hirdetés

Keresési eredmény a(z) „2014” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Grecsó Krisztián első helyezést ért el a Magyar Könyvek Viadalán

Szépirodalom kategóriában Grecsó Krisztián Megyek utánad című könyve nyerte el a szavazatok döntő többségét. A második helyen Dragomán György Máglya a harmadikon pedig Totth Benedek Holtverseny című könyve végzett.

Könyvajánló

Afonso Cruz: Kokoschka babája

Kokoschka, aki nem akarta véka alá rejteni a szenvedélyét, a városban sétálgatott a babával, eljárt vele az operába. Egy nap aztán elege lett belőle, a fejéhez vágott egy üveg vörösbort, és a baba a szemétbe került. És innentől kezdve sok ember sorsában töltött be létfontosságú szerepet. - Részletet ajánlunk Afonso Cruz könyvéből.

Könyvajánló

Soltész Béla: Rabszolgasors

1989 – A rendszerváltás éve. Mai szemmel elképesztő dolgok történtek ekkor Magyarországon, például folyamatosan gyűjtöttek Isaura, a rabszolgalány kiszabadítására. Összejött egy csomó pénz, pedig Isaura nem volt valódi személy, csak egy sorozatszereplő. - Soltész Béla könyvéből ajánlunk részletet.

Interjú

Bajtai András: De a lassú élet titkát is szeretném megtudni

A borítón látható, oldalról bekúszó növény érzékletes metaforája mindennek: kerek, de szúrós, szép és mégis megközelíthetetlen. Az elzárt hegyekben nőhetnek szerintem ilyen virágok. - Kerekebb napok című tavaly megjelent verseskötetéről Bajtai Andrást kérdezte Csutak Gabi.

Írók írókról

Kegyelmének recepciója

Szellemi csempészáruból előbb éppen csak megtűrt könyv lett, aztán bátor és kreatív szakszervezeti könyvtárosok jóvoltából − Ajtmatov és Okudzsava mellett − felkerült a propagálandó szovjet művek listájára. Sokan, sokat harcoltunk azért, hogy bekerüljön az iskolai kánonba. – Írók írókról sorozatunkban Bíró Zsófia kérdései nyomán Kamarás István OJD beszél A Mester és Margarita Bulgakovjáról.

Könyvajánló

Kukorelly Endre: Mind, átjavított, újabb, régiek

Ha kimegyek a ház elé, ropog / a februári hó / alatt a jég, / most ez van, pont ez a kevés lesz / kicsit nekem épp / mindenből elég, // kimegyek, aztán vissza, vagyis / hát inkább nem megyek ki – Kukorelly Endre harminc év terméséből válogatott gyűjteményes kötetéből ajánlunk néhány verset.

Magasiskola

A szegénység és a demokratikus alapok viszonya

A tartós szegénység kelet-európai tapasztalatainak perspektívájából nézve a demokratikusnak mondott közösség képmutató és cinikus, intézményrendszere folyamatosan sodródik az apartheid viszonyainak előállítása felé. - Magasiskola rovatunkban Schein Gábor Esernyők a Kossuth téren című esszékötetéből olvashatnak részletet.

Szilveszter 2014

Ez történt – 2014 képekben

Végignéztük, mi történt velünk 2014-ben, volt-e tavasz, nyár, ősz és tél. Arra voksolnánk, hogy igen. Válogattunk pár képet Valuska Gábor fotóiból. Győződjenek meg róla önök is!

Szilveszter 2014

Csutak Gabi titkos naplója

Idén nyáron Balatonszemesen rendezték meg a József Attila Kör éves táborát. A hagyományoknak megfelelően két naplóíró – ezúttal Csutak Gabi és Mán-Várhegyi Réka – dokumentálta az eseményeket. Most Csutak Gabi titkos naplóját olvashatják.

Írók írókról

Méltósággal és engesztelhetetlenül

Volt benne valami mítikus, ahogyan Rimóczi tanárnőben is, aki szintén élete végéig, nem múló szerelemmel gyászolta a férjét. Ugyanakkor nagyon élő volt Radnótihoz való viszonya, úgy beszélt ,,Miklósról”, mintha csak azért nem lenne itt, mert éppen leugrott gyufáért. - Írók írókról sorozatunkban Dunajcsik Mátyás kérdezte Bíró Zsófiát Radnótiról.

Boldog karácsonyt!

Boldog karácsonyt – 2014!

A Litera kis ajándékcsomagot állított össze olvasóinak karácsonyra! Versek, prózák, interjúk – temérdek olvasnivaló. Ezzel kívánunk minden kedves olvasónknak, szerzőnknek, barátunknak, partnerünknek és pártolónknak olvasmányélményekben gazdag ünnepeket!

A hét prózája

A hét prózája - Tar Sándor: A leghidegebb éjszaka

Hit és kétely híján maradtunk. Ellenben Tar novellája még állít valamit, még karácsony van, nagyon is karácsony... - A hét prózáját, Tar Sándor A leghidegebb éjszaka című novelláját Jánossy Lajos választotta.

Körkérdés 2014

Körkérdés 2014 – Balajthy Ágnes válaszol

A Litera 2014-ben írókat, kritikusokat és irodalomtörténészeket kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. – Balajthy Ágnes válaszait olvashatják.

Körkérdés 2014

Körkérdés 2014 – Áfra János válaszol

A Litera 2014-ben írókat, kritikusokat és irodalomtörténészeket kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. – Áfra János válaszait olvashatják.

Körkérdés 2014

Körkérdés 2014 – Tábor Ádám válaszol

A Litera 2014-ben írókat, kritikusokat és irodalomtörténészeket kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. – Tábor Ádám válaszait olvashatják.

Körkérdés 2014

Körkérdés 2014 – Turi Tímea válaszol

A Litera 2014-ben írókat, kritikusokat és irodalomtörténészeket kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. – Turi Tímea válaszait olvashatják.

Körkérdés 2014

Körkérdés 2014 – Szűcs Teri válaszol

A Litera 2014-ben írókat, kritikusokat és irodalomtörténészeket kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. – Szűcs Teri válaszait olvashatják.

interjú

Jelentsen ez bármit

Az első számú célközönségünk és persze kritikusaink a saját gyerekeink, és az ő barátaik. Tisztában vagyunk vele, hogy ezt a kört tágítani kell, de első szűrőnek azért elég jók. Az elmúlt egy év során több középiskolai tanárral dolgoztunk különféle projectek kapcsán, akiken keresztül eljuthattunk olyan olvasókhoz, akik nem jönnek szembe a nappaliban. - A Tilos az Á könyvek főszerkesztőjével, Péczely Dórával beszélgettünk.

Írók írókról

Cenzúrázhatatlan életünk

Melyik az a pont, ameddig egyet tudunk érteni az érzékek kiszélesítésének, a tapasztalat kultuszának életprogramjával, és honnantól kezdve válik már számunkra, XXI. századi olvasók számára is elfogadhatatlanná? - Írók írókról sorozatunkban Takács Zsuzsa beszélgetett Oscar Wilde-ról a nemrég ismét megjelent regény (Dorian Gray képmása) fordítójával, Dunajcsik Mátyással.

interjú

Krusovszky Dénes: Kinyitni egy ablakot

Borzasztó nagy a magyar irodalom lemaradása a külföldi költészetek ismeretében. Nem gondolhatom, hogy ezt mi egy csapásra helyre tehetnénk, nem is lehet ez a célunk, viszont az, hogy legyen egy fórum, ami erre a területre koncentrál, az elengedhetetlen. - A napokban elindult a  Versum online líra-portál. A szerkesztők egyikével, Krusovszky Dénessel beszélgettünk.

publicisztika

Krakkói anzix

Mire ezt felolvasod, már nem leszel itt. Hatvanban leszel, ez egy jó magyar vicc, sokan elsütötték már, te sem tudsz jobbat. Mondjuk, New Yorkban is lehetnél, ahhoz sincs több közöd, mint Hatvanhoz. Mondjuk, New York éves lennél. - Halasi Zoltán írása 60. születésnapja alkalmából.

Írók írókról

A hit sötét éjszakája

A másként szólás, a hangsúlyeltolódás, a lényegre összpontosító figyelem, a krisztusi tanítást szó szerint követő magatartás kivételes példájáról van szó, amely esetében hatalmas munkabírással, józan ítélőképességgel és zseniális szervezőkészséggel párosult. - Írók írókról sorozatunkban Varga Zoltán Tamás kérdezte Takács Zsuzsát Kalkuttai Szent Terézről.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája - Déry Tibor: Alkonyodik, a bárányok elvéreznek

A korszakhoz méltán felmagasodó expresszionizmusa, naturalizmusa nyilvánvaló, ám Déry nem stílushasonuló művész volt már akkor sem. Szuggesztív, a későbbi egzisztencializmushoz húzó világkép. Közvetlen felmenője, testvére Beckett. - A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

Ott jártunk

Európa legészakibb magyar színháza

Van, hol magyarul (is) beszélő pincérektől lehet rendelni magyar étel- és itallapból, mely nem csupán Márai Somlói Juhfarkért lelkesedő írásával örvendezteti meg a Pestről érkezőt, de a kassai magyar nyelv couleur locale-jával is. Hol olvashatni magyarországi itallapon a borkorcsolyák közt " füstöltárú" tételt? Hol szólítják a pohár bort "kehely bornak"? -Bárdos Deák Ágnes tudósítása Kassáról.

kritika

Nem nőnek való vidék (?)

A fikció világa a valóban a felnőni, felelősséget vállalni nem akaró, nem tudó huszonéves srácok és a döntésre, illetőleg normális kommunikációra képtelen férfiak territóriuma. - Büszkeség és balitélet kritikapályázatunk második fordulójának nyertes munkái közül Palojtay Kinga kritikáját olvashatják Krusovszky Dénes A fiúk országa című könyvéről.

Ott jártunk

Törés a terekben, törés a falon

Egy Borbély Szilárdtól vett verssorral, „a törés a szavakban van” – Holokauszt-emlékezet és irodalom címmel rendezett szándékosan formabontónak szánt, hangsúlyozottan szövegközpontú kiállítást a Petőfi Irodalom Múzeum, amelyet november 25-én többek között Gergely Ágnes, Turi Tímea és Závada Pál jelenlétében nyitottak meg.  - Marczisovszky Anna írása.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – Julio Cortázar: Bevezetés az óra felhúzásához adandó utasításokhoz

Cortázar igazi bravúrja, ahogyan a szöveg ebből a mélységélesség nélküli, „földhözragadt" közelségből könnyedén átcsusszan a mindennapi realitás síkján, és a hátborzongató otthontalanság világába vezet. - A hét prózáját, Cortázar Bevezetés az óra felhúzásához adandó utasításokhoz című novelláját Csutak Gabi választotta.

Füst Milán-díj

Gergely Ágnes Tótfalusi Istvánról

"Nem tudok meghatódás nélkül gondolni rá, hogy István és én együtt kezdtük a pályánkat, 1957-58-ban. James Joyce Chamber Music (Kamarazene) című versciklusát fordítottuk le ketten, én a versek első felét, István a másodikat. Nagy erőpróba volt; zenét kellett fordítanunk." – A Füst Milán-díjas Tótfalusi Isvánt Gergely Ágnes méltatta.

Füst Milán-díj 2014

Marno János: A lélegzet lelke – Tábor Ádám

Tábor Ádám költészete, vers-szülése mintha ebben a weöresi avantgarde-ban, nem pejoratív értelemben vett inkubátorban menne végbe – de már szimbiózisban, ikerviszonyban az inkubátoron kívüli, neoavantgarde, illetve posztmodern harci vagy/és pacifista csecsemőkkel.  – A Füst Milán-díjas Tábor Ádámot Marno János méltatta.

Füst Milán-díj 2014

Térey János: Istenisme, avagy a zsidó Atlantisz

Halasi könyve gyászmunka gyümölcse. Monumentum. A maga módján ugyanolyan megrendítő, mint Peter Eisenman berlini holokauszt-emlékműve, amely szürke sztéléivel engem első pillantásra egy megdermedt gyümölcsöskertre emlékeztetett.  – A Füst Milán-díjas Halasi Zoltánt Térey János méltatta.

Írók írókról

A szavak mögött megmozdul valami

Gyermekkorom nagy részét a Szatmári-síkságon töltöttem, ami persze nem teljesen olyan, mint a spanyol puszta, de a vakító melegre, a szomjúságra, annak a néhány tanúfának a menedékére, a száraz, kiégett fűre, az állat és az ember egymásrautaltságára emlékeztetett. - Írók írókról sorozatunkban ezúttal Darvasi Ferenc kérdezi Varga Zoltán Tamást Jesús Carrascóról.

HÍRÖSSZEÁLLÍTÁS

Könyvtárak, könyvek és egy levél

Angliában könyvtárakat zárnának be, New Yorkban rangos irodalmi díjat adtak át, míg Dél-Kaliforniában egy híres levélre bukkantak. – Heti hírösszeállítás.

HÍR

A Média Építészeti Díja 2014

Nagyszabású gála keretében adják át a legjobb kortárs magyar építészetért járó díjakat november 27-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

kritika

A kettéfűrészeléstől a csontkápolnáig

A történetek a magyar prózai hagyomány fősodrától eltérően nem boncolgatják a történetmesélés lehetetlenségét, és aparegénnyé sem állnak össze, inkább az elapátlanodott férfi identitásainak lehetőségét térképezik föl.- Büszkeség és balítélet kritikapályázatunk II. fordulójának győztesei közül most Molnár Illés munkáját olvashatják Krusovszky Dénes A fiúk országa című könyvéről.

KÖNYVAJÁNLÓ

Rachel Urquhart: A látnok

A felkavaró történet magával ragadó és okos elemzését adja a jó és a rossz természetének, a bűn és a bűnhődés örök harcának. - Rachel Urquhart A látnok című, a Scolar Kiadónál megjelent regényéből olvashatnak nálunk most egy részletet.

helyszíni szemle

1 füst alatt

A mű kész, nem is akármilyen; az előszóból értesülhettünk ambíciójáról – melyet, teszem hozzá, bevált valóban -, miszerint sem rigorózus szakkönyv, sem kutatásokat nagyvonalúan nélkülöző esszé nem kíván lenni, hanem – jó könyv. - Zeke Gyula Volt egy feketém című könyvének bemutatóján Jánossy Lajos járt.

APOKRIF 2014. ŐSZ

Kerber Balázs: Kései vonulás

„Nyugodtan ülsz, vagyis szádat / harapod, a kényszeres időben / egyre gyorsabban rágod a falatot, / és éles, pillanatnyi fény villan / át a messzinek tűnő csempén.”  - Az Apokrif folyóirat legújabb számát Kerber Balázs versével ajánljuk.

Litera Rádió

Litera Rádió - A Nappali házról az Előhívásban

Előhívás című sorozatunk legutóbbi estjén a Nappali ház című folyóirat indulásáról és működéséről beszélgettek résztvevőink, valamint a lap korábbi szerkesztői közül többen is tiszteletüket tették az eseményen. Az estről készült hangfelvételünket hallgathatják meg most a Litera Rádióban.

KÖNYVAJÁNLÓ

Turi Tímea: A dolgok, amikről nem beszélünk

A férfi hason feküdt a járdán. A keze előre nyúlt, egészen / a babakocsirámpáig. A lépcsőn / toltam fel a gyereket a drogériába, / hogy kikerüljem. Bent mégis rámtört / a párás bűntudat. De mire kiértem, / a férfi már sehol. - Turi Tímea új, A dolgok, amikről nem beszélünk című verseskötetéből ajánlunk részlet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Zeke Gyula: Volt egy feketém

Szenvedélyesen érdekel a kávés nyilvánosság különféle korszakainak egyszerisége és megismételhetetlensége. Ez ad keretet és korlátokat a kávéivás metafizikájának és erotikájának, afféle előrehozott, kulturális halálélmény, amely élni és végképp meghalni egyként segít. – Zeke Gyula legújabb könyvéből ajánlunk egy részletet.

helyszíni szemle

Ugyanott, (majdnem) ugyanúgy

Márpedig lehet, hogy Hérakleitosznak mégiscsak igaza volt, és ha úgy vesszük, akkor az európai Literaturhaus megalapításának a bejelentése bír akkora horderővel, hogy ezt alátámassza. Ehhez képest pedig tényleg tökmindegy, hogy egy Magyarországon ismeretlen szerző felolvasása nekem speciel tetszett-e vagy sem. - Az ausztriai Spitz an der Donauban, az Europäische Literaturtage rendezvényén Mesés Péter járt.

HÍR

Mán-Várhegyi Réka kapja a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

Mán-Várhegyi Réka író lett a második alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. A pénteki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított szűkös anyagi források idején.  

LITERA RÁDIÓ

Litera Rádió: Impulzus-est Borbély Szilárdról

A JAK legutóbbi Impulzus-estjén Borbély Szilárd Berlin & Hamlet című kötetéről beszélgetett Balajthy Ágnes, Papp Máté, Szűcs Teri és Vass Norbert. Az est hangfelvételét most meghallgathatják a Litera Rádióban.

Büszkeség és balítélet

Éjsötét és tintakék

Péterfy a személyes emberi kapcsolatok mélységeiben jár, miközben lélegzetelállító történelmi tablót feszít ki a háttérben; egy ismeretlen Kazinczy, s korának egy kevésbé ismert, sötét valósága tárul fel előttünk. - A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának II. fordulójának lezárultával a győztes munkák közül Steinmacher Kornélia kritikáját olvashatják Péterfy Gergely Kitömött barbár című regényéről.

Írók írókról

A nyelv nem áll az oldalunkon - Turi Tímea Borbély Szilárdról

Úgy látom, hogy Borbély Szilárd szövegei arra figyelmeztetnek, hogy a nyelv nem áll az oldalunkon. A nyelv soha nem áll az áldozat oldalán, noha ezen a nyelven kell megszólalnia, és meg kell szólalnia. - Írók írókról sorozatunkban Tompa Andrea kérdezte Turi Tímeát Borbély Szilárdról.

helyszíni szemle

Túra a közös múlt körül

A történelmi regény nem csupán az irodalom történelem-interpretációját szemlélteti, hanem magát a történelemtudomány változásait. Hiszen ma már feltehetünk olyan, néhány évtizede történelmietlennek gondolt kérdéseket mint a „mi lett volna, ha..?”. Tehát a kor alternatíváira is rákérdezhetünk. - A World Literature Studies szlovák nyelvű folyóirat bemutatóján Urbán Anikó járt.

interjú

Zádor Éva: Meghallani a szerző hangját

A magyar nyelvről szokás azt gondolni, hogy kicsi, kevesen beszélik, a nyelv különlegessége és szokatlansága az irodalmat is bezárja önmagába, pedig ez inkább mítosz. - A magyar irodalom németországi közvetítésének egyik kulcsembere. Zádor Évát személyes pályájának alakulásán túl a műfordítók helyzetéről, a szakma presztízséről is kérdeztük.

KÖNYVAJÁNLÓ

Totth Benedek: Holtverseny

A kötélen lógok. Belevág a hónaljamba, de csak akkor érzem, ha direkt arra figyelek. Néha jól esik ez az éles fájdalom, amit az izomba vágó műanyag okoz. Visszarángat a valóságba. - A kamaszregény, a krimi, a lélektani thriller és a fejlődési regény elemei keverednek Totth Benedek új könyvében, amelyből most részletet ajánlunk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Csabai László: Száraz évszak

Csabai László két Szindbád-regény után megjelenő új könyvében páros novellák (a szerző szavaival élve „duovellák") szerepelnek, melyek párhuzamos történetekként összefutnak a nem is oly távoli végtelenben. - A Száraz évszak című novelláskötetből most a Fogság című novellát olvashatják nálunk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Lakatos István: Óraverzum

Lakatos István második regénye egyaránt szól gyerekhez és felnőtthöz, mesél családról, kiüresedett emberi kapcsolatokról, eltemetett titkokról – mindezt sziporkázó humorral és sok-sok kalanddal. - Az Óraverzumból olvashatnak most egy részletet nálunk.

A hét verse

A hét verse - Petri György: Búcsúzás

Petri olyan beszédhelyzetet hoz létre az utolsó kötetekben, amelyről a megfigyelés érdeklődő, kíváncsi, „ínyenc” izgalma, a tematikai gazdagodás új, dominánssá váló kihívása lefoszt minden könnyes, érzelgős ornamentikát, „domesztikálva” mintegy a halált. - A hét versét, Petri György Búcsúzás című poémáját Keresztury Tibor választotta.

Írók írókról

Történelmek - Tompa Andrea Ámi Lajos mesemondóról

Egy szamosháti származású magyar-cigány ember, akinek cigány identitása van, cigány lányt vesz el. A cigány szereplő fontos a meséiben, főleg a kiemelkedni képes cigány. Hiszen ő maga is az. Ámi nem tudott írni-olvasni, viszont fiatal korában elkezd meséket tanulni és tudatosan válik mesemondóvá. - Írók írókról sorozatunkban Bíró Kriszta kérdezi Tompa Andreát Ámi Lajosról.

interjú

Ferencz Győző: Afféle vergiliusi eclogai idill

Decemberben megjelenik Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója. - A szöveg gondozójával, szerkesztőjével, Ferencz Győzővel a keletkezéstörténetről, a házaspár mindennapjairól, a kor rettentő megpróbáltatásairól beszélgettünk.

EX SYMPOSION 85.

Babarczy Eszter: ...terhes...

Neveltem én már a más gyerekét, de tizenötéves lányt még nem neveltem. Talán ha az első telefonszámla-ügyet nem azzal rendezem, hogy így mégsem tudom befizetni a hip-hop tánciskolába, máshogy alakul. – Az Ex Symposion legújabb számát Babarczy Eszter írásával ajánljuk.

PROGRAMAJÁNLÓ

Radnóti-hét az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

November 3. és 7. között az Országos Idegennyelvű Könyvtár rendezvénysorozattal emlékezik meg a Magyar Holokauszt Emlékévről és Radnóti Miklósról. Az öt napon át tartó programsorozaton a látogatók minden nap más oldaláról ismerhetik meg a költőt.

kritika

Ez egy ilyen kulcs

A sok helyen felbukkanó, gyakran régről ismert szereplők, a megkapó leírások, a végletekig élezett helyzetek és a csendek; egyszóval a Szív Ernő-univerzum mászást kínál, egészen a csúcsokig; elindulásokat, cipelést, pakolást és keresgélést, tájakat, időket, színeket. - Nagygéci Kovács József kritikája Darvasi László Ez egy ilyen csúcs című könyvéről.

helyszíni szemle

A lakótelep tízparancsolata

A Petőfi Irodalmi Múzeum Budapest transzfer hetedik, Átjárók című záró beszélgetésén a lakótelepek kultúrájáról, belső működéséről és nem utolsósorban történetéről cserélt eszmét Joanna Bator, Dragomán György, Pálfi György , Tóth Krisztina és Horváth Csaba.

HÍR

Október 23-án kezdődik a Krakkói Könyvvásár

A Balassi Intézet Varsói Magyar Intézetének szervezésében október 23-án Íjgyártó Istvánkulturális diplomáciáért felelős államtitkár megnyitó beszédével veszi kezdetét a XVIII. Krakkói Könyvvásár, amelynek kiemelt vendége idén Magyarország.

kishír

Áfra János kapta a Gérecz Attila-díjat

Az 1992-ben alapított Gérecz Attila-díjat idén Áfra János kapta az etika és az irodalom, és a szociális problémák iránt is érzékeny Glaukóma című, 2012-ben megjelent verseskötetéért, közölte az Emberi Erőforrások Minsztériumának Felelős Államtitkársága.

helyszíni szemle

A költészet hétköznapja

Az Ex-Symposion Marno-számának bemutatójára a Nyitott Műhelyben került sor. A hangsúlyozottan "hétköznapi" megjelenés ugyanakkor és természetesen a költői életmű előtti tisztelgés volt. - Az eseményen Urbán Anikó járt.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Harmadszorra is JAKkendő-díj

A pályakezdő, kötettel még nem rendelkező prózaíróknak szóló JAKkendő-díj 2014 őszén ismét kiírásra kerül.

LAUDÁCIÓ

Lator László és Závada Pál laudációi a Déry-díjasokról

2014-ben a magyar irodalom művelésében elért kimagasló eredményéért Ferencz Győző, Halasi Zoltán, Havasréti József és Tompa Andrea kapták a Déry-díjakat. Most Lator László Ferencz Győzőről és Závada Pál Halasi Zoltánról írt laudációit olvashatják. 

NYUGAT PLUSZ

Megjelent a Nyugat Plusz őszi száma

A Nyugat Plusz őszi számában Czeizel Endre Kosztolányi Dezsőről írt esszét, Rónay László Márai Sándorról emlékezik meg. A folyóirat közli Csók István elfeledett versét, valamint Filip Tamás, Petőcz András, Hegyi Botos Attila, Kálloy Molnár Péter, Barabás Szilvia műveit, Choli Daróczi József prózáját, Bíró József vizuális költeményeit.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája: Szerb Antal: Budapesti kalauz - Marslakók számára

Szerb Antal kedves kis kötetét 1935-ben írta, a Magvető 2005-ben adta ki újra, erénye nem is éppen a szövegben, hanem a kötet egészében lakozik: a szöveghez mellékelt képanyag, az egész hangulata miatt jó újra és újra belelapozni. - A hét prózáját Szekeres Dóra ajánlja.

helyszíni szemle

Egy "hosszú lépés" a "Bűnös Városban"

A nagyváros mindenféle bűn melegágya, virágzik az erőszak és a prostitúció. Budapest a tizenkilenc-huszadik század fordulóján. Ennek nyomait elevenítettük fel Kondor Vilmos és Lengyel Péter krimijeinek segítségével a Budapest Transzfer programjában, a Hosszúlépés és a PIM közös sétáján. - Kiss Eszter beszámolója.

helyszíni szemle

Építészet a nyelvben – irodalom az anyagban

Elhangzik, hogy az első és legjelentősebb művészet az irodalom, így bár létezik átjáró, kapcsolat a két művészet között, azok mégsem helyezhetőek egy szintre. - A Budapest Transzfer eseménysorozatának első napján, a PIM-ben Kaldenecker Márk járt.

Írók írókról

A novella önkényesebb - Mesterházi Mónika Munróról és Mansfieldről

Isteni párbeszédeket tud írni Mansfield. Munro, különösen az újabb könyveiben, a nagy életkori távlatokból visszatekintő bölcs, Mansfieldnél kevésbé ítélkezik. - Írók írókról sorozatunkban Rakovszky Zsuzsa kérdései nyomán Mesterházi Mónika beszél Alice Munro és Katherine Mansfield alkotói hasonlóságairól és különbségeiről.

HÍR

Ausztrál szerző nyerte a 2014-es Booker-díjat

Míg tavaly a díj történetének legfiatalabb szerzőjeként egy új-zélandi író, Eleanor Catton nyerte el a legrangosabb angol nyelvű irodalmi elismerést, addig idén az ausztrál Richard Flanagan kapta meg a Man Booker-díjat.

HÍR

A 2014-es Apokrif Könyvek-pályázat győztes kéziratai (eredményhirdetés)

Az Apokrif irodalmi folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége pályázatot írt ki kortárs szépirodalmi könyvek megjelentetésére. A győzteseket mutatjuk most be.

IRODALMI SZEMLE 2014/X.

Magolcsay Nagy Gábor versei az Irodalmi Szemlében

Vizualitás és textualitás különféle párbeszéd-lehetőségeivel foglalkozik kiemelten az októberi Irodalmi Szemle Kép/szöveg című tematikus blokkja. A blokk egyik fontos szerzője Magolcsay Nagy Gábor, akinek két rejtvényversével ajánljuk a lapot.

LITERA RÁDIÓ

Litera Rádió - A Lapról az Előhívásban

Az Előhívás legutóbbi estjén A Lap című, négy periodikát (A '84-es kijárat, Dolog és Szellem, Polisz, Új Hölgyfutár) összefogó kiadványról és az említett lapok indulásáról beszélgetett Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György. A Litera Rádióban az est felvételét hallgathatják meg.

HÍR

Lutz Seiler nyerte a Német Könyvdíjat

Az első regényével debütáló német szerző Lutz Seiler nyerte meg az egyik legrangosabb német irodalmi díjat, a Német Könyvdíjat Kruso című könyvével. A hagyományosan a Frankfurti Könyvvásáron átadott elismerést tavaly Terézia Mora kapta meg.

NOBEL-DÍJ 2014

Patrick Modiano: Lelki posta

A Szépirodalmi Könyvkiadó Olcsó könyvtár sorozatában 1979-ben jelent meg A Notre-Dame tornyai - mai francia elbeszélések című kötet Szávai János válogatásában. A Nobel-díjas Patrick Modiano elbeszélését Déva Mária fordította. 

interjú

A moralisták vonulata - Szávai János Patrick Modianóról

Egy régi telefonszám, egy házszám, egy metróállomás, egy hajdani mozi, az akkoriban ott játszott filmek, egy kávéház, régi elegáns lakások: megannyi nyom, amelyből építkezni lehet. - Patrick Modianóról, az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettjéről Szávai János professzorral beszélgettünk.

A hét prózája

A hét prózája - Spiró György: Történet

Tegnap egy cukrászda teraszán összefutottam vele véletlenül. Az őszbe elegánsan flegmább, legyintő derűt csempészni rajta kívül aligha képes más. Jól jött nekem pluszban; tudtam, a hét prózáját tőle választom biztosan. - A hét prózáját, Spiró György: Történet című novelláját Jánossy Lajos választotta.

SZEMESNEK ÁLL A VILÁG

Potozky László: Éles – Focus Medical, 2. díj

Azon a hajnalon megtaláltam a földkerekség legszomorúbb táját. Az a fajta hajnal volt ez, amelyiken a kazánház-füsttel egyszerre oszlik szét a fény is az égen. - A Focus Medical pályázatán Potozky László novellája második lett. Ezt olvashatják most nálunk.

JELENKOR 2014./OKTÓBER

Ménes Attila: Folyosó a Holdra

A férfi még élt, csodálkozó arckifejezéssel nézelődött, nem értette, mi történt vele, dinnyényi félrelógó tokáját is golyó járta át, verejtékes arcán legyek nyüzsögtek. - A Jelenkor folyóirat legújabb számát Ménes Attila regényrészletével ajánljuk.

INTERJÚ

Patrick Modiano: Ugyanazokhoz a témákhoz térek vissza

A friss irodalmi Nobel-díjas Patrick Modiano a múlt héten adott interjút a Telerama francia tévének. Az itthon kevésbé ismert szerző beszélt pályakezdéséről, a múlttal való szembenézésről. Ahogy fogalmaz, az írás számára önmagában nem valami kellemes dolog, amit szeret, az az ábrándozás, ami megelőzi. – Az interjú szerkesztett változatát olvashatják nálunk.

NOBEL DÍJ 2014.

Patrick Modiano az Irodalmi Nobel-díjas

A Svéd Akadémia idén Patrick Modianót díjazta a legnagyobb presztízsű irodalmi elismeréssel.

PROGRAMAJÁNLÓ

Olvasás éjszakája 2014-ben is

Az éjszakán, amikor az olvasás közösségi élménnyé válik, beszélgetések, író-olvasó találkozók,különleges produkciók, interaktív játékok, koncertek és videoshow várja a nagyérdeműt! 

interjú

Éppen a bölcsessége miatt - Rakovszky Zsuzsa Alice Munróról

Visszatérő problémám például, hogy használhatok-e valamilyen enyhe korabeli szlenget, például hogy a diáklányok "cigarettáznak" vagy "cigiznek"-e titokban, "ebédelni" vagy "kajálni" érkezik-e az egyik fiatal nő a barátnőjéhez. - Írók írókról sorozatunkban ma G. István László kérdései nyomán Rakovszky Zsuzsa vall a tavalyi Nobel-díjas Alice Munróról.

BÁRKA 2014./5.

Balla Zsófia versei a Bárkában

Sötétségben minden föld idegen. / Lépegettem azért, bizonytalan, – aztán egyre jobban, / mert a magasba néztem és ott billiárdfény repdesett. - A Bárka folyóirat legújabb számát Balla Zsófia két versével ajánljuk.

interjú

Cserna-Szabó András: Se túl keveset, se túl sokat

A készen kapott történeteket általában nem tudom megírni. Rengeteg családi, kocsmai történetbe beletört már a bicskám, nem is próbálkozom már velük. A saját történeteimet én találom ki. - A napokban jelent meg a Magvetőnél Cserna-Szabó András, Veszett paradicsom című kötete. A szerzővel beszélgettünk.

HÍR

Elhunyt Siegfried Lenz

88 éves korában elhunyt Siegfried Lenz német író, a háború utáni német irodalom egyik kiemelkedő alakja.  

HÍR

Radnóti válogatott versei angolul

A Londoni Magyar Kulturális Központ 2014. október 8-án a Holokauszt Emlékév keretében mutatja be All that Still Matters at All címmel Radnóti Miklós válogatott verseinek angol változatát, John M. Ridland és Czipott V. Péter fordításában,  a New American Press gondozásában. A versekről és Radnóti életéről Stephen Watts brit költő beszélget Czipott V. Péterrel.

interjú

Sajó László: Pályán kívüli vagyok én is

De kit érdekelnek a nagy dolgok?! Szöszmötölés az öltözőben, bezárod, kopog a stopli a betonon – mire kimész, már kettőnull, nem ide. És ez marad a végeredmény. És be se állsz. - Az Osirisnél frissen megjelent, A futball ábécéje és más történetek című kötetéről Sajó Lászlóval beszélgettünk.

HÍR

Október 9-én jelentik be, ki nyeri a 2014-es Irodalmi Nobel-díjat

Idén is folynak a találgatások, ki nyeri a legnagyobb presztízsű irodalmi díjat, bár az évek során megtanulhattuk: a fogadóirodák esélyesei és a valódi győztesek személye között nem nagyon van átfedés. Az idei legesélyesebb jelölt a Ladbrokes szerint Ngũgĩ wa Thiong'o kenyai író, költő, drámaíró, publicista, nemsokára meglátjuk, bejött-e a jóslat.

PROGRAMAJÁNLÓ

Ma indul útjára az irodalmi vándorcirkusz

Karafiáth Orsolya és Legát Tibor fellépésével ma kezdetét veszi a CAFé Budapest kiemelkedő irodalmi programsorozata, a tizenkét estén át tartó Irodalmi vándorcirkusz.

HÍR

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj 2014-es jelöltjei

A kortárs magyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére 2013-ban irodalmi ösztöndíjat hozott létre Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója. A díjat tavaly, első alkalommal Krusovszky Dénes nyerte el. - Most bemutatjuk az idei tíz jelölt szerzőt és köteteiket.

PROGRAMAJÁNLÓ

Budapest Transzfer VII. - Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál

Az Átjárók címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében október 16-19. között megvalósuló idei, szám szerint hetedik Budapest Transzfer az urbanizáció szemszögéből vizsgálja irodalom és építészet kapcsolatát. Hogyan jelenítik meg épített környezetünket az irodalmi művek?

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája - Bodor Ádám: Milyen is egy hágó?

Drámai volna a szituáció, ha a kihalt táj keltette baljós hangulatot, az olvasóban feltámadó rossz előérzetet a kezén lógó hálóban magával hozott, eltenni való uborkával nem billentené meg máris a kortárs magyar próza egyik legfinomabb, legjobb humorú szerzője. - A hét prózáját Keresztury Tibor ajánlja.

Ott Jártunk

Füreden találkoznak

Balatonfüreden, szeptember utolsó hétvégéjén rendezte meg a Magyar Fordítóház Alapítvány A párhuzamosság szédülete című konferenciát a Nádas-regény fordítóival. – Jánossy Lajos közelről követte az eseményeket.

Írók írókról

Mutálóan kamaszos, kölyök-irónia - G. István László Simon Armitage-ről

Az Armitage-dalok sosem könnyű menetűek: elképesztő, sokszor nehezen észrevehető rímarzenál és truvájos ritmikai aleatória jellemzi őket. - Írók írókról sorozatunk következő részében Imreh András kérdései nyomán G. István László beszél Simon Armitage-ről.

HÍR

A szó az élet tükre! - A Tinta Könyvkiadóban idén hatodszor keresik az év szavait

Egyre jobban közeledve az év végéhez, a TINTA Könyvkiadóban idén hatodszor keresik az év szavait.

PÁLYÁZAT

Méhes György Tehetségkutató Pályázat fiatal alkotóknak

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája irodalmi pályázatot hirdet az 1989. január 1-je után született alkotók számára, próza és vers kategóriában.

HÍR

Már lehet szavazni a Prima Primissima közönségdíj jelöltjeire

A 2014. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának harminc jelöltje közül – a szakmai elismerésen kívül – a közönség által legtöbb szavazatot kapott Prima a Demján Sándor által felajánlott 15 millió forinttal járó Közönségdíjban részesül. Szavazni SMS-ben lehet.

OTT JÁRTUNK

Országok, mondatok

Terézia Morát izgatott közönség várta a Goethe Intézetben szeptember 16-án legújabb regénye, A szörnyeteg magyar megjelenése kapcsán. A 2013-ban az egyik legnagyobb német irodalmi díjjal kitüntett könyv szerzője beszélt A szörnyeteg keletkezéstörténetéről, a magyar és német nyelv különbségeiről és burnout-szindrómáról is. - Szentpály Miklós beszámolója.

2flekken

Egyedül

Az ablakban álltunk és néztük, a sok látogató közül, akik a kórház bejárata felé igyekeznek, mikor tűnnek fel a szüleink. Mindenkinél nagy szatyrok voltak, hamarosan az összes gyerek kimehetett az ebédlőbe, ahol külön asztaloknál terítettek meg a családok... - Szekeres Dóra 2 flekken.

ALFÖLD 2014/10.

Forgách András és Győri László az Alföld legújabb számában

„Adtam rá okot, hogy ne nevezz a barátomnak?", majd a fiú arcába sújtott az öklével, de úgy, hogy az öklét a fiú arca előtt az utolsó pillanatban megállította, amit az hunyorgás nélkül tűrt ... - Az Alföld legújabb számát Forgách András novellájával és Győri László verseivel ajánljuk.

KÖSZÖNTŐ

A szegedi emberünk

Azóta is úgy tudja megkérdezni, hogy vagy, min dolgozol, hogy az ember egy fél óra múlva azon veszi észre magát, beszámolója lassan részletes vallomásba fordul, mintha gyónna, vagy a legközelebbi barátjának tárná fel legmélyebb dolgait. - A ma nyolcvanadik születésnapját ünneplő Ilia Mihályt Keresztury Tibor köszönti a Literán.

KRITIKAPÁLYÁZAT 7.

„Hol lehet vajon, ha mozog”

Ha a versek közölt sorrendjéhez tartjuk magunkat, akkor az első ciklus utolsó verséig, annak is utolsó tagmondatáig kell olvasnunk, hogy megtaláljuk a kötetcím forrását, s így újra szembesülve az egyébként kevéssé poétikus, sőt igen hétköznapi kérdéssel... - A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának legjobbjai közül most Hudáky Rita kritikáját közöljük Bertók László Ott mi van? című verseskötetéről.

HÍR

A könyvtrailer-verseny díjazottjai

Pekker Nóra és Mácsai Mikul vehette át tegnap az Európa Könyvkiadó igazgatójától, M. Nagy Miklóstól a könyvtrailer-verseny díjait.

Lapot kérek

Lapot kérek – 2014. szeptember

Cserna-Szabó András és Szálinger Balázs nagyot alkotott; a nyomtatott fórumok hanyatló idejében olyan hajlékot hozott létre, amelynek üde otthonossága, ízléses, olvasóbarát szerkesztése példásnak legalábbis alapos okkal nevezhető. – Jánossy Lajos lapszemléje a Hévíz folyóirat legújabb, dupla számáról.

FELHÍVÁS

Fordításban újjászületve: W. B. Yeats születésének 150. évfordulóján

William Butler Yeats, a Nobel-díjas ír költő, író, drámaíró, esszéíró, irodalomszervező és színházalapító, közéleti személyiség, az Ír Szabadállam első szenátorainak egyike, az ír kultúra egyik óriása 1865-ben született, tehát 2015-ben ünnepeljük a 150 évesszületési évfordulóját. Műveinek (újra)fordításával, előadásokkal, konferenciával, kulturális programokkal Magyarországon is szeretnének méltóképpen megemlékezni a jeles évfordulóról.

IRODALMI SZEMLE 2014/9.

Kukorelly Endre: H.Ö.L.D.E.R.L.I.N.-szétiratok

Legjobb és legkönnyűbb dolog az ember. / Egy lány olyan könnyű, ha felugrik, alig tud a parkettra visszaereszkedni. - Az Irodalmi Szemle szeptemberi számát Kukorelly Endre H.Ö.L.D.E.R.L.I.N.-szétiratok című ciklusának néhány versével ajánljuk.

HÍR

PLACCC 2014 - A reflektív város

Feltárni, felidézni, felforgatni, újragondolni, átértelmezni, másként látni… Ezek a gondolatok vezérelték az idei, immár kilencedik alkalommal megrendezett PLACCC fesztivál szervezőit, mikor a fesztivál témáját keresték és ezért esett választásuk a reflektív város gondolatára: egy olyan közösségi térként képzelik el Budapestet, mely újabb és újabb arcát fedi fel a fesztivál hat napja során.

RÉSZLET

Pavel Vilikovský: Első és utolsó szerelem

Másodszor nyerte el a legnagyobb presztízsű szlovák irodalmi díjat, az Anasoft literát Pavel Vilikovský, akinek nyertes Első és utolsó szerelem című regényéből most egy részletet olvashatnak nálunk Garajszki Margit fordításában.

HÍR

Nagyjátékfilm készül végre A fehér királyból

Carice van Houten (Trónok harca) holland színésznővel a női főszerepben egy brit alkotópáros, Alex Helfrecht és Jörg Tittel készít filmet Dragomán György A fehér király című regényéből.

HÍR

Író-olvasó találkozó Simon Mártonnal

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Simon Márton válaszol.

A szabadság színes ceruzái

Márton László: A Hömpölyzugi Köztársaság antropológiája

Hömpölyzuginak számít az az egyén, akinél vagy a négy nagyszülő, vagy három nagyszülő és ugyanakkor mindkét szülő hömpölyzugi születésű volt. Ezek az egyének a tősgyökeres vagy törzsökös hömpölyzugi polgár minősítést kapják. - Márton László írása A szabadság színes ceruzái kötetben.

KÖNYVAJÁNLÓ

Tóth Krisztina: Pillanatragasztó

Ebben a könyvben huszonöt történet van. Ez nem véletlen: a szerző huszonöt évvel ezelőtt adta ki első könyvét. A történetek mindegyike egy-egy pillanatfelvétel Magyarországról, tükörcserép az elmúlt negyedszázadból. A Pillanatragasztó megkísérli összeragasztani ezeket a cserepeket, és rögzíteni a múlt egy darabját. - Tóth Krisztina legújabb kötetéből ajánlunk egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Terézia Mora: A szörnyeteg

Darius Kopp és felesége, Flora régi ismerősünk Terézia Mora előző könyvéből. Az új regényben Flora öngyilkossága után Darius végképp egyetlen ember lesz nem csak Berlinben, hanem az összes földrészen. - A szerző ezért a könyvéért tavaly elnyerte az egyik legrangosabb német irodalmi díjat, a most már magyarul is olvasható könyvből olvashatnak nálunk egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Cserna-Szabó András: Veszett Paradicsom

Ebben a könyvben a férfiak kallódó ádámok, akik hol léhán, hol elképesztő elszántsággal vetik bele magukat az önpusztításba, az apokalipszisbe, a nők pedig csábító, rafinált évák, akik hol ifjú perditák, hol érett szépasszonyok bőrébe bújnak, de mindig taszítanak egyet a lejtőn lefelé csúszó (elvileg) erősebbik nemen. - Cserna-Szabó András legújabb novelláskötetéből olvashatnak most nálunk egy írást.

FELHÍVÁS

Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál - felhívás

A Vallai Fesztivál a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány által létrehozott esemény, amelynek célja a kortárs irodalom és előadó-művészet kapcsolatának erősítése, és ezáltal Vallai Péter művészi örökségének ápolása. A 2014. november 24-25-én a budapesti RS9+Vallai Kertben megrendezésre kerülő fesztiválra elsősorban kortárs lírai és prózai műveket feldolgozó alkotások jelentkezését várják.

HÍR

Rácz Valiról, a magyar Marlene Dietrich-ről emlékeznek Londonban

A Holokauszt Emlékév keretében 2014. szeptember 22-én este 7 órai kezdettel mutatja be könyvét Monica Porter a Londoni Magyar Kulturális Központban. Az írónő édesanyja, Rácz Vali történetét leíró, Deadly Carousel című életrajzi regény az ünnepelt sztárról mesél, aki számára korának legnagyobb zeneszerzői – többek között Lehár Ferenc – versengve komponáltak dalokat, sanzonokat.

2FLEKKEN

Példabeszéd a nemzetről

Szmik Lajosnak és Voigt Ilonának csak egy gyereke születik, Ilona, aki férjhez megy Lugosi Bélához (igen, a Drakula), majd elválik tőle, hogy aztán hozzámenjen nagyapámhoz, Francsek Imre építészmérnökhöz, a Széchenyi fürdő későbbi tervezőjéhez. - Saly Noémi 2 Flekken.

FELHÍVÁS

A Litera gyakornokot keres!

Szereted az irodalmat? Ismered és naponta olvasod a Literát? Minden vágyad, hogy megismerd, hogy működik egy szerkesztőség? - Most itt a lehetőség, gyakornokot keresünk!

KÖNYVAJÁNLÓ

Fehér Renátó: Garázsmenet

A Garázsmenet üdítően friss, igazán élénk líra. Egy némiképp koraérett fiatalember mutatkozik be a világnak és mutatja be saját világát.  - A Könyvhétre jelent meg Fehér Renátó Garázsmenet című verseskötete a Magvető Kiadónál, ebből ajánlunk most néhány verset.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Péterfy Gergely: Hogyan adjuk el a csodakristályt?

„A művészet legnagyobb penészgombája és rákos daganata az unalom: az garantáltan megöl minden zenét, szöveget és képet. Valahol besurran egyszercsak egy mellékmondaton át, eluralja a szöveget és megöli az olvasást, ami most ebben a mondatban a létezés szinonimája.” – Legújabb Író-olvasó találkozónkon olvasóink Péterfy Gergelyt faggatták.

KÖNYVAJÁNLÓ

Czinki Ferenc: Egy kocsma város

Nem tagadom, egy időben én is gyakrabban megfordultam ott, megszegve ezzel azt a szabályt, hogy az ember a lakóhelyéhez legközelebb eső kocsmába lehetőleg ne térjen be, de erről hosszabban majd máskor. Ami viszont fontos, hogy szerettem ezt a helyet, mert ki volt szakadva az időből... - Czinki Ferenc Egy kocsma város című kötetéből ajánlunk egy részletet.

HÍR

A magyar könyvkultúra a Frankfurti Könyvvásáron

Idén október 8-án nyílik a világ könyvkiadásának minden szempontból legjelentősebb és legnagyobb léptékű rendezvénye, a Frankfurti Könyvvásár, immáron 66. alkalommal. Az idei vásár díszvendég-országa Finnország lesz, amelynek irodalmát 60 szerző képviseli. 

2FLEKKEN

Sorszámmal a kézben

Szervusz, öregem, tán nyaraltál a Bahamákon, régen láttalak. Ja. A Bahamákon. Kiújult a tüdőrákom. Negyedszer műtenek. Kimetszettek a vastagbelemből egy ötcentis darabot. Gyomortükrözésem volt, ne tudd meg. Bahamák... Az. Aranyér. Májzsugor. Infarktus-gyanú. Hererák. Depresszió. Prosztata-megnagyobbodás! Egy ideje nem meri az ember megkérdezni, hogy vagy, mert már saját nemzedéktársaitól is sorra effajta válaszokat kap. - Keresztury Tibor 2 flekken.

MAGASISKOLA

Dragomán György: Máglya

Október elején jelenik meg Dragomán György hosszú évek óta várt, legújabb regénye a Magvető Kiadónál. A Máglya című könyv a forradalom utáni Romániában játszódik, főhőse egy kamaszlány, Emma, akit szülei elvesztése után nagyanyja nevel. - A regényből most egy eddig meg nem jelent részletet olvashatnak Magasiskola rovatunkban.

KRITIKAPÁLYÁZAT 5.

Olvasó a vízben

Mindez persze nem változtat azon, hogy az ördöglakat nem nyílik ki, persze lehet, nem is kell kinyitni, bőven elég az idő, az energia, amit a megoldás reményében rá áldozunk. Mintha csak a folyamisten játszana velünk, az összefüggések felbukkannak, majd újra eltűnnek... - A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának legjobbjai közül most Kolozsi Orsolya kritikáját közöljük Lanczkor Gábor Folyamisten című könyvéről.

INTERJÚ

Szilágyi Ákos: Regényrészletet nem közlünk!

Nálunk nem lett és ma sincs tényleges főszerkesztő, úgy látszik, a sok vezéregyéniség nem akarta elviselni egy vezér uralmát, még primus inter pares módra sem. - Az idén huszonöt éves 2000 című folyóiratot az egykori alapítóval, Herner Jánossal és a szerkesztőség egyik legrégebbi tagjával, Szilágyi Ákossal készült interjúval köszöntjük.

INTERJÚ

Herner János: Ünnepelni és szolgálni a szabadságot

A magyar kultúrának nincs szüksége ilyesmire, meg különben is csak minket baszogatnátok - ilyesmiket mondott. 1989-ben már nem kellett engedély, megszűnt a cenzori hivatal is. - Az idén huszonöt éves 2000 című folyóiratot az egykori alapítóval, Herner Jánossal és a szerkesztőség egyik legrégebbi tagjával, Szilágyi Ákossal készült interjúval köszöntjük.

JELENKOR / 2014. SZEPTEMBER

Papp Sándor Zsigmond és Lator László a legújabb Jelenkorban

A Jelenkor folyóirat legújabb számát Papp Sándor Zsigmond Javítás című novellájának részletével és Tüskés Anna Lator Lászlóval Illyés Gyuláról készített interjújának egy részletével ajánluk.

INTERJÚ

Nem csupán „zenélő ékszerdoboz” - Térey János Verlaine-ről

Nagyon megtetszett a „fajtasága”, na. Első pillantásra lenyűgözött katonás, sőt iskolás rendje a római számokkal ellátott ciklusokkal. A lelki panorámaképei. - Írók írókról sorozatunk soron következő részében Térey Jánost Verlane-ről kérdeztük.

HÍR

Megvan a 2014-es Booker-díj hat jeltöltje

Megvannak a legnagyobb presztízsű angol irodalmi díj, a Booker idei jelöltjei - az elismerést negyvenhat éves történetében először amerikai szerző is esélyes arra, hogy elnyerje a kitüntetést.

HÍR

Emlékezés egy nyár-éjszakára - Interdiszciplináris konferencia 1914-ről

Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete 2014. szeptember 15-17-én interdiszciplináris konferenciát szervez a "Nagy Háború" kitörésének centenáriuma alkalmából. A konferencia az 1914 nyarán történtek közvetlen előzményeire, körülményeire és következményeire koncentrál, de nem a nemzeti és nemzetközi politika -, illetve hadtörténet, hanem a művelődés - és társadalomtörténeti háttér a "mikrotörténelem" szempontjából. 

HÍR

Határ Győző Centenáriumi Versmondó Verseny

2. Határ Győző Emléknapok és Versmondó Verseny Az Írók Alapítványa, a Magyar Versmondók Egyesülete és Gyomaendrőd Önkormányzata A 2. HATÁR GYŐZŐ EMLÉKNAPOK keretében CENTENÁRIUMI VERSMONDÓ VERSENYT hirdet a 20-21. századi nagy magyar költő tiszteletére.

PÁLYÁZAT

Hommage à József Attila alkotói pályázat

A Ferencvárosi Művelődési Központ irodalmi pályázatot hirdet Hommage à József Attila alkotói pályázat címmel.

HÍR

Bejelentették a Prima Primissima Díj idei jelöltjeit

Minden eddiginél több, mintegy 900 jelölt közül választották ki idén a Prima Primissima Díj jelöltjeit, azaz a Prima díjasokat – jelentette be hétfőn Budapesten Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke. Bodor Ádám, Buda Ferenc és Turczi István a magyar irodalom kategória három jelöltje.

HÍR

Hamarosan indul a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Komoly- és könnyűzene mellett jazz, tánc, kortárs zene és opera, színház és újcirkusz, képzőművészet, divat és design, irodalmi program és fotókiállítás. 17 nap alatt 47 helyszínen közel 250 program; 6 bemutató, 9 ősbemutató és 7, Magyarországon eddig soha nem látott produkció várja az érdeklődőket a CAFe Budapesten.

HÉVÍZ 2014/4-5.

Nádasdy Ádám: Magamat féltem

Öröké kelleni fogsz, / te sovány, gyötrött arc; / önmagamnál is közelebb vagy hozzám / itt a fejemben. - A Hévíz folyóirat legújabb számát Nádasdy Ádám versével ajánljuk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Mindent, azonnal - Morgan Sportès kegyetlen ténymeséje

2014 októberében jelenik meg magyarul a Park Kiadónál az elmúlt évek egyik francia sikerkönyve, Morgan Sportès megtörtént eseményeket feldolgozó „bűnügyi" regénye, a Mindent, azonnal. - A Literán a könyv szerkesztője, Szabó Dávid mutatja be az olvasóknak a különleges kötetet és szerzőjét.

HÍR

Összefogás a gyermekújság jövőjéért - A Csodaceruza felhívása

Írók, illusztrátorok, művészek, híres emberek részvételével kampányol a Csodaceruza az új tanévben. A Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat 5-10 éves gyerekek számára nyújt olvasnivalót, és a kezdeményezés célja nem más, mint 1000 új előfizetés összegyűjtése.

KÖNYVAJÁNLÓ

Darvasi László: Ez egy ilyen csúcs

Vajon hány élet fér egy életbe? Szív Ernő az Élet és Irodalom és a Délmagyarország munkatársa csaknem negyedszázada. A regényes életű hírlapíró ebben a könyvben azoknak a városoknak a történeteit meséli el, ahol talán otthonosan élt, ám ahol mégsem talált otthonra. - Darvasi László legújabb kötetéből olvashatnak most nálunk egy részletet.

HÍR

Adonis és Yves Bonnefoy nyerte idén a Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat

Magyar Pen Club 2012‐ben létrehozott Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíját 2014‐ben Adunis Ali Ahmad Sa’id Asbarnak(művésznevén Adonis) és Yves Bonnefoynak szavazta meg a zsűri.

KRITIKAPÁLYÁZAT 3.

Elveszett dezillúziók

Mintha negyedszázaddal az országunk sorsát jelentősen meghatározó események után számvetést kellene készíteni, hogy mi is lett azokból az illúziókból, amelyeket a rendszerváltók tápláltak a jövővel szemben. „Elveszett illúziók" – mondhatnánk Balzackal, bár Sándor Iván naplóját olvasva azt kell gondolnunk, az illúziók nem veszhettek el, mert nem is voltak. - A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának legjobbjai közül most Kiss Csaba kritikáját közöljük Sándor Iván A kő visszahull című könyvéről.

NON-STOP

Berta Ádám: Távolról hüvelykujjnak látszó

Svájcban mindent rusztikusra vettek, a tanyákat, gasthofokat jelző fatáblák stílusából kiindulva meg se lepődnék, ha lábhajtású verdával kanyarodna ki az egyik bekötőútról Béni és Frédi. Az irreális valóság csimborasszója a Hotel Kempinsky az alpesi St. Moritzban, ugyanis egy az egyben úgy néz ki, mint a Grand Hotel Budapest Wes Anderson filmjében. – Berta Ádám írása Litera Non-Stop című nyári sorozatában.

NON-STOP

Zsille Gábor: Irány az árok!

Egy minőségi gumiabroncs csodákra képes: a táska oldala arasznyi hosszúságban elszakadt, teljes tartalma ripityára tört és/vagy koszos lett. A pillanatnyilag legnagyobb kellemetlenség nem walkmanem és három műsoros kazettám pusztulása volt, hanem az, hogy a barátnőmnek szánt, két héttel korábban Isztambulban vásárolt Opium parfüm a törött üvegből teljesen kifolyt, és mindent egyenletesen átitatott. – Zsille Gábor írása a Litera nyári, Non-Stop című sorozatában.

A hét verse

A hét verse - Tamkó Sirató Károly: Tengerecki hazaszáll

Ha Tamkó Sirató remekbe szabott, hazafias versét olvassuk, hovatovább éled a kedv. Rímjátéka meggyőz arról, amit úgyis tudunk: nekünk nincs máshol, mint itt, helyünk. - A hét versét, Tamkó Sirató Károly: Tengerecki hazaszáll című költeményét Jánossy Lajos választotta.

interjú

Az élet elérhetetlensége - Krusovszky Dénes Hart Crane-ről

Crane elegáns zabolázatlansága és lényegi érthetetlensége nagy hatással volt rám. Fauchereau mondja róla, hogy „ereje az asszociációk önkényességében rejlik; megfigyelése képzeletbeli megfigyelés”. - Írók írókról sorozatunkban ezúttal Krusovszky Dénest kérdeztük Hart Crane-ről.

Magasiskola

Halasi Zoltán: Egy francia pap

Neki, a francia papnak szent meggyőződése, hogy a mindenkori tömeggyilkosokat, akik abban a tudatban követik el rémtetteiket, hogy a világ úgysem fogja megtudni, figyelmeztetni kell ugyan, de még hatékonyabb, ha olyan szociális viszonyok teremtődnek, amelyben a tömeggyilkosok reprodukciója megnehezül... - Halasi Zoltán írása a Magasiskolában.

lapszemle

Lapot kérek – Dobai 70.

A Parnasszus XX/2. számát tartjuk a kezünkben. A Centrumban Dobai Péter. A Redivivusban Kemenczky Judit. – Jánossy Lajos lapszemléje.

2flekken

A Dinnye utcában

Kabatek Rudit cserbenhagyta aznap a jó. Vagy legyőzte a rossz? Hm, fogas kérdés; később talán eldől. Most összpontosítsunk arra, mi történt vele ezen a napon! - Jánossy Lajos két flekken.

IRODALMI SZEMLE 2014./AUGUSZTUS

Bánki Éva: Visszatérés Anna-városba

Ezek a beköltözött beloruszok mind életvidámak, de mi nem értjük őket. A beloruszfélét is csak Kantler, a régi polgármester ragasztotta rájuk, mert túl fehérek ide, az Alföldre. A belorusz az félig-orosz vagy fehérorosz, olyan keverékféle, magyarázta – eltűnnek a birodalmak, és csak kóvályognak a lakosaik ide-oda, feketén, fehéren, betegen, sápadtan. - Az Irodalmi Szemle legújabb számát Bánki Éva prózájával ajánljuk.

interjú

Kibírhatatlan közelik - Grecsó Krisztián Móricz Zsigmondról

Ha az életünk minden területén újra a harmincas évek problémáival küzdünk, az író beszédhelyzete, lehetséges szerepei is kísértetiesen hasonlítanak. - Írók írókról sorozatunk következő vendégét, Grecsó Krisztiánt Móricz Zsigmondról faggattuk.

kritika

Teremtett helyek

A szélcsendben ugyanis a sértettség és a másikra mutogatás erősödik fel, a természeti erők ilyen alakulásában is a külső, idegen veszélyt látják a regény némely szereplői, főleg a vezér és hódolói. - Csobánka Zsuzsa kritikája Egressy Zoltán Százezer eperfa című regényéről.

Ott jártunk

Gabo, Escobar, James Rodriguez és a többiek

Amikor a felvezetés után azt találtam mondani, hogy ez a csodálatos ország megérdemli, hogy ilyen csodálatos irodalma és közönsége legyen, és hogy ’legalább olyan jók vagytok, mint James Rodriguez’, akkor szó szerint elszabadult a pokol. - Turczi István a 24. Columbiai Nemzetközi Költészeti Fesztiválról. (Medellin, 2014. július 19-27.)

HÍR

Művészet a tavon - Art Moments 2014

Csónakázás közben műalkotásokat nézegetni. 600 négyzetméternyi stégen hűsölni a Városligeti Csónakázó Tó felett arab, közép-európai és magyar képzőművészek munkái között. Esténként irodalmi beszélgetéseket és koncerteket hallgatni a tóparton. Mindez lehetséges augusztus 7. és 20. között a Városligetben, a műjégpálya szomszédságában.

RECENZIÓ

A pillanaton innen és túl

Ugyanígy járja körül a kötet első ciklusában a versek alanya a tárgyakat, a mindennapi élet egyes pillanatait, tevékenységeit, mindezt koncentrált figyelemmel teszi, ahogyan ráközelít egyes témákra, majd folyton megkérdőjelezi, a már egyszer meglátott, megfogott, rögzített képet újra fogalmazza, újra körbejárja. - Nagy Kinga recenziója Bertók László Ott mi van? című, könyvhétre megjelent verseskötetéről.

HÍR

Író-olvasó találkozó Garaczi Lászlóval

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Garaczi László válaszol.

Lapszemle

Lapot kérek – 2014. július

Van abban némi abszurd, hogy az elképesztő gazdagságú és színű magyar folyóirat kultúra megannyi jelese csak elszórva, hevenyészetten, követhetetlenül hozzáférhető; kivétel persze az Írók boltja. Na, de ne jammeroljunk tovább, hanem – szemben a vasúttal! – üssük fel a Jelenkor július-augusztusát, az évtizedek óta megszokott, nyári duplát. – Jánossy Lajos lapszemléje.

BERLINI ANZIX

A Nagyatád-Berlin-tengely

Amúgy meg – éjjel is, nappal is – a szabadság levegője, egy toleráns, szolidáris, élhető világ napi élménye és tapasztalata. Egy normálisan működő ország, melyben bizonyos normák betartása esetén mindenkinek helye lehet. Ahol az állam megtesz mindent, hogy ne hagyjon senkit magára, ha bajba kerül. Ahol úgy van rend, hogy az nem sért és aláz meg senkit, nem a másik rovására megy... - Keresztury Tibor Berlini anzix című sorozatának utolsó darabja.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája - Dragomán György: Rétes

Hát, megérte ennyit várni. Igazi, nagyszerű, klasszikusan felkavaró olvasmányÉLMÉNY. Letehetetlen, magával ragadó regényről van szó... - A hét prózáját, Dragomán György Rétes című írását Szekeres Dóra ajánlja.

interjú

Juhász Ferenc: A halál feletti győzelem

Ami miatt az egész beatirodalom lázadó, kitaszított, magára hagyatottságot árasztó életérzése kialakult a háborút követően, illetve az atombomba ledobása után, ezt itt, egy másik kontinensen, más földrészen mi is ugyanúgy éreztük. - Írók írókról sorozatunk következő epizódjában Juhász Ferencet kérdeztük a beatköltészetről.

VÁRAD 2014/5.

Dobai Bálint verse a Várad folyóiratban

„Nem kérdez ő semmit, nem is töpreng sokat, / kihint az aszfaltra néhány kamaszfogat.ˮ A Várad folyóirat idei ötödik számát Dobai Bálint metálmítoszának részletével ajánljuk.

HÍR

Alternatív Irodalmi Nobel-díjat kapott Krasznahorkai László

Krasznahorkai Lászlónak ítélték idén életművéért a nagy presztízsű America Award in Literature elnevezésű, 1994-ben alapított díjat.

PROGRAMAJÁNLÓ

Műút Szöveggyár-tábor 2014

A Műút július 28–31. között idén immár negyedik alkalommal rendezi meg Szöveggyár-táborát a miskolci Vasgyár területén, a Factory SportArénában, a József Attila Kör támogatásával.

interjú

Horváth László Imre: Itt valaki E/1-ben nagyon náci

A téma maga után vonja a technikát, olyan embert akartam ábrázolni, akinek nincs mentsége arra, amit elkövet, és ahogyan gondolkodik. Megnyerő karakter, lelkiismeret nélkül. - A könyvhétre jelent meg Horváth László Imre Lett este és lett reggel című regénye. A szerzővel beszélgettünk.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Erdős Virág: Ha egy szövegnek nincs „helyi értéke", akkor „abszolút értéke" sincs

Nekem viszont meggyőződésem, hogy az irodalom lényegét tekintve valami súlyosan „reflexív" dolog, vagy hogy mondjam, vagyis ha egy szövegnek nincs „helyi értéke", akkor „abszolút értéke" sincs. És az irodalmi szövegnek ez a konkrét időbe- és szituációba-ágyazottsága szükségképp és értelemszerűen „választja ki" és egyben legitimálja a formát, amiben végül megtestesül. - Író-olvasó találkozónk vendége Erdős Virág volt.

NAGYVIZIT

Egyébként mindig alkotói válság van, nem? - 2. rész

A Litera ezúttal sem vizitbe, sem vendégségbe nem ment, hanem hazatalált. Németh Gábor íróhoz, egykori főszerkesztőnkhöz vezetett utunk. A csobánkai kertben vele beszélgettünk sporújságírásáról, alternatív diszkóról, Mészölyről és a Felelet-vitáról, régebbi és készülő könyvekről, végül és nem utolsó sorban Mensárosról és a Rubin Szilárd Aprószentekjéből készült színházi előadásról.

NAGYVIZIT

Egyébként mindig alkotói válság van, nem? - 1. rész

A Litera ezúttal sem vizitbe, sem vendégségbe nem ment, hanem hazatalált. Németh Gábor íróhoz, egykori főszerkesztőnkhöz vezetett utunk. A csobánkai kertben vele beszélgettünk sporújságírásáról, alternatív diszkóról, Mészölyről és a Felelet-vitáról, régebbi és készülő könyvekről, végül és nem utolsó sorban Mensárosról és a Rubin Szilárd Aprószentekjéből készült színházi előadásról.

Interjú

Fehér Renátó: A TV-székház ostroma az én horrorom

A könyv legtöbb verse az énnek a kiszolgáltatottságáról, megalkuvásáról, tébolyult önelemzéséről vagy épp a rendíthetetlenségéről akarna mondani valamit a különböző közösségi keretek között (saját személyiség, család, generáció, haza, Ká-Európa). - Fehér Renátót Garázsmenet című, a Magvetőnél Könyvhétre megjelent verseskötetéről Nagy Gabriella kérdezte.

HÍR

Elhunyt Nadine Gordimer

Kilencvenéves korában, vasárnap elhunyt Nadine Gordimer Nobel-díjas dél-afrikai írónő.

FORRÁS 2014/7-8.

Ferdinandy György: A lányosajkú apát

A Forrás idei nyári duplaszámának címe: Írók írókról.  A szerzők természetesen a maguk módján közelítik meg „témájukat”, azaz szubjektív bemutatást olvashatunk kortárs szerzők számukra kedves íróiról. - A Forrás folyóirat legújabb számát Ferdinandy György írásával ajánljuk.

JELENKOR 2014./JÚLIUS-AUGUSZTUS

Ungváry Rudolf: Egy bérház élménye 1944/1945 fordulóján

Az ostrom közeledtével a szüleim nagy kartondobozokban szárított kenyeret tettek el tetemes mennyiségben. Erről minden svájci paraszt tudta, hogy nagyobb a kalóriaértéke a szárított zöldségnél, és sokáig eltartható. - A Jelenkor folyóirat július-augusztusi legújabb számát Ungváry Rudolf prózájával ajánljuk.

IRODALMI SZEMLE 2014/7.

Polgár Anikó versei az Irodalmi Szemle legújabb számában

A friss Szemle tavaly és tavalyelőtt kialakult hagyományához híven ezúttal újra gyermekirodalmi tematikus blokkal jelentkezik. - Az Irodalmi Szemle júliusi számát Polgár Anikó három versével ajánljuk.

A hét verse

A hét verse - Nemes Z. Márió: Nagycsalád

Finom humorral átszőtt, rémületes üzenetű, félelmetes lírai vízió ez. A történetmesélés objektivitásába rejtett utópia egy szívjóság, meghittség, intimitás nélküli világról, ahol tenyésztik és szaporítják az élőlényeket - így az emberi vonásokkal felruházott növényeket -, s ahol szeretetnek csak távoli asszociációk, érzelemfoszlányok, halványan felsejlő emléktöredékek révén van nyoma. - A hét versét Keresztury Tibor választotta.

Interjú

Felejthetetlen trip - Sirokai Mátyás Pilinszkyről

Szerintem jót tenne neki az a lazaság és energia, ami most minden politikai ügy ellenére – legalábbis az én ismerőseim körében – a levegőben van. - Írók írókról sorozatunk következő fejezetében Sirokai Mátyást kérdeztük Pilinszky János költészetéről.

Hírösszeállítás

A könyvek sorsa

Hírösszeállításunkból megtudhatjuk, hogy a CIA segítségével csempészték Oroszországba a Doktor Zsivágó orosz nyelvű kiadását, de sokat köszönhet az orosz szamizdatirodalom Isaac Patchnek, a közelmúltban 101 évesen elhunyt CIA-ügynöknek is, valamint hamarosan megjelenik egy-egy kiadatlan Hemingway- és Beckett-szöveg is.

HÍR

Ördögkatlan 2014 – egy emberi, azaz „korszerűtlen" fesztivál

A négy kis baranyai faluban, Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán, Beremenden és a Vylyan teraszon hetedik éve rendezik meg az emberi tempójú Ördögkatlan fesztivált augusztus 5-9-ig. - Részletes programot ajánlunk!

INTERJÚ

Györe Gabriella: Hogy a zenéjét érezze, hallja

Szerethető világ a Morgensterné, ahol a tapétavirágok dalra fakadnak, a cselédlányok a tisztaság érdekében inkább kitörik az ablakokat, a varázslómesterek egymást füttyökkel és kacagásokkal zrikálják ki az országból. - A könyvhétre jelent meg Christian Morgenstern Bitódalok című kötete. A fordítóval, Györe Gabriellával beszélgettünk.

INTERJÚ

Gyukics Gábor: Nem volt leányálom

A kisfásokat is épp az jellemezte, hogy nem volt cél, ami rendes, egységes történetté tette volna az életünket. - Nemrég jelent meg a L'Harmattan gondozásában Gyukics Gábor A Kisfa galeri című könyve. A szerzővel beszélgettünk.

HÍR

ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál 2014

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál szervezői az idei, július 16-20. között immár negyedik alkalommal megrendezendő, ötnapos eseménysorozat céljaként nem kevesebbet tűztek ki, minthogy a Balaton Közép-Európa egyik meghatározó nyári kortárs művészeti találkozóhelyévé váljon mind az alkotók, mind a közönség számára.

interjú

Lángh Júlia: Lehet, hogy a macskák jobban jártak

Írás közben kicsit ugráltam a macskák és a férfiak között, nem olyan folyamatosan született a szöveg, mint amilyen a belőle kikerekedett végeredmény. Csak annyit tudtam, hogy a két téma összetartozik, mert mind a kettőnél a kommunikáció a fő kérdés. - Lángh Júlia Macskák és férfiak című könyve a Könyvhétre jelent meg a Magvetőnél. A szerzővel beszélgettünk.

INTERJÚ

Kiss Tibor Noé: Ezzel a mélyvilággal alig foglalkozik valaki

Kiss Tibor Noé második kötete az idei Könyvhétre jelent meg Aludnod kellene címmel a Magvető Kiadó gondozásában. A szerző már előző kötetével, az Inkognitóval is bizonyította, hogy érdemes figyelni rá: különlegesen őszinte önéletrajzi prózájával betekintést nyújtott a transzneműek világába; új kötetével pedig még messzebb megy: a kilátástalan mélyszegénységről ad pontos látleletet. - Szekeres Dóra interjúja.

BERLINI ANZIX

Az alkalmi toronyőr I.

Még harmincat kell itt aludni, már az első se megy. Lemegyek a tóra, közelebbről megnézni a fényeket, útközben hajszál híján eltaposok a sötét parkban egy kacsát. A frászt hozza rám. A germán kacsák a parton alszanak? - Keresztury Tibor Berlini anzix című sorozatának első darabja.

INTERJÚ

Rémült örömmel - Marno János Kierkegaard-ról

Kierkegaard mentalitásában afféle gruppen-nászát ünnepli a reneszánsz, a skolasztika, a manierizmus és a barokk különösen, s ezáltal önkéntelenül megelőlegezi a huszadik századi posztrealista gondolkodás poétikáját. - Írók írókról sorozatunkban most Marno Jánost kérdeztük Sören Kierkegaard-ról.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szabó Ádám: Álomkórász nyolcadik útja

A múlt árnyékában élve az ember óhatatlanul árnyékba borítja a jelen tájait is.  Álomkórász útjaiból a nyolcadik tétje éppen ezért immár nem kevesebb, mint választ keresni arra a súlyos kérdésre: vajon megváltoztatható-e a múlt a valóság fikcióvá alakításával? - Szabó Ádám kötete a Könyvhétre jelent meg a L'Harmattan kiadónál, részletet ajánlunk belőle.

HÍR

Dombos Fest 2014-ben is!

2014. július 3-án kezdődik Dombos Fest a vajdasági Kishegyesen, amely az utóbbi években a térség legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát. A fesztivál részeként idén is megrendezik a Dombosi történetek – remix 2014 című irodalmi programsorozatot, ahol számos kortárs szerző várja a fesztivál látogatóit.

HÍR

X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál - Gyula

Vilmos készül, mert Gyula Vára várja: július 3-án, csütörtökön kezdődik a X. Shakespeare Fesztivál. Tizenegy napon át színházi, zenei  produkciók és kétnapos konferencia várja a látogatókat a gyulai Shakespeare Fesztiválon. 

BESZÁMOLÓ

Miközben a lovakat nézzük, magunkról is gondolkodunk

Az Akárki/Elckerlijc című sorozat félévente jelentkezik az Írók Boltjában. Ezeken az esteken magyarra fordított holland kortárs irodalmi művekről beszélgetnek a résztvevők, legutóbb Frank Westermann Lipicai: A legenda című könyve volt soron. A Literán most ennek a beszélgetésnek a leiratát olvashatják.

interjú

A svihák alakja - Barnás Ferenc Mikszáthról

Nemrég Szeged belvárosában Oravecz Imrével mentem egy bizonyos helyre, amikor ő egyszer csak felém fordult, és ezt mondta: "Milyen jó lenne, ha most Mikszáth Kálmán jönne velünk szemben!" - Írók írókról című sorozatunk mostani fejezetében Barnás Ferencet kérdeztük Mikszáth Kálmánról.

PÁLYÁZAT

A Nagy Háború képregénypályázat

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány (a továbbiakban: NHKKA) és a Magyar Képregény Szövetség (a továbbiakban: MKSZ) pályázatot hirdet képregények készítésére az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából.

KÖNYVAJÁNLÓ

Rakovszky Zsuzsa: Szilánkok

Egy képzeletbeli kisváros – Sók – az ország nyugati szegletében egy nagyon is valóságos történelmi időszakban a 20. század első negyedében. A kifáradó, viktoriánus századvég lassú tétele után következik a századelő hirtelen gyorsuló allegrója. Ebben a tempót és formát váltó korban játszódik több emlék- és idegszálon a Szilánkok. - Rakovszky Zsuzsa új, Könyvhétre megjelent regényéből ajánlunk részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat –

Egy kitelepített család az Isten háta mögött. Egy testvérpár: az egyiket a szavak érdeklik, a másikat az Isten. Az idősebb fiú mondatokból épít láthatatlan világot, süketnéma öccse szavai ugyan nem hallhatók, mégis ő meséli el a történetüket. Most akkor melyikük a Júdás? - Esterházy Péter új regénye a Könyvhétre jelent meg a Magvetőnél, részletet ajánlunk belőle.

KÖNYVAJÁNLÓ

Gyukics Gábor: A Kisfa Galeri

Kik voltak ők? „Mozgalom" és társadalmi tér nélküli, közép-európai hippik, akiknek válaszaik (illúziók híján) nincsenek, legfeljebb kérdéseik és tagadószavaik? Végletes nyugtalanságokkal, elégedetlenségekkel és kérdésekkel küzdő, kompromisszumokra képtelen fiatalok... - Gyukics Gábor első prózakötete a L'Harmattan kiadónál jelent meg a Könyvhétre, részletet ajánlunk belőle.

Litera Rádió

Kovács András Ferenc az Írómoziban Felliniről

Az Írómozi vendége június 11-én Kovács András Ferenc volt, aki Federico Fellininek, a filmművészet egyik legnagyobb rendezőjének Fellini: Róma című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Keresztury Tibor beszélgetett a költővel, ezt hallgathatják meg most a Litera Rádióban.

2 FLEKKEN

Lehel

Szerettem nyitogatni, mert mindig volt benne négercsók, naponta egyet kaphattam, egyike volt azon édességeknek, amiktől soha nem undorodtam meg, ellentétben sok más szocialista finomsággal, amelyeket sokáig élvezettel majszoltam, majd egyik pillanatról a másikra rájöttem, hogy undorító az ízük. - Szekeres Dóra 2 flekken.

A hét verse

A hét verse - Konsztandinosz Kavafisz: Megértés

Nem állítanám, hogy borongós típus lennék, mégis az évfordulók, mindenféle "irracionális" számok zavarba hoznak olykor. Nem elég nekem, hogy május végétől már hallom kopogni a gesztenyét, érzem a vinyetták illatát, mi több: kezdek karácsonyra csomagolni, itt vannak nekem ők. - A hét versét, Kavafisz Megértés című költeményét Jánossy Lajos választotta.

KRITIKAÍRÓI PÁLYÁZAT

Büszkeség és balítélet - A Litera kritikaírói pályázata

A Litera pályázatot hirdet, amelyben kritikai szövegek megalkotására buzdítja olvasóit és leendő szerzőit.

HÍR

Térey János új kötete a Google Maps-en

A Libri Kiadó Térey János Átkelés Budapesten című új kötetéhez egy alternatív térképes kalauzt készített a Google Maps felületén.

DÍJÁTADÓ

21. Üveggolyó Ünnep az Írók Boltjában

Könyvhét vasárnapján, június 15-én az Írók Boltja "Üveggolyó ünnepén"a könyvesboltosok három díjat adtak át. 

HANGULATJELENTÉS

Kiszakad és belesimul

Az utolsó napon senkit sem zavar a cigarettafüst, nem veszi be a parkot a pihegő tömeg, az oroszlános kút mellett japán turisták billegő táncot járnak – lehet tolakodás nélkül haladni, csak éppen a cél nem tiszta. Az ember előbb belesimul, majd kiszakad a tömegből, a kiüresedett teret újra kell tanulni. Teszünk pár kört, hogy megszokjuk. - A Könyvhetet Harmos Noémi és Tóth Anikó búcsúztatja a Literán.

KÖSZÖNTŐ

Hálás szavak Nagy Gabinak

Kollégánk, barátunk, Nagy Gabriella ma ünnepli születésnapját. Szép, kerek szám, így kivételes módon szerkesztőségünk nevében Keresztury Tibor a Literán is köszönti őt. - Boldog születésnapot, Gabi!

Könyvhét 2014

Bereményi-menet és goodbye

És: a boltból ma búcsúzott Detti és Edit, elmúlt huszonöt évünk két őrangyala, az írók, az olvasók, a könyves szakma kényeztetői, alázatos szolgái. Semmi értelme ilyeneket mondani: hiányozni fognak. Nem tudható, ilyenkor minek van értelme. Talán és elsősorban a köszönetnek, a főhajtásnak, a kézcsóknak és a bókoknak! – Jánossy Lajos hangulatjelentése.

KÉPGALÉRIA

Képgaléria a Margó Fesztiválról

Június 15-én zárt a negyedik alkalommal megrendezett Margó Irodalmi Fesztivál. Képgalériánkban összegyűjtöttük a fesztivál legfontosabb pillanatait.

HANGULATJELENTÉS

Szombat esti láz

Megnézem, mit írtam tavaly, nehogy ugyanazt írjam..., de mi van, ha már tavaly is attól tartottam, hogy ugyanazt írom, mint előző évben? Időhurokba kerültem? A Könyvhét az Könyvhét. Azért megyünk ki esőben, szélben, dög melegben, hogy lássuk ugyanazokat az arcokat, elnevessük ugyanazokat a poénokat. Legalább a könyvek mindig változnak. - Szekeres Dóra a Könyvhét harmadik napjáról.

OTT JÁRTUNK

Az idegenség barátságos szelleme

A PIM dísztermében lassan gyűlnek az emberek, Winkler Nóra mellett Kun Árpád is helyet foglal a színpadon, mellettük Hó Márton penget, a Landslide-ot énekli halkan. A csendes, békés készülődés közben egy pillanatra eltűnnek a párnázott székek és mikrofonok, tábortűz-hangulat kerekedik, közben megtelik a terem. - Harmos Noémi beszámolója Kun Árpád estjéről a Margó Feszten.

kritika

Kilépés a múzeumból

Kazinczy Ferenc ugyanúgy kitömött barbár, aki önmaga igyekszik megszüntetni saját belső ürességét, mint ahogy Török Sophie is az, aki a férje keze nyomán válik tökéletes alkotássá. - Keresztesi József kritikája Péterfy Gergely Kitömött barbár című regényéről.

OTT JÁRTUNK

Könyvjelzők bajnokokhoz

Könyvhét idején mit tehet az ember? Hazamegy és megnéz egy meccset, esetleg olvasgat, vagy elmegy a Radnóti Színházba, hogy megtudja, mi mindennel rukkolt elő idén a Magvető Kiadó. Mindhárom program mellett komoly érvek szólnak. - Tóth Anikó beszámolója a Magvető Kiadó estjéről.

KRITIKA

Könyvek kicsi és nagy gyerekeknek

Azok számára, akik nem követik szorosan a magyar gyerekkönyvkiadást, biztosan meglepő, hogy csak most, 2014-ben jelent meg az első olyan, 10 év körülieknek szóló regényünk, amely foglalkozik a cigány gyerekek és kamaszok életével. De nem az ez egyetlen hiánypótló könyv, amelyre az idei Könyvhéten lecsaphatnak az olvasók: itt az első disztópia-trilógiánk, és egy szórakoztató tinisorozatnak álcázott kőkeményen realista YA-széria is. − Nagy Boldizsár a Könyvhét legérdekesebb gyerekkönyveiről.

kritika

Vissza vonat

ÚJRAHASZNOS! A regényben az ún. nemi szerepek kialakulásának útvesztői; a szkhüllák és karübdiszek, a tarajos hullámverések és a szakadékos partok, a hajótörések és a nyugalmas öblök között megszerzett tapasztalatainak "hajónaplóját" írja Grecsó. – Jánossy Lajos könyvheti kritikáját ajánljuk most újraolvasásra Grecsó Krisztián Megyek utánad című regényéről.

KÉPGALÉRIA

Elindult a Margó Irodalmi Fesztivál

2014. június 11-én kezdődött el a Margó Irodalmi Fesztivál. A harmadszorra megrendezett fesztivál idén egy központi helyszínen, a Petőfi Irodalmi Múzeumban várja a látogatókat, de természetesen megannyi program lesz még szerte a városban. Mert ahogy a szervezők idei jelmondata is szól, a feladat nem más, mint hogy „Lapozz bele a városba!” - Valuska Gábor képgalériáját láthatják az első napról.

KÖNYVAJÁNLÓ

Douwe Draaisma: A felejtés könyve

Douwe Draaisma pszichológus-esszéista könyvében tovább kutatja az emlékezet működésének titkait, s ezúttal a felejtés jelenségét vizsgálja. Fő állítása az, hogy a felejtés nem valamiféle hiányosság, hanem az emberi elme egyik létfontosságú képessége. A Café Amsterdam fesztivál vendégének kötetéből ajánlunk egy részletet.

OTT JÁRTUNK

Átkelés a kortárs magyar irodalmon

A Libri kiadó könyvheti bemutató gáláján Lovasi András és Dióssy Ákos zenei közreműködésével kísérve Alföldi Róbert kérdezte a kiadó meghívott szerzőit. A gyakran naiv, ám őszinte érdeklődésből fakadó kérdések nyomán megmutatkozott az, amiről Sárközy Bence és Dunajcsik Mátyás is beszélt: a magyar kortárs irodalom sokszínű, izgalmas terepet nyújt az olvasó számára.

ALFÖLD 2014./ JÚNIUS

Csukás István, Grendel Lajos és Kántor Péter a legújabb Alföldben

Az Alföld folyóirat legújabb, júniusi számát Csukás István Apám, egy darás és én című versével, Grendel Lajos Mintha szabadságon lennénk című elbeszélésével és Kántor Péter Egy hétfő délelőtt Majdanekben című versével ajánljuk.

kritika

Szabadpolc

Négy verseskötet egy (polcon): Kovács András Ferenc: York napsütése zengő tombolás, Aczél Géza: (szino)líra, Tóth Kinga: All Machine és Nemes Z. Márió: A hercegprímás elsírja magát. - A könyvhét lírai terméséből válogatott és írt róluk kritikát Balajthy Ágnes.

interjú

Lovas Ildikó: Nem akartam többet és mást: megírtam Kiss Piroska történetét

Talán éppen az vitt el ebbe a formai irányba, hogy nem érzékelem, nem látom az egymásra való odafigyelést (kíváncsiság, együttérzés). - A Könyvhétre jelent meg Lovas Ildikó Cenzúra alatti című regénye a Kalligram kiadónál. A szerzővel beszélgettünk.

interjú

Krusovszky Dénes: A kíméletlen líra és a költő prózája

Az idei könyvhétre Krusovszky Dénestől egy esszé- és egy novelláskötet is megjelent. - A szerzővel a két könyvről, a kortárs költészet tendenciáiról és a költő prózamondatairól beszélgettünk.

INTERJÚ

Arnon Grunberg: Az írás a tudattalan megszelídítése

A New Yorkban élő, német származású, Hollandiában nevelkedett Arnon Grunberggel a Café Amsterdam felsztiválon beszélgettünk magyarul most megjelent könyvéről, a Betegség nélküli emberről és többek között arról, hogyan hat az olvasás és írás természetére a technikai fejlődés, valamint arról vajon mi történik egy író agyában, miközben ír. - Horn Gabriella interjúja.

KÖNYVAJÁNLÓ

Kovács András Ferenc: York napsütése zengő tombolás

Kovács András Ferenc Könyvhétre a Magvetőnél megjelenő új verseskötetében a színház és a vers egyre inkább elkülönülő világa termékenyen kapcsolódik össze, s keze nyomán élettel telítődik a vers-színház, amely hol világdráma, hol utcai örömzene, vagy kész kabaré. Részletet ajánlunk!

KÖNYVAJÁNLÓ

Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene

Egykorvolt, leépült majorsági telep valahol a közelmúlt Magyarországán. A romok között néhány ember. Személyiségük lassan felszívódik, mint egy vérömleny. A térképen sincsenek rajta.  - Kiss Tibor Noé második kötete a Könyvhétre jelenik meg a Magvetőnél. Részletet ajánlunk belőle.

KÖNYVAJÁNLÓ

Krusovszky Dénes: A fiúk országa

Az eddig költőként ismert Krusovszky Dénes első novelláskötete A fiúk országa nem szárnypróbálgatás egy új műfajban, nem egyszeri kaland, mert a szerző máris kész prózaíróként lép elénk. Pontos történeteket alkot fiúkról és férfiakról. A Könyvhétre a Magvetőnél megjelent kötetből most egy részletet ajánlunk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Gárdonyi Géza: Titkosnapló - A természet kalendáriuma

Gárdonyi számos természettudománnyal foglalkozó könyvet olvasott, kertészeti folyóiratokra fizetett elő. Növényeiről, a kertjében élő madarakról, rovarokról, bogarakról titkosírással könyvet vezetett, melynek A természet kalendáriuma címet adta. - A különleges, titkokat leleplező kötet a Könyvhétre jelent meg a Helikonnál, részletet ajánlunk belőle.

Könyvajánló

Nemes Z. Márió: A hercegprímás elsírja magát

Nemes Z. Márió versei sokszor szó szerint húsba vágnak. Felhasítják a kedélyes és civilizált képet, amit a tükörben olyan féltve őrzünk magunkról, és kényszerítenek rá, hogy mögé nézzünk. - Nemes Z. Márió A hercegprímás elsírja magát című kötete a Könyvhétre jelent meg a Librinél, három verset ajánlunk belőle.

KÖNYVAJÁNLÓ

Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses

Márai Sándor már 1954-ben tervbe vette a Szabad Európa Rádióban felolvasott jegyzeteinek kötetbe rendezését, de elképzelése nem valósult meg. A most, a Helikon Kiadónál megjelenő Fedőneve: Ulysses című kötet tehát elsősorban az írói szándék megvalósulása. Ebből ajánlunk most egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Nemes Nagy Ágnes: Magyarul és világul

Aranyos arcú, rém koszos gyerek. Beszélek hozzá, felé nyúlok, és – csodák csodája – szép szabályosan kezet ad. Elmondhatatlan mocskos kis kezet; mosolyog, egérfogakkal. - A Helikon Kiadó gondozásában a Könyvhétre jelent meg a Nemes Nagy Ágnes útinaplóit összegyűjtő kötet, ebből ajánlunk most részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Hankiss Elemér: A befejezetlen ember

Hogyan tudnak egyáltalában létezni, életben maradni – kérdezhetnék –, ha ennyi bajuk van önmagukkal, ha Énjük ilyen kiforratlan, törékeny, töredékes, szorongással teli, vagy esetleg egyáltalán nem is létezik?  - Hankiss Elemér Befejezetlen ember című új kötete a Könyvhétre jelenik meg a Helikon Kiadónál. Ebből ajánlunk most egy részletet.

Az Európa Könyvkiadó könyvheti újdonságai

Az Európa Könyvkiadó könyvhétre megjelenő magyar újdonságait ajánljuk.

AJÁNLÓ

A Kalligram kiadó könyvheti újdonságai

Ajánlónkban a Kalligram kiadó könyvhétre megjelenő újdonságai közül válogattunk.

interjú

Szegő János: Mint egy Bubka

Amiben nem voltam hajlandó kompromisszumot kötni, az az úgy nevezett politikai-népfrontos listázás: sem arányos lista, sem kompenzációs lista nem volt. - Szegő Jánossal, a 2014-es Szép versek szerkesztőjével beszélgettünk.

Könyvajánló

Térey János: Átkelés Budapesten

Térey János verses novellái a közelmúlttól a közeljövőig világítják át Budapest ismert és ismeretlen helyszíneit és annak hol nagyszabású, hol kisszerű figuráit. Az Átkelés Budapesten történetei közül most megmutatunk egyet itt a Literán. 

kishírek

Műfordítói díjat alapítottak Balatonfüreden

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Magyar Fordítóház Alapítvány és a Hamvas Béla Asztaltársaság közösen műfordítói ösztöndíjat alapított Sava Babić, szerb hungarológus, műfordító, egyetemi tanár, Balatonfüred díszpolgára emlékére.

Könyvajánló

Elek Tibor: Irodalom és nemzeti közösség. Válogatott és új esszék (1984-2014)

Elek Tibor kötete válogatás az elmúlt három évtizedben írott esszéiből az irodalom és a nemzet közössége, az irodalom és nemzet önismerete összefüggéseit szem előtt tartva. Kötetének egyik hangsúlyos darabjából olvashatnak nálunk most egy részletet. 

Könyvhét 2014

A startpisztoly eldördült, nincs halott

Olyan volt a MKKE mai sajtótájékoztatója a PIM-ben, amilyennek egy ilyennek lennie kell: a résztvevők felkészültek, nem ott kezdték el kigondolni, mi a túrót is mondjanak, a kínálat áttekintése vérprofi volt, és az egész egy perccel sem tartott tovább annál, mint ameddig tartania kellett. - Keresztury Tibor a Könyvhét előtti sajtótájékoztatóról.

KÖNYVAJÁNLÓ

Temesi Ferenc: Miért nem lettem...?

A mese megmarad. Ha sztorinak hívják, akkor is. Könyvet azért olvasunk, nézünk, hallgatunk, szagolunk, mert vágyakozunk valami után, ami a lelkünkben lapul, a képzeletünkben búvik meg, csak nem tudjuk előhívni, mert nem ismerjük a nevét. - A L'Harmattan kiadónál jelent meg a Könyvhétre Temesi Ferenc legújabb kötete, ebből olvashatnak most egy részletet.

AJÁNLÓ

A Magvető Kiadó könyvheti újdonságai

14 új kötet jelenik meg az Ünnepi Könyvhétre a Magvetőnél. Ezeket mutatjuk be most.

Könyvajánló

Petőcz András: Az Egészen Kicsi Kis Létező és egyéb történetek

"Állok a hajó orrában, nézem a fény játszadozását a hullámokon. És attól félek, hogy ezt a vibrálást soha többet nem tudom megfesteni.Soha többet nem tudom megfesteni úgy, ahogy egyszer, Livornóban, valóban sikerült." - Petőcz András új, egy kisregényt és hat novellát tartalmazó prózakötetéből olvashatnak részletet.  

INTERJÚ

Toine Heijmans: Nincs sok hely ma a világban, ahol egyedül lehetünk

A Café Amsterdam fesztivál vendége volt Toine Heijmans holland szerző, akinek A tengeren című regénye végre magyarul is olvasható a Gondolat kiadó jóvoltából. Toine Heijmansszal beszélgettünk szabadság és szabályok, felnőtt és gyermek lét kérdéseiről. - Réthelyi Orsolya interjúja.

Könyvajánló

Petőcz András: A Hunor utca titka

A Hunor utca titka egy különös kamaszvilágba vezet minket, ahol az álom keveredik a valósággal, és ahol a főhős mindenáron be akarja bizonyítani, hogy ő egy "valódi hős". - Petőcz András prózaverseket tartalmazó legújabb kötetéből olvashatnak nálunk most egy részletet.

Könyvajánló

Király Levente: Pergamen

Mi már, túl rettegésen, / túl félelmeinken, / azt keressük, ami tiszta, / amiből nem az elmúlás / bűze árad... - Király Levente Könyvhétre a L'Harmattan Könyvkiadónál megjelent, új verseskötetéből ajánlunk most néhány verset.

HÍR

Az év gyermekkönyve: A Háromemeletes mesekönyv és a Macskakirálylány!

A 2013-as Év gyermekkönyve díjat Darvasi László és Tamás Zsuzsa nyerte el írói kategóriában kiemelkedő írói munkájának elismeréseként.

AJÁNLÓ

Az LS Kiadói Csoport könyvheti újdonságai

A Libri, a Helikon, a Park és a Kolibri Kiadó könyvheti újdonságait ajánljuk.

BÁRKA 2014./3.

Szabó T. Anna versei a legújabb Bárkában

"Hozzáérsz: vérzik. Vagy folyik a könnye. / Folyik belőle szó és némaság. / Belefagy végül valami közönybe." - A Bárka folyóirat legújabb számát Szabó T. Anna három versével ajánljuk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Pallag Zoltán: Noir

"és mintha minden rendben lenne mi / kifeküdtünk és két cipőm között / pont elfért egy hajó hát lenne mit / megbeszélni szemedbe könny szökött" - A JAK Füzetek 187. darabja Pallag Zoltán Noir című kötete, amely a Könyvhétre jelenik meg. Mos néhány verset olvashatnak belőle.

JELENKOR/ 2014. JÚNIUS

Térey János: Epifánia királynő

"Vigyázz, csak a palló léceire lépj. / Becsap ez a tőzegláp, / A rugózó mohaszőnyeg: / Alattad emeletmélységben víz és víz." - A Jelenkor júniusi számát Térey János Epifánia királynő című új drámájának egy részletéve ajánljuk.

PROGRAMAJÁNLÓ

Június 11-én indul a Margó Irodalmi Fesztivál

Irodalom és társművészetek - zene, tánc, film - Budapest-szerte. Minden, ami kortárs. Városjáró felolvasóesttel, vetítéssel és zenével kísért slam poetryvel és a különböző művészetek párbeszédével szólítja fel az érdeklődőket a Margó Irodalmi Fesztivál, hogy lapozzanak bele a városba.

interjú

A Nagy Figyelmen Kívül Hagyó

Azt hiszem, ez úgy van, mint Tandorinál: nem értelmezhető a sok. A túl sok. Van valami végtelen az írásaikban (hogy kellőképpen homályos legyek, viszont jól előkészítsem a mondat végét:), és ott értelmezhetetlen a túlírtság. - Írók írókról sorozatunk mai fejezetében Esterházy Pétert Szentkuthy Miklósról kérdeztük.

KÖNYVAJÁNLÓ

Örkény István: Önéletrajzom tördekékben

A kötet írásai félbehagyott, befejezetlen regények. Olyan szövegek tehát, amelyek legföljebb egy-egy folyóiratközlésnyi részletükben kerültek az olvasók elé. Örkény István nem az életmű, hanem a pálya dokumentumainak tekintette őket, amikor kiadói unszolásra tervbe vette, hogy néhányat közülük közrebocsájt. - A Palatinus Kiadó gondozásában a Könyvhétre most újra megjelenik a kötet, amiből részletet ajánlunk.

HÍR

Végel László regényének színpadi sikere

A Kossuth-díjas vajdasági magyar író Neoplanta – avagy az Ígéret Földje című városregényéből készült színpadi feldolgozás kapta a legjobb előadás díját az 59. újvidéki Sterija Játékokon. A darabot Urbán András állította színpadra.

KÖNYVAJÁNLÓ

Mándy Iván: Nyaralás

A Palatinus Kiadó antológiasorozatának Könyvhétre megjelent harmadik kötetében az 1939-1956 közötti időszak legjelentősebb magyar novellaterméséből válogattak. A kötetből a Literán Mándy Iván Nyaralás című, 1956-ban írt novelláját ajánljuk.

HÍR

Háy János kapta a 2014-es Hévíz Irodalmi Díjat

Háy János író, költő kapta idén a Hévíz folyóirat irodalmi díját. Az elismerést kedden adták át ünnepélyesen.

interjú

Jelen van, de jelt nem ad

Az ELTE BTK kari tanácsa egyhangúan határozott: a Trefort-kertben novemberre elkészül az emlékmű, amely az egyetem halottainak, a második világháború alatt elpusztult és elpusztított hallgatók, tanárok és dolgozók rendhagyó mementója lesz. - A győztes pályaművet jegyző csoport egyik vezetőépítészével, Szabó Leventével és György Péterrel, az elgondolás spiritus rectorával beszélgettünk.

OTT JÁRTUNK

Az emlékezés részletei

A részletek azért fontosak, mert a múlthoz már csak ezek megőrzésével lehet kapcsolódni. Minél feledhetetlenebb egy részlet, annál közelebb járunk az igazsághoz. – Ez derült ki a Café Amsterdam fesztivál utolsó napjának Dragomán György és Jaap Scholten közötti beszélgetéséből. Az estéről Tamás Etelka számol be.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája - Agota Kristof: Tegnap (részlet)

Hogy lehet ennyire uralni a nyelvet? Talán azért, mert épp a nyelv uralta őt? Nem lehet ennyire egyértelmű a titka..., akkor mindenki, aki nem az anyanyelvén próbál írni, remekművet tesz le az asztalra. - A hét prózáját Szekeres Dóra választotta.

OTT JÁRTUNK

A felejtés emlékezete

Remegő kezével tüstént írni kezdett (talán azt is, hogy remeg a keze), mindezekről Esterházy már mesélt máskor is, és pláne meg is írta mindezt pontosabban, de elbeszélése most is letaglózó és drámai. - A Café Amsterdam fesztivál szombati napján Esterházy Péter és Douwe Draaisma párbeszélgetéséről Szegő János számol be.

OTT JÁRTUNK

Kaput nyitottak egy közös nyelvre

A Café Amsterdam fesztivál az utolsó napján tempót vált: lassít, hogy a kavalkádban utolérje érzékeit a szemlélődő. Még az utolsó pillanatban beiktatott programváltozás sem zavar senkit: Dyzack a kávézóban hangol, majd előad néhány dalt, ráérős várakozással készül mindenki az estére. - Harmos Noémi beszámolója.

OTT JÁRTUNK

Kaleidoszkóp Amszterdamból

A Café Amsterdam miniuniverzumában három pódium, három szint között ingázik ráérősen a tömeg: egymás mellé kerülnek, beszélgetnek, majd továbbállnak az emberek. A határok vékonyak, szinte nincsenek is: a beszélgetésbe beszűrődnek egy koncert hangjai, a zenébe taps vegyül. - A Café Amsterdam fesztivál második napjáról Harmos Noémi számol be.

OTT JÁRTUNK

A felejtés és a Puma-cipő

A Café Amsterdam holland fesztivál első napján Douwe Draaisma és Pléh Csaba beszélgetéséből megtudhattuk, hogy a felejtés bonyulaltabb és kevésbé kutatott folyamat mint az emlékezés, Toine Heijmans pedig a szabadság tapasztalatiról mesélt nekün. - A fesztivál első napjáról Tamás Etelka számol be.

Könyvajánló

Bajtai András: Kerekebb napok

"A kerekebb éjszakákon/a bűntudat megbontja az együttalvók/geometriáját, és a lelkiismeret/raklapjai elmozdulnak,/ha a konyhában dobolni kezd/az öröm a lefordított tányérokon." - Bajtai András Kerekebb napok című, az idei könyvhétre megjelenő verseskötetéből olvashatnak nálunk most egy részletet.

Könyvajánló

M. Nagy Miklós: Ha nem is egy bomba nő...

Az Európa Könyvkiadó szerkesztőjeként, műfordítóként és kritikusként ismert M. Nagy Miklós most szerzőként lép a közönség elé: megírta az orosz irodalomhoz fűződő kapcsolatának esszéregényét. Az idei könyvhétre megjelenő Ha nem is egy bomba nő... című műből közlünk most egy részletet. 

Könyvajánló

Horváth Péter: Kedves Isten

"Nagyon jó, hogy Neked mindent el lehet mondani, anélkül, hogy igazságtalanul pofoznál. Itt sokat vernek egyébként, de majdnem megszoktam már. (Garami szerint ez az élet lényege, amiért Te majd bosszút állsz.)" - Pünkösdvasárnap olvasónapot tartunk. Ma csak könyvhétre megjelenő könyvekből olvashatnak részleteket. Ez alkalommal Horváth Péter regényéből mutatunk egy fejezetet. 

KÖNYVAJÁNLÓ

Tábori Zoltán: Cigány rulett

A Cigány rulett című könyvben szereplő tíz szépirodalmi igényű riport igazán árnyalt képet mutat fel a cigánygyilkosságokról. Tábori Zoltánt leginkább a gyilkosságok helyszínein élő emberek reakciója érdekelte. A szerző riportjait több egyetemen használják esettanulmányként, amely bemutatja, hogyan keletkezik egy bűntény. - A kötet az Európa Könyvkiadónál jelenik meg a Könyvhétre. Részletet ajánlunk belőle.

Könyvajánló

Szántó T. Gábor: Kafka macskái

Egy idős zsidó a Budapest felé tartó repülőn megpillantja Kafka képét és azt állítja, vélt halála után húsz évvel Auschwitzban találkozott vele. Ez a mozzanat indítja be a Budapesttől Auschwitzon, Prágán, Bécsen, Berlinen és Oxfordon át egészen Tel-Avivig vezető nyomozást. - Szántó T. Gábor idei könyvhétre megjelenő regényéből közlünk most egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Egressy Zoltán: Százezer eperfa

Magyarországon, sőt az egész Kárpát-medencében furcsa dolgok történnek. Először korábban még sohasem tapasztalt széllökések, majd özönvízszerű eső, s végül tökéletes szélcsend köszönt be. Mi történik, ha egyszer s mindenkorra eláll a szél? - Egressy Zoltán második regénye az Európa Könyvkiadónál jelenik meg a Könyvhétre. Részletet ajánlunk belőle.

Könyvajánló

Sára Júlia: Mamiko nappalai

"Mamiko valami olyat tudott adni a hozzá fordulóknak, amire csak az igazán jó anyák képesek. Azt a biztonságot, amit csak egy anya tud adni a gyermekének, s amit utána annyian keresnek szerte a világon, életeken és kapcsolatokon, s álmatlan éjszakákon át." - Sára Júlia idei könyvhétre megjelenő első regényéből ajánlunk most egy részletet.

Könyvajánló

Kelecsényi László: Emléked leszek

"Mozart szellemének szobájából mintha egy elegáns bordélyba csöppentem volna. A falakon mindenhol kinagyított, művészies fekete-fehér aktok; a félhomály még sejtelmesebbé varázsolta a kétségtelenül esztétikai szándékkal ruhátlankodó testeket." - Kelecsényi László Emléked leszek című könyvhétre megjelenő regényéből olvashatnak nálunk most egy részletet. 

INTERJÚ

Ben Katchor: A képregény túllép a próza kifejezési lehetőségein

A Café Amsterdam fesztivál vendége Ben Katchor amerikai képregényalkotó, a hétköznapi ember leghétköznapibb cselekvéseinek képregényes archiválója. A világhírű képregényszerzővel Szép Eszter beszélgetett.

HÍR

Könyvmecénás programot indít a Csimota

Könyvmecénás elnevezéssel könyvtámogatói programot indított a Csimota Könyvkiadó; a kezdeményezés elsődleges célja, hogy magánszemélyek előfinanszírozói rendszerben járulhassanak hozzá értékteremtő kötetek megjelenéséhez.

HÍR

Meghalt Maya Angelou

Nyolcvanhat éves korában meghalt Maya Angelou kortárs amerikai költő, író, rendező, emberi jogi aktivista, aki aktívan részt vett a feketék polgárjogi küzdelmében az Egyesült Államokban. Halálhírét az észak-karolinai Wake Forest Egyetem jelentette be szerdán, amelynek 1982-től professzora volt.

OTT JÁRTUNK

Írók, kávé, Amszterdam

A május 29-én kezdődő Café Amsterdam fesztivál kapcsán Artner Sisso néhány napot Amszterdamban töltött áprilisban a Holland Irodalom Alapítványa meghívására, és többek között a budapesti rendezvényen részt vevő írókkal is találkozott. Ismerjék meg Arnon Grunberget, Toine Heijmanst, Frank Westermant és Barbara Stokot.

NYUGAT PLUSZ

Megjelent a Nyugat Plusz nyári száma

A Nyugat Plusz folyóirat legújabb számában Czeizel Endre Madách Imréről írt esszéje és Rónay László Ottlik Gézáról szóló személyes hangú értekezése is olvasható. Petőcz András versében drámai erővel mutatja meg a mai Budapestet, amely „már nem rejt titkokat…”

HÍR

Bán Zsófia könyve nemzetközi díjra esélyes

Bán Zsófia kötete az International Literature Award - Haus der Kulturen der Welt 2014 esélyesei között. Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek (Als nur die Tiere lebten) című kötetével került be a nemzetközi irodalmi díj hat legesélyesebbje közé.

KÖNYVAJÁNLÓ

Frank Westerman: Lipicai - A legenda

Frank Westerman könyve a történelmi ismeretterjesztés, az oknyomozó riport és az útleírás műfajainak egyedi és lebilincselő kombinációja; modern tündérmese, melyben a tisztavérű ló történetén keresztül saját emberi hiányosságainkkal szembesülünk. A Café Amsterdam fesztiválon személyesen is találkozhatnak az olvasók az íróval, addig is egy részletet ajánlunk a könyvből.

HÍR

A hétvégén zárul a Focus Medical pénzdíjas novellapályázata

Pénteken, 2014. május 30.-án éjfélkor zárul a Focus Medical április elején meghirdetett novellapályázata, melyet „Szemesnek áll a világ", illetve „Éleslátás – éles látás" címmel írt ki az 1990 óta szemsebészeti beavatkozásokat végző, a korrekciós mikroszemsebészeti eljárásokat Magyarországon meghonosító, a világon elérhető legkorszerűbb technikákat alkalmazó Lézeres Látásjavító Központ. 

HÍR

Margó Irodalmi Fesztivál 2014 – Grecsótól John Rambóig

„Lapozz bele a városba!”- idén ezzel a felkiáltással indul útjára, s várja látogatóit immár negyedszer, június 11-15. között – a Bookline támogatásával – a Margó Irodalmi Fesztivál.

HÍR

Tokaji Írótábor 2014

„NAGY JÖVŐ MÖGÖTTÜNK” - Elhallgatva és elfelejtve címmel rendezik meg a 42. Tokaji Írótábort 2014. aug. 13-15. között.  A tábor záró fejezete lesz annak a konferenciasorozatnak, amely a rendszerváltozás előtti szellemi mozgásokat vizsgálta.  

KÖNYVAJÁNLÓ

Toine Heijmans: A tengeren

A Café Amsterdam fesztivál holland vendége lesz Toine Heijmans, akinek A tengeren című regénye a Gondolat kiadónál jelenik meg. A remekül megírt történet mindvégig feszültségben tartja az olvasót, aki csak az utolsó lapokon érti meg, mi is történik valójában. Részletet ajánluk a könyvből.

HÍR

Krasznahorkai László Vilenica-díjas

Krasznahorkai Lászlónak ítélték a szlovén Vilenice-díjat. Az 1986 óta létező rangos közép-európai irodalmi elismerést olyan írók kaphatják meg, akik a közép-európai kultúrában kiemelkedőt alkottak a vers, próza, dráma vagy az esszé területén. 

HÍR

Kihirdették a Trafó és a JAK Reaktív című tematikus drámapályázatának győzteseit!

A nyertes darabok ősztől felolvasószínházi formában lesznek láthatóak a Kontra Klubban a szerzők, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves dramaturghallgatói és Fekete Ádám dramaturg közreműködésével.

KÖNYVAJÁNLÓ

Arnon Grunberg: A betegség nélküli ember

A május 29-31. között megrendezett Café Amsterdam fesztivál vendége lesz a világhírű kortárs holland regényíró Arnon Grunberg is, akinek új regényéből olvashatnak most nálunk el egy részletet. A betegség nélküli ember című könyvében a szerző a tőle megszokott kegyetlen humorral meséli el egy nyugat-európai férfi vesszőfutását a Közel-Keleten.

Lapszemle

Lapot kérek - EX - Együtt 1914

Nem kedvenc műfajom a jubileumi számok, méltatásuk még kevésbé. Ellenben az EX kifogott rajtam. Nem lehet mellette elmenni, megkerülni sem, szó nélkül olvasni kell. – Az EX Symposion első világháborús számáról Jánossy Lajos lapszemléje.

PROGRAMAJÁNLÓ

Borbély Szilárd: Szemünk előtt vonulnak el - ősbemutató

Május 26-án este 8-kor a Bakelit Multi Art Centerben tartják Borbély Szilárd Szemünk előtt vonulnak el című drámájának ősbemutatóját. A darab rendezője Harsányi Attila Déryné-díjas színművész és rendező, a szereplők pedig a Miskolci Nemzeti Színház művészei.

Író-olvasó találkozó

Tóth Krisztina: Én a jambikus giccshatárra járok napozni

Én a jambikus giccshatárra járok napozni, de költőileg ideát lakozom, Tandori óriási árnyékának hűvösében, és mindig itt rohannak át rajtam a legborzongatóbb, félálomban fogant ötletek. (Kísérletként: a Krisztinán.) Különben meg minden: minden kép. És minden kép kondenzált történet, kilóg a pillanatfelvétel alól a sztori, az élet, kilóg a sors, mint a leszakadt kabátbélés. - Író-olvasó találkozónk vendége Tóth Krisztina volt. 

Könyvajánló

Szabó Imola Julianna: Varratok

"A kosz a legjobb barátom, az ellenségem és a gazdám is. Engedelmeskedem neki. Szelidítem. Míg meg nem látom az arcom a csap ezüstjén. Hosszúkás és elkent, kissé hullámzó és tágas. Az arcom nem én. Csak a kezem. A kemény és vaskos hüvelyk, a sebes tenyérbél." - Szabó Imola Julianna Varratok című kötetéből ajánlunk részleteket. 

HÍRÖSSZEÁLLÍTÁS

Forradalom, rasszizmus, Nobel-díj és Észak-Korea

Külföldi hírkörképünkből kiderül, hogy megjelenik Andrej Kurkov könyve az ukrán forradalomról; miért nem kaphatja egy nevadai tó öble Mark Twain után a nevét; jelölhetnek-e egy pápát irodalmi Nobel-díjra és, hogy José Luís Peixoto portugál író Észak-Koreáról ír útinaplót. 

Könyvajánló

Nagy Márta Júlia: Ophélia a kádban

"...légy szíves, tüntesd / el a nyomunkat, gereblyézd össze a lehullott avart, / égesd el, és csak egyikünknek add fel postán / a pernyét, amit a szőnyeg alá söpörhet; / Más a birodalmunk – mások a törvények." - Nagy Márta Júlia Ophélia a kádban című első kötetéből olvashatnak nálunk most részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Grecsó Krisztián: Megyek utánad

Hogyan is lehetne jobban elmesélni egy ember életét, ha nem a szerelmei történetén keresztül? Erre, és saját boldog-boldogtalan pillanatainkra, éveinkre gondolunk, miközben Daru sorsával ismerkedünk. Jön utánunk, nem ereszt. - Megjelent a Magvető Kiadónál Grecsó Krisztián legújabb regénye, ebből olvashatnak most nálunk egy részletet.

PROGRAMAJÁNLÓ

FIeSZta - a FISZ és a Valyo Tavaszi Turnéja

A Fiatal Írók Szövetsége a Valyo - Város és Folyó csoporttal közösen május 20-a és 30-a között országjáró irodalmi turnéra indul a Valyo Mobil Szaunával már elhíresült Steyr kisbuszával!

HÍR

Széphelyi Frankl György temetése

A 2014. május 13-án elhunyt Széphelyi F. György művészettörténész temetése.

LITERA RÁDIÓ

Litera Rádió - Bereményi Gézáról az Előhívásban

Az Előhívás legutóbbi estjén Bereményi Géza pályakezdése, a Naponta más című antológiában megjelent A svéd király című novella és az 1970-ben kiadott A svéd király című novelláskötet került terítékre. Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György beszélgetését hallgathatják meg most a Litera Rádióban.

INTERJÚ

Mireille Berman: Sok közös van bennünk

Május 29. és 31. között rendezik meg a Brody Studiosban a Café Amsterdam elnevezésű összművészeti fesztivált, ahol világhírű holland, magyar és angol és amerikai szerzőkkel találkozhatunk majd. A fesztivál főszervezője Mireille Berman a Holland Irodalom Alapítványától mesélt nekünk arról, mire is számíthatunk ebben a május végi három különleges napban.

publicisztika

„Ismertük a halottak hallgatag városát”

S ha tény is, hogy a temető egészében a múlt századfordulós társadalmi „aranykor” emlékhelye, s hogy halottainak többsége 1944-re már a földben pihent, és Auschwitzot bizonyára elképzelni sem lett volna képes, a kötet érvényes emlékgesztus a Soára is. - Zeke Gyula esszéje Tóth Vilmos és Nagy Károly Zsolt A Salgótarjáni utcai zsidó temető című kötetéről.

interjú

Mutagén Gólem - Nemes Z. Márió Hajas Tiborról

Skizoid stratégiája arra épült, hogy egyfajta személyes szükségállapotot hirdetett ki – a totális szabadságot a totális jogfosztottság állapotából próbálta előzsarolni, miközben egyszerre volt önmaga szolgája és zsarnoka. - Írók írókról című sorozatunk mostani fejezetében Nemes Z. Máriót kérdeztük Hajas Tiborról.

JÁTÉK

JÁTÉK! - Nyerjen jegyet a Café Amsterdam fesztiválra!

Különleges, a holland kortárs irodalmat fókuszába állító irodalmi-zenei fesztivált rendez a Holland Irodalom Alapítványa május 29. és 31. között a Brody Studiosban. Hat szerencsés olvasónk most jegyeket nyerhet a fesztivál egy-egy napjára, ha helyesen válaszolnak az alábbi egyszerű kérdésekre.

Könyvajánló

P. Horváth Tamás: Tündérváros. Zsolnay Miklós titkos élete

A szekrényben találtunk még egy faragott nyelű fakalapácsot és egy fekete, nagy homokórát. Csak a kézirat maradt nálunk, a többi tárgyat elvitte egy undok és vén, púpos régiségkereskedő. Pestről jött egy öreg, ütött-kopott Adler típusú limuzinnal. Az ócska Trabantok és Skodák korában nagy feltűnést keltett Pécsett az egykor fényes cirkáló. - P. Horváth Tamás Zsolnay Miklós életéről szóló regényéből ajánlunk egy részletet.

OTT JÁRTUNK

„Gondolkodjál, fiam!"

A Literárium Barnás Ferenc-estjének zenei íve Schuberttől Kurtág Györgyig ívelt - a zengő harmóniától az ütköztetett hangokig. Barnás Ferenc és Jánossy Lajos beszélgetésének vázát is inkább az életmű és az alkotás nehézségei adták. - A Müpa irodalmi sorozatának legutóbbi estjén Tóth Anikó járt.

VÁRAD 2014/4.

Zudor János versei és köszöntése a Váradban

„Ocsmány egy életem volt./ És még nincs vége./Rossz kőre alapoztam a házamat.// Attól lett olyan holddal bélelt,/hogy összecsuklottak a falai." - A Várad folyóirat idei 4. számát számát a 60 éves Zudor János A fal című versével ajánljuk.

HÍR

Magyarország a 20. Prágai Nemzetközi Könyvvásár díszvendége

Magyarország az elmúlt két évben – a Publishing Hungary program révén – önálló standdal tudott jelen lenni a prágai könyvvásáron. Ennek a folyamatos jelenlétnek is köszönhető, hogy 2014-ben díszvendégként mutatkozhatunk be május 15. és 18. között Közép-Európa egyik meghatározó könyves seregszemléjén.

HÍR

Tízből négy olvasó illegális forrásból is letölt, hogy hozzájusson a keresett e-könyvhöz

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a fesztiválrendező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése kérdőíves felmérést készített áprilisban a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a fesztivállátogatók e-könyv olvasási szokásairól.

HÍR

Irodalom és zene - Itt a Café Amsterdam!

Különleges, a holland kortárs irodalmat fókuszába állító irodalmi-zenei fesztivált rendez a Holland Irodalom Alapítványa május 29. és 31. között a Brody Studiosban. A háromnapos összművészeti fesztiválon olyan világhírű holland, magyar és angol és amerikai szerzők találkoznak egymással, mint többek között Arnon Grunberg, Esterházy Péter, DBC Pierre, Spiró György, Douwe Draaisma és Timur Vermes.

HÍR

Lemondott NKA alelnöki tisztéről L. Simon László

Lemondott a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki tisztéről L. Simon László, ez a poszt ugyanis összeférhetetlen az országgyűlési képviselőséggel. A múlt heti lemondás tényét L. Simon László egy hétfői budapesti sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra.

2 Flekken

Az egészségügy hálójában

„A lakosság európai színvonalú ellátásának érdekében P. város önkormányzata X milliárdos beruházás keretében felújította a rendelőintézetet, hogy megújult környezetben, a legkorszerűbb műszerparkkal fogadja a kistérség rászoruló polgárait. A város vezetésének köszönhetően megszűntek a várólisták, a betegek ellátása a korszerűen felszerelt szakrendelőkben folyamatos." - Keresztury Tibor 2 flekken.

interjú

Húszéves a Scolar

A figyelemfelhívás erőssége párosuljon a szakmai színvonallal. - Húszéves a Scolar könyvkiadó. A jubileum alkalmából Sugár S. Andrással, a kiadó igazgatójával a Scolar történetéről, a profil alakulásáról, a könyvtervezők fontosságáról, a hazai kiadói viszonyokról és a kiadó könyveiről beszélgettünk.

interjú

A tékozlás dicsérete - Szabó Marcell Tandori Dezsőről

Olyan ez mint egy halmaz, amelyet belülről az egymást tartalmazó halmazok végtelenített sora tart fenn. - Írók írókról című sorozatunkban kortárs szerzőket kérdezünk a rájuk nagy hatást gyakorló alkotókról. A staféta mostani fejezetében Szabó Marcellt Tandori Dezsőről.

HÍR

Kun Árpádé a 2014-es AEGON Művészeti Díj!

Kilencedik alkalommal adták át hazánk legmagasabb honoráriummal járó, magán-irodalmi díját, az AEGON Művészeti Díjat, amelyet idén a tíz jelölt könyv közül Kun Árpád Boldog Észak című regénye nyert el.

INTERJÚ

Patrick Ness: Soha nem kérem az olvasóim engedélyét

Mindig is írni akart, de gyerekként azt gondolta, csak a híres emberek lehetnek írók. Patrick Ness ma már egyike a világ legismertebb és legnépszerűbb ifjúsági szerzőinek, aki előszeretettel feszeget tabutémákat a könyveiben. - A szerzővel a könyvfesztiválon Ruff Orsolya beszélgetett.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Író-olvasó találkozó Tóth Krisztinával

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Tóth Krisztina válaszol.

OTT JÁRTUNK

Az emlékezés regiszterei

Az emlékezés különös dolog. A közösen átélt múlt eseményei teljesen másként élhetnek bennünk. Ez ösztönözte a Florian testvéreket is, hogy gyermekkoruk emlékeiről beszéljenek. A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be a kortárs román irodalom két nagyszerű képviselőjének Filip és Matei Floriannak Kölyök utca című négykezes regényét.

HÉVÍZ 2014./2.

Pallag Zoltán és Lovasi András a Hévíz legújabb számában

A nőket a következőképpen lehet osztályozni: / a., a franciául tanulók, akik fekvőtámaszt csinálnak reggel, / b., a mesebeliek, / c., akik úgy hívnak, Zoli, / d., akik Zoltánnak neveznek, / e., akik nem szólnak hozzám (...) - A Hévíz folyóirat új számát Pallag Zoltán és Lovasi András verseivel ajánljuk.

FELHÍVÁS

Gyakornokot keres a Magyar Fordítóház Balatonfüredre

Elsősorban veszprémi egyetemisták jelentkezését várják a balatonfüredi Magyar Fordítóházba,gondnoki-kisegítői munkakörbe, napi négy órában.

HÍR

Bán Zsófia német sikerlistán

Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek című elbeszéléskötete felkerült Südwestrundfunk (SWR) német közszolgálati rádió májusi listájára.

HÍR

Több mint hatvanezer látogató az idei rendezvényen

A változékony időjárás ellenére idén is több mint 60 ezren látogattak ki a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, amelynek szombatja minden idők leglátogatottabb napja lett - közölte vasárnap az MTI-vel a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.

HANGULATJELENTÉS

Búcsúpillantás

Húszéves a Scolar, a Lettre ismét nagyvonalú, Ungvári Tamás a teraszon. – A könyvfesztivál utolsó napjáról Jánossy Lajos hangulatjelentését olvashatják.

HÍR

Megint Krasznahorkai László könyve és fordítója a legjobb!

Krasznahorkai László könyve, a Seiobo járt odalent Ottilie Mulzet fordításában nyerte a neves, legjobb fordításért járó Best Translated Book Award-ot idén. Tavaly is egy Krasznahorkai-regény nyerte el a díjat, a Sátántangó George Szirtes fordításában.

Ott jártunk

Globalizáció innen és túl

Nagy bátorság ebben a központban zömében elsőkötetes íróknak feltenni a kérdést: túl vannak-e országaik a globalizáción, és hogyan élik ezt meg a hétköznapokban? Mernének-e mást mondani, mint azt, hogy az elképzelés jó, és régiójukban gazdasági és kulturális értelemben is pozitív a változás. A menekülésről, az árvízről, a kitelepítésről és a sivatagról szóló könyveik azonban kritikai érzékenységükről árulkodnak. - Az Európa globális perspektívából című beszélgetésen Baár Tünde járt auz Európa Pontban. 

HÍR

Év kiadója Díj 2014

A Kossuth Kiadó Zrt.-t választották az év kiadójának a könyvszakma szereplői titkos szavazással, az év könyvkereskedője a fővárosban a Libri Allee Könyváruház, vidéken pedig holtversenyben a Libri Debrecen Fórum Könyváruház és az esztergomi Babits Mihály könyvesbolt lett.

OTT JÁRTUNK

Ez az egész egy csoda volt

Feltehetően nemcsak az idő rövidsége és a könyvfesztivál zsúfolt programja indokolta Szegedy-Maszák Marianne, Závada Pál és Fenyő Miksa könyveinek közös bemutatását. Ahogyan azt a beszélgetés moderátora, Krizsó Szilvia is hangsúlyozta, a három mű legfontosabb kapcsolóeleme a 2. világháború gyötrelmeire való emlékezés.

OTT JÁRTUNK

Terápiás, direkt beszéd

Anne Applebaum új könyvében a vasfügöny történetét, Kelet-Európa 1944–1956 közötti megtörésének történetét vizsgálja. A kötet könyvfesztiváli bemutatója legfontosabb gondolataként az írónő kiemelte, hogy egy olyan közös beszédet kell kialakítanunk, amely a politikától függetlenül biztosít teret a közös múltról való gondolkodásnak. - Harmos Noémi beszámolója.

KÉPGALÉRIA

Könyvfesztivál 2014 - Képgaléria a harmadik napról

Április 26-át a Könyvfeszitvál harmadik napját beszámolóink és hangulatjelentésünk mellett egy képgalériával is összefoglaljuk önöknek.

KÉPGALÉRIA

Könyvfesztivál 2014 - Képgaléria a második napról

Április 25-ét a Könyvfeszitvál második napját beszámolóink és hangulatjelentésünk mellett egy képgalériával is összefoglaljuk önöknek.

HANGULATJEL

Százezer nagymama

A Nemzetközi Könyvfeszivál harmadik napján egyszerre csak megjöttek a tömegek. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy szállingózni, jövögetni, érkezgetni kezdtek, hanem mint egy várostromot, csak itt nem embert ölni, hanem könyvet venni akartak a hadak. - Keresztury Tibor hangulatjelentése harmadik napról.

HANGULATJEL

Test-tematika

Nem nagyon tudom hová tenni ezt a nőt: mikor olvasom, elvarázsol, mikor közelről látom, megijeszt, mikor a színpadon figyelem, egy dívának látom, mikor pár méterre tőlem a csütörtök esti fogadáson megpillantom, a svédasztaloknál tömörülő tömegben, egy törékeny, furcsa testalkatú madárasszonynak látszik. Alakváltozató lenne? - A Könyvfesztivál második napjáról Szekeres Dóra írt hangulatjelentést.

KÖNYVAJÁNLÓ

Anne Applebaum: Vasfüggöny

Ha meg akarjuk érteni, miért alakul annyira nehezen a demokrácia a hajdani csatlósállamokban, íme, itt a könyv, amely megvilágítja. - Anne Applebaum a Könyvfesztiválra az Európa Könyvkiadónál megjelenő könyvéből ajánlunk most egy részletet.

INTERJÚ

Sofi Oksanen: Hogy megszólalhasson a múlt

Sofi Oksanen szerint bárki dönthet úgy, hogy nem akar foglalkozni a történelemmel, de akkor vállalnia kell, hogy nem védheti meg magát, a családját és nemzetét azoktól, akik újra akarják írni azt. „Ha mi magunk nem törődünk az igazsággal, akkor ki fog?” - teszi fel a kérdést Sofi Oksanen, akivel Szekeres Dóra beszélgetett.

HÍR

Kis Könyves Éj 2014

2014. április 25-én ismét Kis Könyves Éj – Budapesten és az ország több városában!

KÉPGALÉRIA

Könyvfesztivál 2014 - Képgaléria az első napról

Április 24-én, délután megnyitotta kapuit a Millenárison az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A megnyitóról és az azt követő pódiumbeszélgetésről, Tóth Krisztina laudációjáról, valamint a Budapest Díj átadásáról készült képgalériánkban végigkövethetik velünk a nap eseményeit.  

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ezek a kedvenc gyerekkönyveink a Könyvfesztiválon

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kínálata idén is bővelkedik gyerekkönyvekben. A Pagony, a Tilos az Á és a Kolibri Kiadó kínálatában a legkisebbek éppúgy rátalálhatnak az őket leginkább érdeklő könyvekre, mint a serdülő korosztály vagy a szülők nemzedéke. Az idei fesztiválon megvásárolható mesekönyvek, kézműves könyvek és ifjúsági regények közül mutatunk be tizenegy érdekesnek ígérkező kötetet.

Könyvajánló

J. M. Coetzee: Jézus gyermekkora

Csak összeszedem magam, mondja magában. Erőt gyűjtök ennek a vállalkozásnak a következő fejezetéhez. A következő fejezeten a fiú anyjának felkutatását érti, a kutatást, amelyről egyelőre nem is tudja, hol kezdje. Összeszedem az erőmet; tervet készítek. - J. M. Coetzee Jézus gyermekkora című új, a Könyvfesztiválra a Helikonnál megjelenő regényéből közlünk részletet.

HÍR

A Könyvfesztivál díszvendége Törökország

Törökország idén, 2014-ben először valósíthatja meg a díszvendég-programsorozatot a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A programok legnagyobb részével a Millenárison, a Török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium B1-es standján várják az érdeklődőket. 

HÍR

Csütörtökön kezdődik a Könyvfesztivál!

Az idén is Millenáris területén megrendezett XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén mintegy 380 programmal, közel 500 magyar és 65 külföldi szerzővel várja az érdeklődőket.

KÖNYVAJÁNLÓ

Havasréti József: Űrérzékeny lelkek

A fordulatokban és csavarokban gazdag könyv markáns utalásai ellenére sem science fiction – inkább kalandos művészregény dokumentarista betétekkel Szibériától Moszkván és Budapesten át Kaliforniáig. – Havasréti József könyvfesztiválra a Magvető kiadónál megjelenő regényéből olvashatnak nálunk egy részletet.

Összeállítás

Török tükör – Díszvendégek

A török irodalom és tudomány jeles képviselői érkeznek Magyarországra a napokban, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeiként. Nem sokat tudunk róluk, igaz. Összeállításunkban megpróbáltunk utánajárni, kik ők, és miért érdekesek számunkra. 

INTERJÚ

Kukorelly Endre: Búcsú a politikától – avagy „jé, van időm"!

Kukorelly Endre új kötete a szerző két és fél éves parlamenti munkálkodásának állít élvezetes módon emléket. Belülről festve érzékletes tablót a tisztelt házról, ahol „nem elszabadult: elszabadították, önjáróvá vált a pöffeszkedés." - A szerzővel Országházi divatok című könyvéről Keresztury Tibor beszélgetett.

HÍR

A második fordulóhoz érkezett az Aranykönyv szavazás

2014. április 15-én a Libri Könyvkereskedelmi Kft. nevéhez fűződő Aranykönyv szavazás a második fordulóhoz érkezett. Az első forduló végére kialakult lista megmutatja, hogy az eladások alapján felállított TOP 50 könyvből, melyek jutottak, az olvasók szavazatai alapján, a TOP 10 kötet közé.

INTERJÚ

Egy pária sorstörténete - Interjú Bán Zoltán Andrással

Az Könyvfesztivál talán legkülönösebb kötetével jelentkezett a kritikusként és prózaíróként egyaránt jól ismert Bán Zoltán András. A Keserű nevű ügynök története olyannyira emlékeztet Tar Sándor alakjára és lelepleződésére, hogy a könyv folytonosan a fikciós széppróza és a dokumentumregény határán egyensúlyozik. - Bán Zoltán Andrással Keresztury Tibor beszélgetett.

Könyvfesztivál 2014

Huszonegy - A Litera a Könyvfesztiválon

A 21 természetes szám a 20 és a 22 között. Ha huszonegy, akkor Tarot-ban a Világ, budapesti vendéglő és kártyajáték. Ha huszonegy, akkor film, a lélek súlya. Ha huszonegy, akkor könyvfesztivál. - Elmondjuk, mi minden várható a Literán a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idején.

INTERJÚ

Norman Manea: Nem tudtam „gyökeret ereszteni"

A Román Írószövetség által idén Nobel-díjra javasolt író, Norman Manea Odú című regénye a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelenik meg a Kossuth kiadónál Koszta Gabriella fordításában. Az évek óta Amerikában élő szerzővel Csutak Gabi beszélgetett emigrációról, felelősségről, otthonról és elszalasztott lehetőségekről.

Könyvfesztivál 2014

Elkezdődött a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Ezekben a pillantokban nyílik meg a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenáris Parkban. Az idei fesztivál díszvendége a finn Sofi Oksanen, a díszvendégország Törökország. A Litera a helyszínről tudósít. 

KÖNYVAJÁNLÓ

Bán Zoltán András: Keserű

Lehet, hogy ebben a történetben a hallgatás ér a legtöbbet, hogy az a legbeszédesebb. Hogy a hallgatás az egyetlen lehetőség. Az egyetlen kiút. - Bán Zoltán András Keserű című kötetét Tar Sándor életének legutolsó periódusa ihlette. A könyv a BookArt kiadónál jelenik meg a Könyvfesztiválra, ebből olvashatnak most nálunk egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Száz Pál: Halott föld, halott lányok

A körtét Juci néni szórta el hazafelé menet, mert Juci néni rendkívül mohó természetű volt, és szerette a nyugalmát, ezért mindig mindenből sokat vett, hogy legyen. Így gyakran előfordult, hogy elszórt ezt-azt.  - Száz Pál a Kalligramnál megjelent második kötetéből olvashatnak el nálunk most egy novellát.

JELENKOR 2014. ÁPRILIS

Kiss Judit Ágnes versei a Jelenkorban

"Mert nem azt sírom vissza, nem a végét, / az elégedetlenség csöndjeit, / ahogyan együtt bámuljuk a tévét, / a kifogásokat: ne most, ne itt," - A Jelenkor folyóirat legújabb, áprilisi számát Kiss Judit Ágnes Utóirat és Száműzetés című verseivel ajánljuk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Závada Pál: Természetes fény

Ha van hozzá kedvük, képzeljenek el hát bennünket egy kistotál csoportképen – érdemes volna magasító állványról exponálni –, amint kiürítjük málhánkat az udvaron, hogy tartalmát tüzetesen átvizsgálhassák.  – Závada Pál Könyvfesztiválra megjelent, új regényéből ajánlunk egy részletet a Magvető Kiadó jóvoltából.

Könyvajánló

Bogdan Wojdowski: A holtaknak vetett kenyér

„Mikortól nem ember az ember? Hát ez az. Az öreg Baum regélt valamit a szabadságról és más zagyvaságokról, de én nem értek semmit. Az éhezők világát a has irányítja." - Bogdan Wojdowski a varsói gettó falai mögé zárt világot örökítette meg regényében, amely a Park Könyvkiadó gondozásában jelenik meg a könyvfesztiválra. Ebből olvashatnak nálunk most egy részletet.

HÍR

A Diákírók 37. irodalmi pályázatának díjazottjai

Idén is megrendezték a sárvári diákírók táborát és ezzel egy időben megszületett, hogy kik a  Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Önkormányzata által meghirdetett 37. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázat idei nyertesei. 

KÖNYVAJÁNLÓ

Ulla-Lena Lundberg: Jég

Erre már csak akkor gondol, amikor a magömlés bekövetkezett. Hogy a lány teherbe is eshet. Hogy tizenhét éves fejjel apa lehet és kényszerházasságban élheti le az egész életét.  – Ulla-Lena Lundberg finn-svéd írónő a Széphalom Könyvműhelynél a könyvfesztiválra megjelenő Finlandia-díjas regényéből olvashatnak nálunk most egy részletet. 

hír

Krasznahorkai László könyvének angol fordítása a finalisták között

Krasznahorkai László könyve, a Seiobo járt odalent Ottilie Mulzet fordításában a finalisták között van a legjobb fordításért járó neves Best Translated Book Awardért folyó versenyben. Tavaly is egy Krasznahorkai-regény nyerte el a díjat, a Sátántangó George Szirtes fordításában.

HÍR

Szőcs Petra filmje Cannes-ba megy!

Két magyar rövidfilmet is beválogattak a májusi cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába: Szőcs Petra A kivégzés című alkotását és Kárpáti György Mór Provincia című munkáját.

Lapszemle

Lapot kérek – Enigma 74/75.

A lapszemlész széles panorámája szűkülni nem fog, ellenben egy-egy periodikára koncentrál, ekképp azokat igyekszik figyelmének élesebb fénykörébe állítani. Elsőként, de egyáltalán nem első alkalommal az Enigma 74-75-ös duplaszáma a pódiumon. - Jánossy Lajos lapszemléje.

KÖNYVAJÁNLÓ

Sofi Oksanen: Mikor eltűntek a galambok

Lebilincselő és kivételesen bátor hangú „nagyregény" Észtország II. világháború alatti és utáni megszállásáról, az ellenállásról, a kollaborációról, a szerelemről és egy tragikus házasságról. A 2014-es könyvfesztivál díszvendégének, Sofi Oksanennek a legújabb kötete a Scolar kiadónál jelent meg - egy részletet olvashatnak most belőle nálunk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Erlend Loe: Fvonk

Bár Erlend Loe főhősét Jens Stoltenbergről, Norvégia előző miniszterelnökéről mintázta, a regény valójában rólunk, hétköznapi emberekről szól, arról, mi hogyan válhatunk önmagunkká... – Erlend Loe legújabb könyve a könyvfesztiválra jelent meg a Scolar Kiadónál, ebből olvashatnak most nálunk egy részletet.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ezeket a magyar könyveket várjuk a könyvfesztiválon - 2. rész

Április 24. és 27. között rendezik meg a XXI. Budapesti Nemzeti Könyvfesztivált, amelyre a külföldi kiadványok mellett számos magyar újdonsággal is készültek a kiadók. Összeállításunk második részében az Európa Könyvkiadó és a Kalligram Könyvkiadó magyar szerzőinek négy kötetét mutatjuk be.

Litera Rádió

Litera Rádió - Petri Györgyről az Előhívásban

Az Előhívás legutóbbi estjén Petri György korai versei és a Magyarázatok M. számára című kötete került terítékre. Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György beszélgetését hallgathatják meg most a Litera Rádióban.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Parti Nagy Lajos: Valóban sokat bízok a nyelvre

„Lényegében ez motivál: a lehető legpontosabban körbeírni, amire úgysincs szavunk” - mondja Parti Nagy Lajos, akit Író-olvasó találkozó című sorozatunkban olvasóink kérdeztek nyelvalkotásról, az utánozhatatlanul saját stílus létezéséről, a Magyar mesékről, a történelmi rálátás szükségességéről és az írástudó felelősségéről. 

INTERJÚ

Esterházy Péter: Hogyan beszél a zene

„Izgulok nagyon, és próbálok úgy tenni, mintha nem” - mondja Esterházy Péter a Hét utolsó szó című különleges Haydn-ősbemutató kapcsán. A zeneszerző világhírű oratóriumához ugyanis ő írt kortárs szöveget, a darab bemutatója április 16-án lesz a Budapest Music Centerben. A különleges Haydn-Esterházy találkozásról kérdezte Nagy Gariella a szerzőt.  

HÍR

Deákpoézis 2014 — a verspályázat végeredménye

A Műút folyóirat és a Teleki Tehetséggondozó Kollégium által meghirdetett középiskolai verspályázat, a Deákpoézis 2014 eredményhirdetését és díjátadóját a kiírók Költészet napján tartották meg — az eseményt szakmai beszélgetés és műhelymunka, nyitott felolvasás, majd másnap a lillafüredi József Attila-szobor megkoszorúzása követte.

Hír

Szőcs Petra kapta a Makói Medáliák díjat

Szőcs Petra kapta Kétvízköz című könyvéért a Makói Medáliák díjat; a Maros-parti város önkormányzata által az elsőkötetes költők számára alapított elismerést 2014. április 11-én, pénteken adták át a Hagymaházban.

OTT JÁRTUNK

Hétköznapi erdélyezések

Március 31-től április 5-ig tartottak Veszprémben, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara szervezésében az Erdélyi napok eseményei. A szervezők az élő, korszerű erdélyi tudományosságot, irodalmat, kultúrát kívánták bemutatni. - Összefoglaló cikkünkben a hét eseményeiről olvashatnak.

JÁTÉK

Nyerj jegyet a Hét utolsó szó című bemutatóra!

Különleges zenei ősbemutató lesz április 16-án a Budapest Music Centerben. Joseph Haydn Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című zeneművéhez írt Esterházy Péter mai szöveget, így hozva létre egy teljesen új alkotást. A művet a Budapest Sound Collective Dubóczky Gergely vezényletével adja elő. Játékunkon részt vevő olvasóink most jegyeket nyerhetnek a bemutatóra!

HÍR

Díjat alapítanak Popper Péter emlékére

Popper Péter emlékére díjat hoz létre a Spinoza Színház, ahol a neves pszichológus több mint száz előadást tartott. A Popper-díjat minden évben olyasvalakinek adják át, aki Popper Péter szellemiségéhez hasonlóan tesz a pszichológia ismereteinek népszerűsítéséért.

KÖNYVAJÁNLÓ

Bodor Johanna: Nem baj, majd megértem

Felkavaróan őszinte emlékezés a sorsfordító esztendőkről, a felnőtté válásról, a tánc és a balett beavató rítusairól, a test függéséről és szabadságáról, valamint pontos beszámoló egy abszurd-kegyetlen diktatúra mindennapjairó. - Bodor Johanna a Magvető kiadónál frissen megjelent könyvéből olvashatnak nálunk egy részletet.

PROGRAMAJÁNLÓ

Április 11-én költészeti tematikus nap lesz a Tilos Rádióban

Április 11-én, a Költészet Tematikus Napja lesz a Tilos Rádióban, reggeltől estik a klasszikus és kortárs költészet jegyében mennek majd a műsorok, számos költővendég, zenés irodalmi összeállítás és beszélgetés várja a hallgatókat pénteken. 

KÖNYVAJÁNLÓ

Anna Funder: Stasiország

A Stasiország című könyvben Anna Funder az egykori NDK egyszerű polgárainak hétköznapjait, soha ki nem beszélt traumáit, sorstragédiáit mutatja be – a titkosrendőrség éber, mindent látó tekintete előtt zajló életüket. A könyv több rangos irodalmi díjat nyert, köztük a legjobb történelmi nonfictionnek járó Samuel Johnson Prize-ot, és most már magyarul is olvasható - egy részletet olvashatnak belőle nálunk. 

OTT JÁRTUNK

Három perc örökkévalóság

Forgács filmje meditatív etűd, Nádas kimérten, analitikusan olvassa kimért és analitikus mondatait, a képsorok olykor helyszínről helyszínre kísérik a „történetet”, máskor merészen asszociálnak, tempót váltanak. - Jánossy Lajos beszámolója Forgács Péter és Nádas Péter a Hospice Alapítványt támogató estjéről.

KÖNYVAJÁNLÓ

Patrick Ness: A daruasszony

Káosz-trilógia vagy a Szólít a szörny Magyarországon is népszerű, számos díjjal kitüntetett szerzője ezúttal felnőtteknek szóló könyvet írt, amely egyszerre klasszikus komédia az életközépi válságról és misztikus mese. - Most egy részletet is olvashatnánk nálunk Patrick Ness könyvéből, A daruasszonyból.

OTT JÁRTUNK

A szenvedés hézagai

Minden szereplő egy-egy vonás – nem pedig hős: fájdalmaikkal és örömeikkel együtt mindenestül emberiek maradnak. Az Átriumklorid arra kérdez rá, hogy miképpen illeszthető össze két emberi élet és miképpen hozhatóak helyre a pillanatnyi disszonanciák. - Parti Nagy Lajos darabjának ősbemutatóján az Átrium Film-Színházban Tóth Anikó járt.

PROGRAMAJÁNLÓ

Joseph Haydn - Esterházy Péter: Hét utolsó szó

Különleges zenei ősbemutató lesz április 16-án a Budapest Music Centerben. Joseph Haydn Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című zeneművét Budapest Sound Collective Dubóczky Gergely vezényletével adja elő. A darab érdekessége, hogy Dubóczky Gergely felkérésére ugyanis Esterházy Péter írt a műhöz mai szöveget, amelyet Mácsai Pál és Kerekes Éva ad majd elő.

OTT JÁRTUNK

Kultok III. - Képes beszámoló

Március 28-29-én rendezték meg harmadik KULTOK konferenciát debreceni MODEM-ben. Az idei hívótéma a populáris kultúra medialitása volt - így többek közt az underground, a szubkultúrák, az emigráns popzene, a dalszövegek, a tinédzserfilm, a Z-generáció, a képregényes önéletírások és a slam poetry kulcsszavai mentén zajlottak a beszélgetések. A konferenciáról Hepp Iván képes beszámolója következik.

APOKRIF 2014/1.

kabai lóránt: tandori és a képmagyarázás

„most már látom (látni vélem): / a férfi, aki mintha a halott nyúlnak / képeket magyarázó férfiről beszélne, / olyan, mint aki maga-magát,/ egyszersmind különös tükörképét mintázza így;” - Az Apokrif folyóirat tavaszi számát kabai lóránt egy versével és Makai Máté kritikájával ajánljuk.

HÍR / PÁLYÁZAT

Közös könyvsorozatot indít az Apokrif és a Fiatal Írók Szövetsége

Az idén hetedik évfolyamába lépő irodalmi folyóirat, valamint a Fiatal Írók Szövetsége Apokrif Könyvek címmel közös könyvsorozatot indít.

BÁRKA 2014/2.

Karácsonyi Zsolt versei a Bárkában

„Ma elférek egy lezárt szabadversben, mert kijutottam minden súly alól. / Úgy is vagyok, ha közben ág se rezzen. Nem volt, nem is lesztöbb dimenzióm.” - A Bárka folyóirat idei második számát Karácsonyi Zsolt két versével ajánljuk.

A hét prózája

A hét prózája – Karinthy Ferenc: Baracklekvár

Ebben a rajongó időszakban talált meg először ez a novella is, amelyben Karinthy Ferenc csodálatosan idézi fel hogyan hiúsult meg szeretett házvezetőnőjük Róza néni utolsó próbálkozása is arra, hogy valamifajta normalitást, sőt értelmet csempésszen a család életébe azzal, hogy befőzött pár üveg lekvárt. - A hét prózáját Szekeres Dóra választotta.

AJÁNLÓ

Ezeket a magyar könyveket várjuk a könyvfesztiválon - 1. rész

Április 24. és 27. között rendezik meg a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelyre idén is számos új magyar és külföldi kiadvánnyal készülnek a kiadók. Összeállításainkban mostantól sorra bemutatjuk a szerintünk legérdekesebbnek ígérkező magyar és külföldi szerzők újdonságait. A sort magyar szerzők új könyveivel kezdjük, az első részben a Magvető és a Libri Kiadó nyolc kötetét mutatjuk be.

2FLEKKEN

Rögzített történetem

Levelezéseikben az is felmerült, hogy majd nagyapám utánamegy. Jó tervnek tűnt, főleg, mert az utazásban lett volna társa is, bizonyos Schiff Lajos, akivel még az internáló táborban ismerkedett össze 1944 elején, és aki foglalkozására nézve szélhámos volt. - Szekeres Dóra 2flekken. 

hír

Megvannak a 2014-es Móricz Irodalmi Ösztöndíj nyertesei

A Móricz Zsigmond pályázatokat elbíráló bizottság döntése alapján ebben az évben 13 személy nyerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított irodalmi ösztöndíjat.

PÁLYÁZAT

Szemesnek áll a világ! - Éleslátás – éles látás NOVELLAPÁLYÁZAT

Az 1990 óta szemsebészeti beavatkozásokat végző, a korrekciós mikroszemsebészeti eljárásokat Magyarországon meghonosító, a világon elérhető legkorszerűbb technikákat alkalmazó Lézeres Látásjavító Központ pénzdíjas novellapályázatot hirdet „Szemesnek áll a világ!”, illetve „Éleslátás – éles látás” címmel.

OTT JÁRTUNK

Tengeri út Kecskeméten – 45 éves a Forrás folyóirat

1969 márciusában jelent meg a Forrás folyóirat első lapszáma. Az azóta eltelt 45 év során a folyóirat arculata és szerkesztősége számos változáson ment keresztül, a Forrás szemléletmódjának magva azonban változatlan. - A születésnapi ünnepségen a kecskeméti Katona József Könyvtárban Tóth Anikó járt.

HÍR

Nádas Péter Würth-díjat kapott

Nádas Péter tüntették ki a német Reinhold és Carmen Würth Alapítvány irodalmi díjával, az elismerést csütörtökön adták át Stuttgartban.

LITERA RÁDIÓ

Szécsi Noémi a Litera Rádióban

Újra kinyitott a Litera és Nyitott Műhely Írómozija. Első vendégünk Szécsi Noémi volt, aki Tony Richardson nagyszerű klasszikusát, A könnyűlovasság támadása című filmet mutatta meg nekünk. A Litera Rádióban most meghallgathatják a beszélgetés egy nagyobb részletét.

INTERJÚ

Szerbhorváth György: Napi tíz kis cikk

A legutóbbi Örkény-élmény egyébként a minap, március 21-én ért, otthon, a kishegyesi falunapon. Többek közt egy kitűzőre is szert tettem – I Lova Örkény -, mivel az egyik testvértelepülés épp Örkény... - Írók írók című sorozatunkban kortárs szerzőket kérezünk stafétában olyan írókról, akik a nagy hatással voltak rájuk. Most Szerbhorváth Györgyöt Örkény Istvánról.

DAAZO - FRISS HÚS CLASSICS

Nagy Gabriella: Üres mappa

A Daazo Friss Hús Fesztiválján idén is nagyszerű kisfilmeket nézhetünk a Toldi Moziban március 27. és 30. között. A Literán most a tavalyi fesztivál hat legsikeresebb filmjét mutatja be hat író, hogy ezzel is meghozzák a kedvet az idei indulókhoz. Nagy Gabriella Papp Gábor Zsigmond Én is téged, nagyon című filmjéről írt, amelyet meg is nézhetnek nálunk.

DAAZO - FRISS HÚS CLASSICS

Jánossy Lajos: …ólnál is szűkösebb …

A Daazo Friss Hús Fesztiválján idén is nagyszerű kisfilmeket nézhetünk a Toldi Moziban március 27 és 30. között. A Literán most a tavalyi fesztivál hat legsikeresebb filmjét mutatja be hat író, hogy ezzel is meghozzák a kedvet az idei indulókhoz. Jánossy Lajos Dombrovszky Linda Harmadnapon című filmjéről írt, amelyet meg is nézhetnek nálunk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Az ügynök arcai - Szerk. Horváth Sándor

Az ügynök arcai című tanulmánykötetben az ügynökvadászat helyett a cél az aktákban szereplő emberek motivációinak és az ügynökkérdésről folytatott vitáknak a megértése. A tanulmányok a társadalomtörténet, a mindennapok története és a nemzetközi összehasonlítás nézőpontjából elemzik a kérdéskört. - A könyvet a Populáris kultúra és állami ellenőrzés: a Beatrice és az ügynökök című tanulmány egy részletével ajánljuk.

HÍR

Könyvfesztivál - Mintegy 380 program a kínálatban

Mintegy 380 programmal várja a közönséget a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 24. és 27. között, az esemény díszvendége Törökország és Sofi Oksanen finn író lesz.

Sziveri 60

Zalán Tibor: A Sziveri-jelenség

„Az idő felejt, és mi könnyen felejtünk az időben. Még élünk néhányan, akik tudjuk, akik még elékezünk arra, milyen volt ő. Hogy kért sajtot, bort, pálinkát, hogy vett zakót vagy táskát magának. Fontos ez?”  - Sziveri János ma ünnepelné hatvanadik születésnapját. Barátja és pályatársa Zalán Tibor emlékezik a költőre a Literán.

HÍR

Tennessee Williams eddig ismeretlen novellája látott napvilágot

Tennessee Williams Pulitzer-díjas drámaíró eddig ismeretlen novellája látott napvilágot első ízben a The Strand irodalmi magazin tavaszi kiadványában.

INTERJÚ

Barguzin akkor és most - Beszélgetés Borzák Tiborral

A 2014 egyik ínyenceknek való megjelenése Borzák Tibor újságíró P. S. – Titkok a barguzini csontváz körül című könyve. A kötet annak a kutatásnak a dokumentumait, tényanyagát sorakoztatja fel, amelyet a szerző az 1989-es barguzini expedíciót követő 25 évben végzett. A frissen megjelent könyvről a szerzővel beszélgettünk.

A hét verse

Vér és takony

„Sziveri hitt magában, hitt a versben, hitt az irodalom mindennél fontosabb szerepében, hogy aztán a sors jól beleverje önnön hitébe az orrát.” - Sziveri János ma lenne hatvanéves. A költőre Keresztury Tibor emlékezik, és ajánlja a hét versének Sziveri Ez is című versét.

DAAZO - FRISS HÚS CLASSICS

Babiczky Tibor: Nehézvíz

A Daazo Friss Hús Fesztiválján idén is nagyszerű kisfilmeket nézhetünk a Toldi Moziban március 27 és 30. között. A Literán most a tavalyi fesztivál hat legsikeresebb filmjét mutatja be hat író, hogy ezzel is meghozzák a kedvet az idei indulókhoz. Babiczky Tibor Nagy Dénes Lágy eső című filmjéről írt, amelyet meg is nézhetnek nálunk. 

DAAZO - FRISS HÚS CLASSICS

Gerőcs Péter: Ezt még Trier is megemlegeti

A Daazo Friss Hús Fesztiválján idén is nagyszerű kisfilmeket nézhetünk a Toldi Moziban március 27 és 30. között. A Literán most a tavalyi fesztivál hat legsikeresebb filmjét mutatja be hat író, hogy ezzel is meghozzák a kedvet az idei indulókhoz. Gerőcs Péter Nagypál Orsi Kispárizs című filmjéről írt, amelyet meg is nézhetnek nálunk.

Daazo - Friss Hús Classics

Friss Hús Classics a Literán

Másodszor rendezi meg a Daazo a Friss Hús Fesztivált, amelyen idén is nagyszerű kisfilmeket nézhetünk a Toldi moziban március 27. és 30. között. A Literán ezen a héten a tavalyi fesztivál hat legsikeresebb filmjét mutatja be hat író, hogy ezzel is meghozzák a kedvet az idei indulókhoz.

Daazo - Friss Hús Classics

Bartók Imre: Képzelt barátok

A Daazo Friss Hús Fesztiválján idén is nagyszerű kisfilmeket nézhetünk a Toldi Moziban március 27 és 30. között. A Literán most a tavalyi fesztivál hat legsikeresebb filmjét mutatja be hat író, hogy ezzel is meghozzák a kedvet az idei indulókhoz. Bartók Imre Nagypál Orsi Körforgalom című filmjéről írt, amelyet meg is nézhetnek nálunk.

hír

Irodalmi különdíj tehetséges fiataloknak

A MATEHETSZ által meghirdetett „Felfedezettjeink 2014" pályázat keretében az Aegon Magyarország öt különdíjjal támogatja az irodalomban kiemelkedően tehetséges fiatalokat. A különdíjakat a cég Borbély Szilárd emlékére ajánlja fel.

IRODALMI SZEMLE / 2014. MÁRCIUS

Vörös István: A zseni elszabadulása

"Hrabal a bűnös mindenért, ami a világban / végül is nem esett meg, mert mégse tudta a világot / ennél jobban megváltoztatni, mert mégse alapított / vallást, mert mégse árulta el igazán magát.." - Az Irodalmi Szemle márciusi száma a száz éve született Bohumil Hrabalra emlékezik, ebből ajánljuk Vörös István esszéversét.

JELENKOR / 2014. MÁRCIUS

Darvasi László: Szív, a tehetségtelen

Hány fogadásra nem ment el fiatalon, ahol pedig olyan pompás svédasztalok voltak, hogy. Tudja-e valaki, hogyan reggeliznek a svéd nők. Szól az Abba. Homár, rózsaszín ollók vágják ki a zizegő kreppszíveket, és mindjárt megszólítja a dél-afrikai attasé. A fekete kaviár meg olyan, mintha boldog kis zsebördögök szarták volna tele a piciny ólomkristályokat. - A Jelenkor folyóirat márciusi számát Darvasi László novellájával ajánljuk.

HÍR

Író-olvasó találkozó Parti Nagy Lajossal

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Parti Nagy Lajos válaszol.

HÍR

Aranykönyv - Mindenkinek van kedvence

A Libri immár ötödik alkalommal indítja el az Aranykönyv szavazást, amelyhez idén a Super TV2 csapata is csatlakozott. Az Aranykönyv szavazáson az olvasók megszavazzák a tavalyi év sikerkönyveit, kiderül, hogy 2013-ban melyek voltak Magyarország kedvenc olvasmányai.

Litera Rádió

Igazi zárvány volt - Előhívás a Litera Rádióban

Az Előhívás legutóbbi estjén Csörsz István indulása és Sírig tartsd a pofád című regénye volt a téma. A beszélgetésről készült hangfelvételt most meghallgathatják a Litera Rádióban.

interjú

Kim Leine: Kultúrák összecsapása

Morten Falknak az a feladata, hogy megértse, emberként tele van ellentmondással, ahogyan Rousseau felismerte. A láncok és a szabadság lehet, hogy ugyanazt jelentik. - Kim Leine dán íróval, A Végtelen-fjord prófétái című regény szerzőjével Jánossy Lajos beszélgetett.

OTT JÁRTUNK

Írónők a végeken

Mindenütt Nő – ez a második alkalommal megrendezett programsorozat neve, amely a női alkotók műveire, női sorsokra igyekszik irányítani a figyelmet rendezvényeivel. Ennek egyik állomása volt március 8-án a Gödör Klub Írónők a végeken című felolvasóestje is, amelyen a figyelem fókuszába talán kevésbé került írónőket is megismerhettünk. - Harmos Noémi beszámolója.

HÍRÖSSZEÁLLÍTÁS

Krasznahorkai László könyve külföldi díjra esélyes

Hírösszeállításunkból kiderül, miről levelezett Ernest Hemingway, ki kapta az új, angol nyelvű szépirodalmi alkotások díjazására alapított Folio-díjat és, hogy Krasznahorkai László könyve Ottilie Mulzet fordításban megint versenyben van a legjobb fordításért járó neves Best Translated Book Awardért.

IRODALMI SZEMLE / 2014. FEBRUÁR

Akutagava Rjúnoszuke: Mandarinok

Az Irodalmi Szemle februári száma a japán kultúrát szemlézi. A lapszám a japán művészet valamennyi színéből felvillant ezt-azt, legyen szó akár népmeséről, haikuról, nó drámáról, filmről vagy animéról. A lapszámot Vihar Judit friss fordításában Akutagava Mandarinok című novellájával ajánljuk.

HÍR

Bán Zsófia németül

Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek című elbeszéléskötete németül is megjelent a Lipcsei Könyvvásárra.

MAGASISKOLA

Kukorelly Endre: Országházi Divatok

És mit fogsz csinálni a parlamentben, kérdezte tőlem Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője három hónappal a választások előtt a Lukácsban, Pest legszebb cukrászdájában.  – Kukorelly Endre legújabb kötetében parlamenti élményeit örökíti meg. A jövő héten a Libri Kiadónál megjelenő könyvből most részleteket olvashatnak Magasiskola rovatunkban.

HÍR

Pankaj Mishra kapta a Lipcsei Könyvdíjat

A Lipcsei Könyvvásár a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja - a nyitóünnepségen átadták az Európai Egyetértés Lipcsei Könyvdíját, amelyet Pankaj Mishra indiai szerző kapott meg.

HÍR

Lipcsei Könyvvásár – 2014. március 13-16.

A Balassi Intézet szervezésében 2014-ben is folytatódik a Publishing Hungary programsorozat, melynek következő helyszíne Lipcse. Az előző két évhez hasonlóan egy vonzó dizájnnal rendelkező standdal (Halle 4, E 402) és érdekes programokkal várják a német olvasókat.

PROGRAMAJÁNLÓ

KULTOK III. - A populáris kultúra medialitása

Mainstream, underground, szubkultúrák, emigráns popzene, dalszövegek, a populáris zene oktatása, tinédzserfilm, Z-generáció, mobilapplikációk, képregényes önéletírások, a graffitisek mekkája, slam poetry, bestseller irodalom – csak néhány kulcsszó harmadik debreceni KULTOK konferencián előkerülő problémakörökből.

HÍR

Summa Artium díjat nyert a „Középiskolai irodalmi tancsomagok” – projekt

Summa Artium díjat nyert az Aegon Művészeti Díj támogatásával megvalósult „Középiskolai irodalmi tancsomagok” – projekt.

2FLEKKEN

Mi is az, hogy „IRODALOM ÉS POLITIKA"?

Márpedig ha van valami, amit a mai irodalom nem mutat, az éppen ez az egység. Az irodalom tele van alternatívával, mert továbbra is úgy írnak, mintha még lenne ellenhatalom, ellenkultúra, alternatív szociális kozmosz. Az irodalom egyik lehetséges nézete ma, hogy az egykori szabad politika halvány nyoma. - Tamás Gáspár Miklós 2flekken.

Litera Rádió

Csörsz István a Litera Rádióban

2014. március 12-én, szerdán 19 órától Csörsz István pályakezdése és a Sírig tartsd a pofád című regénye az Előhívás témája a Nyitott Műhelyben. Előzetesként most sok más érdekesség mellett közreadunk két dokumentumjátékot a Litera Rádióban. Hallgassák meg A semmiből jöttem és az Elhagyott a közérzetem című felvételeket.

INTERJÚ

Klaniczay Júlia: Hatalmas kultúrkincs van veszélyben

Artpool Művészetkutató Központ a napokban adott ki egy drámai hangú közleményt, amelyből kiderül, hogy a világon egyedülálló munkát végző kutatóhely működése mára anyagilag szinte teljesen ellehetetlenült. Az igazgatót, Klaniczay Júliát kérdeztük arról, hogyan is lehetne megmenteni a progresszív magyar művészet óriási gyűjteményét őrző központot.

OTT JÁRTUNK

Három sors, egy hurok

Valóban nem születhetett volna ilyen összeszedett, részletként is egész kompozícióba zárt dráma, ha Forgách nem válogat az alapanyagból megfelelően. - Forgách András Szorul a hurok című, Nádas Péter Párhuzamos történetek című nagyregényéből készült színdarabjának előadásán Harmos Noémi járt.

OTT JÁRTUNK

Festői kérdések

Miközben a teremben összegyűlt hallgatóság a festő zavarba ejtően figyelmes tekintetéről, az testi érintkezéstől minden esetben tartózkodó művészről szóló novellát hallgatta, a jelenlévők pillantása időről időre a vörös ruhás, rideg nőalakokra tévedt. - Krasznahorkai László különleges kötetének nem mindennapi bemutatóján Tóth Anikó járt.

INTERJÚ

Csaplár Vilmos: Nem kísértet, de kísér, velünk van

Egyszer óra után odajött hozzám egy lány, és azt kérdezte, hogy akkor most szerintem ki volt a nagy magyar író, ha se Jókai, se Mikszáth. Kemény Zsigmondot említettem némi gondolkodás után. - Írók írókról sorozatunkban kortárs szerzőket kérdezünk a számukra legmeghatározóbb írókról, stafétában. Ezúttal Csaplár Vilmost Kemény Zsigmondról.

Programajánló

Jubileumi konferencia: A világ végéig Christoph Ransmayrral

Idén ünnepli a Szegedi Tudományegyetem Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke megalakulásának huszadik évfordulóját, amelyet egy német nyelvű nemzetközi konferenciával ünnepelnek meg. A konferencia előadásai egy szintén jelentős évfordulóhoz kapcsolódnak: az idén hatvanadik születésnapját ünneplő, világhírű osztrák író Christoph Ransmayr munkásságát mutatják be.

FOLYÓIRATAJÁNLÓ

Ízelítő a Nyugat Plusz legújabb számából

A Nyugat Plusz folyóirat legújabb száma Szabó Lőrinc és Márai Sándor életműve előtt tiszteleg. A lap „tavaszváró" számából ajánljunk részleteket.

ALFÖLD 2014/3.

Károlyi Csaba és Bazsányi Sándor az irodalomkritika helyzetéről az Alföldben

Az Alföld márciusi számát Károlyi Csaba Válság nincs – lázadás nincs – morogni szabad és Bazsányi Sándor A mai irodalomkritika helyzetéről (avagy „váratlan és meglepő elemek" az újabb magyar irodalomkritikában) című esszéivel ajánljuk olvasóinknak.

KÖNYVAJÁNLÓ

Joanna Bator: Homokfelhő

Egy ismerős család vakugrása az ismeretlenbe: a Homokhegyben megkedvelt Bator-hősnők tovább sodródnak a hol barátságos, hol pedig ellenséges világban... - A lengyel írónő, Joanna Bator új könyvéből, a Homokfelhőből ajánlunk egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Daniel Pennac: Testnapló

Daniel Pennac naplóregénye egy francia férfi 1936-tól 2010-ig, 12 éves korától a halála előtti utolsó napokig ívelő vallomásán keresztül komplex módon teszi vizsgálat tárgyává a testet: az emberi fizikum sajátosságait, a szerelem biológiáját és a szexualitás rejtélyét, a betegségeket és az élet végességét. - Részletet ajánlunk a Magvetőnél megjelent könyvből.

KÖNYVAJÁNLÓ

Nagy Koppány Zsolt: Nem kell vala megvénülnöd 2.0

Hivatali patkányok, lomha közszolgák és a versenyszféra kiskirályai egyaránt szereplői Nagy Koppány Zsolt új regényének. A Nem kell vala megvénülnöd 2.0 vitriolos humorral és lendületes pontossággal teremt meg egy groteszk világot, amelyik vészesen hasonlít jelenünkre. - Részletet ajánlunk a Magvetőnél frissen megjelent regényből.

INTERJÚ

Darvasi László: Csináld másképp

„Én kitalálom, hogy ennek, vagy annak kellene megtörténnie, aztán egyszer csak rám szól az anyag, hogy nem. Nem így kell. Soha nem lehetek egészen tisztában azzal, hogy mit hozok létre.” - Az Író-olvasó találkozóban Darvasi László válaszolt olvasóink kérdéseire. Mesélt fociról, mesékről, hazatérésről és arról, mindenki Szív-e. 

INTERJÚ

Babiczky Tibor: Meg kellett tanulnom lazán írni

Életében először írt prózát, és első regénye olyan különleges krimi lett, amely éppen azért ragadja meg az olvasót, mert semmi és nenki nem az benne, aminek mutatja magát. Babiczky Tiborral prózaírásról, az irrealitás és a valóság viszonyáról és arról beszélgettünk, mennyire szeret kísérletezni. - Szekeres Dóra interjúja.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szilasi László: A harmadik híd

Nem volt olyan rubrika, nem volt olyan kérdés, nem volt olyan egyéb rovat, ahová ő bediktálhatta volna annak a kúrható negyvenesnek, hogy legyen szikra. Legyen szikra. Ő összesen csak ennyit akar. - Szilasi László frissen megjelent kötetéből ajánlunk egy részletet.

HÍR

Megszűnik a FUGA Rádió

A FUGA Budapesti Építészeti Központ keretében 2012 közepétől működött Fuga webrádió március 1-jétől nem sugároz tovább.

Kim Leine: A Végtelen-fjord prófétái

1793-ban járunk. Morten Falck, az ambiciózus fiatalember ahelyett, hogy a civilizált Dániában maradna, és menyasszonyával egy nyugodt lelkészlakba költözne, elhagyja a lányt, és Grönlandra utazik missziós tevékenységet folytatni. - A norvég-dán szerző, Kim Leine regényéből ajánlunk részletet.

KIÁLLÍTÁS

Lélekpillanatok: A szimbolikus avantgárd - A. Tóth Sándor életműve Európában

Lélekpillanatok címmel nyílik kiállítás A. Tóth Sándor műveiből 2014. február 27-én 17 órakor a Balassi Intézetben. A tárlat a 110 éve született festőművész, bábművész, rajztanár életművét mutatja be, azokból az avantgárd alkotásaiból merítve, melyekkel az európai modern művészetben – nemzetközileg is elismert – helyét kivívta.

PARNASSZUS / 2013. TÉL

András Sándor: Beszélgetés a Földről

A Parnasszus folyóirat téli számából András Sándor verseit, Kukorelly Endre kritikáját András Sándor könyvéről, Esterházy Péter írását Baránszky Lászlóról és költészetéről és Garaczi László versét ajánljuk a Literán.

OTT JÁRTUNK

Egy fekete patkány

Hidegben futni kifejezetten szeretek, melegben állni viszont egyáltalán nem: ha elindul az első patak a hátamon, megyek, mielőtt ideges leszek. Hogyha ehhez hozzávesszük, hogy hátul, ahol álltam, gyakorlatilag nem lehetett hallani semmit, könnyen beláthatják, minden feltétel adott volt ahhoz, hogy harmincadmagammal remekül szórakozzak a Hadikban a kedd esti kultúrprogramon. - Keresztury Tibor Szilasi László új könyvének bemutatóján járt.

interjú

Gerőcs Péter: A perc alatt elvonuló jégverés

Nem azt állítom, hogy Mándy moralista volt, egyszerűen más volt a realitás-viszonya, mint nekünk. - Írók írókról című sorozatunkban kortárs szerzőket kérdezünk a számukra legmeghatározóbb írókról, stafétában. Ezúttal Gerőcs Pétert Mándy Ivánról kérdezte Jánossy Lajos.

BERLINI ÉLETKÉPEK

Magyar underground Berlinben

Lehet, hogy, ami másnak még szabadság, nekem már elveszettség, a kívülállás leküzdhetetlen szorongása, ami rám tör ahányszor csak felülök egy szerelvényre, hogy eljussak a következő élményszigetre. - Csutak Gabi berlini életképeinek negyedik darabja.

2FLEKKEN

Nézés

Aztán egyszer megverték az utcán. A fiatalember leszegett fejjel közeledett feléje, és szinte oda se nézve, bármiféle megjegyzés nélkül ütött bele ököllel az arcába, aztán beugrott egy autóba, és elhajtott. Kisléti Bélának összetört a szemüvege, a szeme alatt nagy folt keletkezett. - Szijj Ferenc 2Flekken.

A hét verse

A hét verse - Borbély Szilárd: 37. A Testhez

Már itt, ebben az összegző, nagy költeményben készen van a leltár. A költő szembenéz az általa teremtett belső tájjal, és nem akar a létezés rá mért, személyes poklából kivezető utakat keresni már. - A hét versét Keresztury Tibor választotta.

HÍR

Mindenütt nő! - Nőnap reloaded 2.0

Másodszor rendezik meg a Mindenütt nő című, női alkotókat és női sorsokat bemutató rendezvénysorozatot március 6-9. között. 81 intézmény, 19 város, több mint 160 program várja az érdeklődőket!

FELHÍVÁS

Roma tinik szlemmelnek a tanulásról

A Roma Oktatási Alap klipet készített Horváth Kristóf, Színész Bob szlemmer segítségével az iskolai lemorzsolódásról, amelyet tudás 6alom nevű kampánnyal szeretnének megfékezni. A kapmányhoz szlemmverseny is kapcsolódik.

Ott jártunk

„Magamról hallgatva akartam kimondani magamat”

Borbély Szilárd február 17-én, hétfőn a Művészetek Palotája Literárium sorozatának vendége volt. Akkor még nem tudtuk, hogy ez lesz az utolsó fellépése. Az estről az 5K Íróiskola hallgatója, Mihályi Anikó írt.

HÍR

Az Emmi közleménye Borbély Szilárd halálhírére

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye Borbély Szilárd halálhírére.

Gyász

Meghalt Borbély Szilárd

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Borbély Szilárd, József Attila-díjas költő, író, irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem oktatója. Idén lett volna 50 éves. A hírt a család közölte a Dehir.hu szerkesztőségével.

HÍR

Frankofón Fesztivál és Filmnapok

A nagy hagyományokkal rendelkező Frankofón Fesztivál immáron tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten és több nagyvárosban. A február 28. és március 28. között zajló esemény a 2011-ben elindított Frankofón Filmnapokkal indul.

JELENKOR 2014. FEBRUÁR

Oravecz Imre: Old Country

A Jelenkor folyóirat legújabb, februári számát Oravecz Imre regényfolyama harmadik részének Old Country című fejezetével, valamint François Rabelais Harmadkönyvének Csordás Gábor fordításában készült részletével ajánljuk.

GYÁSZ

Meghalt Radnóti Miklósné

102 éves korában elhunyt Radnóti Miklós özvegye, Gyarmati Fanni nyugdíjas magyar nyelvtanár, oktató, férjének, Radnóti Miklós hagyatékának rendezője, őrzője, közrebocsátója.

INTERJÚ

Kun Árpád: Nem biztos, hogy beugrott volna

Berzsenyiben leginkább az a képessége varázsolt el, amellyel bele tudja álmodni magát egy dicsőséges korba a tizenkilencedik század fordulóján. - Írók írókról című sorozatunkban kortárs szerzőket kérdezünk a számukra legmeghatározóbb íróikról, stafétában. Jánossy Lajos ez alkalommal Kun Árpádot faggatta Berzsenyi Dánielről.

HÍR

Lengyel Imre Zsolt az első Bodor Béla-díjas

Idén alapították és első alkalommal, február 12-én osztották ki a Bodor Béla-díjat, amelynek célja, hogy segítse az egyedi hangvételt, önállógondolatokat megfogalmazó ifjú kritikusokat. - Az első díjazott Lengyel Imre Zsolt.

HÍR

Budapestre látogathat Mario Vargas Llosa

Budapestre látogathat Mario Vargas Llosa. A szerzőt a nemzetközi Hay Fesztiválra hívták meg.

HÍR

SZABADNAPLÓ 2014 - Újraindul a Litera naplópályázata!

A Litera Szabadnapló 2014 címmel egész éves netnapló-pályázatot hirdet. A próbanaplók beküldési határideje folyamatos. Oldalunkon havonta egyszer olvashatóak majd a pályaművek. Várjuk a jelentkezéseket!

OTT JÁRTUNK

Egy munkaterápia dokumentumai

Az Akárki/Elckerlijc című sorozat félévente jelentkezik az Írók Boltjában. Ezeken az esteken magyarra fordított holland kortárs irodalmi művekről beszélgetnek a résztvevők, legutóbb Anna Enquist Ellenpont című regénye volt soron. A Literán most ennek a beszélgetésnek a leiratát olvashatják.

Ott jártunk

Nagy Kis-Madár Budapesten

Jim Northrup, vietnami háborút is megjárt, 71 éves anisinábe indián író-költő-újságíró születése óta az észak-minnesotai Fond du Lac rezervátumban él családjával. A Gyukics Gábor fordításában nemrég megjelent, Nagy Kis-Madár című kötete bemutatójára érkezett Magyarországra. A bemutatón az 5K Íróiskola Galambposta csoportjának hallgatója, Baár Tünde járt az Írók Boltjában. 

A LITERA BEMUTATJA

Tükör és labirintus

 Ez a vékony könyv egyszerre visszafogott és kirobbanó, tartózkodó és spontán. (...) Fenyvesi Orsolya költői világa tágas. Különböző képi-nyelvi "linkek" mentén jutunk egyikből a másikba. Terei fölénk boltozódnak, körülvesznek, de nem jönnek közel, szinte szabad mozgást hagynak. – A Litera bemutatja rovatban Varga Mátyás írt Fenyvesi Orsolya verseiről.

A LITERA BEMUTATJA

Fenyvesi Orsolya versei

„Ha lelkem menyasszony lenne, / méhekre éheznék, hiába etetne mézzel, / akit nem fáraszt a hűség. / Biedermeier kárpitokon pihenne, / míg a tükrök állatai világra hozzák ivadékaikat.” - A Litera bemutatja rovatban Fenyvesi Orsolya Ha lenne egy tavad, A képzeletbeli világháború, Perseidák, Rózsák, Labirintus, A fennsíkon, Zongoralecke, Muskátlis teraszok és Fotográfia című verseit olvashatják.

hír

Átadták a 2013-as Katalizátor-díjakat

A Gallery8 Roma Kortárs Művészeti Tér és a Hiányzó padtárs társadalmi színházi program az év legjobb társadalmilag elkötelezett művészeti projektjei.

KÖNYVAJÁNLÓ

Marek Vadas: A gyógyító

Az afrikai novellák szerzője, Marek Vadas 1997-ben szerkesztőként jutott el Kamerunba. Az európai kultúrától annyira különböző környezet és eltérő gondolkodás ihlette misztikus hangulatot árasztó írásait. - A gyógyító című novelláskötete most magyarul is megjelenik a Magyar Napló gondozásában, ebből ajánlunk egy részletet.

PÁLYÁZAT

2014-es Művészeti Ösztöndíjak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 2014-es évre ösztöndíj pályázatot hirdet fiatal, alkotó és előadó művészek számára.

HÍR

Ulickaját homoszexuális propagandával vádolják

Ljudmila Ulickaja azt állítja: az orosz hatóságok "homoszexuális propaganda"-vizsgálatnak vetik alá az általa összeállított gyerekkönyvsorozat egyik kötetét, és őt magát is ki akarják hallgatni az ügyben. Az illetékes szervek tagadják a vizsgálat tényét és a kihallgatási terveket is.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – Örkény István: Dóra délelőttje

Tudtam, hogy kincseket rejt az Elsárgult kéziratok című Örkény-pótkötet, de arra, hogy egy ilyen gyönyörű meglepetésre találok, még én sem számítottam. Hogyan írhatta meg Örkény István Déry Tibor Két asszonyának parafrázisát, mielőtt maga Déry megírta volna az eredetit? - A hét prózáját Szekeres Dóra választotta.

INTERJÚ

Szécsi Noémi: Nem hittem, hogy egy siket fiú bárkit érdekelhet

Az írásból szinte csak a masszív szenvedésre emlékszik, mégis minden áron egy fogyatékos főhőst akart teremteni, pedig nem bízott abban, hogy az olvasóknak is tetszeni fog. Úgy tűnik tévedett, könnyen lehet a "legirodalmiasabb" könyve lesz a legkedveltebb műve. - Szécsi Noémit Gondolatolvasó című regényéről Szekeres Dóra kérdezte.

KÖNYVAJÁNLÓ

Lesi Zoltán: Merül

„Anya, neked most elment a hangod? / Olyan halk és vékony lett, mint / a hangyák, amik a hasra esett / zsíros kenyérre jöttek.” - Lesi Zoltán Merül című, új verseskötetéből ajánlunk néhány verset, amely a JAK Füzetek sorozatában jelent meg.

HÍR

Tóth Krisztina könyve az ORF sikerlistáján

Tóth Krisztina Pixel című kötete harmadik az osztrák ORF tévécsatorna februári bestsellerlistáján.

HÍR

A Shopline-webáruház rendkívüli közgyűlése

A Shopline-webáruház Nyrt. rendkívüli közgyűlésen döntött a társaság nevének Libri-Shopline Nyrt.-re történő változtatásáról, valamint az újonnan alakult igazgatóság elfogadta a cégcsoport új arculati elemeit is. A Libri-Shopline Nyrt. igazgatóságának elnökévé Dr. Spéder Zoltánt választották.  

HÉVÍZ 2014/1.

Szántó T. Gábor: A leghosszabb éjszaka

"A sváb gazda némán ült az asztal mellett. Egy fél szavával se segítette, hogy a jövevények otthon érezzék magukat." - A Hévíz folyóirat idei első számát az idén százéves Bohumil Hrabal szellemének ajánlja. A lapszámból a Literán Szántó T. Gábor novelláját olvashatják. 

HÍR

Claudio Magris digitális analfabéta akar maradni

Az internetes közösségi élettől való szabadságjogot követelte magának Claudio Magris olasz író a Corriere della Sera olasz napilapban csütörtökön megjelent írásában.

PÁLYÁZAT

Diákírók 37. irodalmi pályázata - Sárvár

Az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Önkormányzata meghirdeti a 37. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatot, és Sárvár városában megrendezi az irodalmi pályázat táborát 2014. április 15. és 18 között.

EX SYMPOSION 2013/84.: EGYÜTT 1914

A boche – Józsa Márta esszéje Kuncz Aladárról

Az EX Symposion legújabb számát január legvégén mutatták be a Nyitott Műhelyben. Az alábbiakban ízelítőül a tartalomjegyzéket, valamint Józsa Márta Kuncz Aladárról szóló olvasónaplóját olvashatják. A szöveget Gáll Tibor kollázsai kísérik.

HÍR

Százhúszmillió forintot szán olvasásnépszerűsítésre a kormány

A kormány összesen 120 millió forintot szán olvasásnépszerűsítő programokra és pályázatokra.

HÍR

Író-olvasó találkozó Darvasi Lászlóval

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez – most Darvasi László válaszol.

Visegrád Irodalmi Ösztöndíjas Program 2014

Az International Visegrad Fund harmadik alkalommal is meghirdeti irodalmi rezidens programját a V4 országainak, Lengyelország,  Csehország, Szlovákia és Magyarország közreműködésével.

BÁRKA 2014/1.

Halmai Tamás: Orpheusz éneke

Akit az ég elégni unszol / annak a világ oly világos / hogy operát ír Orpheuszról / és ódát Szent Cecíliához / aki tudja hogy a zene / angyalok dús lélegzete / s fölébreszteni az aranykort / elég néhány megváltó akkord - A Bárka folyóirat idei első számát Halmai Tamás versével ajánljuk.

PROGRAMAJÁNLÓ

Messzeringó 2014.

A nehéz pénzügyi helyzetben lévő Radnóti Gimnázium immár hagyománnyá vált Messzeringó című kulturális programsorozatának részeként zenés irodalmi est lesz február 21-én.

Hír

Finisben a Katalizátor-díj pályáztatása

Végéhez közeledik a Katalizátor-díj pályázati folyamata. A tranzit.hu február 9-én vasárnap a Trafóban tartandó záróesten és díjátadón két kategóriában hirdet győztest.

KÖNYVAJÁNLÓ

Benjamin Stein: A vászon

Ez az immár több kiadást megért regény nem is két-, többfedelű. Stein vérbeli elbeszélő. Történetként valóságos krimit sző, a mese magával sodor, s a gyanútlan olvasó észre sem veszi, hogy a szerző közben a létezés legfontosabb kérdéseit feszegeti. - Részletet ajánlunk A vászon című könyvből.

HÍR

Tóth Krisztina versei az Asymptote Journalban

Az Asymptote Journal januárban ünnepli alapításának harmadik évfordulóját, idei első számukban pedig kiemelt helyen közlik Tóth Krisztina több versét is Owen Good fordításában, aki a versek angolra ültetésével megnyerte a lap első alkalommal meghirdetett Close Approximations nevű fordítóversenyét is.

PÁLYÁZAT

Ottlik emlékverseny 2014

Ottlik Géza születésének évfordulója alkalmából, a Kortárs folyóirat által, az Ottlik emléknapok keretében, évente megrendezésre kerülő, 3 fordulós tanulmányi verseny, amelynek keretében idén Bródy Sándor születésének 151. évfordulójáról is megemlékeznek.

OTT JÁRTUNK

Látogatás a Műterem kávézóban

Íme ismét egy régi utcám, gondoltam magamban, ahol ki tudja, mikor jártam utoljára. Valamire mindenképp számítottam, meglepetésre, vigaszra, tudom is én mire, mielőtt a Horváth Mihály téri plébániatemplom tövében újra erőt vesz rajtam a régi félelem... - Zeke Gyula józsefvárosi sétája és találkozása a Műterem kávézóval.

HÍR

Szirák Péter irodalomtörténész a 2014-es Balassa Péter-díjas

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, a magyar kultúra napján rendezett díjátadó ünnepségen a Nemzeti Színházban Balassa Péter- és Csokonai Vitéz Mihály-díjakat, a Minősített Könyvtár és Minősített Közművelődési Intézmény címeket, valamint a Közművelődési Minőség díjat adott át.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Varró Dániel: Pumuklival értek egyet: „ami rímel, az igaz."

Varró Dániel az Író-olvasó találkozóban: Miért tart a prózától? Írt-e már póker-verset, melyek gyermekei kedvenc Varró-versei? Lesz valaha Varró-regény? – Faragó Izabella, Fejes Tamás, Frank Tibor, Horváth Mária, Keresztes Géza, Nagy András, Szöllősi Anna és Tamás Emma kérdézték Varró Dánielt.

HÍR

Borbély Szilárd az idei Mészöly Miklós-díjas

A Mészöly Miklós Egyesület az író Nincstelenek (2013) című regényének elismeréseként ítélte oda a díjat Borbély szilárd költő, írónak, amelyet Mészöly születésének 93. évfordulóján adnak át kedden Szekszárdon.

ALFÖLD 2014/1.

Tandori Dezső az Alföldben

„Nem hiszem, hogy többesben / bármiről is lehetne valót / beszélni. Egyesben meg minek?” - Az Alföld folyóirat 2014-es első számát Tandori Dezső versével és Smid Róbert kritikájával ajánljuk.

IRODALMI SZEMLE 2014./1.

Pollágh Péter: Dioptriák, óperenciák; Siratótiszt

A könnyeid zsetfekete ingembe belevasaltad, / nem akarom kimosni többé Persil mosóporral. / Olyan vagy, mint a gyerek, bánnom kell veled. / Simogat a szél: van ilyen, nem csak giccs-cikkben. - Az Irodalmi Szemle januári számát Pollágh Péter két versével ajánljuk.

PROGRAMAJÁNLÓ

Indul az Irodalmi Romakép Műhely – „Fekete pipacsok” címmel

Január 22-től, szerdánként 19.00 órától, négy alkalommal jelentkezik majd a Romakép Műhely két tavaszi évadát összekötő eseménysorozata, amelyben a film legfontosabb társművészete, az irodalom kap szerepet.

PROGRAMAJÁNLÓ

Gyergyai Albert-emlékkonferencia

A Budapesti Francia Intézet, az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet, az ELTE Francia Tanszék, a Pannon Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézet (Szávai János és Szávai Dorottya) rendezésében konferenciát szervez Gyergyai Albert emlékére január 24-én.

KÖNYVAJÁNLÓ

Babiczky Tibor: Magas tenger

Amerikai cigaretta, skót whisky, magyar valóság. - Megjelent Babiczky Tibor új regénye a Magvetőnél. Különleges detektívtörténet, amelyben a főhős és egyben elbeszélő nyomozó minden gondolata, mozdulata merő fájdalom, hiszen a legnagyobb bűnös ő maga - nincs hová menekülnie, és sohasem nyerhet feloldozást. Hogy miért? Ennek a rejtélynek a megfejtése viszont már az olvasóra vár. Most egy csak itt olvasható részletet ajánlunk a regényből. 

Ott jártunk

Szia

Mert szórakoztató volt ez a csevej, lett légyen szó politikáról, azaz a politika megrongált jelentésének („gány”) megtisztításáról – vagy bármi másról: fociról, irodalmi kánonról, a Belga zenekarról, képzőművészetről, színházról vagy a kortárs írók anyjáról. - Farkas Zsolt most megjelent, Szia című esszé- és kritikakötetének bemutatóján Bárdos Deák Ágnes járt.

2 FLEKKEN

Buli van

Beszélgetés közben a mutatóujj begyével egyfolytában hajtják, görgetik a menüt, mintha leszakadna az ég, ha megállna, és visítva ordítják át a fejek fölött a kocsi végébe, Yvett, baszki, fent vagy fészen, fogod, hogy mit tett fel az a geci? Nehogy má' lájkoljam, üvölt vissza Yvett, még a végén visszajelöl, felvesz ismerősnek, megszívom. - Keresztury Tibor publicisztikája a 2Flekken rovatban.

LITERA RÁDIÓ

Litera Rádió - Előhívás Garaczi László pályakezdéséről (1. rész)

Az Előhívás első 2014-es darabjában Garaczi László pályakezdéséről és Plasztik című első kötetéről beszélgetett Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György. A beszélgetésről készült hangfelvétel első részét most a Litera Rádióban hallgathatják meg.

PROGRAMAJÁNLÓ

Magyar mesék a Trafóban január 16-án és 17-én

Parti Nagy Lajos Magyar mesék című művét adja elő Kari Györgyi január 16-án és 17-én, csütörtökön a Trafó Kontra Klubjában 21:30-tól. A kortárs nép performanszként is tekinthető előadás a rögvaló magyar abszurditásról mesél.

BERLINI ÉLETKÉPEK

A párhuzamosok Berlinben találkoznak

Sokak szerint az a legjobb Berlinben, hogy itt több különböző világ, működik párhuzamosan egymás mellett. Ez szerintem is így van, de vigyázni kell határok átlépése közben, mert teljesen összeomolhat az ember tér-idő érzékelése és egyszerre érezhet tériszonyt és klausztrofóbiát, mintha egy fekete lyuk belsejében lenne. - Csutak Gabi berlini életképeinek harmadik darabja.

2flekken

Politikailag korrekt tárca

Öt-hat országban voltam már kapatos haverokkal, de a szesz befolyása alatt se derült ki mindeddig, hogy bárki is homofób, szexista vagy fajgyűlölő lett volna a szíve mélyén... - Tamás Gáspár Miklós írása a 2flekken rovatban.

INTERJÚ

D. Magyari Imre: Valami elindult

Meglelni a jászolnyi hazát - Cigány irodalom Magyarországon címmel indít előadás-sorozatot az Országos Idegennyelvű Könyvtár január 15-én. A előadásokon megismerhetjük a cigány irodalom máig csak részleteiben kutatott és feldolgozott történetét. – A sorozat szervezőjével és előadójával D. Magyari Imrével arra kerestük választ, miért hiányzik máig a cigányság közel ötvenéves irodalmának összefüggő irodalomtörténeti bemutatása. 

A hét verse

A hét verse - Charles Bukowski: néha könnyebb valaki mást megölni

„hallgattam a sziszegést, aztán egy más állapotba / kerültem: még hallottam a sziszegést, de körülöttem, / főként a fejemben, az agyamban, a koponyámban, / vagy ott valahol, / mindegy, mindent kitöltő / feketeség volt, de egyáltalán nem rémisztő / feketeség...” - A hét versét most Szekeres Dóra választotta.

APOKRIF 2013/4.

Korpa Tamás: Metapillanat XXIII.

„ahogyan csúcson a kereszt gyökeret ereszt / ahogyan téli álomból nyitódó szemek csüggenek, / vagy / ahogyan / átsimítja a képernyőt kadétkék szemekkel, úgy, ahogyan van / szükségszerű, mert van” - Az Apokrif folyóirat téli számát Korpa Tamás versével ajánljuk.

HÍR

Günter Grass nem ír több regényt

Günter Grass lezárta regényírói munkásságát. Ezt az irodalmi életművéért 1999-ben Nobel-díjjal kitüntetett német író, festő, grafikus jelentette be egy hétfőn megjelenő interjúban. Korábban bejelentette, hogy nem ír az életéről, de az izraeli atomtitkot felfedő emberről verset írt.

HÍRÖSSZEÁLLÍTÁS

Mein Kampf, Jane Austen, egy walesi és egy botrány

Eheti hírösszeállításban beszámolunk arról, hogy a Mein Kapmf benne van az Amazon e-könyves sikerlistájában, a walesiek készülnek a Dylan Thomas-centenáriumra, mutatunk nagyon szép korabeli Jane Austen-könyvillsztrációkat, valamint egy hihetetlenül vicces irodalmi bulvárhírt is. 

PROGRAMAJÁNLÓ

Történelemórák a szabadságról

A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Lengyel Intézet közös programsorozatot szervez a Szabadság Ünnepének évében, 2014-ben Történelemórák a szabadságról címmel. - Találkozások Velük, akik ott voltak, és előkészítették a változást. 

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Író-olvasó találkozó Varró Dániellel

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez – most Varró Dániel válaszol.

PÁLYÁZAT

Deákpoézis 2014

A Műút folyóirat és a Teleki Tehetséggondozó Kollégium (a Surányi Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Tagintézménye) verspályázatot hirdet Deákpoézis 2014 címmel középiskolai tanulók számára.

KRAKKÓI ANZIKSZ

Van olyan, hogy valaki nem vállalja a sorsát?

Nem tudod abbahagyni. Nem tudom abbahagyni. Most vagy a legszebb. És én is szép vagyok, hisz téged látlak, ebben a pillanatban téged tükrözlek. - Csobánka Zsuzsa Krakkói anziksz című sorozatának hetedik, befejező részét olvashatják.

KRAKKÓI ANZIKSZ

Csak a só marad majd

A kétségbeesést lassan issza be az ember bőre, aztán eltömíti, mint a kétéltűek pórusait az olaj, és egyre kevesebb levegő marad utána, mint a szerelemben szokott, ha körbekerítik a hétköznapjait. -  Csobánka Zsuzsa Krakkói anziksz című sorozatának hatodik részét olvashatják.

KRAKKÓI ANZIKSZ

Választanom kellett, mit szeretnék

A kis dolgokkal kezdődik minden, mint egy elvétett mozdulat, vagy a tanácstalanság, hogy merre menjek, ha még nem akarok haza, mert nem akarok sem a konyhában, sem a gyerekszobában bujkálni. -  Csobánka Zsuzsa Krakkói anziksz című sorozatának negyedik részét olvashatják.

PROGRAMAJÁNLÓ

Írók Európája - Dokumentumfilm-sorozat a Francia Intézetben

Január 21-től dokumentumfilm-sorozatot indít a Francia Intézet Írók Európája címmel. Az ARTE új dokumentumfilm-sorozata felvázolja az európai országok mai képét, történelmüket és aktuális problémáikat íróik történetein és művein keresztül.

ÚJ FORRÁS 2014/1.

Sepsi László: Apu dühös

Engem lepett meg a legjobban, hogy gond nélkül hazaértem. Nem siklott ki a villamos. Nem robbantak fel sorban a kínai büfék, kilós ruhaboltok és kávézók, ahogy elsétáltam mellettük. - Az Új Forrás folyóirat idei első számát Sepsi László trash-novellájával ajánljuk.

SZÜLETÉSNAP

Krasznahorkai László 60 éves

Ma ünnepli hatvanadik születésnapját a kortárs magyar irodalom egyik legkülönlegesebb és legelismertebb képviselője, Krasznahorkai László. A Litera egy régi, de annál aktuálisabb nagyvizit-interjú felelevenítésével köszönti a szerzőt: Keresztury Tibor és Székely Judit készítették 2002-ben, ebből a beszélgetésből ajánlunk most részleteket.

HÍR

Megnyílt a Zágrábi Magyar Intézet

Új magyar intézet nyitja meg kapuit Zágrábban 2014. január 3-án 14 órakor. 

További találatok