hirdetés

Keresési eredmény a(z) „irodalom” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Steffen Popp

Hogyan lehetne konceptuális barbárokat tenyészteni? Eltervezni valamit, aztán a felismerhetetlenségig elrontani, mindezt egyszerre, aztán újra meg újra. – A Vendég: Versum rovatunkban Nemes Z. Márió fordításait és kommentárját olvashatják Steffen Popp költészetéről.

A hónap szerzője

Térey János: Apa, mi az a szenvedély?

Hétfőn előadás után sikerül elcsípnem a tévében a Káli holtak legvégét. De a legeslegvégét ám. Elvégre a saját életemben is a végpontja valaminek. Eszerint úgy kell véget érnie, hogy apám egyetlen árva megjegyzést sem fűzött hozzá soha – A hónap szerzője, Térey János Káli holtak című új regényéből olvashatnak részletet.

Hír

Elhunyt Philip Roth

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Philip Roth, a kortárs amerikai irodalom egyik kulcsfigurája. Halálát helyi idő szerint kedd este jelentette az amerikai média.

Magasiskola / Kilátó

Benedek Miklós: Apa és a darazsak, Égő bokor, A régi malomnál

Az ablakból néztük / ahogy összegyűrt újságpapírt / tesz az ágak közé / majd gyufát gyújt / és a legalsó papírhoz nyomja a lángot. / Anya eltolt az ablaktól / és behúzta a függönyt. – Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Benedek Miklós verseit olvashatják.

Jelenkor 2018/1

Láng Zsolt: Miniatúr húsdaráló

A combok köze felé pislogtam, a szokatlanul bozontos rést bámultam szégyenlősen. A boldogtalanság mértékét össze tudjuk vetni egymással, a gyönyörök összehasonlíthatatlanul magasodnak a létezés fölött. De nekem sem a boldogtalanság, sem a boldogság nem jött össze, a senki reménytelenségével feküdtem ott, mintegy mellékesen. – Láng Zsolt esszénovellájával ajánljuk a januári Jelenkort.

Fehérvári Irodalmi Napok

Fehérvári Irodalmi Napok 2017

2017. szeptember 26. és október 1. között újra megrendezésre kerül a Fehérvári Irodalmi Napok (FIN).  A hatnapos fesztiválon 11 helyszínen 14 program közül válogathatnak az érdeklődők. A FIN vendége lesz többek között Bereményi Géza, Závada Péter, Háy János, és a Tünet együttes, de bemutatkoznak a Szívlapát ifjúsági antológia szerzői is, megrendezésre kerül a fehérvári slam poetry verseny, valamint az irodalmi események mellett helyet kapnak színházi előadások is.

könyvajánló

Vajda Mihály: Szög a zsákból (részlet)

...mondom a valakinek: nekünk van egy jelentős filozófusunk, a Lukács… Hogy mit akartam ezzel mondani? Azt ugyanis akkor még biztosan nem tudtam, hogy ő is az evangélikusba járt. – Új kötettel jelentkezik Vajda Mihály filozófus, író. A Szög a zsákból a Magvető Kiadó gondozásában októberben jelenik meg. Részletet olvashatnak belőle.

Részlet a regényből

Krzysztof Varga: Lángos a jurtában (részlet)

És rájöttem, hogy Magyarország pont olyan, mint a lángos: a széle a legfinomabb, ropogós és ínycsiklandó, középen meg lapos, vékony, szinte átlátszó. – Részletet ajánlunk Krzysztof Varga legújabb, Lángos a jurtában című regényéből, a Turul-trilógia harmadik részéből.

Részlet a regényből

Sári László: Lin-csi apát minden szava (részlet)

Nincs könnyebbik út, nincs rövidebb út, nincsenek fontos és kevésbé fontos részletek. Az egész megértése a cél, hogy aztán az egészet végre elfeledd. – Sári László Lin-csi apát minden szava című regénye a 9. századi Kínába kalauzol minket. Az Európa Kiadónál megjelent kötetből olvashatnak részletet. 

Irodalom

Archimboldi regényeinek nyomában

Roberto Bolaño 2666 című könyvének egyik legizgalmasabb karaktere Archimboldi, az író munkásságáról ugyanis semmiféle kézzelfogható nem derül ki a majd' kilencszáz oldal során. Az idei első Kritikustusa négy résztvevője - Zelei Dávid, Urbán Bálint, Bartók Imre, Sipos Balázs - azonban papírra vetette, hogy vajon  mit  is takarhatnak azok a bizonyos könyvcímek.

Halottak napja

Kornis álmodik (Lehet, hogy nemsokára meghalok?)

Az elmúlt hónapban álmodtam hármat. Roppant szokatlanokat, egyetlen tekintetben. Beteljesült álmok voltak. Kicsit se félelmetesek. Kéjesen élvezetesek. Attól különösek. Attól veszélyesek, attól tilosak, gondoltam első rémületemben, egy-egy nagy hajnali boldogság alatt roskadozva, ami újra és újra a nyakamba szakadt. - Kornis ír, olvas. Álmodik.

A város peremén

Álomtár

Három író és egy fényképész, Zeke Gyula, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Oláh Gergely Máté kelt hosszú expedícióra. Szerény célkitűzésük, hogy meghódítják Budapest kies kerületeit. Jó archeológusokként feltárják az idő épített rétegeit. A hetedik útjuk Mátyásföldre vezetett. - Az alábbiakban Zeke Gyula a képaláíró, és, mint minden esetben, a képek Oláh Gergely Máté munkái. 

A karácsony versei

A karácsony versei – Vas István: Pesti elégia

A Gellért-hegyen (Mons Evariscusnak hívták a rómaiak) volt sánccal védett oppódiumuk, Iuppiter Teutanus főistenük szobra itt állt. Ellátok a tiszta időben a Népstadionig. - Az ünnepi versek sorában Jánossy Lajos választását olvashatják.

Irodalom

Jaroslav Rumpli: Gabonakörök

A térdeimnek bele kellett volna remegnie, a lábaknak elgyengülni. Hanyatt kellett volna, hogy essek. Vagy szégyenszemre lesütni a fejem, és odébbállni. Semmire nem lenni képes. Pont ezt terveztem, hogy megteszem, amikor megláttam valakinél egy zacskóban néhány gumigránátot. - Jaroslav Rumpli Gabonakörök című regényének részletét olvashatják.

A város peremén

Kezdetben nem kert volt

Három író és egy fényképész, Zeke Gyula, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Oláh Gergely Máté kelt hosszú expedícióra. Szerény célkitűzésük, hogy meghódítják Budapest kies kerületeit. Jó archeológusokként feltárják az idő épített rétegeit. A hatodik útjuk Kispestre, a Wekerle-telepre vezetett. Az alábbiakban Zeke Gyula a képaláíró, és, mint minden esetben, a képek Oláh Gergely Máté munkái. 

A hét verse

A hét verse - József Attila: Nem én kiáltok

Nincs mit szarakodni, Kovácsy Tibor halálát nem akarom kegyelmi foglalatba. Nem akarom a halálát. Azt akarom, hogy József Attila megszólaljon megint.  - A hét versét, József Attila: Nem én kiáltok című költeményét Jánossy Lajos választotta.

A város peremén

Boldog Vendelinek

Három író és egy fényképész, Zeke Gyula, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Oláh Gergely Máté kelt hosszú expedícióra decemberben. Szerény célkitűzésük, hogy meghódítják Budapest kies kerületeit. Jó archeológusokként feltárják az idő épített rétegeit. A negyedik útjuk a Józsefvárosba vezetett. - Az alábbiakban Jánossy Lajos a képaláíró, és, mint minden esetben, a képek Oláh Gergely Máté munkái. 

A város peremén

A Krúdy-út

Három író és egy fényképész, Zeke Gyula, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Oláh Gergely Máté kelt hosszú expedícióra decemberben. Szerény célkitűzésük, hogy meghódítják Budapest kies kerületeit. Jó archeológusokként feltárják az idő épített rétegeit. A negyedik útjuk a Józsefvárosba vezetett. - Az alábbiakban Zeke Gyula a képaláíró, és, mint minden esetben, a képek Oláh Gergely Máté munkái. 

Könyvhét 2015

Dukay Nagy Ádám: Titokbhakta

A valóság az volna: / nem ismerni „gazdáját” / a le­lepottyanó csutkáknak – Dukay Nagy Ádám a könyvhétre, a L'Harmattan kiadónál megjelenő Titokbhakta című verseskötetéből ajánlunk részleteket.

A város peremén

Hűlt helyek

Három író és egy fényképész, Zeke Gyula, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Oláh Gergely Máté kelt hosszú expedícióra decemberben. Szerény célkitűzésük, hogy meghódítják Budapest kies kerületeit. Jó archeológusokként feltárják az idő épített rétegeit. A harmadik útjuk Kőbányára vezetett. Az alábbiakban Németh Gábor a képaláíró, és, mint minden esetben, a képek Oláh Gergely Máté munkái. 

irodalom

Dékány Dávid: Darwin Motel

Dékány Dávid első kötetének versei egy felnőtt elkövető higgadtságával vallanak a kamaszkor őrületéről. Ezek a versek nem udvariasak és nem jól neveltek. De bennük van egy rosszul végződő road movie minden romantikája. - Dékány Dávid első verseskötetét ajánljuk.

A hét prózája

A hét prózája - Karinthy Frigyes: A bukott férfi

Mint minden nagy könyvnek, ennek is adott, vele született a története. Az olvasás története tudniillik. Olvasod kamaszként, és mulatva magadra ismersz, ahol pedig nem, ott utánozni próbálod a szereplőket. Olvasod egyetemistaként, összekacsintasz vele, már megrövidült az egykori nadrág ... - A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

Magasiskola

Tőzsér Árpád: A glóriám világította be a pincét, 1:60 000

Sokáig nem tudtam, hogy mi még frontországban /  élünk, a haraszt alól kidomborodó tinórú gombák / álcázott második világháborús aknák, s időnként / talán még a szükségemet is egy M 1897-es Win / chester célkeresztjében végzem. - Magasiskola rovatunkban Tőzsér Árpád verseit olvashatják.

irodalom

Sorsesemény - Tengelyi László emlékének

Valami történik velem, vagy éppenséggel egy elbeszélés, regény fontos hősével, s ettől a pillanattól fogva nem vagyunk már képesek alapvető emlékképeinket olyan megingathatatlanul igaznak tartani. Ennek a valaminek, a sorseseménynek a fényében az emlékkép, az emlékezetemben rögzült történet hiteltelenné lesz. - Vajda Mihály felszólalása a héten megrendezett Tengelyi László-emlékkonferencián.

A hét prózája

A hét prózája – Ottlik Géza: A nyomdában

Figyeljünk csak: erre az összejátszásra, a nemzetnek erre az öntudatos cinkosságára. A művelt, higgadt, ötvenéves nyomdatulajdonos súg a forradalmároknak. – Ottlik Géza Prózájából A nyomdában című szöveget Nagy Gabriella választotta.

A város peremén

Pompeji

Három író és egy fényképész, Zeke Gyula, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Oláh Gergely Máté kelt hosszú expedícióra decemberben. Szerény célkitűzésük, hogy meghódítják Budapest kies kerületeit. Jó archeológusokként feltárják az idő épített rétegeit. Az első útjuk Csepelre vezetett. Az alábbiakban Jánossy Lajos a képaláíró, és, mint minden esetben, a képek Oláh Gergely Máté munkái. 

A város peremén

Tíz csepp Csepel

Három író és egy fényképész, Zeke Gyula, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Oláh Gergely Máté kelt hosszú expedícióra decemberben. Szerény célkitűzésük, hogy meghódítják Budapest kies kerületeit. Jó archeológusokként feltárják az idő épített rétegeit. Az első útjuk Csepelre vezetett. - Az alábbiakban Zeke Gyula a képaláíró, és, mint minden esetben, a képek Oláh Gergely Máté munkái.

A város peremén

Rohad az idő

Három író és egy fényképész, Zeke Gyula, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Oláh Gergely Máté kelt hosszú expedícióra decemberben. Szerény célkitűzésük, hogy meghódítják Budapest kies kerületeit. Jó archeológusokként feltárják az idő épített rétegeit. Az első útjuk Csepelre vezetett. Az alábbiakban Németh Gábor a képaláíró, és, mint minden esetben, a képek Oláh Gergely Máté munkái. 

Magasiskola

Berta Ádám: Miki nem finnyás

Miki, mintha lemezt rakna fel, megint rákezd a sztorira: a lapátfülű filológiaprofesszor alkonyatkor az ablak előtt áll meg a nyugati fekvésű tanteremben, senki nem figyel rá, mit beszél, csak azt nézik, hogyan süt át a nap a fülén. - Berta Ádán könyvfesztiválra megjelenő könyvének részlete a Magasiskolában.

Visegrádi Irodalmi Ösztöndíjas Program 2015

Az International Visegrad Fund negyedikdik alkalommal hirdeti meg irodalmi rezidens programját a V4 országainak (Lengyelország,  Csehország, Szlovákia és Magyarország) közreműködésével.

A hét prózája

A hét prózája – Ottlik Géza: Tabáni reggeli

Aztán benne találjuk magunkat Ottlik történetében, amelyet később ifjabb pályatársainknak személyes anekdotaként emlegetünk. Hiába, a tények makacs dolgok. - A hét prózáját, Ottlik Géza Tabáni reggeli című írását Jánossy Lajos választotta.

Karácsony 2014

P. L. Travers: A csudálatos Mary - Corry néni

A hentes, aki nagy, kék-fehér csíkos kötényt viselt, kövér és barátságos férfiú volt. Azonkívül nagy és vörös, s meglehetősen hasonlított a maga gyártotta kolbászhoz. Ráhajolt a vágótőkére, s bámuló szemmel nézte Maryt. - Travers A csudálatos Mary regényéből a Corry néni című epizódot Jánossy Lajos ajánlja karácsonyra.

A hét verse

A hét verse - Tamkó Sirató Károly: Tengerecki hazaszáll

Ha Tamkó Sirató remekbe szabott, hazafias versét olvassuk, hovatovább éled a kedv. Rímjátéka meggyőz arról, amit úgyis tudunk: nekünk nincs máshol, mint itt, helyünk. - A hét versét, Tamkó Sirató Károly: Tengerecki hazaszáll című költeményét Jánossy Lajos választotta.

A hét prózája

A hét prózája - Esterházy Péter: A megbocsátásról

A nővérek korán keltek, későn feküdtek, közben imádkoztak, illetve mindig imádkoztak, és közben dolgoztak. Nem spórolták ki magukat az időből. Erre emlékeztem. Nyáron, évekkel ezelőtt olvastam a Balatonon. - A hét prózáját, Esterházy Péter A megbocsátásról című szövegét Jánossy Lajos választotta.

irodalom

A londoni férfi, avagy a szép fogolynő

„Rákattantál, és nem tudsz lejönni róla” – találta a fején a szöget Keresztesi Jóska, mikor meghallotta, hogy egy kiadó buliján azzal nyaggatom a kortárs írókat, keressenek nekem hűtőszekrényt az életművükben. Hűtőszekrényt?! Miért? - Csontos Erika rendhagyó irodalmi montázsa szilveszterre.

KARÁCSONY 2013

Dsida Jenő: Hideg téli est

Karácsonyi számvetés a bejglihalmok mellett, úgy, ahogy a költő mondja, félig lehunyt szemmel... Mit viszünk magunkkal, és mit tegyünk le a fa alá, hogy az óévben hagyjuk? - Szekeres Dóra ezzel a verssel kíván boldog karácsonyt az olvasóknak. 

Karácsony 2013

Pilinszky János: Bűn és megbocsátás, A Szentírás margójára

Két szöveg karácsonyra. Pilinszkytől. Ha azt érezzük, egyre kétségbeesettebben, elfelejtettük, mi történt azon az éjjelen, az istállóban ki született, a jámbor állatok lehelete kit melegített a szalmán, mi történt velünk akkor, ott, nos, kérdéseinknek érvényt, mélységet-élességet e két rövid írás biztosan teremt. - Jánossy Lajos ezzel a két írással kíván boldog karácsonyt az olvasóknak.

A hét verse

A hét verse - Babits Mihály: A felnőtt karácsony

Karácsony jön. Hideg égbolt betonja nyomja ezen az éjszakán sokak vállát. - A hét versét, Babits Mihály A felnőtt karácsony című költeményét Jánossy Lajos választotta.

NOBEL 2012

Mo Jen: A víz a jó ital lelke

A regényben ugyan leírtam rengeteg szeszerjesztésről szóló ismeretet, de mivel nem a saját tudásom volt, alighogy befejeztem a könyvet, tulajdonképpen mindet elfelejtettem, csak egyetlen mondat vésődött nagyon mélyen az elmémbe: A víz a jó ital lelke. - Az idei Nobel-díjas Mo Jen Szeszföld című regényéhez kapcsolódó írását most nálunk olvashatják először magyarul, Kalmár Éva fordításában.

MAGASISKOLA

Juhász Ferenc: Játszótárs-keresés a reggeli nyárban

S hol volt még a szemérem, a szégyen? / S hol volt még a megadás szerelme? / Játszottunk pucéran és szegényen. / S bennünk a múlt angyalcsók-türelme. - Magasiskola rovatunkban ezen a héten Juhász Ferenc versét olvashatják.

Könyvajánló

Jesús Moncada: Balkézről jött történetek

"Nagyon lassan csinálta. Most leveszem az egyik harisnyát, aztán a másikat. Erre nincs szükségem, a másikra se. Azt mondják, hogy a harisnyakötőit ledobta a közönségnek. A Bokszos majdnem elkapta az egyiket!" - Jesús Moncada elbeszéléskötetéből ajánljuk a Sztriptíz című történetet a L'Harmattan Kiadó jóvoltából.

HÍR

ÚTON — Műút-hetek a Miskolci Galériában

Műút-hetek címmel rendez 12 hetes összművészeti fesztivált a miskolci irodalmi folyóirat a miskolci városi múzeumban. A hasonló profilú lapok között egyedülálló a Műút vállalkozása, melynek keretén belül a Miskolci Galéria udvarára és termeibe hívja olvasóit és a műkedvelő közönséget március 10-től június 9-ig. 

HÍR

BOOK – S(H)ELF - Én az irodalomban, az irodalom bennem

Irodalmi önismereti csoport indul szeptembertől a Nyitott Műhelyben.

HÍR

Mennyit és mit olvasnak az olaszok?

Az olaszok keveset olvasnak és leginkább krimit - derült ki a római kulturális minisztérium vizsgálatából. Az elektronikus könyv olvasása még nem terjedt el Itáliában.

SZIGET 2010

Lyukat beszélünk a hasadba! - Irodalom a Szigeten

Idén is kihagyhatatlan a Sziget és kihagyhatatlanok az Irodalmi Sátor által kínált programok. A jól bevált Slam estek mellett lesz sci-fi találkozó, hangköltészet, idén is kinyit az Anagramma Gyár és összekapcsolódik, zene, képzőművészet és irodalom a Symposion folyóirat segítségével.

HÍR

Olvassunk együtt

Az Olvassunk együtt! - kampány és programsorozat azt tűzte ki célul, hogy ösztönözze és elősegítse az elszegényedett családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasását. A Litera, mint a program partnere, folyamatosan beszámol az eseményekről, és a sorozat saját oldalán, az olvassunkegyutt.hu-n minden részlet nyomon követhető.

INTERJÚ

Miljenko Jergović: A múlt nem töröltetik el

Miljenko Jergović boszniai horvát írót az egyik legnépszerűbb napilap, a Jutarnji List olvasói az évtized legjobb horvát írójának választották. Az ostromlott Szarajevót bemutató Szarajevói Marlboro című kötete után, Ruta Tannenbaum című regénye most jelent meg magyarul a L'Harmattan Kiadónál - A szerzővel beszélgettünk.

Írogatsz még?

I hold you tight

"- Ha a Bloody Mary csak vodka és paradicsomlé, borítom rá a pincérre, ahogy van – mondja a lány. - A Bloody Mary az vodka, paradicsomlé, worchester szósz, tabasco, só, bors és pár csepp citromlé. Meg zellerszár." - Írogatsz még rovatunk mellékleteként közöljük Egressy Zoltán novelláját.

hír

Folyóirat Fesztivál ezúttal Pécsett

A Folyóirat Fesztivál célja, hogy a jelenleginél jóval szélesebb kör ismerje meg a mai magyar folyóiratokat, azokat a szellemi műhelyeket, amelyek a lapok mögött dolgoznak.

IRODALOM - FILM

"Az a kérdés, hogy mi van most"

12 kortárs magyar író novellája alapján készíti a Hajónapló egyes epizódjait 12 kortárs magyar rendező. Az Unio Film gyártásában készülő tévésorozat azt próbálja majd körüljárni, hogy mi történt a rendszerváltás óta eltelt 20 évben és hol tartunk most? - A filmhu beszámolója.

hír

Baltic Sea Festival Budapesten

Magyarországon először jelentkeznek közös kulturális programokkal a Balti-tenger mentén fekvő Európai Uniós államok: a Baltic Sea Festival középpontjában a valamennyi résztvevő országban meghatározó szerepet játszó green design, jazz, film és krimi áll.

könyvajánló

Szilágyi Ákos: Első Oldal

Szilágyi Ákos írása az Írók Boltjában hangzott el Kovács Zoltán–Megyesi Gusztáv–Váncsa István Első Oldal című – a szerzőknek az ÉS első oldalán megjelent publicisztikáiból készült – összeállítás sorrendben negyedik kötetének bemutatóján 2009. június 2-án.

MELEG IFJÚSÁGI IRODALOM

Túlélő könyvek meleg kamaszoknak

Az egyik legkínosabb dolog tizenéves melegként a könyvtárban matatni valami olyan után, ami rólad szól. A helyzet elég kétségbeejtő: nálunk teljesen ismeretlen az a kifejezés, hogy meleg ifjúsági irodalom. - Nagy Boldizsár bemutatja a műfaj rövid történetét.

Aranyvackor litera különdíjasunk

Lakatos István: Dobozváros (1-3. fejezet)

A litera különdíjjal jutalmazta az Aranyvackor pályázaton általa legjobbnak tartott művet: Lakatos István meseregényét választottuk, mert azonnal magába szippant és izgatottan várjuk, mi történik Zalánnal a következő fejezetekben. A szerzőnek gratulálunk és várjuk a folytatást!

Ex Symposion 2008/11

Regény a regényben

"Lehet egy regénynek szövevényes (mondhatnám, regényes) keletkezéstörténete is, ahogy ezt most Balogh Tamás megmutatja az Esti Kornél kapcsán, vagy Bozsik Péter meséli el saját művéről, a Csantavéri Orlandóról. És a műfordítónak is szembe kell néznie azzal a kérdéssel, mit tegyen, ha egy regény más regényekre utal."
További találatok