hirdetés

Keresési eredmény a(z) „balassa péter” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A hét esszéje

A hét esszéje – Balassa Péter: Leonóra papírjai

Megrendülten konstatálom, hogy az utolsó pillanatig dolgozott. A cím Beethoven Fidelióját idézi. A szabadság drámáját. Azt az elbeszélést, amelynek történetét Balassa elmélyült hűséggel faggatta. – A hét esszéjét Jánossy Lajos választotta.

JELENKOR 2017./ JÚLIUS-AUGUSZTUS

Szarka Judit: Balassa Péter Biblia- és felvilágosodás-értelmezése

Hetven éve született Balassa Péter. A Jelenkor folyóirat nyári számát a lapban megemlékező összeállítással ajánljuk. Az ELTE Esztétika Tanszékén 2005-ben indult Balassa-munkaszemináriumán elhangzó egyik előadást, Szarka Judit tanulmányát olvashatják nálunk.

BP 70

Balassa Péter: Az arányok egész életemben foglalkoztattak III.

Balassa Péter június 3-án lett volna 70 éves. 14 éve, június 30-án halt meg. Születésének évfordulójára Kelevéz Ágnes 1993-as interjúját közöljük három részben. A beszélgetés harmadik, befejező részét olvashatják.

BP 70

Balassa Péter: Az arányok egész életemben foglalkoztattak II.

Balassa Péter június 3-án lett volna 70 éves. 14 éve, június 30-án halt meg. Születésének évfordulójára Kelevéz Ágnes 1993-as interjúját közöljük három részben. A beszélgetés második részét olvashatják.

BP 70

Balassa Péter: Az arányok egész életemben foglalkoztattak I.

Balassa Péter június 3-án lett volna 70 éves. 14 éve ezen a napon, június 30-án halt meg. Születésének évfordulójára Kelevéz Ágnes 1993-as interjúját közöljük három részben. A beszélgetés mellett meghallgathatnak egy rövid hangfelvételt is az eredeti interjúból.

Ott jártunk

Más hangok, más közeg

A PIM Újraolvasva sorozatának témája a nagy hatású irodalomtörténész, esztéta és tanár, Balassa Péter életműve volt. Margócsy István, Márton László, Visy Beatrix, Nemes Z. Márió és Bazsányi Sándor beszélgetett. Mészáros Gábor beszámolója.

A hét prózája

A hét prózája - Balassa Péter: Az egyszerűség útjai sötétben

"Isten jövője nem megnyugtató, hanem nyugtalanító és sürgető jövőidő, amely a boldogtalanok transzcendens boldogságának paradoxonával megelőlegezi a felfoghatatlanul egyszerűt." - A hét prózáját, Balassa Péter Az egyszerűség útjai sötétben című esszéjének részletét Jánossy Lajos választotta.

OTT JÁRTUNK

A mester hallgatása

Balassa Péter halálának tizedik évfordulóján barátai és tanítványai részvételével beszélgetést szerveztek a Nyitott Műhelyben. Czeglédi Andrással, Nagy Gabriellával, Schein Gáborral, Mártonffy Marcellel, Bán Zsófiával, Gelencsér Gáborral és Halász Péterrel Gács Anna beszélgetett. A meghitt hangulatú megemlékezésről Csutak Gabi beszámolóját olvashatják.

Balassa 1947-2003

Nádas Péter: Igen, így van

Igen, így van. Miként lehetne másként. Vagy ha nincs is így, hogyan is ne érteném, hogy miért így gondolta, vagy miért mondta ezen a helyen, ebben az összefüggésben éppen így, habár nyilvánvalóan másként gondolta. - Balassa Péter épp 10 éve halt meg. Nádas Péter írása a rá emlékező esten hangzott el június 28-án, a Nyitott Műhelyben.

Ott jártunk

…változatlan

Ma a diskurzus olyan foka, mint a levélváltásban - amire még jellemző a beszédhelyzet keresése - el sem képzelhető... - Balassa Péter és Csengey Dénes levélváltásáról szólt a vita a legutóbbi Előhíváson a Nyitott Műhelyben. Ott jártunk.

Előhívás

Előhívás - Balassa Péter és Csengey Dénes levélváltásáról

2011. február 9-én a Nyitott Műhelyben az Előhívás témája egy levélváltás lesz, amely Balassa Péter és Csengey Dénes között esett. A beszélgetőtársak: Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos.

Előhívás V.

Az Előhívás 5. szériájának az esszé a témája

Október 6-án 19 órakor kezdetét veszi a Litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozatának V. szériája. Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos ez alkalommal jelentős esszékről, illetve esszékötetekről beszélgetnek. Elsőként Lukács György: Levél a kísérletről c. írásáról.

A szavak és a dolgok

Nem a fesztáv a meglepő és nem a szakítószilárdság, hanem a következetesség, a magát alakító, meghaladó, a klasszikus bildung-nevelődés értelmében vett önismereti, tehát a közösség identitását, hagyományát is újraértő munka, amelybe mindenképpen beleértendő Balassa tanári pályájának fontossága is. Jánossy Lajos kritikája Balassa Péter kötetéről

Interjú

„Az út mindig elhatárol, szétválaszt”

Beszélgetés Schein Gáborral Balassa Péterről, akinek életművéből Átkelés I. címmel a Balassi kiadó jelentetett meg kötetet az Ünnepi Könyvhétre.

Schein Gábor esszékötetéről

A vak Faust

Amennyiben mégis lehetne hinni bildungban, paideiában, azt mondanám, hogy nagyon sok fájdalmas leckét tartogat önismeretünk számára ez a kivételesen jelentékeny, nagyszabású munka. - Vári György Schein Gábor kötetéről.

Könczöl Csaba emlékének

Bán Zoltán András: Meghalt a Főítész, elmúlt a rút világ!

Bán Zoltán András esszéjéből közlünk részleteket, mert cikkének sarkos állításai véleményünk szerint vitára ingerelhetnek vagy egyetértésre sarkallhatnak. Az idézett szöveghelyekből lehetőség nyílik a teljes írással megismerkedni.

Sándor Iván: Mikoriak a golyónyomok? - beszélgetések

A Kiadó az író huszonkét beszélgetését nyújtja át az olvasónak, történelemről, kultúráról, irodalomról, színházról, az ezredforduló regényeiről. A könyv a szerző hetvenötödik születésnapjára jelenik meg.
"Sándor Iván kvalitásainak szinte hasonlíthatatlan és besorolhatatlan egyensúlyossága, ám drámaiságot semmiképpen sem nélkülöző lélegzése méltán vívhatja ki a közfigyelmet, a közmegbecsülést, a csöndes és megújító szellemi örömök jegyében." (Balassa Péter)

Dreff János

Dreff János kitalált személy, Balassa Péter találta ki Halálnapló című könyvében, én csak azt találtam ki, hogy írói álnévvé, pontosabban az én írói álnevemmé teszem.

Márton László: Átkelés az üvegen

Márton László
Átkelés az üvegen
(regény)
Jelenkor Kiadó, 2007.
120x210 mm, kötve
552 oldal, 2.800 Ft.
ISBN 978-963-676-419-7

Búcsú és megérkezés

Megjelent a Pécsett szerkesztett Jelenkor folyóirat októberi száma, amely a folyóirat 50. évfordulója alkalmából ünnepi összeállítással örvendezteti meg az olvasóit olyan neves szerzőktől, akik az elmúlt évtizedben erős szálakkal kötődtek a Jelenkorhoz.

A mi utcánk

Megjelent a Puskin utca negyedik száma, melyből olvashatnak nálunk is részleteket, így Varga Mátyás versét, Tolvaj Zoltán tanulmányát Marno János költészetéről, valamint Krusovszky Dénes és Urfi Péter Kukorelly Endrével készített beszélgetését. Olvashatunk továbbá Dragomán Györggyel készített interjút, Garaczi László regényrészletét, Marno János versét, valamint kritikákat és esszéket Lanczkor Gábor, Dunajcsik Mátyás, Balogh Endre tollából. A szokásos Egy vers rovatban Lanczkor Gábor írását elemzi Tábor Ádám.

Ezer és 3

A Jelenkor folyóirat áprilisi számában Tóth Krisztina és Bertók László verseit, Krasznahorkai László novelláját, Kukorelly Endre készülő regényének részletét olvashatjuk. Folytatódik Radoslav Petković Bizánci internet című esszésorozata. Várkonyi György művészettörténésszel Ágoston Zoltán készített interjút a pécsi Városi képtár bezárása kapcsán. Kukorelly Endre regényének részletét és Jacek Dobrowolskinak Krasznahorkai Lászlóval készített beszélgetését mi is közöljük.

Bőségzavar

A folyóirat legújabb számanak írásai a megszokott módon széles műfaji skálán mozognak. Gyors áttekintés: Oravecz Imre regényével Károlyi Csaba, Kiss Judit Ágnes verseskötetével Sántha József foglalkozik. Van itt vers (Vörös István, Schein Gábor), széppróza (Oravecz Imre, Márton László) nem kis mennyiségben, valamint olvasható egy Margócsy Istvánnal készített interjú is. Akik tanulmányra, esszékre, mi több épületkritikára vágynak, azok sem maradnak olvasnivaló nélkül.

Nagy Boglárka: Vándorló történetek

Nagy Boglárka
Vándorló történetek
Kritikák a kortárs magyar irodalomról
Kijárat Kiadó, 2007.
184 oldal. 2000 Ft

Selyem Zsuzsa: Fehérek közt

Selyem Zsuzsa
Fehérek közt
Vigilia Kiadó, Budapest, 2007
(Esszék sorozat 6.)
110x180 mm
Kötés: puhatábla, ragasztókötés fóliázva
240 oldal, 1.600 Ft
ISBN 978-963-79-6490-9
ISSN 1787-9388

Mindnyájan benne vagyunk

Megjelent a Pécsett szerkesztett Jelenkor folyóirat októberi száma, melynek élén a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös „Philip Marlowe Magyarországon” című novellapályázat nyertes prózái olvashatók: az első díjasLatzkovits Miklós, a második díjas Jenei László és a harmadik díjat elnyert Demény Péter írásai.

Hekerle 1956–1986

Az Ex Symposion 56. számát a húsz éve elhunyt Hekerle László (1956–1986) kritikus és esszéista emlékének szentelte. A lap bemutatóján, június 15-én este hattól a Tranzit Caféban e szám szerzői olvasnak fel írásaikból, beszélgetnek Hekerléről, valamint láthatóak lesznek részletek a nyilvános fellépéseiről fennmaradt felvételekből.

Tapasztalatcsere. Esszék és tanulmányok Bodor Ádámról

De vigyázat! Az útjelzések bizony csalhatnak! Hiába válogatták össze szerkesztők a kartográfusok nemes csapatát Balassa Pétertől Margócsy Istvánon és Szirák Péteren át Angyalosi Gergyelyig, hiába gyűltek össze ifjú térképészek, hogy felülvizsgálják a mesterek munkáit, hozzáadva a saját perspektívájukat: az útnak nekivágni így is nagy kihívás.

Esterházy Péter: Magyar író belép, avagy EU-próbaszöveg (blődlitöredék - részlet)

Az Első nyilvánosság alább olvasható szövege egy olyan, többhetes közlés- és eseménysorozat része, melynek közbeeső állomásán egy egész napos irodalmi fesztivált láthattál-hallhattál - a csatlakozás napján, május elsején - az A38 állóhajón, végpontján pedig - az idei könyvhéten, június elején - egy kötetet találsz: a litera első antológiáját.

szabadpolc

Három plusz egy

Recenzensünk négy Könyvfesztiválra megjelent prózakötetet választott Szabadpolcára, kettőt a Magvető, kettőt az Ulpius kínálatából.

Lapot kérek (3)

Szemlézőnk, Jánossy Lajos ez alkalommal a Jelenkor, a Műhely, a Műút és a Café Bábel számait lapozta végig.

A hústól a daráig

Németh Zoltán ügyesen lavírozgat a szerkesztői kezet megkötő [...] dilemmák között: [...] a Hősöm tere meglehetősen negatív visszhangját Balassa pozitív kritikájával helyettesíti; a Parti Nagy elismerése irányában eleinte vonakodó Kulcsár-iskolát Fodor Péternek a Parti Nagy-prózáról 2003-ban írt alapos és pozitív elemzésével képviselteti, ahogy igen szimpatikus Széni Katalin 1997-es tanulmányának szerepeltetése is, hiszen [...] ez [...] elsőként foglalkozott a Sárbogárdi Jolán női szerzőségének később oly nagy karriert befutott kérdésével.

Patyomkin-falu

Mint az utópiák és a sci-fik esetében legtöbbször elkerülhetetlenül, Szorokin könyvében sincs egyetlen konkrétum sem; miközben hemzsegnek benne a konkrétumok, a részletek, a leírások. Csupán reflektálatlan látszólagosságról van szó, egy testetlen szöveg homlokzatáról, stukkókkal és cirádákkal körülvett, prózailag nem értelmezett, üres helyről. 

könyv

Akkor semmi kritika

"...ezzel a könyvvel szemben kritikust játszani részemről olyan lélektani képtelenség lenne, mint amilyen némelyik embernek azon döntése, hogy futballbírónak áll" - írja recenzensünk Esterházy Péter új regényéről, amely az apakönyvek után a "föltámasztott anya könyve".

könyv

Ami hozzámtartozik, és ami elhelyezhetetlen

A Bűn és imádság nem pusztán hagyományt teremtett, de mondhatni úgy hozott be szempontokat a Pilinszky-diskurzus, egyszersmind irodalom és hittudomány párbeszédébe, miként Pilinszky költészete hozta be a metafizikai, illetve misztikus hagyományt a magyar lírába: szinte előzmények nélkül.

Áprilisi szerintem

Ott van a kép is. Majd, ha lesz rá időd, nézegesd egy kicsit. Tedd ki a falra, vagy ideiglenesen legyen ez a wallpaper-ed. Tényleg sír.

könyv

Cseretapasztalat

…a valódi tapasztalás a csere folyamatára vonatkozik; nem egyszerűen adunk és kapunk valamit, hanem ennek a mikéntje lesz érdekes, és az, hogy mindez hogyan hat ránk, mennyire változunk meg általa, mit veszítünk el – vajon meg akarjuk-e, vagy meg tudjuk-e tartani korábbi önmagunkat.

Oktató

A nagyratörő

Legtöbb kritikusa és elemzője kiemeli, hogy Márton László sokoldalú, termékeny és tudatos szerző. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy Tandori után ő az új magyar irodalom legsokoldalúbb, legtermékenyebb és leginkább tudatos alkotója. Sokoldalú, mivel az irodalom mindhárom műnemében: az epika, a líra és a dráma területén is alkot – ahogy Balassa Péter megjegyezte, Márton “tehetségének kivételessége részben all-round jellegében”, azaz sokoldalúságában áll.

Kritika

Krasznahorkai László: Sátántangó

"…az új magyar próza egyik legjelentősebb művével gyarapodott, makulátlan remekművel, melynek jellegzetessége, hogy végre és újra a szó kanonikus, ha tetszik ’régi’ értelmében: regény. Azaz a regény tere újra egy világ, nem pedig tudatállapot vagy maga az írói műhely. A textussal szemben újra életviszony, sors, karakter, történet, vér és veríték kerül előtérbe. A regény újra racionalizált kozmosz, s így újra létrejön a regényíró mindenhatósága." (Radnóti Sándor)

Kritika

Nádas Péter: Emlékiratok könyve

"Csak az önismeret segít valamennyire. Nincsen más eszközünk. Egy embernek, egy országnak, egy nemzetnek, egy népnek, egy földrésznek megfelelő önreflexiós képességekre van szüksége ahhoz, hogy amit emocionálisan szeretne elérni, akár én is szeretnék erőszakkal megoldani, azt nem engedem meg magamnak… Az egész írói munkám, amióta az eszemet tudom, ebből áll. Saját magamat, mint bűnöst vagy mint tévedőt vagy tévelygőt, eltévelyedettet, elvetemültet, szenvedőt… bevallani nektek." (N. P.) Nádas Péter: Emlékiratok könyve című művét ajánljuk.

Szilasi szerint

2003. április

Mint oly sokan, természetesen én is úgy gondolom, hogy Arany János költészete az egyes számú hungarikum. Ezen felül egyes számú hungarikum még Krúdy Gyula prózaművészete, de ezt már Kertész Imre is megmondta, akinek szintén egyes számú hungarikum a prózaművészete, noha Jókai Mór (szintén egyes számú hungarikum, a továbbiakban: e. sz. h.) miként a sajátját, az ő prózaművészetüket is költészetnek nevezte volna.

Szilasi szerint

Novemberi mustra

Nem árt ismételgetni, úgyhogy mindenekelőtt - rajtam ne múljon - én is leszögezném: egy magyar író, Kertész Imre, 2002. október 10-én Nobel-díjat kapott. Erre vártunk, úgy nagyjából Janus Pannonius óta. (Noha éppen ő - jóllehet maga a díj akkoriban, ugyebár, még nem létezett - ráadásul, végülis, bizonyos értelemben: megkapta.)

Szilasi szerint

Februári mustra

Credo Elvem vivere. A február sötét hónap. Felettébb alkalmas a depresszióra. Mivel azonban a depresszió tulajdonképpen csupán súlyos interpretációs gyengeség (a szellem jelentés- és értelemtulajdonító erőinek valamiféle kóros gátoltsága), talán megelőzhetjük, ha az év e veszélyes szakaszában poézist keresünk ott is, ahol máskor nem szoktunk.

Szilasi szerint

2003. szeptember

"Ne hazudjatok már." Vége van a nyárnak, a tengerről jövet Mohács környékén rám zuhantak a Kossuth Rádió fingszagú, hatórás hírei, hűvös szelek járnak, nagy bánata van (még) a cinegemadárnak (is), s ennek következtében visszatekintve most tényleg úgy tűnik fel nekem (már csak a visszhangokból is), hogy a nyár legjelentősebb írása mégiscsak Tamás Gáspár Miklós: A balközép cikkírás csődje című könyörtelen nagyesszéje volt (ÉS XLVII. évf., 2003. augusztus 8.).

Szilasi szerint

2003. október

Mint tudjuk, Sir Charles Bell szerint "[a]z emberi arc legfigyelemreméltóbb izma a musculus coringator supercilii, amely a szemöldököt vonja fel, és ezzel egy rejtélyes hatást tesz, ami megmagyarázhatatlan, de ellenállhatatlan módon az értelemre enged következtetni. " Darwin kiábrándító jegyzete a lapszélen: "Gondolom, még soha nem boncolt majmot. "

Szilasi szerint

2003. december

Amikor 1957 augusztus 20-án Kádár János, a magyar kormány elnöke, 1956 novembere óta először jelent meg nagyobb nyilvánosság előtt, s negyvenkilenc évesen, enyhén kopaszodva, közönséges, krémszínű szövetöltönyben, szolíd, zöld selyemnyakkendőben közvetlen, jól szerkesztett és feltűnően rövid beszédet mondott a szocialista alkotmány évfordulóján hatezer magyar parasztnak, a párt- és állami vezetők között, a két amerikai építész, a német ügyvéd, a norvég sakkozó és a Maurice Meyer nevű vörös bajszú, roppant szimpatikus belga újságíró melett, a kisújszállási futballpálya fából ácsolt, alkalmi tribünjén ott állt mögötte Gabriel García Márquez.

Virrasztás messze látszó fényben

Lukács László főszerkesztő atya jelenlétében Bende József sorozatszerkesztő mutatta be a Vigília esszék sorozat két kötetét – a már tavasszal megjelent, pár nappal ezelőtt a Szépírók díjával kitüntetett Borbély Szilárd kötetet, valamint Varga Mátyás Nyitott rítusok című könyvét - előbbit Mártonffy Marcell, utóbbit Gelencsér Gábor méltatta.

Derűlátó hozzáállás

Két nyelv között nőtt fel: négyéves koráig csak magyarul beszélt, később húsz évig ápolta e hagyományt egy cserkészcsapatban. Ma könyvkiadónál dolgozik és magya irodalmat fordít angolra - Barnás Ferenc regényei és Dragomán György A fehér király-a is az ő nevéhez köthető angol nyelven. Olchváry Pál válaszolt műfordítói körkérdésünkre.

Kortárs román írónők munkáival szemben

A litera két fiatal műfordító kezdeményezésére sorozatot indít: műfordítókat kérdezünk arról, hogyan látják saját szakmájuk, tágabb értelemben pedig a könyvkiadás egészének helyzetét. Minden fordítótól kértünk önéletrajzot, az eddigi fordításairól vagy ezek válogatásáról készített listát és egy szemelvényt is abból a műből, amin éppen dolgozik.
Selyem Zsuzsa válaszait közöljük.

A nagyratörő magyarországi ősbemutatója

Márton László a kilencvenes évek elején írta A nagyratörő című  drámatrilógiát, mely utóbb könyvalakban is megjelent, és az irodalmi közvélemény nagy érdeklődéssel, elismeréssel fogadta. Mégis tizenöt évnek kellett eltelnie, míg a drámatrilógia első, címadó része magyarországi ősbemutatóként színre kerül az egri Gárdonyi Géza Színházban.

Ítélj, hogy ítéltess!

Október 5-én és 6-án tartotta a József Attila Kör Tanulmányi Napjait „Az ítélőerő kritikája” – A kortárs magyar kritika helyzete címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös Termében. A pénteki nap eseményeiről Vári György, irodalomkritikust kérdeztük, aki előadóként és moderátorként is, valamint hozzászólóként is aktív szereplője volt a rendezvénynek. A kérdéseket Rácz I. Péter tette fel.

Szabadban

Az Írók Boltjában létrejött bemutató a „mióta beszélgetés lettünk” hölderlini szellemét idézte és igazolta, mert akik jelen voltak, azt tapasztalhatták, hogy a reprezentativitáson innen és túl, lehetséges a nyilvánosság előtt bemutatni egyszerre informatívan és értelmezően, töprengően és állítóan valamit, ami valóban dialógusébresztő eseménye az irodalomnak.

Végtapasztalat

A Balassi Kiadónál megjelenő életműsorozat legfrissebb darabja Balassa Péter Babits-, Kosztolányi- és Móricz-tanulmányait, -esszéit tartalmazza. A kötetbemutató beszélgetés vendégei votlak: Szarka Judit, a kötet szerkesztője, Czeglédi András, sorozatszerkesztő és Sándor Iván író.

Vendégségben a Beszélő

Levelek Závada Pálhoz

"Ám írás attól soha még meg nem rövidült, hogy idézték – ellenkezőleg, hatóköre így csak tágult. " - A Beszélő levelezősorozatában ez alkalommal Závada Pál kapott különös leveleket. A teljes levélváltást majd a Beszélő április számában olvashatják.

„Világokat igazgatok: üveggolyókkal játszom”

Az Andrássy úti Írók Boltja idén ünnepli önállóságának tizenötödik évfordulóját. Ebből az alkalomból az Írók Boltja és „háztömbszomszédja”, a Radnóti Színház december 12-én közös felolvasóestet tartott.  Nemcsak a könyvesboltot köszöntötték együtt ezen az estén, hanem az évforduló alkalmából megjelenő Üveggolyó című antológiát is bemutatták a közönségnek.

Irgalmatlanul táguló kérdések

2006. október negyedike, szerda délután, Írók boltja. Zajlik az ilyenkor szokásos, visszafogottan izgatott helyfoglalás – az utolsó szabad székre ülök, s úgy igazgatom, hogy jól lássak mindent; ezzel magam is e játék részesévé válok. Vélhetően a továbbiakban játékról nem lesz szó. Beney Zsuzsa Möbius-szalag című esszékötetének bemutatójára gyűltünk össze.

„Olyan volt, amilyen”

Neves irodalmárok felkérésével hazánk egyik legjelentősebb irodalmi érdekvédelmi szervezete, a Szépírók Társasága szeptember 14-én rendezte meg szimpóziumát a Petőfi Irodalmi Múzeumban Újraolvasott negyedszázad címmel. A célkitűzés az utóbbi évtizedek még alakulóban lévő irodalmi folyamatainak vizsgálata, az időszak szerzőinek és műveinek újbóli elővétele és (újra)értékelése volt.

Akinek megvan Goethe telefonszáma

Különös, hét szakaszra tagolt írói pályaterve, Átkelés az üvegen című nagyregénye és az arról készült tanulmánykötet, a történelmi regény magyar irodalomban betöltött szerepéről írott tanulmánya, történelmi regényei, előadói képességei és elsősorban legendásan hatalmas olvasottsága akár el is riaszthattak volna – mi mégis megpróbáltuk.

Alternatív alkotói életutak

Az új elismerést az esszéírói-kritikusi tevékenység díjazására hozták létre – a díj létrehozatalának miértjéről Bozóki András beszélt, az első díjazottat Ferencz Győző, az ELTE tanára, költő, irodalomtudós laudálta, Takács Ferenc beszédében a díj névadójára emlékezett.

Helyszíni szemle

Kóvályog, hazatalál

...az elsô nyilvános, független, alulról szerveződő, legális szellemi-irodalmi – később politikai-ellenzéki fórum…

Helyszíni szemle

"Konok igazmondók"

Miközben kint percenként váltotta egymást a madárcsicsergéses tavasz és a legzordabb téli szélvihar, a Politikatörténeti Intézet egy zsúfolásig megtelt termében a Magyartanárok Egyesülete megrendezte idei második konferenciáját. A nap ismét a magas színvonalú szakmai felkészültség és a fesztelen hangulat jegyében telt, örömteli találkozásokkal, módszertani vitákkal és továbbgondolható ötletekkel tarkítva. A közönség számára azonban a legszórakoztatóbb, egyúttal a legmegnyerőbb elem valószínűleg mégis az előadók különféle okokból eredő szorongásának, in concreto mikrofonfóbiájának ecsetelése volt.

Helyszíni szemle

"A pesszimizmus: bátorság"

Ha tekintetbe vesszük, hogy a Nobel-díj átadását közvetítő Magyar Televízió hivatalos tolmácsa sem ismerte a frissiben kitüntetett magyar író munkásságát, és képtelen volt a művek címét megfejteni, éppen ideje, hogy Kertész Imre életművével foglalkozó kötetet vehessenek kezükbe az olvasók. Bár a Kalligram Könyvkiadó Tegnap és Ma sorozatában megjelent könyv nem életrajzközpontú bulvármű, az irodalom iránt komolyabban érdeklődők haszonnal forgathatják.

A litera hangja

„Milyen ország ez? / milyen az arca?” (E. P.)

Botrány. Ez a szó jut eszembe, bocsássa meg az Isten, de ez. Nézem a híradót, napra nap, nem mindig, csak ha épp úgy adódik, hol itt, hol ott. Amikor megtörtént az (skandalum, fájdalom: halál), akkor kicsit jobban, és hiába tudtam, hogy így lesz, mégis néztem, kapcsolgattam, és vártam, dühöngtem, hogy nem, hogy miért nem. Közben persze arra is gondoltam, hogy talán jó, hogy nem, hogy nektek nem, nektek ne legyen meg az ő halála, nem kell, nem való!

A litera hangja

Egyben

A litera hangja

Köszönetnyilvánítás

Balassa Péter hozzátartozói hálás szívvel köszönik az együttérzést, az érezhető szeretetet és segítséget, amely körülöleli őket gyászukban.

A litera hangja

Balassa Péterről

Ha nincs Balassa Péter, én nem lettem volna irodalmár. Rengeteget köszönhetek neki. Szerettem, szeretem. Olyannak szerettem, amilyen volt. Olyannak szeretem, amilyen. És ez már mindig így lesz.

A litera hangja

Egy esszenciális lét margójára

Gyászviselt, gyászedzett ember, aki vagyok, gyűlölöm, utálom az életnek ezt az úgynevezett rendjét, illetve tarthatatlannak, hazugnak, álságosan szemforgatónak találom az állítást, miszerint ez lenne az.

A litera hangja

Jelzés idejekorán

A litera hangja

Alázatosan, szeretettel

A litera hangja

Balassa Péter halálakor

A litera hangja

(...)

Búcsú

Hálás rágondolás Balassa Péterre

Ha elbúcsúzunk egy jóbaráttól, azt kérjük, gondoljon ránk. Ez nem azt jelenti, képzeljen el minket, s nem azt, hogy valami képet alkosson rólunk, hanem azt, hogy maradjon velünk. Ilyen kérelem az olvasás is. Hálás rágondolás valami kimondhatatlanra, amely a költészet révén és általa is velünk marad. ,,Maradj velünk, mert esteledik, és a nap már lemenőben" - mondják az emmauszi tanítványok a Mesternek, amikor még nem ismerik fel.  (B. P.)      

Helyszíni szemle

A 60 éves Nádas Péter köszöntése - nélküle

Október 17-én Nádas Péter hatvanadik születésnapjának ünneplésére gyűlt össze népes közönség a Szlovák Kulturális Intézet dísztermében, ahol már hagyománynak számít a kerek írószületésnapok megrendezése (itt volt többek között Mészöly Miklós 75, Esterházy Péter pedig 50 éves).

Visszaszámolás

Kertész Imre tizenegy hónappal azután, hogy a Svéd Királyi Akadémia neki ítélte az irodalmi Nobel-díjat, újabb regényt írt, a Felszámolást, melynek közönségbemutatója szeptember tizedikén este hét órától lesz a Radnóti Színházban. A regényt a korábban trilógiaként emlegetett regények negyedik részeként aposztrofálják a kötet előzetesei. A Felszámolás délelőtti sajtóbemutatóján a litera is jelen lesz. Az alábbi írás a Nobel-díj sajtóvisszhangjának szubjektív szempontrendszer alapján elvégzett feldolgozása.

Kérdez-felel

Jelenkori titánok

A pulai beszélgetések negyedik darabja a Jelenkor szerzőivel és szerkesztőivel készült, vendégek: Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője, Keresztesi József költő, szerkesztő, Garaczi László író és Grecsó Krisztián író.

Kérdez-felel

A könyvmutatványos könnye

Nyáron a Művészetek Völgye Völgykapujában, egy Pula nevű kis faluban kortárs irodalmi felolvasások és beszélgetések zajlottak a Bárka Színház szervezésében. Darvasi László úgy tartja, "...mindig a mondatokkal van baj. Amikor Nádas harmincöt éves korában elkezdte mondani, hogy érzi, a rövid, csattanós, megfeszülő mondatok már nem alkalmasak arra, hogy elmondja, amit szeretne, akkor jöttek a hosszú, körkörös mondatok. Egyébként meg azt veszem észre, hogy amikor egy ember belemegy egy regénybe, olyan, mintha beiratkozna egy iskolába, egy egyetemre, ahol mindenféle stúdiumokat kell elvégeznie. Noch dacu, még a nyelvet is újra kell tanulnia." A Darvasi Lászlóval készült beszélgetés a második volt a sorozatban.

Kérdez-felel

Szöszölni életre-halálra

2003. július 26-ától augusztus 2-áig, nyolc estén át kortárs irodalmi felolvasások és beszélgetések zajlottak Pulán, a Művészetek Völgyében. A Bárka Színház szervezésében (Nem) Mindennapi irodalom címen futó sorozat vendégei voltak: Parti Nagy Lajos, Háy János, Darvasi László, Závada Pál, Krasznahorkai László, Tar Sándor, valamint az Alföld folyóirat képviseletében Aczél Géza, Borbély Szilárd és Keresztury Tibor, a Jelenkor színeiben pedig Ágoston Zoltán, Garaczi László, Grecsó Krisztián és Keresztesi József. A beszélgetéseket Bérczes László és Nagy Gabriella vezette. A litera - mint együttműködő partner - már beszámolt az eseményekről Helyszíni szemle rovatában. Most e beszélgetések szerkesztett változatait tesszük közzé.

Helyszíni szemle

"...de azért jobb, ha tudjátok..."

Művészet és hatalom - A Kádár-korszak művészete címmel rendezte meg idén új helyszínen a József Attila Kör a tanulmányi napokat. A Petőfi Irodalmi Múzeumban húsz-huszonöt hallgató nézett szembe a múlttal és az előadókkal, de ez a családias hangulat előnyére vált a konferenciának, melynek előadásait remélhetőleg publikálja majd a fiatal írók köre.

Kérdez-felel

"Fantasztikus vidék ez..."

Van úgy, hogy az író - mondjuk hívják Kőrösi Zoltánnak - egyszer csak hozzájut a hőn áhított ADSL-hez. A telefontársaság szakembere beállít, fúr-farag, blankol, beköt, kiköt, felszereli a végpontot, és mintegy a munka megkoronázásaként, felbiggyeszti a számítógépre a modemet. Aztán pakol, elköszön s megy a dolgára. Az úr, aki ír(na), nagy elánnal máris netez(ne) - mert ugye net-naplót ró napra-nap -, ám mellé kucorodik a szomorú végzet. A ketyere, és így a net - nem működik. Elszaladok hozzá, felborítom az est nyugalmát, majd a régi modemes elérés visszaállítása után - az ADSL továbbra sem működik - príma egri vörösborfogyasztásba kezdek a házigazdával. Előkerül valami isteni házikolbász is. Beszélgetünk. Akár történhetett volna így is az interjú.

Helyszíni szemle

Közös-ség

Minden ugyanaz. De nem mindegy, hanem minden-egy. A Műcsarnokban vagyunk, decemberben. Két évvel ezelőtt ugyanitt a Pannonhalmi Szemle estjén, csak vele. Balassa is felolvasott, irtózatosan hosszúra nyúlt est volt a Keller vonósnégyes koncertjével. Levegő után kapkodva kért egy taxit. Azt mondta, semmi baj, jól van, csak valahogy nagyon elfáradt. Akkor láttam utoljára rendezvényen.

Külszíni szemle

Kortárs magyar irodalom - szlovénul olvasva

"…a szlovén irodalmi tájékozódásban az utolsó húsz év elmozdulásai azt mutatják, hogy a magyar irodalom szlovéniai jelenléte erősödik, mégis komolyak a hiányok: például a műfordítás terén, és ebből kifolyólag csekély az irodalmi visszhang, kölcsönhatás. (…) Idegenben csak azok a szövegek tudnak élni, amelyek gondolatokat ébresztenek az olvasóban, és képesek azt produktív mozgásban tartani."

Kérdez-felel

Építők a XXI. században

A pulai beszélgetések hatodik darabja. A (Nem) Mindennapi irodalmunk sorozat vendégei voltak: Aczél Géza, az Alföld főszerkesztője, költő, Borbély Szilárd költő és Keresztury Tibor író, szerkesztő.

Kovács András Ferenc kapta az idei Üveggolyó-díjat

Az Írók Boltja elismerését, az Üveggolyó-díjat a könyvesbolt munkatársai adományozzák minden évben egy-egy írónak, költőnek, akinek munkásságát, irodalmi tevékenységét, valamint a bolt dolgozóival való együttműködését is díjazzák.

Ma adják át az Üveggolyó-díjakat

Ma 17 órától adják át a kortárs szerzőknek járó elismerést.

A közelséget, mint üveggolyót

Rácz Péternek adományozták az Írók Boltja dolgozói az idei Üveggolyó-díjat. Rácz Péter Békéscsabán született 1948. december 24-én, költő, műfordító. A Balatonfüredi Fordítóház vezetője, létrejöttének kitartó segítője, 1998 óta a Magyar Fordítóház Alapítványának vezetője; Kierkegaard, Martin Buber és Rüdiger Safranski fordítója.

Litera a Könyvhéten, Könyvhét a literán

Esős nappal indult, szerencsésebben folytatódott ma a 78. Ünnepi Könyvhét: állnak a standok, a színpadok, jönnek a vásárlók és érdeklődők, a nézelődők és eltévedtek – mi is ott leszünk, ott vagyunk: akinek van ideje, jöjjön ki, aki nem tud kijönni, kövesse az eseményeket nálunk és a könyvesblogon.

Üveggolyó-díj 2006

Az Írók Boltja elismerését, az Üveggolyó-díjat a könyvesbolt munkatársai adományozzák minden évben egy-egy írónak, költőnek, akinek munkásságát, irodalmi tevékenységét, valamint a bolt dolgozóival való együttműködését is díjazzák. Idén rendhagyó módon két alkotó is átvehette a díjat: Nádas Péter és Sándor Iván.

József Attila- és Balassa Péter-díjak átadása

Március 14-én délután egytől adták át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15-ei évfordulója alkalmából odaítélt kitüntetéseket az oktatás és a kultúra területén kimagasló teljesítményt elért művészeknek, tanároknak, alkotóknak a Szépművészeti Múzeumban.

További találatok