hirdetés

Keresési eredmény a(z) „2014” címkére

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

BEST OF 2014: Szilágyi lenke fotónaplója 1.

Szilágyi Lenke - 2014. március 3.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. Az első napon: Hernádi Gyuláról és lányáról, Petri Györgyről és fiáról, Ádámról, valamint Barnás Ferencről tekinthetnek meg képeket. 

BEST OF 2014: Néger akarok lenni!

2014. május 10. - A38 Hajóa

Nálam ez a betegség akkor kezdett aggasztó méreteket ölteni, amikor a hajó megnyitásakor egy eszméletlen fekete ördög olyan funkot nyomott, hogy kiégett az agyam. - Az A38 Hajó mai műhelynaplóját drMáriás - a hajó üzemorvosa jegyzi.

BEST OF 2014: Ragasztószalag

2014. december 29

Egy éve vettem az első ragasztószalagot, áprilisban a ZSÚR-t ragasztottam a Schlossban, a beugró részben volt a házikó, azt ültük körbe hatan. Az ablakában semmi, csak a sötét, az ajtaja zárva, a falon lehetett belátni. A csarnokban hatalmas sárkányok, malacok, kontúrgyerekek a fán. - A netnapló szombatja Tóth Kingától.

Karácsony ajándékai: csend, otthonlét és egyszerűség

2014. december 24. - Vigilia folyóirat

Elhagyni az érvelő okfejtéseket, a kérdések finom boncolgatását, a bonyolult gondolatmeneteket, az emberi kapcsolatok szövevényes játszmáit és megérkezni a szemlélés egyszerűségéhez.- A Vigilia karácsonyi naplóját tegnapról Puskás Attila írta.

B. és S. mindennapjai

2014. december 21. - Prizma folyóirat

Próbálom kihasználni a helyzeti előnyömet, és elmélyedek a rontások és ártások szócikkben. Váratlanul ér a sóbálványátok, néhány percre földbe gyökerezik a lábam, szótlanul kell végignéznem, ahogy B. belegázol egy pocsolyába. - A Prizma folyóirat naplója vasárnapról, Mega Sárától.

Mozgásban

2014 december 18 - Prizma folyóirat

Néhány óra múlva viszont egy csaposon pont azt érzékelem, hogy hiába az ezeréves rutinról árulkodó mozdulatok, mintha nem érezné magát itt igazán otthon, de elképzelhető, hogy csak túl élénk a fantáziám. - A Prizma csütörtöki naplóját olvashatják.

Belgrádba mentünk túladagolni az avantgárdot

2014 december 17 - Prizma

Kiderült, hogy előző nap véletlenül a rohanásban fogrém helyett protézis-ragasztót vásároltam. (...) Ez igazán méltó pusztulása lenne egy kísérleti filmesnek. - A héten a Prizma folyóirat írja a naplót.

Ha egyszer hazaérkezünk…

2014 december 14 - Turós Margaréta

Hasonlított egy Angyalhoz, de én elhatároztam, ha nagy leszek, szerzek neki szárnyakat. Már nem tudtam odaadni, mert mire meglettek, nagymama elment angyalkodni oda föl, azokhoz az igaziakhoz. - Turós Margaréta befejező szabadnaplója.

Az örök almák – Ádám, Newton, The Beatles, Jobs

Turós Margaréta naplója - 2014 december 13

Végre a negyedik kontinensen, az alma csodavárosában, ahol minden lehetséges. New York, az amerikai álom, több mint hárommillió emigránsnak illúziómenedéke. - Turós Margaréta naplója.

Az archaikus könnycsepp világa

Turós Margaréta - 2014 december 12.

A hófehér ruhák világítanak a gyertyák fényében, Buddha nagyon boldog lehet ennyi szépségtől, akkor is, ha ma már fog nélkül tekint le az örökkévalóságból. Mintha egy láthatatlan szál egy pillanatra elszakadna ég és föld között. -Turós Margaréta naplója péntekről.

Purgatórium ártatlanoknak

Tutós Margaréta - 2014 december 9

Neki ajándékozom az egyik párizsi rajzom, ő meg a kezembe tesz egy kis szelencét.– Nem nyithatom ki, csak, ha hazaérek! – mondja, de én tudom, hogy mi van benne...Érzem, hogy néz utánam, én meg számolom közben a lépteimet: egy, kettő, három... ennyi könny. Talán ha hazaérek, bezárom azt a kertkaput. - Turós Margaréta keddi naplója.

Tervek 2015-re

Ab Ovo Kiadó - 2014. december 7.

Folyamatosan tárgyalunk a szerzőkkel, a fordítókkal, szerződéseket kötünk, így rendszerint év végére összeáll a következő év tematikája. Mi várható 2015-ben az Ab Ovo Kiadótól? – Jolsvai Júlia, az Ab Ovo szerkesztője vasárnapi netnaplója.

Szubjektív 2014

Ab Ovo Kiadó - 2014. december 6.

A szerkesztő visszatekint: milyen volt a 2014-es éve, milyen könyvek készültek az Ab Ovo műhelyében. Néhány emlékezetes könyv, néhány személyes emlék. – Jolsvai Júlia írta az Ab Ovo Kiadó szombati netnaplóját.

Harcosok „book”ja

Ab Ovo Kiadó - 2014. december 4.

A könyvkészítés harc! Harcol a szerző a szerkesztővel, a szerkesztő a szerzővel, a szerző a kontrollszerkesztővel, a kontrollszerkesztő a szerkesztővel, a kiadóvezető a nyomdával és a grafikus mindenkivel. – Az Ab Ovo csütörtöki netnaplóját Török Szonja, tördelőszerkesztő írta.

Netnapló

Szülinapok és előkarácsony

Ab Ovo Kiadó - 2014. december 3.

A december mindig sűrű az Ab Ovo Kiadó életében, ilyenkor terítjük a karácsonyi könyveket, miközben megy a napi munka, és emellett három születésnapot is megünneplünk. – Az Ab Ovo Kiadó netnaplóját szerdán Csider Betti, a kiadó „lelke" jegyzi.

Szemétgólem

Nemes Z. Márió - 2014. november 30.

Pedig egy általános vészállapot esetén, amikor a „hivatalos", „normál", „kanonikus" stb. kultúra elveszti nehézkedését és önnön banalitásába dől, akkor éppen a szolidaritás, a figyelem, az együttgondolkodás körei tudnák megteremteni a kultúra továbbírásának lehetőségét.  – Nemes Z. Márió naplója vasárnapról.

Ragasztószalag

2014. november 22.

Egy éve vettem az első ragasztószalagot, áprilisban a ZSÚR-t ragasztottam a Schlossban, a beugró részben volt a házikó, azt ültük körbe hatan. Az ablakában semmi, csak a sötét, az ajtaja zárva, a falon lehetett belátni. A csarnokban hatalmas sárkányok, malacok, kontúrgyerekek a fán. - A netnapló szombatja Tóth Kingától.

netnapló

Hibrid anyagok

2014. november 21.

A kolbászok szénszállá változtak, sosem felejtem el a sütögető zeneszerző arcán a meglepetést, hogy alakulhattak át azok a vastag hengerek ilyen málló, fekete, szúrós pálcikákká. Ráadásul főzte, azt mondta, nem sütötte, a víz, ha elforr, akkor sem. Vannak változások, amiket nem lehet magyarázni, ezt már gyerekkorban megtanultuk, amikor a kilencvenes évek elején bejött az Amire nincs magyarázat. - Tóth Kinga netnaplója péntekről.

Netnapló

Határok

2014. november 18.

Gyűjtöttem az alkalmakat, mint a pecséteket, hozzájuk rendeltem a szagokat, fertőtlenítő a váróban, tűzszag a szülinapon, a határ meg igazi Milka-szagú. Mindegyinél ott volt a várakozás mellett a félelem, hiába a sok előkészület, hiába tudni a sorrendet, a forgatókönyvet. - A netnapló szerdája Tóth Kingától.

Netnapló

Vonalak

2014. november 18.

Lassan terjed, hogy kémkedek. Élvezem a tudósítói szerepet, miközben lótok-futok a buszokra, gyűjtöm az izgalmas történéseket mindkét helyről, addig sem kell ragasztóznom, a projektor is fejtetőn vetít, így a gépek napját holnapra teszem át, addig nem lesz noise az UKI-ban. - A héten Tóth Kinga írja a netnaplót, a keddi napot olvashatják.

netnapló

Vaktérkép

2014. november 17.

Ez most város, nem ország, hiába jártam itt, a trükkök is cserbenhagynak, a házakat lefestik, a kapukat kicserélik, nem mindenhol van kerti törpe, amiben legalább meg lehetne botlani és megállni, az kizökkent a pánikból. Legvégső esetben jönnek az emberek. - A héten Tóth Kinga írja a Litera netnaplóját, a hétfői bejegyzést olvashatják.

Elfogyott puszi

2014. november 14.

A módos emberek vagyonokat fognak fizetni azért, hogy egy mátészalkai panelprogramból kimaradt lakás negyedik emeletén, a német bútortúrkálóból összeguberált stilizált kispolgári ízlés mentén berendezett, lakályos 52 m2-en, a kamionfogalomtól terhelt négysávos mellett egy éjszakát eltöltsenek. - Szabadnapló-pályázatunk újabb versenyzője, Nagy Ágnes naplóját olvashatják ezen a héten.

Zsebkasza

2014. november 13.

Biztosra veszem, hogy a kicsi életéért, a fertőzések kizárása végett tartották távol a szülőket, habár zsebkaszával. Mégis a kapcsolat, ez az apró, akár fertőző közelség, az anya-gyerek szerelem folyamatosan csöpögő gesztusa, tovább tart mint egy infúzió, az örökkévalóságig röpít... - Szabadnapló-pályázatunk újabb versenyzője, Nagy Ágnes naplóját olvashatják ezen a héten.

Mauna

2014. november 12. - Nagy Ágnes

Mint Néró lakoma után, elnyúltam az ágyon és a sárga függönyre pillantva azt gondoltam, hogy ez a függöny sose fog ellibbenni. Kriszti kacsamájat kanalazva megjegyezte, „hogy gallyra mehetett az élete, hogy itt van." Ezen jót vihogtunk. Azon viszont nem, hogy mi is itt vagyunk. - Szabadnapló-pályázatunk újabb versenyzője, Nagy Ágnes naplóját olvashatják ezen a héten.

Illúziósztár

2014. november 11. - Nagy Ágnes

A szerelmi különbségek ellenére, a mátészalkai nők is festve szeretik az arc ormait, csak épp a szemöldökük vonalán. A tartósság és ismétlések elkerülése végett sokan odatetováltatják, földi időben mérve, örökösen. - Szabadnapló pályázatunk újabb versenyzője, Nagy Ágnes naplóját olvashatják ezen a héten.

Köztes lét

2014. november 10. - Nagy Ágnes

Kanyargós lett az út, dombos, kövér a természet keze, a markába vájt élet- és családvonalakon kanyarogva lassan összezáródott mögöttem mindaz a 213 kilométer, amit Pesttől addig Mátészalka felé megtettem. Ismét közelebb éreztem magam Indiához. Legalább 213 kilométerrel. - Szabadnapló pályázatunk újabb versenyzője, Nagy Ágnes naplóját olvashatják ezen a héten.

Netnapló

Birkát nyúzni

Typotex Kiadó - 2014. november 9.

Teljesen paradox számomra, hogy a digitális fejlődés csúcsa a nyers szöveg. A gazdagon díszített kódextől, amely szakrális élményt jelentett (tartalmától függetlenül), már a könyvnyomtatás is a sematizált tömeggyártás felé haladt. Az e-könyv olvasón már annyira mindegy, milyen a borító, elszakadt a papírtól a szöveg (a papírok gazdag fajtavilágától). - A múlt héten a Typotex Kiadótól Horváth Balázs írta a netnaplót; a vasárnapot olvashatják.

netnapló

Szóval, hogy ez már valami

Typotex Kiadó - 2014. november 3.

Én tíz éve tartozom a céghez, és várom az estét, várom a hőstörténeteket, várom a panoptikumbeli bolyongást. 25 év már történelem. Én a hetedik osztályt kezdtem csak akkor. Én az iskolapadban körmöltem, az alapítók pedig egy irodában írták alá az okiratokat. -  Ezen a héten a Typotex Kiadó írja a literán a netnaplót, a hétfői napot Horváth Balázs.

netnapló

A Sorbonne-tér

Almássy Éva - 2014. október 24.

Sok gyenge ötlet hangzott el a keresztelőre, én bedobtam a tiszta és egyszerű Place de la Sorbonne-t, szó szerint a Sorbonne-tér (az egyetem párizsi címe) és átvitt értelemben a Sorbonne helye (a kortárs költészet értékelésében), mutatósan PLS-nek rövidíthető.  - Almássy Éva netnaplója pénteken.

56

Almássy Éva - 2014. október 22.

Mintha orosz tank állna a kastéllyal szemben, s mintha az alagsorban (én bepólyázva?), futnánk a tank felé, sőt egy ágyúcső fekete lyukával nézünk szembe. Lehetetlen.  - Almássy Éva netnaplója szerdán.

Kerek a világ

Almássy Éva - 2014. október 21.

Egyszer volt, hol nem volt, a Fóti Gyermekvárosban éltem keresztül-kasul, a nagyréten, a kisréten, a tóparton, a tó jegén, a suliban, a könyvtárban, a hajóhintán, a táncszakkörben a szép tavaszt. Állt egy ifjú nyírfácska a réten! - Almássy Éva netnaplójának keddi napja.

Majd meglátjuk, ki nevet a végén!

2014. október 20. - Wadolowska Balogh Orsolya

Akkoriban, rózsaszín szemüvegben láttam ezeket a nagy írókat, és magát az íróságot. Bemutatott T. Ottónak. Nem emlékezett rám a beszámolók kapcsán. Tudja, a lányom, aki író akar lenni. Semmi. Tudja, a lányom, a boszorkány. Ja, hogy ő! -  A héten Wadolowska Balogh Orsolya írja a szabadnaplót a Litera naplópályázatának résztvevőjeként.

A mágia sem állhat a Halál útjába

2014. október 15. - Wadolowska Balogh Orsolya

Vigasztaljon a tény, hogy így kellett lennie? Ezzel elkerültünk egy nagyobb tragédiát? Majd az új esély meghozza mindazt a jót, amit most elvesztettünk? Talán igen. - A héten Wadolowska Balogh Orsolya írja a szabadnaplót a Litera naplópályázatának résztvevőjeként.

Nem létezem, mégis vagyok

2014. október 14. - Wadolowska Balogh Orsolya

Annyira érdekes, hogy ma mindenki azt akarta velem elhitetni, hogy én nem létezek. - A héten Wadolowska Balogh Orsolya írja a szabadnaplót a Litera naplópályázatának résztvevőjeként.

A sátáni tehén

2014. október 13. - Wadolowska Balogh Orsolya

Jobban is főzök, és mert rám erőltette a következő pszichológiai alapokon, még mikor leköltöztünk a szülőkhöz: „Nem kell főznöd, csák há ráérsz. Ott ván a hús a hűtőben. Hágyjád, májd én megfőzök, mikor házájövök. De há ván kedved, megfőzhetsz. Főzzél meg." -  A héten Wadolowska Balogh Orsolya írja a szabadnaplót a Litera naplópályázatának résztvevőjeként.

A Bund

2014. október 10. - Gerőcs Péter

A Bund Sanghaj rakpartja. Harminc éve még egyetlen felhőkarcoló sem állt itt, most tömve van hatalmas, színesen megvilágított, villogó, zenélő épületekkel és fényképezkedő turistákkal. Épp csak pár száz méterre a Bundtól a helyiek kis gurulós vastákolmányokat állítanak fel az úttest közepén; hogy fillérekért árulják főztjüket. - Gerőcs Péter videónaplója Sanghajból.

Gyönyörű női lábak

2014. október 8. - Gerőcs Péter

A kaotikus közlekedési szokásaik nem járnak balesettel, és főleg nem idegességgel. Általában elmondható, hogy a kínaiak nagyon nyugodtak. Ezt az általánosítást bátran vállalom. Nem dudálnak, csak tülkölnek. Jelzik az érkezésüket. Soha nem szentségelnek, de még csak harag sem mutatkozik az arcukon. Itt térek rá a másik dologra, amiről voltaképpen beszélni akartam. Egyszerűen nem tudok arckifejezéseket felfedezni a kínaiakon. - Gerőcs Péter videónaplója Sanghajból.

Itt van az ősz itt van újra...

2014. szeptember 26. - Kultúrpart

Az indulásnál persze mi csak a dolog romantikáját láttuk: Kulturális Tartalomszolgáltatás! Juhéj! ...beleértve mindent, filmszínházmuzsika, gasztronómia, fenntarthatóság, egyszóval a kulturált életvitel lapját akartuk létrehozni és felületet akartunk teremteni alkotóknak és olvasóknak egyaránt. - A Kultúrpart mai naplóját Küttel Dávid írja.

Asztalon vagy az ágyban?

2014. szeptember 25. - Kultúrpart

Az újságíró térben és időben egy meglehetősen képlékeny létező. Akkor írunk, amikor időnk, kedvünk, ihletünk van. Meg amikor muszáj. Szóval bármikor és bárhol. A szabad helyváltoztatás jogát mi a legnagyobb mértékben kihasználjuk. Ok, nem írok többes számban, elvégre ez most az én naplóm, és a világért sem szeretnék általánosítani. - A Kultúrpart mai műhelynaplóját Csímár Kamilla jegyzi.

Nicsak, ki beszél?

2014. szeptember 24. - Kultúrpart

Világsztár, magyar sztár, nemsztár. Videón, rádión, írásban. Telefonos, e-mailes, személyes. A kulturális magazinok (és persze bármilyen más sajtóorgánum) nélkülözhetetlen eleme az interjú. Bizonyos esetekben mindent megtennénk, hogy megússzuk, máskor meg egyenesen hiányzik, ha nincs. Így zajlik az élet a Kultúrpartban. - A Kultúrpart mai műhelynaplóját Szakszon Réka írja.

Őrültek levelei

2014. szeptember 23. - Kultúrpart

Persze postán is érkezik időnként grafomán rajongótól vagy ellenségtől csinos boríték. Volt olyan, aki kinyomtatta a szerkesztőség hölgytagjainak fényképét, valamint néhány cikket, ezekből kollázst alkotott, amelyet mikroszkopikus betűkkel teleírt... - A Kultúrpart keddi műhelynaplója Kalmár Andrástól.

Kultúrpart on Litera - wow, végre, újra!

2014. szeptember 22. - Kultúrpart

Tehát elváltak útjaink, a Litera a Keleti Károly utcába költözött, minékünk viszont nem csak egy egyszerű iroda kellett. A Kultúrpart ugyanis nem csak impresszumában hirdeti függetlenségét, hanem sajna vagy nem, de mindenféle alapítványi, pályázati mecenatúrai, vagy tudomisén miféle pénzektől független, ezért magának kell összetalicskáznia a betevőt. - Ezen a héten a Kultúrpart szerkesztősége írja nálunk a műhelynaplót, az elsőt Kalmár András.

Te cigizni akarsz?

2014. szeptember 14. - Bacsó Flóra

A gyerek végigalussza a levest és a főételt, a desszertnél felébred és mosolyog. Gagyog, beszélget, a nagyszülők büszkén bólogatnak, igen, ilyen jó természetű a gyerek. - Bacsó Flóra szabadnaplója vasárnapról.

Vele szentül élek

2014. szeptember 13. - Bacsó Flóra

A gyerek rajtam alszik, kendőben. A vonósok harmadjára játsszák ugyanazt, amikor megérkezik a menyasszony. A polgári szertartás is a pici, tiszta szagú templomban van. Fakazettás a mennyezet, hímzett terítő a szószéken. Az anyakönyvvezető hivatalos hangon felszólítja a házasulandókat, hogy hangosan feleljenek a feltett kérdésekre, majd törvényes házastársaknak nyilvánítja őket. - Bacsó Flóra szabadnaplója pétekről.

Titok

2014. szeptember 12. - Bacsó Flóra

Ideges leszek, megint nem fogom tudni elaltatni, megint beáll a hátam. Megbánom, hogy elindultunk. Rossz emberek vagyunk, hogy egy ilyen kisgyereket utaztatunk, mondom anyámnak, és már sírok. A táskájában turkál, megáll a keze a levegőben. Időben elindultok, akárhányszor kell, megálltok, az esküvőre megyünk veletek segíteni, miért lennétek rosszak? - Bacsó Flóra szabadnaplója péntekről.

Egyből elfonnyad

2014. szeptember 11. - Bacsó Flóra

Amíg a zöldségeket veszem, már csak dünnyög, hazafelé elalszik. Tolom a kocsit, már félúton járok, eszembe jut, hogy gondolkozhatnék is, most van időm, hét perc. Fáradt vagyok, nem tudok gondolkozni, valami mindig eltereli a figyelmemet. - Bacsó Flóra szabadnaplója csütörtökről.

Kéket vagy zöldet

2014. szeptember 10. - Bacsó Flóra

A zöld vidámabb, a kék jobban áll. Próbálgatom egyiket a másik után, sétálgatok bennük, elmegyek a hűtőpultig, veszek tejet, felvágottat. A kabát jó meleg, ez most a zöld, vajon elég meleg-e a kék is. Tudom, hogy ugyanolyan anyagból van, de felveszem azt is, visszamegyek a hűtőpultig, veszek vajat. Ez is elég meleg. Elképzelem, ahogy tolom a babakocsit a kék kabátban, aztán a zöldben, a zöldtől jobb kedvem lesz.  - Bacsó Flóra szabadnaplója szerdáról.

Képeket vetít a szeme elé

2014. szeptember 9. - Bacsó Flóra

Belekortyolok a kávéba, még mindig íztelen, milyen lenne, instant. Vécére kell mennem, közben hallgatózok, minden rendben. Beállok a kádba, megengedem a vizet, magamra kenem a tusfürdőt. Lemosom a habot, és akkor a gyerek üvölteni kezd, kiráz tőle a hideg és rohannom kell, fel kell marnom a gyereket az ágyról, magamhoz szorítani és értelmetlenségeket duruzsolni a fülébe. - Bacsó Flóra szabadnaplója keddről.

Sós kútba teszlek

2014. szeptember 8. - Bacsó Flóra

A rendelő ajtaja nyitva. Elnézést kérek a késésért, a doktornő rosszallóan néz, időben jöttünk, csak rossz helyre, magyarázom, de így is rosszallóan néz. A gyerek mosolyog. Na, nem sokáig leszel ilyen jókedvű, mosolyog vissza az asszisztens. Tudom, hogy tapasztalatból beszél, de megharagszom rá, minek mondja. - Ezen a héten Bacsó Flóra írja a szabadnaplót.

Vakondék - Visegrad 4 projekt a JAK-táborban

2014. augusztzs 29. - JAK

A félelemről, ami a szüleinké, ahogy a hallgatás is, és hogy bennünk vajon ott van-e, kaptunk-e beültetett emlékeket, vannak-e kitalált emlékeink. A tűz-víz-repülő játékban például azzal provokálom a cseh-szlovák és lengyel fiatalokat, hogy a háborúra és a félelemre treníroznak minket. Fokozatosan paprikázódunk fel, jönnek a személyes posztrendszerváltási történetek. - A szemesi JAK-tábor pénteki napjáról Tóth Kinga számol be.

Tútótuk a retrót

2014. augusztus 28. - JAK

Nálunk nem volt véres a rendszerváltás, a beszélgetésből kitűnik: az ilyen események hiánya miatt nehéz meghúzni a cezúrát. A legjobban Fehér Renátó foglalta össze, miért kiemelkedően fontos a téma: az asztalnál ülők között bárha nagy is a korkülönbség: egyben megegyeznek, mindenki számára a legfontosabb dátum 1989. - A szemesi JAK tábor mai netnaplóját Braun Barna jegyzi.

Elő-október a JAK-táborban

2014. augusztus 27. - JAK

Közben kicsit elment a nyár is; reggel a sok esernyőről és a nyirkosságról egy októberi nap jutott eszembe. Mindez akár lelombozóan is hangozhatott, pedig az első percek idegensége után azért már megbarátkoztam az „új Szigligettel", meg hát egy tábort úgyis az emberek tesznek azzá, ami. - A balatonszemesi JAK Tábor mai naplóját Kerber Balázs jegyzi.

Szemeshús, avagy a magyar gasztronómia sötét oldala

2014. augusztus 25. - JAK

Az ifjúsági tábor első látásra régi iskolai táborok és középiskolai osztálykirándulások hangulatát idézi, ennek okán a Szigligettel kapcsolatos nosztalgiák helyét hamar valami egészen másféle nosztalgia foglalta el. - Ezen a héten a Balatonszemesen most zajló JAK-táborból olvashatják a netnaplót, az első, felvezető napról Kassai Zsigmond számol be.

Figyelmével kifelé fordul

2014. augusztus 3. - Kurdi Szabolcs

Van fent a neten egy videó (mai termés), amin két francia magához csalogat egy mókust élelmiszerrel, majd egyikük belerúgja az állatot a Grand Canyonba - nem tudok ennél szomorúbb metaforát elképzelni az isteni gondviselésre. - Kurdi Szabolcs befejező szabadnaplója vasárnapról.

Lakhedaimón városának szőkéi

2014. augusztus 2. - Kurdi Szabolcs

Törekedni kell a jóra - és megírni. Illusztráció: pitypangos mező; a sárga színtől a napsütésre, a jó boszorkányra, száz százalékos narancslére asszociálnak majd az olvasók és a szívükbe nyugalom költözik, gondataik a Nagy Fehér Madár köré csoportosulnak. - Kurdi Szabolcs szabadnaplója szombatról.

Negyvenöt fokban

2014. augusztus 1. - Kurdi Szabolcs

Reggeli csomag: esernyő, könyv, halálfélelem, derékfájás. Hopp, derékfájás nincs; úgy jövök hazafelé, hogy nőttem tíz centit, embernek érzem magam, ez merőben új érzés: vihar előtti csend. Reméld a jobbat és készülj a legrosszabbra; cicamama azt mondta a két kiscicának, hogy tanulni, tanulni, tanulni. De mit? - Kurdi Szabolcs szabadnaplója péntekről.

Nyomtatok egy másikat

2014. július 31. - Kurdi Szabolcs

Vannak olyan banális esetek, amikre nincs életbölcsesség; például hogy felszállsz egy marhavagonra (hatvanöt év felett ingyenes) és aztán sokat dolgozol, mert ha valami szabaddá tesz, akkor az a munka, de aztán végül olyan szabad leszel, mint a madár, dolgoznod sem kell többet. - Kurdi Szabolcs szabadnaplója csütörtökről.

A teknős és a nyúl

2014. július 30. - Kurdi Szabolcs

Egy év kellett, míg megtanultam hazajönni; amíg megtanultam, hogy a lakás azért van, hogy otthon legyek benne. A nyúlüreg a nappaliban van: ha elhúzom könyvespolcot, akkor jobban hozzáférek. Tegnap lementem és némi mászás után a négyes metró mozgólépcsőjén találtam magam - még jó, hogy átadták, a fene sem akar mászkálni félkész metróalagutakban. - Kurdi Szabolcs szabadnaplója szerdáról.

Lassan úszik felfelé

2014. július 29. - Kurdi Szabolcs

Görögországban akkor számít egy kecskegida felnőttnek, ha kihullik a hegyes szemfoga; nem tejfog, ezért megesik, hogy egyes kisgidák téglával kiverik a fogukat - de ezek a kisgidák buták, mert azt hiszik, hogy elég erősek és elég vidámak, nagyokat szökdécselnek az elkerített zöld pázsiton... - Kurdi Szabolcs szabadnaplója keddről.

Eltávolodnak a külső

2014. július 28. - Kurdi Szabolcs

Ha tudnánk beszélni, sem lenne mondanivalónk egymásnak, ezért sem erőltetjük; én nem erőltetem, maradjunk annyiban - most mondjam azt, hogy ne erőlködj, fiam? Mondjam azt, hogy jó lesz, de aztán nem lesz jó? Hogy megkeseredik a méz és savóvá érik a tej? - Szabadnapló pályázatunk eheti szerzője Kurdi Szabolcs, az ő naplóját olvashatják hétfőről.

Moha és OZMO

2014. július 26. - FISZ

Csak kapkodtuk a fejünket, de Tolnai Ottónak több perces vallomásai végén mindig sikerült felvennie a korábban elejtett fonalat. Szóba kerültek isztambuli élményei, ritka halina kötésű könyvei, Hantai Simon festészete, Áprily Lajos költészete, sőt még a mohákhoz fűződő különleges viszonya is. - A FISZ tábor szombati napjáról Bajtai András írt naplót.

Esőkutya

2014. július 22. - FISZ

Kis pihenőnk miatt mi érkeztünk meg utoljára a mogyoróhegyi kempingbe a FISZ-tábor nulladik napján. Már elkezdődött az 1-es faház belakása, „épül" a kihelyezett FISZ-iroda, szerveződik a büfé, plakátokkal telnek meg a hirdetőtáblák...  - A FISZ-tábor nulladik napjáról Porczió Veronika írt naplót.

Csusza

2014. július 18. - Litera

A címre, a naplóéra. A csusza sokféle, ping-pong és tészta, túrós. Vagy a nap maga (túrós szintén.) Ahogyan megcsúszik egy délidő. Finom hangot ad, cikkan akár a pohár. A Fény utcai piacon huppanok le Újlaky Dini mellé. Negyed óra, épp-pohár sör, aztán megyek. Így fogalmazok. – A mai Litera-naplót Jánossy Lajos írta.

Jó helyen, jó emberekkel

2014. július 17. - Litera

Először a szigorúbb, "belenézős" fekete-fehér kép volt a koncepció, amit aztán annyian szerettek, hogy a plakátok jelentős része eltűnt, majd rajongók falán kötött ki... - A Litera mai netanaplóját fotósunk, Valuska Gábor jegyzi, akinek a Margó Fesztiválra készített plakátjaiból nemrég kiállítás nyílt a Darling Kávézóban.

Arról, hogy mi az érdekes

2014. július 16. - Litera

Hogy is íratnék erről, mikor az egész annyira mindenen túlmutató, hatalmas valami, hogy szavakkal befoghatatlan, és közben annyira természetes, hogy minden róla lepötyögött szó nevetségesnek tűnik. - A Litera mai netnaplóját Szekeres Dóra jegyzi.

A szentek bevonulása

2014. július 15. - Litera

Szétteszem a kezem, nem segíthetek, aztán, hogy haladjunk, ne kelljen egész nap itt beszélgetnem vele, V-betűt formálok az ujjaimmal, ez ebben a városban egy ideje mindenre jó. Lám, ez is ordít tőle egy akkora Deutschlandot nyomban, hogy majd' szörnyethal egy elhaladó japán turistacsoport. - A Litera mai netnaplóját Keresztury Tibor jegyzi Berlinből.

Lábamhoz térdepel

2014. július 14. - Litera

Nyaranta szokás, hogy egy hétig belülről írjuk a naplót, Literások váltóban, vállaltam a kezdést, Marci a végét, az alapítók keretezik a hetet. - Ezen a héten mi, a Litera szerkesztősége írjuk a netnaplót, az első napot Csejdy András jegyzi.

Kövek a zsebben

2014. július 6. - Hulley Orsolya

Telefonál a nővérem, azt mondja, nem bírja olvasni ezeket a szomorú szövegeket, ugye a következő rész nem úgy végződik, hogy aztán Thomassal köveket rakunk a zsebünkbe, felolvassuk Az élet felént, majd megcsókoljuk egymást, és belegyalogolunk a Rajnába... - Hulley Orsolya befejező szabadnaplója.

Farsangéji gyónás

2014. július 5. - Hulley Orsolya

Gyönyörű a Rajna. Azt hiszem, rájöttem a trükkjére: nem folyóként, hanem tóként viselkedik. Azt játssza, hogy nem folyik, hanem áll. Derűs, nyugodt, nyájas. Az jut az eszembe a Rajnáról, amit a süteményekről mondanak, már a látványa is hizlal. Thomas vár a pályaudvaron, ünnepélyes arcot vág, muszáj nekem is. - Hulley Orsolya Szabadnaplója szombatról.

Hajnali részeg

2014. július 4. - Hulley Orsolya

Az arcomat a kezembe rejtem, és megkérem a részeget, hogy ne meséljen a mamájáról, ne beszéljen hozzám. Csöndesen ülünk egy darabig, én merengek, ő pedig úgy tesz, mintha merengene. Nem bírja sokáig, azt mondja, nem normális dolog hajnalban józanul egy padon ülni, nem is vagy részeg, mi vagy te, valami művész, kérdi. - Hulley Orsolya Szabadnaplója péntekről.

Hazagondolás

2014. július 3. - Hulley Orsolya

A hazavágyódásnak egyetlen mérhető tulajdonsága van, az erőssége. A hazavágyódás az összes általam ismert érzés közül a legegyszerűbb érzés. Délután mesélek erről Thomasnak. Kitűnő példát találok, a Lassie hazatérttel igyekszem bemutatni, miként szenved egy magyar nő, ha elszakítják a hazájától. - Hulley Orsolya Szabadnaplója csütörtökről.

A gonosz Ursula

2014. július 2. - Hulley Orsolya

A borítékot teljesen összefirkálták, tele van monogramokkal, dátumokkal, kérdőjelekkel. „Nem a miénk, de akkor kié?" – kérdi az egyik kolléga. Az enyém, te szerencsétlen, az enyém, az enyém. Senkinek sem tűnt fel a nevem. Igaza lesz ennek az Ursulának, lehet, hogy tényleg nem létezem. - Hulley Orsolya szabadnaplója szerdáról.

B. G. meglátogatása

2014. július 1. - Hulley Orsolya

Thomas kinyit egy kis kertkaput, hirtelen egy másik világba jutunk, aprócska kert, melynek közepén szökőkutacska csobog. Kedvesen köszöntünk egy kertben pihenő haldoklót. Az anya a harmadik szobában fekszik, gyönyörű nő, fekete szeme van. Olyan fekete a szeme, hogy nem látom a pupilláját. - Hulley Orsolya szabadnaplója keddről.

Paula Schultz botlatóköve

2014. június 30. - Hulley Orsolya

Aztán megálltak Paula Schultz botlatóköve fölött, az öregasszony összegyűjtötte a nyálát, és leköpte Paula Schultz botlatókövét. A férfi kereste a tekintetemet, a nő nem, mentek tovább. Lehet, hogy csak véletlen volt. - Ezen a héten Szabadnapló pályázatunk új választottja, Hulley Orsolya írja a netnaplót.

A Valószínűtlenség Hegyének meghódítása

2014. június 29. - JAK műfordító tábor

Első bejegyzésemben azt írtam, a JAK műfordító tábor képes olyan fórummá válni az alatt az idő alatt, amíg tart, ahonnan lehetetlen ugyanúgy távozni, ahogyan odamentünk. Úgy látom, ez a legtöbbeknél érzelmi ügy is, és én sem vagyok vele másként. Az alábbiakban szappanbuborékokról és a Valószínűtlenség Hegyének meghódításáról szeretnék röviden beszélni. - A JAK előző hetekben Kisorosziban tartott műfordító táborának szervezői és résztvevői írják a naplót most a Literán. L. Varga Péter bejegyzését olvashatják.

netnapló

Kétéves leszek én...

2014. június 22. - Átrium Film-Színház

S noha még csak kétéves leszek én, felelős felnőttként gondját viselem alkotónak, beszélgetőtársnak, egyszeri látogatónak, és állandó nézőnek egyaránt. E budai szegleten, adok és kapok, ami papírnyelven annyit tesz: befogadó színház vagyok. - Az Átrium műhelynaplójának befejező darabja.

Mennyire vonzó a sötét színpad, a kongó nézőtér?

2014. június 21. - Átrium Film-Színház

A színfalak mögötti munka azonban nem szűnhet meg, az épület üzemeltetői, a minden titkot ismerő munkatársak ugyanis már készülnek a következő évadra. - Az Átrium mai műhelynaplójából kiderül, mi is történik egy színházban nyáron.

„Nem öncélú a módosítás”

2014. június 20. - Átrium Film-Színház

A rendezői koncepció szerint el kell felejteni, hogy ez egy 1973-as színdarab 1983-as Broadway-feldolgozása, a sztori és a figurák adottak, nekik itt, ma, most, nekünk, hozzánk kell érvényesen beszélniük. - Az Átrium műhelynaplójából minden kiderül Az Őrült Nők Ketrece készülő, nagyszabású előadásáról.

Sós vagy édes a nyár?

2014. június 19. - Átrium Film-Színház

Az Átrium mai műhelynaplójában ma az Átriumklorid című előadás két női alkotója - Bíró Krisztát és Néder Panni –mesélnek arról, mit jelent számukra, színházi emberek számára a nyár.

Enikőben nem lehet csalódni sem a színpadon, sem az életben

2014. június 18. - Átrium Film-Színház

Az Átrium mai műhelynaplójában Börcsök Enikővel, az Átriumban látható W. úr című darab főszereplőjével olvashatnak egy beszélgetést.

Tápoldat csepegtetve

2014. június 17. - Átrium

Mint derült égből... És akkor zutty! Hoppá! Miazhogy! A kutya pedig stenk! Döbrögi pedig há-há-há... - Az Átrium Film-Színház mai netnaplóját a TÁP-produkció fázisbemutatójáról, a Lúd Zsolt és kutyája, Mattyi című darabról írta.

A Bauhaus szerelmesei

2014. június 16. - Átrium Film-Színház

Tudták, hogy a húszas-harmincas években hazánkban akkora érdeklődés övezte a filmeket, hogy a mulatókból és a színházakból alakítottak át épületeket, hogy vetíteni tudjanak a filmre éhes közönségnek? Ám az akkori Átrium-ház már kifejezetten mozinak épült, ami akkor egy elegáns, luxus helynek számított. - Ezen a héten az Átrium csapata írja a netnaplót.

Egy cím születése

2014. június 9. - Kiadók a Könyvhéten

A Könyvhét alkalmából ezen a héten hét kiadó írja a Literán a netnaplót. A következő napokban a Koinónia, a Gondolat, az Ab Ovo, a L'Harmattan, a Typotex, a Cartaphilus és a Prae-Jak naplóit olvashatják. Elsőként az erdélyi Koinónia Kiadó naplóját Zágoni Balázs jegyzi.

30 fok felett

2014. június 7. - Veres István

Nem szeretem, ha a sör túl van hűtve, sem azt, ha szobahőmérsékletű, meg azt sem, ha nagyon szénsavas, de azt sem, ha pangott. Akkor szeretem a legjobban, ha pont jó, és valami azt súgja, ezzel nem vagyok egyedül. - Veres István szabadnaplója szombatról.

netnapló

Jön a dagály

2014. június 6. - Veres István

Szögezzük le tehát: aki évente semmit nem hajlandó tenni azért, hogy bikinialakra tegyen szert, az vagy kém, vagy elmebeteg, vagy anarchista, szóval mindenképpen egy eltaposni való féreg, egy szennyfolt a társadalom lanolin-illatú fehér paplanszövetén, de legenyhébb esetben is egy aljas imperialista csirkefogó. - Veres István szabadnaplója péntekről.

A rózsaszín néni

2014. június 5. - Veres István

Pedig nem rosszindulatból csinálnám mindezt, csupán zavaromban nem merném azonnal neki szegezni a kérdést: mi ez az egész rózsaszín szarság? Miért nem lehet normálisan kinézni? Miért nem tetszik sötét posztókabátot hordani meg kasmírkendőt, mint a többi mainstream idős hölgy? - Veres István szabadnaplója csütörtökről.

Petrezselyem és futball

2014. június 3. - Veres István

Mielőtt a zűrzavar megkezdené dolgos mindennapjaink elkáoszosítását, megjegyezném, hogy a zöldség mifelénk, (mondjuk így: a környéken), a petrezselyem szinonímája. A petrezselyem leveleit pedig úgy hívjuk: a zöldség zöldje.  - Veres István szabadnaplója keddről.

Netnapló

Tudnak rólam

2014. június 2. - Veres István

Talán ott veszett el minden, amikor egyszer nyaralni mentünk a nagyszülőkhöz, reggel pedig, miután rántottát kértünk (mert szerettük), közölték velünk, hogy ezt CSAK hagymával lehet csinálni, ezért mi is így kapjuk, jó étvágyat. Volt is nagy bőgés. - A Litera Szabadnaplóját ezen a héten Veres István írja.

Kettő

2014. május 24. - Pagony-Tilos az Á Könyvek

Pedig régesrégen, valamikor a Könyvesztivál előtt, emlékszem, akkor még pallérozottan kommunikáló bölcsészek voltak, ha ez ma már nem is látszik rajtuk annyira. Az utóbbi időben kizárólag könyvcímek, oldalszámok és indulatszavak bírják elhagyni ajkukat meg remegő kézzel csapkodott klaviatúrájukat, se köszönés, se semmi. - A Pagony-Tilos az Á Könyvek mai műhelynaplóját Dániel András írja.

Végtelen spagetti

204. május 23. - Pagony - Tilos az Á Könyvek

De most már indulnom kell – gondolta Gergej –, én szeretnék előbb odaérni, ma én akarom Andrej kávéját elkészíteni a Pagonyban, közös dolgozónkban, szórakozóhelyünkön, szellemi műhelyünkben, konditermünkben. -  A Pagony pénteki műhelynaplóját Grancsa Gergely és Fekete András írják.

Amíg zötyögünk

2014. május 21. - Pagony-Tilos az Á

Régebben kéjes örömmel töltött el, ha arra a kérdésre, te mit csinálsz, egyszerűen azt válaszoltam, hogy bölcsész vagyok. Ez rettenetesen megzavarta a legtöbb embert, mert a) az meg mi, b) mit kell azon csinálni c) nem meri kimondani, hogy az a léhűtés metaforája. - A Pagony- Tilos az Á Könyvek műhelynaplóját szerdáról Győri Hanna írja.

netnapló

Régi és mai veszedelmek

2014. május 18. - Várad folyóirat

Hétfőn a hívek – papjuk többszöri felékérése ellenére – csak éjfél után hagyták el az Isten házát, de körülvették, és imádkozva, énekelve tiltakoztak a rombolás ellen. A történteknek hamar híre ment, a város lakossága – vallásától, nemzetiségétől függetlenül – szoldaritást vállalt a katolikusokkal. – A Várad folyóirat befejező műhelynaplóját Szilágyi Aladár jegyzi.

Kavicsok a résben

2014. május 16. - Várad folyóirat

Kell egy jó adag eltökéltség ahhoz, hogy az ember a Múzeumok Éjszakája kedvéért lemondjon az Arsenal FA-kupa győzelméről, s még egy csipetrnyi, hogy a Barcelona-Atletico bajnoki döntőt is kihagyja. Valamivel könnyebb, ha bevallja: a Realt jobban szereti. - A Várad folyóirat műhelynaplóját péntekről Szűcs László írja.

A szatócsbolttól a vágóhídig

2014. május 15. - Várad folyóirat

Boltja a környék udvartereiben, szobakonyhás lakásaiban élő, nyugdíjas vagy többgyermekes famíliák támasza is, hiszen a doamnának van egy kitéphető lapú spirálfüzete, ahová a pénzes postás jöveteléig bejegyzi: kinek, miből, mennyi árút adott hitelbe a hónap folyamán. - A Várad folyóirat mai műhelynaplóját Szilágyi Aladár írja.

Expedíció a falak közé (1.)

2014. május 14. - Várad folyóirat

Jó sétálni a magasba meredő falak közt. Ha magára akar szedni az ember egy kis kellemesen szorongató melankóliát, a nyolcadik kerületi Dankó utca és a Mátyás tér környéke tökéletes helyszín. - A Várad folyóirat mai műhelynaplóját Potozky László írja.

Cinadógódric meg egyebek

2014. május 13. - Várad folyóirat

 Mától kezdve lazítás végett Rejtő Jenőt fedezzük fel újra magunknak. A közös rituálé első órájában megbizonyosodunk arról, hogy a pihentetőnek szánt, kamaszkorunkban olvasott Rejtő-szövegek egyike-másika – lehet, hogy a többsége – irodalom a javából… - A Várad folyóirat mai műhelynaplóját Szilágyi Aladár jegyzi.

Brassótól a borsóig

2014. május 12. - Várad folyóirat

Aztán Segesvár határában veszteglő katonai menetoszlop mellett gurulunk el, a technika kissé elavult, de fenyegető és puccos, ha ezt az oroszok meglátják, szerintem kiröhögnek bennünket. Még jó, hogy a lónyai légibázisnál van az a pár kanadai vadászgép, így mindjárt öntudatosabban szeli át az ember édes Erdélyét. - Ezen a héten a Várad folyóirat szerkesztősége írja a műhelynaplót. Az első napot Szűcs László jegyzi.

Free The Film

2014. május 11. - A38 Hajó

Ma már nehéz azt megmondani, hogy mi az eredeti. Illetve nem ez a kérdés. Ha kitalálsz valamit, azt már biztos más is kitalálta. Végtelen számú információ elérhető és sokszorosítható. Az hozzáadott érték ezeknek a rendszerezésében, tematizálásában, egymáshoz kapcsolásában van, illetve lehet. Hát remixre fel! - Az A38 Hajó műhelynaplóját ma Czabán György írja.

Néger akarok lenni!

2014. május 10. - A38 Hajóa

Nálam ez a betegség akkor kezdett aggasztó méreteket ölteni, amikor a hajó megnyitásakor egy eszméletlen fekete ördög olyan funkot nyomott, hogy kiégett az agyam. - Az A38 Hajó mai műhelynaplóját drMáriás - a hajó üzemorvosa jegyzi.

Lecke #1 és #2

2014. május 8. - A38 Hajó

Tehát, akár azt is állíthatom, hogy az A38 az életem elmúlt közel másfél esztendejének metaforája. A közeg, amiben benne vagyunk, mozog. Ezt tanultam az elmúlt másfél évben. Jó lecke. Köszönöm, bárkitől is kaptam. Fentről, lentről, kintről, bentről. - Az A38 Hajó mai műhelynaplóját Németh Róbert írja.

Hagyni a dagadt ruhát magára

2014. május 7. - A38 Hajó

A közönség – akár egy parkban – háttal egymáshoz támasztott székeken ülve beszélgetett, múlatta az időt. Ki gondolta, hogy ennyire otthonos tud lenni a mosókonyha? Az angol egyenesen woman-house-nak mondja a mosodát. A mosoda, mint női tér, territórium. A mi kis mosodánk: az egyik nő festette, a másik beszélt róla, a harmadik énekelt, míg mi időztünk. - Az A38 Hajó mai műhelynaplóját Horváth Judit írja.

Szárazon már nem úszom meg

2014. május 6. - A38 Hajó

Ahány szertartáson csak részt lehet venni itt, részt vettem én mindegyiken, nem is sejtenétek. Múlt, jelen és jövő összefolyik, - zúdul, - csordogál. - Ezen a héten az A38 Hajó csapata írja a műhelynaplót a Literán. A második napról Artner Szilvia Sisso számol be nekünk.

hetedHÉT

2014. április 20. - Szabó Imola Julianna

Pihegős és nyűgös reggel. Akár egy hétfő. Mint a vándorcirkusz utolsó napja a városban. Betűnként bontom a sátrat, zárom ketrecbe a mondatokat. Hiszen vége, ez a hetedik nap. - Szabó Imola Julianna szabadnaplójának befejező darabja.

halHATatlanság

2014. április 19. - Szabó Imola Julianna

Fogom-e látni öregen a gyerekeim? Látni, ahogy megőszülnek, fájó háttal dőlnek a széknek, és ráncos szájukban forgatják a falatot? Adtak-e annyi időt, és egyáltalán szabad-e annyi ideig itt lenni? - Szabó Imola Julianna naplója szombatról.

netnapló

FölÖTt

2014. április 18. - Szabó Imola Julianna

Kihúzva a lélek meleg és erős szögeit. Krémezni az arcot, hátha visszaugrik soha nem volt alakzatra. Futni a ház körül, hátha comb lesz a láb tetején. Vagy csak elengedni egy félrecsúszott mondatot, amit begobozódik a foggóc fölé. - Szabó Imola Julianna szabadnaplója.

netnapló

NÉGYvégtag

2014. április 17. - Szabó Imola Julianna

A reggeli ég az esti is. Mintha beragadt mutató lenne a test. Ma valahogy nem öregszik semmi sem, minden inkább elmúlik, minthogy megöregedjen. - Szabó Imola Julianna szabadnaplója csütörtökről.

HáromszáznegyvenHÁROM

2014. április 16. - Szabó Imola Julianna

Krémest ettem műanyagvillával, és két összetolt forgószéken aludtam ebéd után. Ő addig egy hatalmas füzetbe firkálta az írógépek sorszámait. Erika 343. Erre emlékszem. Fossárga színe volt, és kegyetlenül ramaty kattogása. Imádtam. Beragadtak a billentyűi. Sorra nyomkodtam le őket, majd, ha már mind betapadt, akkor körömheggyel kapirgáltam felfelé. - Szabó Imola Julianna szabadnaplója szerdáról.

netnapló

KETTŐért

2014. április 15. - Szabó Imola Julianna

Azóta azt szeretem nézni, ahogy ők alszanak. A szuszmatoló csendet, amiben levegővételenként hívódik elő az arcom és a testem. Rövidke három órák két etetés között. Karcsú percek egy gyors pisi előtt. Ennyi maradt. És ez sem érne semmit a zsivajuk nélkül. Ők a hús, én csak a csont. - Szabó Imola Julianna szabadnaplója keddről.

netnapló

mEGGY

2014. április 14. - Szabó Imola Julianna

Végül a takonyról beszélünk. Hogy az eső az a halottak taknya-e? Egy ideje szerepet cseréltünk már. Én kérdezek ilyeneket, ő meg válaszol. Szeretem a válaszait. Átsegítenek az időn. Határozottan kijelenti, hogy lehetetlen. Mert az eső az az ég könnye. És nagyapának biztos, hogy van távcsöve. - A Litera Szabadnaplóját ezen a héten Szabó Imola Julianna írja.

Multi21

2014. április 10. - Ambroozia

A kiadóban is fontos események. Virtuálisan, mondom, virtualitás. Se szerkesztőségi szoba, se kiadói helyiség, az egész lebeg, ugyanakkor konkrét, megfogható könyvekben ölt testet, létezésünk konkrétan virtuális. Konkrét, hogy a Bécsből Budapestre Győrön át tartó railjet kalauza is besegít, ha könyveket adunk a vonatra fel... - Az Ambroozia mai műhelynaplóját Sütő Csaba András jegyzi. 

Három liter ólmozatlan

2014. április 9. - Ambroozia

Hazaugrom. Vagyis gördülök. Azaz a kocsi gördül velem – vagy hogy is van ez. Szakmai ártalom, ennyi – tizen-mennyi? – év korrektori-lektori munka az agyamra ment, ezt nem először veszem észre. - Az Ambroozia folyóirat mai műhelynaplóját Király Farkas írja.

Tinifilmek, csöcsszámlálás, slam és a többi

2014. március 28. - DEIK

Pop vagy szub? Mainstream vagy underground? Magaskultúra vs pop vs szub vs poszt vs... belevesztem a sok kultúrába és a terminusok örvényébe. Ilyenkor szokott elfogni az érzés, hogy semmiről nem akarok gondolkodni egy napig. - A DEIK műhelynaplóját ma Szatmári Rita írta.

Mostanában leköt a költözés

2014. március 26. - DEIK

Szerette ha körülöleli a társaság, s ő is a hullámzó egész részévé válik. Noha az irodalmi körünk tagja volt, de egyetlen, nagy könyörgésre belőle kisajtolt novellán kívül sosem ragadott klaviatúrát. - A DEIK mai műhelynaplóját Asbóth Balázs írja.

Cetszex, cset & gender

2014. március 25. - DEIK

A testről való gondolkodásban szinte sosem jutok a bőrnél tovább. Amikor Borbély tanár úr hatására megpróbáltam a testről verset írni, csupán a receptorokig és a bőrön ejtett sebekig jutottam el. Különösen fontosnak tartom a külsőségeket, elvégre azok határoznak meg majdnem mindent, függetlenül attól, hogy ez helyes-e vagy sem. - A DEIK műhelynaplóját ma Horváth Imre Olivér írja.

Mint szkarabeusz elgörgetni a piszkot

2014. március 24. - Debreceni Egyetem Irodalmi Kör

Ideje lenne munkához látni. Több folyóiratnak ígértem mostanában írást, a történetek mind itt vannak már a fejemben, lassan bekövesednek, ideje lenne kibányászni és megírni őket. Tegnap írtam fél oldalt. Kevés. - Ezen a héten a műhelynaplót a Debreceni Egyetem Irodalmi Kör tagjai írják, az első szöveget Somogyi Tibor jegyzi. 

Végig fotózni a Stefánián

2014. március 23. - Gera Márton

Kell ez az utcai fotóművészet, keresni újabb fotósokat, azt mondják, amit látnak, nem állítgatnak, csak lövik a képet. Lehet, soha nem látjuk az eredményt, ha nem borítja fel macska a dobozt, nem üt ki tűz, hasonlók. - Gera Márton befejező szabadnaplója.

Lóval a parkban

2014. március 22. - Gera Márton

Olyan jó idő lett, menni kell a lovakkal a parkba, nagy köröket tenni, nevetségesen komolyan, ahogyan csak Forman tudta ábrázolni. Csak ló kellene meg park. Szénanátha nem. Most jött, és kész folyamat, amikor érzem, kezdődik, reggel viszket az orr, kétszer annyi zsebkendő a nadrágba, vigyázz, kész, rajt, ki az utcára. - Gera Márton szabadnaplója szombatról.

Körbe-körbe, unalomba

2014. március 21. - Gera Márton

Tudom, a sportért rajongani kell, megveszni, hazaérni a Wimbledonra, és nagyon idegesnek lenni, ha elmegy az adás, ordítani, lenyugodni, őrjöngeni, örülni, káromkodni, minden érzelem két óra alatt, aki meg nem szeretni, így járt, mások nézik. - Gera Márton szabadnaplója péntekről.

Túl a baráti Óperencián

2014. március 20. - Gera Márton

De még így se megy, nem tudok késni, szokták mondani, úriember késik, így már tudom, minek ne nevezzen magam, húsz perccel a kezdés előtt érek, ami borzalmas. Állok és téblábolok, beülni még nem lehet, kellemetlen érzés, mintha lenne bármi keresnivalóm is itt. Nem csak annyi lenne a feladat, nézd meg, írd meg, add le, viszlát. - Gera Márton szabadnaplója csütörtökről.

Nem szappan és nem opera

2014. március 19. - Gera Márton

A sorozat nagy élmény, hozzá kötnek emlékek, hol néztük, kivel és hányszor. Úgy mondják, darálni, ha valaki hamar megnéz egy évadot. Szép szó, olyan idilli, tudnám, mikor menne. Ma befejeztem a House of Cards első epizódját. Nézném én a többit is, csak hát a darához idő kell. - Gera Márton szabadnaplója.

netnapló

Penészes penésztelen

2014. március 18. - Gera Márton

Van ott hegy, kert, almás, krumpliföld, lehet százféle főzelék, én mégis a töltött csirkét kérem. Előbbi egészségesebb, hogyne, de ez maradt meg, tálban, mellette a köret, uborka a kertből, nem, soha nem tudnám megcsinálni. Ez a nagyszerű az egészben, lehet rá úgy tekinteni, mint egy épületre, megcsinálta, mestermű, netán nem. Majd elfogy a mestermű. - Gera Márton szabadnaplója.

Süss fel, nap!

2014. március 17. - Gera Márton

A Litera 2012 után idén is meghirdette Szabadnapló című naplópályázatát, amelyben minden hónapban lehetőséget kap egy a szerkesztőség által kiválasztott pályázó, hogy egy héten át írja a Litera netnaplóját. Első választottunk Gera Márton, az ő írásait olvashatják. 

A Magyar Film 12 pontja

2014. március 15. - Daazo

A Daazo büszke a függetlenségére. Büszkék vagyunk a magyar filmre. És büszkék lennénk, ha a magyar film független lehetne, ezért március 15-i netnaplónk alkalmából arra vállalkozunk, hogy megírjuk a Magyar Film 12 pontját. Nem követelünk, inkább kívánunk vagy ha úgy tetszik, javasolunk. - A Daazo csapatának műhelynaplója.

Eközben Északon

2014. március 14. - Daazo

Negyedik napomra ébredek egy pozsonyi hotel harmadik emeletén. Gyors készülődés, WOSH-ok névjegykártya gyanánt bepakolva, egy kis bosszúság a lomha internet miatt a reggeli kávé felett, gyors 'dovidenia' a portásnak, és már indulok is a Visegrád Film Forum főhadiszállására. – A Daazo mai műhelynaplóját Pozsonyi Janka írja.

A legrövidebb nap

2014. március 13. - Daazo

Szerencsésen indul a munka, a belgák szeretnek magukról gondoskodni, se repülőjegyet, se hotelt nem igényelnek, majd ők mindent intéznek és szólnak, hogy mi a helyzet. A következő évi Friss Hús nemzetközi programjába csak belga filmeket lehet majd nevezni. Én szóltam. - A Daazo csapatának mai műhelynaplóját Mocanu Attila írja.

Álom nyomdai kivitelben

2014. március 12. - Daazo

Felébredés, visszaalvás, kapkodás, tekerés, megbeszélés, emailezés, gépelés, egyetem. Jajj, ez így egy unalmas szerdának hangzik, pedig egyáltalán nem volt az. - A Daazo csapatának mai műhelynaplóját Csobod Luca írja.

Work is not a job

2014. március 11. - Daazo

Több mint háromszáz rövidfilmet néztünk végig az elmúlt héten. Egy film legalább három szempáron ment keresztül mire megkapta végső pontszámát. A jelentkezők névsorát végignézve felfedeztem néhány ismerős nevet, köztük egy olyan rendezőét, akitől öt évvel ezelőtt még az iskolában tanultam. Ez azért elég izgalmas. - A Daazo.com mai műhelynaplóját Szűcs Nóra jegyzi.

Rövidfilm, mozi és gyerekek

2014. március 10. - Daazo

Andrzej Wajda inkább lengyelül szeretne telefonos interjút adni. Van, aki sajtóvetítésre jönne, de nem jó neki az időpont - hogyan nézhetné meg a filmet, kérdezi. A Cannes-i Filmfesztivál sajtóirodája kéri, küldjem el a tavalyi írásaimat, hogy idén is akkreditáljanak. - Ezen a héten a Daazo.com csapata írja a műhelynaplót, az első szöveget Deák Zsuzsanna jegyzi hétfőről.

Fasírtban

2014. március 2. - JAK Füzetek

A JAK-füzetek kiadásért felelős egyik személyként belekerülök ebbe az egész naplóügybe. Holott, amikor ki kell lépnem a kritikaírás területéről, mindig aknamezőre lépek. Főleg, ha naplóról van szó. Valószínűleg én is azok közé tartozom, akiknek unalmasan telnek a vasárnapjai: munkával. - A JAK Füzetek befejező műhelynaplóját Gaborják Ádám írja.

Pihenő

2014. március 1. - JAK Füzetek

Sabbath Shalom. Belső békét kívánok magamnak erre a napra.Ez klasszikus értelemben nem munkanap, de mivel a lányok nem a gyárakban, hanem otthon vannak egész nap, így vetekszik mondjuk egy durva hétfővel. - A mai műhelynaplót Szabó Péter, a JAK Füzetek borítótervezője jegyzi szombatról.

A véletlen Kafkától a mezei Pallagig (a portré útja)

2014. február 28. - JAK Füzetek

A poliszémia terhe, írom, és arra gondolok, hogy a kép, amelyet kiállítunk (magunkról vagy másról), elbizonytalanítás formájában veszi magához az energiát. Részben. Egyszer például arcokat akartam. Kevesebb absztrakciót. Ebben a szellemben álltam a tűfilccel a tükör elé. - A JAK Füzetek mai műhelynapóját Borsik Miklós írja és rajzolja.

Cirfandli

2014. február 27. - JAK Füzetek

Az egyetem kijáratánál megállítanak az elsősök, akiknek a múlt félévben világirodalmat tanítottam: azt mondják, hogy hiányzom, én meghatódom, és többször is gyerekeknek szólítom őket. - A JAK Füzetek műhelynaplóját csütörtökről Balajthy Ágnes írja.

Zoli

2014. február 26. - JAK Füzetek

Teleírok néhány sticky note-ot fél és egész mondatokkal, majd a kis sárga papírkákat a képernyőn ide-oda tologatva próbálom megtalálni a tökéletes sorrendet. Ott tartok, hogy nagyjából két hétre való mély gondolati tartalmat gyűjtöttem össze. - A JAK Füzetek mai műhelynaplóját Mán-Várhegyi Réka írja.

Frankl Aliona fotónaplója 4.

2014. február 20.- Frankl Aliona

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Frankl Aliona fotóit láthatják. A negyedik napon a Kritika és a Playboy című lapoknak készült képeket közöljük, Kertész Imréről, Spiró Györgyről és Krasznahorkai Lászlóról.

Koncertek szombat este

2014. február 15. - Trafó

Délután két hangbeállás között beugrottam 7 gramm Mi Lan Xiangért a Flying Birdbe a legjobb dancong teáért, amit ittam életemben. Ha valaki utánajár ennek, sokkal többet nyer, mintha részletesen leírnám a napomat. - A Trafó műhelynaplóját szombatról Halmos András írja.

#YOLO-nap @ TRAFÓ

2014. február 14. - Trafó

... szóval nem gondoltam volna a tavalyi finn őszben, hogy a HOP Helsinki táncos minifesztiválja után a Liliom utcába irányít majd a sors. Tulajdonképpen vissza. Mert bár hivatalosan csak két hónapja vagyok stábtag, azért nem ismeretlenek a Trafó-lépcsők. - A Trafó műhelynaplóját péntekről Kovács Andrea írja.

Reptér, taxi, Cut Hands

2014. február 13. - Trafó

Eddig sosem úgy képzeltem el, hogy emberileg is kapok valamit tőle. Itt mégis így van, elmosódik a határ a munka meg a személyes kis életem között. Mondhatni eltűnőben van: jó hír. - A Trafó műhelynaplóját csütörtökről Mechiat Zina írja.

Színészek és mítoszok

2014. február 12. - Trafó

A művészeken, újságírókon, kritikusokon túl a munka másik részét a közönséggel való bíbelődés teszi ki. Az egészben talán ők a legizgalmasabbak, mert amikor már azt hiszed, hogy rögtönzött közvélemény-kutatásaidból ki tudsz végre bogozni valami törvényszerűséget, akkor mindig meglepnek valamivel. - A Trafó műhelynaplóját szerdáról Szandtner Veronika írja.

Az ápolónő

2014. január 26. - Noran Libro

Az van, amivel kezdtem: Műhelynaplót kell írnod! Ki az ágyból, már haza vittél. Városi ember vagyok, falun élek. Ő pedig a művésznő, aki nem él falun. -  A Noran Libro Kiadó befejező műhelynaplóját olvashatják vasárnapról, Kőrössi P. Józseftől.

Kék osztriga

2014. január 19. - Hajtűkanyar

Felveszem a szívszemüvegemet, minden évben újat, valahogy minden fesztiválon eltünteti az aktuálisat egy fiú. Hölgyem, talán most már ne kísérletezzen tovább, biztosra megyünk, át egy tuti helyre, pezsgőt rendelünk és osztrigát. - A Hajtűkanyar befejező naplóját Kupa Júlia és Tallér Edina írják.

Beragadt

2014. január 17. - Hajtűkanyar

Nem tudok naplót írni, vagy inkább nem akarok. Ha emiatt teljesen elfelejtem ezt a napot, vagy bármelyik másikat, nem zavar. Ami fontos, az úgyis megmarad, mert beragad. Attól emlék, hogy emlékszem rá. Amire nem emlékszem, nem hiányozhat. - A Hajtűkanyar csoport netnaplóját péntekről Palágyi Ildikó Brigitta írja.

vizelet, szeppuku, tulipán

2014. január 16. - Hajtűkanyar

Ahhoz, hogy író legyek, meg kell mutatnom a belsőmet, mondja K.E., a legbelsőbb belsőmet, lehántani a burkokat, a héjakat a hagymáról, a hájakat a hasfalról, aztán bumm, ott a lényeg. Ki a fene tudja a belsejét kifordítani? A szamuráj gondosan előkészített szertartás keretében precízen felvágja a hasát. - A Hajtűkanyar csoport netnaplóját csütörtökről Somogyi Aranka írja.

Napi férfi

2014. január 15. - Hajtűkanyar

Az olasz férfiak havonta 2,5 alkalommal sírnak. A magyar férfiak talán naponta 2,5-ször nevetnek, nem tudom. Ez csak egy szerda megint, kint valami tavaszos langy mocorgás van, de belül morcos, tespedt tél. - A Hajtűkanyar csoport netnaplóját szerdán Kocsis Noémi jegyzi.

Ez csak egy este

2014. január 14. - Hajtűkanyar

Nem szeretem a naplóírást. Illetve de, én mindent szeretek, csak nem írok naplót, ha nem muszáj, mert megjelöli a percet, órát, napot, történettel. Mintha csak az enyém lenne az idő. - A Hajtűkanyar csoport netnaplóját keddről Tallér Edina írja.

Netnapló extra - Dixi és alétheia

2014. január 2. - Tábor Ádám

...én pedig épp ekkor, a hatvanas-hetvenes évtized fordulóján cirka másfél éven át hetente többször szinte egész nap együtt voltam Bereményivel... - A szerkesztőség válogatásában felelevenítjük 2013-as legkedvesebb netnaplóinkat. Mára Tábor Ádám 2013. november 19-ei naplóját ajánljuk.

Netnapló extra - Túlélsz, vacak

2014. január 1. - Szőnyei Tamás

Sóhajnak beillő szózat egy ismeretlen rendeltetésű papírdarabhoz,* mely a történelem viharain keresztül szép csöndben meglapult egy limlommal teli ládikóban... - Az év végére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük idei legkedvesebb netnaplóinkat. Mára Szőnyei Tamás 2013. június 2-ai naplóját ajánljuk.

További találatok