hirdetés

Keresési eredmény a(z) „józsef attila” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Film

Déry Tibor és Zelk Zoltán József Attiláról

113 éve született József Attila. 1981 és 1983 között vetítette a televízió Fehér György filmrendező József Attiláról kortársai című, tizenhárom részes televíziós dokumentumfilmjét, melyben többek Zelk Zoltán és Déry Tibor osztja meg személyes élményeit a költőről. Az itt látható interjúk 1977-ben készültek.

A hét verse

A hét verse – József Attila: Ars poetica

Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég, választott a magyar, korán kelt, hosszú tömött sorokban szavazóhelyiség előtt bejutásra várt, a részeredményeket leste, kalkulált, remélt, mindent, valamit, valamicskét vagy épp semmit. Mikor ezt olvassák, a választás és vele sok minden más is eldőlt... – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

A hét verse

A hét verse - József Attila: (Szaggatlak, mint fergeteg…)

Tizenhét éves koromban hallottam először, egy szép, viharos tavaszon – néztem ki az ablakon, és ezt mormoltam a végtelenségig. - A hét versét Nagy Márta Júlia választotta.

Előhívás Retró

ELŐHÍVÁS RETRÓ – Szabó Dezső és József Attila Babits ellen

Előhívás retró címen 2008 óta tartó Előhívás című sorozatunk első beszélgetéseiből válogatunk most induló, új sorozatunkban a Litera Rádióban. Másodikként a Szabó Dezső és József Attila Babits-"mészárlatairól" szóló beszélgetést hallgathatják meg, 2010-ből.

A hét verse

A hét verse - József Attila: Két hexameter

A megszólaló pusztán saját maga kedvéért választja a tisztességet, azért mert szabadságában áll azt választania, akár megéri, akár nem. Ezért az öntudatosságot, a szuverén erőt jelzi a felkiáltójel. Ezzel párhuzamosan a halálhoz való viszony is megváltozik. - A hét versét Csutak Gabi választotta.

A hét verse

A hét verse - József Attila: Nem én kiáltok

Nincs mit szarakodni, Kovácsy Tibor halálát nem akarom kegyelmi foglalatba. Nem akarom a halálát. Azt akarom, hogy József Attila megszólaljon megint.  - A hét versét, József Attila: Nem én kiáltok című költeményét Jánossy Lajos választotta.

A hét verse

A hét verse – József Attila: Kiáltozás

A kötet legtöbb oldalán ikszek és széljegyzetek, magamnak írtam („valóság”), pár helyen vörös tintafolt. Itt egy árva ceruzavonás sincs. Becsukom, kinyitom. Itt nyílik. Ragasztott-fűzött, nem szakad, kifordul hajtásig. – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Írók írókról

Ezer arca van – Tverdota György József Attiláról

Az a mód, ahogyan verseiben a Munkásoktól a Külvárosi éjen át, A város pereménig vagy a Hazámig a nemzet, a társadalom számos fontos ügyében hangját hallatta, most újra aktuálissá vált. Mintha a történelem nagy kérdéseire reagáló költészete újra közelebb kerülne a mai olvasóhoz. – Írók írókról sorozatunkban ezúttal Veres András kérdezi Tverdota Györgyöt, József Attiláról.

PÁLYÁZAT

Hommage à József Attila alkotói pályázat

A Ferencvárosi Művelődési Központ irodalmi pályázatot hirdet Hommage à József Attila alkotói pályázat címmel.

Költészet napja

Légy ostoba '14

Költészet napja alkalmából a Litera felkérésére tizenhárom költő írt szonettet József Attila Légy ostoba című versének kezdősorára. A szerzők József Attila mellett: Kántor Péter, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Nádasdy Ádám, Nemes Z. Márió, Parti Nagy Lajos, Sajó László, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Takács Zsuzsa, Térey János és Tóth Krisztina.

A hét verse

A hét verse - József Attila: A bőr alatt halovány árnyék

Mi az istent lehet tenni?! A költő - a szavak embere - bedobja a gyeplőt, hadd nyargaljanak a paripák, szóljon, aminek szólnia kell. - A hét versét, József Attila A bőr alatt halovány árnyék című költeményét Jánossy Lajos választotta.

A HÉT VERSE

A hét verse - József Attila: Mikor az uccán átment a kedves

Különös módon talál rá az emberre egy-egy vers. Akár a napi agypusztító tévéműsorban is szembejöhet. - A hét verse most József Attila Mikor az uccán átment a kedves című költeménye, amelyet Szekeres Dóra választott.

Versmaraton

Az én József Attilám - Szubjektív versmaraton József Attila szobránál

A Kossuth téren, József Attila szobránál 2011. november 18-án, pénteken 15 órától november 19-én, szombaton 23.40-ig versmaraton lesz, amelyen színészek, költők, írók, zenészek - és bárki, aki csatlakozni kíván - verset olvasnak.

Válasz

L. Simon László kontra Csaplár Vilmos a József Attila-szobor ügyében

A Szépírók Társasága ÉS-ben és a Literán is megjelent tiltakozására a József Attila-szobor jelenlegi helyéről való elmozdítása ellen L. Simon László, a Parlament kulturális bizottságának elnöke nyílt levélben válaszolt a Szépírók elnökének, Csaplár Vilmosnak. Csaplár Vilmos ugyancsak levélben reagált L. Simon válaszára. Mindkét írást közöljük.

Tiltakozás

A Szépírók tiltakozása a József Attila-szobor elmozdítása ellen

Az egyik legnagyobb írószervezet, a Szépírók Társasága tiltakozást tett közzé a József Attila-szobor Kossuth térről való elmozdítása ellen. Mint hírt adtunk róla, a rekonstrukciót elrendelő, a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatának visszaállításáról döntő országgyűlési határozat alapján a Kossuth-szobron kívül Károlyi Mihály és József Attila szobra is elkerül a Kossuth térről.

Hír

Elhunyt Stoll Béla irodalomtörténész

Stoll Béla, aki korábban a régi magyar irodalom sajtó alá rendezésével foglalkozott, 1974 óta József Attila-kutatóként tevékenykedett. A filológia tudományának egyik megkerülhetetlen szaktekintélye volt.

Hír

József Attila és a Kossuth tér

Egy fotót teszünk most közzé. Budapesten, 1927 kora őszén készült. József Attila a Kossuth Lajos téri Andrássy Gyula-szobor előtt áll. Reményi József Tamás hívta fel rá a figyelmünk. Közlésének apropója pedig egy országgyűlési határozat, melynek értelmében a József Attila-szobor a térrendezési tervek szerint elkerül mostani helyéről.

INTERJÚ

Tverdota György: Nem én segítek József Attilának

A megértés, ha sikeres, kicsit túl akar lenni azon, amit megértett. Szerencsére azonban a remekmű kimeríthetetlen, a megértés kísérletei mindig részleges és időleges sikerekkel járhatnak csupán. - Az Artisjus Irodalmi Díj idei kitüntetettjével, Tverdota György irodalomtörténésszel Szegő János beszélgetett.

A KÖLTÉSZET NAPJA

Závada Pál: Az öcsödi óvodás

A költészet napján, azaz József Attila születésnapján "Születésnapodra" címmel költői-írói felolvasóestet tartottak április 11-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban a József Attila Társaság szervezésében. Az esten többek között Závada Pál is felolvasta alábbi, Az öcsödi óvodás című írását.

Előhívás

Szabó Dezső és József Attila Babits ellen - az Előhívásban

2010. november 10-én, szerdán 19 órától Szabó Dezső és József Attila Babits-"mészárlataival" és hozzá József Attila gyilkos gúnyversével foglalkoznak az Előhívás résztvevői, Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos. Helyszínünk: a Nyitott Műhely.

Előhívás V.

Az Előhívás 5. szériájának az esszé a témája

Október 6-án 19 órakor kezdetét veszi a Litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozatának V. szériája. Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos ez alkalommal jelentős esszékről, illetve esszékötetekről beszélgetnek. Elsőként Lukács György: Levél a kísérletről c. írásáról.

INTERJÚ

Attila minden verse

Galkó Balázs április 11-én megint elmondta József Attila minden versét. Azért megint, mert már kétszer megtette életében. Az időpont: vasárnap a Költészet Napja, a költő születésnapja, a helyszín: a költő szülőháza, a ferencvárosi Gát utca. - Galkó Balázzsal Lőkös Ildikó beszélgetett.

Ott jártunk

"Szükség volt erre a kötetre"

...az irodalomban való részvételt nem csupán maguk a művek, de a művekről való olvasás is jelenti, így időnként szükség van szintézisek alkotására; efféle – Szabolcsi utáni – szintézis N. Horváth munkája. - Turi Tímea beszámolója az Akadémiai Kiadó új József Attila-monográfiájának bemutatójáról.

Költészet napja

Kortárs költők kedvencei Költészet napján I.

Költészet napja alkalmából néhány szerzőt arra kértük, nevezzék meg azt a verset, amely a szívükhöz a legközelebb áll. Ha akarják, fűzzenek hozzá pár mondatot választásuk indoklásaként. Elsőként Bertók László, Nádasdy Ádám, Balla Zsófia, Térey János és Tóth Krisztina kedvenceit mutatjuk meg Önöknek.

ADOPT PROGRAM 01.

A József Attila Kör és az Értékmegőrző Kortárs Művészeti Stúdió és Filmarchívum ADOPT PROGRAM 01. néven koreográfusok és szépírók számára pályázatot hirdet.

Szántó Judit: Napló és visszaemlékezés

A Noran Kiadó a költő születésének századik évfordulójára jelenteti meg új kiadásban Szántó Judit Naplóját és visszaemlékezéseit.

Vágó Márta: József Attila

A Noran Kiadó a költő születésének századik évfordulójára újra kiadja a Szépirodalmi Kiadónál egykor megjelent könyvet, az akkori kiadást bővítve, javítva, s a József Attila-levelek fotokópiáival gazdagítva.

Petőcz András: Európa rádió (versek)

Petőcz András 1959-ben született. József Attila-díjas.
Az utóbbi években megjelent könyvei:
- Mecseki Rita Eszter (álnév): Nőtincs, 2004.
- Seymour Glass (álnév): Tenyered, ha csattan, 2003.
- Majdnem minden, összegyűjtött versek, 2002.
- Egykor volt házibarátaink, regény, 2002.
Róla szóló irodalom:
Vilcsek Béla: Petőcz András, monográfia, Kalligram Kiadó, 2001.

Az üzem

Hát persze, igaza van a kollégáknak, Németországban sem könnyű manapság írónak lenni. Sőt, egyre nehezebb. Velünk, külföldiekkel együtt a céh mintegy tízezer többé-kevésbé rendszeresen publikáló tagot számlál, ami egy nyolcvanmilliós országban nem túl sok. Tudatos szépírók zömmel azelőtt sem kizárólag könyveikből éltek, vagy ha igen, ritkamód szerencsésnek mondhatták magukat.

Menyhért Anna

Idén vettem egy nagy levegőt, és elhatároztam, hogy kezdek valamit a verseimmel is.

Az idéző jelek és Krusovszky Dénes

A tű, a tű foka mint a körül zárt üresség, ahogy a kerék és a küllők a folytonosságot megszakító, de fenn is tartó jel. A megszólaló hang és a megszakadó beszéd jelzései szövik át a verseket. A beszélő, az én körülhatárolhatatlan, metaforákba kuszálódó keresése.

Kitérők Katira

A Makacs foltok képes fokozni a Juhász Katalin-költészettel szembeni elvárásokat; a József Attila-költemények meghitt kezelését át tudja értelmezni az identitás korszerű, de mégsem elcsépelt képleteinek bevágásaival; maximum egy-két szóösszetétel funkcióját gondolnám sebezhetőnek; olyan mikrovilágok nyelvileg bravúros kiépítésével van dolgunk, melyek tovább egyénítik Juhász Katalin látásmódját. Ez a költészet nekem marha szimpatikus…

Juhász Katalin versei

Olyan mikrovilágok nyelvileg bravúros kiépítésével van dolgunk, melyek tovább egyénítik Juhász Katalin látásmódját. Ez a költészet marha szimpatikus…

Óhatatlanul világot alkot

Az írást mint érzéki kifejezésmódot gyakorló prózaíró novelláit a hedonista és az aszkéta olvasók egyaránt kedvelni fogják. Örömteli harsogása miatt az előbbiek, szikársága és nyersessége miatt az utóbbiak. E kettősség korántsem ellentmondás Merena írásaiban.

Bajtai András

Bajtai Andrásnak a Parnasszus Könyvek sorozatban jelent meg idén az első verseskötete Az átlátszó város címmel.

Aleš Čar: Kutyatangó

Szerző: Aleš Čar
Cím: Kutyatangó
Kiadó: JAK–L’Harmattan
Megjelenés: 2006. április
Sorozat: JAK Világirodalmi
Fordította: Lanczkor Gábor
Oldalszám: 172 old.
Ár: 2500 Ft

Zalán Tibor: dünnyögés, félhangokra

Szerző: Zalán Tibor
Cím: dünnyögés, félhangokra
Fedélgrafika és kísérőrajzok: Kovács Péter
Felelős szerkesztő: Mátis Lívia
Kiadó: Kortárs Könyvkiadó
Kiadás helye, éve: Budapest, 2006

Száll a labda

Az Alföld folyóirat legújabb száma a sport témája köré szerveződik. Olvashatuk tanulmányokat az antik görögök és rómaiak sportszokásairól Tegyey Imre és Szekeres Csilla tollából, Tarján Tamás pedig kifejti, miért is a Nyugat a 20. század legjelentősebb sportlapja.  Olvashatunk továbbá írásokat Aczél Gézától, Spiró Györgytől, Darvasi Lászlótól, Garaczi Lászlótól, Kőrösi Zoltántól, Ferdinandy Györgytől és Esterházy Pétertől. Tandori Dezső, Kukorelly Endre és Tarján Tamás írásait mi is közöljük.

Ötvenéves az Irodalmi Szemle

Bővített terjedelemben jelent meg az Irodalmi Szemle szeptemberi száma. Ötven év megélt történelmére emlékezik a lap. A szépirodalmat Gál Sándor, Öllős Edit, Kopasz Katalin, Gyüre Lajos és Polgár Anikó versei, Duba Gyula regényrészlete és Szalay Zoltán novellája képviseli. Köszönti a lap a 80 éves Jakab István nyelvészt, s Hazatérő irodalom címmel közli Pomogáts Béla írását az amerikai magyarokról. Három tanulmányt is olvashatunk a folyóiratban Alabán Ferenc, Németh Zoltán, Csehy Zoltán tollából.

Tőzsér Árpád: Szent Antal disznaja

A Kossuth-díjas költő ezúttal a próza műfajába tesz egy váratlan látogatást. Irodalmi naplója az 1992–97 közötti időszak feljegyzéseinek – a költő, műfordító, szerkesztő, egyetemi oktató életének – történetbe foglalása.

Szegedy-Maszák Mihály: Megértés, fordítás, kánon

Szegedy-Maszák Mihály új könyvében imponáló tudással és széles körű kitekintéssel vizsgálja a nemzeti irodalom és művelődés esélyeit az új évezred kihívásai felől. Mindenekelőtt a világirodalmi kánonok távlatából elemzi a nemzeti kultúra és irodalom párbeszédképességét.

Dönci halála után, kézirata elé

A litera szerkesztősége, megtudván a megrázó hírt, először arra gondolt, nekrológban idézi meg Dönci alakját, a lélekpróbáló feladatra e sorok írója vállalkozott. Amikor azonban leült az asztalához, saját emlékei borították el; ezekről nem akart beszélni.

Külön nyelv verseknek

Megjelent az Irodalmi Jelen új száma! Benne tárca Petró Jánostól, Sárközi Mátyástól, beszélgetés Tolcsvay Lászlóval, vers Fekete Vincétől, Anvai Ádámtól, próza Danyi Zoltántól, Prágai Tamástól, Szőcs Gézától, kritika Kántor Péter, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Lanczkor Gábor könyveiről, esszé Hamvas Béláról Kemény Katalintól és a versírás céljából létrehozott  jávai kawi nyelven írt költészetről Weiner Sennyey Tibortól.

Földényi F. László: Az ész álma

Az Európa-szerte elismert esszéíró, Földényi legújabb kötetében a korszellemmel foglalkozik. A korszellem, mint kultúripar azt is integrálja, ami támadja őt. Sőt: mintha éppen azt részesítené előnyben, ami nem engedelmeskedik neki.

"Finom kis kereszt, puhafából"

A Beszélő májusi számában Mesterházi Mónika verse melett olvasható egy beszélgetés Török Ádám akadémikussal, valamint Krémer Balázs, Pál Attila, Seres László, Szerbhorváth György írásai, Polónyi István cikke az Akadémiáról és Révész Sándoré A homo stalinicus haláláról. Márton László Velencébe kalauzoló kisregényének újabb folytatása is megjelent a lapban,

Történetek az irodalomról

Megjelent a Korunk májusi száma. A foyóirat tartalmából Bódis Kriszta: Kilencedik part (vers); Kerekasztal-beszélgetés A magyar irodalom történetei című háromkötetes irodalomtörténeti kézikönyvről, John Neubauer, Kántor Lajos, Vincze Hanna Orsolya, Szilágyi Márton, T. Szabó Levente, Ioana Bot tanulmányai, Demény Péter, Berki Tímea, Vallasek Júlia könyv- és folyóiratismertetései, Németh Júlia írása a közelmúltban elhunyt Gergely István képzőművészeti munkáiról, amelyek a folyóiratszámot illusztrálják. A lapszám vendégszerkesztője: T. Szabó Levente.

Édesből lett folyadék

A Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat hatodik száma  Vörös István verseivel indul, melyet Ayhan Gökhán prózaversei követnek, ezek egyikéből származik a címbeli idézet, és e szövegeket közöljük lentebb is.Málik Roland, Perneczky Géza és Benedek Szabolcs novellái mellett olvasható Joachim Sartorius Kis haláltánc című versciklusa, melyet Nádas Péter fordított magyarra.

Palócföld

Megjelent a Palócföld folyóirat első idei száma, amely egyben az új felállásban jelentkező szerkesztőség bemutatkozását is jelenti: az első oldalakon Mizser Attila főszerkesztő beköszöntő írását olvashatjuk. Ezentúl állandó rovatokra számíthat az olvasó: ilyen a „kávéházi szegleten…”, amelyben Csehy Zoltán, Polgár Anikó, Menyhért Anna, Lapis József és Jász Attila versei szerepelnek.

Kereszteződések

Megjelent az Alföld folyóirat áprilisi száma, melyből Kulcsár-Szabó Zoltán Kereszteződések: az időbeliség mintái a késő modern költészetben című  tanulmányát, Balla Zsófia verseit és Peremiczky Szilvia az Udvariatlan szerelem című középkori obszcén költészet antológiájáról írt recenzióját mi is közöljük.

A mi utcánk

Megjelent a Puskin utca negyedik száma, melyből olvashatnak nálunk is részleteket, így Varga Mátyás versét, Tolvaj Zoltán tanulmányát Marno János költészetéről, valamint Krusovszky Dénes és Urfi Péter Kukorelly Endrével készített beszélgetését. Olvashatunk továbbá Dragomán Györggyel készített interjút, Garaczi László regényrészletét, Marno János versét, valamint kritikákat és esszéket Lanczkor Gábor, Dunajcsik Mátyás, Balogh Endre tollából. A szokásos Egy vers rovatban Lanczkor Gábor írását elemzi Tábor Ádám.

Varga Zoltán Tamás: A kert. Lassú mozgás

Varga Zoltán Tamás
A kert. Lassú mozgás
(versek)
József Attila Kör – L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2007.
JAK-füzetek 152
A borító a szerző családi fotográfiájának felhasználásával készült.
72 oldal, 1.500 Ft
ISBN 978-963-87307-4-9

Szilágyi-Nagy Ildikó: Valami jó testnyílás

Szilágyi-Nagy Ildikó
Valami jó testnyílás
(novellák)
József Attila Kör – L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2007.
JAK-füzetek 151
A borító Spányik József munkájának felhasználásával készült.
112 oldal, 1.500 Ft
ISBN 978-963-87307-3-2

Marno János: Nárcisz készül

Marno János
Nárcisz készül
(versek)
P'Art Könyvek, 2007.
152 oldal, 1.470 Ft
ISBN 978-963-86735-9-6

Egészrész – Fiatal költők antológiája

Egészrész
Fiatal költők antológiája
szerkesztette: k.kabai lóránt
József Attila Kör – L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2007.
JAK-füzetek 150
A borító feLugossy László munkájának felhasználásával készült.
183 oldal, 1.500 Ft
ISBN 978-963-87307-2-5

Balla D. Károly: 2000 ± 3 Az ezredforduló hét esztendeje

Balla D. Károly
2000 ± 3 Az ezredforduló hét esztendeje
Egy manzárdőr naplójegyzetei
Pro Pannonia Kiadó, 2007.
(Irodalmunk forrásai sorozat 30. kötete)
A/5, két szín-nyomású, fóliázott keménytábla, cérnafűzött
288 oldal, 2.200 Ft
ISBN 978 963 9498 83 9

Tandori Dezső: A komplett tandori - komplett eZ?

Tandori Dezső
A komplett tandori – komplett eZ?
Palatinus Kiadó, 2007.
Kartonált, 124 x 183 mm
232 oldal,  2.900 Ft
ISBN: 978 963 9651 64 7

"Hadúr megfizet érte, reméljük!"

„Hadúr megfizet érte, reméljük!”
Illyés Gyula és Gara László levelezése 1939–1966
Balassi Kiadó, 2007.
(„Pont Fordítva 3.”)
Sorozatszerkesztő: Jeney Éva, Józan Ildikó
Sajtó alá rendezte: Kulin Borbála
Szerkesztette: Józan Ildikó
202 oldal, 2.000 Ft

Széles Klára: „Mit látsz egy íróasztalon?”

Széles Klára
„Mit látsz egy íróasztalon?”
Lászlóffy Aladár monográfia
Napkút Kiadó, 2007.
550 oldal, 2.900 Ft
ISBN 978 963 8478 55 9

Élhetek az arcodon?

Könyvhétre jelenik meg Ladik Katalin József Attila-díjas költő, író, a magyar avantgárd kiemelkedő alakjának Élhetek az arcodon? című könyve a Nyitott Könyvműhely gondozásában. Buja, szürreális történetein keresztül a legszemélyesebb világába pillanthatunk be, abba, miként keresi és találja meg egy nő a benne rejlő korlátlan lehetőségeket. A kötetből közlünk részletet.

Minerva pécsi búvóhelye

A Jelenkor igazán figyelemreméltó anyaggal lepi meg olvasóját májusi számában. Szerb Antal és Thienemann Tivadar blokkja mellett Ágoston Zoltán szobrász-interjúi és Márton László legutóbbi regényének bírálatai hódolnak a bölcs istenasszonynak.

Dunajcsik Mátyás: Repülési kézikönyv

Dunajcsik Mátyás
Repülési kézikönyv
(versek és prózai írások)
A borító Marino Thorlacius (www.marinot.com) munkájának felhasználásával készült.
Az illusztrációk Korai Zsolt munkái.
József Attila Kör – L’Harmattan Kiadó, 2007.
(JAK-füzetek 149.)
A/5, fűzve
200 oldal, 1.500 Ft
ISBN 978-963-87307-1-8

Adócsalók

A litera az idei Könyvfesztiválon adja ki második alkalommal a Litera-díjat. Hét kortárs drámaírót kértünk fel, hogy írják meg Madách Az ember tragédiája című művének mindeddig fájdalmasan hiányzó budapesti színét. A beérkezett pályaművek közül diákzsűri választja ki a legjobbat. A díjátadásra április 15-én délután 3-kor kerül sor a Kongresszusi Központ Brahms Termében. A jeleneteket naponta közöljük.

Papp Tibor: Avantgárd szemmel – költőkről, könyvekről

Papp Tibor
Avantgárd szemmel
– költőkről, könyvekről
Magyar Műhely Kiadó, 2007. március
204 oldal, 1.750 Ft

Budapest Könyvszemléje

A Budapesti Könyvszemle 18. évfolyamának záróköve a megszokott magas minőségben hozza a bírálatokat, recenziókat a társadalomtudományok különféle területeiről.

Jelenkortársaink

A Pécsett szerkesztett folyóirat idén félévszázados. Ezévi második számában is a kortárs magyar szépirodalom közlése játssza a főszerepet. A februári lapszámot két nekrológ zárja: Takáts József Határ Győzőre, Tüskés Tibor Lázár Ervinre emlékezik.

Bububu

A Literatura negyedévente jelentkező irodalomelméleti folyóirat a szaktudományos elméleti és történeti tanulmányok sorát jelenteti meg lapjain, metszetét adva a hazai irodalomtudományosság széles választékának.

Tatár Sándor: Requiem

Tatár Sándor
Requiem
Kalligram Kiadó, 2006.
Fűzve, 140 x 195 mm
92 old., 1400 Ft / 150 Sk

Kiss Tibor: Ventilátor blues

Kiss Tibor
Ventilátor blues
válogatott dalszövegek
József Attila Kör – L’Harmattan Kiadó Budapest, 2006.
A borítókép és az illusztrációk Kiss Tibor munkái.
A hátlap Szitányi György fotójának felhasználásával készült.
76 old., 1.200 Ft
ISBN-10: 963-9683-51-5

Báthori Csaba: A lírikus 123 epilógja – Babits-parafrázisok

Báthori Csaba
A lírikus 123 epilógja
Babits-parafrázisok
Napkút Kiadó, 2006.
152 old., 1490 Ft.
ISBN 963 8478 33 0

Tank

A litera Real Time 1956–2006 című 4. születésnapi partiján Kardos Sándor Horus-archívumának '56-os amatőrfotóihoz írtak kommentárokat az épp  születésnapjukat ünneplő szerzők. E szövegeket közli folyamatosan, több héten át a litera.

Térey János: Ultra

Térey János
Ultra
(versek)
Magvető Kiadó, 2006.
152 oldal, 1.990 Ft
keménytábla védőborítóval
ISBN 963 14 2541 X

Valerio Aiolli: Én és a bátyám

Valerio Aiolli
Én és a bátyám
(JAK Világirodalmi sorozat)
Budapest, L’Harmattan Kiadó, 2006.
Fordította Szokács Kinga
184 oldal, 1.950 Ft

Valachi Anna: "Amit szívedbe rejtesz" (József Attila égi és földi szerelmei)

Valachi Anna
„Amit szívedbe rejtesz…” – József Attila égi és földi szerelmei
Noran, 2006.
Formátum: A/5,
484 oldal, ára: kb. 2.999 Ft
Illusztrált
ISBN 963 7416 10 2

Turányi Tamás: Kerek Szeptember

Turányi Tamás
Kerek Szeptember
(versek)
József Attila Kör, 2006.
(„JAK Füzetek 142.”)
73 old., 1200 Ft

Netnapló-töredék, benne megkésett tematikus szövegtöredék

Mintha esett volna az eső. Erre nem emlékszem pontosan. Mintha ott lettem volna. Nagy volt a sürgés-forgás. Azután elcsendesedett az utca is. Petőfi hazament gyereket csinálni. Meg aludni. Hosszú volt a nap. – Még hosszabb az ünneplés, utána. A százötven év.

Tapasztalatcsere. Esszék és tanulmányok Bodor Ádámról

De vigyázat! Az útjelzések bizony csalhatnak! Hiába válogatták össze szerkesztők a kartográfusok nemes csapatát Balassa Pétertől Margócsy Istvánon és Szirák Péteren át Angyalosi Gergyelyig, hiába gyűltek össze ifjú térképészek, hogy felülvizsgálják a mesterek munkáit, hozzáadva a saját perspektívájukat: az útnak nekivágni így is nagy kihívás.

Petőcz András: Sárga virág a feleségem

A koreai történet, amelyben a főszereplő felesége sárga virággá változik, azt sugallja, semmi sem lehetetlen. Olyan korban élünk, amikor bármi megtörténhet velünk. Petőcz András a könyv mindkét felében, elbeszéléseiben és sportnovelláiban is az abszurdot mutatja meg.

Kálnay Adél: Háborús történet

A Háborús történet, melynek életideje az első világháború, szorongató valószerűséggel jeleníti meg „hőse”, az esztelen öldöklés vágóhídjára hurcolt, majd orosz hadifogságba esett és hazájától örökre elszakadó Lakatos József csendes kálváriájában a sok-sok százezer névtelen közkatona közös emberi sorsát, szenvedéstörténetét.

Gerlóczy Márton: Váróterem

A történetek legelőször is felébrednek. Kitápászkodva az ágyból magukkal vonszolják szereplőiket. Megvilágítva az utcákat felélesztik a hűvös szelet, átfújják a kopasz fák között és a folyó felett, a házak között az ablakok repedéséig, hogy felébresszék őket.

Szőnyei Tamás: Nyilván tartottak

„Elsősorban az ún: ’Bőrruhás’ csoportok tevékenységét kísérje figyelemmel”
„Bizonyítékát adta a zenekar és ’sleppje’ társadalomra veszélyes tevékenységének”
„A politikailag még kiforratlan fiatalokat negatív irányba tudják befolyásolni”
„Mennyire és mikor szabad ennyi fiatalt rávinni az ingoványra.”

J. A.-dosszié

A litera J. A.-dosszié felhívására a Haddszóljon rovat szerzőitől összesen kilenc pályamű érkezett. Örömünkre szolgált, hogy emellett tucatnyi József Attila-hommage is felkerült a rovatba. Közlésre két verset választottunk ki. A legjobbnak prof verzióját találtuk.

Traum

Álmában aztán feltárul néki a seb, / s benne a kés, mely éles, mint a legéberebb / fentlét, és a széles penge tükrében / akár meg is borotválkozhat az ember. / (Ha ad annyit úgy magára, mint ébren.) / Csakhogy a seb túl eleven. Elhangzott a litera költészetnapi estjén.

Győrffy Ákos: Azt látni

"...ismét eltelt három óra úgy, / hogy nem történt semmi, vagy lehet, / hogy éppen ez az, amit történésnek / neveznek, hogy nem merek a másikra / nézni, mondom, ami éppen az eszembe / jut, mintha mindegy volna, és öt perc / múlva nem is emlékszem rá.”
Elhangzott a Litera költészetnapi felolvasásán.

36 fokos lázban - 12 magyar költő antológiája

József Attila legszebb versei olyan elevenek, sorsa felett érzett döbbenetünk annyira erős, hogy állandó késztetést érzünk ma is, hogy újraolvassuk és újraéljük azt, amit ő. És így újra és újra át kell élnünk azt is: nem merészkedhetünk olyan messzire, ahová ő. Tizenegy kortárs fiatal költő választott egy-egy alkatához illő József Attila-verset, és egy-egy sajátot rakott mellé, bizonyságul, hogy ez a költészet élő és fontos tájékozódási pont.

Gergely Ágnes: Carmen lugubre

Carmen lugubre. Gyászének. Gergely Ágnes változataiban fényes, sziklapontosan megvésett sorokban karolja egymást a végesség: élet és halál. Végtelen spirálban hömpölyögnek itt a gyilkos századok, kiváltképp ez az épp csak hogy elmúlt huszadik. És hömpölyögnek halhatatlan zenék, feltörő tornyok, örök versek, képek, paloták – ember műve ez is valamennyi. De visszaperelhetnek-e valamit is, megőrizhetnek-e bárkit és bármit is a haláltól? Igen is, nem is?

Kabátdobós, kalaphajítós. Babits Mihály verseiről. (Babits Mihály válogatott versei)

Míg az első öt kötet, vagyis a körülbelül 1909-től 1920-ig terjedő időszak verseinek körülbelül egynegyedét vettem fel a válogatásba, az 1925-ös Sziget és tenger és a rákövetkező három versgyűjtemény esetén ez az arányszám megduplázódik: szinte minden második versnél úgy éreztem, nem hagyhatom figyelmen kívül. Az utolsó előtti Újabb verseknek már kétharmada olvasható itt, a Jónás könyve pedig, a Jónás imájával egyetemben, teljes egészében szerepel.

Juhász Ferenc: Az őrangyal és a szél

 A költő új kötete 75. születésnapja alkalmából jelent meg.\\r
     

Térey János: Sonja útja a Saxonia mozitól a pirnai térig (Válogatott versek)

Térey JánosA fiatalabb költőgeneráció legsikeresebb tagja Térey János (1970). Paulus című verses regényével nem csak a szakmát, az olvasókat is meghódította. Új kötete az eddigi, díjak özönével (József Attila, Füst Milán, Déry, Palládium, Petőfi) értékelt életmű összefoglalása, s egyben a legújabb versek gyűjteménye.

Menedékház

"Egy ember számára is lehet sok különböző igazság."
Kötetünk Sárközi Mártának, Molnár Ferenc és Vészi Margit lányának, Sárközi György feleségének, a magyar irodalom egykori önzetlen mecénásának kíván emléket állítani.

Podmaniczky Szilárd: Időntúli hétméteres

Hirtelen fényesség gyúlt a szememben, mintha a napba néznék, vagy azon is túl. A világosságot szédülés követte. Rohanó lábaim elhagyták a talajt, majd átfordultam vízszintes tengelyemen és megkönnyebbülve, minden súlyomat elveszítve zuhantam a föld belsejébe felé. A középpontban megálltam, ezer darab fényes csillag szaladgált a szemem előtt.

Balla Zsófia: Próféciák

A költők előreszaladnak. / Csukott szájjal beszélnek. / Nehezen cseppentik a lényeget, / akár a meghasított nyárfa.

Balla Zsófia verse egy József Attila-töredékre, elhangzott 2005. április 11-én a Litera felolvasásán a Millenárison.

Beney Zsuzsa: Se tűz, se éj

Kettősség és ellentmondás ez: az én és a Te, a semmi és a van, a van és a lét elválasztása és egyben egységük rejtelmes megsejtése is. Az egyidejűségben? Az időnek átcsúszásában az örökkévalóba? Vagy az időtlenségben? Az elmúló élet benső története mindössze az a folyamat, ahogyan ez a kérdés érvényét vesztette...
Beney Zsuzsa legújabb kötetét ma 17 órától mutatja be Pór Péter a Nyitott Műhelyben.

Acsai Roland: Megannyi műanyag szeráf

"Nem is fény ez: / Hideg éj, amiről csak a lélek / Tud; s hogy meg ne fázz, / Március szele sált / Kanyarít a nyakadba… // Beszélnék – de nem hogy terád, / Nem találok szavakat magamra / Sem.” A J. A.-dossziéban elsőként Acsai Roland versét közöljük, amely egy József Attila-töredékre született.

Kőrizs Imre: Poétai munkáji

A litera nyári-őszi sorozatában a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Édes anyanyelvünk pályázatának díjazott műveit mutatja be. Ezúttal Kőrizs Imre költő Vers kategóriában második helyezést elért Poétai munkájiból olvasható egy bőséges válogatás.

Titkos naplók - Szigliget

Volt régen a tatanapló, most szigligeti titkos naplónak hívják, de attól még tatanapló. A JAK évről évre beszervez két írót, akik hivatásszerűen figyelik a többieket, s napi rendszerességgel jelentéseket írnak a történtekről. De feladatuk kettős: a feltáró beszámolókon túl önmaguk mesteri álcázását is meg kell oldaniuk, ha nem akarják romlásba dönteni anyaszervezetüket, hiszen a tábor látogatói minden évben szombat délutáig tippelhetnek a naplóírókra, s a helyesen tippelők nem fizetnek szállásdíjat. Idén Varró Dániel és Lóránd Zsófia írta a naplókat. Az első napról szóló jelentések itt olvashatóak. A továbbiak a József Attila Kör honlapján.

Szijj Ferenc fotói

József Attila-díjas költő, műfordító, az egykori Nappali Ház szerkesztője. Legutóbbi kötete, a Szuromberek királyfi című meseregény, 2001-ben jelent meg a Jelenkor Kiadónál. Látható volt már tőle erotikus grafikasorozat is az Élet és Irodalom oldalain.
     "Az itt látható fényképek dobozkamerával (camera obscura) készültek 2001-2002-ben. Eredeti méretük kb. 7 x 7 cm. A szkennelés a papírnegatívról történt." (Szijj Ferenc)
     A fotók a Képriportban tekinthetőek meg (lásd jobb felső sarok).

Fehér M. István: József Attila esztétikai írásai és a hermeneutikai művészetfelfogás

 Irodalom és esztétika, irodalom és filozófia az európai kultúrában hosszú idő óta sokoldalú kapcsolatban áll egymással, s különösen érvényes ez a XX. században, amikor a hagyományos műfajok határai elmosódnak, felbomlanak, számos ponton átrendeződnek. Éspedig nem pusztán az irodalmi műfajok közötti határok, de az irodalom és filozófia közti határok is. Korunk hermeneutikai fordulata felől szemlélve mindezen műfajok vagy diszciplinák - irodalom, filozófia - bizonyos fajta szövegek, s ennélfogva irodalom és filozófia viszonyának kérdése azzá lesz, amit jelen munka alcíme jelez: irodalmi és filozófiai (tudományos) szöveg viszonyának kérdésévé.

Szilágyi Ákos: Cet ecetben

A kitűnő József Attila-díjas költő bravúros rímjátékait most gyermekversekben mutatja meg. A ritmusos, pazar rímekben bővelkedő humoros versek méltó vetélytársai a Weöres-féle gyermekverseknek. Újdonsága a könyvnek, hogy CD-mellékleten a szerző előadásában a versek meg is hallgathatók. A kötetet Nagy Eszter Franciaországban élő képzőművész illusztrálta.

Várady Szabolcs: Rejtett kijárat

Gyakran jut eszembe Ottlik Géza meséje: A művész és a halál. A halál csak akkor viheti el a művészt, ha az befejezte a szobrát. Ad neki egy napot, aztán százat, végül már adná az országot, a világot – mind nem elég. "Mi kell hát neked? A végtelenség, a korlátlan végtelenség?" "A korlátlan végtelenség – mondta a művész." Megkapja, és egy fél nap alatt be is fejezi a művét.

Hites Sándor: A múltnak kútja

Részlet a fülszövegből: "Hites Sándor könyve, mondhatnók első közelítésben, a XIX. századi magyar történelmi regényről szól. Ám ennél azért jóval bonyolultabb az a kérdés, mi is ennek a monografikus szigorúsággal fölépülő tanulmánykötetnek a tárgya. A fiatal irodalomtörténész aprólékos elemző figyelme magában foglalja a történetiségnek nemcsak azt a dimenzióját, amellyel egyáltalán megszólíthatók a múltbéli irodalmi alkotások, hanem képes megjeleníteni a poétikai hagyományoknak és a műfaji emlékezetnek azt a bonyolult szövedékét is, amely kétszeresen is nehézzé teszi egy, a történelmet, azaz a megtörtént időt szövegként felmutató epikai műfaj változatainak a leírását."

Üzenet a palackban

Minden irodalmi mű palackba zárt üzenet, a fordításnál ez az üzenet egy másik palackba kerül, és bizonytalan, milyen partra sodródik – nyilatkozta Aleš Šteger költő (képünkön) a külföldi fogadtatások kapcsán.

Jobb helyzetben

A stuttgarti Akademie Schloss Solitude művészeti központ, mely egyszerre szolgál alkotóházként, kiállítási és előadóművészeti térként, művészettel kapcsolatos workshopok színhelyeként, és a művészetek interdiszciplináris és interkulturális találkahelyeként. Rendszeresen meghirdetett ösztöndíjprogramjaik keretében fiatal alkotók tölthetnek hosszabb-rövidebb időt a Stuttgart körüli hegyekben található kastélyban.

orosz díszvendégség, Könyvfesztivál 2005

Viktor Jerofejev

Jerofejev prózaíróként először a cenzúramentes Metropol antológiában jelent meg, a szamizdat-antológia szervezéséért kizárták a Szovjet Írók Szövetségéből, ezután évekig nem publikálhatott. 1988-ban jelent meg elbeszélése a Junoszty folyóiratban, 1989-ben az Anna teste, avagy az orosz avantgárd vége című novelláskötete, 1990-ben pedig az Átkozott kérdések labirintusában című esszékötete. Az 1980-82-ben írt regénye a Russzkaja Kraszavica (Az orosz széplány), az 1980-as évek végén bestseller lett: több mint 20 nyelvre fordították le a világon.

könyv

Győzelmes enyészet

Lator Lászlót az évek során egyre erőteljesebben foglalkoztatja egy téma, amelynek gondolati előzményeit, kapcsolódási pontjait az 1946-ban, még egyetemi évei előtt írt, háborús tematikájú verseiben leli meg. És ez a téma a nagy és irtóztató klasszikus, minden konnotációjával és asszociációjával, belső, első és hátsó vagy mögöttes jelentéseivel és jelölőivel: a halál.

Szabadpolc

Olvasásra szignálva

A Szignatúra sorozat a Könyvfesztiválra két verseskötettel, a Könyvhétre két prózakötettel jelentkezett - Gordon Agáta: Ezüstboxer; Jász Attila: Fékezés; Kiss Judit Ágnes: Irgalmasvérnő és Oravecz Imre: Egy hegy megy című könyveiről van szó.

könyv

„nyitod nem látod takarásban”

A Köz az utóbbi évek lírai termésének egyik meghatározó vállalkozása, amelyben összegződik az a sokféle poétikai megoldás, amely a szerző eddigi könyveit jellemzi. A szerepekkel való kísérletezés, a klasszikus szonett újraértése, az „elbeszélhetőség” problematizálása fontos elem ebben a könyvben is, de a három ciklus a korábbi mizseri hang jelentős meghaladását, súlyozását jelzi, itt ugyanis egy olyan megszólalás válik lehetővé, amely a nyelv grammatikai és szintaktikai dichotómiája helyett annak mediális jellegét, a nyelvi kifejezés határait teszi érzékelhetővé.

Szilasi szerint

Szakmai önéletrajz

BlogMustra 6.

Egy verseskötetet, egy verses CD-t és három prózakötetet válogattunk e héten a KönyvesBlog recenzióiból szemezgetve.

könyv

Sírj, mert nincs gyógyszer a világra

Kántor Péter Könyvfesztiválra megjelent könyvéről a KönyvesBlog recenzióját közöljük.

Kivül-belől

"A magyar irodalom kezdetektől napjainkig tartó legújabb története a kortárs írónők műveiről szóló tanulmánnyal végződik, ennek idézném a premisszáját: „A női identitás képviselői nehéz helyzetbe kerülnek: akkor kell középpontba állítaniuk a kérdést, amikor az összefüggő, önmegvalósító identitásfelfogások érvénytelenné váltak.”" Selyem Zsuzsa kritikája a Korunk áprilisi számában jelent meg - a kritikát a Korunk lapszámajánlójában olvashatják, ám itt, a kritika-rovatban külön is közöljük.

könyv

„a forrókásának írom”

"A kiemelkedő irodalomelméleti jártasságot explikáló elbeszélő-szerző a mindennapi kommunikáció nyelvi regiszterében szólal meg, s meséli el nem túl izgalmas (mondhatni unalmas) életeseményeit" – írja recenzensünk a JAK-füzetek sorozatban megjelent kötetről.  

könyv

Hol a határ, ha nincs határ?

A szexualitás tematizálása és a határok átlépése minden novellára jellemző...

Békák, nyulak, klasszikusok

Hogy kinek ajánljuk a kötetet? …azoknak, akik szeretnek tobzódni a formai bravúrokban, az abszurdnál abszurdabb ötletekben, a vérlázítóan üres és olykor mégis horrorisztikusan sötét rémversekben.

könyv

Biztosítás nélkül

Az elbeszélő folyamatos utazása egy felaprózott, naponta újrakezdett, cél nélkül sodródó úton-levést jelenít meg. Az utazások kiindulópontjait többnyire a homályosan alakuló álomfolyamatok emlékfoszlányai képezik, a végpont pedig legtöbbször az alkohol bódító mámora és a képzelgések réveteg pillanatai.

szabadpolc

Értéktávlatok és a lírai köznyelv: stratégiák és lehetőségek

…bizonyosnak látszik, hogy a versek hangvétele, megszólalásmódja, illetve szubjektumszerkezete olyan „érzékenységet” mutat, amely a megértés elemi mintázatait javarészt az individuum felől tartja kirajzolhatónak.

könyv

Kettős élvezet – Amikor önmagaddal futsz össze

Azt gondolom, Vida kötetének – mely minden bizonnyal a mai magyar költészet élvonalába helyezi szerzőjét – egyik titka az ismerősség (többértelmű magára találás élményének) frissítő újdonságából adódik, mely játékos, zenei, hangzó, nyelvileg furfangos, elméletileg kimagasló, sokadszorra is kiismerhetetlen, és amely örömteli újraolvasásra késztet.

könyv

Tömbszerű, zümmögő, dallamos

Úgy filozofál Garaczi, ahogyan József Attila teszi olyan verseiben, mint az Eszmélet, A bűn, vagy a Modern szonett. Nem a szereplőivel tárgyaltat meg filozófiai kéréseket (ami akaratlanul is többnyire iróniába csúszna át), hanem fikció-univerzuma elgondolásának a lényege a reális és a teremtett világról való módszeres gondolkodás.

színház

Hatalom és romantika

Moldova György 1978-as regényét Kolos István rendező és Lőkös Ildikó dramaturg vitte színre a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A darabot 2006-ban mutatták be, de idén is látható: legközelebb január 16-án, 17-én, 18-án, 20-án és 21-én.

könyv

Lacan díványán Woyzeck zavarba ejtő dolgokat mond

Ha archaizáló nyelven írt szöveget olvasunk, tisztában vagyunk azzal, hogy kétszeres imitációval van dolgunk: az író úgy tesz, mintha egy korábbi nyelvállapot lenne számára a természetes, az olvasó pedig úgy tesz, mintha elfogadná ezt a játékszabályt. 

könyv

A moziban rövidfilmeket vetítenek

Az Ultra verseiben az a lelkiállapot, ami szkepszisből, felülemelkedésből, a kisszerű dolgok felett való mosolygásból áll össze, ugyanakkor bizonyos költői sztereotípiáknak a korábbiaknál aggálytalanabb használatával egyensúlyozódik, és ez így együtt némiképp más költőalkatot enged elképzelnem, mint a régebbi munkákban.

színház

A múlt hala

Mi tör felszínre a múltból az Ausztrália felé tartó óceánjárón, a Castel Felicén 1958-ban, nyolc magyar emigránssal a fedélzetén? „Hogyan tűnt el, lépett le végképp a színről a létezett szocializmusban ama híres-hírhedt polgárosodott dzsentri keresztény-úri középosztály, egy meglehetősen brutális deklasszálódási folyamat 'eredményeképp'”? (K. E.) Két „múltidéző” dráma aktuális kérdésekkel...  

Januári szerintem

...miközben lassan a fiatal magyar íróknak nevezett bőven középkorú generáció szinte minden egyes tagjának van már egy összegyűjtött, válogatott, legszebb, best of kötete, az egészen fiatal kritikusok náluknál csak alig valamivel idősebb (vagy fiatalabb [esetleg épp egykorú]) írókat, költőket kezdenek nagyon radikálisan megérteni, újraérteni. A haragosokat.

Decemberi szerintem

Ajándékozhatnékom van, ahogy az ilyenkor illik is, úgyhogy most megosztom Önökkel a pillanatnyilag legjelentősebbnek vélt bölcsességemet: az irodalom bonyolult. Ez csak viszonylag kicsiny részben, szinte mellékesen jelenti azt, hogy nem egyszerű.

Kritika

Mire jó a tiszta ész?

Az 1989 után felnövő huszonévesek szelíd, ám hajthatatlan továbblépése, másfelé tekintése, a nyelvhez való élesen eltérő viszonyulása figyelhető meg ezekben a szövegekben. Illetve az erős minőségérzék, a szövegalakítás biztonsága, a hagyományhoz való erős hozzányúlás, és a választásban rejlő csendes ítéletmondás.

kritika

Különösen (a) vadak

Az esetleges identitáspolitikai törekvéseket épp a kötet polifonikussága lehetetleníti el: képtelenség megalkotni azt az érdekképviseleti platformot, amely a szövegek (közös?) (női?) szemléletmódjának hátteréül szolgálna. 

kritika

A lakhatatlan test

A PET-eljárással készült képen a depressziós ember agyának inaktív részei hideg mélykék, sötétlila és terepzöld színekben jelennek meg; ugyanez az agy hipomániás fázisban ragyog, mint egy karácsonyfa, egyes foltjai élénkvörösek, sárgák és narancssárgák.

Szilasi szerint - augusztus

Azt tehát, hogy az olyan rusztikus és archaikus tudatmódosítók, mint a disznósajt és a pálinka, itt – némiképp talán meglepő módon (jól látható, ugye, hogy mellékesen a kortárs wellness-diskurzusok is kapnak egy jókora, de még mekkora fülest) - valójában egészség-szimbólumok, könnyedén megértettem.

kritika

„Az élet, a mindenség, meg minden…”

A szövegek... egyrészt megfogalmazzák az addig csak absztrakt formában létezőt, másrészt meg nulladik kilométer- vagy valamiféle rajtkőként funkcionálnak. 

kritika

Ahonnan más és ameddig ugyanaz

Mintha a hízás, ami mégiscsak az épülés egy fajtája, károsabb jelenség lenne a lebomlásnál, ami a derékség kísérőjelensége; mintha a sorozatosan, még a kötet címében is megjelenő testsúlymizéria egyértelműen a feminin szerepekhez kapcsolható attitűdje a bátorság hiányával járna együtt, míg a spájzolás, hízás, ének elutasítása és a derék bomlás kötődne a férfiszerephez. 

Szilasi szerint

Szilasi szerint

Ottlik szavaiból jól kihallható az is, amit fitogtatni talán nem szándékozott, hogy a hallgató Schöpflint, az üres közepet, el sem hangzó szavait ők maguk ruházták fel léttel és hatalommal: e csöndet ők tették koronássá – az egységes nemzeti irodalom legeslegutolsó pillanatában.

könyv

Tájgyakorlatok

Amikor felkértek a kötet bemutatására, némi fejtörést okozott, mi is az, amit bemutatok. A gondolati/bölcseleti útirajz műfaja tudtommal ugyanis nem létezik, és nem is hangzik túl frappánsan. Némi töprengés után, a magam részéről meglehetősen egyszerű megoldás mellett döntöttem: tájgyakorlatokról van szó, egy elsőkötetes szerző jól eltalált, élvezetes, és talán műfajt is teremtő tájgyakorlatairól.
     (Elhangzott a JAK-füzetek bemutatóján, 2003. május 28-án az Írók boltjában)
     

könyv

A sűrítés transzparenciája

Úgy érzem, az új kötet tudatosabban struktúrált, tervszerűbben megmunkált darabjai segítettek hozzá, hogy eredetibb intenzitásukban értsem meg a korábbi versek - általam eleddig sommásan elégikusnak nevezett - hangvitelét. Ez a hang, ismétlem, alig érintkezik (közösködik) a közbeszéd intonációs normáival, extráival.

Szilasi szerint

Decemberi mustra

"Imédzsin, derz jesz heven." Nagyot tévedtem, amikor az elmúlt hónapban azt állítottam volt, hogy bizonyos témákban kifejezetten rászorulunk a külső segítségre, s hogy éppen ezért (példának okáért) Rudy Kousbroek urat igazán megkérhetnénk: csodás Hollandia-esszéje mellé, ugyan, írjon már egyet Magyarországról is, mert az nekünk nem megy.

könyv

Lóstaféta

A "lóstaféta" szó szükségképpen beindítja az asszociációkat: nyilván versenyről van szó, ahol lovak váltják egymást, amelyek (akik?) lóhalálban vágtáznak a cél felé. Ez volna Kántor Péter új kötetének kulcsa? A hajszoltság, a rohanás a cél felé, vagy a váltás? Nem, semmi esetre sem; a költő a kötet fülszövegében rögtön el is hárítja - és meg is erősíti - ezt az értelmezést: "Nem lóverseny! - szokták mondani. Hát nem is. Meg igen is - tudja ezt mindenki."

könyv

Rosencrantz és Guildenstern halott?

A de Leónoké nem egyszerű família - az egész családfa vakfoltokkal és vérfoltokkal van tele. A kiindulópont 1462-64: ezekben az években Cabeza de León és felesége, Johanna irtózással és gyűlölettel teli házasságából három fiúgyermek születik. Ezt a tényt Johanna finoman elhallgatja az illetékesek (Cabeza, illetve a három fiúgyermek) elől. Az elsőszülött ikerpár egyik tagját - mondván, legalább neki legyen esélye a boldogságra - a beteges családi fészektől messzire viteti. Ettől semmi nem fordul jóra.

Kritika

Kórházszag, hajnal, kis nővérszoba

Angyalosi Gergely nem kevesebbet állít kritikájában, mint hogy "Nem szükséges különösebb lélektani éleslátás ahhoz, hogy megállapítsuk: aki olvasó hajlandó elmerülni Parti Nagy új kötetének világában, számíthat rá: megváltozik a viszonya az anyanyelvéhez." Sőt, Parti Nagy Lajos számára "Az írás nem csak, vagy tán nem is elsősorban lelkigyakorlat vagy szellemi torna, hanem bárhol, bárki által művelhető érzéki tevékenység. A 'grafitnesz', vagyis a toll vagy a ceruza percegése a papíron ugyanúgy hozzátartozik, mint a 'fitneszelő' manus elméjében felötlő verssorokkal, metafora-töredékekkel való tudatos játék."

Filmszínházmuzsika

Tilalmakat szegve

Hobo (Földes László) Viszockij-estjét sorra mutatják be Budapest kulturális intézményeiben. Az előadás apropóját az Új Mandátum Kiadó most megjelenő, kétnyelvű – Tilalmakat szegve című - Vlagyimir Viszockij-kötete adta. A kötetben szereplő verseket és dalokat többek között maga Hobo, Bereményi Géza és Veress Miklós fordította. A könyv bemutatója február 5-én lesz a Millenárison, egy monstre Hobo Blues Band-koncert keretében. Molnár Csaba a Spinoza Ház-beli Viszockij-est után faggatta Hobót.

Fordítói műhely

"...valahogy én magyar költőnőnek érzem magam"

Ági Mishol Magyarországon született 1947-ben. Négyéves volt, amikor holokauszt-túlélő szüleivel kivándorolt Izraelbe. Ma jelentős költő, akit 2002-ben Yehuda Amichai-díjjal tüntettek ki, emellett több egyetemen irodalmat tanít, valamint irodalomkritikusként és fordítóként is tevékenykedik. Shiri Zsuzsa a költőnő farmján, az izraeli Gedera melletti falucskában beszélgetett vele.

Kritika

Egyszer volt? Hol van, hol nem...

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy csudálatos rét, ezen a csudálatos réten legeltette nyáját a juhász (legyen a kezdőoldalad), a barik vígan legelésztek (fórum, chat), a bárányfelhők (aprócseprő, cimbora, gyermekfilmek) mögül kikandikált a napocska (hírmondó), és akkora fényességet bocsátott a rétre, hogy a hold (esti mese) elszégyellte magát. A bölcs bagoly a nagy fán azt huhogta, húsvét van, huhuhúsvét (családi körben)…

Fordítói műhely

Joseph Roth levelei

Joseph Roth (1894-1939) regényeit nem ismerni, a Radetzky-induló kivételével: megbocsájtható vétek. Joseph Roth két utolsó, halála után publikált elbeszélését (Legenda a szent iszákosról, Leviathán) nem ismerni: pici jellemhiba. De leveleit nem ismerni: ez csak rangos irodalmi gyóntatók által feloldozható bűn. Mert itt valóban egy igaz ember szólal meg, egyik a harminchat lamed wufnik közül: az ő feladatuk az, hogy igazolják Isten előtt a világot.

Kritika

Irodalmi folyóiratok kortárs kánonai

...bár sok irodalmi folyóirat van, annak számára, aki viszonylag rendszeres olvasójuk, sem nehezen megkülönböztethetőnek, sem ugyanolyan súlyúnak nem tűnnek – ellenkezőleg, [...] többé-kevésbé átlátható kulturális mintázatok szerint szerveződnek, felismerhető hagyományokra támaszkodnak és a kortárs irodalom eltérő kánonait kínálják olvasóiknak. Nem az volt a célom, hogy semleges, külsődleges leírást adjak a folyóiratok mezejéről [...]. Inkább lehetővé szerettem volna tenni írásommal, hogy kritikai beszéd alakuljon ki a folyóiratokról, s ennek legkézenfekvőbb módja egy kritikai írás megfogalmazása, éppen róluk.

Kritika

Nulladik típusú találkozás

A kötetet olvasva végig a Horus-kiállítás járt a fejemben, az amatőr, családi magánarchívumokból elcsent és kiállított fényképek, melyeket ismeretlen kezek exponáltak az elmúlt száz esztendőben, és így a véletlen, a tökéletes hozzá nem értés, vagyis a teljes fokú szabadság csodákat hoz létre, olyan fényképeket, melyeket profik sem tudnának csinálni, vagy csak az életben egyszer-kétszer…

Kritika

Az év könyve - 2003

Heidegger, a postahivatalnok? Sánta kutya? Összegyűjtött szerelmeim? A szabadság nehéz mámora? A gömb alakú torony? Félelem és reszketés Nagyhályogon? Melyik volt az év legjobb könyve? Az év meglepetése? Az év csalódása? Mit termelt a magyar író 2003-ban? Döntsön a köz. Szavazzon Acsaitól Zekéig!
Segítségképp közöljük a 2003-ban megjelent kötetek válogatott listáját.

Kritika

Magyar írók tükörben

Elhangzott 2003. november 18-án, kedden az Írók Boltjában, a könyv bemutatóján. "Az olasz olvasó, azt hiszem, nagyon sokszínűnek ismerheti meg a magyar irodalmat e gyűjteményből. A magyar olvasó e sokféleségen biztosan nem csodálkozik, inkább egy szólam hiánya vagy majdnem teljes hiánya lepheti meg. (…) a magyar kultúra régebbi nemzedékeinek sok-sok tagja számára Itália nem egyszerűen egy másik ország volt, hanem vágy, honvágy, nosztalgia tárgya: a Kultúra földje, az antik emlékeké és a reneszánsz-barokk művészeté, ahová mint fiktív hazába vágytak a kultúra emberei. S ezzel együtt vagy ettől függetlenül, Itália az elementáris életet is jelentette, a napot, a meleget, az emberi forgatagot."

Filmszínházmuzsika

"eliszom inkább, eliszom”

"…a film jelenidejéből beszél (magában) az író, reflektálva aktuális, az alkoholizmus végső stádiuma okozta lelkiállapotaira, valamint ifjúkorából előszivárgó emlékeire, melyek nyersanyagai lennének az írásnak, ami az élethez kapcsoló utolsó szalmaszálként számára megadatott.”

helyszíni szemle

A jó Sztálin

A leghíresebb orosz (irodalmi) világsztár most New Yorkból repült hozzánk. Nem először jár nálunk, volt már a fesztivál nagydíjasa is, A jó Sztálin az ötödik könyve az Európa kiadónál, a Kongresszusi Központ Lehár terme (kis terem) kicsinek is bizonyult. Nem szoktam, de most tolakszom, előreslisszolok a tv-sek mögött, így sikerül még széket fognom, s bár „az orosz fenegyerek” még meg sem érkezett, a terem – székektől mentes - szabad felületén lelkesen nyomorog a fesztivált megtisztelő, kultúrára éhes közönség (a terem jelen állapotához képest a 6-os villamos kongó bálterem).

helyszíni szemle

A Nagy Könyv - Az olvasás reneszánsza (?)

Nem mondom, hogy eleve nem érdekelt a téma (mert igen). Most mégis: meg vagyok lepődve, sőt már-már fel vagyok kavarva - amiként, azt hiszem, az állóvíz is kavarog. A nagyérdeműnek ki lett mondva néhány fontos mondat pl. (különböző szemszögből fontos mondatok, egyébként különböző stílusban megfogalmazva, persze ez már csak hab a tortán). (De/Ne) Legyünk szkeptikusak, az sosem árt.

helyszíni szemle, Könyvfesztivál 2005

Man from Brasil

Ha valakinek eddig Rioról csak a karnevál jutott eszébe, annak kissé megbolygathatta a világképét az idei Könyvfesztivál első beszélgetése: Paulo Coelho igyekszik felírni magát a személyes térképekre, a könyveiben sokat emlegetett személyes történet megélésére biztatva olvasót és hallgatót egyaránt.

RIPORT

Olvasáskultúra – könyvpolitika

A Könyvfesztivál második napjának nyitányaként – igazi fesztiválozóknak hajnali 10:00 órakor – vette kezdetét egy igazán fontos esemény. A könyvkiadás kulisszái mögé pillanthattunk be Bart István (MKKE elnöke), Zentai Péter László (MKKE igazgatója), Schneider Márta (NKÖM helyettes államtitkára) Harsányi László (NKA elnöke), Ambrus Zoltán (Könyvtárigazgató) és Nagy Attila szociológus közreműködésével.

A költészet napjait éljük...

A Palatinus Kiadó az idei Könyvfesztiválra Háy János gyűjteményes verseskönyvével, G. István László Homokfúga című kötetével és egy Használati utasítás című, huszonhat szerzőt felvonultató antológiával lépett a közönség elé. Helyzetükről és terveikről kérdeztük a kiadó főszerkesztőjét, Reményi József Tamást. 

„Külföldön az az író létezik, akinek van fordítója”

A VisitCarD című, a magyar irodalom klasszikusait és kortársait a lehető legszélesebb körben, több nyelven bemutató vállalkozásról Karádi Évával beszélgettünk. 

Nő(b)irodalom

A fecsegés joga

...szerelemvers-est zárta a fesztivál első napját, ahol költők és költőnők olvasták fel kedvenc saját és választott szerelmes versüket. A szerelem (témája) ugyanis, ahogy Radics Viktória, a fesztivál egyik szervezője a literának adott interjúban fogalmaz, éppen arra alkalmas, hogy érintkezési pontokat találjon magának a férfi és női oldal, „és hogy egymásra utaltságunk tudatát erősítsük”. Ebben legalább, férfiak és nők, maximálisan egyetérthetünk.

Fodor Gézára emlékezünk

De profundis Fidelio

2008. október 28-án temették el Fodor Gézát, a Széchenyi-díjas esztétát és kritikust, az ELTE Esztétika Tanszékének docensét, a Katona József Színház vezető dramaturgját, a Holmi szerkesztőségének tagját, a Muzsika és az Élet és Irodalom operakritikusát. Bacsó Béla, Kornis Mihály, Radnóti Sándor és Sztrókay Kálmán emlékezett rá.
Az alábbiakban ezek a gyászbeszédek olvashatók.

Új szerzői jogi törvény fedezet nélkül

A közkönyvtári kölcsönzési jogdíjról szóló passzussal kiegészített új szerzői jogi törvény nemsokára parlament elé kerül, a 2010-re tervezett kifizetések azonban halasztódnak, lévén a szaktárca - mint kiderült - nem tudja biztosítani hozzá a fedezetet. Menyhért Annát, a MISZJE igazgatóját kérdeztük.

publicisztika

Szemkontúr, avagy három nap Palicson

Ha fölemelkedek, egy fa lobog előttem, belső tűzzel ég, sárgán, körötte a zöld színek elmélyülnek, a Női strand épületének szecessziós, vékony piros csíkjai pedig visszahelyeznek a síkba. A meggyulladt, mindazonáltal visszafogottan izzó falomb a késő délutáni ellenfényben nem szimbólum, hanem az, ami: fakorona aranyban, a Fa fagy előtti feltündöklése.

Ott jártunk

Aki visszaszőtte magát az irodalomba

Lengyel Balázs születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából került sor tegnap megemlékezésre a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében az MTA kistermében - aki eljött, méltón emlékezhetett meg a tavaly elhunyt Széchenyi - és József Attila-díjas íróról, kritikusról, fordítóról, az Újhold folyóirat alapító szerkesztőjéről a szinte szokatlanul profin szervezett esten.

"Wintersont mindenképp"

Jeanette Winterson Sexing the Cherry című regényének fordításán dolgozik, akit fáradhatatlan mesemondó készsége miatt kedvel, de fordította J. Kristeva, V. B. Leitch, F. Jameson, P. de Man, N. Hertz, C. Chase, A. Gibson írsait is - készülő regényfordításából rövid részletet is olvashatnak.

ott jártunk

Péterfy Bori: Ír az ország!

A Rubophen Versíró Verseny augusztus 1. óta meghirdetett nevezési turné záróállomását szeptember 13-án a budapesti Városház parkban rendezték meg. A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Minden rendben van (szerda)

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület 20. alkotótáborának második napjáról.

Elhasználódott ébredés (kedd)

Szerzőnk a József Attila Kör Irodalmi Egyesület idei, 20. alkalommal megrendezett írótáborának első napjáról számol be a literának.

Láthatóvá váló nagyon más világok

A József Attila Kör idén június 20. és 30. között rendezte meg a 25 éves múlttal rendelkező Műfordító Táborát a Budapest melletti Nagykovácsiban, a festői környezetet biztosító Teleki-Tisza-kastély Vendégfogadójában. A pályázati úton jelentkező műfordítók közül több, mint húszan kaptak meghívást, köztük orosz, udmurt, komi, brit angol, amerikai angol, hindi, spanyol, német, olasz, lengyel, cseh, szerb nyelvre fordítók, akik a magyar irodalmat ültetik át anyanyelvükre.

Laku nocs! – Könnyű éjszakát!

Tiszteletbeli elnökétől vett érzékeny búcsút a József Attila Társaság a Fejtő Ferenc emlékére szervezett konferenciával. Agárdi Péter, Széchenyi Ágnes, Tverdota György, Valachi Anna és Veres András mélyfúrásokat végzett a lezárult Fejtő-oeuvre tág horizontú mezején.

Hogyan beszélgessünk olyan könyvekről, amelyeket fordítottunk?

George Sand, Casanova és Sade márki fordítója, az ő nevéhez fűződik Pierre Bayard Hogyan beszélgessünk olyan könyvekről, amelyeket nem olvastunk? című könyvének fordítása, melynek első fejezete e cikkben is olvasható. Műfordítói körkérdéssorunkra Kovács Ilona szűkszavú válasza és fordítása is megérkezett.

Valaki elszéled - JAMC a falon

Még tavaly egy belvárosi kávézóban láttam meg egy addigra már kissé viharvert, néhány centis matricán a József Attila sorokat: „S AKKOR VALAKI ELSZÉLED SZIVEMBÖL ROSSZ NAGYON TEGNAP DELUTAN KÖNNYEZETT A FÖLD MI LESZ FÖLÖSLEGES VIRAGAIMMAL. Aláírás is volt: József Attila Memorial Crew. Némi internetes keresés után a szálak egy régi fotós ismerőshöz vezettek. Így készült el ez az interjú Krumpli Béla fotóssal, akinek száz százalékosan környezetbarát graffitijei alapján készült képei május 9-ig (péntek) láthatók a Tranzit Art Cafében.

Juszt is örült Horger Antal úr

A második levél megválaszolása előtt az egybegyűltek nagy száma miatt (két szoba tele) muszáj egy mikrofont felszerelni. Varga Mátyás lassan, megfontoltan kezdi válaszát, a szavak között koncentrált csendek, majd Benedek nevének említésekor hirtelen bekapcsol végre a mikrofon – nevetés. Ebben az apró mozzanatban mintha ott rejlene az egész este hangulata, csend-beszéd, szavak ébredése, komolyság és nevetés.

Kis tánc- és építészettörténet

A Képzett Társítások májusban utolsó alkalommal láthaó a Bárkán: akkor Szabó T. Anna és Dragomán György mellett, Vojnich Erzsébet és Szűcs Miklós lesznek a vendégek, míg a mostani esten Grecsó Krisztián mellett Sebő Ferenc volt Alföldi Róbert beszélgetőpartnere.

Ami nem tanítható, az nem létezik

A Kalligram Kiadó három verseskötettel, Céline egy regényével, három esszékötettel és számos cseh regénnyel is készül az idei Könyvfesztiválra. A kiadó főszerkesztőjével, Mészáros Sándorral a tervekről, lehetőségekről és a könyvkiadás helyzetéről beszélgettünk a közelgő XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kapcsán.

Kortárs román írónők munkáival szemben

A litera két fiatal műfordító kezdeményezésére sorozatot indít: műfordítókat kérdezünk arról, hogyan látják saját szakmájuk, tágabb értelemben pedig a könyvkiadás egészének helyzetét. Minden fordítótól kértünk önéletrajzot, az eddigi fordításairól vagy ezek válogatásáról készített listát és egy szemelvényt is abból a műből, amin éppen dolgozik.
Selyem Zsuzsa válaszait közöljük.

Társadalmi munka

„Benda Balázs a szó szigorú értelmében vett romantikus alkotó volt, akinél egyáltalán nem válik külön alkotás és személyiség. A nyilvános szereplései eseményszámba mentek, a felolvasóestek nem ritkán a performance határát súrolták. Nála az irodalmi alkotás is magába foglalja a gesztus egyszeriségét.” Interjú Keresztesi Józseffel, a Benda Balázs (1965–1992) készülőben lévő gyűjteményes kötet egyik szerkesztőjével.

Levelek Takács Zsuzsához

Részlet a Nyitott Műhelyben tartott Nyitott Estből. A teljes levelezést a Beszélő márciusi számában olvashatják majd; a Beszélő-estek sorozat következő alkalmán a vendégek március 27-én Erdős Virág és Németh Gábor lesznek.

Mi hallgatunk

"Mondjon ő akármit, van benne valami kikezdhetetlen életenergia, valami tűz, aminél az enerváltabb fiatalságnak jólesik melegedni." - írja Várady Szabolcs Réz Pálról. Ez az életenergia látszott a március 18-án este tartott beszélgetésben is, amelyet a Műfordítók Egyesülete Metafora-estek sorozatában szerveztek a Ráday Képesházban.

A Nyugat túl nagy falat

Doktorandusz-hallgatók veselkednek neki február 20 és 22. között a Petőfi Irodalmi Múzeum és az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájának közös konferenciáján nagy feladatnak, hogy újragondolják az idén száz éve alapított Nyugat folyóirat szerepét. A második nap délelőttjét mérlegelve a falat túl nagynak bizonyult. 

Nyugodt asylum

Hogyan gyarapíthatja a fordítói nemzettudat a könyvtárat, miként kerekedik kétórás szakmai beszélgetés egy átlagosnak induló vacsorából, miért nem jönnek Kínából, mihez kell értenie a fordítóknak és miért jó oroszokat hallgatni József Attiláról? – Rácz Pétert faggattuk a Lipták házban helyet kapott Műfordítóház elmúlt tíz évéről – a mindennapos munkarendről és a legemlékezetesebb pillanatokról.

Napsütötte sáv?

Nemrégiben jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában Petőcz András A napsütötte sávban című verseskötete angol fordításban in the row of sunlight címen. A kötetet a Corvina kiadó adta ki, a borítón szereplő sorozatcím alapján egy új sorozat első darabjaként. Kúnos László, a kiadó igazgatója vezeti be az olvasót a magyarországi magyar nyelvű fordításkiadás rejtelmeibe.

A tanárok felelnek - 2. rész

A József Attila Kör az idén is folytatja Íróiskoláját, melynek kurzusai 2008. február 18-tól indulnak. Szemináriumi formában, 12 héten keresztül heti egyszer másfél órában, legfeljebb 10 fős csoportokban tanulhatnak a jelentkezők Bódis Krisztától, Györe Balázstól és Hazai Attilától prózaírást, Imreh Andrástól versírást. őket kérdeztük terveikről.

Öngyilkos magyar szerzők

Öngyilkos nemzet vagyunk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy pár perc alatt találunk több híres magyar írót, költőt, akik saját kezükkel vetettek véget életüknek. A következő felsorolásban tíz magyar irodalmi öngyilkosságot sorolunk fel.

A tanárok felelnek - 1. rész

A József Attila Kör az idén is folytatja Íróiskoláját, melynek kurzusai 2008. február 18-tól indulnak. Szemináriumi formában, 12 héten keresztül heti egyszer másfél órában, legfeljebb 10 fős csoportokban tanulhatnak a jelentkezők Bódis Krisztától, Györe Balázstól és Hazai Attilától prózaírást, Imreh Andrástól versírást, Tasnádi Istvántól drámaírást, Menyhért Annától kritikaírást, Gerevich Andrástól angol műfordítást.

Nyugat-év a neten

Az idei évben számos programmal, eseménnyel ünneplik országszerte a Nyugat folyóirat megalapításának századik évfordulóját. Az Országos Széchényi Könyvtár indította el a Nyugat-évvel kapcsolatos honlapot, melyet a nyugat.oszk.hu címen érhetnek el az érdeklődők. A lap egyik szerkesztőjét, Mann Jolánt a honlap céljairól, a honlapépítés nehézségeiről, a tervezés folyamatáról is kérdeztük.

Hófehér

Az elmúlt év végén, december 3-án volt József Attila halálának hetvenedik évfordulója. Míg  a 2007. december 3-án a József Attila Gimnáziumban Székely Andrea által életre hívott kezdeményezésben – hetven költő, diák és tanár írta fel kedvenc sorait zászlókra – választott József Attila-sorokat e rovat egy korábbi cikkében ismerhetik meg, e cikkben Radics Viktória József Attilára emlékező publicisztikáját olvashatják.

Idézetek a szélben

Kinek melyik részlet válik kedvencévé egy költői életműből? A nagy versek egyike-másika vagy elrejtett kincsek, befejezetlen, keltezetlen töredékek? A lélekhez szóló érzelemgazdag gyötrődések lenyomatai vagy a nyelvi leleményességet igazoló költői játékok? Az egyszerűséget előnyben részesítő, szépen átlátható struktúrák vagy a bonyolultabb, nehezen értelmezhető szabadversek vagy gondolatfutamok?

Vízfejű bölcsész lehettem szilveszterkor

A litera december 30-án tartotta immár tradicionálisnak mondható hatodik előszilveszteri partiját a Trafóban. Az estre Örkény István egyperceseit írták át és adták elő a felkért szerzők, a TÁP Színházas Vajdai Vilmos és  Schönberger Ádám rendhagyó konferansziék megmozgatták a közönséget és a Kiscsillag zenekar zenélt. Szubjektív beszámolónkból kiderül milyen vízfejű bölcsésznek lenni.

Az író iskolája

a kismiska meg a józsi

„már kicsöngetnek, de én még mindig nyomom az asztalon a dumát, és senki se szól rám, álljak már le…” - – A Kortárs Dráma Fesztivál munkatársai a fesztivál részeként Az Író iskolája – az iskola írója címmel szerveztek budapesti gimnáziumokban és középiskolákban drámaírói beszélgetéseket. Arra kértük az írókat, meséljék el, hogyan élték meg találkozásukat az olvasókkal. Harmadikként Zalán Tibor élményeiről olvashatnak.

Az Író iskolája

Kundera Budapesten – napló –

„...már nem vagyok az űrben, hanem az olvasás talajára lépek, mint űrhajós a Holdra, ott járok, ahol a holdlakók, a valódi olvasóim rejtőznek.” – A Kortárs Dráma Fesztivál munkatársai a fesztivál részeként Írók iskolája – az iskola írója címmel szerveztek budapesti gimnáziumokban és középiskolákban drámaírói beszélgetéseket. Arra kértük az írókat, meséljék el, hogyan élték meg találkozásukat az olvasókkal. Elsőként Vörös István írását közöljük.

Grafitnesz és rendhagyás a pincében

Parti Nagy először is azt hangsúlyozza, hogy egyik elemzés sem volt téves, lévén a vers nem keresztrejtvény, aminek egyetlen helyes megoldása létezik. Nincs tehát helytelen olvasat, sőt minél bátrabb és kreatívabb olvasó valaki, annál jobb. „Jó olvasónak lenni, az a legtöbb”.

Az irodalom csuklóján

A József Attila Kör a korábban Szextett, később Pofonok és Ízlések címen a Műcsarnokban futó  kritikai beszélgetéssorozatát a Petőfi irodalmi Múzeumban indította újra Pulzus címmel: az első estre október 26-án hat órától került sor, a téma a négykötetes Petri-összkiadás negyedik, elegyes kötete volt. Kitapintható-e Petri a kortárs irodalom pulzusában?

Ítélj, hogy ítéltess!

Október 5-én és 6-án tartotta a József Attila Kör Tanulmányi Napjait „Az ítélőerő kritikája” – A kortárs magyar kritika helyzete címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös Termében. A pénteki nap eseményeiről Vári György, irodalomkritikust kérdeztük, aki előadóként és moderátorként is, valamint hozzászólóként is aktív szereplője volt a rendezvénynek. A kérdéseket Rácz I. Péter tette fel.

A csillagok azonnali leszerelése

A József Attila Kör idei Szigligeti Táborában a közgyűlés Balogh Endrét és Pollágh Pétert választotta meg a JAK Füzetek sorozat következő szerkesztőinek. Az új szerkesztők k. kabai lórántot és Mizser Attilát váltják a posztokon. Bár még a legelején vannak a mandátumuknak, megkérdeztük őket elképzeléseikről.

Társkeresés felsőfokon

Idén is folytatódik a múlt évben elindított Képzett társítások AEGON-estek a Bárkában sorozat: első alkalommal, szeptember 21-én este héttől Rakovszky Zsuzsa, a második alkalommal átadott díj nyertese választja ki a társdíjra méltó művésztársát és adja át neki az elismerést a Bárka Színházban.

Tovább a Völgyben

Az anyagi nehézségek miatt csökkentett programkínálatban is bőven volt válogatnivalója annak, aki irodalommal kapcsolatos rendezvényekre volt kíváncsi a Völgyben – több okból sem vállalkozhattam a teljes paletta felvonultatására és végiglátogatására: csak egy-két eseményről tudok szólni, vállalva a szubjektív nézőpontot. Ennek fényében (író/olvasólámpám esti fénykörében) összesen három-négy beszélgetésről, író-olvasó találkozásról lesz szó.

Irodalmi Sziget

Augusztus 8. és 14. között kerül megrendezésre a 15. Sziget Fesztivál az óbudai Hajógyári szigeten. Az elsősorban zenei programok mellett számos rendezvény várja a kilátogató érdeklődőket, szigetelőket. A művészeti sokszínűség kavalkádjában az Octopus Összművészeti Helyszín Irodalmi Sátra évek óta képviseli az irodalmat színvonalas eseményeivel. A szervező Balázs Eszter Annát kérdeztük az idei programokról.

„nincs bennem semmilyen küldetéstudat”

Barak Lászlónak az idei Könyvhétre két kötete is megjelent: az egyik Ne dudálj, küzdj! címmel válogatott publicisztikai írásait gyűjti össze (Nap Kiadó, Dunaszerdahely), melyek a Csallóközben, az Új Szóban és az Élet és Irodalomban jelentek meg 2001 és 2006 között, a másik kötet, Barak László legszebb versei (AB-ART Kiadó) címmel a lírikus, költői oldalt van hívatva reprezentálni.

A komédia vége

          Elképzeltek egy gyenge rózsát.
          Az 1824 augusztus 25-én felakasztott 41 éves katona-borbély Johann Christian Woyceck 1821 június 23-án gyilkolta meg 46 éves szerelmét lipcsei házuk bejáratánál.
          Minuszos hír az elegyes rovatban.

„Azt mondja a kecske, hogy nyihaha”

Megszületett a JAK Műfordító Tábor himnusza az idei, tizenharmadik alkalommal megrendezett szeminárium- és rendezvénysorozaton. A műhelyszeminárium egyik vezetője, Imreh András, a tábor vezetői: Dánél Móna és Szirti Bea, valamint a tábor lelkes fordítógárdájának beszámolóit olvashatják a június végén megrendezett 10 napos nagykovácsi eseményekről. A beszámolók mellé társuló képek (Dánél Móna fotói) magukért beszélnek.

Bárka nyáron Csáthtal, ősszel Spiróval

Zajlik a Könyvhét, lassan vége a színházi évadnak, de ezt nem szeretnénk belátni: van színházi élet az évadon túl is, nem csak operettből és musicalből fonták az évadtemető után következő időszak napsugaras kerítését sem. Most a Bárka programjairól olvashatnak, később a Károlyi kert nyári programjaival, illetve a gyulai Shakespeare-fesztivál és humorfesztivál programjával jelentkezünk.

A nézőtérrel szemben 6.

A pormacskáktól a csillagokig

Játékos. Vitellius. Tercett. A pincér. A szűz, a hulla, a püspök és a kések.A kulcs. Néhány cím a drámaírói oeuvre-ből. A kulcs 2004-ben az Édes anyanyelvünk pályázat díjnyertes darabja lett, azóta is sikerrel játssza a Katona József Színház. A pincér című darabját legutóbb a Városi Színház tűzte műsorára. Először fordul elő, hogy Pesten négy darabja egyszerre fut: A kulcs, Erik, A pincér, és a Halni jó!  A nézőtérrel szemben sorozat vendége áprilisban Forgách András volt.

Laudatio Rakovszky Zsuzsa kitüntetése alkalmából

Az idei Aegon Művészeti Díj kitüntetettje Rakovszky Zsuzsa lett Visszaút az időben című gyűjteményes és új verseket tartalmazó kötetéért. A díjátadáson, április 4-én Margócsy István mondott beszédet - ezt közöljük.

„Próbálni mindig újra, amit amúgy sem lehet”

A 2007-es AEGON Művészeti Díjat Rakovszky Zsuzsa kapta Visszaút az időben című kötetéért. Az április 4-én este lezajlott átadó ünnepség után interjút készítettünk a díjazottal, és Radnóti Sándorral, a zsűri tagjával.

Bevagya…

2007. február 12-én hétfőn este járt a Héttorony irodalmi portál a Gödörben, őket Másik János kísérte, Dévényi Ádám követte. Bárdos Deák Ági továbbra is inkább a zenéért rajong - avagy esemény utáni morgós a 'jobb egy jó dalszöveg hét toronynál' nótájára.

VENDÉGJOG

A szöveg nem rabol „érzést”…

Szerzői jogok címmel közöltük nemrég Dr. Tóth Péter Benjamin ügyvéd levelét, mely az idézettechnika használata és a szerzői jogok magyarországi szabályzásával foglalkozott. A Forgács Zsuzsa Bruria A visszaadás művészeteMagyar Narancsban megjelent – cikke nyomán kialakult litera Fórumbeli élénk diskurzus ösztökélte, hogy szakemberek véleményét kérjük az idézettechnika kapcsán. Kulcsár Szabó Ernő irodalomtörténész professzor Rácz I. Péter levélbeli megkeresésére írta tanulmány-értékű válaszát.

Kemény Kiss Este

Még az is lehet, hogy Kiss Tibi célja korántsem az volt, hogy leckét adjon a kortárs magyar költészetnek, csak úgy élni akartak, kikívánkoztak ezek a sorok, amelyek, akár a hozzájuk írt zenék, felidéznek nagy elődöket. Ennek ellenére a Quimby frontembere komolyan zavarban van, és arra a képtelen kérdésre, hogy tetszett neki Kemény szövege, azt válaszolja, hogy legszívesebben egy sötét szobában lenne most.

Szex nemulass

"Elszabadul a hozzászóláspokol a nagyjából ötvenes átlagéletkorú, kilencven százalékban női közönség soraiban, és az előkelő, selyemtapétás szalon falai elpirulnak a geronto-radikál feminista érvek hallatán." - Lángh Judith Veronika: A passzív nő mint vágyálom a modern filmművészetben és irodalomban – ahogy Fellini, Bunuel, Almodovar és Kawabata látják (a Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös rendezvénye)

Szőrszál és vese

Petőfi Irodalmi Múzeum, január 15-e: piros-ezüst függönyök, fekete asztal, seszínű fotelek és teltház. 2007 első Légyottján Angyalosi Gergely irodalomtörténész beszélgetett Parti Nagy Lajossal. Az apropót a szerző új novelláskötete (Fagyott kutya lába), s az abból készült film, a Taxidermia adta.

Szép Ilonka voltam

"Nem túl régen döbbentem rá, hogy hiszen a freudi tudattalan (vagy tudatalatti) valójában nem más, mint a test, a testünk, kinek-kinek a sajátja, amihez nincs igazában hozzáférhetésünk, mivel velőnkig onnét vagyunk. Tudom, Freud egészen másról beszél, ám ez az ő beszédhibája. A triviális evidenciát elhárította. "  Marno Jánossal Jánossy Lajos beszélgetett.

Költőknek fel is út, le is út

A fiatal írók József Attila Köre 1982-ben jelentette meg a JAK-füzetek kötetsorozatának első darabját, Fasírt – avagy viták a „fiatal irodalomról” címmel (szerkesztette: Dérczy Péter). A sorozat azóta majdnem 150. köteténél jár. Az idén Turányi Tamás Kerek Szeptember (versek), Sopotnik Zoltán Az őszinteség közepe (versek), Nemes Z. Márió Alkalmi magyarázatok a húsról (versek), Tétényi Csaba Akkor sem biztosítási esemény (regény) és Málik Roland Ördög (versek) című kötetei jelentek meg.

A nézőtérrel szemben 2.

Tényleg nincs más

Jelentős sikerek, néhány botrány, az utóbbi tíz év két leghaladóbb alternatív színházi kezdeményezésében való szerepvállalás, s a legtermékenyebb rendezői-szerzői közös munka; két drámakötet, számos budapesti és vidéki bemutató, musicalek és adaptációk sora. Ezekkel is jellemezhető Tasnádi István, aki pályájáról, darabjairól december 6-án beszélt az R Klubban A nézőtérrel szemben című sorozatban.

Én nem szeretek haragudni

Az itt olvasható beszélgetés a Művészetek Völgyében, Pulán, a Nem mindennapi irodalom sorozat (szervező Bérczes László) keretében közönség előtt elhangzott 2006. augusztus 2-i beszélgetés rövidített, sajtó alá rendezett változata, mely megjelent a Könyvjelző decemberi számában is.

J.A. L.A.-ben

Gyukics Gábor és fordítótársa, Michael Castro fordításában új József Attila kötet jelent meg Amerikában, Los Angelesben a Green Integer Publishing Kiadó gondozásában. A magyar fordítót a könyvről Jánossy Lajos kérdezte.

„Világokat igazgatok: üveggolyókkal játszom”

Az Andrássy úti Írók Boltja idén ünnepli önállóságának tizenötödik évfordulóját. Ebből az alkalomból az Írók Boltja és „háztömbszomszédja”, a Radnóti Színház december 12-én közös felolvasóestet tartott.  Nemcsak a könyvesboltot köszöntötték együtt ezen az estén, hanem az évforduló alkalmából megjelenő Üveggolyó című antológiát is bemutatták a közönségnek.

Lappföld ihlette

Acsai Roland költő a litera olvasói számára sem ismeretlen: korábban a litera bemutatja sorozatban Keresztury Tibor ajánlotta írásait. Jelenleg Finnországban él, az idei Zelk Zoltán díj kitüntetettjévé választotta a díjat odaítélő háromtagú kuratórium. Kinti életéről, újabb verseiről és díjairól e-mailben kérdeztük.

Kettétört pálca

November 17-én, péntek este került sor a Műcsarnok és a József Attila Kör szervezte Pofonok és Ízlések (PI) elnevezésű nyilvános kritika-sorozat aktuális beszélgetésére. Ezúttal a Sárközy Bence által választott, az Ulpius-ház Könyvkiadó Könyvhétre megjelentett Főbűnösök című prózaantológia került terítékre. A hét szerző hét írását magába foglaló kötetéről a moderátor szerepét betöltő Sárközy Bence mellett Kulcsár-Szabó Zoltán, Bónus Tibor, Bánki Éva és Tönkő Vera beszélt.

Jeney Zoltán: „Halotti szertartás”

Nehéz zenéről írni, még Thomas Mannak sem sikerült a Doktor Faustusban. Vagy szakmai nyelvet használ az ember, és a szakmán kívüliek nem értik, vagy lila általánosságokba vész, aki maga nem zenész. A fogalmi leírás ideologikussághoz vezet, ami a legnagyobb csapás, ami zeneművet érhet. Mégis megpróbálom a lehetetlent, mert itt van egy mű, amely igazolja azt a régi tapasztalatot, miszerint a zenében minden előbb van meg, mint a többi művészeti ágban.

Nem magánszám

A idei szigligeti JAK-táborban új elnököt választott magának a József Attila Kör. Menyhért Annát, a szervezet két ciklus után leköszönő elnökét követve az elnökségi posztot az egyedül pályázó Gerevich András nyerte el. Az új elnökkel a JAK-kal kapcsolatos elképzeléseiről, hazaérkezéséről, terveiről egy héttel megválasztása után, szeptember elején beszélgettünk.

„Fiatal vagyok és ambiciózus”

Pallag Zoltán Székesfehérváron élő költő, író, a kistango.hu egyik alapítója, korábban az Árgus című székesfehérvári irodalmi és művészeti folyóirat szerkesztője, akit az idén a főszerkesztői posztra kiírt pályázaton a lap főszerkesztőjévé választottak. Szigligeten, a József Attila Kör táborában megrendezett lapszámbemutató felolvasás után a folyóiratról és terveiről beszélgettünk.

A megújulás terei

A MAOE részben megújult szigligeti alkotóházában rendezte meg idén is öt napos táborát a József Attila Kör. A megújult alkotóházban a szervezet megújulása volt a fő kérdések egyike: a napi beszélgetések, előadások és felolvasások mellett a szervezet közgyűlésén új elnököt is választott Gerevich András személyében.

Fesztelenül

Nehéz lesz a kishegyesi utazás két napjának személyességi többszörösét mérsékelni, mert a helyszínelő több vonatkozásban érintettje a falunak és az ott zajló eseménysorozatnak. Mondhatni feltűnése már csöppet sem feltűnő; hatodik éve rendszeres látogatója a Dombos Festnek, de számtalanszor járt már itt civilben, látta az utcákat, a kukoricagórékat, a boltokat, a kémények füstjét.

Életre szóló élmények a JAK Műfordító Táborban

"Az esti beszélgetés Bodor Ádámmal, ha nem lennének elhasználtak a szavak, akkor azt mondanám, hogy sokunk számára életre szóló élmény volt. De helyesbítek, számomra életre szóló beszélgetés volt, igen. És ezt most valahogyan nem akarom részletezni." Dánél Móna.

Különös életutak katalógusa

A Noran tizenegy új kötettel jelentkezik az idei könyvhétre – az este hétkor kezdődő bemutatón nem kerítettek sort mind a tizenegyre, ám a két órás program így is alapos rálátást engedett a könyvheti kínálatra. Az este leggyakrabban elhangzó neve Faragó Ágnesé – a Noran könyveiből kilenc borítója, tördelése és tipográfiája dicséri az ő munkáját.

VI. Június (Szíván) – Rudolf főherceg hava

Azt hiszem, ha meg akarok gyógyulni – márpedig épp elég ideig kockáztattam az egészségem, sőt, az életem, mindenféle lázadónak gondolt kihágással, késő éjjelig bulik, kábszer, kétségbeesett társkeresés és végül rettegő elutasítása minden kapcsolatnak –, akkor utána kell néznem a szüleim és a nagyszüleim életének. 

A patkolókovács és a gyerekes irodalmár esete

Kiel az Északi-tenger partján fekszik, közel a dán határhoz, Németország Schleswig-Holstein szövetségi tartományának fővárosa. Itt rendezik meg minden évben a Debütromanfest („Elsőregényesek fesztiválja”) irodalmi találkozót. Idén májusban a József Attila Kör (JAK) delegáltjaként Tóth Krisztina vett részt az eseményen - ennek kapcsán kérdeztük.

„…ma az íróinkról tudják, milyen Magyarország”

"Az Ünnepi Könyvhetet a tradíció okán semmi nem tudja veszélyeztetni: a kortárs magyar irodalom ünnepe szent és sérthetetlen. Voltak olyan kollégáim, akik azt mondták, hogy össze kellene vonni a Könyvfesztivállal, mondanom sem kell, hogy ez nagy könnyebbséget jelentene. Két hónapon belül két ilyen rendezvényt csinálni, iszonyatos munka, de láthatóan nagyon jól megférnek egymással."

Kicsiny Balázs, Béki István, Cate Blanchett

Gyukics Gábor beszámolójában az amerikai könyvesboltok magyar kínálatáról, egy felolvasásáról, táncelőadásokról, a New York-i metróról, Cate Blanchett Hedda Gabler-alakításáról, Kicsiny Balázs kiállításáról (egyik munkája képünkön) és a tuvai torokénekesekről is szó esik, mielőtt búcsút venne New Yorktól.
Az amerikai útiblog utolsó részét olvashatják.

Jazz, géppuska, sült rák

Gyukics Gábor útinaplója második részében Michael Castrovcal tartott Saint Louis-i felolvasásairól, a magyar költészetről 2005-ben forgatott amerikai dokumentumfilm további munkálatairól s az amerikai élet mindennapjai ról számol be.
A harmadik, befejező részt csütörtökön olvashatják.

Bolognából jöttem, mesterségem címere: gyerekkönyv-kiadó

Március 27-30-ig tartott Bolognában az immár majdnem negyven éves múltra visszatekintő nemzetközi illusztrációs és gyerekkönyv kiálltás és vásár. Hat óriási pavilonban Olaszországtól Tajvanig, Angliától Koreáig gyerekkönyvek és gyerekkönyvek. Ráadásul ez az idei nekünk, magyaroknak különlegesen fontos volt (vagy lehetett volna?) – hiszen Magyarország volt a díszvendég.

Hétvége a városban

Szabadtéren lehet heverészni, nem esik a hó, nem nézik ki a kölyköket, se a bicikliket, van térerő és elérhető közelségben sör. Kell ennél több egy városi hétvégéhez? A színpadon ezzel szemben egy álbajuszos előadó táncikál, döbbenetemre egy guminővel a nyakában. - Pál Kata hangulatjelentése a három napon át tartó rendezvény szombati eseményeiről.

Párizsba beszökött a tavasz

Március vége Párizsban egyet jelent a jó idővel, a könyvszalonnal és lóverseny-szezon kezdetével. Így én is ezeknek szenteltem hétvégém. A 2006-os könyvszalon fő témájaként a frankofón irodalmat választották a szervezők, ezért hatvanhárom meghívott állam mutatta be francia nyelven íródott könyveit.

Móricz, a sikerstory

Móricz Zsigmondot és  írásait az utóbbi évtizedekben kevéssé állították középpontba a kritikai munkák, tanulmánykötetek és biográfiák - ám sok kortárs szerző műveiben érzékelhető hatása, sokan nyilatkoznak egyes műveiről vagy életművéről tisztelettel, sokakat foglalkoztatnak a műveiben általa is körüljárt kérdések. Móricz műveinek egyre erősödő jelenléte hívta életre azt a műhelybeszélgetést is, amelyről Martin Iringó számol be.

Meggondolni való gondolatok formálása

Nem hiszem, hogy volna egységes magyar könyvkiadás. Nyomtatványokat sokféle célból gyártanak. Kevés igazi könyvkiadó dolgozik ma Magyarországon, olyan műhely, ahol meggondolni való gondolatok formálódnak professzionálisan elkészített, hazavihető, olvasható, szép tárggyá.

Egy feminista bányász

Borgos Anna pszichológussal, Kosztolányiné életművének kutatójával Kőrössi P. József, a Noran vezetője beszélgetett a kiadónál megjelent kötetek kapcsán az Alexandra Könyvesházban január 12-én, csütörtökön este 7 órától.

Sose lesz vége

Vége egy évnek, már amennyiben években képzeljük el életünk ciklusait. Naptár szerint lezárul valami, számot vetünk és váltunk, az oroszok karácsonyoznak a Mikulással, mi pezsgőt bontunk, okos fejünk biccent, kezdődik, ami be sem fejeződött, ahogy Solymosi mondja, „már megint építkezni kell”. 

Naplóvallomás a pécsi önéletírás-konferenciáról

és hozzá a médium csábítása: hogy milyen jó lehet internetes naplót írni... A Lejeune-konferencia (Írott és olvasott identitás) első szünetében éppen arról beszélt két lány, hogy hallatlan népszerűek a blogok, s ezt figyelembe véve megdől a díszvendég, a paktumíró, a naplógyűjtő-és rendszerező Lejeune elképzelése, miszerint a napló kézirat formában, saját papírján az igazi, nyomtatva megkopik a bája...

„Így éltem, s voltam én”

2005. december 3-án 10 óra 30 perckor Bozóki András kulturális miniszter avatta fel a József Attila síremléket a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben (35. parcella, 2.sor,59.számú sírhely). A síremlék a kulturális tárca és a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által kiírt emlékmű pályázat nyertes műve, Bálványos Levente és Horváth Csaba Sztélé című alkotása.

Szóval szabad levegő

Az emberi jogok a demokratikus mozgalmakban húsz ével ezelőtt – az emberi jogok ma címmel rendezett két napos konferenciát az egykori Goldberger Házban, a Nyílt Társadalom Archívum épületében november 21-22-én a Magyar Helsinki Bizottság, Az Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetsége és a Nyílt Társadalom Archívum.

helyszíni szemle

Mígnem a földben…

Norwidhoz hasonlóan Cs. G. C. sem akart többet egy kötetnél, az pedig már húsz éve megvolt… Az élete volt a művészete, a többi, soha ki nem adott kötet.

Ebből nem tudok kimászni...

Az itt közölt beszélgetés, mely Eörsi István utolsó nyilvános fellépésén, a Szépírók Őszi Fesztiválján, a litera óráján hangzott el a Károlyi-palotában, egy terjedelmes nagyvizit élő “felhangolása” kívánt lenni a szerkesztőség tervei szerint. A nagyvizit, tudjuk, már sohasem készülhet el – így e 2005. szeptember 25.-i megrendítő találkozás szövegével búcsúzunk Eörsi Istvántól.

Szabó Magda születésnapja a PIM-ben

Háy János szerint, aki szintén ott volt az írónőt ünneplő vendégek között, „Szabó Magda olyan, mint a rock and roll: intenzív, radikális és lehengerlő”.

Hagyományos szomorú manók a PIM-ben

Bátor elhatározás egyetlen hétvégére 24 órányi irodalmi programot összezsúfolni, ahogyan ezt a Szépírók Társasága tette II. Őszi Irodalmi Fesztiválján. Nincs az az elvetemült irodalomrajongó smúzbajnok, aki ennyi időt el tudna tölteni akár a felolvasásokon, akár folyosói beszélgetéssel.

Sziget

Dj J.A.

Mit lehet, kell, vagy érdemes tudni egy olyan programról, aminek a Dj J.A. címet adták szervezői a Sziget leghosszabb nevű helyszínén? Az szinte biztos, hogy nem József Attila fogja pakolgatni a lemezeket, mert azt megnézném, de ettől még lehet jó.

Mindig csak a tömeg és az idő

A tavalyi Művészetek Völgye egyik legkellemetlenebb momentuma nem a nehézkes stoppolás, vagy a gyenge program (ami definíció szerint minden évben legalább négyszer rosszabb, mint a korábbi volt), hanem a kitartó hangulatgyilkos eső volt.

Na Ja

Klassz dolog a pluralizmus. Igazán. Nagyon fontos, hogy nem létezik olyan kizárólagosságra törő kánon, ami megfosztja a belőle kiszorulókat a nyilvános önkifejezés lehetőségétől. És egy fesztivál, ahol e pluralizmus oly látványosan jelenik meg, lehetőséget ad az előítéletes hallgatónak, hogy súlyos tapasztalatok árán meggyőződhessék előítéletei helytálló voltáról.

Pulankadatlan

Vasárnap délután a Völgyben. Tervezett programunk Dörögdön indul, majd hosszú kanyar után ugyanoda tér vissza, mielőtt Pulán elpihen, megvalósulása azonban kisebb kitérőket vesz erre-arra, szabadon kalandozik - már amennyire tud –.

Faludy, a sztár

 Faludy minden vásárlóval lekezel, és bölcs elefántként tűri, hogy köldökpiercinges lányok és zselézett hajú fiúk pózoljanak vele egy fotó kedvéért. Pont, mint a turisták Disneyland-ben Miki egérrel, Plútóval és Donald kacsával, vagy Madame Tussaud panoptikumában Kylie Minogue és Diana hercegnő viaszbábjával.

Régieket megszólító újak

Július 4-8. között rendezte meg a Magyartanárok Egyesülete szakmai módszertani táborát, amelyre hagyományosan mindig egy kortárs magyar írót, költőt is meghívnak. Riportsorozatunk keretében a Magyartanárok Egyesületének elnökét, Arató Lászlót kérdeztük többek között a közelmúltban megrendezett táborról is.

J. A.-dosszié

Sugarbabe, avagy „Tilinkó” szerelmes éneke

…a lemez „A” oldalának első száma, Gene Austin, Jimmy McHugh és Irving Mills When My Sugar Walks Down the Street című jazz-sztenderdje kísértetiesen emlékeztet a JA-versre… „Hevenyészett” magyar fordításban: „Mikor az édesem lenn az utcán sétál / Minden kismadár ’csipcsiripbe’ kezd...”

Nagyvizit

Aki tudja, ugyanazt tudja III.

„…Aki nem tudja, nem tud semmit. / Aki tudja, mind beledöglik. / Aki nem tudja, nem is élt semmit” – állította egy fiatalkori négysorosában Spiró György. Az 1982-es A Békecsászár című drámakötetéből láthatjuk, hogy ő már akkor „tudta”, hiszen a kezdetektől a történelem húsdarálójába került és saját démonainak kiszolgáltatott emberi lény működése izgatta. 

Nagyvizit

Aki tudja, ugyanazt tudja II.

„…Aki nem tudja, nem tud semmit. / Aki tudja, mind beledöglik. / Aki nem tudja, nem is élt semmit” – állította egy fiatalkori négysorosában Spiró György. Az 1982-es A Békecsászár című drámakötetéből láthatjuk, hogy ő már akkor „tudta”, hiszen a kezdetektől a történelem húsdarálójába került és saját démonainak kiszolgáltatott emberi lény működése izgatta. 

Retúr az alvilágba

Barak László a Nap Kiadó igazgatója, költő, közíró, közéleti szereplő. Dunaszerdahelyen él, idén lesz ötvenkét éves. A közelmúltban jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában Retúr a pokolba című verseskönyve, amelyet részben a kilencvenes évek csallóközi bűnszövetkezeteinek rémtettei inspiráltak.

Helyszíni szemle

Kóvályog, hazatalál

...az elsô nyilvános, független, alulról szerveződő, legális szellemi-irodalmi – később politikai-ellenzéki fórum…

Külszíni szemle

A dallam változtat szövegén

Az egész napos konferencia előadásainak sorrendjében a szorosan vett irodalmiság, az oktatáspolitika és a jó értelemben vett kultikus hangnemet kitüntető biográfia blokkokba rendező logikája tükröződött. Rácz I. Péter beszámolója.

kérdez-felel

..Az első meg az utolsó vers érdekel..

Már szerveződik az idei Sziget programja, jön Nick Cave is, akinek dalaiból most válogatott kötet készül. A dalok szövegeit többek között Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina és Kemény István fordításában olvashatjuk, legkorábban a Szigeten. Ez alkalomból kérdeztük Kemény Istvánt: fordításról, versről, költőtársakról.      

HELYSZÍNI SZEMLE

A "maradék" a fontos

A MűKed(d)velő című irodalmi beszélgetés-sorozatnak már régóta ad helyet a MU Színház. Minden harmadik hét keddjén kisebb sereglet gyűlik össze, hogy egy-egy alkotót megismerjen. A legutóbbi alkalommal Kiss Judit Ágnes költővel beszélgetett Payer Imre.

Helyszíni szemle

Szépírók kedvencei

kérdez-felel

Beszélgetés József Attiláról

Sokan, sokféleképpen emlékeznek ebben az évben József Attilára. Konferenciák zajlanak, kiállítások, felolvasások, szoboravatók. Április elején, a Ráday utcában megrendezett kétnapos fordítói konferencia is sokat tett a költő külhoni megismertetéséért. Tverdota Györgyöt, a József Attila-kutatás ismert szakemberét kérdeztük a centenáriumi év alkalmából. 

Helyszíni szemle

József Attila-versek a József Attila Színházban

A József Attila Színházban a költő születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett esten számos kortárs költő és író emlékezett József Attilára egy-egy számára kedves versének felolvasásával, elmondásával. Az estről Bárdos Deák Ágnes készített helyszíni szemlét. Az esten készült fotók a galériában tekinthetők meg.

Helyszíni szemle

Elmélyülés és blődli közt

A 100 év - 1000 vers címmel megrendezett Költészet-napi Könyvmutatvány a Millenárison három napon át várta vendégeit különböző programokkal, felolvasásokkal, beszélgetésekkel, s a bolti árnál olcsóbb verseskötetekkel. Április 11-én hattól a litera felkérésére J. A.-dosszié címmel Acsai Roland, Balla Zsófia, Győrffy Ákos, Marno János és Tóth Krisztina olvastak fel József Attila-töredékeket továbbgondoló, erre az alkalomra készült alkotásaikból. Héttől a Pódiumon a Kalligram szerzői: Báthori Csaba, Jász Attila, Borbély Szilárd, Kukorelly Endre és Györe Balázs olvastak fel. A két rendezvényről Győri Hanna írt helyszíni szemlét.

Helyszíni szemle

"Fölmondjuk sok, szép versedet"*

József Attila "átvészelte" az elmúlt 100 évet. Egyszerű és bonyolult kifejtései a személyes és a közösségi létet illetően az idő előrehaladtával érik utol az embert. "éltem, és ebbe más is belehalt már" mondta ifjabban, mint ahány éves most én vagyok, s csak sajnálni tudom, szívem összes fájdalmával, hogy sosem érthette meg azt az ember-kort, amikor ez a gondolat valóban az elengedés élményévé lényegülhet.

Helyszíni szemle

Az én bűnöm...

Eszembe jut, amint legvadabb fájdalmaimban, legkínzóbb pillanataimban magamra zárom az ajtót, és az ágyam sarkában kuporogva eldünnyögöm ezt a verset levegő után kapkodva, fojtva, sokszor, egymás után, mint egy imát, az egész testem fáj, előre-hátra dőlök, és mondom ("Ez a szabadság adta értenem, / hogy lesz még erő, lábraállni, bennem"), csak múlna már el minden, ami van.

Kérdez-felel

Életvonal

A Költészet Napja alkalmából április 11-én 18 órától J. A.-dosszié címmel a Litera szerzői József Attilára emlékeztek a Millenáris Fogadójában. Az elhangzó versek József Attila költészetének inspirációja alatt születtek. A felolvasóest vendége volt többek között Tóth Krisztina is, akit József Attiláról, valamint a Katonában ezen a héten műsorra tűzött előadásról, a Bikinivonalról is kérdeztük.

Helyszíni szemle

A mindig időszerű Arany Jánosról

A Magyartanárok Egyesülete április 2-án Arany János költészetéről rendezett konferenciát a Széchényi Könyvtárban. Az esemény nem kötődik évfordulóhoz, s a közelmúltban Arany életművének megítélésében sem tapasztalhattunk nagyobb szemléleti átrendeződést. Miért mégis a kezdeményezés, ha költészete a többiekétől jelentősen eltérő mértékű, kiemelkedő népszerűségnek sem örvend a középiskolák diákjai között?

Külszíni szemle

Újabb pillantások József Attilára

2005. március 30-31-én a párizsi Magyar Intézetben két napos tudományos ülésszakot rendeztek magyar és francia kutatók részvételével József Attila születésének 100. évfordulója tiszteletére. A konferenciáról Bárdos László írt a litera olvasói számára részletes beszámolót, a galéria képeit a konferenciáról és az azzal egyidőben zajló József Attila-kiállításról a párizsi Magyar Intézet munkatársa, Kis Zsuzsa készítette. Mindkettejüknek itt is köszönjük.

Helyszíni szemle

Akikért a dob szól

Április elsején nem tréfadolog woodoo-varázslatot alkalmazni, mégha az a fehér mágia körébe tartozik is. Amely, mint tudjuk, nemhogy ártalmas, de egyenesen gyógyító erejű. A White Voodoo ütős együttes idézte meg - az Amado által közkinccsé tett - kandomblék misztikus bűverejét, autentikus afro-ritmusokkal.

Helyszíni szemle

Várady Szabolcs hatvanéves

Milyen előrelátóak voltak eleink, hogy az irodalom klubházát éppen a Kertész utcába tették... Persze ez az este nem a Nobel-díjról szólt: Várady Szabolcs költő és szerkesztő hatvanadik születésnapját ünnepeltük. Szokás szerint késve érkezem, Szabó T. Annával együtt esünk a liftbe, s hogy mégsem maradok le semmiről, az Kriptomán leleményességének köszönhető. Ő ugyanis számított az időcsúszásra, épp ezért diktafonnal felvett nekem mindent, ami az alatt a tíz perc alatt hangzott, míg én a taxissal viaskodám.

Helyszíni szemle

Kertész Imre fogadtatása

Egy kies tavaszi délutánon, vakmerő módon a Könyvfesztivál második napján, kis számú érdeklődő előtt zajlott a Műcsarnokban a Budapesti Könyvszemle estje, amelynek Vári György tanulmánya kapcsán Kertész Imre életművének fogadtatása volt a témája.

Mélyfúrás

Írószervezetek minimálbéren

"...nem is lenne gond, ha nem minimálbéren lennének tartva az írószervezetek. Pont olyan összegeket adnak az oszd meg és uralkodj elve alapján, amiből még el lehet vegetálni, és jól egymásnak lehet esni, lehet veszekedni, hogy ki kapott 200 ezerrel többet, ami nevetséges és pitiáner dolog..."

Mélyfúrás

Nincs pénz, és nincs koncepció

A fenti címen a litera beszélgetéssorozatot közöl a kortárs irodalom jelenlegi helyzetéről. A sorozat elindítását egyrészt az inspirálta, hogy nemrég hozták nyilvánosságra az irodalmi szervezetek költségvetési támogatásának listáját, és nem épp tanulságok híján pár nappal ezelőtt zárult le a 74. Ünnepi Könyvhét. Hosszú évek óta irodalmi szervezetek, könyvkiadók, írók látják egyöntetűen kilátástalannak a helyzetet. "Nincs pénz, és nincs koncepció", az irodalmat "minimálbéren tartják", "Nem lehet ezt tenni a kultúrának egy olyan részével, mint az irodalom, amelynek Magyarországon évszázadokon keresztül meghatározó funkciója volt...", "Ennyire alulkezelni nem lehet egy ilyen jelentős részét a magyar kultúrának, főleg akkor nem, ha az embernek állandóan veri a fülét az európai uniós bevonulás", "Rosszabb a helyzet az előző tizenhárom évben, mint a nagyon sötét vagy középsötét diktatúrák idején", "A gazdasági sorvasztás árt az ember erkölcsi tekintélyének" - mondják. A litera arra vállalkozott, hogy szóra bírja különböző irodalmi szervezetek elnökeit, a könyvszakma képviselőit nemcsak a bajokról és a problémák gyökereiről, hanem a lehetséges megoldásokról is. A megjelentetett interjúkat vitaindítónak szánjuk, tisztelettel várjuk a hozzászólásokat mind a litera e-mailcímén (válaszcikkek formájában), mind pedig a Fórum azonos című topicjában. Elsőként azt az Ünnepi Könyvhéten készült beszélgetést adjuk közre, amelynek témája a könyvkiadás honi viszonyai, a megkérdezettek: Háy János, a Palatinus és Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó munkatársai.
     

Helyszíni szemle

Nyelvhúspörkölt pityókával, szívvel, zöldkörettel

Dumpf Endre, az Őszológiai gyakorlatok narrátora valamiképp Sárbogárdi Jolán-szerű figura, mondta a szerző, bár Jolánt sosem ismerte ki teljesen, míg Dumpfot mintha kezdené. Csak remélhető, hogy ez a fajta kiismerése a figurának nem hat majd a korábbi interjúban jelzett folyamattal azonos irányban a szerzői unalomhoz, s hogy Parti Nagy Lajos ez esetben nem teszi félre az Őszológiai enciklopédia tervét.
     

HELYSZÍNI / RIPORT

JAK-HAJÓ VI., CSATLAKOZÁSOK

Parti Nagy Lajos az Aviatikus vers Keés Aranka Máriához című "valódisítvány"-nyal búcsúzott: "… Ki voltam, aztán újra nincsek / hadd szakítok egy kósza tincset, / hogy aztán végső búcsút intsek. / mert embert ember meg nem érti, / csak béklyózza és nehezéki./ Én, elrontója semmi jónak, / hadd fussak inkább néki, néki, / s röppenjek el, mint lebukó nap."
     S a nap tényleg lebuk, a látóhatár szélén, természeti kabuk-i. (Bocs.) Választását talán csak egyetlen sor nem igazolta, melynek helyes artikulációja az élőbeszéd folyamatában némi nehézséget okoz, s ez a nehézség neki sem volt könnyebb: "Vadabb tempó a falatom/ nem kuglóf, aztán kakaó". De ily klasszikus fonetikai cacemphatont is ritkán hall az ember versben, megérte.
     

A litera hangja

DIA: Vetítés

Elképzelni: ott lógnak ők éppen hatvanketten, megannyi digitális halhatatlan, a Petőfi Irodalmi Múzeum falán (ja, Petőfi sem halhatatlan, biztos az örökösök tettek keresztbe); ott lógnak a falon, a kései Scheiber Hugó modorában; ott lóg mindenki Bertha Bulcsútól Esterházyn és Nádason át Tersánszky Józsi Jenőig - mínusz Ady, Krúdy, Móricz és Anettka - és mosolyog, mosolyog, ahogy csak egy halhatatlan tud, tökén méretes babérkoszorú, hóna alatt az örökre előfizetett Népszava meg az ingyenes internet-előfizetés.

Nagyvizit

Aki hatszor halt meg

Legendásan nehéz természetű ember: szép kihívás, komoly teljesítmény jóban lenni vele. Kemény, konok, öntörvényű és következetes - paraszt-ősei lehettek ilyenek. Élete és köl­té­szete nem idomult és nem alkalmazkodik senkihez. Soha nem keresett, pártfogókat, tár­­sakat, szövetségeseket. A hatvanas évek végétől a saját útját járva lett legnagyobb kor­társ költőink egyike. Ha van vonzó feladat, hát ez az: megnézni, mi rejlik az érdes fe­lü­let alatt; felidézni e váltásokban gazdag pálya fordulópontjait. Megpróbálván megér­te­ni többek között azt is: hogy van az, hogy noha szerepe az újabb magyar költészetben minden bizonnyal korszakos, neki - Petrivel és Tandorival szemben - nincsenek követői, ta­­nítványai, epigonjai. Meg hogy miért publikál újabban magyar folyóiratokban ango­lul. A litera két ütemben - a Művészetek Völgyében, egy pódiumbeszélgetés alkalmával, majd Szajlán - tett erre kísérletet.

Kedvenc könyvem

Itt vagyok, és ezt tudom

Galkó Balázs színész két legfőbb kedvence József Attila és Hrabal. Körülbelül ezer-ezerkétszáz verset tud fejből, de sosem ül le tanulni őket. Ha nem lenne költészet – mondja József Attilával szólva –, a világ gyémánttengelye görbülne el. Nincsenek fennkölt tervei, azért mond verset, mert itt van, és ezt tudja…

Kérdez-felel

Örömből írni

Kertész Imre a szigligeti "meseszigeten", kedves alkotóhelyén adott interjút a fiatal íróknak. A József Attila Kör irodalmi táborában 2004. augusztus 26-án elhangzott beszélgetés szerkesztett formájának első felét tesszük most közzé. A folytatást a JAK honlapján olvashatják.

Helyszíni szemle

Az utolsó augusztusi hétvége

A nyár nem kényeztette el az irodalmi rendezvények iránt érdeklődőket, annál több fesztivál, rendezvény várta viszont őket mind vidéken, mind a fővárosban. A Művészetek Völgyének eseményeiről, a Sziget irodalmi rendezvényeiről és a Csalánleves Fesztiválról a litera látogatói is olvashattak. Az utolsó augusztusi hétvégén azonban több irodalmi program is zajlott egyszerre.

Helyszíni szemle

Garaczi László forgatókönyvíró szemináriuma Szigligeten

A József Attila Kör szigligeti nyári irodalmi táborában rendszeresen lehetőséget teremt arra, hogy a prózaírás, a versírás, a kritikaírás iránt érdeklődők egy szemináriumvezető segítségével kicserélhessék egymással tapasztalataikat. 2004-ben a prózaírói szemináriumot Dalos György, a versíró szemináriumot Schein Gábor vezette, a műfordítói szemináriumot Barna Imre. Idén forgatókönyvírói szemináriumot is szerveztek, a szeminárium vezetője Garaczi László volt. Az alábbi összegzést a szeminárium egyik résztvevője, Harangi Andrea írta.

Helyszíni szemle

Böjti bál

Nehéz bejutni a Gödörbe. Egy vampnak talán nem, de egy közönséges földi halandónak, aki mások szerint nem vampol oda, annál inkább. A vamp nem magyarázkodik, nem néz kérdően a jegyszedő fiúra: "itt van jegyem félretéve, kérem?" A vamp jön, feltartóztathatatlanul. Megjelen. Nyomot hagy maga után. Olvas, ír. Legfőképpen ír.

Helyszíni szemle

Számon tartják

Míg az összes országos rádió-és televízióadó azzal volt elfoglalva, kik tartották számon, ki mit telefonozott, s mikor, miért, kinek, addig a Goethe Intézet az egymásra figyelésnek egy másik módszerét részesítve előnyben a József Attila emlékév kapcsán Németországban megjelent kétnyelvű válogatáskötet bemutatójának adott otthont rendezvénytermében.

Mélyfúrás

Mi éri meg egy közösségnek?

"Egyszerű, célszerű, tárgyilagos egyeztetéseket kellene tartani a teendőkről. (...) A kérdést úgy kell felvetni, hogy egy közösségnek mi éri meg, miből mi lesz, mennyit ad, mennyit kap, mit ad érte, és akik ezt a mérleget elkészítik neki, úgy kommunikáljanak vele, hogy tényleg lehessen érteni, lehessen róla helyesen gondolkodni."

Mélyfúrás

Lépcsőzetesen lefelé...

"Nem tudom elhinni, elfogadni, hogy csak ennyi pénz van az irodalomra! Ennyire alulkezelni nem lehet egy ilyen jelentős részét a magyar kultúrának, főleg akkor nem, ha az embernek állandóan veri a fülét az európai uniós bevonulás. (…) Csak két dolgot tudok elképzelni, hogy kevesebb pénz van, mint ahogy elképzeljük, vagy egyenlőtlenül és igazságtalanul osztanak el pénzeket a magyar kultúrán belül."

A litera hangja

Zeng!

Kedvenc könyvem

"Az embereknek nem kell a művészet"

Az igazat megvallva engem a szépirodalom önmagában nem érdekel annyira. Én képekben gondolkodom, nem történetekben. Sokáig küzdöttem ezzel, de így van. (...) Történeteket nem olvasok már, túl gyors egy kép egy történethez képest, és én túl gyors lettem. Egy nagy regény nagy torta, amit végig lehet ízlelgetni, sok szeletből áll: az engem nem vonz.

Helyszíni szemle

III. Európa Fórum - Európai Írókongresszus (EWC)

Az Európai Írókongresszus (EWC) Budapesten ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A konferencia zárásaként a József Attila Kör (JAK) Irodalmi Egyesületet felvették a European Writers' Congress tagszervezetei sorába. A résztvevők Budapesti Határozatukban többek között azt is elfogadták, hogy bizonyos német szerzői jogi dokumentumok mintájára történő szerzői jogi szabályozásokat kell meghonosítani szerte az európai jogrendekben.

Helyszíni szemle

III. Európa Fórum - Európai Írókongresszus (EWC)

A Fővárosi Szabó Ervin KönyvtárAz Európai Írókongresszus (EWC) Budapesten ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A konferencia zárásaként a József Attila Kör (JAK) Irodalmi Egyesületet felvették a European Writers' Congress tagszervezetei sorába. A résztvevők Budapesti Határozatukban többek között azt is elfogadták, hogy bizonyos német szerzői jogi dokumentumok mintájára történő szerzői jogi szabályozásokat kell meghonosítani szerte az európai jogrendekben.

Helyszíni szemle

Írásból megélni?

Magyarországon, szakmai körökben elsősorban a European Writer's Congress alelnökeként ismerik Hans Peter Bleuelt, aki világszerte népszerű tudományos kötetek szerzője is, többek között A tiszta kezű birodalom - A szexualitás elmélete és gyakorlata a Német Birodalomban című, nagy sikerű munkáé. Bleuel, aki a napokban Budapesten tartott EWC-konferencia egyik fő vendége volt, ez év augusztusában látogatást tett a József Attila Kör szigligeti alkotótáborában, ahol a siker természetrajzáról és az írói érdekképviseletről beszélgettünk vele.

Helyszíni szemle

Az irodalom jövője

Időről időre elhangzanak az irodalom jövőjére vonatkozó kérdések, és a rájuk adott válaszok különösképpen borúlátók akkor, amikor széles körben is megtapasztalhatóvá válik egy-egy új kommunikációs eszköznek - mint a filmnek, a rádiónak vagy a televíziónak - a hatása.

Aktuál

Az Édes Anyanyelvünk pályázat eredménye

Hiller István kulturális miniszter az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk küszöbén, 2003. október 13-án 100 millió Ft összdíjazású pályázatot hirdetett az anyanyelvünk ápolására, megőrzésére és méltó közvetítésére.
A pályázatok beadási határideje 2004. január 22., a Magyar Kultúra Napja volt.

Kérdez-felel

Ez egy vidám regény tulajdonképpen

Bánki Éva irodalomtörténész, a Palimpszeszt szerkesztője, világirodalmat tanít a Károli Gáspár Református Egyetemen. Eddig kizárólag verseket publikált. A Magvető Kiadónál 2004 elején megjelent Esőváros című regénye két felvidéki paraszt-família XX. századi történetét meséli el.

Helyszíni szemle

Amerikai barát(ok)

Maistro Castro már vendégeskedett nálunk két évvel ezelőtt, amolyan munkakiránduláson, ideiglenesen itt tartózkodva, a kortárs magyar költészet fordítójaként. A kortárson túl József Attilát amerikanizál most éppen Gyukics Gáborral duóban, jól bevált párosuk a felolvasáson is demonstrált: Castro egyik versét angolul és magyarul, versszakonként váltott nyelven adták elő.

Kérdez-felel

"Azért jönnek, hogy gyakoroljanak"

Már két évtizede rendezi meg minden nyáron a József Attila Kör a Műfordító tábort. Idén a szervezők új helyszínen, Szentendrén várták a kortárs magyar irodalom külföldi fordítóit. A tábor egyik rendezőjével a műhelymunkáról és az előkészítésről beszélgettünk.

Mélyfúrás

A 400 forintos leütés

Érhet egy néhány oldalas novella akár 10 millió forintot? A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) százmilliós Édes anyanyelvünk irodalmi pályázata ilyen "álomhonoráriummal" kecsegtette a győzteseket. A kiírást követő folyamatos polémia, a fenyegető bojkott és az elbírálás nehézségei ellenére április végén kiosztották a díjakat, és az NKÖM már újrázni készül. Várhatóan ősszel indul az Édes anyanyelvünk második köre. A litera írása a zsűrizés folyamatát, a kiválasztás körülményeit mutatja be.

Helyszíni szemle

Szextett Összes

A József Attila Kör irodalmi egyesület és a Műcsarnok közös szervezésében 2001-től 2004-ig rendezett kritikai szériában hat hatosfogat vitázott öt-öt alkalommal (illetve két extra beszélgetésen újabb tizenketten).

Külszíni szemle

A magyar irodalom jelenléte Spanyolországban

Mint e tanulmány szerzője, el kell mondanom, nagyon büszke vagyok arra, hogy Mercedes Monmany, kritikus - a spanyol kiadói világ és a közép- és kelet-európai irodalom kitűnő ismerője - ugyanarra az elemzésre alapozta véleményét mint jómagam. Az utóbbi években három faktor befolyásolta a magyar irodalom spanyolországi jelenlétének változását: Frankfurt (ahol a 1999-es könyvvásáron hazánk volt a meghívott ország), a "Márai-jelenség" és Kertész Imre Nobel-díja. Mercedes Monmany értékelése szerint jelenleg a magyar irodalom kitüntetett helyet foglal el a Spanyolországban fordításból kiadott művek között, akár olyan irodalmakkal való összehasonlításban is, mint az olasz.

Nagyvizit

Sokan vagyok

Hogy hány autentikus arccal rendelkezik: felsorolni is tereh… Szellemi életünk, a kortárs magyar irodalom legszínesebb egyénisége, alighanem: avantgárd hangköltő és komoly egyetemi tanár, esztéta és műfordító, russzista és esszéista, közíró és lapszerkesztő, emlékezetesen gazdag s provokatív kritikusi múlttal. A litera estjeinek gyakori vendége, lévén a legnagyobb hatású színpadi előadók egyike. És – nem utolsó sorban – kiváló beszélgetőtárs: enyhén szólva nem kell harapófogóval, vért izzadva kihúzni a szavakat belőle annak érdekében, hogy e tartalmasan sokszínű életmű és személyiség közelébe férkőzhessenek az arra kíváncsiak.

Helyszíni szemle

Költők a hegyről

Május 18-án a Parnasszus-könyvek sorozat keretében mutatkoztak be könyveikkel Lárai Eszter, Novák Valentin, Payer Imre és Vörös István. A MU Színházbeli beszélgetést, amely nem volt ment sem az indulatoktól, sem a félreértésektől, Mészáros Sándor vezette.

2flekken

Női papucsok

Végellel és Tolnaival is ez a baj. Vagyis nem ez, mert ők nem úgy zsidók, csak részesei valaminek. Különben sem élnek itt. Vagyis itt élnek, de nem eleget. Vagy ha eleget is, nem úgy, ahogy kell. Vagy ha mégis, zagyva kozmo-szoclib multikulti anti-lokálpatrióták, szóval nem tisztelik a magyar falut, a magyar embert, hanem. Az ugyanis sose derül ki pontosan, hogy mi velük a baj, de valami baj mégiscsak van velük (zsidók, zsidóknak látszó tárgyak ők, na, monggyuk má’ ki, s összeesküvők is pluszba).

Helyszíni szemle

A Magyar Irodalmi Díj átadása

Ma este adta át negyedszer a Magyar Irodalmi Díjat a Magyarország Európában Alapítvány. A korábban Esterházy Péternek, Bodor Ádámnak és Balla Zsófiának, valamint Szilágyi Istvánnak, s tavaly Rakovszky Zsuzsának ítélt díjat Parti Nagy Lajos bizonyos értelemben elsőként nyerte el.

Bibliográfia

Tóth Krisztina válogatott bibliográfia

Kötetei:
Őszi kabátlobogás (1989)
A beszélgetés fonala (1995)
Az árnyékember (1997)
Porhó (2001)
A londoni mackók (2003)

Nagyvizit

Tóth Krisztina: A dallamok alatt

Militáns utcanevek között keresgéljük a megváltó Stróbl Alajost. Csupa harcászati szakszó: ez valami hadügyi telep lehet. Nehezen passzol a mai magyar irodalom egyik legszelídebb szerzőjéhez, ám bent, a lakásban már teljesen adekvát környezet fogad. Megnyugvással telepszünk le: a falak közti intim tértől vadidegen a háború szelleme, noha - tesszük hozzá - a szerszámokkal, hatalmas ablaktáblákkal teli tetőtéri műhely láthatóan komoly, egyszemélyes küzdelmek terepe. A párizsi éhezéstől a "szép kis pofikán", s egy tetovált könnycseppen át a szenvedélyek domesztikálásáig sok mindenről szó esik - beleértve azt is, hogy álló fasszal szerelmes verset írni nem lehet, na meg hogy milyen az, mikor a költőnőt úgy fogadják: "megjött az üveges". - Nagyvizit Tóth Krisztinánál.

Kérdez-felel

Egy tanácstalan Márai-díjas író

Az eddigi könyveimet egyes-egyedül a név köti össze, de például szinte semmiben nem hasonlítok már arra az emberre, aki A tűzoltóparancsnok szomorúságá-t írta, és mit mondjak, nem is szeretnék. Az élet az egyáltalán nem köti össze őket, inkább szétválasztja, szétforgácsolja. Életrajzi adatok a probléma feloldásában nem segítenek. A magam részéről teljesen tanácstalan vagyok az ügyben, hogy a könyveimet ki írta, kik írták.

Helyszíni szemle

Felhőkarcoló, varázsütés

Mazsoláznak a szervezés, az akció érdekességeiből is. Garaczi László plakátját megrongálták, a szerző nevét valaki áthúzta piros filctollal, és József Attila nevét kanyarította a nyíl mögé. Ki volt az találva, elképzelem ahogy Garaczi cinkos mosollyal ráfirkál a saját plakátjára, szerintem ő csinálta, direkt. Közben rátérünk a programra: lesz film, "sznoboskodó játék" csellóval, dj-vel és a 110 vers közül a Litera olvasók több ezer szavazatával kiválasztott 20 vers hangzik fel Galambos Péter és Parti Nóra tolmácsolásában.

Helyszíni szemle

Összességében

A Szextett kritikai rendezvénysorozat, mely a József Attila Kör és a Műcsarnok közös szervezésében zajlott 2001-től 2004-ig, egy időre elbúcsúzott közönségétől. Nagy Gabriella, a rendezvény szervezője elmondta, úgy érzik, hogy mint mindennek, ennek a sorozatnak is szüksége van a megújulásra. Remélik, hogy később talán újraindíthatják, de mindenképpen változtatni akarnak rajta némely tekintetben: hogy ez a némely tekintetben mit takar, arra nem tért ki.

Helyszíni szemle

Képképzés

A József Attila Kör hagyományos nyárvégi táborának csütörtöki vendége Nádas Péter volt, akivel Ágoston Zoltán beszélgetett pályájáról, írásairól. A Szigligeten elhangzott beszélgetés szerkesztett, teljes változata a Jelenkor téli számainak valamelyikében olvasható majd, az alábbi helyszíni beszámoló második részében ebből olvashatnak részleteket. Október elején a Litera ellátogat Nádas Péter otthonába Gombosszegre, s kiül a sokat fényképezett körtefa alá. Az itt készülő beszélgetést a Nagyvizitben olvashatják majd.

Visszaszámolás

Kertész Imre tizenegy hónappal azután, hogy a Svéd Királyi Akadémia neki ítélte az irodalmi Nobel-díjat, újabb regényt írt, a Felszámolást, melynek közönségbemutatója szeptember tizedikén este hét órától lesz a Radnóti Színházban. A regényt a korábban trilógiaként emlegetett regények negyedik részeként aposztrofálják a kötet előzetesei. A Felszámolás délelőtti sajtóbemutatóján a litera is jelen lesz. Az alábbi írás a Nobel-díj sajtóvisszhangjának szubjektív szempontrendszer alapján elvégzett feldolgozása.

Helyszíni szemle

Hatan a Felszámolásról

Nem csak a beszélgetők, hanem - mint megtudtam - a nézők jelentős része is először jött szextettelni. Az új arcokat nyilván Kertész neve hozta be, s feltehetően az a várakozás, hogy itt most majd jót dumcsizhatnak vagy legalábbis bármikor aktualizálható irodalmi pletyka-paneleket szedhetnek össze arról - tisztelet a kivételnek -, hogy egy Nobel-díjasnak szabad-e ilyen művet írni, vagy éppen pont ilyen művet szabad írni.Selyem Zsuzsa, a beszélgetés moderátora azonban alapjaiban zúzta össze ezeket az illúziókat.

Mélyfúrás

Támogatás, fenntartás, finanszírozás

A rendszerváltás óta jószerével nem történt érdemi, rendező lépés sem a kultúra egészére, sem (és sőt) az irodalomra vonatkozóan. Az irodalom különböző területeinek összehangolt támogatására, finanszírozására és fenntartására több mint egy évtized óta a mai napig nem készült el semmiféle koncepció, sem az előző, sem az azt megelőző, sőt a mostani kormányzat sem jutott el még odáig sem, hogy leültesse az irodalom képviselőit, hogy e koncepció megszületéséhez elkezdődjenek az érdekegyeztetések, viták.

Mélyfúrás

Érted olvasok, nem ellened

Mit jelent az irodalmi siker? A limuzinból kikászálódó híres íróra magukat rávető, az ő arcával díszített pólóban pompázó tizenévesek tömegeit? Bölcsen üldögélő és csendesen pöfékelő szakemberek elismerő mosolyát? Rengeteg pénzt? A litera utánajárt.

A litera hangja

A lóvé körül

Ha csak annyi eredménye lesz az NKÖM által kiírt, komoly viharokat keltő százmilliós pályázatnak, hogy felébredtek téli álmukból a legfontosabb írószervezetek, már megérte az egész. Hiller István elemi erővel feltámadt pénzosztó hajlama eleddig példátlan összefogást eredményezett: az ÉS-ben és a literán a múlt pénteken közzétett jogos tiltakozás a régóta áhított szakmai érdekvédelem röpke másfél évtizedet késett, reményteli nyitánya lehet.

Külszíni szemle

Zsugorodik a szalonna...

Az a szép nagy mediterrán ország, ahol élek, csapda lett számomra. (...) én vagyok az egér az egérfogóban. Wittgenstein szerint a filozófus feladata az, hogy az egeret kiszabadítsa. Hebbel azt mondja, az egér feladata, hogy megegye a csalinak odarakott szalonnát. És én most eszegetem a szalonnát – ez az én témám. Tolsztoj azt mondta, hogy az isten "hosszú“. József Attila viszont: az isten hosszú, de a szalonna rövid.

Helyszíni szemle

"...de azért jobb, ha tudjátok..."

Művészet és hatalom - A Kádár-korszak művészete címmel rendezte meg idén új helyszínen a József Attila Kör a tanulmányi napokat. A Petőfi Irodalmi Múzeumban húsz-huszonöt hallgató nézett szembe a múlttal és az előadókkal, de ez a családias hangulat előnyére vált a konferenciának, melynek előadásait remélhetőleg publikálja majd a fiatal írók köre.

Mélyfúrás

Minden megvan?

Jókora felzúdulást keltett irodalmi szakmai körökben az NKÖM tavaly októberben megjelent nagyszabású, irodalmi-nyelvőrző pályázata - elsősorban az elnagyolt feltételek, illetve a hazai támogatásokhoz mérten hatalmas összegek miatt. A tiltakozást követően a minisztérium jó néhány ponton megváltoztatta a kiírást, így az írószervezetek vállalták, hogy – kifogásaik fenntartása mellett – részt vesznek az elbírálásban.

Helyszíni szemle

Jóleső dekadencia

Mintha a hetvenes-nyolcvanas évek underground koncertjeinek díszletei közé csöppentünk volna, s mivel szemlélőből nem hiányzik a fogékonyság e feelingre, tulajdonképp egész kellemesen érzi magát. Még az a másik tizennyolc néző sem zavarja, akik a beszélgetés vagy az ismeretség okán, esetleg csak egy jó pofa sör reményében kikötöttek itt egy estére. Sőt. Jelenlétük meghittebbé teszi a szobányi helyet.

Külszíni szemle

A magyar irodalom Amerikában

"…a Nobel-díj híre valahogy nem jutott el Amerikába. A legintelligensebb könyvesbolti eladó sem tudja, kicsoda Kertész. Az is elképzelhető, hogy az amerikaiak csak magukkal, saját íróikkal és sikereikkel vannak elfoglalva. Ám ugyanakkor, mikor Szymborszka lengyel költőnő kapott Nobel-díjat, tele voltak vele a lapok. Könyveit pillanatok alatt szétkapkodták…"

Helyszíni szemle

Az amerikás magyar

Egy ilyen indíttatás mellett, hozzátéve, hogy magam is voltam Gyukics vendége, még mikor a nyitott estek az ország más tájain kerültek megrendezésre, azon szorongtam, hogyan tudom majd kiküszöbölni, hogy ne legyek cinikus, ironikus és fennhéjázó, mert ezeknek a szép magyar tulajdonságoknak az előhívására, lássuk be, könnyen hajlik a lélek.

Helyszíni szemle

Mindentudás vagy minden tudás?

A Mindentudás Egyeteme 3. kötetének rendhagyó bemutatóját tartották meg november 30-án 11 órától a Millenárison. A rendezvényt több értelemben is rendhagyónak szánták: részint a kötetet már a bemutató előtt megvásárolhatták az érdeklődők, hiszen második hete látható a könyvesboltok polcain, részint ez alkalommal nem a stáb egy tagja mutatta be az új könyvet, hanem Kepes Andrást kérték meg rá, hogy bírálja meg eddigi munkájukat: ennek ő, részben, eleget is tett. Részben, hiszen sok tekintetben nem talált bírálni valót a kezdeményezés könyv formátumot öltött verziójában.

Külszíni szemle

Prágai tél

"Prága felébresztette szunnyadó ösztöneimet. Az egyik kávéházban, ahol egy könyvtárnyi folyóirat volt a füstnek és beszélgetésnek szövegkörnyezete, ott állt Patrik a pultnál füves cigit tekerve, s mikor rám mosolygott, újra kiszínesedett döglötthal-szürke világom, mint Picasso szobája, mikor a finn dizőz aurája járta…” Prágában és más cseh városokban (Olmütz, Pilsen) "poezie z ptaci perspektivy” címen költészeti rendezvénysorozat zajlott a cseh totem.cz internetes kulturális magazin szervezésében, többek között a prágai Magyar Kulturális Intézet részvételével.

Helyszíni szemle

Huszad

Mozgalmas másfél óra elé nézett, aki vállalkozott rá, hogy részt vegyen az Irodalomtudományi Intézet monumentálisra sikerült könyvbemutatóján: november 17-én 11 órától az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársai húsz kötetet mutattak be a sajtó képviselőinek az Intézet Eötvös Könyvtárában. Elsőként Veres András beszélt a Literatura folyóirat 2004/3-4. számáról, amely a Hollandiai Magyar Kulturális Évad tiszteletére angol nyelven is megjelent.

Helyszíni szemle

Sorsunk mind össze van torlódva

2004. november 10-én mutatták be a Szlovák Intézetben Závada Pál regénytrilógiájának harmadik részét, A fényképész utókora című regényt. A bemutatón részt vett a szlovák Pen Club elnöke, a regényt méltatta Radnóti Sándor esztéta, a regény keletkezésének kérdéseiről a szerző beszélt, aki Balogh Judittal együtt részleteket is olvasott fel a kötetből.
Závada Pál új színdarabjának (Diófák tere, avagy Szólj anyádnak, jöjjön ki!) ősbemutatója november 12-én pénteken este héttől lesz a Szolnoki Szigligeti Színházban, a regényről és a darabról november 14-én fél tiezengytől a Madách Színház Művész-szalonjában beszélgetnek a szerzővel.
Az itt olvasható írás Radnóti Sándornak a Szlovák Intézetben felolvasott méltatása.

2flekken

A forró irodalom

Szóljunk már bele abba, hogy ki mibe szólhat bele. A publicista e tekintetben ritka madár, ezért van a véleményoldal, de könnyedén pórul járhat, ha folyton csicsereg, mert hülyeség ellen senkit sem lehet beoltani.
Mert volt ez a projekt, amelyet jobb híján Felvilágosodás név alatt ismerünk, és olykor egyes módozatai nagyon-nagyon csúnya véget értek. Mindenesetre a nyugati kultúrában máig van egy fontos hozadéka, az, hogy az a szabadság elvén és az egyház és az állam, a politika szétválasztásán alapul.

Helyszíni szemle

A tizenhetes szoba

A Felszámolás és a Kaddis kapcsolatát firtató kérdés elől a szerző kitért: nem érzi olyan erősnek a két regény közötti kapcsolatot, mint az a kritikákban megfogalmazódott. A főhősnek választott név önkényes név, mondja, nem Beckett-et takarja. Molloy című regényére hivatkozik (1950), a regénykezdet és regényzárlat ellentmondásának frenetikus erősségére, ezért választott a regény élére Beckett-idézetet.

2flekken

Egy csók - visz- szája

A júliusi Holmi, mint a nemrégiben írt Litera-naplómban már szóltam róla, sokadszorra ismét Petri költészetével foglalkozik, említettem Arató László egészen ragyogó tanulmányát, amelyben a szerző egy korai verset elemez, alighanem Petri egyik legkidolgozottabb, legkoncentráltabb és roppantul rétegzett darabját, a V.Sz-hoz című verset.

Helyszíni szemle

Tokaji, de nem a bor, mi az?

Vasy Géza, az egyik szervező úgy fogalmazott, "az is célja volt az írótábor szervezőinek, amikor e témakör mellett döntöttek, hogy felhívjuk a minisztérium, a hivatalok és persze a társadalmi szervezetek, alapítványok figyelmét arra, magyar irodalmat - beleértve a klasszikusokat és a kortárs irodalmat is - csak úgy szívszerelemből nem lehet terjeszteni, nem lehet jobban megismertetni Európában".

Helyszíni szemle

Őssejtek a füvön

Eredetileg már háromtól itt kellett volna üldögéljek, hogy meghallgassam Mérő László előadását a Változó emberi gondolkodásról. Bizisten idejében el is indultam a batikolással egybekötött gombfociversenyről - ahol csupán alkalmi ismerőseim kedvéért időztem ámde nyertem egy lemosható tetoválást - de aztán eltérített az Európa Kiadó főpróbája, ott ragadtam, majd loholtam. Remélem, megbocsát a bliccelésért kedvenc hazai matematikusom.

Helyszíni szemle

Lázadó kamasz?

Tizenöt éves a József Attila Kör. Az alkalom kínálta magát: megünnepelni a születésnapot, kiosztani a megpályázott és elnyert támogatásból létrehozott JAK-díjat, s fellelkesíteni a JAK-tagokat, hátha nagyobb számban jelennek meg a legközelebbi közgyűlésen. Hiszen érdekes témákról kell majd szót ejteni április 8-án, többek között az Irodalmi Kerekasztal további munkájával kapcsolatban is.

Aktuál

Menyhért Anna beszéde a JAK-évfordulón

Menyhért Anna, a József Attila Kör elnöke a szervezet 15 éves fennállását ünneplő rendezvényen értékelte a szervezet tevékenységét. Kitért az Édes Anyanyelvünk pályázat ellen általuk - a Szépírók Társaságával közösen - kezdeményezett tiltakozásra és az ennek kapcsán elindult tárgyalássorozat nehézségeire.
Korábbi dokumentumok az Aktában.

A litera hangja

Még egy szó Döbrenteiről

Nem akarok dicsekedni, más tollával ékeskedni, de aggodalma úgy két hete bennem is felmerült: hogy tudniillik nem fogja-e épp a közös, demonstratív kilépésünk megemelni, tényezővé avatni az amúgy jelentéktelen költőt, jegyzetírót és szónokot - nem fog-e majd éppen ez az akciózás az egyébként minimális szerepén és hatásán messze túlmutató jelentőséget tulajdonítani neki.

Aktuál

Akta

A litera új, Aktuál rovatában közzéteszi az elmúlt hónapok irodalmi-közéleti fejleményeivel kapcsolatos riportokat, híreket, véleményeket, felszólalásokat és nyilatkozatokat. Az érintettek és az érdeklődők hozzászólásait a témával kapcsolatos fórumainkba várjuk.

Mélyfúrás

Lovagi torna

Veszélybe került az irodalom és az állam viszonyának szabályozásával foglalkozó Irodalmi Kerekasztal Döbrentei Kornél januárban, a Tilos Rádió elleni tüntetésen elmondott beszédét követően. Kérdéses, hogy együtt akarnak-e működni az írószervezetek, miután ilyen élesen megmutatkoztak a különbségek.

Külszíni szemle

A zágrábi Interliber Könyvvásár magyar programja

November 11-én, kedden kezdődik Zágrábban a négy napig tartó Interliber Könyvvásár, amelynek egyik kiemelt jelentőségű eseménysorozata a Magyar Napok.
     "A közös szellemi örökségről korszakokon keresztül mintha megfeledkeztünk volna. (…) A XXI. század elején pedig a jelenlegi jó szomszédság – kitűnő politikai és gazdasági kapcsolatok, kölcsönös rokonszenv – ellenére mintha szinte ismeretlen volna egymás kultúrája. Kevés a horvátból fordított magyar mű, alig olvasható valami horvátul a magyar szellemi élet kínálatából" - szól a könyvvásár magyar programjaihoz született bevezető.
     Zágrábból, az Interliber Könyvvásárról Mann Jolán tudósítja majd a literát.

Helyszíni szemle

Eörsi gyűlés

Egy szerkesztőtől elvárható alapossággal készült és az Egy szöveggondozó feljegyzései címmel olvassa fel ismertetését. Ebben szó esik saját karrierjének kezdetéről, a lektorok sanyarú sorsáról, kiknek munkája a csillagászati fényképezéshez hasonlít, s a még szövegebb szövegről, ha van ilyen. Mindezt Kálmán C. György "hemzsegő helyesírási hibákat" felrovó észrevételeinek visszaverésével színesíti. Irodalmi szurkapiszka.

Helyszíni szemle

Móricz Zsigmond világai

Az emlékülést megnyitó Angyalosi Gergely, az intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályának vezetője bevezető szavaiban ismertette a szervezők szándékát, amely szerint a tanácskozás célja nem elsősorban az emlékezés, sokkal inkább a Móricz-életmű újraolvasásából következő újraértelmezés - mert az író szerteágazó munkásságának korszerű megközelítésére a jubileum ugyan jó ürügyül szolgálhat, a Móricz-rekanonizáció igénye és aktualitása azonban az évfordulótól függetlenül is fennáll.

Aktuál

Koncert a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színházért

Mint arról korábban hírt adtunk, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház megsegítésére szerveztek akciót, hogy a romos színházépületet a beregszásziak fel tudják újítani, s így méltó játéktérhez jusson a magyar színházi megmérettetéseken is szép eredményekkel szereplő társulat. A Republic zenekar és a Budapest Klezmer Band 15-én segélykoncertet ad Nyíregyházán a színház helyzetének javításáért.

Helyszíni szemle

Mi köze a fűnek a betonkeverőhöz?

Aki izgalmas vitára, egymást szellemesebbnél szellemesebb érvekkel porig alázó kritikusokra vágyott, jobban tette, ha messzire elkerülte a József Attila Kör és a Műcsarnok közös szervezésű vitaestjét, és inkább valami más programot keresett magának erre a péntek estére. [...] nem is baj talán, hogy Tolnai Ottó Berlinben ragadt, és nem tudott részt venni a beszélgetésen. Ennyi egymástól független, mégis összecsengő, színes-szagos dicsérettel bárkit könnyű lenne zavarba hozni.

Tiszteletkör

Idén is megszervezte a József Attila Kör a JAK-hajót, melyen, a hagyományokhoz híven, vitorlabontót is tartottak: Kemény István és Tóth Krisztina mondták el, mit gondolnak a hajóról, a Dunáról, a vitorlabontásról és József Attiláról.

Flotillám

Idén is megszervezte a József Attila Kör a JAK-hajót, melyen, a hagyományokhoz híven, vitorlabontót is tartottak: Kemény István és Tóth Krisztina mondták el, mit gondolnak a hajóról, a Dunáról, a vitorlabontásról és József Attiláról.

Kovács András Ferenc kapta az idei Üveggolyó-díjat

Az Írók Boltja elismerését, az Üveggolyó-díjat a könyvesbolt munkatársai adományozzák minden évben egy-egy írónak, költőnek, akinek munkásságát, irodalmi tevékenységét, valamint a bolt dolgozóival való együttműködését is díjazzák.

drót

Születésnapi Irodalmi Szalon

16.30-tól kezdődött a Könyvfesztivál hagyományos záró eseménye, a Születésnapi Irodalmi Szalon, amely hagyományosan költőket, írókat, kritikusokat köszönt fel születésnapjuk alkalmából. A házigazda Tarján Tamás, és akiket köszönt: Faludy György, Szíj Rezső, Nemeskürthy István, Vitányi Iván, Beney Zsuzsa, Bertók László, Ferdinandy György, Tőzsér Árpád, Nyerges András, Tolnai Ottó, Alexa Károly, Ferenczes István és Pardi Anna.

drót

A PONT Kiadó könyvbemutatói

A PONT Kiadó az idei Könyvfesztiválra is több figyelemreméltó, értékes kötetet jelentetett meg.

drót

Megnyílt a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Aki követte az elmúlt két hónap híreit a literán, azt nem érheti különösebb meglepetésként, ha azt mondom, megnyílt a Könyvfesztivál. A Pátria teremben, az orosz díszvendégek standjával szemben, a díszvendég Paulo Coelho kiadóját (Athenaeum 2000) is magába olvasztó Líra és Lant standja mellett felállított színpad előtt három széksort vigyáztak óvón a decens kiskosztümbe öltöztetett hostess-lányok.

HÁTTÉR

Mi történt a magyar gyermekirodalomban?

Április 25-én, pénteken 11 órakor a Lehár Teremben a Móra Kiadó képviseletében Cs. Tóth János vezérigazgató mutatja be a kiadó fesztiválra készült újdonságait. A díjátadás azonban elmarad. Ez alkalomra készült blokkunkban azt vesszük számba, hogy mi történt illetve mi nem történt a gyermekirodalomban.

Száz éve született Vihar Béla

Vihar Béla 2008-ban lenneszázesztendős, ezért május 23-án a Budapest VII., Damjanich utca 26/B számú házon megkoszorúzták a József Attila-díjas költő emléktábláját. Az ünnepségen Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke koszorúzott, Kalász Márton beszéddel emlékezett meg, közreműködött Szabados Mihály.

A Könyvhét alatt hunyt el a Húsz óra írója

A Magyar Írószövetség tudatta, hogy 2008. június 6-án elhunyt Sánta Ferenc Kossuth-díjas író. Sánta Ferenc 1927. szeptember 4-én született Brassóban; regényeivel és novelláival keltette fel kora irodalmi érdeklődését, Az ötödik pecsét című paraboláját, Húsz óra című regényét és más alkotásait is megfilmesítették; 1973-ban kapta meg a Kossuth-díjat. Temetéséről később intézkednek.

Kósza mosodacsodák

Április 27-én fél kettőtől fél háromig került sor az IBBY Nemzetközi Gyerekkönyves szervezet díjátadójára: az idén több kategóriában is díjazottakat hirdettek. Kovács András Ferenc, Czigány Zoltán, Varga Katalin, Takács Mari és Schenk Borbála vehették át az elismeréseket.

gyerekkönyvek a fesztiválon

Szombaton is elkezdhetik

A fiatalabbak szombaton is elkezdhetik a könyvekkel és a Könyvfesztivállal való ismerkedést. Néhány lelkes gyermekkönyvkiadó elhatározta, hogy az idei Könyvfesztivál ne csupán a felnőtteké legyen – ezért rendszeres gyerekprogramokat szerveznek a gyerekeknek és szüleiknek az Árkád teremben, a Kongresszusi Központ alsó szintjén (a büfé mögötti folyosó, A24). Az ő programjaikról és más gyermekkönyves programokról naponta tájékoztatjuk olvasóinkat.

Kiosztották az Év Kiadója, az Év Kereskedője és a Budai-díjakat

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökhelyettese vasárnap (április 23-án) adta át 14 órától a Liszt teremben az Év Kiadója, az Év Kereskedője díjakat, a Budai-díjakat pedig dr. Mitnyan György, a XII. kerület–Hegyvidék Önkormányzatának polgármestere.

Versek szélcsendben

A József Attila Kör kortárs szépirodalmi sorozata, a JAK-füzetek költőinek felolvasása április 22-én délután kettőkor kezdődik Szélcsend címmel a Lehár I-es teremben.

Játék

Nyugat100-játék! - Eredményhirdetés

Köszönjük a rengeteg megfejtést. A helyesen válaszoló és szerencsés olvasók nyugatos könyveket, CD-t, esernyőt, táskát, pólót kaphatnak. - A nyerteseket emailben is értesítjük.

Elhunyt Bálint Ágnes meseíró

Az Esti mesét és a TV-macit, Böbe babát és Cicamicát, Mazsolát és Manócskát, Frakkot, Kukorit és Kotkodát kitaláló Bálint Ágnes, a 86. születésnapját egyetlen nappal túlélő meseíró hosszú, súlyos betegség után hunyt el.

Díjak

Szombaton adják át a Déry-díjakat

Idén hat alkotó részesül a Déry-díjban, melyet a magyar irodalom művelésében vagy népszerűsítésében kimagasló eredményeket elérő íróknak, költőknek, műfordítóknak ítél oda a kuratórium. Kiss Judit Ágnes, Ferdinandy György, Géher István, Keresztesi József és Viola József, valamint Renáta Deáková műfordító viheti haza az elismerést.

Megint tiszta szívvel Párizsban

A 2006/2007 során Franciaországban a Tiszta szívvel (A coeur pur) című, József Attila verseit feldolgozó zenés-irodalmi előadásból készült könyv és cd összeállítás október 6-án jelenik meg a Seuil gondozásában.

Első Magyar Versszínház, táncfilmes pályázat és magyar színdarabok Párizsban

A Momentán Társulat RögvEst Költészet című előadásának ősbemutatójával nyitja meg kapuit az Első Magyar Versszínház Budapesten.  A Magyar Versmondók Egyesülete egyúttal Guinness rekordot próbál felállítani tíznapos, megállás nélküli versmondással. Párizsban eközben négy magyar színdarabot is bemutatnak. valamint koreográfusok és írók számára táncfilmes forgatókönyvírói pályázatot hirdet a JAK és az Értékmegőrző.

„Az urgai fogoly”

Krasznahorkai László annak a generációnak egyik legjelesebb képviselője, amelyik fontos szerepet játszott a próza megújításában. Ma, október 7-én megjelenő új kötete kapcsán röviden bemutatjuk pályájának főbb állomásait.

Elhunyt Csiki László

Mára virradóra több éves betegeskedés után elhunyt Csiki László költő, író. Az 1984 óta Magyarországon élő, erdélyi származású szerző a kortárs magyar irodalom jelentős alakja volt.

Programoktól zajos a műkereskedők utcája

Az évente két alkalommal megrendezett Falk Miska utcai kulturális eseménysorozat, a Falk Art Fórum őszi kiadása szeptember 20-án a megszokott képzőművészeti és régiségekkel kapcsolatos rendezvényei mellett színházi és kivételesen egy építészeti programmal is várja az érdeklődőket.

Marno János is tanít!

Költői szemináriumot Marno János és Tóth Krisztina, prózaíróit Györe Balázs és Hazai Attila tartanak, drámaíróit Kárpáti Péter tart a József Attila Kör újrainduló íróiskolájában, ahova jelentkezéséhez minden jelentkezőnek csatolnia kell néhány művét is.

Elhunyt Németh G. Béla

Elhunyt Németh G. Béla, az irodalomtudomány kiemelkedő alakja pénteken. A Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a XIX. és XX. századi irodalom- és művelődéstörténet kutatója 83 éves volt. Németh G. Béla alapjaiban határozta meg a hetvenes években a magyar irodalomtudományt.

Szentendrei napéjegyenlőség

A Szentendrei Nyár záróeseménye, a 2006-ban civil kezdeményezésre elindult programsorozat célja, hogy Szentendre megmutassa sajátos értékeit a kultúra és a vendéglátás területén, s e napokon reggeltől éjjel két óráig igazi mediterrán élet várjon minden idelátogatót. A programokat a város kulturális intézményei, az itt élő művészek, civil szervezetek, az egyházak, a belvárosi üzletek és vendéglők tulajdonosai szervezik. Ugyanezen a hétvégén várja a performanszok és a nehézzene rajongóit a Művészetmalomban a X. Nemzetközi Performace és Nehéz zenei Fesztivál.

Re:Verse

A Re: Verse (azaz „Re: verssor/vers”, „újraverselés”, valamint „regarding verse” – „ami a verssort illeti”) a József Attila Kör műhelysorozata, amelynek célja a környező országok fiatal írói közti együttműködés, egymás megismerésének elősegítése. A műhelysorozat keretében minden alkalommal a régiónk egy országából hív meg a JAK 3-4 fiatal szerzőt, akik ugyanennyi JAK-os szerzővel 5-6 napon keresztül dolgoznak együtt, nyersfordítások alapján fordítva egymást az anyanyelvükre.

George Szirtes, PNL, női kritikusok és Takács Zsuzsa Szigligeten

Az idei JAK-tábor auguzstus 26-án kedden indul és augusztus 30-án szombaton tartják meg a záróbulit.

Az idei táborlakóknak is lehetőségük lesz rá, hogy szemináriumokon vegyenek részt: a költői szemináriumot Vörös István, a prózaíróit Garaczi László, a drámaíróit Kárpáti Péter tartja: kedden délután négytől, más napokon délelőtt tizenegytől rendezik meg ezeket (a drámaíró szeminárium szerdán dupla órával indul).

JAK-tábor Szigligeten

Huszadik alkalommal rendezi meg a József Attila Kör nyári alkotótáborát Szigligeten, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány Alkotóházában. A tábor az idén augusztus 26-tól 30-ig tart. A szemináriumokra előzetesen elküldött íással lehet jelentkezni.

Micsoda mélyszaka!

"Micsoda mélyszaka, egyedül mész haza, ma este mindenkinek van egy kis vérszaga" - dönög a fülbe a Mélyszaka cím hallatán, de hogy valóban így is lesz-e, ez csak akkor derül ki, ha szombat esténket a Merlinben töltjük a Spanyolnátha csapatával - s ha így tezsünk, az elővétellel 300 Ft-tal jobban járunk.

Ma temetik a századon átutazót

2008. június 13-án Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti sírkertben állami tiszteletadással temetik Fejtő Ferencet. Az író, történész, politológus június 2-án hunyt el Párizsban, életének 99. évében. Június 15-én Nagykanizsán családi körben búcsúztatják, ám a Szép Szó szerkesztője, József Attila barátja Budapesten kap örök nyughelyet. Korábban Zeke Gyula írását közöltük, most Petőcz András megemlékezését olvashatják.

Fejtő Ferencre emlékezik a József Attila Társaság

A József Attila Társaság megrendülten értesült arról, hogy tiszteletbeli elnöke, Fejtő Ferenc elhunyt. A Társaság Fejtő Ferencet saját halottjának tekinti, életműve előtti főhajtásként 2008. június 20-án 13 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében emlékkonferenciát rendez.

Elment az ÉS egykori főmunkatársa

Mezei András József Attila-díjas író, költő tragikus hirtelenséggel hunyt el a budapesti Szent János Kórházban május 30-án pénteken. 1930-ban született Budapesten. 1958-1992 között az Élet és Irodalom rovatvezetője, főmunkatársa volt, 1992-ben alapító igazgatóként vezette a Belvárosi Könyvkiadót, 1993-ban megalapította a CET című folyóiratot, melyet főszerkesztőként is jegyzett.

Kelet-európai Solitude hálózat

A József Attila Kör 2005 óta működik együtt a stuttgarti Akademie Schloss Solitude-del residency csereprogramjukkal, melynek keretében Magyarországról évente két író utazik három-három hónapra Stuttgartba, s hozzánk is két alkotó érkezik; a kelet-európai hálózat kiépítésére törekvő Solitude programban Bulgáriába Szlukovényi Katalin, Stuttgartba Tóth Krisztina és Kaszás Tamás képzőművész utazik majd. A programról és terveikről Lóránd Zsófiát kérdeztük.

Aki színésznőt szeretett

A költő születésének 125. évfordulója alkalmából országos programsorozat zajlik: Esztergom, Budapest és Pécs is részt vesz a természetesen Szekszárd-központú ünnepségsorozatban. A Babits-év a Pécs Európa Kulturális Főváros 2010 projekt részeként kapott támogatást.

Naplót vagy verset ír minden harmadik diák,

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) középiskolákban végzett reprezentatív felmérése jól mutatja, hogy a kamaszkor egyik kedvelt önkifejezési, önismereti formája az írás. Míg a lányok inkább naplót írnak, addig a fiúk az interneten blogot vezetnek a hétköznapokról. Az irodalmi személyek toplistáját Ady Endre vezeti, és a diákok valós olvasási kedvét jelzi, hogy nem csak az érettségi tételek alakjai jelentek a listán, hanem valós olvasmányélményeik szerzői is, mint például Dan Brown vagy J.K. Rowling.

Kieli nyílások

Szilágyi-Nagy Ildikó képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján Németországban, a Kiel melletti Salzauban 2008. május 29 és június 1 között. Első prózakötete Valami jó testnyílás címmel tavaly jelent meg a JAK-füzetek sorozatban a L'Harmattan kiadó gondozásában.

Bárkabúcsú AEGON-módra

A Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában következő estjére május 30-án pénteken este héttől kerül sor a Bárkában - ez az évadzáró rendezvény, mely egyúttal a Bárkától is búcsú: jövőre a sorozat várhatóan a Nemzeti Színházban jelentkezik. A búcsút méltóképp két művészházaspárral és egy kiváló zenésszel ünneplik: Alföldi Róbert vendége Szabó T. Anna költő és Dragomán György író, valamint Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós festőművészek és Barcza Horváth József, aki nagybőgőn játszik majd. Az ötletgazda és sorozatszerkesztő: Eszéki Erzsébet.

Távolban JAK sziluettje

Négy alkalommal tartanak irodalmi esteket a József Attila Kör fiatalabb és idősebb tagjai a helyi folyóiratokkal közös szervezésben a hónap elején. Komárom, Besztercebánya, Kolozsvár és Marosvásárhely egyaránt szerepel az úticélok között, a Hitel folyóirat pedig Kolozsváron szervez estet.

Keresztes róka és bagoly

Horogkereszteket festettek Fekete István mesehőseinek szobraira az ajkai csónakázó tónál lévő parkban - tájékoztatta a sajtót Takácsné Pósa Anita, az ajkai rendőrkapitányság szóvivője.

Táncórák kezdőknek és halandóknak

Grecsó Krisztiánnak nemrég új könyve jelent meg Tánciskola címmel, melyből az esten Seress Zoltán olvas fel részleteket. Sebő Ferenc népzenész, zenekutató pedig természetesen nemcsak beszélget, hanem muzsikál is est folyamán. A Képzett Társítások – AEGON-estek a Bárkában sorozat szerkesztője Eszéki Erzsébet.

A Költészet Napja – a kulturális sokszínűség jegyében

A Költészet Napján a rendezvényeknek se szeri, se száma: most néhány izgalmas akcióra és programra irányítjuk még olvasóink figyelmét: Leányfalun és Pesten is plakátok kerültek az utcákra, a József Attilától vett idézetekkel a várost beborító JAMC kiállítása ma nyílik és a holnap a Budapesti kamaraszínházba látogatók sem maradnak költemények nélkül.

24 óra, 24 vers

Április 11-én pénteken a Könyvesblogon is megemlékeznek József Attila születésnapjára: egy egész napon át minden órában egy-egy kortárs költő versét jelentetik meg az oldalon.

Versáradás

Április 11-e, József Attila születésnapja 1963 óta a Költészet Napja. E napon és környékén szinte minden rendezvényhelyszínen a költészeté a főszerep: cikkünkben néhányat ajánlunk a Költészet Napján tartott programok közül.

Egy repülőn Szabó T. Annával

Klasszikus és kortárs magyar költők köteteivel ajándékozza meg utasait a Magyar Költészet Napján a Lufthansa: a Magyarországról induló 15 járat valamennyi utasa választhat magának egy-egy kötetet, s néhányuknak a választásban Szabó T. Anna költő fog segíteni. Az akcióval kapcsolatos aviatikai és felhőtani versválogatását az irodalom rovatban olvashatják.

És nemzetközivé lesz...

2008. április 10–e és 13-a között rendezik meg a 6. Europoetica Nemzetközi Költészeti Fesztivált a Ráday utcában. A nemzetközi költészeti fesztivál az iowai íróprogram látogatóival, délszláv irodalmi találkával, Ingeborg Bachmannak szentelt délutánnal, költőnők felolvasásával, kiállításmegnyitókkal, egyéb programokkal.

90 év, félszáz dráma

Hubay Miklós drámaírót köszöntötték április 2-án este hattól a Petőfi Irodalmi Múzeumban kilencvenedik születésnapja alkalmából: a Károlyi Palotában ez alkalommal kiállítás is nyílt a majdnem ötven darabot írt szerző drámáinak plakátjaiból.

Korunk vidravára

Március 31-től a laptulajdonos Korunk Baráti Társaság közgyűlésének döntése nyomán Balázs Imre József a Kolozsváron havonta megjelenő Korunk folyóirat főszerkesztője. Főszerkesztő-helyettesi minőségben Horváth Andor irodalomtörténész és Kovács Kiss Gyöngy történész segítik munkáját.

Havi érverés, rendhagyó utódobbanással

A József Attila Kör hosszú idő óta fennálló, több néven több helyszínen üzemelt kritikai beszélgetéssorozata (korábban Szextett, illetve Pofonok és ízlések a Műcsanokban, most Pulzus a Petőfi Irodalmi Múzeumban) júniusig havi egy alkalommal, júniusban egy rendhagyó fináléval jelentkezik: a programban két, a Fesztiválra vagy annak környékére időzített Magvető-kötet, egy Noran-kiadvány és egy régi klasszikus szerepel majd.

Kitüntetések március 15-én

"Önök úgy vannak itt jelen, mint a nemzet díszei, akiknek teljesítménye az egész országot minősíti, Önök okot adnak nekünk az önbecsülésre, és ezt köszönettel vesszük" - mondta Sólyom László köztársasági elnök a tudományos és művészeti állami kitüntetések átadásán a Parlamentben.

József Attila- és Balassa Péter-díjak átadása

Március 14-én délután egytől adták át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15-ei évfordulója alkalmából odaítélt kitüntetéseket az oktatás és a kultúra területén kimagasló teljesítményt elért művészeknek, tanároknak, alkotóknak a Szépművészeti Múzeumban.

Megújuló Palócföld, célzott társadalmi érzékenység

Március 1-ével a Nógrád Megyei Közgyűlés a Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat főszerkesztői posztjára Mizser Attila írót, költőt, szerkesztőt nevezte ki. Mizser Attila 1975-ben született Losoncon, a József Attila Kör tagja, Szlovákiában él. A Palócföld főszerkesztőjeként tervei között szerepel a lap fokozatos formai, szerkezeti és tartalmi megújítása.

Búcsú Szőke Györgytől

"A tanár, a mindig segítő személy elvesztése nagyon fáj. Mi, a tanszék oktatói mindannyian tőle tanultuk meg a szakmát." - 2008. február 26-án délben kísérték utolsó útjára Szőke Györgyöt szerettei, rokonai, ismerősei, kollégái és diákjai a Kerepesi temető Fiumei úti sírkertjébe. A professzortól a sírnál Vihar Judit búcsúzott - az ő beszédét közöljük.

Elhunyt Szőke György

Hosszan tartó betegség után, életének 73. évében elhunyt Szőke György, az Irodalomtudomány Doktora, a Miskolci Egyetem emeritus professzora, József Attila-kutató, a József Attila Társaság vezetőségének tagja.

Észt Gézagyerekek

A tartui egyetemi színpadon adják elő Háy János Gézagyerek című darabját, ha a dráma szövege megjelent egy észt irodalmi folyóirat különszámában – mondta el Dr. Dávid Gyula, a Tallinni Magyar Intézet vezetője az idei tallinni magyar irodalmi eseményekre vonatkozó kérdésünkre válaszolva.

Áttetsző írózsebek

Külföldön népszerű, egyetemi szakként felvehető tárgy a kreatív írás, s egy-egy jó minőségű képzésért sokat fizet a diák, és sokat fizetnek a tanároknak is. Mi annak jártunk utána, nálunk mennyit fizetnek egy-egy kreatív írás kurzus hallgatói, és mennyit fizetnek az iskolák és képzések fenntartói tanáraiknak.

Bella István- és Péterfi Vilmos díjak átadása

Január 21-én délelőtt tíztől kerül sor a Szepes Gyula Művelődési Központban (Érd, Alsó u. 9.) a Bella István emlékére alapított díj és a Péterfi Vilmos díj átadására. A Bella István díjat Zsille Gábor, a Péterfi Zsigmond díjat Kiss Benedek nyerte el.

Sokgenerációs irodalmi hagyomány

A 2008. január 15-én a V.A.M. Design Centerben rajtoló Nyugat-emlékév nyitányaként az egykori és mai mecenatúráról várta beszélgetésre a szerkesztőket, tanárokat, alkotókat és az irodalmi szcéna más döntéshozóit a Petőfi Irodalmi Múzeumba a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) január 14-én.

Felolvasókörúton József Attilával

Gyukics Gábor és Michael Castro amerikai költő közös fordításában jelent meg József Attila verseiből az *A Transparent Lion* című kötet, melyet most Gyukics Gábor népszerűsít amerikai felolvasókörúton.

Napút-díj

December 27-én ünnepélyes keretek között adták át a 70 éves Kossuth-díjas írónak a Napút folyóirat elismerését – a Cédrus Művészeti Alapítvány Napút-érmét és Napút-levelét – melyet szeptember 23-án ítéltek oda számára, de akkor csak a róla szóló monográfiát mutatták be.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Néhány idézettel kívánunk valamennyi látogatónknak és hírlevél-olvasónknak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és olvasmányélményekben gazdag, sikeres újévet!

Tetteink – egykor és most

2007. december 21-én mutatja be a Bárka Színház Alföldi Róbert rendezésében Spiró György és Másik János Ahogy tesszük 2007 című darabját. A szerzőpáros közel húsz éve készítette el a darabot a Vígszínház számára. Az előadás teljesen átírt változatát a Bárkán Alföldi Róbert rendezésében láthatják, december 30-án pedig a szerzőkkel és a rendezőkkel közös, meglepetéssel, Ararát-díj átadással és pezsgőzéssel kombinált előszilveszteri bemutatót tartanak.

MAOE-díjak 2007

December 20-án, csütörtökön 12 órakor adják át a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) alkotói nagydíjait, valamint a Fotóművészeti Tagozat, az Irodalmi Tagozat és a Zenei Tagozat díjait. A díjátadásra a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete székházában kerül sor (1054. Budapest, Báthori u. 10. fszt. Konferencia terem). Idén az Irodalmi Alkotói Nagydíjat Tornai József költő, író kapja.
További találatok