hirdetés

FALCSIK MARI

hirdetés

Költő 1956-ban született Bp-en, Budán nőtt föl. 1980-ban végzett az ELTE Bölcsészkarán, majd szokatlanul korai időponttól, 1982-től szabadúszó lett és tudatos kívülálló, egészen a '90-es rendszerváltásig. Szellemi szabadfoglalkozásúként élt az akkori Magyarország félhivatalos dzsungelében – s mivel kék útlevelet nem kapott, az ország szűkös határain belül a maga módján igyekezett tágítani a szabadságot: olvasott, gondolkodott, csavargott, bulizott, beszélgetett, írt (de nem publikált).
A rendszerváltás óta a könyvszakmában dolgozik szerkesztőként és könyvcsinálóként, referencialistáján több neves magyar kiadó szerepel (Athenaeum, Európa, Helikon stb.). 2005-től a hetilap égisze alatt azóta könyvkiadóvá nőtt HVG Könyvek főszerkesztője.
Versei 2002 óta jelennek meg, köteteit a Magvető adja ki.

Kedvenc könyvei:Bulgakov: A Mester és Margarita, Tolsztoj: Anna Karenina, Pascal: Gondolatok, Simone Weil: Ami személyes és ami szent, Shakespeare: A vihar, Cocteau: Rettenetes gyerekek

Kedvenc saját mondata: Nem volt meglepve, miért is lett volna meglepve – de annak, hogy valami nem meglepő, semmi köze nincs a fájdalom mértékéhez, amit okozhat.
(A válság, Körkép. Tizenkilenc mai magyar író kisprózája, Magvető, 2008)

Kedvenc mondata mástól: Az én alapja nem a gondolkozás, hanem a szenvedés, amely az összes érzelem közt a legalapvetõbb. (Kundera)

Születési év: 1956

Születési hely: Budapest

Foglalkozás: szerkesztő

hirdetés