.

Szerkesztői gyakorlatra a Palimpszeszt Kulturális Alapítványnál megjelenő könyvek, a thélème irodalmi folyóirat, a Prae irodalmi folyóirat, a Millenniumi Országjáró, a PRAE.HU általános művészeti portál szerkesztése-főszerkesztése során, valamint a Digitális Akadémia Kertész- és Esterházy-szakértőjeként tett szert. Az általa szerkesztett orgánumok (thélème, Prae, Millenniumi Országjáró, prae.hu) és a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány létrehozásában is nagy szerepet vállalt.

Parazita című prózakötete várható megjelenése: 2008. Írásai, műfordításai, interjúi, irodalomtörténeti tanulmányai a 2000, az ABCD interaktív magazin, az Alföld, A Dunánál, Az irodalom visszavág, a Helikon, Palimpszeszt, a Prae, a Szépirodalmi Figyelő, a Szép literatúrai ajándék, a litera.hu, a thélème, a terasz.hu, a Törökfürdő című folyóiratokban, valamint az Allegro con brio – Írások Zemplényi Ferenc 60. születésnapján, Szentkuthy Miklós – A mítosz mítosza, a Kánon és olvasás – kultúra és közvetítés, a Miscellanea – tanulmányok a régi magyar irodalomról, s a Szöveg-Tér-Kép – írások Géczi János műveiről című kötetekben jelentek meg, és a Balassi Kiadó és az Új Mandátum kiadó tette őket közzé. Lektorált német nyelvből készített műfordításokat és fordításokat a József Attila Kör és az Új Mandátum Kiadó számára.Kedvenc könyvei: J. W. Goethe: Vonzások és választások, Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember, Ludwig Wittgenstein: Tractatus logico-philosophicus, Thomas Bernhard: Alte meister (Magyarul: Régi mesterek), Szentkuthy Milós: PraeKedvenc saját mondata: "Mi az aktivitásod?"Kedvenc mondata mástól: „Ich saß am Ufer, und prüfte meine Wünsche.” (Kafka: Napló, magyarul hevenyészett fordításomban: Ültem a parton, és a vágyaimat vizsgáltam.)

Születési év: 1971

Születési hely: Paks

Foglalkozás: szerkesztő

hirdetés