hirdetés

DEMÉNY PÉTER

hirdetés

Kolozsváron születtem, itt végeztem az akkor még ipari líceum Brassai Sámuelben és a bölcsészkar magyar–román szakán, itt nem voltam katona és lettem apuka, itt nősültem meg és született a nyolc éves kislányom. İrói fémforgácsoló vagyok, egy ideig különféle szerkesztőségekben dolgoztam (Kriterion könyvkiadó, Krónika, Erdélyi Riport, Polis Könyvkiadó), most már szabadon fuldoklom és az egyetemen is van néhány órám.

Kedvenc könyvei: Alessandro Baricco: Selyem, Mateiu Caragiale: Óvárosi gavallérok, Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek, Nádas Péter: Emlékiratok könyve,Thomas Mann: Doktor Faustus.

Kedvenc saját mondata: „…én is egy rejtett kamerát hurcolok magammal, mint valami
posztmodern Sziszüphosz, és az én kamerám is ott lebeg a
fejem fölött életem minden egyes pillanatában.”

Kedvenc mondata mástól: „…mindebben a boldogság visszfénye sugárzott, oly sejtelmesen és rejtetten, mint ahogy ez a boldogság tüneményének sajátja: mintha rögtön, a megvalósulás pillanatában már az emléke lenne valaminek.”

Születési év: 1972

Születési hely: Kolozsvár

Foglalkozás: szerkesztő

Legfontosabb díjak: 1994-ben a Látó debüt-díja. 1995-ben a Román Írószövetség debüt-díja. 1999-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának fiatal prózaíróknak számára kiírt Hajnóczy Péter alkotói ösztöndíja. 2006-ban Móricz Zsigmond Alkotói Ösztöndíj. 2007-ben a Romániai Írószövetség kolozsvári fiókjának prózadíja a Visszaforgatásért.

hirdetés