hirdetés

Keresési eredmény a(z) „bán zsófia” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kamaszkorom legszebb nyara

Bán Zsófia: Szívzörej

Ő a smároló párokat nézi, én meg próbálom megállapítani, hogy még hány perc az ájulásig. Egy marxista és egy voyeur, pompás, és rögtön az első napon. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Bán Zsófia írása.

Részlet a könyvből

Bán Zsófia: Lehet lélegezni! (részlet)

Aztán meg arra gondolt, hogy talán angyalok. Miért kéne eleve kizárni, csak mert valószínűtlen, illetve nagy valószínűséggel valószínűtlen. Tavaly befagyott a Niagara, az is elég valószínűtlen. – Bán Zsófia Könyvhétre a Magvetőnél megjelenő Lehet lélegezni! című könyvét ajánljuk.

Esterházy-könyvtár

Bán Zsófia: Don B. tanításai

Nyomozom, hogy a Modern Könyvtár-kötet EP könyvtárában vajon megvan-e, de ha nincs is (vagy elkallódott), abban biztos vagyok, hogy olvasta, forgatta, és erősen hatott is rá. – Esterházy Péter virtuális könyvtárából Bán Zsófia Donald Barthelme A Holtapa és EP Harmonia Caelestisének kapcsolatáról írt.

Előszilveszter

Bán Zsófia: Bréking

Kedves nézőink, az öröm, az eufória határtalan, leírhatatlan, ahogy mindenkit elragad a szenvedély, a tömeggel már egy emberként fordulunk rá az aranycsöccsel a Balassi Bálint utcába és haladunk a Parlament felé, anya! nézed ezt? – Bán Zsófia írása a Litera Fake News című előszilveszterén hangzott el. VIDEÓ!

Előszilveszter

FAKE NEWS – A megtévesztés iskolája

2017. december 30-án 16. alkalommal rendezi meg a Litera nagyszabású előszilveszteri partiját a Trafóban. Az irodalmi óévbúcsúztatón fellép Bán Zsófia, Bencsik Orsolya, Darvasi László, Németh Gábor, Para-Kovács Imre, Potozky László és Szilasi László. Extra produkció: Méhes Csaba pantomim. Konferanszié: Vajdai Vilmos. Látvány: Vj Unflyable.

Köszöntés

Világi nő – Bán Zsófia 60

Bán Zsófia ugyanúgy lenyűgöző tudással közelíti tárgyát, személyes és szenvedélyes, az írás számára hasonlóképp önfeltárási és egyben önmegismerési folyamat, „amelynek során olyan dolgokat kell felszínre hozni, amelyek az ember lényegéhez tartoznak", mint Balassának, akit az egyik legfőbb mesterének tekint". Bán Zsófia szeptember 23-án volt 60 éves. Nagy Gabriella köszönti.

JELENKOR 2017. MÁJUS

Bán Zsófia: Méreg (regényrészlet)

Mi az, ami a legalja? Milyen mélyre kell ásni? Milyen ott a föld geológiai rétegződése, ásványi összetétele? Összefér-e az achát, smaragd, brazilianit és más drágakövek és féldrágakövek lelőhelyével? – A Jelenkor májusi számát Bán Zsófia regényrészletével ajánljuk.

OTT JÁRTUNK

Főúri gesztusok, plebejusi attitűd

Október 21-én a Művészetek Palotájában rendezték meg a Literárium Extrát, Esterházy Péter emlékestjét Veiszer Alinda, Spiró György, Závada Pál, Bán Zsófia, Parti Nagy Lajos, Dés László és Dés András közreműködésével. Csete Soma helyszíni szemléjét olvashatják. 

Búcsú

Bán Zsófia: Mennyi minden

Megtörtént, amit már csak árnyalni lehet, ki fogja ezt megbocsátani? Mert a megbocsátás, ugye, az is olyan elegáns dolog, és ki lesz most már minálunk, bei uns, elegáns. – A Litera oldalán írók búcsúznak Esterházy Pétertől. Bán Zsófia írását olvashatják. 

Könyvajánló

Bán Zsófia: Turul és dínó

A minduntalan visszatérő kérdés persze az – csakúgy, mint a holokausztáldozatok jóvátétele kapcsán –, hogy mennyiben lehet „jóvátenni” egy normalitástól, gyermeknemzéstől, szabad szerelemtől, leszármazottaktól és méltóságtól megfosztott életet. - Bán Zsófia Turul és dínó című könyvét ajánljuk.

Kritika

Mítoszokra mindig van igény

Bán Zsófia egy megoldást lát arra, hogy a fiatalokat megóvjuk ezektől a hamis képzetektől: szembenézni a múlttal, ha olykor fájdalmas és szégyenteljes is, így segítve a nemzeti identitás tisztázását. - Pokorni Anna Aliz kritikája Bán Zsófia Turul és dínó című kötetéről.

Rendhagyó könyvajánló

Képpel / írott / táj: Aczél Géza és Bán Zsófia

Stekovics Gáspár fotóművész könyve egy különleges album a Balatonról, Szigligetről és művészekről… Ez alkalommal Bán Zsófia és Aczél Géza fotóját láthatják ajánlással.

Írók írókról

Az idegenség maga az otthon – Bán Zsófia Sebaldról

A személytelen narrátor, csakúgy mint az olvasó, Megszólított, illetve Tanú lesz. Sebald regényei az elbeszélés terepéről elmozdulva a meghallgatás terepévé válnak, s ilyen értelemben a tanúságtétel irodalom (testimonial literature) egy új fajtáját hozzák létre. - Írók írókról sorozatunk mostani részében Bán Zsófiával Sándor Iván beszélget Sebaldról.

HÍR

Bán Zsófia könyve nemzetközi díjra esélyes

Bán Zsófia kötete az International Literature Award - Haus der Kulturen der Welt 2014 esélyesei között. Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek (Als nur die Tiere lebten) című kötetével került be a nemzetközi irodalmi díj hat legesélyesebbje közé.

HÍR

Bán Zsófia német sikerlistán

Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek című elbeszéléskötete felkerült Südwestrundfunk (SWR) német közszolgálati rádió májusi listájára.

HÍR

Bán Zsófia németül

Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek című elbeszéléskötete németül is megjelent a Lipcsei Könyvvásárra.

NOBEL 2013

Alice Munro, aki apró világokból építi az egyetemest

A friss Irodalmi Nobel-díjas Alice Munróról kérdeztünk négy olyan alkotót, akik ismerik és szeretik az írónő életművét. Bán Zsófia, Gács Anna, Nagy Ildikó Noémi és Turi Tímea elemezte Munro nőalakjait, stílusát és motívumrendszereit.

OTT JÁRTUNK

A mester hallgatása

Balassa Péter halálának tizedik évfordulóján barátai és tanítványai részvételével beszélgetést szerveztek a Nyitott Műhelyben. Czeglédi Andrással, Nagy Gabriellával, Schein Gáborral, Mártonffy Marcellel, Bán Zsófiával, Gelencsér Gáborral és Halász Péterrel Gács Anna beszélgetett. A meghitt hangulatú megemlékezésről Csutak Gabi beszámolóját olvashatják.

hír

Másodszor is Hay Fesztivál Budapesten

Május 17-21. között a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Közép-Európai Egyetemen és az Akvárium Klubban nemzetközi hírű írókkal, gondolkodókkal, muzsikusokkal és ismert magyar szerzőkkel találkozhat a hazai közönség a Budapesti Hay Fesztiválon. A nyitónapon az egyik legjelentősebb kortárs amerikai írónő, Nicole Krauss legújabb, Nagy Palota című kötetét mutatja be, a neves matematikussal,Marcus du Sautoy-jal pedig Lovász László akadémikus, Wolf-díjas matematikus beszélget.

Újraértelmező Szótár

Bán Zsófia: Fújj Morál!

Kismorál (hogy a gyakoribbal kezdjük) egy tikkasztó, fullasztó, poros, déli-délnyugati (illetve lásd mint fent) szél, amely a Sirokkóhoz és a Hamszinhoz hasonlóan a depressziót megelőzően jelentkezik, majd magas nyomással terjed észak-észak-kelet felé. - Bán Zsófia írása Újraértelmező Szótár című pályázatunkban az ötödik pályamű.

HÍR

Az AEGON Művészeti Díj 2013-as tíz jelöltje

Több női szerző és kiadói sokszínűség – a szakmailag megújult Aegon Művészeti Díjra a szépirodalmi kiadók jelölhették tavaly megjelentetett kiemelkedő jelentőségű könyveiket. Ebből a huszonnyolc kötetet tartalmazó listából a neves irodalmárokból, irodalomtörténészekből, újságírókból és pedagógusokból álló zsűri szavazatai alapján összeállt az idei AEGON Művészeti Díjra esélyes művek tízes listája.

OTT JÁRTUNK

Csak csajok

Öt felszabadult nő muzsikál, most nincs munka és nincsen gyerek, s ahogy össze-összenéznek a szűkös színpadon, abban ott van a próbatermi cinkosság, és ez a közönséget is berántja. - Bán Zsófia és a Hanem zenekar estjén Szöllősi Barnabás járt a Pepita Ofélia Bárban.

Ott jártunk

Emberi, barátságos

November végén a Bécsi Könyvvásáron jártunk, ahol betekinthettünk a magyar stand életébe, megtudhattunk sok mindent a Donau Lounge programsorozatról és könyveink sorsáról, faggathattuk Farkas Pétert, Márton Lászlót és Németh Gábort műveik német nyelvű kiadásairól, és - nem utolsósorban - elképzelhettük az adventi fényeket.

LAUDÁCIÓ

Laudációk a 2012-es Déry-díjakhoz

A magyar irodalom művelésében elért kimagasló eredményéért Bán Zsófia, Demény Péter, Imre Flóra és Szolláth Dávid kapta idén a Déry-díjat. Most Závada Pál,  Papp Sándor Zsigmond, Lator László és Keresztesi József laudációit olvashatják.

Könyvajánló

Bán Zsófia: Három kísérlet Bartókra

"A Fater, akit rendes melós létére az ő disszidálása miatt leültettek, és aki néhány hónap után, a börtönben felakasztotta magát, és az anyja, aki két évvel később, rákban utánahalt." - Bán Zsófia Könyvhétre megjelenő, Amikor még csak az állatok éltek című elbeszélésgyűjteményéből közlünk egy novellarészletet a Magvető Kiadó jóvoltából.

kritika

Szabadpolc 1.

A Litera a könyvhétre úgynevezett szabadpolcok összeállítására kért fel öt fiatal, tehetséges kritikust. A polcokon nincs szoros tematikus összefüggés, ám a könyvek valamiképp mégis sort alkotnak. Elsőként Szöllősi Barnabás kritikáit olvashatják Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek, Darvasi László Vándorló sírok, Finy Petra Madárasszony és Kerékgyártó István Rükverc című köteteiről.

Hír

Laza optimizmustól a happy endig

Seres Szilvia, Natalia L. L., Bernar Venet és Marina Abramović kiállításain kortárs írók olvasnak fel a Műcsarnokban, többek között Garaczi László, Kemény István, Csaplár Vilmos, Háy János, Tóth Krisztina és Borbély Szilárd lép fel, de zene is lesz minden alkalommal Ujj Zsuzsitól Víg Mihályon át a Specko Jednóig.

JELENKOR, 2011, DECEMBER

Bán Zsófia a Jelenkorban

"Hirtelen semmit sem volt muszáj, ám egyre csak azon járt az esze, amitől megszabadult." A Jelenkor decemberi számát Bán Zsófia elbeszélésének egy részletével és Bertók László versével ajánljuk.

Ott jártunk

Európa irodalmi törekvései

Közös európai identitás, családregény és történelem, irodalom a centrumban és periférián, emigránsok, bevándorlók és nyelvváltók. Hosszú és sűrű program ez: Európai Írótalálkozó a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. - A Litera riportere a helyszínen volt.

Fesztivál

IV Nemzetközi Irodalmi Fesztivál - Írók Gyújtópontban Szabadkán

Az idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre Szabadkán az Írók Gyújtópontban - Nemzetközi Irodalmi Fesztivál 2011. március 24. és 26-a között.

Kis Magyar Dekameron

Hús

A hús azonban hallgat és győz. Nincs szüksége kampányra, bizonygatásra, hiszen fölénye olyan nyilvánvaló. Mert nyilvánvaló, hogy nincs a testnek olyan pillanata, amely ne korábbi érintésekből jönne létre, ne azokból építkezne... - Bán Zsófia írása a Kis Magyar Dekameronban.

Nemzeti állatkert

A titokzatos hézag esete az állatokkal

Medvemama már bocs korában megmondta a medvének, hogy bocsika, ne járj oda, mert van ott valami a légköri viszonyokkal, valami hézag, fiacskám, ami nagyon rossz hatással van az állatra... - Bán Zsófia fabuláját olvashatják.

OTT JÁRTUNK

Brandet lehetne építeni a magyar irodalomból New Yorkban

Ötödik alkalommal rendezték meg New Yorkban a PEN World Voices Festivalt, aminek idén különleges hangsúlyt adott az Extremely Hungary elnevezésű New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad. 40 ország 160 művésze között 5 magyar is volt. – Valuska László jetlagtől sújtott posztbeszámolója.

Hír

Megkezdődött a PEN World Voices Fesztivál

A Nemzetközi Írószövetség, immár ötödik alkalommal, április 27. és május 3. között rendezi meg New York-ban, a PEN World Voices Fesztivált. A hétnapos rendezvényen negyven ország 160 írója képviselteti magát, köztük a New York-i magyar évad alkalmából Babarczy Eszter, Bán Zsófia, Garaczi László, Nádas Péter és Térey János is.

PALLÁDIUM 2009

Bán Zsófia, Márton László és Kántor Péter Palládium-díjasok

Április 1-én, szerdán adják át az 2009-es Palládium díjakat, amelyeket idén is az előző év magyar irodalmának, társadalomtudományának valamint képzőművészetének kimagasló teljesítményeiért nyújtanak át. Az idei díjazottak: Bán Zsófia, Márton László, Kántor Péter, Kecskeméti Károly és Bukta Imre.

A Kalligram Kiadó ajánlata

Bán Zsófia: Próbacsomagolás

Az Esti iskola c. novelláskötete után egy esszé- és tanulmánykötettel jelentkezik Bán Zsófia, melynek érdekessége, hogy a Nyugat-Európában és Amerikában már nagy tért hódított diszciplína, a vizuális kultúra szempontrendszerét is felhasználja.

ott jártunk

Próbakörök a próbacsomagolásról

Próbacsomagolás címen jelent meg Bán Zsófia új könyve a Kalligram kiadónál, melyet 2009. január 15-én délután négytől mutatott be az Írók Boltjában a szerző, Forgách András és Mészáros Sándor.

Bán Zsófia: Esti iskola – olvasókönyv felnőtteknek

Bán Zsófia
Esti iskola
– olvasókönyv felnőtteknek
Kalligram Kiadó, 2007.
Illusztrálta: Eperjesi Ágnes
Kötve
cca 176 old.
155 x 235 mm
ISBN 978-80-7149-921-3

Veszélyeztetett fajok enumerációja

A Jelenkor folyóirat szeptemberi számának élén Marno János és Aczél Géza versei olvashatók. Dreff János/Tóth Dezső Az utolsó magyartanár feljegyzései című regényrészletét (mely nálunk is olvasható) Csehy Zoltán, Gellén-Miklós Gábor és Halmai Tamás versei követik, Szvoren Edina Bolgár ritmus című novellája után pedig Sándor Iván közöl újabb részletet készülő regényéből, a lap szépirodalmi rovata végül G. István László és Miklya Zsolt verseivel zárul.

PrivátMátyás

A litera "Mátyás király Gömörbe'" címmel meghívásos pályázatot hirdetett kisprózai művek alkotására. A pályázat lezárult. Most azokat az írásokat közüljük, amelyek már nem vesznek részt a versenyben, viszont az azonos című antológiában szerepelnek majd.

Örökhétfő

A litera Naplopás című, 5. születésnapi partiján hét kortárs író olvasta fel naplóparódiáit, hét kortárs íróról a Merlinben.  Bán Zsófia netnaplóparódiáját olvashatják Rakovszky Zsuzsáról.

Mit látsz, Laca?

A Műút nevű irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat második számának fókuszában az idén hatvan éves feLugossy László áll.

Leszboszik

A leszbikusság irodalmi és társadalmi megjelenésének körüljárása a fő csapásirány a Pozsonyban szerkesztett folyóirat nyári dupla számában.

Szlovák szólisták

A Magyar Lettre Internationale 2006/2006 téli számában Bartis Attila Kemény Istvánnal készített interjúját olvashatják elsőként, majd a magyar prózát fésülik át a szerzők keresztbe és haránt, illetve Szlovák szólisták címmel északi szomszédunk irodalmáról tudhatunk meg többet.

Kulturális csere

A pozsonyi szerkesztésű Kalligram folyóirat márciusi számában Kulturális csere című tematikus blokkjában folytatja a februári fordítás-elméleti blokkban megkezdett diskurzust, a hangsúlyokat némiképp elmozdítva. A tanulmányok mellett szépirodalmi, kritikai rovat és Zsebtükör elnevezéssel interjúk olvashatók Schein Gáborral és Lackfi Jánossal.

Éjszakai állatkert

Három művész meghívott másik harmincat és megszületett egy közös műalkotás, egy korszaknyitó könyv, melyben harminchárom eredeti, magával ragadó hang szól, együtt és külön-külön is.

A Santini-kód

Urban úgy olvassa Kafkát, mint aki fogékony volt a titokzatosságra és a horrorra, mint akit érdekeltek a rejtett összefüggések és az emberi kegyetlenség okai, aki inkább a szorongások és a frusztráltságok írója volt, mint a harmónia vagy boldogság kereséséé. Szóval pont olyannak láttatja, amilyen ő, Urban szeretne lenni. - A Kalligram Kiadónak a Cseh Centrumban rendezett könyvbemutatóján elhangzott ismerztetőt közöljük.

Irena Dousková: Weöres Csepel

A Dousková könyvében gyerekszemszögből megírt, 68 utáni világot, az úgynevezett „normalizáció” teljességgel abnormális éveit ugyanígy, mint egy régi bútordarabot, mondhatni zsigerből, tapintásra és szagra pontosan ismeri a magyar olvasó. - Irena Dousková Weöres Csepel című könyvéről Bán Zsófia beszélt április 8-án a Cseh Centrumban rendezett könyvbemutatón.

könyv

Bán Zsófia saját szavai

Történeteket mond el, tudatosan arra törekedve, hogy ezek a történetek szüzséjükben és nyelviségükben egyaránt bekerüljenek a közösségi kommunikációba. Attitűdjét és narratív pozícióját nem próbálja levetkőzni és valamifajta absztrakt művészi magatartás magára öltésével felcserélni...

Februári szerintem

A februári Alföldben ezúttal talán Grecsó Krisztián regényrészlete a húzóanyag, meg a szerzővel készült beszélgetés: „Nevetségesnek találom a bohém, fél-alkoholista író alakját, aki elszólásokkal jelzi, hogy olvasott ugyan, de az ideológiáktól, elméletektől, interpretációs stratégiáktól szűz, és a kritikusokat elvetélt íróknak tartja. Engem igenis befolyásolt a szerkesztők és a kritika véleménye.” Arany szavak, nem ártott már őket végre kimondani.

Szeptemberi szerintem

…bizonyos vagyok, hogy a történelmi eseményekről szóló, nyilvánvalóan és hangsúlyozottan megkérdőjelezhető (mondjuk: önéletrajzi) szövegek semmi máshoz nem fogható erővel tétetnek fel velünk akár olyan típusú – megválaszolhatatlan – kérdéseket is, amelyeket az ismeretelmélet vagy a történettudomány réges-rég diszkreditált már, és teljes joggal, ám attól még fontosak…

Szilasi szerint

2003. szeptember

"Ne hazudjatok már." Vége van a nyárnak, a tengerről jövet Mohács környékén rám zuhantak a Kossuth Rádió fingszagú, hatórás hírei, hűvös szelek járnak, nagy bánata van (még) a cinegemadárnak (is), s ennek következtében visszatekintve most tényleg úgy tűnik fel nekem (már csak a visszhangokból is), hogy a nyár legjelentősebb írása mégiscsak Tamás Gáspár Miklós: A balközép cikkírás csődje című könyörtelen nagyesszéje volt (ÉS XLVII. évf., 2003. augusztus 8.).

"Ellises, ellises, ellises világ"

"ha úgy érzed, hogy most már muszáj lenne valami kiutat találni ebből a nyúlós dágványból, amit magadban úgy becézel, hogy magyar psycho, akkor, vígaszképpen a kezedbe veszel egy könyvet, ami egy egészen másik világról szól, vagy amiről azt hiszed, hogy egy egészen másik világról szól, ám menet közben egyre világosabb, hogy minden mondat a saját valóságodat fröcsögi a képedbe, és mire a végére érsz már magad is rájössz arra, ami a könyv utolsó mondata is: „this is not an exit”. ez nem kijárat. (vagy mégis?)"

Nő(b)irodalom

A fecsegés joga

...szerelemvers-est zárta a fesztivál első napját, ahol költők és költőnők olvasták fel kedvenc saját és választott szerelmes versüket. A szerelem (témája) ugyanis, ahogy Radics Viktória, a fesztivál egyik szervezője a literának adott interjúban fogalmaz, éppen arra alkalmas, hogy érintkezési pontokat találjon magának a férfi és női oldal, „és hogy egymásra utaltságunk tudatát erősítsük”. Ebben legalább, férfiak és nők, maximálisan egyetérthetünk.

Évfordulók

„Azt akarom Karádi Éváról elmondani, hogy úgy hallatszik az, amit csinál, hogy egyáltalán nem hangos. És hogy célratörő, és van valami anyaiság, és például az, tessenek csak megfigyelni, hogy mosolyogva szervez le egy estet, az utaztatást. És összeültet román, magyar és szerb írókat, fordíttat, kifizet, kérdez, és még mindig mosolyog, és egyszer csak az ember arra jön rá, hogy alig tud róla valamit, miközben ő meg mintha mindent.” (Darvasi László: Hegyezzük pozitívra, ÉS 1999. 42.) A Magyar Lettre Internationale főszerkesztőjével a lap történetéről beszélgettünk abból az alkalomból, hogy a 70. szám jelenik meg szeptemberben.

Körkérdés 2007 – XII.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat folyamatosan közöljük.

Körkérdés 2007 – III.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük.

Naplopás - képekben

Elmúlt hát az ötödik születésnap is: kicsit késtünk, volt, aki lebetegedett, volt, aki nem tudott eljönni, de abban reménykedünk, hogy akik eljöttek, valamennyien jól érezték magukat a Naplopás-on, a litera 5. születésnapi partiján. A műsor, a torta és a pezsgő után már csak az maradt hátra, hogy megköszönjük a támogatást valamennyi olvasónknak: köszönjük, hogy ezt az évet is velünk töltötték!

Hogyan nem

Na már most, ha az elhangzott novella logikáját követem, mely szerint József Attilával nem találkozni egy mama jelenlétében lehet, Móriczcal rokonok társaságában (nem), Weöressel pedig úgy (nem), hogy annyit még hallani: zabszalma, lajtorja, csiribiri – nos, akkor Bán Zsófiával egyrészt egy lélek nagy háborgásai, másrészt elemi csapások, harmadrészt elképesztő mennyiségű kulturális utalás közepette lehet nem találkozni.

Svéd színek között bolygó prózapoétika

2006. december 21-én este hattól tartották meg a Lettre Internationale téli lapszámának bemutatóját a Műcsarnokban Bán zsófia, Jánossy Lajos, Kőrösi Zoltán és Mészáros Sándor, valamit a felelős szerkesztő Karádi Éva részvételével. Az eseményről szóló beszámolót olvashatják.

Csak a testeken át

A bevezető taktusok ezúttal nem a szigethangulatot gazdagító, festői gesztusokkal kezdődnek, hanem a helyszínelő vallomásával, amelyben elárulja, hogy eleddig a Szigetnek, azaz a szigeti eseménysorozatoknak kommersz fogyasztója volt, egyszerű lejmista, aki tutira megy – az áruházban a legnagyobb és leghíresebb cégtől való tévét csomagoltatja be.

Ki szabadult?

Nagyszabásnak nagyszabás volt a vállalás – ha a kiszabadított vadállatok nyugodtnak tűntek is a kosarakban, ahogy a távozáskor fizető közönséget elnéztem, elég jelentős területekkel növelték mindenkori territóriumukat. A hosszú ünnep során nyilván sok ágyban feküdtek, s bőrük mintázatát sokan vetették beható vizsgálat alá.

Sziget

Az ellopott nők

A Szabadiskolát, leánykori nevén a Petőfi Irodalmi Múzeum sátrát, onnan lehet fölismerni, hogy általában tök üres és hogy a „Fancsikók és Pinták –írók, költők gyermekkori fényképei” infantilis címen futó kiállítás 36 fotója közé csupán 3 nőt sikerült beszuszakolnia a társadalmilag nyilván roppant érzékeny szervezőnek. Nemes Nagy Ágnes, Tóth Krisztina és Balla Zsófia keveredtek a korpa közé. Ennél jellemzőbb díszletet nem is tudnék elképzelni egy régen várt női antológia bemutatásához.

Helyszíni szemle

Kétségek

Bán Zsófia beszélgetett Gordon Agátával, Gerevich Andrással, Nádasdy Ádámmal.

2flekken

Heti magyar - Akinek van rá füle...

Mert mi magyarok ebben is élen járunk Európában, legyünk bár véleményformáló értelmiségiek, vagy trógerek, ebben biztos vagyok. Pontosan ezért az elkövetkezendő írásaimban következetesen és didaktikusan magyarozni és férfizni fogok. Leszögezem, szeretem a magyarokat (lévén én is ehhez a többségi kultúrához tartozom) és szeretem a férfiakat (mindig is az akartam lenni, mert azt hittem, akkor jobb lesz nekem, ezt sugallta az engem körülvevő világ. De ma már tudom, hogy ez hülyeség). Van egy olyan taktikája a sarokba szorított "kisebbségi" kultúrának, ami azzal operál, hogy visszafordítja a rá fogott fegyvert. Úgy hívják: a nyúl viszi a puskát. Ilyenkor pedig nem tudni, hogy hol van a rém: maga a nyúl az, vagy ott van valahol a nyúlon túl?

Születésnap

Litera Bár

Hatodik születésnapi partiját tartja a litera, Litera Bár címen, 2008. november 7-én 19 órától a Millenárison. Ez alkalommal a Budapest Bár produkció néhány dalához (sanzonokhoz, kuplékhoz és slágerekhez) írtak történeteket szerzőink: Bereményi Géza, Falcsik Mari, Nádasdy Ádám, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos és Vallai Péter.

A férfi(b)irodalom bitorlói

A Szépíró Társaságának Fesztiválja október 25-én és 26-án lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban Nők a férfi (B)irodalomban címme. A fesztivál az utóbbi évek egyik legfontosabb irodalmi jelenségével foglalkozik: a női írással, a „női” és a „férfi” irodalom viszonyával. Fókuszba állítja a férfi–nő kapcsolatokat és tükröződéseket, az egymásra utaltságot és a szerelmet.

Nők az irodalomban - helyzetkép kívülről

Hogyan látják a magyar író- és költőnők saját helyzetüket az irodalomban? - Amerikai alkotók nemzetközi együttműködést szeretnének megteremteni a feminizmus iránt érdeklődő szerzők között. Ehhez keresik a témában érintett, arról véleményt formáló magyar alkotókat is - írja az Irodalmi Centrifuga.

Susan Faludi Magyarországon

Susan Faludi Pulitzer-díjas, magyar származású amerikai újságírónő június 19-én, csütörtökön este héttől lesz az Irodalmi Centrifuga vendége. Az évadzáró estet a Centrál Kávéházban rendezik. Az estet a sorozatszerkesztők, Bódis kriszta és Gordon Agáta vezetik be, Susan Faludival könyveiről Bollobás Enikő és Bán Zsófia beszélgetnek. Az estre a belépés díjtalan.

Az Asztalizene a nyertes

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat a kiemelkedő irodalmi teljesítmények elismerésére. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi művéért. Idén a zsűri Térey János drámáját választotta, így ő lesz, aki a társdíjra más művészeti ágból alkotót jelölhet.

Ki dotálhat egy másik művészt?

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét fontos alkotókra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. A díjazott mindig maga választhat jelöltet az AEGON Művészeti Társdíjra.
A litera a tavalyi évhez hasonlóan idén is játékra hívja olvasóit: tippeljük meg közösen, ki lesz az április 11-ei boldog díjazott!

József Attila- és Balassa Péter-díjak átadása

Március 14-én délután egytől adták át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15-ei évfordulója alkalmából odaítélt kitüntetéseket az oktatás és a kultúra területén kimagasló teljesítményt elért művészeknek, tanároknak, alkotóknak a Szépművészeti Múzeumban.

További találatok