hirdetés

Keresési eredmény a(z) „bán zoltán andrás” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Esterházy-könyvtár

Bán Zoltán András: Adalék az Esterházy-könyvtárhoz

Az ötlet, az egyetlen papírlapra lemásolt/leírt regény, roppant eredetinek tűnik, ugyanakkor mégsem teljesen az. Meghökkentő, hogy Molnár Ferenc (akihez aligha volt bármi köze Esterházynak) már bedobta... – Esterházy Péter virtuális könyvtárából Bán Zoltán András nem választott, hanem abban elhelyezett egy könyvet, Molnár Ferenc művét.

Interjú

Bán Zoltán András: Nem filológiai búvárlat

Október 22-én, Arany János halálának napján a Katona József Színházban kerül bemutatásra az Arany-félmaraton, A halhatatlan halott című előadás. A három felvonásos est szövegkönyvét Bán Zoltán András állította össze. Vele beszélgettünk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Bán Zoltán András: Giccs (részlet)

Bán Zoltán András vegyes műfajú kötete (dráma, novella) szatirikus látleletet ad közelmúltunk és jelenünk világáról: a magyar giccsről. – Részletet ajánlunk Bán Zoltán András legújabb, a Kalligram kiadónál megjelent kötetéből.

Könyvhét 2016

Vér és virághab

Minden idézőjel és függőbeszéd, meg nem nevezhető, legfeljebb úgynevezett; a következetes dagályosság, a meghaladhatatlan, partokat sodró, ártéri szintaxis uralja Bán könyvét. Stílusgyakorlat és műfajtörténet egy korszak határán. – Jánossy Lajos kritikája Bán Zoltán András Giccs című kötetéről.

Ott jártunk

Nem vagyok egy mézesbödön

Egyszerre érzi magára hagyatva és szabadnak magát az, aki ma Magyarországon szellemi alkotást akar létrehozni... – Kornis Mihály Egy kisfiúban élek című kötetét mutatta be a szerző és beszélgetőtársai, Bán Zoltán András és Mészáros Sándor az Írók Boltjában március 10-én. Ott jártunk.

INTERJÚ

Egy pária sorstörténete - Interjú Bán Zoltán Andrással

Az Könyvfesztivál talán legkülönösebb kötetével jelentkezett a kritikusként és prózaíróként egyaránt jól ismert Bán Zoltán András. A Keserű nevű ügynök története olyannyira emlékeztet Tar Sándor alakjára és lelepleződésére, hogy a könyv folytonosan a fikciós széppróza és a dokumentumregény határán egyensúlyozik. - Bán Zoltán Andrással Keresztury Tibor beszélgetett.

KÖNYVAJÁNLÓ

Bán Zoltán András: Keserű

Lehet, hogy ebben a történetben a hallgatás ér a legtöbbet, hogy az a legbeszédesebb. Hogy a hallgatás az egyetlen lehetőség. Az egyetlen kiút. - Bán Zoltán András Keserű című kötetét Tar Sándor életének legutolsó periódusa ihlette. A könyv a BookArt kiadónál jelenik meg a Könyvfesztiválra, ebből olvashatnak most nálunk egy részletet.

kritika

Londonból Battonyára

Esther Kinsky német létére elég mélyre ment a magyar Alföld szellemi és lelki feltérképezésében, noha idegensége nyomasztó terhétől szemmel láthatóan képtelen megszabadulni. Hűvös, érzelemmentes tekintettel vizsgálja a határtalan mezők kietlenségét, a közeli román és szerb települések számára megfoghatatlan atmoszféráját. - Győrffy Ákos kritika-esszéje Esther Kinsky Banatsko című regényéről.

helyszíni szemle

Őszi kollekció

A Moha kávéházban, a Godot Irodalmi Estek; 65 keretében került sor az irodalmi kánonok kérdésével, aktuális állásával, politikai befolyásoltságával foglalkozó, Gács Anna, Bán Zoltán András, Arató László és Bárány Tibor részvételével megrendezett beszélgetésre. - Jánossy Lajos beszámolóját olvashatják.

LITERA RÁDIÓ

Litera Rádió: Előhívás a politikai költészetről

Az Előhívás legújabb szériájában a folyóiratok aktuális, maximum néhány hónapra visszatekintő esszé-megjelenései között válogatnak a résztvevők. Első alkalommal az Élet és Irodalom hasábjain a magyar politikai költészetről lezajlott levélváltás és a diskurzust kísérő cikkek kerülnek az asztalra. - Hallgassa meg a beszélgetést a Litera Rádióban!

Előhívás VII/1.

Előhívás - A magyar politikai költészetről

Indul az Előhívás VII. szériája! Először, február 15-én a Bán Zoltán András és Radnóti Sándor között az ÉS hasábjain a magyar politikai költészetről lezajlott levélváltás és a diskurzust kísérő cikkek kerülnek az asztalra a Nyitott Műhelyben. A megszokott négyes mellett meghívott vendégünk Bán Zoltán András és Radnóti Sándor.

LEVÉL

Körkérdés - Levél

A Litera, szokásához híven, ez év végén is kérdéssel fordult az irodalmi élet szereplőihez, idei könyvélményeikre vonatkozóan. Bán Zoltán András levelet küldött.

Kritika

Most ismét minden megvan

Kezdünk elfeledkezni arról, hogy boldogabb korokban a vers szavalat volt elsősorban, felolvasásra szánt „ének”, dal és dallam. Tandori legnagyobb költeményeiben éppen ezt hozza vissza. A dal fölcsengését. - Bán Zoltán András kritikája Tandori Dezső: Úgy nincs, ahogy van c. kötetéről.

DÍJ

Szépíró Díj 2010

A Szépírók Társaságának Szépíró Díjait a háromtagú kuratórium (Báthori Csaba, Radics Viktória, Tarján Tamás) 2010-ben Győri Lászlónak (vers), Vajda Miklósnak (próza) és Bán Zoltán Andrásnak (esszé) ítélte oda.

Kritika

Kifáradó szellem

Három remek esszé-kötete (A regény művészete, Elárult testamentumok, A függöny) után komoly csalódást kelt az új Kundera. Néhány telitalálat mellett többnyire csak a resztlit kapjuk, nagy és korábban viszonylag gondosan kidolgozott témáinak sápatag visszfényét. - Bán Zoltán András kritikája.

Kritika

Kifáradó szellem

Három remek esszékötete (A regény művészete, Elárult testamentumok, A függöny) után komoly csalódást kelt az új Kundera. Néhány telitalálat mellett többnyire csak a resztlit kapjuk, nagy és korábban viszonylag gondosan kidolgozott témáinak sápatag visszfényét. - Bán Zoltán András kritikája.

Ott jártunk

Szomorú egyetértés

Mit lehet kezdeni egy fehér tigrissel egy parabolaregényben? Mit lehet kezdeni egy parabolaregénnyel egy olyan gazdag és izgalmas életműben, mint amilyen Lázár Erviné? Az Előhívás legutóbbi estjén ott jártunk.

Kritika

Jó embert keresünk

Elegáns, távolságtartó, de nem szenvtelen. Ironikus, ám nem epés. Vagyis az arányérzék, tehát az ízlés diadala ez a portré és részben önéletrajzi töredék. De mindenekelőtt megható. És kimondható sallangmentesen: nagyon szép. - Bán Zoltán András kritikája Vajda Miklós Anyakép, amerikai keretben című könyvéről.

KRITIKA

A bábú nagyáriái

2008-ban, születése 100. évfordulóján az ifjúkori főművéről elnevezett folyóirat, a prae.hu körkérdésben kereste a választ Szentkuthy Miklós időszerűségére. Sok és jelentős felelet sajnos nem érkezett, és akkor talán ez volt a lényegi válasz? Kérdezhetnénk. - Bán Zoltán András kritikája Szentkuthy Miklós befejezetlen regényéről.

Ott jártunk

Fejes-kérdések

Kádár-apológia, proli vircsaft, kispolgári elhajlás, egzisztencializmus? Nagy vitára lehetett számítani az Előhívás novemberi beszélgetésén, amelyen Fejes Endre korabeli bestsellere, a Hábetler család történetét feldolgozó Rozsdatemető volt terítéken. - Szegő János tudósít az eseményről.

Reflex

"Magasabb nívóra lenne szükség"

Az elhíresült Kertész Imre-interjú kapcsán a Litera körkérdést intézett írókhoz, irodalmárokhoz, történészekhez. Ez alkalommal Bán Zoltán András, Szántó T. Gábor és Tamás Gáspár Miklós reagálását olvashatják. A beérkező válaszokat folyamatosan közöljük.

Ott jártunk

Magatartásfosszíliák

A könyv legjobb esetben is csupán az elveszett nemzedék megrázó dokumentuma - állította Bán Zoltán András az Előhívás legújabb szériájának első beszélgetésén Császár István Fejforgás című kötetéről. Vitapartnerei Németh Gábor, Reményi József Tamás és Jánossy Lajos voltak. Ott jártunk.

Előhívás IV.

Kezdődik az Előhívás IV. szériája

Október 21-én folytatódik a litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozata, az Előhívás. Császár István, Gion Nándor, Fejes Endre, Lázár Ervin és Gerelyes Endre egy-egy jelentős könyvéről Bán Zoltán András, Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos cserél eszmét. (Programváltozás: a decemberi vitát janárban tartjuk.)

Kritika

A kritika Erósza

Az új kritikakötet van olyan izgalmas, mint egy igen jó regény. Az ilyen (a szó platóni értelmében vett) erotikus kritikusnak élmény a mű – rossz vagy jó, unalmas, bosszantó vagy lelkesítő, de élmény. – Radics Viktória Bán Zoltán András: Meghalt a Főítész! című kötetéről.

Kritika

Tapintatos depresszió

Krusovszky Dénes (1982) meglehetősen sikeres pályát nyitott pár éve. Több fontos díjat megnyert, kritikusként sem vallott eddig szégyent, és fő hivatásában, a költészetben a legtöbbet sejtetők táborába sorolják. Új kötete - Elromlani milyen - már több, mint ígéret. - Bán Zoltán András kritikája.

Ott jártunk

A krimik feltámadása

A Scolar kiadó az idei Könyvfesztiválra időzítette új minőségi krimisorozatát. Az első darabokat, az osztrák Wolf Haas Halottak feltámadása és Karin Fossum Ne nézz vissza című regényét Bán Zoltán András és Radnóti Sándor oldott hangulatú beszélgetésen mutatták be.

Ott jártunk

Leveti magáról a borítót

Vannak-e fiatal olvasói a Csurka-életműnek? Mennyire foglyai a szövegek annak a kornak, amelyben játszódnak? Vajon nem bulvárszerző volt-e Csurka? A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatában Csurka István Egy fogadó lelkivilága című kötete került "előhívásra". Ott jártunk.

ELŐHÍVÁS - TAVASZI SZÉRIA

A realizmus középfoka

Az első tavaszi Előhívás-est Kardos G. György Avraham Bogatir hét napja című regényével foglalkozott. A szerző a klasszikus pesti slemilvilág egyik utolsó nagy figurája volt. Regénye megjelenésekor különleges közegbe érkezett és nagy siker lett. - Szegő János beszámolója.

ünnep

József Attila-díjasok 2009-ben - II.

"Ahogy az ikebana vagy a haiku működik: mutat egy ágat, és mögötte ott az egész természet. Nem könnyű ezt pontosan visszaadni" - Az idei József Attila-díjasokkal készítettünk rövid interjúkat - sorozatunk második részében Bán Zoltán András, Kada Júlia, Kiss Ottó és Visky András válaszait olvashatják.

kritika

A saját fészkébe

Egyszóval Menasse amolyan a saját fészkébe nagy kedvvel és észművészettel piszkító alak, akinek ragyogó esszékötete azért is olyan jelentőségű [...] mivel [...] elemzéseinek eredményei idehaza is hasznosíthatók [...] lehetnének. - Bán Zoltán András kritikája.

HÍR

Kezdődik az Előhívás tavaszi szériája

A litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozatában tavasszal Kardos G. György, Csurka István, Csalog Zsolt és Tar Sándor egy-egy jelentős könyvéről cserélnek eszmét a beszélgetőpartnerek: Bán Zoltán András, Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos (litera).

Ott jártunk

Apadó útban

Szilágyi István Kő hull apadó kútba című regénye kapcsán szó volt egy nem létező erdélyi nyelvről, a szociografikusság igényéről, és arról, hogy hány regény is van (azaz nincs) benne a nagyregény üregében. Szegő János beszámolója a félév utolsó Előhívásáról.

kritika

Kukázók dicsérete

Ne bántsuk a hagyatékokkal látszólag tapintatlanul bánókat, mert meglehet, ők a valóban tapintatos és figyelmes emberek. - Bán Zoltán András kritikája a Franz Kafka: Naplók című kötetről.

ott jártunk

Minimálprogram

„Nem nagy könyv, de nagy tett”. – Ezzel a konklúzióval zárult az Ember Mária: Hajtűkanyar című könyvét előhívó beszélgetés, melynek fősodra az emlékezés és tanúságtétel „morális imperatívuszának” a megformálás mikéntjére tett hatása volt.

Nincs magyarázat, miért nem kaphat BZA Mészöly-díjat

A mai Élet és Irodalomban megjelent a Mészöly Miklós Egyesület Elnökségének közleménye, melyben elfogadja a kuratóriumi tagok lemondását, de nem ad magyarázatot arra, miért nem kaphat Bán Zoltán András Mészöly Miklós-díjat.

Botrány egy díj körül

Egyelőre hallgat a Mészöly Egyesület elnöksége

A Mészöly Egyesület elnöke, Szörényi László a következő ÉS-ben reagál majd a kutarórium közleményére, melyben lemondásukról értesítik a közvéleményt. A botrány oka, hogy az elnökség nem fogadta el a kuratórium döntését, mely szerint Bán Zoltán András kapja a díjat.

Könczöl Csaba emlékének

Bán Zoltán András: Meghalt a Főítész, elmúlt a rút világ!

Bán Zoltán András esszéjéből közlünk részleteket, mert cikkének sarkos állításai véleményünk szerint vitára ingerelhetnek vagy egyetértésre sarkallhatnak. Az idézett szöveghelyekből lehetőség nyílik a teljes írással megismerkedni.

Klórozott kultúrcsatorna

A Műút most megjelent számát Csobánka Zsuzsa Félpartita  című háromtételes verse nyitja, melyet Bán Zoltán András készülő új regényének, a Beethoven unokaöccsének első fejezete  követ. Prózai műveket közöl még Kiss Noémi, feLugossy László, Farkas Tibor, Nyisztor Mik és Terdik Roland, akinek három kisprózája lentebb is olvasható. Versekkel szerepel a lapszámban Deres Kornélia és Smiló Dávid; Fernando Pessoa négy (saját néven jegyzett) költeményét Mohácsi Árpád fordította magyarra.

Árgus 2.0

Dupla számmal, 250 oldalon, új arculattal jelent meg a Székesfehérvárott szerkesztett Árgus. A tematikus lapszám témája a trieszti irodalom kapcsán Italo Svevo és Claudio Magris munkáit járja körül. Claudio Magris exluzív interjút adott az Árgusnak.

„egy bizonyíték a világ színes voltára”

Megjelent a Műút harmadik száma. A címben idézett mondat Perneczky Géza Balthus festészetéről szóló tanulmányának alcíme, s a lapszám képanyaga is Balthus korai rajzsorozatából került ki.

Egészrész – Fiatal költők antológiája

Egészrész
Fiatal költők antológiája
szerkesztette: k.kabai lóránt
József Attila Kör – L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2007.
JAK-füzetek 150
A borító feLugossy László munkájának felhasználásával készült.
183 oldal, 1.500 Ft
ISBN 978-963-87307-2-5

Őszi termés

Megjelent a Pécsett szerkesztett irodalmi és művészeti folyóirat szeptemberi száma, melynek élén Aczél Géza, Tandori Dezső, Schein Gábor és Lackfi János versei olvashatók.

Bán Zoltán András: Susánka és Selyempina

Bán Zoltán András
Susánka és Selyempina
Scolar Kiadó, 2007.
Keménytáblás, cérnafűzött, védőborítóval
124 x 183 mm
128 oldal, 1.200 Ft
ISBN 978-963-9534-94-0

Robert Walser: Jakob von Gunten

Robert Walser
Jakob von Gunten
(Napló)
Scolar Kiadó, 2006.
fordította Bán Zoltán András
keménytáblás, cérnafűzött, védőborítóval
115x190 mm
176 old., 2.200 Ft
ISBN 963-9534-61-7

Tapasztalatcsere. Esszék és tanulmányok Bodor Ádámról

De vigyázat! Az útjelzések bizony csalhatnak! Hiába válogatták össze szerkesztők a kartográfusok nemes csapatát Balassa Pétertől Margócsy Istvánon és Szirák Péteren át Angyalosi Gergyelyig, hiába gyűltek össze ifjú térképészek, hogy felülvizsgálják a mesterek munkáit, hozzáadva a saját perspektívájukat: az útnak nekivágni így is nagy kihívás.

Garaczi László: Feri és a posztmodern

Garaczi László 1956-ban született Budapesten. Prózaíró, számos kötet birtokosa: A terület visszafoglalása a madaraktól, Tartsd a szemed a kígyón, Plasztik, Nincs alvás!, Bálnák tánca, Mintha élnél, Az olyanok, mint te, Pompásan buszozunk!. 2002-ben Nevetnek az angyalok címen esszékötete jelent meg a Jelenkor Kiadónál.

szabadpolc

Három plusz egy

Recenzensünk négy Könyvfesztiválra megjelent prózakötetet választott Szabadpolcára, kettőt a Magvető, kettőt az Ulpius kínálatából.

könyv

Vájt fül

Kritikusunk a könyv elemzésekor az állandó elbizonytalanítások értelmezésére helyezi a hangsúlyt, a narráció szemszögváltásait vizsgálja, a stílusjátékok szerkezeti esélyeit mérlegeli.

Önmaga szabad művésze

...a melankóliára és a megnyugtatóan ismerős, közhelyes tézisekre vágyó olvasó menthetetlenül csalódni fog, ha kezébe veszi Bán Zoltán András kisregényét.

szabadpolc

Felemás érzések

„…egy ügyes kézzel válogatott és kommentált gyűjtemény jeles hozzájárulás lehetett volna az elhallgatás és a burkolt kibeszélés, a nyílt szó és a képes beszéd, a cenzúra és az öncenzúra dialektikájához.” Bán Zoltán András a könyvhétre megjelent, 1956-os témájú kötetekből válogatott.

Lapot kérek (3)

Szemlézőnk, Jánossy Lajos ez alkalommal a Jelenkor, a Műhely, a Műút és a Café Bábel számait lapozta végig.

könyv

Az ihletett olvasó

...leginkább az összefoglalóan olvasóknak nevezhető közönségnek ajánlható melegen; forgassa, vitatkozzon, vagy értsen egyet vele, azaz hozza önálló befogadói gyakorlatának játékába; vegyen egy újabb leckét az olvasás iskolájából!

Januári szerintem

Mint tudjuk, a február a hónapok novembere. A január ennél csak annyival rosszabb (még ha most globális felmelegedési pszeudo-tavasz van is), hogy előtte december volt - ami azért mégiscsak egy jó hónap, szerintem. Meg annyival, hogy utána a február következik.

szabadpolc

Határőrizetben

Különös figurák; távozni készülők, elkószálók, megtorpanók, egy helyben járók. Későromantikus pedigrével és modern jövővel. Sorsválasztó sóvárgással és életre menő szenvedélyekkel.

Decemberi szerintem

Arról pedig, hogy milyen a novella ebben a neki nem kedvező jelenkori világállapotban, ha zárt, koncentrált és mégis bukfencezik meg kacsázik, ezúttal, azt hiszem, Abelardo Castillo mondja a legtöbbet. A királynő a Max Langéban. Remekmű. Szőnyi Ferenc fordította le, a novemberi Holmiban van. Szerezzenek belőle egy példányt, és adják oda valakinek, akit tényleg nagyon szeretnek.

Októberi szerintem

A korrekt módon végigmondódó, koherens történetet ugyan sehogyan sem sikerült megtalálni, de (kiderült, hogy) a keresés közben kiderült: lehetségesek (viszont) olyan újszerű retorikai stratégiák, amelyek képesek felkelteni (legalább) a szövegbeli világ valóságosságának és a való világgal való egybevágóságának illúzióját.

Szilasi szerint

2003. október

Mint tudjuk, Sir Charles Bell szerint "[a]z emberi arc legfigyelemreméltóbb izma a musculus coringator supercilii, amely a szemöldököt vonja fel, és ezzel egy rejtélyes hatást tesz, ami megmagyarázhatatlan, de ellenállhatatlan módon az értelemre enged következtetni. " Darwin kiábrándító jegyzete a lapszélen: "Gondolom, még soha nem boncolt majmot. "

Kritika

Irodalmi folyóiratok kortárs kánonai

...bár sok irodalmi folyóirat van, annak számára, aki viszonylag rendszeres olvasójuk, sem nehezen megkülönböztethetőnek, sem ugyanolyan súlyúnak nem tűnnek – ellenkezőleg, [...] többé-kevésbé átlátható kulturális mintázatok szerint szerveződnek, felismerhető hagyományokra támaszkodnak és a kortárs irodalom eltérő kánonait kínálják olvasóiknak. Nem az volt a célom, hogy semleges, külsődleges leírást adjak a folyóiratok mezejéről [...]. Inkább lehetővé szerettem volna tenni írásommal, hogy kritikai beszéd alakuljon ki a folyóiratokról, s ennek legkézenfekvőbb módja egy kritikai írás megfogalmazása, éppen róluk.

Láthatóvá lettek folyamatok

A Körképhez hasonlóan nagy múltú antológiát, a Szép verseket idén először szerkesztette szépíró. A kötetről, amely hetven mai magyar költő verseit közli, az antológia összeállítóját, Háy Jánost kérdeztük.

Ott jártunk

Alulexponálva

A sorozatban (mely egy ’68-ban megjelent mű tárgyalásával vette kezdetét) olyan szocializmus korabeli szerzők kerülnek nagyító alá, akiknek értékelése vitára ad alkalmat. Sánta esetében a vita alapja a szövegek ideologikus, „kiagyalt” és erőltetetten morálfilozófiai töltése versus gazdag és élő tapasztalati anyaga, melyet helyenként enged csak felszínre bukkanni a megfelelő nyelv és stílus.

Ott jártunk

Győr: kakas a tornyon

Az emberek szakállt láttak égni. Ez pedig – értelmezhetjük, magyarázhatjuk - nyereség. Kincstalálás. Ha a különös álmokból hozunk újabb példát az őszi seregszemlére, akkor kakas volt a tornyon. Meg kell tartanunk az álmainkat. Az ünnepnapokat. A végén happy end: a szárnyas Pegazus elégedett nyerítése. Már senki nem kérdezte: hogyan került a parasztmadár a toronyra?

ott jártunk

Csont nélkül

A helyszínelő csütörtök délután a Nyári Zsidó Fesztivál keretében szcenírozott irodalmi beszélgetésre indult a Bajcsy Zsilinszky úti Alexandra Könyvesházba. Örömmel kelt útra, mert, nem tagadja, hozzá két különöst közelálló férfiút készült meghallgatni: Vári György látta vendégül Bán Zoltán Andrást a könyvpalota felső szintjén húzódó Irodalmi Kávézóban.

Önismeret és komoly játék

"A jelölteket az összesített pontszám alapján sorba rendezzük, az első 11 lesz az alaplista. Azért 11 és nem 10 vagy 15, mert extravagánsak vagyunk és imádjuk a prímszámokat. Természetesen a többi jelölésre érdemesített könyv listáját is közöljük, hozzárendelve az elért pontot." - Bán Zoltán Andrást, a Magyar Narancs kulturális rovatának vezetőjét a lap márciusban induló Top 11 könyvlistájáról kérdezte Jánossy Lajos.

Cincálni életlen késsel

Ismert egy Krúdy művei nyomán készült darabja Egy cziffra nap címen 1991-ből (hogy más színpadi művéről ne is beszéljünk: Thália szekerén), Kotányi főhadnagy című novellájával pedig 1997-ben megnyerte a Holmi második novellapályázatát. És mindehhez hozzávehetjük, amit Bán mond (és amivel maximálisan egyetértünk), hogy kritika és szépirodalom Kádár-kori szisztéma szerinti !szétválasztása felesleges és korlátozó. - Babiczky Tibor és András László sorozatában Bán Zoltán Andrást látták vendégül - az estről Nagy Gabriella beszámolóját olvashatják.

Körkérdés 2007 – X.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük.

Nyitótánc a könyvfiesztán

Idén első alkalommal szervezték meg a Téli Könyvfiesztát a Műcsarok mellett felállított sátorban. Az eseményt Csaplár Vilmos nyitotta meg 2007. november 8-án délelőtt. Tudósítónk elzarándokolt, hogy a félkész standok és könyvhalmok között megtekintse, mi a nagy helyzet Karácsony közeledtén a Télapógyár környékén.

Az irodalom csuklóján

A József Attila Kör a korábban Szextett, később Pofonok és Ízlések címen a Műcsarnokban futó  kritikai beszélgetéssorozatát a Petőfi irodalmi Múzeumban indította újra Pulzus címmel: az első estre október 26-án hat órától került sor, a téma a négykötetes Petri-összkiadás negyedik, elegyes kötete volt. Kitapintható-e Petri a kortárs irodalom pulzusában?

Ítélj, hogy ítéltess!

Október 5-én és 6-án tartotta a József Attila Kör Tanulmányi Napjait „Az ítélőerő kritikája” – A kortárs magyar kritika helyzete címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös Termében. A pénteki nap eseményeiről Vári György, irodalomkritikust kérdeztük, aki előadóként és moderátorként is, valamint hozzászólóként is aktív szereplője volt a rendezvénynek. A kérdéseket Rácz I. Péter tette fel.

Kinek a...? minek a kritikája?

Dunajcsik Mátyás, költő, író, kritikus, Pollágh Péter, költő, kritikus, Sári B. László, irodalomtörténész, kritikus és Valuska László a Könyvesblog szerkesztője, kritikus online beszélgetése olvasható Rácz I. Péterrel a mai magyar kritika félmúltjáról, jelenéről és lehetőségeiről. A beszélgetés vita-indító szándékkal készült. Várjuk olvasóink hozzászólásait!

Vendégségben a Beszélő

Levelek Závada Pálhoz

"Ám írás attól soha még meg nem rövidült, hogy idézték – ellenkezőleg, hatóköre így csak tágult. " - A Beszélő levelezősorozatában ez alkalommal Závada Pál kapott különös leveleket. A teljes levélváltást majd a Beszélő április számában olvashatják.

Kettétört pálca

November 17-én, péntek este került sor a Műcsarnok és a József Attila Kör szervezte Pofonok és Ízlések (PI) elnevezésű nyilvános kritika-sorozat aktuális beszélgetésére. Ezúttal a Sárközy Bence által választott, az Ulpius-ház Könyvkiadó Könyvhétre megjelentett Főbűnösök című prózaantológia került terítékre. A hét szerző hét írását magába foglaló kötetéről a moderátor szerepét betöltő Sárközy Bence mellett Kulcsár-Szabó Zoltán, Bónus Tibor, Bánki Éva és Tönkő Vera beszélt.

Jót olvasni jobb

A Scolar Kiadó Szép Irodalom című új sorozatának szerkesztője Balla Zsófia és Báthori Csaba. A sorozat első kötetét, Robert Walser Jakob von Gunten című művét október 12-én csütörtökön mutatják be a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban; a bemutatón közreműködik Balla Zsófia, Bán Zoltán András, Báthori Csaba és Sugár S. András. Balla Zsófiával Jánossy Lajos beszélgetett.

Nagyvizit

Aki tudja, ugyanazt tudja III.

„…Aki nem tudja, nem tud semmit. / Aki tudja, mind beledöglik. / Aki nem tudja, nem is élt semmit” – állította egy fiatalkori négysorosában Spiró György. Az 1982-es A Békecsászár című drámakötetéből láthatjuk, hogy ő már akkor „tudta”, hiszen a kezdetektől a történelem húsdarálójába került és saját démonainak kiszolgáltatott emberi lény működése izgatta. 

Helyszíni szemle

A színházcsináló

A Műfordítók Egyesületének estsorozatában ezúttal az invitáció szerint Győrffy Miklós olvasott volna fel drámafordításaiból, majd Bagossy László rendezővel és Bán Zoltán András kritikussal beszélgetnek Thomas Bernhardról. A Ráday utcai Könyvesház pincehelyisége jó választásnak tűnik egy Bernhard-esthez.

A litera hangja

„Milyen ország ez? / milyen az arca?” (E. P.)

Botrány. Ez a szó jut eszembe, bocsássa meg az Isten, de ez. Nézem a híradót, napra nap, nem mindig, csak ha épp úgy adódik, hol itt, hol ott. Amikor megtörtént az (skandalum, fájdalom: halál), akkor kicsit jobban, és hiába tudtam, hogy így lesz, mégis néztem, kapcsolgattam, és vártam, dühöngtem, hogy nem, hogy miért nem. Közben persze arra is gondoltam, hogy talán jó, hogy nem, hogy nektek nem, nektek ne legyen meg az ő halála, nem kell, nem való!

Bibliográfia

Garaczi László megjelent kötetei és válogatott kritikák

Garaczi László 1956-ban született. Olvasóink az alábbiakban eddig megjelent köteteit, játszott színdarabjait, valamint a köteteiről megjelent kritikák válogatott listáját találhatják meg.

Helyszíni szemle

Összességében

A Szextett kritikai rendezvénysorozat, mely a József Attila Kör és a Műcsarnok közös szervezésében zajlott 2001-től 2004-ig, egy időre elbúcsúzott közönségétől. Nagy Gabriella, a rendezvény szervezője elmondta, úgy érzik, hogy mint mindennek, ennek a sorozatnak is szüksége van a megújulásra. Remélik, hogy később talán újraindíthatják, de mindenképpen változtatni akarnak rajta némely tekintetben: hogy ez a némely tekintetben mit takar, arra nem tért ki.

HÁTTÉR

A Magvető lett az Év Könyvkiadója

A Magvető Kiadó 1945 óta létezik. Igazgatója, Morcsányi Géza szerkesztő, író, műfordító, dramaturg 1995 óta áll az élén. A Magvető a Kolosi Tamás vezérigazgató elnöklete alatt működő Líra és Lant Rt. cégcsoport tagja az Athenaeum 2000, a B + V és a Rózsavölgyi Kiadóval együtt.

Elnöki antré a téren esti blog-buli a Szigeten

 
A budapesti Vörösmarty téren 2008. június 6-án, pénteken 11 órától Dr. Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnöke dedikálja Az év esszéi 2008 című antológiát a Magyar Napló könyvheti pavilonjánál – hogy csak egyet ajánljunk a napi programok közül, melyekkel a tegnap sikeresen megnyitott Ünnepi Könyvhét várja a látogatókat. Az éjszakai életet élő fiataloknak blogolvasóknak pedig ezen a napon a Margitszigetet és a Sark-kertet ajánljuk: egy éves lett ugyanis a KönyvesBlog!

Litera a Könyvhéten, Könyvhét a literán

Esős nappal indult, szerencsésebben folytatódott ma a 78. Ünnepi Könyvhét: állnak a standok, a színpadok, jönnek a vásárlók és érdeklődők, a nézelődők és eltévedtek – mi is ott leszünk, ott vagyunk: akinek van ideje, jöjjön ki, aki nem tud kijönni, kövesse az eseményeket nálunk és a könyvesblogon.

78. Ünnepi Könyvhét és 6. Gyermekkönyvnapok

2007. május 31. és június 4. között a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 78. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhét központi rendezvényét és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapokat Budapesten a Vörösmarty téren és a Váci utcában. Bár a hivatalos sajtótájékoztatót május 29-én, kedden tartják, a mintegy 250 kiadó 140 standra tervezett kínálatából már most ízelítőt adhatunk.

A férfi(b)irodalom bitorlói

A Szépíró Társaságának Fesztiválja október 25-én és 26-án lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban Nők a férfi (B)irodalomban címme. A fesztivál az utóbbi évek egyik legfontosabb irodalmi jelenségével foglalkozik: a női írással, a „női” és a „férfi” irodalom viszonyával. Fókuszba állítja a férfi–nő kapcsolatokat és tükröződéseket, az egymásra utaltságot és a szerelmet.

Előhívás 2.0

A nyári szünet után folytatódik a litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozata, az Előhívás, amely most is négy alkalommal jelentkezik a Nyitott Műhelyben. Az egyes beszélgetéseken neves kritikusok beszélgetnek egy-egy év jelentős művéről, de a témához illeszkedő filmet is láthat majd a közönség.

Litera a Könyvhéten

A litera a 79. Ünnepi Könyvhét és 7. Gyermekkönyvnapok alatt, csakúgy mint legutóbb a Könyvfesztivál idején, a Könyvhét jegyében alakul át: híreink a Könyvhét eseményeivel foglalkoznak, a most megjelenő kötetekről olvashatják kritikusaink írásait, a Vörösmarty téren és a Ráday utcában készített felvételeket láthatják s Závada Pállal is bejárhatják új regénye tereit.

Az Asztalizene a nyertes

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat a kiemelkedő irodalmi teljesítmények elismerésére. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi művéért. Idén a zsűri Térey János drámáját választotta, így ő lesz, aki a társdíjra más művészeti ágból alkotót jelölhet.

Ki dotálhat egy másik művészt?

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét fontos alkotókra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. A díjazott mindig maga választhat jelöltet az AEGON Művészeti Társdíjra.
A litera a tavalyi évhez hasonlóan idén is játékra hívja olvasóit: tippeljük meg közösen, ki lesz az április 11-ei boldog díjazott!
További találatok