hirdetés

Keresési eredmény a(z) „balla zsófia” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A HÓNAP SZERZŐJE

Balla Zsófia: Kiáltvány

De nincsen oly rövidke lét, / melyért ne volna érdemes csalódni. /Hinni abban, ami szorongat épp. / Hinni a magány erejében. – Januárban Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán, egyik legújabb verse olvasható most nálunk.

Nagyvizit

Balla Zsófia: Fantasztikus idő lebegett bennünk

Ami elképesztően jó, az hihetetlenül modern is, és elévülhetetlen, kophatatlan, az átüt, és azt gondolom, hogy az számít költészetnek. Persze elolvasom, mit írnak a kortársaim, és élvezem, ami jó, vagy jócska, de amikor be akarom mérni a távot, akkor kell a nagy minta. – A ma 70 éves Balla Zsófiával készített nagyvizit-interjúnk második része.

Nagyvizit

Balla Zsófia: Megállsz és szívsz egy korty levegőt a nagy irodalomból

A szkepszis, amely bennem – most már a hazai viszonyokat is hozzávéve – mostanában egyre erősebb, inkább úgy szól, hogy mi az értelme a költészetnek, van-e arra esély, van-e értelme annak, hogy itt valaki egyáltalán megszólaljon. – A ma 70 éves Balla Zsófiával készült nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

A hónap szerzője

Balla Zsófia: A vers hazája III.

Aki külföldre megy, az új helyen is afelé igyekszik, aki otthon volt, aki ő maga. Az lesz, aki volt. Ez léte folytonosságának garanciája. – A hónap szerzője, Balla Zsófia Széchenyi Akadémián elhangzott beszédének harmadik részét olvashatják.

A hónap szerzője

Balla Zsófia: A vers hazája II.

A kiemelkedő írónak is elemi érdeke, hogy az alkotók középosztálya is lélegzethez jusson és érezze életének és műveinek létjogosultságát. Nem lehet ugyanis egy-ügyű irodalomban nagy írónak lenni. – A hónap szerzője, Balla Zsófia Széchenyi Akadémián elhangzott beszédének második részét olvashatják.

A HÓNAP SZERZŐJE

Balla Zsófia: Fénytöredékek

Ó, maradj! hiszen van még időd! / még lehetne! Ne mondd azt, hogy kitelt. / Ki osztja, kinek mennyi jut? Ki tölt testünkbe tartamot? – Januárban Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán, most egy friss verset olvashatnak tőle.

A HÉT VERSE

A hét verse – Balla Zsófia: Metró, aluljáró

Metró, aluljáró egy hétköznapi, fájóan hétköznapi helyzetet ír le, az volt 2012-ben, és még inkább az ma is, a korban, amelyben „szégyenünk jól lakik”. – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

A HÓNAP SZERZŐJE

A hónap szerzője: Balla Zsófia

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2019 januárjában Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán.

A hónap szerzője

Balla Zsófia: A vers hazája I.

A románoknak magyar, a magyaroknak zsidó, a zsidóknak asszimilált, a módosaknak szegény, a népieseknek urbánus, az urbánusoknak fölöslegesen toleráns, és baloldali, és liberális és nő... Vagyis e veszekedő sokféleség ötvözete: költő. – A hónap szerzője, Balla Zsófia Széchenyi Akadémián elhangzott beszédének első részét olvashatják.

A hét verse

A hét verse – Balla Zsófia: Salve

Ti vagytok a gonosz, és akik ellen gonoszságot követnek el. A „ments meg, Uram, a gonosztól" értelmét veszti. – Balla Zsófia versét, amely az 1991-es A páncél nyomai című kötetben jelent meg, Nagy Gabriella választotta.

Részlet a kötetből

Balla Zsófia: Más ünnepek (részlet)

A világ szabálya abban áll, hogy tudósok / vagy gyanútlan emberek meglelik? / Életünk a véletlenek ezer füvében bujdokol –/ csak a kard és a rózsa, ami fölmeredezik? – Balla Zsófia Pesti Kalligramnál megjelent új verseskötetéből olvashatnak három verset.

DIA

Balla Zsófia a DIA új tagja

A Digitális Irodalmi Akadémia most véget ért éves közgyűlésén Balla Zsófiát és posztumusz Déry Tibort választotta tagjai közé.

BÁRKA 2014./5.

Balla Zsófia versei a Bárkában

Sötétségben minden föld idegen. / Lépegettem azért, bizonytalan, – aztán egyre jobban, / mert a magasba néztem és ott billiárdfény repdesett. - A Bárka folyóirat legújabb számát Balla Zsófia két versével ajánljuk.

KÖRKÉRDÉS

Év végi körkérdés - 2012/5.

A Litera 2012-ben tíz fontos irodalmi szereplőt kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. Most Balla Zsófia válaszait olvashatják.

Hír

A Látó nívódíjai 2012-ben

2012-ben huszonkettedik alkalommal osztja ki a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztősége évzáró nívódíjait. Az elmúlt húsz évben több mint 50 alkotó vehette át vers, próza, esszé és debüt kategóriában az elismerést.

Litera-díj 2012

Garaczi László Litera-díjas!

Szombat este a Maros Sörözőben a Litera kihirdette Én nem fogom be című verspályázatának eredményét. A Litera-díjat 2012-ben Garaczi László nyerte el, a nyílt pályázat első díjasa: Horváth Viktor. - Cikkünkben megtekinthetik a LiteraTV felvételét is a díjátadásról.

KÖLTÉSZET NAPJA 2012

Költők kézzel 2.

Költészet napján a Litera felkérésére kortárs költők azzal lepték meg olvasóinkat, hogy rendelkezésünkre bocsátották kéziratban írt verseiket, melyeket most közzéteszünk több részletben. Fogadják örömmel a költészet ünnepén! - Második rész.

Én nem fogom be

Balla Zsófia: Metró, aluljáró

Oldalvást pillantok: ott áll-e még. / Igen, ott. Szürkében, bajuszban, flanell ingben. / A cigaretta meggyújtja kezét. / Nem kéreget, de nem is mozdul innen. - Én nem fogom be című politikaivers-sorozatunkban Balla Zsófia versét olvashatják.

RECENZIÓ

Kérdések könyve

Súlyos és komoly költészet Balla Zsófiáé, nem a népszerűbb könnyed, ironikus, játékos fajtából való. (...) Egyszerre közéleti és nagyon személyes, lassan felfejthető, meglepetésekkel teli költészet. - Turbuly Lilla recenziója Balla Zsófia A nyár barlangja című kötetéről.

Hír

Átadták az Artisjus Irodalmi Díjakat

Április 16-án, pénteken átadták az Artisjus Irodalmi és Zenei Díjakat. Az Irodalmi Nagydíjat 2010-ben Balla Zsófia költő kapta, a három ösztöndíj jellegű irodalmi díjat Krusovszky Dénes, Szilágyi Zsófia és Tóth Krisztina vehette át.

Költészet napja

Kortárs költők kedvencei Költészet napján I.

Költészet napja alkalmából néhány szerzőt arra kértük, nevezzék meg azt a verset, amely a szívükhöz a legközelebb áll. Ha akarják, fűzzenek hozzá pár mondatot választásuk indoklásaként. Elsőként Bertók László, Nádasdy Ádám, Balla Zsófia, Térey János és Tóth Krisztina kedvenceit mutatjuk meg Önöknek.

Búcsú és megérkezés

Megjelent a Pécsett szerkesztett Jelenkor folyóirat októberi száma, amely a folyóirat 50. évfordulója alkalmából ünnepi összeállítással örvendezteti meg az olvasóit olyan neves szerzőktől, akik az elmúlt évtizedben erős szálakkal kötődtek a Jelenkorhoz.

Az állatias és az emberies

Megjelent a Pécsett szerkesztett Jelenkor folyóirat   májusi száma, mely Balla Zsófia, illetve Parti Nagy Lajos versével, Szelényi Iván és Komoróczy Géza esszéivel köszönti a 75 éves Konrád Györgyöt, aki részletet is közöl az idei könyvhétre megjelenő, Inga című kötetéből.

Kereszteződések

Megjelent az Alföld folyóirat áprilisi száma, melyből Kulcsár-Szabó Zoltán Kereszteződések: az időbeliség mintái a késő modern költészetben című  tanulmányát, Balla Zsófia verseit és Peremiczky Szilvia az Udvariatlan szerelem című középkori obszcén költészet antológiájáról írt recenzióját mi is közöljük.

Kreatív felejtés

Az európai kulturális folyóirat nyári száma a kreatív felejtés kapcsán emlékezet és felejtés egymást kiegészítő, feltételező témakörében közöl írásokat európai szerzők tollából.

Burger Barna: Fejvagyírás - 92 íróportré

A fénykép nem arról szól, hogy híres-e az író vagy sem. A fénykép nem arról szól, hogy jó-e az író vagy közepes. A fénykép nem arról szól, hogy híres vagy kezdő. A fénykép nem ítélkezik, hanem megmutat. A fénykép arról szól, hogyan lesz egy helyzetből és a fényből kép.

Balla Zsófia: Próféciák

A költők előreszaladnak. / Csukott szájjal beszélnek. / Nehezen cseppentik a lényeget, / akár a meghasított nyárfa.

Balla Zsófia verse egy József Attila-töredékre, elhangzott 2005. április 11-én a Litera felolvasásán a Millenárison.

VersMetró a literán VI.

A VersMetró Magyarország eddigi legnagyobb szabású költészet-népszerűsítő akciója, hiszen a budapesti metró napi közel másfél millió utasa számára két hónapon át tesz hozzáférhetővé magyar verseket, illetve képző- és iparművészeti alkotásokat. A literán most minden versre szavazhatsz; a 20 legtöbb voksot kapott alkotás elhangzik a VersMetró
zárórendezvényén, január 29-én 9 órakor a Toldi moziban.

kritika

Az invenció komolysága

…a költészet is elsődlegesen nyelv, nem érzelem, nem az önmondás pátosza, nem a szubjektum megalkotásának fárasztó kulturális és napi robotja, hanem nyelvi bejáratódás és rálelés pillanatnyi ereje…

Szilasi szerint

2003. április

Mint oly sokan, természetesen én is úgy gondolom, hogy Arany János költészete az egyes számú hungarikum. Ezen felül egyes számú hungarikum még Krúdy Gyula prózaművészete, de ezt már Kertész Imre is megmondta, akinek szintén egyes számú hungarikum a prózaművészete, noha Jókai Mór (szintén egyes számú hungarikum, a továbbiakban: e. sz. h.) miként a sajátját, az ő prózaművészetüket is költészetnek nevezte volna.

könyv

Vissza a jelenbe

Néhány éve, röviddel a mostanit megelőző kötete, a válogatott és új verseket tartalmazó Ahogyan élsz megjelenése után Balla Zsófia megkért rá, hogy a tiszteletére rendezett Kossuth Klub-beli beszélgetős est bevezetőjeként mondjak néhány szót költészetéről. Megírtam az öt oldalas szöveget, annak rendje és módja szerint fel is olvastam, a kéziratot a gyakorlott kiállítás-megnyitó kézmozdulatával nyomban átnyújtottam a szerzőnek, de sem akkoriban, sem később nem publikáltam. A kritikus gyarló ember, lusta is. Az járt a fejemben, hogy a soron következő verseskötet megjelenésekor mennyire kapóra jön majd ez a publikálatlan szöveg, részben vagy egészben biztosan fel fogom használni. Nem gondoltam rá, hogy 1995 után ilyen hosszú időt kell várni Balla Zsófia következő versgyűjteményére, és arra sem gondoltam, hogy az a bizonyos pályakép most, A harmadik történetről szólva ennyire kevéssé lesz használható.     

"Még előttem a reményteli kudarcok"

"Mitől olyan ez az ország, ahol élek, hogy nevetve sírni éppúgy lehet, mint sírva nevetni és mégis? A befejezetlen mondatok is jelzik: nyelvek között, kultúrák között, álmatlanságok és boldogságok között."
A litera két fiatal műfordító kezdeményezésére 2008. márciusában indította útjára műfordítói körkérdéseit. Ki hogyan látja a szakmája, tágabb értelemben pedig a könyvkiadás egészének helyzetét. Most Demény Péter válaszol.

Konrád 75: Isten hozta a Látogatót

Konrád György 75 éves. A meglepetés-estén írók és politikusok lángoló tortával és egy különleges könyvvel köszöntötték A látogató szerzőjét. Ünnepi riport a torta mellől.

Idézetek a szélben

Kinek melyik részlet válik kedvencévé egy költői életműből? A nagy versek egyike-másika vagy elrejtett kincsek, befejezetlen, keltezetlen töredékek? A lélekhez szóló érzelemgazdag gyötrődések lenyomatai vagy a nyelvi leleményességet igazoló költői játékok? Az egyszerűséget előnyben részesítő, szépen átlátható struktúrák vagy a bonyolultabb, nehezen értelmezhető szabadversek vagy gondolatfutamok?

„Azt mondja a kecske, hogy nyihaha”

Megszületett a JAK Műfordító Tábor himnusza az idei, tizenharmadik alkalommal megrendezett szeminárium- és rendezvénysorozaton. A műhelyszeminárium egyik vezetője, Imreh András, a tábor vezetői: Dánél Móna és Szirti Bea, valamint a tábor lelkes fordítógárdájának beszámolóit olvashatják a június végén megrendezett 10 napos nagykovácsi eseményekről. A beszámolók mellé társuló képek (Dánél Móna fotói) magukért beszélnek.

Egy jó mondata mindenkinek van

A Magyar Íróakadémia és a litera pályázatot hirdetett a MÍA hallgatói között. Olyan írásokat vártunk, amelyek a „diákok” szemszögéből számolnak be a mesterkurzus eseményeiről. A literán a legjobb helyszíni szemléket olvashatják.
A kortárs magyar irodalom húsz kiemelkedő alakjától tanulhatnak hétről hétre a Magyar Íróakadémia (MÍA) februárban indult mesterkurzusának hallgatói. Van, akitől több-kevesebb praktikus tanácsot is, de leginkább szemléletet, befogadókészséget vagy éppen csak egy jó mondatot. 

Csend a lelke

Miközben a helyszínelő a Ráday utcában – értelemszerűen - a helyszín felé ballagott, azon morfondírozott, vajon milyen hangvétele lesz ennek az estnek. Milyen hangvétele lehet ezeknek az estéknek, amelyek Balla Zsófia kezdeményezésére indultak el.

„Világokat igazgatok: üveggolyókkal játszom”

Az Andrássy úti Írók Boltja idén ünnepli önállóságának tizenötödik évfordulóját. Ebből az alkalomból az Írók Boltja és „háztömbszomszédja”, a Radnóti Színház december 12-én közös felolvasóestet tartott.  Nemcsak a könyvesboltot köszöntötték együtt ezen az estén, hanem az évforduló alkalmából megjelenő Üveggolyó című antológiát is bemutatták a közönségnek.

Hangról képben

2006. november 22-én szerdán délután öttől mutatták be az Írók Boltjában az Ab Ovo Kiadó új könyveit Járó Zsuzsa közreműködésével, november 23-án pedig a Stúdió K színházban folytatódott Balla Zsófia múlt évben megkezdett beszélgetéssorozata, a Borostyán-estek, melyen ez alkalommal a költőnő Kántor Péter költőt látta vendégül.

Ami következik, immár megvolt

„A Szépírók Társasága egy ősrégi műfajnak, az antológiának szentelte idei őszi találkozóját a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Felolvasásai és beszélgetései sorában bőven volt a fentből és a lentből, de legfőképp a múltból. A 60-es évek végétől máig megjelent, korszakos (vagy kevésbé korszakos) szöveggyűjtemények szereplői vonultak itt fel újra.” – Nagy Gabriella beszámolóját olvashatják.

Jót olvasni jobb

A Scolar Kiadó Szép Irodalom című új sorozatának szerkesztője Balla Zsófia és Báthori Csaba. A sorozat első kötetét, Robert Walser Jakob von Gunten című művét október 12-én csütörtökön mutatják be a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban; a bemutatón közreműködik Balla Zsófia, Bán Zoltán András, Báthori Csaba és Sugár S. András. Balla Zsófiával Jánossy Lajos beszélgetett.

Jazz, géppuska, sült rák

Gyukics Gábor útinaplója második részében Michael Castrovcal tartott Saint Louis-i felolvasásairól, a magyar költészetről 2005-ben forgatott amerikai dokumentumfilm további munkálatairól s az amerikai élet mindennapjai ról számol be.
A harmadik, befejező részt csütörtökön olvashatják.

A megfigyelés elszántsága

Szabó T. Anna 1972-ben született Kolozsváron. Költő, műfordító. 1987 óta él Magyarországon. Az ELTE magyar–angol szakán végzett, PhD disszertációját Szabó Lőrinc Shakespeare szonett-fordításairól írta. Tanított az Eötvös Collegiumban Géher István mellett, s oktatott a British Council versfordító szemináriumán. Eddig négy saját verseskötete (legutóbbi 2004-ben Rögzített mozgás címmel), számos regény-, novella- és versfordítása jelent meg. Jelenleg ötödik kötetén, az Elhagy című, új verseket tartalmazó könyvön dolgozik.

Kiszabadul

A legtöbb izgalmat a kissé későre csúszott, s ezért rövid beszélgetés hozta – Vári György mindenképpen szerette volna megtudni a négy költőtől, miben látják saját verseikben a sajátosan női tapasztalat megnyilvánulását, egyáltalán, szerintük van-e ilyen.

Tiltott szavak, elfelejtett gondolatok

Nagyszabású, fontos rendezvényt szervezett e hét elejére a budapesti Goethe Intézet. Más helyek, más szavak – nyelv és identitás (Andere Worte – Sprache und Identität) címmel december 5-én, hétfőn délutántól maratoni felolvasás-beszélgetés volt programon a kortárs magyar és német nyelvű irodalom ismert és elismert képviselőivel.

BuyoMat és MP3-szövegkút

Frankfurt büszke az új adatokra: 280.000 látogató, 7200 kiállító, 100 résztvevő ország és 100.000 új könyv kerülhet be az idei statisztikába.

Miből lesz a borostyán?

Balla Zsófia arról faggatta Lator Lászlót, hogy véleménye szerint van-e valami az Újhold-kör tagjainak írásmódjában, költői stílusában, ami egy kalap alá utalná őket. Nincs ilyen, felelte – természetesen – Lator László. Ami az újholdasokat összeköti, mondta, az inkább egyfajta közös világszemlélet. A Második Világháború után az Újhold-kör tagjai, rendíthetetlen ráció-hitükben, úgy gondolták, van rá mód, hogy az ember a költői nyelv segítségével újraértelmezze a világot; megmagyarázza mindazt a borzalmat, ami történt - rendet teremtsen a káoszban.

Hagyományos szomorú manók a PIM-ben

Bátor elhatározás egyetlen hétvégére 24 órányi irodalmi programot összezsúfolni, ahogyan ezt a Szépírók Társasága tette II. Őszi Irodalmi Fesztiválján. Nincs az az elvetemült irodalomrajongó smúzbajnok, aki ennyi időt el tudna tölteni akár a felolvasásokon, akár folyosói beszélgetéssel.

Sziget

Az ellopott nők

A Szabadiskolát, leánykori nevén a Petőfi Irodalmi Múzeum sátrát, onnan lehet fölismerni, hogy általában tök üres és hogy a „Fancsikók és Pinták –írók, költők gyermekkori fényképei” infantilis címen futó kiállítás 36 fotója közé csupán 3 nőt sikerült beszuszakolnia a társadalmilag nyilván roppant érzékeny szervezőnek. Nemes Nagy Ágnes, Tóth Krisztina és Balla Zsófia keveredtek a korpa közé. Ennél jellemzőbb díszletet nem is tudnék elképzelni egy régen várt női antológia bemutatásához.

Helyszíni szemle

József Attila-versek a József Attila Színházban

A József Attila Színházban a költő születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett esten számos kortárs költő és író emlékezett József Attilára egy-egy számára kedves versének felolvasásával, elmondásával. Az estről Bárdos Deák Ágnes készített helyszíni szemlét. Az esten készült fotók a galériában tekinthetők meg.

Helyszíni szemle

Elmélyülés és blődli közt

A 100 év - 1000 vers címmel megrendezett Költészet-napi Könyvmutatvány a Millenárison három napon át várta vendégeit különböző programokkal, felolvasásokkal, beszélgetésekkel, s a bolti árnál olcsóbb verseskötetekkel. Április 11-én hattól a litera felkérésére J. A.-dosszié címmel Acsai Roland, Balla Zsófia, Győrffy Ákos, Marno János és Tóth Krisztina olvastak fel József Attila-töredékeket továbbgondoló, erre az alkalomra készült alkotásaikból. Héttől a Pódiumon a Kalligram szerzői: Báthori Csaba, Jász Attila, Borbély Szilárd, Kukorelly Endre és Györe Balázs olvastak fel. A két rendezvényről Győri Hanna írt helyszíni szemlét.

Helyszíni szemle

"Fölmondjuk sok, szép versedet"*

József Attila "átvészelte" az elmúlt 100 évet. Egyszerű és bonyolult kifejtései a személyes és a közösségi létet illetően az idő előrehaladtával érik utol az embert. "éltem, és ebbe más is belehalt már" mondta ifjabban, mint ahány éves most én vagyok, s csak sajnálni tudom, szívem összes fájdalmával, hogy sosem érthette meg azt az ember-kort, amikor ez a gondolat valóban az elengedés élményévé lényegülhet.

Külszíni szemle

Zöldségtől a húst...

A Leipziger Allerlei, vagyis a "lipcsei mindenféle“ több zöldségféléből álló ételkompozíció. Valaha állítólag a finomabb hússzeleteket fedték le vele – ha szegény látogató érkezett, akinek illett valami ételt adni, akkor a felpúpozott zöldségekből tettek a tányérjára, majd megvárták, míg elmegy, aztán tovább ették a mélyben rejtőző húst.

Helyszíni szemle

Az észlelés és a tenger

Tillmann J. A. szerint három jellemző uralja történeti tudatunkat: az amnézia, a trauma és a nosztalgia. Ma viszont az lehet érdekes, ami holnap történik. A Műhellyel kapcsolatban két szó idéződhet fel bennünk: az észlelés és a tenger...

Helyszíni szemle

ALIBI FÜRDŐ

De jó is lenne most azt mondani, hogy az ALIBI folyóirat! Valahogy éppen pásszentos volna a témához, ahogy a lasztex fürdőruhák vagy a ki nem nyúlt fecskék. Ugorhatnánk vele egyenest a mélyvízbe, s meg is úsznánk a kezdő mondatok kíméletlenül gyötrő nehézségeit. Akkor hát így.

Helyszíni szemle

Számon tartják

Míg az összes országos rádió-és televízióadó azzal volt elfoglalva, kik tartották számon, ki mit telefonozott, s mikor, miért, kinek, addig a Goethe Intézet az egymásra figyelésnek egy másik módszerét részesítve előnyben a József Attila emlékév kapcsán Németországban megjelent kétnyelvű válogatáskötet bemutatójának adott otthont rendezvénytermében.

Helyszíni szemle

Kertész Imre az övéi között

A Magvető Kiadó a Ludwig Múzeumba hívta Kertész Imre köszöntésére október 17-én este a barátokat és a kiadó szerzőit, hogy a hivatalos események mellett bensőségesebb körben is megünnepelhessék az első magyar irodalmi Nobel-díjat, és találkozhassanak az új regényén Berlinben ösztöndíjjal dolgozó, néhány napra hazalátogató íróval.

Visszaszámolás

Kertész Imre tizenegy hónappal azután, hogy a Svéd Királyi Akadémia neki ítélte az irodalmi Nobel-díjat, újabb regényt írt, a Felszámolást, melynek közönségbemutatója szeptember tizedikén este hét órától lesz a Radnóti Színházban. A regényt a korábban trilógiaként emlegetett regények negyedik részeként aposztrofálják a kötet előzetesei. A Felszámolás délelőtti sajtóbemutatóján a litera is jelen lesz. Az alábbi írás a Nobel-díj sajtóvisszhangjának szubjektív szempontrendszer alapján elvégzett feldolgozása.

Kérdez-felel

Jelenkori titánok

A pulai beszélgetések negyedik darabja a Jelenkor szerzőivel és szerkesztőivel készült, vendégek: Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője, Keresztesi József költő, szerkesztő, Garaczi László író és Grecsó Krisztián író.

Helyszíni szemle

Őszi szonáta, nett koszorú

A születésnapi nyilvánosság mindig egyszerre zavarba ejtő és megható, főleg, ha az embernek legelőször egy látszólag tortát rejtő csomagot kell kibontania, amelyről kiderül, hogy hortenziák koszorújába ágyazott angyalstukkó. Az Írók boltja ajándékának átadásakor az ünnepelt már Karádi Éva, Balla Zsófia és Selyem Zsuzsa hölgykoszorújában foglalt helyet, melyet Ágoston Zoltán és Kovács András Ferenc egészített ki a nemek arányát helyreállítandó.

Helyszíni szemle

Kitalálni a valóságot

Telt ház várta hétfő este Bodor Ádámot, akit Parti Nagy Lajos faggatott a Ráday Könyvesház pincéjében. A nyilvános szereplésre ritkán vállalkozó szerzőt élőben látni, hallani eleve izgalmasnak ígérkezett, Parti Nagy értő, érzékeny kérdéseinek köszönhetően pedig különösen emlékezetesre sikerült az idei utolsó Mester Kurzus.

Külszíni szemle

Kortárs magyar irodalom - szlovénul olvasva

"…a szlovén irodalmi tájékozódásban az utolsó húsz év elmozdulásai azt mutatják, hogy a magyar irodalom szlovéniai jelenléte erősödik, mégis komolyak a hiányok: például a műfordítás terén, és ebből kifolyólag csekély az irodalmi visszhang, kölcsönhatás. (…) Idegenben csak azok a szövegek tudnak élni, amelyek gondolatokat ébresztenek az olvasóban, és képesek azt produktív mozgásban tartani."

Kovács András Ferenc kapta az idei Üveggolyó-díjat

Az Írók Boltja elismerését, az Üveggolyó-díjat a könyvesbolt munkatársai adományozzák minden évben egy-egy írónak, költőnek, akinek munkásságát, irodalmi tevékenységét, valamint a bolt dolgozóival való együttműködését is díjazzák.

Ma adják át az Üveggolyó-díjakat

Ma 17 órától adják át a kortárs szerzőknek járó elismerést.

IV. Magyar Napló hajóút az Ünnepi Könyvhéten

A kortárs szépirodalom három reprezentatív gyűjteménye hagyományaihoz híven az elmúlt év legjobb műveiből nyújt sokoldalú, színvonalas válogatást. Ezúttal 33 prózaíró és 86 költő valamint 20 esszéista alkotásai szerepelnek az antológiákban az élő klasszikusoktól a legfiatalabb nemzedékig.

A közelséget, mint üveggolyót

Rácz Péternek adományozták az Írók Boltja dolgozói az idei Üveggolyó-díjat. Rácz Péter Békéscsabán született 1948. december 24-én, költő, műfordító. A Balatonfüredi Fordítóház vezetője, létrejöttének kitartó segítője, 1998 óta a Magyar Fordítóház Alapítványának vezetője; Kierkegaard, Martin Buber és Rüdiger Safranski fordítója.

78. Ünnepi Könyvhét és 6. Gyermekkönyvnapok

2007. május 31. és június 4. között a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 78. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhét központi rendezvényét és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapokat Budapesten a Vörösmarty téren és a Váci utcában. Bár a hivatalos sajtótájékoztatót május 29-én, kedden tartják, a mintegy 250 kiadó 140 standra tervezett kínálatából már most ízelítőt adhatunk.

Üveggolyó-díj 2006

Az Írók Boltja elismerését, az Üveggolyó-díjat a könyvesbolt munkatársai adományozzák minden évben egy-egy írónak, költőnek, akinek munkásságát, irodalmi tevékenységét, valamint a bolt dolgozóival való együttműködését is díjazzák. Idén rendhagyó módon két alkotó is átvehette a díjat: Nádas Péter és Sándor Iván.

Skalpoljuk meg szegény Józsit!

Hosszú műhelymunka eredményeképpen október végétől szerepel a Stúdió K Színház műsorán a Tolnai Ottó művei nyomán készült Skalpoljuk meg szegény Józsit! című előadás, amely sajátosan vegyíti Tolnai Ottó költői világának líráját az olykor már-már nyers humorral, a Tolnai által megteremtett szürreális Vajdaság-mitológiát pedig brutális hétköznapjaink aktuális eseményeivel.

Tavaszi Babérkoszorú

A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja Díjat az idén március 15-én Balla Zsófia költő, író, valamint Kiss Anna költő, író, drámaíró kapták meg. A díj létrehozásáról, csakúgy, mint a a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze és a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze elismerések odaítéléséről az 99/1996. (VII. 10.) számú Kormányrendelet döntött.

Irodalom, film és tapasztalat

A Pozsonyi Magyar Intézetben (811 06 Bratislava, Palisády 54.) hosszabb szünet után Krasztev Péter igazgatósága alatt újították fel az irodalom és... sorozatot, melyben a meghívott vendéggel az irodalom mellett az általa választott kedvenc témáról beszélgetnek: februárbana  sorozat vendége Kántor Péter költő, később Báthori Csaba és Balla Zsófia lesznek.

Hol lesz a Wass Albert-szobor Debrecenben?

Borbély Szilárd irodalomtörténész tiltakozását fejezte ki a debreceni polgármesternek címzett nyílt levelében a városi közgyűlésnek a szakma kihagyásával született, Wass Albert szobrának felállításáról szóló múlt év júliusában hozott döntése ellen.  A tiltakozáshoz azóta számos szerző csatlakozott.

Nők a porondon, férfiak a pályán

A nőírók tarolhatnak német nyelvterületen: a bécsi és a berlini Collegium Hungaricum igazgatói elmondták, hogy Bécsben februárban Szabó T. Anna (képünkön) vendégeskedik, az új épületbe helyezett berlini intézmény új igazgatója pedig 2009-re akarja nőíróink műveivel meghódítani a német fővárost. A férfiaknak a közeljövőben inkább a futballpályán jut szerep: legközelebb a bécsi írófoci-bajnokságon.

Áttetsző írózsebek

Külföldön népszerű, egyetemi szakként felvehető tárgy a kreatív írás, s egy-egy jó minőségű képzésért sokat fizet a diák, és sokat fizetnek a tanároknak is. Mi annak jártunk utána, nálunk mennyit fizetnek egy-egy kreatív írás kurzus hallgatói, és mennyit fizetnek az iskolák és képzések fenntartói tanáraiknak.
További találatok