hirdetés

Keresési eredmény a(z) „korunk” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Ott jártunk

Egy álmatlan gyermekkor történetei

Az Álmatlan könyvről és Szilágyi Júlia gyermekkoráról Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese és Balázs Imre József, a kötet szerkesztője beszélgetett a szerzővel a Nyitott Műhelyben. - A helyszínen Urbán Anikó jegyzetelt

LAPSZEMLE

Lapot kérek - 2012. november

Ezúttal az ún. történelmi tematika kerül a szélvédő alá; a Rubicon dupla száma (9-10), a Korunk novembere, az Egyenlítő idei 10. kiadványa és hogy az irodalom sem maradjon szárazon, a Forrás 11. trackje fölött térünk nyugovóra és napirendre. Jánossy Lajos novemberi lapszemléje.

KORUNK, 2011, SZEPTEMBER

Krusovszky Dénes: A csontkápolna

A Korunk aktuális számában megjelent írások olyan témákat érintenek, mint a terrorizmus, a rendfenntartás, a szervezett bűnözés, az etnikai szorongás kérdése, és a problémák minél pontosabb megértéséhez kívánnak hozzájárulni. A szeptemberi számot Krusovszky Dénes versével ajánljuk.

Korunk, 2011. július

Szálinger Balázs: Bibó

Közeledik Bibó István születésének centenáriuma. A Korunk júliusi lapszáma áttekinti az életmű néhány tematikus csomópontját, kiemelten figyelve arra, hogy a bibói problémakezelésnek, illetve az általa megtestesített értelmiségi szerepmodellnek milyen esélyei vannak a kortárs tudományos és társadalmi-politikai kontextusban. - A tanulmányok mellett közölt szépirodalmi művek közül most Szálinger Balázs versét ajánljuk.

Hír

A Kikötő Online novellapályázatának eredményhirdetése

2011. június 10-én délután a Ráday Könyvesházban került sor a Kikötő Online Külváros című novellapályázatának eredményhirdetésére. Az eredményhirdetés előtt Kása Tímea mutatta be Ördögh Ottó könyvhétre megjelent Cuccokcímű kötetét.

Korunk, 2011. június

Németh Zoltán: Idegen nyelv

"Kabátujjnál fogva próbálsz megemelni, / és én engedelmesen követlek, de te / nem a kijárat felé húzol, hanem a női vécébe, / ahová nekem tilos a belépés, / és most mégis itt vagyok" - A Korunk folyóirat júniusi számát Németh Zoltán versével ajánljuk.

OTT JÁRTUNK

Halkan süvít a szerelem - Nádas Péter Kolozsváron

"Mindent lehet látni és nem lehet látni mégse semmit, vagy mindig arra gyanakszol, hogy azt látod, amire felkészítettek, nem te látsz hát, hanem a hagyomány, a nevelés és a neveltetés." - Nádas Péter Kolozsvárott vendégeskedett. Demény Péter helyszíni szemléje.

KORUNK 2011/JANUÁR

Vörös István: Az utolsó papír

Van-e analógia az álmok és az irodalmi művek értelmezése között? Melyek azok a helyzetek az emberek, közösségek életében, amikor fontossá válik az álmokról való beszéd és gondolkodás? - Vörös István versével ajánljuk a Korunk januári számát.

Korunk 2010/november

Nemes Z. Márió: Mérők

A Korunk folyóirat novemberi Net-nemzedékek című számából Nemes Z. Márió versét ajánljuk.

Korunk 2009. július

Szeszek, szerek

A Korunk júliusi lapszámában a saját testünkről olvashatunk: vannak-e drogokhoz való jogaink? Mi mindentől függünk, és milyen metaforákban beszélünk függőségeinkről? Hol kezdődnek a lélek betegségei? Nálunk is olvashatják Cseke Zsuzsa Anikó interjúját Buda Béla addiktológus szakorvossal, valamint Vida Gergely verseit.

Korunk 2009/4.

Reklámfogások

A Korunk áprilisi számából Réz András írását, Kósa Boróka kritikáját (Hasítás rockantológia) és Miroslav Kirin horvát költő verseit ajánljuk.

Korunk 2009 - február

Változó kor - változó nyelv

A Korunk folyóirat februári lapszámából Géczi János és Gellu Naum, a román szürrealista költészet legjelentősebb alkotójának verseit ajánljuk. Gellu Naum írásait Balázs Imre József fordította, akinek román szürrealizmusról szóló tanulmányát szintén olvashatják nálunk.

Látó-szög

Gyorsfénykép induláskor - Fiatal, kolozsvári írók antológiája

A Korunk fiatal szerzői antológiájának legnagyobb erénye: jelzi, hogy egy másik, szintén csoportosan megszólaló társaság az Előretolt Helyőrségétől eltérő hangot képes felmutatni. - Szabó Róbert Csaba írása a fiatal kolozsvári írók antológiájáról.

hetiend

Hetiend - Kedv, remények, lábtyűk

Miben hasonlítanak az indázó gyökerek és az óév vékony jégrétege, s hogyan kerül a lábtyű a hetiendbe? Misztikus összefonódások egy lassan folydogáló és csendesen búcsúzó hét történetében, végére fagyott programajánlóval.

Korunk folyóirat 2008/december

A divat médiumai

A Korunk folyóirat decemberi lapszáma a divat témája köré szerveződik, ízelítőként ajánljuk Láng Orsolya írását és Tóth Eszter Zsófia tanulmányát a faluról bevándorló, képzetlen fiatal lányok nagyvárosi nőkké válásáról.

Korunk 2008/11

A változó Latin-Amerika

Megjelent a Korunk folyóirat novemberi száma, melynek középpontjában Latin-Amerika és a latin-amerikai irodalom áll. Nálunk részleteket olvashatnak Magyary Ágnes, Miklós Ágnes Kata, Istvánffy András írásaiból.

Szántó Judit: Napló és visszaemlékezés

A Noran Kiadó a költő születésének századik évfordulójára jelenteti meg új kiadásban Szántó Judit Naplóját és visszaemlékezéseit.

Paulo Coelho: A Zahir

A szakmájában elismert, háborús tudósítóként dolgozó nőnek látszólag semmi oka nem volt, hogy kilépjen a nyitott házasságból. Lehet hogy kényszerítették, elrabolták, megölték, vagy egyszerűen megunta kiüresedett kapcsolatát gazdag és befolyásos férjével? Megannyi válaszra váró kérdés. Aztán egy napon feltűnik egy különös fiatalember, Mikhail, aki ígéretet tesz a szerzőnek, hogy elvezeti feleségéhez.

Hans Christian Andersen: Mesék és történetek felnőtteknek

Ez az összeállítás a kevésbé ismert, groteszk és ízig-vérig modern Andersent szeretné bemutatni a magyar olvasóknak, aki inkább felnőtteknek szóló meséiben szinte észrevétlenül keverte a hétköznapi élet jelenségeit fantáziája színpompás képeivel, és aki egyaránt lelkesedett a gőzvasút, a modern technika, egy Liszt-koncert, vagy Budapest szépségei iránt.

Publikációk

„Műveimről” nem szolgálhatok pontos bibliográfiával, mert a tiszteletpéldányok (ha egyáltalán megérkeznek) folyton elkallódnak.
„Termelési kapacitásom” egyébként valahol a harmadik világ szintjén áll, a legtermékenyebb évemben, 2003-ban is csak 10 versem jelent meg...

Roman Ludva: Szív-fal

Az író, Patrik Honzl átlagos érdeklődéssel szemléli a világhírű festő, Josef Hala munkásságát, ám, amikor a kezébe kerül egy Halával készült beszélgetés, valóságos művészettörténeti nyomozásba kezd. Hala festményeinek tematikája és képkidolgozása első pillantásra megfogalmazhatatlanul más, mint a hagyományos alkotásoké. Erre a titokzatos másságra egy régi toszkán legenda adhat magyarázatot.

Tavaszi böngésző

A Naphegy Kiadó Rotraut Susanne Berner Képes Böngésző című négyrészes sorozatának  második és harmadik kötetével jelentkezik az idei Könyvfesztiválra. A képeskönyv végtelen számú mese lehetőségét rejti magában. A képek mindegyikén egy-egy új helyszín tárul a szemünk elé a társasháztól a falusi környezeten át a kisváros főteréig s tovább.

John Haynes-James Knowlson: Beckett képei

Szerző: Haynes, John – Knowlson, James / angol
Cím: Beckett képei (Images of Beckett)
Fordította: Dedinszky Zsófia
Oldal kb.: 176
Formátum: 245x186
Kötés: kötve, védőborítóval
Bolti ár: 3400 Ft
ISBN 963 07 7979 X
Megjelenés: 2006. március

Geoffrey Miller: A szellem és a szerelem - A szexuális kiválasztódás szerepe az emberi agy evolúciójában

Szerző: Miller, Geoffrey
Cím: A párválasztó agy
Alcím: A párkapcsolat szerepe az emberi agy evolúciójában
Fordította: Vassy Zoltán
Sorozat: Test és lélek
Terjedelem: kb. 350 oldal
Méret: B/5
Ár: 3300 Ft
ISBN 963 9548 85 5

Németh István: Az élet csalfa tükrei

Izgalmas s egyben szórakoztató kultúrtörténeti kalandozásra invitáljuk az olvasót. Rembrandt, Frans Hals, Vermeer és az ő sok-sok kortársuknak, a 17. századi holland életképfestőknek egyes műveit fogjuk vallatóra. Az első pillantásra talán hétköznapinak tűnő jelenetek sokkal több titkot‚ illetve érdekességet rejtenek magukban, mint azt a felszínes szemlélő gondolná.

Ötvenéves az Irodalmi Szemle

Bővített terjedelemben jelent meg az Irodalmi Szemle szeptemberi száma. Ötven év megélt történelmére emlékezik a lap. A szépirodalmat Gál Sándor, Öllős Edit, Kopasz Katalin, Gyüre Lajos és Polgár Anikó versei, Duba Gyula regényrészlete és Szalay Zoltán novellája képviseli. Köszönti a lap a 80 éves Jakab István nyelvészt, s Hazatérő irodalom címmel közli Pomogáts Béla írását az amerikai magyarokról. Három tanulmányt is olvashatunk a folyóiratban Alabán Ferenc, Németh Zoltán, Csehy Zoltán tollából.

LátóSzínház

Megjelent a Látó immár hagyományosnak mondható augusztus-szeptemberi, színházzal foglalkozó tematikus száma színdarabokkal, interjúkkal, beszélgetésekkel, fesztivál-beszámolókkal. Bogdán zsolt színészt Boros Kinga faggatta, Ion Luca Caraigale darabját Seprődi Kis Attila fordította.

Isten hidege

Az Alföld új számában folytatódik Térey Jeremiás, avagy Isten hidege című drámája. Verseket közöl Keszthelyi Rezső, Tatár Sándor, Kántor Zsolt, Krusovszky Dénes és Tass Marianne, olvashatjuk továbbá Vári Attila és Vajda Mihály írásait, recenziókat Ladik Katalin, Nádasdy Ádám könyvéről. Parti Nagy Lajos írását, Győrffy Miklós tanulmányát és Krusovzsky Dénes verseit nálunk is olvashatják.

Művek, Világok

A folyóirat augusztusi száma a kultúrák közti kommunikációról, műfordításokról szól. Lackfi János Vahé Godelt, Tárnok Attila V.S. Naipault mutatja be, Asztalos Lajos a galego költészettel foglalkozik. Olvashatunk verseket Caius Licinius Calvustól (Kovács András Ferenc fordításában) és tanulmányt a román irodalom magyar recepciójáról (Farkas Jenő). Lackfi János, Tárnoki Attila tanulmányát és Mikó Imola kritikáját (Sálimár bohóc) nálunk is olvashatják.

Mátyás 550 – Reneszánsz

A Korunk folyóirat júliusi száma Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulóját ünnepli, a folyóirat írásainak középpontjában a reneszánsz kor áll. Csehy Zoltán fordításában a humanista költők, Celio Calcagnini és Janus Pannonius verseit olvashatjuk, és tanulmányok, írások sokasága foglalkozik a korszakkal.

Nőhet-e szárnyunk?

"A Szegő János ehavi kritikája Grecsó Krisztiánról szól, Parti Nagy Lajos meg a Szépművészeti Múzeum új fotókiállításáról beszél vagy ír, de persze szerinte inkább beszéljenek a képek, szerintem az se baj, ha ő beszél. Elég sok szép fotó is van a lapban. Szóval csak ajánlani tudom. " - írja Szelenczy Árpád becsüs a Beszélő júniusi számáról.

Kálmán C. György: Szóvátétel

Kálmán C. György Szóvátétel-e világunk humoros rajza, számos rövid írás korunk emberének együgyűségéről, szellemi és erkölcsi torzulásairól.

Borges könyvtáráról

A Kalligram májusi számának központjában Jorge Luis Borges áll. Borges verseit és esszéjét (A történelem szemérmessége) olvashatjuk Imreh András fordításában, az argentin szerzőről tanulmányt is közöl a lapszám Bartók Imre és Wirágh András tollából.Tőzsér Árpád verseit, Borges A történelem szemérmessége című esszéjét és Wirágh András Hagyományrombolás – hagyományteremtés című Borges-tanulmányát mi is közöljük.

Történetek az irodalomról

Megjelent a Korunk májusi száma. A foyóirat tartalmából Bódis Kriszta: Kilencedik part (vers); Kerekasztal-beszélgetés A magyar irodalom történetei című háromkötetes irodalomtörténeti kézikönyvről, John Neubauer, Kántor Lajos, Vincze Hanna Orsolya, Szilágyi Márton, T. Szabó Levente, Ioana Bot tanulmányai, Demény Péter, Berki Tímea, Vallasek Júlia könyv- és folyóiratismertetései, Németh Júlia írása a közelmúltban elhunyt Gergely István képzőművészeti munkáiról, amelyek a folyóiratszámot illusztrálják. A lapszám vendégszerkesztője: T. Szabó Levente.

A mi utcánk

Megjelent a Puskin utca negyedik száma, melyből olvashatnak nálunk is részleteket, így Varga Mátyás versét, Tolvaj Zoltán tanulmányát Marno János költészetéről, valamint Krusovszky Dénes és Urfi Péter Kukorelly Endrével készített beszélgetését. Olvashatunk továbbá Dragomán Györggyel készített interjút, Garaczi László regényrészletét, Marno János versét, valamint kritikákat és esszéket Lanczkor Gábor, Dunajcsik Mátyás, Balogh Endre tollából. A szokásos Egy vers rovatban Lanczkor Gábor írását elemzi Tábor Ádám.

Marcus Fabius Quintilianus: Szónoklattan

Quintilianus Szónoklattana nemcsak a retorika kézikönyve, hanem minden szellemtudományé is. A legigényesebb és a legrészletesebb antik retorika, amely magában foglalja a grammatikát, a legteljesebb antik stíluselméletet, sőt az irodalomkritikát is.

Fogadalom és emigráció

A Csillagszálló a Fogadalom című számával köszöntötte az új évet. A szám szerzői körbejárják a fogadalom témakörét, a magunknak tett apró-cseprő ígéretektől a szerzetesi fogadalmakig. Az Emigráció című számával utazni hívja az olvasókat. Átmenetileg vagy örökre. A lapszámokból  Jászberényi Sándor, Dunajcsik Mátyás és Karafiáth Orsolya írásait nálunk is olvashatják.

Szomjas oázis

Szomjas oázis
Antológia a női testről
Jaffa Kiadó, 2007.
Szerkesztette: Forgács Zsuzsa Bruria
588 oldal, 3.490 Ft
ISBN 978-963-9604-42-1

Bárdi László: Kelet népe vagyunk

Bárdi László
Kelet népe vagyunk
Helikon Kiadó, 2007.
Illusztráció színes és fekete/fehér fotó.
184 oldal, 3.490 Ft
ISBN: 9632270932

Ira Cohen: Bőségszaru

Ira Cohen
Bőségszaru / Cornucopion
(válogatott versek)
I.A.T. és az Új Mandátum kiadó 2007. könyvhét
Összeállította, fordította: Gyukics Gábor
Tanulmány: Antal István Juszuf
Kartonált, A5
116oldal, 1.980 Ft.
ISBN: 9639609648

Szilágyi Ákos: Halálbarokk

Szilágyi Ákos
Halálbarokk
A semmi polgárosítása
(irodalmi tanulmánykötet)
Palatinus Kiadó, 2007.
keménytáblás,  160 x 225 mm
586 oldal, 3.400 Ft
ISBN: 978 963 9651 05 0

Gary Shteyngart: Orosz rulett kezdőknek

Gary Shteyngart
Orosz rulett kezdőknek
Konkrét Könyvek, 2007.
Fordította: Varró Zsuzsa
puhafedeles
135 x 205 mm
528 oldal, 2.999 Ft
ISBN: 978-963-7424-21-2

Hans Belting: A művészettörténet vége

Hans Belting
A művészettörténet vége
Atlantisz Könyvkiadó, 2007.
Fordította: Teller Katalin
344 old., 3.595 Ft
ISBN 963 91 65 85 9

Vida Gergely: Rokokó karaoke

Vida Gergely
Rokokó karaoke
Kalligram, 2006.
Kötve, 109 x 185 mm
80 old., 1400 Ft / 150 Sk

Pernille Rygg: Örökké aktuális, ha ha ha

Pernille Rygg írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg. A korábban közölt írásokat a kapcsolódó anyagok között olvashatják.

Heller Ágnes: Trauma

Heller Ágnes
Trauma
Múlt és Jövő Kiadó, 2006.
140 old., 1.500 Ft
ISBN 963 9512 25 7

Hannes Böhringer: Szinte semmi

A fordítás alapjául Hannes Böhringernek 1993 őszén, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tartott előadássorozata, valamint kézirata szolgált.

Ünnepmentesség és engedetlenség

Nikolaj Frobenius írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg.

Földényi F. László: Berlin sűrűjében

A neves esszéíró a mai Németországban uralkodó szellemi és kulturális viszonyokról (irodalomról, képzőművészetről, filmről) nyújt átfogó képet...

Menedékház

"Egy ember számára is lehet sok különböző igazság."
Kötetünk Sárközi Mártának, Molnár Ferenc és Vészi Margit lányának, Sárközi György feleségének, a magyar irodalom egykori önzetlen mecénásának kíván emléket állítani.

Laudáció a Pletykaanyuról

Hálás feladat olyan könyvről beszélni, mely méltán lett híres és sikeres a megjelenése óta eltelt egy évben, és örömteli feladat olyan szerzőt méltatni, aki az olvasók legkülönbözőbb köreiben lett ismert és népszerű, és akit a szigorú kurátornak nemcsak szakmabeliként van szerencséje személyesen is ismerhetni, hanem - most már, az eredmény ismeretében elmondhatja -, akinek ez a szerző két féléven keresztül hallgatója is volt a szegedi egyetemen, és egy tanárnak mindig szívmelengető arra gondolni, hogy milyen szerencsés volt, amikor, bárha csak egy rövid ideig is, de talán ő is inspirálhatta híressé vált tehetséges tanítványát.

Richard Wurmbrand: Mélységekben járatta őket

Richard Wurmbrand (1909–2001) élete elválaszthatatlanul összefonódik a romániai kommunizmus történetével. Tizennégy év nehéz börtön után, 1964-ben elhagyja az országot. Könyvei milliós példányszámban kelnek el szerte a világon. Van, aki korunk nagy misztikusának tartja (miként Takács Zsuzsa, a Beszédek a magánzárkában című válogatás hatására), van, aki könyveit a szóbeli hagyomány invenciózus írói termékeként olvassa, és van, aki a történész szemével fordul műveihez. Legújabb, magyar nyelvű könyve szellemesen nyitva hagyja a kérdést ismét: vajon regénnyel van-e dolgunk, vagy a romániai börtönélet krónikájával.

Keresztury Tibor: Bejárat a semmibe

"Egy hang nagyon el van kapva. Szemérem és kitárulkozás, személyesség és – mi is a másik? Van nyelv és személyiség, és van nézőpont. És kemény, kíméletlen humor – hulljon a férgese, ha mi magunk vagyunk is az! Vereség és méltóság, brutalitás és törékenység, buldózer és nádszál: Keresztury." – írta a szerzőről egy korábbi kötete kapcsán Esterházy Péter. Keresztury Tibor az Élet és Irodalom Villanófény rovatában megjelent rövidprózai írásaiból állította össze új könyvét.

Fehér M. István: József Attila esztétikai írásai és a hermeneutikai művészetfelfogás

 Irodalom és esztétika, irodalom és filozófia az európai kultúrában hosszú idő óta sokoldalú kapcsolatban áll egymással, s különösen érvényes ez a XX. században, amikor a hagyományos műfajok határai elmosódnak, felbomlanak, számos ponton átrendeződnek. Éspedig nem pusztán az irodalmi műfajok közötti határok, de az irodalom és filozófia közti határok is. Korunk hermeneutikai fordulata felől szemlélve mindezen műfajok vagy diszciplinák - irodalom, filozófia - bizonyos fajta szövegek, s ennélfogva irodalom és filozófia viszonyának kérdése azzá lesz, amit jelen munka alcíme jelez: irodalmi és filozófiai (tudományos) szöveg viszonyának kérdésévé.

Vágvölgyi B. András: Tokyo Underground

"Bőven megváltozott tehát a világ és Japán viszonya - Vágvölgyi ennek figyelembevételével bővítette, írta újra könyvét. Manga, anime, poplektűr és irodalom, nyugdíjas terroristák és szamurájhagyomány, gáztámadás, hasfelmetszés, vírusmarketing, cybersushi, bordélynegyedi kultúra, shinto boszorkányok, és a Zen a plasztikkütyü-gyártás művészetében - Vágvölgyi mindent megírt az underground Japánról, amit ma tudni lehet róla."

Vágvölgyi B. András: Tarantino mozija

“Ha választhatnék életet, akkor én a Jackie Chanét választanám” - mondotta egyszer a kaliforniai Young Master. Jackie Chan élete hősleg romantikus és pikareszk, kisgyerekként szülei operaiskolába adták (eladták), ahol elsősorban persze nem énekelni tanult, ahhoz nincs tehetsége, viszont harcművészetet, a kung fu wing tsunnak nevezett ágát vette magához minden mennyiségben, jelentős drillben. Mondhatnék hasonlót, ha ez nem nélkülözné a távolságtartást, az iróniát, ami pedig egy ilyen vállalkozás esetében nélkülözhetetlen, úgyhogy nem is.

Könyvfesztivál 2005

Goretity József: A kortárs orosz irodalom

A kortárs orosz irodalomról a magyar olvasóközönség – az utóbbi időben örvendetesen megnövekedett számú publikációk ellenére – viszonylag keveset tud. Ennek számos oka van, közülük azonban valószínűleg a legnagyobb még mindig az előítélet.

orosz díszvendégség, Könyvfesztivál 2005

Orosz díszvendégség: Jevgenyij Anatoljevics Popov

1962 óta elbeszélései jelennek meg szibériai, illetve 1971-től moszkvai kiadványokban. Az első jelentősebb publikációja a Novij Mir irodalmi folyóiratban jelent meg (1976) V. Suksin szavai kíséretében. Részt vett a cenzúramentes Metropol almanach szerkesztő bizottságának munkájában. Ezért a tevékenységéért 1979-ben kizárták a Szovjet Írók Szövetségéből, majd 1988-ban újra felvették az írószövetség tagjai közé.

Lapot kérek (2)

Ezúttal sajátos, eleddig ismeretlen szabályok alapján, négy lapból licitálva pókerezünk. Mint mindig, az Irók Boltjában osztják nekünk a lapokat, de - látni fogják! - a lapigénylő nem blöfföl egyáltalán; a Korunk, a Pannonhalmi Szemle, a Lettre és a Vigilia lapjárásából nem nehéz kihoznia a maximumot, besöpörnie a kasszát.

Szilasi szerint

Publikációk

Kivül-belől

"A magyar irodalom kezdetektől napjainkig tartó legújabb története a kortárs írónők műveiről szóló tanulmánnyal végződik, ennek idézném a premisszáját: „A női identitás képviselői nehéz helyzetbe kerülnek: akkor kell középpontba állítaniuk a kérdést, amikor az összefüggő, önmegvalósító identitásfelfogások érvénytelenné váltak.”" Selyem Zsuzsa kritikája a Korunk áprilisi számában jelent meg - a kritikát a Korunk lapszámajánlójában olvashatják, ám itt, a kritika-rovatban külön is közöljük.

A titokzatos sablon regénye

Titok, misztika, gótika, Toszkána, egy fiatal cseh festő és egy bombázó olasz nő, aki ráadásul menő művészettörténész, egy ódon kolostorban őrzött, titokzatos olvasó szerzetest ábrázoló festmény, amelyre állítólag láthatatlan tintával írták fel a tökéletes festmény formuláját. Első látásra nagyjából ennyit nyújt Roman Ludva Szív-fal című regénye. Ez sem utolsó, és kétségtelenül izgalmakat ígér, de mintha egy kicsit sablonos lenne…  - Beke Mártonnak Roman Ludva kötetéről a Cseh Centrumban rendezett Kalligram-kötetbemutatón elhangzott írását olvashatják.

A Santini-kód

Urban úgy olvassa Kafkát, mint aki fogékony volt a titokzatosságra és a horrorra, mint akit érdekeltek a rejtett összefüggések és az emberi kegyetlenség okai, aki inkább a szorongások és a frusztráltságok írója volt, mint a harmónia vagy boldogság kereséséé. Szóval pont olyannak láttatja, amilyen ő, Urban szeretne lenni. - A Kalligram Kiadónak a Cseh Centrumban rendezett könyvbemutatóján elhangzott ismerztetőt közöljük.

könyvesblog

Hát mit műveltetek megin', gyerekek?

Mit ír Moldova György: Magyar Atom című könyvében a magyar fociról (Magvető, 1978), Sebes Gusztávnak miféle örömöket és csalódásokat jelent a honi futball (Örömök és csalódások, Gondolat, 1981)? És mit gondol Végh Antal? Gyógyít6atlan? (Lapkiadó/Ország-Világ, 1986)

szabadpolc

Orális fixáció 2

A szakácskönyv mégis csak könyv, jobb esetben egy érzéki tárgy testtel, szaggal, képekkel, és akkor a beltartalomról most nem is beszélek – nekem egy könyv sohasem lesz ciki, abban a galaxisban nőttem fel, de azért benne vagyok a másikban is. 

Szeptemberi szerintem

…bizonyos vagyok, hogy a történelmi eseményekről szóló, nyilvánvalóan és hangsúlyozottan megkérdőjelezhető (mondjuk: önéletrajzi) szövegek semmi máshoz nem fogható erővel tétetnek fel velünk akár olyan típusú – megválaszolhatatlan – kérdéseket is, amelyeket az ismeretelmélet vagy a történettudomány réges-rég diszkreditált már, és teljes joggal, ám attól még fontosak…

könyvbemutató

Egy újabb kötet Budapest kávéházairól

A Törzskávéházamból zenés kávéházba nem csupán az immár évtizedes múltra visszatekintő budapesti kávéháztörténeti szakirodalom legfrissebb darabja, de számos erénye révén ki is emelkedik közülük. Újat nyújt anyagában, forráskezelésében, világképében és írásmódjában egyaránt.

Diktatúraelmélet, kezdőknek – George Orwell: 1984

„Aki uralja a múltat, az uralja a jövőt is; aki uralja a múltat, az uralja a jelent is.” – e sajátos logikai axióma teszi jogossá és elfogadhatóvá, hogy mindennap újraírják a történelmet.

Douglas Adams galaxisa és útikalauza

...rátérek annak mikéntjére, hogy mitől válhatott ilyen népszerűvé az innsbrucki átmulatott éjszaka delíriumos ihletéből származó, eredetileg rádiós hangjátéknak készült Nagy Könyv, a Galaxis Útikalauz Stopposoknak, legalábbis ahogy én látom.

Kritika

Két Szép között…

Nemrég jelent meg, és máris az eladási listák élére röppent a gyönyörű kiállítású kötet, mely szinte „minden” olvasói elvárást kielégít.  Érthetően, a teljesség igényével gyűjt össze esztétikai, vagy a szépség tárgyát érintő szemelvényeket, melyekhez rövid értelmező szövegek tartoznak. Részletes tanulmányozás után viszont az igényesebb olvasók, ha nem is rossz érzéssel, de némi hiányérzettel teszik le a könyvet.

Szex a határban

Az Expanzió Nemzetközi Kortárs Művészeti Találkozó XV. stációjának július tizenkettedik, szombati napjáról Bárdos Deák Ágnes tudósított. "Állok egy szikla tetején, anyaszült meztelen, testemet a szél és a nap felváltva nyaldossa, a brümmögő bogarak valami szépnek és szagosnak néznek, hess! A földbolygó alfahímei a hegyek, az alfanőstény pedig a pillangó. Meg a lebegő madár. Mi, embernők és -férfiak a sokadik helyről startoltunk, és csak egy övön aluli hullám dobott minket a virtuális élre. Csúcsra járatott ragadózók lettünk."

Szilasi szerint

Szilasi szerint

"Mindegy, hogy hogy, csak nehogy sehogy". Ebben a hónapban tulajdonképpen a Bëlga együttesből kilépett, Sickratman (korábban: Secretman) nevű Paizs Miklós Buzi-e vagy? című bemutatkozó nagylemeze a szinte kirekesztőleges kedvencem, [...] ám tárgyhavi kedvenc mondatomat ezúttal mégiscsak a (ha jól tudom: bátaszéki) Ludditák első albumáról kellett vennem.

Filmszínházmuzsika

Egy férfi azonosítása

A Moszkva tér rendezőjének új filmje, a két hónapja bemutatott Szezon nem aratott egyöntetű sikert, noha a Podmaniczky Szilárd író és Török Ferenc forgatókönyvéből készült alkotás elnyerte a 35. Magyar Filmszemlén a szemle.film.hu közönségdíját, és egyik szereplője, Nagy Ervin is díjat kapott mint legjobb férfi epizódszereplő. A filmet március 21-én, vasárnap 17 órától vetítik a Bódis Kriszta és Vajda Péter vezette Tolerancia filmklubban a Mammut moziban.

Filmszínházmuzsika

Formalista forradalom, tartalmi hiátus

Kiszolgálnia vagy utat mutatnia kell a színháznak? Zsótér az előbbi mellett teszi le a voksot. Kár. Nem hiszi el, hogy ma sokkal forradalmibb és haladóbb a nem leválasztó, az érzelmektől nem rettegő színház. "Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot” – írja Babits. Én pedig cizellált színészi munkát, bonyolult emberi viszonylatokat, emocionálisan megélhető tartalmakat, jobb szó híján katarzist akarok kapni a színházban, hogy újra kinyissa elém a világot.

RIPORT

Halk csengettyűszó befejezésül

Tele a nagyterem. Akinek nem jutott ideje tegnap meghallgatni Llosa és Kepes András beszélgetését, ma pótolhatja a közvetlen találkozás élményét, s számosan próbálkoznak is: kettes sorokban állnak a két oldalfolyosón, s a terem középső részén is.

Megsülünk, felforr a tenger, de nem kell hisztizni

Van itt ez a roppant aktuális és egyre felkapottabb téma, miszerint rövid időn belül olyan meleg lesz a Földön, hogy szó szerint a szánkba repül a sült galamb. Csakhogy ekkor jön a képbe a Bjorn Lomborg, a globális felmelegedést szkeptikusan megközelítő elméleteivel, melyeket többek között a Cool it!- Hidegvér! című könyvében írt meg. Ennek a könyvnek bemutatóján jártunk a Könyvfesztivál zárónapján.

"egy egész kultúra mentén jelölöm ki a frontot"

„Csak azokat az írókat fordítom, akiket én fedeztem fel, s akik közel állnak hozzám, majdhogynem a sajátjaim, akiknek a műveit szeretném, ha én írtam volna” A litera két fiatal műfordító kezdeményezésére 2008. márciusában indította útjára műfordítói körkérdéseit. Ki hogyan látja a szakmája, tágabb értelemben pedig a könyvkiadás egészének helyzetét. Most Sava Babić válaszol.

Robert Menasse: Egyre jobban kiüresednek a tapasztalataink

Robert Menasse, a kortárs osztrák irodalom egyik legjelentősebb képviselője a Könyfesztiválra látogatott második magyarul megjelent regénye, a Kiűzetés a pokolból bemutatójára. A szerzőről tudtuk, hogy kedveli a meghökkentő párhuzamokat és szeret rávilágítani az elhallgatott, kínos kérdésekre, interjúnkban mégis meglepően éles kritikát fogalmazott meg korunk társadalmáról és a történelemhez való viszonyunkról.

Készülődés a Norannál

Újabb antológiák és egy fiatal magyar szerző megjelentetésével készül a Noran Kiadó a 2008-as Könyvfesztiválra. Az új kötetekről a kiadó vezetője Körössi P. József mesélt nekünk. 

Egy csipetnyi idegenség

A litera két fiatal műfordító kezdeményezésére sorozatot indít: műfordítókat kérdezünk arról, hogyan látják saját szakmájuk, tágabb értelemben pedig a könyvkiadás egészének helyzetét. Minden fordítótól kértünk önéletrajzot, az eddigi fordításairól vagy ezek válogatásáról készített listát és egy szemelvényt is abból a műből, amin éppen dolgozik.
Vallasek Júlia válaszait közöljük.

Napsütötte sáv?

Nemrégiben jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában Petőcz András A napsütötte sávban című verseskötete angol fordításban in the row of sunlight címen. A kötetet a Corvina kiadó adta ki, a borítón szereplő sorozatcím alapján egy új sorozat első darabjaként. Kúnos László, a kiadó igazgatója vezeti be az olvasót a magyarországi magyar nyelvű fordításkiadás rejtelmeibe.

Szabályokat rúgni fel

Szomjas Oázis címen október 31-én szerdán megjelent a női test antológiája. Az Írók Boltjában és Sirályban két felvonásos könyvbemutató zajlott: 33 szerző 56 műve kapott helyet a kitakart Psyché sorozat második kötetében, az Éjszaki Állatkert című antológia folytatásaként.

Folyamatos önterápiában

"A törött pengéjű finom kard oly szilárdsággal áll az Asszony a fronton epikai terében, mint a lebukni képtelen nap. Nyugtalanítóan terebélyes szilárdsággal." - Szigeti László írásának első részét a Népszabadság közölte - a teljes írást itt olvashatják.

Az a csend

A Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában című sorozat legutóbbi estjén ismét kiderült: igenis vannak nézők, akik kíváncsiak arra, milyen emberek bizonyos művészek, vannak, akiket érdekel, ami az irodalom, a zene, olykor képzőművészet vagy film együtteséből egy-egy est alkalmával megszülethet.

Élmény, szórakozás

2007. március 30-án a Bárka színház sorozatában, az Aegon-estek, a Képzett társítások keretében a moderátor, Alföldi Róbert vendégei Dés László zeneszerző, Esterházy Péter író és Figula Mihály borász voltak.

kortárs körkép 1.

Gondolatok a szlovén irodalomról

A litera szeretné közelebb hozni olvasóihoz a környező országok kortárs irodalmát, ezért új sorozatában arra tesz kísérletet, hogy a környező országok szerzői közül kevéssé ismert, vagy sosem fordított, ám figyelemre érdemes szerzőket is felhelyezzen az olvasó Közép-európai irodalmi térképére. Egyúttal egy-egy még nem fordított szerző művének részletét is közöljük. A sorozat első darabjában Mladen Pavičić írását olvashatják a szlovén irodalomról. A közölt fordítás Matjaž Zupančič Vladimir című drámájának részlete.

A nézőtérrel szemben 1.

Nem a saját életünket éljük 

Erdős Virág 1968-ban született, költő, író. „Állítólag ő írta, hogy I love Budapest”, áll a Másmilyen mesék csalimeséjében. Eddig négy prózakötete jelent meg (Udvarok, 1993; Belső Udvar, 1998; Lenni jó, 2000, Másmilyen mesék, 2003), jelenleg az ötödik kötetén dolgozik. Három drámát írt, melyeket a Színházi Dramaturgok Céhe beválogatott az utóbbi években Pécsett, a Pécsi Országos Színházi Találkozó keretében megrendezett Kortárs Dáma Nyílt Fórumára.

Beney halálhírére

Beney Zsuzsa költő július 12-én halt meg. Kozma György verssel búcsúzik tőle.

Kiszabadul

A legtöbb izgalmat a kissé későre csúszott, s ezért rövid beszélgetés hozta – Vári György mindenképpen szerette volna megtudni a négy költőtől, miben látják saját verseikben a sajátosan női tapasztalat megnyilvánulását, egyáltalán, szerintük van-e ilyen.

Egy feminista bányász

Borgos Anna pszichológussal, Kosztolányiné életművének kutatójával Kőrössi P. József, a Noran vezetője beszélgetett a kiadónál megjelent kötetek kapcsán az Alexandra Könyvesházban január 12-én, csütörtökön este 7 órától.

Tiltott szavak, elfelejtett gondolatok

Nagyszabású, fontos rendezvényt szervezett e hét elejére a budapesti Goethe Intézet. Más helyek, más szavak – nyelv és identitás (Andere Worte – Sprache und Identität) címmel december 5-én, hétfőn délutántól maratoni felolvasás-beszélgetés volt programon a kortárs magyar és német nyelvű irodalom ismert és elismert képviselőivel.

Mrs. Parker és az osvátitisz

Aletta Vidnek nem csupán Dorothy Parker a kedvence, régebben, ez ideig – naná – Virginia Woolf, de leginkább – mint ahogy egyik versét neki ajánlotta – Katherine Mansfield is, aki – ezt állítja – olyan, mint Csehov. 

Lehet, hogy eltávozunk

Egyszer mindnyájunk életében eljön a pillanat, amely hirtelen mindent elbizonytalanít, amit eddig átéltünk…

Az avantgárd bűvös kockája

2005. október 1-jén és 2-án Segélykoncept címen fesztivál zajlik az underground művészet dokumentumainak megőrzéséért, az Artpool Művészetkutató Központért a Gödör Klubban. (Részletek: a hír-, illetve a láthatás-rovatban.) A fesztivál apropóján tesszük közzé a Pauer Gyula nemrég a Műcsarnokban megrendezett retrospektív kiállításáról szóló írást. 

Barikád a Szimplában

A Szimpla-kertben tegnap este indult beszélgetéssorozat címe igencsak ambiciózus, és meg kell adni, izgalmas elképzelést sugall: legyen végre vita a kulturális élet különféle területeinek művelői között, valódi vita, az sem baj, ha vérontás kerekedik belőle: legalább végre történik valami.

Bibliográfia

Garaczi László megjelent kötetei és válogatott kritikák

Garaczi László 1956-ban született. Olvasóink az alábbiakban eddig megjelent köteteit, játszott színdarabjait, valamint a köteteiről megjelent kritikák válogatott listáját találhatják meg.

Határsértés

Szex a határban

Határsértés? Még mit nem! Határképzés! Heidegger feladta a leckét, én az üzenetet vettem, Bohár András filozófus volt a transmitter. Úgy látszik, a XXI. század hajnalára érett be a helyzet, persze szükségeltetett hozzá a nietzschei recept szerinti teljes nihil állapotának elérése, amit Te is, kedves fogyasztótárs, látszólag egyszerűen elérhetsz, ha mondjuk egy héten át megszakítás nélkül nézed a tévéreklámokat. Bár ez is Bohár tolmácsolása, de el tudom képzelni, hogy bejön. És aztán? "És aztán, hadd haljak bele!" Ez már az én olvasatom, Okozz csalódást! című dalomból idézve. Így képzelem. Ha túléled, láthatóvá válik mind az, ami már megvolt (téridő!), és a másik oldalon, odaát, ami meg ezután lehet(ne).

Helyszíni szemle

Szétfolyóirat 2.

A Média Oktató és Kutató Központ által szervezett konferencia második napján is két magyar nyelvű és két angol nyelvű szekcióban zajlottak az ülések, a délelőtti plenáris előadásokon Stevan Harnad előadását hallhattuk "Journals in Hypertext Space" címmel, majd Rév István, a Central European University Nyílt Társadalom Archívumának igazgatója tartotta meg beszámolóját "Open Access to Instant Archives" címmel.

Külszíni szemle

Kidobós

A szerelmi kapcsolatok a kidobós játékra emlékeztetnek a legjobban, amikor is valaki mindig a játékon kívül reked. Az élet kidobós játék, egyszer mindnyájan a játékon kívül rekedünk. Viewegh humora az új kötetében nem veszett el. Csak annyira megérett, hogy magában foglalja a szomorúság szükséges adagját is.

Visszaszámolás

Kertész Imre tizenegy hónappal azután, hogy a Svéd Királyi Akadémia neki ítélte az irodalmi Nobel-díjat, újabb regényt írt, a Felszámolást, melynek közönségbemutatója szeptember tizedikén este hét órától lesz a Radnóti Színházban. A regényt a korábban trilógiaként emlegetett regények negyedik részeként aposztrofálják a kötet előzetesei. A Felszámolás délelőtti sajtóbemutatóján a litera is jelen lesz. Az alábbi írás a Nobel-díj sajtóvisszhangjának szubjektív szempontrendszer alapján elvégzett feldolgozása.

Helyszíni szemle

Urak és d(r)ámák

A rabszolgatartónő eredetről, (később a cselédség vezetője, irányítója) lefoszlott a gyakorlatias fennköltség, a matriarchális fény, s maradt a varázsos vonzerő, mint a hatalom manifesztációja. A középkori nő a vágy titokzatos tárgyaként örök elérhetetlenségben lebegett, a karnyújtásnyitól épp csak annyira, hogy a férfi mindennapjait ne vele élje, naná! Együttélés helyett lett viszont a lovagkor költészete, beteljesülésként. Hogy szép képzavarral koronázzam a középkort, a korabeli lányok-asszonyok hétköznapjait sem aranyozta be fenékig a tejfel.

Mélyfúrás

Érted olvasok, nem ellened

Mit jelent az irodalmi siker? A limuzinból kikászálódó híres íróra magukat rávető, az ő arcával díszített pólóban pompázó tizenévesek tömegeit? Bölcsen üldögélő és csendesen pöfékelő szakemberek elismerő mosolyát? Rengeteg pénzt? A litera utánajárt.

Bestseller

Margaret Atwood

A Bestseller decemberi adásában azzal a kanadai írónővel találkozhatunk, aki a Brontë-nővérek után a harmadik helyen szerepel a nők életét legjobban megváltoztató könyvek listáján, akinek a neve szinte minden komolyabb irodalmi díjjal kapcsolatos találgatások során felmerül, aki, ha ráállna az általa írott regények, verses- és esszékötetek, kritikák és gyermekkönyvek kupacára, óriásként tornyosulna fölénk, s akinek A vak bérgyilkos című, tizedik regényét sokan azonnal az évezred első igazi mesterművének kiáltották ki.

A litera hangja

Még egy szó Döbrenteiről

Nem akarok dicsekedni, más tollával ékeskedni, de aggodalma úgy két hete bennem is felmerült: hogy tudniillik nem fogja-e épp a közös, demonstratív kilépésünk megemelni, tényezővé avatni az amúgy jelentéktelen költőt, jegyzetírót és szónokot - nem fog-e majd éppen ez az akciózás az egyébként minimális szerepén és hatásán messze túlmutató jelentőséget tulajdonítani neki.

A litera hangja

Tar Sándor ravatalánál

Hát nem jó, nagyon nem jó, hogy így történt, oly elkeserítően, gyalázatosan, szomorúan magyar korunk és terünk története az övé – a végén a váratlanul, de törvényszerűen elszakadt filmmel, melynek tépett csonkja forog és csattog csak fülsértően tovább, míg valaki végképp ki nem kapcsolja a villanyt Tar Sándor mozijában.

RIPORT

Szubjektív szombati szösszenetek III.

S az utolsó szombati szubjektív ideje is elérkezvén, türelmes olvasó – hisz ha olvasás előtt a gördítősávra kattintván ellenőrizted, meddig szösszen az utolsó szombati, s még mindig nem rémültél el a gondolattól, hogy végigolvasd, sőt...

HÁTTÉR

Mi történt a magyar gyermekirodalomban?

Április 25-én, pénteken 11 órakor a Lehár Teremben a Móra Kiadó képviseletében Cs. Tóth János vezérigazgató mutatja be a kiadó fesztiválra készült újdonságait. A díjátadás azonban elmarad. Ez alkalomra készült blokkunkban azt vesszük számba, hogy mi történt illetve mi nem történt a gyermekirodalomban.

Rövidhírek

Megalakult az Írószövetség Science Fiction szakosztálya

Több mint 20 évnyi szünet után, október 9-én újjáalakult a Magyar Írószövetség SF irodalmi szakosztálya, amely mostantól azokat a kortárs irodalmárokat, irodalomtörténészeket valamint műfordítókat tömöríti, akik szívügyüknek tartják a hazai fantasztikus irodalom megújítását.  További híreink még, hogy Faludy Györgynek szobrot akarnak allítani Győrben, valamint, hogy Sánta Ferenc és Csiki László emlékesteket tartanak.

Rotary Irodalmi Díj - megvan az első három esélyes

 Rotary Irodalmi Díj kuratóriuma a New York Kávéházban tartott sajtótájékoztatón bejelentette az idén első alkalommal kiosztásra kerülő, egyik legnagyobb összegű pénzjutalommal járó (3 millió forint) irodalmi díj első három helyezett kötetének címét.

Távolban JAK sziluettje

Négy alkalommal tartanak irodalmi esteket a József Attila Kör fiatalabb és idősebb tagjai a helyi folyóiratokkal közös szervezésben a hónap elején. Komárom, Besztercebánya, Kolozsvár és Marosvásárhely egyaránt szerepel az úticélok között, a Hitel folyóirat pedig Kolozsváron szervez estet.

Költőien lakozni a Várban

A Hungarofest Kht. - Reneszánsz év 2008 Programiroda szervezésében kerül sor az idén a május elsején induló Budavári Vigasságok rendezvénysorozatára. A háromnapos programban egy rímfaragó-verseny és ez kerekasztal-beszélgetés is helyet kapott.

Mara húnytában mar a Kolibriben

"A Mara halála az 1964-es Peter Weiss-darab átirata. Akármilyen furcsán hangzik is, de azt hiszem a „forradalom" az a hívószó, ami kapcsolatot teremt a két darab között. Az érdekelt, mik a jellegzetességei és mik az esélyei manapság annak a bizonyos „forradalmi hevületnek", amit már maga Weiss is többszörös áttétellel és meglehetősen különös, „elmekórtani" kontextusban állított elénk."

Versáradás

Április 11-e, József Attila születésnapja 1963 óta a Költészet Napja. E napon és környékén szinte minden rendezvényhelyszínen a költészeté a főszerep: cikkünkben néhányat ajánlunk a Költészet Napján tartott programok közül.

Korunk vidravára

Március 31-től a laptulajdonos Korunk Baráti Társaság közgyűlésének döntése nyomán Balázs Imre József a Kolozsváron havonta megjelenő Korunk folyóirat főszerkesztője. Főszerkesztő-helyettesi minőségben Horváth Andor irodalomtörténész és Kovács Kiss Gyöngy történész segítik munkáját.

Esterházy Puskin és Szekfű egykori lakhelyén

Február 21-én Moszkvában, február 22-én pedig Szentpéterváron mutatják be Esterházy Péter Harmonia Caelestisének orosz fordítását a szerző részvételével – mondta el a literának Kiss Ilona, a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ igazgatója, aki 2003 óta tölti be ezt a posztot.

Áttetsző írózsebek

Külföldön népszerű, egyetemi szakként felvehető tárgy a kreatív írás, s egy-egy jó minőségű képzésért sokat fizet a diák, és sokat fizetnek a tanároknak is. Mi annak jártunk utána, nálunk mennyit fizetnek egy-egy kreatív írás kurzus hallgatói, és mennyit fizetnek az iskolák és képzések fenntartói tanáraiknak.

Tetteink – egykor és most

2007. december 21-én mutatja be a Bárka Színház Alföldi Róbert rendezésében Spiró György és Másik János Ahogy tesszük 2007 című darabját. A szerzőpáros közel húsz éve készítette el a darabot a Vígszínház számára. Az előadás teljesen átírt változatát a Bárkán Alföldi Róbert rendezésében láthatják, december 30-án pedig a szerzőkkel és a rendezőkkel közös, meglepetéssel, Ararát-díj átadással és pezsgőzéssel kombinált előszilveszteri bemutatót tartanak.
További találatok