hirdetés

VISKY ANDRÁS

hirdetés

1957-ben születtem Marosvásárhelyen, 1976-ban érettségiztem, 1982-ben mérnöki diplomát szereztem Temesváron, 1989-es fordulat után Kolozsvárra költöztem és pályát változtathattam. Szerkesztőként dolgoztam (Korunk), könyvkiadót alapítottam (Koinónia), tanultam [elvégeztem a doktori iskolát az ELTE Esztétika Tanszéken (irányító Balassa Péter), 2002-ben DLA címet szereztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen], utaztam (színházak, egyetmek, tudományos és író-konferenciák, ill. fesztiválok és színházak meghívottjaként . Jelenleg (2008) docens vagyok a kolozsvári BBTE Színház és Televízió Karán, valamint dramaturg a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Kedvenc könyvei: Biblia, Dosztojevszkij: Karamazov testvérek, Beckett: Drámák, Kertész Imre: Kaddis egy meg nem született gyermekért.

Kedvenc mondata mástól: Ezeken felül, fiam, fogadd meg az intést: A sok könyv írásának nincs vége, és a sok gondolkodás elfárasztja a testet. (Példabeszédek könyve)

Születési év: 1957

Születési hely: Marosvásárhely

Foglalkozás: szerkesztő

Legfontosabb díjak: Soros Díj (1999) Salvatore Quasimodo Különdíj (2001) Szép Ernő Díj (2002) Év Könyve Díj (ARTISJUS – Arany János Alapítvány, 2004) A POSZT Különdíja (2007)

hirdetés