hirdetés

Keresési eredmény a(z) „jelenkor” címkére

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

És nemzetközivé lesz…

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2018. április 20.

Amit ezek a külföldi kiadók hazaérve nem tudnak teljes terjedelmében elolvasni – valami számukra ismert nyelven –, annak még a felemlegetése is leginkább felesleges. De persze a türelem is hozzátartozik a munkánkhoz. – A könyvfesztivál hetén kiadók írják a naplót a Literán, péntekről a Jelenkor igazgatója, Sárközy Bence írt.

Netnapló

Zombivírus a bécsi metróban

Horizontok - 2016. április 13.

A zombik ugyan nem feltámadnak, de valahogy feltápászkodnak és aztán elindulnak agyvelőt eszegetni. Pont így vagyok én is reggel. − A Horizontok szerdai naplóját Lesi Zoltán írja.

Netnapló

Slam szalon

Horizontok - 2016. április 11.

És jött az este: ennyi fiatalt költészeti rendezvényen régen láttam. Ha ez költészet. − A héten a Horizontok, a FISZ és a Jelenkor világirodalmi sorozatának munkatársai írják a naplót. Elsőként Gerevich András bejegyzését olvashatják.

Költözés

Jelenkor folyóirat - 2011. május 10.
A ház teljesen elhagyott. Néhány hete rajtunk kívül mindenkit kiköltöztettek az épületből. Éppen akkor, amikor eldöntöttem, hogy hetente kétszer bejárok a szerkesztőségbe. Szellemként kísértek, láncot húzok magam után... - A pécsi Jelenkor folyóirat keddi naplóját Kiss Tibor Noé jegyzi.

A Háromkirály

Jelenkor folyóirat - 2011. május 9.

Nem érdekel a kézirat, inkább le kellene írni, mi van most a szerkesztőség háza táján. Most lehetne, sőt: most kellene elmondani... - Ezen a héten a Jelenkor folyóirat írja a Netnaplót a Literán. Ma Szolláth Dávid írását olvashatják.

Deregula és műfogsor

2008. június 20. - Csordás Gábor
A vidéki könyvkiadás feltámasztásának terve persze régi nóta volt, a kádári restauráció egyik engedékenyebb pillanatában rövid időre létre is hozták a Magvető helyi fiókját Pécsett, Jelenkor-Magvető néven, de aztán hamar véget vetettek ennek a vircsaftnak. Ám maradt a bolha a fülben -- a méz emléke a madzagon --, és valahányszor elmentem a Pécsi Napló Irodalmi Kiadóhivatal rogyadozó téglaépülete előtt, nekem is eszembe jutott, de jó volna kuglert venni.

Fokozatok

2008. január 19. – Radics Viktória
A teológusokat leszámítva, nem számítva, senki más nem tud ma a magyar kultúrában alázatról és odaadásról épelméjűen és meggyőzően beszélni, csak ő. Ezek a fogalmak használhatatlanok. Író kell hozzá, kiforrott szemlélettel rendelkező karakter, hogy újra meg lehessen érteni az ilyen fogalmakat, és át lehessen gondolni a tapasztalatokat, amelyekről szólnak.

Nemcsak a vécén olvas az ember

2007. szeptember 17. - Valuska László
Az átlagolvasó könyvesboltba megy/online rendel valamit, ami felkelti a figyelmét, majd elolvassa. Az átlagolvasó nem ontológiai magyarázatokat akar (pontosabban nem tudatosan), nem hiszi, hogy azért mert valami posztmodern, azért annak szarnak kell lennie. Az átlagolvasó olvas, roppant érdekes, nem?

Per pillanat

2007. július 10. - Németh Gábor
... minél tovább néztem, annál leírhatatlanabbnak látszott, javítsak, nem, nem igaz, ellenkezőleg, talán túlzottan, túl nagy kedvvel leírhatónak, csak éppen a pontossághoz, akár a megközelítőhőz is, egy nem túl rövid regény terére volna szükség ...

Némely részletek 7.

2007. április 22. - Fenyvesi Ottó
Babic fordításainak köszönhetően a délszláv térségben valóságos Hamvas-kultusz alakult ki. Hamvas lefordított könyvei nagyobb példányszámban kelnek el a Balkánon, mint Magyarországon. A délszláv mentalitás és kultúra inkább szakrális jellegű, fogékonyabb műveinek mondanivalójára.

A pécsi kenguruk

2007. március 30. - Borbély Szilárd
Nem valljuk be, hogy eltévedtünk volna, csupán a Mikes Kelemen tizenháromhoz vezető útvonal csúszik össze a Méhes Karcsiékhoz vezetővel. A férfiaknál ezek a memóriapályák az agytörzsben raktározódnak, ezért képesek irodalmi lapokat is szerkeszteni. A vadászás, a portya, az áldozat bekerítése, a cél kerülő utakon történő megközelítése az evolúció eredménye, ez segíti a faj túlélését és a Jelenkor működtetését.

Cenzúra volt egykoron, ma szerkesztés a neve

2007. január 5. – Balogh Robert
Ez olyan veszedelmes mennydörgés lett volna? A jópofaságnál több, a valóban használható javaslatnál kevesebb, de másfél percben mondjon valaki ennél magvasabbat! Utóbb még hozzátettem volna, hogy a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) inkább legyen egy nappal rövidebb, de hozzanak ide legalább egy, a fesztivált fémjelző világsztárt. Hát igen, ennyire beszari a helyi média, ugyanis kihagyták ezt másfél gondolatot, látszott is, hogy ott vágtak, ahol nem lehetett volna.

Tenger

2005. 09. 12. – Villányi László
2000-ben Milan Levart, a Hágai Törvényszék tanúját meggyilkolták, mert naivul hitt az igazságban, a humánumban, a jogállamiságban, s nem menekült külföldre. A Hága által kikért tábornokokat pedig Split és a Dalmát régió díszpolgárává választották, abban az évben, amikor fiaimmal a hajó korlátjára támaszkodva az Adriában gyönyörködtünk, útban Hvarra.

Mennyien megúszták

2005. 08. 07. - Ágoston Zoltán
Bár lenne minél több honfitársunk olyan mélyen és termékenyen kétségbeesett, mint ő. Ámde kétségbeesésében, otthontalanságában, bármiféle fönsőbb instancia hiányában nemritkán a baseballütő a mértékadó és útmutató. (Hé paraszt, melyik út megyen, és azzal mutatja.)

Tények

2005. 08. 05 - Ágoston Zoltán
A hatperces interjú után kocsiba ülök, és, mivel csekély a forgalom, két és fél óra alatt otthon vagyok. Oda és vissza az M7-en, laza 450 kilométer, ezzel az erővel lemehettem volna Pécsről az Adriára, nem beszélve Zágrábról vagy Ljubljanáról. Arrafelé valahogy sosem leszek frusztrált, és nem azért, mert a klasszikusokkal szólva csak "napfény és halidéj" van. Szlovén és horvát irodalmárokra tessék gondolni.

Egy leendő szombatos feljegyzései

2005. 08. 04. - Ágoston Zoltán
A szándéketika alapján mérve tehát a macskák éppúgy elítélendőek a felkeltés vádjában, mint a roló. Nem tagadom, macskatárgyban vita van a családban. A családom és köztem. A macska az macska, az macska, az macska, mondják ők, nem érted?, és hogy én nyilván utálom őket, mármint a macskákat, akikről tilos azt mondani, hogy azokat.

Otthonos városok

2005. 08. 03. - Ágoston Zoltán
Csodálom, ámde nem szeretem ezeket a hol szebbnél szebb, máskor meg az ördögnél is rondább állatokat. Már régen rájöttem, hogy gyomorban miépes vagyok. A tengernél is én vagyok az a vendég, aki érdeklődve böngészi az étlapon a vízivilág nyújtotta kínálatot, majd örvendezvén a teremtés gazdagságán -- rögtön a rakija után -- razsnicsit rendel.  

Nekem nősz nagyra

2005. 08. 02. - Ágoston Zoltán
Most ne olyanra gondoljunk, hogy krétai bendzset (mi is az?) csempészünk az italukba, és a révületbe esett kuncsaftok besurranó költők, írók felolvasását hallgatják üveges szemmel, hanem, hogy folyóiratolvasó, illetve könyvújdonságok lelhetők föl a vendéglátói térben. Terveim szerint képzőművészeti galéria is működne a házban, és/vagy állandó irodalmi kiállítás, esetleg olyan tér is akadna, amelyben nemzetközi utazó irodalmi anyagokat mutathatnánk be.

Vinológiai kísérlet

2005. 08. 01. - Ágoston Zoltán
Végül, talán a chileiek alján, úgy zokniszinten, ráakadtam egy-két olyanra, hogy "Piroschka" és hasonlók, azonosíthatatlan származás, kvalifikált no name. Már a címke olyan ordenáré volt, hogy kóstolás nélkül megvolt a hányinger. Mindez Svábföldön, ahol a kitelepítettek jelentős része él, tehát hagyományosnak mondható tapasztalatok vannak a magyar borról.

Jön ki

2004. 01. 29. - Kukorelly Endre netnaplója
Na jó. Előbb határidőnapló-füzetekbe írtam egyébként, aztán, mert túl picinek bizonyult a felület, mindenféle spirálfüzetbe, '94-től komputerbe. Csak úgy mondom. Ez itt nem olyan lesz. Csak úgy mondom ezt is, de már hogy mihez képest lesz nem olyan, nem mondom meg.
További találatok