hirdetés

Keresési eredmény a(z) „jelenkor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

JELENKOR 2018/12

Orcsik Roland: Őz

Pusztán a mécsesek / fényei világítottak / a beton- és márványsírokon – A Jelenkor decemberi számát Orcsik Roland versével ajánljuk.

JELENKOR 2018/11.

Fenyvesi Ottó: Folyamatos jelen

„Fogarassy Miklós temetésére igyekeztem / a pesti köztemetőbe a nyár legvégén; / egész éjszaka esett, / párolgott a sok víz, vissza a mennyekbe / (kétezertizenhárom augusztusában)." – A Jelenkor novemberi számát Fenyvesi Ottó versével ajánljuk.

Margó 2018

Nádas Péter élete és irodalma

Ha lemaradtak volna a beszélgetésről, de kíváncsiak arra, mit mesélt az író a memoárjában fontos szerepet kapó nagynénjéről, vagy éppen Károlyi Amyról és Weöres Sándorról, vagy alkat és szerep egymáshoz való viszonyáról, akkor most a Literán megtekinthetik az est felvételét.

Jelenkor 60

Hat-mondatok a hatvanéves Jelenkorról

Olyan szerkesztők kellettek-kellenek, akik tudták-tudják, hogy a jelentős irodalom nem az, amelyik kiszolgálja a korszak igényeit, hanem az, amelyik a mélyére pillant annak, hogy valójában miben is áll a korszak. – Balla Zsófia, Bertók László, Márton László, Pályi András, Sándor Iván, Schein Gábor és Tóth Krisztina hat-mondatai a 60 éves Jelenkorról.

JELENKOR 60

Ágoston Zoltán: Az ablakokból a város szívére látni

A megalkotott hagyománynak az elején ott áll Janus Pannonius, és a huszadik század húszas-harmincas éveitől a tudatosan formált Janus-kultusz. – 60 éves a Jelenkor, a folyóiratot lassan két évtizede főszerkesztő Ágoston Zoltánnal beszélgettünk.

JELENKOR 60

Csuhai István: A közönség tárja ki azt a becsukott ajtót!

Azt hiszem, hogy a Jelenkornál akkoriban mindennek a túléléssel lehetett ellenállni, a folytonosság fenntartásával. – 60 éves a Jelenkor, a folyóirat 1991-1999 közötti főszerkesztőjével, Csuhai Istvánnal beszélgettünk.

Jelenkor 60

Csordás Gábor: Az ütött résen tovább

Ami az itteni irodalmi életet és aztán a Jelenkort is jellemezte, az kifejezetten a nyugatos és nyugatias irodalomfelfogás és tájékozódás. - 60 éves a Jelenkor, a folyóirat 1987-1990 közötti főszerkesztőjével, Csordás Gáborral beszélgettünk.

JELENKOR 60

Garaczi László és Nagy Ildikó Noémi novellája

Kihalt a ház, mindenki hazament hétvégére. Jézus ólomüveg szeme a feje fölött fénylő glóriát nézi. A nyaka és a válla eltűnik a szegélyléc mögötti résben. Amikor a templomot kollégiummá alakították, Jézus törzse a lépcsőházba került. – A Jelenkor októberi ünnepi számát Garaczi László és Nagy Ildikó Noémi novellarészletével ajánljuk.

Kritika

A közvetettség körülírásai

Anaforikus versszerkesztés, felsorolások, a barokk concettókra emlékeztető, a „szürreális" vagy az „álom" jelzőjével leírható váratlan képzettársítások, olykor igen tömör, alany vagy állítmány nélküli mondatok. – Simon Márton Rókák esküvője című verseskötetéről Melhardt Gergő írt kritikát.

Jelenkor 2018/9.

Röhrig Géza és Ménes Attila a szeptemberi Jelenkorban

„De amikor otthon kezdtem kitálalni, akkor ért csak az igazi meglepetés. Mert az éthordó színültig volt hússal, rántottal, pörkölttel meg sülttel, némelyiknek a nevét se tudtam, plusz királynőburgonya." – A Jelenkor szeptemberi számát Ménes Attila kisprózájával és Röhrig Géza versével ajánljuk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Simon Márton: Rókák esküvője (részlet)

Most úgy hallgass, mint akinek / egy fél országot leromboló viharból / csak egy nátha jutott. / Most úgy hallgass, mint aki most tudta meg, / hogy születése óta vak. – Simon Márton legújabb kötetéből most három verset olvashatnak el nálunk.

Jelenkor 2018. július-augusztus

Gáspár-Singer Anna: Maradjon minden a régiben

Mikor felvettek a tanárképzőre, „Hálistennek nem vagyok bölcsész" feliratú pólót kaptam tőle, karácsonykor bilikék, „I miss you when I'm bored" felsővel vágtam vissza. – A Jelenkor legutóbbi számát Gáspár-Singer Anna novellarészletével ajánljuk.

Litera Podcast

LITERA PODCAST: Mathias Énard regényéről

A Litera Podcast ötödik adásában Mathias Énard Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról című regényéről Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélgetett.

Interjú

André Ferenc: Megszelídíteni ezeket a macskákat

Problémásnak tartom, hogy a kultúrába rétegeket képzelünk, amelyek közt nincs átjárás, valami imaginárius kasztrendszer mentén próbáljuk felépíteni a „minőséghez" való viszonyunkat. – André Ferenccel beszélgettünk.

Könyvajánló

André Ferenc: szótagadó (részlet)

a kutyát sohasem / simogatod, de helyette mindig magadat / ütöd, úgy neveled hűségre. és ő követni / fog, és csaholni, még akkor is, amikor / magatokra gyújtod majd az erdőt. – André Ferenc Jelenkor Kiadónál megjelent kötetéből olvashatnak két verset.

Könyvajánló

Aczél Géza: (szino)líra 2. (részlet)

mikor nagy költőnk megdalolta hogy a hazának nincsen háza az érzelgős kamasz fiú ha akkor / élne s templomba járna biztos betette volna a bibliába könyörgését mert igazi népakarat nélkül / mi a szépség hétköznapjaink iramában a természetbe menekült magányban mint a bölcsesség / s a jog uralma – Aczél Géza Jelenkor Kiadónál megjelent új kötetéből olvashatnak két verset.

Jelenkor 2018. március

Zoltán Gábor: Szomszéd (részlet)

Másnap reggel a pályaudvari csapnál mosakodott, majd visszagyalogolt Pestre. Nyáron legtöbbször a Városmajorban aludt. Egyszer, egy kora nyári hajnalon arra ébredt, hogy a virágos faágon egy akasztott ember lóg felette. – A Jelenkor folyóirat márciusi számát Zoltán Gábor írásával ajánljuk.

JELENKOR 2018. február

Takáts József: Magyarázatok az Omertához

Mert nemcsak a hangok emlékezetesek az Omertában, hanem a karakterek is: a három, legnagyobb bajokat is túlélni, elviselni, megváltoztatni képes, erős nő, s a náluk gyarlóbb, mert önzőbb, a politikai rezsimbe belesodródó rögeszmés férfi. – A Jelenkor folyóirat 2018/2-es számát Takáts József írásával ajánljuk.

Kiadói körkép 2018

Sárközy Bence: Úgy érzem, jó évnek nézünk elébe

Az új címek száma talán így is túl sok ahhoz, hogy mindről érdemben és részletesen beszéljek. A puszta felemlítésük pedig talán nem méltó a beléjük fektetett munka minőségéhez. Mindenesetre teszek egy kísérletet arra, hogy kivonatoljam a tavaszi szezont. – Sárközy Bence, a Jelenkor igazgatója a kiadó 2018-as terveiről.

Jelenkor 2018/1

Láng Zsolt: Miniatúr húsdaráló

A combok köze felé pislogtam, a szokatlanul bozontos rést bámultam szégyenlősen. A boldogtalanság mértékét össze tudjuk vetni egymással, a gyönyörök összehasonlíthatatlanul magasodnak a létezés fölött. De nekem sem a boldogtalanság, sem a boldogság nem jött össze, a senki reménytelenségével feküdtem ott, mintegy mellékesen. – Láng Zsolt esszénovellájával ajánljuk a januári Jelenkort.

Könyvajánló

Schein Gábor: Füst Milán (részlet)

Amikor Somlyó György − még az önmagát már régóta aggnak láttató költő életében − először próbált szisztematikusan szembenézni Füst Milán irodalmi helyzetével, megalkotva a „Füst Milán-i szituá­ció” fogalmát, e szituáció lényegét a különállásban és az ütemelőzésben ragadta meg. - Schein Gábor Füst Milán című monográfiájából ajánlunk részletet.

Interjú

Schein Gábor: A játszmából nincs kiszállás

Az az ember benyomása, hogy olyasvalakivel van dolga, aki minden pillanatban színpadot képzel maga alá, minden pillanatban szerepet formál. És amit megformál, az ő maga. Csak maszkosság van, semmi más. - A napokban jelent meg Schein Gábor Füst Milán monográfiája; a szerzővel beszélgetett Jánossy Lajos.

Jelenkor 2017. december

Bertók László: Mégiscsak a beszéd

A Jelenkor folyóirat 2017-es decemberi lapszámában a versrovat, prózarovat, képzőművészeti rovat és kritikarovat mellett Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából három tanulmány is helyet kapott. A versrovatban mások mellett Bertók László verseit olvashatjuk. – Lapajánlónk következik.

Litera Rádió

Litera Rádió: Visky Andrást Takács Zsuzsa kérdezi

2017. november 27-én Visky András Nevezd csak szeretetnek című új kötetét mutatták be a Mai Manó Ház Napfényműtermében. A szerzővel Takács Zsuzsa beszélgetett; az est második felében az On The Spot című sorozat Visky Andrásról készült portréfilmjét nézhette meg a közönség. Hallgassák meg Visky András és Takács Zsuzsa beszélgetését.

könyvajánló

Deres Kornélia: Bábhasadás (részlet)

Radikális mellérendelés, mégis: fegyelmezett a beszéd. Csendet csinál a fejekben. Bábok leszünk mind, de nem bergmani vagy biológiai értelemben. Átváltozunk, túlélünk, bábozódunk. Egyszer csak nem hasadunk tovább. – Deres Kornéliának a Jelenkornál megjelent Bábhasadás című kötetéből ajánlunk verseket.

Jelenkor 2017. október

Filip Springer: Miedzianka. Egy eltűnt város krónikája (részlet)

Sehol sem tudnak megmelegedni, két-három hónapnál nincs rá több idő. Az a cél, hogy ne ismerjék egymást elég jól az emberek – a Jelenkor folyóirat októberi számából Filip Springer Miedzianka. Egy eltűnt város krónikája részletét ajánljuk Mihályi Zsuzsa fordításában.

Könyvajánló

A bilincs a szabadság legyen – Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése (részlet)

Mészöly Miklós és Polcz Alaine több mint 700 darabból összeállított levelezése két erős és nagy hatású személyiség összefonódó sorsáról, sokat próbált, de elszakíthatatlannak bizonyult kapcsolatáról tanúskodik. - A Jelenkornál idén megjelent A bilincs a szabadság legyen című kötetet ajánljuk.

Jelenkor 2017. szeptember

Sean O'Casey: A razzia (részlet)

Most minden őrangyal megpihent, álmosan bólogattak a rongyos paplanok és a szakadt lepedők mellett, mert a bűn éjjelente kutyamód összegömbölyödve aludt a lábuknál, hogy reggelig kivárja, míg újraindul a szegénynegyed élete. – A Jelenkor folyóirat szeptemberi számából Sean O'Casey önéletrajzának részletét ajánljuk Mesterházi Márton fordításában.

INTERJÚ

Földényi F. László: A megfejthetetlensége vonzott

Mert mi a melankólia? Az a kivételes képesség, hogy az embernek tudomása van a saját születéséről és elmúlásáról, vagyis arról, hogy mennyire elenyésző, véletlenszerű, és közben mégis mennyire kivételes a létezése. – Földényi F. Lászlóval Mészáros Gábor beszélgetett.

Kritika

Nem nyughatnak

Kemény Zsófi nagyon elegánsan az orránál fogva vezeti az olvasót szinte a könyv legvégéig, amikor fény derül Giovanni kilétére – Szihalmi Csilla kritikája Kemény Zsófi Rabok tovább című regényéről.

JELENKOR 2017./ JÚLIUS-AUGUSZTUS

Szarka Judit: Balassa Péter Biblia- és felvilágosodás-értelmezése

Hetven éve született Balassa Péter. A Jelenkor folyóirat nyári számát a lapban megemlékező összeállítással ajánljuk. Az ELTE Esztétika Tanszékén 2005-ben indult Balassa-munkaszemináriumán elhangzó egyik előadást, Szarka Judit tanulmányát olvashatják nálunk.

JELENKOR 2017. JÚNIUS

Keresztesi József: Medvevár (részlet)

A Jelenkor júniusban a hagyományoknak megfelelően színházi számmal jelentkezett. Mellékletben ezúttal Keresztesi József Medvevár című, Janus Pannoniusról írt tragikomédiáját közlik, ebből olvashatnak nálunk egy részletet.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Schein Gábor: Üdvözlet a kontinens belsejéből (részlet)

Akármi történjék, a sínek zenéje soha sem változik,  / és akinek nincsen ágya, az eső is csak azt veri. – Schein Gábor Üdvözlet a kontinens belsejéből című verseskötetéből olvashatnak részletet.

Könyvhét 2017

Verses gyászszertartás, gitárkísérettel

A kötetet korábban már volt szerencsém beszerezni és elolvasni, éppen ezért teljes magabiztossággal állítom, hogy egy jó könyv legjobb szövegei hangzanak el ezen az estén. – Peer Krisztián 42 című új kötetének anyagára épülő, zenés felolvasószínházát néztük és hallgattuk a Margó Fesztiválon.

Kritika

A szolgáló, a rózsanemesítő, a hostati, a nővér és a történelem

A naplószerűséget az is erősíti, hogy Tompa Andreát elsősorban az érzelmek története érdekli: Hogyan reagálnak a történelem, a politika alakulására, a másik emberre, állatokra, tárgyakra; miben lelik örömüket, bánatukat. - Tompa Andrea Omerta - Hallgatások könyve című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

Részlet a könyvből

Nádas Péter: Párhuzamos olvasókönyv (részlet)

Bődületes öröm volt, hogy akár éjszaka enyém a könyvtár. Őrületes dolgoknak mentem utána, olyan adatoknak, amelyek ismeretére valószínűleg soha nem lesz szükségem. – Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényének keletkezési körülményeiről tudhatunk meg többet a Párhuzamos olvasókönyvből – részletet ajánlunk.

Részlet a könyvből

Kemény Zsófi: Rabok tovább (részlet)

Azonnal megadtam volna magam bárkinek, aki most odajött volna hozzám, hogy adjam meg magam. Vihette volna a testemet, a lelkemet, a vagyonomat, az életemet, bármit. Ha az életemet utána visszahozza. – Kemény Zsófi új regényéből olvashatnak részletet.

Részlet a könyvből

Földényi F. László: A melankólia dicsérete (részlet)

A melankolikus nem bízik a végső magyarázatokban, így azután a nem-melankolikusok az értelemről való lemondással vádolják, a kellő és ésszerű belátás hiányával. – Földényi F. László A melankólia dicsérete című könyvéből olvashatnak részletet.

Részlet a könyvből

Tompa Andrea: Omerta – Hallgatások könyve (részlet)

Mikor az ördög megbosszulja magát, vagy a furkósbot a férfi hátán táncot jár. Egészen boldog ez a Kali, mikor eltángálják a férjeket! Meglátszódik a férfigyűlölet. Jót kacagtunk a meséjén, de a magunk dolgát nem tudtuk meg. – Tompa Andrea Omerta – Hallgatások könyve című regényéből olvashatnak részletet.

A hónap szerzője

Tompa Andrea: Omerta – Hallgatások könyve

Mert deklarációba kell adjam, hogy vette meg Horthy és Károly a rózsámat. Most ilyen világ van, mindent ki kell tisztázni és el kell magyarázni. De hogy ne örüljenek annyira, elmondom. El fogom mondani életem fő stációit. Mert aki nem mondja el maga, ahelyett elmondja más. S abban nekem nem lesz köszönet. – A hónap szerzője, Tompa Andrea Omerta című, új regényének részletét olvashatják.

JELENKOR 2017. MÁJUS

Bán Zsófia: Méreg (regényrészlet)

Mi az, ami a legalja? Milyen mélyre kell ásni? Milyen ott a föld geológiai rétegződése, ásványi összetétele? Összefér-e az achát, smaragd, brazilianit és más drágakövek és féldrágakövek lelőhelyével? – A Jelenkor májusi számát Bán Zsófia regényrészletével ajánljuk.

KIADÓI KÖRKÉP 2017

Sárközy Bence: Idén a szükség válogat, nem a trendek

A Jelenkor Kiadó igazgatója körültekintő és keserves munkával orvosolható problémának tartja az Alexandra-hálózat okozta veszteségeket. Sárközy Bencét a lehetséges talponmaradásról, Nádas Péter új regényéről, a Könyvfesztiválra és a Könyvhétre megjelenő újdonságokról kérdeztük.

JELENKOR 2017. FEBRUÁR

Mészöly Miklós: Alakulások – Szörényi László archív beszélgetése Mészöly Miklóssal

A Jelenkor folyóirat februári számában most először olvasható nyomtatott formában Szörényi László 1979-es beszélgetése Mészöly Miklóssal. Ebből az interjúból olvashatnak most nálunk egy részletet. 

Kritika

Álló pillanat

Szabó Marcell a poétika építésze. Újrapozicionálja az olvasást. – Szabó Marcell A közeli Limbus című, tavaly a Jelenkornál megjelent verseskötetéről olvashatnak kritikát. 

OTT JÁRTUNK

Nemes Nagy Ágnes "más nyomon"

A Petőfi Irodalmi Múzeumban „hol megfejtődik száz titok” címmel, a Jelenkor Kiadó gondozásában nemrégiben megjelent, Nemes Nagy Ágnes verseit összegyűjtő kötetről rendeztek beszélgetést. Az Összegyűjtött versek közel száz, eddig publikálatlan verset tartalmaz.

JELENKOR 2017. JANUÁR

Parti Nagy Lajos: (mikor Csorba Győző százéves lett)

s hogy hosszú méla les, s hogy mi ne légy a rím miatt, / s ha már, hát pontosan, szépen, / ott a hangsúly, ha nő, ha leszárad, a módon és miérten, / s tán mindegy is, hogy érdemes / avagy... – A Jelenkor folyóirat legújabb számát Parti Nagy Lajos versével ajánljuk.

JELENKOR 2016. DECEMBER

Christian Morgenstern versei a Jelenkorban

Ha bárki kérdené is, / hát nincs értelmezés, / ez önvaló poézis; / ha szükségét éreznéd mégis, / emeld négyzetre és / adj hozzá köbgyök ötnegyed / fintorból némi fint, / és álmodd el az összeget / a fentiek szerint. – A Jelenkor decemberi számát Christian Morgenstern verseivel ajánljuk.

Részlet a regényből

Anna Kim: Jéggé dermedt idő (részlet)

A háborúban a halál elkerülhető; pech a halottak közé kerülni. Háború, állítólag kiterjesztett párbaj minden rendelkezésre álló eszközzel, a teljes védtelenség szélsőségéig terjedően, korlátlan akaratérvényesítés, azaz fokozás fokozás fokozás. Hogyan is volt a kölcsönös öngyilkossággal? – Anna Kim napokban megjelent regényéből olvashatnak részleteket Tatár Sándor fordításában.

JELENKOR 2016. / OKTÓBER

Levelek Makay Ida költőhöz

A Jelenkor októberi lapszáma válogatást ad közre a Makay Ida költőhöz, a Jelenkor öt éve elhunyt, egykori rendszeres szerzőjéhez írt levelekből – Pilinszky János, Somlyó György,  Csorba Győző és Lengyel Balázs leveleit olvashatják nálunk.

JELENKOR 2016./NOVEMBER

Krzysztof Varga: Nagy Szulejmán belei

„Szinte minden faluban ott állt a házak előtt a fából vagy keménypapírból készült tábla „Ház eladó", „Malac eladó", „Szalonna eladó" felirattal, az ember akár egész életére föltankolhatott disznóhúskészletekkel...” – A Jelenkor legújabb számát Krzysztof Varga könyvrészletével ajánljuk.

Jelenkor 2016. július-augusztus

Perneczky Géza megnyitóbeszéde a Jelenkorban

Aztán még valamivel későbbről hirtelen Nádas Péter nevébe botlottam bele. Te Jó Isten, ő is ott élt volna egy ideig? Vagy nem? Vagy igen? - Kósa Gergely a Bulcsú utca 21/A alatti bérházról készített gazdag vizuális anyagot. A Jelenkor nyári dupla számát Perneczky Géza kiállítást megnyitó beszédével ajánljuk.

Interjú

Szabó Róbert Csaba: Ezt nem lehet megúszni

Mi volt az Alakváltók megírásának a tétje? Miért volt kulcsfontosságú az 50-es évek a Securitate megalakulásnak és túlélésének szempontjából? Meddig lehet titkot tartani, és mi volt a regény megírásának hozadéka Szabó Róbert Csaba számára? – Az Alakváltók szerzőjét Tamás Etelka kérdezte.

Kritika

Lüktető sötétség

A detektívtörténet látszatát keltő, azonban nehezen behatárolható műfajú regény inkább szól az álnevek mögé bújtatott szereplők életéről, az irodalomról és az emlékezés feltárhatatlanságáról, mint a történet cselekményét adó tényleges bűncselekményről, és a nyomozásról. − Helyes Katalin kritikája João Tordo Memory Hotel című regényéről.

Könyvajánló

Tolnai Ottó: Világpor

a gipsz kiűzetett angyaláról van szó / annak fantomrajzát szögezi fekete íróasztalomra / hol kis zöld golyóbisokban kérődzöm / a harmatos fanszőrt hajnalonta / mint aki jól végezte dolgát - A jugoszláviai magyar irodalom korszakalkotó csúcsteljesítménye, a Világpor, megjelenésekor, 1980-ban Magyarországon nem kerülhetett könyvforgalomba. Ebből olvashatnak részletet a Jelenkor Kiadó jóvoltából.

Ott jártunk

Lecsiszolva és megtisztítva

Most azonban újraolvasáson túl újrainterpretálásra is lehetőséget ad az új kiadás. Egy lezárult, de akár egy alakulóban lévő életműnél továbbá a közelmúlt kortárs irodalmának újragondolására is alkalmat ad. − Szörényi Lászlót, Szkárosi Endrét és Bagi Zsoltot kérdezte Szolláth Dávid a Jelenkor Mészöly-, Nádas-, Polcz Alaine-életműkiadásról és a Sensus Csoportról február 2-án az Írók Boltjában. – Ott jártunk.

Könyvajánló

João Tordo: Memory Hotel

Szexuális szükségleteit úgy elégítette ki, hogy fizetett a gyönyörökért. Egy zárt világban élt, melyet nehéz volt megközelíteni valakinek, aki nem tartozik oda. A munkások, akikkel dolgozott, olyanok voltak, mint ő – csendes, komoly férfiak, akik mindig figyeltek rá, mi történik a hátuk mögött, és ki árulhatja el és jelentheti fel őket. − João Tordo: Memory Hotel című regényét ajánljuk.

Ott jártunk

Zsoltár üzemmód

Miért nyúl egy kortárs költő a zsoltár archaikus műfajához? Hogyan teljesedik ki egy nyelvi ötlet a bibliai forma által? Milyen Isten-kép és milyen korszakértelmezés bújik meg a Százötven zsoltár versei mögött? Vörös Istvánt legújabb kötetéről Bazsányi Sándor kérdezte. – Ott jártunk.

Jelenkor 2015. október

Tadeusz Klimovicz esszéje Viszockijról a Jelenkorban

Nem elég, hogy kidobták az utcára, méghozzá az éjszaka közepén, elhatározta – mivel kényes volt a becsületére –, hogy szerez pénzt, kifizeti a cechhet a szeszfogyasztásért, a falatkákért és a rongálásért. Odament részegen, ziláltan, szakadt ingben az első arra járó szépséghez, és segítséget kért tőle. − A Jelenkor októberi számát Tadeusz Klimovicz Viszockijról írt esszéjével ajánljuk.

interjú

Vörös István: Több ezer éves párbeszéd

Egy emberi értelemben vett nemmel bíró lény, ráadásul pont a férfi, nehezen lehet teremtő, ha belegondolunk. Szándékosan nem olvastam a munka közben zsoltárértelmezéseket és teológiai szövegeket, mert úgy akartam megérteni ezt a paradigmát, hogy radikálisan ki is tágítsam. – Vörös Istvánt a könyvhétre megjelenő Százötven zsoltár című kötetéről kérdeztük. 

Jelenkor 2015 április

Drago Jančar a Jelenkor áprilisi számában

Tudtam, hogy nem maradhat, ahogy nem maradhatott hét évvel ezelőtt sem, amikor végleg eltávozott maribori lakásunkból; ha ott nem maradhatott, itt még kevésbé, a hadifogolytábor barakkjában, a királyi hadsereg alvó tisztjei között. - A Jelenkor folyóirat áprilisi számát Drago Jančar regényrészletével ajánljuk.

Jelenkor, 2015. március

Idegenségtapasztalat és magyar zsidó identitás

A Jelenkor márciusi számát a lap által rendezett, Az emlékezés feladata című konferencián elhangzott beszélgetés részletével ajánljuk. Németh Gábort, Szántó T. Gábort és Ungváry Rudolfot György Péter kérdezte. 

Jelenkor, 2015. február

Egressy Zoltán: Lila csík, fehér csík – részlet

Nem tudom így utólag, nem színtiszta menekülés-e nekem akkoriban a foci, az Újpest, Törőcsik, egy virulens, ünnepélyes, boldogságos másik élet, ugyanakkor ha annyira fontos nekem ez az önkéntes szecesszió, papírforma szerint színésznek kellene készülődnöm. – A Jelenkor folyóirat februári számát Egressy Zoltán regényrészletével ajánljuk.

Hír

Támogatói est a Jelenkor folyóirat fennmaradásáért

A Jelenkor folyóirat fennmaradása veszélybe került. A támogatói est célja, hogy lehetővé tegye "a kortárs irodalom, a magyar kulturális hagyomány jeles és jelentős darabjának" (Parti Nagy Lajos) a további működését.

Jelenkor 2015. január

Szvetlana Alekszijevics csernobili riportja a Jelenkorban

"De ők nem az embereket, hanem a hatalmukat féltik. Ez a hatalom országa, nem pedig az emberek országa. Vitathatatlanul az államé az elsőbbség. Az emberélet értéke pedig nulla." - A Jelenkor folyóirat januári számát Szvetlana Alekszijevics csernobili riportjával ajánljuk.

Jelenkor, 2014. december

Bertók László és Keresztesi József versei

Menekülsz előle? Megbirkózol vele? / Öröklét a súlya. Pillanat a neve. – A Jelenkor folyóirat decemberi számát Bertók László és Keresztesi József verseivel ajánljuk.

Hír

Az emlékezés feladata - konferencia

A holokauszt 70. évfordulója alkalmából Az emlékezés feladata címmel tart konferenciát a Jelenkor Folyóirat 2014 december 10-én és 11-én.

JELENKOR / 2014. SZEPTEMBER

Papp Sándor Zsigmond és Lator László a legújabb Jelenkorban

A Jelenkor folyóirat legújabb számát Papp Sándor Zsigmond Javítás című novellájának részletével és Tüskés Anna Lator Lászlóval Illyés Gyuláról készített interjújának egy részletével ajánluk.

Lapszemle

Lapot kérek – 2014. július

Van abban némi abszurd, hogy az elképesztő gazdagságú és színű magyar folyóirat kultúra megannyi jelese csak elszórva, hevenyészetten, követhetetlenül hozzáférhető; kivétel persze az Írók boltja. Na, de ne jammeroljunk tovább, hanem – szemben a vasúttal! – üssük fel a Jelenkor július-augusztusát, az évtizedek óta megszokott, nyári duplát. – Jánossy Lajos lapszemléje.

kritika

Szabadpolc

Négy verseskötet egy (polcon): Kovács András Ferenc: York napsütése zengő tombolás, Aczél Géza: (szino)líra, Tóth Kinga: All Machine és Nemes Z. Márió: A hercegprímás elsírja magát. - A könyvhét lírai terméséből válogatott és írt róluk kritikát Balajthy Ágnes.

JELENKOR/ 2014. JÚNIUS

Térey János: Epifánia királynő

"Vigyázz, csak a palló léceire lépj. / Becsap ez a tőzegláp, / A rugózó mohaszőnyeg: / Alattad emeletmélységben víz és víz." - A Jelenkor júniusi számát Térey János Epifánia királynő című új drámájának egy részletéve ajánljuk.

Iránytű - esszéolvasó

Keresztesi József: Akkor talán még sincs veszve

Meggyőződésem, hogy a filológia a mentális egészség megőrzésének az egyik leghatásosabb eszköze. Engem legalábbis mindig bizakodással töltenek el az efféle írások: hiszen ha rendet lehet rakni a világ egy-egy apró szegletében, akkor talán még sincs veszve minden remény. - Iránytű című esszéolvasó sorozatunkban Keresztesi József Beck András Szerb Antal esete a hungarológiával című, 2007-es esszéjét ajánlja újraolvasásra. 

JELENKOR 2014. ÁPRILIS

Kiss Judit Ágnes versei a Jelenkorban

"Mert nem azt sírom vissza, nem a végét, / az elégedetlenség csöndjeit, / ahogyan együtt bámuljuk a tévét, / a kifogásokat: ne most, ne itt," - A Jelenkor folyóirat legújabb, áprilisi számát Kiss Judit Ágnes Utóirat és Száműzetés című verseivel ajánljuk.

JELENKOR / 2014. MÁRCIUS

Darvasi László: Szív, a tehetségtelen

Hány fogadásra nem ment el fiatalon, ahol pedig olyan pompás svédasztalok voltak, hogy. Tudja-e valaki, hogyan reggeliznek a svéd nők. Szól az Abba. Homár, rózsaszín ollók vágják ki a zizegő kreppszíveket, és mindjárt megszólítja a dél-afrikai attasé. A fekete kaviár meg olyan, mintha boldog kis zsebördögök szarták volna tele a piciny ólomkristályokat. - A Jelenkor folyóirat márciusi számát Darvasi László novellájával ajánljuk.

JELENKOR 2014. FEBRUÁR

Oravecz Imre: Old Country

A Jelenkor folyóirat legújabb, februári számát Oravecz Imre regényfolyama harmadik részének Old Country című fejezetével, valamint François Rabelais Harmadkönyvének Csordás Gábor fordításában készült részletével ajánljuk.

JELENKOR 2013. DECEMBER

Szilasi László és Takáts József a decemberi Jelenkorban

A Jelenkor folyóirat idei utolsó számát Szilasi László Hirám hajói című regényének egyik fejezetéből választott részlettel, valamint Takáts József György Péter új könyvéről írt kritikájának egy részletével ajánljuk.

Ott jártunk

Long live Jelenkor!

Októberben 55 éves a Jelenkor. A Nyitott Műhelyben gyűltek össze olvasói és szerzői, barátai a lapnak. Ágoston Zoltán, Bertók László, Csuhai István és Nádas Péter hozták a történeteket, Finta Laci a rakott krumplit, a Vylyan pincészet a vörösbort. Minden adott volt tehát. Ajándék az este. - Jánossy Lajos tudósítása.

JELENKOR 2013. OKTÓBER

Szijj Ferenc: Véletlenek

"Hasznos hely vagy haszontalan, az idő nem képes / eldönteni. De mozgó vonaton más az idő." – A Jelenkor folyóirat októberi számát Szijj Ferenc versével ajánljuk.

JELENKOR 2013. SZEPTEMBER

Latzkovits Miklós: A betűk háborúja

A háború valódi okát, a valóban igazit, senki sem ismeri. Tény, hogy a betűk egymás iránti gyűlölete olyan ősi, mint a legtitkosabb hieroglifák, mint a fáraók álma a piramisokban, vagy talán még ennél is öregebb, de a valódi indítékokat fátyol takarja... - A Jelenkor folyóirat szeptemberi számát Latzkovits Miklós elbeszélésének részletével ajánljuk.

JELENKOR 2013. JÚLIUS-AUGUSZTUS

Bereményi Géza: Vadnai bébi - részlet a Jelenkorban

Minden idők leghosszabb Jelenkora: 178 oldalnyi olvasnivalóval készült a nyárra a Jelenkor folyóirat szerkesztősége. A július-augusztusi számból Bereményi Géza Vadnai bébi című regényének részletét ajánljuk.

HÍR

Megújult a Jelenkor honlapja

A Jelenkor folyóirat olvasói ezentúl nemcsak az elmúlt tizenkét évfolyam anyagát és két hónapos csúsztatással az aktuális szám tartalmát érhetik el a Jelenkor megújult honlapján, hanem friss arculattal és új, rendszeresen frissülő rovatokkal is találkozhatnak: hírek, könyvajánlók, interjúk, tárcák, külföldi úti beszámolók, a lap történetének érdekes adalékai és Pécshez kötődő írások várnak minden érdeklődőt.

JELENKOR 2013. MÁJUS

Schein Gábor: Elbocsátott mesterek

A Jelenkor folyóirat májusi száma összeállítást közöl az ELTE BTK elbocsátott-kényszernyugdíjazott tanárairól, tizenhárom tanítvány, kolléga, pályatárs írását olvashatják a lapban. A Literán most ezen szövegek szerkesztőségi beharangozóját és Schein Gábor írását ajánljuk a folyóiratból.

JELENKOR 2013. FEBRUÁR

Gergely Ágnes: Egy Emily Dickinson témára

Maradt-e még kiáltás / a hullámok felett? / Elvégezte a zátony, / ami rendeltetett. - A Jelenkor folyóirat februári számát Gergely Ágnes Egy Emily Dickinson témára című versével ajánljuk.

JELENKOR 2013. JANUÁR

Konrád György: Vendégkönyv (részletek)

Beszélt már desszert előtt és húsétel után, beszélt vacsora előtt és vacsora után, elmondta, felolvasta a nyitó beszédet, és rögtönözte vagy a zsebéből előhúzta a zárószót, és az is megesett, hogy az utolsó vendéget kikísérte, és már a portás zárhatta be kulccsal a kaput. - A Jelenkor folyóirat 2013-as első, januári számát Konrád György írásaival ajánljuk.

kritika

Mintha elvesztettek volna valamit

A Litera a jogos olvasói elvárásoknak megfelelően fontosnak tartja, hogy erőteljesebb és követhetőbb tempóban jelenjenek meg értelmezői szövegek az általunk fontosnak tartott könyvekről. Minden hétvégén ún. nagykritikával jelentkezünk majd, amelyek szerzői Szilágyi Zsófia, Győrffy Ákos, Szöllősi Barnabás és Vass Norbert. Elsőként Szilágyi Zsófia Oravecz Imre Kaliforniai fürj című regényéről írt szövegét olvashatják.

JELENKOR 2012. DECEMBER

Havasréti József: Űr-érzékeny lelkek

Aron csak mérsékelt érdeklődéssel olvasta e verseket, melyekben nedvektől sikamlós testrészek formájában jelentek meg a szóban forgó asszonyok, mint megannyi érett húsú, ragadós gyümölcs. - A Jelenkor folyóirat decemberi, azaz idei utolsó számának ajánlójában Havasréti József  Űr-érzékeny lelkek című pszichedelikus regényének részletét olvashatják.

JELENKOR 2012. NOVEMBER

Oravecz Imre: Fordított halotti beszéd a jövőből

"nem vagyok egyedül, / ismerősök vesznek körül, / itt van anyám, apám, apai nagyanyám, apai dédnagyapám, apai dédnagyanyám, / továbbá számos rokon, gyermekkori barát, volt szomszéd, / és nem kell semmit tenni, / csak hallgatni, / és porladni," - A Jelenkor novemberi számát Oravecz Imre versével ajánljuk.

JELENKOR, 2012/október

Nádas Péter: A mondat tőkesúlya

A Jelenkor októberi számát Nádas Péter Christina Viraghot méltató beszédének részletével ajánljuk, amelyet az író 2012. május 13-án Offenburgban, az Europäische Übersetzerpreis átadási ünnepségén mondott el.

JELENKOR, 2012. szeptember

Térey János: Ex

"A konzul tudta, ez Bill kedvenc városa / Négy órányi repülőútra New Yorktól, / Valaha ez volt a kitüntetett jelentőségű / Reykjavíki hotdogosa" - A Jelenkor szeptemberi számát Térey János Ex című versével ajánljuk.

kritika

A harmadik év

Akkor lendül be a szöveg, amikor egy pillanatra elfeledkezik a saját szabályairól, és mer szeszélyes lenni. Amikor például egy-egy sűrítő mondat erejéig visszatalál az érzéki tapasztalatok közvetítéséhez. Szöllősi Barnabás kritikája Miklya Anna Eső című regényéről.

JELENKOR, 2012/június

Nánay István: A helyzet változatlan

"Ilyen kö­rül­mé­nyek kö­zött csak torz ér­ték­íté­le­tek szü­let­het­nek, s rend­re el­ma­rad a szak­mai ön­vizs­gá­lat, a ki­ala­kult hely­ze­tek szak­sze­rű bel­ső elem­zé­se, a meg­ol­dás­ke­re­sés és az ér­de­kek erőtel­jes kép­vi­se­le­te. E hi­á­nyos­ság a szín­há­zat a po­li­ti­ka kön­­nyen el­ejt­he­tő és fel­szá­mol­ha­tó pré­dá­já­vá te­szi." - a Jelenkor júniusi számát Nánay István az elmúlt színházi évadot értékelő írásával ajánljuk.

interjú

Aczél Géza: A költői szándék nem számol vele

A 83. Ünnepi Könyvhétre a Jelenkor kiadónál jelent meg Aczél Géza (búcsú)galopp című verseskötete. A szerzővel a nyolc éve indult hosszú versmondatokról, a ciklikusságról és egy készülő költői torzszótárról Jánossy Lajos beszélgetett.

Könyvajánló

Aczél Géza: (búcsú)galopp

"minden tényhez már fáradt s bár kerüli a hétköznapi megszokott imákat egyre gyakrabban / különös légiesre vágyik föntről bekörözni de már nem kaparászni a hétköznapok kis csodáit" - Aczél Géza lírai önéletrajzi trilógiájának harmadik, Könyvhétre megjelent darabjából közlünk részletet, a Jelenkor Kiadónak köszönhetően.

Könyvajánló

Miklya Anna: Eső

"Mióta kitört az a kimondhatatlan nevű vulkán Izlandon, szinte folyamatosan esik. Amikor nem esik, alacsonyan szálló hamuszürke és mély-bíbor felhők borítják D. egét, egészen a látóhatárig. Valami új átok sújtja a falut, sóhajt anyám. Pedig nem is ismerjük ezeket a dühöngő skandináv isteneket." - Miklya Anna Eső című, Könyvhétre megjelenő regényéből közlünk részletet a Jelenkor Kiadónak köszönhetően.

A negyedik út

Beck András: Papírforma szerint

A negyedik út című sorozatunkban a Litera ajánlásával kortárs írók adják kézről kézre Mészöly Miklós azonos című kötetét, melynek kijelölt bekezdéseit felkért választottunk széljegyzi. Ez alkalommal Beck András reflexióját olvashatják a Földényi F. László által választott szövegrészre és általában a mészölyi beszédmódra. 

Könyvajánló

Horváth Viktor: A Kis Reccs

"Egy gyerek az előző évszakról megmaradt, aszott, penészes szőlőfürtöt vágott a fejéhez, erre többen zöldséggel, fügével kezdték dobálni vagy őt, vagy a helytartót és a kíséretét, az átfúrt orrú sivatagi mágusokat." - Horváth Viktor a Könyvhétre megjelenő új regényéből közlünk részletet a Jelenkor Kiadónak köszönhetően.

JELENKOR, 2012/május

Keresztesi József: Holtszezon, avagy A kis gömböc meséje

"Vívni, azt, mondjuk, nem nagyon tudott: / Parádriposztján volna mit csiszolni. / Karórája, okostelefonja / Harmadosztályú, olcsó, ócska holmi" - a Jelenkor májusi számát Keresztesi József az Örkény István drámapályázaton harmadik helyezést elért tragikomédiájának részletevél ajánljuk.

Könyvajánló

Czapáry Veronika: Anya kacag

"Nagyon sok barátomban csalódtam mostanában. Én írok, meg hívom őket, aki nem reagál, az le van szarva, azt nem keresem tovább, és nem idegesítem magam azon, hogy ő miért nem keres engem." - Czapáry Veronika könyvéből ajánlunk részletet A Jelenkor Kiadónak köszönhetően.

OTT JÁRTUNK

Nádas reggelizik

Amikor a helyszínlelő megkapta a Jelenkor és a Jaffa kiadó közös meghívóját, miszerint a Két szerecsen kávézóban Nádas Péterrel közös reggelire kerül sor, szíve félreütött. - Nádas Péter Párhuzamos olvasókönyv című kötetének sajtóbemutatóján járt Jánossy Lajos.

Könyvajánló

Leo Perutz: Az Utolsó Ítélet mestere

"Abban a másodpercben, amikor Dina öccse belépett a szobába, teljesen világos volt számomra, hogy a halálos ellenségemmel állok szemben. És hogy hasztalan lenne kibújni próbálni ez alól a beszélgetés alól, hogy ezt a csatát meg kell vívni." - Leo Perutz regényéből ajánlunk részletet a Jelenkor Kiadónak köszönhetően.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - A Jelenkor Czesław Miłosz-blokkjáról

2012. március 14-én, szerdán este 7-től a pécsi Jelenkor folyóirat februári számának Czesław Miłosz-blokkjáról szól majd az Előhívás a Nyitott Műhelyben. Az állandó vitapartnerek, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Jánossy Lajos a Miłosz-esszéken túl március 15-ére tekintettel figyelmet szentelnek az ÉS ünnepi mellékletének is.

JELENKOR, 2012/március

Térey János: A nagyasszony

"Nyugtalanságát fegyelmező nagyasszony, aki elfojt, mondatokat és gesztusokat takarít meg. „Be jó is annak, aki spontán”, mondja irigyen, ő, a méltóságteljes és görcsös nő (Őszinteség)." - Térey János Nemes Nagy Ágnesről írt esszéjének, majd Szabó T. Anna reakciójának részletét közöljük a márciusi Jelenkorból.

Jelenkor, 2012/2.

Mircea Cărtărescu: A Silistra-korszak

"Ha unatkoztam, nem törődtem a színekkel. Mindenestül összegyúrtam a fát a levelekkel, a gyümölcsökkel együtt, hozzátapasztottam a házhoz és az emberkékhez, míg az egész gyurma foltos, zsíros masszává nem változott, még feltűnt benne egy-egy eltorzult arc, ablakon szétfolyó alma, sárga kilincs." - a Jelenkor februári számát Mircea Cărtărescu regényrészletével és Schein Gábor versével ajánljuk.

kritika

Marionett

Horváth Viktor Diótörője nyilvánvalóan így tesz: a fojtogató polgári környezetet körülményeskedő iróniával, szétfolyó dramaturgiával és szürreális kiszámíthatatlansággal ellenpontozó Hoffmann-mesét sokkal feszesebbé, élvezhetőbbé tette, és iróniája is sokkal „gyerekirodalmibb” mint a Hoffmanné. Elekes Dóra kritikája Horváth Viktor Diótörő című kötetéről.

JELENKOR, 2012/I.,

Rubin Szilárd: Aprószentek (Jelenkor)

A Jelenkor januári számát Rubin Szilárd posztumusz megjelenő regényéből, az Aprószentekből vett részlettel és Esterházy Péter írásával ajánljuk.

kritika

Lapot kérek - 2011. december

Mert a fájdalmas unalomig ismételt mindenek dacára 2011 Magyarországán folyóiratokat olvasni megérte; látni, a szellem működésben van. Élénken, lüktetően, ingerlően, okosan, érvelően. Jánossy Lajos visszatekintő válogatása a 2011-es év folyóirataiból.

JELENKOR, 2011, DECEMBER

Bán Zsófia a Jelenkorban

"Hirtelen semmit sem volt muszáj, ám egyre csak azon járt az esze, amitől megszabadult." A Jelenkor decemberi számát Bán Zsófia elbeszélésének egy részletével és Bertók László versével ajánljuk.

JELENKOR, 2011, NOVEMBER

Gergely Ágnes: Visszhang

"Hallottál hamis híreket, / hogy a szántóvető rokon? / És nemcsak az, ki itt rekedt, / s akinek háza tiszta rom?" - A Jelenkor novemberi számát Gergely Ágnes Visszhang című versével ajánljuk.

JELENKOR, 2011. OKTÓBER

Marno János: Légy

A Jelenkor októberi számát Marno János verseivel és Sofi Oksanen jövőre megjelenő, Baby Jane című regényének részletével ajánljuk.

Lapszemle

Lapot kérek, 2011. augusztus-szeptember

A Jelenkor és az Iskolakultúra című periodikák esélyei kockán forognak. Megjelenik remélhetőleg a Holmi, a Vigilia és a Kortárs, amelyek a lapdiszpécser asztalán szép ötös fogatban elrendezettek. - Jánossy Lajos augusztus-szeptemberi lapszemléje.


OTT JÁRTUNK

Egy Világvége-klub - beszámoló a Litera Jelenkor-estjéről

Litera Egy világnézeti klub címmel futó nyílt szerkesztőségi estjét a Jelenkornak szentelte, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a jelenlévő szerkesztők és olvasók kitalálják közösen az irodalmi folyóiratok megmentésének biztos receptjét. - Miklya Anna beszámolója.

HÍR

Másfél milliót kapott Pécstől a Jelenkor

Átvette az alapítói jogokat és másfél millió forintos támogatást szavazott meg a Jelenkor című irodalmi folyóiratot kiadó alapítványnak a pécsi önkormányzat közgyűlése csütörtökön.

Hír

Egy világnézeti klub - Vendég: a Jelenkor folyóirat

A Litera Egy világnézeti klub című nyílt szerkesztőségi estjeinek sorában 2011. szeptember 20-án 19 órától a súlyos helyzetbe került pécsi Jelenkor folyóirat a vendég. A Nyitott Műhelyben tartott beszélgetés résztvevői: Aczél Géza, Ágoston Zoltán, Bertók László, Budai Katalin és György Péter. A beszélgetést vezeti: Keresztury Tibor.

Jelenkor, 2011. szeptember

Parti Nagy Lajos: most el

"a romló testpalotából / felköltözött / kölnis cigarettája / fénylő kis pont" - Makay Ida (1933–2011) költőnőről többek között Parti Nagy Lajos és Bertók László versével emlékezik meg a Jelenkor. Ezekkel és Tatár Sándor művével ajánljuk a szeptemberi számot.

HÍR

A Jelenkor főszerkesztőjének nyílt levele

Ismét a pécsi kulturális élet egyik szimbólumát fenyegeti a megszűnés veszélye: a Jelenkor nehéz helyzetben van. Az ország egyik legfontosabb irodalmi folyóiratának anyagi körülményeiről a lap szerkesztőjének nyílt levele tanúskodik. Ágoston Zoltán levele teljes terjedelmében olvasható

Lapszemle

Lapot kérek - 2011. július

A lapos-üveg az Írók boltjának polcairól a Rubicon (különszám), a Jelenkor (július-augusztus), a Műhely (2011/2.) és a Parnasszus (Nyár) jelzetű orgánumokat jelölte ki búvárlatai céljára. - Jánossy Lajos lapszemléje.

Jelenkor 2011 július-augusztus

Thomas Bernhard: Goethe mekhal (részlet)

Itt a Jelenkor júliusi és augusztusi összevont száma. A lapot két itt megjelent szöveggel ajánljuk. Az egyik Thomas Bernhard 1982-ben, Goethe halálának 150. évfordulójára megjelentetett Goethe mekhal című novellájának részlete, Györffy Miklós fordításában, a másik Szentkuthy Milkós 1983-ban az ELTE-n tartott Joyce-előadásának egy részlete.

Esszé

(Meg)érintések 1.

Július 22-én tíz esztendeje, hogy Mészöly Miklós meghalt. Sándor Iván a múlt évben a Jelenkorban elkezdett jegyzetsorozatának folytatását közöljük ebből az alkalomból öt részletben. 

Jelenkor 2011 június

Urbán Balázs: Vidéki és határon túli színházak – a válogató szemével

Megjelent a Jelenkor folyóirat júniusi száma. A Színház-számot Urbán Balázs színikritikusnak a vidéki és a határon túli magyar színházak bemutatóiról írt évadértékelőjével ajánljuk.

Jelenkor, 2011. május

Bertók László: Mintha egy plakátot letép

"Mintha a tavaszt sose még, / s aki nem, az is igyekezne, / a nyelv hegyéig ér az ég, / s egyetlen szó szikrázik benne." - A Jelenkor folyóirat májusi számát Bertók László, Marno János és Térey János egy-egy rövid versével ajánljuk.

Jelenkor, 2011/Január

Szvoren Edina: Folt

"A haverom húsz kilóval nehezebb, mint a napköziben bárki, én meg szégyellnék kiabálni, hogy passzolják már a labdát, és azt hiszem, nem szeretek bizonyos szavakat. Mint például laszti." - A Jelenkor januári számából Szvoren Edina Folt c. prózájából ajánlunk részletet Vörös István verse mellett.

Jelenkor, 2010/október

Krasznahorkai László: Nine Dragons Crossing

...hát, igen, fájhat, állapította meg, s valami nagyon lüktetett a fájdalom mögött, ezért csak ült, változatlan pózban itt, valahol, körülötte zúgott, dübörgött, zakatolt, és nem volt mit tenni, csak maradni így, nem csinálni semmit, nem beszélni, nem mozdulni, nem gondolkozni... - A Jelenkor októberi lapszámából Krasznahorkai László írását ajánljuk.

Jelenkor 2010 július-augusztus

Esterházy Péter: Ha én lennék Tolnai Ottó

A Jelenkor júliusi-augusztusi lapszámában Esterházy Péter köszönti a hetvenéves Tolnai Ottót, a köszöntőből és a költő egy verséből ajánlunk részleteket.

Jelenkor 2010/6

Nincs pezsgés

Az immár tízéves POSZT-ot tíz éve kíséri színházi számokkal a Jelenkor. A Literán Kovács Dezső beszélgetését ajánljuk Fáy Miklóssal.

Jelenkor 2010/május

Darvasi László: Teregetés

A Jelenkor legfrissebb lapszámából Darvasi László prózarészletét ajánljuk.

Jelenkor 2010/április

Esterházy Péter: Én vagyok a te

A Jelenkor áprilisi lapszámából Esterházy Péter Én vagyok a te című darabjának részletét ajánljuk.

Hír

Versben élő Pécs

Március 31-e helyett április 5-éig lehet szavazni a legszebb pécsi versre a Jelenkor honlapján. A 100-as listán többek között Csorba Győző, Csordás Gábor, Parti Nagy Lajos, Tolnai Ottó és Weöres Sándor munkáira is voksolhatnak.

Jelenkor 2010/3.

Nádas Péter: Szirénének

Nádas Péter szatírjátékának részletét ajánljuk a Jelenkor márciusi lapszámából. A darab a Ruhr 2010 Fesztiválra készült, amelyre hat jeles európai szerző írt darabot az Odüsszeia egyes témáira.

Jelenkor 2010/2

Janus Pannonius: Renatusnak, Szicília királyának dicséretéről szóló három könyv

A Jelenkor februári számának mellékleteként jelent meg Janus Pannonius eddig ismeretlen műve.

Jelenkor 2010/1.

Adrienne Rich verse a Jelenkorban

A Jelenkor első idei lapszámából az amerikai költőnő, Adrienne Rich versét és Szlukovényi Katalin kísérőtanulmányának részletét ajánljuk.

Jelenkor 2009. december

Bohócemlékiratok

A Jelenkor decemberi lapszámából Lábass Endre esszéjét és Györffy Miklós kritikáját ajánljuk.

Jelenkor 2009. november

Részlet Garaczi László regényéből

A novemberi Jelenkor Garaczi László Bolond torony című készülő regényéből közöl részletet, melyet nálunk is olvashatnak. Márton László fordításában és jegyzeteivel továbbá ajánljuk Gottfried von Strassbourg verses Tristan-regényének részletét.

A Jelenkor Kiadó Doszitej Obradovics-díjban részesült

Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó vezetője október 27-én veszi át a Belgrádi Könyvvásár és a Szerb Kulturális Minisztérium Doszitej Obradovics-díját

Jelenkor 2009. október

Temetés

A Jelenkor októberi számából Szvoren Edina elbeszélését (Temetés) és Slavenka Drakulić írásának részletét ajánljuk, mely a Balkán mai Nyugat-Európában való megítélésével foglalkozik.

Lapszemle

Lapot kérek - szeptember

A lapraforgó lapot kér izibe... Hosszas és igényes töprengés után a Rubicon, a Jelenkor, a Szombat és a Műút számait pörgeti az ujjai között. - Jánossy Lajos a szeptemberi lapokat szemlézi.

Jelenkor 2009. nyári dupla szám

A kaktuszember

Megjelent a Pécsett szerkesztett Jelenkor július-augusztusi száma. A nyári dupla szám igazi irodalomtörténeti csemegét is kínál: Gömöri György adja közre Szabó Magda hozzá írt leveleit. Térey János készülő verses elbeszéléséből egy részletet (A kaktuszember) és Dina Rubina orosz írónő novelláját nálunk is olvashatják.

A Jelenkor kiadó Könyvheti ajánlata

Aczél Géza: (kontra)galopp

A 2007-es (vissza)galopp kötet párja, inverze ez a verseskötet, javított utószinkron.

A Jelenkor kiadó Könyvheti ajánlata

Veljko Barbieri: Én, Jupiter fia Dioklész

Diocletianus római császár egy hatalmas világbirodalom teljhatalmú uraként saját akaratából mondott le trónjáról. A szülővárosa mellett, gyermekkori kalandjainak színhelyén felépített aszpalathoszi palotában halála előtt felidézi életének eseményeit, a véres ütközeteket, gyilkosságokat és cselszövéseket, amelyek révén megszerezte a hatalmat, hogy a harminc császár évszázadaként ismert kaotikus korszak után rendet és viszonylagos békét teremtsen a birodalomban.

Jelenkor 2009/5.

„Merész mandulafácska”

A májusi Jelenkorból ízelítőként a Janus Pannonius újratemetése alkalmából meghirdetett „Merész mandulafácska” című epigramma-pályázat három díjnyertes alkotását, Kun Árpád, Csehy Zoltán és Baráth Katalin írásait közöljük, a zsűrielnök, Bertók László bevezetőjével.

Jelenkor 2009/4.

Író a vadaskertben

Megjelent a Jelenkor áprilisi lapszáma, melyből Drago Jančar szlovén író esszéjét és Balla Zsófia Márton Lászlót 50. születésnapja alkalmából köszöntő versét mi is közöljük.

könyvszakma

Csordás Gábor nyílt levele a könyvterjesztői árrésről

Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó igazgatója juttatta el az alábbi levelet szerkesztőségünkbe. Szeretnénk teret biztosítani a téma nyilvános megbeszélésének, kapcsolódó kommentként várjuk a Könyvkiadók és a Könyvterjesztők hozzászólásait.

A Jelenkor Kiadó ajánlata

Heller Ágnes: New York-nosztalgia

Heller egyszerre válaszol a „mi történt ma?” és a „milyen New York?” kérdésére. Hol nőcisen, praktikusan: turkálókról, a ruhatár és büfé nélküli színházakról, hol a szellemi oldalát leírva: képzőművészeti, színházi, zenei élményeket sorjáz. Csapongón vezet körbe, mintha csak egy lakást mutatna be, a benne megforduló emberekkel, a benne megélt történetekkel együtt.

A Jelenkor Kiadó ajánlata

Sárközi Mátyás: Hol köt ki a komp? - elbeszélések

Válogatott novellák 1962-től 2007-ig. Pár oldalas szövegek és hosszabb elbeszélések váltakoznak felidézve az 1940-es éveket, az 56-os forradalmat, disszidálást, találkozásokat most, külföldön és itthon.

Jelenkor 2008/február

Tiszteletbeli bordanyilvántartó

Megjelent a Pécsett szerkesztett Jelenkor februári száma, melyből ízelítőként Tompa Andrea A hóhér háza című regényrészletét ajánljuk, valamint részletet Ménesi Gábor beszélgetéséből az irodalomtörténész-kritikus Angyalosi Gergellyel. A szerkesztői ajánlóban a lapszám további tartalmairól is olvashatnak.

Jelenkor 2009/1

Az utolsó utáni polgár

A pécsi Jelenkor folyóirat első idei lapszámából ajánlunk ízelítőt. Földényi F. Lászlónak a Márai Sándor 1943 és 1945 közötti naplóiról szóló esszéjét és Czesław Miłosz verseit Gömöri György fordításában nálunk is olvashatják. Az ajánlóban a lap további tartalmairól is szó esik.

Jelenkor 2008

Fantasztikus utazáson

Megjelent a Jelenkor decemberi száma. Ízelítőként részleteket olvashatnak nálunk Vivant Denon erotikus meséjéből és Nádas Péter Richard Swartz szerkesztette A közeli más című délkelet-európai antológiával foglalkozó írásából.

Márton László könyvéről a PIM-ben

Ahogy láttam, ahogy hallottam – Márton napján

Szeptemberben az Élet és Irodalomban Láng Zsolt kritikája révén a hónap könyve lett Márton László új kötete, az Amit láttál, amit hallottál című elbeszélés-gyűjtemény. Október közepére végre meg is jelent a könyvesboltok polcain. A pécsi bemutatót, november 11-én (Márton napján!), kedd este követte a budapesti. Rácz I. Péter a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz Károly terméből jelentkezik.

A merész mandulafácska - epigramma-pályázat

A pécsi Janus Pannonius Múzeum nyílt pályázatot ír ki epigramma, avagy az epigrammához hasonlatos, rövid (maximum 8 soros), tömör, magasztos hangvételű, avagy csípő humorú vers írására. Janus szellemiségére és egyben híres művére, az Egy dunántúli mandulafácskára utalva a pályázat címe: A merész mandulafácska.

Goretity József: Töredékesség és teljességigény (Tanulmány a XX. századi orosz prózáról)

A hiánypótló kötetben a szerző a XX. századi orosz prózai művek friss hangú, mítoszkritikai szempontú értelmezését adja. Az elemzett művek között találjuk a századelő néhány jellegzetes prózai alkotását, Nabokov orosz műveit és a legjobb kortárs prózaírók alkotásait. A könyvből itt az orosz irodalom új irányzataira jelentős hatást gyakorló Venyegyikt Jerofejev Moszkva - Petuski című kötetét tárgyaló fejezetet közöljük, további részletek olvashatók a Könyvfesztivál orosz díszvendégeinek bemutatásánál.

"Mindenkinek joga van a történelem nélküli gyerekkorhoz" I.

"A németek nem szeretik jelenkori irodalmukat, mert nem szeretik a jelenkorukat." Akinek ez a mondat elhagyta a száját, természetesen a jelenkori német irodalom egyik szerzője. Ravasz mondat, hiszen a nemzeti önértékelési zavar látlelete mögött ott lappang a nem olvasott szerző sértett hiúsága. Ami a nemzettudat patológiáját illeti, nem csodálkozhatunk.

Világirodalmunk világtalansága

Előadásom keretei szűkre szabottak, kompetenciám korlátozott, ezért itt és most csak egy bizonyos, általam legjobban ismert részterületre vonatkozóan szemléltetem a helyzetet, feltételezve, hogy az idevágó észrevételek jellemzőek és általánosíthatók. A kortárs német nyelvű irodalmak hazai recepciójáról lesz szó.

A kortárs német irodalom magyarországi recepciója

A kortárs német nyelvű irodalom magyarországi recepcióját több szempontból is vizsgálhatnánk: az alábbi összeállítás azt veszi számba, hogy mi jelent meg idehaza 1990 után. Emellett szóba kerülnek bizonyos mulasztások, amiket a könyvkiadás pótolt, vagy épp újonnan termelt. Külön szólunk a fordítástámogatásokról és a Goethe Intézet egy hallatlanul fontos, ám kevéssé ismert kezdeményezéséről.

Fordított kortársak - németek magyarul

Az alábbi könyvlista a kortárs német irodalom iránt érdeklődőknek kíván segítséget nyújtani: olyan, az elmúlt tizenöt évben fordított műveket gyűjt egybe, melyek szerzői a kortárs német irodalom alkotói.

A litera bemutatja

Néhány szó

"Nem idegen tőle a prousti részletezés és analízis, talán fel is szabadította az Eltűnt idő... művészete, de többnyire érdesebb a szövege, szókimondóbb, élesebb, a legköltőibb passzusba is becsöppent, képzavarral élve, egy szemernyi antiklimaxot. Ha úgy tetszik: modernebb."

Menyhért Anna

Idén vettem egy nagy levegőt, és elhatároztam, hogy kezdek valamit a verseimmel is.

Legéndy Jácint

"A lehető legnagyobb ellenállás mentén feszül szembe a megcsontosodó hagyománnyal, az unásig ismert struktúrákkal és mindenféle elvárási trenddel. Igyekszik teljesen egyedi világot kiépíteni."

Óhatatlanul világot alkot

Az írást mint érzéki kifejezésmódot gyakorló prózaíró novelláit a hedonista és az aszkéta olvasók egyaránt kedvelni fogják. Örömteli harsogása miatt az előbbiek, szikársága és nyersessége miatt az utóbbiak. E kettősség korántsem ellentmondás Merena írásaiban.

Publikációk

„Műveimről” nem szolgálhatok pontos bibliográfiával, mert a tiszteletpéldányok (ha egyáltalán megérkeznek) folyton elkallódnak.
„Termelési kapacitásom” egyébként valahol a harmadik világ szintjén áll, a legtermékenyebb évemben, 2003-ban is csak 10 versem jelent meg...

Dan Lungu: Egy komcsi nyanya vagyok!

Dan Lungu román író. Ez az első magyarul megjelenő kötete.
Regényében egy nyugdíjas korú munkásnő meséli el az életét, a történet vezérfonala a népszerű sztereotípia: „az előző rendszerben jobb volt”.

Arno Geiger: Jól vagyunk

Arno Geiger
Jól vagyunk
(Es geht uns gut)
Európa Kiadó, 2007.
Fordította: Neményi Róza
424 oldal, 2.600 Ft

Polcz Alaine – Bitó László:Az utolsó mérföld

Polcz Alaine – Bitó László
Az utolsó mérföld
Beszélgetés életről, halálról – testről és lélekről
Nádas Péter előszavával
Jelenkor Kiadó, 2007.
118x166 mm, kötve
176 oldal, 2.100 Ft.
ISBN 978-963-676-418-0

Oravecz Imre: A hopik könyve

Oravecz Imre
A hopik könyve
Jelenkor Kiadó, 2007.
134x196 mm, kötve
168 oldal, 2.200 Ft.
ISBN 978-963-676-416-6

Márton László: Átkelés az üvegen

Márton László
Átkelés az üvegen
(regény)
Jelenkor Kiadó, 2007.
120x210 mm, kötve
552 oldal, 2.800 Ft.
ISBN 978-963-676-419-7

Aczél Géza: (vissza)galopp

Aczél Géza
(vissza)galopp
(versek)
Jelenkor Kiadó, 2007.
166x188 mm kötve
96 oldal, 1.800 Ft.
ISBN 978-963-676-412-8

Dosztojevszkij: A kamasz

Dosztojevszkij
A kamasz
(regény)
Jelekor Kiadó, 2007.
fordította: Szöllősy Klára
145x200 mm, kötve
632 oldal, 3.200 Ft.
ISBN 978-963-676-415-9

Annelis Verbeke: Aludj!

Annelis Verbeke
Aludj!
(regény)
Jelenkor Kiadó, 2007.
118x166 mm, kötve,
176 oldal, 1.900 Ft.
ISBN 978-963-676-411-1

Polcz Alaine: Meghalok én is?

Polcz Alaine
Meghalok én is?
(tanulmány)
Jelenkor Kiadó, 2007.
134x196 mm, fűzve
224 oldal, 1.900 Ft.
ISBN 978 963 676 4142

Spanyol szépirodalmi művek magyar nyelven

A cikkben az 1970-es évek végétől 2005-ig magyar nyelven megjelent spanyol nyelvről fordított szépirodalmi művek listáját olvashatják a szerzők neve szerinti sorrendben. A listát Pávai Patak Márta állította össze.

Búcsú és megérkezés

Megjelent a Pécsett szerkesztett Jelenkor folyóirat októberi száma, amely a folyóirat 50. évfordulója alkalmából ünnepi összeállítással örvendezteti meg az olvasóit olyan neves szerzőktől, akik az elmúlt évtizedben erős szálakkal kötődtek a Jelenkorhoz.

Schein Gábor: A herceg álma

Schein Gábor (1969. július 2.) 1994-től az ELTE Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének tanára. 2005-től egy évig a Bécsi Egyetem vendégtanára volt. Első kötete 19991-ben jelent meg Szavak emlékezete címmel a Kráter Műhely Kiadó gondozásában, melyet számos verseskötet és regény követett. Új kötete a szerző három drámáját fogja egybe: A herceg álma, a Hippolytos, Hippolytos! és a Születésnap (kamaradráma) jelenik meg most egy kötetben.

Veszélyeztetett fajok enumerációja

A Jelenkor folyóirat szeptemberi számának élén Marno János és Aczél Géza versei olvashatók. Dreff János/Tóth Dezső Az utolsó magyartanár feljegyzései című regényrészletét (mely nálunk is olvasható) Csehy Zoltán, Gellén-Miklós Gábor és Halmai Tamás versei követik, Szvoren Edina Bolgár ritmus című novellája után pedig Sándor Iván közöl újabb részletet készülő regényéből, a lap szépirodalmi rovata végül G. István László és Miklya Zsolt verseivel zárul.

Takarékosan írni

A Pécsett szerkesztett Jelenkor július-augusztusi duplaszámának első részében Radics Viktória összeállításában és fordításában, valamint eligazító bevezetőjével  a mai boszniai irodalomról kaphatunk különleges körképet. A jugoszláviai háborúban sokat szenvedett régió átélt borzalmairól és posztháborús traumájáról szóló versek, prózák és esszék szerzői nemzetközileg is ismert irodalmárok: Semezdin Mehmedinović, Senadin Musabegović, Marko Vešović, Faruk Šehić, Hadžem Hajdarević, Amir Brka, Mile Stojić, Refik Ličina, Muharem Bazdulj és a lengyel Krzysztof Czyżewski.

Mészöly Miklós: Az istálló  

Mészöly Miklós életművének kiadása a szerző által elkészített terv szerint folyik, és máig tizenhét kötete jelent meg. Az istálló a sorozat tizennyolcadik kötete lesz, és a következő szépprózákat tartalmazza: Az istálló, Az árnyék, Anakamphos, Levél a völgyből, Mese, Negyvenhat videoclip, Kiemelések, Zsilip, Adagio, Karácsony, Makk ász, Pavorka, Vázlat egy kirándulásról.

Mészöly Miklós: Családáradás

Mészöly Miklós életművének kiadása a szerző által elkészített terv szerint folyik, és máig tizenhat kötete jelent meg. A Családáradás legújabb kiadása a sorozat  tizenhetedik kötete.  A kisregény újabb darabja azoknak a műveknek, melyekből összerakható a szerző dunántúli mitológiája. Bővérű epika, proust-i emlékezéstechnikával, sok, kitűnően egyénített szereplővel, magyar sorsokkal.

Szarajevó blues

Megjelent a Jelenkor nyári duplaszáma. Első részében Radics Viktória fordításában a mai boszniai irodalomba nyerhetünk betekintést. A szépirodalmi rovatban Karátson Endre közöl új részletet önéletírásának harmadik kötetéből. Térey János, Schein Gábor, Rácz Péter, Szántó T. Gábor, Rapai Ágnes és Darányi Sándor versei után Radoslav Petković Bizánci internet című esszésorozatának negyedik része olvasható.

Deák Júlia: A pincebérlő

Deák Júlia kisregénye olyan tapasztalatokat önt irodalmi formába, amelyeket a mai Magyarországon élők jelentős része a saját életéből ismerhet. A rendszerváltás könyve ez, mely magányos női főszereplője szemszögéből beszéli el egy budapesti pince megszerzésének és elvesztésének történetét.

A háború mint poétikai fordulat

Az Alföld legújabb számból nálunk Radics Viktória írását olvashatják a délszláv háborúkról és Czakó Gábor Hosszúalattság című regényének egy részletét, de a lapszám tartalmáról is részletes infiormációkat olvashatnak cikkünkben.

Az állatias és az emberies

Megjelent a Pécsett szerkesztett Jelenkor folyóirat   májusi száma, mely Balla Zsófia, illetve Parti Nagy Lajos versével, Szelényi Iván és Komoróczy Géza esszéivel köszönti a 75 éves Konrád Györgyöt, aki részletet is közöl az idei könyvhétre megjelenő, Inga című kötetéből.

Ezer és 3

A Jelenkor folyóirat áprilisi számában Tóth Krisztina és Bertók László verseit, Krasznahorkai László novelláját, Kukorelly Endre készülő regényének részletét olvashatjuk. Folytatódik Radoslav Petković Bizánci internet című esszésorozata. Várkonyi György művészettörténésszel Ágoston Zoltán készített interjút a pécsi Városi képtár bezárása kapcsán. Kukorelly Endre regényének részletét és Jacek Dobrowolskinak Krasznahorkai Lászlóval készített beszélgetését mi is közöljük.

Garai András Júda: Az ördög vigyorgott a lángokból

Garai András Júda 1928-ban született Pécsett, zsidó családban. A ma Izraelben élő szerző pszichiáterként dolgozik, könyve az angol, német és héber nyelvű kiadások után csak 1995-ben jelent meg magyarul, ez a kötet annak javított változata.

Ruxandra Cesereanu: Utóférfiak

A nőket meleg gömbölydedségeknek nevezte, és megtanulta a cirógatások ízét. Hogy mi a nő mint meleg gömbölydedség, nem tudtam, de tetszett az, ahogy a szót kiejtette a száján. Lassan beszélt, megrágta a szavakat mint a halvát, tempósan nyeldekelve őket. Így jött az ötlet, hogy írjak a férfiakról.

Ésszerű pusztulás

Megjelent az Alföld márciusi száma, melyben olyan szerzők írásaival is találkozhatunk, mint K. Kabai Lóránt, Vörös István (vers); Mailáth Nóra, Szabó Róbert Csaba (próza); Szkárosi Endre, Czeizel Endre (tanulmány); László Emese, Halmai Tamás (recenzió). Takács Zsuzsa verseit, Szegedy-Maszák Mihály tanulmányát és Kulcsár-Szabó Zoltán recenzióját mi is közzétesszük.

Tavasz Pécsett

Megjelent a Jelenkor folyóirat márciusi száma, mely Térey János versével indul, majd Jász Attila, Kőrizs Imre, Gömöri György, Kibédi Varga Áron és Simon Márton versei olvashatók. Márton László Távolsági járat című elbeszélésének befejező része után Balázs Imre József tanulmánya következik kortárs magyar irodalmi “indián-reprezentációkról” Jász Attila, Sándor András és Oravecz Imre művei kapcsán, majd a szerb Radoslav Petković Bizánci internet című esszésorozatának második része Csordás Gábor fordításában.

„Mire is van szükséged?”

Ki teszi fel ezt a kérdést, és mi a válasz? Minden kiderül a második évfolyamába lépett Műút irodalmi folyóirat első 2008-as lapszámából, melyben a szépirodalmi szövegek, esszék és kritikák mellett egy izgalmas írás éleszti fel az elhíresült kritika-vitát. Nagy Balázs tanulmányát mi is közöljük.

Bőségzavar

A folyóirat legújabb számanak írásai a megszokott módon széles műfaji skálán mozognak. Gyors áttekintés: Oravecz Imre regényével Károlyi Csaba, Kiss Judit Ágnes verseskötetével Sántha József foglalkozik. Van itt vers (Vörös István, Schein Gábor), széppróza (Oravecz Imre, Márton László) nem kis mennyiségben, valamint olvasható egy Margócsy Istvánnal készített interjú is. Akik tanulmányra, esszékre, mi több épületkritikára vágynak, azok sem maradnak olvasnivaló nélkül.

Pécsi szagminta

Ki ne ismerné azt a pillanatot, amikor kezébe véve egy új könyvet vagy folyóiratot kinyitja azt, s orrát a lapok közelébe tartva jó nagyot szippant a nyomdafesték, a papír és a rá nyomtatott szavak elegyéből összeálló illatból? Aztán beleolvas... A Jelenkor folyóirat most virtuális szag- és ízmintát ad januári számából a litera olvasóinak: Kukorelly Endre regényének részletét és Witold Gombrowicz argetin naplójának részletét olvashatják.

Gintli Tibor–Schein Gábor: Az irodalom rövid története

Gintli Tibor–Schein Gábor
Az irodalom rövid története
A realizmustól máig
Jelenkor Kiadó, 2007.
640 oldal, 4.500 Ft
ISBN 9789636764388

Szabadgondolkodni?

Az európai kulturális folyóirat 2007/2008 téli számában hívőkről és szabadgondolkodókról, valamint boldog semmittevőkről olvashatnak szépprózát, esszét és tanulámányokat.

Nagy Boglárka: Vándorló történetek

Nagy Boglárka
Vándorló történetek
Kritikák a kortárs magyar irodalomról
Kijárat Kiadó, 2007.
184 oldal. 2000 Ft

fantom slobode

A „Folyóirat a folyóiratban” című nemzetközi együttműködési program keretében ezúttal a zágrábi székhelyű irodalmi lap, a fantom slobode mutatkozik be a Jelenkor decemberi számának hasábjain.

A képzelőerő gyönyörei

A Pécsett szerkesztett folyóirat novemberi számában Nádas Péter és Csordás Gábor a nemrégiben elhunyt Polcz Alaine-t búcsúztató beszédeivel emlékezik a tanatológus-íróra.

Dževad Karahasan: Keleti díván

Dževad Karahasan
Keleti díván
Kalligram Kiadó, 2007.
Fordította: Radics Viktória
Fűzve, 122 x 200 mm
390 oldal, 2.990 Ft
ISBN 978-80-7149-976-3

Tomaž Šalamun: Arkhilokhosszal a Kikládokon

Tomaž Šalamun
Arkhilokhosszal a Kikládokon
(A költő 3. magyar nyelvű kötete –
válogatás az utolsó öt szlovén kötetből
2001-2007)
Napkút Kiadó, 2007.
Fordította: Lukács Zsolt
136 oldal, 1.490 Ft
ISBN: 9789638478573

Mindnyájan benne vagyunk

Megjelent a Pécsett szerkesztett Jelenkor folyóirat októberi száma, melynek élén a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös „Philip Marlowe Magyarországon” című novellapályázat nyertes prózái olvashatók: az első díjasLatzkovits Miklós, a második díjas Jenei László és a harmadik díjat elnyert Demény Péter írásai.

Emlékezet és kultúra

A Lettre őszi száma nyomtatott formában is hozza a litera nagyvizitét, amelyben Kemény István beszélget Bartis Attilával. A Revisiting Memory projekt keretében Bartis Attila, Arno Geiger és Kiss Noémi írásai olvashatóak.

Keresztesi József: Hamisopera

Keresztesi József
Hamisopera
Kritikák 1999–2006
Kalligram Kiadó, 2007.
Fűzve, 135 x 205 mm,
250 oldal, 2.400 Ft

Alaine

A kötet Polcz Alaine 85. születésnapjára készült. Huszan fejezik ki tiszteletüket a könyv lapjain: Baranyai László, Bitó László, Esterházy Péter, Göncz Árpád, Görgey Gábor, Hollós László, Kőrössi P. József, Kovács András, Kovács Ildikó, Kukorelly Endre, Márton László, Nádas Péter, Nemes Nagy Ágnes, Papp András, Schäffer Erzsébet, Szávai Ilona, Szörényi László, Tüskés Tibor, Ungváry Rudolf és Várszegi Asztrik.

Őszi termés

Megjelent a Pécsett szerkesztett irodalmi és művészeti folyóirat szeptemberi száma, melynek élén Aczél Géza, Tandori Dezső, Schein Gábor és Lackfi János versei olvashatók.

"Hadúr megfizet érte, reméljük!"

„Hadúr megfizet érte, reméljük!”
Illyés Gyula és Gara László levelezése 1939–1966
Balassi Kiadó, 2007.
(„Pont Fordítva 3.”)
Sorozatszerkesztő: Jeney Éva, Józan Ildikó
Sajtó alá rendezte: Kulin Borbála
Szerkesztette: Józan Ildikó
202 oldal, 2.000 Ft

Különös vágta

A pécsi folyóirat nyári számában Konrád György esszénaplója, Darvasi László prózája (Vidám mondatok), Sándor Iván (Az argolíszi-öböl) és Józsa Márta (Amíg a nagymami megkerül) regényrészletei mellett Kukorelly Endre, Vörös István, Déri Balázs, Csehy Zoltán, Polgár Anikó, Beck Tamás és Tóbiás Krisztián versei olvashatóak.

W. F. Hermans: Soha többé alvás

W. F. Hermans
Soha többé alvás
(regény)
Jelenkor Kiadó, 2007.
Törő Krisztina Noémi fordítása
120x210 mm, kötve
264 oldal, 3.500 Ft
ISBN 978-963-676-431-9

Kreatív felejtés

Az európai kulturális folyóirat nyári száma a kreatív felejtés kapcsán emlékezet és felejtés egymást kiegészítő, feltételező témakörében közöl írásokat európai szerzők tollából.

Pécsi POSZT

A Jelenkor júniusi száma a Pécsi Országos Színházi Találkozó idei programja köré szerveződik. Drámamellékletként Egressy Zoltán Június című művét közlik.

Szijj Ferenc: Kenyércédulák

Szijj Ferenc
Kenyércédulák
(Versek)
Jelenkor Kiadó, 2007.
104 oldal, 1.600 Ft
ISBN 978-963-676-410-4

Minerva pécsi búvóhelye

A Jelenkor igazán figyelemreméltó anyaggal lepi meg olvasóját májusi számában. Szerb Antal és Thienemann Tivadar blokkja mellett Ágoston Zoltán szobrász-interjúi és Márton László legutóbbi regényének bírálatai hódolnak a bölcs istenasszonynak.

Testek diskurzusa

Sághy Miklós Mészöly Miklós Film című regényéről ír A narrátor teste című tanulmányában, Darabos Enikő a Párhuzamos történetekről A néma test diskurzusa címen.

Szlovák szólisták

A Magyar Lettre Internationale 2006/2006 téli számában Bartis Attila Kemény Istvánnal készített interjúját olvashatják elsőként, majd a magyar prózát fésülik át a szerzők keresztbe és haránt, illetve Szlovák szólisták címmel északi szomszédunk irodalmáról tudhatunk meg többet.

Mondák és immunológia

Jacob Grimm és Wilhelm Grimm gyűjteményes munkái mellett az immunológia professzorával ismerkedhetünk meg a Jelenkor márciusi számában.

Jelenkortársaink

A Pécsett szerkesztett folyóirat idén félévszázados. Ezévi második számában is a kortárs magyar szépirodalom közlése játssza a főszerepet. A februári lapszámot két nekrológ zárja: Takáts József Határ Győzőre, Tüskés Tibor Lázár Ervinre emlékezik.

Nádas Péter: Hátországi napló

Nádas Péter

Hátországi napló
(újabb esszék)
Jelenkor Kiadó, 2006.
120x210 mm, kötve
248 oldal, 2500 Ft.
ISBN 963 676 408 5

Nedjeljko Fabrio: Triemeron

Nedjeljko Fabrio
Triemeron
(regény)
Jelenkor Kiadó, 2006.
fordította: Csordás Gábor
120*210 mm, fűzve
376 oldal, ára 2.800 Ft.
ISBN 963 676 405 0

Miklya Luzsányi Mónika: Te csak tánczolj szépen

Miklya Luzsányi Mónika
Te csak tánczolj szépen
(regény)
Jelenkor Kiadó, 2006.
118*166 mm, kötve
208 oldal, ára 1.500 Ft.
ISBN 963 676 395 X

Zelki János: Csak fizika

Zelki János
Csak fizika
(versek)
Jelenkor Kiadó, 2006.
118*166 mm, kötve
80 oldal, ára 1.000 Ft.
ISBN 963 676 397 6

Durs Grünbein: Koponyaalaptantárgy

Durs Grünbein
Koponyaalaptantárgy
(versek)
ISBN 963 676 399 2
134*196 mm, kötve
136 oldal, bolti ára 3.200 Ft.

Amit Helmer mondott

Brit Bildoen írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg. A korábban közölt három írást a kapcsolódó anyagok között olvashatják.

Bódis Kriszta: Artista

Bódis Kriszta
Artista
(regény)
ISBN 963 676 403 4
118*166 mm, kötve
152 oldal, bolti ára 2.500 Ft.

Márton László: Minerva búvóhelye

„MAGYAROK! – így szól Napóleon Schönbrunnból keltezett kiáltványa –: az Ausztriával való egyesíttetés volt a Ti szerencsétlenségteknek legfőbb oka!"

Mészöly Miklós: Fekete gólya

Az Ádi és Zicska saját kezűleg rajzolt térképén feltüntetett szőlőhegyeken és ártéri erdőkben, kisvárosi vendéglőkben és kovácsműhelyekben, falusi bakterházakban, csőszkunyhókban és pákásztanyákon kisemberek hétköznapi élete zajlik. Ugyanakkor mindent és mindenkit a legendát vagy fantasztikumot sejtető titok aurája leng körül.

Nádas Péter: Párhuzamos történetek

A Párhuzamos történetekkel létrejött az a mű, amely komolyan veszi és megválaszolja a realizmus felbomlása által felvetett kérdéseket, ugyanakkor visszaadja az olvasás gyönyörét, és kiállja az összehasonlítást a tizenkilencedik századi nagyrealizmus legnagyobb műveivel.

Slavenka Drakulic: A légynek sem ártanának

A háborús bűnösök leírhatatlan gaztetteket követtek el, és senki sem szeretne semmiféle módon kapcsolatba kerülni velük. Ám ez nem visz közelebb minket a kérdés lényegéhez: hogyan voltak lehetségesek ezek a bűnök? Azért hisszük el, hogy szörnyetegek voltak, hogy minél nagyobb távolságot teremtsünk közöttük és köztünk, hogy egyszer és mindenkorra kizárjuk őket az emberek közül.

Szőnyei Tamás: Nyilván tartottak

„Elsősorban az ún: ’Bőrruhás’ csoportok tevékenységét kísérje figyelemmel”
„Bizonyítékát adta a zenekar és ’sleppje’ társadalomra veszélyes tevékenységének”
„A politikailag még kiforratlan fiatalokat negatív irányba tudják befolyásolni”
„Mennyire és mikor szabad ennyi fiatalt rávinni az ingoványra.”

Schein Gábor: Isten nevetett

Schein Gábor Ábrahám történetét meséli újra gyermekek számára. A bibliai hős engedelmeskedik annak, akinek fényét semmi sem homályosítja el, képtelen ígéreteit egy idő után azonban megkérdőjelezi. Ráadásul nemcsak neki támadnak kétségei, hanem feleségének, Sárának, sőt egész háza népének is. Sára kineveti az isteni küldötteket, de a történet végére keserű, hitetlen kacaja önfeledt örvendezéssé változik, Isten pedig együtt nevet az ő népével.

Aczél Géza: (szakma)alkony

A kötet alaphangjára, a rezignációra már a cím felhívja a figyelmünket. E rezignáció mögött annak felismerése áll, mennyire korlátozottak egyetlen ember
lehetőségei arra, hogy a számára fontos értékek megvalósulását környezetében, szűkebb és tágabb világában elősegítse. Aczél Géza azonban pontosan megvonja azt a kört is, amelyen belül egy jottányit sem enged abból, amit az életben fontosnak, jónak
és igaznak tart. Rezignációja nem meghátrálás, hanem visszavonulás védhetőbb terepre.

Fiatalkori írásai

 Schelling alig 19 évesen üstökösként robbant be a német filozófiai életbe. S mindjárt könyvekkel jelentkezett, olyan művekkel, amelyek új és eredeti gondolatokat tartalmaznak. A Fichtéhez, valamint a romantikusokhoz való viszony újratematizálásának következtében az elmúlt években a fiatal Schelling (1793-97) iránt világszerte megnőtt az érdeklődés.

Halálgondola

 " A traumák és fájdalmak annalese ugyanakkor tiltakozás is a Könyv ellen, egy újabb Könyv ellen, ami az életnek, és ez a legnagyobb kísértés, újra valamiféle értelmet ad." (Simon Balázs)

A követjárás nehézségei (Testvériség III.)

 A Testvériség regénytrilógia záró kötete.\\r
     

Darvasi László: Trapiti, avagy a nagy tökfőzelékháború

Egy szép napon egy fura kis manócska bukkan fel a városkában, aki nem tudja, honnan és miért jött, csak annyit tud, hogy Bánatos Olivértől, a magányos és szomorkás festőtől kell segítséget kérnie. Ő Trapiti. De ki tudja, mi az, hogy Trapiti?
     Darvasi László író. 1962-ben született Törökszentmiklóson. Eddig több mint tíz kötete jelent meg, a legutóbbiak: Szerezni egy nőt - háborús novellák (Jelenkor, 2000); A lojangi kutyavadászok - kínai novellák (Magvető, 2002); Trapiti, avagy a nagy tökfőzelékháború (Magvető, 2002)

Tolnai Ottó versei

"Össze fogják morzsolni mint ahogyan ő
 Éppen összemorzsolt egy legyet
 De a kezére pillantva
 A légy szemét látta
 Minden egyes gyémántfazettában" - Egy sópárolóban menekült - USA-ceruzák - Signeponge - három vers Tolnai Ottótól.

Tolnai Ottó (1940) Író, költő, műfordító. Palicson (Jugoszlávia) él. Eddig több mint húsz kötete jelent meg, a legutóbbi Balkáni babér címen a Jelenkor Kiadónál.

Szijj Ferenc: Kenyércédulák

"...és nincs sok különbség,
tehát hogy a maradékba való beolvadás is kárhozat
és az idegenség is csak álca, tudás és nem tudás között
nincs határ, lét és nemlét között semmi döntés."
 
Szijj Ferenc (1958, Szombathely) Költő, író. Négy kötete jelent meg eddig, legutóbb egy mesekönyv, Szuromberek királyfi címen a Jelenkor Kiadónál. Újabban rajzait és fotográfiáit is megismerheti a közönség.

Laudáció a Pletykaanyuról

Hálás feladat olyan könyvről beszélni, mely méltán lett híres és sikeres a megjelenése óta eltelt egy évben, és örömteli feladat olyan szerzőt méltatni, aki az olvasók legkülönbözőbb köreiben lett ismert és népszerű, és akit a szigorú kurátornak nemcsak szakmabeliként van szerencséje személyesen is ismerhetni, hanem - most már, az eredmény ismeretében elmondhatja -, akinek ez a szerző két féléven keresztül hallgatója is volt a szegedi egyetemen, és egy tanárnak mindig szívmelengető arra gondolni, hogy milyen szerencsés volt, amikor, bárha csak egy rövid ideig is, de talán ő is inspirálhatta híressé vált tehetséges tanítványát.

Grecsó Krisztián: Egy fej

Grecsó Krisztián (1976) Író, legutóbbi kötete: Pletykaanyu (Jelenkor 2001), a Bárka című folyóirat szerkesztője. Pletykaanyu című kötetével 2002-ben elnyerte a Bródy Sándor-díjat.

Név, születés, ilyesmi?, megvan!, mondtam már, drága uram, hogy beírtam, arra lennék kíváncsi, hogy ide, a "történet" rovatba, ha meg nem sértem, ide mit kell beírni. Értem. Akkor írom. Vagy inkább diktáljam? Úgy is jó, fáradt vagyok, annyira, de annyira elcsigázott, hogy nem is emlékszem, mikor voltam ilyen lerobbant állapotban utoljára.

Kukorelly Endre: Élet és nem ezeket ismételgetik

Kukorelly Endre költő, író. 1951-ben született Budapesten. Legutóbbi verseskötete: Kicsit majd kevesebbet járkálok (Jelenkor, 2001).

Garaczi László: Feri és a posztmodern

Garaczi László 1956-ban született Budapesten. Prózaíró, számos kötet birtokosa: A terület visszafoglalása a madaraktól, Tartsd a szemed a kígyón, Plasztik, Nincs alvás!, Bálnák tánca, Mintha élnél, Az olyanok, mint te, Pompásan buszozunk!. 2002-ben Nevetnek az angyalok címen esszékötete jelent meg a Jelenkor Kiadónál.

A Mindentudó Gyermek

"Hazaérkezésem után sokszor álmodtam még azt, hogy New Yorkban vagyok, Baránszkyéknál. Visszagondolva érdekes, hogy nem eseményeket, beszélgetés-foszlányokat, hanem helyszínt: történések lehetséges terét. S éppen a helyszín volt irreális; a lakás ugyanolyannak tűnt, mint amilyennek ismertem, valóságos volt, az emlékezet által ébren is hitelesített az alaprajz s a tárgyak architektúrája, az atmoszféra - de az odavezető út, a közvetlen környék nem az igazi New York volt, hanem valamiféle furcsa keveréke felületesen megismert idegen városoknak, a Gürtel Bécsének, vagy a régi Kelet-Berlin S-Bahn állomásai alatti gyalogos-átjáróknak például; a valóságos helyett egy lehetséges New York rajzolódott ki tehát, fikció, ami persze mégsem sokban különbözik attól, amit valamennyien kialakítottunk és őrzünk magunkban róla, akik ott jártunk, a valóságban is oly fantasztikus városban."
(Wilheim András)

Farkas Péter: Törlesztés - kivezetés a Gólemből

Ebben a könyvben mindenki sétál, vagy sétálni készül. Látszólag minden különösebb cél nélkül. Ugyanakkor végig érezni, hogy ezeknek a sétáknak tétjük van. Szólnak, pontosabban hallgatnak valamiről. Hogy miről? Talán a keresésről, talán a hazatérésről, talán a világ értelméről-értelmetlenségéről. A szereplők tudják, hogy nem érhetnek célba, de tudják azt is: nincs más választásuk, mint hogy megpróbálkozzanak ezzel. Nem lehet nem úton lenniük, le kell törlesszék adósságukat. Rejtélyes módon mindannyian (vagy mindannyiszor?) ugyanoda jutnak el. Farkas Péter könyvében nincs különbség álom és valóság között, ami megtörténik, az a múlté.

Nádas Péter: Saját halál

"Egy irdatlan erő vitt el, amely egyszerre működik kívül és belül, s ezért a tudatnak sem érdemes ilyen különbséget tenni. Túl voltunk mindazon, ami személyes és szenvedélyes."
288 oldal, 163 színes fotóval, ISBN 963 676 340 2, Ára: 4200Ft

A Jelenkor Kiadó újdonságai

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos, Gintli Tibor - Schein Gábor: Az irodalom rövid története, Hamann, Johann Georg: Válogatott filozófiai írások, Kerékgyártó István: Makk ász az Olajfák hegyén, Lengyel Péter: Macskakő, Montaigne, Michel de: Esszék I. és III., Végel László: Hontalan esszék, Polcz Alaine: Karácsonyi utazás, Magyar Lettre Internationale 2003. tél (51. szám)

A Jelenkor Kiadó újdonságai

A Jelenkor Kiadó szeptemberben újdonságai között szerepel Kárpáti Péter A kivándorló zsebkönyve című drámája, Schein Gábor legújabb kisregénye, a Lázár!, valamint Somlyó György költészetről írt esszéinek gyűjteménye A vers - a versben címmel. A Mészöly Miklós életmű-sorozat legújabb darabja, a Bolond utazás című regény mellett az író Szederkényi Ervinnel, a Jelenkor folyóirat egykori főszerkesztőjével folytatott levelezése is megjelent a Séta, évgyűrűkkel című kötetben.

Szijj Ferenc fotói

József Attila-díjas költő, műfordító, az egykori Nappali Ház szerkesztője. Legutóbbi kötete, a Szuromberek királyfi című meseregény, 2001-ben jelent meg a Jelenkor Kiadónál. Látható volt már tőle erotikus grafikasorozat is az Élet és Irodalom oldalain.
     "Az itt látható fényképek dobozkamerával (camera obscura) készültek 2001-2002-ben. Eredeti méretük kb. 7 x 7 cm. A szkennelés a papírnegatívról történt." (Szijj Ferenc)
     A fotók a Képriportban tekinthetőek meg (lásd jobb felső sarok).

orosz díszvendégség, Könyvfesztivál 2005

Pjotr Lvovics Vajl

A Modern Orosz Irodalmi Akadémia tagja. Az Inosztranaja Lityeratura folyóirat szerkesztő bizottságának az elnöke, a Znamja alapítványt támogató bizottság tagja (1995), az Apollon Grigorjev-díj zsűrijének elnöke volt.
Pjotr Vajl megkapta a Znamja folyóirat díját (1994, 1996), az orosz–német Albert Karelszkij-díjat(1996) és a zoIL-t, az Inosztranaja Lityeratura folyóirat (1998) díját.

orosz díszvendégség, Könyvfesztivál 2005

Viktor Jerofejev

Jerofejev prózaíróként először a cenzúramentes Metropol antológiában jelent meg, a szamizdat-antológia szervezéséért kizárták a Szovjet Írók Szövetségéből, ezután évekig nem publikálhatott. 1988-ban jelent meg elbeszélése a Junoszty folyóiratban, 1989-ben az Anna teste, avagy az orosz avantgárd vége című novelláskötete, 1990-ben pedig az Átkozott kérdések labirintusában című esszékötete. Az 1980-82-ben írt regénye a Russzkaja Kraszavica (Az orosz széplány), az 1980-as évek végén bestseller lett: több mint 20 nyelvre fordították le a világon.

kritika

Emlékezzünk!

Garaczi nagyon sokat tett azért, hogy a mai magyar irodalom – itt a költészetet is jócskán beleértve – felszabadultan tud nevetni és nevettetni...

Négy újabb verseskötetről

Bodor Béla recenziója négy verseskötetről: Aczél Géza: (vissza)galopp (Jelenkor Kiadó, Pécs, 2007); Babiczky Tibor: Levegővétel (Alexandra Kiadó, Pécs, 2007), Havasi Attila: 1001 magányos rinocérosz (Alexandra Kiadó, Pécs, 2007) és Király Levente: Nincs arany közép (Magvető Kiadó, 2007) című, a Könyvfesztiválon debütáló verseskönyveiről.

könyv

A társnő

Aki a visszaemlékezések lapjain megszólal, egyszerre három különböző szubjektum, s mindhárom alakban folyamatosan jelen van: a szeretett férfit elvesztő, róla holtáig (sőt, holta után is) gondoskodó hitves, a meghalással foglalkozó szakember, valamint a leírás tárgyát megformáló (tulajdonképp: megalkotó) szerző.

könyv

Utánlövés

De tényleg, mi is volt a feladat? Swartz arra kérte őket, válaszoljanak ama kérdésekre: „Honnan a bizalmatlanság a szomszéddal szemben? Honnan a hajlam, hogy inkább az ellenséget, mint a barátot lássák benne? Honnan az etnikai tisztogatás vágyálma és programja?”

könyv

A nyitott mondat

Simon keze alatt az elbeszélés nyelve az első mondatokban lírává fokozódik, és elbeszélője valami hihetetlenül koncentrált jelenléttel, térben és időben végtelen, körkörös és párhuzamos világokat teremt. Elindul az egyik mondattól, hogy eljusson a másik mondatig. És a két mondat között általában egyetlen mondat húzódik: ezen az egyetlen mondaton át vezet az út ama másik felé.

könyv

Mi kerül a bolondok helyére?

Schein Gábor élettel tölti meg művét, bolondok és piacok, tévéközvetítések és villamosozások, kísértetek és filozófusok kavarognak a nagyvonalú korképben, ami nem akar kórképpé is válni, csak regisztrál, épp olyan pontossággal, mint Canaletto, a mű egyik hőse.

Új percek és másod-percek

A Nyolc perc egyszerre lírai és prozódiai szöveg; sírvers és röntgenfelvétel.

könyv

Transzban

Az egymást olykor hiteltelenítő elbeszélések egy esemény felelevenítése kapcsán (retrospektíve) születnek, nevezetesen egy Judit nevű újságíró?, pszichológus?, szociológus? hölgy tudakozódása folytán, aki már korábban is készített interjúkat a szereplőkkel, Pinkler öngyilkosságának?, balesetének?, halálának? körülményeit vizsgálandó.

könyv

Vissza, vissza, vissza

…a Visszaút furcsán lavíroz a költői életmű minden eddigi darabját egybegyűjteni kívánó (jobb híján talán „életmű-összesnek” nevezhető) műfaj és a korábbi verstermés egészéből valamely szempont (jellemzően a költői út jelenbeli fázisához való illés, azaz a jelen felől való megszólaltathatóság szempontja) szerint szelektáló-újrarendező „szerzői válogatás” műfaja között.

Szabadpolc

Olvasásra szignálva

A Szignatúra sorozat a Könyvfesztiválra két verseskötettel, a Könyvhétre két prózakötettel jelentkezett - Gordon Agáta: Ezüstboxer; Jász Attila: Fékezés; Kiss Judit Ágnes: Irgalmasvérnő és Oravecz Imre: Egy hegy megy című könyveiről van szó.

Lapot kérek (3)

Szemlézőnk, Jánossy Lajos ez alkalommal a Jelenkor, a Műhely, a Műút és a Café Bábel számait lapozta végig.

Lapot kérek

Részletes folyóiratszemlénkben a Mozgó Világ, a Holmi, az Alföld, a Kritika és a Jelenkor lapszámait szemlézzük önöknek.

BlogMustra 7.

Heti válogatásunkban kortárs magyar szerzők, mint Térey János, Schein Gábor, Centauri és a határainkon túl élők alkotásairól olvashatnak, de találnak itt a nemrég elhunyt kirgiz író, Ajtmatov és a kínai Fan Wu egy-egy könyvéről, valamint a Krúdy-sorozat új darabjáról is recenziót.

Szilasi szerint

Publikációk

Blogmustra 3.

A Könyvesblog új heti válogatása: irodalomtörténet, pszichológia, költészet és... Olvassák!

könyv

„Testünk felett”

Lator László 2007-ben megjelent, válogatott verseket tartalmazó kötete szinte a teljes költői életművet átfogja, a 40-es évektől máig. "Azt a szintagmát, hogy szép vers, óvatosan írja le az ember" - állítja recenzensünk, ám Lator kötetét "igazán szép"-nek tartja.

szabadpolc

A másik, aki ugyanaz

A kötetek, amelyeket a szerző szabadpolcára választott, nem ma jelentek meg. Ám restanciáink számosak. Úgyhogy lássuk, szemezgessünk kicsit a tavalyi év terméséből.

Félmosoly Kierkegaard arcán

A népszerű dán filozófus munkásságáról számos monográfia megjelent már magyarul, több kiadó is foglalkozik a gondolkodó életútjával és műveivel. A Könyvesblog "minden idők legjobb életrajzát" vette górcső alá.

könyv

Miből maradtunk ki?

Az évtizedekig a BBC munkatársaként dolgozó, Londonban élő szerző számos kötete jelent meg a közelmúltban többek közt a Kortárs és a Jelenkor Kiadó gondozásában.  A literán most esszékötetéről olvashatnak.

könyv

Operettország

Ha a történet szintjén kellene megragadhatóvá tenni a kisregényt, akkor akként summázhatnám a jórészt cselekmény nélküli elbeszélést, hogy egy drámaíró egy napját meséli el a kilencvenes évek legelején (1990-1992), egy vidéki kisváros terében, ahol a nevenincs szerző részt vesz majdan bemutatásra kerülő társadalmi drámájának próbáján.

Könyvheti könyvekről a KönyvesBlogon II.

Krokik, villámrecenziók, egyflekkesek - naponta sok-sok Könyvhétre megjelenő könyvről olvashatnak a KönyvesBlogon, ajánlókat és lebeszélőket. Szóljanak hozzá!

könyv

Az utolsó mérföld

Van-e élet a halál után? Mikor halunk meg? Mi különbözteti meg a biológiai létet az emberi élettől? Képesek vagyunk-e pszichénkkel befolyásolni a halál időpontját? 

Májusi szerintem

...van-e, létezik-e most bárhol olyan mai magyar próza, amely poétikáját legelsősorban ne a mondatra, a mondat poétikájára építené rá, miként, immár 150 éve, egy hódoltságnyi idővel ezelőtt, a nagy Flaubert?

Áprilisi szerintem

Nagy olvasatok kellenek. Széles áradású, dús interpretációk erős szerzők nagy szövegeiről. Vékony, pimasz kis könyvek. Vaskos, brutális monográfiák. Nincs kifogás, nem kell az alibi-játék. Elég volt a tréfából. Megértést akarunk, pőre megértést, a megértés akarását. 

Januári szerintem

Mint tudjuk, a február a hónapok novembere. A január ennél csak annyival rosszabb (még ha most globális felmelegedési pszeudo-tavasz van is), hogy előtte december volt - ami azért mégiscsak egy jó hónap, szerintem. Meg annyival, hogy utána a február következik.

Decemberi szerintem

Arról pedig, hogy milyen a novella ebben a neki nem kedvező jelenkori világállapotban, ha zárt, koncentrált és mégis bukfencezik meg kacsázik, ezúttal, azt hiszem, Abelardo Castillo mondja a legtöbbet. A királynő a Max Langéban. Remekmű. Szőnyi Ferenc fordította le, a novemberi Holmiban van. Szerezzenek belőle egy példányt, és adják oda valakinek, akit tényleg nagyon szeretnek.

Novemberi szerintem

Valamelyik mellékutca kanyonja, töksötét van benne, néhány ember, meg egy régi Wartburg hátulról, több nem is látszik, és az egészet kettőbe hasítja a betörő égbolt elnagyolt V betűje. Baloldalt fönt benne zászlók, lyukasak, nem lyukasak, kicsit jobbra meg szúnyog, járőröző helikopter. Látod, ezt eddig nem tudtad...

Októberi szerintem

…azonnal rávetettem magam az enyéimre, egyetlen hatalmas ugrással földre vittem mindhármukat, saját testemmel borítottam be életfontosságú szerveiket, bár itt-ott azért kilógott ez-az, s közben, teli torokból és folyamatosan azt üvöltöttem, hogy teljesfedezés.

könyv

Cyberoperett Székelyföldről

Végtelenül egyszerű, nem is opera-, hanem sokkal inkább operettlibrettóhoz illően bugyuta, és a végén kissé megbicsakló történetet állított össze Haklik Norbert regényében, melynek segítségével viszont kortárs problémákkal elegyedhetünk párbeszédbe. Nosza!

könyv

Az eggyé züllött Egyetlen

Hogy miben reménykedhetünk? Mellbevágó a keresztény gondolkodóként elkönyvelt Jaspers végkövetkeztetése: „…az ember – és csakis az ember – az életet elveheti saját magától, a saját, független döntésének eredményeképpen; ez önmagában is óriási érdem. […] Az öngyilkosságra való készség szabaddá tesz!... Vajon miért gondolkodott effélékről Jaspers 1961-ben? Honnan ez a feneketlen borúlátás?

Szilasi szerint

Augusztusi szerintem

BEST OF LITERA! - Ha lesz ennek a kornak irodalomtörténete, és hát már mér’ ne lenne, végül is: aranykor, akkor azt nem folyóiratcímek, hanem kiadónevek fogják strukturálni. (...) A magyar folyóiratkultúrát (az egyik utolsót Európában) arra tartjuk, hogy módszeresen, újra meg újra megkérdőjelezze és aláássa mindazt, ami azt akarja elhitetni, hogy a kortárs magyar irodalom elrendezhető egyetlen, egységes hierarchiában: a (persze: egymással is versengő) kiadói diskurzusokat. - Szilasi László lapszemléje, 2006.

Júliusi szerintem

Lefejelni… a szívet. Lehet, hogy ez már éppen eléggé rossz. És mi minden jöhet még ezután. 

Májusi szerintem

…volt néhány hozzáférhető Mansfield-mondat és Kner-könyv, néhány esztétikai test, magasabb forma, amelyek megnehezítették, egész egyszerűen kínossá tették a gyors, elnagyolt, kontár munkát. Ezek a testek, ezek a formák ma is léteznek. Csak nem hatnak át semmit.

könyv

RealFiction

Varga Bálint „jelentős terjedelemben foglalkozik a hazánkban mindeddig kevéssé elhíresült, de a detektívirodalomban külföldön már nevet szerzett alkotók műveivel. Így sorakoznak fel a műfaj megalapítói Poe (C. Auguste Dupin), Dickens (Bucket felügyelő), Conan Doyle (Sherlock Holmes), Chesterton (Brown atya), R. Austin Freemann (Dr Thorndyke) és a klasszikus krimi királynői: Agatha Christie (Poirot, Miss Jane Marple), Dorothy L. Sayers (Lord Peter Wimsey) és Margery Allingham (Albert Campion)"...

Márciusi szerintem

A main stream magyar irodalmi ízlés története úgy alakult, hogy jórészt még ma is a függetlennek, érintetlennek, ős-eredetinek elgondolt művészt preferálja. Írja verset, ahogy gyün. Természet vadvirága. A koncepció ott hibádzik, hogy ilyen művész nincsen is.

Februári szerintem

A repülőtéri változatból kihagyták, vaze, a harmadik sort. Immár nem kellett nekik, hogy „Nyomorgó söpredéktek kell nekem.” És most lehet rajta jó sokat gondolkodni, hogy akkor ez mit is jelent, miért van, vagy hogy. (Kötelező olvasmány: Stephen Jay Gould: Belül viselt skarlát betű. A bevándorlás genetikai szempontból. 2000. 2006. január – meg ez az egész Polisz és biosz-szám.) Jót nem. Akárkik vagytok, ne csonkítsátok tovább a szövegeket, mert baj lesz.

Januári szerintem

...miközben lassan a fiatal magyar íróknak nevezett bőven középkorú generáció szinte minden egyes tagjának van már egy összegyűjtött, válogatott, legszebb, best of kötete, az egészen fiatal kritikusok náluknál csak alig valamivel idősebb (vagy fiatalabb [esetleg épp egykorú]) írókat, költőket kezdenek nagyon radikálisan megérteni, újraérteni. A haragosokat.

kritika

(Olvasási kísérlet)

Nádas Péter regénye az értelem és értelmesség vékony rétegét átütő vágy és szenvedély legszélsőségesebb értelemvesztés-történeteit írja meg, de úgy, hogy az áttörés pontjaira mutat a szöveg, és csak nehezen fejthető fel, hogy miért éppen ott hasadt meg a látszólag biztos kéreg.

Novemberi szerintem

Megkaptam, s amint megkaptam, megcsókoltam, megkóstoltam, meghökkentem, azóta is őrzöm [más szövegváltozatokban: őrzőm], olvasom, szeretem, dicsérem, s ha méltányolni akarom, azt kell mondanom, hogy tiszta méz, csupa édesség van benne, fény, nap, melynek ragyogó sugarával a régiek dicsőségének fényét erősen elhomályosítja.

Oktató

A nagyratörő

Legtöbb kritikusa és elemzője kiemeli, hogy Márton László sokoldalú, termékeny és tudatos szerző. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy Tandori után ő az új magyar irodalom legsokoldalúbb, legtermékenyebb és leginkább tudatos alkotója. Sokoldalú, mivel az irodalom mindhárom műnemében: az epika, a líra és a dráma területén is alkot – ahogy Balassa Péter megjegyezte, Márton “tehetségének kivételessége részben all-round jellegében”, azaz sokoldalúságában áll.

Szeptemberi szerintem

Nos, ekkor jöttem rá, hogy a magyar folyóirat-kultúra – ellentétben pl. a honi kiskereskedelemmel – tulajdonképpen már most poszt-hyper állapotban van. S hogy mennyire nagyon jó is ez. Nincs az a monstrum, ami – hiánytalanul kivonatolván – a helyébe léphetne, vagy – standard minőségekkel - le tudná gyalulni.

Kritika

Mézbe mártott szurok

Reményteljes várakozással (és elvárással) vettem kezembe Halász Margit új kötetét, melyre egészen öt évet kellett várni a Csillagkerti szonáta kiadása óta.

Szilasi szerint - június

Addig is: lélegzem, szemlélődöm, gondolkodom. Azt tervezem például, hogy végigolvasom a 2005/3-as Bárkát. De leragadok a Zalán-versnél. Dünnyögés, félhangokra. Hosszú részlet egy hosszú versből. Gyönyörű, kicsi, rímes strófák, megjegyezhető, bevésődő ütemek. Nagy vers – Zalán mostanában valahogyan ilyeneket ír -, e hónapban, szerintem, bizonyosan a legnagyobb.

Szilasi szerint

Szilasi szerint

Szentkuthy Miklós: Pendragon és XIII. Apolló című regényének részlete, 1946-47-ből. A nagy évek a háború után. Ül a szobájában, és írja (a léha és cinikus) Uther Pendragon király és (a vad és okos) Ygraine hercegnő mesés, középkori történetét. Ez volt fontos neki. Nagy és tékozlóan bőkezű szöveg, benne van nagyjából minden, ami az új történelmi regény kapcsán problémaként mostanság felmerült...

Kritika

Nádas Péter: Emlékiratok könyve

"Csak az önismeret segít valamennyire. Nincsen más eszközünk. Egy embernek, egy országnak, egy nemzetnek, egy népnek, egy földrésznek megfelelő önreflexiós képességekre van szüksége ahhoz, hogy amit emocionálisan szeretne elérni, akár én is szeretnék erőszakkal megoldani, azt nem engedem meg magamnak… Az egész írói munkám, amióta az eszemet tudom, ebből áll. Saját magamat, mint bűnöst vagy mint tévedőt vagy tévelygőt, eltévelyedettet, elvetemültet, szenvedőt… bevallani nektek." (N. P.) Nádas Péter: Emlékiratok könyve című művét ajánljuk.

Szilasi szerint

2003. július

Egészen egyszerűen imádom. Fenntartások nélkül rajongok érte. Az a leghatározottabb véleményem, hogy néhány alapvető testi foglalatosság mellett ez a legérdekesebb, leggazdagabb, legfinomabb, legtartósabban figyelemreméltó dolog széles e világon. Az életem (jelentős részét a vele foglalkozás teszi ki). Nem lehet megunni.

könyv

Az örökség birtokbavétele

Mordecháj a bibliai Eszter királynő nagybátyja és egyben nevelőapja, belátó okosságáról, Istenhez és a hitéhez való hűségéről és népe iránti elkötelezett szeretetéről lehet ismert, de csak Schein Gábor újraolvasásában válik az Eszter könyvében olvasható történet főszereplőjévé. Schein Gábor, aki eddig elsősorban költői, műfordítói és irodalomtörténészi tevékenységével vívott ki elismerést, idén jelentkezett önéletrajzi elemeket is felvonultató első prózai munkájával, egy kisregénnyel, melynek lapjain egy huszadik századi zsidó család fájdalmakkal és veszteségekkel, de gyarapodással és sikerekkel is teli életének története bontakozik ki, de nem a megszokott módon.

Szilasi szerint

2003. június

"Hát olyan se volt éppenséggel." A 74. Ünnepi Könyvhét ipari méretű, s ezért kicsikét talán lehangoló szöveg-áradatában (én a Grafitneszre és Borisz Akunyin Török cselére meg az Eliot-kötetre, továbbá Gurevicsre és Koselleckre hajtottam elsősorban) nem tűnik igazán fontos információnak, s valószínűleg tényleg nem is az, mindenesetre mégiscsak tény, hogy - bármily meglepő - a nagy Kassák Lajos Petőfi Sándortól többre becsülte a János vitézt, mint Az apostolt. Foglalkoztatta a kérdés, gondolkodott rajta, töprengett, és végülis arra jutott, hogy jóval, mondjuk: összehasonlíthatatlanul felforgatóbb és eredetibb egész egyszerűen s viszonylag megyőzően azt állítani, hogy Franciaország és India határosak, mint bejelenteni egy forradalmat.\
     

könyv

Egy rejtőien dumas-s alak

Sokféle kritikus van. Az egyik divatos elméletek gólyalábain jár, hogy a lehető legmagasabbról tekinthessen alá a rút irodalmi valóra, a gólyalábak körül hemzsegő csúszómászók, ázalagállatkák hadára, s csőrébe kapva elropogtasson egyet-egyet e pokolfajzatokból. Hite szerint legalábbis. Csőre ugyanis úgy van kiképezve, merőben elméletileg persze, hogy saját fogalmain kívül semmit ne kaphassan el vele. Ropogtatni persze azokat is lehet. A gólyalábokon járó álomvilágban él. Sejtelme sincs róla, hogy nem a csőr élessége teszi a kritikust, hanem az ízlés kifinomultsága és az elmeél.
     Sokféle kritikus van. Az egyik divatos elméletek gólyalábain jár, hogy a lehető legmagasabbról tekinthessen alá a rút irodalmi valóra, a gólyalábak körül hemzsegő csúszómászók, ázalagállatkák hadára, s csőrébe kapva elropogtasson egyet-egyet e pokolfajzatokból. Hite szerint legalábbis. Csőre ugyanis úgy van kiképezve, merőben elméletileg persze, hogy saját fogalmain kívül semmit ne kaphassan el vele. Ropogtatni persze azokat is lehet. A gólyalábokon járó álomvilágban él. Sejtelme sincs róla, hogy nem a csőr élessége teszi a kritikust, hanem az ízlés kifinomultsága és az elmeél.

könyv

"Költőien lakozik az ember... de itt leülni sincs hova"

Vörös István verses regényét a hagyományos epikus szál mellett főként a képek mozgatják. Vörös költészete alapvetően kép-alapú költészet: verseiben metaforák, hasonlatok, allegóriák dominanciájával találkozhat az olvasó. Vörösnél kezdetben nem az ige van, hanem a kép, ami elkezd mozogni, változni, történeteket teremteni, a költőnek nem kell mást tennie, mint feszülten figyelni, merre tart metaforája, mivé változik át, milyen történeteket teremt. \\r
     Egyfajta imagizmus ez, képcentrikusság, ami nem egyenlő a kilencszázas évek első néhány évtizedének főleg amerikai költők által képviselt irányzatával, amit a nagyközönség elsősorban Ezra Pound nevéhez köt.

könyv

Távolodóban

Minden ilyen könyv már a megjelenésének a pillanatában plusz tekintéllyel lép olvasói elé, amitől az összpontosító figyelem igen ritka esetekben képes eltekinteni: a teljesítmény, a halálmegvető bátorság, az élettől búcsúzó emberi élet nagysága előtti főhajtás mellett a szöveget alig tudja kiszabadítani a tragédia fekete keretéből, a sorokat a gyászjelentés komor pátoszából. Simon Balázs Halálgondolája a ritka kivételek közé tartozik. - Jánossy Lajos kritikája.

könyv

Nevek mintázata

Borbély Szilárd költészete legújabb kötetében kiteljesíti eddigi allegorikus impulzusait, olyan nevek, jeltöredékek mintázatát alkotja meg, amelyek minden transzcendens odaértést nélkülöző vagy lebontó írásszerűségükben jelentésességüket, mint egy sosem betöltődő emléket, folyamatosan elhalasztják. Olyan jelekét tehát, amelyek a felejtés, a nemtudás, vagy a tudat alatti területén mozogva az unalommal, a puszta időzéssel rokon, tárgyát nem ismerő várakozást teszik írássá, és kifejezik egyben az új jelentésekre való szüntelen várakozást, ironikus felkészülést is.

Szilasi szerint

Novemberi mustra

Nem árt ismételgetni, úgyhogy mindenekelőtt - rajtam ne múljon - én is leszögezném: egy magyar író, Kertész Imre, 2002. október 10-én Nobel-díjat kapott. Erre vártunk, úgy nagyjából Janus Pannonius óta. (Noha éppen ő - jóllehet maga a díj akkoriban, ugyebár, még nem létezett - ráadásul, végülis, bizonyos értelemben: megkapta.)

Szilasi szerint

Szilasi szerint - Szeptemberi mustra

Abban a pillanatnyi, erős pánikban, ami akkor fogott el, amikor (meglehet: hamis) hírét vettem, hogy széles Európában nálunk a legmagasabb az egy olvasóra eső irodalmi lapok száma, vagyishogy (s az összefüggés, bár meglehet, így is hamis, e megközelítésben talán még figyelemreméltóbb) nálunk a legalacsonyabb tehát az egy irodalmi lapra eső olvasók száma, nos, abban a valóban csupán pillanatnyi, de tényleg meglehetősen durva pánikban úgy döntöttem: radikálisan leszűkítem a folyamatosan követendő kánont. - Szilasi szerint.

 

 

Szilasi szerint

Szilasi szerint

"A gyilkos voltunkról való tudásunk és az áldozat voltunkról való tudásunk összeurópai egyeztetése nem történt meg." (ÉS, október 15.) Ez azért tényleg elég komoly mondat. És a budapesti Goethe Intézetben tartott beszélgetés ezeket a mozzanatokat még alá is húzta (ÉS november 5.), s joggal: azt hiszem, valóban kitüntetett fontosságú nézőpontot jelölnek ki.

Szilasi szerint

Decemberi mustra

"Imédzsin, derz jesz heven." Nagyot tévedtem, amikor az elmúlt hónapban azt állítottam volt, hogy bizonyos témákban kifejezetten rászorulunk a külső segítségre, s hogy éppen ezért (példának okáért) Rudy Kousbroek urat igazán megkérhetnénk: csodás Hollandia-esszéje mellé, ugyan, írjon már egyet Magyarországról is, mert az nekünk nem megy.

könyv

"Konyha" és "Tűzhely"

Oravecz Imre új verseskötetében a négy évvel korábbi Halászóember hagyományát követi, akár kettős értelemben is. Egyfelől - az ábrázolás szintjén - a felidézett szajlai múlt tradicionális rendjét áhítja, s ebből a vágyból új, másodlagos tradíció születik: a tradícióvesztés feldolgozásának tradíciója. Másfelől - az ábrázolt világgal egylényegű nyelvi kidolgozás szintjén - a már megtalált deiktikus-monoton hanghordozást folytatja, árnyalja, rétegezi, ha tetszik: kérdésessé teszi, újra és újra, új és új variációk formájában próbálgatja, mint aki már csak ezt tudja, ezt akarja, mert ezt elfogadta.

könyv

Testvériség II.

Márton László regénytrilógiájának (Testvériség) első kötete (Kényszerű szabadulás) tavalyi megjelenésekor nagy elvárásokat támasztott. Egyfelől mint a kortárs prózában átalakulni látszó irodalmi hagyomány, az "új történelmi regény" vagy historigrafikus metafikció legújabb megvalósulása, másfelől mint - a megcélzott olvasói közeget tekintve - új szemléletű Márton-regény: ez a könyv ugyanis jóval szélesebb olvasói réteg számára megközelíthető a sövegszerűség visszaszorítottsága, központi helyéről háttérbe tolása folytán.

könyv

Kritikus-pillanatok

A Mű- és valódi élvezetek szinte minden lehetséges utat ismertet, amelyet irodalmi alkotásokról véleményt formáló személy szakmájának gyakorlása közben bejárhat. Az 1989 és 2000 között készült munkáiból álló válogatás Kálmán C. Györgyöt publicista recenzensként, populáris és szakmai szempontokat mozgató kritikusként, valamint szakszerű tanulmányíróként egyaránt bemutatja.

könyv

Vissza a jelenbe

Néhány éve, röviddel a mostanit megelőző kötete, a válogatott és új verseket tartalmazó Ahogyan élsz megjelenése után Balla Zsófia megkért rá, hogy a tiszteletére rendezett Kossuth Klub-beli beszélgetős est bevezetőjeként mondjak néhány szót költészetéről. Megírtam az öt oldalas szöveget, annak rendje és módja szerint fel is olvastam, a kéziratot a gyakorlott kiállítás-megnyitó kézmozdulatával nyomban átnyújtottam a szerzőnek, de sem akkoriban, sem később nem publikáltam. A kritikus gyarló ember, lusta is. Az járt a fejemben, hogy a soron következő verseskötet megjelenésekor mennyire kapóra jön majd ez a publikálatlan szöveg, részben vagy egészben biztosan fel fogom használni. Nem gondoltam rá, hogy 1995 után ilyen hosszú időt kell várni Balla Zsófia következő versgyűjteményére, és arra sem gondoltam, hogy az a bizonyos pályakép most, A harmadik történetről szólva ennyire kevéssé lesz használható.     

Szilasi szerint

Februári mustra

Credo Elvem vivere. A február sötét hónap. Felettébb alkalmas a depresszióra. Mivel azonban a depresszió tulajdonképpen csupán súlyos interpretációs gyengeség (a szellem jelentés- és értelemtulajdonító erőinek valamiféle kóros gátoltsága), talán megelőzhetjük, ha az év e veszélyes szakaszában poézist keresünk ott is, ahol máskor nem szoktunk.

Szilasi szerint

Márciusi mustra

1. Élet és Irodalom, 2003. március 7. 19. l.: Koltai Tamás szerint Stohl Andrást ki kellene rúgni a Nemzeti Színházból. Nem azért kellene kirúgni, mert rosszul játssza Shakespeare-t (a színészi teljesítményre vonatkozó kérdés fel sem merül), hanem mert kompromittálta az arcát a Való Világban, vagy hol. Igen, valóban, mélységesen abszurd és elkeserítő az egész: ha ellenállásunk egy olyan idolja, mint például Cserhalmi György, annak idején odaadta volna az arcát, mondjuk, egy mos6 reklámhoz, Magyarországon alighanem valóban legalább tíz évvel tovább tartott volna a szociálizmus.

Szilasi szerint

2003. szeptember

"Ne hazudjatok már." Vége van a nyárnak, a tengerről jövet Mohács környékén rám zuhantak a Kossuth Rádió fingszagú, hatórás hírei, hűvös szelek járnak, nagy bánata van (még) a cinegemadárnak (is), s ennek következtében visszatekintve most tényleg úgy tűnik fel nekem (már csak a visszhangokból is), hogy a nyár legjelentősebb írása mégiscsak Tamás Gáspár Miklós: A balközép cikkírás csődje című könyörtelen nagyesszéje volt (ÉS XLVII. évf., 2003. augusztus 8.).

Szilasi szerint

2003. október

Mint tudjuk, Sir Charles Bell szerint "[a]z emberi arc legfigyelemreméltóbb izma a musculus coringator supercilii, amely a szemöldököt vonja fel, és ezzel egy rejtélyes hatást tesz, ami megmagyarázhatatlan, de ellenállhatatlan módon az értelemre enged következtetni. " Darwin kiábrándító jegyzete a lapszélen: "Gondolom, még soha nem boncolt majmot. "

Szilasi szerint

2004. január

"Valójában azt állítani, hogy egy mű a magaskultúrához tartozik, annyi, mint többek között azt is állítani, hogy van valami lényegi átvihetősége, valamiféle beépített leválaszthatóság a kontextusáról, ami a buszjegyekben és a politikai röpiratokban nincs meg." A magaskultúrának ezt a meghatározását Terry Eagleton adja, a Lettre téli számában megjelent, Egyetemes kultúra és lokális kultúrák című írásában.

Szilasi szerint

Szilasi szerint

Megállni, elgondolkodni, szégyenkezni. És aztán a végén, a legvégén, a könyv utolsó előtti mondatában néhány szó egy Poe nevű beteg költő poétikus ötletéről, a nagy ötletről, amit "a gyakorlott kéz és a szellemes értelem ma is át tud változtatni egyféle szórakozássá vagy - mondjuk - vigasztalássá." Értik (néhány érettebb, nagyon enyhén barikolt mediterrán merlot utóízének legeslegutolsó szegmensében lehet néha tapasztalni valami effélét): vigasztalás. Mégpedig a nem-tudás művészies eltitkolása által megvalósuló vigasztalás.

Kritika

Mint gyümölcsben a mag

Valaki "elmeséli" az infarktusának történetét (noha rögtön megjegyezhetnénk, hogy ennek a történetnek a középponti mozzanata éppen az átlépés egyfajta időtlensége), és ez a valaki minden kétséget kizáróan maga az író. Nemcsak abban az értelemben önmaga, hogy egyes szám első személyben beszél, hanem annyiban is, hogy fontos szerepet játszanak "íróságának" rekvizitumai, mondhatni, az írástudó életének díszletei, kellékei, dramaturgiai fordulatai.

Kritika

Kasmír zakó, teljesség, körtefa

A téma, amellyel Nádas a Saját halálban szembenéz, nomen est omen, a halál, minden művészet megkerülhetetlen toposza, az élet legszélsőbb határtapasztalata, (…) A Saját halál beszélője arra törekszik, hogy a lehető legrészletezőbb pontossággal és legpontosabb részletességgel beszámoljon szívinfarktusának fiziológiás tüneteiről, a meghalás kognitív tapasztalatairól, a testhez kötött öntudat eloldozódásáról, majd visszatéréséről.

Szilasi szerint

2004. április

A cáfolt hiedelmeknek és állításoknak juttatott szívós hitel némely ponton nevetséges, némely ponton iszonytató történetéről szóló Umberto Eco-esszé (A hamisság ereje, ford. Barna Imre, Kalligram, 2004. március) felettébb érdekes irányból szól hozzá az Írószövetséggel vagy mivel is kapcsolatos jelen vitákhoz. Amikért, ha egyéb hasznuk nem is lenne, már most is hálásak lehetünk, mert kiváltották, előidézték Kertész Imre Jelentés a költészet birodalmából - Egy mítosz vége című írását (ÉS 2004. április 2.) és Schein Gábor A jövő embere? című esszéjét (ÉS 2004. április 9.). "A költők továbbra is költők maradnak, a próféták pedig majd fellépnek a cirkuszban."

Kritika

Kisiklott életek áriái

"Szijj elbeszélői... a jelen és a közelmúlt Magyarországának (közelebbről: Budapestjének) kisemberei... az az alcímben is említett 'köz' avagy névtelen embertömeg, mely a társadalom peremén vegetál, a helyét nem találja a mai világban, gyakran irigy, bosszúszomjas vagy sértődött, és amelynek főbb típusait mind ismerni véljük, hiszen ezek a figurák egyben hétköznapi valóságértelmezésünk kellékei (rosszabb esetben tárgyai) is.”

Szilasi szerint

2004. május

Bobby Fischer Dél-Bronxban született. Az apját nem ismerte. Az anyja mosónő volt. A nővére nevelte, s hogy az öccse ne sírjon állandóan az unalomtól, egy napon vett a kétéves-forma gyereknek egy műanyag sakkot, 25 centért. A sakktörténészek szerint Bobby Fischer körülbelül négy és féléves korára lett a világ legjobb sakkozója. Azt azonban, hogy a sakkot ketten játsszák, csak hatéves korában tudta meg. Négy éven át mindvégig saját maga ellen játszott.

Kritika

Irodalmi folyóiratok kortárs kánonai

...bár sok irodalmi folyóirat van, annak számára, aki viszonylag rendszeres olvasójuk, sem nehezen megkülönböztethetőnek, sem ugyanolyan súlyúnak nem tűnnek – ellenkezőleg, [...] többé-kevésbé átlátható kulturális mintázatok szerint szerveződnek, felismerhető hagyományokra támaszkodnak és a kortárs irodalom eltérő kánonait kínálják olvasóiknak. Nem az volt a célom, hogy semleges, külsődleges leírást adjak a folyóiratok mezejéről [...]. Inkább lehetővé szerettem volna tenni írásommal, hogy kritikai beszéd alakuljon ki a folyóiratokról, s ennek legkézenfekvőbb módja egy kritikai írás megfogalmazása, éppen róluk.

Szilasi szerint

2004. június

Az európainak nevezett civilizáció minden tizenkettedik esztendejében lezajlik egy beláthatatlanul nagy horderejű, csöndes esemény. Ezekben az általában titokban maradó pillanatokban az történik, hogy az adott korszakra leginkább jellemző, történetileg sajátságosan szenvedélyes olvasásmódok egy villanásra maradéktalanul összegződnek egyetlen olvasó ember egyetlen olvasói gesztusában.

Kritika

Az év könyve - 2003

Heidegger, a postahivatalnok? Sánta kutya? Összegyűjtött szerelmeim? A szabadság nehéz mámora? A gömb alakú torony? Félelem és reszketés Nagyhályogon? Melyik volt az év legjobb könyve? Az év meglepetése? Az év csalódása? Mit termelt a magyar író 2003-ban? Döntsön a köz. Szavazzon Acsaitól Zekéig!
Segítségképp közöljük a 2003-ban megjelent kötetek válogatott listáját.

Szilasi szerint

2003. december

Amikor 1957 augusztus 20-án Kádár János, a magyar kormány elnöke, 1956 novembere óta először jelent meg nagyobb nyilvánosság előtt, s negyvenkilenc évesen, enyhén kopaszodva, közönséges, krémszínű szövetöltönyben, szolíd, zöld selyemnyakkendőben közvetlen, jól szerkesztett és feltűnően rövid beszédet mondott a szocialista alkotmány évfordulóján hatezer magyar parasztnak, a párt- és állami vezetők között, a két amerikai építész, a német ügyvéd, a norvég sakkozó és a Maurice Meyer nevű vörös bajszú, roppant szimpatikus belga újságíró melett, a kisújszállási futballpálya fából ácsolt, alkalmi tribünjén ott állt mögötte Gabriel García Márquez.

Szilasi szerint

2003. november

Egy pillanatig sem kívánom eltitkolni, hogy szerintem a november legjobb lapja az októberi Holmi, a hónap legjobb írása viszont a novemberi Alföldben jelent meg, a legjobban megszerkesztett novemberi lapszám pedig a Jelenkor - ámde haladjunk sorjában.

Kritika

A "tényfékező gép"

"Schein Gábor legújabb verseskötetében található szövegek nyelvkezelési módjuk szerint rokonságot mutatnak a fényképek előhívásának összetett technikájával, mondhatni: alkímiájával. Mintha Schein a fényképező szóból Tandori Dezső által konstruált 'tényfékező géppel' dolgozna. És valóban: ellentétben a költő előző versesköteteiben található nyelvszemlélettel, melyekben a versek oka és ihletője is maga a nyelv volt (...), ebben a könyvben a nyelvi megelőzöttséget a tények által való megelőzöttség váltja fel."

Szilasi szerint

2004. február

Erre a megnyugtató felismerésre Gilles Deleuze Filozófia és kisebbség című szövegét olvasva jutottam (fordította Gyimesi Timea). A szöveg a Veszprémben szerkesztett EX Symposion (irodalom művészet filozófia reflexió) című folyóirat 2003. 44-45. számának első belső borítóján jelent meg (Főszerkesztő: Tolnai Ottó. Felelős szerkesztő: Bozsik Péter. Vendégszerkesztő: Tolnai Ottó.).

Szilasi szerint

Szilasi szerint

Elképesztően magas lehet azoknak az irodalmi műveknek a száma, amelyek nem jelennek meg, vagy egész egyszerűen: meg sem íródnak, merthogy hagyományaink aktuálisan nem engedik meg, hogy azokat (jó) irodalomnak lássuk. Erre karácsonykor jöttem rá, amikor (csökkenteni akarván azt az időt, amit az átlagmagyar - mint tudjuk: Európában csúcstartóként - a tv előtt tölt, hősiesen rontani kívánva azon a döbbenetes arányon, amin az átlagmagyar ünnepekkor még radikálisan tovább javít).

Riport

Joachim Sartorius, a költő; Nádas Péter, az író

Joachim Sartorius költő, műfordító, kulturális menedzser, a Berliner Festspiele főintendánsa. De ez az alkalom arra teremtett lehetőséget, hogy a költő karakterének jellegzetességeibe pillantson be a hallgató. A német és magyar szerzők közös szerepeltetésével a sokéves baráti és szakmai kapcsolatokat emelték ki a fesztivál szervezői, és valóban érzékelhető volt a sok szempontból megfogalmazható különbség ellenére a két alkotó közötti összhang.

Riport

Német és magyar könyvkiadók kerekasztal-beszélgetése

Morcsányi Géza, a beszélgetés moderátora először is bennfentes információkra volt kiváncsi, vagyis, hogy az EU-n belül milyen trükkök segíthetik a magyar kiadók boldogulását. "Ilyenek nincsenek" - szögezte le Michael Krüger, majd honfitársával a német könyvkiadás elhúzódó válságjelenségeit ecsetelve (csökkenő forgalom, alacsonyabb példányszámok, kevesebb új cím, a hagyományos könyvesbolti hálózat leépülése, üzletek bezárása) meglehetősen sötét jövőképet festett.

Riport

"...még vár a nagy találkozás..."

Attól tartottam, a tömegjelenetek ma sem maradnak el, de ismét pozitívan kellett csalódnom egy országban: hiába tagadnánk, itt igenis zajlik munka pénteken is! Mással nem tudnám magyarázni, hogy Grass ma nagyjából harmadannyi lelkes látogatót vonzott, mint tegnap (bár ma nem volt jelen Kertész Imre. Ám ebből véletlen sem szeretnék messzemenő következtetéseket levonni a tetszési indexekre vonatkozóan).

RIPORT

Nem adunk a negyvennyolcból

A Lettre Internationale Európai kulturális folyóirat negyvennyolcadik, 2003. tavaszi számát mutatták be a szerzők és a szerkesztő az érdeklődőknek.

Elveszett jelentés

„Nem, de nem éltem meg emiatt érzelmi vihart” – válaszolta Bódis – „elfogadtam, mint törvényszerűséget. Fatalistán hittem abban, hogy a fejemben van az egész, és előbb-utóbb kijön. Így is lett.” Mint mondta vagy sokkot kapott, vagy ezzel ideologizálta, hogy meg kellet találnia, meg kellet közelítenie ezt a gyereket. Nála nem veszhetett el.

Ott jártunk

Aki visszaszőtte magát az irodalomba

Lengyel Balázs születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából került sor tegnap megemlékezésre a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében az MTA kistermében - aki eljött, méltón emlékezhetett meg a tavaly elhunyt Széchenyi - és József Attila-díjas íróról, kritikusról, fordítóról, az Újhold folyóirat alapító szerkesztőjéről a szinte szokatlanul profin szervezett esten.

Ott jártunk

„Néha Csodabogyónak tartanak”

A Trialógus nevet viselő beszélgetéssorozat 2008/2009-es tanévének első vendége szeptember 24-én Józsa Márta volt. Őt Szilágyi Zsófia, a veszprémi Pannon Egyetem Irodalomtudományi Tanszékének docense és Bozsik Péter, költő, író, szerkesztő kérdezte.

ott jártunk

Igenis szükség van a bécsi könyvhétre

Először ad otthont Bécs 2008. november 20-23. között a BUCH WIEN 08 nemzetközi könyvkiállítás és vásárnak, amely nemcsak a szakközönségnek, hanem a széles nyilvánosságnak is szól. A bécsi könyves mustrára számos ismert író jelezte közreműködését. Az Osztrák Kulturális Fórum rezidenciáján tartott sajtóbeszélgetésen jártunk.

Kis nyári zene – 24.

Hamarosan a JAK-füzetekben jelenik meg dalszövegírói életműve, kanonizátor-szerepe a Jelenkor szerkesztőjeként megkérdőjelezhetetlen, évekig egy örökké forgó liftfajta nevéből és/vagy a keresztény könyörgés első két szavából állt össze az e-mail címe, a kortárs alternatív zene vizeit különböző formációkban korbácsolta hullámzóra, hogy az agyakat egyúttal tükörfényesre dörgölje – ő maga azonban szívesebben hallgatja Bob Dylan dalait – a sorozatunk alól lassan kifutó nyárban Keresztesi József jelentkezik.

Fordítások Vuk földjén

...a fő cél persze az, hogy a fiatal szerb és magyar irodalom nyisson egymás felé, hogy legyenek élő kapcsolatok, hogy örüljenek egymásnak. Ezt nem érdemes szofisztikáltabban megfogalmazni: született tizennyolc új vers két nyelven.

Évfordulók

„Azt akarom Karádi Éváról elmondani, hogy úgy hallatszik az, amit csinál, hogy egyáltalán nem hangos. És hogy célratörő, és van valami anyaiság, és például az, tessenek csak megfigyelni, hogy mosolyogva szervez le egy estet, az utaztatást. És összeültet román, magyar és szerb írókat, fordíttat, kifizet, kérdez, és még mindig mosolyog, és egyszer csak az ember arra jön rá, hogy alig tud róla valamit, miközben ő meg mintha mindent.” (Darvasi László: Hegyezzük pozitívra, ÉS 1999. 42.) A Magyar Lettre Internationale főszerkesztőjével a lap történetéről beszélgettünk abból az alkalomból, hogy a 70. szám jelenik meg szeptemberben.

A bizonyos plusz

Mitől lesz növény- és állattani anyaga egy bölcsészek által szerkesztett lapnak, hogyan lehet brandet csinálni a bokortanyasi evangelikus tirpákokból, miért kommunistáznak le egy nyíregyházi alapítású lapot, s hogyan lehet kultúraszervező erő egy szirtnyi ember? Ezekre a kérdésekre is kitér válaszaiban a lap irodalmi szerkesztője, a prózaíróként is ismert Antal Balázs.

Pécs, az EKF-írók ihletadója

A Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 program egyik jelentős új eseménye volt, hogy 2007 szeptemberében létrejött a Writer in Residence ösztöndíj.  Az elképzelés szerint a rendelkezésre álló három esztendőben évi hat-hét szerző jön Pécsre egy vagy két hónapra alkotni, és emellett egy „Pécs-naplót" is vezetnek. Ezekből a művekből 2010-re a remények szerint izgalmas, sok szemszögű antológia jelenik meg, három nyelven.

Nyugat és majális minden mennyiségben

A szombat és a vasárnap az irodalom, a Nyugat és a boldog gyerekkori majálisozás emlékeinek megidézésével telt. Szombaton a Nyugat Maratonon művelődtünk, vasárnap pedig beadtuk derekunkat - igaz nem kellett sokat kérlelni - és visszaváltoztunk gyerekké.

Kortárs román írónők munkáival szemben

A litera két fiatal műfordító kezdeményezésére sorozatot indít: műfordítókat kérdezünk arról, hogyan látják saját szakmájuk, tágabb értelemben pedig a könyvkiadás egészének helyzetét. Minden fordítótól kértünk önéletrajzot, az eddigi fordításairól vagy ezek válogatásáról készített listát és egy szemelvényt is abból a műből, amin éppen dolgozik.
Selyem Zsuzsa válaszait közöljük.

Aláállni az irodalomnak

2008. januárjától Németh Zoltán után Mészáros Sándor, a Pesti Kalligram Kiadó vezetője vette áta Kalligram folyóirat főszerkesztői pozícióját. Zólya Andrea Csilla készített vele ennek kapcsán interjút, mely a pozsonyi Új Szó március 29-i számában jelent meg. Ezt az interjút olvashatják most nálunk is. 

Még sokat kell dolgozni

A litera két fiatal műfordító kezdeményezésére sorozatot indít: műfordítókat kérdezünk arról, ők éppen min dolgoznak a Könyvfesztiválra, s hogyan látják saját szakmájuk, tágabb értelemben pedig a könyvkiadás egészének helyzetét. Minden fordítótól kértünk önéletrajzot, az eddigi fordításairól vagy ezek válogatásáról készített listát és egy szemelvényt is abból a műből, amin éppen dolgozik.
Orcsik Roland válaszait közöljük.

Amikor eltűnik a fóliaréteg

A litera két fiatal műfordító kezdeményezésére sorozatot indít: műfordítókat kérdezünk arról, ők éppen min dolgoznak a Könyvfesztiválra, s hogyan látják saját szakmájuk, tágabb értelemben pedig a könyvkiadás egészének helyzetét. Minden fordítótól kértünk önéletrajzot, az eddigi fordításairól vagy ezek válogatásáról készített listát és egy szemelvényt is abból a műből, amin éppen dolgozik.
Elsőként Radics Viktória válaszait közöljük.

Holnemkönyv

Holkönyv, holnemkönyv, valahol az óperenciás nemzetközi könyvtengeren is túl, ahol az aranytollú dalnok az úr, nem kell könyvvásárokra járni, hogy a nemzetközi trendekről tájékozódjunk: de addig is, amíg odakerülünk, dolgos március várja a világ minden táján a könyves szakembereket.

Körletszemle

A litera év végi körkérdésére 41 író, költő, kritikus válaszolt. Az alábbiakban kis összegzést olvashatnak erről, valamint a jegyzetíró morfondírozásait kritikáról, egy egészségesebb kritikai életről, amit akár tekinthetnek vitaindítónak is.

A nagyratörő magyarországi ősbemutatója

Márton László a kilencvenes évek elején írta A nagyratörő című  drámatrilógiát, mely utóbb könyvalakban is megjelent, és az irodalmi közvélemény nagy érdeklődéssel, elismeréssel fogadta. Mégis tizenöt évnek kellett eltelnie, míg a drámatrilógia első, címadó része magyarországi ősbemutatóként színre kerül az egri Gárdonyi Géza Színházban.

Körkérdés 2007 – VII.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük.

Körkérdés 2007 – IV.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük.

Körkérdés 2007 – I.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük.

Az anyag emlékszik

„Ennek van vége bennem. Hogy az irodalom csak irodalom. Ennek vége van. Ez nem azt jelenti, hogy vissza kellene fordulni, hanem talán érdekfeszítőbbnek kellene lenni, talán kevésbé műhelybelinek, talán, ami az embert igazából feszíti, azzal kéne foglalkozni. Olyan alkotóerőre volna szükség, ami felfedezi önmagát, mélyebbre ás. De én annyira autodidakta lettem, hogy már csak a saját tapasztalatom érdekel.”

Nyitótánc a könyvfiesztán

Idén első alkalommal szervezték meg a Téli Könyvfiesztát a Műcsarok mellett felállított sátorban. Az eseményt Csaplár Vilmos nyitotta meg 2007. november 8-án délelőtt. Tudósítónk elzarándokolt, hogy a félkész standok és könyvhalmok között megtekintse, mi a nagy helyzet Karácsony közeledtén a Télapógyár környékén.

"Édesem, ébredj föl!"

Az ELTE BTK HÖK és az Alexandra Kiadó közös rendezvénysorazatának, a Bölcsészek kövének szeptember 19-i meghivottjai a Kalligram folyóirat szerkesztői voltak. A beszélgetés folyamán Gerevich András és Szolláth Dávid mellett Mészáros Sándor, a Pesti Kalligram Kiadó vezetője aktív részt vállalt a hazai folyóiratkultúra jellemzésében.

Völgy augusztusban, Bárka Fesztivál novemberben

Második alkalommal rendezik meg a Bárka Nemzetközi színházi fesztivált 2007. november 2-a és 11-e között a Bárka Színházban. A fesztiválról a szervezőt, Bérczes László rendezőt kérdezte Györe Gabriella.

„Este szedál, töprenkedik”

Nem hittem volna, hogy ez az időszak valaha is elérkezik. De most itt van. S nem tehetek úgy, mintha nem lenne itt. Olyan kvalitású értelmező, mint amilyen Balassa volt a Pétereknek, nem jut minden generációnak. De annyi közeli megértést, mint amennyit (az sem elég, persze) a személyes kritikusi ízlésem középpontjában álló Borbély-Garaczi-Kukorelly-Németh-Szijj-féle társaság még Hekerle halála után is megkapott, talán kívánhatok nekik.”

Parti trialóg

A veszprémi egyetem népszerű Trialógus sorozatában Szilágyi Zsófia és Bozsik Péter vendége ez alkalommal Parti Nagy Lajos volt. Az eseményről Csapody Kinga beszámolóját olvashatják.

Puskin utca 1.

Tiszta szívre Sárkányfű címmel bölcsészfolyóiratok voltak vendégei a PIM május 7-ei rendezvényének, többek közt a most indult Puskin utca, amely másnap a Nyitott Műhelyben mutatta be első, Simon Balázs költőnek szánt számát. Az estekről Tamás Zsuzsa tudósítását olvashatják.

Végtapasztalat

A Balassi Kiadónál megjelenő életműsorozat legfrissebb darabja Balassa Péter Babits-, Kosztolányi- és Móricz-tanulmányait, -esszéit tartalmazza. A kötetbemutató beszélgetés vendégei votlak: Szarka Judit, a kötet szerkesztője, Czeglédi András, sorozatszerkesztő és Sándor Iván író.

Bagoly mondja

A Holmi folyóirat estjére az A bölcsek köve – az Alexandra és az ELTE BTK HÖK közös rendezvénysorozatán került sor, ahol a sorozat egy részében az irodalmi folyóiratok mutatkoznak be. Első alkalommal a Holmi volt a meghívott az Alexandra Irodalmi Kávéházban.

A nézőtérrel szemben 3.

Köztes térben

Verseskötetek, két kisregény, négy dráma, tanulmányok, életrajzok, publicisztikák és elemző cikkek sora, egy kézikönyv, melynek második kötete az idén jelenik meg, s nem utolsósorban rengeteg tanítvány. Ez a szűk mérlege mindannak, ami az irodalomban eddig Schein Gábor nevéhez kapcsolható - aki talán nincs is, de nagyon érdekli, hogy erről miképpen lehet, ha beszélni nem is, legalább írni.

Apa-fiú-szlováklélek

A Szlovák Intézet adott otthont január 12-én délután ötkor az örökmozgóban induló Szlovák filmhét indításaként megrendezett felolvasóestnek, melyen Esterházy Péter és Pavel Vilikovský beszélgetőtársa Németh Zoltán volt. A Lettre Internationale szlovák számát január 19-én mutatják be az Örökmozgóban.

Szálára lenyalt lószőr

A Szellemidézés sorozat jó kezdeményezés. Eörsi Istvánra emlékezve indult, majd sorra került Faludy György és Mándi Iván is, január 11-én Mészöly Miklós alakját idézte meg Polcz Alaine, Szigeti László, Mészáros Sándor, s a szervező Kőrössi P. József. Legközelebb Karinthyra emlékeznek ugyanitt.

„Fiatal vagyok és ambiciózus”

Pallag Zoltán Székesfehérváron élő költő, író, a kistango.hu egyik alapítója, korábban az Árgus című székesfehérvári irodalmi és művészeti folyóirat szerkesztője, akit az idén a főszerkesztői posztra kiírt pályázaton a lap főszerkesztőjévé választottak. Szigligeten, a József Attila Kör táborában megrendezett lapszámbemutató felolvasás után a folyóiratról és terveiről beszélgettünk.

Akkor is jó kedvem lesz!

Nyakunkon az ősz – ezt többek közt onnan tudhatjuk, hogy augusztus utolsó hétvégéjén a Bárka Kikötő felbukkan a Ráday Kultuccában, és a Művészetek Völgyéből hozott, válogatott programmal elköszön a nyártól, abban bízva, hogy amit a Völgyben szerettek az emberek, az itt is sikert arat.

Purgatórium (Café Dante – Pécs)

Régi vágyam teljesül most e hasábokon, életemben először írok nem fővárosi, de magyarországi kávéházról. Jobb későn, mint sohanapján: magam sem tudom, miként fajulhatott idáig a helyzet. Pedig a Dantét nagyon szeretem, ha mondjuk Siklóson laknék, föltétlenül a Dantéba járnék kávéházba, miután gondosan elhagytam a jogosítványomat. De tovább is megyek, törzsvendégnek tudom magam a Dantéban, melyet földi valómban egy ízben látogathattam meg csupán.

Plazmanyelvek

A kortárs magyar dráma idei Nyílt Fórumán három művet mutattak be felolvasószínház produkcióban: Lackfi János: Hambi-pipőke, Nagy Gergely Miklós: Alkalmatlanok, és Garaczi László: Plazma című darabjait – utóbbi a POSZT idejére megjelenő júniusi színházi Jelenkor-számban is olvasható, Lackfi János egy másik darabja, az És a busz megy… pedig a Nyílt Fórum idei kötetében kapott helyet.

Telihold

Világoskék, sötétkék, halványzöld..., talán sárga? Állnak a polcon, akár a szikla, az Ottlikok, a Nádasok, az Esterházyk mellett (aztán Szentkuthyk, Lengyelek, Mártonok és a Spirók…). Könyvhéten már nyitáskor sorban álltunk a könyvesbolt előtt a Gárdonyi-szobornál, listával, lekapcsolt családi kasszával, a nyaralásból kispórolt pénzzel. 1986-ban, ’87-ben, és tovább. Az Újhold-Évkönyv kötelező volt, belső parancs, szomjoltás.

Szabad a kedves álnevét?

2006. május 15-én megnyílt a Petőfi Irodalmi Múzeum Közösen írjuk,Álnév és szerep az irodalomban Szindbádtól Jolánig című kiállítása. A koncepció Wernitzer Julianna és Horváth Csaba, a látványterv Kemény Gyula munkája. A kiállítást Kovács András Ferenc nyitotta meg.

„A valóságról van ugyanis szó…”*

Kertész Imrének már második kötetét mutatja be a közönségnek a Radnóti Színházban: Felszámolás című regényéről is itt beszélgettek először. A K. dosszié, "önéletrajz és pályarajz két hangra", számos, a szerző korábbi műveiben már éritett problémát körüljár, újraértelmez, kiegészít. A bemutatón azonban inkább az új könyvnek az olvasmányélményekre vonatkozó részletei kaptak hangsúlyt. 

Keksz, tea, Petri

"Hiába: / költő vagyok. (Ez nem kérkedés, inkább diagnózis.)” – írja Petri György Vagyok, mit érdekelne című versében. A 2000-ben elhunyt költő műveiből összeállított műsorral jelentkezett a Kex és tea című sorozatában a Momentán Társulat a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Rajongó lelkesedéssel

A Jelenkor Kiadó igazgatója beszélt az idei év várható eseményeiről, és még azt is majdnem elárulta, hány kötetes tulajdonképpen Nádas Péter új regénye, a Párhuzamos történetek.

Szóval szabad levegő

Az emberi jogok a demokratikus mozgalmakban húsz ével ezelőtt – az emberi jogok ma címmel rendezett két napos konferenciát az egykori Goldberger Házban, a Nyílt Társadalom Archívum épületében november 21-22-én a Magyar Helsinki Bizottság, Az Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetsége és a Nyílt Társadalom Archívum.

Párhuzamosnak lenni

Úgy tudja mondani, hogy „zsidó libidó” meg „inherens kopuláció”, mintha egy kalandos orvosi könyvet taglalna. Ebben a szelíd, mégis hátborzongató hangnemben zajlott az este és a kínzó pontossággal leírt testi, vagy lelki történések áramát, a puszta szexet és a szerelmet csak egy-egy megkönnyebbült köhintés, alattunk a metró remegése, vagy gyors fészkelődés zavarta meg.

Nádas Péter a Bárkán

Nádas Péter új nagyregényéből olvasott fel november 10-én, csütörtökön a Bárka Színházban. A Párhuzamos történetek bemutatóján készült fotóink már most megtekinthetők a galériában, hamarosan pedig bővebben is beszámolunk a litera, Jelenkor és a Bárka közös estjéről.

„Világirodalmi léptékben is egyedülálló”

A Párhuzamos történetek bemutatója november 10-én lesz a Bárka Színházban a litera és a Jelenkor Kiadó szervezésében.

Kérdez-felel

" Az osztrák napkeleten"

Úgy alakult, az életem úgy hozta, hogy tavaly nyáron írtam egy elbeszélést németül, aminek a címe magyarul: Az osztrák napkeleten, németül: Im österreichischen Orient, és ez nem olyan régen, augusztusban jelent meg Felső-Ausztriában, egy Ottensheim nevű Duna-parti városkárosban, ahol Christian Thanhäuser fametszőnek és nyomdásznak működik egy kicsi kiadója. Ő adta ki ezt a kötetet kis példányszámban.

Hagyományos szomorú manók a PIM-ben

Bátor elhatározás egyetlen hétvégére 24 órányi irodalmi programot összezsúfolni, ahogyan ezt a Szépírók Társasága tette II. Őszi Irodalmi Fesztiválján. Nincs az az elvetemült irodalomrajongó smúzbajnok, aki ennyi időt el tudna tölteni akár a felolvasásokon, akár folyosói beszélgetéssel.

Kérdez-felel

Útban hazafelé

Szeptembertől ismét lendületbe kerül Kérdez-felel rovatunk, mely során elsőként Grecsó Krisztiánt faggatjuk németországi munkájáról és élményeiről. A Pletykaanyu és az Isten hozott szerzője hónapok óta Berlinben él, s az elmúlt időben több helyen is megismerhette őt személyesen a német olvasóközönség.

Fő a város

Mintegy negyven ember gyűlik össze az Alexandra fülledt Panoráma termében, hogy Szebeni András fekete-fehér színészportréval körítve és átható hagymaszagban megnézze és hallgassa, mit hoztak neki Pécsről ezek a kedves emberek. A Jelenkor folyóirat szeptemberi, tematikus száma amellett érvel, hogy Pécs legyen 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa - de legalábbis ne Budapest.

Mozi után kutatva

15-én, szerdán kettőtől indult a Nyílt Fórum, a Pécsi Országos Színházi Találkozó immár hagyományos kísérőprogramja, melyen a Színházi Dramaturgok Céhének tagjai és a közönség együtt láthatják, s vitathatják meg a programba beválogatott darabokat, melyek vagy felolvasószínházi előadásban, vagy színházi előadásban láthatók a Művészetek Házában.

Barikád a Szimplában

A Szimpla-kertben tegnap este indult beszélgetéssorozat címe igencsak ambiciózus, és meg kell adni, izgalmas elképzelést sugall: legyen végre vita a kulturális élet különféle területeinek művelői között, valódi vita, az sem baj, ha vérontás kerekedik belőle: legalább végre történik valami.

Helyszíni szemle

Németh Gábor és Garaczi Laci könyvbemutatója

Németh Gábor és Garaczi LászlóMi van hétfőn, novemberben, délután négy órakor? Mi néhányan, írók és olvasók ebben az időben általában az Írók Boltjában tartózkodunk, talán az egyetlen helyen, ahol az ánti-világból visszamaradt, neonfényt sugárzó világítótestektől az embert nem a hideg rázza, hanem ellenkezőleg, valami melegség bújik a gallérja mögé...

Helyszíni szemle

Akikért a dob szól

Április elsején nem tréfadolog woodoo-varázslatot alkalmazni, mégha az a fehér mágia körébe tartozik is. Amely, mint tudjuk, nemhogy ártalmas, de egyenesen gyógyító erejű. A White Voodoo ütős együttes idézte meg - az Amado által közkinccsé tett - kandomblék misztikus bűverejét, autentikus afro-ritmusokkal.

Helyszíni szemle

"Egy apa mindig szeretné átadni a gyerekének a saját tapasztalatait és a tudását."

"A gyerek előtt még ott van a jövő, és hogy meg is tudja csinálni azt, ahhoz biztatni kell. Szüksége van rá, hogy mondják neki: te ezt meg tudod csinálni. Erősíteni kell az önképét. Egy apa mindig szeretné átadni a gyerekének a saját tapasztalatait és a tudását."

Mélyfúrás

Nincs pénz, és nincs koncepció

A fenti címen a litera beszélgetéssorozatot közöl a kortárs irodalom jelenlegi helyzetéről. A sorozat elindítását egyrészt az inspirálta, hogy nemrég hozták nyilvánosságra az irodalmi szervezetek költségvetési támogatásának listáját, és nem épp tanulságok híján pár nappal ezelőtt zárult le a 74. Ünnepi Könyvhét. Hosszú évek óta irodalmi szervezetek, könyvkiadók, írók látják egyöntetűen kilátástalannak a helyzetet. "Nincs pénz, és nincs koncepció", az irodalmat "minimálbéren tartják", "Nem lehet ezt tenni a kultúrának egy olyan részével, mint az irodalom, amelynek Magyarországon évszázadokon keresztül meghatározó funkciója volt...", "Ennyire alulkezelni nem lehet egy ilyen jelentős részét a magyar kultúrának, főleg akkor nem, ha az embernek állandóan veri a fülét az európai uniós bevonulás", "Rosszabb a helyzet az előző tizenhárom évben, mint a nagyon sötét vagy középsötét diktatúrák idején", "A gazdasági sorvasztás árt az ember erkölcsi tekintélyének" - mondják. A litera arra vállalkozott, hogy szóra bírja különböző irodalmi szervezetek elnökeit, a könyvszakma képviselőit nemcsak a bajokról és a problémák gyökereiről, hanem a lehetséges megoldásokról is. A megjelentetett interjúkat vitaindítónak szánjuk, tisztelettel várjuk a hozzászólásokat mind a litera e-mailcímén (válaszcikkek formájában), mind pedig a Fórum azonos című topicjában. Elsőként azt az Ünnepi Könyvhéten készült beszélgetést adjuk közre, amelynek témája a könyvkiadás honi viszonyai, a megkérdezettek: Háy János, a Palatinus és Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó munkatársai.
     

Helyszíni szemle

Nyelvhúspörkölt pityókával, szívvel, zöldkörettel

Dumpf Endre, az Őszológiai gyakorlatok narrátora valamiképp Sárbogárdi Jolán-szerű figura, mondta a szerző, bár Jolánt sosem ismerte ki teljesen, míg Dumpfot mintha kezdené. Csak remélhető, hogy ez a fajta kiismerése a figurának nem hat majd a korábbi interjúban jelzett folyamattal azonos irányban a szerzői unalomhoz, s hogy Parti Nagy Lajos ez esetben nem teszi félre az Őszológiai enciklopédia tervét.
     

Helyszíni szemle

"Nem az irodalomnak írok"

A Műcsarnok felett - 2003. február 28-án este hat óra tájban - megjelenő különleges objektumot semmilyen műszer nem érzékelte. A másnapi hírek is mélyen hallgattak a felhőcskének tetsző égbodorodásról. Egy huncut alak, bizonyos Albert Einstein úr, pipázgatott rajta, és rettentő élvezettel figyelte híres relativitási elméletének buzgó működését és működtetőit.

Helyszíni szemle

Önigazolási vallomás

"'Drága, Tekintetes Fennhatóság! - kezdte írni dr. Vépiné Hosszúperesztegi Róza, a vámpír, de aztán átjavította: - Tisztelt Cím! - írta, de ezt sem találta elég jónak, ezért mással próbálkozott: - Mélyen Tisztelt, Drága Felettes Szervek és Őfelsége Lidérckirály Úr! Alulírott dr. Vépiné Hosszúperesztegi Róza, vagyis én önhibámon kívül kerültem ellenzéki elemek uszályába. Az úgy történt...'\\r
     

Helyszíni szemle

A színházcsináló

A Műfordítók Egyesületének estsorozatában ezúttal az invitáció szerint Győrffy Miklós olvasott volna fel drámafordításaiból, majd Bagossy László rendezővel és Bán Zoltán András kritikussal beszélgetnek Thomas Bernhardról. A Ráday utcai Könyvesház pincehelyisége jó választásnak tűnik egy Bernhard-esthez.

Helyszíni szemle

Tanulmányút szerdán, avagy erős, hideg sugarak

Mottó: "Tévedés ugyanis azt hinni, hogy akkor vagyunk "valósághűek", ha az eleven beszédet szó szerint teregetjük szét a kétdimenziós papírra, akár valami lenyúzott bőrt." ("Hadd legyen neki az írás olyan, mint a szerelem". Beszélgetés Závada Pállal in: Károlyi Csaba: Non Finito. Irodalmi beszélgetések. Palatinus, Budapest, 2003)

Helyszíni szemle

Jelenkori levél haza

Bibliográfia

Garaczi László megjelent kötetei és válogatott kritikák

Garaczi László 1956-ban született. Olvasóink az alábbiakban eddig megjelent köteteit, játszott színdarabjait, valamint a köteteiről megjelent kritikák válogatott listáját találhatják meg.

Helyszíni szemle

BÁRKA-KIKÖTŐ PULÁN

Ma, amikor egy pillanatra feltűnni és egy pillanat alatt eltűnni a legkönnyebb, amikor a percember a főszereplő, amikor mindenki lehet címoldal egy napra, amikor életünk szavatossági ideje egy másodperc és talált kincseinket az általunk is szolgált és követett média-manipuláció egy villanás alatt beforgatja a szemétbe - ma értéket létrehozni és azt megtartani, magyarán jófajta hagyományt teremteni majdhogynem lehetetlen. \
     Na. Ez eddig olyan átlátszóan hősileg lett fogalmazva, és minthogy magunkról lesz szó, legyünk szerények és tárgyilagosak: az idén tizenötödször megrendezendő Művészetek Völgye már hagyomány - a hetedik (!) évadját kezdő Bárka Színház és Pula másodszori találkozása még nem az. De már több, mint a kezdet. \
     Már múltunk van: sok ezer hajtogatott hajócska a buszmegállóban (ott most könyvet árul a Ráday Könyvesház); közkívánatra megismételt Mulatság (hozzuk az idén is); egyszeri gyerekprogram és egyszeri templomi koncert (ezen a nyáron a debreceniek segítségével nap mint nap ugyanez); Parti Nagyra sereglett angyalok kara akkor (hátha mindennapi irodalomra is sereglenek a népek most); Besh o droM-őrületben kitaposott krumpliföld (a Besh o droM ott lesz júliusban - krumplit már nem is ültettek az idén a jámbor pulai gazdák); Cseh Tamásnak otthont adó, ezreket befogadó, békés focipálya (Tamás Jóslatot mond-énekbeszél 2003-ban) és filmek és zenék és közös kocsmázások... Tíz nap ébrenlét, amikor közösen álmodik pulai és bárkás és bárki-vendég. \
     Másodszor találkozunk, és immár vendéget is fogadunk: Debrecent és Hartát. Másodszor találkozunk - és ha jó vendégek leszünk Pulán, s ha jó házigazdaként fogadjuk a sok ezer kikötői vendéget, akkor tudhatjuk, jövőre már hagyományosan találkozni akarunk. Úgymond hagyományt teremtünk. Észre sem vesszük majd, de nem is ez a dolgunk. \
     \
     Bérczes László (Bárka, Hajónapló, Völgyfutás, Pulai Gyalogfutár)\
     

A litera hangja

Balassa Péter halálakor

Helyszíni szemle

A 60 éves Nádas Péter köszöntése - nélküle

Október 17-én Nádas Péter hatvanadik születésnapjának ünneplésére gyűlt össze népes közönség a Szlovák Kulturális Intézet dísztermében, ahol már hagyománynak számít a kerek írószületésnapok megrendezése (itt volt többek között Mészöly Miklós 75, Esterházy Péter pedig 50 éves).

Helyszíni szemle

Volt egyszer egy vad Nyugat

A szabadkai Üzenetet Lovas Ildikó képviselte, aki arról a sajátos helyzetről számolt be, ami a Szerbiára kiterjedő háború okozta kivándorlás következménye lett. Kosztolányi és Csáth Géza városát - Lovas Ildikó elmondásából úgy tűnt - mára a sivár hétköznapok elleni rezignált küzdelem jellemzi, ami nem csak a folyóirat, de a kulturális élet fenntartásáért is folyik.

Helyszíni szemle

Szétfolyóirat

A MOKK, a Budapesti Műszaki Egyetem Szociológia és Kommunikáció Tanszékének Média Oktató és Kutató Központja szervezte konferencián elhangzott előadások nehezen lennének egyetlen jól meghatározott bekezdésben összefoglalhatók: a konferencia címe így nem csupán tisztelgés egy egykorvolt folyóirat előtt annak címét felhasználva, hanem valóban jól utal a folyóiratokhoz lazábban vagy szorosabban kapcsolódó előadások tematikai sajátosságaira.

Helyszíni szemle

A megérdemelt potyagól

Az Írók Boltjában lezajlott beszélgetés legmeglepőbb érdekessége az volt, hogy az ember nem vette észre, hogy másfél órája kucorog a barna terefere székeken úgy, hogy közben tudósokat - na jó, meg kortárs magyar költőt - hallgat, amint az irodalomról beszélnek.

Bibliográfia

Tóth Krisztina válogatott bibliográfia

Kötetei:
Őszi kabátlobogás (1989)
A beszélgetés fonala (1995)
Az árnyékember (1997)
Porhó (2001)
A londoni mackók (2003)

Külszíni szemle

Kidobós

A szerelmi kapcsolatok a kidobós játékra emlékeztetnek a legjobban, amikor is valaki mindig a játékon kívül reked. Az élet kidobós játék, egyszer mindnyájan a játékon kívül rekedünk. Viewegh humora az új kötetében nem veszett el. Csak annyira megérett, hogy magában foglalja a szomorúság szükséges adagját is.

Helyszíni szemle

Összességében

A Szextett kritikai rendezvénysorozat, mely a József Attila Kör és a Műcsarnok közös szervezésében zajlott 2001-től 2004-ig, egy időre elbúcsúzott közönségétől. Nagy Gabriella, a rendezvény szervezője elmondta, úgy érzik, hogy mint mindennek, ennek a sorozatnak is szüksége van a megújulásra. Remélik, hogy később talán újraindíthatják, de mindenképpen változtatni akarnak rajta némely tekintetben: hogy ez a némely tekintetben mit takar, arra nem tért ki.

A litera hangja

Megint könyvhét

Nem túl nehéz belátni azt, milyen rosszat tesz egy kultúrának, ha csak sztárszerzői vannak, s nincs jól látható, artikulált, színvonalas másodvonala, ugrásra kész, fésületlen új hulláma, s minőségi recepciója, szakirodalma - nem beszélve arról, hogy "eladható" író a legritkább esetben szokott az égből pottyanni, a semmiből születni: azt meg kell csinálni, fel kell építeni, ehhez pedig veszteséges kötetek során, s marketingre fordítható tőkével rendelkező kiadói műhelyeken át vezet az út.

Bibliográfia

Darvasi László megjelent kötetei

1962-ben született Törökszentmiklóson

Helyszíni szemle

Képképzés

A József Attila Kör hagyományos nyárvégi táborának csütörtöki vendége Nádas Péter volt, akivel Ágoston Zoltán beszélgetett pályájáról, írásairól. A Szigligeten elhangzott beszélgetés szerkesztett, teljes változata a Jelenkor téli számainak valamelyikében olvasható majd, az alábbi helyszíni beszámoló második részében ebből olvashatnak részleteket. Október elején a Litera ellátogat Nádas Péter otthonába Gombosszegre, s kiül a sokat fényképezett körtefa alá. Az itt készülő beszélgetést a Nagyvizitben olvashatják majd.

Visszaszámolás

Kertész Imre tizenegy hónappal azután, hogy a Svéd Királyi Akadémia neki ítélte az irodalmi Nobel-díjat, újabb regényt írt, a Felszámolást, melynek közönségbemutatója szeptember tizedikén este hét órától lesz a Radnóti Színházban. A regényt a korábban trilógiaként emlegetett regények negyedik részeként aposztrofálják a kötet előzetesei. A Felszámolás délelőtti sajtóbemutatóján a litera is jelen lesz. Az alábbi írás a Nobel-díj sajtóvisszhangjának szubjektív szempontrendszer alapján elvégzett feldolgozása.

Helyszíni szemle

Futószalag

Megkapják a magukét a folyóirat-szerkesztők is, a szemükre lobbantja, hogy a Jelenkorból hiányoznak a portrék. Portrék a szerzőkről, a szerzők barátnőiről bikiniben (?!) és a szerzőnőkről (bár itt már nem említi a bikinit). Megtudjuk, szerinte kritikát olvasni érdemesebb, mint szépirodalmat, de még ebből is le kell számítani a csörtetést, a nyalizást és a kultúrpolitikát. (És hozzáadni a bikinit - teszem hozzá magamban.)

Helyszíni szemle

Egy másmilyen lengyel-magyar

Amin a lengyel vendégek meglepődtek, az sokkal inkább a legutóbb kiírt NKÖM pályázat volt: mikor megtudták, mennyi zlotyira fordítva a pályázat első díja, ők kezdtek volna irigykedni, ha a jelen lévő három drámaíró el nem mondja a tényeket: a korábbi legmagasabb elnyerhető díj a Kaposváron kiírt pályázaton, 1996 körül kétmillió forint volt, de a Nemzeti Színház egymillió forintos pályázata is igen magas összegnek számít.

Kérdez-felel

Jelenkori titánok

A pulai beszélgetések negyedik darabja a Jelenkor szerzőivel és szerkesztőivel készült, vendégek: Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője, Keresztesi József költő, szerkesztő, Garaczi László író és Grecsó Krisztián író.

Helyszíni szemle

Őszi szonáta, nett koszorú

A születésnapi nyilvánosság mindig egyszerre zavarba ejtő és megható, főleg, ha az embernek legelőször egy látszólag tortát rejtő csomagot kell kibontania, amelyről kiderül, hogy hortenziák koszorújába ágyazott angyalstukkó. Az Írók boltja ajándékának átadásakor az ünnepelt már Karádi Éva, Balla Zsófia és Selyem Zsuzsa hölgykoszorújában foglalt helyet, melyet Ágoston Zoltán és Kovács András Ferenc egészített ki a nemek arányát helyreállítandó.

Kérdez-felel

Szöszölni életre-halálra

2003. július 26-ától augusztus 2-áig, nyolc estén át kortárs irodalmi felolvasások és beszélgetések zajlottak Pulán, a Művészetek Völgyében. A Bárka Színház szervezésében (Nem) Mindennapi irodalom címen futó sorozat vendégei voltak: Parti Nagy Lajos, Háy János, Darvasi László, Závada Pál, Krasznahorkai László, Tar Sándor, valamint az Alföld folyóirat képviseletében Aczél Géza, Borbély Szilárd és Keresztury Tibor, a Jelenkor színeiben pedig Ágoston Zoltán, Garaczi László, Grecsó Krisztián és Keresztesi József. A beszélgetéseket Bérczes László és Nagy Gabriella vezette. A litera - mint együttműködő partner - már beszámolt az eseményekről Helyszíni szemle rovatában. Most e beszélgetések szerkesztett változatait tesszük közzé.

Mélyfúrás

Érted olvasok, nem ellened

Mit jelent az irodalmi siker? A limuzinból kikászálódó híres íróra magukat rávető, az ő arcával díszített pólóban pompázó tizenévesek tömegeit? Bölcsen üldögélő és csendesen pöfékelő szakemberek elismerő mosolyát? Rengeteg pénzt? A litera utánajárt.

Helyszíni szemle

Lokálpatriotizmus, avagy a hontalanság metamorfózisa

A régi mondásra - oszd meg és uralkodj - mindenki csak később eszmélt rá, mint jó ismerősre. Tito még tudott bánni a sokféleség kínálta politikai manipuláció eszközével, nem véletlenül látja meg benne Végel az időtlen idők mélyéről kísértő birodalomépítőt. Persze erre a fináléra még Tito sem gondolt - vagy talán csak ő, ki titkon jól tudta, hogy tényleg e'ccer élünk.

Kérdez-felel

"Fantasztikus vidék ez..."

Van úgy, hogy az író - mondjuk hívják Kőrösi Zoltánnak - egyszer csak hozzájut a hőn áhított ADSL-hez. A telefontársaság szakembere beállít, fúr-farag, blankol, beköt, kiköt, felszereli a végpontot, és mintegy a munka megkoronázásaként, felbiggyeszti a számítógépre a modemet. Aztán pakol, elköszön s megy a dolgára. Az úr, aki ír(na), nagy elánnal máris netez(ne) - mert ugye net-naplót ró napra-nap -, ám mellé kucorodik a szomorú végzet. A ketyere, és így a net - nem működik. Elszaladok hozzá, felborítom az est nyugalmát, majd a régi modemes elérés visszaállítása után - az ADSL továbbra sem működik - príma egri vörösborfogyasztásba kezdek a házigazdával. Előkerül valami isteni házikolbász is. Beszélgetünk. Akár történhetett volna így is az interjú.

Helyszíni szemle

Jóleső dekadencia

Mintha a hetvenes-nyolcvanas évek underground koncertjeinek díszletei közé csöppentünk volna, s mivel szemlélőből nem hiányzik a fogékonyság e feelingre, tulajdonképp egész kellemesen érzi magát. Még az a másik tizennyolc néző sem zavarja, akik a beszélgetés vagy az ismeretség okán, esetleg csak egy jó pofa sör reményében kikötöttek itt egy estére. Sőt. Jelenlétük meghittebbé teszi a szobányi helyet.

Bestseller

Margaret Atwood

A Bestseller decemberi adásában azzal a kanadai írónővel találkozhatunk, aki a Brontë-nővérek után a harmadik helyen szerepel a nők életét legjobban megváltoztató könyvek listáján, akinek a neve szinte minden komolyabb irodalmi díjjal kapcsolatos találgatások során felmerül, aki, ha ráállna az általa írott regények, verses- és esszékötetek, kritikák és gyermekkönyvek kupacára, óriásként tornyosulna fölénk, s akinek A vak bérgyilkos című, tizedik regényét sokan azonnal az évezred első igazi mesterművének kiáltották ki.

Helyszíni szemle

Az író Sztanyiszlavszkij

Nádas Péter végre kimozdult Gombosszegről (kis falu a szlovén határ közelében, könnyen felismerhető arról, hogy egyes házakban nagyregények születnek), hogy lassan háromnegyed részben befejezett regényéből, a Párhuzamos történetekből olvasson.

Helyszíni szemle

Dalok Ponyigóciából

A beszélgetés inkább csak a szerzők bemutatására és a különböző fordítási módszerek, műhelyproblémák vázlatos felvetésére szorítkozott, de a fél hatkor is tűző napsütésben szárítkozó domboldalon gyakran fel-felmorajlott a nevetés, mert legfőképpen egy nagyon rövidnek tűnő válogatást hallhattunk a három műfordító várhatóan a következő könyvfesztiválra megjelenő versfordításaiból.

Bibliográfia

Háy János műveiből, műveiről

Munkahelyek
1985-1988 Narancsszív-szonett szerkesztő Podmaniczky Szilárddal, Kurdy Fehér Jánossal
1989-1992 Holnap Kiadó szerkesztő
1993-1996 Pesti Szalon Kiadó szerkesztő
1997-2003 Palatinus Kiadó szerkesztő

Helyszíni szemle

Egy este nem elég

A beszélgetés kitért a Film, Színház, Muzsikánál eltöltött évekre. A legendás lapnak Sándor Iván 1957-től kritikusa, később szerkesztője, 1975-89-ig főszerkesztő-helyettese volt. Mint mondta, kritikusi munkájával szemben írói pályakezdése azért volt viszonylag kései, mert Kertésszel és Konráddal együtt ahhoz a nemzedékhez tartozott, melynek indulása a "legrohadtabb dögsematizmus" éveire esett.

Helyszíni szemle

Jelencore

A pécsi Jelenkor és az eszéki Knjizevna Revija folyóirat közös szervezésében két kötetet mutattak be csütörtökön este a Műcsarnokban. A melankólia krónikája - válogatás a posztmodern horvát költészetből (kiadó: a Jelenkor folyóirat, szerk. Goran Rem) valamint a Jelencore - válogatás a kortárs magyar költészetből (kiadó: az eszéki Knjizevna Revija folyóirat, szerk. Ágoston Zoltán) című köteteket.

Külszíni szemle

A zágrábi INTERLIBER Könyvvásárról

"Az idei INTERLIBER egyfelől abban különbözött a korábbiaktól, hogy lényegesen nőtt a résztvevők száma, akik a korábbi egy pavilon helyett két pavilont is megtöltöttek. A könyves szakma kiállításával egy időben zajlott még két szakmai jellegű vásár, az információs technológiai és telekommunikációs eszközök (INFO) és az oktatási segédeszközök (EDUCA) vására. A 2003-as INTERLIBER másik újdonsága volt a partnerország meghívása, hiszen a korábbiakban a külföldi részvétel nem kapott kiemelt szerepet. Magyarország nyitotta meg a partnerországok sorát, a meghívás jelképes célzatú, a két ország hivatalos rendezvényeken gyakran hangoztatott, konkrétumokkal azonban nehezen alátámasztható jó kapcsolatának köszönhető."

Külszíni szemle

A zágrábi Interliber Könyvvásár magyar programja

November 11-én, kedden kezdődik Zágrábban a négy napig tartó Interliber Könyvvásár, amelynek egyik kiemelt jelentőségű eseménysorozata a Magyar Napok.
     "A közös szellemi örökségről korszakokon keresztül mintha megfeledkeztünk volna. (…) A XXI. század elején pedig a jelenlegi jó szomszédság – kitűnő politikai és gazdasági kapcsolatok, kölcsönös rokonszenv – ellenére mintha szinte ismeretlen volna egymás kultúrája. Kevés a horvátból fordított magyar mű, alig olvasható valami horvátul a magyar szellemi élet kínálatából" - szól a könyvvásár magyar programjaihoz született bevezető.
     Zágrábból, az Interliber Könyvvásárról Mann Jolán tudósítja majd a literát.

Kérdez-felel

Építők a XXI. században

A pulai beszélgetések hatodik darabja. A (Nem) Mindennapi irodalmunk sorozat vendégei voltak: Aczél Géza, az Alföld főszerkesztője, költő, Borbély Szilárd költő és Keresztury Tibor író, szerkesztő.

Helyszíni szemle

Mi köze a fűnek a betonkeverőhöz?

Aki izgalmas vitára, egymást szellemesebbnél szellemesebb érvekkel porig alázó kritikusokra vágyott, jobban tette, ha messzire elkerülte a József Attila Kör és a Műcsarnok közös szervezésű vitaestjét, és inkább valami más programot keresett magának erre a péntek estére. [...] nem is baj talán, hogy Tolnai Ottó Berlinben ragadt, és nem tudott részt venni a beszélgetésen. Ennyi egymástól független, mégis összecsengő, színes-szagos dicsérettel bárkit könnyű lenne zavarba hozni.

Hírek

Nádas Péter új könyvét dedikálja

A fesztivál második napjának egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye, hogy Nádas Péter dedikálja új könyvét, a Saját halált.

drót

Születésnapi Irodalmi Szalon

16.30-tól kezdődött a Könyvfesztivál hagyományos záró eseménye, a Születésnapi Irodalmi Szalon, amely hagyományosan költőket, írókat, kritikusokat köszönt fel születésnapjuk alkalmából. A házigazda Tarján Tamás, és akiket köszönt: Faludy György, Szíj Rezső, Nemeskürthy István, Vitányi Iván, Beney Zsuzsa, Bertók László, Ferdinandy György, Tőzsér Árpád, Nyerges András, Tolnai Ottó, Alexa Károly, Ferenczes István és Pardi Anna.

HÁTTÉR

A Magvető lett az Év Könyvkiadója

A Magvető Kiadó 1945 óta létezik. Igazgatója, Morcsányi Géza szerkesztő, író, műfordító, dramaturg 1995 óta áll az élén. A Magvető a Kolosi Tamás vezérigazgató elnöklete alatt működő Líra és Lant Rt. cégcsoport tagja az Athenaeum 2000, a B + V és a Rózsavölgyi Kiadóval együtt.

78. Ünnepi Könyvhét és 6. Gyermekkönyvnapok

2007. május 31. és június 4. között a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 78. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhét központi rendezvényét és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapokat Budapesten a Vörösmarty téren és a Váci utcában. Bár a hivatalos sajtótájékoztatót május 29-én, kedden tartják, a mintegy 250 kiadó 140 standra tervezett kínálatából már most ízelítőt adhatunk.

Fölmenni Pestre – Pécs 2010

Június 11-én, vasárnap a pécsi estet 22 órától Hammerli Antal 1939-ben készült, Egy nap Pécsett című amatőrfilmje vezeti fel. Ezt követően Keresztesi József kritikus, a Jelenkor folyóirat szerkesztője beszélget Budapestről, Miskolcról és Pécsről Para-Kovács Imrével, aki fölolvas legújabb könyvéből, A mamut dalából.

Brazil megaparti a tizenhatoson kívül és más történetek – 5 kiadó 5 helyen

A Könyvhét előestéjén tartotta első könyvbemutatóját a Jelenkor Kiadó a Centrál Kávéházban. Csütörtökön megapartit rendez az Ulpius a Kuplungban. Pénteken a Zöld Pardonban beszélget Király Levente Esterházy Péterrel új könyvéről, a futballéletről és a futballirodalomról. Szombaton a Ráday utcában Jorge Amado új kötetéről beszélgetnek.

Fordító, kontra kiadó meccs

Ha valaha lettek volna illúzióim kiadó, és műfordító országos barátságáról (nem voltak), akkor a Hogyan szerződjünk? című kerekasztal-beszélgetés egy csapásra eloszlatta volna az optimizmusomat. A Magyar Műfordítók Egyesülete, és néhány kiadó, mintaszerződést készíttetett Tóth Péter Benjámin szerzői jogásszal (ARTISJUS) és tulajdonképpen ennek a remek, nyilván szerzői nyomásra született akciónak az egyes pontjain vitatkozott.

Elhunyt Csiki László

Mára virradóra több éves betegeskedés után elhunyt Csiki László költő, író. Az 1984 óta Magyarországon élő, erdélyi származású szerző a kortárs magyar irodalom jelentős alakja volt.

Kelet-Nyugati Átjáró Pécsett

A Kelet-Nyugati Átjáró egy balkán világzenei fesztivál és egyúttal a II. találkozó a Balkán kapujában Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia helyszíne a Pécsi Kulturális Központ és a Sensus Kutatócsoport szervezésében. A rendezvényen a hazai irodalmat Radics Viktória, Tóth Krisztina, Lángh Júlia, Lovas Ildikó, Karádi Éva, Gállos Orsolya, Csordás Gábor, Halmai Tamás, Ivana Sajko és Gabriela Babnik képviselik.

Villányi bor az ördög katlanában

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa 2008-as felvezető évének programjaként összművészeti fesztivált szerveznek Baranyában, ahol a kortárs művészet és a fenséges mediterrán borok együttese teszi teljessé a táj élményét. A Bárka Színház sokakkal szöbetkezve tegnap óta várja a látogatókat, szombat estig teremtve kiváló lehetőséget a szórakozásra.

Nem csak papír

Az Ünnepi Könyvhét nyolcadik alkalommal jelentkezik a Ráday utcában is, ahol könyves események, a Műfordítók Egyesületének rendezvényei, a délszláv irodalom jelesei mellett zenei programokra is várják az érdeklődőket. Különösen ajánljuk június 7-én 17.30-tól a Délkelet-Európa irodalmát felvillantó programot és a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projektről szóló beszélgetést, de számos programon várják a Ráday utcától Párkányig, június 5-től 27-ig az érdeklődőket.

Verseskötetek a 79. Ünnepi Könyvhéten

Acsai Rolandtól Weidner Balázsig terjed a lista, melyen 52 verseskötetet gyűjtöttek egybe a kiadók által beküldött könyvlistákról a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésénél. Bereményi Géza dalszövegei, Bodor Béla verseskötete, Jász Attila vagy Szilágyi Ákos új könyve éppúgy szerepel a listán, mint Babits Mihály, Füst Milán vagy Somlyó Zoltán kötetei.

Szépírásért jutalom

A Szépírók Társasága idén is három kategóriában adta át díjait a tagjai közül kiválasztottaknak: a epika, a líra és az esszé kategóriában hirdettek díjazottat az Alexandra Könyváruházban május 22-én este héttől.

Táncórák kezdőknek és halandóknak

Grecsó Krisztiánnak nemrég új könyve jelent meg Tánciskola címmel, melyből az esten Seress Zoltán olvas fel részleteket. Sebő Ferenc népzenész, zenekutató pedig természetesen nemcsak beszélget, hanem muzsikál is est folyamán. A Képzett Társítások – AEGON-estek a Bárkában sorozat szerkesztője Eszéki Erzsébet.

Az Asztalizene a nyertes

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat a kiemelkedő irodalmi teljesítmények elismerésére. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi művéért. Idén a zsűri Térey János drámáját választotta, így ő lesz, aki a társdíjra más művészeti ágból alkotót jelölhet.

Ondrok gödrébe hulló díj

Az ARTISJUS Irodalmi Alapítvány ítéli oda magyar nyelvű szépirodalmi alkotók tevékenységének elismeréseként és ösztönzéseként a ma legnagyobb összegű irodalmi díjat Magyarországon. A díjakat harmadik alkalommal adják át 2008. április 11-én, a Költészet Napján. Az ünnepségre délután 4 órakor kerül sor az Artisjus székházában (I. Mészáros u. 15-17.). Az Irodalmi Nagydíjat Oravecz Imre, az Irodalmi Díjakat Bertók László, Majoros Sándor, Marno János, Mesterházi Mónika és Vida Gábor kapják.

Retúr Oroszországba(n)

A moszkvai Text kiadó jelentette meg Szántó T. Gábor Obratnij bilet (Retúr) című elbeszéléskötetét Jurij Guszev fordításában. A sorozat korábbi szerzői többek között Kertész Imre, I. B. Singer, Saul Bellow, Primo Levi és Aharon Appelfeld.

Nyolcan a döntés előtt

Közeledik az idén első alkalommal, de a hagyományteremtés szándékával meghirdetett Rotary Irodalmi Díj átadása. A mai napon a kuratórium nyilvánosságra hozta az értékelt művek TOP 8 listáját. Ide olyan alkotások kerültek, amelyek egy, vagy több zsűritagnál maximális pontszámot értek el. A lista külön érdekessége a verses műfaj markáns jelenléte, ami azt bizonyítja, hogy az ítészek az elmúlt év irodalmi termésében a verses kötetek minőségét jobbnak találták, mint a prózai művekét.

A Fókusz Könyváruház szépirodalmi sikerlistája

1. Paulo Coelho: A fény harcosának kézikönyve (Athenaeum)
2. Ken Follett: Az idők végezetéig (Gabo)
3. Betty Mahmud Lányom nélkül soha 2 – Végzetes szülők (Ulpius-ház)

Ki dotálhat egy másik művészt?

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét fontos alkotókra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. A díjazott mindig maga választhat jelöltet az AEGON Művészeti Társdíjra.
A litera a tavalyi évhez hasonlóan idén is játékra hívja olvasóit: tippeljük meg közösen, ki lesz az április 11-ei boldog díjazott!

Női testek, nárciszokkal kenyércédulázva

Két verseskötet és a 33 női szerző 56 írását tartalmazó Szomjas oázis antológia a dobogósa a Magyar Narancsban a múlt héten indított szavazási sorozatnak, melynek részleteiről a litera magazin rovatában Bán Zoltán Andrással olvashattak nemrégiben interjút.

Gyerek, Kenyércédulák

Szépirodalmi kategóriában Háy János A gyerek című regénye és Szijj Ferenc Kenyércédulák című kötete, társadalomtudományi kategóriában Takáts József, képzőművészeti kategóriában El Kazovszkij kapta idén a Palládium Alapítvány elismerését, míg a különdíjat Bojtár Endrének ítélték - jelentették be a kuratórium tagjai február 22-én. Parti Nagy Lajos költő, a kuratórium tagja a díjkiosztót megelőző sajtótájékoztatón elmondta: minden évben egyformán nehéz kiválasztani a díjazott műveket.

Osztrák névrokon magyar vendégekkel

A linzi osztrák nemzetközi könyvvásárra, a LiteraLinz-re idén első alkalommal kerül sor, ám ugyanabban az időben, mint itthon a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Mivel az új, évenként megrendezni tervezett könyves vásár is április 23-ra, a Könyv világnapjára koncentrál, így hosszabb távon akár konkurense is lehet a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak.

Áttetsző írózsebek

Külföldön népszerű, egyetemi szakként felvehető tárgy a kreatív írás, s egy-egy jó minőségű képzésért sokat fizet a diák, és sokat fizetnek a tanároknak is. Mi annak jártunk utána, nálunk mennyit fizetnek egy-egy kreatív írás kurzus hallgatói, és mennyit fizetnek az iskolák és képzések fenntartói tanáraiknak.

Vas István-díj

A Szántó Piroska-Vas István Emlékmúzeumban december 12-én adták át az idei Vas István-díjat, amelyet a Réz Pál, Lator László, Várady Szabolcs összetételű kuratórium idén Szakács Eszternek ítélt oda.
További találatok