hirdetés

Keresési eredmény a(z) „abody rita” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Képmegnyitás

Képmegnyitás – Horváth Éva Mónika képeihez

2018. december 10-én, hétfőn 20 órától hét szerző „nyitja meg" ez alkalomra írt történetével Horváth Éva Mónika kiállítását a Nyitott Műhelyben. Az idei képmegnyitók: Abody Rita, Berta Ádám, Legát Tibor, Nagy Márta Júlia, Takács Ferenc és Vass Norbert.

kreatív írás fiataloknak

A Tranzitból indul a Penna

„Oly módon szeretnénk egyszerre élvezetes és kifejező, önkifejező és szuggesztív szövegeket létrehozni a gyerekekkel, hogy ne tanításnak, hanem élvezetes játéknak, saját személyes világuk és életterük kiterjesztésének éljék meg a produktumok létrehozását” – 10-15 éves gyerekek számára indít kreatív írás tanfolyamot Penna címen Abody Rita író, aki cikkünkben a tanfolyam céljairól és létrejöttének okairól is beszél – az alakuló ülésre február 21-én kerül sor a Tranzit Art Caféban.

Körkérdés

Ünnepi kulinária IV.

Angyalkoszt és hajába' krumpli, egy enyhén töpörödött 1961-es kubai jonatán alma és végre egy igazi vegetáriánus menü az ünnepi étlapon. Gasztronómiai körkérdéssorozatunkban Abody Ritát, Balázs Attilát, Takács Zsuzsát és Balogh Robertet kérdeztük.

Hekerle 1956–1986

Az Ex Symposion 56. számát a húsz éve elhunyt Hekerle László (1956–1986) kritikus és esszéista emlékének szentelte. A lap bemutatóján, június 15-én este hattól a Tranzit Caféban e szám szerzői olvasnak fel írásaikból, beszélgetnek Hekerléről, valamint láthatóak lesznek részletek a nyilvános fellépéseiről fennmaradt felvételekből.

Éjszakai állatkert

Három művész meghívott másik harmincat és megszületett egy közös műalkotás, egy korszaknyitó könyv, melyben harminchárom eredeti, magával ragadó hang szól, együtt és külön-külön is.

könyv

Ünnepi futamok

Kint leszel a Lovin Szilveszterkor?
Az év végi őrjöngés legjobb pillanata sokak számára a szilveszteri futam az Ügetőn. Városlakók és kiglancolt tartozékaik úgy tesznek, mintha értenék, mi zajlik a pályán, bár valójában beszélgetni, forralt bort szürcsölni és persze egymást méricskélni jönnek. A vérbeli fogadók egy része rutinosan kihagyja ezt a versenynapot, ha mégis kimerészkedik, morcosan gubbaszt a lelátón, igyekszik kikerülni minket, a sok alibiző idegent.

Szilasi szerint

2004. január

"Valójában azt állítani, hogy egy mű a magaskultúrához tartozik, annyi, mint többek között azt is állítani, hogy van valami lényegi átvihetősége, valamiféle beépített leválaszthatóság a kontextusáról, ami a buszjegyekben és a politikai röpiratokban nincs meg." A magaskultúrának ezt a meghatározását Terry Eagleton adja, a Lettre téli számában megjelent, Egyetemes kultúra és lokális kultúrák című írásában.

Riport

Két duda, egy csárda?

A Lettre Európai Kulturális Folyóirat törzsvendége a Nemzetközi Könyvfesztiválnak. A negyedévente megjelenő lap tavaszi számában a Könyvfesztivál első köteteseitől mindig közöl írásokat. A mostani lapbemutatón Békés Pál és Németh Gábor olvasott fel, az elhangzott szövegekről Abody Rita és Kukorelly Endre beszélgetett Karádi Éva szerkesztő moderálásával.

Ki szabadult?

Nagyszabásnak nagyszabás volt a vállalás – ha a kiszabadított vadállatok nyugodtnak tűntek is a kosarakban, ahogy a távozáskor fizető közönséget elnéztem, elég jelentős területekkel növelték mindenkori territóriumukat. A hosszú ünnep során nyilván sok ágyban feküdtek, s bőrük mintázatát sokan vetették beható vizsgálat alá.

Hagyományos szomorú manók a PIM-ben

Bátor elhatározás egyetlen hétvégére 24 órányi irodalmi programot összezsúfolni, ahogyan ezt a Szépírók Társasága tette II. Őszi Irodalmi Fesztiválján. Nincs az az elvetemült irodalomrajongó smúzbajnok, aki ennyi időt el tudna tölteni akár a felolvasásokon, akár folyosói beszélgetéssel.

Helyszíni szemle

Kóvályog, hazatalál

...az elsô nyilvános, független, alulról szerveződő, legális szellemi-irodalmi – később politikai-ellenzéki fórum…

Helyszíni szemle

A kígyó árnyéka

Az ítészek és szépírókból álló új hatosfogat november 8-án Rakovszky Zsuzsa A kígyó árnyéka című, nagysikerű könyvét vette bonckés alá. Az eseményen kis késéssel - a rajongók örömére - megjelent maga a szerző is. Szó esett itt ki nem élt szenvedélyekről, a női lélek talányairól és persze vonzásról és választásról. Úgyhogy vérteződjenek a tisztelt olvasók, a következő estet boszorkánypénteken tartják, december 13-án Nádasdy Ádám: A rend, amit csinálok című verseskönyvéről lesz szó. - Bedecs László beszámolója. 

Helyszíni szemle

Elnézhető látkép

Szextett - Kritikai beszélgetéssorozat IV/5.. Téma: Németh Gábor: Elnézhető látkép (Hanga, 2002), 2003. február 14., Műcsarnok\\r
     

    
     Hóbuckák és járdába rejtett jégpályák nehezítették meg a Műcsarnokba igyekvők dolgát. Ám annak a hat vitázónak sem volt könnyebb dolga odabent, akik megpróbálták végigkalauzolni a szerencsésen bejutott nagyérdeműt azon a kanyargós szellemi ösvényen, amit Németh Gábor hajdan írt sorai vágtak a múló idő rengetegében.
     

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

ANNAK, AKI AZ, AMI

"A" Lettre immár tizenkét éve erőteljesen létezik, a nyitott szellemiségű s vizuálisan is markáns arculattal rendelkező lapot Karádi Éva szívós szerénységgel szerkeszti, szervezi. Le a kalappal.
     A felolvasóest – vezeti elő –, amely az őszi és nyári számot reprezentálja, több témakört is felölel. Utazás-blokk, s lesz egy nosztalgia-amnézia – K-Európa blokk is.
     
     

Bibliográfia

Garaczi László megjelent kötetei és válogatott kritikák

Garaczi László 1956-ban született. Olvasóink az alábbiakban eddig megjelent köteteit, játszott színdarabjait, valamint a köteteiről megjelent kritikák válogatott listáját találhatják meg.

A litera hangja

Egy esszenciális lét margójára

Gyászviselt, gyászedzett ember, aki vagyok, gyűlölöm, utálom az életnek ezt az úgynevezett rendjét, illetve tarthatatlannak, hazugnak, álságosan szemforgatónak találom az állítást, miszerint ez lenne az.

Helyszíni szemle

Bolyongások a szöveglabirintusban

A feje tetejére állt a Műcsarnok, legalábbis az alatt az egy hónap alatt, amíg a Látás című kiállítás bolondos-csalóka hirdetővászna látható az épület homlokzatán, a Műcsarnokot látványra betájolóknak érdemes kézen járva érkezni a házhoz.

Helyszíni szemle

Összességében

A Szextett kritikai rendezvénysorozat, mely a József Attila Kör és a Műcsarnok közös szervezésében zajlott 2001-től 2004-ig, egy időre elbúcsúzott közönségétől. Nagy Gabriella, a rendezvény szervezője elmondta, úgy érzik, hogy mint mindennek, ennek a sorozatnak is szüksége van a megújulásra. Remélik, hogy később talán újraindíthatják, de mindenképpen változtatni akarnak rajta némely tekintetben: hogy ez a némely tekintetben mit takar, arra nem tért ki.

Helyszíni szemle

Közös-ség

Minden ugyanaz. De nem mindegy, hanem minden-egy. A Műcsarnokban vagyunk, decemberben. Két évvel ezelőtt ugyanitt a Pannonhalmi Szemle estjén, csak vele. Balassa is felolvasott, irtózatosan hosszúra nyúlt est volt a Keller vonósnégyes koncertjével. Levegő után kapkodva kért egy taxit. Azt mondta, semmi baj, jól van, csak valahogy nagyon elfáradt. Akkor láttam utoljára rendezvényen.

További találatok