hirdetés

Keresési eredmény a(z) „gács anna” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

KÖNYVFESZTIVÁL 2018

Amit a politika elront, a művészet megjavítja

I don't want to be contemporary, I want to be classic. Ancient. Modern. Halljuk az olasz Matteo Trevisani kiáltványát. – Seres Lili Hanna hangulatjelentése a könyvfesztivál harmadik napjáról.

Litera Rádió

Litera Rádió: Gács Anna beszéde a könyvhéten

Az Ünnepi Könyvhéten a Vörösmarty téri hivatalos budapesti megnyitót követően a Liszt Ferenc téri Írók Boltjában írók, irodalmárok szavaival veszi kezdetét a könyvünnep. 2017-ben Gács Anna, a Szépírók Társaságának elnöke mondott beszédet. Meghallgathatják a Litera Rádióban.

Ott jártunk

Egy éve múlt folyamatos jelen

2017. április elsején volt egy éve és egy napja, hogy meghalt Kertész Imre. A Kelet Kávézó, a Magvető Kiadó és a Szépírók Társasága emléknapot, Kertész budapesti életének fontos helyszíneit bejáró sétát és felolvasást szervezett. – Mészáros Gábor beszámolója.

A katedrán

Gács Anna: Két véglet

Ami szerintem tényleg aggasztó fejlemény, hogy a kritikai olvasás képessége nagyon sokat romlott az elmúlt két évtizedben. Egy tanulmány, újságcikk értelmezése, kontextusba helyezése, értelmes felhasználása komoly nehézségekbe ütközik. – A katedrán; oktatóként is tevékeny kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Gács Annával beszélgettünk. 

Olimpia 2016

Mészöly Miklós: Az atléta halála

Mészöly úgy olvasta a sportot, mint az élet allegóriáját, „a létezés rekordjára” törekvést... – A Litera sorozatában írók ajánlottak sporttal kapcsolatos műveket az olimpia ideje alatt. Vasárnap befejeződtek a Riói Olimpiai Játékok, olvasnivaló azonban akad még bőven. Gács Anna választását olvashatják.

Hír

Beszélgetés a tehetséggondozásról, a fiatal irodalom jelenéről és jövőjéről

Nyílt vitára hívták a fiatal írók a tehetséggondozókat és az írószervezeteket. A kerekasztal-beszélgetés nyilvános, minden érdeklődőt várnak március 4-én 16 órától.

interjú

Új lábakon

A Szépírók Társasága nemrég tartotta tisztújító közgyűlését. Új elnöknek Gács Annát, alelnököknek Kéri Piroskát és Mészáros Sándort választották. - Gács Annával beszélgettünk.

Kis hír

A Szépírók Társaságának új elnöke Gács Anna

Tegnap, évi rendes közgyűlésén elnököt választott a Szépírók Társasága. Az új elnök Gács Anna, az alelnökök: Mészáros Sándor és Kéri Piroska.

NOBEL 2013

Alice Munro, aki apró világokból építi az egyetemest

A friss Irodalmi Nobel-díjas Alice Munróról kérdeztünk négy olyan alkotót, akik ismerik és szeretik az írónő életművét. Bán Zsófia, Gács Anna, Nagy Ildikó Noémi és Turi Tímea elemezte Munro nőalakjait, stílusát és motívumrendszereit.

RECENZIÓ

Az ő huszadik százada

Alice Munro lenyűgözően sokat tud arról, hogyan vergődünk történeteink rabságában... - Gács Anna eddig nyomtatásban meg nem jelent recenziója Alice Munro Egy jóravaló nő szerelme című kötetéről.

Könyvajánló

Monroe E. Price: Menekülő tárgyak

Monroe Price Bildungsromanja életteli és szórakoztató, sodrása olykor egy Michael Crichton-krimiével vetekszik, érvelésének meggyőző ereje pedig egy New York Times-vezércikkével. - Az amerikai jogászprofesszor, médiaszakértő és kisebbségvédő önéletrajza Gács Anna fordításában a Háttér Kiadónál jelent meg a könyvhétre. Ebből olvashatnak most részletet.

OTT JÁRTUNK

A mester hallgatása

Balassa Péter halálának tizedik évfordulóján barátai és tanítványai részvételével beszélgetést szerveztek a Nyitott Műhelyben. Czeglédi Andrással, Nagy Gabriellával, Schein Gáborral, Mártonffy Marcellel, Bán Zsófiával, Gelencsér Gáborral és Halász Péterrel Gács Anna beszélgetett. A meghitt hangulatú megemlékezésről Csutak Gabi beszámolóját olvashatják.

helyszíni szemle

Húzd át – a számításaikat!

Az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási és Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete rendezvényt szervezett a Tersánszky Józsi Jenő és Gelléri Andor Endre utcanévtábláinak eltávolítása elleni tiltakozásul. - Jánossy Lajos helyszíni szemléjét olvshatják.

helyszíni szemle

Őszi kollekció

A Moha kávéházban, a Godot Irodalmi Estek; 65 keretében került sor az irodalmi kánonok kérdésével, aktuális állásával, politikai befolyásoltságával foglalkozó, Gács Anna, Bán Zoltán András, Arató László és Bárány Tibor részvételével megrendezett beszélgetésre. - Jánossy Lajos beszámolóját olvashatják.

Spiró Kádárja

A Beszélő politikai és kulturális folyóirat legfrissebb számában Spiró Györggyel leveleznek változatos témákról. Kovács András Ferenc versén kívül Láng Zsolt, Dragomán György és Varga Mátyás írásai olvashatóak, valamint Halmai Tamás líra-fejtegetései.

Závada Pál misztériumai

A politikai és kulturális folyóirat áprilisi számában jelentékeny szerephez jut Závada Pál író és művei: Ambrus Judittal való levélváltása és Anyanemzettest című írása mellett Csuhai István recenziója is olvasható az író két művéről.

Sakkparti

A márciusi Beszélőben többek között Borbély Szilárd, Teslár Ákos, Esterházy Péter, Forgách András, Kukorelly Endre, Szilágyi Ákos és Szijj Ferenc műveit olvashatjuk.

25 év

Huszonöt éves a Beszélő politikai és kulturális folyóirat. A mintegy 200 oldalas orgánum januári számának szerzői az emberi jogokról, 1956 szerepéről és Térey János új kötetéről is értekeznek, valamint olvashatunk beszélgetést (a név kötelez) Pór Péterrel és Vajda Mihállyal arról, hogy mindannyiunknak számos énje van.

Legszebb öröm

A litera Nemzeti tizenegy, avagy két választás Magyarországon című sorozatába felkért tizenegy írót, hogy a 2006. április 10-től 20-ig tartó időszak egy-egy napján rövid jegyzetben számoljon be köz-érzetéről, különös tekintettel a polisz ügyeire és állapotára. Mindez egyben nemes versengés is – az ország öt bölcsészkaráról delegált diákzsűri dönt majd arról, melyik jegyzetet találja a litera díjára érdemesnek.
A díj egy emlékplakett és egy laptop, ez utóbbit a Gedeon Kreatív Stúdió (www.gedeon.hu) ajánlotta fel.

könyvbemutató

Laikus olvasók?

…a tanulmányokban a hangsúly jórészt a profi-laikus szembeállítás lebontására kerül, és e tekintetben is sokféle alapra építkező gondolatmenetek, megközelítési módok vezetnek a szembeállítás kritikájához.

Kritika

Egy filodoxus eszmélkedései

Angyalosi Gergely, a kortárs irodalomkritika jeles művelője nagy valószínűséggel nem kaphatna rangot Platón filozófusok uralta és irányította állam-ideájában, annál inkább egy párbeszédelvű kultúrában, a sokféleségek diskurzusában. (…) elegáns, tehát tapintatos utalásokkal dolgozik, anélkül, hogy a legtágabban vett kontextus (könyvek, szerzők) ismeretével hivalkodna és a bizalom, amellyel Angyalosi az íráshoz fordul, minden esetben elvi esélyt ad a szöveg szabadságának, azaz szándékainak.

Kritika

Az év könyve - 2003

Heidegger, a postahivatalnok? Sánta kutya? Összegyűjtött szerelmeim? A szabadság nehéz mámora? A gömb alakú torony? Félelem és reszketés Nagyhályogon? Melyik volt az év legjobb könyve? Az év meglepetése? Az év csalódása? Mit termelt a magyar író 2003-ban? Döntsön a köz. Szavazzon Acsaitól Zekéig!
Segítségképp közöljük a 2003-ban megjelent kötetek válogatott listáját.

Miből él egy elsőkönyves?

Az Európai Elsőkönyveseket bemutató programon megtudtuk, hogy Finnországban először igyekezzen a kezdő író könyvet megjelentetni, s majd aztán állnak vele szóba a folyóiratok, utóbb rácsodálkozhatunk arra, hogy Spanyolországban (is) nagy szó, ha valakinek elsőkönyvesként ezer példányszámban jelenik meg kötete.

Ami következik, immár megvolt

„A Szépírók Társasága egy ősrégi műfajnak, az antológiának szentelte idei őszi találkozóját a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Felolvasásai és beszélgetései sorában bőven volt a fentből és a lentből, de legfőképp a múltból. A 60-es évek végétől máig megjelent, korszakos (vagy kevésbé korszakos) szöveggyűjtemények szereplői vonultak itt fel újra.” – Nagy Gabriella beszámolóját olvashatják.

Hagyományos szomorú manók a PIM-ben

Bátor elhatározás egyetlen hétvégére 24 órányi irodalmi programot összezsúfolni, ahogyan ezt a Szépírók Társasága tette II. Őszi Irodalmi Fesztiválján. Nincs az az elvetemült irodalomrajongó smúzbajnok, aki ennyi időt el tudna tölteni akár a felolvasásokon, akár folyosói beszélgetéssel.

Kemény művészet kell

Útra keltünk, mentük az ősz helyett a nyárba, harminchat fokos lázban ég a pálya, az erőtlen csügged, az erős lejut Pulára... bocs. (Meg A bennünk élő medve.) Drezda februárban biztos nem ennyire izzó, de ha ide jövünk, oda is jutunk: (nem) mindennapi irodalmukat ma Térey János és Keresztury Tibor adta meg nekünk ma - talán vétkeinket is megbocsátja -.

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

Egytucat

Egy könyv jó esetben bír valamely céllal.
     Gyűjteményes kötet esetében ezt a célt könnyebb is, nehezebb is kihüvelyezni.

Bibliográfia

Garaczi László megjelent kötetei és válogatott kritikák

Garaczi László 1956-ban született. Olvasóink az alábbiakban eddig megjelent köteteit, játszott színdarabjait, valamint a köteteiről megjelent kritikák válogatott listáját találhatják meg.

Bibliográfia

Tóth Krisztina válogatott bibliográfia

Kötetei:
Őszi kabátlobogás (1989)
A beszélgetés fonala (1995)
Az árnyékember (1997)
Porhó (2001)
A londoni mackók (2003)

Nagyvizit

Tóth Krisztina: A dallamok alatt

Militáns utcanevek között keresgéljük a megváltó Stróbl Alajost. Csupa harcászati szakszó: ez valami hadügyi telep lehet. Nehezen passzol a mai magyar irodalom egyik legszelídebb szerzőjéhez, ám bent, a lakásban már teljesen adekvát környezet fogad. Megnyugvással telepszünk le: a falak közti intim tértől vadidegen a háború szelleme, noha - tesszük hozzá - a szerszámokkal, hatalmas ablaktáblákkal teli tetőtéri műhely láthatóan komoly, egyszemélyes küzdelmek terepe. A párizsi éhezéstől a "szép kis pofikán", s egy tetovált könnycseppen át a szenvedélyek domesztikálásáig sok mindenről szó esik - beleértve azt is, hogy álló fasszal szerelmes verset írni nem lehet, na meg hogy milyen az, mikor a költőnőt úgy fogadják: "megjött az üveges". - Nagyvizit Tóth Krisztinánál.

Helyszíni szemle

Összességében

A Szextett kritikai rendezvénysorozat, mely a József Attila Kör és a Műcsarnok közös szervezésében zajlott 2001-től 2004-ig, egy időre elbúcsúzott közönségétől. Nagy Gabriella, a rendezvény szervezője elmondta, úgy érzik, hogy mint mindennek, ennek a sorozatnak is szüksége van a megújulásra. Remélik, hogy később talán újraindíthatják, de mindenképpen változtatni akarnak rajta némely tekintetben: hogy ez a némely tekintetben mit takar, arra nem tért ki.

Helyszíni szemle

NAPLÓ

A JAK-tábor több mint tízéves hagyománya, hogy két felkért író - akinek a kilétét a tábor végéig homály fedi - a táborban zajló eseményekről naplót ír. Az utolsó napig, aki kitalálja, kik azok a rejtekezést, álcázást tökélyre fejlesztő írók, akik miközben mindenhol jelen vannak, suttyomban lejegyzik megfigyeléseiket: visszanyerik a tábor díját. Naplóíró volt többek között Garaczi László, Németh Gábor, Szilasi László, Zeke Gyula, Csuhai István, Gács Anna, Grecsó Krisztián, Jász Attila és például Láng Zsolt is. Idén Selyem Zsuzsa és Peer Krisztián írta a naplót.

Helyszíni szemle

Napló

A JAK-tábor több mint tízéves hagyománya, hogy két felkért író - akinek a kilétét a tábor végéig homály fedi - a táborban zajló eseményekről naplót ír. Az utolsó napig, aki kitalálja, kik azok a rejtekezést, álcázást tökélyre fejlesztő írók, akik miközben mindenhol jelen vannak, suttyomban lejegyzik megfigyeléseiket: visszanyerik a tábor díját. Naplóíró volt többek között Garaczi László, Németh Gábor, Szilasi László, Zeke Gyula, Csuhai István, Gács Anna, Grecsó Krisztián, Jász Attila és például Láng Zsolt is. Idén Selyem Zsuzsa és Peer Krisztián írta a naplót.

Helyszíni szemle

Közös-ség

Minden ugyanaz. De nem mindegy, hanem minden-egy. A Műcsarnokban vagyunk, decemberben. Két évvel ezelőtt ugyanitt a Pannonhalmi Szemle estjén, csak vele. Balassa is felolvasott, irtózatosan hosszúra nyúlt est volt a Keller vonósnégyes koncertjével. Levegő után kapkodva kért egy taxit. Azt mondta, semmi baj, jól van, csak valahogy nagyon elfáradt. Akkor láttam utoljára rendezvényen.

Litera-díj először!

A litera-díj átadására április 23-án 12 órakor kerül sor a Kongresszusi Központ Bartók Termében. Az írások itt  olvashatóak.
A díj egy emlékplakett és egy laptopt, ez utóbbit a Gedeon Kreatív Stúdió (www.gedeon.hu) ajánlotta fel.

A férfi(b)irodalom bitorlói

A Szépíró Társaságának Fesztiválja október 25-én és 26-án lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban Nők a férfi (B)irodalomban címme. A fesztivál az utóbbi évek egyik legfontosabb irodalmi jelenségével foglalkozik: a női írással, a „női” és a „férfi” irodalom viszonyával. Fókuszba állítja a férfi–nő kapcsolatokat és tükröződéseket, az egymásra utaltságot és a szerelmet.

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja - nyolcadszor

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvényen Magyarországot Dunajcsik Mátyás, a Telep Csoport tagja képviseli - netnaplóját és Duna-naplóját, verseit a literán is olvashatták már.
További találatok