hirdetés

KRUSOVSZKY DÉNES

hirdetés

2000-ben érettségiztem a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban, ezt követően az ELTE Bölcsészettudományi karán tanultam tovább, előbb magyar, majd összehasonlító irodalomtudomány és esztétika szakon. Első verseim középiskolás koromban jelentek meg, miután a sárvári Diákírók és diákköltők táborában arany minősítést szereztem (1998-ban, 1999-ben és 2000-ben). Az egyetemen előbb, rövid ideig, a Csütörtök Délután, 2007-től pedig a Puskin Utca című folyóiratot szerkesztettem illetve szerkesztem. 2005-ben több fiatal költővel együtt megalapítottuk a Telep névre keresztelt versblogot (www.telep.freeblog.hu), ami azóta is működik. 2008-tól Urfi Péterrel együtt a JAK világirodalmi sorozatának szerkesztője lettem. Az irodalmi szervezetek közül a JAK-nak és a Szépírók Társaságának vagyok tagja.

Kedvenc könyvei: Tandori Dezső: Töredék Hamletnek, Oravecz Imre: Halászóember, Kemény István: A néma H, Borbély Szilárd: Berlin & Hamlet, Szijj Ferenc: A nagy salakmező

Kedvenc mondata mástól:
„Az utcán óriásplakátok áznak ugyanolyan csöndben,
ahogy izzadok, vagy ahogy a fal melletti
matracon te vérzel. Nyilván ez se mindegy.”
(Gál Ferenc)

Születési év: 1982

Születési hely: Debrecen

Foglalkozás: kritikus

Legfontosabb díjak: Édes anyanyelvünk pályázat megosztott harmadik díja, 2004. Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíj, 2008.

hirdetés