hirdetés

Keresési eredmény a(z) „nagy gabriella” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Nagyvizit

Balla Zsófia: Fantasztikus idő lebegett bennünk

Ami elképesztően jó, az hihetetlenül modern is, és elévülhetetlen, kophatatlan, az átüt, és azt gondolom, hogy az számít költészetnek. Persze elolvasom, mit írnak a kortársaim, és élvezem, ami jó, vagy jócska, de amikor be akarom mérni a távot, akkor kell a nagy minta. – A ma 70 éves Balla Zsófiával készített nagyvizit-interjúnk második része.

Nagyvizit

Balla Zsófia: Megállsz és szívsz egy korty levegőt a nagy irodalomból

A szkepszis, amely bennem – most már a hazai viszonyokat is hozzávéve – mostanában egyre erősebb, inkább úgy szól, hogy mi az értelme a költészetnek, van-e arra esély, van-e értelme annak, hogy itt valaki egyáltalán megszólaljon. – A ma 70 éves Balla Zsófiával készült nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

Karácsony 2018

Máté Gábor: Az se baj, ha jó bohóc is a rendező

Gábor Miklós dán királyfiként szőke parókában, fekete harisnyanadrágban viselte a vele megesett sok igazságtalanságot. Amikor az a bizonyos „négy százados” felemelte valami pajzsra a halott hőst – akit ugye orvul, csellel szúrtak halálra –, kibuggyant a könnyem. – A nemrég megjelent Színházi naplók szerzőjét, Máté Gábort Nagy Gabriella kérdezte.

Nagyvizit

Szilasi László: Őszinteséget fogadtam

Csak a plafont néztem, ahogy meg van írva a nagy fekete könyvben. Amikor kihevertem, akkor jött egy erős felszólítás, hogy most már elég volt a tréfából. Tehát negyvenéves korom körül arra jöttem rá, hogy ha én most nem kezdek el dolgozni, akkor meg fogok halni, mielőtt bármit csináltam volna. – Szilasi Lászlóval készített nagyvizit-interjúnkat olvashatják.

Litera Podcast #9

LITERA PODCAST: Dániel András, Gimesi Dóra és Erwin Moser könyvéről

Podcastunk kilencedik, karácsonyi kiadásában Dániel András A kuflik és a szélposta, Gimesi Dóra A Macskaherceg kilencedik élete és Erwin Moser A macskakirály születésnapja című mesekönyveiről Jánossy Lajos, Modor Bálint és Nagy Gabriella beszélgetett. Hallgassák meg!

Köszöntő

Rácz Péter 70

A futásodat megfutottad, odaértél egy returnre. Vagy nem. De akkor is megfutottad. Ebből a felelősségbe, a komoly játékba, az elvégzett munkába vetett hitből táplálkozik Rácz Péter ereje. – Rácz Péter költő, műfordító december 24-én lesz 70 éves. Születésnapja alkalmából Jánossy Lajos és Nagy Gabriella köszönti.

2flekken

Nagy Gabriella: Nagyapám

Összeomlik minden. Nem csodálom, hogy nagyapám elveszti lába alól a talajt, és derék asszonyt keresve hazaérkezése után nem sokkal összemelegedik a családi emlékezet szerint szimpatikusnak messziről sem mondható P. Lídiával. – Nagy Gabriella 2flekken.

HÍR

Az író karácsonya - Találkozás Nyáry Krisztiánnal a Karácsonyi Vásárban

November 23-án Nyáry Krisztián lesz a Litera és a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös beszélgetéssorozatának vendége: hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítjuk gasztronómiával az irodalmat. Nyáry Krisztiánnal a vadételek és az Észak-magyar vörösborok kerülnek terítékre.

KÖSZÖNTÉS

Nagy Gabriella: Közös katarzisunk – Takács Zsuzsa 80

Takács Zsuzsa egészen egyedülálló, különös, sőt, páratlan költői karakter, aki az emberi psziché és intellektus olyan rétegeit képes megszólítani, olyan mikroszkopikus odvakba is eljut, amelyekről sem tudás, sem leírható tapasztalat nem állt rendelkezésünkre. – Takács Zsuzsát Nagy Gabriella köszönti.

A hét verse

A hét verse – Szilágyi Domokos: Öregek könyve

Mi örömöt tartogat még az élet? / (Tartogat-e valamit egyáltalán?) / A mások örömét, / örömeinkből fakadottak örömeit / (az öröm megmaradásának elve, / ha mi már meg nem maradhatunk). – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Nagyvizit

Grendel Lajos: „Régimódi” ember vagyok

Ma, 2018-ban elmondhatom, hogy a '45 utáni irodalom legnagyobb írójának Mándy Ivánt és Örkény Istvánt tartom a novellák, Ottlik Gézát és Mészöly Miklóst a regények terén. Élőkről nem nyilatkozom, ezt a mai napig is tartom, pedig lenne miről. – Grendel Lajossal készült nagyvizit-interjúnkat olvashatják.

Litera Podcast 7.

LITERA PODCAST: Olivia Laing A magányos városáról

A magány és a vágyakozás nem annak a jele, hogy kudarcot vallottunk, hanem egyszerűen azé, hogy élünk – állítja Olivia Laing A magányos város – Kalandozások a magány művészetében című könyvében, melyről a Litera Podcast 7. adásában Jánossy Lajos, Modor Bálint, Nagy Gabriella és Szekeres Dóra beszélgetett.

2flekken

Nagy Gabriella: Dédapám

Az utazást halogatom, helyette nagy garral nézegetem a nemes urak nehezen fellelhető fényképeit, és az agyam villámgyorsan egybeveti a látottakat nagyapám vonásaival. Magas orrnyereg, rövid, piszés orr, hosszúkás arc, magas homlok, erőszakos áll, sötét bőr és haj, férfias, a homlok két oldalán bekövetkező kopaszodás, egyenes szálú bajusz. És akkor egyszer csak meglátok egy arcot. – Nagy Gabriella 2flekken.

Útinapló 2.

Kopár szik, tölgyek, Nagyszálló

Már csak a Margitsziget vár, az egykori fürdőhely, ahova gőzhajóval vagy csónakkal jutottak a pihenni vágyók. Arany feleségével és unokájával, Szél Piroskával, akit lánya halála után maguk neveltek, 1877-től töltötte itt a nyarakat, a Nagyszálló második emeletén – Útinapló a Litera Arany Jánosról készülő filmjének forgatásáról. Második rész.

Filmkritika

A szem (A Napszálltáról)

Van egy hosszú snitt, amelyben Írisz szemgolyóját féloldalról látjuk, amiről akaratlanul is Az andalúziai kutya jut eszembe, a pengével felvágott szem, majd a tudat mélyéről feltörő félelem és rettegés. Írisz szeme áttetsző golyó, a tág pupilla szabad utat enged a beáramló képeknek. – Nemes Jeles László filmjéről, a Napszálltáról Nagy Gabriella írt.

A hét prózája

A hét prózája – Csalog Zsolt: Ibolya – Virág

...a Virág szülei egyszerűen nem tudták bevenni, hogy a lányuk egy cigány gyerekkel van. Persze az egész környék erről beszélt, hogy az IBOLYA, egy CIGÁNNYAL, hát ez HOGY LÉTEZIK?! – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

A hónap szerzője

Zoltán Gábor: Nem tudom másképp látni a világot, mint úgy, hogy az ember szabad

Nem tudom már elfogadni, ha egy író csak azért kanyarítja egy bizonyos irányba a történetet, mert azt szeretik az olvasók, vagy mert ő már olvasott olyasmit, és tetszett neki. Igen, miközben a felelősség letételéről beszélek, ebben a dologban sokkal nagyobb felelősséget várok el. Az írók írjanak igazat. Ne szépelegjenek. – A hónap szerzőjével, Zoltán Gáborral beszélgettünk.

2flekken

Nagy Gabriella: Moszkvát énekszóval búcsúztattuk

Naplóim tanúsága szerint 1979-ben és 1980-ban vettem részt a barátságvonat útjain. Életem első külföldi utazását így tettem a Szovjetunióba, s a másodikat, egy évvel később a Német Demokratikus Köztársaságba. Első gimnázium végén indultunk, két napja töltöttem be a 15-öt, gyerek voltam, a Leövey Klára Gimnázium diákja. Anyám vállalati kölcsönt vett fel, hogy elmehessek. – Nagy Gabriella 2flekken.

Nagyvizit

Radnóti Sándor: Komolyan vettem az íróasztalomat II.

Most fut ki a II. világháború kommunikatív emlékezete, és vele lepattan a tabu a fasizmusról. Megszűnik az antifasizmus konszenzusa, amely létrehozta azoknak az embereknek a körét, akikkel minden véleménykülönbség ellenére szóba lehet állni. Hát én nem akarok mindenkivel szóba állni. – Nagyvizit-interjú Radnóti Sándorral, második rész.

Nagyvizit

Radnóti Sándor: Komolyan vettem az íróasztalomat I.

Az újbaloldali gondolatok nagyon erősen vonzottak, de az újbaloldali kultúra egyáltalán nem, soha nem volt például farmerem. Kora ősztől késő tavaszig öltönyben és nyakkendőben jártam. Ezt nem láttam olyan világosan akkor, mégis érezhettem valami diszkrepanciát, úgyhogy nagyon nagy ívben kerültem el például az Ifjúsági Parkot, ahol ugye ez volt a dress code. – Nagyvizit-interjú Radnóti Sándorral, első rész.

Esterházy-könyvtár

Nagy Gabriella: Pázmány-magyar

Ebben a szituációban hangzik el Pázmány imádsága az Apa szájából a kádban, borotválkozás után úgy, hogy közben besompolyog a Kar (a gyerekek), és „próbálják a papuccsal fejbe vágni az apjukat". – Esterházy Péter virtuális könyvtárából Nagy Gabriella választott, méghozzá Pázmány Péter műveit.

A hét prózája

A hét prózája – Rosa Liksom: Föld

Amikor megcsördült a csengő, habozott, kinyissa-e. Végül kinyitotta. A nő belépett, frissen, fürgén, és mosolygott. Ő nem mosolygott vissza, rá sem nézett a nőre, csak elfordította a fejét. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

A meccs embere

Nagy Gabriella: Hierro, a beugró

Ekkor lép színre a Real egykori csapatkapitánya, Fernando Ruiz Hierro, akit nagy hirtelen előkotortak a spanyol másodosztályból a vb idejére, hogy ne legyen üres a kispad. – Nagy Gabriella írása A meccs embere sorozatunkban.

Litera Podcast

LITERA PODCAST: Mathias Énard regényéről

A Litera Podcast ötödik adásában Mathias Énard Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról című regényéről Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélgetett.

2flekken

Nagy Gabriella: Fotográfiák

Anyám láncdohányos főnöke élt két emelettel feljebb, magas, nagymellű nő, rövid, festett hajjal, miniben. Az évtizeddel fiatalabb vállalati sofőr vette le a lábáról, hiába ágált, hogy nem tesz jót a kapcsolatnak a terebélyes korkülönbség. – Nagy Gabriella 2flekken.

Nekrológ

Búcsú Bán Magdától

Határozott nő volt, kicsit hűvös, olykor szikrázóan indulatos, ugyanakkor bátorító, és az első pillanattól kezdve magas igényeket támasztó, azokat elváró. / Rejtőzködő, titokzatos ember, aki keveseket engedett belátni a falak mögé... – Bán Magdától Jánossy Lajos és Nagy Gabriella búcsúzik.

hangulatjelentés

Nagy Gabriella: A színe legyen vörös

Míg várjuk a tűzoltózenekart, egyre több vöröset veszek észre. Gyerekkorom óta tudom, jelekkel telt a világ, jelképek erdején át vezet... és a többi. A vörös fontos lehet... – Nagy Gabriella hangulatjelentése a 89. Ünnepi Könyvhét első napjáról.

Podcast

LITERA PODCAST: Jelena Lengold novelláskötetéről

Az Európai Unió Irodalmi Díjával kitüntetett szerb szerző, Jelena Lengold Vásári mutatványos című, díjnyertes novelláskötetéről Fehér Renátó, Jánossy Lajos, Nagy Gabriella és Seres Lili Hanna beszélget a Litera Podcast negyedik adásában.

A hónap szerzője

Rakovszky Zsuzsa: A vers kirakós játék

Azt lenne jó tudni, hogy van-e valami értelme a szenvedésnek, vagy csak véletlenek sorozata. Egy teljesen abszurd világban élünk, vagy van értelmes világ? Ha értelmes világ van, akkor hogy kerül bele az a sok megmagyarázhatatlan, meg nem érdemelt szenvedés? – A hónap szerzőjét, Rakovszky Zsuzsát Nagy Gabriella és Sárkány Tímea kérdezte.

Interjú

Gál Katalin: Nem azt keressük, ami elválaszthatna

A MKKE tagsága az ország valamennyi szellemi áramlatát képviseli, tagunk az MMA kiadója éppúgy, mint a Művelt Nép, a Kortárs Kiadó csakúgy, mint a Jaffa – mert számunkra a közös értékek a fontosak, és nem azt keressük, ami elválaszthatna. – A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnökét, Gál Katalint kérdeztük.

Könyvfesztivál 2018

Néma tartomány

A huszonötödik könyvfesztiválra tartok épp a Fény felől. Ha házasság lenne, mondjuk író és olvasó között, szép egybetartozás, ezüstlakodalmat ülnénk. – Nagy Gabriella hangulatjelentése a fesztivál első napjáról.

2flekken

Nagy Gabriella: Forgó

A Csőszer felirat mögött várakozunk, csak megadott percben indulhat a menet a szalagokkal és virágfüzérekkel feldíszített teherautó után, nehogy eltévessze a hangosbemondó a nevünk, mikor a tribün elé érünk. Kapok nemzeti színű és vörös zászlót. Meg lufit, kétféle van, gömb és hurka alakú. Helyben fújják és csavarják igény szerint. Forgót is adnak majd, az a kedvencem. – Nagy Gabriella 2 flekken.

KÖLTÉSZET NAPJA 2018

Költészet napja 2018 – Gerlei Dávid

A szem kameraként zoomol: látjuk, amint messziről bekandikál a sötétítő nélküli panelkockába, finoman közelít és körülpásztáz. – A költészet napján fiatal költők verseit közöljük a Litera-szerkesztők széljegyzeteivel. Gerlei Dávid verseiről Nagy Gabriella írt.

KÖLTÉSZET NAPJA 2018

Költészet napja 2018 – Pintér Kitti

Hatalmas idő- és térbeli léptékek közt mozgunk, a nagy tömegű csillagok a mellkasban keringnek tovább, a pompeji megkövült testek a bőrünkön érzéketlenek. –  A költészet napján fiatal költők verseit közöljük a Litera-szerkesztők széljegyzeteivel. Pintér Kitti verseiről Nagy Gabriella írt.

A hét verse

A hét verse – József Attila: Ars poetica

Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég, választott a magyar, korán kelt, hosszú tömött sorokban szavazóhelyiség előtt bejutásra várt, a részeredményeket leste, kalkulált, remélt, mindent, valamit, valamicskét vagy épp semmit. Mikor ezt olvassák, a választás és vele sok minden más is eldőlt... – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Grendel 70

Grendel Lajos 70

Ott ködlik és füstölög a Krúdy-utazások őszi magánya, ott fénylenek tompán és törötten a mikszáthi anekdoták cserepei, és ott ikrásodik, csomósodik a Kosztolányi-féle sztoikus összegzések derűs mélabúja. – A ma 70 éves Grendel Lajost Jánossy Lajos, Fehér Renátó és Nagy Gabriella köszönti.

Nagyvizit

Konrád György: Mindenki eltérő. Szeretet van

...visszatérő elem volt, hogy ebből lehet-e könyv. Meg kellett értenem, hogy itt nem lehet. Marad az, hogy írok magamnak, de olyat kell írnom, ami megáll a lábán. Eörsi Pista egyszer azt mondta, van nyáriszalámi és van téliszalámi. A téliszalámi eláll, a nyáriszalámi nem áll el. Téliszalámit kell írni. – A 85 éves Konrád Györggyel készített nagyvizit-interjúnk II. részét olvashatják.

Nagyvizit

Konrád György: A fecskékkel van összefüggésben az egész

Ő egy zsidócsúfoló zsidó volt, de törvénytisztelő magyar ember. Úgyhogy, amikor felszólítást kapott, hogy be kell mennie az egyik nagyváradi iskolának az udvarára, a gettóba, akkor befogott két lovat, egy mutatós hintóra föltette a feleségét és a fiát, és szépen családosan bekocsiztak a gettóba. Onnantól már csak a krematóriumon át távozhattak. – A 85 éves Konrád Györggyel készített nagyvizit-interjúnk I. részét olvashatják.

Litera Podcast

Litera Podcast: Leïla Slimani Altatódal című regényéről

Leïla Slimani Altatódal című, Goncourt-díjas regényéről Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélget a Litera Podcast harmadik adásában.

A hónap szerzője

Végel László: A lelátón vagy az arénában?

Rossz nézni ezt a megtévesztően „bölcs" relativista zsibvásárt. A bölcsességet azért említem, mert manapság a bölcsesség szinonimája az óvatos, kocsonyás relativizmus. Azt vettem észre, hogy ebben az anarchiában az irodalomnak sikerül az elsikkasztott, ellopott, meghamisított történeteink nyomába szegődni. – A hónap szerzőjét, Végel Lászlót a Litera szerkesztői kérdezték.

Köszöntő

Ágh István 80

Ágh István ma 80 éve, 1938. március 24-én született Felsőiszkázon. Sok mindennel adósok vagyunk még vele kapcsolatban. Tandori írja, fontos megjegyezni: „'egy nagyköltészet elhelyezkedik', Ágh Istváné lenne ez, ugye". – Ágh Istvánt születésnapján Nagy Gabriella köszönti.

A hét prózája

A hét prózája – Kemény Zsigmond: Zord idő

Kemény Zsigmond „két szelíd szemével mint acélfúrókkal tudott behatolni az emberi lélek rejtelmeibe", írja róla a regény előszavát jegyző Rákosi Jenő. Kemény „titokszerű", melankolikus, összetett, elgondolkodtató. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

A hónap szerzője

Péntek Orsolya: A megismerés maga a csapda

Folyamatosan ugyanazokat a típustörténeteket éljük újra, amelyek ott vannak a Mahábháratában, a görög mítoszokban, a Bibliában, világibb formában pedig a commedia dell' artéban. Ugyanazokat a maszkokat, viselkedésmintákat, döntéshelyzeteket, krízishelyzeteket éljük át, mint az őseink kétezer vagy négyezer éve, vagy a nagyszüleink hetven éve. – A hónap szerzőjét, Péntek Orsolyát Nagy Gabriella kérdezte.

2flekken

Nagy Gabriella: Mandulafogó

Jobbra, balra műszerek, szemben fent bura. Sötét van, gyógyszerszag, fertőtlenítő. Vöröses-barnás színben látom az egészet, mintha belebújtam volna a saját számba. – Nagy Gabriella 2flekken.

Litera Podcast

LITERA PODCAST: Joan Didion memoárjáról

Joan Didion A mágikus gondolatok éve című, magyarul 2017-ben az Európánál megjelent memoárjáról a Litera Podcast második adásában Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélgetett.

Kilátó / A hét verse

A hét verse – Domonkos István: Újvidéki elégia 1-2.

így telnek-múlnak napjaim / néha meg olyat látok / titkot mely nem is titok / kamera után sóhajtozom / szégyenlem hogy verset írok / ó unalmas tél olcsó hamis kristályaiddal / ám a napsugarak mégis égi szigonyok / s értelmük van ha a húsba / belevájnak – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Írómozi / Kilátó

Ki énekel ott? – Írómozi DrMáriással

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatának vendége 2018. január 31-én, szerdán este 7-től DrMáriás, választása Slobodan Šijan: Ki énekel ott? című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

Nagyvizit

Tolnai Ottó: Az interjú mint olyan (III. rész)

Milyen érdekes lett volna, egy vajdasági, északbácskai író, erdélyi taplógomba sapkával a fején nyilatkozik a pesti LITERÁ-nak könnycsepp-, illetve szívformájúnak álmodott interjújában, jóllehet nem lett interjú, ismét csak valami szuszogó motyogás lett... – Tolnai Ottóval készített nagyvizit-interjúnk harmadik, befejező része.

Nagyvizit

Tolnai Ottó: Az interjú mint olyan (II. rész)

Megkísérelem, ezért kísérleti költészet az én úgynevezett költészetem, megkísérelem valóssá varázsolni semmis kisebbségi költői létemet. Mit az égvilágon semmi sem támaszt, többszörösen is a semmiben lebeg... Legfeljebb ez a semmi, ha netán metafizikummá szilárdul. – Tolnai Ottóval készült nagyvizit-interjúnk második része.

Litera Podcast

LITERA PODCAST: Lydia Davis regényéről

A Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett amerikai szerző, Lydia Davis első magyarul megjelent könyvéről, A történet vége című regényről Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélget a Litera Podcast első adásában.

2flekken

Nagy Gabriella: Sosem létezett

Észre sem vettem, hogy mennyire fukarul bánik a saját történetével, hogy miközben szinte mindent tud rólam, én róla semmit, s míg ő nagyon akar a lelkembe látni, az én kérdéseim rendszerint lepattannak róla. – Nagy Gabriella 2flekken.

Interjú

Závada Péter: A világ az elme teljesítménye

A fantázia, ad abszurdum a meseszerűség lép itt életbe, a világtól egy teljesen független vagy arra csak nyomokban utaló viszonyrendszert hoz létre a szöveg. Egy olyan teret, ahol a fizikai szabályok nem érvényesülnek – Roncs szélárnyékban című kötetével nemrég nyerte el a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat. Závada Péterrel Nagy Gabriella beszélgetett.

A hét prózája / Kilátó

A hét prózája – Vári Attila: A virágmadarak hajnalban lehullnak

A világ nem tudja, hogy csak azt szabad és csak azt érdemes elmesélni, ami rendkívüli. És én mindenben a rendkívülit keresem és találom. Zsóka sem hiszi a történeteimet, pedig ő sem talált soha egyetlen mammutagyarat. – A hét prózáját, Vári Attila novelláját Nagy Gabriella választotta.

Köszöntő

Mary Poppins, lobogó kabátban

Mint Mary Poppins, ismeri a varázslás titkát, sorai, olykor egész versei, figurái, történetei képesek arra, hogy kitörölhetetlen nyomot hagyjanak az olvasóban. – A születésnapját ma ünneplő Tóth Krisztinát Nagy Gabriella köszönti.

Nagyvizit

Ladik Katalin: Az egész alkímia... II.

Mindenki politizált vagy lapult. Alakultak magyar pártok, de ők is átvették a gyűlölködést. Azt mondtam, legalább a fiamhoz legyek közelebb. Nem tudtam, hogy itt Magyarországon mit kezdek az életemmel, csak el akartam menekülni abból a gyűlöletből. – Ladik Katalinnal készült nagyvizit-interjúnk II. részét olvashatják.

Nagyvizit

Ladik Katalin: Az egész alkímia... I.

...vonzódtam a rituálékhoz, mert mégis van egy keret, és minél szigorúbb, hagyományosabb, annál keményebben tudom feszíteni a határait. A rituálé nem szabad olyan értelemben, mint a happening, hogy bárki belesétálhat, hanem védve vagyok, van koncepció, de abban feszülhetek, azt tágíthatom. – Ladik Katalinnal készült nagyvizit-interjúnk I. részét olvashatják.

2flekken

Nagy Gabriella: Hálótárs

Nem tudom, milyen alkalom lehetett, talán szilveszter, amikor úgy esett, hogy az elfogyasztott jelentős alkoholmennyiség miatt nem indulhatott már útnak éjszaka a teljes vendégség, hálóhelyet kellett találni az itt ragadtaknak. – Nagy Gabriella 2flekken.

A hét prózája

A hét prózája – Richard Brautigan: Pisztrángfogás Amerikában (részlet)

Tizenhat éves korában ismerte meg az életet, előbb Dosztojevszkij, majd a New Orleans-i kurvák közreműködésével. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

Nagyvizit

Grecsó Krisztián: Nincs visszaút, nem lehet, muszáj II.

Az az érdekes, hogy olvasóként most is egészen odavagyok ezekért a szövegekért, de engem íróként nagyon tévútra vittek. Bolyongtam ebben a Nádas–Mészöly-féle, de különösen a Mészöly-féle szövegérzékenységben és finomságban egy darabig, és nem akart kisülni belőle semmi, mert nem akartak a mondatok a kezemre állni. – Grecsó Krisztiánnal készült nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják.

Nagyvizit

Grecsó Krisztián: Nincs visszaút, nem lehet, muszáj I.

Felkeltem hajnalban, rászántam fél-háromnegyed órát, írtam, és úgy mentem be melózni. Meg lehet azt csinálni, sok mindent meg lehet. Láttam, hogy valami nincs rendben velem Csabán. Nem azon múlik, hogy a centrumban vagy-e, és hogy ott meg tudod-e magad valósítani, hanem te mint önálló bolygó képes vagy-e a saját tempódban haladni. – Grecsó Krisztiánnal készült nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

Litera 15 – Köszöntő

Mozgó ünnep – Litera 15

Tizenöt évesek lettünk. Elsősorban és mindenekelőtt az olvasót dicsérjük. Köszönjük, hogy kitartanak mellettünk. Legnagyobb részt az önök érdeme, hogy eddig elértünk, és van bennünk még szufla, legalább ugyanennyi évre! – A Litera születésnapján Nagy Gabriella mond köszöntőt.

2flekken

Nagy Gabriella: Zagyvarékas

Szeretek kisétálni a folyóhoz a rozoga hídon. Lenézni a békalencsés, hínáros vízre, lesni, hogyan tükröződik benne az ég. A híd után az öreg temetőben bóklászni, rozsdás, megdőlt kereszteken neveket kutatni, gázolni az ártéri gyomban. – Nagy Gabriella 2flekken.

A hét verse

A hét verse – Balla Zsófia: Salve

Ti vagytok a gonosz, és akik ellen gonoszságot követnek el. A „ments meg, Uram, a gonosztól" értelmét veszti. – Balla Zsófia versét, amely az 1991-es A páncél nyomai című kötetben jelent meg, Nagy Gabriella választotta.

Köszöntés

Világi nő – Bán Zsófia 60

Bán Zsófia ugyanúgy lenyűgöző tudással közelíti tárgyát, személyes és szenvedélyes, az írás számára hasonlóképp önfeltárási és egyben önmegismerési folyamat, „amelynek során olyan dolgokat kell felszínre hozni, amelyek az ember lényegéhez tartoznak", mint Balassának, akit az egyik legfőbb mesterének tekint". Bán Zsófia szeptember 23-án volt 60 éves. Nagy Gabriella köszönti.

Nagyvizit

Keresztury Tibor: Komolyan kell venni, mert gyönyörű II.

Olyan területet szerettem volna találni formailag is, esztétikailag is, ami az enyém, ami karakteres, felismerhető és belakható. Most nem a minőségükről beszélek, de azt hiszem, lett ilyen saját hely. – Az idén 15 éves Litera Keresztury Tiborral készült, ünnepi nagyvizit-interjújának második részét olvashatják.

Nagyvizit

Keresztury Tibor: Komolyan kell venni, mert gyönyörű I.

Ez a kettősség meghatározta az egész életemet: a patológián történő eszmélés, az avasi lumpenvilág és a rendkívül igényes kulturális mikroklíma, az engem egyszerre érő nagyon durva és finom, védő, óvó hatások... – Az idén 15 éves Litera Keresztury Tiborral készült, ünnepi nagyvizit-interjújának első részét olvashatják.

2flekken

Nagy Gabriella: Széljegyzetek az Esethez

Látszik a cikken, hogy fogalmam sincs, hogy kéne viselkedni, mit kéne mondani a nyilvánosságnak. A tényekre igyekszem koncentrálni, de kommentálok, vagyis tompítok, enyhítek, cenzúrázok, védem magam. Pontosságra törekszem, de alig írok a tényekről. – Nagy Gabriella 2 flekken.

Interjú

Peer Krisztián: Én még mindig hallgatok

Az érzelmi hatások, amiket részben a versek váltanak ki, részben a konkrét, bulvárízű életszituáció, azt eredményezik, hogy az olvasók egy része egyfajta ködfátyolon és/vagy könnyfüggönyön keresztül néz rájuk, és ezen keresztül nehezebb észrevenni a dolog finomságait, cizelláltságát, hogy minden réteg alatt van még egy másik. – Peer Krisztiánnal Nagy Gabriella beszélgetett.

Kritika

A nyúlon túl

In medias res kerülünk az elbeszélésbe, nem lepődhetünk meg hát, hogy egy erdő közepén találjuk magunk, és ebből a csapdahelyzetből gyakorlatilag a végéig nem tudunk kikeveredni. – Nagy Gabriella kritikája Szijj Ferenc Növényolimpia című regényéről.

Útinapló

Gyönyörű görbe szög és löszbabák

Május végén Tolnai Ottónál jártunk, Palicson. Elkísértük a Magyarkanizsa melletti tanyára és Szabadkára is. Beszélgettünk, követtük kamerával. A két napról útinaplóban számolunk be. Az első napról Nagy Gabriella írt.

Ott jártunk

Másodlat az irodalomban és a képzőművészetben

A másodlat olyan másodpéldányt jelöl, amely bár nem azonos az eredetivel, vagyis voltaképp másolat, mégsem másodrendű, hanem az eredetivel egyenrangúként működik, azonosan hitelesített példány. – A Másodlat című kiállítás kapcsán Zsikla Mónika és Nagy Gabriella beszélgetett az alkotókkal. – Ott jártunk.

Interjú

Tolvaj Zoltán: Kaméleoni tükrözés és random memóriaolvasás

Az írott közlésben azt szeretem, hogy épp a nyelv talál ki engem, egyre beljebb taszítva a referencialitás és a reflexió labirintusába, teret adva rá, hogy egyszerre vizsgáljam a nyelv működését és a saját alanyiságom. – Tolvaj Zoltánt Fantomiker című új kötetéről Nagy Gabriella kérdezte.

Program

MÁSODLAT — Irodalom

2017. június 29-én, csütörtökön 17 órakor a Budapest Galéria Másodlat című kiállításában másolás, reprodukció, utánzat kérdéseiről a kiállító művészekkel, valamint Péterfy Gergellyel és Závada Péterrel Zsikla Mónika és Nagy Gabriella beszélget.

A hét verse

A hét verse – Tennessee Williams: Férfi az étkezőkocsiban

...föllázadt a zárka ellen, / jegyet váltott egy másik állomásra, / nevet változtatott, / ismeretségének körét kibővítette / új arcokkal, / de azok kiábrándítóan hasonlítottak az addigiakhoz. – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Hangulatjelentés

Nagy Gabriella: Derékszögben elfordult

A színpad maga a kút, amelynek lépcsős talapzatán árva mikrofongém várja a szólni kívánókat, a Duna felé néz most, azaz valóban, kilencven fokban elfordult, profilját mutatja a térnek, mintha kitekintene a folyó felé, elcsavarná fejét, félrenézne, ki a centrumból a periféria irányába, a távoli jövő, messzi helyek, más világok rétegeibe. – Nagy Gabriella hangulatjelentése a könyvhét első napjáról.

Interjú

Sándor Iván: A per végtelenségig folytatódik

A hallgatás lényege az, hogy úgy szembesít önmagunkkal, hogy megmutatja a bennünk rejtőző „káini részünket”. Azt mondja, hogy ami egyszer megtörténik, az bármikor bárkivel változó körülmények között, változó formában újra megtörténhet. – Sándor Ivánt Tadeusz Borowskiról kérdeztük.

A hét verse

A hét verse – Yang Lian: A zeneszerző tornya

az ítéletnap végül eljut egy sápadt levélhez / a halasztás ideje     éppen elég a feledésre / egy vérvörös madár új hangszínén szavalva / felkelnek a holtak, majd a halállal elvesznek újra – A hét versét, az 1989-es Tiananmen téri vérengzést is megíró Yang Lian kínai szerző művét Nagy Gabriella választotta. 

Interjú

Szilágyi Zsófia: Mind a tíz könyv ott áll a rajtvonalon

Bármennyire patetikusan hangozzék ez, nemcsak az adott, díjazott szerző örömét, hanem a kortárs magyar irodalom érdekét is szem előtt kell tartanunk. Vagyis azt, amiért a díj szervezésében részt vevő remek csapat hónapokon át dolgozott, hogy új olvasókat nyerjünk meg a kortárs magyar irodalomnak. – A Libri-díj zsűrije hamarosan dönt az idei díjazottról. A zsűri egyik tagját, Szilágyi Zsófiát kérdeztük. 

Interjú

Krasznahorkai László: Én nagyon megváltoztam

Ami nagyon megváltozott? Én! Én nagyon megváltoztam. Például már nem vagyok romantikus. Már soha nem tudnék romantikus megszállottsággal írni vagy zenét komponálni. Képtelen lennék rá. Ahhoz túl sokfélét tapasztaltam, és túl sok olyan rendszert vagy szituációt láttam, amelyek egyensúlyban vannak egymással és mozdíthatatlanok. – Az Aegon-díjas Krasznahorkai Lászlóval beszélgettünk. 

Nagyvizit

Lator László: Tiltotta az ízlésem

Amikor nem írhattam, a megjelenés lehetőségének legcsekélyebb jele sem volt, akkor is írtam, de csak azt szerettem megírni, amiről úgy éreztem, hogy fontos. Elcsépelt szóval mondva én egzisztenciális verseket írtam. Bár írtam volna többet, de ennyi lett. – Az idén 90 éves Lator Lászlóval készült nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják.

Nagyvizit

Lator László: Én is kaptam a hullámverésből

Amikor a kollégiumi gólyagyötréseken részt vettem – volt egy szavalóverseny, ami abból állt, hogy az embert az első mondatnál félbeszakították, és elkezdték gyötörni –, az első sorban ott ült, és enyhén kancsal, gonosz tekintettel nézett bennünket Kodály Zoltán. – Az idén 90 éves Lator Lászlóval készült nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

Költészet napja

Költészet napja – Körösztös Gergő versei

A költészet napján huszonöt év alatti, még kötet előtti fiatal szerzők verseit közöljük. A válogatást tehetséggondozó műhelyek vezetőinek, szerkesztőinek javaslataiból Mészáros Gábor állította össze, a műveket a Litera szerkesztői látták el széljegyzettel. Körösztös Gergő verseit olvashatják Nagy Gabriella reflexióival.

Költészet napja

Költészet napja – Kali Ágnes versei

A költészet napján huszonöt év alatti, még kötet előtti fiatal szerzők verseit közöljük. A válogatást tehetséggondozó műhelyek vezetőinek, szerkesztőinek javaslataiból Mészáros Gábor állította össze, a műveket a Litera szerkesztői látták el széljegyzettel. Kali Ágnes verseit olvashatják Nagy Gabriella reflexióival.

A hét prózája

A hét prózája – Nádas Péter: Világló részletek

Sokáig, még jó sokáig nem tudom, hogy az egyéni élmények és benyomások közösen megformázott nyelvi foglalatai nélkül valójában nincs fogalomtár, azaz nincs értelem. De van képi emlékezés. – A hét prózáját, Nádas Péter most megjelent memoárjának részletét Nagy Gabriella választotta. 

A hét prózája

A hét prózája – Tadeusz Borowski: Schillinger halála

Biciklijével megállás nélkül rótta a tábor útjait, mindig ott bukkant föl váratlanul, ahol a legkevésbé volt rá szükség. Kezével, mint a bottal, keményen ütött, könnyedén tört miszlikbe állkapcsokat, verte véresre az embert. – Tadeusz Borowski novelláját Nagy Gabriella ajánlja. 

2flekken

Nagy Gabriella: Magyar performance

Mi más történt volna itt, mint egy Deák Kristóf filmje inspirálta szép közösségi performance, amelyben megvalósítottuk a forgatókönyvet, és mi magunk (az énekkar, nem a karvezető vagy bárki hatalmasság) akartuk egymást elhallgattatni. – Nagy Gabriella 2flekken.

Írómozi

Tudatlan tündérek – Írómozi Grecsó Krisztiánnal

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2017. február 22-én, szerdán este 7-től Grecsó Krisztián, aki a Ferzan Özpetek: Tudatlan tündérek című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

Nádasdy 70

Nádasdy Ádám 70

Emlékszem, egy angol nyelvről, fordításról szóló, talán Shakespeare-előadásán láttam először, a helyszín bizonytalan. A terem dugig tele, még a neoncsöveken is lógtak, padlón ültek a fiatalok, egymás hátán kapaszkodtak, hogy lássák. – Nádasdy Ádám ma hetvenéves. A Litera nevében Nagy Gabriella köszönti őt. 

A hét prózája

A hét prózája – Tar Sándor: Ennyi volt

Kellene nekünk, munkálatlanoknak is valamiféle menekülttábor, hogy ne rontsuk otthon a levegőt meg a hangulatot az örökös kesergéssel, semmittevéssel. Oda aztán be lehetne hajtani mindenkit, munkanélkülieket, hajléktalanokat, koldusokat, árvákat, meg aki általában útban van vagy rontja a városképet. – Tar Sándor novelláját Nagy Gabriella ajánlja. 

Búcsú

Vathy Zsuzsa halálára

Talán Lázár Ervin írja valahol, hogy bizonyos pillanatokban nem lehetett eldönteni, sír-e vagy nevet. Nem is kellett talán, Vathy Zsuzsa egyszerre tudta mind a kettőt. – A nemrég elhunyt írótól, Vathy Zsuzsától Nagy Gabriella búcsúzik.

2flekken

Nagy Gabriella: Verona, vége

Pár hete a naplóimat olvasom. Nem tudom letenni. Fejfájásig kínzom magam, elnyel az idő. Tizenéves korom óta írtam tele ezeket a kemény fedeles füzeteket. Naponta egy-egy bejegyzés... – Péntek éjjel tragikus baleset történt Verona mellett, a mai gyásznapon Nagy Gabriella írását olvashatják, 2 flekken.

A hét prózája

A hét prózája – Mikszáth Kálmán: A kis csizmák

A "falu gyermeke" (úgy hítták a szelíd képű, anyátlan-apátlan fiút) ott guggolt az udvar közepén a lekvárfőző katlan mellett, ami igen irigylendő állapot volt rá nézve, mert nemcsak a lábait melengethette a tűznél (csípős az idő egy kicsit), hanem a jószívű Böngér Panna a kóstolást is engedte. – A hét prózáját Mikszáth Kálmán születésének 170. évfordulóján Nagy Gabriella választotta. 

Nagyvizit

Marno János: Kapaszkodj a vízbe II.

Mintha az idő maga öltene testet és arculatot, kiben-kiben különbözőt, és toligálná ezeket a maszkjait keresztül a téren, a térben, míg vége nem szakad egy-egy ilyen keresztültoloncolásnak. Ambivalenciám eszerint nem is belőlem, pláne nem a személyiségemből adódik, hanem belőle vagyok én – és mint nem-én is. Csapongok a centrifugális és a centripetális pörgések között... – Marno Jánossal készült nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják.

Nagyvizit

Marno János: Kapaszkodj a vízbe I.

Paradigmák bomlanak el, és tűnnek elő újabb, meghökkentő paradigmák, megkockáztatnám még azt is, hogy ilyenkor az elmében olyasféle nukleáris folyamatok mennek végbe, mint az univerzum bármely más helyén... – Marno Jánossal készített nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

A hét verse

A hét verse – T. S. Eliot: Burnt Norton

A szeretet maga mozdulatlan, / Csak oka és célja a mozdulatnak. / Időtlen s kívánság nélkül való, / Csupán az idő szemszögében / Formák határaiba fogva / A nemlét és a létezés közt. – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Litera Rádió

Litera Rádió – Bartók Imre Louis Malle filmjéről

Írómozink legutóbbi vendége a Nyitott Műhelyben Bartók Imre volt. Választása Louis Malle Vacsorám Andréval című filmjére esett. A vetítés utáni beszélgetést most meghallgathatják a Litera Rádióban.

Ági60

Nagy Gabriella: Ragyog

Bárdos Deák Ági a Kontroll Csoport és az Ági és a Fiúk szövegíró énekesnője, dalszerző, író és újságíró, a Litera szerzője. Sugárzó díva, termékeny szerző, társadalmi és közéleti kérdésekben véleményt formáló alkotó. Ma hatvanéves. – Nagy Gabriella köszönti.

Németh Gábor 60

Nagy Gabriella: NG 60

Nem kedveli a nagytotált, be van építve a fejébe egy kamera, azzal pásztáz, egészen közel. Látja a lelket, és ritkán téved. De sosem tolakodó, megbízol benne, mint a jóságos gyermekorvosban, amikor a vesédbe néz. – Németh Gábort hatvanadik születésnapján Nagy Gabriella köszönti.

A hét verse

A hét verse – Balogh Attila: Numero XXXVII

– tél van, / hideg / és havazik, / cigányok meleg hús fölé, / csak enni ne kellene náluk, / mert apró szöszmöszkék / vannak a / levesben... – A hét versét Nagy Gabriella választotta. 

A hét verse

A hét verse – Csokonai Vitéz Mihály: Halotti versek

Miért szükség nékem a haláltól félni, / Ha csakugyan egykor meg kell szűnnöm élni? / Mért olly édes nékem az halhatatlanság, / Ha ez a reményem merő hasztalanság? – Mindenszentek előtt Csokonai Vitéz Mihály Halotti versek (A lélek halhatatlansága) című művét Nagy Gabriella ajánlja.

2flekken

Nagy Gabriella: A nagy fogás

A konvoj lassan és bizonytalanul haladt, a sort vezető jármű olykor megtorpant, zubbonyos férfiak ugráltak ki belőle, szaladtak hátra tanácstalanul, egy műszert vizsgáltak, tekintgettek jobbra-balra, kezükben kibiztosított fegyver. – Nagy Gabriella 2 flekken.

Program

A Műút vendége Miskolcon: a Litera

A Műút nyolcadik évadában járó beszélgetéssorozatának következő vendége 2016. október 18-án, kedden 17 órától a Helynekemben a Litera.

A hét verse

A hét verse – Pálinkás György: A város fölött a fény...

Jársz-kelsz, mintha valóság lenne az a kapubelső, az az / utcarészlet, a harangzúgás is, az örvénylő zümmögés is / az utolsó kondulás után. – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Ott jártunk

Fény nélkül nem lehet élni

Ha asszociatíve gondolkodunk, egymás mellé helyezzük, s táncrendbe állítjuk az eddig elhangzottakat (az est alatt végig argentin tangó szól átkötő zenei elemként), legfőbb kérdésünk képzelet és valóság, azaz mű és valóság viszonyáról kedélyesen tűrt, de egyre kényelmetlenebb sötétbe borul. – Krasznahorkai László Sötét könyvbemutatóján jártunk.

A hét verse

A hét verse – Hervay Gizella: Vödörbe rejtette az asszony az urát

Az asszony és Hervay sorsa közt nem nehéz felfedezni az azonosságot. Hervay egy év leforgása alatt két szeretett lényt veszít el, az urát, gyermekének apját és a fiát. – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

2flekken

Nagy Gabriella: Lélektani vizsgálat IV.

Csak az a pillanat érdekel, amikor átszakad a burok, és kiszabadul a gonosz a fényre, mert meg akarom érteni sorsomat, a bűn nyitjára rátalálni. Nem, már semmitől nem féltem, csak a bomlott elmétől és bomló testtől féltem. Hogy nem leszek ura egyiknek, de itt tart a másik. – Nagy Gabriella írása 2 flekken.

Nagyvizit

Bozsik Péter: Nyivákolok, akár a sarokba szorított macska

Talán írtam néhány olyan verset, amelyet más így nem tudott volna. És úgy érzem, még nem üres a tarisznyám. Lírai tolvajkulcsokat reszelni a szűk baráti körnek. Nem vágyom zajos sikerre, alkalmatlan vagyok rá, kicsivel is beérem. Már. – Bozsik Péternél jártunk nagyviziten, Veszprémben. Az interjú második részét olvashatják.

Nagyvizit

Bozsik Péter: Nem esett Ady-kötet a fejemre

Későn érő típus vagyok egyébként is, hetedikes-nyolcadikos koromban még műanyag katonákkal játszottam, miközben már a barátaim udvaroltak a csajoknak. Az ún. jugoszlavizmust beolvasztási kísérletként éltem meg. Én nem jugoszláv vagyok, hanem magyar vagyok... – Bozsik Péternél jártunk nagyviziten, Veszprémben. Az interjú első részét olvashatják.

A hét prózája

Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért

itt töltöm – töltöttem – az időmet, átmenetileg (és most nem térek ki e szó kínálta kitérőkre), e magyarországi középhegység ölén, egy házban, nevezzük üdülőnek, habár munkahelynek is megjárja... – A hét prózáját, Kertész Imre Kaddisát, melyet az író a szigligeti Esterházy-kastélyban írt, Nagy Gabriella választotta.

Búcsú

Nagy Gabriella: Királyi többes

Ő a mi miheztartásunk. Szabadságunk. Pontos szavunk. Ép eszünk. Péter, te nyelv. A nyelvünk. Így, többes szám elsőben. Királyi többes lehetne (de legyen most közösségi-gyülekezeti többes), birtokos személyraggal, mely kifejezi csökönyös ragaszkodásunk. – A Litera oldalán írók búcsúznak Esterházy Pétertől. Nagy Gabriella írását olvashatják. 

Ott jártunk

Senki se alszik

Minden könyvhét után, június közepén itt ünnepelnek a fordítók, kiállítás nyílik, felolvasnak, megjelenik a Műfordító Füzetek új száma. A Balatonfüredi Műfordítóház idei kerti beszélgetésén Esterházy Péter A szavak csodálatos életéből című művéből olvastak, kiállított Klimó Károly, megtekinthettünk egy Andersen-adaptációt, és volt gulyás is, több verzióban. Ott jártunk.

A hét prózája

A hét prózája – Mándy Iván: A pálya szélén

A körülötte állók mind feléje fordulnak, nézik az arcát – a hit kőtábláját –, és vele együtt zúgják a harci kiáltást. Ez a kiáltás zúg végig a tribünön és a tribün alatt, fergetegesen zúg a kiáltás, és ebben a hangorkánban támadást támadás után vezet a Titánia csapata. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

Hangulatjelentés

Elteszem télire

Tudom, hogy ezt a képet megtartom örökre, akármi jön, akármeddig élünk. Nem megyek oda hozzá, nem köszöntöm, a könyvét egy oldal után letettem. – Nagy Gabriella hangulatjelentése az Ünnepi Könyvhét első napjáról.

Interjú

30 éves az Emlékiratok könyve II.

Vannak pusztító emlékek. Egy csomó dologról, amit tudok, nem írtam, mert egyszerűen nem bírtam leírni. Egy csomó dolgot leírtam, amit nem bírtam leírni, de van egy csomó dolog, amit nem írok le. – Nádas Péterrel a 30 éves Emlékiratok könyvéről beszélgettünk. Második rész.

Interjú

30 éves az Emlékiratok könyve I.

Megmakacsoltam magam, az ellenkezőjét csináltam, mint amit ezektől a mestereimtől minden műfajban, s éppen a nagy gyomlálás közben megtanultam. Illetve két lehetőség állt előttem, az egyik az, hogy az analízisben még náluk is tovább megyek... – Nádas Péterrel a 30 éves Emlékiratok könyvéről beszélgettünk. Első rész.

A hét prózája

A hét prózája – Zeke Gyula: (Eleven év) (Ha hazatérsz)

A Göncöl útrakész, a kozmosz semleges, mint egy kiürített láger. A Hold égve maradt, a kőszentek arcán nincs irgalom. Szívedben a túlgondozott kertek borzalma zizeg. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

2flekken

Lélektani vizsgálat III.

Aki többszörös gyilkosságokban éli ki szenvedélyét, az olyasféle, mint az idült morfinista, aki akkor kapja meg adagját, amint kiolt egy életet. Nem, mondogattam magamban, és gyűlölet támadt bennem a professzor iránt. – Nagy Gabriella írása 2 flekken.

Írómozi

AMARCORD – Írómozi Rakovszky Zsuzsával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. április 27-én, szerdán este 7-től Rakovszky Zsuzsa, aki Federico Fellini Amarcord című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

Hangulatjelentés

A lehetséges világok legjobbika

Eszembe jutnak alakok, mintha egy filmet látnék, átsétál a színen egy sétabotos öregúr, Rumcájsz kacag, háttérben gyülekezet, a prédikátor a szószékről lenéz, szótagolva, vékony, magas hangon hirdeti az igét... – Hangulatjelentés a könyvfesztivál első napjáról.

Könyvfesztivál 2016

Keresztury Tibor: Szellemi értékekre fogékony, mosolygós kultúremberek

Minden évben eszembe jut a könyvfesztiválon, hogy vajon hol bujkál ez a sok jóarcú, szimpatikus, intelligens ember, amikor épp nincs könyvfesztivál… Mintha itt tartanák éves találkozójukat a szellemi értékekre fogékony, az új könyvekre éhes, nem ideges, toleráns, mosolygós kultúremberek… – A ma nyíló Könyvfesztiválról Keresztury Tibort, a MKKE igazgatóját kérdeztük. 

Költészet napja

Költészet napja – Biró Krisztián versei

A költészet napján fiatal költők verseit közöljük. A válogatást tehetséggondozó műhelyek vezetőinek, szerkesztőinek javaslataiból Fehér Renátó állította össze, a műveket a Litera szerkesztői látták el széljegyzettel. Biró Krisztián verseit olvashatják Nagy Gabriella reflexióival.

A hét verse

A hét verse – Székely János: A vesztesek

Vereségre termett nép, / Évezredek óta verik, / Egyébre se jó: / Ez a sorsa. / Vonul sorsába beletörődve, / S talán még büszke is / Erre a sorsra. – A hét versét Nagy Gabriella választotta. 

A hét verse

A hét verse – Anna Ahmatova: Cinque

Én nem szerettem sohasem, / ha sajnált bárki engem, / s csepp részvéted most úgy viszem, / mintha nap sütne bennem. / Ezért ég, amerre megyek, / hajnalpír, ezért művelek / annyi csodát! – A hét versét Nagy Gabriella választotta. 

A karácsony versei

A karácsony versei – Csoóri Sándor: Szóljon a csörgődob

Készül esni a hó, megszólalni a telefonom, / az imbolygó tetőantennáról lezuhanni / az elgémberedett galamb, / de a világűr fáradt képzeletében / most ez a zuhanás is félbemarad. – A karácsony versét ma Nagy Gabriella választotta. 

Nagyvizit

Utólagos tudás II.

Nagy lassan, nagy nehezen elkezdtem észrevenni, hogy az írás maga mint tevékenység és a nyelv, a magyar nyelv mint anyag nekem sokkal fontosabb, mint korábban gondoltam, és hogy tulajdonképpen ez a fontos. – A Zeke Gyulával készült nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják. 

Nagyvizit

Utólagos tudás I.

Azt tudnám mondani, az elmúlt harminc évem afféle személyes metafizikai összefoglalásaképp: forma- és hagyománytisztelet, hitetlenség és szakralitás. Az egésznek a legfőbb konzekvenciája pedig az írás maga, ami nélkül most már igen boldogtalan lennék. – A Zeke Gyulával készült nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják. 

2flekken

Lélektani vizsgálat II.

Mi gondot okozna neki ez az ügy, gondolták, és elétették az elcsalt, majd megfojtott cselédlányokat hordóba forrasztó, hetyke bajszos bádogos kartotékját, hátha feltűnik neki abban egy addig jelentéktelennek hitt, ám fontos momentum, háthogyha megtalálja a rejtett indítékot, megfejti a gyilkos elméjének mozgatórugóit, s ekként nyomára akadnak a köddé vált bűnözőnek. – Nagy Gabriella 2 flekken.

Ott jártunk

A család pompás kastélyának annyi

Közös képüket Pápai fiúk néven írja alá, a család ezúttal az édesanya fedőneve után Pápai néven jelenik meg. Vagyis mi, nézők az állambiztonsági szolgálat szemszögéből tekintünk rá, illetéktelen módon leskelődünk, kukkolunk, beférkőzünk a zsigerekbe, lehallgatjuk, kikémleljük legbelsőbb gondolataikat. – A Jelentés című kiállításon jártunk.

A hét verse

A hét verse – Ady Endre: Párisban járt az Ősz

A járókelők, az épp székükből felálló vendégek alakja bemozdul, mintha kimenekülnének a képből. Egy-egy cipő látszik, ruhaszegély, lerepülő kalap. És én közben nem tudok másra gondolni, mint az életükért futó, ablakon kimászó, asztal alá zuhanó, földön és egymáson fekvő emberekre. – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

2flekken

Lélektani vizsgálat I.

A professzor asztalának közepén egy spárgával szorosan átkötözött csomag áll, a formájáról ítélve levelek s postai lapok gyűjteménye. A hatósági pecsét tanúsága szerint már megvizsgálták, megszaggatták az olcsó csomagolóanyagot, a spárgát két helyen késsel elnyisszantották. – Nagy Gabriella 2 flekken.

A hét prózája

A hét prózája – Mándy Iván: Az ördög konyhája

Vera kirohant a szobából, mögötte még szólt a zene, még Edith Piaf énekelt, de már a szita lógott az arcába, mint egy háló, hogy sose engedje ki ebből a sötét kamrából. Lebámult az udvarra. Sötétszürke falak, és lent a mélyben egy asztal. – Várta, hogy majd bejön Szabolcs húga, megfogja a kezét, és kivezeti innen. Senki se jött. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

Ott jártunk

Szaftos kontra rágós témák

Gasztroirodalom létezik is, meg nem is, a jelentősége azonban megkérdőjeleződött az este folyamán. – 2015. október 15-én Takács Ferenc, Tarján Tamás és György Péter vallott színt a gasztroirodalomról a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a VIII. Budapest Transzfer Fesztivál keretében. Ott jártunk.

A hét prózája

A hét prózája – Hazai Attila: Pihenés

Leültem az asztalomhoz, és kiborítottam a bögrét, amiben az aprópénzeket tartom. Tervet eszeltem ki. Lényege az volt, hogy lemegyek az utcára, és minél gyorsabban megveretem magam. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

Beköszöntő

Szabadulójáték

Én azt gondolom, képzeljük el, milyen lenne ideális esetben a Litera, akkor, ha minden adott lenne a normális működéshez... – A Litera új főszerkesztője, Nagy Gabriella beköszöntőjét olvashatják. 

Írómozi

BÚÉK! – Írómozi Térey Jánossal

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2015. szeptember 30-án, szerdán este 7-től Térey János, aki Szörény Rezső: BÚÉK! című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Nagy Gabriella beszélget az íróval. 

2flekken

Hosszú záridő 8.

A legjobb egy egész életet elbeszélni, lineárisan haladni a kezdetektől a vég felé. Gyorsan kell végezni, hogy megint csend legyen. Sokszor elhadarni egymás után, épp annyiszor, hogy egyszer csak ne fájjon. Leváljon a szavakról az értelem. – Nagy Gabriella írása a 2flekken rovatban.

A hét prózája

A hét prózája – Parti Nagy Lajos: A hullámzó Balaton

A Balaton, az valamilyen formában végigkíséri az életemet, pucéran is, meg a pici, fodros göngyölegjében is, ülök a penzumom előtt, de legtöbbször már nem is törődök az idővel, csak hallgatom, hogyan ropog a nád a fogam alatt, zizeg a tükre, egyik a másik után, majdnem mint a végtelenség. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta. 

A hét prózája

A hét prózája – Søren Kierkegaard: A csábító naplója

Mint nő – gyűlöl engem; mint tehetséges nő – fél tőlem; szeret engem – mint okos emberfőt. Előbb ezt az ellentmondást ébresztettem fel lelkében. Büszkeségem, dacom, hideg gúnyolódásom, szívtelen iróniám csábítja őt, nem mintha belém akarna szeretni; nem, ilyen érzéseknek bizonyára nyoma sincs benne... – Søren Kierkegaard szövegét Nagy Gabriella választotta.

Interjú

Szijj Ferenc: Lényegében megvakítom magam

Az érzékelésen túl az elgondolható van, de annak a létezése vagy az igazsága még az érzékelhetőnél is bizonytalanabb. Nincs más lehetőség, a délibábokból kell valami sűrű anyagot gyúrnunk, kovácsolnunk, hegesztenünk. – Szijj Ferencet Agyag és kátrány – Fényleírás című verseskötetéről Nagy Gabriella kérdezte. 

A hét prózája

A hét prózája – Diane di Prima: tizenhárom rémkép

Éjszakák melegek, alvás oké, halak oké, papír van, néha egy vers, aztán gondoltam, itt az ideje, és elmentem a postára. Egy csomag mondtam könyv a nevemre és azt felelték kérem a személyit. És minden zsebemet átkutattam, de valami ostoba hullám elvihette a nevemmel együtt. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta. 

2flekken

Hosszú záridő 7.

Ülök a gimnázium menzáján a pincében, levest kanalazunk, étkezőtársam sziporkázik, én meg akkorát nevetek, hogy – nagy sóhaj, szürcs – ott a leves a tüdőmben. Nem oda szántam. Venném a levegőt, hogy életben maradjak, de nem jön, sípolok, a légcsövem elzárja az édes borsóleves. – Nagy Gabriella a 2flekken rovatban.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Kemény István Az éjszakáról

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi legutóbbi vendége Kemény István volt, akit választott filmjéről, Michelangelo Antonioni Az éjszaka című művéről Nagy Gabriella kérdezte. A sorozat ősszel folytatódik. 

Az irodalom hazatalál

Ez már egy másik város II.

Miközben mesél, háta mögé sereglenek az állatok, az őzsutát követi a bak, megszaglásszák a kerítést, közeledik a szamár, szerzőnk le is fotóztatja magát vele, szereti a szamarakat, mondja, az állat a kezéből füvet eszik. – Az irodalom hazatalál programban Dragomán Györgyöt kísértük el szülővárosába, Marosvásárhelyre. Útinaplónk második részét olvashatják.

Az irodalom hazatalál

Ez már egy másik város I.

Elmeséli sétáinak útvonalát, és hogy nem érez semmit, semmi különöset. Ez egyelőre egy város, nem több, nem törtek rá érzések, le kell ülepednie, ha hazaér, most még csak látvány van, fák, bokrok, házak, templom, várfal, utcák, kanyarok, körforgalom. – Az irodalom hazatalál program részeként Dragomán Györgyöt kísértük el szülővárosába, Marosvásárhelyre. Útinaplónk első részét olvashatják.

Interjú

Kiss Noémi: Az áldozatok nem beszélnek

Gyakran azt gondoljuk, a szegénység, a munkanélküliség, az alkoholizmus szüli az erőszakot, de ez nem igaz. Az értelmiségi családokban, vagy éppen az elit versenysportban ez éppúgy jelen van. Az erőszakos beszéd, az elnyomó, megfélemlítő magatartás a mindennapok természetes része. Senki nem teszi szóvá – mert a félelem a kísérője. – Kiss Noémit könyvhétre megjelent, Sovány angyalok című regényéről kérdeztük.

2flekken

Hosszú záridő 6.

Közeledik a pillanat, amikor az idegesség már annyira kibírhatatlanná válik, hogy szét kell csapni az egészet, behúzni a falnak, felrobbanni, felrobbantani az ágyat a cugehőrrel, magával. Elhatározza, hogy megmozdul, tökéletes nap lesz, csak egyetlen nap, aztán be lehet újra zárni az ajtót. – Nagy Gabriella írása a 2flekken rovatban.

Interjú

Potozky László: Snitt, sötétség, finito

Az fáj, ami belülről feszít, ami kívülről összenyom. Ami akkor is jön utánad, ha már messze vagy tőle, és ami úgy csapódik az arcodba, ahogy a legvadabb rémálmaidban sem számítasz rá. Az fáj, hogy csomó minden már előre el van dőlve, az fáj, hogy szinte semmi sem biztos. Az sem, hogy holnap lesz, ami fájjon. – Potozky Lászlót Éles című regényéről Nagy Gabriella kérdezte.

Hangulatjelentés – 3. nap

Fire and Ice

Lennének szerte őrült nagy tacepaók a hirdetőoszlopokon, hogy könyvhét, és menne a királyi hírizében egy menő kisfilm, hogy mekkora cool dolog már ez a szokás, hogy rendeznek itt az emberek egy ünnepet a könyvnek, meg milyen király már az irodalom, meg a könyv... – Nagy Gabriella hangulatjelentése szombatról.

Írómozi

Az éjszaka – Írómozi Kemény Istvánnal

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2015. május 27-én, szerdán este 7-től Kemény István, aki Michelangelo Antonioni: Az éjszaka című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Nagy Gabriella beszélget az íróval.

2flekken

Hosszú záridő 5.

A nő koncentrál, emlékszik a vízre, hogy vízben úszni jó. Szárazság van, felsérti a bőrt a paplan, mintha apró, szúrós szegecsekkel verték volna ki. Az óra szabályos időközönként üt, a test az ütésekre megremeg. – Nagy Gabriella 2flekken.

Hangulatjelentés

Az ének iszkolása

Napok óta mondogatom a barátaimnak, hogy volnának bizonyos programok a Millenárison, melyeket feltétlen abszolválnom kéne. Keltsenek fel, lökjenek ki az ajtón, ne hagyjanak téveszméimben, mert énnekem egy életem (vagy halálom), látnom kell közelről, amire egyébként vonakodva néznék, mert hogyan is formálhatnék véleményt, ha nem tapasztaltam belőle ízleletnyit. – Nagy Gabriella hangulatjelentése a könyvfesztivál utolsó napjáról.

Nagyvizit 2.

A szellem rejtekútjai 2.

Három éven át szinte az összes új magyar regényt elolvastam vagy átnéztem. Ezek már nagyrészt megint klasszikus történetmesélő könyvek. Ami nem baj, de ezzel persze nincs megoldva a romantika, a nagy modernség és avantgárd által feltárt, a neoavantgárd által újra felnyitott kérdés: ti. hogy a művészet lényege épp a problémafelnyitás! – Nagyvizitben Tábor Ádámnál. Az interjú második részét olvashatják.

A hét verse

A hét verse – József Attila: Kiáltozás

A kötet legtöbb oldalán ikszek és széljegyzetek, magamnak írtam („valóság”), pár helyen vörös tintafolt. Itt egy árva ceruzavonás sincs. Becsukom, kinyitom. Itt nyílik. Ragasztott-fűzött, nem szakad, kifordul hajtásig. – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Nagyvizit I.

A szellem rejtekútjai

Apám sokat mesélt, pedagógus alkat volt. Azt vallotta, hogy mindenkivel „a szó sugártörésének törvénye” szerint kell beszélni arról, amit fontosnak tart, azaz úgy, ahogy az meg fog törni az ő individuális-mitikus burkán, merthogy minden ember ilyen burokban van benne. – Nagyvizitben Tábor Ádámnál. Az interjú első részét olvashatják.

2flekken

Hosszú záridő 4.

Visszafekszem, három párnát tornyozok a fejem alá, érezze úgy a testem, mintha nem feküdnék. Nem érzi úgy. Megint jön. Jobb kezemre hajtom a fejem, a gyűrűm az orromat böki. Nagyanyámé volt, három virágszál kacsozik szét a levelek közül, arany. – Nagy Gabriella 2flekken.

Interjú

Mészáros Sándor: Hiszek azokban, akiket kiadok

Nem csak a nyilvános térben vannak véleményformálók, nem csak a kritikusok, irodalmárok, írók megszólalásai hatnak pro vagy kontra egy könyv sorsára, hanem az olvasók is formálják a saját környezetükben. – Mészáros Sándorral, a Kalligram Kiadó főszerkesztővel beszélgettünk többek közt friss könyvekről, tervekről, sikerről és a kultúra helyzetéről.

A hét prózája

A hét prózája – Ottlik Géza: A nyomdában

Figyeljünk csak: erre az összejátszásra, a nemzetnek erre az öntudatos cinkosságára. A művelt, higgadt, ötvenéves nyomdatulajdonos súg a forradalmároknak. – Ottlik Géza Prózájából A nyomdában című szöveget Nagy Gabriella választotta.

A hét prózája

A hét prózája – Ambrose Bierce: Ebolaj

Apám már nyugovóra tért. A helyiségben csupán a katlan mélyvörös tüze világolt, és táncoló árnyakat vetett a falra. Az üstben zubogó olaj itt-ott kutyadarabokat fortyantott fel. Leültem, hogy itt majd nyugodtan kivárom, míg a rendőrbiztos eltakarodik. A meztelen kis testet ölembe vettem, és elgondolkozva simogattam kurta, selymes haját. – A hét prózáját Nagy Gabriella ajánlja. 

Ott jártunk

HA – Zenés-irodalmi élvezetek az iF-ben

A Ráday utcai iF kávézóban kezdődött tavaly novemberben egy sorozat, Text&Jazz címmel. Már a neve is sokat ígért, irodalmi szövegeket muzsikával, dzsesszel, kortárs zenével. Fellépett Németh Gábor és Szemző Tibor, Nagy Gabriella és Legát Tibor, Péterfy Gergely és Oláh Kálmán. – Ott jártunk.

2flekken

Hosszú záridő 3.

Ha nem lehet már tenni, akkor felteszed a kezed, és sodródsz a széllel. Nem hiszi, hogy ezt hívnák sorsnak, de ez a gondolat mintha átmenetileg kihúzná a csávából. Mi a fene az a csáva? Tessék, istenem, tégy velem, amit jónak látsz. Aztán az isten nem tesz semmit. Miért tenne? Kije vagyok én az istennek, gondolja a nő... – Nagy Gabriella írása a 2flekken rovatban.

Karácsony 2014

Péntek Orsolya: Az Andalúz lányai – Kert

Állt, és nézte a hegyet, a lámpaködben kavargó havat és a befújt erkélyt az üvegajtó mögött, amelynek nekinyomta az orrát. Végül maga sem tudta, miért sír, csak azt, hogy ha a várossal volna még valami dolog, esetleg ha el lehetne helyezni benne még néhány fát vagy házat, talán esne újra a hó. De nem lehetett, a város kész volt, a közepén a betlehemmel. – Péntek Orsolya Az Andalúz lányai című regényéből Nagy Gabriella ajánl karácsonyra egy részletet.

Interjú

Kőrösi Zoltán: Az elmondhatót és a sejtethetőt közel hozni

A regényírót megítélésem szerint az kell, hogy érdekelje, hogy létezik-e, megáll-e a lábán az a világ, ami a művében van, s ehhez kétségkívül érdekes adalék lehet, hogy egy másik világban mi és hogyan történt, de nem több, mint adalék. – Kőrösi Zoltánt Szívlekvár című regényéről Nagy Gabriella kérdezte.

A hét prózája

A hét prózája - Krasznahorkai László: Sátántangó - Felfeslik

„Minden jó, ami történik” – gondolta. Minden egyszerű lett, végérvényesen. Nézte az út két oldalán menetelő, kopasz akácfákat, a néhány méterrel előtte már sötétbe vesző vidéket, érezte az eső, a sár fojtogató szagát, és tévedhetetlenül tudta, hogy helyesen és pontosan cselekszik. - A hét prózáját Nagy Gabriella választotta. 

Nagyvizit

Poszler György: Meg szeretném írni, miért kellett nekem úgy élni, ahogy éltem

Egy dolgot meg akarok még élni, ami körülbelül úgy foglalható össze, hogy négy vagy öt nagyesszében meg szeretném írni, miért kellett nekem úgy élni, ahogy éltem. Ebből hármat megírtam. Az egyik az arról szól, hogy van egy ország, amelyik meg akar újulni, de ehhez nem feltétlenül a Horthy-rendszerben kellene keresnie a támaszpontot... - Poszler Györggyel készült nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják.

Nagyvizit

Poszler György: Kolozsvárt tökéletesen soha nem pótolta Budapest

Annak, hogy az európai kultúra vagy gondolkodásmód utolsó képviselője volnék, úgy gondolom, szellemi értelemben van egy ellenzéki íze. A kor nem kedvez ennek, és elsősorban nem politikai szempontból gondolom így. - Poszler Györgynél jártunk. Nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

Írómozi

A hit paradicsoma - Írómozi Szvoren Edinával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2014. november 26-án, szerdán este fél 8-tól Szvoren Edina, aki Ulrich Seidl: A hit paradicsoma című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Nagy Gabriella beszélget az íróval.

A hét prózája

A hét prózája - Jeles András: Füzetek

Ezek meghalnak, leválnak rólunk, s mi, valamennyien, a visszamaradó földdarabkán zavarodottan, rosszat sejtve toporgunk az elsötétedésben, mint a sarki tél közeledtén a pingvinek. - A hét prózáját Nagy Gabriella ajánlja.

A hét prózája

A hét prózája - Gárdonyi Géza: Kék pille

A minap, hogy a kőhídon megállottam, ott láttam őt a fű között. A fűzbokor árnyékában ült, és egy bodzafadarabra öltögetett rongyokat. A fadarabból baba lesz, a rongyokból selyemviganó. Aztán a fadarabot odaszorítja ahhoz az együgyű kis szívéhez. Szereti. Mert a szívnek szeretni kell, ha rongy, ha fadarab! - A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

2flekken

Hosszú záridő 2.

Gondolatban inkább keletre képzelte volna magát, a titokzatos városba a hegyek lábánál, mészkőkunyhók közé, ahol szerzetesek élnek, és kénes gőz száll fel a tavakból. - Nagy Gabriella írása a 2flekken rovatban.

A hét verse

A hét verse - Erdély Miklós: Semmi van

Semmi van. / A rettentő izgatott semminek / kell, hogy valaki tudja: / nincs semmi. Ha nem / tudná senki, hogy nincs semmi, / az lenne az igazi semmi. - A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Interjú

P. Horváth Tamás: Márquez Macondója kicsit hasonlít Pécsre

Rengeteg dokumentumot átnéztem a helytörténeti könyvtárban és a levéltárban, de amire igazán büszke vagyok, az Zsolnay szabadkőműves múltjának felfedezése. Ez egy legenda volt Pécsen, aminek a bizonyítékait senki nem találta. De én igen. - P. Horváth Tamással nemrég megjelent, Tündérváros című regényéről Nagy Gabriella beszélgetett.

A hét verse

A hét verse - Takács Zsuzsa: Az idegen és az árva

Az eszelősök apátiája még messze, / mikor a szerelem épp hogy távozott, / hiányát elviselni könnyű. Lépteid / táncolnak szinte, tág a világ, / és jelentésteli a nap. Az üres / szív forog egy rúdra tűzve, billeg. / Mert fennmarad a látszat és ragyog. - A hét versét Nagy Gabriella választotta. 

A hét prózája

A hét prózája - George Orwell: Állatfarm

A disznók és az Emberek közt soha nem volt semmiféle érdekellentét, és erre a jövőben sem kerülhet sor. Küzdelmeik és nehézségeik azonosak. Vajon nem ugyanazokkal a munkaerő-problémákkal küzdenek-e mindenütt? - A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

2flekken

Hosszú záridő

Elég régóta fekszik már itt, a napokat sem tudja. Attól fél, ha megnézi a naptárat, több hónap is lehet. Sőt, évek. Megfordul, a füle épp a párnán, akkor válik világossá, hogy a szívverése dobálja. Kifárad a gondolattól. Érezni semmit. Az tiltva van. Elég csak szemlélődni, nézni, ami a falak közt történik. - Nagy Gabriella 2flekken.

Interjú

Fehér Renátó: A TV-székház ostroma az én horrorom

A könyv legtöbb verse az énnek a kiszolgáltatottságáról, megalkuvásáról, tébolyult önelemzéséről vagy épp a rendíthetetlenségéről akarna mondani valamit a különböző közösségi keretek között (saját személyiség, család, generáció, haza, Ká-Európa). - Fehér Renátót Garázsmenet című, a Magvetőnél Könyvhétre megjelent verseskötetéről Nagy Gabriella kérdezte.

Interjú

Király Levente: Minden jó vers egy apokrif

Én azzal a nézettel tudok leginkább azonosulni, s ezt egy versben is kifejtem a könyvben, hogy az apokalipszis elsősorban nem történeti jelenség, hanem állandó, és mindig bennünk zajlik, sokkal inkább, mint körülöttünk. - Király Leventével a L'Harmattan Kiadónál megjelent, Pergamen című, új kötetéről Nagy Gabriella beszélgetett.

KÖSZÖNTŐ

Hálás szavak Nagy Gabinak

Kollégánk, barátunk, Nagy Gabriella ma ünnepli születésnapját. Szép, kerek szám, így kivételes módon szerkesztőségünk nevében Keresztury Tibor a Literán is köszönti őt. - Boldog születésnapot, Gabi!

A hét prózája

A hét prózája - Krasznahorkai László: Az utolsó hajó

...egyikőnk hirtelen felkapta a fejét, feltápászkodott, hátrament a hajó végébe, majd a koromsötétbe borult, most már mindörökre eltűnő tájra mutatva keserű megkönnyebbüléssel így kiáltott fel: „Emberek. Az volt ott Magyarország.” - A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

2flekken

Minél puhább egy anyag, annál gyorsabban és elevenebbül válaszol a külső ingerekre, de ami megkeményszik, egyre hosszabb és távolabbi időben reagál a behatásokra, egyre mélyebben és tovább emlékezik. - Nagy Gabriella írása a 2flekken rovatban.

A hét verse

A hét verse - Juhász Gyula: Testamentom

Állok a fényben, rengeteg ember néz lentről pisszenéstelen, és én sor közben hirtelen arra gondolok, hogy el fogom felejteni. Ez épp elégnek bizonyul ahhoz, hogy valóban elfelejtsem. - A hét versét Nagy Gabriella választotta.

DAAZO - FRISS HÚS CLASSICS

Nagy Gabriella: Üres mappa

A Daazo Friss Hús Fesztiválján idén is nagyszerű kisfilmeket nézhetünk a Toldi Moziban március 27. és 30. között. A Literán most a tavalyi fesztivál hat legsikeresebb filmjét mutatja be hat író, hogy ezzel is meghozzák a kedvet az idei indulókhoz. Nagy Gabriella Papp Gábor Zsigmond Én is téged, nagyon című filmjéről írt, amelyet meg is nézhetnek nálunk.

A hét verse

A hét verse - V. O. Ullmann: Panni a kertben

Vajon mi volt az első vers, amit hallottam? Itt, a gyerekkoromban. Erre gondolok hirtelen. Nem József Attila vagy Tamkó Sirató az Antanténuszból, nem Weöres, hanem a Panni a kertben. Nem tudtam még olvasni, csak leírni a nevem, minden könyvbe belevéstem, hogy Gabika. - A hét verse most egy első élmény, Nemes Nagy Ágnes fordítása, Nagy Gabriella osztja meg az olvasóval. 

2flekken

Hazug

Egy gyakorlott előrébb jár, mélyen beleéli magát, nyílt színen szül meg egy másik valóságot, még ő is meglepődik, mennyire plasztikus és valószerű a leírás, a szemedbe néz, nem babrál, hangmagasságát furmányosan a mélyebb regiszterekben tartja. - Nagy Gabriella írása a 2flekken rovatban.

A hét verse

A hét verse - Nemes Nagy Ágnes: Rózsafa

Akkor találok rá Nemes Nagy Ágnes versére, kézírás, sárgult papírlapon: „Kimondhatatlan vágyom azt a percet, / amelyben élek”. Állj! Hogy mondja? „Kimondhatatlan vágyom azt a percet, / amelyben élek.” - A hét versét Nagy Gabriella választotta. 

Interjú

Forgách András: Az író végtére is nem férfi és nem nő, hanem író

Az irodalom végtére mágikus aktus, ugyanolyan, mint a törzsi tánc vadászat előtt, vagy a barlangrajzok. Kérdés, hogy milyen tapasztalatokat szereztünk életünk során, és ezekkel a tapasztalatokkal mit tudunk kezdeni. - Forgách Andrást 12 nő voltam című, nemrég megjelent könyvéről Nagy Gabriella kérdezte.

A hét prózája

A hét prózája - Kosztolányi Dezső: Boldogság

Ebben a pillanatban kezdődött az a boldogság, melyről beszéltem, az a boldogságom, melynél eddig sohasem volt teljesebb és különb. - A hét prózáját Nagy Gabriella választotta. 

2flekken

Füzet

Akkor kapta elő, amikor már mindenki elment az irodából, besötétedett, azt hazudta, kontíroznia kell. Abba jegyezte számozva a rémeit. Egyes, kettes, hármas számú rém, és így tovább az átírótömb végéig. Mindegyikhez volt egy története. - Nagy Gabriella írása a 2flekken rovatban. 

A hét verse

A hét verse - Csukás István: Pár szó a virágzó mandulafáról

(R)ajta, fa, biztatom, tegyél szabaddá, / titkom elmondom és védelmet se kérek, / hogy is kérhetnék, alázatban legyek az első, / s virágzásban, ameddig csak élek! - A hét versét Nagy Gabriella választotta.

A hét verse

A hét verse - Rainer Maria Rilke: Őszi nap

Az Őszi nap az 1906-ban megjelent Képek könyvéből származik, és először nem Kosztolányi, hanem Kányádi Sándor fordításában olvastam. Jó nagyot ütött. - A hét versét Nagy Gabriella választotta.

2flekken

Az ötödik nap

Öt nap kell csak, és szertefoszlik, ami foszlandó, kívülről látod magad, kis pont vagy, kis hülye. Ez itt a végtelen, te véges vagy. Pontosítok. Nem, végtelen vagy, de ami meggyötör, az véges. Elmúlik, mondja az elme. Állapot. - Nagy Gabriella 2flekken.

A hét verse

A hét verse - Vörösmarty Mihály: Az Éj monológja

Nem tudom, honnan vettem, miért akartam, miért ez vonzott. Gyönyörű jelmezt hozott össze anyám, életem legtündökletesebb toalettjét. - A hét versét Nagy Gabriella választotta. 

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája - Danyiil Harmsz: Esetek, Optikai csalódás

Szemjon Szemjonovics felveszi a szemüvegét, kinéz a fenyőfára, és azt látja, hogy ül egy muzsik a fenyőfán, és az öklét mutatja neki. Szemjon Szemjonovics leveszi a szemüvegét, kinéz a fenyőfára, és azt látja, hogy senki nem ül a fenyőfán. - A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

Könyvajánló

Nagy Gabriella: Üvegház

Nézem a fényképeket, bámulom a tükröt, az a sok kis apró jellegzetesség hogyan áll össze arccá, abból a sokféle történetből és sorsból hogyan születik meg az enyém. - Szerkesztőnk, Nagy Gabriella Üvegház című könyve a könyvhétre jelent meg a Palatinus Kiadónál. Ebből ajánlunk most egy részletet.

Könyvhét 2013

Jön az ár

Az égen fekete felhők. Zuhog. Már megint egy könyvhét, amit el fog mosni az eső, szólnak a jóslatok, aztán négy óra előtt kicsivel kisüt a nap. Kegyelem. - Nagy Gabriella hangulatjelentése a könyvhét első napjáról.

ÍRÓMOZI

Dillinger halott - Írómozi Bodor Ádámmal

Az Írómozi legújabb vendége 2013. május 29-én, szerdán este 7-től BODOR ÁDÁM, aki Marco Ferreri: Dillinger halott (Dillinger è morto) című filmjét választotta erre az estére. Az évad utolsó eseményén a vetítés után Nagy Gabriella beszélget az íróval.

2FLEKKEN

Várakozás

Csak ki tudnám törölni. Az összes reménytelen várakozást. Az éjszakákat, amiket fejem a falvédőhöz szorítva töltöttem, párnába fúrva, párna és falvédő közébe, párna és paplan odvába. - Nagy Gabriella írása a 2flekken rovatban.

HANGULATJELENTÉS

Tetőfok

Az utolsó napról van tisztem írni. Ez egy olyan vasárnap, amelyik nem üzemel vasárnapként, fel sem fogom, miért nincs nyitva a dohányárubolt, miért olyan Budapest, mint bombázás előtt, miért utazik annyi híres költő a villamoson... - Nagy Gabriella hangulatjelentése a Könyvfesztiválról.

A hét verse

A hét verse - Orbán Ottó: A dán királyi főszámvevő jelentése a Fortinbras & Fortinbras cég átvilágításáról

a fiatalság mindig a menny küldötte / kivéve azt amikor nem / kivéve azt amikor az ördög megvakítja / hogy ne lásson mást a folyó vizében / csak önnön tükörképét mint a magába szerelmes Narcissus - A hét versét Nagy Gabriella választotta.

A hét verse

A hét verse - Deák Botond: 42-es év

...mérhetetlenül nehéz másként élni / ebben a világban, mint eddig / mondhatnám elszabadult a pokol - Deák Botond versét legutóbbi, Zajló című kötetéből Nagy Gabriella választotta. 

Programok

Roham, Pepita - Két este a Literával

A Litera ezen a héten hagyományos sorozatai mellett két különálló estet is szervez. Március 4-én, hétfőn Szintén zenész című estjén várja az érdeklődőket a Roham Bárban, Németh Gáborral, DrMáriással, Szilágyi Zsófiával és Bartók Imrével, március 8-án, pénteken Egy férfi és egy nő címen Bárdos Deák Ágnest és Víg Mihályt látja vendégül a Pepita Ofélia Bárban.

OTT JÁRTUNK

Tata vár

1999, vagyis a József Attila Kör utolsó tatai tábora után tizennégy évvel idén újra lesz irodalmi tábor Tatán a Litera szervezésében. Szerkesztőségünk három tagja el is indult felmérni a helyszínt, téli anzixunkból kiderül, mi változott a tatai táborban. - Nagy Gabriella, Szekeres Dóra és Jánossy Lajos élménybeszámolója Tatáról.

 

2flekken

Magyar

Itthon aztán naphosszat csak az Én vagyok az, aki nem jó, meg a Búza közé szállt a dalos ment a bakelitjátszón, jártunk serényen magyar táncházba, akartunk tudni minden rezzenést. - Nagy Gabriella írása a 2flekken rovatban.

Képmegnyitás

Képmegnyitás - Rutkai Bori kiállításán

2012. december 18-án, kedden 19 órától tíz kortárs szerző "nyitja meg" ez alkalomra írt történetével Rutkai Bori képeit és egyúttal kiállítását a Nyitott Műhelyben, a Műhely és a Litera szervezésében.

Ott jártunk

Emberi, barátságos

November végén a Bécsi Könyvvásáron jártunk, ahol betekinthettünk a magyar stand életébe, megtudhattunk sok mindent a Donau Lounge programsorozatról és könyveink sorsáról, faggathattuk Farkas Pétert, Márton Lászlót és Németh Gábort műveik német nyelvű kiadásairól, és - nem utolsósorban - elképzelhettük az adventi fényeket.

Interjú

A ‘haza’ nem rendelkezik egyetlen, kizárólagosítható jelentéssel

Egy olyan mérsékelt gondolkodás mindenképpen hiányzik, ami azt feltételezné, a haza sokszínű, aminek része vagy te is, én is, éppen ettől a sokféleségétől jó és szerethető... - A ma kezdődő Haza / Heimat / Home fesztiválról Lóránd Zsófiát és Gaborják Ádámot kérdeztük.

2flekken

Repülj, apa!

A múlt folytonosan változik, újraíródik az emlékezetben. Így eshetett, hogy miközben dédelgettem a szép mesét, egyik napról a másikra más fénytörésbe került minden. - Nagy Gabriella 2flekkje. 

NEKROLÓG

A Vallai

Vallai Péter nincs többé köztünk. Köztünk van. Földi valójában, csapongóan ősz fürtjeivel, clownos alakja kezünkkel immáron nem megérinthető. Lelkes lénye, fanyar és együtt érző humora, alázatos színészi szelleme azonban megszólítható marad. - A Litera nevében Nagy Gabriella és Jánossy Lajos búcsúzik Vallai Pétertől.

Írómozi

4 hónap, 3 hét, 2 nap - Írómozi Tóth Krisztinával

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozijában október 31-én, szerdán 19 órától Cristian Mungiu 2007-es, Arany Pálma-díjas filmjét vetítjük. A 4 hónap, 3 hét, 2 nap című alkotást Tóth Krisztina választotta erre az estére.

A hét verse

A hét verse - Nemes Nagy Ágnes: Ekhnáton éjszakája

"harántcsíkolt az akarat, / itasd meg, mint egy madarat, / itasd meg, mint egy állatot"... - A hét versét Nemes Nagy Ágnestől Nagy Gabriella választotta. 

Állati!

Madárka

Anyámék nem csak imádták, de égre-földre dicsekedtek a mi csodamadarunkkal, a kedves kis élettel, akinek a kalitkáján túl játszóháza is lett, keljfeljancsija, jött velünk Wartburgban a Vértesbe, ritmust adott az életünknek, fenntartotta a családi békét. - Nagy Gabriella írása az Állati című sorozat egyik záródarabjaként.

2flekken

Azt mondják, a nő csak viszonylatban létezik. Férfihoz képest, mellett, vonzásban, átellenben. De senki nem így ébred reggel... - Nagy Gabriella 2flekkje.

A hét verse

A hét verse - Fernando Pessoa: Ez az ősi szorongás

Akit őrültekházában ápolnak, az legalább valaki. / De én őrültekházán kivüli őrültekházának ápoltja vagyok. / Hideg bolond, / őrült, aki tisztán lát... - A hét versét, Fernando Pessoa művét Somlyó György fordításában Nagy Gabriella választotta. 

2flekken

Utána

Jeges rémület. Egy hatalmas szívbeveréssel indul, felfut a vér az agyba, ezer tűszúrás, a gyomor csomóba rándul, a láb megmered. Földbe gyökerezik. Érzem, ahogy odatapad a betonhoz, és nem tudok megmozdulni. A férfi hátranéz, mi a jófranc van ezzel a nővel... - Nagy Gabriella 2flekkje. 

Hangulatjelentés

Árnyjáték

Az a jó az életben, hogy változik. A rossz jóra fordul, és fordítva, ami elromolhat, az elromlik, a hiba szép, az irodalom jó, a könyv szükség, és majdnem minden megbocsátható. - Nagy Gabriella hangulatjelentése, képgalériával a Könyvhét harmadik napjáról.

2flekken

Singer

Nagyanyám egy rákosszentmihályi iskolában tanult meg varrni 1929-ben. A feltehetőleg a helyi nőegylet szervezte nyári tanfolyam reklámcélokat is szolgáló fotóján majd’ negyven nő mellett négy férfi és négy gyermek mered az objektívbe. Nagyanyám nem mosolyog, mások sem, előttük öt varrógép, két azsúrterítő és két „Singer varrógépek” feliratú reklámtábla. - Nagy Gabriella írása a 2flekken rovatban.

2flekken

Sanyika

Muci néni körbeküldte, mennyire szép az írása, milyen kerek mondatok, mekkora tehetség. Aztán egyszer a Nádudvari meglátta, hogy dolgozatleadás előtt kicseréli az asztalon telefirkált papirost egy másikra, amelyet a táskájából húzott elő... - Nagy Gabriella 2flekkjét olvashatják. 

A hét verse

A hét verse - Vladimír Holan: Éjszakai párbeszéd Hamlettel (részlet)

Aki adakozik, még mindig fösvény... / S mégsem hiszünk, még mindig várunk valamit, / s könnyen meglehet, hogy az ember mindig vár, / s csak azért, mer' nem hisz... - Vladimír Holan versét Nagy Gabriella választotta.

A hét verse

A hét verse - Parti Nagy Lajos: a távolságot egyhelyben megélem

a lifttükör megsokszorozza képem / s nézem magunkat szétszálazhatatlan / remegek érted-e vagy csak egészen / átjár e ketrec remegése rajtam - A hét versét Nagy Gabriella választotta.

2flekken

Bárhogy volt

A csomagjain túl csak erős borostája, kucsmája alól kilátszó, zsíros hajtincsei engednek a körülményeire következtetni. Nem néz fel, kerüli a tekinteteket. - Nagy Gabriella 2flekkenje.

Interjú

Azt várom, hogy a versenyszféra aktívan támogatni fogja a kultúrát

Számos olyan cég van, aki a kultúratámogatás területén végzi ezt a fajta tevékenységet. Itt, ezeknél a cégeknél lenne lehetőség a mai kortárs irodalom számára támogatókat szerezni. - Mihályi Gézával, az irodalmipályázat.hu oldal működtetőjével beszélgettünk.

Itt van a város

Itt van a város - Rendkívüli kiadás

Az év utolsó Itt van a város beszélgetésén, karácsony előtt meglepjük közönségünket. A sorozat házigazdája ugyanis ez alkalommal nem a kérdező szerepében áll elénk. Jánossy Lajos írót, kritikust szerkesztőtársa, Nagy Gabriella kérdezi.

Képmegnyitás

Nagy Gabriella: Négy harapás

A kislány, a gonosz vénasszony és az öregember mellett feltűnik a nő. Ők a bensőmben élnek, és nem szeretik egymást. - A Litera Képmegnyitás című eseményén tíz szerző olvasta fel erre az alkalomra született szövegét a Nyitott Műhelyben. Nagy Gabriella írása.

2flekken

Bonyolult

Olyan volt, hogy azzal jöttek, te ezt nem értheted. Nem kezeltek felnőttnek, mint a mai kishülyéket. A világot sem látták túl bonyolultnak, nem hivatkoztak erre, megvolt a véleményük, a rossz ember az rossz ember, aki lop, csal, hazudik, becsap, megaláz, azzal nem barátkozunk. - Nagy Gabriella 2flekkenje.

Képmegnyitás

Képmegnyitás - Gerlóczy Sári kiállításán

2011. december 10-én, szombaton 19 órától tíz plusz egy kortárs szerző "nyitja meg" ez alkalomra írt történetével Gerlóczy Sári képeit és egyúttal kiállítását a Nyitott Műhelyben, a Műhely és a Litera szervezésében.

A hét verse

A hét verse - Schein Gábor: (Éjszakai utazás)

Aki éjszaka vonatra száll, a hold palotáját / építi, de nem tud róla, sófényű, kiszáradt tófenéken, önmaga kietlen / tájain kel át, latolva lehetőt és lehetetlent, és csak az ablaküvegen / fel-felvillanó fények, az olvasatlanul átsuhanó állomásnevek / jelzik számára, hogy mozdulatlanul is úton van valahová. - A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Írómozi

Jules és Jim - Írómozi Vathy Zsuzsával

Írómozi sorozatunkban 2011. november 23-án, szerdán 19 órától Vathy Zsuzsa a vendég a Nyitott Műhelyben. Választott filmje François Truffaut  Jules és Jim című örökzöldje.

A hét verse

A hét verse - Kemény István: Égi harmónia

"édes nevem, okos nevem / menj a tieid közé" -  A hét verse ez alkalommal Kemény István klasszikusa, az Égi harmónia a Hidegből. Nagy Gabriella választotta.

Kis nyári zene

Egyetlenegy

Mi volna, ha azt képzelném, először nézek rá valamire, először hallom? És ezt eljátszanám újra meg újra. Kikapcsolni a memóriát, rövid és hosszú távon. Nem hallgatni senkire, nem tudni semmit. Próbálok úgy érezni, mint aki még sosem hallott zenét. - Nagy Gabriella válogatása a Kis nyári zene sorozatban.

2flekken

Kökény

A pincében elkötötték a sebét, fején borogatás. Orvos nincs erre, kimenni veszélyes. A kicsi issza a tejet, anyám rémülten néz. Úgy képzelem, nem sír. Sötét van, doh és koszmó. Meg vér. - Nagy Gabriella 2flekkenje.

A hét verse

A hét verse - Kondor Béla: Mr. Blake

A Bolond egy baltával a kezeügyében szép- / asszonyokkal mosolyog össze most. Így / merevedik meg a könnyű napsütés.- Kondor Béla Mr. Blake című versét a Boldogságtöredék című kötetből (1971 - Szégyen és büszkeség ciklus) Nagy Gabriella választotta.

A hét verse

A hét verse - Pinczési Judit: Októberi vers

Ezt már nyitott ámulatban / néztem, / érzékeim befogadták / fogyatkozásom ütemét. - A hét verse 1980-ban jelent meg, Pinczési Judit Kehely című kötetében, a Magvetőnél. Nagy Gabriella választotta.

2flekken

Kicsi test

Anyám mellére tették, vagy fogták törölközőbe csomagolva, és várták a megfelelő pillanatot, amikor anyám feje a fájdalmaktól kissé oldalra billen, és nem figyel eléggé. Hogy ne lássa, amint meghal. - Nagy Gabriella 2flekkenje.

A hét verse

A hét verse - Lautréamont: Maldoror énekei

A hét verse most Lautréamont grófjának Maldoror énekei című művéből való, mely magyarul 1988-ban jelent meg a Lyra Mundi sorozatban, Bognár Róbert fordításában. Nagy Gabriella ajánlásával közöljük.

Hangulatjelentés

Maradjon így

Míg száguldó riportereink biciklis és gyalogos hangulatkörképet forgatnak, pillanatra belesek a gyerekstandra, ahol azzal a nem oly hasznos információval leszek súlyosabb, hogy a kaki-könyvnek előzménye is volna: Szeretlek, Ne bánts, Kaki meg a Halál, így jönnek sorban. - Nagy Gabriella hangulatjelentése a pénteki napról.

Interjú

Borbély Szilárd: Nincs semmi remény

Az istenek, az isten maga a borzalom és az embertelen megjelenése volt mindig. Ilyen értelemben nincs semmiféle megnyugvás, vigasz, békéltető illúzió, nincs semmi remény. - A nemrég Artisjus Irodalmi Díjjal kitüntetett Borbély Szilárddal Nagy Gabriella beszélgetett.

Az irodalom hazatalál

Dödölle, szerek és szegek II.

Az irodalom hazatalál címmel kortárs szerzők szülőhelyein és fontos helyszínein forgat kisfilmeket a Litera. A forgatásokról útinaplókat olvashatnak, megtekinthetik fotógalériáinkat és videóinkat. Első "áldozatunk" Szálinger Balázs volt, akit Keszthelyre, Alsópáhokra és Nemesnépre kísértünk el. - A napló második része.

2flekken

Vannak itt hegyek?

Nem jöttek értem. Álltam egyedül egy görög hegy magasán, előttem mélység, a csend teli, zúgott, zsongott, pedig errefelé már nincsenek kabócák. - Nagy Gabriella 2flekkenje.

Ott jártunk

"Kiütnek, vagy sem" - Identitás Kortárs-szemmel

Hatvany Lajos mondja, ha azt várjuk el az emberektől, hogy ugyanaz legyen a véleményük, lenézzük őket, ha megengedjük, hogy saját gondolataik legyenek, felnőttnek tekintjük őket… - Január végén, a Hadikban tartott Kortárs-esten Kosztolánczy Tibor és Papp Endre volt a vendég. Ott jártunk.

Ott jártunk

"Nagyon sokat tanultam ma” - Lengyel Péter-konferencia

A PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Intézete és Esztétika tanszéke „Figyeljétek a mesélő embert” címmel tudományos konferenciát szervezett a piliscsabai Pázmáneumon Lengyel Péter életművéről. – Ott jártunk.

KONFERENCIA

"Figyeljétek a mesélő embert" - Lengyel Péter-konferencia a Pázmányon

A PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Intézete és Esztétika tanszéke „Figyeljétek a mesélő embert.” címmel tudományos konferenciát szervez Lengyel Péter életművéről a Pázmáneumon december 3-án.

2flekken

Ádvent

Majd elmúlik, gondolom magamban, és kinyitom a kétajtós szekrényt. Ennyi volt, apa, nem maradhatsz tovább. - Nagy Gabriella 2flekkenjét olvashatják.

2flekken

Hagyaték

Minden a feje tetején áll, szemét, halott növények, lomtalanítandó ruhák és bútorok... - Nagy Gabriella 2flekkenjét olvashatják.

Olvasóliget - Hír

Olvasóliget: Margitsziget - Szigliget

Végéhez közelít az idei Olvasóliget sorozat. Augusztus 22-én, szombaton 17.30 órától Tóth Krisztina olvas fel a Margitszigeten, 27-én, csütörtökön pedig Csaplár Vilmos és Garaczi László lesz a vendégünk a szigligeti strandon.

Olvasóliget

Ujjé az Olvasóligetben!

Bereményi Géza és Zeke Gyula felolvasásával folytatódik az Olvasóliget sorozat július 29-én fél 5-től Balatonalmádi strandján, házigazda: Jánossy Lajos. Augusztus 1-jén fél 6-tól Háy János a vendégünk a Holdudvarban. De hírt adunk más felolvasásokról is.

Körkérdés

Ünnepi kulinária VI.

Ünnepi kulinária körkérdéssorozatunk utolsó darabjához érkeztünk, melyben Aczél Géza és Kiss Ottó válaszai mellett arra is fény derül, vajon tényleg konyhatündérek-e szerkesztőségünk tagjai, vagy inkább maradnak az anyósféle töltött káposztánál. Egy sommelier-vel legalábbis büszkélkedhetünk.

Alibi – hat hónapra 7., TITOK

Este nyolckor születtem, fújt a szél/ Kassát szerettem és a verseket / A nőket, a bort, a becsületet / S az értelmet, mely a szívhez beszél – / Mást nem szerettem. Minden más titok. / Nem könyörgök, s ne irgalmazzatok. (Márai Sándor) 

VersMetró a literán VI.

A VersMetró Magyarország eddigi legnagyobb szabású költészet-népszerűsítő akciója, hiszen a budapesti metró napi közel másfél millió utasa számára két hónapon át tesz hozzáférhetővé magyar verseket, illetve képző- és iparművészeti alkotásokat. A literán most minden versre szavazhatsz; a 20 legtöbb voksot kapott alkotás elhangzik a VersMetró
zárórendezvényén, január 29-én 9 órakor a Toldi moziban.

Tar Sándor hátrahagyott versei

Még tavaly hívott fel, ősz lehetett talán. Lenne neki néhány verse, régiek, megtalálta őket az iratai között, szívesen megmutatná, sőt odaadná, ha tetszenek. Mondtam neki, örömmel, de az év elejéig semmi nem érkezett. Ha jól emlékszem, január 7-én jött a fax gyötrődő, megrázó, csupasz versekkel. Aztán hol ő keresett, hol én, de csak egy hét múlva tudtunk beszélni. Azt mondta, a 70-es évek elejéről valók a versek, és azt teszek velük, amit akarok, plusz előkerültek a naplójegyzetei, azokat is adná (még akkor sem jöttem rá...)

Kritika

Szeresd őt!

Van itt minden, ami kikívánkozik, fájdalmas emlékezés a boldogságra, nyomozás, árulkodó jelek kutatása visszamenőleg, düh, dili és önmarcangolás, szemrehányás, sötét gondolatok – az elhagyottak szenvedése számtalan alakváltozatban. Másik részről pedig az elveszett feletti nemes búslakodás, kristálytiszta tanulságok, érett, férfiúi belátás.

Kritika

Krasznahorkai László: Sátántangó

"…az új magyar próza egyik legjelentősebb művével gyarapodott, makulátlan remekművel, melynek jellegzetessége, hogy végre és újra a szó kanonikus, ha tetszik ’régi’ értelmében: regény. Azaz a regény tere újra egy világ, nem pedig tudatállapot vagy maga az írói műhely. A textussal szemben újra életviszony, sors, karakter, történet, vér és veríték kerül előtérbe. A regény újra racionalizált kozmosz, s így újra létrejön a regényíró mindenhatósága." (Radnóti Sándor)

könyv

Ünnepi futamok

Kint leszel a Lovin Szilveszterkor?
Az év végi őrjöngés legjobb pillanata sokak számára a szilveszteri futam az Ügetőn. Városlakók és kiglancolt tartozékaik úgy tesznek, mintha értenék, mi zajlik a pályán, bár valójában beszélgetni, forralt bort szürcsölni és persze egymást méricskélni jönnek. A vérbeli fogadók egy része rutinosan kihagyja ezt a versenynapot, ha mégis kimerészkedik, morcosan gubbaszt a lelátón, igyekszik kikerülni minket, a sok alibiző idegent.

könyv

Duplafenekű doboz

Van egy dobozom, nem is doboz, valójában táska, nem is táska, inkább egy duplafenekű kincsesláda - van benne tíz kicsi mesekönyv és sok hely. Ha gyerek lennék, belepakolhatnám a gumikacsát, a négerbabát meg a mamám csatos emlékkönyvét, és még a nagypapa jelvényei is beleférnének simán. Füle is van a táskámnak, mint annak, amivel a felnőttek járnak. De sokkal színesebb, nem olyan bőr seszínű, mint nekik. Mindenféle rajzok meg fényképek is vannak rajta, olyanok, mint odabent, hogy mégse vegyen az ember zsákbamacskát, pardon, zsákbatigrist meg zsákbazsiráfot. Na szóval van benne minden, ami kell. Még én is.
     

Szilasi szerint

2003. április

Mint oly sokan, természetesen én is úgy gondolom, hogy Arany János költészete az egyes számú hungarikum. Ezen felül egyes számú hungarikum még Krúdy Gyula prózaművészete, de ezt már Kertész Imre is megmondta, akinek szintén egyes számú hungarikum a prózaművészete, noha Jókai Mór (szintén egyes számú hungarikum, a továbbiakban: e. sz. h.) miként a sajátját, az ő prózaművészetüket is költészetnek nevezte volna.

Filmszínházmuzsika

Öt pud szerelem

Schilling Árpád Sirája "belehasított a légbe". A fiatal rendező olyan "megkerülhetetlen viszonyítási ponttá" váló, "korszakos előadást" (Csáki Judit) hozott létre, amelyről ország-város beszél. És nem véletlenül, ez az az előadás, amit nem felejt el az ember: legyen boldog vagy boldogtalan, szakmabeli vagy egyszerű színháznéző. Ott állunk "újra bűvöletben" (Dorn).

Kritika

Egyszer volt? Hol van, hol nem...

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy csudálatos rét, ezen a csudálatos réten legeltette nyáját a juhász (legyen a kezdőoldalad), a barik vígan legelésztek (fórum, chat), a bárányfelhők (aprócseprő, cimbora, gyermekfilmek) mögül kikandikált a napocska (hírmondó), és akkora fényességet bocsátott a rétre, hogy a hold (esti mese) elszégyellte magát. A bölcs bagoly a nagy fán azt huhogta, húsvét van, huhuhúsvét (családi körben)…

Kimittud

Dr. Mágus

Sármos, orcátlan, penge, és nagyon idegesítő. Ki az? Ön nyert. Hát persze. Nézem néha a tévében: van egy problémám, doktor úr, nem bírok nem odanézni. Meresztgeti a szemét, teátrálisan nevetgél (ördögi, esküszöm), néha ordít, máskor meg mereven a kamerába lesve közhelyeket sulykol: És Ön? Ön bevállalja?

Kritika

A világ, melyet megeszünk

Ki ne hallott volna már a derék szegediről, aki erős paprikával majszolja az erős paprikát, és aki minden valószínűség szerint nem, ám egyesek fejében elképzelhetően, de nem feltétlen azonos Derek Szegedi, utónevéből magyar származásúnak gondolt ("HAZÁNK-FIA”) gasztro-géniusszal, akinek Nyékládházyné Csöősz Imola "'szakértő', a Gasztronómia Yoko Onójá”-nak előszava kíséretében és fergeteges méltatásával most jelent meg először magyar nyelven szakácskönyve.

Kritika

Rémcirkák

"…az Orbán János Dénes költő (és könyvkiadó) szerkesztette kötet borítóján egy szadomazónak elképzelt női figura látszik bőrszerkóban (Amál?), ostorral és baltával, a hátsó borítón Sántha Attila orcája (Kemál?), mely alatt maga a szerkesztő helyezi el kedvcsináló sorait: '…ez az ember hülye. (…) ez az ember faszra vesz minket – de milyen jól'”.

Filmszínházmuzsika

Vakon látni

A tekinteteket látjuk. Ahogyan férfi ránéz a nőre, ahogy a nő a férfira, férfi az égre, gyermek ránk, nő a távolba vagy befelé, néha félre. Úgy lopott és véletlen pillanatok ezek, hogy szigorú precizitással komponáltak… A néző részese a tekintetváltásoknak, nézi, ahogy néznek. És pontosan ugyanúgy kell néznie, ahogyan ők, máskülönben csak a felületet látja.

Kritika

Az év könyve - 2003

Heidegger, a postahivatalnok? Sánta kutya? Összegyűjtött szerelmeim? A szabadság nehéz mámora? A gömb alakú torony? Félelem és reszketés Nagyhályogon? Melyik volt az év legjobb könyve? Az év meglepetése? Az év csalódása? Mit termelt a magyar író 2003-ban? Döntsön a köz. Szavazzon Acsaitól Zekéig!
Segítségképp közöljük a 2003-ban megjelent kötetek válogatott listáját.

Kritika

You can do it!

A Kritika rovatban KUKA címmel ezentúl időről időre olyan könyvekről is közzéteszünk recenziót, amelyek a bírálat szerzője szerint – és nagy valószínűséggel a Jóisten színe előtt szintén – kihullanának a nagy minőségi rostán. Nem állítjuk, hogy nem kellett volna e könyveket kiadni, csupán mint az irodalmi könyvkiadás bámulatra méltó gyöngyszemeit közszemlére tesszük őket, hadd okuljon, dühöngjön, fakadjon sírva, pironkodjon, nevessen ki-ki a maga vérmérséklete, ízlése, kedve és értékrendje szerint.

RIPORT

Mi lesz veled, művészettörténet?

Szó és kép – az Ikonológia és műértelmezés sorozat 9. kötetének bemutatója, résztvevők: Bacsó Béla (ELTE Művészetelmélet Tanszék), Beke László (MTA Művészettörténeti Kutatóintézet) és Kiss Attila. Moderátor: Szőnyi György Endre egyetemi docens (SZTE – JATEPress)

RIPORT

TündérVölgy

Mire belépek, már mindenki ott van, sok nő – örülhet a Bandi -, Soma ül a pulpitusnál, Szirák Peti azt mondja, biztos itt felejtődött a Cathrine Millet-beszélgetés után. Hát valószínű, mert miután a Liszt Teremben elfoglalja helyét Mészáros, Németh és maga Kukorelly is, Soma megkérdezi, mi lesz itt. Megmondják neki, kimegy.
     

Kedvenc könyvem

Élvezet

"…másodikos gimnazistaként ettem meg a Száz év magányt egyetlen éjszaka alatt, ha jól emlékszem, másnap nem is mentem iskolába, mert én akkor tettem le a könyvet, amikor Anyám ébreszteni jött. Azóta minden nyáron ez a várva várt szabadság, ugyanazt a darabot olvasom azóta is, a hajdan fekete vászonkötés tele van fehér sófoltokkal, a tengerparti vakációk emlékezetéül.”

olimpia

Nagy Gabriella: Rejtély borítékolva

Nem gondolom azonban, hogy meg lehet úszni az elbizonytalanodást. Az a fránya kisördög az agyunkban serény, minduntalan bizonygatja, hogy semmi sem biztos, csak a halál. Hogy a hitünk nem örökbérlet, hanem olyan valami, amiért mindennap sorsdöntő csatát vívunk. Igen, mindennap le kell bírni az elvesztés, vesztés, a kudarc, az alulmaradás, a halál ördögét.

olimpia

Kiss Noémi: Cápadressz és labdalányok

A görögök állítólag azért versenyeztek meztelenül, hogy egyértelmű legyen a versenyző nemének kiléte. Nőknek ugyanis szigorúan tilos volt rajthoz állni. Amikor, i.e. 720 körül kiderült, hogy az egyik athéni futó edzőjének nagy mellei vannak, mert nő, onnantól kezdve a trénerek is csak ruha nélkül vehettek részt a játékokon.

olimpia

Töprengések egy olimpia után, 2008-ban

"A héroszok zajos küzdelmében, és itt a terroristákra, mint negatív héroszokra is utalunk, lám, feltűnik egy kisember, akinek fontosabb a sebesültek, családtagok, nézők megnyugtatása és tájékoztatása, mint saját bemondói habitusának a megőrzése." - Szeptember 4-én délután a PIM-ben rendeztek az Olimpiáról beszélgetést Monspart Sarolta vezetésével. Az estre Kiss Noémi, Nagy Gabriella, Garaczi László, Egressy Zoltán és Zalán Tibor írtak olimpiai élményeikről.

Kis nyári zene - 28.

Nagy Gabi, lapunk felelős szerkesztője összeállításához kedvenc feldolgozásait kereste elő a youtube padlásáról… s közülük bizonyára jó pár van, ami a mi padlásainkon is ott áll, s az is lehet, nem is annyira poros még… most mindenesetre itt a ragyogó alkalom, hgy az a vékony réteget, ha volna, eltávolítsuk róluk.

Láthatóvá váló nagyon más világok

A József Attila Kör idén június 20. és 30. között rendezte meg a 25 éves múlttal rendelkező Műfordító Táborát a Budapest melletti Nagykovácsiban, a festői környezetet biztosító Teleki-Tisza-kastély Vendégfogadójában. A pályázati úton jelentkező műfordítók közül több, mint húszan kaptak meghívást, köztük orosz, udmurt, komi, brit angol, amerikai angol, hindi, spanyol, német, olasz, lengyel, cseh, szerb nyelvre fordítók, akik a magyar irodalmat ültetik át anyanyelvükre.

Cincálni életlen késsel

Ismert egy Krúdy művei nyomán készült darabja Egy cziffra nap címen 1991-ből (hogy más színpadi művéről ne is beszéljünk: Thália szekerén), Kotányi főhadnagy című novellájával pedig 1997-ben megnyerte a Holmi második novellapályázatát. És mindehhez hozzávehetjük, amit Bán mond (és amivel maximálisan egyetértünk), hogy kritika és szépirodalom Kádár-kori szisztéma szerinti !szétválasztása felesleges és korlátozó. - Babiczky Tibor és András László sorozatában Bán Zoltán Andrást látták vendégül - az estről Nagy Gabriella beszámolóját olvashatják.

Hol a házam?

"A nyelv – következésképp a gondolkodás - korlátoltsága, hogy képtelenek vagyunk elszakadni a hely fogalmától, ha úgy tetszik, kiszabadulni a tér-idő fogságából." - Az itt közölt írás elhangzott október 26-án, a Budapest galériában megrendezett Honvágy című csoportos kiállítás megnyitójaként. A kiállítók: Kicsiny Balázs, Siflis András, Robin Sperling, Sugár János és Szombathy Bálint. A képeket a kiállítás katalógusából válogattuk.

Irodalmi Sziget

Augusztus 8. és 14. között kerül megrendezésre a 15. Sziget Fesztivál az óbudai Hajógyári szigeten. Az elsősorban zenei programok mellett számos rendezvény várja a kilátogató érdeklődőket, szigetelőket. A művészeti sokszínűség kavalkádjában az Octopus Összművészeti Helyszín Irodalmi Sátra évek óta képviseli az irodalmat színvonalas eseményeivel. A szervező Balázs Eszter Annát kérdeztük az idei programokról.

Eörsi nevet

A Merlinben 2007. június 5-én mutatta be a Noran kiadó régóta készülő új kötetét, az Időnk Eörsivel című kötetet a Merlin, a litera és a Tilos Rádió Összejátszás című kéthavonta jelentkező közös sorozatában. Az estről Nagy Gabriella írását olvashatják.

Kicsöng, visszahív

A Károly körúti Alexandra irodalmi kávéházának Szellem-idézés sorozatában, Kőrössi P. József vezénylete alatt irodalmi nagyságokra emlékeznek, nemrég Polcz Alaine Mészölyre, ma Mészáros Sándor és Szilágyi Márton (aki a más elfoglaltságai miatt távol maradó Morcsányi Géza helyett ugrott be) Tar Sándorra.

Szép Ilonka voltam

"Nem túl régen döbbentem rá, hogy hiszen a freudi tudattalan (vagy tudatalatti) valójában nem más, mint a test, a testünk, kinek-kinek a sajátja, amihez nincs igazában hozzáférhetésünk, mivel velőnkig onnét vagyunk. Tudom, Freud egészen másról beszél, ám ez az ő beszédhibája. A triviális evidenciát elhárította. "  Marno Jánossal Jánossy Lajos beszélgetett.

Ami következik, immár megvolt

„A Szépírók Társasága egy ősrégi műfajnak, az antológiának szentelte idei őszi találkozóját a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Felolvasásai és beszélgetései sorában bőven volt a fentből és a lentből, de legfőképp a múltból. A 60-es évek végétől máig megjelent, korszakos (vagy kevésbé korszakos) szöveggyűjtemények szereplői vonultak itt fel újra.” – Nagy Gabriella beszámolóját olvashatják.

A megújulás terei

A MAOE részben megújult szigligeti alkotóházában rendezte meg idén is öt napos táborát a József Attila Kör. A megújult alkotóházban a szervezet megújulása volt a fő kérdések egyike: a napi beszélgetések, előadások és felolvasások mellett a szervezet közgyűlésén új elnököt is választott Gerevich András személyében.

M’Orális élvezetek az Éjszakai állatkertben

A Szigeten kulturális, irodalmi programok? – hitetlenkedve nézett rám anyukám, mikor mondtam neki, hogy megyek tudósítani. Pedig vannak, ugyan jóval kevesebb, mint régen, és az is kérdéses, hogy hány embert érdekel az irodalom, főleg a Sziget fesztiválon, de vannak.

Gödör-béli víg beszédek

Hogy mitől is lesz egy bál író-olvasó bál, mitől első ez az első, s mit takar a poetry slam? E kérdésekre is válaszol Nagy Gabriella helyszíni szemléje a Gödör Klub I. író-olvasó báljáról.

A Követés követése

Burger Barna a Párhuzamos történetek című regény megjelenése óta követte Nádas Pétert. Az így készült képekből a Tranzit Caféban nyílt kiállítás, Polcz Alaine tárlatvezetésével.
Az eseményről Nagy Gabriella írt helyszíni szemlét.

Péntek esti állatkert

Hites Sándor valami olyasmit mondott, ami aztán megpecsételte az egész beszélgetés sorsát. Azt mondta tudniillik, hogy őt zavarba hozta a felkérés; félt az ideológiai ígérettől; félt, hogyha véletlenül nem tetszenek majd neki a szövegek, az egyben azt is jelenti, hogy ő egy beszottyosodott, maradi véglény.

Helyszíni szemle

Az én bűnöm...

Eszembe jut, amint legvadabb fájdalmaimban, legkínzóbb pillanataimban magamra zárom az ajtót, és az ágyam sarkában kuporogva eldünnyögöm ezt a verset levegő után kapkodva, fojtva, sokszor, egymás után, mint egy imát, az egész testem fáj, előre-hátra dőlök, és mondom ("Ez a szabadság adta értenem, / hogy lesz még erő, lábraállni, bennem"), csak múlna már el minden, ami van.

A litera hangja

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem...

Pillanatra sem szeretném senkiben megrendíteni a hitet. A Nemzeti Kulturális Alapprogram élén és Szépirodalmi Szakmai Kollégiumában csupa derék ember ül, aki tisztességes elvek alapján hozza meg döntéseit. Csak valahogy a végeredmény...

Helyszíni szemle

Megnyílt a Mándy mozi

Szenzáció! Örömmel tudatom a mélyen tisztelt, mozgóképek és mozgók iránt elkötelezett nagyérdeművel, hogy március 24. napján megnyílt a Mándy mozi! Ne egy klasszikus filmszínházra tessék gondolni, amilyen volt mondjuk a Bástya, és ne is egy agymosásra létre álmodott multiplex vagy cinetrip nevű fészkesfenére, hanem Mándy Iván mozijára, ahogyan ő látta, írta, élte a mozit gyerekkorában, a film hőskorában és később.

Helyszíni szemle

Elnézhető látkép

Szextett - Kritikai beszélgetéssorozat IV/5.. Téma: Németh Gábor: Elnézhető látkép (Hanga, 2002), 2003. február 14., Műcsarnok\\r
     

    
     Hóbuckák és járdába rejtett jégpályák nehezítették meg a Műcsarnokba igyekvők dolgát. Ám annak a hat vitázónak sem volt könnyebb dolga odabent, akik megpróbálták végigkalauzolni a szerencsésen bejutott nagyérdeműt azon a kanyargós szellemi ösvényen, amit Németh Gábor hajdan írt sorai vágtak a múló idő rengetegében.
     

A litera hangja

Kulturális atombomba 2.

Az igazi atombomba azért mégis a szabad ember lehetne, aki - pusztán csak azzal, amilyen - elrombolná a rosszat, a nézők arcába csapna, hogy atyámfiai az úrban, térjetek észhez! Na ez az ember befurakodván a valóságshow-kba látszatra megtestesítené a kis gonoszt, álhíreket terjesztene a lakókról, egymásnak ugrasztaná a fenenagy őszinteségben sorvadó és egymás torkát amúgy is elharapni készülő megfigyelteket, miközben a kamerákba kitekintve cinkosává avatná a nézőt. Ő lenne a kor Rózsa Sándora, Sóbri Jóskája, a mi Zorrónk vagy maga Pán Péter.

A litera hangja

A kulturális atombomba

Ha valaki még nem lett volna biztos abban, hogy az agy egy romló természetű dolog, különböző behatásokra és az idő előrehaladtával így is, úgy is veszít képességeiből, attól a pillanattól kezdve mérget vehet rá, amikor a kereskedelmi televíziók valóságshow fedőnéven ledobták reánk a kulturális atombombát. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy ezekkel közel egy időben néhány elmés kiadó irodalomnak mondott bestsellerekkel támadta meg kíváncsi és gyanútlan elménk, a hatás tökéletesnek is nevezhető, ha szürkeállományunk teljes kiirtására tettünk hitet.

Helyszíni szemle

ALIBI FÜRDŐ

De jó is lenne most azt mondani, hogy az ALIBI folyóirat! Valahogy éppen pásszentos volna a témához, ahogy a lasztex fürdőruhák vagy a ki nem nyúlt fecskék. Ugorhatnánk vele egyenest a mélyvízbe, s meg is úsznánk a kezdő mondatok kíméletlenül gyötrő nehézségeit. Akkor hát így.

Helyszíni szemle

Kertész Imre fogadtatása

Egy kies tavaszi délutánon, vakmerő módon a Könyvfesztivál második napján, kis számú érdeklődő előtt zajlott a Műcsarnokban a Budapesti Könyvszemle estje, amelynek Vári György tanulmánya kapcsán Kertész Imre életművének fogadtatása volt a témája.

Mélyfúrás

Írószervezetek minimálbéren

"...nem is lenne gond, ha nem minimálbéren lennének tartva az írószervezetek. Pont olyan összegeket adnak az oszd meg és uralkodj elve alapján, amiből még el lehet vegetálni, és jól egymásnak lehet esni, lehet veszekedni, hogy ki kapott 200 ezerrel többet, ami nevetséges és pitiáner dolog..."

Helyszíni szemle

Fotel-ok

A tény, hogy hat óra tömény, bár stílusban, színvonalban egyaránt elég különböző szöveg után még volt kedvem másnap olvasni, tagadhatatlanul a PIM mellett szól. Ahogy a palota bejárata melletti könyvesbolt is, amit külön erre az alkalomra kinyitottak az este. Jó kis bolt egyébként.
     S a fotel is szép.
     

Mélyfúrás

Nincs pénz, és nincs koncepció

A fenti címen a litera beszélgetéssorozatot közöl a kortárs irodalom jelenlegi helyzetéről. A sorozat elindítását egyrészt az inspirálta, hogy nemrég hozták nyilvánosságra az irodalmi szervezetek költségvetési támogatásának listáját, és nem épp tanulságok híján pár nappal ezelőtt zárult le a 74. Ünnepi Könyvhét. Hosszú évek óta irodalmi szervezetek, könyvkiadók, írók látják egyöntetűen kilátástalannak a helyzetet. "Nincs pénz, és nincs koncepció", az irodalmat "minimálbéren tartják", "Nem lehet ezt tenni a kultúrának egy olyan részével, mint az irodalom, amelynek Magyarországon évszázadokon keresztül meghatározó funkciója volt...", "Ennyire alulkezelni nem lehet egy ilyen jelentős részét a magyar kultúrának, főleg akkor nem, ha az embernek állandóan veri a fülét az európai uniós bevonulás", "Rosszabb a helyzet az előző tizenhárom évben, mint a nagyon sötét vagy középsötét diktatúrák idején", "A gazdasági sorvasztás árt az ember erkölcsi tekintélyének" - mondják. A litera arra vállalkozott, hogy szóra bírja különböző irodalmi szervezetek elnökeit, a könyvszakma képviselőit nemcsak a bajokról és a problémák gyökereiről, hanem a lehetséges megoldásokról is. A megjelentetett interjúkat vitaindítónak szánjuk, tisztelettel várjuk a hozzászólásokat mind a litera e-mailcímén (válaszcikkek formájában), mind pedig a Fórum azonos című topicjában. Elsőként azt az Ünnepi Könyvhéten készült beszélgetést adjuk közre, amelynek témája a könyvkiadás honi viszonyai, a megkérdezettek: Háy János, a Palatinus és Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó munkatársai.
     

Helyszíni szemle

Ha jó

Most már, utólag, állítható, hogy az eddigi hagyományokkal szakító ötlet, miszerint egy álló hajón, az A38-on legyenek a JAK-hajó idei programjai, jó húzásnak bizonyult. Az A 38 pár hetes fennállása óta üde és nyilvánvaló értéket képvisel Budapest az elmúlt években némileg lelassult kulturális-szórakoztató életében, ehhez egyrészt tárgyi adottságai kitűnőek, másrészt a vállalkozás menedzsmentje is körültekintő és gyakorlott szemlélet jegyében szervez elsősorban zenei eseményeket.
     

HELYSZÍNI / RIPORT

JAK-HAJÓ VI., CSATLAKOZÁSOK

Parti Nagy Lajos az Aviatikus vers Keés Aranka Máriához című "valódisítvány"-nyal búcsúzott: "… Ki voltam, aztán újra nincsek / hadd szakítok egy kósza tincset, / hogy aztán végső búcsút intsek. / mert embert ember meg nem érti, / csak béklyózza és nehezéki./ Én, elrontója semmi jónak, / hadd fussak inkább néki, néki, / s röppenjek el, mint lebukó nap."
     S a nap tényleg lebuk, a látóhatár szélén, természeti kabuk-i. (Bocs.) Választását talán csak egyetlen sor nem igazolta, melynek helyes artikulációja az élőbeszéd folyamatában némi nehézséget okoz, s ez a nehézség neki sem volt könnyebb: "Vadabb tempó a falatom/ nem kuglóf, aztán kakaó". De ily klasszikus fonetikai cacemphatont is ritkán hall az ember versben, megérte.
     

HELYSZÍNI / INTERJÚ

Balázs Attilát új kötetéről kérdeztük

Kiszáradt tenger fenekén születtem, csupasz majomként a Duna partján. Sóban-vízben fürösztöttek meg, hogy erősebb legyek, mert eléggé nyavalyás voltam. Gyermekkorom java része a Tisza partján zajlott, annak is a holt ágánál, viszonylag közel a sörgyárhoz. Mit lehet ebből kikövetkeztetni?

HELYSZÍNI / INTERJÚ

Kiadók a könyvhétről - Palatinus

A Palatinus kiadó idei könyvheti ajánlatában hét könyv szerepel: Károlyi Csaba: Non finito című kötete, mely irodalmi beszélgetéseket tartalmaz, Balázs Attila: A meztelen folyó című regénye, Heller Ágnes: Filozófiai labdajáték című, tanulmányokat tartalmazó könyve, Nagy Gabriella: Idegen című regénye, Maros András Neveket akarok hallani című novelláskötete, s Mándy Iván: Novellák 1-3, és A bogyósgyümölcskertész fia című novelláskötetem. Az induló átlagpéldányszám kb. ezer példány valamennyi kiadványunk esetében.

Helyszíni szemle

"Nem az irodalomnak írok"

A Műcsarnok felett - 2003. február 28-án este hat óra tájban - megjelenő különleges objektumot semmilyen műszer nem érzékelte. A másnapi hírek is mélyen hallgattak a felhőcskének tetsző égbodorodásról. Egy huncut alak, bizonyos Albert Einstein úr, pipázgatott rajta, és rettentő élvezettel figyelte híres relativitási elméletének buzgó működését és működtetőit.

Helyszíni szemle

Mi a bogyó?

Magyarországon egy ideje különös érdeklődés mutatkozik a bogyósgyümölcsök iránt. Mi a bogyó? Szeretjük a bogyósgyümölcsöt. Ám egy ideje (Háy János kötete óta) nem csak a meggyet és a cseresznyét, hanem A bogyósgyümölcskertész fiát, meg az apját, meg az anyját, meg. Fel lehetne venni a lexikonok szócikkébe egy újabb jelentést. Lásd: Háy etc.

Helyszíni szemle

Tanulmányút szerdán, avagy erős, hideg sugarak

Mottó: "Tévedés ugyanis azt hinni, hogy akkor vagyunk "valósághűek", ha az eleven beszédet szó szerint teregetjük szét a kétdimenziós papírra, akár valami lenyúzott bőrt." ("Hadd legyen neki az írás olyan, mint a szerelem". Beszélgetés Závada Pállal in: Károlyi Csaba: Non Finito. Irodalmi beszélgetések. Palatinus, Budapest, 2003)

Helyszíni szemle

Jelenkori levél haza

Helyszíni szemle

Vasárnapi doktoriskola

"Just when we're safest, There's a sunset-touch,
     A fancy from a flower-bell, some one's death,
     A chorus-ending from Euripides."

A litera hangja

„Milyen ország ez? / milyen az arca?” (E. P.)

Botrány. Ez a szó jut eszembe, bocsássa meg az Isten, de ez. Nézem a híradót, napra nap, nem mindig, csak ha épp úgy adódik, hol itt, hol ott. Amikor megtörtént az (skandalum, fájdalom: halál), akkor kicsit jobban, és hiába tudtam, hogy így lesz, mégis néztem, kapcsolgattam, és vártam, dühöngtem, hogy nem, hogy miért nem. Közben persze arra is gondoltam, hogy talán jó, hogy nem, hogy nektek nem, nektek ne legyen meg az ő halála, nem kell, nem való!

Mélyfúrás

Mi éri meg egy közösségnek?

"Egyszerű, célszerű, tárgyilagos egyeztetéseket kellene tartani a teendőkről. (...) A kérdést úgy kell felvetni, hogy egy közösségnek mi éri meg, miből mi lesz, mennyit ad, mennyit kap, mit ad érte, és akik ezt a mérleget elkészítik neki, úgy kommunikáljanak vele, hogy tényleg lehessen érteni, lehessen róla helyesen gondolkodni."

Helyszíni szemle

BÁRKA-KIKÖTŐ PULÁN

Ma, amikor egy pillanatra feltűnni és egy pillanat alatt eltűnni a legkönnyebb, amikor a percember a főszereplő, amikor mindenki lehet címoldal egy napra, amikor életünk szavatossági ideje egy másodperc és talált kincseinket az általunk is szolgált és követett média-manipuláció egy villanás alatt beforgatja a szemétbe - ma értéket létrehozni és azt megtartani, magyarán jófajta hagyományt teremteni majdhogynem lehetetlen. \
     Na. Ez eddig olyan átlátszóan hősileg lett fogalmazva, és minthogy magunkról lesz szó, legyünk szerények és tárgyilagosak: az idén tizenötödször megrendezendő Művészetek Völgye már hagyomány - a hetedik (!) évadját kezdő Bárka Színház és Pula másodszori találkozása még nem az. De már több, mint a kezdet. \
     Már múltunk van: sok ezer hajtogatott hajócska a buszmegállóban (ott most könyvet árul a Ráday Könyvesház); közkívánatra megismételt Mulatság (hozzuk az idén is); egyszeri gyerekprogram és egyszeri templomi koncert (ezen a nyáron a debreceniek segítségével nap mint nap ugyanez); Parti Nagyra sereglett angyalok kara akkor (hátha mindennapi irodalomra is sereglenek a népek most); Besh o droM-őrületben kitaposott krumpliföld (a Besh o droM ott lesz júliusban - krumplit már nem is ültettek az idén a jámbor pulai gazdák); Cseh Tamásnak otthont adó, ezreket befogadó, békés focipálya (Tamás Jóslatot mond-énekbeszél 2003-ban) és filmek és zenék és közös kocsmázások... Tíz nap ébrenlét, amikor közösen álmodik pulai és bárkás és bárki-vendég. \
     Másodszor találkozunk, és immár vendéget is fogadunk: Debrecent és Hartát. Másodszor találkozunk - és ha jó vendégek leszünk Pulán, s ha jó házigazdaként fogadjuk a sok ezer kikötői vendéget, akkor tudhatjuk, jövőre már hagyományosan találkozni akarunk. Úgymond hagyományt teremtünk. Észre sem vesszük majd, de nem is ez a dolgunk. \
     \
     Bérczes László (Bárka, Hajónapló, Völgyfutás, Pulai Gyalogfutár)\
     

Mélyfúrás

Lépcsőzetesen lefelé...

"Nem tudom elhinni, elfogadni, hogy csak ennyi pénz van az irodalomra! Ennyire alulkezelni nem lehet egy ilyen jelentős részét a magyar kultúrának, főleg akkor nem, ha az embernek állandóan veri a fülét az európai uniós bevonulás. (…) Csak két dolgot tudok elképzelni, hogy kevesebb pénz van, mint ahogy elképzeljük, vagy egyenlőtlenül és igazságtalanul osztanak el pénzeket a magyar kultúrán belül."

Kedvenc könyvem

"Az embereknek nem kell a művészet"

Az igazat megvallva engem a szépirodalom önmagában nem érdekel annyira. Én képekben gondolkodom, nem történetekben. Sokáig küzdöttem ezzel, de így van. (...) Történeteket nem olvasok már, túl gyors egy kép egy történethez képest, és én túl gyors lettem. Egy nagy regény nagy torta, amit végig lehet ízlelgetni, sok szeletből áll: az engem nem vonz.

Helyszíni szemle

33 bekezdés Nádas Péternek, 60. születésnapjára

Idézetek Nádas Péter műveiből

Helyszíni szemle

Villanyos irodalom

Aki olvas, sosem vagy ritkán képzeli el az írót testközelből, és többnyire nem fantáziál olyan köznapi borzalmakról, hogy mondjuk együtt zötyög vele (test a testhez) egy villamoson, és hogy lejővén az elefántcsonttoronyból pont egy író fog vele - abszolút mint egy ellenszenves utas - farkasszemet nézni a 2-esen, és meg lehet kérdezni tőle, hogy iksz hősét miért is ölte meg a regény végére. Pedig a Szépírók villamospartiján szórul szóra így történt.\\r
     

Helyszíni szemle

Egérke, Madár, meg a kacsa, meg a gepárd

Nem beszélik ómagyar (bár hazának rendületlenül). Viszont tudják mi a kacsa. Meg a gepártd. (Hagyjam így, elütéssel.) Nekik jut a felhőtlen öröm, míg a párducokból nem csak egy pár(t) marad.
     Hát óvjuk védjük természeti értékeinket. Ismerjük meg őket. Hátha tartogat még meglepetéseket az evolúció.
     

Helyszíni szemle

Mandala

Mottó: Mert hiszen az emberek fiainak sorsa és az állatok sorsa egy és ugyanaz a sors. Amint ezek meghalnak, meghalnak azok is. Mindben egyforma az éltető lehelet, és nincs az embernek többje, mint az állatnak. Igen, mindkettő hiábavalóság! Mindkettő ugyanarra a helyre jut. Mindkettő porból lett és minden visszatér a porba. És ki tudja, vajon az emberek fiainak éltető lehelete fölfelé száll-e, és vajon az állatok éltető lehelete lefelé, a földbe száll-e? Így beláttam, hogy nincs jobb az ember számára, mint hogy örömét lelje munkájában, mert ez a sorsa. Mert ugyan ki juttathatja odáig, hogy lássa, mi lesz utána? (Préd. 3.19 - 3.22)

Helyszíni szemle

Lángosos latolgatás

Bibliográfia

Tóth Krisztina válogatott bibliográfia

Kötetei:
Őszi kabátlobogás (1989)
A beszélgetés fonala (1995)
Az árnyékember (1997)
Porhó (2001)
A londoni mackók (2003)

Helyszíni szemle

Összességében

A Szextett kritikai rendezvénysorozat, mely a József Attila Kör és a Műcsarnok közös szervezésében zajlott 2001-től 2004-ig, egy időre elbúcsúzott közönségétől. Nagy Gabriella, a rendezvény szervezője elmondta, úgy érzik, hogy mint mindennek, ennek a sorozatnak is szüksége van a megújulásra. Remélik, hogy később talán újraindíthatják, de mindenképpen változtatni akarnak rajta némely tekintetben: hogy ez a némely tekintetben mit takar, arra nem tért ki.

Helyszíni szemle

Legyen szerencsénk

Az ALIBI, Alexander Brody vállalkozása újabb tematikus számmal jelentkezett, hat hónapra elegendő munícióval szerelve fel a kíváncsi olvasót e tárgykörben, míg a legközelebbi szám megjelenik. A számot az Írók Boltjában Márton László, az egyik szerkesztő moderálásával Lángh Júlia, Réz Pál, Forgách András és Csaplár Vilmos mutatta be.

Helyszíni szemle

Napló

A JAK-tábor több mint tízéves hagyománya, hogy két felkért író - akinek a kilétét a tábor végéig homály fedi - a táborban zajló eseményekről naplót ír. Az utolsó napig, aki kitalálja, kik azok a rejtekezést, álcázást tökélyre fejlesztő írók, akik miközben mindenhol jelen vannak, suttyomban lejegyzik megfigyeléseiket: visszanyerik a tábor díját. Naplóíró volt többek között Garaczi László, Németh Gábor, Szilasi László, Zeke Gyula, Csuhai István, Gács Anna, Grecsó Krisztián, Jász Attila és például Láng Zsolt is. Idén Selyem Zsuzsa és Peer Krisztián írta a naplót.

Kérdez-felel

Vegyeskari szólamok

A pulai beszélgetéssorozat ötödik darabja Závada Pállal készült, aki azt mondja: "...nem egyetlen regénymintát céloz meg az ember, hogy na, ilyen legyen, hanem ha gondol is példákra (nem nagyon gondol, mert az ilyesmi olykor elijesztő), akkor sokfélére - innen ezt lesi el az ember, onnan azt, közben persze egyéni színeket próbál kikeverni, saját hangot megütni. S talán még annyi támpontot nyújt az olvasás, hogy az enyémben semmi olyasmi ne legyen benne, amit más könyvekben nem szeretek. A tájékozódásban a leginkább felszabadító számomra mégis a modernitás prózafordulata volt, amely megkérdőjelezte és 'dekonstruálta' a hatvanas-hetvenes évekbeli 'mai magyar' elbeszélőmodorból mindazt, ami ósdi volt, sivár és süket, és ami - mint olyan 'kortárs irodalom', amely az ember felnövekedését kísérte - elég elkedvetlenítően hatott."

Kérdez-felel

Jelenkori titánok

A pulai beszélgetések negyedik darabja a Jelenkor szerzőivel és szerkesztőivel készült, vendégek: Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője, Keresztesi József költő, szerkesztő, Garaczi László író és Grecsó Krisztián író.

Kérdez-felel

A könyvmutatványos könnye

Nyáron a Művészetek Völgye Völgykapujában, egy Pula nevű kis faluban kortárs irodalmi felolvasások és beszélgetések zajlottak a Bárka Színház szervezésében. Darvasi László úgy tartja, "...mindig a mondatokkal van baj. Amikor Nádas harmincöt éves korában elkezdte mondani, hogy érzi, a rövid, csattanós, megfeszülő mondatok már nem alkalmasak arra, hogy elmondja, amit szeretne, akkor jöttek a hosszú, körkörös mondatok. Egyébként meg azt veszem észre, hogy amikor egy ember belemegy egy regénybe, olyan, mintha beiratkozna egy iskolába, egy egyetemre, ahol mindenféle stúdiumokat kell elvégeznie. Noch dacu, még a nyelvet is újra kell tanulnia." A Darvasi Lászlóval készült beszélgetés a második volt a sorozatban.

Kérdez-felel

Szöszölni életre-halálra

2003. július 26-ától augusztus 2-áig, nyolc estén át kortárs irodalmi felolvasások és beszélgetések zajlottak Pulán, a Művészetek Völgyében. A Bárka Színház szervezésében (Nem) Mindennapi irodalom címen futó sorozat vendégei voltak: Parti Nagy Lajos, Háy János, Darvasi László, Závada Pál, Krasznahorkai László, Tar Sándor, valamint az Alföld folyóirat képviseletében Aczél Géza, Borbély Szilárd és Keresztury Tibor, a Jelenkor színeiben pedig Ágoston Zoltán, Garaczi László, Grecsó Krisztián és Keresztesi József. A beszélgetéseket Bérczes László és Nagy Gabriella vezette. A litera - mint együttműködő partner - már beszámolt az eseményekről Helyszíni szemle rovatában. Most e beszélgetések szerkesztett változatait tesszük közzé.

Mélyfúrás

Támogatás, fenntartás, finanszírozás

A rendszerváltás óta jószerével nem történt érdemi, rendező lépés sem a kultúra egészére, sem (és sőt) az irodalomra vonatkozóan. Az irodalom különböző területeinek összehangolt támogatására, finanszírozására és fenntartására több mint egy évtized óta a mai napig nem készült el semmiféle koncepció, sem az előző, sem az azt megelőző, sőt a mostani kormányzat sem jutott el még odáig sem, hogy leültesse az irodalom képviselőit, hogy e koncepció megszületéséhez elkezdődjenek az érdekegyeztetések, viták.

Külszíni szemle

Prágai tél

"Prága felébresztette szunnyadó ösztöneimet. Az egyik kávéházban, ahol egy könyvtárnyi folyóirat volt a füstnek és beszélgetésnek szövegkörnyezete, ott állt Patrik a pultnál füves cigit tekerve, s mikor rám mosolygott, újra kiszínesedett döglötthal-szürke világom, mint Picasso szobája, mikor a finn dizőz aurája járta…” Prágában és más cseh városokban (Olmütz, Pilsen) "poezie z ptaci perspektivy” címen költészeti rendezvénysorozat zajlott a cseh totem.cz internetes kulturális magazin szervezésében, többek között a prágai Magyar Kulturális Intézet részvételével.

Helyszíni szemle

Sing-Sing

Ha a halálra gondolok, úgy képzelem, egy színpadon állok, nagyon szomorú dalt éneklek úgy, ahogy álmomban sem, aztán egy pisztollyal drámaian főbe lövöm magam. Miért nem otthon a spájzban? Ilyenkor mindig tudom, hogy a fene se akar meghalni. Egyszerűen a legfontosabb percekhez szükség van arra a drámára, amit a zene tud. Szükség van egy csipet… Hm.

Helyszíni szemle

Közös-ség

Minden ugyanaz. De nem mindegy, hanem minden-egy. A Műcsarnokban vagyunk, decemberben. Két évvel ezelőtt ugyanitt a Pannonhalmi Szemle estjén, csak vele. Balassa is felolvasott, irtózatosan hosszúra nyúlt est volt a Keller vonósnégyes koncertjével. Levegő után kapkodva kért egy taxit. Azt mondta, semmi baj, jól van, csak valahogy nagyon elfáradt. Akkor láttam utoljára rendezvényen.

Helyszíni szemle

Ha arc, hát legyen arc

Az Octopus sátorban Nagy Gabriella, Békés Pál, Kukorelly Endre és Németh Gábor olvasott fel, Bánki Ákos rajzolt az arc hívószóra a Balázs Eszter-szervezte délutánon. Rendhagyó módon az eseményeket egyikük szemével nézzük végig: kinézünk az arcából. Az estről Nagy Gabriella írt helyszíni szemlét.

Helyszíni szemle

Lázadó kamasz?

Tizenöt éves a József Attila Kör. Az alkalom kínálta magát: megünnepelni a születésnapot, kiosztani a megpályázott és elnyert támogatásból létrehozott JAK-díjat, s fellelkesíteni a JAK-tagokat, hátha nagyobb számban jelennek meg a legközelebbi közgyűlésen. Hiszen érdekes témákról kell majd szót ejteni április 8-án, többek között az Irodalmi Kerekasztal további munkájával kapcsolatban is.

Kedvenc könyvem

Élvezet

"…másodikos gimnazistaként ettem meg a Száz év magányt egyetlen éjszaka alatt, ha jól emlékszem, másnap nem is mentem iskolába, mert én akkor tettem le a könyvet, amikor Anyám ébreszteni jött. Azóta minden nyáron ez a várva várt szabadság, ugyanazt a darabot olvasom azóta is, a hajdan fekete vászonkötés tele van fehér sófoltokkal, a tengerparti vakációk emlékezetéül.”

Lelet

"Halt harminchat évig, élt néhány napot…"

Lelet rovatunk "főhőse" ez alkalommal Rejtő Jenő. Az itt közölt anyag a Petőfi Irodalmi Múzeum Az ellopott tragédia című kiállításának anyagára épül elsősorban. Jelen írás mellett figyelmébe ajánljuk minden Rejtő-rajongónak a kiállítás tárlatvezetőként használandó kísérőszövegét a rendezők, Thuróczy Gergely és Horváth Csaba tollából, a kiállított tárgyak mellett szereplő Rejtő-idézeteket, valamint a képgalériában (Képriport, jobbra fent) közzétett dokumentumokat, ínyencségeket és az izgalmas linkgyűjteményt is.
Kedves kalandor olvasó! Hagyj fel minden reménnyel/regénnyel! Ahová belépsz, nem más, mint "Kávéház és étterem a négy döglött patkányhoz. Az úri közönség táncol!"

Kérdez-felel

Név nem fontos

A pulai beszélgetéssorozat utolsó darabja, amelyben Tar Sándor arra a kérdésre, hogy mit jelent számára az írás, a következőt válaszolta: "Nem különösebben fontos, időtöltés, elfoglaltság. Nem tudnék mit csinálni egész nap, ha nem lenne, mert most már gyárban sem dolgozom, van egy kertem, oda néha kijárok délelőtt kertészkedni. Valahogy most ebben próbálom kiélni magam. Valamit vesztett a vonzerejéből, mióta kipattant az 'ügy', mert nekem az irodalom és ez az ügy együtt jelentkezett, mindig együtt van."

Kérdez-felel

Építők a XXI. században

A pulai beszélgetések hatodik darabja. A (Nem) Mindennapi irodalmunk sorozat vendégei voltak: Aczél Géza, az Alföld főszerkesztője, költő, Borbély Szilárd költő és Keresztury Tibor író, szerkesztő.

Helyszíni szemle

Hiszek egy...

Hiszek egy... Miben is? De hiszek erősen. Én egy hívő ember vagyok, reformátusnak keresztelt útkereső, elragadtatott szkeptikus, aki viszont nem hisz a csodában, legalábbis az olyanfajtában, amely irodalmi tájakon következhetne be. Főleg nem egy esten. Valami mégis történt velem, ott a Trafóban, a Lettre "új vallásosság" témájú, téli számának bemutatóján. Nem a csoda.

Helyszíni szemle

Pillanat, állj!

Próbálok nyitott lenni, kivárom a 9 utáni kezdést, indul a broadcasting, uszkve huszonöt fős tömeggel (ez a jéghegy csúcsa, a jéghegy maga otthon van, a 90.3-as MH-en). Éber vagyok, mint egy vadászvizsla, mikor kapom magam-őket hamis hangon – ez itt a reklám helye… Vágvölgyi B. Andrásnak, Dr. Máriásnak és Para-Kovács Imrének nemrég jelent meg könyve...

drót

Novellisták könyve

Szombaton 11.00 és 12. 00 között mutatták be a Noran Kiadó gondozásában megjelent Novellisták könyvét.

HÁTTÉR

A Magvető lett az Év Könyvkiadója

A Magvető Kiadó 1945 óta létezik. Igazgatója, Morcsányi Géza szerkesztő, író, műfordító, dramaturg 1995 óta áll az élén. A Magvető a Kolosi Tamás vezérigazgató elnöklete alatt működő Líra és Lant Rt. cégcsoport tagja az Athenaeum 2000, a B + V és a Rózsavölgyi Kiadóval együtt.

HÁTTÉR

Elmaradt díjátadás, és ami mögötte sejlik

A Móra-díjat (vagy ahogy maga a kiadó hívja: Móra Díjat) 2001-ben alapította a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Rt., a LIBRI Kft. és Móra Ferenc örökösei, Vészits Andrea és Kovács Györgyné Vészits Márta "azzal a céllal, hogy a magyar gyermekkultúráért, valamint a gyermekek művelődésének elősegítéséért végzett kiemelkedő tevékenységet elismerjék, honorálják".

A Repülési kézikönyv a Bródy-díjas

Az idei Bródy Sándor-díjat Dunajcsik Mátyás kapta, Repülési kézikönyv című könyvéért. Az Alexander Brody által, 1994-ben létrehozott Alapítvány által kiadott díj 350.000 Ft pénzjutalommal jár, s mindig az előző évben kiadott, legjobbnak talált, első kötetes prózaírónak ítélik oda.

„Egész népemet fogom…”

A Magyar Írószövetség 2008 őszén indítja el íróiskoláját, melynek célja magas színvonalú, összetett képzést nyújtani, mely hangsúlyt fektet a gyakorlatra, ugyanakkor az írói műhelytitkok világába is elkalauzol előadássorozataival. Az előadók között szerepel a litera felelős szerkesztője és egyik volt munkatársa, Nagy Gabriella és Rácz I. Péter is.

Nektár Tokaj szőlővesszein

Az „Irodalmi értékrendek, pályakezdés, érvényesülés” témakörben 2 008. augusztus 13-15-ig rendezett tanácskozáson a Tokaji Ferenc Gimnáziumban (Tokaj, Bajcsy-Zsilinszky út 18-20.) az irodalomnak és a bornak is lesz szerepe jócskán.

Litera a Könyvhéten

A litera a 79. Ünnepi Könyvhét és 7. Gyermekkönyvnapok alatt, csakúgy mint legutóbb a Könyvfesztivál idején, a Könyvhét jegyében alakul át: híreink a Könyvhét eseményeivel foglalkoznak, a most megjelenő kötetekről olvashatják kritikusaink írásait, a Vörösmarty téren és a Ráday utcában készített felvételeket láthatják s Závada Pállal is bejárhatják új regénye tereit.

Nyitottan Mándyról

A litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozatot indított Előhívás címen, mely négy alkalommal (március 19-én, április 16-án, május 21-én és június 18-án) jelentkezik a Nyitott Műhelyben. Az egyes beszélgetéseken neves kritikusok, s a téma meghívott szakértői beszélgetnek egy-egy év jelentős irodalmi eseményéről - május 21-én Mándy Iván novellái kerülnek sorra.

Májusi líraeső a Holdudvarban

Ha Pierot tényleg a Holdban lakik, hegedülni talán most sem fog neki senki, de azért biztos nem lesz egyedül. A litera és a Holdudvar Galéria közös irodalmi estjeire várunk mindnekit szeretettel május 15-én és 16-án, azaz e héten csütörtökön és pénteken a Holdudvarba a Margitszigetre.

Múlt-előhívás

A litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozatot indít Előhívás címen, mely négy alkalommal (március 19-én, április 16-án, május 21-én és június 18-án) jelentkezik a Nyitott Műhelyben. Az egyes beszélgetéseken neves kritikusok, s a téma meghívott szakértői beszélgetnek egy-egy év jelentős irodalmi eseményéről: a kötetekről, de a témához illeszkedő filmet is láthatnak majd.

Indul a pályázat a Bródy Sándor-díjra

A Bródy Sándor Alapítvány idén is kiadja a Bródy Sándor-díjat. A díjat azon első kötetes magyar nyelvű prózaírók egyike kapja meg, akinek könyve (novelláskötet vagy regény) 2007-ben jelent meg.

Rőzse Presszó

December 31-én, Szilveszter estéjén a budapesti Erzsébet téri Gödör Klubban Rőzse Presszó címen zenés irodalmi kabarét szerveznek. Legát Tibor konferálása mellett Garaczi László, Murányi Zita, Hazai Attila és Cserna-Szabó András is fellép a Szépírók Társasága által támogatva. Az esemény szerkesztői: Nagy Gabriella és Bárdos Deák Ágnes.
További találatok