hirdetés

Keresési eredmény a(z) „kalligram” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ezeket a könyveket várjuk ősszel - 5.

Szeptembertől minden kiadó számos új kötettel várja az olvasókat. Sorozatunk új részében a Kalligram kiadó készülő köteteit, öt magyar szerző munkáját mutatjuk be. Négy regény és egy politikatudományi kötet következik.

Interjú

Márton László: A legkopárabb tények a legfantasztikusabbak

Nem az a pusztítás első lépése, amikor ágyúval rálőnek egy városra, hanem az, amikor ennek a háborús propaganda nyelvileg megágyaz. – Márton Lászlóval Két obeliszk című új regényéről Szilasi Flóra beszélgetett.

Részlet a könyvből

Csobánka Zsuzsa Emese: Szépen ölni (részlet)

...te úgyis szeretsz regényesen élni, folytatta Magda hangja, ilyen madár nincs, nem lehet, Magdamadárka, Magdamadárka, hát énekelj még nekem. Uramisten. Ezek egymásba fognak szeretni. – Csobánka Zsuzsa Emese új regényéből olvashatnak részletet.

Részlet a könyvből

Kálmán Gábor: Janega Kornél szép élete (részlet)

Percekig álltam kint a szociális otthon előtt. Szigorúszürke kockaépület volt, omladékony, és a modernnek szánt kockaforma ellenére régies. Az egész gyerekkorom benne volt, torokszorító szögletességgel. – Kálmán Gábor könyvhétre megjelent regényéből ajánlunk részletet.

Részlet a kötetből

Szántó Péter: A főhős meghal a végén (részlet)

Ülök a kőpadon, megsemmisülve. A fákon néhány madár mozgolódik, inkább csak kötelességtudatból. Fölrebbentek a zajra, és most lassan visszatottyannak az ágakra. Mélyen megalázó érzés, ha az embert megverik. – A Könyvhétre jelenik meg a Kalligramnál Szántó Péter A főhős meghal a végén című könyve. Ebből ajánlunk most részletet.

Részlet a könyvből

Papp-Zakor Ilka: Az utolsó állatkert (részlet)

Nem egészen egy hét múlva eltemették a koporsóban is zümmögő Nagyanyát; a pap láthatóan zavarban volt – nem szokott hozzá, hogy a halott túlharsogja a gyászbeszédet. És attól a naptól fogva már tényleg elkezdhettek úgy élni, mint minden normális család. – A Kalligramnál jelenik meg Papp-Zakor Ilka Az utolsó állatkert című új könyve. Ebből ajánlunk most részletet.

Részlet a könyvből

Márton László: Két obeliszk (részlet)

Ama bizonyos Moldva-parton töltött nap után Karl K. tíz évig nem látta a bárónőt. Aztán néhány hétre ismét fellángolt a szerelem. Karl K. és Sidonie N. szép napokat töltött Svájcban, a Tödi-hegy mellett, de aztán 1924 végén Sidi elutazott Borneóra, sőt talán még Ausztráliába is... – Márton László könyvhétre megjelenő új regényéből olvashatnak részletet.

Könyvfesztivál 2018

Zoltán Gábor: Szomszéd – Orgia előtt és után (részlet)

Rendben. Belenézek a nemzetnek abba a szúrós tekintetébe: van bennem zsidóvér. Ez elég, hogy idegennek láss? Hogy kétségbe vond a jó szándékomat? A hozzáértésemet? Mert mit tud az ilyen a magyarok művészetéről? Általában a művészetről? – A  Szomszéd folytatása és előzménye is Zoltán Gábor 2016-ban megjelent Orgia című regényének. Ebből olvashatnak most részletet.

Könyvfesztivál 2018

Markó Béla: Bocsáss meg, Ginsberg

Erőm megállni nincs nekem, / rántsd el a kormányt, Istenem, / mind gyorsabb, de mind tétovább, / hagyd, hogy száguldjak még tovább, / angyalod vagy tán ördögöd / nevet a szélvédő mögött, / tudom, hogy acélos kezed / előbb-utóbb célhoz vezet – Markó Béla könyvfesztiválra a Kalligramnál megjelent kötetéből olvashatnak pár verset.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Tverdota György: Hagyomány és lelemény (részlet)

Amit mi az utókorban, a lezárt történet ismeretében Nyugatként lapozgatunk a könyvtár polcai előtt, bizonyosan nem esik egybe azzal, amit a hőskor főszereplői Nyugatként megálmodtak, elterveztek és számról számra tovább alakítgattak. – Tverdota György könyvfesztiválra a Kalligramnál megjelent könyvéből ajánlunk részletet.

Könyvfesztivál 2018

Péterfy Gergely – Péterfy-Novák Éva: A panda ölelése (részlet)

Ami az első pillanattól eltűnik ebben a templomban, hogy ez egy élő és eleven kultuszhely, nem halott műemlék, mint a Tiltott Város. Ez az eleven hit valahogy a falakból és szobrokból is sugárzik. – Péterfy Gergely – Péterfy-Novák Éva A panda ölelése címen a Kalligramnál megjelent kínai útinaplójából olvashatnak részletet.

Részlet

Grendel Lajos: Bukott angyalok (részlet)

Tocsek szerint a valóság a legbonyolultabb dolog a világon. Ezt annak ellenére mondja, hogy a valóság mint olyan, nem is létezik, csak „valóságdarabkákról" (vagy mi a fenéről) beszélünk. Ezek a valóságdarabkák mindenkinek mást mutatnak, és nem érnek össze. Ha valamennyien bűnösök vagyunk, tehát ha a bűn relativizálódik, akkor megszűnik bűn lenni... – A ma 70 éves Grendel Lajos Bukott angyalok című kisregényéből olvashatnak részletet.

Könyvajánló

Berta Ádám: A haramiák (részlet)

Gábornak végeredményben szimpatikus volt a tulajdonos. Egy olyan lehetséges világban, ahol nem hasadt ki a nadrágja, vagy ahol pár szóval említést tesz a kis balesetről, netán nadrágot vált, barátok lehettek volna, de Gábornak nem hiányoztak új barátok. – Berta Ádám A haramiák című regényét ajánljuk.

interjú

Szeifert Natália: Az ember tudja, hogy elbukik, mégis mindent meg akar írni

Ez vagy-vagy helyzet. Vagy úgy írom meg, hogy belemegyek a nehezébe, vagy nem írom meg. – Szeifert Natáliával Seres Lili Hanna beszélgetett új, Az altató szerekről című regénye apropóján.

Könyvajánló

Száz Pál: Fűje sarjad mezőknek (részlet)

Száz Pál a füveskönyvek földi paradicsomkertjébe invitál: a legendamesék birodalmába, az átváltozások mozgalmas terepére (...) Megmutatja, mire képes az emberi elme a maga korlátai között, ha ki akarja betűzni az Úristen könyvét, azaz ki szeretné olvasni a földi világot, érteni szeretné a teremtést. – Száz Pál könyvéből olvashatnak részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szalay Zoltán: Felföld végnapjai (részlet)

Egyeseknek, beszélik, minden egyes pillanat, amit a Palotában tölthetnek, kivételes. Számomra nem, számomra az lenne kivételes, az a pillanat, amelyet a Palotán kívül tölthetnék. Vagyis az nem kivételes pillanat lenne. Az inkább elképzelhetetlen. – Szalay Zoltán Felföld végnapjai című könyvéből ajánlunk részletet.

Ott jártunk

Széppé torzult emlékek

A Nyitott Műhelyben tartott Kalligram-esten Mészáros Sándor és Torma Mária beszélgetett Szeifert Natáliával, Péntek Orsolyával és Király Kinga Júliával. A barátságos hangvételű esten monumentális kérdésfelvetések és a friss kötetekből vett részletek is elhangzottak. Ott jártunk.

Részlet a regényből

Hutvágner Éva: Örök front (részlet)

Jó tudni, hogy lehetséges, még ha rövid ideig is, felülkerekedni. Csökken a légnyomás. Ez lenne tehát az a sokszor olvasott tétlen erő. Ha elindulna, talán összetörne az egész rohadt város. – Hutvágner Éva Kalligramnál megjelent első regényéből olvashatnak részletet.

KÖnyvajánló

Poós Zoltán: Étvágy az imákra (részlet)

Kinn, a tompai pusztán, mindentől távol, az elhagyatottság végső szabadságában anyám modern életről, jólétről, padlásszobás házról fantáziált, én pedig Szegedről és Budapestről ábrándoztam. – Poós Zoltán új regényéből olvashatnak részletet.

Gyász

Meghalt Brenzovics Marianna

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Brenzovics Marianna, kárpátaljai magyar író, költő, a Kalligram Kiadó szerzője – közölte a hírt a kiadó a Facebookon.

Ott jártunk

Magyar rémálom az amerikai happy end helyett

Az altató szerekről – Ágyregény című könyv Szeifert Natália második regénye. A könyv címét egy valódi 1800-as évekbeli orvosi könyv ihlette. A Margó Irodalmi Fesztiválon az íróval Mészáros Ábel, a Kalligram szerkesztője beszélgetett. Ott jártunk.

Magyar Könyvkiadók Napja

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara A könyv a Gutenberg-galaxis után címmel idén első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Magyar Könyvkiadók Napját.

KÖNYVAJÁNLÓ

Péntek Orsolya: Dorka könyve (részlet)

Az öreg Grasselly nem volt hajlandó beszállni a hadiüzletbe. Naphosszat a kávéházban ült, és le-lebicsaklott a feje a mellére. Amikor felnézett, olykor megkérdezte: – Még tart? – Péntek Orsolya Az Andalúz lányai című első regényének folytatásaként a Kalligramnál megjelenő, Dorka könyve című regényéből olvashatnak részletet. A könyvet október 20-án mutatják be a Margón.

Részlet a kötetből

Mesterházy Balázs: Soha nem látott bálnák hangja (részlet)

Mesterházy Balázs verseiben a szó kilép környezetéből, nyelvi halmazokat, hol közös, hol távol eső metszeteket hoz létre. – Mesterházy Balázs második, a Kalligramnál most megjelenő kötetének Tandori-átirataiból közlünk néhány verset.

részlet a könyvből

Gerőcs Péter: Ítélet legyen! (részlet)

Építgetem, szépítgetem a lakásom, már több mint fél éve. Csakugyan: épül és szépül. Hibátlanodik. – Gerőcs Péter Ítélet legyen! című, a Kalligramnál megjelenő új könyvéből közlünk részletet.

Részlet a könyvből

Szeifert Natália: Az altató szerekről (részlet)

Kifinomult ízlés, zenei mondatok, élvezetes történetmesélés, alapos korrajz, mozaikszerű cselekmény, érdekes fordulatokkal. Szereplői sokszor filmszerűen egy-egy fontosabb pillanatban találkoznak. – Szeifert Natália Az altató szerekről című, a Kalligramnál megjelenő második könyvéből ajánlunk részletet.

Részlet a regényből

Kácsor Zsolt: A harminckét bolond (részlet)

Amikor az utolsó könyve megjelent, halálosan megrettent, falfehér lett, amikor beleolvasott. Azt mondta, hogy mindennek vége, istenem, segíts meg, túl jó a könyv, ezt nem lehet túlélni. A saját könyvei taszították le a szakadékba, ahonnan nem volt visszaút. – Kácsor Zsolt A harminckét bolond című regényéből ajánlunk részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Györe Balázs: Amerikai grafit (részlet)

Györe Balázs személyes emlékezete mindig a hozzá közel lévő emberek történeteit rögzíti. Új könyvében a családi emlékezet távoli múltját, egy amerikai magyar nagymama történetét beszéli el. – Részletet ajánlunk a kötetből.

Részlet a könyvből

Csaplár Vilmos: Leona és Leó (részlet)

Csaplár Vilmos új novelláskötete az emberi természet rejtett erőit fürkészi. Éles, groteszk, megrendítő történetek életünkről. – A Kalligramnál könyvhétre megjelent elbeszéléskötetből olvashatják a Magyar Hamlet című novellát.

Részlet a könyvből

Németh Gábor: Ez nem munka (részlet)

matt fekete titánötvözet, rövid csövű, ötlövetű, forgótáras 38-as Bodyguard, csak három méteren belül megbízható, viszont elviszi a 45-ös Magnumot is, mondta a barátom, aki egyébként operatőr, tehát elvileg alapvetően szemlélődő, nyugodt típus, tíz éve tanulmányozza a Talmudot... – Németh Gábor kisprózakötetéből a Tévedés című írást olvashatják.

Részlet a regényből

Kötter Tamás: IKEA, vasárnap (részlet)

Állandóan a szexről beszélnek meg egyfolytában célozgatnak, de azt hiszem, lélekben már feladták, lemondtak a testiségről, azt várják, hogy valaki  végre megszeresse és lehetőleg azonnal feleségül vegye őket; és azt képzelik, hogy attól fogva boldogan élnek majd, de képtelenek tüzet vinni a dologba. – Kötter Tamás Kalligramnál megjelent regényéből olvashatnak részletet. 

Magasiskola

Kerékgyártó István: Reggeli koktél

Kucorog a foltos, büdös matracon, és elsírja magát. Hang nélkül rázkódik a válla, végigfolynak a könnyek az arcán, és arra gondol, hogy ő, a hajdani egyetemi oktató, az egykori államtitkár, az elmúlt időszak egyik irigyelt, nagy hatalmú szürke eminenciása most páriaként kushad egy ótvaros cellában. – Kerékgyártó István hamarosan megjelenő, A rendszerváltó című regényéből olvashatnak részletet. 

Részlet a könyvből

Géczi János: Törek (részlet)

E nyelv ismerete szükséges a szégyenkezéshez, a faj védelméhez, / ahhoz, hogy amint a háza cipelésében az esetlen csiga, / gyöngék ne legyünk a hatalmasok fáradhatatlan dicséretéhez, / sem a makogó érdemtelenek megvetéséhez. – Géczi János Kalligramnál megjelent, új verseskötetéből ajánlunk néhány verset.

Részlet a könyvből

Ladik Katalin: A víz emlékezete (részlet)

Kicsordult az éj, lezárta a ház szemét. / A szobában fehér dolgok történtek: / a nyitott ablak arcot növesztett, / jéggé fagyott száj lebegett, ölemhez ért: / Gyönyörűm! Segged akár a hóvirág! – Ladik Katalin új, Kalligramnál megjelent verseskötetéből olvashatnak néhány verset.

Részlet a könyvből

Markó Béla: Kerítés (részlet)

Markó Béla új kötete „alkalmi és alkalmatlan versek” gyűjteménye. A neves erdélyi költő szabadversei egyszerre szólnak a kései szerelem boldogságáról és a kelet-európai régió groteszk nyomorúságáról: a múlt szögesdrótjairól és a jelen kerítéseiről. – A Pesti Kalligramnál megjelent kötetből olvashatnak egy verset. 

Részlet a kötetből

Balla Zsófia: Más ünnepek (részlet)

A világ szabálya abban áll, hogy tudósok / vagy gyanútlan emberek meglelik? / Életünk a véletlenek ezer füvében bujdokol –/ csak a kard és a rózsa, ami fölmeredezik? – Balla Zsófia Pesti Kalligramnál megjelent új verseskötetéből olvashatnak három verset.

KÖNYVAJÁNLÓ

Orcsik Roland: Fantomkommandó (részlet a könyvből)

A mű helyszíne a kilencvenes évek délszláv háborúinak névtelen kisvárosa, ahol a hősök nem formálhatják sorsukat, hanem inkább elszenvedik a történelem borzalmait és őrületét. – Orcsik Roland regényéből ajánlunk egy részletet.

Kritika

A gyertya úgy jó, ha ég mind a két vége

Jászberényi régi iskolás novellista, nincs kikacsintás, csak storytelling. Aki szereti a realista novellisztikát, annak nehéz lesz fogást találnia a szövegein. – Mészáros Gábor kritikája Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című könyvéről.

interjú

Kálmán Gábor: Azt érzem, hogy nem ereszt

„Valakinek nagyon fontos az, hogy legyen egy konkrét, kiadott könyvtárgya, nem mellesleg az önéletrajzban is jól mutat. Én azonban személy szerint azt gondolom, minél később annál jobb – de sajnos nem lehet örökké húzni.” – Kálmán Gáborral új regénye, A temetés megjelenése kapcsán Nagy Evelin Noémi beszélgetett.

Részlet a kötetből

Mező Ferenc: Dackorszak (részlet)

Az a lefojtott száraz izzás, / (a költészetben még divat?) / hazafelé a Nádor utcán / erőt vett rajtam a minap... – Mező Ferenc Kalligramnál megjelent verseskötetéből olvashatnak néhány verset. 

Részlet a regényből

Márton László: Hamis tanú (részlet)

Na szóval, a mi Eszterünk ott úszik tizenkettedmagával a Hattyúk tavának felszínén. És a tóban él egy hímsellő, és néha kinyújtja a kezét a víz alól, és megsimogatja a mi Eszterünk hattyúprémes hasát. – Márton László Kalligramnál megjelent regényéből olvashatnak egy részletet.

Részlet a könyvből

Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája (részlet)

Hogy mi a helyzet manapság a boldogság kék madarával? A szerző készségesen törli a választ kedves olvasójának arcába – írja Cserna-Szabó András Jászberényi Sándor Kalligramnál megjelent, új novelláskötetének fülszövegében, melyből a Megölni egy arabot című novellát olvashatják. 

Részlet a könyvből

Sopotnik Zoltán: Moszkvics (részlet)

És Isten mindenről pontosan lemarad. A kisfiú / a szomszéd utcából felnőtt karcolásait hintőporozza. / A bőrére nőttek már jó előre. Olyan, mintha a város / menetrendje volna rajta, a titkos járatkönyv, melynek / útvonalán elbújhat még maga elől az ember. – Sopotnik Zoltán verseskötete nemrég jelent meg a Kalligramnál. Két verset olvashatnak belőle.

Részlet a regényből

Kálmán Gábor: A temetés (részlet)

Mintha légüres térben jártak volna. Zsivotzky ereiben már szétfutott az ital, végtelen nyugalom járta át. A hideg is egyből behatolt minden egyes sejtjébe, szájában áthűlt a nyál, szemében a nedvesség, pilláira felfutott a dér, kézfeje szőrén is apró jégpor és zúzmara szaladt szét csiklandozva a bőrét. – Kálmán Gábor most megjelent új regényéből ajánlunk egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Bán Zoltán András: Giccs (részlet)

Bán Zoltán András vegyes műfajú kötete (dráma, novella) szatirikus látleletet ad közelmúltunk és jelenünk világáról: a magyar giccsről. – Részletet ajánlunk Bán Zoltán András legújabb, a Kalligram kiadónál megjelent kötetéből.

KÖNYVAJÁNLÓ

Grendel Lajos: Rossz idők járnak (részlet)

Ez a Dezső! Visszajött holtából a Dezső, csak hogy megkínozzon újra? Még mindig nem pusz tult el? Csak a Tiborka föl ne ébredjen!... Az utolsó gondolata ez volt, mielőtt elvesztette volna az eszméletét. - Részletet ajánlunk Grendel Lajos, a Kalligram Kiadónál megjelenő legújabb kötetéből.

A hét prózája

A hét prózája - Patrik Ouředník Europeana - Részlet

Érdekes volna elgondolkozni Európáról. Érdekes lenne Ouředníket olvasni. Érdekes. De jobb, sokkal jobb nem. A többi némá'! Csend. - A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

Kritika

Élmény, élet, elmélet

A kötet fókuszában így természetesen Gyergyai Albert személye áll: legendás, megértő humorérzéke, klasszikus műveltsége, embersége. A kötet szinte minden egyes írása felelevenít valami személyes emléket. – Szentpály Miklós kritikája a Kegyelmet a klasszikusoknak című kötetről.

Könyvajánló

Az oroszlán és a béka - Ismeretlen Grimm-mesék

Midőn egy jó darabot futott már, egy barlanghoz érkeztek, és az oroszlán bevitte a lányt, és a lány nem félt tőle, és még csak le sem akart szállni a hátáról, hiszen az oroszlán annyira kedves volt hozzá. − Az oroszlán és a béka, Ismeretlen Grimm-mesék című könyvet ajánljuk.

Könyvajánló

Mezei Gábor: Natúr öntvény

metszett / zápfogait törd vágó késnek / fokával, zúzott orra lyukát / tiszta, szép vesszővel / szurkáld, hogy valamirútság benne ne legyen, / száddal kifújd. rútságától / a bárány belét, annak / fodorját kihasogasd, aki / nem oda való, hányd el. - Mezei Gábor Natúr öntvény című kötetét ajánljuk.

Szabadpolc

Mindennapi lidércnyomás

Három kötet egy polcon: Tamás Zsuzsa: Mit tud a kert; Szaniszló Judit: Beenged; Hidas Judit: Seb. − Nagy Márta Júlia szabadpolcát olvashatják.

Ott jártunk

Attention, drámakötet!

Mészáros Sándor azt meséli, már A húsevő (2010) és a Lehetek én is (2013) kötetek darabjai is jelenetekből építkező, drámai jellegű szövegek voltak, amelyek jól illusztrálták a szerző „humorának bővérűségét”, rendkívüli kompozíciós érzékét. – Június 1-jén, az Attentionban mutatták be Tallér Edina drámakötetét, A negyvenkettedik széken ülő nőt. Ott jártunk.

könyvajánló

Nagy Gergely: Simon és Simon

A szókapcsolatnak, hogy magyar ipar sem igen lesz most már értelme – gondolta akkor. Nem mintha nem létezne ország, melynek neve Magyar-, és ne volna benne ipar. Sőt. Csak hát ez nagyon nem ugyanaz. - Nagy Gergely Simon és Simon című regényéből olvashatnak egy részletet. 

Könyvajánló

Kőrizs Imre: A másik pikk bubi

Bár az is lehet, hogy minden tiszta és éles marad, / mint egy borostyánban megőrzött bogártetem, / vagy éppen ellenkezőleg, a homályban várja, hogy kifejthesse hatását, / mint egy fáraósír mélyén lapuló ókori fertőzés, / már ha tényleg van olyan. − Kőrizs Imre A másik pikk bubi című könyvéből olvashatnak részletet.

Könyvajánló

Hartay Csaba: Fényképavar

Ide se roncsok, se a reggel fejlesztései nem érnek el. / Gyere, megmutatom, milyen útvonalon kísértél haza és kit. / Dehogy halt meg, ma is felhív, elment leállítani egy háborút. / A csillagok videójátékok szereplői. Dobj érmét, adnak életet. − Hartay Csaba Fényképavar című könyvét ajánljuk.

Könyvajánló

Tallér Edina: A negyvenkettedik széken ülő nő

De én nem akarok szexuálpszichológus lenni! Én énekes színésznő akarok lenni! Én énekes színésznő vagyok! Éveket töltöttem el egy gyakorló színház társulat nélküli társulatának tagjaként, mint színész! És számtalan érdekes szerepem is volt! − Tallér Edina A negyvenkettedik széken ülő nő című könyvét ajánljuk.

Könyvajánló

Németh Gábor: Egy mormota nyara

„ember embernek farkasa lesz, a nap sötét lesz, mint egy szőrzsák, és a hold egészen olyan lesz, mint a vér” − Április 19-én, kedden öt órakor mutatták be Németh Gábor Egy mormota nyara című könyvét az Írók Boltjában. Ebből olvashatnak most részletet.

Kritika

Hol van az a nyár

És aztán nem is áll meg a dolog: a mai Európában kószáló hivatásos flâneur előtt ugyanis óhatatlanul föltárul az idegenhez és az idegenséghez való viszonya. Az Egy mormota nyara lapjain mindez a nyugati világ nagy kérdésévé válik. - Keresztesi József kritikája Németh Gábor Egy mormota nyara című könyvéről.

OTT JÁRTUNK

Szlovák segédigék, szevasztok!

Meg lettem csinálva – teszi hozzá az ünnepelt. Aztán 66 és még pár barát és tisztelő áll be a sorba, hogy köszöntse őt, ő meg tűri. – Kalligram-könyveket mutattak be, és Esterházy Pétert köszöntötték. Ott jártunk.

Kritika

Magánemlékmű

A Ká és Bá tehát nem csupán emlékműkötet, bár számtalan szállal kötődik El Kazovszkijhoz és életművéhez, így minduntalan vissza is köthetjük hozzá a verseket magánmitológiája ismeretében. − Urbán Anikó kritikája Szilágyi Ákos Ká és Bá. El Kazovszkij emlékműve című kötetéről.

Könyvajánló

Csaplár Vilmos: Istennel, vagy nélküle

Az Éden maga a „tökéletes harmónia” az az állapot, amikor az embernek a későbbi reflektáló szerve még csak mozgató központként, idegközpontként funkcionált. − Csaplár Vilmos Istennel, vagy nélküle című könyvét április 11-én, délután öt órakor mutatják be az Írók Boltjában. Ebből ajánlunk most részletet.

Könyvajánló

Pavel Vilikovský: Első és utolsó szerelem

Szerette volna, ha a felolvasás percei mélyebb élménnyel ajándékozzák meg, csakhogy oda kellett figyelnie, nehogy dadogni kezdjen, hogy ne menjen túl közel a mikrofonhoz és megfelelő szünetet tartson a nevek között, úgyhogy végül nem maradt más a szeme előtt, csak a betűk a papíron. − Pavel Vilikovský Első és utolsó szerelem című könyvét ajánljuk.

Könyvajánló

Balla: Az apa nevében

– Söröm van. Én nem iszom, de két-három üveggel mindig akad itthon. Az asszony… hát, ő néha szokott inni. – Látja. Mindent megtesz, csakhogy ártson neki. Miért kell nekem, egy gyakorlatilag idegen embernek tudnom, hogy a felesége sört iszik? − Balla Az apa nevében című könyvét ajánljuk.

Kritika

Az örök gyerek

Kornis Mihály legújabb kötetében ott van a szerző egész életművének esszenciája: vissza a kezdethez – vissza a gyermekhez. A személyes mélységekben kutató szövegek nem hasonlíthatók egyetlen prózához sem, sokrétegű, lendületes nyelvezetük izgalmas lírává avatja őket. - Forgách Kinga kritikája Kornis Mihály Egy kisfiúban élek című könyvéről.

Magasiskola

Berta Ádám: Ostoba helyzet

Csak hatvan kiló vagyok, de így is olyan erővel nehezedek a szerelvényre, mint egy százhúsz kilós ember rendeltetésszerű használat esetén, ha mindkét talpa a padlót nyomja. − Berta Ádámnak Baleset az építkezésen címmel jelenik meg könyve tavasszal a Kalligram Kiadónál. Magasiskola rovatunkban ebből olvashatnak egy novellát.

Kalligram 2016. február

Bartók Imre és Sirokai Mátyás versei a Kalligramban

Minden agy az idegenség hordozója. / Csendben göcögnek a sztalaktitok sűrűjében, / kihámozva magukat a méhlepény melegéből, / mit sem tudva arról, kinek a testéből születtek újjá. − A Kalligram legfrissebb számát Bartók Imre és Sirokai Mátyás verseivel ajánljuk.

Könyvajánló

Kubiszyn Viktor: Oroszrulett

Nyilvánvalóan megvolt ez az érzés gyerekkoromban és kamasz koromban is, hogy egy ordas nagy hazugság az egész világ, amiben élek, az alapjaitól a tetejéig. Aztán elkezdtem drogozni rá, amibe belehaltam. Majdnem belehaltam, pontosabban. Az már nem járható út – úgyhogy más megoldásokat kell találni. − Kubiszyn Viktor: Oroszrulett című könyvét ajánljuk.

Ott jártunk

Goethétől sem kell hasra esni

Kálnoky szerint olyan érzés volt a Faust fordítása, mintha egy molett hölgynek udvarolt volna, akire ugyan nagyon sóvárgott, ám mire a karjaiba zárhatta, túl soknak bizonyult. − Márton László teljes Faust-fordításának bemutatóját tartották december 3-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Ott jártunk.

Interjú

Fenyvesi Orsolya: „Minden a látvány”

Egyébként a saját fejem után megyek, és azt érzem, úgy helyes, ha a versírásra csak én bátoríthatom saját magam. Ez pedig nem jelenti a tisztelet hiányát. De nem vágyom koronára, az az én fejemről folyton csak lepotyogna. − Fenyvesi Orsolyával Szűcs Balázs Péter beszélgetett.

Ott jártunk

Az Esti Kornél-brand

Az Esti Kornél Kosztolányi egyik legnépszerűbb műve. Az utóbbi évtizedekben számos értelmezése látott napvilágot, s most Bazsányi Sándor adott ki egy új könyvet a Kalligram gondozásában, mely kifejezetten az Esti Kornél novelláit boncolgatja. A kötet bemutatójára az Írók Boltjában került sor. A szerzővel Térey János beszélgetett, az estét pedig Mészáros Sándor moderálta. – Ott jártunk. 

helyszíni szemle

Az elbeszélhetőség határai

Schein a „történelmi téboly, a kor őrülete” és a „személyes történetek őrülete” mentén próbált pontos (kór)képet adni azokról a rétegekről, melyek e két jelentős év eseményei kapcsán történelmi tudatunkban egymásra rakódtak. - Schein Gábor Svéd című regényének bemutatóján Mészáros Sándor, György Péter és Szőcs Petra beszélgetett a szerzővel az Írók Boltjában június 16-án. - Ott jártunk.

helyszíni szemle

Meg fog történni ez a könyv

A Nyitott Műhely egyébként is otthonos közegében, családias hangulatban került sor Gerőcs Péter legújabb könyvének bemutatójára. A Győztesek köztársasága a szerző negyedik megjelent műve, s az eddigi visszhangok alapján talán a legsikeresebbnek ígérkezik. Az íróval Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó szerkesztője beszélgetett. – Ott jártunk. 

Kritika

Anyajegy

Az írott szóban bízni, az életidőben megtörtént szavakban, azokat idézni, egyben a megidézettek tömege alatt összeroppanni. Körben járni. Nem jutni sehova. És mégsem lemondani az elemi ambícióról, az életbe vágó esélyről, hogy a némaságból kitörni lehetséges. Tudván tudva, hogy nem, nem lehetséges. – Györe Balázs Halálom után eltüzelni! című regényéről Jánossy Lajos írt kritikát.

kritika

Sorsanalízisek mozaikmintázata

Kórlapok, orvosi naplók, levelek, testamentumok, fordítási műveletek – megannyi olyan fenomén, ami nem idegesítő intellektuális ornamentikaként ragad a regény szövetébe, hanem metaforikus éllel érzékelteti az interpretáció, az önkép körüli munka elengedhetetlen és lehetetlen voltát. - Szegő János kritikája Schein Gábor Svéd című regényéről.

Könyvajánló

Schein Gábor: Svéd

Az operáció kizárt, a kemoterápia pedig értelmetlen, a daganat csak a fájdalomcsillapítás módozatai között enged válogatni. - Schein Gábor Svéd című regényéből ajánlunk részletet a Kalligram kiadó jóvoltából. 

Könyvajánló

Keszthelyi Rezső: Emlék Kert

Keszthelyi Rezső a Tandorival föllépő költőnemzedék egyik kiváló képviselője. Ritkán megszólaló, rendkívül igényes lírikus. Finom, intellektuális hangoltságú költészete egyben erős érzelmi motiváltságú is. - A Kalligram kiadónál megjelent Emlék Kert című kötetét ajánljuk.

Könyvhét 2015

Gerőcs Péter: Győztesek köztársasága

Hazugság volt az egész. Mosolygó arcokat lehetett látni, boldogságtól csillanó szemeket. Vényt a sípjával, ahogy közgyűlésre hív. Aztán a közgyűlést: decensen hallgató, bólogató embereket. – Az Ünnepi Könyvhétre a Kalligramnál jelenik meg Gerőcs Péter Győztesek köztársasága című regénye. Open reading rovatunkban ebből olvashatnak most egy részletet.

Könyvajánló

Áfra János: Két akarat

Áfra János a fiatal költőnemzedék egyik legtehetségesebb képviselője. A Glaukóma sikere után a második verseskötete új hangon szólal meg: a Két akarat beszélője sokkal személyesebb és egyben távolságtartóbb, önironikusabb versnyelvet választ. - Áfra János Két Akarat című második verseskötetét ajánljuk.

Könyvajánló

Barnás Ferenc: Bagatell

Pesti irodalomtanár járja huszonhárom éves lakókocsijával a München, Bázel, Genf, Locarno határolta zónát, ahol annyi minden történik vele, hogy élményeit alig győzi feldolgozni.  A Bagatell hamisítatlan kalandregény, melynek főhőse szenvedélyesen keresi és éli a szabadságot. - Barnás Ferenc Bagatell című regényéből ajánlunk részletet.

Könyvajánló

Orcsik Roland: Harmadolás

A papírlapokat szétterítettem a konyhaasztalon. Hunyt szemmel harmadoltam. Láttam, hogyan zajlik a Tisza. Görcsben és piszokban lubickol itt a dicsőség. Ne számíts elragadtatásra! – Részletet ajánlunk a Kalligram Kiadó gondozásában megjelent Harmadolás című verseskötetből. 

Könyvhét 2015

Györe Balázs: Halálom után eltüzelni!

Van-e benne szeretet? Szereti-e valójában az anyát? – kérdezi újra meg újra Györe Balázs új regényének elbeszélője. Ezekre a kérdésekre nem találja – magában – a választ, de ott van mindvégig az édesanyja mellett. Az utolsó pillanatig. Megrendítő könyv. – Györe Balázs könyvhétre a Kalligramnál megjelent regényéből ajánlunk részletet.

Interjú

Mészáros Sándor: Hiszek azokban, akiket kiadok

Nem csak a nyilvános térben vannak véleményformálók, nem csak a kritikusok, irodalmárok, írók megszólalásai hatnak pro vagy kontra egy könyv sorsára, hanem az olvasók is formálják a saját környezetükben. – Mészáros Sándorral, a Kalligram Kiadó főszerkesztővel beszélgettünk többek közt friss könyvekről, tervekről, sikerről és a kultúra helyzetéről.

Könyvajánló

Berta Ádám: Miki nem finnyás

Miki másik adóra kapcsolt, és kiment a hátsó teraszra. Gitta újabban drága szívemnek szólította, sportot űzött belőle. Már dolgozott a megfelelő válaszreakción, de egyelőre nem jutott semmire. Úgy érezte, szerepet játszik. – Berta Ádám Miki nem finnyás című kötetéből ajánlunk részletet.

Büszkeség és balítélet

A mi kis községünk

Bár a képtelenségekben különben sem szűkölködő magyar történelemnek eme különösen abszurd fejezete a huszadik század legtragikusabb éveiben zajlott; ennek a tiszavirág életű államkísérletnek a története csak a legmetszőbb szatíra hangján mondható el. - Kritikapályázatunk III. fordulójának legjobbjai közül Kiss Csaba kritikáját olvashatják Márton László A mi kis köztársaságunk című könyvéről.

Karácsony 2014

Péntek Orsolya: Az Andalúz lányai – Kert

Állt, és nézte a hegyet, a lámpaködben kavargó havat és a befújt erkélyt az üvegajtó mögött, amelynek nekinyomta az orrát. Végül maga sem tudta, miért sír, csak azt, hogy ha a várossal volna még valami dolog, esetleg ha el lehetne helyezni benne még néhány fát vagy házat, talán esne újra a hó. De nem lehetett, a város kész volt, a közepén a betlehemmel. – Péntek Orsolya Az Andalúz lányai című regényéből Nagy Gabriella ajánl karácsonyra egy részletet.

Könyvajánló

Márton László: A mi kis köztársaságunk

Olyasmit is hallottunk, hogy Najmán egy különleges gyűjtőtáborból jött vissza, ezt azonban egy pillanatig sem hisszük el, már csak azért sem, mert a különleges gyűjtőtáborokból nem szokás visszajönni. - Márton László új könyvéből ajánlunk részletet a Kalligram kiadó jóvoltából.

Könyvajánló

Péntek Orsolya: Az Andalúz lányai

Szterke ment, ahogy gondolta, előre a fák közt, a kőkerítések mellett, vagy az országúton és a parton, és Dorkra gondolt, aki itt idegen lett és tétova. Úgy járta be a félszigetet, nélküle, cikkcakkban a sziklák között, hogy megjegyzett minden követ, forrást, különös fát és iránytűnek a kisebb szigeteket a horizonton. - Péntek Orsolya most megjelent regényéből ajánlunk egy részletet.

Kritikapályázat

Lélekrajzba csomagolt korrajz

...felmerülhet a kérdés, hogy a kiváló és körültekintő korrajzért vagy a két főszereplő sorsa miatt olvassuk-e szívesebben ezt a nagyregényt. - A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának legjobbjai közül most Kolozsi Orsolya kritikáját olvashatják Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényéről.

Kritikapályázat

Kolozsvár, az örök második

Kolozsvár ugyan az „örök második”, a „láb” maradt a Budapesttel folytatott versengésben, akárcsak a nők a férfiakkal vívott küzdelmeikben; de a szerző a regényével olyan közel hozta világát az olvasóhoz, mint korábban még senki. - A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának legjobbjai közül most Bencsik Erika kritikáját olvashatják Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényéről.

Könyvajánló

Halasi Zoltán: Út az üres éghez

Halasi Zoltán idén nyáron megjelent prózája Út az üres éghez címmel  Jichak Katzenelson holokauszt-poémájával egy kötetben látott napvilágot. Az alábbi fejezet a náci „gazdasági csoda” atyjáról, Hjalmar Schachtról szól. Arról, hogy a pénzügyi varázsló egy idő után már képtelen visszaparancsolni a primitív náci szellemet a gazdasági racionalitás palackjába. - A Kalligram kiadónál megjelent könyvből részletet olvashatnak.

kritika

Kilépés a múzeumból

Kazinczy Ferenc ugyanúgy kitömött barbár, aki önmaga igyekszik megszüntetni saját belső ürességét, mint ahogy Török Sophie is az, aki a férje keze nyomán válik tökéletes alkotássá. - Keresztesi József kritikája Péterfy Gergely Kitömött barbár című regényéről.

Könyvhét 2014

Hét könyv, nyolc szerző

Péterfy Gergely Kitömött barbár című regényrészletének felolvasására érek a terembe, üres szék nincs, folyamatosan érkező emberek annál inkább. A könyvek elvehetők a recepciós pultról, és követni lehet a pörgő felolvasást. - Tamás Etelka a Kalligram könyvheti felolvasásán járt a Szlovák Intézetben.

interjú

Lovas Ildikó: Nem akartam többet és mást: megírtam Kiss Piroska történetét

Talán éppen az vitt el ebbe a formai irányba, hogy nem érzékelem, nem látom az egymásra való odafigyelést (kíváncsiság, együttérzés). - A Könyvhétre jelent meg Lovas Ildikó Cenzúra alatti című regénye a Kalligram kiadónál. A szerzővel beszélgettünk.

AJÁNLÓ

A Kalligram kiadó könyvheti újdonságai

Ajánlónkban a Kalligram kiadó könyvhétre megjelenő újdonságai közül válogattunk.

Magasiskola

Péterfy Gergely: Kitömött barbár

Sokkal több férfi és nő fejében fordult meg a gondolat, hogy ölelkezzen vele, mint ahányan végül ezt nyíltan is ki merték mutatni, s a legtöbbet végül mégis visszatartotta a félelem vagy az viszolygás: sokkal izgatóbb volt az aktus gondolatának lehetőségével eljátszani, azt az undor és a megkívánás közötti határon ide-oda mozgatni, mint beteljesíteni. - Magasiskola rovatunkban Péterfy Gergely könyvhétre a Kalligramnál megjelenő, Kitömött barbár című regényéből olvashatnak részletet. 

Könyvajánló

Bajtai András: Kerekebb napok

"A kerekebb éjszakákon/a bűntudat megbontja az együttalvók/geometriáját, és a lelkiismeret/raklapjai elmozdulnak,/ha a konyhában dobolni kezd/az öröm a lefordított tányérokon." - Bajtai András Kerekebb napok című, az idei könyvhétre megjelenő verseskötetéből olvashatnak nálunk most egy részletet.

Interjú

Sándor Iván: Különös véletlenek játéka

A végső stáció az áldozatok és vétkesek "sorsütköztetésének", a múlttagadásnak, elhárításnak és a szembenézés hiányának az időtere. - Beszélgetés Sándor Ivánnal a Könyvfesztiválra megjelent, A Vanderbilt-jacht hajóorvosa című regényéről.

interjú

Kerékgyártó István: Ahogy a görög távolugrót biztatták

Igazából nem Schnitzler Körtánca, de még csak nem is Kornis Körmagyarja inspirált a Hurok a megírásra, hanem a Presznyakov testvérek, Oleg és Vlagyimir – a két világszerte játszott, orosz kortárs drámaíró – műve: a Terrorizmus. - Interjú Kerékgyártó Istvánnal most megjelent, Hurok című könyvéről.

kritika

Pénztánc

Pénzmagyar alcímet viselő rövid, könnyű fogyasztásra ajánlott regény a pénzmozgás egyfajta mellékutas narratíváját vázolja föl, de éppen ennek, azaz a lopás vagy az eltulajdonítás tökéletesen végigvitt alakzatából következik, hogy a pillanatnyi fellélegzésre jelt adó zárlat is inkább a morál útvesztőibe vezet. - Virágh András recenziója Kerékgyártó István Hurok című regényéről.

KÖNYVAJÁNLÓ

Száz Pál: Halott föld, halott lányok

A körtét Juci néni szórta el hazafelé menet, mert Juci néni rendkívül mohó természetű volt, és szerette a nyugalmát, ezért mindig mindenből sokat vett, hogy legyen. Így gyakran előfordult, hogy elszórt ezt-azt.  - Száz Pál a Kalligramnál megjelent második kötetéből olvashatnak el nálunk most egy novellát.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ezeket a magyar könyveket várjuk a könyvfesztiválon - 2. rész

Április 24. és 27. között rendezik meg a XXI. Budapesti Nemzeti Könyvfesztivált, amelyre a külföldi kiadványok mellett számos magyar újdonsággal is készültek a kiadók. Összeállításunk második részében az Európa Könyvkiadó és a Kalligram Könyvkiadó magyar szerzőinek négy kötetét mutatjuk be.

Könyvajánló

Sándor Iván: A Vanderbilt-jacht hajóorvosa

Rengeteg levél, képeslap, fénykép maradt rám, mondta Kellermann Gyuri. Az jó, mondta Marianne, az emlékezések nem megbízhatók, a tárgyak, a jelek fontosabbak. - Sándor Iván regénye a Kalligram Könyvkiadónál jelenik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Ebből ajánlunk most egy részletet.

Magasiskola

Kerékgyártó István: Az utolsó délután

Azt hiszi, attól férfi valaki, hogy büdös, hogy lóg rajta az izzadt ruha, hogy nem tudja összeválogatni a színeket, hogy nem mossa a haját, hogy nem használ arcszeszt? Nézze meg az olasz, vagy inkább a spanyol heterókat! Azok tudnak öltözködni, azok adnak magukra – folytatta Jáger, miközben hevesen bólogatott... - Magasiskola rovatunkban Kerékgyártó István most megjelent, Hurok - pénzmagyar című kötetéből olvashatnak részletet.

Kiadói körkép

Ne adják fel!

Év végi kiadói körképünkben Sugár András, a Scolar kiadó és Mészáros Sándor, a Kalligram vezetője értékeli az évet és mutatja be kiadójának karácsonyi kínálatát.

kritika

Az új Péter

Gerőcs Péter könyve ügyesen egyensúlyoz egy klasszikusabb történet és a manapság divatos epizódszerű elbeszélésmód között. Schwarz Barnabás, a regény egyes szám első személyű narrátora, tudatosan fog hozzá emlékeinek leírásához, ami az olvasó számára eleinte határozatlan célú kutatásnak tűnik. – Szöllősi Barnabás kritikája Gerőcs Péter A betegség háza című könyvéről.

Kritika

Az irodalomtörténet mint szépművészet

A magyar felvilágosodás adja mintegy a keretét a kötetnek, főszereplőinek túlnyomó többsége ebből az időszakból meghívott, Bessenyei, Berzsenyi, Kazinczy, Verseghy, Csokonai ismétlődően forognak Margócsy remek esszékötetének lapjain. Jánossy Lajos recenziója Margócsy István: „…A férfikor nyarában…” című kötetéről.

Magasiskola

Sándor Iván: A Vanderbilt-jacht hajóorvosa

A terasz megtelt, a part menti sétány benépesedett. Színes lámpák gyulladtak fel. Irigylésre méltó a nyugalmuk, mondta a Kapitány, lehet így is élni, alig kapnak hírt a világból, bár ki tudja, Doktor, hogy kezdhetünk-e mi bármit is az ismereteinkkel, vagyis a tapasztalatainkkal. Hirtelen hallgatott el. Nem mondja ki, amit szeretne, gondolta Kellermann Feri. - Magasiskola rovatunkban részletet olvashatnak Sándor Iván márciusban a Kalligram Kiadónál megjelenő regényéből.

könyvajánló

Gerőcs Péter: A betegség háza

Nézem az épületeket, de semmi. Lehet, hogy ők az akadály. Lehet, hogy egy épület volna az én szereplőm is, csak nem jöttem rá, s az épület falát képzeletem torlaszának látom, nem magának a célszereplőnek, akire vissza kellene emlékeznem. - Gerőcs Péter Kalligram Kiadónál megjelent regényéből ajánlunk most egy részletet.

kritika

Befutóra II.

Két szerző, A hetvenes években indultak. Régi iskola, mondhatnánk. Sosem voltak a vitrinben. Érdemes felkapcsolni az olvasólámpákat! Csaplár és Hajnóczy. Jelentések a süllyesztőből. Edd meg a barátodat! - Jánossy Lajos recenziói. Ez alkalommal Csaplár Vilmos Edd meg a barátodat! című könyvéről.

kritika

Metafizikus pókháló

Láng élvezetesen, gördülékenyen ír, üdítően jó olvasni a szövegeit. Nem is tudom, hol voltam én eddig. Hogyhogy nem olvastam eddig Láng Zsoltot. Nem tudom, mindkettejük erdélyisége teszi-e, de Lángot olvasván olykor Bodor Ádám jutott eszembe. - Győrffy Ákos recenzója és prózai reflexiója Láng Zsolt Szerelemváros című könyvéről.

lapszemle

Lapot kérek – 2013. június

A kirakatüvegeket kifakították, hályogot kaptak a szép tekintetek, rajtuk a moszkvicsbarna alapú, kokárdás plecsni, ez lett belőle bizony. A Bartók Béla út, amelynek a kerületi vezetés a kulturális sugárút szerepét szánja …, na jó, itt befejezi a lapszemész, káromkodik egy cifrát magában. Vigaszért az Ex-Symposionhoz , a Pannonhalmi Szemléhez, a Kalligramhoz és a Nagyvilághoz fordul. – Jánossy Lajos júniusi lapszemléje.

kritika

Mindig a vádlónak van igaza

A rövid novellák egy-egy hétköznapian ismerős helyzetet járnak körül, a mindnyájunkban meglévő félelmeket emlegetik fel. Személyes kedvencem a Malacka című szöveg, amely egy óvodás kisfiú kálváriáját meséli el... - Győrffy Ákos kritikája Schein Gábor Megölni, akit szeretünk című

kritika

Bevezetés a pokolba

Egy emlékezetesen megrendítő gyermekkor panorámaképébe lépünk be. A közöny, a durvaság, a tompaság, a szeretetlenség univerzumába. Az éhség, a pálinka, a pofonok, a vér, a sírás világába. És ezzel együtt egy magyar faluba, valamikor a hatvanas években. - Győrffy Ákos kritika-esszéje Borbély Szilárd  Nincstelenek című könyvéről.

Könyvajánló

Csaplár Vilmos: Edd meg a barátodat!

Az emberek, állapította meg Lali, általában úgy kerülnek kapcsolatba, hogy az életük során keresztezik egymás útját. Megismerkedik két fiú, és jönnek az ismert sematikus fejlemények, például az a tartós vagy inkább vissza-visszatérő, a mániához hasonlítható meggyőződés, amit barátságnak nevez mindkét fél. - Csaplár Vilmos Edd meg a barátodat! című új régényéből olvashatnak részletet.

Könyvajánló

Borbély Szilárd: Nincstelenek

"Megyünk a járdán, és didergek. Mindig didergek. Fázik a kezem, meg a cipőben a lábujjam. A drótkerítés lyukaiban a pókhálókat kirajzolja a zúzmara. Most jól láthatóak a kusza vonalak.Azt játszom, hogy a mutatóujjam hegyét beledöföm, és akkor varázsütésre eltűnnek." - Borbély Szilárd Nincstelenek című, a könyvhétre megjelenő új könyvét ajánljuk a Kalligram kiadó jóvoltából.

Könyvajánló

Schein Gábor: Megölni, akit szeretünk

Az emberi kapcsolatok törékenységét és belső drámáit jelenítik meg az elbeszélések – látszólag szenvtelen pontossággal. A novellák nemcsak azt kérdezik, mi történik bennünk, hanem azt, hogy mi történik itt és most velünk. - Schein Gábor: Megölni, akit szeretünk című novelláskötetét ajánljuk a Kalligram kiadó jóvoltából.

KRITIKA

Senki, senki nem hitte volna

A Magyarka éppen különös hidegsége miatt lesz erős szöveg. Nem sajnáltatja magát Kati, nem sajnálja őt az elbeszélő sem. Annál jobban sajnáltam én, többször is összeszorult a szívem, miközben olvastam a könyvet – bár tudom, ez aligha kritikushoz illő kijelentés. - Szilágyi Zsófia kritikája Kőrösi Zoltán Magyarka című regényéről.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szilágyi Ákos: Baglyok könyve

"egyöntetű a huhogás / huhog aki él még / − vigyázban áll egész bagázs! − / szabadságnak vélnéd " - Szilágyi Ákos Baglyok könyve című verseskötete nemrég jelent meg a Kalligram kiadó gondozásában. Ebből olvashatják el most nálunk a Zúg az erdő és a Verébkaszárnya című verseket.

KÖNYVAJÁNLÓ

Kőrösi Zoltán: Magyarka (család, regény)

Olgi néniről azt mondták, hogy jól tanít, pedig néha az órán mintha elfelejtkezett volna arról, hogy ő tanár, ilyenkor csak nézett maga elé, például felolvasott egy verset, és utána maga elé meredt, akárha a katedrán keresett volna valami régebbi jelet... - Kőrösi Zoltán új regénye áprilisban jelenik meg a Kalligram Kiadó gondozásában. Ebből olvashatnak nálunk most egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Turi Tímea: Jönnek az összes férfiak

A meg nem történt mozdulat élesebb. / Nem vagyunk egyvonalban. Egy lépcsőn: / én állok feljebb. Lábaim külön lépcsőfokokon: / a lezserség akarása ez. - Turi Tímea Jönnek az összes férfiak című friss verseskötete a Kalligram Kiadónál jelent meg. Ebből ajánlunk most négy verset (Test és történet, Helyzetgyakorlat, Megrontója, Nem romantika).

KÖNYVAJÁNLÓ

Bóna László: Mit képzelsz?

A király életének utolsó éveiben, egyre több időt töltött az építkezésen, szinte beletemetkezett, talán mert már érezte erejét meggyöngülni, és félt, hogy előbb hal meg, mint ahogy a torony elkészül. - Bóna László Mit képzelsz? című kötete a Kalligram Kiadónál jelent meg, ebből olvashatnak el most két írást.

Lapot kérek 2012. október

Lapot kérek - 2012. október

Mi jöhetne, hát persze hogy folyóiratok, mert a lapbehordónál a szél az oldalak között szaglász.A július-augusztusi Kalligramra kacsint a visszapillantóból a lapraforgó, majd a szeptemberi Holmiban merül el, aztán az Ex Symposion Sinkó-számában matat, végül a Csillagszállóban tér nyugovóra. - Jánossy Lajos lapszemléje.

kritika

Július könyve - Barnás Ferenc: Másik halál

Barnás Ferenc eddigi legkiválóbb könyve egyebek mellett Budapest múltjáról és jelenéről, a beszélgetésről, az írásról, a saját őrületünkkel való együttélésről és a figyelemről szól. Szuverén és égetően mai regény. Szöllősi Barnabás kritikája Barnás Ferenc Másik halál című regényéről, amelyet július könyvének választottunk a Literán.

Könyvajánló

Györe Balázs: Barátaim, akik besúgóim is voltak

"Akkor tehát folytatom a feldolgozást, de innentől kezdve többé már nem olvasom Ottlikot. Még a bridzsfeladványait sem, pedig az elmúlt napokban órákat töltöttem a megfejtésükkel." - Györe Balázs Könyvhétre megjelent Barátaim, akik besúgóim is voltak című regényéből közlünk részletet a Kalligram Kiadó jóvoltából.

Könyvajánló

Péterfy Gergely: Örök völgy

"Magimarusnak igencsak ügyesen kellett hajlongania, hogy elkerülje a felé süvítő hógolyókat, melyek közül néhánynak a közepét a vásott csibészek még kaviccsal is kibélelték." - Péterfy Gergely Könyvhétre megjelenő Örök völgy című regényéből közlünk részletet a Kalligram Kiadónak köszönhetően.

Könyvajánló

Kőrösi Zoltán: Az utolsó meccs

"A szezonkezdettől Kaufmann valószerűtlen mennyiségű fokhagymát, vereshagymát, zellergyökeret, zacskókba gyűjtött bogyókat és szárított gombákat rágcsált, és szisztematikusan elkerülte mind az otthoni fürdőszobát, mint az öltözői zuhanyozót." - Kőrösi Zoltán a Könyvhétre megjelenő új kötetéből közöljük A formajavulás című novellát.

INTERJÚ

Szűcs Teri: Sírva röhögni magunkon

A felejtés története - A Holokauszt tanúsága irodalmi művekben címmel jelent meg Szűcs Teri tanulmánykötete, amelynek kapcsán a szerzővel többek között a felejtés melletti tanúskodásról, egy radikális Sorstalanság-olvasatról és a holokauszt teológiai vonatkozásairól beszélgettünk, de szóba kerülnek az űrnácik is. - Marczisovszky Anna interjúja.

Hír

ELŐHÍVÁS - Kornis Mihály könyvéről

2012. április 4-én, szerdán este 7-től Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos Kornis Mihály: Hol voltam, hol nem voltam című könyvéről beszélgetnek a Nyitott Műhelyben - az író jelenlétében.

Könyvajánló

Berta Ádám: Több pilóta

"Oké, már itt sem vagyok. Hamm-hamm – egyértelmű volt, hogy az utas itt helyben meg akarja etetni velük a gyári süteményt." - A Több pilóta című írást ajánljuk Berta Ádám Egon nem fáradt című, most megjelent kötetéből a Kalligram kiadó jóvoltából.

Magasiskola

Kőrösi Zoltán: Csukák, Pálya

Egy jó futballpálya megépítése olyan, mint az évekig érlelt, s folyton csiszolgatott nagyregény: már a hely kiválasztásánál eldőlnek fontos kérdések... - Kőrösi Zoltán Az utolsó meccs - történetek a titkos magyar focikönyvből című új kötete az idei könyvfesztiválra jelenik meg a Kalligram gondozásában. Ebből közlünk most két írást Magasiskola rovatunkban. 

Könyvajánló

Veres István: Galvánelemek és akkumulátorok

"Az élet értelme, gyerekek – kezdte a körmeit tisztítani zsebkésével –, az nálam úgy néz ki, hogy reggel négykor felülök az ágyban, kinyitom az ablakot, első cigi." – Veres István, érsekújvári születésű, fiatal író első könyve a Kalligram gondozásában jelenik meg az Ünnepi Könyvhétre. A bemutatkozó kötetből olvashatnak részletet a Literán.

Könyvajánló

Bartók Imre: Fém

"először is azt kell megértened, hogy amit te gondolsz, az mindvégig másodlagos." - Bartók Imre első regényét a Kalligram Kiadó jelenteti meg az Ünnepi Könyvhétre. A könyvből előzetest közlünk.

Könyvajánló

Orcsik Roland: Mahler letöltve

Orcsik Roland új kötete éppen Mahler halálának 100. évfordulóján jelenik meg a Kalligram Kiadó jóvoltából. Olvassanak bele a verseskönyvbe!

Könyvajánló

Csaplár Vilmos: A magyarok

"Ehhez az állandó hangulathoz az is hozzátartozik, hogy a nem létező ország lakosai szeretik az idegeneket. Hogyisne szeretnék őket, hiszen számukra az idegen olyan, mint az illatnak az orr, a fagylaltnak a nyelv. Illetve nem minden idegent szeretnek, csak az idegen idegent." - Csaplár Vilmos A magyarok című könyvéből közlünk részletet a Kalligram Kiadó jóvoltából.

KÖNYVAJÁNLÓ

Kálmán Gábor: Nova (részlet)

A rossz nyelvek szerint az asszonyság egyenesen az ördögöt imádta, éjjelente ki-kilovagolt, vagy a temető sírhantjai között bolyongott titkos imákat mormogva maga elé. - Kálmán Gábor most megjelent, Nova című könyvéből közlünk részletet a Kalligram Kiadó jóvoltából.

HÍR

Szlovák tanulmánykötet Nádas Péter munkáiról

Nádas Péter írásművészetéről, közép-európai recepciójáról jelent meg az elmúlt hetekben Pozsonyban egy szlovák nyelvű tanulmánykötet, a gazdag Nádas-szakirodalmon belül az első könyvnyi terjedelmű áttekintés idegen nyelven.
 

Ott jártunk

Pertut ittunk

Október 27-én átadták a tavalyi év legjobb szépprózai művét alkotó, elsőkötetes szerzőnek járó Bródy-díjat. Az elismerést a Műcsarnokban Szvoren Edina vehette át. A kellemes estén rajta kívül András László, Brenzovics Marianna, Kiss Tibor Noé és Tompa Andrea olvasott fel 2010-ben megjelent, a zsűri által kiválónak tartott művéből. - Ott jártunk.

RECENZIÓ

Bárcsak Kőrösi írna engem, gondolja az olvasó

Kőrösi aprólékos, és pontos: kis darabkákból, apró, színes képekből, rebbenésszerű mozdulatokból, illatokból, párákból, gőzökből, a koszos ablaküvegen ferdén beeső fényből építi fel a szöveget, de olyan átható, elementáris erővel, hogy az olvasó valósággal kába lesz ettől az édes (nem édeskés!) mákonytól. - Miklya Anna recenziója Kőrösi Zoltán A hűséges férfi - Boldogságnovellák című kötetéről.

Könyvajánló

Németh Zoltán: Boldogságtelep, vetélőgépben

"Akart találni egyetlen szót, tudod, de abban a zűrzavarban nem ment ez sem." - Németh Zoltán verseskötetéből olvashatnak két művet a Literán. A könyvet a Kalligram Kiadó jelentette meg az Ünnepi Könyvhétre.

KÖNYVAJÁNLÓ

Kőszeg Ferenc: Múltunk vége

Kőszeg Ferenc történetei a közelmúlt fontos pillanatait rögzítik, a magyar politikai élet elemzései, közszereplők pályaképei mellett nagy szerepet kapnak a „szociografikus” elemek, az ország politikai megosztottsága. Az új kötetet a Frau Poldi című írással ajánljuk.

Mindent Kornélról

A most elkészült Esti Kornél-kötet tehát az 1933-as mű kritikai szövegét közli, az eredeti szerzői koncepcióhoz hűen; ellátva tárgyi magyarázatokkal, keletkezés-, kiadás- és recepciótörténettel is. - Kosztolányi Esti Kornéljának az Ünnepi Könyvhétre megjelent kiadásáról Sárközi Éva írását olvashatják.

Könyvajánló

Vajda Mihály: Sárkányfogvetemény

Vajda Mihály tanulmányokat és esszéket tartalmazó kötete a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg az Ünnepi Könyvhétre. A gyűjteményt a Világnézet és kedély című írással ajánljuk a Literán.

Könyvajánló

Varga Imre: Mielőtt kimondaná

Varga Imre könyve a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején írt zsengékből, az irodalompolitikai szempontokból cenzúrázott és új versekből áll össze. A Literán részletet olvashatnak a Kalligramnál megjelent kötetből.

Könyvajánló

Szegedy-Maszák Mihály: Az újraolvasás kényszere

A Szegedy-Maszák Mihály válogatott munkái sorozat ötödik kötete a szerző magyar és összehasonlító világirodalmi tanulmányait tartalmazza. A Kalligram Kiadó gondozásában megjelenő könyvből kaphatnak ízelítőt.

Könyvajánló

Schein Gábor: Éjszaka, utazás

"Az utazás minden pillanatban máshol osztja ketté a teret. Minden hely / megálló, küszöb, bejárat." - Schein Gábor új verseskötete az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Kalligram Kiadó gondozásában. Az Éjszakai utazás című hosszú verssel ajánljuk a könyvet.

Könyvajánló

Láng Zsolt: Bestiárium Transylvaniae - A föld állatai

Láng Zsolt Bestiárium Transylvaniae című négykötetes regényfolyamának utolsó darabja A föld állatai alcímmel most megjelenő könyv, amely a Kalligram Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhéten lát napvilágot. Részletet ajánlunk a regényből.

KRITIKA

A nyelv vegytana

ÚJRAHASZNOS! A szöveg nehezen adja meg magát, ám egy idő után, mint a kristály, csillogni kezd, s kirajzolódik egy olyan negatív felvétel, melynek még senki sem láthatta pozitívját. - Szentpály Miklós kritikáját ajánljuk újraolvasásra Maurice Blanchot Thomas, a rejtélyes árny című regényéről.

Könyvajánló

Kőrösi Zoltán: A hűséges férfi

A hűséges férfi - boldogságnovellák - címen megjelent Kőrösi Zoltán kötete a Kalligram kiadó gondozásában. Részletet ajánlunk a műből.

Könyvajánló

Egressy Zoltán: Szaggatott vonal

"Nem érzek semmit, ez az igazság, azt hittem, hoz valami nagy dolgot a tabáni hajnal veled kapcsolatban, de csak a monoton esőkopogást érzékelem, és valami nagy, földön túli fáradtságot." - Az eddig drámaíróként ismert Egressy Zoltán Kalligram Kiadó gondozásában megjelent új regényéből közlünk részletet.

Ott jártunk

Nem én vagyok, aki valamit akar

A Szlovák Intézetben került sor a Revue svetovej literatúry és a Magyar Lettre Internationale közös estjére. A szlovák és magyar írókat szerepeltető lapbemutatón Jánossy Lajos járt.

RECENZIÓ

A magunkkal vonszolt történelem

A Sonnenschein nehéz könyv, mert bevezet azoknak a megbomló elméjébe, akik nem tudnak megszabadulni a váratlanul bűnre fordult ártatlanság terhétől, és akik hangoktól, matematikai képletektől, költeményektől, sokszor pedig a nagyapakorban felfedezett, sosem látott, véres kezű szüleik képétől üldöztetve élnek. - Recenzió Daša Drndić Sonnenschein című könyvéről.

Kalligram 2011/február

Gottfried Benn: Búcsú, Kék idő, Hiszen ők is emberek, Vonásaid…, Késő

A Kalligram folyóirat februári számából Gottfried Benn költeményeit ajánljuk olvasóink figyelmébe. A német szerző verseit Mohácsi Árpád fordításában olvashatják.

INTERJÚ

Szávai János: Kutya nehéz

Louis-Ferdinand Céline fordítójával, Szávai Jánossal az Utazás az éjszaka mélyére című regény harmadik kiadásáról, a fordítások történetéről, a Céline-recepcióról; a szinkópáról és az ismétlődésről Jánossy Lajos beszégetett.

Kiadói körkép 2010

Úgy látom, hosszan kell élni

A Pesti Kalligram kiadó szerkesztőjével, Mészáros Sándorral a téli könyvvásár apropóján az elmúlt évről és a magyar fociról Jánossy Lajos beszélgetett.

Részlet

Barak László: Halálnepper

Barak László új verskötete a költőre jellemző ironikus-groteszk, a mindennapok kegyetlenségét bemutató játékot folytatja. Míg korábban az alvilág témája köré szerveződtek a versek, most kis elmozdulás figyelhető meg egyfajta – hangsúlyozottan barakos – létösszegzés felé: az „öregkori költészet” átértelmezésére tesz kísérletet. - Részletet ajánlunk.

Részlet

Mestyán Ádám: Az együttérzés tökéletes hiánya

Mestyán Ádám az új magyar líra egyik legtehetségesebb képviselője. Azé a nemzedéké, amelyet már nem béklyóznak az ideologikus kötöttségek. Illúziótlan és önmagával is kíméletlen. Második verseskötete ennek az illúziók nélküli számvetésnek a könyve. Szabad és tiszta beszéd - részletet ajánlunk.

Részlet

William Faulkner: Sartoris

Faulkner regénye az újraolvasásban friss színezetű, erőteljes, időtálló. Az olvasó nem is tudja, hogy az olvasmányosságnak örül-e vagy a „rendes lektűrben” megnyíló rendkívüli perspektívának. Mindenesetre vágyat érez, hogy több műben utána olvasson - részletet ajánlunk

Interjú

Gyávának és bátornak is

Lovas Ildikóval A kis kavics című regényéről; az önéletrajziságról, a működő szövegről, a vidéki levegőről, Leni Riefenstahlról és Kozma Léniről, Fassbinderről és a sok, avagy kevés írásról Jánossy Lajos beszélgetett.

Részlet

Lovas Ildikó: A kis kavics

Lovas Ildikó legújabb regénye filmszerűen pergő, rendkívül gazdag és az olvasót mindvégig feszültségben tartó olvasmány. Mint egy igazi krimi. - Részletet ajánlunk a Kalligram Kiadó gondozásában napokban megjelent regényből.

OTT JÁRTUNK

E-retorika

A fenti címszó is szerepel a napokban megjelent Retorikai Lexikonban. Digitalizált valóságunkban próbál elhelyezkedni egy papír alapú lexikon, egy antik eszköz újabb használati kézikönyve. - A napokban megjelent hiánypótló kiadvány bemutatóján Lőrincz Gergely járt.

Részlet

Jacek Dehnel: Lala

Az első, amit megláttak a visszatértükkor, egy tank volt, amint a szekrényen terpeszkedik. A szél szanaszét cibálta a kertben a megfagyott lapokat. – Nem bírt volna valahol odébb megállni? – kérdezte a katonát. – Ez volt a legegyszerűbb – rándította meg a vállát. – Háború van. - Jacek Dehnel, a Kalligram Kiadónál megjelent regényéből ajánlunk részletet.

INTERJÚ

Jacek Dehnel: A rossz dolgokról is írnunk kell

Jacek Dehnel az egyik legsikeresebb fiatal lengyel író Lala című, 2006-os regénye Lengyelország után sorra hódítja meg az európai olvasókat is. A könyv magyar megjelenése alkalmából a történetmesélés kultúrateremtő erejéről és a fiatal lengyel értelmiségről beszélgetett a szerzővel Szekeres Dóra.

Fordítói Műhely

Jon Fosse: Reggel és este

...ugyan mihez kezdjen? otthon nem volt maradása, mert Erna halála után kihűlt a ház, nem volt benne meleg mióta elment... - Jon Fosse norvég író. Reggel és este című regénye A. Dobos Éva fordításában hamarosan megjelenik a Kalligram Kiadónál. Részletet olvashatnak a műből.

Ott jártunk

Könyv6

A Kalligram nem épp szűkkeblű kiadó; a mostani könyvünnepre két bemutatóval is előrukkolt; hétfőn a Szlovák Intézetben mutatkozott be tucatnyi friss kötettel büszkélkedő szerző, a második felvonásra pedig a bohémiai rapszódiák házában került sor.

Hír

Az Év kiadója: a Magvető, könyvesboltja: az Írók Boltja

A fesztivál utolsó napján adták át az Év Kiadója Díjat. A General Press, az Európa és a Kalligram Kiadót megelőzve a Magvetőé lett a cím. Gazdára talált a Budai-díj, és ez évben először átadták az Év Könyvesboltja Díjat is: az Írók Boltjának.

könyvajánló

Lanczkor Gábor: A mindennapit ma

Lanczkor Gábor 1981-ben született Székesfehérváron. Szombathelyen nőtt fel, egyetemi tanulmányait Budapesten végezte. Három verseskötete jelent meg, ez az első regénye. Részletet olvashatnak belőle.

könyvajánló

William Faulkner: A legyőzetlenek

A folyóiratközlésekből összerakosgatott és átrendezett elbeszélésfüzér már első darabjában is többet sejtet, mint megannyi kiszínezett polgárháborús kalandot. A kései visszatekintés a múló-elmúlt idővel kíván szembenézni.

könyvajánló

Csehy Zoltán: Homokvihar

A József Attila-díjas költő, Csehy Zoltán új kötete lényegében ezzel a kérdéskörrel foglalkozik: megragadható-e nyelvileg a zene érzékisége és szövegzenévé alakítható-e az érzékiség? Van-e esély rá, hogy felfedezzük: a világot mozdulataink, gesztusaink, rezdüléseink zenéje tölti ki, mely mások számára ugyanúgy funkcionál, mint a színház maga?

Részlet

Poós Zoltán: A szív határai

Poós Zoltán új regénye mindenek előtt a szenvedély regénye: visszafogott pontossággal jeleníti meg két ember egymásra találásának és különválásának belső drámáját. Részletet ajánlunk.

Nyomdakész

Egressy Zoltán: Most érsz mellé

Egressy Zoltán elbeszélései megőrzik a drámaíró szituáció- és feszültségteremtő erejét, amihez mesteri szerkesztői készségek társulnak. A kötet elbeszélései mindvégig lebilincselik az olvasó érdeklődését - részletet ajánlunk.

Recenzió

Az első mondattól az utolsóig

A Mikor eljön az idő című regény (melyet pontosabb volna kisregénynek vagy a szerző megnevezésével élve récit-nek nevezni), kísérteties hangulatú, feszültséggel teli szöveg, melynek világát a bizonytalanság, s a fojtott indulat jellemzi. - Maurice Blanchot regényéről Szűcs Balázs Péter recenzióját olvashatják.

A Kalligram kiadó ajánlata

Kőszeghy Péter: Balassi Bálint

A kismonográfia Balassi Bálint életét és költészetét tárgyalja, miközben a költő ismert művei mellett a nagyközönség előtt ismeretlen teológiai munkáit is elemzi. A kötet eddig kiaknázatlan források alapján, részben a már eddig is ismert adatok újszerű csoportosításával íródott, így számos helyen módosíthatja a Balassiról eddig alkotott képet.

A Kalligram kiadó ajánlata

Adamik Tamás: Római irodalom

A római irodalom egészét összefoglaló, a felsőfokú oktatás igényeit is kielégítő kézikönyv magyar nyelven még nem készült. A korábbi magyar nyelvű munkák az egyes korszakokra összpontosítottak; a Római irodalom című, kivételes jelentőségű monográfia azonos terjedelemben és súllyal kívánja tárgyalni az összes korszakot.

Nyomdakész

Europeana

Az Europeana voltaképpen nem más, mint a huszadik századi Európa történelmének szarkasztikus hangú, merész, sőt provokatív szókimondással s nem utolsósorban a fekete humor jegyében megírt összefoglalása, bizarr leltára - Patrik Ouředník könyvéből olvashatnak részleteket.

Nyomdakész

Mikor eljön az idő

Kísérteties hangulatú, feszültséggel teli szöveg, melynek világát a bizonytalanság, s a fojtott indulat jellemzi - írja Maurice Blanchot regényéről Szűcs Balázs Péter nemrég nálunk megjelent kritikájában. Most részletet ajánlunk a kötetből.

kritika

„Ugyanazt a szívet elvinni más helyre”

Nem mindig tudhatjuk, mi az imitáció itt és mi nem az, annyi azonban bizonyos, hogy ugyanaz a szövegben megkonstruálódó személyiség, az a jellegzetes hang ismerhető fel ebben a könyvben is, mint a szerző több, korábbi prózájában. - Darvasi Ferenc írása Kukorelly Endre regényéről.

A Kalligram kiadó Könyvfesztiváli ajánlata

Irena Dousková: Anyegin ruszki volt

Irena Dousková önéletrajzi ihletettségű regénye a Gustáv Husák nevével fényjelzett időszak tragikomikus mozaikja, amely az idő távlatából sem veszített semmit abszurditásából.

A Kalligram kiadó Könyvfesztiváli ajánlata

Jáchym Topol: Kátrány

A kortárs cseh irodalom ismert képviselője regényében a múlt század 2. világháború utáni éveinek cseh társadalmi hangulatát és traumáit idézi fel a groteszk eszközeivel. A regény témája egy háború, melynek nincsenek győztesei, csak áldozatai.

A Kalligram kiadó Könyvfesztiváli ajánlata

Patrik Ouředník: Ad acta

Egy bizarr világ elbeszélése, avagy egy rendhagyó krimi? Patrik Ouředník Ad acta című műve bűnügyi regényként indul, végül azonban egy bizarr és abszurd világ látleletévé változik át.

Recenzió

Civilben etológus

Olvassuk inkább ismeretterjesztő olvasmányként a radikális civilizációkritikát, mely felhívja a figyelmet arra, hogy az a fejlődés, melyhez a kulturális és életmódbeli örökség elemeinek eltiprására van szükség, nem biztos, hogy üdvözítő.

A Kalligram kiadó Könyvfesztiváli ajánlata

Csaplár Vilmos: Hitler lánya

A regény a zsidó-magyar együttélés huszadik századi történetét jeleníti meg. Egy alföldi félárva parasztfiú és egy felvidéki, zsidó származású lány tragikus szerelme és a nagy, történelmi sorfordító események drámai pillanatai kapcsolódnak össze ebben filmszerű, remekül pergő regényben.

A Kalligram kiadó ajánlata

Csányi Vilmos: A Bábosok

A rendkívül gondolatgazdag és szigorú dramaturgiával felépített regény korunk alapvető kérdéseire keresi a lehetséges válaszokat. És mivel a szerző kiváló elbeszélő, az olvasó mindvégig azt érzékeli, hogy ezek az ő kérdései is, vagyis róla szól a mese…

A Kalligram kiadó Könyvfesztiváli ajánlata

Kőrösi Zoltán: Szerelmes évek. Gyávaság

Vajon le lehet-e írni a hetvenes éveket? Vajon meg lehet-e írni a történetek nélküli, létező szocializmus történeteit? Efféle kérdésekre keresi a választ Kőrösi Zoltán rendhagyó, nyugtalanító családregénye, melyben három generáció sorsa olvad össze nagyszabású, példázatos történetté.

A Kalligram kiadó ajánlata

RAF: Búcsúszimfónia

A Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armee Fraktion, RAF) az 1970-es évek elejétől kommunista terrorszervezetként és városi gerillacsoportként ismert. Történetét a magyar könyvkiadás mindeddig mostohán kezelte. A kötetben nemcsak a RAF-hoz kötődő dokumentumok szerepelnek, hanem a szervezet tevékenységét és az egész jelenséget elemző két kiváló tanulmány is. Szitányi György, Legéndy Jácint, és Tamás Gáspár Miklós kötete a Kalligram gondozásában jelent meg.

A Kalligram Kiadó ajánlata

Böszörményi Zoltán: A semmi bőre

Böszörményi Zoltán régi és új verseinek gyűjteménye. A Kalligram kiadó ajánlata.

A Kalligram Kiadó ajánlata

Bán Zsófia: Próbacsomagolás

Az Esti iskola c. novelláskötete után egy esszé- és tanulmánykötettel jelentkezik Bán Zsófia, melynek érdekessége, hogy a Nyugat-Európában és Amerikában már nagy tért hódított diszciplína, a vizuális kultúra szempontrendszerét is felhasználja.

A Kalligram Kiadó ajánlata

Esze Dóra: Kurt Cobain kardigánja

Esze Dóra új kötete a leszámolások könyve. Vagy pontosabban: a nemzedéki számvetésé. Azé a nemzedéké, amely gyerekként élte át a diktatúrát, de meghatározó élményei a rendszerváltás utáni időszakhoz, a kilencvenes évek rövid szabadság-mámorához és hosszú illúzióvesztéséhez kötődnek.

RECENZIÓ

A párhuzamosok a szövegben találkoznak

Szilágyi Zsófia könyvében azt a Móricz Zsigmondot idézi meg, akit az olvasóközönség és az irodalomkritikusok jó része egyaránt figyelmen kívül hagyott az utóbbi időben.

A Kalligram Kiadó ajánlata

Schein Gábor: Traditio

A Nyugat nem csupán egy folyóirat címe. Egy korszak jelölője is, mely számos vonatkozásban mindmáig meghatározza irodalmunk szerkezetét, kulturális tájékozódásunkat. Schein Gábor kötete a huszadik századi polgári humanizmus eszmekörébe illeszkedő kulturális minták nyelvi, önszemléleti határait igyekszik „feltérképezni”.

A Kalligram kiadó ajánlata

Polcz Alaine: Életszakácskönyv szingliknek

Másfél évvel halála után jelent meg Polcz Alaine pszichológus-írónő legutolsó, be nem fejezett könyve. A Kalligram kiadó ajánlata.

A Kalligram Kiadó ajánlata

Krúdy Gyula: Álmosköny

Krúdy tulajdonképp szórakozásból és a megélhetés kényszeréből írta 1919–1920 telén, mégis ez lett a legsikeresebb és legtöbbször kiadott könyve.

Kritika

A térkép mélyén

Ebben a világban, ahol „a szerelmes nő és a halál angyala” harcol a férfiért, a halál síkja mintha nem annyira merőleges, mint inkább párhuzamos lenne az élet síkjával. Abból következik, vagy talán végig jelen is van az élet mellett. - Szegő János kritikája Péterfy Gergely: Halál Budán című regényéről.

Ott jártunk

Álomkönyvek és álmoskönyvek

Kilenc könyvet mutatott be múlt csütörtökön a Kalligram Kiadó a Szlovák Intézetben. Többek közt Miloš Forman Jan Novákkal közösen írt önéletrajzát, Schein Gábor esszékötetét, Bezeczky Gábor irodalomtörténeti "pamfletjét" és Szilágyi Zsófia Móricz-monográfiáját. Szegő János járt az eseményen.

Schein Gábor esszékötetéről

A vak Faust

Amennyiben mégis lehetne hinni bildungban, paideiában, azt mondanám, hogy nagyon sok fájdalmas leckét tartogat önismeretünk számára ez a kivételesen jelentékeny, nagyszabású munka. - Vári György Schein Gábor kötetéről.

ott jártunk

Próbakörök a próbacsomagolásról

Próbacsomagolás címen jelent meg Bán Zsófia új könyve a Kalligram kiadónál, melyet 2009. január 15-én délután négytől mutatott be az Írók Boltjában a szerző, Forgách András és Mészáros Sándor.

Téli Könyvvásár

Az olvasó felnőtt, tehát szabadon válogat

A Kalligram Kiadó többek közt Péterfy Gergely új regényével, Esze Dóra Kurt Cobain-könyvével, Kornis Mihály kötetével készült a Téli Könyvvásárra, de kínálatában szerepel Pessoa-versválogatás és egy kritikavita-kötet is. Mészáros Sándort kérdeztük.

A Kalligram kiadó ajánlata

Hunčík Péter: Határeset

Remek, ízes humor, finom élcelődés, a gyermeki rácsodálkozás leleplező ereje, valamint a megbocsátás és az intelmezés megrendítő természetességének könyvét tartja kezében az olvasó. Ez a mikszáthi és a hrabali anekdotikus elbeszélőművészet hagyományait hasznosító mű a legjobb értelemben vett szórakoztató szépirodalom.

A Kalligram kiadó ajánlata

Miloš Forman & Jan Novák: Fordulatok - Emlékirataim

"Az Amadeus egy hozzám hasonló hibrid: egy Csehszlovákiában készült amerikai film, amely tízéves száműzetés után váltott nekem repülőjegyet Prágába..." - A Kalligram Kiadó ajánlata.

A Kalligram kiadó ajánlata

Maurice Blanchot: Halálos ítélet

A Kalligram Kiadó arra vállalkozik, hogy a szerző jelen könyvvel induló válogatott műveinek kiadásával elősegítse életműve hangsúlyosabb jelenlétét a magyar irodalmi gondolkodásban, másrészt ráirányítsa a figyelmet arra, hogy az 1945 utáni francia irodalom és filozófia jelentős része nem értelmezhető igazán Maurice Blanchot műveinek ismerete nélkül.

A Kalligram kiadó ajánlata

Bezeczky Gábor: Irodalomtörténet a senkiföldjén

„Kulcsár Szabó Ernőt sokan irodalomelméleti szakembernek gondolják. Nem osztom ezt a véleményt. Úgy látom, Kulcsár Szabó Ernő sokkal inkább irodalomtörténész: kritikusi pályaszakasza lezárultától a közelmúltig minden munkája vagy kifejezetten irodalomtörténeti jellegű volt, vagy elméleti szempontból is elfogadható irodalomtörténeti koncepció megalapozását és igazolását szolgálta."

Könczöl Csaba emlékének

Bán Zoltán András: Meghalt a Főítész, elmúlt a rút világ!

Bán Zoltán András esszéjéből közlünk részleteket, mert cikkének sarkos állításai véleményünk szerint vitára ingerelhetnek vagy egyetértésre sarkallhatnak. Az idézett szöveghelyekből lehetőség nyílik a teljes írással megismerkedni.

Szerbhorváth György: Vajdasági lakoma

Szerbhorváth György 1972-ben született, a vajdasági Kishegyesen él. Az ELTE szociológia szakán végzett, az újvidéki Symposion felelős szerkesztője volt. Kritikus, újságíró, esszéista.

Krúdy Gyula összegyűjtött művei

A Kalligram Kiadó a most elindított Krúdy Gyula Összegyűjtött művei sorozattal klasszikusunk eddigi legteljesebb életműsorozatát kínálja az olvasóknak. Ötven kötet lát napvilágot a következő műfajcsoportok szerint: regények és nagyobb elbeszélések, ifjúsági regények, elbeszélések, drámai művek, publicisztikai művek, levelezések.

Gazdag József: Kilátás az ezüstfenyőkre

Gazdag József 1977-ben született Kassán. Pozsonyban él.
Kilátás az ezüstfenyőkre című kötetét 2004-ben jelentette meg a Kalligram Kiadó. A XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal egy időben zajló Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának magyar elsőkönyves szerzője.

Grendel Lajos: Mátyás király New Hontban

A Kossuth-díjas író legújabb könyvének helyszíne ugyanaz a New Hont nevű, fiktív kisváros és környéke, mint az ezt megelőző két regényé. Így a Tömegsír és a Nálunk, New Hontban után a Mátyás király New Hontban egy laza trilógia záródarabjának is tekinthető.

Sándor Iván: Mikoriak a golyónyomok? - beszélgetések

A Kiadó az író huszonkét beszélgetését nyújtja át az olvasónak, történelemről, kultúráról, irodalomról, színházról, az ezredforduló regényeiről. A könyv a szerző hetvenötödik születésnapjára jelenik meg.
"Sándor Iván kvalitásainak szinte hasonlíthatatlan és besorolhatatlan egyensúlyossága, ám drámaiságot semmiképpen sem nélkülöző lélegzése méltán vívhatja ki a közfigyelmet, a közmegbecsülést, a csöndes és megújító szellemi örömök jegyében." (Balassa Péter)

Petőcz András: Európa rádió (versek)

Petőcz András 1959-ben született. József Attila-díjas.
Az utóbbi években megjelent könyvei:
- Mecseki Rita Eszter (álnév): Nőtincs, 2004.
- Seymour Glass (álnév): Tenyered, ha csattan, 2003.
- Majdnem minden, összegyűjtött versek, 2002.
- Egykor volt házibarátaink, regény, 2002.
Róla szóló irodalom:
Vilcsek Béla: Petőcz András, monográfia, Kalligram Kiadó, 2001.

Világirodalmunk világtalansága

Előadásom keretei szűkre szabottak, kompetenciám korlátozott, ezért itt és most csak egy bizonyos, általam legjobban ismert részterületre vonatkozóan szemléltetem a helyzetet, feltételezve, hogy az idevágó észrevételek jellemzőek és általánosíthatók. A kortárs német nyelvű irodalmak hazai recepciójáról lesz szó.

A kortárs német irodalom magyarországi recepciója

A kortárs német nyelvű irodalom magyarországi recepcióját több szempontból is vizsgálhatnánk: az alábbi összeállítás azt veszi számba, hogy mi jelent meg idehaza 1990 után. Emellett szóba kerülnek bizonyos mulasztások, amiket a könyvkiadás pótolt, vagy épp újonnan termelt. Külön szólunk a fordítástámogatásokról és a Goethe Intézet egy hallatlanul fontos, ám kevéssé ismert kezdeményezéséről.

Gerőcs Péter

"soha nem akartam igazán filozófus lenni, így hát hazajöttem"

A keselyű hava

Bárczi Zsófia novelláit olvasva megtudhatjuk, hogy mi köze van Csajághy Laurának Heideggerhez és Habermashoz, Amparo Mendoza de Soledadnak Christa Wolfhoz és Nemo kapitányhoz, egy fontoskodó rézmozsárnak a modern esztétikához vagy egy bölcselkedésre hajlamos egérkének a buddhizmushoz.

Krusovszky Dénes

Finoman és mívesen használja a rájátszást más versek, szövegek, poétikák jeleire. Ez a finomság inkább már nem is magát a felidézett szöveghelyet kívánja az olvasó emlékezetébe idézni, hanem annak a tovahaladó visszhangját.

Publikációk

„Műveimről” nem szolgálhatok pontos bibliográfiával, mert a tiszteletpéldányok (ha egyáltalán megérkeznek) folyton elkallódnak.
„Termelési kapacitásom” egyébként valahol a harmadik világ szintjén áll, a legtermékenyebb évemben, 2003-ban is csak 10 versem jelent meg...

Vásárhelyi Mária: Az ártatlanság kora

1987 végén a tudományos intézetekben dolgozók és az egyetemi oktatók között futótűzként terjedt a hír, hogy a kutatóintézetekben – a pártközpont intenciói alapján – jelentős létszámcsökkentésre és költségmegvonásra kerül sor. (…) Ám míg korábban lényegében ellenállás nélkül hajtották végre a munkahelyeken a tisztogatási akciókat, 1987-ben másként alakultak a dolgok.

Philosztratosz: Erósz szárnyai

Az ógörög Philosztratosz szerelmeslevél-gyűjteménye gazdag metaforarendszerekkel dolgozó, költői telítettségű, frappáns, olykor gnómikus vagy epigrammaszerű szövegeket tartalmaz, melyek a korabeli retorikai gyakorlatok szellemében fogantak. Philosztratosznál azonban mégsem a szónokiasság kerül előtérbe, levelei inkább szépirodalmi ihletettségűek, szinte modern prózaverseknek hatnak, mesteri érzékkel tud lelki alkatokat, beállítottságokat, de felvett pózokat is bemutatni, így nem egyszer egész történetek kerekednek a levelek köré.

Roman Ludva: Szív-fal

Az író, Patrik Honzl átlagos érdeklődéssel szemléli a világhírű festő, Josef Hala munkásságát, ám, amikor a kezébe kerül egy Halával készült beszélgetés, valóságos művészettörténeti nyomozásba kezd. Hala festményeinek tematikája és képkidolgozása első pillantásra megfogalmazhatatlanul más, mint a hagyományos alkotásoké. Erre a titokzatos másságra egy régi toszkán legenda adhat magyarázatot.

Jiří Hajíček: Parasztbarokk

Forróság a dél-cseh vidéken. Rekkenő hőség, szúrós tarló, tágas dombvidék és álmos, kihalófélben levő falvak. Ezt a vidéket járja be szakadt Škodáján Pavel, amikor éppen nem fülledt levéltárakban kutat poros vagy éppen penészes anyakönyvek, krónikák és levelek között.

Szávai János: A kassai dóm

A szerző írja A kassai dóm (Közelítések Márai Sándorhoz) című könyvének bevezetőjében: „A továbbiakban következők tehát – egyelőre – csak közelítések. Kísérletek néhány új szempont bevezetésére. Az irodalmi művek értelmezése, amint Jean Starobinski mondja, lehet teljes, de totális sohasem lehet. A teljesség is csak a kiválasztott nézőpont teljessége. Az itt következő tanulmányok ezt a felfogást próbálják érvényesíteni."

Latzkovits Miklós: Laboda

Laboda 1963. május 13-án született Szegeden, Magyarország tündöklő metropolisában. Mikor a gyermek felsírt, a Tisza kilépett medréből, s a városban összedőlt minden magasabb épület. A kisfiú szőke volt, kimondhatatlanul szoke. Szoke volt vállig éro hosszú haja (tudniillik vállig éro, hosszú hajjal született), szoke volt a bore, a körme, szoke a szeme színe és szokék a könnyei, szoke volt a vére és a nyelve, szoke az ínye, ahogy szokék voltak a szájában a fogak (tudniillik szájában fogakkal született).

Miloš Urban: Santini nyelve

Martin Urmann kreatív munkatárs egy reklámcégnél. Egy napon különös megbízatást kap: meg kell találnia azt a szlogent, az egyetemes mondatot, amellyel az égvilágon minden eladható. A fiatal férfinak kezdetben cseppet sem fűlik a foga az abszurd feladathoz, ám néhány rejtélyes és sorsszerűnek tetsző találkozás után (egy titokzatos szőke lánnyal, egy furcsa, vak régiségkereskedővel, egy bánatos, bogaras művészettörténésszel) hatalmába keríti a felfedezés szenvedélye.

Sven Regener: Berlin blues

Sven Regener
Berlin blues
Kalligram Kiadó, 2007.
Fordította Jónás Péter
Kötve
cca 240 old.
ISBN 978-80-7149-926-8

Krúdy Gyula: Összegyűjtött művei 8. – Regények és nagyobb elbeszélések 4.

Krúdy Gyula
Összegyűjtött művei 8. – Regények és nagyobb elbeszélések 4 .
Kalligram Kiadó, 2007.
Kötve
456 old.
130 x 200 mm
978-80-7149-919-0

Bán Zsófia: Esti iskola – olvasókönyv felnőtteknek

Bán Zsófia
Esti iskola
– olvasókönyv felnőtteknek
Kalligram Kiadó, 2007.
Illusztrálta: Eperjesi Ágnes
Kötve
cca 176 old.
155 x 235 mm
ISBN 978-80-7149-921-3

Jeles András: Füzetek

Jeles András
Füzetek
Kalligram Kiadó, 2007.
Kötve
cca 270 old.
ISBN 978-80-7149-923-7

Solymosi Bálint: Életjáradék

Solymosi Bálint
Életjáradék
Kalligram, 2007.
Kötve
cca 188 old.
ISBN 978-80-7149-925-1

Sándor Iván: Követés. Egy nyomozás krónikája

Szerző: Sándor Iván
Cím: Követés. Egy nyomozás krónikája
Kiadó: Kalligram
Kötés: Kötve, 135 x 197 mm
Oldalszám: 270 oldal
Ár: 2100 Ft
ISBN 80 7149 89 X

András Sándor: Gyilkosság Alaszkában. Sherlock Holmes a tlingitek földjén

Szerző: András Sándor
Cím: Gyilkosság Alaszkában. Sherlock Holmes a tlingitek földjén
Kiadó: Kalligram
Kötés: Fűzve, 132 x 208 mm
Oldalszám: 392 oldal
Ár: 2500 Ft
ISBN 80 7149 818 1

Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell? Hazánk szíve

Ám mindenekelőtt: a Milyen egy női mell? a szó legjobb értelmében értett regény: lenyűgöző, izgalmas olvasmány, letehetetlen könyv, ami magával ragadja az olvasót, és magyar regényírás legjobb hagyományait újítja meg.

Witold Gombrowicz: Megszállottak

A krimit író Gombrowiczot még nem ismeri a hazai olvasóközönség. A Megszállottak egy remek stílusban megírt mű, amelyben a kései nagy Gombrowicz-művekre jellemző filozófiai problémák és társadalmi kérdések a detektívregények stílusával ötvöződnek. A múltban elkövetett kitörölhetetlen bűnök, a műkincseket rejtő titokzatos vidéki vár és a múlt század eleji lengyel vidéki ifjúság bohém élete körül bontakozik ki ennek a korai a regény cselekménye.

Ötvenéves az Irodalmi Szemle

Bővített terjedelemben jelent meg az Irodalmi Szemle szeptemberi száma. Ötven év megélt történelmére emlékezik a lap. A szépirodalmat Gál Sándor, Öllős Edit, Kopasz Katalin, Gyüre Lajos és Polgár Anikó versei, Duba Gyula regényrészlete és Szalay Zoltán novellája képviseli. Köszönti a lap a 80 éves Jakab István nyelvészt, s Hazatérő irodalom címmel közli Pomogáts Béla írását az amerikai magyarokról. Három tanulmányt is olvashatunk a folyóiratban Alabán Ferenc, Németh Zoltán, Csehy Zoltán tollából.

Jon Fosse: Álmatlanság

Megható történet két fiatal szerelméről, a norvég fjordok világából. Egyszerre rajzolódik ki előttünk a hagyományos élet és a civilizált világ kulisszái előtt nemcsak a fiatal pár élete, hanem családjaik sorsa, végzete is. Fosse nagyon finoman érzékelteti az embertelen társadalom működési mechanizmusait, nem hiába tartják a remek osztrák író, Thomas Bernhard legsikeresebb követőjének.

Tőzsér Árpád: Szent Antal disznaja

A Kossuth-díjas költő ezúttal a próza műfajába tesz egy váratlan látogatást. Irodalmi naplója az 1992–97 közötti időszak feljegyzéseinek – a költő, műfordító, szerkesztő, egyetemi oktató életének – történetbe foglalása.

Pier Paolo Pasolini: Tisztátalan cselekedetek, Amado mio

Pasolini a XX. századi olasz és európai kultúra egyik legnagyobb formátumú s mindmáig egyik legvitatottabb alakja. A Kalligram Kiadó új sorozata arra vállalkozik, hogy bemutassa a sokoldalú életművet, regényeit, verseit, drámáit, filmforgatókönyveit, közéleti, kritikai írsait.

Szegedy-Maszák Mihály: Megértés, fordítás, kánon

Szegedy-Maszák Mihály új könyvében imponáló tudással és széles körű kitekintéssel vizsgálja a nemzeti irodalom és művelődés esélyeit az új évezred kihívásai felől. Mindenekelőtt a világirodalmi kánonok távlatából elemzi a nemzeti kultúra és irodalom párbeszédképességét.

Művek, Világok

A folyóirat augusztusi száma a kultúrák közti kommunikációról, műfordításokról szól. Lackfi János Vahé Godelt, Tárnok Attila V.S. Naipault mutatja be, Asztalos Lajos a galego költészettel foglalkozik. Olvashatunk verseket Caius Licinius Calvustól (Kovács András Ferenc fordításában) és tanulmányt a román irodalom magyar recepciójáról (Farkas Jenő). Lackfi János, Tárnoki Attila tanulmányát és Mikó Imola kritikáját (Sálimár bohóc) nálunk is olvashatják.

1968

A Kalligram nyári száma több mint 160 oldallal jelentkezett. A lapszám központi témája a negyven éves prágai tavasz (1968), a lap közli Kundera és Havel esszévitáját. Olvashatjuk továbbá Lanczkor Gábor, Gyukics Gábor, és Tábor Ádám verseit, regényrészletet Péterfy Gergelytől, novellát Vámos Miklóstól és Ingeborg Bachmanntól, recenziókat Varró Dániel, Kiss Judit Ágnes, Tőzsér Árpád műveiről. Álvaro de Campos, Magyari Andrea és Pályi András műveit műveit mi is közöljük.

Földényi F. László: Az ész álma

Az Európa-szerte elismert esszéíró, Földényi legújabb kötetében a korszellemmel foglalkozik. A korszellem, mint kultúripar azt is integrálja, ami támadja őt. Sőt: mintha éppen azt részesítené előnyben, ami nem engedelmeskedik neki.

"Finom kis kereszt, puhafából"

A Beszélő májusi számában Mesterházi Mónika verse melett olvasható egy beszélgetés Török Ádám akadémikussal, valamint Krémer Balázs, Pál Attila, Seres László, Szerbhorváth György írásai, Polónyi István cikke az Akadémiáról és Révész Sándoré A homo stalinicus haláláról. Márton László Velencébe kalauzoló kisregényének újabb folytatása is megjelent a lapban,

Neminterjú, szabadfogás

A Kalligram júniusi száma rendhagyó módon a Joyce-nak szentelt tematikus összeállítással indul. Esterházy Péter és Kappanyos András szellemes beszélgetése után egy interjú következik Fritz Senn-nel az egyik legismertebb Joyce-kutatóval.

Borges könyvtáráról

A Kalligram májusi számának központjában Jorge Luis Borges áll. Borges verseit és esszéjét (A történelem szemérmessége) olvashatjuk Imreh András fordításában, az argentin szerzőről tanulmányt is közöl a lapszám Bartók Imre és Wirágh András tollából.Tőzsér Árpád verseit, Borges A történelem szemérmessége című esszéjét és Wirágh András Hagyományrombolás – hagyományteremtés című Borges-tanulmányát mi is közöljük.

Másik Nyugat

A Kalligram májusi számát a hatvanadik születésnapját ünneplő Grendel Lajos novellája nyitja (New Hont-i etűd), a prózaközlemények között Márton László köszöntőjét, Pályi András folytatásokban közölt regényrészletét és Anne Enright novelláját olvashatjuk. Enrightot, a Booker-díjas ír szerzőt Kurdi Mária mutatja be. A lírarovatban Marno János, Gergely Ágnes, Szolcsányi Ákos, Csehy Zoltán, Plamen Antov versei olvashatók. Grendel Lajos, Marno János, Szili József írásait mi is közöljük.

Marcus Fabius Quintilianus: Szónoklattan

Quintilianus Szónoklattana nemcsak a retorika kézikönyve, hanem minden szellemtudományé is. A legigényesebb és a legrészletesebb antik retorika, amely magában foglalja a grammatikát, a legteljesebb antik stíluselméletet, sőt az irodalomkritikát is.

Louis-Ferdinand Céline: Bohócbanda

Louis-Ferdinand Céline harmadik regénye, az 1944-ben megjelent Bohócbanda ugyanabba a sorba illeszkedik, amelyet az Utazás az éjszaka mélyére és a Halál hitelbe nyitott meg, folytatódik benne az elbeszélő életútjának groteszk-humoros felidézése. De ezúttal sem a kronológia betartásával: a Bohócbanda a londoni évet idézi fel, amely az Utazásból ismert háborús kaland és az afrikai gyarmati időszak közt helyezkedik el.

Kornis Mihály: Lehetőségek könyve

Kornis Mihály
Lehetőségek könyve
Kalligram Kiadó, 2007.
232 oldal, 2.800 Ft
ISBN 9788071499893

Kőrösi Zoltán – Burger Barna: Délutáni alvás. A történet árnyéka

Kőrösi Zoltán – Burger Barna
Délutáni alvás. A történet árnyéka
Kalligram Kiadó, 2007.
Kötve, 235 x 280 mm
224 oldal, 3.990 Ft
ISBN 978-80-7149-962-6

David Lynch: Hogyan fogjunk nagy halat?

David Lynch
Hogyan fogjunk nagy halat?
Meditáció, tudat és kreativitás
Kalligram Kiadó, 2007.
Fordította: Gerevich andrás
Kötve, 110 x 185 mm
136 oldal, 2.000 Ft
ISBN 978-80-7149-964-0

Dževad Karahasan: Keleti díván

Dževad Karahasan
Keleti díván
Kalligram Kiadó, 2007.
Fordította: Radics Viktória
Fűzve, 122 x 200 mm
390 oldal, 2.990 Ft
ISBN 978-80-7149-976-3

Telepítvény

A virtuálisan Pozsonyban szerkesztett havilap novemberi számában a Telep Csoport szerzőit mutatja be műveik és interjúk által. Ugyanakkor most sem maradhatott el a nemi identitás kérdésköreit boncolgató tematika sem.

Michal Ajvaz: A másik város

Michal Ajvaz:
A másik város
Kalligram Kiadó, 2007.
Fordította: Benyovszky Krisztián
Kötve, 110 x 185 mm
160 oldal, 2.200 Ft
ISBN 978-80-7149-969-5

Vásárhelyi Mária: Csalóka emlékezet

Vásárhelyi Mária
Csalóka emlékezet
Kalligram Kiadó, 2007.
Fűzve, 125 x 198 mm
180 oldal, 2.200 Ft
ISBN 978-80-7149-987-9

Mészöly-szám

A pozsonyi szerkesztésű Kaligram októberi számának tematikus blokkját Mészöly Miklós életművének szenteli. A Mészöly-művekkel foglalkozó tanulmányok, interjú mellett a szépirodalmi és a kritika rovat is rejteget érdekességeket.

Stefan Chwin: Arany Pelikán

Stefan Chwin
Arany Pelikán
Kalligram Kiadó, 2007.
Fordította: Wéber Katalin
Fűzve, 112 x 179 mm
270 oldal, 2.300 Ft
ISBN 978-80-7149-965-7

Keresztesi József: Hamisopera

Keresztesi József
Hamisopera
Kritikák 1999–2006
Kalligram Kiadó, 2007.
Fűzve, 135 x 205 mm,
250 oldal, 2.400 Ft

Macskaregény

[Kijönnek a sárga ruhás dolgozók, fadobozokat raknak le, kis nyílással az oldalukon, abban van a patkányméreg. A patkányok aztán megdöglenek, csakhogy előbb, amíg élnek még kicsit mérgezetten, a macs­kák megeszik őket, és akkor a macskák is megdöglenek. Ez úgy-ahogy rendben is volna. Csak hát a patkányok gyorsabban szaporodnak újból, mint a macskák. És kezdődik minden elölről.

Németh Zoltán : Állati nyelvek, állati versek

Németh Zoltán
Állati nyelvek, állati versek
Kalligram Kiadó, 2007.
115 x 195 mm
80 oldal, 2.400 Ft
ISBN 978-80-7149-936-7

Hévizi Ottó: Prózaibb változat

Hévizi Ottó
Prózaibb változat
Esszék, előadások, emlékeztetők
Kalligram Kiadó, 2007.
Fűzve, 113 x 180 mm
250 oldal, 2.500 Ft
ISBN 978-80-7149-945-9

Hammer Ferenc: Fekete & fehér gyűjtemény

Hammer Ferenc
Fekete & fehér gyűjtemény
Kalligram Kiadó, 2007.
230 oldal, 2.500 Ft
ISBN 9788071499220

Ne rágd magad! – Gyűlöletidő

A pozsonyi szerkesztésű lap őszi számának témája: a gyűlölet. E mellett Térey János Asztalizene című színműrészletébe, Thomas Pynchon regényébe és Julió Cortázar verseibe olvashatjuk bele magunkat.

Leszboszik

A leszbikusság irodalmi és társadalmi megjelenésének körüljárása a fő csapásirány a Pozsonyban szerkesztett folyóirat nyári dupla számában.

Goya süket háza

Lanczkor Gábor első verseskötete, A tiszta ész Gérecz Attila-díjat kapott, a második, a Fehér Daloskönyv a szerző honlapján olvasható. Jövő tavasszal jelenik meg harmadik kötete, ALBUM címen a Kalligram Kiadónál. A kötet alcíme Tizenegy hónap a National Galleryben és a Tate Modernben. A versanyag gerincét a két londoni múzeum képeiről írott versek adják. Kisebb kitérőkkel. Ezek közül az egyik Kasztíliába vezet, ennek része ez a literán közölt Goya-ciklus is.

Azbuka

A Kalligram az orosz tanulmány-blokkja mellett Stefan Chwinnek szentel jelentős terjedelmet júniusi számában. Szépirodalmi közléseiben Marno János és Nádasdy Ádám verseivel jól megfér Grecsó Krisztián készülő regényének, a Doktor uraknak egy részlete.

Madame Bovary

Madame Bovary 150 éves. A pozsonyi Kalligram folyóirat májusi számában Charles Baudelaire esszéjét közli Flaubert regényéről, Lackfi János fordításában. Pierre-Marc de Biasi irodalomtudóssal Mihályi Patrícia beszélget, míg Roland Barthes-tal Jean-Jacqes Brochier.

Lövétei Lázár László: Hunyt mesterem

A Tehetséges Magyarországért Alapítvány Szépirodalmi pályázatán első helyezést Lövétei Lázár László esszéje, második helyezést Császár Mónika Zero című novellája, harmadik helyezést Benedek Szabolcs A költő halála című írása ért el. Benedek Szabolcs és Császár Mónika írásai után most Lövétei Lázár László díjnyertes esszéjét közöljük.

Életjáradék (prózatételek)

A Könyvfesztiválra jelenik meg Solymosi Bálint új könyve a Kalligram Kiadónál. Az Életjáradék című könyv önéletrajzi elemekre és kordokumentumokra épülő „esszéisztikus regény”. Egy fiatalember identitáskereséséről és az önmagára ismerés lehetőségeiről szól, különös tekintettel a felnőtté válás problémáira.

Indiai tabuk

A pozsonyi Kalligram áprilisi számában, Indiai tabuk – muzulmán szerelmek címmel, keleti szerzők írásai olvashatók a szubkontinens irodalmából. Kékí N. Dáruválá, Szaádat Haszan Mantó, Mulk Rádzs Ánand, Rádzsá Ráó és Anitá Dészái szépirodalmi alkotásaiban merülhetünk el.

Kulcsár Szabó Zoltán: Metapoétika

Kulcsár Szabó Zoltán
Metapoétika
Önprezentáció és nyelvszemlélet a modern költészetben
Kalligram, 2007.
Fűzve, 135x 205 mm
452 old., 2500 Ft / 290 Sk

Kulturális csere

A pozsonyi szerkesztésű Kalligram folyóirat márciusi számában Kulturális csere című tematikus blokkjában folytatja a februári fordítás-elméleti blokkban megkezdett diskurzust, a hangsúlyokat némiképp elmozdítva. A tanulmányok mellett szépirodalmi, kritikai rovat és Zsebtükör elnevezéssel interjúk olvashatók Schein Gáborral és Lackfi Jánossal.

Műfordítás

Jacques Derrida tanulmánya mellett Itamar Even-Zohar izraeli irodalomtudós Octavio Paz és Orcsik Roland írásai olvashatóak a Kalligram februári számának Műfordítás tematikus blokkjában. Szépirodalomban és kritikában sincs hiány.

Vladimír Holan: Falak

Vladimír Holan
Falak
Válogatott versek 1925–1980
Kalligram, 2006.
Fordította Csehy Zoltán, Polgár Anikó, Székely Magda, Tóth László, Tőzsér Árpád, Vörös István
Kötve, 155 x 235 mm
424 old., 2900 Ft / 300 Sk

Tatár Sándor: Requiem

Tatár Sándor
Requiem
Kalligram Kiadó, 2006.
Fűzve, 140 x 195 mm
92 old., 1400 Ft / 150 Sk

Pasolini és Tsa

A pozsonyi kiadású Kalligram folyóirat újra havi rendszerességgel jelentkezik. Csehy Zoltánt Németh Zoltán irodalomtörténész, -kritikus, költő váltotta a főszerkesztői poszton. Az új szerkesztőség (Gazdag József, Beke Zsolt, Gerevich András, Szolláth Dávid) megmaradva a magazin jellegnél, a tematikus számok kínálta lehetőséget ötvözi a hagyományosabb irodalmi folyóirat-szerkezettel. Első számuk Pier Paolo Pasolini művészetének szentel külön blokkot.

Vida Gergely: Rokokó karaoke

Vida Gergely
Rokokó karaoke
Kalligram, 2006.
Kötve, 109 x 185 mm
80 old., 1400 Ft / 150 Sk

Irena Dousková: Weöres Csepel

Irena Dousková
Weöres Csepel
Kalligram Kiadó, 2006.
Fordította: Csoma Borbála
Kötve, 115 x 165 mm
208 old., 2.000 Ft

Jékely Gáspár: Mester, ébren vagy?

Jékely Gáspár
Mester, ébren vagy?
Kalligram Kiadó, 2006.
Kötve, 145 x 208 mm
516 old., 3.000 Ft

Thomas Bernhard: Megzavarodás

Thomas Bernhard
Megzavarodás
Kalligram Kiadó, 2006.
Fordította: Adamik Lajos
Kötve, 135 x 210 mm,
192 old., 2.000 Ft

Dusan Simko: Japán diván

A Japán díván Goethe West-östlicher Diwan (1819) című, a Kelet és a Nyugat kultúráját szembesítő verseskötetének ironikus felhangú parafrázisa

Louis-Férdinand Céline: Halál hitelbe

Céline ebben a regényben ér el pályájának zenitjére, megalkotva azt a könyvet, mely nemcsak a korban oly divatos kamaszregény egyik legeredetibb változata, hanem tágabban is, a 20. századi európai regény kiemelkedő darabja.

Földényi F. László: Berlin sűrűjében

A neves esszéíró a mai Németországban uralkodó szellemi és kulturális viszonyokról (irodalomról, képzőművészetről, filmről) nyújt átfogó képet...

Bombitz Attila: Akit ismerünk, akit sohasem láttunk

Bombitz Attila tizenkét magyar szerző, köztük Darvasi László, Márton László, Krasznahorkai László, Parti Nagy Lajos, Bodor Ádám, Kertész Imre, Závada Pál és Esterházy Péter életműmetszetének történetét kínálja továbbgondolásra.

John Barth: Az Úszó Opera

Az Úszó Opera ügyvéd hőse 1937. június 20-án vagy 21-én úgy dönt, hogy mégsem lesz öngyilkos. Elhatározását egy pontos, pengeéles rendszerbe ágyazza, ahol Hamlet is csak kispályás lehet, hiszen a „balsors minden nyűgétől s nyilától” meglépni, az ismeretlen gonoszt ismerősre cserélni csak gyávaság lehet.

Borbély Szilárd: Míg alszik szívünk Jézuskája

A vallásos költészet ismert toposzának átformálásával a misztériumjáték lírai beszélője Krisztus születésének eseményeit a gyengédség, a báj és népi dramatikus játékok humoros hangján szólaltatja meg.

Mészöly Miklós: Fekete gólya

Az Ádi és Zicska saját kezűleg rajzolt térképén feltüntetett szőlőhegyeken és ártéri erdőkben, kisvárosi vendéglőkben és kovácsműhelyekben, falusi bakterházakban, csőszkunyhókban és pákásztanyákon kisemberek hétköznapi élete zajlik. Ugyanakkor mindent és mindenkit a legendát vagy fantasztikumot sejtető titok aurája leng körül.

Thomas Bernhard: Kioltás

A Kioltás összefoglalása mindannak, amit posztmonarchikusság alatt érthetünk: búcsúregény a gondolattól a gondolattalanság korszakában, az igazságtól a média másolatkorszakában, a nyelvtől a nyelvtelenség korszakában. Ironikus nagyregényformátumban búcsúzik Bernhard a világtól: egy gondolattal, egy igazsággal – hihetetlenül impozáns és muzikális nyelvén.

drMáriás: Molotov-koktél jéggel

"drMáriás e könyvben szereplő művészeti tárgyú írásai, kiállításmegnyitói, bevezetői egyszerűen lebilincselők, érzékenysége és lényeglátása példa nélkül áll, fogalmazásmódja plasztikus, világos, szárnyaló, avatott, őszinte, hiteles és rendszerint iróniával teli... Az irónia mindig komoly, mert a semmiben van lehorgonyozva, más szóval csak a komoly ember lehet ironikus, amiképpen csak ő lehet hiteles, a hitelesség pedig maga a siker." - Váncsa István

drMáriás: cím nélkül (bérháznapló)

"Egy napon a feleség, aki állandósult depressziójában mindig sírva seperte fel a lépcsőházat, fogta magát, s megszökött a két gyerekkel. A gondnoknak ez nem jelentett különösebb problémát. Sajnálta a gyerekeket, de nem tudott változtatni életén. Maradt az antennaforgatás és az egészéjszakás őrület."
 
drMáriás Író, zenész, képzőművész (Újvidék, 1966. nov. 3.) 1986-91: Művészeti Egy., Belgrád. Budapesten él és dolgozik. Kötetei: égevő (bahia, 1995), szép a puszta (Kalligram, 1999), űrboksz madrigálok (Kalligram, 2001).

Györe Balázs: Halottak apja

 "Vergődtél isten és a nők, a szellem és a test, a vallás és a nemiség között. Örvényben éltél. Agydaganat és prosztatarák. Bartók és szexualitás. Epilepszia és képzelgés. Misztika és női szentek. Kislányok, kivágások és katéter. Úgy érezted, tekeregsz, mint egy kígyó. Csúszómászó vagy, aki nem tud felemelkedni a földről, hogy szárnyaljon. Nyilvánossá tesszük titkaid, közösen, te meg én. Én akarlak megírni? Könyvet csinálok belőled? Tárgyat, amit elő lehet venni a polcról? Belelapozni, olvasni, vagy a sarokba vágni. Olvass! - életednek ez volt az egyik.fő parancsa."\\r
     

Fehér M. István: József Attila esztétikai írásai és a hermeneutikai művészetfelfogás

 Irodalom és esztétika, irodalom és filozófia az európai kultúrában hosszú idő óta sokoldalú kapcsolatban áll egymással, s különösen érvényes ez a XX. században, amikor a hagyományos műfajok határai elmosódnak, felbomlanak, számos ponton átrendeződnek. Éspedig nem pusztán az irodalmi műfajok közötti határok, de az irodalom és filozófia közti határok is. Korunk hermeneutikai fordulata felől szemlélve mindezen műfajok vagy diszciplinák - irodalom, filozófia - bizonyos fajta szövegek, s ennélfogva irodalom és filozófia viszonyának kérdése azzá lesz, amit jelen munka alcíme jelez: irodalmi és filozófiai (tudományos) szöveg viszonyának kérdésévé.

Pécsi Györgyi: Kányádi Sándor

 Zbigniew Herbert meglepetéssel figyelt föl a 17. századi flamand festők tanulmányozásakor arra, hogy míg a jó hírű kortárs mesterek külföldön, német fejedelmeknél próbáltak szerencsét vagy Angliába mentek vendégfestőnek, másolat készítőnek (olykor önmagukat is szakmányban másolva), addig "az igazán nagyok - Vermeer, Hals, Rembrandt soha nem kerültek az Alpokon túlra, még a szomszédos országokba sem. Hűségesek maradtak hazájuk és szülővárosuk fáihoz, falaihoz, felhőihez, és ami ennél is furcsább, ez az önként vállalt provincializmus vált erősségükké, ez volt a döntő a halálukat követő diadalmenetben." Holott, jegyzi meg Herbert, lényegében nem tettek mást, mindössze lefestették azt, amit láttak: a körülöttük zajló életet. De az élet apróságainak lefestése a holland festészetben mégis a szabadság festészete lett, hiszen a szabadság nem elvont eszme volt: a tárgyakban a mesterember, a kézműves, a paraszt, a megszülető polgárság szabadságtudata nyert formát.

Tolnai Ottó: Költő disznózsírból - Egy rádióinterjú regénye

A vajdasági Palicson élő Tolnai Ottó az egyetemes magyar irodalom egyik legeredetibb alkotója és személyisége. 1998-ban, a jugoszláviai háború alatt Parti Nagy Lajos arra vállalkozott, hogy a költő egész munkásságát felölelő életútinterjút készít vele. Így olyan mély, eleven és őszinte dialógus alakult ki kettejük között, ami felülmúlja a művészinterjúk színvonalát. Tolnai Ottó az élő szó mestere is, akinek történetei, kommentárjai, mulatságos anekdotái és tárgyiasan pontos emlékezete plasztikusan elevenítik föl a személyes és a kisebbségi múlt mélyrétegeit.

A Kalligram Kiadó újdonságai

Két, a Kalligram Kiadó gondozásában megjelent kötetet ajánlunk olvasóink figyelmébe.
A Kalligram Kiadó új kiadványainak bemutatója 2004. december 15-én este hat órától a Szlovák Kulturális Intézetben lesz: a részletes programot a láthatás rovatban találják.

Kritika, Könyvfesztivál 2005

Egy kilátás, egy sóhaj...

Forgatás és nyomozás folyik itt egyidejűleg, Wittgenstein irodalmi parafrázisai szerint zajlik a keresés; mindenekelőtt a tények és a dolgok illetve a képek és szavak hálójában vergődik a kifejtés mikéntjébe belefáradni nem, leginkább beleőrülni tudó beszélő, aki filozófiájának ismeretelméleti dilemmáit egzisztenciális csapásokként szenvedi el.

HÁTTÉR

Garaczi László: Aposztróf

Egy elmélet szerint az elő-elő-előembernek elárasztotta lakóhelyét a tenger, meg kellett tanulnia úszni, kiegyenesedett a dereka, szőrzete csak a fején maradt meg, megváltoztatta garatrendszerét, hogy ne menjen víz a tüdejébe, megtanult beszélni, mert úszás közben nem tudott mutogatni a kezével, és mikor kiszáradt a tenger, kijött a partra, csupasz volt, állt és beszélt. Az embert az emelte ki az állatvilágból, hogy alámerült, lehet, hogy ez lesz központi metaforánk.

kritika

„Az én XX. századom”

Bond a tér- és időbeli koordináták ballasztját maga mögött hagyva keveredik „történelmi” kalandokba, a filmekből ismert pikareszkjét Lovas szellemesen allúzionizálja és bontja újabb részletekre, míg a 90-es évek Jugoszláviájának kálváriáját belülről, egyfajta lírai naplójelleggel teremti újra…

kritika

A játék neve halál

Persze terápiaként, az eltávolítás eszközeként is felfogható e kötet (vö. Borbély Szilárd iszonyú Halotti pompájával), mindennapivá, játékká alakítja a nehezen kezelhetőt, ugyanakkor a létezés alapjává sikerül többé-kevésbé kitágítania.

könyv

Hidegvérrel

Öntörvényű és egyidejűleg öntörvényen kívüli életek kopár drámájának szálai sodródnak itt egybe kibogozhatatlanul, mialatt az írás saját jelenidejében próbál „felülkerekedni” önmaga tárgyán; betold és kiegészít, kommentál és minősít; az egység létrehozásába (el)vetett remény abszurd heroizmusával, jeges indulatával és cinikus előzékenységével tesz kísérletet a „dolgok” helyreállítására, miközben alapvetően tisztában van a végső megnevezhetetlenség, ha úgy tetszik, wittgensteini tényével: „Ha a jó- és a rosszakarat megváltoztatja a világot, akkor csak a világ határait változtatja meg, nem a tényeket; nem azt, amit a nyelv által ki lehet fejezni.”

könyv

Gyökerek, indák, levelek

...a Milyen egy női mell? éppen a test és a szerelem szembeállíthatóságát emeli ki központi témaként, már a kötet hátoldalán olvasható mondattal is. Nem állítás ez, hanem kérdés: „Az lenne jó, ha nem kellene test a szerelemhez?” És ez a kérdés elvisz a címbe foglalt női mellhez, a lélekben megmaradó szerelem és a romló test leginkább Kövesdi Ilona alakjához kapcsolódó ellentétéhez is...

könyv

Nem találunk szavakat

Az anyanyelv szerelmesét, Csehy Zoltánt, ezt az ügyeletes próteuszi alakoskodót  csillapíthatatlan költői „testcsere-vágya” arra indítja, hogy egy kevéssé ismert XV. századi reneszánsz költő, Pacificus Maximus névalakját és verstestét öltse magára, az ő száz elégiából álló Hecatelegiumát használva föl erotikus képzelőereje fűtőanyagául. 

könyv

Vér, szexualitás és fenotípus

A Lucifer-imádat mellett, a regény sokszorosan beváltja a cím ígéretét: titkos társaságok és titkosrendőrségek tucatjait szerepelteti: templomosokat, szabadkőműveseket, rózsakereszteseket, flagellánsokat, szkopeceket, technomisztikusokat, holdimádókat, napimádókat, new age-esek, megjelenik a KGB és az államvédelmi hatóság is.

könyv

Lépésről lépésre

A szavaink történetével vagyunk egyidősek voltaképp. A nyelv áthagyományozódó, tapasztalatokkal és tényekkel megterhelt történetével, ez a mi igaz történetünk, mondja Sándor Iván; minden lehetséges elbeszélt élet ezeken a rétegeken keresztül szűrődik át, mintha tényleges történet nem is volna: „A rózsa, a rózsa, a rózsa.”

könyv

Ítélet van

Borbély prózáinak főcsapása alapvetően kafkai modalitásokra játszik, könyve a kafkai galaxis egy darabja. Az elszigeteltség és a megbélyegzettség tapasztalatát, annak „árnyképeit” emelte ikonografikusan figyelmének homlokterébe, az áldozattá levésről beszél a feloldozó áldás reménye nélkül.

ketten egyről

Tyúkkopasztás, angyalhajsza

A litera az itt közölt két recenzióval újraindítja Ketten egyről című párkritika-sorozatát.

ketten egyről

Kelyhek, tyúkok, liliomok

A Spanyol menyasszony azt is megmutatja nekünk, ne gondoljuk elbizakodottan, hogy a tízes-húszas évek fiataljainál többet tudunk azért, mert a mai szövegekben pinát olvasunk kehely helyett. És még kevésbé higgyük azt, hogy a lányok külső szerepeinek megváltozása belülről is átalakít mindent. Hogy a lánylelkek és –testek is olyan szédítő sebességgel alakulnak át, mint életük körülményei.

könyv

Lehajtott fejjel lenni spongya

Az apám barátja Györe Pál, Györe Balázs édesapja és Berecz Lajos, a nyolc évvel fiatalabb munkatárs kapcsolatának krónikája: egy férfibarátság története – s persze jóval több is ennél. „Apám barátja több, más, s ugyanakkor kevesebb is volt, mint barát.” (7. o.)

recenzió

Gótikus pszicho

Való igaz, a fordulatok néha akciófilmeket megszégyenítő gyorsasággal pörögnek helyenként a nevetségesség határát súrolva, de a humor és a filozófia legyintése elhesseget minden gyanút a megrögzött bölcsészek feje fölül: gombrowiczi mélységgel van dolgunk.

Márai és a késleltetett siker

...a programban két Márai-mű szerepelt: A zendülők és A gyertyák csonkig égnek. Ezek, valamint a Válás Budán vagy az Eszter hagyatéka jelentik körülbelül az életműnek a recepció szempontjából a legérdekesebb csoportját: míg Nyugat-Európában tulajdonképpen ez nagyjából maga a Márai-kánon, addig Magyarországon Márai ezen művei a giccs és a sikerületlenség címkéivel ellátva a kánon peremére szorultak. Szávai így leginkább arra a kérdésre keresi a választ, hogy „elválhat-e egymástól ennyire élesen a magyar kánon és a világirodalmi kánon szempontrendszere”(15), és ha igen, akkor miért.

A hústól a daráig

Németh Zoltán ügyesen lavírozgat a szerkesztői kezet megkötő [...] dilemmák között: [...] a Hősöm tere meglehetősen negatív visszhangját Balassa pozitív kritikájával helyettesíti; a Parti Nagy elismerése irányában eleinte vonakodó Kulcsár-iskolát Fodor Péternek a Parti Nagy-prózáról 2003-ban írt alapos és pozitív elemzésével képviselteti, ahogy igen szimpatikus Széni Katalin 1997-es tanulmányának szerepeltetése is, hiszen [...] ez [...] elsőként foglalkozott a Sárbogárdi Jolán női szerzőségének később oly nagy karriert befutott kérdésével.

könyv

„nyitod nem látod takarásban”

A Köz az utóbbi évek lírai termésének egyik meghatározó vállalkozása, amelyben összegződik az a sokféle poétikai megoldás, amely a szerző eddigi könyveit jellemzi. A szerepekkel való kísérletezés, a klasszikus szonett újraértése, az „elbeszélhetőség” problematizálása fontos elem ebben a könyvben is, de a három ciklus a korábbi mizseri hang jelentős meghaladását, súlyozását jelzi, itt ugyanis egy olyan megszólalás válik lehetővé, amely a nyelv grammatikai és szintaktikai dichotómiája helyett annak mediális jellegét, a nyelvi kifejezés határait teszi érzékelhetővé.

BlogMustra 8.

Ez alkalommal három olyan kortárs műről olvashatnak recenziót, amellyel már foglalkoztunk e lap hasábjain: Lanczkor Gábor, Nádasdy Ádám és Závada Pál könyveiről. Ha valaki másra vágyik, Spiró György első novelláskötetéről, Márai és Roman Ludva egy-egy könyvéről és egy indiai novellagyűjteményről talál kritikát.

BlogMustra 7.

Heti válogatásunkban kortárs magyar szerzők, mint Térey János, Schein Gábor, Centauri és a határainkon túl élők alkotásairól olvashatnak, de találnak itt a nemrég elhunyt kirgiz író, Ajtmatov és a kínai Fan Wu egy-egy könyvéről, valamint a Krúdy-sorozat új darabjáról is recenziót.

könyv

Ki az a Vrigaera?

A kötet egészében azonban mégis mintha többről lenne szó, mint a minden művészet(té válhat) avantgárd tapasztalatáról. Nem a hétköznap válik ugyanis művészetté, de nem is a művészet hétköznappá: a két szféra eredendő elválaszthatatlansága, egymásrautaltsága sejlik itt fel.

BlogMustra 6.

Egy verseskötetet, egy verses CD-t és három prózakötetet válogattunk e héten a KönyvesBlog recenzióiból szemezgetve.

A titokzatos sablon regénye

Titok, misztika, gótika, Toszkána, egy fiatal cseh festő és egy bombázó olasz nő, aki ráadásul menő művészettörténész, egy ódon kolostorban őrzött, titokzatos olvasó szerzetest ábrázoló festmény, amelyre állítólag láthatatlan tintával írták fel a tökéletes festmény formuláját. Első látásra nagyjából ennyit nyújt Roman Ludva Szív-fal című regénye. Ez sem utolsó, és kétségtelenül izgalmakat ígér, de mintha egy kicsit sablonos lenne…  - Beke Mártonnak Roman Ludva kötetéről a Cseh Centrumban rendezett Kalligram-kötetbemutatón elhangzott írását olvashatják.

A Santini-kód

Urban úgy olvassa Kafkát, mint aki fogékony volt a titokzatosságra és a horrorra, mint akit érdekeltek a rejtett összefüggések és az emberi kegyetlenség okai, aki inkább a szorongások és a frusztráltságok írója volt, mint a harmónia vagy boldogság kereséséé. Szóval pont olyannak láttatja, amilyen ő, Urban szeretne lenni. - A Kalligram Kiadónak a Cseh Centrumban rendezett könyvbemutatóján elhangzott ismerztetőt közöljük.

szabadpolc

A másik, aki ugyanaz

A kötetek, amelyeket a szerző szabadpolcára választott, nem ma jelentek meg. Ám restanciáink számosak. Úgyhogy lássuk, szemezgessünk kicsit a tavalyi év terméséből.

könyv

Kanohate

Kardos András idén tavasszal, az Alföld Könyvek sorozatában megjelenő, Kritikus apák című esszékötetének darabja ez a szöveg. Először olvashatják, itt, a literán.

könyv

Titokról szó sincs

Benyovszky Krisztián most megjelent könyvét január 31-én Rácz I. Péter mutatta be a Szlovák Intézetben, a Kalligram könyvbemutatóján, ahol többek között Németh Zoltán és Hushegyi Gábor köteteinek volt még premierje.

Minőség és dilettantizmus II.

A szlovákiai magyar irodalom új fejleményeiről Beke Zsolt irodalomtörténész, a Kalligram szerkesztője évértékelő tanulmányának második részét olvashatják.

Minőség és dilettantizmus I.

A szlovákiai magyar irodalom új fejleményeiről Beke Zsolt irodalomtörténész, a Kalligram szerkesztője tanulmányát olvashatják, két részletben. Íme, az első rész, amelyben többek között Csehy Zoltán, Vida Gergely, Tőzsér Árpád és Juhász R. József köteteiről ejt szót a szerző.

könyv

Az ihletett olvasó

...leginkább az összefoglalóan olvasóknak nevezhető közönségnek ajánlható melegen; forgassa, vitatkozzon, vagy értsen egyet vele, azaz hozza önálló befogadói gyakorlatának játékába; vegyen egy újabb leckét az olvasás iskolájából!

könyv

Bán Zsófia saját szavai

Történeteket mond el, tudatosan arra törekedve, hogy ezek a történetek szüzséjükben és nyelviségükben egyaránt bekerüljenek a közösségi kommunikációba. Attitűdjét és narratív pozícióját nem próbálja levetkőzni és valamifajta absztrakt művészi magatartás magára öltésével felcserélni...

Könyvheti könyvekről a KönyvesBlogon I. 

Krokik, villámrecenziók, egyflekkesek - naponta sok-sok Könyvhétre megjelenő könyvről olvashatnak a KönyvesBlogon, ajánlókat és lebeszélőket. Szóljanak hozzá! 

könyvesblog

A testet öltött játék

Füzi László írása a győri Műhely 2004-es Foci számában volt olvasható, és megjelent a szerző Maszkok, terek... című önálló kötetében is (Kalligram).

Májusi szerintem

...van-e, létezik-e most bárhol olyan mai magyar próza, amely poétikáját legelsősorban ne a mondatra, a mondat poétikájára építené rá, miként, immár 150 éve, egy hódoltságnyi idővel ezelőtt, a nagy Flaubert?

„Korszerűtlen elmélkedések”

Tábor Ádám könyvében a tizenkilencedik századnak és annak huszadik századi leágazásainak antinihilista gondolkodóihoz visszanyúlva kísérli meg feltárni és helyre állítani az egyszeri, tehát örök ember égi és földi szituációját, de legalábbis körberajzolni a nyomát, amelybe, tudható, kétszer belelépni nem lehet, genealógiája, története mégis továbbmondható.

könyv

Ami hozzámtartozik, és ami elhelyezhetetlen

A Bűn és imádság nem pusztán hagyományt teremtett, de mondhatni úgy hozott be szempontokat a Pilinszky-diskurzus, egyszersmind irodalom és hittudomány párbeszédébe, miként Pilinszky költészete hozta be a metafizikai, illetve misztikus hagyományt a magyar lírába: szinte előzmények nélkül.

könyv

Gyászpille-könyv

Tatár verseinek tárgya: az élet terhes volta és a halállal szemközt állás rémülete; csakhogy míg korábban némi iróniával könnyített bölcselkedő hang volt az uralkodó, addig most konkrét személyért szól a Requiem, és ez a közvetlen érintettség a távolítás kényszerének másik útját, a pátoszt szabadítja fel.

könyv

Kettős élvezet – Amikor önmagaddal futsz össze

Azt gondolom, Vida kötetének – mely minden bizonnyal a mai magyar költészet élvonalába helyezi szerzőjét – egyik titka az ismerősség (többértelmű magára találás élményének) frissítő újdonságából adódik, mely játékos, zenei, hangzó, nyelvileg furfangos, elméletileg kimagasló, sokadszorra is kiismerhetetlen, és amely örömteli újraolvasásra késztet.

Februári szerintem

A februári Alföldben ezúttal talán Grecsó Krisztián regényrészlete a húzóanyag, meg a szerzővel készült beszélgetés: „Nevetségesnek találom a bohém, fél-alkoholista író alakját, aki elszólásokkal jelzi, hogy olvasott ugyan, de az ideológiáktól, elméletektől, interpretációs stratégiáktól szűz, és a kritikusokat elvetélt íróknak tartja. Engem igenis befolyásolt a szerkesztők és a kritika véleménye.” Arany szavak, nem ártott már őket végre kimondani.

szabadpolc

Az erő három színe

A kilencvenes években tetőző retorikus lírai megszólalások után, úgy látszik, megérkezünk egy újfajta eleganciába és érzékenységbe. Olyan személyes hangok látszanak teret nyerni, melyek nem mellőzik a gondolatiságot, ám konzekvensen kerülik a pátoszt.

szabadpolc

A Mészöly-kánon rendje, új határvonalak nélkül 

2006-ban Görözdi Judit és N. Tóth Anikó monográfiáival bővült a Kalligram impozáns, akár sorozatnak is tekinthető vállalkozása, kérdés azonban, vajon igazolni tudja-e a két újabban napvilágot látott kötet önmaga – kissé talán szigorú szóhasználattal élve – „létjogát”.

színház

Hatalom és romantika

Moldova György 1978-as regényét Kolos István rendező és Lőkös Ildikó dramaturg vitte színre a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A darabot 2006-ban mutatták be, de idén is látható: legközelebb január 16-án, 17-én, 18-án, 20-án és 21-én.

szabadpolc

Határőrizetben

Különös figurák; távozni készülők, elkószálók, megtorpanók, egy helyben járók. Későromantikus pedigrével és modern jövővel. Sorsválasztó sóvárgással és életre menő szenvedélyekkel.

könyv

Két határon túl (?)

Két könyv, amelynek főszereplője a kommunizmus. Az alábbi írás, anélkül, hogy e művek összehasonlítására törekedne, olyan egybehangzó megállapításokig jut, minthogy „Kukorelly dilemmái aktualitásukban nyugtalanítóak, Móricz dilemmái történetiségükben nyugtalanítóak – és fordítva.” Hogy miért, kiderül szerzőnk recenziójából. 

Szilasi szerint

Augusztusi szerintem

BEST OF LITERA! - Ha lesz ennek a kornak irodalomtörténete, és hát már mér’ ne lenne, végül is: aranykor, akkor azt nem folyóiratcímek, hanem kiadónevek fogják strukturálni. (...) A magyar folyóiratkultúrát (az egyik utolsót Európában) arra tartjuk, hogy módszeresen, újra meg újra megkérdőjelezze és aláássa mindazt, ami azt akarja elhitetni, hogy a kortárs magyar irodalom elrendezhető egyetlen, egységes hierarchiában: a (persze: egymással is versengő) kiadói diskurzusokat. - Szilasi László lapszemléje, 2006.

Könyvbemutató

Végre élsz

Végre. Úgy értem, ez itt most az alkotói évtizedeket és tapasztalatokat maga mögött tudó Kornis Mihály egyik legeredetibb kötete.

színház

Szakállas hímző nők köre

A Pitymalló Kesely újabb produkcióját február végén mutatták be a Spinozában. A Brontë nővérekről szóló színmű (idill) helyszíne a yorkshire-i láp egy magányos majorja, ahol a szigorú puritán apa a világtól elzárva tartja lányait, akik különféle ábrándokat kergetnek szabadulásuk reményében.

Októberi szerintem

A korrekt módon végigmondódó, koherens történetet ugyan sehogyan sem sikerült megtalálni, de (kiderült, hogy) a keresés közben kiderült: lehetségesek (viszont) olyan újszerű retorikai stratégiák, amelyek képesek felkelteni (legalább) a szövegbeli világ valóságosságának és a való világgal való egybevágóságának illúzióját.

kritika

Egy szoknya, egy nadrág

Egy kislány és egy kisfiú mondja itt a magáét, egymásnak, egymásról és egymás mellett…

Kritika

Az „eltört” történetek könyve

Vannak-e még kerek sztorik? Talán már nincsenek, mégis... – kell valami történetmorzsa vagy -törmelék, -rom, legalább kiindulópontként! 

könyvbemutató

Féllábon, vizsga előtt

Ez a könyv nem csinál mást (persze csak akkor csinálja, ha olvassák), minthogy folyamatosan rámutat arra, hogyan érdemes olvasni, szabadon…

Kritika

Aha?

S ez a gondom ezzel a könyvvel: ahelyett, hogy aha, vagyis szórakoztatva osztaná és szorzaná az eszet, nehézkesen szellemeskedik. Nehézke. A todományosságnak – azokon a helyeken, amelyeken meg tudom ítélni – lőttek, marad (a kitartó felnőtt mellett) a szívós törekvés a boldogságra.

könyv

Eörsi István

"Ott kezdődik az író árulása, hogy ürüléknek mondja a szart" - virít a borítón az Eörsitől vett idézet és, mondhatni, rövid és egzakt hitvallás. A könyv, átvitt értelemben, ennek a citátumnak az értelmezésével foglalkozik: Vágvölgyi azt járja és írja körül, hol gyökerezik Eörsi provokatív szókimondása, és abbéli meggyőződése, hogy az igazság tartózkodási helye biztosan és maradéktalanul kinyomozható, sőt, ott az igazság nyakon is csíphető, mint lelőtt vadkacsa a vadászkutya számára.     

Szilasi szerint

2003. július

Egészen egyszerűen imádom. Fenntartások nélkül rajongok érte. Az a leghatározottabb véleményem, hogy néhány alapvető testi foglalatosság mellett ez a legérdekesebb, leggazdagabb, legfinomabb, legtartósabban figyelemreméltó dolog széles e világon. Az életem (jelentős részét a vele foglalkozás teszi ki). Nem lehet megunni.

könyv

Az első Kertész-kalauz

Megjelent az első Kertész-monográfia - ez önmagában ok az ünneplésre, még mielőtt kinyitnánk a kötetet. Kertész nem sokkal e monográfia előtt kapta meg a Nobel-díjat - ez némi gyanakvásra késztethetne, ám ha csak belepillantunk a könyvbe, látható, hogy igen alapos, átgondolt, nyilván régóta készülő munkával van dolgunk, nem a nagy esemény "meglovagolásáról", nem alkalmi, összecsapott, protokolláris szövegről. S ha végül el is olvassuk a művet (vagy legalább bele-beleolvasunk kedvenc Kertész-műveink értelmezésébe), egyértelműen megállapítható: kiváló, színvonalas, sok-sok évre mértékadó Kertész-értelmezést kaptunk Szirák Pétertől, aki sok tekintetben az úttörés munkáját is vállalta.
     

könyv

"Ami személyes és ami szent"

Györe Balázs könyvének, a Halottak apjának ars poeticája, krédója az a Pilinszky idézet lehet, amelyet Györe idéz is: " Minden mű abba hatol be, ahol már nincs mit tennie... Minden lejátszódhat újra, holott megismételhetetlen, minden megváltódhat, holott megválthatatlan, jóvátehető, holott jóvátehetetlen, és vadonatúj, holott végérvényesen vége van."

Szilasi szerint

Szilasi szerint

A kritikai jellegű kijelentésekkel meg többek között azért mondasz elsősorban saját magadról, az életedről ítéletet, mert valójában minden egyes szavaddal arról a közegről, minőségi osztályról beszélsz, ahol általában mozogsz, amit megszoktál, ami a tied. Meg, persze, a legjobbról, amivel valaha találkoztál. Meg arról, hogy mennyire emlékszel rá.

Kritika

Fejezettől lábazatig

"...alig találkozunk olyan átfogó, a kultúra történetének eszmetörténeti, az európai esszéhagyomány angol, francia és német kidolgozottságát integráló, elegáns nyelvi regiszteren szóló megközelítéssel, amely Földényi könyvének sajátja. A recenzens nem historizál, amikor azt állítja, hogy Földényi írásának fenti erényei már a keletkezés idejében is látszottak, ám most üdítő örömmel konstatálta, hogy az akkori, bár a korából adódóan inkább benyomásjellegű élményei felfrissültek és határozottabb fogalmi keretet nyertek."

Kritika

Széttartó irodalom

Németh Zoltán nagy ívű, vaskos és alapos munkája úttörő a tekintetben, amit a generációs elvű olvasással művel. (…) S van még egy alapvető újdonsága: szépirodalom és irodalomkritika szétválasztásában nem hisz többé. Legfőbb kérdése, hogy hogyan lehet definiálni a fiatal irodalmat, egyáltalán létezhet-e olyan szempont, amely nemzedékként kezel alapjaiban különböző alkotásokat, beszédmódokat és kritikusi szempontokat…

Kritika

Kereszt(k)öltés

Borbély Szilárd kétségbeesett és emelkedett küzdelmet folytat a megalázott, sírgödörbe tiport emberért. Krisztus figurájában visszatérően "támasztja fel” a meggyalázott kreatúra magára hagyottságát, a testi világ szenvtelen örökkévalóságába vetett oltári szentséget.

Kritika

Titkos nem-történet

"Oly korban vagyunk, amikor (lévén a zsidó egy vallás) a nem vallásos, sőt kommunista zsidó nem zsidó. Különben is ott van a proletár-internacionalizmus, amely túlhaladottá teszi az efféle kérdésföltevést. Például úgy, hogy nem lehet megkérdezni. Semmit. Ezért szinte föl se tűnik, hogy ezt se. Már akinek nem tűnik föl. Azoknak ott a történetben talán nem.” Elhangzott Németh Gábor Zsidó vagy? című könyvének bemutatóján.

Kritika

Szól a rádió

Pályi András könyve alcíme szerint "Rádiónapló”, és ebben már ott rejlik a műértő alakja, szemben a műkedvelővel, Pályi napi bontásban hallgatja a rádiót, mindenekelőtt az Irodalmi Szerkesztőség műsorait, hallása azonban mindenre érzékeny, ami történeteket, "embermeséket” mondó, megformált emberi hang. Könyve furcsa olvasmány, szokatlan, mert az illanóval, a mulandóval foglalkozik…

Szilasi szerint

2004. április

A cáfolt hiedelmeknek és állításoknak juttatott szívós hitel némely ponton nevetséges, némely ponton iszonytató történetéről szóló Umberto Eco-esszé (A hamisság ereje, ford. Barna Imre, Kalligram, 2004. március) felettébb érdekes irányból szól hozzá az Írószövetséggel vagy mivel is kapcsolatos jelen vitákhoz. Amikért, ha egyéb hasznuk nem is lenne, már most is hálásak lehetünk, mert kiváltották, előidézték Kertész Imre Jelentés a költészet birodalmából - Egy mítosz vége című írását (ÉS 2004. április 2.) és Schein Gábor A jövő embere? című esszéjét (ÉS 2004. április 9.). "A költők továbbra is költők maradnak, a próféták pedig majd fellépnek a cirkuszban."

Szilasi szerint

2004. március

Márton László Olvasó gyermek című írása a Tatabányán szerkesztett Új forrás című, évente tízszer megjelenő, kis alakú és kifejezetten csúnya küllemű irodalmi folyóirat (főszerkesztő: Monostori Imre, főszerkesztő-helyettes: Jász Attila) 2004/2-es, februári, Az olvasó gyermek című számában jelent meg. A meghívott szerkesztő, Bombitz Attila és barátai közel egy évig dolgoztak a lapszámon.

Kritika

Irodalmi folyóiratok kortárs kánonai

...bár sok irodalmi folyóirat van, annak számára, aki viszonylag rendszeres olvasójuk, sem nehezen megkülönböztethetőnek, sem ugyanolyan súlyúnak nem tűnnek – ellenkezőleg, [...] többé-kevésbé átlátható kulturális mintázatok szerint szerveződnek, felismerhető hagyományokra támaszkodnak és a kortárs irodalom eltérő kánonait kínálják olvasóiknak. Nem az volt a célom, hogy semleges, külsődleges leírást adjak a folyóiratok mezejéről [...]. Inkább lehetővé szerettem volna tenni írásommal, hogy kritikai beszéd alakuljon ki a folyóiratokról, s ennek legkézenfekvőbb módja egy kritikai írás megfogalmazása, éppen róluk.

Kritika

"Legyek spanyol”

"Németh rendkívül komoly könyvet írt rendkívül frivol távolságtartással, s e könyv talán legfontosabb tanulsága épp az lesz, ahogy tartózkodik bármilyen egyszerűen megfogalmazható tanulságnak állításától.” Térey János (vers) és György Péter (kritika, tanulmány) mellett idén Németh Gábor nyerte el a Szépírók Díját. Az elismerést június 10-én vehették át az ünnepeltek a Szépírók Társasága díjkiosztóján.

Kritika

Az év könyve - 2003

Heidegger, a postahivatalnok? Sánta kutya? Összegyűjtött szerelmeim? A szabadság nehéz mámora? A gömb alakú torony? Félelem és reszketés Nagyhályogon? Melyik volt az év legjobb könyve? Az év meglepetése? Az év csalódása? Mit termelt a magyar író 2003-ban? Döntsön a köz. Szavazzon Acsaitól Zekéig!
Segítségképp közöljük a 2003-ban megjelent kötetek válogatott listáját.

Kritika

Érzékivé tétel

Pályi András... "ezúttal olyan könyvvel jelentkezett, amely felületesen (vagy az eladhatóság szempontjának figyelembe vételével) az 'erotikus regény' popularitásba, sőt, nem-irodalomba hajló sorába is belehelyezhető. Ez az üzleti szempontból kétségtelenül sikeres helykijelölés káros is lehet, hiszen a Megérkezés semmiképpen sem tehető mondjuk Bolgár György Vágy című kötete mellé..."

Fordítói műhely

Több mint kilencven kötet - csehről magyarra

A Zádor házaspár talán a legismertebb magyar műfordítói a cseh irodalomnak. Hatalmas életművet tudhatnak magukénak, Zádor András nevéhez fűződik többek között Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok, Olbracht: Átok völgye, Vančura: Szökés Budára, Capek: Betörők, bírák, bűvészek és társaik című könyvének, Zádor Margitéhoz Fuks: A hullaégető, Kundera: Nevetséges szerelmek és A nevetés és a felejtés könyve, Hrabal: Házimurik című műveinek átültetése.

Kritika

Zsíros falatok

Tolnai ebben a könyvében is hű maradt önmagához: a Parti Nagy Lajos által készített interjúsorozat alapszövegét írta át és újra, önnön szövegdimenzióinak palimpszesztusait, apokrifjeit teremtve meg bontotta fel a zárt formát, nyitotta meg a határzárakat; így lett az interjúból rizomatikus szövegtest, Költő disznózsírból.

Szilasi szerint

Szilasi szerint

Úgy látom, már csak e három példából - Ottlik, Kertész, Tar - is, hogy a magyar irodalmi kultúra a jelen pillanatban olyan állapotban van, hogy egyáltalán nem képes legkiemelkedőbb teljesítményeinek egyidejű megértésére: úgyszólván teljességgel képtelen arra, hogy azonnal igazán termékenyen értse őket félre. Ottlik ideje eljött, Kertészé folyamatban van, Taré most kezdődik. Vagy majd meglátjuk.

Szilasi szerint

Szilasi szerint

Elképesztően magas lehet azoknak az irodalmi műveknek a száma, amelyek nem jelennek meg, vagy egész egyszerűen: meg sem íródnak, merthogy hagyományaink aktuálisan nem engedik meg, hogy azokat (jó) irodalomnak lássuk. Erre karácsonykor jöttem rá, amikor (csökkenteni akarván azt az időt, amit az átlagmagyar - mint tudjuk: Európában csúcstartóként - a tv előtt tölt, hősiesen rontani kívánva azon a döbbenetes arányon, amin az átlagmagyar ünnepekkor még radikálisan tovább javít).

helyszíni szemle

Elsőkönyvesek

Turczi István moderálta a lassan hagyománnyá váló fesztivált a fesztiválban, amely egyre inkább kinövi a négy napban neki szánt két-három órát, akik végighallgatták az elsőkönyves szerzők bemutatkozását, mintha egy másik világba léptek volna ki a teremből, mint amelyből beléptke oda: a kiállítókon és az IN-KAL emberein kívül csak a büfések kapargatták a kávézaccot a hatkaros kávégép-monstrumból a csempézett hátsó traktusban, s a forgatag elültével élhetővé vált a tér.

helyszíni szemle

A zugkocsma utolsó hétköznapja

Az aláírófalon gyülekeznek a nevek itt járt Karafiáth Orsolya, Pályi András, Závada Pál, Schein Gábor, Szilasi László, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, s a holnap netnaplóba kezdő Gazdag József is.

RIPORT

TündérVölgy

Mire belépek, már mindenki ott van, sok nő – örülhet a Bandi -, Soma ül a pulpitusnál, Szirák Peti azt mondja, biztos itt felejtődött a Cathrine Millet-beszélgetés után. Hát valószínű, mert miután a Liszt Teremben elfoglalja helyét Mészáros, Németh és maga Kukorelly is, Soma megkérdezi, mi lesz itt. Megmondják neki, kimegy.
     

A költészet napjait éljük...

A Palatinus Kiadó az idei Könyvfesztiválra Háy János gyűjteményes verseskönyvével, G. István László Homokfúga című kötetével és egy Használati utasítás című, huszonhat szerzőt felvonultató antológiával lépett a közönség elé. Helyzetükről és terveikről kérdeztük a kiadó főszerkesztőjét, Reményi József Tamást. 

Képgaléria

2006. június 7-én szerdán 17.30 órai kezdettel a Közép-európai Kulturális Intézetben (KeKI – 1088 Bp., Rákóczi u. 15.) tartotta könyvheti bemutatóját a Kalligram Kiadó. Sárközy Bence (képünkön) Poós Zoltán könyvét ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

Könyv, 7:15

A bemutatón György Péter Csaplár Vilmos Igazságos Kádár János című kötetéről, Pályi András Kornis Mihály Végre élsz című könyvéről, Farkas Zsolt Kukorelly Endre Rom-járól, Lackfi János Báthori Csaba Boldog Ólom című verseskötetéről, Sárközy Bence Poós Zoltán Az alkony fokozatai című regényéről, Tábor Ádám Györe Balázs Apám barátja című könyvéről, Németh Gábor pedig Jánossy Lajos Hamu és ecet című regényéről beszélt.

„Elveszett, dekadens” kor

Mivel az 1945 és 1948 között korszakot érdemben nem dolgozták fel, jórészt az akkori lapokat olvasgattam. Főleg a Szabad Népet, a Népszavát és a különböző pártokhoz kötődő újságokat. Ahogy megjelentek a regény első fejezetei az Élet és Irodalomban, többen megkerestek, hogy elmondják, hogyan élték meg például az oktogoni merényletet.

Akinek a Hair megváltoztatta az életét

Juhász Katalinnak eddig négy verseskötete jelent meg, két kiadónál. A szlovákiai magyar költőt Pozsonyban jártunkkor faggattuk írásairól és fordításairól. Arra is kíváncsika voltunk, milyen határon túli költőnek lenni, olyan közegben írni, ahol kevesen értik a verseit? Mit tart szem előtt a Pozsonyi magyar Kulturális intézet sajtókapcsolatokért felelős munkatársaként? Jut-e ideje az írásra?

Reformra szorul-e a könyvterjesztés?

A litera kiadóvezetőket, a kiadásban dolgozó szakembereket kérdezett meg arról, mit gondolnak a magyarországi könyvterjesztési rendszerről, érdemesnek tartják-e annak megreformálását és ha igen, hogyan képzelik ezt el. Cikkünkben Mészáros Sándor, a Pesti Kalligram kiadó főszerkesztője válaszol kérdéseinkre.

"Wintersont mindenképp"

Jeanette Winterson Sexing the Cherry című regényének fordításán dolgozik, akit fáradhatatlan mesemondó készsége miatt kedvel, de fordította J. Kristeva, V. B. Leitch, F. Jameson, P. de Man, N. Hertz, C. Chase, A. Gibson írsait is - készülő regényfordításából rövid részletet is olvashatnak.

Láthatóvá váló nagyon más világok

A József Attila Kör idén június 20. és 30. között rendezte meg a 25 éves múlttal rendelkező Műfordító Táborát a Budapest melletti Nagykovácsiban, a festői környezetet biztosító Teleki-Tisza-kastély Vendégfogadójában. A pályázati úton jelentkező műfordítók közül több, mint húszan kaptak meghívást, köztük orosz, udmurt, komi, brit angol, amerikai angol, hindi, spanyol, német, olasz, lengyel, cseh, szerb nyelvre fordítók, akik a magyar irodalmat ültetik át anyanyelvükre.

Goya és a Balatonátúszás

Az Európa-szerte ismert esszéíró, Földényi F. László legújabb kötete Az ész álma címmel jelent meg a Könyvhétre a Kalligram Kiadó gondozásában.  A kötetben az utóbbi hét év a szerző számára legfontosabb, legkedvesebb esszéit olvashatjuk, szám szerint harminchármat.

Kilenc könyv és pörkölt

Egy szakajtónyi újdonság várt az érdeklődőkre a Szlovák Intézetben: a Kalligram Kiadó 9 új, a Könyvhétre megjelenő könyvet mutatott be,  hosszú esti programra számíthattak tehát a megjelent irodalombarátok. A Kalligram idén sem aprózta el a dolgot.

Finoman telt asszonyok szeretője

Milyen egy fordító, ha nem kihívásként, hanem irigysége ellenszereként dolgozik műfordítóként, s ha egy-egy magyar regény kapcsán azt érzi, kitűnő külföldi regény fordítását olvassa? Mi a helyzet a bőr alá bújó mondatokkal, s mennyire érzékíthető át a nyelv? Dunajcsik Mátyás válaszol.

Holdbéli blogger

A Holdnak az udvarában ülök, az Őszikék szigetén, Krúdy, Molnár parkjaiban, sétányain, a hajdani Kaszinó kertjében, és épp spenótos házi gnocchit rendelek fokhagymásan, mikor is észreveszek az egyik asztalnál egy párt. A pasi egy extra méretű bikinifelsőt próbál épp választottja kebleihez, a nő kissé kidülleszti melleit (=belelógatja a melltartóba), hogy jobban érezzék, pásszent-e. Tavasz van, sziget, a gnocchi remek, az Irsai drága.

Derűlátó hozzáállás

Két nyelv között nőtt fel: négyéves koráig csak magyarul beszélt, később húsz évig ápolta e hagyományt egy cserkészcsapatban. Ma könyvkiadónál dolgozik és magya irodalmat fordít angolra - Barnás Ferenc regényei és Dragomán György A fehér király-a is az ő nevéhez köthető angol nyelven. Olchváry Pál válaszolt műfordítói körkérdésünkre.

Egy kiállítás megtisztítása

Túl nagy csinnadrattára sosem számítunk verseskötetek bemutatása kapcsán, Mészáros Sándor is csak sztoikus közönnyel nyugtázta a kis létszámú hallgatóságot Lanczkor Gábor legújabb kötetének bemutatóján, ám a délután még magának Mészárosnak is okozott meglepetést.

Ami nem tanítható, az nem létezik

A Kalligram Kiadó három verseskötettel, Céline egy regényével, három esszékötettel és számos cseh regénnyel is készül az idei Könyvfesztiválra. A kiadó főszerkesztőjével, Mészáros Sándorral a tervekről, lehetőségekről és a könyvkiadás helyzetéről beszélgettünk a közelgő XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kapcsán.

A jó meglepetés sokkal érdekesebb

A litera két fiatal műfordító kezdeményezésére sorozatot indít: műfordítókat kérdezünk arról, hogyan látják saját szakmájuk, tágabb értelemben pedig a könyvkiadás egészének helyzetét. Minden fordítótól kértünk önéletrajzot, az eddigi fordításairól vagy ezek válogatásáról készített listát és egy szemelvényt is abból a műből, amin éppen dolgozik.
Dányi Dániel válaszait közöljük.

Aláállni az irodalomnak

2008. januárjától Németh Zoltán után Mészáros Sándor, a Pesti Kalligram Kiadó vezetője vette áta Kalligram folyóirat főszerkesztői pozícióját. Zólya Andrea Csilla készített vele ennek kapcsán interjút, mely a pozsonyi Új Szó március 29-i számában jelent meg. Ezt az interjút olvashatják most nálunk is. 

Amikor eltűnik a fóliaréteg

A litera két fiatal műfordító kezdeményezésére sorozatot indít: műfordítókat kérdezünk arról, ők éppen min dolgoznak a Könyvfesztiválra, s hogyan látják saját szakmájuk, tágabb értelemben pedig a könyvkiadás egészének helyzetét. Minden fordítótól kértünk önéletrajzot, az eddigi fordításairól vagy ezek válogatásáról készített listát és egy szemelvényt is abból a műből, amin éppen dolgozik.
Elsőként Radics Viktória válaszait közöljük.

Költő vallatófényben

Elszomorító, hogy mennyire kevesen voltak a MűKEDDvelők programsorozat legutóbbi estjén, amelyen Tatár Sándor költőt kérdezte Tarján Tamás. Megszokhattuk már, hogy az irodalom nem vonz mérhetetlen tömegeket, de az így is túlzás, hogy nyolcan voltak jelen a beszélgetésen.

Könyvfesztiváli előkészületek a Magvető Kiadónál

A Magvető Kiadó a Novellárium sorozat két új kötetével, egy gyerekvers-kötettel, Kántor Péter és Jónás Tamás versesköteteivel, valamint Grecsó Krisztián Tánciskola és Esterházy Péter Semmi művészet című regényével készül a Könyvfesztiválra, de Sárközy Bence szót ejt a további tervekről is.

Kortalan létküzdelem

Kerényi 1964-től datálja a Madách-csal való foglalatoskodását, amelynek szép összegzését találjuk a 2005-ben kiadott Az ember tragédiája kritikai kiadásában (Argumentum Kiadó) valamint a Kalligram Kiadónál 2006-ban megjelentetett Madách-monográfiában. Nagy filológiai tájékozottságú, régivágású irodalomtörténész, aki remek előadónak is bizonyult

Körletszemle

A litera év végi körkérdésére 41 író, költő, kritikus válaszolt. Az alábbiakban kis összegzést olvashatnak erről, valamint a jegyzetíró morfondírozásait kritikáról, egy egészségesebb kritikai életről, amit akár tekinthetnek vitaindítónak is.

Könyvmutatványosok 2.

Örömmel tapasztalható, hogy az utóbbi időben egyre több szép könyv jelenik meg, és egyre több szó esik a könyvek formájáról, a külcsínről, azaz a borítókról. Az alkotók azonban, a kirakatba kerülő műveikkel ellentétben, többnyire a háttérbe húzódnak. Ezúttal a 15 éve a Kalligram Kiadó könyveit tervező Hrapka Tibor válaszol.

A tanárok felelnek - 1. rész

A József Attila Kör az idén is folytatja Íróiskoláját, melynek kurzusai 2008. február 18-tól indulnak. Szemináriumi formában, 12 héten keresztül heti egyszer másfél órában, legfeljebb 10 fős csoportokban tanulhatnak a jelentkezők Bódis Krisztától, Györe Balázstól és Hazai Attilától prózaírást, Imreh Andrástól versírást, Tasnádi Istvántól drámaírást, Menyhért Annától kritikaírást, Gerevich Andrástól angol műfordítást.

Körkérdés 2007 – XII.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat folyamatosan közöljük.

Körkérdés 2007 – X.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük.

Körkérdés 2007 – IX.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük.

Körkérdés 2007 – VIII.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük.

Körkérdés 2007 – II.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük.

Páros Város: egy szerethető hely

"[H]a belegondolok, valami ilyesmit akartunk létrehozni: egy fejezetet a város életéből, egy bejárható várost, ahová visszamehetnek, ahol sétálhatnak, megállhatnak és leülhetnek az emberek. Egy olyan helyet, ahol úgy érzik, jó lenniük." Délutáni alvás címmel jelent meg a Kalligram kiadó gondozásában Kőrösi Zoltán és Burger Barna közös kötete. A szerzőpáros tagjaival Jánossy Lajos beszélgetett.

A szellem helye

2007. november 22-én csütörtökön mutatták be az Írók Boltjában Hévizi Ottó új kötetét, mely Prózaibb változat címen jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában, Idők, etikák, karakterek alcímmel. A bemutatót Mészáros Sándor vezette be, a könyvről Bacsó Béla beszélt. Jánossy Lajos helyszíni szemléjét olvashatják.

Az irodalom mint üzem 3. - MM figyelme

De megint Mészöly jut eszembe. A figyelme. Az a figyelem, ahogyan szinte kezdetektől nézte, olvasta kortársait. Distanciával, lelkesen, vitatkozva, az egyenrangúság komolyságával beszélgetett velük (Lásd az esszéit és a Műhelynaplót!). Nulla sértettség, noha – finoman szólva – lett volna rá oka. És az az önzetlen figyelem, ahogyan például 1979-ben a Termelési-regényt felfedezte.

Nyílt sisakkal

A szerző, sportnyelven szólva, ezúttal is hozta magát; az esszék szerkesztője, Kardos András és a Kalligram szerkesztője, Mészáros Sándor társaságban oly természetességgel foglalt helyet kantáros (hózentrógeres) nadrágjában, akárha valami fizikadolgozat elől kiszökött nebuló, az iskola öntörvényű rosszcsontja. Ült a széken, épphogy nem lógázta a lábát, és úgy válaszolgatott a feltett kérdésekre, hogy felemelt mutatóujjában mindig kérdőjel görbült csöndesen.

A csillagok azonnali leszerelése

A József Attila Kör idei Szigligeti Táborában a közgyűlés Balogh Endrét és Pollágh Pétert választotta meg a JAK Füzetek sorozat következő szerkesztőinek. Az új szerkesztők k. kabai lórántot és Mizser Attilát váltják a posztokon. Bár még a legelején vannak a mandátumuknak, megkérdeztük őket elképzeléseikről.

"Édesem, ébredj föl!"

Az ELTE BTK HÖK és az Alexandra Kiadó közös rendezvénysorazatának, a Bölcsészek kövének szeptember 19-i meghivottjai a Kalligram folyóirat szerkesztői voltak. A beszélgetés folyamán Gerevich András és Szolláth Dávid mellett Mészáros Sándor, a Pesti Kalligram Kiadó vezetője aktív részt vállalt a hazai folyóiratkultúra jellemzésében.

Kinek a...? minek a kritikája?

Dunajcsik Mátyás, költő, író, kritikus, Pollágh Péter, költő, kritikus, Sári B. László, irodalomtörténész, kritikus és Valuska László a Könyvesblog szerkesztője, kritikus online beszélgetése olvasható Rácz I. Péterrel a mai magyar kritika félmúltjáról, jelenéről és lehetőségeiről. A beszélgetés vita-indító szándékkal készült. Várjuk olvasóink hozzászólásait!

Én, én, én

Szigeti legtöbb kérdésére a válasz az „ezt én nem így gondolom” formulával kezdődött, az est végén pedig az író a beszélgetőpartner tudományos, racionális gondolkodásának nagyszerűsége és ezzel szemben saját naiv írói lelkülete dichotómiájában látta beszélgetésük feszültségének fő okát. Bennem ez a látásmód erős kétségeket támasztott.

„Este szedál, töprenkedik”

Nem hittem volna, hogy ez az időszak valaha is elérkezik. De most itt van. S nem tehetek úgy, mintha nem lenne itt. Olyan kvalitású értelmező, mint amilyen Balassa volt a Pétereknek, nem jut minden generációnak. De annyi közeli megértést, mint amennyit (az sem elég, persze) a személyes kritikusi ízlésem középpontjában álló Borbély-Garaczi-Kukorelly-Németh-Szijj-féle társaság még Hekerle halála után is megkapott, talán kívánhatok nekik.”

Hogyan nem

Na már most, ha az elhangzott novella logikáját követem, mely szerint József Attilával nem találkozni egy mama jelenlétében lehet, Móriczcal rokonok társaságában (nem), Weöressel pedig úgy (nem), hogy annyit még hallani: zabszalma, lajtorja, csiribiri – nos, akkor Bán Zsófiával egyrészt egy lélek nagy háborgásai, másrészt elemi csapások, harmadrészt elképesztő mennyiségű kulturális utalás közepette lehet nem találkozni.

Arc és Álarc

Az Arc és Álarc című, a Cseh Centrumban (Bp., VI., Szegfű u. 4.) 2007. február 13-án az író halálának tíz éves évfordulója kapcsán nyílt tárlaton azok a Bohumil Hrabalról készült portrék láthatók, amelyeket 1986-ban Hrapka Tibor készített, amikor Szigeti Lászlót kísérte el az író lakására, hogy a pozsonyi Kalligram Kiadó vezetője a Zsebcselek című kötetben megjelent interjúkat elkészíthesse a szerzővel.

„Kint is van, de egyúttal bent is”

A pozsonyi székhelyű Kalligram folyóirat főszerkesztését 2007 januárjától Németh Zoltán költő, kritikus, irodalomtörténész vállalta el, a folyóirat főszerkesztő-helyettese Gazdag József író lesz. A váltásról és terveikről Németh Zoltánt kérdeztük. (A főszerkesztő január 18-án este a Szlovák Intézetben is bemutatja a lapot a Kalligram Kiadó estjén.)

Apa-fiú-szlováklélek

A Szlovák Intézet adott otthont január 12-én délután ötkor az örökmozgóban induló Szlovák filmhét indításaként megrendezett felolvasóestnek, melyen Esterházy Péter és Pavel Vilikovský beszélgetőtársa Németh Zoltán volt. A Lettre Internationale szlovák számát január 19-én mutatják be az Örökmozgóban.

Szálára lenyalt lószőr

A Szellemidézés sorozat jó kezdeményezés. Eörsi Istvánra emlékezve indult, majd sorra került Faludy György és Mándi Iván is, január 11-én Mészöly Miklós alakját idézte meg Polcz Alaine, Szigeti László, Mészáros Sándor, s a szervező Kőrössi P. József. Legközelebb Karinthyra emlékeznek ugyanitt.

a rovart.com ajánlja

Szoboravatás

2006. december 28-án szobrot avattak Talamon Alfonznak Diószegen, szülővárosában. Az életnagyságú szobor, Mag Gyula munkája, egy köztéri padon ülve láttatja a fiatalon elhunyt írót. A most nálunk is olvasható szoboravató beszédet, melyet Hizsnyai Zoltán tartott, a rovart.com honlap közölte Az álomkereskedő szobra címmel. A cikk mellett közölt képet Eva Sudova készítette; további felvételeket a rovart honlapján láthatnak.

Zavartalanul a Megzavarodásról

Thomas Bernhard Megzavarodás című, a Kalligram kiadónál a napokban megjelent regényét mutatták be a Közép-Európai Intézetben. Az eseményen osztrák vendégek is részt vettek; díszvendégként a Nemzetközi Thomas Bernhard Intézet vezetője, az író közeli rokona volt jelen.

"Néha úgy éreztem magam, mintha norvégra fordítanék”

„Tényleg a tűzzel játszott Gombrowicz – és hatalmas felzúdulást is váltott ki –, amikor néhány évvel a nemzeti katasztrófa után és a kommunizmus legsötétebb éveiben, úgymond, „nevetségessé tette a nemzeti mítoszt”.” Witold Gombrowicz: Transz-Atlantik cimű regényének újrafordított változata a Kalligram kiadónál jelent meg. Gombrowicz magyar recepciójáról, a fordítás nehézségeiről és az újrafordítás szükségességéről a fordítót, Körner Gábort Jánossy Lajos kérdezte.

A legbonyolultabb magyar író

A Kalligram Kiadó 2005-ben arra vállalkozott, hogy 12 év alatt kiadja Krúdy Gyula összegyűjtött munkáit 50 kötetben. A sorozatból a tavalyi év folyamán már megjelent 5 kötet (2 regényeket és nagyobb elbeszéléseket tartalmazó, 2 elbeszélés- és 1 drámakötet). Krúdy életműve terjedelmes: többször belekezdtek már magyar kiadók az összkiadásba. A Kalligram sorozatának főszerkesztői Bezeczky Gábor és Kelecsényi László. A litera őket kérdezte a vállalkozásról.

Ipolyság város pecsételt

Parádés példázatait hallhattuk annak, hogyan lehet ritmusokat, dallamokat, szövegeket addig kevergetni-kavargatni, míg ki nem derül: ez a sokféle zenéből összeálló előadás is recepció kérdése, érdemes és fontos tehát közös közép-európaiul zenélni csakúgy, mint korábban. Nem csak irodalmi példákon derült ki: szövegelni is.

Följegyzések a Pap-lukból 4.

Ahogy öregszem, egyre konzervatívabb vagyok, egyre kevésbé szeretem az új dolgokat, idegesít, ha valami nem úgy van, ahogy megszoktam, ha újabb és újabb logikai bukfencre kényszerít egy új tárgy. Nem akarok változást!

Szép számmal

A kurátorok (Szilágyi Zsófia, Bodor Béla és Margócsy István) idén Beney Zsuzsának (képünkön), András Sándornak és Földényi F. Lászlónak ítélték oda a Szépírók Társasága alapította Szépírók Díját. Először fordult elő, hogy mindhárom díjazott egyben a Társaság tagja is.

„…ma az íróinkról tudják, milyen Magyarország”

"Az Ünnepi Könyvhetet a tradíció okán semmi nem tudja veszélyeztetni: a kortárs magyar irodalom ünnepe szent és sérthetetlen. Voltak olyan kollégáim, akik azt mondták, hogy össze kellene vonni a Könyvfesztivállal, mondanom sem kell, hogy ez nagy könnyebbséget jelentene. Két hónapon belül két ilyen rendezvényt csinálni, iszonyatos munka, de láthatóan nagyon jól megférnek egymással."

Céline a szélen

Rettenetes pofa volt, az biztos. Hát nem a gimnazistalányok álma, hogy ilyen hányavetien mondjam, ami persze Céline-től nem lenne idegen. De éppen erről is szól ez a történet, hogy nála az írói és az emberi nagyság nem esik egybe.

Megszakít, ha bír

Györe Balázs egyszerre régi- és újvágású író. Regényeiről, dokumentum-fikcióiról, Újpesthez és a családi hagyományhoz, az irodalomhoz és apjához való viszonyáról Földényi F. László faggatta a Petőfi Irodalmi Múzeumban.  Az eseményről szóló tudósítást olvashatják.

Jó és nehéz év után

Nyilván így a legkényelmesebb és a legolcsóbb: tunya és ráhagyatkozó ország vagyunk, miért éppen az irodalom szereplői lennének a kivételek...

Bevállalod?

Aztán egy Mészáros Sándor moderálta nagyon izgalmas beszélgetés következik. Először is arról, érdemes-e külön vajdasági irodalomról beszélni. Hogy egyesek mért mentek el, mások miért maradtak ott. Mi az a tályog, amit ennyi év után sem tudnak felnyitni.

Az irodalom mint végtelen paradicsom

Az Írók Boltjában (Bp, VI., Andrássy út 45.), e hőn szeretett – bár kissé kaotikus – európai világváros egyik legjobb könyvesboltjában tehát, 2005. október 20-án mutatták be Thomas Bernhard Kioltás című kötetét, melyet most, alig húsz évvel az eredeti megjelenése után, immáron magyar nyelven is olvashatunk Hajós Gabriella fordításában, a Kalligram kiadó jóvoltából.

V. Győri Könyvszalon

Idén ötödször tartott Győr könyvünnepet. Október 14-16. között csak a könyves kultúráról szólt a város, a Győri Könyvszalon napi 10 órán keresztül várta az érdeklődőket.

Kilátásaink

Október 7-én este a Műcsarnokban adták át az idei Bródy-díjat Gazdag Józsefnek Kilátás az ezüstfenyőkre című, a Kalligram Kiadónál megjelent kötetéért. A kötetről Márton László, a kuratórium elnöke mondott laudációt, majd a zsűri által figyelemre méltónak tartott új kötetek jelen lévő szerzői, Bánki Éva, Berniczky Éva, Norbert György és Gazdag József olvastak fel.

Határsértés

A háború utóélete

Pedig, de szép is lenne, nem a térben, hanem az időben keresni lakóhelyet, hol író a nyelvben, a táncos a mozdulatban találna hazára…

Retúr az alvilágba

Barak László a Nap Kiadó igazgatója, költő, közíró, közéleti szereplő. Dunaszerdahelyen él, idén lesz ötvenkét éves. A közelmúltban jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában Retúr a pokolba című verseskönyve, amelyet részben a kilencvenes évek csallóközi bűnszövetkezeteinek rémtettei inspiráltak.

helyszíni szemle

Egy füst alatt

A Litera hat óráról, az A38 honlapja öt, másutt hét órai kezdetről, a Kalligram pedig semmiről, még a saját szerzőiről sem tud. Úgy számolom, korrekt vagyok, ha fél hétre érek a helyszínre és csodák csodája, éppen akkor kezdenek. Megizzasztott a hajó és a civilizáció közt elterülő akadálypálya leküzdése, szívesen letottyannék valahova, de hely már nincs a fehér abroszos asztaloknál. Akkor sör. Kifogyott. Akkor cigi. Idebent tilos. Huh, nem leszek jó befogadó ilyen mostoha körülmények között.

Helyszíni szemle

Elmélyülés és blődli közt

A 100 év - 1000 vers címmel megrendezett Költészet-napi Könyvmutatvány a Millenárison három napon át várta vendégeit különböző programokkal, felolvasásokkal, beszélgetésekkel, s a bolti árnál olcsóbb verseskötetekkel. Április 11-én hattól a litera felkérésére J. A.-dosszié címmel Acsai Roland, Balla Zsófia, Győrffy Ákos, Marno János és Tóth Krisztina olvastak fel József Attila-töredékeket továbbgondoló, erre az alkalomra készült alkotásaikból. Héttől a Pódiumon a Kalligram szerzői: Báthori Csaba, Jász Attila, Borbély Szilárd, Kukorelly Endre és Györe Balázs olvastak fel. A két rendezvényről Győri Hanna írt helyszíni szemlét.

A litera hangja

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem...

Pillanatra sem szeretném senkiben megrendíteni a hitet. A Nemzeti Kulturális Alapprogram élén és Szépirodalmi Szakmai Kollégiumában csupa derék ember ül, aki tisztességes elvek alapján hozza meg döntéseit. Csak valahogy a végeredmény...

Helyszíni szemle

"Konok igazmondók"

Miközben kint percenként váltotta egymást a madárcsicsergéses tavasz és a legzordabb téli szélvihar, a Politikatörténeti Intézet egy zsúfolásig megtelt termében a Magyartanárok Egyesülete megrendezte idei második konferenciáját. A nap ismét a magas színvonalú szakmai felkészültség és a fesztelen hangulat jegyében telt, örömteli találkozásokkal, módszertani vitákkal és továbbgondolható ötletekkel tarkítva. A közönség számára azonban a legszórakoztatóbb, egyúttal a legmegnyerőbb elem valószínűleg mégis az előadók különféle okokból eredő szorongásának, in concreto mikrofonfóbiájának ecsetelése volt.

Helyszíni szemle

Kertész Imre fogadtatása

Egy kies tavaszi délutánon, vakmerő módon a Könyvfesztivál második napján, kis számú érdeklődő előtt zajlott a Műcsarnokban a Budapesti Könyvszemle estje, amelynek Vári György tanulmánya kapcsán Kertész Imre életművének fogadtatása volt a témája.

Mélyfúrás

Nincs pénz, és nincs koncepció

A fenti címen a litera beszélgetéssorozatot közöl a kortárs irodalom jelenlegi helyzetéről. A sorozat elindítását egyrészt az inspirálta, hogy nemrég hozták nyilvánosságra az irodalmi szervezetek költségvetési támogatásának listáját, és nem épp tanulságok híján pár nappal ezelőtt zárult le a 74. Ünnepi Könyvhét. Hosszú évek óta irodalmi szervezetek, könyvkiadók, írók látják egyöntetűen kilátástalannak a helyzetet. "Nincs pénz, és nincs koncepció", az irodalmat "minimálbéren tartják", "Nem lehet ezt tenni a kultúrának egy olyan részével, mint az irodalom, amelynek Magyarországon évszázadokon keresztül meghatározó funkciója volt...", "Ennyire alulkezelni nem lehet egy ilyen jelentős részét a magyar kultúrának, főleg akkor nem, ha az embernek állandóan veri a fülét az európai uniós bevonulás", "Rosszabb a helyzet az előző tizenhárom évben, mint a nagyon sötét vagy középsötét diktatúrák idején", "A gazdasági sorvasztás árt az ember erkölcsi tekintélyének" - mondják. A litera arra vállalkozott, hogy szóra bírja különböző irodalmi szervezetek elnökeit, a könyvszakma képviselőit nemcsak a bajokról és a problémák gyökereiről, hanem a lehetséges megoldásokról is. A megjelentetett interjúkat vitaindítónak szánjuk, tisztelettel várjuk a hozzászólásokat mind a litera e-mailcímén (válaszcikkek formájában), mind pedig a Fórum azonos című topicjában. Elsőként azt az Ünnepi Könyvhéten készült beszélgetést adjuk közre, amelynek témája a könyvkiadás honi viszonyai, a megkérdezettek: Háy János, a Palatinus és Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó munkatársai.
     

HELYSZÍNI / INTERJÚ

A Magyar Rádió Ünnepi Könyvheti műsorairól

A Magyar Rádió és a MKKE között három éve termékeny az együttműködés, a Magyar Rádió Művészeti Főszerkesztősége folyamatosan közvetíti a rádióhallgatóknak a könyvhét eseményeit. Csütörtöktől vasárnapig két színpadon is folyamatosan jelen vagyunk, reggel kilenctől délután hatig, míg az utolsó napon egy színpadról sugárzunk műsort, délután öt óráig.

HELYSZÍNI / INTERJÚ

Kiadók a könyvhétről - Kalligram

Mintegy 20 új könyvünk jelenik meg. Közülük néhényat kiemelnék. Pályi András: Megérkezés, Györe Balázs: Halottak apja, Sebők Zoltán: Élősködő kultúra, Pécsi Györgyi: Kányádi Sándor. Ezek a könyvek 1000-1500 példányban jelennek meg.
     
     

HELYSZÍNI / INTERJÚ

Györe Balázst új kötetéről kérdeztük

Annak, aki még előtte van ennek a szembenézésnek, szivesen ajánlanám e kötetet. Figyelmeztetés, egy nagy felkiáltójel is egyúttal, milyen hibákat kéne elkerülnie, mire kell, mire lehet figyelnie valakinek egy szülő-gyermek kapcsolatban, hogyan kerülhetőek el a buktatók.
     

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

Vagesz a könyveiről...

Vágvölgyi B. András két könyvet is jegyez az idei Könyvhéten, egy saját művet, illetve egy nagyonis konkrét könyvet, vagyis fordítást előszóval.

Helyszíni szemle

"A pesszimizmus: bátorság"

Ha tekintetbe vesszük, hogy a Nobel-díj átadását közvetítő Magyar Televízió hivatalos tolmácsa sem ismerte a frissiben kitüntetett magyar író munkásságát, és képtelen volt a művek címét megfejteni, éppen ideje, hogy Kertész Imre életművével foglalkozó kötetet vehessenek kezükbe az olvasók. Bár a Kalligram Könyvkiadó Tegnap és Ma sorozatában megjelent könyv nem életrajzközpontú bulvármű, az irodalom iránt komolyabban érdeklődők haszonnal forgathatják.

Helyszíni szemle

Pofonok és Ízlések – Farkas Zsolt könyvéről

A kíméletlen melegfrontnak és az előző éjjeli dajdajnak hála nulla agytevékenységgel vágok neki a Műcsarnokhoz vezető hosszan sivár útnak. Ilyenkor legszívesebben üldögélnék a langy szellőben, és ostobán bambulnék magam elé, de ez a Hősök terén bajos, az egész placcon nincs egy nyomorult pad. Irány a pince, ott majd elbújok a tömegben, nem tűnik föl senkinek, ha bambulok.

Bibliográfia

Garaczi László megjelent kötetei és válogatott kritikák

Garaczi László 1956-ban született. Olvasóink az alábbiakban eddig megjelent köteteit, játszott színdarabjait, valamint a köteteiről megjelent kritikák válogatott listáját találhatják meg.

Helyszíni szemle

A 60 éves Nádas Péter köszöntése - nélküle

Október 17-én Nádas Péter hatvanadik születésnapjának ünneplésére gyűlt össze népes közönség a Szlovák Kulturális Intézet dísztermében, ahol már hagyománynak számít a kerek írószületésnapok megrendezése (itt volt többek között Mészöly Miklós 75, Esterházy Péter pedig 50 éves).

Helyszíni szemle

Szeszélyes április

Az évi hagyományos, könyvheti és decemberi Kalligram-estek a Könyvfesztiválnak, na meg a kiadó látványos növekedésének köszönhetően egy harmadikkal is bővültek, a megszokott helyen, a Rákóczi úti Szlovák Intézetben a nyomdából a napokban kikerült tizenkét cím közül hétfőn hetet mutattak be.

Helyszíni szemle

Volt egyszer egy vad Nyugat

A szabadkai Üzenetet Lovas Ildikó képviselte, aki arról a sajátos helyzetről számolt be, ami a Szerbiára kiterjedő háború okozta kivándorlás következménye lett. Kosztolányi és Csáth Géza városát - Lovas Ildikó elmondásából úgy tűnt - mára a sivár hétköznapok elleni rezignált küzdelem jellemzi, ami nem csak a folyóirat, de a kulturális élet fenntartásáért is folyik.

Kérdez-felel

Nem félsz a címtől?

Németh Gábor Zsidó vagy? című regénye, a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Kalligram Könyvkiadó gondozásában jelenik meg. A mű méltatását a hivatalos kritikának meghagyva, csak annyit mondhatok róla: mérföldkő. Nem hagyott - és még jó ideig nem is fog hagyni - nyugodni az élmény. A róla való beszélgetés elkerülhetetlen.
A szerző április 23-án, 16-17 óra között, a P2 standnál dedikálja kötetét.

Helyszíni szemle

Az én "lengyel-könyvem"

A Lengyel Intézetet képviselő Éles Márta kedves szavakkal nyitja meg a felolvasást, majd tovább is adja a szót a felkért kortárs szerzőknek (a felolvasás sorrendjében: Háy János, Pályi András, Závada Pál, Lackfi János, Kukorelly Endre), akik azzal köszöntik az évfordulót, hogy részleteket olvasnak egy-egy számukra fontos lengyel könyvből.

Aktuál

Átadták az idei Gundel Művészeti Díjakat

Május 3-án adták át az idei Gundel Művészeti Díjakat.

Bibliográfia

Tóth Krisztina válogatott bibliográfia

Kötetei:
Őszi kabátlobogás (1989)
A beszélgetés fonala (1995)
Az árnyékember (1997)
Porhó (2001)
A londoni mackók (2003)

Helyszíni szemle

Összességében

A Szextett kritikai rendezvénysorozat, mely a József Attila Kör és a Műcsarnok közös szervezésében zajlott 2001-től 2004-ig, egy időre elbúcsúzott közönségétől. Nagy Gabriella, a rendezvény szervezője elmondta, úgy érzik, hogy mint mindennek, ennek a sorozatnak is szüksége van a megújulásra. Remélik, hogy később talán újraindíthatják, de mindenképpen változtatni akarnak rajta némely tekintetben: hogy ez a némely tekintetben mit takar, arra nem tért ki.

A litera hangja

Megint könyvhét

Nem túl nehéz belátni azt, milyen rosszat tesz egy kultúrának, ha csak sztárszerzői vannak, s nincs jól látható, artikulált, színvonalas másodvonala, ugrásra kész, fésületlen új hulláma, s minőségi recepciója, szakirodalma - nem beszélve arról, hogy "eladható" író a legritkább esetben szokott az égből pottyanni, a semmiből születni: azt meg kell csinálni, fel kell építeni, ehhez pedig veszteséges kötetek során, s marketingre fordítható tőkével rendelkező kiadói műhelyeken át vezet az út.

Visszaszámolás

Kertész Imre tizenegy hónappal azután, hogy a Svéd Királyi Akadémia neki ítélte az irodalmi Nobel-díjat, újabb regényt írt, a Felszámolást, melynek közönségbemutatója szeptember tizedikén este hét órától lesz a Radnóti Színházban. A regényt a korábban trilógiaként emlegetett regények negyedik részeként aposztrofálják a kötet előzetesei. A Felszámolás délelőtti sajtóbemutatóján a litera is jelen lesz. Az alábbi írás a Nobel-díj sajtóvisszhangjának szubjektív szempontrendszer alapján elvégzett feldolgozása.

Helyszíni szemle

Őszi szonáta, nett koszorú

A születésnapi nyilvánosság mindig egyszerre zavarba ejtő és megható, főleg, ha az embernek legelőször egy látszólag tortát rejtő csomagot kell kibontania, amelyről kiderül, hogy hortenziák koszorújába ágyazott angyalstukkó. Az Írók boltja ajándékának átadásakor az ünnepelt már Karádi Éva, Balla Zsófia és Selyem Zsuzsa hölgykoszorújában foglalt helyet, melyet Ágoston Zoltán és Kovács András Ferenc egészített ki a nemek arányát helyreállítandó.

Helyszíni szemle

E Parti megér egy Svejkes estet, avagy sertéspörkölt csészéből

A Kalligram Parti Nagy Lajos – számának bemutatója, az ötven éves író köszöntése a Szlovák Intézetben, 2003. 10. 09.-én csütörtök este hattól zajlott, ahol előbb nyelvhús majd sertéspörkölt volt az ünnepi menü.

Külszíni szemle

A Café Budapest és a kortárs magyar irodalom csehországi hódítóhadjáratai

Idén ősszel került első ízben megrendezésre a Café Budapest rendezvénysorozat Csehországban. Az elnevezés hallatán sok Csehországban élő, irodalom iránt érdeklődő felkapta a fejét: virtuális irodalmi kávéház Prágában és Olmützben? Pénzes Tímea Kiss Szemán Róbertet, a Prágai Magyar Kulturális Központ igazgatóját faggatta a programról és még sok egyébről. Prágából legközelebb januárban jelentkezünk, akkor a Sátántangó cseh fordítójával, Simona Kolmanovával készült beszélgetést tesszük közzé.

Külszíni szemle

Magyarok cseh földön

A kortárs magyar irodalom csehországi fogadtatásáról közlünk most kis összefoglalót. Ez alkalommal elsőként, de a továbbiakban beszámolunk majd friss magyar irodalmi művek cseh megjelenéseiről is. Ezen íráshoz tartozik négy kortárs magyar szerző, Krasznahorkai László, Nádas Péter, Kertész Imre és távolabbról, a már nem élő kortársak közül Márai Sándor cseh megjelenéseiről szóló recenziók gyűjteménye is.

Helyszíni szemle

Provence-i nyár, budapesti tavasz

Kiüresedett hagyományok versus szent gyönyör. Pályi ars poeticája. A felolvasás alatt határozottan az az érzésem, hogy Pilinszkyt hallgatom, borzongató élmény. Vajda rögtön a novellára kérdez, így megtudjuk, hogy Witold Gombrowicz Naplójának fordítása közben kezdte írni a szöveget eredetileg játékból, magának, magyar szereplőkkel, magyar helyszíneken. Később helyezte át francia környezetbe, mert így autentikusabbnak találta a szöveget.

Külszíni szemle

[Magyarok cseh földön]

A kortárs magyar irodalom csehországi fogadtatásáról közlünk most kis összefoglalót. Ez alkalommal elsőként, de a továbbiakban beszámolunk majd friss magyar irodalmi művek cseh megjelenéseiről is. Ezen íráshoz tartozik négy kortárs magyar szerző, Krasznahorkai László, Nádas Péter, Kertész Imre és távolabbról, a már nem élő kortársak közül Márai Sándor cseh megjelenéseiről szóló recenziók gyűjteménye is.

Helyszíni szemle

Szénatomok, ha muzsikálnak

Szextett helyett ismét eggyel kevesebben ültek össze a beszélgetők e péntek estén: Bedecs László, Budai Katalin, Pályi András, Prágai Tamás és Selyem Zsuzsa voltak jelen, Rácz I. Péter most hiányzott, így valakinek át kellett vennie a Kertész regényéről szóló beszélgetésben rá hárult debattőr szerepét.

Helyszíni szemle

Palládium-díjak 2005-ben

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Dísztermében adták át idén a Palládium-díjakat 2005. február 25-én, pénteken délután. A 2001 nyarán létrejött Palládium Alapítvány kuratóriuma a díjanként nettó egymillió forinttal járó elismerést minden februárban az előző év irodalmának, társadalomtudományának, képzőművészetének öt kimagasló teljesítményének ítéli oda.

Hírek

Beszélgetés Németh Gábor: Zsidó vagy? c. könyvéről

Ma délután a Kongresszusi Központ Brahms termében Németh Gábor: Zsidó vagy? c. új könyvéről beszélgetett a szerzővel Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó szerkesztője és Garaczi László.

drót

Születésnapi Irodalmi Szalon

16.30-tól kezdődött a Könyvfesztivál hagyományos záró eseménye, a Születésnapi Irodalmi Szalon, amely hagyományosan költőket, írókat, kritikusokat köszönt fel születésnapjuk alkalmából. A házigazda Tarján Tamás, és akiket köszönt: Faludy György, Szíj Rezső, Nemeskürthy István, Vitányi Iván, Beney Zsuzsa, Bertók László, Ferdinandy György, Tőzsér Árpád, Nyerges András, Tolnai Ottó, Alexa Károly, Ferenczes István és Pardi Anna.

drót

Grendel Lajos legújabb könyvének bemutatója

"Könyvecskét kellene írni New Hontról - mondta most, az alkalmassági mustra végén. New Hontról? - kérdeztem. - Miért éppen New Hontról? Azért New Hontról - magyarázta meg türelmesen az igazgató úr -, mert New Hontról még soha senki egy sort sem írt. Róluk valahogy mindenki megfeledkezik." (Részlet Grendel Lajos Nálunk, New Hontban című regényből)

Krúdy összegyűjtött művei a Kalligramnál

A Kalligram Kiadó most elindított sorozatával klasszikusunk eddigi legteljesebb életműsorozatát kínálja az olvasóknak. Az 50 kötetre tervezett sorozatról Kelecsényi László, egyik szerkesztője beszélgetett Mészáros Sándorral ma délután 16 órakor a Brahms teremben.

drót

Holnap indul a Könyvfesztivál

2005. április 20-án lezajlott a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál beharangozó sajtótájékoztatója, melyen a fesztivál könyvújdonságait is bemutatták a sajtó képviselőinek.

drót

Orosz díszvendégség a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

2005. április 21-től 24-ig rendezik meg idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Kongresszusi Központban. A Budapest nagydíj átadására szokás szerint a fesztivál első napján, 21-én csütörtökön kerül sor, a díjat Budapest főpolgármesterétől a díszvendég Paulo Coelho veheti át 17.30-tól a Bartók teremben.

drót

Díszvendégek a Könyvfesztiválon

2005. április 21-én indul a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, mely a szokott helyszínen, a Kongresszusi Központban várja látogatóit 24-ig. A programok az idén is a Kongresszusi Központ valamennyi termében zajlanak délelőtt tíztől este hatig. Az idén a fesztivál díszvendége a hazánkban is nagy olvasótáborral rendelkező brazil író, Paulo Coelho lesz, a vendég ország pedig Oroszország, ahol az idén egy kulturális évadot is rendeznek a magyar kultúra szélesebb körű megismertetésére, s hazánkban is megrendezik az orosz kulturális heteket.

Litera a Könyvhéten, Könyvhét a literán

Esős nappal indult, szerencsésebben folytatódott ma a 78. Ünnepi Könyvhét: állnak a standok, a színpadok, jönnek a vásárlók és érdeklődők, a nézelődők és eltévedtek – mi is ott leszünk, ott vagyunk: akinek van ideje, jöjjön ki, aki nem tud kijönni, kövesse az eseményeket nálunk és a könyvesblogon.

Könyvheti előzetes

2007. május 31. és június 4. között a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 78. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhét központi rendezvényét és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapokat Budapesten a Vörösmarty téren és a Váci utcában. A mintegy 250 kiadó 140 standra tervezett kínálatából válogattunk másodjára ízelítőül.

78. Ünnepi Könyvhét és 6. Gyermekkönyvnapok

2007. május 31. és június 4. között a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 78. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhét központi rendezvényét és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapokat Budapesten a Vörösmarty téren és a Váci utcában. Bár a hivatalos sajtótájékoztatót május 29-én, kedden tartják, a mintegy 250 kiadó 140 standra tervezett kínálatából már most ízelítőt adhatunk.

Fordító, kontra kiadó meccs

Ha valaha lettek volna illúzióim kiadó, és műfordító országos barátságáról (nem voltak), akkor a Hogyan szerződjünk? című kerekasztal-beszélgetés egy csapásra eloszlatta volna az optimizmusomat. A Magyar Műfordítók Egyesülete, és néhány kiadó, mintaszerződést készíttetett Tóth Péter Benjámin szerzői jogásszal (ARTISJUS) és tulajdonképpen ennek a remek, nyilván szerzői nyomásra született akciónak az egyes pontjain vitatkozott.

Utaztató regény a 21. századból

A szerző beszélt személyes és irodalmi élményeiről, a regény keletkezéstörténetéről, Japánban tett tartózkodásáról, a megfigyelt kulturális különbségekről és az erre adott reakciók kettősségéről: a „tatamizálódásról” illetve az utálatról.

Díjak

Szombaton adják át a Déry-díjakat

Idén hat alkotó részesül a Déry-díjban, melyet a magyar irodalom művelésében vagy népszerűsítésében kimagasló eredményeket elérő íróknak, költőknek, műfordítóknak ítél oda a kuratórium. Kiss Judit Ágnes, Ferdinandy György, Géher István, Keresztesi József és Viola József, valamint Renáta Deáková műfordító viheti haza az elismerést.

A Fókusz Könyváruház szépirodalmi sikerlistája

1. Vitray Tamás: Kiképzés (Magvető)
2. Todd Strasser: A hullám (Athenaeum)
3. Pier Paolo Pasolini: Amado Mio (Kalligram)

Nektár Tokaj szőlővesszein

Az „Irodalmi értékrendek, pályakezdés, érvényesülés” témakörben 2 008. augusztus 13-15-ig rendezett tanácskozáson a Tokaji Ferenc Gimnáziumban (Tokaj, Bajcsy-Zsilinszky út 18-20.) az irodalomnak és a bornak is lesz szerepe jócskán.

Verseskötetek a 79. Ünnepi Könyvhéten

Acsai Rolandtól Weidner Balázsig terjed a lista, melyen 52 verseskötetet gyűjtöttek egybe a kiadók által beküldött könyvlistákról a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésénél. Bereményi Géza dalszövegei, Bodor Béla verseskötete, Jász Attila vagy Szilágyi Ákos új könyve éppúgy szerepel a listán, mint Babits Mihály, Füst Milán vagy Somlyó Zoltán kötetei.

Kieli nyílások

Szilágyi-Nagy Ildikó képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján Németországban, a Kiel melletti Salzauban 2008. május 29 és június 1 között. Első prózakötete Valami jó testnyílás címmel tavaly jelent meg a JAK-füzetek sorozatban a L'Harmattan kiadó gondozásában.

Távolban JAK sziluettje

Négy alkalommal tartanak irodalmi esteket a József Attila Kör fiatalabb és idősebb tagjai a helyi folyóiratokkal közös szervezésben a hónap elején. Komárom, Besztercebánya, Kolozsvár és Marosvásárhely egyaránt szerepel az úticélok között, a Hitel folyóirat pedig Kolozsváron szervez estet.

Az Asztalizene a nyertes

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat a kiemelkedő irodalmi teljesítmények elismerésére. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi művéért. Idén a zsűri Térey János drámáját választotta, így ő lesz, aki a társdíjra más művészeti ágból alkotót jelölhet.

Nyolcan a döntés előtt

Közeledik az idén első alkalommal, de a hagyományteremtés szándékával meghirdetett Rotary Irodalmi Díj átadása. A mai napon a kuratórium nyilvánosságra hozta az értékelt művek TOP 8 listáját. Ide olyan alkotások kerültek, amelyek egy, vagy több zsűritagnál maximális pontszámot értek el. A lista külön érdekessége a verses műfaj markáns jelenléte, ami azt bizonyítja, hogy az ítészek az elmúlt év irodalmi termésében a verses kötetek minőségét jobbnak találták, mint a prózai művekét.

Ki dotálhat egy másik művészt?

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét fontos alkotókra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. A díjazott mindig maga választhat jelöltet az AEGON Művészeti Társdíjra.
A litera a tavalyi évhez hasonlóan idén is játékra hívja olvasóit: tippeljük meg közösen, ki lesz az április 11-ei boldog díjazott!

Megújuló Palócföld, célzott társadalmi érzékenység

Március 1-ével a Nógrád Megyei Közgyűlés a Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat főszerkesztői posztjára Mizser Attila írót, költőt, szerkesztőt nevezte ki. Mizser Attila 1975-ben született Losoncon, a József Attila Kör tagja, Szlovákiában él. A Palócföld főszerkesztőjeként tervei között szerepel a lap fokozatos formai, szerkezeti és tartalmi megújítása.

Női testek, nárciszokkal kenyércédulázva

Két verseskötet és a 33 női szerző 56 írását tartalmazó Szomjas oázis antológia a dobogósa a Magyar Narancsban a múlt héten indított szavazási sorozatnak, melynek részleteiről a litera magazin rovatában Bán Zoltán Andrással olvashattak nemrégiben interjút.

A Fókusz Könyváruház ismeretterjesztő sikerlistája

1. Kati Marton: Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot (Corvina)
2. Dr. Csernus Imre: A nő (Jaffa)
3. Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2008. szeptemberben induló képzések (Educatio Kht.)

Irodalom, film és tapasztalat

A Pozsonyi Magyar Intézetben (811 06 Bratislava, Palisády 54.) hosszabb szünet után Krasztev Péter igazgatósága alatt újították fel az irodalom és... sorozatot, melyben a meghívott vendéggel az irodalom mellett az általa választott kedvenc témáról beszélgetnek: februárbana  sorozat vendége Kántor Péter költő, később Báthori Csaba és Balla Zsófia lesznek.

A Fókusz Könyváruház összesített ismeretterjesztő sikerlistája

1. Kati Marton: Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot (Corvina)
2. Dr. Csernus Imre: A nő (Jaffa)
3. Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2008. szeptemberben induló képzések (Educatio Kht.)

A Fókusz Könyváruház ismeretterjesztő sikerlistája

1. Dr. Csernus Imre: A nő (Jaffa)
2. Kati Marton: Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot (Corvina)
3. Alexander von Schönburg: Pénz nélkül gazdagon avagy a stílusos elszegényedés művészete (Holistic)

A Fókusz Könyváruház szépirodalmi sikerlistája

1. Joanne Harris: Csokoládécipő (Ulpius-ház)
2. Hugh Laurie: A balek (Kelly)
3. Paulo Coelho: Az alkimista (Athenaeum)

A Fókusz Könyváruház ismeretterjesztő sikerlistája

1. Kati Marton: Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot (Corvina)
2. Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2008. szeptemberben induló képzések (Educatio Kht.)
3. Müller Péter: Örömkönyv (Alexandra)

A Fókusz Könyváruház szépirodalmi sikerlistája

1. Hugh Laurie: A balek (Kelly)
2. Vámos Miklós: Utazások Erotikában (Ab Ovo)
3. Paulo Coelho: Az alkimista (Athenaeum)

A Fókusz Könyváruház szépirodalmi sikerlistája

1. Varró Dániel: Szívdesszert (Magvető)
2. Hugh Laurie: A balek (Kelly)
3. Méhes György: Emmi (Ulpius-ház)
További találatok