hirdetés

Keresési eredmény a(z) „hír” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

A szójáték felé halad az egész század – Szentkuthy konferencia

„A szójáték felé halad az egész század" címmel kétnapos konferenciát szervez október 19-20-án a Tempevölgy folyóirat Balatonfüreden Szentkuthy Miklós (1908-1988) születésének 110., halálának 30. évfordulója alkalmából. A konferencia célja nemcsak az emlékezés, a számvetés, hanem az újragondolás, annak mérlegelése, miként értelmezhető és értékelhető ma, az ezredforduló után a Szentkuthy-hagyaték.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/41. számából

Az ÉS idei 41. számában Pintér Tibor esszéje Fodor Gézáról, kritika Losoncz Alpár könyvéről, Semmelweis című előadásról és Gaál József tárlatáról, vers Gál Ferenctől és próza Gyárfás Endrétől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Grendel Lajos

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 októberében Grendel Lajos a hónap szerzője a Literán.

Kilátó

KILÁTÓ: FELVIDÉK – Határon túli irodalmi szemle III.

A Litera KILÁTÓ című vállalkozásában három nagy fejezetben, három-három hónapos szakaszokban ássa magát lehetőségeihez mérten meglehetős mélyre a határon túli irodalomban. Harmadikként – októbertől december végéig – Felvidék áll figyelmünk fókuszában.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/40. számából

Az ÉS idei 40. számában Ludassy Mária tanulmánya, interjú Tverdota Györggyel, Bán Zoltán András kritikakötetéről Deczki Sarolta és Visy Beatrix írt, Kálmán C. György József Attiláról szóló tanulmánykötetről és Báron György a Cinefestről írt. Vers Nagy Bettitől és próza Barna Imrétől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

HÍR

Tévéreklámban szerepel a Magyar Íróválogatott

Miközben a Magyar Labdarúgó Válogatott az Európa-bajnoki selejtezőkben harcol, és a klubcsapatok számára is elkezdődött a szezon, a Magyar Íróválogatott is pályára lép, de ezúttal nem a gyepen, hanem a képernyőn. Az egyik ismert sportszeráruház reklámfilmjében szerepelnek, amely már látható a televízióban és az interneten.

HÍR

Csehy Zoltán kapta a 2018-as Csáth Géza-díjat

2018-ban nagy hatású, kockázatvállaló, az antik poétikai hagyományokat a neoavantgárd és a hermetikus líra eljárásaival ötvöző költészetéért, műfordítói munkásságáért, operatörténeti monográfiájáért, oktatói munkájáért Csehy Zoltán részesül a bizarr elismerésben.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Göteborg, Anna Frank, Updike, szuperhősök és Houellebecq házassága

Megkezdődött a Göteborgi Könyvfesztivál, Anna Frank naplójából képregényt készítettek, végre megjelenik magyarul a Nyúlcipő teljes szövege, Dél-Afrikában olvasással nevelnek szuperhősöket, Michel Houellebecq harmadszor is megházasodott – külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍR

T2 Trainspotting – Írómozi Mucha Dorkával és Mucha Attilával

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2018. szeptember 26-án, szerdán este 7-től Mucha Dorka és Mucha Attila, választásuk Danny Boyle T2 TRAINSPOTTING című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti a Nyitott Műhelyben.

Gyász

Meghalt Vörös(s) László

A 91. évében szeptemberben meghalt Vöröss László gondolkodót, írót, társadalomtudóst e hó 21-én búcsúztatták szűk körben a Szent Gellért plébánián.

Dunapest Fesztivál

Kezdődik a Dunapest Fesztivál

A Duna kultúrákat, nyelveket, embereket köt össze, szervezi az életünket. Nézhetjük a hídról vagy a rakodópart alsó kövén ülve, mindig másmilyen. – Az augusztus 31-én kezdődő és szeptember 2-áig tartó Dunapest Fesztivál temérdek programmal – többek közt izgalmas irodalmi rendezvényekkel is – várja az érdeklődőket.

Gyász

Elhunyt Papp Tibor

Elhunyt Papp Tibor író, költő, tipográfus. A József Attila-díjas alkotó, a magyar avantgárd meghatározó személyisége, a párizsi Magyar Műhely alapító szerkesztője szerdán Budapesten élete 83. évében halt meg – közölte a Magyar Írószövetség és a Magyar Műhely csütörtökön az MTI-vel.

Hír

Július 10-én indul a VII. Hajdúböszörményi Írótábor

2018. július 10-én indul, és 14-ig tart a VII. Hajdúböszörményi Írótábor, melynek vendége idén többek között Áfra János, Kemény István, Csobánka Zsuzsa és Vörös István. A helyszín a hajdúböszörményi Múzeum Kert.

Könyvhét 2018

Megnyílt a 89. Ünnepi Könyvhét

2018. június 7-én, csütörtökön, ezekben a percekben kezdődött meg a 89. Ünnepi Könyvhét és a 17. Gyermekkönyvnapok ünnepélyes megnyitója a budapesti Vörösmarty téren. Az országos megnyitót idén Szekszárdon tartják.

Hír

Év Gyerekkönyve 2017 Díjkiosztó

Idén ezek a könyvek esélyesek az Év Gyerekkönyve Díjakra. A díjátadóra az Ünnepi Könyvhét keretein belül kerül majd sor.

Hír

Pénteken tartja könyvheti estjét a Magvető

Akik már nem leszünk sosem címmel rendezi hagyományos éves könyvheti estjét a Magvető Kiadó a Radnóti Színházban, melyen az idei év könyvtermését mutatják be a szerzők és a színház művészeinek közreműködésével, június 8-án este héttől.

A HÓNAP SZERZŐJE / HÍR

A hónap szerzője: Térey János

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2018 júniusában Térey János a hónap szerzője a Literán.

Hírösszefoglaló

Visszatérés Reimsbe

Tovább bonyolódik a Svéd Akadémia és a Nobel-díj ügye, Didier Eribon társadalomról és politikáról írt értekezései végre angolul is megjelennek, mindeközben mindenki Philip Rothra emlékezik. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hír

Courage Parevo Filmfesztivál – A kultúra mint ellenállás

Irodalomcsempészet, punk, szamizdat, Rocky Romániában, '68, cenzúra: egy nemzedék törekvései, akik megváltoztatták fél Európa életét. 16 film az egykori szocialista országok ellenkultúrájáról, Magyarországon először a Courage-Parevo nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Gyász, disztópiák és egy új kötet Latin-Amerikából

Ezen a héten a New Journalism kulcsfigurájára, Tom Wolfe-ra, és a narratológia atyjára, Gérard Genette-re emlékezünk, szó esik feminista disztópiákról, valamint Mario Vargas Llosa új regényéről. - Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

Harcok, háborúk, Ede és Unku

Ezen a héten norvég, amerikai és német írók legfrissebb könyvei kerültek a középpontba. Páran közülük már magyar fordításban is olvashatóak. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Előhívás

Előhívás – Karinthy Ferenc: Napló III.

Az Előhívás májusi estjén a résztvevők, Jánossy Lajos, Tóth-Czifra Júlia, Németh Gábor és Reményi József Tamás Karinthy Ferenc háromkötetes Naplójának utolsó kötetéről, az 1974-1991 közti időszakban írt feljegyzésekről beszélgetnek, május 9-én, szerdán 19 órától a Nyitott Műhelyben.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Rakovszky Zsuzsa

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2018 májusában Rakovszky Zsuzsa a hónap szerzője a Literán.

Könyvfesztivál 2018

Megnyílt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2018. április 19-én, csütörtökön 15 órakor, ezekben a percekben nyitja meg kapuit a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. Az idén Daniel Kehlmann a fesztivál díszvendége, a díszvendégország pedig Szerbia. A Litera a helyszínről tudósít. A belépés ingyenes.

Hír

Végel László konferencia Újvidéken

A térség egyik legjelentősebb írójának munkássága lesz az újvidéki konferencia témája. Szerb előadók mellett, neves magyar szerzők is beszélnek majd az eseményen.

Hír

A 2018-as Móricz Zsigmond Alkotói Ösztöndíj nyertesei

A Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíj kuratóriuma 2018. április 9-i ülésén döntött az idei ösztöndíjasokról. A díjat idén tizenhárom szerző nyerte el.

Hír

Puskás Dániel kapja a Makói Medáliákat

A vakok zsoltára címen megjelent kötet szerzőjének, Puskás Dánielnek ítélték oda a 2018-as Makói Medáliákat. Az első kötetes költőknek járó elismerést a magyar költészet napján, azaz április 11-én adják át.

Hírösszefoglaló

Traumák, forradalmak és új utak

A héten főleg a traumákról és azok feldolgozásáról olvashattunk, tanúi lehettünk egy új kezdetnek, modernizációnak és aktivizmusnak, foglalkoztunk forradalommal, szabadsággal, láttunk kitörésre lehetőséget, de találkoztunk elnyomással és magánnyal is. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hazai Attila-díj

Hamarosan kiderül, ki nyeri 2018-ban a Hazai Attila-díjat

Március közepén ismét összeült a Hazai Attila Irodalmi Díj zsűrije, hogy eldöntse, ki nyeri idén a 6 éve elhunyt író emlékére alapított, jelentős összeggel járó elismerést. A nagy bejelentés április 20-án, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon várható.

Díjátadó Napút-est a Vakok Iskolájában

Március 22-én, csütörtökön, 17:30-től kerül sor a Napút éves díjátadó estjére a Vakok Iskolájában.

Balajthy Ágnes az idei Bodor Béla-díjas

A Bodor Béla-díjat 2013. végén alapította a 2010-ben elhunyt író, költő, kritikus családja: felesége, Tunyogi Erzsébet, és lánya, Bodor Emese. A mindig Bodor Béla születésnapjához, február 24-éhez közeli napon átadott díj célja az, hogy elismerje az egyedi hangvételű, önálló gondolatokat megfogalmazó, 35 év alatti kritikusokat. Az idei díjazott Balajthy Ágnes.

Hír

Balajthy Ágnes az idei Bodor Béla-díjas

A Bodor Béla-díjat 2013 végén alapította a 2010-ben elhunyt író, költő, kritikus családja: felesége, Tunyogi Erzsébet, és lánya, Bodor Emese. A mindig Bodor Béla születésnapjához, február 24-éhez közeli napon átadott díj célja az, hogy elismerje az egyedi hangvételű, önálló gondolatokat megfogalmazó, 35 év alatti kritikusokat. Az idei díjazott Balajthy Ágnes.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Krasznahorkai, Vargas Llosa és a holt költők hagyatéka

Ezen a héten Krasznahorkai László újabb Man Booker-díj jelölése, a fáradhatatlan Mario Vargas Llosa, holt költők hagyatéka és a novelláskötetek feltételezett reneszánsza áll reflektorfényben. – Külföldi hírösszefolglalónk következik.

HÍR

Libri Irodalmi Díjak 2018 – Indul a szavazás!

Idén harmadszorra adják át a Libri Irodalmi Díjat és a Libri Irodalmi Közönségdíjat. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított elismerésével az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A közönség március 20-tól május 10-ig szavazhat a Libri weboldalán és könyvesboltjaiban, áprilisban pedig a Könyvfesztiválon. A díjakat május 15-én adják át.

HÍR

A héten kezdődik a Lipcsei Könyvvásár

Március 15. és 18. között rendezik meg a Lipcsei Könyvvásárt. Németország második legnagyobb könyvszakmai rendezvényén Magyarország a 90-es évek óta rendszeresen jelen van. Idén olyan szerzők műveit ismerheti meg a közönség, mint Bartis Attila, Kiss Noémi és Szőcs Petra.

Hír

Irodalom Éjszakája 2018

Március 21-én, szerdán, újra különleges irodalmi happening várja az érdeklődőket Budapest szívében. Idén már harmadik alkalommal kelnek életre kortárs világirodalmi szerzők művei, ezúttal VI. kerületi helyszíneken, a Radnóti Színház színészeinek tolmácsolásában.

Hír

Holnap zárul a PIM filmes pályázata

A „Nyerjetek új médiaeszközöket iskolátok számára! Mert olvasni, filmezni, vagyis: alkotni mind-mind Arany!" felhívással 9-13. osztályos diákok jelentkezését várja a PIM, országos videópályázatán. A versenyre két kategóriában, csapatokban lehet nevezni.

hír

Arany elméje a boncasztalon

Az e havi PIM Esti Extra eseményen keretében Tari Annamária pszichológus, pszichoterapeuta boncolgatja darabjaira Arany elméjét. A tárlatvezetésen többek közt Ágnes asszony, Toldi, Edward király mögött rejtőzködő lélektani állapotok kerülnek elemzésre.

Hírösszefoglaló

Veszteségek és nyereségek

A New York Times kritikusai összegyűjtötték 2017 általuk legjobbnak tartott könyveit, elhunyt William H. Gass amerikai szerző, elárverezik Doris Lessing Nobel-díját. De 2017 veszteségei és nyereségei között olvashatunk még a brit könyvtárak bezárásának hatásairól, és az év legfurcsábbnak nevezett bemutatkozó regényéről. Külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Írómozi

Elmarad: Törvénytől sújtva – Írómozi Selyem Zsuzsával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi 2017. október 25-ei eseménye betegség miatt elmarad. Az estet, melynek vendége Selyem Zsuzsa, a film pedig Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című műve, későbbi időpontban rendezzük meg.

SZEMLE

Visegrádi körkapcsolás: Szlovákia

Sorozatunkban a térség irodalmának magyarországi, illetve a magyar irodalom külföldi megjelenésének járunk utána. Az első állomás: Szlovákia. Az idei magyarországi szlovák irodalmi kínálat szemlézésben Kiss Andrea és Lőrik Lilla, a Szlovák Intézet munkatársa volt a Litera segítségére.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Terry, Harry, és a nők

Úthenger végzett a Terry Pratchett befejezetlen műveit tartalmazó merevlemezzel. Harry Potter fia megkezdte tanulmányait. A nőkről szólt az augusztus a brit kulturális sajtóban, és ha hihetünk a Legyek Ura új filmváltozatáról szóló híreknek, akkor hamarosan Hollywood is róluk fog szólni. – Hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍR

Augusztus 28-án kezdődik a 29. JAK-tábor

A József Attila Kör idén 29. alkalommal rendezi meg hagyományos irodalmi-művészeti táborát 2017. augusztus 28. és szeptember 1. között Szigligeten. Íme a részletes program.

Felhívás

A Litera gyakornokokat vár: szeptember 4-ig!

Szereted az irodalmat? Ismered és naponta olvasod a Literát? Minden vágyad, hogy megismerd, hogy működik egy szerkesztőség? Most itt a lehetőség, gyakornokot keresünk! – A jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk: 2017. szeptember 4., dél.

HÍR

Potozky László nyerte az Energheia Magyarország 2017 pályázatát

Potozky László nyerte az Energheia Magyarország 2017 pályázatának első helyét. A fiatal prózaíró képviselheti tehát Magyarországot az Energheia Kulturális Egyesület vendégeként 2017. szeptember 16-án az olaszországi Matera városában az Energheia Európa Irodalmi Díj – 2017 záróeseményén. A Délelőtt című díjnyertes szöveg pedig olaszul is megjelenik ez alkalommal.

Pályázat

Gyermekirodalmi pályázat

A Szitakötő gyerekfolyóirat alkotói pályázatot hirdet „Hangorkán” címmel, vers, próza és ismeretterjesztő cikk kategóriában. Szeptember 11-ig várják a pályaműveket.

Programajánló

Kezdődik a 27. Thealter

Ma kezdődik Szegeden a Thealter – a július 29-ig tartó nemzetközi színházi fesztivál idén is több helyszínen számos előadással, beszélgetéssel várja az érdeklődőket.

Hír

Irodalmi alkotótábor a Szigetközben

Az Ambroozia folyóirat és a Hermaion Irodalmi Társaság kilencedik alkalommal hirdeti meg irodalmi alkotótáborát a Szigetközben található Véneken. Az augusztus 7-10-ig tartó táborra július 31-ig lehet jelentkezni.

Hír

Menetjegyeket érvényesíteni, indul az Arany-busz!

Az Arany-emlékév keretében idén újabb mozgókiállítást rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeum. A 200-as jelzésű Arany-buszra határon innen és túl számos helyen lehet majd felszállni – tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón.

Hír

Változások a Magvető és az Athenaeum szerkesztőségében

Júliustól több változás is lesz a Magvető Kiadó háza táján, a főszerkesztő Turi Tímea lesz. Ugyancsak új főszerkesztőt kapott az Athenaeum Peiker Éva személyében.

HÍR

Esterházy Péter Emlékpark nyílik az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban

Megnyílt, s a héten hivatalosan is átadták az Egyesített Szent István és Szent László Kórház új onkológiai centrumát, a fejlesztés révén az egész országból érkező daganatos betegeket és családtagjaikat immár méltó körülmények között fogadják az évente több tízezer pácienst ellátó központban.

PROGRAMAJÁNLÓ

Irodalom másképp - PIM Nyári Fesztivál 2017

A Károlyi-palota udvarán a kert gesztenyefái szolgálnak a tizenötödik PIM Nyári Fesztivál díszletéül. Június 25. és július 14. között a könnyed nyári estéken a zene, a képzőművészet és a színház lesz az irodalom társa.

HÍR

Best of Katlan – Elkezdődött a 10. Ördögkatlan Fesztivál

Ahogy Háy János mondta a kezdetekkor: az Ördögkatlan olyan lesz, amilyenné mi tesszük. Kilenc év után kimondható: az Ördögkatlan jó lett, mert – legalább öt napig – jók vagyunk. Így lesz ez 2017. augusztus 1-5. között is.

hírösszefoglaló

Helyet a könyveknek: üldvözve, átírva, újra felfedezve

Írók kampányolnak írókért a menekülteket érő megkülönböztetések ellen, Margaret Atwood kapja idén a Franz Kafka-díjat, ötvenéves lett a Száz év magány, Fitzgerald eddig nem olvasható kötete jelenik meg, George Eliot kapcsán szabad kezet kapunk az élet és a fikció összehasonlításához, és mit csináltak a könyvekkel a nácik? – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hír

Még egy napig lehet jelentkezni a Hajdúböszörményi Írótáborba

2017. július 11. és 15. között rendezik meg a VI. Hajdúböszörményi Írótábort a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának kollégiumában. Jelentkezési határidő: május 31.

PROGRAMAJÁNLÓ

A trauma reprezentációi / Les fables du trauma - Konferencia

Interdiszciplináris nemzetközi konferenciát rendeznek május 26-án és 27-én a PPKE Francia Kapcsolat Kutatócsoportja és a Paris 3 Sorbonne Nouvelle Egyetem THALIM (Théorie et histoire des arts et des littératures de la modernité) kutatócsoportja közös szervezésében.

Hír

Kolozsvár-dialógusok

A Fiatal Írók Szövetsége és az Erdélyi Magyar Írók Ligája irodalomtörténeti tanácskozást és költészeti minifesztivált rendez "árdeli tűnt Athén"- Kolozsvári-dialógusok címmel. Az eseményre május 22-én és 23-án kerül sor a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemen és a Bulgakov Kávéházban.

Hírek

Júniusban újra Margó Fesztivál

Közeleg a nyári Margó Irodalmi Fesztivál, a nagyszabású eseményt idén június 7-11. között rendezik meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ötnapos fesztiválon fellép többek között új könyvével Nádas Péter, Peer Krisztián, Szív Ernő, Tóth Krisztina és Kemény Zsófi.

Hír

Még lehet szavazni a Libri-díj jelöltjeire

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza. A közönség már csak április 30-ig szavazhat és döntheti el, hogy ki nyerje 2017-ben a Libri irodalmi közönségdíjat.

Hír

Esterházy-konferencia lesz holnap Szegeden

Hagyomány és fordulópont: Esterházy recepciója a kelet-európai régióban címmel rendez nemzetközi tudományos konferenciát a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) április 27-én. 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Álljon meg egy novellára! – pályázatot hirdet a JCDecaux

A buszra, villamosra való várakozás perceit igyekszik tartalmasabbá és kellemesebbé tenni irodalmi akciójával a JCDecaux, ezért ötperces novellákra hirdet pályázatot a vállalat. A legjobb munkákat nyáron magyarul és angolul olvashatják a budapestiek és az ide látogató turisták belvárosi utasvárókban. A beérkezett művek között a Grecsó Krisztián, József Attila-díjas író által elnökölt zsűri válogat.

Hírösszefoglaló

A halál és a gyermekirodalom?

Wolf Erlbruch komor témákat feldolgozó rajzai kapták a legrangosabb gyermekirodalmi díjat. Magyarok a bolognai könyvvásáron. Folytatódik Bob Dylan Nobel-díjának története. - Heti hírösszefoglalónkat olvashatját.

HÍR

Kritikai vonalon erősít a FISZ

2017 tavaszán több kritikai programot indít a FISZ Fiatal Írók Szövetsége. A már jól ismert Kritikustusa sorozat magyar és világirodalmi alkalmakkal jelentkezik, de a szövetség a jól bevált, évközi próza- és líraműhelye mellett kritikaműhelyt is indít. 

HÍR

Amerikai pasztorál és Emily Dickinson-film a Titanicon

Április 6-án kezdődik és 13-áig tart Budapesten a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A fesztiválon futó filmek közül kettő is szorosan köthető az irodalomhoz. Ewan McGregor Philip Roth regénye alapján rendezte az Amerikai pasztorál című filmet,  a legendás angol rendező, Terence Davies pedig A lélek saját társat választ című drámájában Emily Dickinson életét mutatja be.

Hír

Hét utolsó szó a Kiscelliben

Különleges összművészeti estre várja látogatóit a Kiscelli Múzeum. 2017. április 9-én a Dubóczky Gergely vezette Budapest Sound Collective Kerekes Éva és Mácsai Pál közreműködésével ismét előadja Joseph Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán című darabját Esterházy Péter szövegével, ezúttal Nádler István kiállításának terében.

Hír

Líracsúcs Versfesztivál először

A XXIV. Budapesti Könyvfesztiválon megrendezésre kerülő I. Líracsúcs Versfesztivál olyan kérdésekre keresi a választ, minthogy miért van szükség verseskötetekre az internetes megosztás korában, vagy hogy egyáltalán kik írnak manapság verseket.

Hírösszefoglaló

Bob Dylantől a magyar képregényig

Most már lehetséges, hogy Bob Dylan átveszi a Nobel-díjat, de még mindig nem biztos. Krasznahorkai és Borbély Szilárd könyve is jelölt a legjobb fordított művek díjára. Milyen képregény készült 56-ból és miért pont a 112. oldalért osztanak irodalmi díjat a franciák? –  Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍR

Závada, Térey és Parti Nagy a 2017-es POSZT-on

Júniusban ismét ellátogathatunk Pécsre, az immár 17. Pécsi Országos Színházi Találkozóra, ahol a színdarabok között szerepel a Jadviga párnája, és több kortárs író is jelen lesz körzeműködőként. 

Irodalom Éjszakája

Csütörtökön újra Irodalom Éjszakája

A tavalyi nagy siker után március 30-án ismét különleges kulturális happening várja az érdeklődőket Budapest belvárosában: az Irodalom Éjszakáján kortárs világirodalmi szerzők művei V. és IX. kerületi helyszíneken kelnek életre a Katona József Színház színművészeinek előadásában.

Gyász

Elhunyt Bodor Pál, Diurnus

87 évesen, hosszan tartó betegség után vasárnap este elhunyt Bodor Pál (Diurnus) író, újságíró, szerkesztő, műfordító – tájékoztatta hétfőn az MTI-t Bodor Johanna, Bodor Pál lánya.

Hírösszefoglaló

Politikai irodalom, irodalmi politika

Hillary Clinton könyvet ír, James Baldwin kéziratából Oscar-jelölt dokumentumfilm készült, újra méltatták Tolkien nyelvészi tehetségét, a brit Comma kiadó pedig Trump ellen tiltakozva csak muszlim szerzőket publikál. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍRÖSSZEÁLLÍTÁS

Az irodalom lehetőségei - Heti hírösszefoglaló

Szvetlana Alekszijevics kilépett az orosz PEN Clubból, míg Paul Aster elfogadná az amerikai PEN elnöki posztját, Barack Obama olvasáshoz és íráshoz való viszonyáról beszélt, David Bowie kapcsolata a lengyel és a német fővárossal művészkönyvet ihletett, J.G. Ballard szürreális plakátkampányának rövid története – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

NextFest

NEXT – fiatal írók a Trafóban

NEXT IRODALOM / történelem, politika, popkultúra címen háromrészes beszélgetéssorozat indult január 14-én a Trafóban arról, hogyan látják a fiatal szerzők az irodalmi és kulturális élet aktuális problémáit. A sorozatszerkesztő: Krusovszky Dénes.

Hír

Karinthy Frigyes összes fényképe a PIM kiadásában

Megjelent a Minden másképp van - Karinthy Frigyes összes fényképe című képes album a Petőfi Irodalmi Múzeum szerkesztésében. A kötetbemutatót január 23-án 18:00-kor tartják.

Boldog karácsonyt

Boldog karácsonyt 2016

2016 karácsonyán és az ünnepi hetekben nagy csomag ajándékkal várjuk az olvasót a Literán. Ezzel kívánunk minden olvasónknak irodalmi élményekben gazdag, boldog karácsonyt!

Hír

Acsai Roland, Kolozsi Orsolya és Szil Ágnes az idei Bárka-díjasok

A Bárkához hosszabb ideje kötődő szerzők között minden év végén kiosztásra kerül a 2000-ben alapított Bárka-díj. Ennek átadására jövő év január 23-án kerül majd sor, a hagyomány szerint visszatérő Bárka-esten. A díjat ebben az évben Acsai Roland, Kolozsi Orsolya és Szil Ágnes kapják.

hír

Kabai Lóránt kapja a FISZ Csáth Géza-díját, és egy fél disznót

A kiemelkedő avantgárd alkotóknak szánt díj jól illeszkedik Csáth Géza irodalmi munkásságához és mítoszához – az elismerést idén Kabai Lóránt kapja, amelyhez jár egy fél disznó is. 

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Magyar írók New Yorkban

Megjelent angol fordításban Borbély Szilárd két műve; a magyar irodalom került fókuszba New Yorkban; H. G. Wells egy eddig ismeretlen szövege került elő; a Nobel-díj hivatalos átadóján Bob Dylan helyett Patti Smith. Fidel Castro meghatározta a latin-amerikai irodalmat. Harper Lee regénye új megközelítésben mutatkozik meg. – Heti hírösszefoglalónk.

HÍR

Ötéves a Visegrádi Irodalmi Rezidens Program a PIM-ben

November végén sikeresen lezárult a Visegrádi Alap által támogatott program ötödik évfolyama. 

PROGRAMAJÁNLÓ

Jókai konferencia Balatonfüreden

A Tempevölgy folyóirat harmadik alkalommal rendezi meg a Jókai-kutatók és a Jókai-kutatás seregszemléjét Balatonfüreden. 

Hírösszefoglaló

2016 a post-truth éve

Megválasztotta az év szavát az Oxford Dictionaries; egy tanulmány kimutatta, hogy a Harry Potter-sorozat növeli az empátiát; kijött a Costa Book Award szűkített listája; elhunyt William Trevor, az írek egyik legnevesebb szerzője. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

A Brexit lett az év szava

Leila Slimani vehette át a Goncourt-díjat; Anne Frank versének kéziratát árverezik Hollandiában; a Brexit lett az év szava; a visszhangtalan Trump Tower című könyvet igyekszik népszerűsíteni az elnökjelölt. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

GYÁSZ

Elhunyt Veszelovszki Zsolt

54 éves korában elhunyt Veszelovszki Zsolt, a Port.hu alapító tulajdonosa.

hírösszefoglaló

Angela Carter biográfiája, új Tolkien-regény és Bob Dylan eladásai

Bob Dylan eladásai robbanásszerűen megnőttek, megszületett az első biográfia Angela Carterről, kiderült, hogy ki volt az első zenész, aki Nobel-díjat kapott; és új Tolkien-regény várható. – Eheti hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Bob Dylan Nobel-díjának külföldi fogadtatása

Bár maga Bob Dylan eddig egyetlen szóval sem kommentálta, hogy idén ő kapta az irodalmi Nobelt, a közvéleményt alaposan megosztotta a bizottság döntése. Összeállításunkban megmutatjuk, hogyan reagáltak az angolszász sajtóban az elismerésre.

Hír

Indul a Margó Fesztivál

A  legnépszerűbb magyar szerzők többsége fellép az idén könyvvásárral kiegészülő őszi Margón, az új kötetet bemutatók pedig a programok mellett a vásár favoritjainak is számítanak október 12-16. között a Teslában. A rendezvény összes programja, a könyvvásárt is beleértve, ingyenes.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Capote hamvai, Hitler biográfiája és a betiltott könyvek

Eladták Truman Capote hamvait, James Patterson visszavonta új könyvének kiadását, megszületett Hitler új biográfiája, Ngũgĩ wa Thiong'o díjat kapott, és a texasi börtönben 15000 könyv tiltólistán van. – Hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍR

Kortárs irodalmi verseny - döntő

A Kortárs folyóirat és a Kortárs online 2016 márciusában immár 2. alkalommal hirdette meg középiskolások számára Kortárs Irodalmi Versenyét. A döntő szeptember 30-án lesz.

HÍR

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál - Töltsd fel magad!

Október 7-én indul a 25. CAFe Budapest, Közép-Európa meghatározó kortárs összművészeti fesztiválja.

HÍR

Az Artslink Independent Project pályázati felhívása

Idén is várják a jelentkezéseket az Artslink Independent Project művészeti pályázatára.

hír

Elhunyt Csoóri Sándor

Életének 87. évében vasárnap éjszaka meghalt Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas költő, író - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn az MTI-vel.

Hírösszefoglaló

Dosztojevszkij, Donald Trump, Harry Potter és Márquez

Hibásan tulajdonítottak eddig Shakespeare-nek számos kifejezést, Dosztojevszkij karakterei kísértetiesen hasonlítanak Donald Trumpra, Márquez felkerült a legújabb kolumbiai bankjegyre, és mutatunk szép Harry Potter-rajzokat is. - Hírösszefoglalónkat olvashatják.

Pályázat

Szóljon a száz szó újra Budapestről!

A Mindspace nonprofit csapat idén harmadszorra indítja útjára a 100 szóban Budapest pályázatot. Szeptember 18-ig várják a Budapesthez kötődő, a fővárossal kapcsolatos maximum 100 szavas történeteket.

Hír

Műfordítók VII. szakmai hétvégéje

2016. május 20-22. között hetedszer rendezi meg szakmai hétvégéjét a Magyar Műfordítók Egyesülete. A dobogókői Walden Hotelben többek között Parti Nagy Lajossal, Buda Györggyel, Rajnavölgyi Gézával és Koszta Gabriellával találkozhatnak az érdeklődők.

Felhívás

A Litera gyakornokot keres!

Szereted az irodalmat? Ismered és naponta olvasod a Literát? Minden vágyad, hogy megismerd, hogy működik egy szerkesztőség? Most itt a lehetőség, gyakornokot keresünk! – Jelentkezési határidő: 2016. február 17.

Hír

Keresztury Tibort választották a MKKE új igazgatójának

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) taggyűlése kedden főszerkesztőnket, Keresztury Tibor írót, szerkesztőt, a Stuttgarti Magyar Intézet volt igazgatóját választotta meg öt évre a könyvszakmai szervezet igazgatójának.

Fesztivál

4 nap múlva kezdődik a 8. Ördögkatlan Fesztivál!

A 8. Ördögkatlan Fesztivál, amely augusztus 4-én, kedden 18.30-kor nyitja meg kapuit a nagyharsányi Narancsligetben, több mint 400 programmal várja a fesztiválozókat a négy kis baranyai faluban, Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán, Beremenden és a Vylyan teraszon 2015. augusztus 4. és 8. között.

Könyvhét 2015

Hamarosan kezdődik a 86. Ünnepi Könyvhét

2015. június 4-én kezdődik a 86. Ünnepi Könyvhét és a 14. Gyermekkönyvnapok. A könyvhetet a Vörösmarty téren Sárközi Mátyás József Attila-díjas író nyitja meg jövő csütörtökön, délután 16 órakor; a vidéki, országos megnyitónak Győr ad otthont, ahol az ünnepi szónok 11 órakor az ugyancsak József Attila-díjas Dragomán György lesz. 

Nekem nem mindegy

A Nekem nem mindegy legjobbjai

Nekem nem mindegy címen országos kampány és irodalmi verseny indult 14-20 éves fiatalok számára, a Litera szakmai támogatásával. A résztvevők az első fordulóban szólásszabadság témában nevezhettek alkotásaikkal. A pályaműveket a zsűri elbírálta. Íme, már olvashatók a Literán is a legjobb alkotások!

Nekem nem mindegy

Nekem nem mindegy – Második forduló az erőszakról

Nekem nem mindegy országos kampány és irodalmi verseny második fordulójában az erőszak a téma. 14-20 éves fiatalok pályázatait várjuk. A bírálók: Grecsó Krisztián, Keresztesi József és Rácz Zsuzsa írók, az országos slam-mentor: Horváth Kristóf – Színész Bob. – A meghosszabbított határidő: JÚNIUS 15.

Hír

Donau Lounge a bukaresti BOOKFESTen

A DONAU LOUNGE projekt második alkalommal van jelen Bukarestben, a BOOKFEST Nemzetközi Könyvszalonon 2015. május 20-24. között a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében. 

Hírösszefoglaló

Új könyv, új opera, régi ház

Nemsokára megjelenik Umberto Eco új könyve, Párizsban bemutatták a Stanisław Lem regényéből készült operát, adományokat gyűjtenek Dumas egykori házának renoválására. – Külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják. 

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Zuckerberg könyvklubja, Houellebecq regénye és Sartre levele

Mark Zuckerberg, a Facebook atyja könyveket kezdett ajánlani a közösségi portál olvasóinak, míg Michel Houellebecq új regényéről beszélt, Sartre híres leveléről pedig új információ látott napvilágot – heti hírösszefoglaló.

HÍR

Mán-Várhegyi Réka kapja a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

Mán-Várhegyi Réka író lett a második alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. A pénteki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított szűkös anyagi források idején.  

PROGRAMAJÁNLÓ

I. világháborús kiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Petőfi Irodalmi Múzeum első világháborús kiállítása az intézmény profiljából adódóan a háborút megélt magyar írók és költők nézőpontjából és értelmezésében mutatja be az 1914 és 1918 közötti éveket.

PROGRAMAJÁNLÓ

Radnóti-hét az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

November 3. és 7. között az Országos Idegennyelvű Könyvtár rendezvénysorozattal emlékezik meg a Magyar Holokauszt Emlékévről és Radnóti Miklósról. Az öt napon át tartó programsorozaton a látogatók minden nap más oldaláról ismerhetik meg a költőt.

HÍR

Október 23-án kezdődik a Krakkói Könyvvásár

A Balassi Intézet Varsói Magyar Intézetének szervezésében október 23-án Íjgyártó Istvánkulturális diplomáciáért felelős államtitkár megnyitó beszédével veszi kezdetét a XVIII. Krakkói Könyvvásár, amelynek kiemelt vendége idén Magyarország.

HÍR

Ausztrál szerző nyerte a 2014-es Booker-díjat

Míg tavaly a díj történetének legfiatalabb szerzőjeként egy új-zélandi író, Eleanor Catton nyerte el a legrangosabb angol nyelvű irodalmi elismerést, addig idén az ausztrál Richard Flanagan kapta meg a Man Booker-díjat.

HÍR

A 2014-es Apokrif Könyvek-pályázat győztes kéziratai (eredményhirdetés)

Az Apokrif irodalmi folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége pályázatot írt ki kortárs szépirodalmi könyvek megjelentetésére. A győzteseket mutatjuk most be.

hír

Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

A díszvendég Finnország nemzeti standján tartott ünnepséggel megnyílt kedden a 66. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója.

NOBEL DÍJ 2014.

Patrick Modiano az Irodalmi Nobel-díjas

A Svéd Akadémia idén Patrick Modianót díjazta a legnagyobb presztízsű irodalmi elismeréssel.

HÍR

Elhunyt Siegfried Lenz

88 éves korában elhunyt Siegfried Lenz német író, a háború utáni német irodalom egyik kiemelkedő alakja.  

HÍR

Radnóti válogatott versei angolul

A Londoni Magyar Kulturális Központ 2014. október 8-án a Holokauszt Emlékév keretében mutatja be All that Still Matters at All címmel Radnóti Miklós válogatott verseinek angol változatát, John M. Ridland és Czipott V. Péter fordításában,  a New American Press gondozásában. A versekről és Radnóti életéről Stephen Watts brit költő beszélget Czipott V. Péterrel.

PROGRAMAJÁNLÓ

Kafka utolsó szerelméről szóló kötetét mutatja be Michael Kumpfmüller Magyarországon

Az Irodalmi ősz programsorozat keretében mutatja be legújabb regényét Michael Kumpfmüller. A Goethe Intézet meghívására Magyarországra látogató író első magyar nyelven megjelent, Az élet gyönyörűsége című könyve történeti hűséggel igyekszik bemutatni a tüdőbeteg Franz Kafka utolsó szerelmének történetét. A könyv a Libri Kiadó gondozásában jelent meg. 2014. október 14-én Budapesten, október 15-én pedig Debrecenben lehet találkozni az íróval.

HÍR

Október 9-én jelentik be, ki nyeri a 2014-es Irodalmi Nobel-díjat

Idén is folynak a találgatások, ki nyeri a legnagyobb presztízsű irodalmi díjat, bár az évek során megtanulhattuk: a fogadóirodák esélyesei és a valódi győztesek személye között nem nagyon van átfedés. Az idei legesélyesebb jelölt a Ladbrokes szerint Ngũgĩ wa Thiong'o kenyai író, költő, drámaíró, publicista, nemsokára meglátjuk, bejött-e a jóslat.

PROGRAMAJÁNLÓ

Budapest Transzfer VII. - Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál

Az Átjárók címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében október 16-19. között megvalósuló idei, szám szerint hetedik Budapest Transzfer az urbanizáció szemszögéből vizsgálja irodalom és építészet kapcsolatát. Hogyan jelenítik meg épített környezetünket az irodalmi művek?

HÍR

A szó az élet tükre! - A Tinta Könyvkiadóban idén hatodszor keresik az év szavait

Egyre jobban közeledve az év végéhez, a TINTA Könyvkiadóban idén hatodszor keresik az év szavait.

FELHÍVÁS

Kortárs irodalmi konferencia – Újrealizmus és modern népiség a mai magyar irodalomban

2014. október 6-án rendezik meg az Újrealizmus és modern népiség a mai magyar irodalomban című konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán.

HÍR

A könyvtrailer-verseny díjazottjai

Pekker Nóra és Mácsai Mikul vehette át tegnap az Európa Könyvkiadó igazgatójától, M. Nagy Miklóstól a könyvtrailer-verseny díjait.

HÍR

PLACCC 2014 - A reflektív város

Feltárni, felidézni, felforgatni, újragondolni, átértelmezni, másként látni… Ezek a gondolatok vezérelték az idei, immár kilencedik alkalommal megrendezett PLACCC fesztivál szervezőit, mikor a fesztivál témáját keresték és ezért esett választásuk a reflektív város gondolatára: egy olyan közösségi térként képzelik el Budapestet, mely újabb és újabb arcát fedi fel a fesztivál hat napja során.

HÍR

Nagyjátékfilm készül végre A fehér királyból

Carice van Houten (Trónok harca) holland színésznővel a női főszerepben egy brit alkotópáros, Alex Helfrecht és Jörg Tittel készít filmet Dragomán György A fehér király című regényéből.

HÍR

Író-olvasó találkozó Simon Mártonnal

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Simon Márton válaszol.

HÍR

Fiataloknak szóló weboldal indul a holokauszttal kapcsolatos gondolatok megosztására

A Fiatal Írók Szövetsége Mi közöd hozzá? címmel induló kampányának weboldalán rövid videóüzenet formájában bárki megoszthatja a holokauszttal kapcsolatos gondolatait.

HÍR

Rácz Valiról, a magyar Marlene Dietrich-ről emlékeznek Londonban

A Holokauszt Emlékév keretében 2014. szeptember 22-én este 7 órai kezdettel mutatja be könyvét Monica Porter a Londoni Magyar Kulturális Központban. Az írónő édesanyja, Rácz Vali történetét leíró, Deadly Carousel című életrajzi regény az ünnepelt sztárról mesél, aki számára korának legnagyobb zeneszerzői – többek között Lehár Ferenc – versengve komponáltak dalokat, sanzonokat.

HÍR

2014-ben is Százezer költő a változásért!

Immár negyedik alkalommal, 2014. szeptember 27-én, szombaton a világ minden pontján a költészet áll a figyelem fókuszában. Idén a nagysikerű Százezer költő a változásért programja a Szabadság téren vár minden versszeretőt.

HÍR

Aukciót szervez az Átrium a Színházak Éjszakáján

Az Átrium Film-Színház szeptemberben 20-án, a Színházak Éjszakája egyik programjaként aukciót szervez Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke vezetésével. Az aukción híres színészek, rendezők és írók – Alföldi Róbert, Börcsök Enikő, Parti Nagy Lajos, stb. - értékes „ereklyéit” árverezik el a látogatók körében.

HÍR

Emlékezés egy nyár-éjszakára - Interdiszciplináris konferencia 1914-ről

Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete 2014. szeptember 15-17-én interdiszciplináris konferenciát szervez a "Nagy Háború" kitörésének centenáriuma alkalmából. A konferencia az 1914 nyarán történtek közvetlen előzményeire, körülményeire és következményeire koncentrál, de nem a nemzeti és nemzetközi politika -, illetve hadtörténet, hanem a művelődés - és társadalomtörténeti háttér a "mikrotörténelem" szempontjából. 

HÍR

Szemesnek áll a világ! Éleslátás – éles látás - hamarosan eredményhirdetés

Eredményhirdetés előtt a Focus Medical pénzdíjas novellapályázata. A nettó 600.000 forint összdíjazású pályázat indulói között éppúgy találunk sok kötetes, országosan ismert profi írót, mint fiatal, az első publikációiknál járó tehetségeket.

HÍR

Hamarosan indul a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Komoly- és könnyűzene mellett jazz, tánc, kortárs zene és opera, színház és újcirkusz, képzőművészet, divat és design, irodalmi program és fotókiállítás. 17 nap alatt 47 helyszínen közel 250 program; 6 bemutató, 9 ősbemutató és 7, Magyarországon eddig soha nem látott produkció várja az érdeklődőket a CAFe Budapesten.

HÍR

Összefogás a gyermekújság jövőjéért - A Csodaceruza felhívása

Írók, illusztrátorok, művészek, híres emberek részvételével kampányol a Csodaceruza az új tanévben. A Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat 5-10 éves gyerekek számára nyújt olvasnivalót, és a kezdeményezés célja nem más, mint 1000 új előfizetés összegyűjtése.

HÍR

Salvatore Quasimodo Költőverseny - 2014

Idén 22. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny díjátadó ünnepségét. Szeptember 6-án és 7-én könyvbemutatókkal, ünnepi díjátadóval és gálaműsorral várják a szervezők az érdeklődőket.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Író-olvasó találkozó Péterfy Gergellyel

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Péterfy Gergely válaszol.

HÍR

Művészet a tavon - Art Moments 2014

Csónakázás közben műalkotásokat nézegetni. 600 négyzetméternyi stégen hűsölni a Városligeti Csónakázó Tó felett arab, közép-európai és magyar képzőművészek munkái között. Esténként irodalmi beszélgetéseket és koncerteket hallgatni a tóparton. Mindez lehetséges augusztus 7. és 20. között a Városligetben, a műjégpálya szomszédságában.

HÍR

Író-olvasó találkozó Garaczi Lászlóval

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Garaczi László válaszol.

25 éves a rendszerváltás

Europeana 1989 - Történelmet írtunk

Az Europeana, Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma indította el az „Europeana 1989” elnevezésű projektet, amely arra ösztönzi az európai embereket, hogy osszák meg tapasztalataikat, történeteiket, illetve képi és tárgyi emlékeiket a vasfüggöny leomlásának idejéből. A Magyarországon 25 éve lezajlott rendszerváltásra az OSA Archívummal együttműködésben szeptembertől a Litera külön sorozattal emlékezik.

HÍR

Alternatív Irodalmi Nobel-díjat kapott Krasznahorkai László

Krasznahorkai Lászlónak ítélték idén életművéért a nagy presztízsű America Award in Literature elnevezésű, 1994-ben alapított díjat.

HÍR

Könyvmenedzsment képzés a Budapesti Kommunikációs Főiskolán

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (Bkf) új, könyvszakmai szakirányú képzést indít a 2014/2015 tanévben  A  tanulók a két félév alatt hozzájutnak a könyvszakmát teljes mértékben áttekintő ismeretekhez és tanult ismereteik  gyakorlati  alkalmazásában is  kompetenssé, a szakma hivatott  művelőivé válnak.

HÍR

Elhunyt Nadine Gordimer

Kilencvenéves korában, vasárnap elhunyt Nadine Gordimer Nobel-díjas dél-afrikai írónő.

Hírösszeállítás

A könyvek sorsa

Hírösszeállításunkból megtudhatjuk, hogy a CIA segítségével csempészték Oroszországba a Doktor Zsivágó orosz nyelvű kiadását, de sokat köszönhet az orosz szamizdatirodalom Isaac Patchnek, a közelmúltban 101 évesen elhunyt CIA-ügynöknek is, valamint hamarosan megjelenik egy-egy kiadatlan Hemingway- és Beckett-szöveg is.

HÍR

Ördögkatlan 2014 – egy emberi, azaz „korszerűtlen" fesztivál

A négy kis baranyai faluban, Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán, Beremenden és a Vylyan teraszon hetedik éve rendezik meg az emberi tempójú Ördögkatlan fesztivált augusztus 5-9-ig. - Részletes programot ajánlunk!

HÍR

ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál 2014

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál szervezői az idei, július 16-20. között immár negyedik alkalommal megrendezendő, ötnapos eseménysorozat céljaként nem kevesebbet tűztek ki, minthogy a Balaton Közép-Európa egyik meghatározó nyári kortárs művészeti találkozóhelyévé váljon mind az alkotók, mind a közönség számára.

HÍR

Dombos Fest 2014-ben is!

2014. július 3-án kezdődik Dombos Fest a vajdasági Kishegyesen, amely az utóbbi években a térség legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát. A fesztivál részeként idén is megrendezik a Dombosi történetek – remix 2014 című irodalmi programsorozatot, ahol számos kortárs szerző várja a fesztivál látogatóit.

HÍR

X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál - Gyula

Vilmos készül, mert Gyula Vára várja: július 3-án, csütörtökön kezdődik a X. Shakespeare Fesztivál. Tizenegy napon át színházi, zenei  produkciók és kétnapos konferencia várja a látogatókat a gyulai Shakespeare Fesztiválon. 

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Író-olvasó találkozó Erdős Virággal

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Erdős Virág válaszol.

HÍR

Térey János új kötete a Google Maps-en

A Libri Kiadó Térey János Átkelés Budapesten című új kötetéhez egy alternatív térképes kalauzt készített a Google Maps felületén.

Könyvhét 2014

A startpisztoly eldördült, nincs halott

Olyan volt a MKKE mai sajtótájékoztatója a PIM-ben, amilyennek egy ilyennek lennie kell: a résztvevők felkészültek, nem ott kezdték el kigondolni, mi a túrót is mondjanak, a kínálat áttekintése vérprofi volt, és az egész egy perccel sem tartott tovább annál, mint ameddig tartania kellett. - Keresztury Tibor a Könyvhét előtti sajtótájékoztatóról.

PROGRAMAJÁNLÓ

Június 11-én indul a Margó Irodalmi Fesztivál

Irodalom és társművészetek - zene, tánc, film - Budapest-szerte. Minden, ami kortárs. Városjáró felolvasóesttel, vetítéssel és zenével kísért slam poetryvel és a különböző művészetek párbeszédével szólítja fel az érdeklődőket a Margó Irodalmi Fesztivál, hogy lapozzanak bele a városba.

HÍR

Végel László regényének színpadi sikere

A Kossuth-díjas vajdasági magyar író Neoplanta – avagy az Ígéret Földje című városregényéből készült színpadi feldolgozás kapta a legjobb előadás díját az 59. újvidéki Sterija Játékokon. A darabot Urbán András állította színpadra.

HÍR

Könyvmecénás programot indít a Csimota

Könyvmecénás elnevezéssel könyvtámogatói programot indított a Csimota Könyvkiadó; a kezdeményezés elsődleges célja, hogy magánszemélyek előfinanszírozói rendszerben járulhassanak hozzá értékteremtő kötetek megjelenéséhez.

HÍR

Meghalt Maya Angelou

Nyolcvanhat éves korában meghalt Maya Angelou kortárs amerikai költő, író, rendező, emberi jogi aktivista, aki aktívan részt vett a feketék polgárjogi küzdelmében az Egyesült Államokban. Halálhírét az észak-karolinai Wake Forest Egyetem jelentette be szerdán, amelynek 1982-től professzora volt.

HÍR

Bán Zsófia könyve nemzetközi díjra esélyes

Bán Zsófia kötete az International Literature Award - Haus der Kulturen der Welt 2014 esélyesei között. Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek (Als nur die Tiere lebten) című kötetével került be a nemzetközi irodalmi díj hat legesélyesebbje közé.

HÍR

A hétvégén zárul a Focus Medical pénzdíjas novellapályázata

Pénteken, 2014. május 30.-án éjfélkor zárul a Focus Medical április elején meghirdetett novellapályázata, melyet „Szemesnek áll a világ", illetve „Éleslátás – éles látás" címmel írt ki az 1990 óta szemsebészeti beavatkozásokat végző, a korrekciós mikroszemsebészeti eljárásokat Magyarországon meghonosító, a világon elérhető legkorszerűbb technikákat alkalmazó Lézeres Látásjavító Központ. 

HÍR

Margó Irodalmi Fesztivál 2014 – Grecsótól John Rambóig

„Lapozz bele a városba!”- idén ezzel a felkiáltással indul útjára, s várja látogatóit immár negyedszer, június 11-15. között – a Bookline támogatásával – a Margó Irodalmi Fesztivál.

HÍR

Krasznahorkai László Vilenica-díjas

Krasznahorkai Lászlónak ítélték a szlovén Vilenice-díjat. Az 1986 óta létező rangos közép-európai irodalmi elismerést olyan írók kaphatják meg, akik a közép-európai kultúrában kiemelkedőt alkottak a vers, próza, dráma vagy az esszé területén. 

HÍR

Kihirdették a Trafó és a JAK Reaktív című tematikus drámapályázatának győzteseit!

A nyertes darabok ősztől felolvasószínházi formában lesznek láthatóak a Kontra Klubban a szerzők, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves dramaturghallgatói és Fekete Ádám dramaturg közreműködésével.

PROGRAMAJÁNLÓ

Borbély Szilárd: Szemünk előtt vonulnak el - ősbemutató

Május 26-án este 8-kor a Bakelit Multi Art Centerben tartják Borbély Szilárd Szemünk előtt vonulnak el című drámájának ősbemutatóját. A darab rendezője Harsányi Attila Déryné-díjas színművész és rendező, a szereplők pedig a Miskolci Nemzeti Színház művészei.

HÍRÖSSZEÁLLÍTÁS

Forradalom, rasszizmus, Nobel-díj és Észak-Korea

Külföldi hírkörképünkből kiderül, hogy megjelenik Andrej Kurkov könyve az ukrán forradalomról; miért nem kaphatja egy nevadai tó öble Mark Twain után a nevét; jelölhetnek-e egy pápát irodalmi Nobel-díjra és, hogy José Luís Peixoto portugál író Észak-Koreáról ír útinaplót. 

HÍR

Széphelyi Frankl György temetése

A 2014. május 13-án elhunyt Széphelyi F. György művészettörténész temetése.

JÁTÉK

JÁTÉK! - Nyerjen jegyet a Café Amsterdam fesztiválra!

Különleges, a holland kortárs irodalmat fókuszába állító irodalmi-zenei fesztivált rendez a Holland Irodalom Alapítványa május 29. és 31. között a Brody Studiosban. Hat szerencsés olvasónk most jegyeket nyerhet a fesztivál egy-egy napjára, ha helyesen válaszolnak az alábbi egyszerű kérdésekre.

HÍR

Magyarország a 20. Prágai Nemzetközi Könyvvásár díszvendége

Magyarország az elmúlt két évben – a Publishing Hungary program révén – önálló standdal tudott jelen lenni a prágai könyvvásáron. Ennek a folyamatos jelenlétnek is köszönhető, hogy 2014-ben díszvendégként mutatkozhatunk be május 15. és 18. között Közép-Európa egyik meghatározó könyves seregszemléjén.

HÍR

Lemondott NKA alelnöki tisztéről L. Simon László

Lemondott a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki tisztéről L. Simon László, ez a poszt ugyanis összeférhetetlen az országgyűlési képviselőséggel. A múlt heti lemondás tényét L. Simon László egy hétfői budapesti sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra.

HÍR

Kun Árpádé a 2014-es AEGON Művészeti Díj!

Kilencedik alkalommal adták át hazánk legmagasabb honoráriummal járó, magán-irodalmi díját, az AEGON Művészeti Díjat, amelyet idén a tíz jelölt könyv közül Kun Árpád Boldog Észak című regénye nyert el.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Író-olvasó találkozó Tóth Krisztinával

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Tóth Krisztina válaszol.

HÍR

Bán Zsófia német sikerlistán

Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek című elbeszéléskötete felkerült Südwestrundfunk (SWR) német közszolgálati rádió májusi listájára.

HÍR

Több mint hatvanezer látogató az idei rendezvényen

A változékony időjárás ellenére idén is több mint 60 ezren látogattak ki a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, amelynek szombatja minden idők leglátogatottabb napja lett - közölte vasárnap az MTI-vel a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.

HÍR

Év kiadója Díj 2014

A Kossuth Kiadó Zrt.-t választották az év kiadójának a könyvszakma szereplői titkos szavazással, az év könyvkereskedője a fővárosban a Libri Allee Könyváruház, vidéken pedig holtversenyben a Libri Debrecen Fórum Könyváruház és az esztergomi Babits Mihály könyvesbolt lett.

HÍR

Kis Könyves Éj 2014

2014. április 25-én ismét Kis Könyves Éj – Budapesten és az ország több városában!

HÍR

Csütörtökön kezdődik a Könyvfesztivál!

Az idén is Millenáris területén megrendezett XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén mintegy 380 programmal, közel 500 magyar és 65 külföldi szerzővel várja az érdeklődőket.

Összeállítás

Török tükör – Díszvendégek

A török irodalom és tudomány jeles képviselői érkeznek Magyarországra a napokban, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeiként. Nem sokat tudunk róluk, igaz. Összeállításunkban megpróbáltunk utánajárni, kik ők, és miért érdekesek számunkra. 

HÍR

A második fordulóhoz érkezett az Aranykönyv szavazás

2014. április 15-én a Libri Könyvkereskedelmi Kft. nevéhez fűződő Aranykönyv szavazás a második fordulóhoz érkezett. Az első forduló végére kialakult lista megmutatja, hogy az eladások alapján felállított TOP 50 könyvből, melyek jutottak, az olvasók szavazatai alapján, a TOP 10 kötet közé.

Könyvfesztivál 2014

Huszonegy - A Litera a Könyvfesztiválon

A 21 természetes szám a 20 és a 22 között. Ha huszonegy, akkor Tarot-ban a Világ, budapesti vendéglő és kártyajáték. Ha huszonegy, akkor film, a lélek súlya. Ha huszonegy, akkor könyvfesztivál. - Elmondjuk, mi minden várható a Literán a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idején.

Könyvfesztivál 2014

Elkezdődött a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Ezekben a pillantokban nyílik meg a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenáris Parkban. Az idei fesztivál díszvendége a finn Sofi Oksanen, a díszvendégország Törökország. A Litera a helyszínről tudósít. 

hír

Krasznahorkai László könyvének angol fordítása a finalisták között

Krasznahorkai László könyve, a Seiobo járt odalent Ottilie Mulzet fordításában a finalisták között van a legjobb fordításért járó neves Best Translated Book Awardért folyó versenyben. Tavaly is egy Krasznahorkai-regény nyerte el a díjat, a Sátántangó George Szirtes fordításában.

HÍR

Szőcs Petra filmje Cannes-ba megy!

Két magyar rövidfilmet is beválogattak a májusi cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába: Szőcs Petra A kivégzés című alkotását és Kárpáti György Mór Provincia című munkáját.

Hír

Szőcs Petra kapta a Makói Medáliák díjat

Szőcs Petra kapta Kétvízköz című könyvéért a Makói Medáliák díjat; a Maros-parti város önkormányzata által az elsőkötetes költők számára alapított elismerést 2014. április 11-én, pénteken adták át a Hagymaházban.

HÍR

Díjat alapítanak Popper Péter emlékére

Popper Péter emlékére díjat hoz létre a Spinoza Színház, ahol a neves pszichológus több mint száz előadást tartott. A Popper-díjat minden évben olyasvalakinek adják át, aki Popper Péter szellemiségéhez hasonlóan tesz a pszichológia ismereteinek népszerűsítéséért.

HÍR / PÁLYÁZAT

Közös könyvsorozatot indít az Apokrif és a Fiatal Írók Szövetsége

Az idén hetedik évfolyamába lépő irodalmi folyóirat, valamint a Fiatal Írók Szövetsége Apokrif Könyvek címmel közös könyvsorozatot indít.

hír

Megvannak a 2014-es Móricz Irodalmi Ösztöndíj nyertesei

A Móricz Zsigmond pályázatokat elbíráló bizottság döntése alapján ebben az évben 13 személy nyerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított irodalmi ösztöndíjat.

PÁLYÁZAT

Szemesnek áll a világ! - Éleslátás – éles látás NOVELLAPÁLYÁZAT

Az 1990 óta szemsebészeti beavatkozásokat végző, a korrekciós mikroszemsebészeti eljárásokat Magyarországon meghonosító, a világon elérhető legkorszerűbb technikákat alkalmazó Lézeres Látásjavító Központ pénzdíjas novellapályázatot hirdet „Szemesnek áll a világ!”, illetve „Éleslátás – éles látás” címmel.

HÍR

Nádas Péter Würth-díjat kapott

Nádas Péter tüntették ki a német Reinhold és Carmen Würth Alapítvány irodalmi díjával, az elismerést csütörtökön adták át Stuttgartban.

HÍR

Könyvfesztivál - Mintegy 380 program a kínálatban

Mintegy 380 programmal várja a közönséget a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 24. és 27. között, az esemény díszvendége Törökország és Sofi Oksanen finn író lesz.

HÍR

Tennessee Williams eddig ismeretlen novellája látott napvilágot

Tennessee Williams Pulitzer-díjas drámaíró eddig ismeretlen novellája látott napvilágot első ízben a The Strand irodalmi magazin tavaszi kiadványában.

Daazo - Friss Hús Classics

Friss Hús Classics a Literán

Másodszor rendezi meg a Daazo a Friss Hús Fesztivált, amelyen idén is nagyszerű kisfilmeket nézhetünk a Toldi moziban március 27. és 30. között. A Literán ezen a héten a tavalyi fesztivál hat legsikeresebb filmjét mutatja be hat író, hogy ezzel is meghozzák a kedvet az idei indulókhoz.

hír

Irodalmi különdíj tehetséges fiataloknak

A MATEHETSZ által meghirdetett „Felfedezettjeink 2014" pályázat keretében az Aegon Magyarország öt különdíjjal támogatja az irodalomban kiemelkedően tehetséges fiatalokat. A különdíjakat a cég Borbély Szilárd emlékére ajánlja fel.

HÍR

Író-olvasó találkozó Parti Nagy Lajossal

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Parti Nagy Lajos válaszol.

HÍR

Aranykönyv - Mindenkinek van kedvence

A Libri immár ötödik alkalommal indítja el az Aranykönyv szavazást, amelyhez idén a Super TV2 csapata is csatlakozott. Az Aranykönyv szavazáson az olvasók megszavazzák a tavalyi év sikerkönyveit, kiderül, hogy 2013-ban melyek voltak Magyarország kedvenc olvasmányai.

HÍRÖSSZEÁLLÍTÁS

Krasznahorkai László könyve külföldi díjra esélyes

Hírösszeállításunkból kiderül, miről levelezett Ernest Hemingway, ki kapta az új, angol nyelvű szépirodalmi alkotások díjazására alapított Folio-díjat és, hogy Krasznahorkai László könyve Ottilie Mulzet fordításban megint versenyben van a legjobb fordításért járó neves Best Translated Book Awardért.

HÍR

Pankaj Mishra kapta a Lipcsei Könyvdíjat

A Lipcsei Könyvvásár a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja - a nyitóünnepségen átadták az Európai Egyetértés Lipcsei Könyvdíját, amelyet Pankaj Mishra indiai szerző kapott meg.

HÍR

Lipcsei Könyvvásár – 2014. március 13-16.

A Balassi Intézet szervezésében 2014-ben is folytatódik a Publishing Hungary programsorozat, melynek következő helyszíne Lipcse. Az előző két évhez hasonlóan egy vonzó dizájnnal rendelkező standdal (Halle 4, E 402) és érdekes programokkal várják a német olvasókat.

HÍR

Summa Artium díjat nyert a „Középiskolai irodalmi tancsomagok” – projekt

Summa Artium díjat nyert az Aegon Művészeti Díj támogatásával megvalósult „Középiskolai irodalmi tancsomagok” – projekt.

Programajánló

Jubileumi konferencia: A világ végéig Christoph Ransmayrral

Idén ünnepli a Szegedi Tudományegyetem Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke megalakulásának huszadik évfordulóját, amelyet egy német nyelvű nemzetközi konferenciával ünnepelnek meg. A konferencia előadásai egy szintén jelentős évfordulóhoz kapcsolódnak: az idén hatvanadik születésnapját ünneplő, világhírű osztrák író Christoph Ransmayr munkásságát mutatják be.

HÍR

Megszűnik a FUGA Rádió

A FUGA Budapesti Építészeti Központ keretében 2012 közepétől működött Fuga webrádió március 1-jétől nem sugároz tovább.

HÍR

Mindenütt nő! - Nőnap reloaded 2.0

Másodszor rendezik meg a Mindenütt nő című, női alkotókat és női sorsokat bemutató rendezvénysorozatot március 6-9. között. 81 intézmény, 19 város, több mint 160 program várja az érdeklődőket!

FELHÍVÁS

Roma tinik szlemmelnek a tanulásról

A Roma Oktatási Alap klipet készített Horváth Kristóf, Színész Bob szlemmer segítségével az iskolai lemorzsolódásról, amelyet tudás 6alom nevű kampánnyal szeretnének megfékezni. A kapmányhoz szlemmverseny is kapcsolódik.

Gyász

Meghalt Borbély Szilárd

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Borbély Szilárd, József Attila-díjas költő, író, irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem oktatója. Idén lett volna 50 éves. A hírt a család közölte a Dehir.hu szerkesztőségével.

HÍR

Frankofón Fesztivál és Filmnapok

A nagy hagyományokkal rendelkező Frankofón Fesztivál immáron tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten és több nagyvárosban. A február 28. és március 28. között zajló esemény a 2011-ben elindított Frankofón Filmnapokkal indul.

GYÁSZ

Meghalt Radnóti Miklósné

102 éves korában elhunyt Radnóti Miklós özvegye, Gyarmati Fanni nyugdíjas magyar nyelvtanár, oktató, férjének, Radnóti Miklós hagyatékának rendezője, őrzője, közrebocsátója.

HÍR

Budapestre látogathat Mario Vargas Llosa

Budapestre látogathat Mario Vargas Llosa. A szerzőt a nemzetközi Hay Fesztiválra hívták meg.

HÍR

SZABADNAPLÓ 2014 - Újraindul a Litera naplópályázata!

A Litera Szabadnapló 2014 címmel egész éves netnapló-pályázatot hirdet. A próbanaplók beküldési határideje folyamatos. Oldalunkon havonta egyszer olvashatóak majd a pályaművek. Várjuk a jelentkezéseket!

Közlemény

A JAK nem vesz részt a Holokauszt Emlékév kormányzati programjain

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) felelős civil és szakmai szervezetként elfogadhatatlannak tartja az állami emlékezetpolitika megnyilvánulásait a Magyar Holokauszt Emlékév kapcsán - olvasható a JAK 2014. február 11-én kiadott közleményében. Az irodalmi szervezet tiltakozásként nem vesz részt az emlékév állami rendezvényein.

PÁLYÁZAT

2014-es Művészeti Ösztöndíjak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 2014-es évre ösztöndíj pályázatot hirdet fiatal, alkotó és előadó művészek számára.

HÍR

Ulickaját homoszexuális propagandával vádolják

Ljudmila Ulickaja azt állítja: az orosz hatóságok "homoszexuális propaganda"-vizsgálatnak vetik alá az általa összeállított gyerekkönyvsorozat egyik kötetét, és őt magát is ki akarják hallgatni az ügyben. Az illetékes szervek tagadják a vizsgálat tényét és a kihallgatási terveket is.

HÍR

Claudio Magris digitális analfabéta akar maradni

Az internetes közösségi élettől való szabadságjogot követelte magának Claudio Magris olasz író a Corriere della Sera olasz napilapban csütörtökön megjelent írásában.

Visegrád Irodalmi Ösztöndíjas Program 2014

Az International Visegrad Fund harmadik alkalommal is meghirdeti irodalmi rezidens programját a V4 országainak, Lengyelország,  Csehország, Szlovákia és Magyarország közreműködésével.

HÍR

Tóth Krisztina versei az Asymptote Journalban

Az Asymptote Journal januárban ünnepli alapításának harmadik évfordulóját, idei első számukban pedig kiemelt helyen közlik Tóth Krisztina több versét is Owen Good fordításában, aki a versek angolra ültetésével megnyerte a lap első alkalommal meghirdetett Close Approximations nevű fordítóversenyét is.

HÍR

Szirák Péter irodalomtörténész a 2014-es Balassa Péter-díjas

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, a magyar kultúra napján rendezett díjátadó ünnepségen a Nemzeti Színházban Balassa Péter- és Csokonai Vitéz Mihály-díjakat, a Minősített Könyvtár és Minősített Közművelődési Intézmény címeket, valamint a Közművelődési Minőség díjat adott át.

HÍR

Megvannak az idei Aegon-díj jelöltjei

Szatmár, Norvégia, Erdély, Szibéria, Torino, Shanghai és Budapest – földrészeken átívelő történetek, sok női szerző és még több Kossuth-díjas: összeállt az idei Aegon Művészeti Díjra esélyes művek tízes listája a zsűri szavazatai alapján.

HÍR

Borbély Szilárd az idei Mészöly Miklós-díjas

A Mészöly Miklós Egyesület az író Nincstelenek (2013) című regényének elismeréseként ítélte oda a díjat Borbély szilárd költő, írónak, amelyet Mészöly születésének 93. évfordulóján adnak át kedden Szekszárdon.

HÍR

Günter Grass nem ír több regényt

Günter Grass lezárta regényírói munkásságát. Ezt az irodalmi életművéért 1999-ben Nobel-díjjal kitüntetett német író, festő, grafikus jelentette be egy hétfőn megjelenő interjúban. Korábban bejelentette, hogy nem ír az életéről, de az izraeli atomtitkot felfedő emberről verset írt.

PROGRAMAJÁNLÓ

Miskolci SZEM 2014

München, Varsó, Krakkó, Bytom, Vilnius, Prága, Bukarest, Kaposvár, Budapest. Hat nemzet, öt külföldi és négy magyar előadás, workshopok, vizsgaelőadások, közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések. Az előző évadban elért szakmai és közönségsiker után idén február 4-e és 9-e között ismét megtartják az európai Színművészeti Egyetemek Miskolcon (miskolci SZEM) fesztivált.

HÍRÖSSZEÁLLÍTÁS

Mein Kampf, Jane Austen, egy walesi és egy botrány

Eheti hírösszeállításban beszámolunk arról, hogy a Mein Kapmf benne van az Amazon e-könyves sikerlistájában, a walesiek készülnek a Dylan Thomas-centenáriumra, mutatunk nagyon szép korabeli Jane Austen-könyvillsztrációkat, valamint egy hihetetlenül vicces irodalmi bulvárhírt is. 

PROGRAMAJÁNLÓ

Írók Európája - Dokumentumfilm-sorozat a Francia Intézetben

Január 21-től dokumentumfilm-sorozatot indít a Francia Intézet Írók Európája címmel. Az ARTE új dokumentumfilm-sorozata felvázolja az európai országok mai képét, történelmüket és aktuális problémáikat íróik történetein és művein keresztül.

HÍR

Nádas Péter kapta a német Würth-díjat

Nádas Péter magyar író kapta az európai irodalom jeles alakjait kitüntető Würth-díjat. A kétévente odaítélt elismerést 2014 tavaszán Stuttgartban adják majd át.

HÍR

Kollár Árpád költőt választotta elnökének a Fiatal Írók Szövetsége

A Fiatal Írók Szövetségének évzáró tisztújító közgyűlésén ismét Kollár Árpád költőt választotta elnökének a fiatal írókat tömörítő, reprezentatív szervezet. A FISZ új alelnöke Varga Betti irodalomtörténész lett, a megújult elnökséget pedig Antal Nikolett irodalomtörténész, Korpa Tamás költő, Mészáros Márton irodalomtörténész, Neszlár Sándor író és Szöllőssy Balázs, irodalomtörténész képviseli. 

HÍR

Reaktív: a JAK és a Trafó tematikus drámapályázata

December 31-ig még lehet pályázni a József Attila Kör és a Trafó drámapályázatára. A pályázat témája: Maradjak? Menjek? Hova?

HÍR

A Látó nívódíjai 2013-ban

2013-ban huszonkettedik alkalommal osztja ki a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztősége a lapban publikált szerzők közül válogatva évzáró nívódíjait. Huszonegy év alatt több, mint 50 alkotó vehette át a vers, próza, esszé és debüt kategóriában az elismerést.

HÍR

Lackfi János nyerte magyar irodalom kategóriában az idei Prima Primissima Díjat

A magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői vehették át a 11. alkalommal odaítélt Prima Primissima Díjakat ma este a Művészetek Palotájában. Irodalom kategóriában Lackfi János vehette át a díjat a gálán.

GYÁSZ

Elhunyt Zollman Péter, műfordító

December 3-án Angliai otthonában, Bristolban elhunyt a magyar származású tudós, kutató fizikus, mérnök, feltaláló és kiváló műfordító, Zollman Péter.

HÍR

Lángh Júlia és Nyerges András Füst Milán-díjas

2013. december 5-én 17 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös termében adják át az idei Füst Milán-díjakat, melyeket ez évben Lángh Júlia és Nyerges András vehet majd át prózaírói munkássága elismeréseként. 

HÍR

KÍVÜL-BELÜL JAK–Solitude Nemzetközi Irodalmi Fesztivál

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) és az Akademie Schloss Solitude 2013. december 7-én újra közös irodalmi fesztivált szervez városi sétával és beszélgetésekkel a Roham Bárban.

HÍR

Kiszivárgottak Salinger titkos írásai

A történetek amúgy nem voltak teljesen ismeretlenek, hiszen Salinger életművének kutatói eddig is tudtak a létezésükről, az író ugyanakkor még halála előtt szigorúan megszabta, hogy a szövegek mikor kerülhetnek nyilvánosságra.

PROGRAMAJÁNLÓ

Széchényi Emléknap az OSZK-ban

Az Országos Széchényi Könyvtár alapításának 211. évfordulója alkalmából 2013. november 25-én Széchényi Emléknapot tartanak. A Törzsgyűjtemény olvasótermei 9 és 20 óra között nyitva lesznek, szolgáltatásai a hétköznapi nyitva tartás szerint működnek. Valamint három programmal is várják a látogatókat, melyeket éjfélig lehet látogatni.

HÍR

Kórházba szállították Kertész Imrét

Az atv.hu reggeli információi szerint csütörtökön a Honvédkórházba szállították Kertész Imrét. Még délelőtt megműtötték, állapota stabil.

HÍR

A 2013-as Bécsi Könyvvásár magyar irodalmi programja

A Publishing Hungary Program következő állomása november 21-24. között a Bécsi Nemzetközi Könyvvásár (BUCH WIEN) lesz, a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs évek óta következetesen foglalkozik a Duna-térség kulturális összefüggéseivel, és erősíti a dunai országok kulturális együttműködését. 

HÍR

Elhunyt Doris Lessing

94 éves korában elhunyt Doris Lessing brit írónő, aki 2007-ben vehette át az irodalmi Nobel-díjat.

HÍR

Ljudmila Ulickaja Budapestre látogat

Ljudmila Ulickaja Örökbecsű limlom című kötetének megjelenése alkalmából Budapestre látogat!

HÍR

Író-olvasó találkozó Karafiáth Orsolyával

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez – most Karafiáth Orsolya válaszol.

HÍR

Lezárult a Nézd, ki van itt című novellapályázat

A Libri Kiadó és a Litera közös novellapályázatot hirdetett azoknak, akiket érdekel a történelem, szeretik a fanyar humort, otthon érzik magukat a politikai szatíra műfajában - vagy szívesen kipróbálnák ezt a műfajt. - Eredményhirdetés november 11-én lesz. 

HÍR

Az ELTE Krúdy-konferenciája

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság és az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke Krúdy-konferenciát szervez november 6-8-án az ELTE BTK Kari Tanácstermében.

PROGRAMAJÁNLÓ

VI. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál

Hatodik alkalommal rendezik meg a Sínbusz Fesztivált, a Szeged és Szabadka között menetrend szerint közlekedő sínbuszon, valamint városi rendezvényhelyszíneken Szegeden és Szabadkán. Az egyedülálló irodalmi, filmes és zenés programokkal jelentkező fesztivált idén a közelmúltban elhunyt Mirko Kovač emlékének ajánlják.

HÍR

Alice Munro: A kortárs novella mestere

Alice Munro a tizenharmadik nő, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, az akadémia először díjazott olyat az elmúlt 112 évben, aki szinte csak novellákat ír. - Összegyűjtöttük a nemzetközi reakciókat a díjazás kapcsán.

Nádas Péter fotógyűjteményt adományoz a PIM-nek

Nádas Péter író, fotográfus a teljes fényképészeti életművét reprezentáló gyűjteményt adományoz a Petőfi Irodalmi Múzeumnak.

HÍR

Indul a XIII. Győri Könyvszalon

Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztálya és a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér 13. alkalommal szervezi meg a Győri Könyvszalont, a vidék legnagyobb könyves rendezvényét október 25 - 27 között.

HÍR

Terézia Mora nyerte a Német Könyvdíjat

Terézia Mora Das Ungeheuer (A szörny) című regényével érdemelte ki a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerését.

PÁLYÁZAT

Toll a füledbe! – Librarius.hu pályázata

Abszurd szövegek írására, a műfaj népszerűsítésére ír ki pályázatot a Librarius.hu.

HÍR

Nobel-jelölések és -esélyek

Mindössze pár napra vagyunk attól, hogy megtudjuk, ki az Irodalmi Nobel-díj idei díjazottja. A tavalyi nyertes kínai Mo Jen kitüntetése szinte mindenkit meglepett, a találgatások most is folynak, hogy idén újra egy kevésbé ismert szerzőt vagy egy régi Nobel-várományost díjaz-e a Svéd Akadémia. Most annak jártunk utána, hogyan működik a Nobel-jelölés folyamata.

KIÁLLÍTÁS

12 festmény, 12 szöveg - Esterházy és Terézia Mora

A Szépművészeti Múzeum új kiállításán az oszták wenn es soweit ist („ha eljött az ideje") színházi társulat felkérésére magyar és külföldi szerzők írtak szövegeket a múzeum gyűjteményében található festményhez. Ma Esterházy Péter és Terézia Mora szövegeiből olvashatnak részletet.

KIÁLLÍTÁS

12 festmény, 12 szöveg, 12 színész

A budapesti Szépművészeti Múzeum új különleges kiállításán az oszták wenn es soweit ist („ha eljött az ideje") színházi társulat felkérésére magyar és külföldi szerzők írtak szövegeket a múzeum gyűjteményében található, egy-egy inspiráló festményhez, amelyek tizenkét színész tolmácsolásában hangzanak el. A Literán ezen a héten megmutatunk néhány képet és szövegrészletet a kiállításról.

HÍR

A 2013-as Frankfurti Könyvvásár magyar irodalmi programja

Idén október 9–13. között kerül megrendezésre a 65. Frankfurti Könyvvásár, amely a világ legnagyobb nemzetközi könyves fóruma. A 15 000 négyzetméteren, mintegy 300 000 látogatót vonzó rendezvényen tavaly közel 100 ország 7300 kiállítója képviseltette magát.

HÍR

Berlinben és Londonban a Drognapló

Kubiszyn Viktor Drognapló című könyvét Nagy Ildikó Noémi fordította angol nyelvre. A Drug Diary most a magyar irodalomtörténetben eddig egyedülálló nemzetközi bemutató körútra indul, elsősorban iskolákra és alternatív kulturális helyszínekre koncentrál szerte Európában.

HÍR

Aszfaltpilóták és szerelmes színészek a PLACCC Fesztiválon

Színház egy lakásban, életre kelt irodalom egy könyvtárban, tánc, vizuális művészet és várostervezés az utcán, közösségi alkotások és slam poetry – ezt kínálja a PLACCC Fesztivál szeptember 24. és 29. között Budapest belvárosában. A szokatlan produkcióiról ismert programsorozat legnagyobb része ezúttal is ingyenes lesz.

HÍR

Szolzsenyicinről a Terror Házában

Egy orosz hazafi - Alekszandr Szolzsenyicin (1918-2008) címmel mutatja be a nagy hatású ellenzéki orosz író életművét a Terror Háza Múzeum szombaton megnyílt kiállítása.

HÍR

A bécsi Nischen Verlag könyvújdonságai

Három új magyar könyvet adott ki az elmúlt évben Bécsben alapított Nischen Verlag, amely indulásának pozitív visszhangja következtében már idén megkapta a Bruno Kreisky, volt osztrák kancellárról elnevezett tekintélyes kiadói dijat.

HÍR

A Magyar Dráma Napja 2013

Az ember tragédiája 130 évvel ezelőtti ősbemutatójáról, vagyis a Magyar Dráma Napjáról emlékezik meg közösen, díjátadással egybekötve a Színházi Dramaturgok Céhe és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szeptember 21-én este nyolc órakor a Katona József Színház Kamrájában.

HÍR

Film készül Kincsemről Szőcs és Bereményi története alapján

Film készül Kincsemről, a csodalóról, a tervek szerint mintegy 30-60 millió dollárból (6,5-13 milliárd forintból) megvalósuló alkotást 2015 tavaszán mutathatják be - hangzott el az előkészületekről tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. A film forgatókönyvét Bereményi Géza írja, a dramaturg Szőcs Géza költő, a miniszterelnök főtanácsadója, rendezőnek pedig egy Oscar-díjas alkotót kérnek fel.

HÍR

Kertész Imre: "Mi lennék Auschwitz nélkül?"

"Mi lennék Auschwitz nélkül?" címmel jelent meg interjú Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar íróval a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lapban.

HÍR

Új irodalmi ösztöndíj a fiatal magyar irodalomért

Univ.-Prof. Dr. Horváth Péter üzletember, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett mecénása, támogatója irodalmi ösztöndíjat hoz létre a kortárs magyar irodalom fiatal  alkotóinak megsegítésére.

PÁLYÁZAT

Nézd, ki van itt! Írd meg a saját történelmed - vagy annak egy részletét

A Libri Kiadó és a Litera közös novellapályázatot hirdet azoknak, akiket érdekel a történelem, szeretik a fanyar humort, otthon érzik magukat a politikai szatíra műfajában - vagy szívesen kipróbálnák ezt a műfajt. A novellapályázat alapötletét a Libri Kiadónál most megjelent  Hitler-szatíra, Timur Vermes könyve, a Nézd, ki van itt adta.

HÍR

A franciák e-könyvei, Toni Morrison betiltása és Terézia Mora sikere

Franciaország az új irodalmi évad lázában ég és a francia könyvpiacot elárasztják az e-könyvek, bár az érdeklődés nem túl nagy irántuk. Toni Morrison regényét eltiltaná a tinédzserektől egy alabamai szenátor, a Német Könyvdíjra pedig magyar szerző is esélyes. - Küldföldi híreket mondunk.

HÍR

Madách és Örkény műveinek orosz fordítói díjat kaptak

Magyar Rapszódia-díjjal ismerték el Oroszországban Tatyjana Voronkina és Jurij Guszev orosz műfordítók munkásságát.

HÍR

Örkény-kiállítást terveznek a voronyezsi irodalmi múzeumban

Örkény István írót és munkásságát a voronyezsi irodalmi múzeumban is be fogják mutatni - derült ki a Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállítás és Vásár Voronyezs című kötetének bemutatóján.

HÍR

Berlini nemzetközi irodalmi fesztivál

Ismét magyar közreműködéssel szervezik a berlini nemzetközi irodalmi fesztivált (ilb), amelyen Salman Rushdie, John M. Coetzee és további mintegy 150 író között több magyar szerző is részt vesz, számos programot pedig a német fővárosban működő magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) rendeznek.

GYÁSZ

Elhunyt Seamus Heaney

Hetvennégy évesen elhunyt pénteken Seamus Heaney Nobel-díjas ír költő, a kortárs angol-ír líra legjelentősebb alakja. 

HÍR

Lackfi János, Szalay Károly és Vathy Zsuzsa Prima-díjasok

Bejelentette az idei Prima-díjasok névsorát Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány új kuratóriumának elnöke. Irodalom kategóriában Lackfi János, Szalay Károly és Vathy Zsuzsa lettek a díjazottak.

HÍR

Salvatore Quasimodo-emlékdíj, költőverseny és kiállítások

A Balatonfüreden 2013. szeptember 6-8. között, XXI. alkalommal megrendezésre kerülő Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny és Díjkiosztó Gála keretében idén is lehetőség nyílik a költő 1961-ben tett szimbolikus gesztusát felidézni, amikor egy fát ültetett e szép balatoni város parkjába.

HÍR

Ötmillió forintot kapnak az idei Prima-díjasok

Bejelentette az idei Prima-díjasok névsorát Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány új kuratóriumának elnöke. A Prima Primissima Díj értéke marad 15 millió forint, a Primák viszont 3 millió helyett már 5 milliót kapnak.

HÍR

Gulyás Gábor miniszteri biztos lesz

A Műcsarnoktól távozó Gulyás Gábor a Budapest Biennáléval fog foglalkozni.

HÍR

Száz éve hunyt el Vámbéry Ármin orientalista

A Vámbéry Ármin Centenáriumi Emlékbizottság és az Eötvös Loránd Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a Vámbéry Ármin (1832–1913) halálának századik évfordulója alkalmából megrendezett nemzetközi tudományos konferenciára.

HÍR

Új Salinger-könyvek jelenhetnek meg

J. D. Salinger-írások egész sorozatának megjelenését ígéri a 2010-ben elhunyt amerikai prózaíró új életrajzi könyve, amelynek szerzői állításuk szerint megfejtették a könyvkiadás történetének egyik legnagyobb rejtélyét, vagyis azt, hogy min dolgozott a Zabhegyező írója életének utolsó fél évszázadában.

HÍR

Szeptember 13. az Olvasás Éjszakája

Több mint nyolcvan szerző részvételével, változatos programokkal népszerűsíti a könyvkultúrát az Olvasás éjszakája rendezvénysorozata szeptember 13-án számos budapesti és vidéki könyvesboltban.

GYÁSZ

Elhunyt Sławomir Mrożek

83 éves korában elhunyt Sławomir Mrożek lengyel drámaíró. A lengyel kortárs dráma legismertebb képviselője, szatirikus elbeszélések és drámai művek szerzője 1963-ban Olaszországba, majd Franciaországba emigrált, de élt Mexikóban is. 1996-ban visszatért Lengyelországba, Krakkóban telepedett le, de 2008-ban ismét Franciaországba költözött, Nizzában halt meg.

HÍR

Tom Stoppard PEN/Pinter-díjat kapott

Tom Stoppard Oscar-díjas színdarabíró lett a szókimondás elismerésére szolgáló PEN/Pinter-díj egyik idei kitüntetettje. A PEN/Pinter-díjat 2009-ben alapította a PEN nemzetközi írószövetség a Nobel-díjas brit drámaíró, Harold Pinter emlékére. Az elismerésben mindig megosztva részesül egy brit és egy más nemzetiségű szerző.

HÍR

Megvannak a 2013-as Booker-díj jelöltjei

Kihirdették a legrangosabb angol irodalmi díj, a Man Booker Prize idei tizenhárom jelöltjét. Érdekesség, hogy idén először a női szerzők száma meghaladja a férfiakét.

HÍR

Szentkuthy, Borbély, Krasznahorkai, Nádas és George Szirtes a külföldi sajtóban

Eheti külföldi hírkörképünkben ismert magyar szerzőkkel kapcsolatos híreket közlünk, valamint beszámolunk a Book Expo America legújabb programjáról.

HÍR

Merkúr utódai kontra KGST - A Lengyel Intézet felhívása

A varsói Magyar Kulturális Intézet a budapesti Lengyel Intézet társszervezésében kezdeményezést indít „Merkúr utódai kontra KGST” címmel, amelynek keretében a lengyel-magyar hétköznapi történelem egy kevéssé ismert korszakát kívánja feldolgozni.

HÍR

Amerikai újdonságok

Identitáskeresés multikulturális környezetben, önmeghatározás a zűrzavaros emberi kapcsolati hálók közt, az élet értelmének kutatása - A tengerentúlon hamarosan megjelenő új regények, novelláskötetek leírásait böngészve úgy tűnik, hogy ezek lesznek az év második felének slágertémái Észak-Amerikában.

HÍR

Elkészült az Európa-toplista

Leonardo da Vinci a legfontosabb európai képzőművész, az európai irodalom legmegrendítőbb alakja Don Quijote, Európa legfontosabb hozzájárulása a világkultúrához pedig a demokrácia. Erre az eredményre vezetett az „Európa-toplista“, a Goethe Intézet 24 nyelven, 30 európai és Európával szomszédos országban lefolytatott internetes közvélemény-kutatása. Időközben művészek és értelmiségiek, közöttük Umberto Eco, Terezia Mora és Slavoj Žižek kommentálják az eredményeket, és egyúttal személyes európai kulturális kánonjukról is vallanak.

HÍR

Július 26-án kezdődik a 2013-as Művészetek Völgye

Mintegy 500 programot tartanak idén a Művészetek Völgyében, Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválján, amely Kapolcson, Taliándörögdön, Monostorapátiban és Vigántpetenden zajlik július 26. és augusztus 4. között. 

HÍR

Megújult a Jelenkor honlapja

A Jelenkor folyóirat olvasói ezentúl nemcsak az elmúlt tizenkét évfolyam anyagát és két hónapos csúsztatással az aktuális szám tartalmát érhetik el a Jelenkor megújult honlapján, hanem friss arculattal és új, rendszeresen frissülő rovatokkal is találkozhatnak: hírek, könyvajánlók, interjúk, tárcák, külföldi úti beszámolók, a lap történetének érdekes adalékai és Pécshez kötődő írások várnak minden érdeklődőt.

HÍR

Írd szét magad! - FISZ-tábor 2013

2013. július 24. és 28. között a Fiatal Írók Szövetsége második alkalommal rendezi meg nyári táborát a fiatal irodalom Kárpát-medencei találkozójaként olyan résztvevőkkel többek között, mint Kovács András Ferenc, Térey János, Oravecz Imre, Bartis Attila és Barnás Ferenc.

HÍR

41. Tokaji Írótábor 2013.

A Tokaji Írótábor 40 éven át mindig a magyar szellemi élet nagy kihívásaira válaszolt, szorító közéleti kérdéseket vitatott meg. A tavalyi, 40. Tokaji Írótábor kuratóriuma tavaly az Eltiltva és elfelejtve - A hallgatás és elhallgattatás évei a magyar irodalomban témáját járta körül, és az idei táborban is ezt a tematikát folytatják.

PÁLYÁZAT

Az OIK 8. műfordítás pályázata

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) első műfordítás pályázatát 2006-ban, fennállásának 50. évfordulóján hirdette meg, hagyományteremtő szándékkal, a Nyelvek Európai Napjára.2006-óta 7 európai nemzet irodalmának egy-egy versét ültették át a pályázók magyar nyelvre, azaz szólaltatták meg a költőket magyarul. Idén is meghirdették a pályázatot.

gyász

Elhunyt Görömbei András irodalomtörténész

A Litera értesülései szerint elhunyt Görömbei András Kossuth-díjas irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a népi irodalom és az összehasonlító irodalomtudomány neves tudósa.

HÍR

A MOME és az Európa Könyvkiadó együttműködése

Az Európa Könyvkiadó könyveihez készítettek booktrailert – vagyis mozgóképes könyvajánlót – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves média design szakos hallgatói.

HÍR

Ördögkatlan Fesztivál hatodszor

Mezítláb szeretünk a legjobban… – a „nem-normális” fesztivál idén is virágzik-burjánzik; Hatodszor is: Ördögkatlan Fesztivál Baranyában.

KILÁTÓ

Magyar szerzők németül

Ezen a héten magyar szerzők külföldi sikereiről számolunk be: Rubin Szilárd, Esterházy Péter és Nagy Ildikó Noémi németül megjelent köteteinek külföldi recepciójából adunk ízelítőt.

PROGRAMAJÁNLÓ

Freak Fusion Cabaret a Trafóban

Az múlt századi vándorcirkuszok misztikus világa némi sötét humorral fűszerezve, varieté hangulatban. Látványos zsonglőr-, akrobata-, légtornász- és burleszktánc jelenetek a hazai (underground) cirkuszi élet k-rémjeivel! Bárhol bármikor bármi megtörténhet!

KILÁTÓ

Egyéni sors és történelem

Ezen a héten olyan eltérő műfajú külföldi könyvújdonságokat ajánlunk, amelyekben fontos szerepet játszanak a történelmi események. Stefan Zweig levelezésének, Ulli Lust képregényének, Nelja Veremej orosz származású írónő regényének és Mircea Pora román író prózakötetének közös vonása, hogy egyéni sorsok és a nagy horderejű történelmi események közötti összefüggésekre fókuszálnak.

hír

Másodszor is Hay Fesztivál Budapesten

Május 17-21. között a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Közép-Európai Egyetemen és az Akvárium Klubban nemzetközi hírű írókkal, gondolkodókkal, muzsikusokkal és ismert magyar szerzőkkel találkozhat a hazai közönség a Budapesti Hay Fesztiválon. A nyitónapon az egyik legjelentősebb kortárs amerikai írónő, Nicole Krauss legújabb, Nagy Palota című kötetét mutatja be, a neves matematikussal,Marcus du Sautoy-jal pedig Lovász László akadémikus, Wolf-díjas matematikus beszélget.

hír

Kiadják franciául Podmaniczky Szilárd könyveit

A brüsszeli székhelyű Kantoken könyvkiadó a Döglött kutyával őrzött terület című könyvvel megkezdte Podmaniczky Szilárd könyveinek francia nyelvű kiadását.

HÍR

Német irodalmi hírkörkép

Ezen a héten olyan rangos irodalmi díjakkal kitüntetett német nyelvű regényekről tudósítunk, amelyekben a trauma-problematika fontos szerepet játszik. Zárásként pedig Ulrich Seidel osztrák filmrendező hasonló témájú filmjét ajánljuk.

HÍR

Új zenés irodalmi műsor indul a Klubrádióban

Május 6-ától hétfőnként jelentkezik a Belső közlés, a Klubrádió új, zenés irodalmi műsora, Pályi Márk szerkesztésében. A rádió erényt próbál kovácsolni a kényszerű műsorstruktúra-váltásból, és a zenét nem az okos szó elhallgattatására, hanem az ahhoz fűződő viszonyunk elmélyítésére próbálja fölhasználni.

HÍR

Milyen mágnes? / Mystery Magnet a Trafóban

Sétáló hajlabdák, előadott animáció, fejetlenség, trutyi. Képtelen hülyeségek. Arizonai álmodozók. Happy Tree Friends. Fröcskölik a festéket literszám – minden berendező réme. A két éve a TRAFÓ-ban bemutatott Springville hibrid háziállatai közül a nadrágember megint feltűnik, és hozza új barátait.

HÍR

Krasznahorkai sikere Amerikában

Best Translated Book Award, Independent Foreign Fiction Prize - két neves elismerés, amelyekre a közelmúltban jelölték Krasznahorkai László Sátántangójának angol fordítását. A Music & Literature amerikai kulturális magazin pedig egy külön számot szentelt Krasznahorkainak és alkotótársainak, Tarr Bélának és Max Neumann-nak.

HÍR

Barnás Ferencé a 2013-as AEGON Művészeti Díj

Nyolcadik alkalommal adják át hazánk legmagasabb honoráriummal járó, magán-irodalmi díját, az AEGON Művészeti Díjat, amelyet idén a tíz jelölt könyv közül Barnás Ferenc Másik halál című regénye nyert el.

HÍR

M. Nagy Miklós lett az Európa Kiadó új igazgatója

Április 9-től M. Nagy Miklós, a kiadó eddigi főszerkesztője igazgatja az Európa Könyvkiadót. Barna Imre eddigi igazgató főmunkatársként dolgozik tovább - tájékoztatott a kiadó szerdán.

HÍR

Offline könyvmegosztó Könyvcsere a Belvárosban

2013. május 4-én szombaton 14 órától a Werk Akadémia és a Közhely nem mindennapikönyvcserét rendez ismert írók és költők közreműködésével a V. Kecskeméti u. 3-ban.

HÍR

A Litera gyakornokot keres!

Szereted az irodalmat? Ismered és naponta olvasod a Literát?Minden vágyad, hogy megismerd, hogy működik egy szerkesztőség? - Most itt a lehetőség, gyakornokot keresünk!

HÍR

Kis Könyves Éj másodszor

27 független könybesbolt és több kulturális intézet részvételével 2013. április 19-én délután 16 órától éjfélig a Kis Könyves Éj keretében számos kedves, felfedezésre érdemes apró boltocska várja vidám, friss programokkal – könyvbemutatókkal, kiállításokkal, koncertekkel  – a könyvek szerelmeseit Budapesten és az ország több más városában. A rendezvény célja, hogy felhívja a városlakók és az idelátogatók figyelmét a kis könyvesboltok különleges hangulatára, sokféleségére s hogy felélénkítse a könyvesboltba járás divatját.

HÍR

Halász János válasza a négy írószervezet nyílt levelére

Halász János kultúráért felelős államtitkár is válaszolt a négy írószervezet nyílt levelére, amelyet korábban Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások intéztek, és amelyben tiltakozásukat fejezték ki a művészeti középdíjak odaítélési rendszere miatt.

HÍR

Számadás a tálentomról – Karinthy Frigyes-emlékkiállítás nyílik a PIM-ben

A Petőfi Irodalmi Múzeum új időszaki kiállítása a nyugatos írónemzedék egyik legismertebb szerzőjének, Karinthy Frigyesnek állít emléket.

HÍR

Európa-toplista: az európai kultúra nyomában

Beatles vagy Beethoven, pizza vagy saslik, Napóleon vagy Merkel? A Goethe Intézet 17 kérdéssel indul az európai kultúra nyomába. A 24 nyelven nyelven feltett kérdésekre március 21. és május 19-ig között várják a válaszokat, melyeket június közepétől aztán ismert művészek, tudósok és sportolók kommentálnak. Az online kérdőív megválaszolói között kétszemélyes hétvégi berlini utazást, iPadet és egy német filmekkel teli szatyrot sorsolnak ki.

HÍR

Válasz az irodalmi szervezetek nyílt levelére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2013-as művészeti középdíjak odaítélése során ahatályos jogszabályok és a vonatkozó miniszteri rendelet szerint járt el, szemben a József Attila Kör Irodalmi Egyesület, a Fiatal Írók Szövetsége, a Magyar Műfordítók Egyesülete és a Szépírók Társasága nyílt levelében megfogalmazott állításaival.

HÍR

Magyar jelenlét a Párizsi Könyvszalonon

A Balassi Intézet Publishing Hungary programjának következő állomása Párizs. 2013. március 22–25. között rendezik meg a 33. párizsi könyvszalont a Porte de Versailles-i expóterület 1-es pavilonjában, amelyen a díszvendég Románia és Barcelona városa lesz.

HÍR

Március 25-én kezdődik a bolognai gyerekkönyves vásár

Hétfőn 50. alkalommal nyílik meg a magyar gyerekkönyvek számára legfontosabb nemzetközi fórum, a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyv- és Illusztrációs vásár, melynek díszvendége Svédország.

HÍR

Horváth Viktor képviseli hazánkat Brüsszelben

Szerdán kezdődik Brüsszelben a Passa Porta nemzetközi irodalmi fesztivál, amelyen idén Horváth Viktor, a Török tükör című regény szerzője képviseli a magyar irodalmat.

HÍR

Román írók tiltakozásul nem utaznak a Párizsi Könyvvásárra

Több neves román író lemondta a részvételt a pénteken kezdődő párizsi könyvvásáron, ezzel tiltakozva a Román Kulturális Intézet (ICR) jelenlegi vezetősége ellen.

HÍR

Könyv. Művészet / Colophon. Arte - Irodalom a kortárs olasz képzőművészetben

Az Országos Széchényi Könyvtár a Magyar-Olasz Kulturális Évad tiszteletére könyvművészeti kiállítást rendez, melyen reprezentatív válogatást mutat be a bellunói Colophonarte Kiadó művészkönyveiből.

HÍR

Lipcsei Nemzetközi Könyvvásár - 2013

A Balassi Intézet 2013-ban folytatja a Publishing Hungary programot, melynek következő állomása Lipcse és a Lipcsei Nemzetközi Könyvvásár március 14 és 17. között. 

HÍR

ARCPOETICA - Petőfi Sándor életében készült képmásai

A Petőfi Irodalmi Múzeum Arcpoetica című kötete 47 darab, köztük számos, eddig ismeretlen portrét mutat be Petőfi Sándorról, valamint megismerkedhet az olvasó az elveszett vagy lappangó művekkel is. A katalógusban a művészettörténeti adatok mellett a nagyközönségnek szóló, izgalmas képelemzések, a portrék történetéről, további sorsukról szóló tanulmányok olvashatók.

HÍR

Különleges Irodalmi estek a Katonában - LITERÁS KEDVEZMÉNNYEL

A Litera olvasói most 33% kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a Katona József Színház alábbi előadásaira. Mosonyi Aliztól Szabó Lőrincig, Adytól Téreyig - vár a Katona.

HÍR

Újra Magyarországon a világhírű Ballet Preljocaj

A világhírű francia kortárstánc társulat, a Ballet Preljocaj ritka, de visszatérő vendég Budapesten. Az 1985-ben alakult társulat 45 koreográfiája járta be eddig a világot, évenként nagyjából 100-szor lépnek fel, ezek közül idén két produkciójukat is láthatja a Trafó közönsége.

HÍR

Együttműködik az Ernst Múzeum és a Radnóti Színház

A két intézmény megállapodása alapján április 7-ig, a tárlat zárásáig mindenki, aki jegyet vált Bergman: Jelenetek egy házasságból című darabjának előadásra, egy tiszteletjegyet is kap az Ernst Múzeum Tükör által homályosan – Arcok tegnap és ma kiállítására.

HÍR

I. Pesti Bölcsész Akadémia - Előadássorozat az ELTE BTK-n

Az ELTE-BTK-n ezzel a félévvel beindul a "Pesti Bölcsész Akadémia", egy színes programkínálatú szabadegyetemi előadássorozat. Az első, igen intenzívnek ígérkező félév az irodalomtudományok iránt érdeklődőket várja, február végétől május végéig, hetente több előadással.

HÍR

Első Nemzeti Írósztrájk (felhívás)

A Fiatal Írók Szövetsége a Die Hard 5 premierjével egyidőben, a kelet-közép-európai traumatalálkozó apropóján, a szerelem nemzetközi ünnepén, 48797 nappal Móricz Zsigmond születése után, a 2012-es Móricz-ösztöndíj elmaradásának évfordulójára meghirdetiaz Első Nemzeti Írósztrájkot.

HÍR

A Színház.hu-val bővült a Libri Média portfóliója

A legnagyobb magyar színházi portál 2013 februárjától csatlakozik a PORT.hu és a Fidelio.hu mellé, tovább erősítve a Libri Média kulturális médiapozícióit.

HÍR

Közép-kelet-európai traumatalálkozó

Mindennapi traumánkat add meg nekünk ma! címmel a FISZ kétnapos traumatalálkozót szervez magyar, román, cseh, szerb, horvát és szlovák költők, irodalmárok, történészek, traumakutatók, pszichológusok részvételével.

HÍR

Szláv TeXtus - Mindent a szláv irodalmakról

Új, a szláv irodalommal és kultúrval foglalkozó oldal indul Szláv Textus címmel. A szerkesztők célja tizenkét szláv nyelv irodalmát és kulturáját megismertetni az érdeklődőkkel. A Szláv TeXtus egyrészt le kíván számolni a korábbi berögzült geopolitikai felosztássokal, másrészt új megvilágításban szeretné megmutatni ezeket a rendkívül sokoldalú, de mégis egy gyökérből származó népeket és irodalmukat.

HÍR

A Megakrimi pályázat nyertesei

Az Írók Boltja krimipályázatának célja a magyar nyelvű lélektani krimi illetve pszichothriller műfajának népszerűsítése volt. Az augusztus 31-én zárult pályázat zsűrije csak a legjobb pályaműveket értékelte, a három legjobb pedig Busch Péter, Domokos Gábor és Sztanó László lettek.

HÍR

Az NKA válasza a Csodaceruza nyílt levelére

A Csodaceruza lap kiadója nyílt levelet tett közzé a folyóirat-támogatássalkapcsolatban azt a látszatot keltve, hogy pályázatának sikertelensége és agyermekirodalom támogatása között összefüggés van. A Nemzeti KulturálisAlap (NKA) a sikertelen pályázat okaira szeretné felhívni a figyelmet.

FELHÍVÁS

Szép Magyar Könyv verseny 2013-ban is

A Szép Magyar Könyv Versenyt az idén is meghirdette a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a magyarországi, illetve határon túli magyar nyomdákban előállított, 2012-ben megjelent kiadványok számára.

HÍR

Megvannak a jelölt könyvek a 2013-as AEGON Művészeti Díjra

Lezárultak a jelölések az egyik legfontosabb független irodalmi elismerésre, az AEGON Művészeti Díjra. Huszonnyolc művet jelöltek a kiadók, így alakult ki a díjra esélyes művek "longlist"-je. Érdekesség, hogy idén apa és fia, Závada Pál és Závada Péter is a jelöltek között van.

PÁLYÁZAT

PÁLYÁZAT - Visegrádi Négyek Irodalmi Verseny

A „Kłodzko 2016“ Kulturális Intézet a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával novellapályázatot hirdet. A pályázat magyarországi partnere a MAGVETŐ KÖNYVKIADÓ.

HÍR

Elindult az Irodalmi Magazin

Új időszakos irodalmi kiadvány jelent meg a magyar folyóiratpiacon. A Magyar Napló kiadásában megjelenő Irodalmi Magazin célja a klasszikus szépirodalom népszerűsítése mai köntösben, tartalommal és minden alkalommal különleges, exkluzív, egyedi tartalommal. Az első szám középpontjában a 110 éve született Illyés Gyula áll.

HÍR

Tverdota György kapja az idei Komlós Aladár-díjat

A Komlós Aladár-díjat a kiváló kritikusi és irodalomtörténészi életműveket felmutató alkotók kapják. Idén Tverdota György irodalomtörténész, egyetemi tanár kapja az elismerést.

HÍR

Mundruczó Kornél rendezése ismét a Trafóban

A Nobel-díjas író, John Maxwell Coetzee Booker-díjas regényéből, a Szégyenből készített színházi előadást Mundruczó Kornél, amely az évadban utoljára látható a Trafóban. Az előadás Dél-Afrikába kalauzolja nézőjét, ahol a városi és vidéki, a nyugati és az ősi élet ellentétei bontakoznak ki egy család, egy apa és lánya történetén keresztül.

HÍR

KönyvFieszta az Akváriumban

Minden könyv-és képregénykedvelőt várnak december 13. és 16. között a karácsonyi KönyvFiesztán az Erzsébet téri Akvárium Klubban az adventi időszak egyetlen, nagyszabású tematikus rendezvényén.

HÍR

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia közleménye

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia közleménye Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének nyilatkozata kapcsán.

HÍR

Gelléri, Tersánszky: Áthúzva, kitörölve

A fővárosi közgyűlés döntésének értelmében a XVI. kerületi Gelléri Andor Endre utca és a XVIII. kerületi Tersánszky Józsi Jenő sétány is átnevezésre kerül. Az ELTE-BTK két intézete a döntés, és a magyar kultúra emlékezetéből való kikerülés ellen egy különleges rendezvénnyel készül december 14-én.

HÍR

A Műcsarnok igazgatójának sajtóközleménye

Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója lemond megbízatásáról, mivel a Műcsarnok mint épület január elsejével a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába kerül, működésében pedig szintén fontos szerepet fog játszani az MMA. - Gulyás Gábor sajtóközleménye.

HÍR

Herta Müller: Katasztrófa Mo Jen Nobel-díja

A 2009. évi irodalmi Nobel-díjas Herta Müller egy lapinterjúban katasztrófának nevezte, hogy Mo Jen kínai írónak ítélték oda idén az irodalmi Nobel-díjat. Ennek soha nem lett volna szabad megtörténnie - hangoztatta a román gyökerű, Németországban élő írónő a Dagens Nyheter című svéd lapnak adott interjújában, azzal vádolva a kínai írót, hogy méltatja hazája szigorú cenzúratörvényeit.

HÍR

Haza / Heimat / Home - Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivál

Hét hazai és kilenc külföldi kortárs szerző részvételével rendezik meg az első Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivált 2012. november29. és december 1. között az A38-as állóhajón. A társművészetileg is nyitott háromnapos eseményen a kortárs irodalom mellett, a zene és a képzőművészet is a fesztivál témájául választott, 21. századi 'haza' fogalom körüljárására invitál.

HÍR

Magyar Művészeti Akadémia - Bővülő létszám és feladatok

Bővülhet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) létszáma és emelkedhet a rendes és levelező tagok járadéka. A Műcsarnok mint ingatlan a MMA tulajdonába kerül. Az NKA működése és forrásainak felhasználása azonban változatlan marad, az NKA továbbra is a jelenlegi formájában végzi munkáját. - Az EMMI sajtóközleménye.

HÍR

A Magyar Művészeti Akadémia Titkárságának közleménye

Sajtóközlemény a Fiatal Írók Szövetségének a Nemzeti Kulturális Alapról szóló sajtókommünikéjéről és aláírás-gyűjtési akciójáról

HÍR

Megnyílt a berlini Kertész Imre-archívum

A berlini Kertész Imre-archívum megnyitásáról közölt beszámolót a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap Egy sorstalan feljegyzései címmel.

HÍR

Elhunyt Borisz Sztrugackij

Hétfő este Szentpéterváron elhunyt Borisz Sztrugackij, a szovjet-orosz tudományos-fantasztikus irodalom neves alkotó-testvérpárosának fiatalabbik tagja. A 79 éves író, műfordító súlyos betegségben szenvedett.

HÍR

Kiadják Marcel Proust fiatalon, álnéven írt írásait

Marcel Proust fiatalon, mindössze 19 évesen írt 11 írása jelenik meg először együtt és könyv formájában Franciaországban. 

HÍR

A Magyar Művészeti Akadémia kaphatja meg a Műcsarnokot

Szerdai ülésén dönthet a kormány arról az előterjesztésről, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) felügyelete alá rendelné a Műcsarnokot - értesült az MTI.

HÍR

Soá és irodalom - Kétnapos konferencia a PIM-ben

Kétnapos konferenciára kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban november 16-án és 17-én a Goethe Intézet és a Francia Intézet szervezésében. A téma: Képesek-e az irodalmi alkotások a Soá ábrázolására? Számos magyar, francia és német író, kritikus és szakember vesz részt a szimpóziumon.

Indul a SLAMinárium

November 14. és december 12. között minden szerdán slam poetry & spoken word workshopot tartanak a Mappa klubban.

HÍR

Izsó Zita kapta a Gérecz Attila-díjat

Izsó Zita költő kapta a Gérecz Attila-díjat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma általtámogatott irodalmi elismerést L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adta át aMagyar Írószövetség székházában, 2012. november 7-én.

HÍR

Kerényi Imre válasza a MKKE-nek a Nemzeti Könyvtár ügyében

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerint a miniszterelnöki megbízott, Kerényi Imre által megálmodott Nemzeti Könyvtár sorozat durva beavatkozás a piaci viszonyokba. - Most a MKKE eredeti levele mellett Kerényi Imre arra adott válaszát is elolvashatják nálunk.

HÍR

Magyar díszvendégséggel, október 21-én kezdődik a belgrádi könyvvásár

A Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár Szerbia legnagyobb kulturális eseménye. Az idén 57. alkalommal rendezik meg 2012. október 21–28 között. 2012-ben Magyarország kapta azt a megtisztelő szerepet, hogy díszvendég lehet Belgrádban.

HÍR

Könyveket is kiad ezentúl a Bookline

A XXI. Század Kiadóval működik együtt a Shopline könyváruháza. Évente 20-25 kötetet adnak majd ki, először Mick Jager és Kern András könyvei jelennek meg. Minden kötetet először e-könyvként adnak majd ki, hogy ezzel is segítsék a formátum magyarországi elterjedését.

HÍR

L. Simon László válasza a zárolásokkal kapcsolatos nyílt levélre

Tizenhárom művészeti szervezet tiltakozott az ellen, hogy a kormány 900 millió forintot zárolt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idei költségvetéséből. - Most L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár ez ügyben született válaszát közöljük.

HÍR

Élményközpontú tartalmakra fókuszál a Libri Média

A PORT.hu és a Fidelio Média összeolvadásából júliusban megalakult Libri Média első sajtóeseményén a hangsúly az élményen, az új kiadványokon és az évfordulókon volt, valamint bemutatták a cég menedzsmentjét.

HÍR

Ursula Krechel kapja az idén a Német Könyvdíjat

Ursula Krechel német költő, író kapja az idén a Német Könyvdíjat – jelentették be hétfő este Frankfurtban. A főleg verseiről ismert alkotó a Landgericht (Tartományi bíróság) című regényével érdemelte ki a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító díjat, amelyet mindig Frankfurti Könyvvásár előestéjén adnak át.

HÍR

Tíz éve kapta meg Kertész Imre a Nobel-díjat

A Magvető Kiadó a Sorstalanság harmincadik, ünnepi kiadásával emlékezik a jeles eseményre és köszönti Kertész Imrét.

HÍR

Indul a 2012-es Frankfurti Könyvvásár

A Frankfurti Könyvvásár Európában hagyományosan a legnagyobb szakmai vásárnak számít. Kiváló alkalmat nyújt, hogy a világ bármely pontján tevékenykedő kiadók figyelmét felhívják a magyar könyvekre. Idén is számos magyar szerző és kiadó és könyves szakember vesz részt a vásáron.

HÍR

Szépirodalmi szócikkeket vár a magyar Wikipédia

Irodalmi szócikk-író versenyt hirdet a Wikimédia Magyarország Egyesület.

HÍR

Mesemúzeum nyílt Budapesten

A magyar népmese napjához közel, Elek apó kútjával szemben, Kányádi Sándor (akiben a múzeum létrehozásának ötlete megfogant) lakhelyétől kőhajításnyira Mesemúzeum nyílt Budapesten, az I. kerületben található Döbrentei utca 15. szám alatt.

HÍR

Lawrence Ferlinghetti kapta az első Janus Pannonius-nagydíjat

Lawrence Ferlinghetti amerikai költő kapta a Magyar PEN Club által első alkalommal odaítélt Janus Pannonius-díj nagydíját, a műfordítói elismeréseket pedig Itamár Jáoz-Keszt és Jávorszky Béla kapta - hangzott el az írószervezet kétnapos nemzetközi konferenciáját lezáró vasárnapi sajtótájékoztatón Budapesten.

HÍR

Magyar írók a Göteborgi Könyvvásáron

Magyarország a Balassi Intézet szervezésében idén részt vesz a Göteborgi Könyvvásáron. A vásár, amely a frankfurti után Európa második legnagyobb könyvvására, szept. 27-30-ig kerül megrendezésre.

PÁLYÁZAT

Az Ab Ovo Könyvkiadó kéziratpályázata avagy "Fedezzük fel együtt az irodalmi birodalmat!"

A pályázat célja Az Ab Ovo Kiadó számára olyan friss, magyar, még nem közismert szerzők vagy szerzőpárosok felkutatása, akik az ifjabb irodalmi generáció tagjai, pontosabban leendő tagjai. 

HÍR

Egy iráni alapítvány megemelte a Rushdie-ra kitűzött vérdíj összegét

Egy alapítvány 3,3 millió dollárra emelte Iránban a Salman Rushdie-ra 1989-ben kitűzött vérdíjat. A lépés összefügg azzal az internetre feltöltött iszlámellenes amerikai videofilmmel, amely óriási felháborodást keltett a muzulmán világban.

FELHÍVÁS

Kreatív írás Lackfi Jánossal

Szófaragó címmel gyerekeknek, Kreatív írás címmel középiskolásoknak és felnőtteknek indít sorozatot októbertől Lackfi János a Marczibányi téri Művelődési Központban. 

HÍR

Irodalmi ösztöndíj határon túli alkotók számára

Irodalmi ösztöndíjprogrammal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a határon túli magyar írókat, irodalmárokat, műfordítókat és kritikusokat. A keret 10,5 millió forint, amelyet tizenöt pályázó kaphat meg tíz hónapra szóló programmal.

HÍR

Irodalmi botrány lett a Breivik-védőbeszédből

Felborzolta fel a kedélyeket Franciaországban az egyik legnagyobb francia író, Richard Millet 18 oldalas pamfletje, amely Anders Breivik irodalmi védőbeszéde címmel jelent meg az egyik legrangosabb francia kiadónál, a Gallimard-nál. Millet azzal védekezik, hogy az emberek nem értik a címben rejlő iróniát.

HÍR

Új, magyar irodalommal foglalkozó kiadó indul Bécsben

A napokban megjelent az Ausztriában élő ismert újságíró, Paul Lendvai és felesége, Zsóka Lendvai által alapított, bécsi székhelyű könyvkiadó, a Nischen Verlag első kötete. Többek közt Zsolt Ágnes, Parti Nagy Lajos és  Spiró György könyveit készülnek kiadni.

HÍR

Krasznahorkai László: Egy becketti börtönben élek

A most zajló Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztivál vendége Krasznahorkai László, akivel a Guardian hosszú interjút közölt. A Nobel-díjra esélyes szerzők között rendre emlegetett író nemcsak az inspirációról, a magyar társadalom változásairól és az írásjelek sajátos használatáról (vagy éppenséggel nem használatáról) beszélt, hanem a közelmúltban angolul megjelent Sátántangóról is.

HÍR

Eddig ismeretlen Fitzgerald-elbeszélést publikált a New Yorker

F. Scott Fitzgerald egy korábban nem publikált elbeszélését hozta le e heti számában a New Yorker. Az író eredetileg még 1936-ban küldte el a Thank You For the Light című művét a lapnak, amelyet azonban az akkor visszadobott, és egészen mostanáig nem is jelentetett meg.

HÍR

Összművészeti programok a Szigeten

Az idén huszadik alkalommal megrendezett Sziget Fesztiválon megújulnak a már régóta kedvelt és sikeres, a zenei programokat kísérő összművészeti események és helyszínek. Az irodalom, a színház és a vizuális művészetek új helyeken, környezetben és tartalommal várják a Szigetlakókat.

HÍR

Művészetek Völgye 2012

Július 27. és augusztus 5. között ismét megrendezik a Művészetek Völgyét. A Kapolcs és Taliándörögd körzetében található településeket idén is betölti majd a zene, a színház, az irodalom. A fesztivál programjában – koncertek, kiállítások és színházi előadások mellett rengeteg irodalmi program is lesz, ezeket gyűjtöttük össze.

HÍR

Krasznahorkai elbűvölte New Yorkot

Mivel sikerült megbűvölnie a magyar prózának a New York-i irodalmi életet? – teszi fel a kérdést némiképp irigykedve a brit-indiai regényíró, Hari Kunzru, a Guardian hasábjain.

HÍR

18 millió forint magyar művek fordítástámogatására

A Petőfi Irodalmi Múzeum Magyar Könyv- és Fordítástámogatási Irodájához  május 31-i határidőre beérkezett pályázatokról 2012. július 9-én döntés született. A jelenleg rendelkezésre álló 18 millió Ft-os keretre külföldi kiadók pályázhattak magyar művek fordítási költségeihez való hozzájárulásra.

HÍR

Elindult az első magyar közösségi könyvcserélő oldal

Július 10-én megnyitotta a nagyközönség előtt a kapuit a rukkola.hu, ahol a feláldozható könyveiket csereberélhetik egymás között az olvasni szerető emberek.

HÍR

FociFesztivál irodalmi programokkal

2012. szeptember 1-én a Telki Edzőközpontban második alkalommal rendezi meg a Magyar Labdarúgó Szövetség az egész napos családi eseménynek szánt FociFesztivált, a programoknak ezúttal a Litera által szervezett irodalmi sátor is kitüntetett helyszíne lesz. 

HÍR

Gabriel Garcia Márquez nem ír többet

Időskori elbutulásban szenved Gabriel García Márquez, és már nem várhatók tőle további művek. A 85 éves Nobel-díjas kolumbiai író szellemi leépüléséről öccse, Jaime García Márquez számolt be a hét végén egy Cartagena kolumbiai üdülővárosban tartott konferencián.

HÍR

Alessandro Piperno a hatvanhatodik boszorkány

Csütörtök este, a Villa Giulia falai között kihirdették Olaszország legnívósabb irodalmi díjának, a Premio Streganak (Boszorkány-díj) nyertesét, amelyet Alessandro Piperno vihet haza.

HÍR

Elhunyt Robert Sabatier francia író

Életének 89. évében csütörtökön elhunyt Robert Sabatier francia író, költő, a legrangosabb francia irodalmi díj, a Goncourt-díj döntőbizottságának legidősebb tagja. A világon több millió példányban eladott, Les Allumettes suédoises (A svéd gyufa) című regény szerzőjeként vált ismertté; a könyvben egy kisfiú, Olivier kalandjain keresztül saját, a párizsi Montmartre-on töltött gyerekkorát meséli el.

HÍR

Országos fesztiválkörútra megy a Drognapló

Drog. Irodalom. Hang. Zene. Kép. Függőség. - Június 29-én a VOLT fesztiválon kezdődik Kubiszyn Viktor Drognaplócímű önéletrajzi dokumentumregényének nyári fesztiválkörútja.

HÍR

Az alkotmány lett a legszebb magyar szó

Az alkotmány kifejezés lett az Év szava, az Év antiszava pedig a banki termék - ismertette a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége által felkért szakértő bizottság döntését a Magyar Nyelv Múzeuma az MTI-vel kedden.

Külügyi ügyek

Salinger neve szabadon használható

Hiába akarták elérni az örökösök, hogy J.D. Salinger nevét és arcát ne használhassák fel szabadon kereskedelmi célokra, a New Hampshire-i kormányzó megakadályozta lépésüket. A mostani Külügyi ügyekben emellett még az e-könyvek egyre nagyobb térnyeréséről is olvashatnak.

HÍR

Pécsen maradt a Vilmos Díj

Ha POSZT, akkor kortárs magyar dráma fóruma is. A Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum eseménysorozata négy napon keresztül gazdagította a pécsi színházi találkozó programjait.

Könyvhét 2012

Németh Gábor Üveggolyó-díjas

A Litera volt főszerkesztője, a 2flekken rovat jelenlegi szerzője kapta az Írók Boltja idei Üveggolyó-díját. Az elsimerést a bolt vezetői az Ünnepi Könyvhét egyik fontos, hagyományos aktusaként vasárnap este bensőséges ünnepség keretében adták át.

HÍR

Elhunyt Ray Bradbury

Kilencvenegy éves korában Los Angelesben mára virradóra elhunyt Ray Bradbury, amerikai író, többek között a Marsbéli krónikák és a Fahrenheit 451 szerzője. 

HÍR

Wessely László műfordítói díj Szénási Ferencnek

Az Európa Könyvkiadó és Wessely André által alapított Wessely László műfordítói díjat az idén Szénási Ferencnek ítélte a kuratórium. Átadására ma, 2012. június 6-án került sor.

HÍR

Már csak két nap, hát szóljanak a fanfárok

98 kiadó, melyből 84 hazai, s 14 határon túli. A megjelent kötetek száma az ördöig 666 fele, azaz 333 újdonság. S ha mindet meg kívánjuk venni, 990 ezer forint bánja zsebünket. - A 83. Ünnepi Könyvhetet így foglalhatjuk össze számokban. A csütörtöki megnyitó előtti sajtótájékoztatón még több érdekesség kiderült.

HÍR

Könyvmegállók nyílnak Óbudán

Ingyenesen használható, mindenki számára nyitva álló könyvszekrényt, "könyvmegállót" állítanak Óbudán Aquincumban és Csillaghegyen szerdán.

HÍR

JAK Piknik 2012 - „Zeneirodalom”

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület hagyományos könyvheti rendezvényét, a JAK Pikniket idén a Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékével közösen a FUGA - Budapesti Építészeti Központban rendezi meg 2012. június 8-án. 

HÍR

HAJNALTÓL HAJNALIG - A Liget folyóirat felhívása

HAJNALTÓL HAJNALIG – ez a Liget folyóirat következő tematikus összeállításának hívó kifejezése. Verseket és prózai műveket, tetszőleges formában és hangnemben alkotott, a folyóirat terjedelmi lehetőségeinek figyelembevételével készült írásokat várnak, amelyek bármiként közelíthetik a témát.

HÍR

Hamarosan indul a második MARGÓ városi irodalmi fesztivál

A MARGÓ immár második alkalommal színesíti Budapest kulturális életét négy napon át, június 7. és 10. között. Az Ünnepi Könyvhéttel párhuzamosan zajló, azt kiegészítő rendezvény támogatója a Bookline.

HÍR

Újvidék írói - Írók Újvidéke

Folytatódik az OIK márciusban megkezdett irodalmi sorozata. A,,Nincs módunk középszerűnek lenni" program célja a Márai programbanszereplő könyvek megismertetése az olvasókkal.

HÍR

Mi a Márai program?

Könyvtári Klubnap hallássérülteknek az Országos Idegennyelvű Könyvtárban a Márai Programról május 9-én, szerdán, 17 órától.

HÍR

Volt egyszer egy klub: Banán 2.0.

Ma egy napra újra életre kel a Banán Klub, a kilencvenes évek Budapestjének jellegzetes szórakozóhelye. Az egész napos fesztiválon sokan fellépnek azok közül, akiknek a hőskorban így vagy úgy közük volt a csillaghegyi klubhoz.

Külügyi ügyek

Orhan Pamuk saját múzeumot nyit, James Joyce-kéziratok ingyen a neten

A visszatérő Külügyi ügyekben beszámolunk arról, hogy a Microsoft miként lép az e-könyv-piacra, elámulunk Orhan Pamuk saját múzeumán, és tudósítunk a James Joyce-hagyaték legújabb történetéről is.

HÍR

Kórházba került Günter Grass

Szívproblémákkal kórházba szállították Günter Grasst. 

HÍR

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár új irodalmi rendezvénysorozata

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár új irodalmi rendezvénysorozatot indít a Márai-program keretében beszerzett könyvek népszerűsítésére.

Külügyi ügyek

Nádas Németországban vs Rushdie Indiában

Nádas Péter újabb német elismerés küszöbén, Salman Rushdie-t viszont továbbra sem szeretik sokan, Kínában tömegek özönlenek a könyvvásárokra is, Olaszországban pedig a diákokra ártalmasnak tartják az Isteni színjátékot. - Külügyi ügyek.

HÍR

Ismeretlen Szymborska-kéziratot találtak

Eddig ismeretlen kéziratot találtak Wislawa Szymborska februárban elhunyt Nobel-díjas költőnő krakkói lakásán - írta a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

HÍR

Tizennyolcan vehettek át Széchenyi-díjat a Parlamentben

Tudós életpályája kiválóságának elismerésként tizenhét kutató - köztük irodalomtudósként Kulcsár Szabó Ernő - vehette át a Széchenyi-díjat Magyarország köztársasági elnökétől a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett díjátadón a Parlament kupolatermében. 

HÍR

Lipcsei Könyvvásár 2012

2012. március 14-18. között rendezik meg a Lipcsei Könyvvásárt, amelyen idén is számos magyar szerző és könyv mutatkozik be. Ottlik Gézára és Örkény Istvánra emlékeznek, Nádas Péter, Bán Zsófia, Dragomán György, valamint számos fiatal szerző is ott lesz Lipcsében.

A londoni oroszoktól Saramago elveszett regényééig

A német nyelvű irodalom java havi tíz euró fejében olvasható, impozáns bolt nyílt a londoni oroszoknak , és meglett José Saramago elveszett regénye is. – Külügyi ügyek.

HÍR

Megjelenik Saramago posztumusz könyve

Két évvel a szerző halála utána második hazája, Spanyolország nyelvén is megjelent az irodalmi Nobel-díjas José Saramago "elveszett könyve", amelyet a híres portugál író akkor vetett papírra, amikor még fiatal és ismeretlen volt, és amíg élt, nem volt hajlandó megjelentetni.

HÍR

Károlyi Dóra nemzetközi fordítói díjat kapott

Károlyi Dóra, a megszüntetett (és a Petőfi Irodalmi Múzeumba új névvel 2012-től betagolt) Magyar Könyv Alapítvány igazgatója a Fordítók Angyala-díját veszi át március 5-én, Amszterdamban.

KÜLÜGYI ÜGYEK

A felkiáltójelnek és a pontosvesszőnek nincs helye az irodalomban

A múlt héten foglalkoztunk a kelet-európai krimiirodalom világhódításával és azzal, hogy Nádas Péternek Nobel-díjat jósolt a Die Welt, úgyhogy ezúttal a Külügyi ügyek csak Cormac McCarthyra és pontosvesszők elleni harcára koncentrált.

HÍR

A Die Welt Nobel-díjat jósol Nádas Péternek

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi konzervatív német lap interjút közölt Nádas Péterrel a magyar író Párhuzamos történetek című regényének németországi megjelenése alkalmából, a Die Welt című konzervatív lap pedig a hétvégi számában kritikát és budapesti riportot közölt a szerzővel. Utóbbi lap kritikusa úgy véli, Kertész Imre után Nádas Péter is irodalmi Nobel-díjat kap majd.

HÍR

Ingyen elvihetők a 2000 példányai

Ingyen elvihetők a 2000 című folyóirat korábbi számai. - Március 28-án szerdán 15 és 19 óra között ismét ingyen fel lehet venni a 2ooo számait 2o11 októberéi számig bezárólag.

Külügyi ügyek

Joyce meséje, Rushdie e-novellája és Margaret Atwood mint egy ruha

James Joyce nem talált macskákat Koppenhágában, Rushdie e-novelláját egy szimfonikus zenekar társaságában olvashatjuk, Tintin nem volt rasszista, csak gyarmati időkben élt, Margaret Atwood pedig maga az haute couture.

HÍR

Kertész Imre: Magyarország a végzetes döntések országa

Kertész Imre interjút adott a Le Monde francia napilapnak, amelyben leginkább Magyarországhoz fűződő viszonyáról, a mai politikai és társadalmi helyzetről beszélt, kevésbé az írásról. A cikk szerint az író betegen, de humorát nem veszítve fogadta a Le Monde riporterét.

Külügyi ügyek

Paul Auster, Super Bowl és áfaemelés Franciaországban

Az eheti Külügyi ügyekben már nem esik szó könyvtárba betörő pulykákról, viszont az NFL-ről a Litera történetében először igen, továbbá vitatkozik Paul Auster és a török miniszterelnök, áfaemelés miatt aggódnak a francia könyvesboltosok, és téma az európai e-könyvkereskedelem is.

HÍR

Előkerültek Deák Ferenc elveszettnek hitt levelei

Deák Ferenc nyolc magánlevelével és egy versével gazdagodott a Magyar Országos Levéltár gyűjteménye. A különleges dokumentumokat René Louis Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete pénteken adta át a kultúráért felelős államtitkárnak a magyar kultúra napja alkalmából.

HÍR

Sajtóközlemény Szőcs Géza kulturális államtitkár nagydíj-javaslatáról

Szőcs Géza kulturális államtitkár a Librarius.hu portálon közölt esszéjében Janus Pannonius nevét viselő nemzetközi költészeti nagydíj létrehozását javasolja.

HÍR

Kinevezték Bereményi Gézát a Thália Színház élére

Tarlós István főpolgármester 2012. január 1-től öt évre Bereményi Gézát nevezte ki hétfőn a Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad közös igazgatói posztjára.

HÍR

Pablo Nerudát megmérgezték?

A chilei kommunisták exhumálnák Pablo Neruda világhírű költő maradványait, hogy tisztázzák halála körülményeit, azt, hogy valóban rákban halt meg, vagy pedig megmérgezték.

HÍR

Átadták a Füst Milán Fordítói-díjakat

A díjakat 2011. november 25-én ünnepélyes keretek közt a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében Kulcsár Szabó Ernő elnök adta át.

HÍR

Szörny, katedrális, góliát

A Párhuzamos történetek október végén jelent meg angolul Goldstein Imre fordításában a Farrar, Straus and Giroux kiadónál, ahol a regényt minden generációban csak egyszer adódó irodalmi eseményként” harangozták be. A regény eddigi fogadtatása meglehetősen vegyes: több kritikus szerint a könyv remekmű, de akad olyan is, aki semmi pozitívumot nem tud róla mondani.

HÍR

ACEL-díj Drago Jančarnak

Hetedik alkalommal ítélte oda irodalmi díját az európai irodalmi egyesület, az ACEL (Association Capitale Européenne des Littératures). A 2011. évi díjazott a szlovén Drago Jančar – hirdették ki november 12-én, szombaton Strasbourgban.

HÍR

Elsőregényes szerző kapta a Goncourt-díjat

Alexis Jenni első regénye, a L'art français de la guerre (A háború francia művészete) kapta a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t.

Hír

Julian Barnes kapta a Booker-díjat

A fogadóirodák favoritja, Julian Barnes angol író vehette át kedd este Londonban a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Booker-díjat The Sense of an Ending című regényével. Barnest már négyszer jelölték Bookerre, most végre haza is vihette a díjat.

GYÁSZ

Elhunyt Herskó János filmrendező

Herskó János Kossuth-díjas filmrendező 85 éves korában hunyt el.

HÍR

A maffiaüldözött írót bátorságáért díjazták

A nápolyi maffiáról írt könyvéért irodalmi bátorságdíjban részesült Roberto Saviano olasz író és újságíró, aki öt éve rejtőzködve él.

HÍR

Szökésben lévő író kapta a neves baszk irodalmi díjat

Egy 25 éve szökésben lévő baszk szerzőnek, Joseba Sarrionandiának ítélték oda az egyik legjelentősebb baszkföldi irodalmi elismerését, de a vele járó pénzjutalmat csak akkor veheti át, ha feladja magát. Az írót terrorszervezethez tartozással vádolják Spanyolországban.

HÍR

Jankovics Marcellt leváltották az NKA éléről

Jankovics Marcell távozik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) éléről, az új vezető L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke lesz.

HÍR

Nádas Pétert is esélyesnek tartják az idei irodalmi Nobel-díjra

Az irodalmi Nobel-díj esetleges várományosai között Nádas Péter neve is felmerül évről évre. Most a francia AFP hírügynökség szellőztette meg stockholmi találgatásokat idéző tudósításában, hogy Nádas Péter is ott lehet a jelöltek között.

HÍR

Mi lesz az írószervezetekkel? II.

Szeptember 22-én jelentek meg azok a hírek a különböző írószervezetek honlapjain, hogy a kormány  szeptember 19-i, 1316/2011-es határozatában azonnali hatállyal maradványtartási kötelezettség alá vonta többek között az írószervezetek működési támogatását. Csaplár Vilmos és Szentmártoni János beszélt nekünk arról, hogyan tovább.

HÍR

Október 12-én nyílik a 63. Frankfurti Könyvvásár

Kontinensünk egyik legrégebbi, méretében, kulturális kisugárzásában azonban egyedülálló Frankfurti Könyvvásár ebben az esztendőben már 63. alkalommal nyitja meg kapuit. A szakmai és a nagyközönség számára a frankfurti vásárközpontban október 12-16. között tart nyitva a könyves seregszemle. A rendezvény díszvendég-országa idén Izland.

HÍR

Nádas Pétert méltatja a New York Magazine

A Párhuzamos történetek amerikai megjelenése apropóján nagy szavakat sem nélkülöző portrét közölt Nádas Péterről a New York Magazine - Joshua Cohen újságíró még Gombosszegen is járt.

HÍR

Meghalt Agota Kristof

Életének 76. évében meghalt Agota Kristof a Svájcban élő, francia nyelven alkotó világhírű, magyar származású író.

HÍR

Itt a 2011-es Booker-díj teljes listája

Ma, július 26-án nyilvánossá tették a legnagyobb presztízsű angolszász irodalmi díj, a Man Booker 2011-es teljes listáját (longlist), azaz azt a 13 könyvet, amely indulhat az októberben bejelentésre kerülő díjért.

HÍR

Megtudhatjuk, hogy nézett ki Cervantes

Spanyol történészek és régészek egy csoportja régóta tervezi, hogy rekonstruálják Cervantes pontos arcát, amelyhez először is elengedhetetlen lenne megtalálni a nagy író csontjait. Az író hamvainak pontos helyéről csak annyit tudni, hogy egy Madrid központjában található kolostor alatt találhatók.

HÍR

Márai Sándor emlékkörút Kassán és Budapesten

Elkészült a Márai Sándor Emlékkörút, amelyen az érdeklődők az íróhoz és családjához köthető helyszíneket járhatják végig Kassán és Budapesten. A körutat az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 nonprofit szervezet és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közösen szervezte meg és készítette elő.

HÍR

Guruló emlékmű - Emlékezz! Tekerj a békés együttélésért!

A Guruló emlékmű a Magyarországon 2008-2009 folyamán, roma származásuk miatt meggyilkolt honfitársainknak állít emléket, valamint arra hívja fel a figyelmet, hogy a békés együttélés közös ügyünk.

HÍR

Árverésre bocsájtják James Joyce útlevelét

Az útlevelet 1915 augusztusában adta ki a zürichi brit konzulátus, és az ír szerző abban az időben használta Európában utazgatva, amikor legismertebb művét, az Ulyssest írta.

HÍR

Jön a Google e-könyv olvasója

A Google ma jelentette be hivatalos blogjában, hogy 2011 július 17-én, azaz most vasárnap piacra dobja első e-olvasóját, az iRivert.

HÍR

Hemingwayt az FBI hajszolta öngyilkosságba?

Ernest Hemingwayt az állandó FBI-megfigyelés kergette az öngyilkosságba - állította a Nobel-díjas író közeli barátja és munkatársa az író halálának ötvenedik évfordulóján.

HÍR

Füvezett-e Shakespeare?

Szívesen lennénk tudósok, akik azt kutatják, hogy vajon Shakespeare füvezett-e, sőt, esetleg a kokainnal is élt, de nem vagyunk, így csak beszámolunk a johannesburgi Witwatersrand Egyetem Emberi Evolúció Intézetének folyó vizsgálatáról.

HÍR

Hányan írták a Bibliát?

Izraeli szoftverfejlesztők egy új szövegelemző algoritmussal próbálják kideríteni, hogy vajon hány szerzője lehetett a Bibliának. A szóhasználat és a stílus elemzésével még az is kideríthető, hogy férfi vagy nő, illetve milyen korcsoportba sorolható az adott mű szerzője.

Hír

Aggteleki Kulturális Tábor indul

A Neo-transzilvanista Irodalmi Páholy és az Aggteleki Nemzeti Park (több civil szervezettel karöltve), 2011. augusztus 25. és 29. között megszervezi az első összművészeti Aggteleki Kulturális Tábort, röviden AKT-ot, ahol "a kevésbé ismert és befutott" művészek ismerkedhetnek meg a különféle kulturális és művészeti egyesületek kánonjával.

HÍR

Philip Roth kapta a 2011-es Nemzetközi Booker Díjat

Az amerikai prózairodalmat megújító, és a második világháború utáni egyik legfontosabb amerikai szerző, Philip Roth nyerte a kétévente kiosztásra kerülő Nemzetközi Booker Díjat.

Hír

Megszűnik a Magyar Könyv Alapítvány is!

Harmincöt alapítványt és közalapítványt szüntet meg a kormány, köztük a kortárs magyar irodalom idegen nyelvre fordításában és külföldi megjelentetésében kiváló sikereket elért Magyar Könyv Alapítványt.

Hír

Tisztújítás a Fiatal Írók Szövetségében

November 19-én Kollár Árpád személyében új elnököt választott a Fiatal Írók Szövetsége. Az alelnök: Szalai Zsolt, az elnökség tagjai: Csepregi János, Neszlár Sándor és Mészáros Márton. A hírt sajtóközleményben tudatta az írószervezet.

HÍR

Houellebecq, Ellis és Melinda Nadj Abonji magyarul

Három nagyszerű szerző új regénye jelenik meg nemsokára magyar fordításban. Bret Easton Ellis Imperial Bedrooms című könyve már most novemberben, Michel Houellebecq La carte et le territoire című regénye a 2011-es tavaszi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, és szintén 2011-re tervezik a magyar kiadását az idei Német Könyvdíj magyar származású nyertese, Melinda Nadj Abonji könyvének is.

NOBEL-DÍJ

Mario Vargas Llosa a 2010-es Irodalmi Nobel-díjas

A 2010-es Irodalmi Nobel-díjat Mario Vargas Llosa kapta. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Hír

Osztrák irodalmi díjat kapott Fodor Ákos költő

Fodor Ákos költőnek, műfordítónak ítélték oda a lírai kategóriában a Bank Austria Literaris elnevezésű osztrák irodalmi díjat. Az elismerést kelet- és délkelet-európai alkotók kaphatják meg.

GYÁSZ

Elhunyt Bodor Béla

Keddre virradóra elhunyt Bodor Béla költő, író, irodalomtörténész, képzőművész. Az Élet és Irodalom korábbi rovatvezetője, a Litera kritika rovatának állandó szerzője volt.

Hír

TILOS SLAM 2010 / diszkrimiNÁCIÓK

A Tilos Witchkitchen sorozatának következő eseményére 2010. március 20-án, szombaton kerül sor diszkrimiNÁCIÓK címmel a Sirályban.

Hír

Írók tárlatvezetései és beszélgetések a BBS-kiállításon

A Műcsarnok Más hangok, más szobák – A Balázs Béla Stúdió 50 éve című kiállításán írói-irodalmi tárlatvezetések, szerzői estek, beszélgetések várják a látogatókat. Fellép többek között Dobai Péter, Dárday István, Podmaniczky Szilárd és Csaplár Vilmos.

hír

Günter Grasst is hosszú évekig megfigyelte a Stasi

Márciusban jelenik meg az a könyv, amelyben Günter Grass hosszú éveken át tartó megfigyelésének történetét ismerhetik meg a német olvasók. A Nobel-díjas írót 1961 óta figyelte meg a keletnémet titkosrendőrség. A Stasi akkor kezdett jelentéseket írni róla, amikor az író nyílt levélben kelt ki a Berlini Fal felállítása ellen.

hír

A franciák kiálltak a Goncourt-díjas író mellett

A francia sajtót is felbolygatta egy interjú visszhangja: az idei Goncourt-díjas Marie NDiaye kijelentését - melyben szörnyűségesnek titulálta Sárközy Franciaországát - élesen támadta néhány parlamenti képviselő. A francia értelmiség egy emberként kiállt az írónő mellett.

hír

Marie NDiaye nyerte a Goncourt-díjat

A korábbi várakozásoknak megfelelően a 42 éves Marie NDiaye francia-szenegáli származású írónő nyerte meg a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt.

hír

José Saramago a Bibliát szapulta

Újabb vita robbant ki Portugáliában José Saramago, Nobel-díjas író közelmúltbeli kijelentése nyomán, amelyben kifejtette, hogy a Biblia nem más mint rossz erkölcsi tanítások gyűjteménye.

HÍR

Eliot mint a leszbikus irodalom védelmezője?

T.S. Eliot szerkesztői tevékenységéről nyílik kiállítás szeptember közepén a British Libraryban. Az összeállítás (naplójegyzetek és levelek) Eliot eddig nem ismert arcát mutatják be.

Hahn Hahn japánul

Hahn Hahn grófnő pillantása japánul

2008 novemberében jelent meg Esterházy Péter Hahn Hahn grófnő pillantása című regénye Waseda Mika japán fordításában a kiotói Shóraisha kiadónál. A mű japán címe: Hán Hán hakushaku fujin no manazashi - Donau wo kudatte. Az asahi shinbun nevű lap március 12-én foglalkozott a könyvvel és szerzőjével.

fiatalok a pályán

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja - kilencedszer

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idejével egyidőben, azonos helyszínen az Európai Elsőkönyvesek fesztiválját, melyre 18 ország vendégeit várják. Magyarországot a fesztiválon Vincze Ferenc képviseli majd A macska szeme című könyvével.

Január 17. - A művészet születésnapja

Hangokkal a művészetért

A művészet születésnapját 1963 január 17-e óta ünneplik ezen a napon, ugyanis egy francia Fluxus művész, Robert Filliou ekkor állította, hogy a művészet éppen 1.000.000 évvel azelőtt született - idén tehát 1.000.046. születésnapját ünnepelhetjük - ez az év pedig az Európai Unióban a kreativitás éve is.

Drót

Ki min dolgozik?

Nádas Péter, Esterházy Péter, Krasznahorkai László és Parti Nagy Lajos készülőfélben lévő könyveiről.

További találatok