hirdetés

Keresési eredmény a(z) „netnaplo” címkére

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

NETNAPLÓ

Írórezervátum, avagy a fesztivál közepe

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2018. április 22.

Megérkezik dedikálni a nagy női triónk, Péntek Orsolya, Szeifert Natália és Király Kinga Júlia is, az új Hont-kötet és a Szomszéd nagyot tarol, utóbbi, az Orgia folytatása (előzmény, utózmány, rárétegződmény?) az egyik leginkább várt kötet. – A Kalligram Kiadó naplóját a Millenárisról Hutvágner Éva írta.

Netnapló

Könnyelműségeink

Kiadók a könyvfesztiválon - 2018. április 21.

A Millenárisból sajgó vállal cipelem haza a szétszakadó szatyrokat, és nagyon reménykedem, hogy nem vezeti be még több kiadó a bankkártyás fizetést, hiszen akkor már semmi sem szabhat határt a könnyelműségemnek. – Az Európa Könyvkiadó naplóját a Millenárisról Kuczogi Szilvia, a kiadó igazgatója írta.

NETNAPLÓ

A gorilla délben fürdik

Balázs Attila - 2018. április 7.

Makavejev groteszk szatíra nyelvén beszél a külföldön dolgozóról, az úgynevezett vendégmunkásról. Utóbbi csupán egyik változata a gazdasági migránsnak – éles határvonal nélkül. Emberekről, egyszerre gettóban és diaszpórában, kultúrában és kultúrátlanságban. – Balázs Attila írja a héten a netnaplót. Az ötödik bejegyzés.

netnapló

Néha elgondolkodom

Balázs Attila - 2018. április 7.

Sandro Miller munkáin John Malkovich színészzseni látható, amint csodálatos átalakulási képességét bizonyítja azzal, hogy egyik pillanatban John Lennon, a másikban Andy Warhol, a harmadikban Albert Einstein vagy éppen Che Guevara. – A héten Balázs Attila írja a netnaplót. Negyedik bejegyzés.

Borisz Davidovics síremléke a Királyban

Balázs Attila - 2018. április 5.

Szeretett bölcseket mondani Szolimán, például azt jegyezte meg Deannel kapcsolatban, hogy nehezen hal meg az, aki életét a halála után kezdi. Ám az idő mégiscsak múlik, a kebabos/kebapos ugyanott már nem is emlékszik mizmizi Szolimánra. – A héten Balázs Attila írja a netnaplót. Harmadik bejegyzés.

Mi a Magházban, Sündisznó úr meg a vízben

Balázs Attila - 2018. április 4.

Van ott abban a csekély lélekszámú Vaquerosban – ahol nem élnek sokkal többen, mint ahány embert Lorcával együtt a fasiszták tömegsírba lőttek arrafele 1936-ban – egy csakugyan remek szökőkút. – A héten Balázs Attila írja a netnaplót a Literán. A második bejegyzést olvashatják.

NETNAPLÓ

Kutyablúz, nem ruhadarab

Balázs Attila - 2018. április 3.

Örökké vonaton, miközben, ahogy sikerült megállapítanom, én azt a képtelenséget valósítom meg, hogy két helyen nem vagyok egyszerre azok közül, ahol lennem kellene. – A héten Balázs Attila írja a netnaplót a Literán. Az első bejegyzést olvashatják.

Netnapló

Üzenet a doroszlói „magoságyból”

zEtna – 2018. március 29.

Az eddigi, többfajta betelepítési, bevándorlási hullám irányában befogadó közösségnek nem szokása elvenni a másét, a magáét (vallását, intézményeit, népviseletét, zenéjét) pedig erős gerinccel megőrzi, megtartja. – A zEtna naplóját ma L. Móger Tímea írta.

Netnapló

Szabad-e hűtlenné válnunk szerelmeinkhez?

zEtna – 2018. március 27.

A szerző még kitart, lop magának teremtést, lop szerelmet és boldogságot, lecsíp rá egy kevés időt onnan, ahonnan lehet. Mert annak örülök, hogy énnekem nem hoz pénzt fájdalmas énekem, nem kell kompromisszumokat kötnöm ott, ahol semmi áron nem szabad, csak hát... jó lenne úgy élni, mint az ég madarai. – A zEtna naplóját Szögi Csaba írta.

netnapló

Angyal szállt le Újvidékre

Híd folyóirat – 2018. március 12.

Évtizedekkel korábban ugyanezen az utcán sétált Aleksandar Tišma is, kockás zakójának zsebében a Bányai Jánostól kapott Sorstalanság kötetével. Az angyalos ház előtt egy pillanatra megállt, felnézett az égre, és megakadt a szeme az angyal szárnyain. – Ezen a héten a Híd folyóirat írja a naplót a Literán. Ma Patócs László.

Netnapló

Könyvszalon, teaház

Forum Könyvkiadó - 2018. március 9.

Miben más vajdasági, mint felvidéki kisebbségi magyarnak lenni? Persze az ember azonnal hasonlítgatni kezd. Viszonylag hosszú (igazából rövid!) ott-tartózkodásom alatt azt voltam kénytelen észrevenni, mennyivel könnyedebbek, gondtalanabbak az ottani magyarok... – A Forum Könyvkiadó záró naplóját Dancsó Andrea írta.

Netnapló

Szerb díszvendégség

Forum Könyvkiadó - 2018. március 8.

Nem érdekelt senkit a fesztivál nyújtotta bemutatkozási lehetőség, az általunk erre az alkalomra kiadandó könyvek listája, a kísérő programok. Se a minisztériumot, se a tartományi kulturális titkárságot, se a kiadókat... – Az újvidéki Forum Könyvkiadó naplóját Rajsli Emese írta.

Netnapló

Néma lelátók

Forum Könyvkiadó - 2018. március 7.

Most túlzás nélkül, mintegy magamnak megfogalmazva és összegezve: hálás a kezdeményezés a tekintetben, hogy mindenképpen hozzájárul az irodalmi paletta (ön?)értelmezéséhez. Hálás, mert azért mégiscsak rólunk szólnak, mi írjuk őket. – Az újvidéki Forum Könyvkiadó mai naplóját Brenner János írja.

Netnapló

Nem csak pingvinekről...

Forum Könyvkiadó - 2018. március 6.

Van-e befogadói közeg a Vajdaságban? Vagy van-e érdeklődés a kisebbségi irodalom iránt egy tágabb kulturális kontextusban? Ezek azok a kérdések, amelyek minket is, a Forum Könyvkiadó szerkesztőségét is nap mint nap foglalkoztatják. – Az újvidéki Forum Könyvkiadó mai naplóját Sági Varga Kinga írta.

Netnapló

Két aprócska adalék gyűlölködéstörténetünkhöz

Forum Könyvkiadó - 2018. március 5.

Ernyes György, mert így hívták a szeretőt, nem volt rest, fogta a pisztolyát, előbb fejbe lőtte Piroskát, majd a saját fejébe is golyót eresztett. – A héten az újvidéki Forum Könyvkiadó írja a naplót a Literán, elsőként a kiadó igazgatója és főszerkesztője, Virág Gábor bejegyzését olvashatják.

Egeszsegedre – mondok én

Belgárdi Egyetem Hungarológiai Tanszék - 2018. március 3.

Kettest kaptam az első teszten magyar nyelvből. Aztán egyest. Pedig kell hallgatnom a magyar irodalmat anyanyelvi szinten jövő évben. Milyen pácba kerültem én. - A héten a Belgrádi Egyetem Hungarológiai Tanszéke írja netnaplót. A pénteket a kar két hallgatója. Másodikként Gorenjak Teodoráét olvashatják.

Netnapló

Beszélek magyarul! Neked milyen szupererőd van?

Belgrádi Egyetem Hungarológiai Tanszék - 2018. március 2.

Đurović Anđela vagyok, a Belgrádi Egyetem magyar szakos hallgatója. Hűha! Négy évvel ezelőtt ezt nagyon nehéz volt kiejteni! Tudjuk, hogy a magyar nyelv nagyon nehéz a külföldieknek. Én vagyok az egyik diák, aki elkezdett magyarul tanulni nulláról. - A héten a Belgrádi Egyetem Hungarológiai Tanszéke írja a netnaplót. A pénteket két hallgató; elsőként Anđela Đurovićét olvashatják.

Netnapló

Számok

Belgrádi Egyetem Hungarológiai Tanszék - 2018. március 1.

Sohasem szűnsz meg rettegni a mínusz számoktól. A mínusz fokoktól. A karcsúsításoktól. A leépítésektől. Az utólagos visszavonásoktól. A négyötödös többségtől. Az ötnegyedes kisebbségtől. A törtszámok kérlelhetetlenségétől. A mínusz végtelentől. - A héten a Belgrádi Egyetem Hungarológiai Tanszéke írja a netnaplót, a csütörtöki napot Kocsis Árpád.

Netnapló

Szemeszterkezdet

Belgrádi Egyetem, Hungarológia Tanszék - 2018. február 26.

A szerb–magyar irodalmi kapcsolatokat még talán meg is érti a nyájas olvasó, de hogy mi köze egy néderlandisztikai konferenciának a hungarológiához, az valóban rejtélyesen hangzik. Mégis, nem egészen az: Kosztolányi és Juhász Erzsébet Hollandia-képét próbálom bemutatni, összevetni. - A héten a Belgrádi Egyetem Hungarológiai Tanszéke írja a netnaplót. A hétfői napot Marko Čudić.

"Nem vagyok James, s nem vagyok Bond..."

Bence Erika - 2018. február 22.

Munk Artúr 1915-ig, vagyis besorozásáig különböző óceánjárókon volt hajóorvos. A Carpathián teljesített szolgálatot, minek következtében ott volt, és – állítólag – ő volt az az orvos, aki az elsüllyedt Titanic utasait mentette. – A héten Bence Erika netnaplóját olvashatják Kilátó című sorozatunk részeként.

netnapló

Szűzanyám, a leves!

Patak Márta - 2018. február 16.

...megint Attila kérdése jön, miért is kell nekem mindig mindent észrevennem, miért nem örülhetek egyszer felhőtlenül valaminek, mi az ördögért zavar engem ez a piros huzallal kikötött kutya? Hát igen. Pontosan erről van szó, kedves Attila. Hogy miért. – Patak Márta Ciprusról írt naplójának befejező része.

Netnapló

Otthonosan, háttérben kutyákkal

Patak Márta – 2018. február 15.

Aki prózát ír, annak amúgy állandóan dolgozni kell, a próza folyamatos szövegben (is) létezést kíván, ebben az írótevékenységünkről beszélgetve itteni íróbarátaimmal is megegyeztünk... – Patak Márta naplója Ciprusról.

Netnapló

Esőáztatta szellőrózsák, virágzó mandulafák

Patak Márta – 2018. február 14.

...megállapítjuk, a frankok is tudták, hová kell települni, mint IV. Béláék Visegrádnál. Hiába, időnként ilyen profán módon viszonyulok a történelmi emlékekhez, amúgy meg jobban szeretem az erdőt, mint a civilizációt, mostanra eléggé telítődtem is a városokkal, úgyhogy kimondottan örülök a vidéknek. – Patak Márta naplója Ciprusról.

Netnapló

Flamingóles és egy kis Bizánc

Patak Márta – 2018. február 13.

Cipruson minden pártos, két írószövetség, két munkahelyi tábor, fura, nem?, a szakmaiság mindenütt másodrangú tényező. Éppen ideje lenne véget vetni a pártok uralmának, ebben megegyezünk. – Patak Márta naplójának második része Ciprusról.

Netnapló

Lárnaka fölött az ég

Patak Márta – 2018. február 12.

...valamelyikünk emberesen elkáromkodta magát, erre mögöttünk az a férfi megkérdezte, magyarok vagyunk-e, majd miután beszédbe elegyedtünk vele, a lelkünkre kötötte, haza ne menjetek, amíg nem muszáj, ha elfogy a pénzetek, inkább üljetek ki a tengerpartra, mi meg bólogattunk, és persze nem hallgattunk rá. – Patak Márta netnaplója Cirpusról.

Netnapló

A hétvégi kisszínes

Czinki Ferenc - 2018. február 1.

Az egyik fotón Jack Nicholson feszít, hófehér zakóban, könnyű nyári ingben, utánozhatatlanul széles mosolyával, a már említett hófehér zakó hajtókáján pedig a Solidarność jól ismert kitűzője látható, az 1981-es Cannes-i Filmfesztivál valamelyik színpadán. – Ezen a héten Czinki Ferenc írja a netnaplót Gdańskból.

A lengyel flashback

Czinki Ferenc - 2018. január 31.

Teljesen kizárt, hogy a Kaczyński-ikrek valaha is kormányra kerüljenek Lengyelországban. És olyat még nem látott a világ, hogy egy lengyel focista, mondjuk ez a Luka Podolski német válogatott legyen. Nem is olyan sokkal, egészen pontosan négy évvel később, június nyolcadikán, ülünk egy tarnówi szállodai szobában. – Ezen a héten Czinki Ferenc írja a netnaplót Gdańskból.

NETNAPLÓ

A kasuboknál kezdődik

Czinki Ferenc - 2018. január 30.

A kelet-közép-európai térség egyik legjobb kocsmájában, a Józef K. nevűben Anastasiya, az egyébként belarusz pultoslány nem hiszi el, hogy másnap majd megjelenik valahol az, hogy éppen házi készítésű citromos vodkát tölt nekem a kelet-közép-európai térség egyik legjobb kocsmájában, a Józef K. nevűben Anastasiya, az egyébként belarusz pultoslány. – Ezen a héten Czinki Ferenc írja a netnaplót Gdańskból.

NETNAPLÓ

A Nowy Port szélén

Czinki Ferenc - 2018. január 29.

Elindulok a vaskerítéstől, mögöttem a kanális, az erdő, a nem létező falu, szemben a Nowy Port-beli sörgyár egykori területe. Úgy hallom, megvették a hollandok, hogy aztán bezárhassák. Ezek a hollandok egyszerűen nem bírnak magukkal. – Ezen a héten Czinki Ferenc írja a netnaplót Gdańskból.

Netnapló

Netnapló extra: Tekintetproblémák

a szem - 2018. január 2.

Tehát van valami paradoxon abban, amikor az irodalom egyfajta esztétikai értékrelativizmusra hivatkozva úgy kívánja forgalmazni és definiálni magát, mint a hedonizmus és a (mű)élvezés ártatlan és „természetes” közegét. – Ezen a héten 2017 legemlékezetesebb naplóiból válogatunk. A kolozsvári a szem naplója novemberből.

Netnapló

Ötforintos kócsagaim

Lábass Endre - 2017. december 25.

Ha versnek is tűnnek néha, eredendően nem azok szegények, viszont sokszor rosszkedvemben is boldogan írt naplójegyzetek. Úgy gondoltam, belőlük mutatok karácsonyra párat kisebb kupacokba csoportosítva, tán, ahogy születtek. – Karácsony hetén Lábass Endre írja a naplót a Literán. A második bejegyzést olvashatják.

netnapló

Fuit

Lábass Endre – 2017. december 24.

Ha versnek is tűnnek néha, eredendően nem azok szegények, viszont sokszor rosszkedvemben is boldogan írt naplójegyzetek. Úgy gondoltam, belőlük mutatok karácsonyra párat kisebb kupacokba csoportosítva, tán, ahogy születtek. – Karácsony hetén Lábass Endre írja a naplót a Literán. Íme, az első bejegyzés.

Prímszámok, téli utcák, pókkerekű autók…

Székelyföld - 2017. december 22.

kiesett az egyik fogam, csak úgy, nem kellene annyit cigarettázni, mondja a feleségem, Tolsztojnak harmincévesen egyetlen foga se volt, én pedig már negyvenöt vagyok, próbálom vigasztalni magamat is, a feleségemet is, leszarom Tolsztojt, mondja a feleségem. – Ezen a héten a Székelyföld írja a netnaplót. Zárásként Lövétei Lázár László bejegyzését olvashatják.

Csomag

Székelyföld - 2017. december 21.

S hogy ismét az irodalmi életből hozzam a példákat, az elmúlt évben a kolozsvári román irodalmi körnek voltak magyar, a magyarnak román meghívottai, fiatal erdélyi magyar költők antológiája jelent meg románul, s a Nepotu’ lui Thoreau idén először nemcsak román, hanem magyar fiatalokat is díjazott. – A héten a Székelyföld írja a netnaplót, most Borcsa Imola bejegyzését olvashatják.

A homokszemek csodája

Székelyföld - 2017. december 20.

A National Geographic valamelyik régi számában megjelent egy fotó néhány erősen felnagyított homokszemről. Mindegyik szemecske más-más alakú és színezetű volt, leginkább drágakövekhez vagy színes koralldarabokhoz hasonlítottak. – Ezen a héten a Székelyföld írja a naplót a Literán. Harmadikként Molnár Vilmos bejegyzését olvashatják.

Netnapló

100 Esztendo Vandorlas

Székelyföld – 2017. december 18.

mintha mindenki el akarná hagyni az országot a Nagy / Ünnep előtt, állva, fekve, folyosón, budin, mindenhol / utasok, mint blattolós korunkban, mintha húsz-harminc / év alatt nem változott volna semmi az égvilágon – Ezen a héten a Székelyföld írja a naplót a Literán. Elsőként Fekete Vince bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Hotel Helikon – szivar, szék, szisztolé

Helikon folyóirat – 2017. december 15.

Valaki írjon tanulmányt arról, hogy magyar irodalmi lapoknál milyen napfény-szék-parketta-csésze rátával dolgoznak a szakmabeliek, s hogy ez összefüggésben áll-e vagy sem az említett helyek szakmai és baráti látogatottságával, szociális bekötöttségével. Itt egyelőre szembekötöttségről szólhatunk csak. Nem néz, nem gondol. – A kolozsvári Helikon naplóját László Noémi írta.

Netnapló

Csütörtök földön, levegőben

Helikon folyóirat – 2017. december 14.

Hallom a folyosón hullámzó hangokat, megérkezett Nicolae Manolescu, az Írószövetség elnöke. (...) Mondja, hogy velünk, magyar írókkal nincs baj (kb. száz magyar tagja van a Romániai Írók Szövetségének), néhány gyors aktuálpolitikai mondatváltás. Szépen beméri, mit is gondol a kolozsvári magyar főszerk., kézfogás, Áldott Ünnepeket. – A kolozsvári Helikon naplóját Karácsonyi Zsolt írta.

Netnapló

Örökországi levelek. Turkálós identitás

Helikon folyóirat – 2017. december 13.

Tudom, hogy nem vagyok jó. De kérlek, add, hogy mindenkinek legyen olyan jó, mint most nekem. És add, hogy én is mindig tudjam, mikor jó nekem (és add, hogy ezért soha ne kelljen Ocho Machot hallgatnom). Add, hogy ne úgy keljek fel minden reggel, mint Lázár Nemes Nagy Ágnes versében. – A kolozsvári Helikon naplóját szerdáról André Ferenc írta.

Netnapló

Ha kedd, akkor Belgium

Helikon folyóirat – 2017. december 12.

Az erdélyiekkel kapcsolatban Budapesten mintha csak szertelenségekben lennének képesek gondolkodni: hol teljesen ignorálnak, hol túl sok van belőlünk. – A kolozsvári Helikon folyóirat naplóját tegnapról Demeter Zsuzsa és Papp Attila Zsolt írta.

Netnapló

Hétfő van, put that soul on me

Helikon folyóirat – 2017. december 11.

Mára ez a kisváros felszívódott, erőszakos és hangos szubkultúrái színfoltokká redukálódtak egy kedves, kozmopolita, európai város divatpalettáján, nem esnek egymásnak (vagy nem olyan gyakran) a rosszarcú fiatalok sötét mellékutcákban, rossz lebujokban – Ezen a héten a kolozsvári Helikon folyóirat írja a naplót a Literán. Elsőként Horváth Benji.

Netnapló

Fényviszonyok

Látó folyóirat - 2017. december 06.

Vajon a Bethlen Gábor Alapnál van olyan kémszoftver, ami látja a beírt, de végül törölt szöveget? Jó volna, legalább megtudnák, tényleg kurva jól sikerült az idén először megszervezett táborunk. Írótalálkozónk. - A héten a Látó folyóirat írja a netnaplót, a szerdai napot Szabó Róbert Csaba.

Netnapló

A boldog élet

Látó folyóirat - 2017. december 05.

Másnap Debrecenben dangubáltam, vártam, hogy Imre értem jöjjön. Ő ugyanis Pestre gurult a Parnasszus estjére, és miattam errefelé kanyarodott dél körül. „Zombik, menjetek haza”, szólt a Honeybeast a kocsiban, de a zombik nem mennek, sorosoznak tovább. - A Látó folyóirat írja a héten a netnaplót, a keddi napot Demény Péter.

A propaganda árja

a szem - 2017. december 1.

Utolsó netnaplónkban a szemen megjelent szövegeket ajánlunk a Litera olvasóinak figyelmébe, és azt is elmondjuk, ezeket miért ajánljuk. – A kolozsvári a szem búcsúnaplója.

NETNAPLÓ

Tekintetproblémák

a szem - 2017. november 29.

Tehát van valami paradoxon abban, amikor az irodalom egyfajta esztétikai értékrelativizmusra hivatkozva úgy kívánja forgalmazni és definiálni magát, mint a hedonizmus és a (mű)élvezés ártatlan és „természetes” közegét. – A kolozsvári a szem harmadik naplóbejegyzését olvashatják.

NETNAPLÓ

"Vérkeresztet festünk majd a határkőre"

a szem - 2017. november 28.

A kisebbségi irodalomban, ha van jó (ami egyben fullasztó is, persze - ez paradox szituáció), az az, hogy benne minden közügy. Ha meg mégsem, akkor vagy csak brand, áru, vagy leváló elem, szemét, hulladék, maradvány, archaikus rom. – A héten a kolozsvári a szem szerkesztői írják a netnaplót. Itt a második bejegyzés.

Netnapló

Egy könyv, meg sok könyv

Várad folyóirat – 2017. november 23.

Az általam tegnap délelőtt átgusztált vékony, fedelétől megfosztott verskötetre, mely a címe szerint: Winke zur Genesung unsres Lebens (...), hívta fel a figyelmemet, és amikor rábukkantam a szerző: Gustav Gräser nevére, még a lábam is rogyadozni kezdett, hiszen ticinói csavargásaim legkedveltebb fölfedezettje bukkant elibém! – A Várad folyóirat naplóját Szilágyi Aladár írta.

Netnapló

Szellemidézés a Léda-házból

Várad folyóirat – 2017. november 22.

Rebesgetik a szomszédságban, hogy mostanság mind gyakrabban látnak egy női alakot lebegni ennek a háznak a környékén. A vallomások alapján kiderítettem: nem, nem Léda szellemalakja kísért errefelé, hanem testvérhúga, az Adyval egyívású Brüll Berta lelke jár haza szorgosan. – A Várad folyóirat mai naplóját Szilágyi Aladár írta.

Netnapló

Egy kiállítás képei és kétségei

Várad folyóirat - 2017. november 21.

Börtön ide, letöltendő ítélet oda, azt a majd' százhúsz évvel korábbi magyar sajtót sokkal szabadabbnak érzem a mainál, amelynek fogyasztója és művelője egyaránt vagyok. – A nagyváradi Várad folyóirat naplóját ma Szűcs László írta.

Netnapló

Születésnapi borongósságok

Várad folyóirat – 2017. november 20.

Ugyan meg mernék-e kérdezni egy ma frissen érettségizettet, de akár magyar szakon Váradon egyetemi oklevelet szerzőt, hogy neki mit mond ma ez a költészet, egyáltalán hagyja-e, hogy bármit is mondjon? Vagy hányan olvassuk váradiak nem múló élvezettel Ady izgalmas és modern nyelven szóló publicisztikáit, glosszáit, újságírói aprómunkáit? – Ezen a héten a Várad folyóirat naplóját közöljük Nagyváradról. Az első bejegyzést Szűcs László írta.

Netnapló

Borlíra, lapozgatás

Eirodalom

A nyár nem a pihenésé. A nyár a munkáé. A közoktatásban dolgozó a sokaktól irigylett vakációját tölti, miközben a Székelyföld folyóirat megbízásából olvas és ír, ezúttal kritikákat kortárs (erdélyi) szerzők könyveiről. - A héten az Eirodalom írja a netnaplót, a szerdai napot Borsodi L. László.

Netnapló

Időzavarban

Eirodalom - 2017. november 14.

De mégis, milyen jól telt a múlt heti közös kézdivásárhelyi miniturnénk, az E-MIL „Körút az őszben” című felolvasókörútjának az egyik állomása, annak eredményével bármikor ki is egyeznék, öröm látni a csillogó szemű diákokat, vagy este a felnőtt közönségnek adni a talpalávalót. - A héten az Eirodalom írja a netnaplót, a keddi napot Bálint Tamás.

Netnapló

Csavargás egyhelyben

Korunk - 2017. november 10.

China Miéville The City & the City című fantasztikus regényét említi, amelyben két város egyazon fizikai térben helyezkedik el, különböző neveik vannak, és a két különböző város lakóit arra szocializálják, hogy ne lássák egymást, ne vegyenek tudomást a másikról. Szép metaforája ez a párhuzamos Kolozsvároknak és Erdélyeknek. – A Korunk naplóját Balázs Imre József írta.

Netnapló

Álommunka

Korunk - 2017. november 9.

A szerkesztés stádiumai: tagadás és izoláció, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás. Orromat vakarom, nézem a talajt, mert órákon át semmi sem történik, és egyáltalán nem fest szépen és festőien, ha valaki gondolkozni próbál, bár természetes életműködés ez is, mint a savelválasztás a gyomorban. – A kolozsvári Korunk folyóirat naplóját ma Rigán Lóránd írta.

Netnapló

Ha szerda, akkor Litera

Korunk – 2017. november 8.

Korunk-szerkesztőként úgy tapasztaltam, hogy általában fél esztendő kell egy-egy lapszám kiérleléséhez. Így sincs garancia arra, hogy minden az elképzelések szerint alakul. – A kolozsvári Korunk folyóirat naplóját ma Cseke Péter írta.

Netnapló

Fülöp és a Korunk

Korunk – 2017. november 7.

Így történt, hogy gazdi társaságában menedékjogért kényszerült folyamodni a Korunk szerkesztőségéhez, amit meg is adtak neki. Ettől kezdve Fülöp magánkutyából közösségi – pontosabban szerkesztőségi – ebbé avanzsált, és átvette az uralmat a Rákóczi úti kert fölött... – A kolozsvári Korunk folyóirat naplóját Kovács Kiss Gyöngy főszerkesztő írta.

Netnapló

Nézőpontkibillenések

Korunk – 2017. november 6.

Borbély András egyetemi kollégám érkezik, állóvízfelkavarós volt a hétvégi szövege a Literán, Totemállam címmel. Mondom neki. Próbálunk kontextusokat találni a szövegéhez – mihez, mikhez lehet mostanában kapcsolni a magyar kulturális térben. – Ezen a héten a kolozsvári Korunk folyóirat írja a naplót a Literán. Elsőként Balázs Imre József bejegyzését olvashatják.

Jeremy Irons áldást oszt

Kőrizs Imre – Száz Pál - 2017. november 5.

Az elmúlt héten Kőrizs Imre és Száz Pál írták váltóban a netnaplót Prágából. A mai utolsó naplóban mindketten írtak még egy-egy záróbejegyzést, hőseik pedig Jeremy Irons és Ivan Olbracht.

Vítkov

Kőrizs Imre – Száz Pál - 2017. november 4.

Megosztott magányunk tudatában nézzük Jével a naplementét – várjuk, hogy elbukjon a petříni domb mögött. Hallgatunk mindketten, a Monarchia távoli ivadékai. Hallgatok én, a csehszlovákiai magyar, hallgat ő, a jugoszláviai szlovák. – A héten Kőrizs Imre és Száz Pál írják a netnaplót Prágából. Ma Száz Pál bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Esti Kornél esete Ai Weiweijel

Kőrizs Imre – Száz Pál - 2017. november 3.

„Ady halotti maszkját ne hagyjuk ki, Kafka csinálta" – mondta. Az ilyeneknek már nem dőlök be. A felirat szerint tényleg Kafka, de nem Franz, hanem Bohumil, és bár a szobor valóban nagyon adys, Keresztelő Szent János fejét ábrázolja. – A héten Kőrizs Imre és Száz Pál írják a netnaplót Prágából. Ma Kőrizs Imre bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Strahov

Kőrizs Imre – Száz Pál - 2017. november 2.

Kafka és Langer is beszélték a másik idegen nyelvét, mégis a héber volt számukra a közös, mindenki másnak idegen nyelv. Langer Kafkára való visszaemlékezésében előhoz egy anekdotát, melyben héberül beszélgetnek a repülőképekről a prágai villamoson. – A héten Kőrizs Imre és Száz Pál írják a netnaplót Prágából. Most Száz Pál bejegyzését olvashatják.

Gesichtsentrée az Arcóba

Kőrizs Imre – Száz Pál - 2017. november 2.

Az óváros szélétől pontosan egy saroknyira, a jelenleg Masaryk nevét viselő pályaudvar sarkával szemben található Arco a múlt század elején kávéház volt. 1907-ban nyitott. – A héten Kőrizs Imre és Száz Pál írják a netnaplót Prágából. A mai bejegyzés ismét Kőrizs Imrétől származik.

Netnapló

Temető

Kőrizs Imre – Száz Pál - 2017. október 31.

Először szombaton voltam, nem is értem, hogy követhettem el ilyen amatőr hibát átlagon felüli műveltségem büszke tudatában. Bár már azt sem tudom, milyen napok folynak. Kiestem az időből, mintha sosem jönne már be a sábesz. Sosem jutok el Kafka sírjához. – A héten Kőrizs Imre és Száz Pál írják a netnaplót Prágából. Most Száz Pál bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Ki az a Zed?

Kőrizs Imre – 2017. október 30.

Ki az a Zed? – kérdezheti most az olvasó, mint Fabienne a Ponyvaregényben Butchot. Butch: „Zed is dead." De szerencsére a mi Zedünk nem halt meg. Bár elsőre, amíg nem láttam, azt hittem. – A héten Kőrizs Imre és Száz Pál írják a netnaplót Prágából. Elsőként Kőrizs Imre bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Hogyan (nem) találkoztam Dan Brownnal

Simon Márton - 2017. október 28.

Meg az is kiderült, hogy Mrożektől és Szymborskától is csak egyetlen kézfogásra vagyok (=ismerek valakit, aki találkozott velük személyesen). Ennek pedig az „objektíve semmit nem számító, mégis boldogító tények” felett érzett szokásos örömöm maximumával örülök. - Simon Márton netnaplója szombaton.

Netnapló

Magyar író

Simon Márton - 2017. október 26

Ez a rend zene. Ez Bach, amikor a Casals elkezdi. Ez két írásjel között egy tisztességes mondat. Ez egy asztal és egy szék. Egy hullám hibátlansága. - Simon Márton netnaplója csütörtökről.

Netnapló

Feljegyzések a csillagvizsgálóból

Simon Márton - 2017. október 25.

Ráadásul egy sokhektáros parkban, tök egyedül az éjszakában, eleve megváltozik a nézőpont. A teremtés büszke koronája félcentisre zsugorodott férfiassággal áll a csillagos ég jeges, fekete vizében. - A héten Simon Márton ír netnaplót a Literán. A szerdai napot olvashatják.

Netnapló

Nincs kilométer-hiányom

Jaffa Kiadó - 2017. október 20.

Jön a kiemelt kulturális jelentőségű Radnóti Miklós-levelezéskötet, és egy eddig nem látott, de régóta várt Szabó Magda, a Magdaléna. Mind a hagyatékból. Leírhatatlan érzés, hogy az eddig a nyilvánosság elől elzárt eredeti leveleket, naplókat és fényképeket kézbe vehetem, lapozhatom, és végigkísérhetem az úton, ahogy a sok rész egésszé válik a könyv formájában. – A Jaffa Kiadó naplóját ma Wunderlich Péter, műszaki vezető írta.

Netnapló

Napraforgós szép keddet kívánok!

Jaffa Kiadó - 2017. október 17.

Anno, sok-sok évvel ezelőtt, anyukám elmesélései alapján, úgy tanultam meg járni, hogy a hófehér overallomban egyszer csak felálltam, és belevetettem magamat egy kupac avarba. Mondanom sem kell, hogy az overall soha többet nem volt már fehér, de legalább azóta magabiztosan állok és járok a földön. – A Jaffa Kiadó naplóját ma Támba Melinda művészeti vezető írta.

Netnapló

Avagy hogyan (ne) vágódj be az új kollégáidnál az első héten

Jaffa Kiadó - 2017. október 16.

Csak azzal nem számoltak, hogy egy őszi napon berobban közéjük ez a céda marketinges, ez az elviselhetetlenül pörgő motolla, aki különféle bűntetteket követ el ellenük, mint amilyen például az állandó fotózgatás. – A Jaffa Kiadó naplóját Finy Petra írta.

Netnapló

Aranyló ferde fénypászmák

JAK műfordító tábor - 2017. október 14.

Kézenfekvő, hogy a Faust dramaturgiája és annak műfordítói vonzata legyen délutáni mondanivalóm egyik súlypontja. A műfordítást mindig is dialógusnak tekintettem. – A JAK műfordító táborából, Dunabogdányból Márton László jelentkezik.

Netnapló

Elolvadnak a kulturális különbségek

JAK műfordító tábor - 2017. október 12.

Elolvadtak a kulturális és hagyománybeli különbségek köztünk, mert mindannyian ugyanabból a célból jöttünk. Műfordítók vagyunk, szeretjük a magyar irodalmat és a magyar kultúrát, és igyekszünk ezt a benyomást átadni a külföldi olvasóknak, akik nem tudnak magyarul. Ezért vagyunk itt. – A JAK műfordító táborából Kareem Antoine naplóját olvashatják.

Netnapló

Légy te sima és szép

JAK műfordító tábor – 2017. október 10.

Tar Sándor egyértelmű siker, rétegzett csemege, de belevágunk Nádas Péter memoárjába is – angolra, arabra, észtre, lengyelre, németre, olaszra, románra, svédre készülnek a nyersek, a német svájcira, osztrákra és német-németre oszlik. – A JAK műfordító táboráról L. Varga Péter írt naplót.

Netnapló

Masni

Tóth Kinga - 2017. október 02.

Gulyásleves, pörkölt, fehérliszttojásoslángos, a heti panelbeszélgetés is a nyelv és az identitás viszonyát vizsgálja. Ha nem eszem az országom ételét akkor nincs országidentitásom? Ha másik országba megyek, mert az országom nyelvében olyan propagandaújnyelv alakul ki, amit nem beszélek és nincs közöm hozzá, akkor nincs országidentitásom? - Tóth Kinga netnaplójámak második napja.

Netnapló

Na most ez hasonlat

József Attila Kör - 2017. szeptember 3.

Kávé, szóda, dohány, udvar, fapad, viaszos vászon, és már mesélem is, hogy milyen lesz ez a bizonyos JAK-tábor, ahova elindulunk minden augusztus utolsó hetében, de már érzem is, hogy amit mondok, az csak kapargatja a valóságot, mint a régen itt kapható talpas Kossuth a tulajdonképpen bármit. – Czinki Ferenc összefoglaló naplóbejegyzése a szigligeti JAK-táborból.

Legyen hát így

2017. szeptember 2. - JAK Tábor

Azt hiszem, kevés olyan izgalmas pillanat adódik, mint amikor az időbe vetettség tapasztalatával szembesülhetünk. Amikor rájövünk, hogy a JAK a boldogságig lelassítja az időt, s így a pusztulás lehetősége fel sem merül. – Az idei JAK Tábortól Kassai Zsigmond búcsúzik.

Könnyű a szigligeti éjszaka

2017. szeptember 1. - JAK Tábor

Az elnöki pályázat ismertetése után kérdésekre válaszol a jelölt, a szervezet életével, jövőjével kapcsolatos vélemények, hozzászólások hangzanak el. Érvek és ellenérvek. Egyetértés és vita. Több szemszögből rápillantani ugyanarra. Itt és most épp működik a demokrácia. – Bende Tamás naplója a szigligeti JAK-táborból.

Nyüzsögnek körülöttem az írók

2017. agusztus 30. - JAK Tábor

És ha valaki előre nem tudja rólam, hogy nem ebben az országban nőttem fel, és nem itt lakom, előfordul, miután furcsán fejezem ki magam, hogy attól félek, azt hiszik, nem külföldi vagyok, csak simán hülye. Aztán rájövök, hogy a szüleim biztos ezt érzik majdnem tizenöt éve Amerikában. – A JAK Tábor mai naplóját Sipos Tímea írja.

Drága Anyu!

2017. augusztus 29. - JAK Tábor

A fák itt olyan kibogozhatatlan összeköttetésben állnak föld és ég között, hogy a kastély emeletéről tudtam csak képet készíteni nektek róluk úgy, hogy egészben benne legyenek. – A JAK Tábor mai naplóját Sidló Sára írta.

netnapló

Irodalom, késő nyár, bor, Tokaj − negyvenötödször

Tokaji Írótábor - 2017. augusztus 13.

A szőlő tudja, hogy milyen fontos a termőhely és a pincészet. A szó termőhelye az agy, a szív, a múlt, pincészete a kiadók és az irodalmi műhelyek. Ez a négy nap a szó útját szerette volna segíteni. Hosszú ez az út, nincs kivilágítva, az útjelző táblái is homályosak. De rajta vagyunk. – A Tokaji Írótábor utolsó napjáról Mirtse Zsuzsa írt.

Netnapló

A reformok napja

Tokaji Írótábor - 2017. augusztus 12.

...az örök és megunhatatlan kérdéskör a print és az online folyóiratok közötti különbség volt, bővebben pedig a Dokkról és a Poetről, a Spanyolnátháról, az Ambrooziáról, az Irodalmi Jelenről és a Vörös Postakocsiról hallhattunk. – Ványai Anita naplója a Tokaji Írótábor 3. napjáról.

Netnapló

Bentről nézni

Tokaji Írótábor - 2017. augusztus 11.

Polonistaként cseppet sem meglepő módon – Arany két művének lengyel vonatkozásairól értekeztem, az 1849 és 1853 között írt Daliás idők című elbeszélő költemény hatodik énekéről, illetve az 1855-ben költött Zách Klára című balladáról. – A Tokaji Írótábor 2. napjáról Zsille Gábor írt.

Netnapló

Utolsó simítások

Tokaji Írótábor - 2017. augusztus 9.

A magyar irodalom közvetítésének kihívásai nem csak ebben az évben aktuálisak, de idén jött el az ideje annak, hogy e köré épüljön az immár négynapos tanácskozás. – Tokajból, az írótábor helyszínéről Ványai Anita jelentkezik.

Netnapló

Aszúszemkóstolás

Tokaji Írótábor - 2017. augusztus 8.

A 45. Tokaji Írótábor elég sok reformon esik át idén, több helyen is igyekszünk változtatásokat bevezetni. Idén először négynaposra bővítjük a tábort, hogy több levegő legyen az idelátogatóknak. – A Tokaji Írótábor naplóját a tábor előkészületeiről Papp-Für János írta.

Netnapló

A beleélés – elválás tól-ig-je

Ördögkatlan Fesztivál - 2017. augusztus 7.

Aztán ahogy lenni szokott, Kiscsillag. Nagyon forró utcai tolongás. Nem is jól kivehetően történnek egymáson az események. Spontának és a programfüzetben leírtak egyaránt. Lovasiék azonban a Katlan rendjét adják. Hangulat, nosztalgia, minden, amitől a zárlat méltó lesz. – Az Ördögkatlan Fesztivál utolsó napjáról Dudás Demeter írt.

Netnapló

„Egymásért is fesztiválozunk“

Ördögkatlan Fesztivál - 2017. augusztus 4.

Forróság, lerobbanó, késő fellépők, áramszünet, szálláshiány, hiátusok az infrastruktúrában, és egy méretével fordított arányosan zajos, a kinti hőmérsékletnél átlagosan plusz 10 fokkal melegebb fesztiváliroda... – Az Ördögkatlan Fesztivál 4. napjáról Zágoni Nóra írt.

Netnapló

Valamit felnyit

Ördögkatlan Fesztivál - 2017. augusztus 3.

Dreschék után jön Peer Krisztián. Megássuk az alapokat a zenével. Erőseket és nagyokat érzünk a poharaink mögött. És még mindig izzadunk, de belevegyül a könny is, mert úgy hat, ahogy máskor semmi, soha. Alácsorog a napszemüveg mögül, le se törli az ember. Majd a forró szél. – Az Ördögkatlan Fesztivál 3. napjáról Dudás Demeter írt.

Netnapló

Az újszülött és a jubiláló

Ördögkatlan Fesztivál - 2017. augusztus 2.

A hőmérsékletről szóló vekengő etapok ugyanúgy velejárói a Katlan-létnek, mint a fesztiválról születő írásoknak, ezt még újoncként is ki merem jelenteni. Bár talán már azon sem lepődnék meg, ha az időjárásnak megfelelő állatok is felbukkannának. Itt egy elefánt, ott egy oroszlán, esetleg néhány zebra, antilop. – Az Ördögkatlan Fesztivál 2. napjáról Máthé Tekla Noémi írt.

Netnapló

A Nappal együtt folytatjuk

Ördögkatlan Fesztivál - 2017. augusztus 1.

Ez a tizedik Ördögkatlan. Így ünnepibben párásodik a műanyag pohár, ünnepibben emeljük a szánkhoz, ünnephez méltóan emeljük föl és kortyolunk bele. Hogy ez az állandóság már tíz éve tart. És nem romlott meg a kapcsolat, nem költözött ki külföldre, nincs olyan, hogy most sok a munkája – Az Ördögkatlan Fesztivál első napjáról Dudás Demeter írt.

Szandál zoknival és anélkül

2017. július 21. - FISZ Tábor

A focipályának használt, aggasztóan lejtő rét alsó felén, a domb párkányán, árnyas fák alatt tartjuk a prózaíró műhelyt pénteken is. Az érdekel, mi van írás előtt. Hogyan építjük fel majdani karakterünket, miképp döntünk az elbeszélés formájáról. - A FISZ Tábor pénteki naplóját Szabó Róbert Csaba jegyzi.

Siklók és jelenések

2017. július 20. - FISZ Tábor

Úszás után négyen állunk mezítláb a parton. Izzok a D-vitamintól, tele vagyok versekkel, egészség. Találtunk egy siklót, azt sasoljuk mikor dugja ki újra a fejét. Jenniferrel írnánk róla valamit, szeretnénk valami közössel készülni a másnap esti felolvasásra. – A FISZ Tábor mai naplóját Hyross Ferenc írja.

Mókus a pingpongasztalon

2017. július 19. - FISZ Tábor

„ilyen öregen miért nincs annyi rutinom, hogy tudjam: a legkevésbé se jó érzés netnaplót írni egy írótábori este másnapján. Mintha a fogam húznák. Most járt le tizenhét perce a kikönyörgött plusz órám.” – Ezen a héten a FISZ Tábora írja a netnaplót, ma Szálinger Balázs bejegyzését olvashatják.

Mínusz első nap – 24 óra töredék

2017. július 17. - FISZ Tábor

Egyketted részben Magritte fája tehát itt van, az Alföldön, egyketted részben Visegrádon, a Mogyoróhegyen, a FISZ táborban. A Mogyoróhegyen zuhanyzáshangja van, az Alföldön kutyacsaholás. Már amikor nem kutyaszuszogás. – Ezen a héten a FISZ Táborának netnaplóit olvashatják, elsőként Korpa Tamás bejegyzését.

Netnapló

Már ezért megérte

Hajdúböszörményi Írótábor - 2017. július 15.

A fáradtságon kívül talán egyetlen erősebb érzés kerít hatalmába a műanyag poharak és félig szívott cigaretták csikkjeinek összeszedése közben, mégpedig valami furcsa elmúlás érzése. Ma egy évre újra elengedjük egymást a gyerekekkel, tanárokkal. – A Hajdúböszörményi Írótábor idei utolsó naplóját Papp-Für János írta.

Netnapló

Deszpászító

Hajdúböszörményi Írótábor - 2017. július 14.

Hamvas Bélán keresztül tematizáljuk a bolond funkcióját, mibenlétét Shakespeare drámáiban. Hogy az élettel az a baj, hogy nincs a közönséghez hasonló objektív perspektívánk, amivel meg tudjuk mondani, ki a bolond. – A VI. Hajdúböszörményi Írótábor naplóját Locker Dávid írta. Érdemes a videót is megnézni.

Netnapló

Itt vagyunk, együtt vagyunk

Hajdúböszörményi Írótábor - 2017. július 13.

A folyamatosan romló idő megtizedeli az erre nem épp felkészült hallgatóságot, de tizenegykor újra teltház van a díszteremben, ahol Bezerédi Zoltán zseniális előadását hallgatjuk meg Esterházy Péter emlékére. – A Hajdúböszörményi Írótáborból Weeber Luca Borbála jelentkezik.

Netnapló

Műhelymunkák

Szekszárdi Magasikola - 21017. július 13.

Végül arra jutottunk, hogy ezen írások alkotói inkább más szövegeket hozzanak a holnapi felolvasóestre. Szerintem az ilyen vitákkal egyáltalán nincs probléma. Sokan azért is jövünk a táborba, hogy visszajelzéseket kapjunk írásainkról. - A Szekszárdi Magasiskola csütörtöki napjáról Rubicsek Máté számol be.

Netnapló

Mindenkire sor kerül

Szekszárdi Magasiskola - 2017. július 12.

Nincs mellébeszélés, nem lehet. Nincs helye. Kérdések vannak, metszően pontosak, elgondolkodtatóak. - A Szekszárdi Magasiskola szerdájáról Aradi Gizella írt.

Netnapló

A szociológus esete az írótáborral

Hajdúböszörményi Írótábor - 2017. július 12.

...egy visszatérő táborlakó zseniálisan őrült elképzelésére kapjuk fel a fejünket – versírás programozással. A terv egy esztergagép beprogramozása úgy, hogy egy női test formájában alkossa meg a szöveget. – A Hajdúböszörményi Írótáborból Béres Zsuzsa naplóját olvashatják.

Neetnapló

Kell a bátorítás, egy mosoly

Hajdúböszörményi Írótábor - 2017. július 11.

Abban már az elején biztos voltam, hogy szabad kezet adok majd az alkotásban a fiataloknak, mivel magamból kiindulva én sem szeretek túl kötötten alkotni, és az irodalomhoz, csakúgy mint a társművészetekhez, szükséges egyfajta lelki szabadság. – A Hajdúböszörményi Írótábor naplóját Szabó Ilona írta.

Netnapló

Nem baj, ha nagy a káosz, egészen addig, amíg átlátunk rajta

Hajdúböszörményi Írótábor - 2017. július 10.

Össze kellett szedni magunkat, három mappa a kézben, sörjegy, menekülési útvonalat ábrázoló plakát, kulcs, lakatkulcs, harmadik kéz? Nincs, ahogy autó se, lerobbant. Még jó, hogy van bicikli. – A Hajdúböszörményi Írótábor előkészületeiről Ványai Anita írt naplót.

Netnapló

Bele kellene írni

Műút Szöveggyár - 2017 július 7.

A vonatot, ahol a laptopot kinyitva elkezdem írni ezt a szöveget kronologikusan is visszafelé haladva, miközben a posztkoitális depresszióhoz igencsak közeli érzéstől szenvedek hazafelé tartva a Szöveggyárból péntek délelőtt, mert már megint az idei volt a legjobb, de tényleg  – A Műút Szöveggyár naplóját ma kabai lóránt írta.

Netnapló

Rom rom cédérom

Műút Szöveggyár - 2017 július 6.

A Szöveggyár, immár hetedik éve, semmilyen szerepet nem tölt be az életemben. Elegem van már az önfeledt viccelődésből, a tehetséges fiatalokból. Lángelmék? Lángelmétlenek! Nullák! – A Műút Szöveggyár naplóját ma Borda Réka írta.

Netnapló

Egy másik cím

Műút Szöveggyár - 2017 július 5.

Megint mindenki elvonul. A kétségbeesés tapintható. Ketten vannak látótávolságban, az első félórában egyikőjük sem mozdul meg. A megoldások megint irtó frappánsak, a szervezők próbálják kitalálni, ki kit parodizál. – A Műút Szöveggyár naplóját ma Szenderák Bence írta.

Netnapló

Vasgyári vallomások

Műút Szöveggyár - 2017 július 4.

Nektek mi a legnagyobb félelmetek, vagy szorongásotok azzal kapcsolatban, hogy elkezdtetek írni, vagy a közeg kapcsán mi az, amitől tartotok? — a hajnali háromkor már lefelé ívelő buli utolsó kérdése hangzik tehát. – A Műút Szöveggyár naplóját ma Vida Kamilla írta.

Netnapló

Látogatók

Műút Szöveggyár - 2017 július 3.

Ahogy a nagyrabecsült Moldova Mester írta Miskolcról: „Érik a vihar." Ez az isteni érintésű képzavar jutott eszembe a Factory felett az égről, ahol várja az új látogatókat a Zóna. – A Műút Szöveggyár naplóját ma Zemlényi Attila írta.

Netnapló

Mert ez Örökbérlet

VOLT Irodalmi Sátor - 2017. július 1.

Hegedűs Ágotával és eS Kiss Judittal Sopron felé tartunk, a VOLT Fesztiválra autózunk, nem először, és nem is utoljára megyünk így együtt. Az Irodalmi Sátor a közös gyerekünk. És bizony-bizony ez volt a nyolcadik alkalom. – A VOLT Fesztivál Irodalmi Sátrából Palágyi Ildikó Brigitta jelentkezik.

netnapló

Munkaviszony

VOLT Irodalmi Sátor - 2017. június 30.

Igazából mi vagyunk a csapat: Feri és én. Ülünk egy tetszőleges helyen, egy tetszőleges városban és beszélgetünk. Dolgozunk együtt és a magánéletünkben is szerves részét képezzük egymás életének. – A VOLT Fesztivál Irodalmi Sátrának naplóját ma Kele Dóra írta.

Netnapló

Az Utolsó Vacsora után

Mélusz Juhász Péter Könyvtár - 2017. június 11.

Jó itt lenni, megtörten bár, de még befogadóképes állapotban tudom abszolválni a beszélgetéseket, amikbe belekeveredek. Egyre inkább azt gondolom, hogy minden ember egy regény, fantasztikus dumák, sztorik sülnek el szinte percenként. A téma tényleg ott hever a Csapó utcán. – A Méliusz Juhász Péter Könyvtár naplóját Debrecenből Pogrányi Péter írta.

Netnapló

Dísztündér és szombati miliő

Mélius Juhász Ferenc Könyvtár - 2017. június 10.

Visszatérve a sétálóövezetbe halk beszédfoszlányok ütik meg a fülemet: hol is volt a...? Te olvastad már...? Itt lesz a dedikálás...? Biciklilánc berregése, a színpad felől jövő felkonferálás, messziről szóló zene, gyereknevetés vegyül mindezekbe, amolyan jóleső kakofóniát komponálva, amit szívesen hallgatok. – A Méliusz Juhász Péter Könyvtár naplóját Debrecenből Pálfi-Semjéni Rita írta.

Netnapló

Szabad péntek

Méliusz Juhász Péter Könyvtár - 2017. június 9.

Az olvasás felszabadít, jut eszembe a hangzatos félmondat, de aztán elgondolkodom, nem ez volna az a szabadság, amire Papp András is utalt a minap. Hogy van-e merszünk kirándulni egy szövegvilág ismeretlenjébe, útjelzőtáblák és térkép nélkül, kritikai visszhangtól vagy baráti ajánlásoktól mentesen. – A Méliusz Juhász Péter Könyvtár naplóját Debrecenből Herczeg Ákos írta.

Netnapló

Örömkönyvek, félelmek

Forum Könyvkiadó - 2017. május 19.

Annál pedig nincs nagyobb, örömmel és félelemmel vegyes kihívás, mint amikor a saját barátunk, ismerősünk kötetét szerkesztjük (tördeljük, korrektúrázzuk stb. ‒ mindezt beleértve). Az első fölhevült beszélgetés és tervezés később lohadni kezd, vállunkra ül a kétely kis manója, és olyanokat kezd suttogni a fülünkbe, hogy „Nem leszel vele túl elnéző?” – A Forum Kiadó naplóját Kelemen Emese írta.

Netnapló

Pelenkacsere és történetek / Finis

Forum Könyvkiadó - 2017. május 18.

Lassan tehát ismét elérkezik a Könyvhét ideje, de ahol Esterházy nem lehet ott, nekem sincs helyem – hangozhatna a fennköltnek szánt és egyben végtelenül sznob kijelentés, mert egyrészt: EP velünk van minden egyes könyvében, másrészt: az emberek meghalnak, ami amellett, hogy veszteségélményt jelent, mégiscsak az életünk része. – A Forum Könyvkiadó naplóját Sági Varga Kinga és Fehér Dorottya írta.

Netnapló

Utak

Forum Könyvkiadó – 2017. május 16.

Most a kisember perspektívájába próbálok belehelyezkedni, érzem a hadifogolytábor falainak dohos szagát, látom a vérrel áztatott sár és a puskapor elegyét. – A Forum Könyvkiadó naplóját keddről Brenner János írta. 

Netnapló

Szüli-napló

Forum Könyvkiadó - 2017. május 15.

Február 8-án ünnepelte megalapításának hatvanadik évfordulóját a Forum, idei évünk ezért elsősorban az ünneplés jegyében zajlik: születésnapi rendezvényünkön egy olyan közös szellemi kalandra hívtuk meg olvasóinkat, amelynek célja, hogy együtt fedezzük fel újra azt a mintegy kétezer-hatszáz könyvből álló kincsesbányát – A héten az idén 60 éves Forum Kiadó naplóját közöljük. Elsőként a kiadó igazgatója, Virág Gábor bejegyzését olvashatják.

Netnapló

A drukkról

Kiadók a könyvfesztiválon – 2017. április 23.

Este, mikor minden elcsendesedik, és eszembe jut, mit csináltam jól, és mit mulasztottam el, elgondolkodom azon, vajon miért vagyok fáradt, ha az egész nap végül is buli volt. Hát a drukk. A drukk annyira kifárasztja az embert, és mi annyira drukkolunk mindegyik könyvünknek, amennyire szeretjük őket, és amennyire hiszünk bennük. – A Magvető Kiadó ikernaplójának másik felét Turi Tímea írta a könyvfesztiválról.

Netnapló

Sorban

Kiadók a könyvfesztiválon – 2017. április 23.

Ez most nem vers, nem naplóvers, netnaplóvers; a Szép versekbe garantáltan be nem tenném, / a Líracsúcson is csak mélyen szántana, de sorokat látok magam előtt, sorokat írok hát ide is. – A Magvető Kiadó naplóját vasárnapról ketten is írták. Elsőként Szegő János versbe szedett bejegyzését olvashatják. 

netnapló

Nehézatlétika

2017. április 22. - Kiadók a könyvfesztiválon

Míg az Írók Boltjától a szakadó világvégében tulipános, pink bevásárlótáskákkal gyúrtuk végig a Liszt Ferenc tér – Bazilika távot Mészáros Sándorral, azon gondolkozom, nehézatlétikai sportág-e a könyvkiadás. – Torma Mária, a Kalligram könyvkiadó szerkesztőjének netnaplója április 22-éről.

Érzelmes robotok, problémás kamaszok

2017. április 21. - Kiadók a Könyvfesztiválon

És ha egy gyerekkel elmerülünk ebben a színes, különleges világban, akkor izgalmas utazásra is indulunk a 20. század művészettörténetében, hiszen Jacqueline stílusjegyei bátran merítenek az modernizmus különböző irányzataiból, és a gyerekben is elültethetik a kísérletezőkedvet. – Dávid Ádám, a Móra Könyvkiadó szerkesztőjének netnaplója április 21-éről.

Netnapló

Nádassal fekszem, Pamukkal kelek

Kiadók a Könyvfesztiválon – 2017. április 20.

Le kell írnom, hogy ami a színpadon történik, világszínvonalú. Ahogy Péterfy Gergely laudációja is az. Azt érzem, hogy a szakmánk, bármily nehezen is futott neki ennek az évnek, világszínvonalon teljesít. – Sárközy Bence, a Libri Kiadói Csoport kiadási igazgatójának netnaplója április 20-áról.

Netnapló

Fragile

Kiadók a könyvfesztiválon – 2017. április 19.

Háy János verseskötete – előveszem, végigolvasom, végig gombócot érzek a torkomban, gyakran leleplezve érzem magam. Most ez a fő feladatom: mindent elolvasni, újraolvasni vagy olvasgatni... – A könyvfesztivál napjaiban kiadók írják a naplót a Literán. Elsőként az Európa Könyvkiadó képviseletében M. Nagy Miklós bejegyzését olvashatják. 

Netnapló

Fülemben Felső Tízezer

Apokrif – 2017. április 7.

Nem mondom, hogy nem ittunk egyetlen pohár bort sem, de egészen világosan, egyértelműen, bár némi meglepetéssel észleltem a következőt: éles kontúrokkal hatalmas fénylő négyszög világított felém a Svábhegy ormairól. Olyan volt, mint egy óriási hirdetőtábla, amely aranysárga színben ontja a fényt. – Az Apokrif naplóját Fráter Zoltán írta. 

Netnapló

Tollkamera

Apokrif – 2017. április 6.

Most pedig magamban kommentálom végig a napot, eltanulva a fogásokat annak a műfajnak a képviselőitől, amihez olyan cinikusan állok (és titokban mégis imádok, vagy mi a franc). Szóval gyertek velem! – Az Apokrif naplóját Gál Soma írta.

netnapló

Dzsesszböjt

Apokrif – 2017. április 5.

A nagyon öreg úrral néma barátságot kötöttem. Hasonló urak fel szoktak tűnni az OSZK-ban, de ők inkább bácsik, és ordítanak, mintha egy abszurd drámában játszanának. Még a leginkább az üvegemberre hasonlít az Amélie-ből, de az én öreg uram hórihorgas, legalább két méter magas, még görnyedten is magasabb nálam egy fejjel. – Az Apokrif naplóját Veress Dani írta.

Netnapló

Hétből egy

Apokrif – 2017. április 4.

Többé-kevésbé tudatosan készül ugyan az ember első verseskötetére, de a gondolat, hogy mégis van, lesz, hogy mindaz, amit a világról, költészetről gondol, egy könyvtárgyban szervesül, mégis jelentős fejbekólintás. – Az Apokrif naplóját Mizsur Dániel írta. 

Netnapló

Most csak sétálunk

Apokrif – 2017. április 3.

Hogyan érhetne meg (legalább) tíz évet egy folyóirat, melynek fenntartása a hétköznapokban amúgy nem sok örömet, inkább csak rengeteg frusztrációt, koncentrációt és brutális mennyiségű (lényegében ingyen végzett) munkát jelent... – Az Apokrif irodalmi folyóirat naplóját Nyerges Gábor Ádám írta. 

Egy könyvturné margójára

2017. március 17. - Athenaeum Kiadó

„B10" – olvasható az aktuális könyvturné plakátján. A „10" egy kerek évfordulót, írói jubileumot jelöl. A „B" elsősorban a két író nevét: Benyákot és Bírót. Ugyanis Benyák Zoltán és Bíró Szabolcs azok, akik közös előadás-sorozatra indulnak együtt, hiszen éppen tíz éve, hogy az első önálló könyvük megjelent. – Az Athenaeum Kiadó mai műhelynapóját Benyák Zoltán és Bíró Szabolcs írják.

NETNAPLÓ

Álom/valóság

2017. március 15. - Athenaeum Kiadó

Este egy tizenöt fős vacsorán veszünk részt, mellettünk az olasz fiú, szemben egy kínai lány, sok ország, egy nyelv, és nem csak a könyves zsargon miatt: a tízfogásos menü végén mindenki elégedetten dől hátra, akár tudja a tutit, akár nem. – Az Athenaeum Kiadó műhelynaplóját Peiker Éva írta.

NETNAPLÓ

Bozót– avagy Let Me Entertain You

2017. március 14. - Athenaeum Kiadó

A Londoni Könyvvásár egy kapcsolópont. Itt kötik be minden tavasszal az új amerikai termékeket a brit piacra. A nagyok játékát sokan figyelik, eljön a fél világ könyves szakmája (a másik fele is), hogy megpróbálja kitalálni, kifigyelni, és gyorsan megvenni, (a)miből lesz idén a nagy siker. – Az Athenaeum mai naplóját Szabó Tibor Benjámin jegyzi.

NETNAPLÓ

A legnagyobb úr a megszokás

2017. március 13. - Athenaeum Kiadó

Ilyenkor az ember elgondolkodik és eszébe jut az a rengeteg tanulmány arról, hogy a mozi mennyire nem nőközpontú, a könyvpiac pedig mennyire az. – Az Athenaeum hétfői naplóját Németh Barnabás filmkritikus, a kiadó kereskedelmi képviselője írta. A héten Londoni Könyvvásárról jelentkezik a műhely.

Netnapló

Darabokra törik, mint a fazekas korsója

Fabiny Tamás – 2016. december 30.

Előkeresem az egykori segédlelkész, Bagár Iván még kéziratos naplóját, amelyben valóban rátalálok erre a részre. A fiatalember arról tudósít, hogy szilveszter este 10 és negyed 11 között érte találat a templomot és a mellette levő evangélikus iskolát. Utóbbi lényegében romhalmazzá vált, de siralmas látványt mutatott a templom is... – Fabiny Tamás evangélikus püspök naplójának utolsó bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Hajrá, Erős Vár!

Fabiny Tamás – 2016. december 29.

Simon, a zélóta hajlamos volt a túlzottan kemény játékra. Júdás pedig, fájdalom, egy idő után botrányos bundaügybe keveredett. El is tiltották örökre. Minden jel arra utalt, hogy ennek a csapatnak legfeljebb alsóbb osztályban, a Provincia IV-ben lehet helye... – Fabiny Tamás evangélikus püspök naplója csütörtökről.

Netnapló

Legyen világosság

Fabiny Tamás – 2016. december 28.

Észrevesszük-e azokat az embertársainkat, akik háború és üldöztetés, éhínség és elsivatagosodás miatt kénytelenek elhagyni otthonukat, és valahol a távolban új hazát próbálnak keresni? Tudunk a legalább egy kicsi lámpás lenni azok életében, akik sötétben botorkálnak? Képesek vagyunk-e eloszlatni az előítéletek, az idegengyűlölet és kirekesztés sötétségét? – Fabiny Tamás evangélikus püspök naplóját olvashatják szerdáról.

Netnapló

„By, by, lully, lullay…”

Fabiny Tamás – 2016. december 27.

Ráhel siratja gyermekét. Jézus siratja Jeruzsálemet. Betlehemet. Aleppót. Az aleppói gyerekeket és az aleppói bohócot. – Ezen a héten Fabiny Tamás evangélikus püspök írja a naplót a Literán. A második bejegyzést olvashatják, keddről.

Netnapló

Állandó karácsony?!

Fabiny Tamás - 2016. december 26.

Karácsony másnapján azon tűnődöm, hogy szépen ki lehet árusítani már a betlehemes szereplőit? Ha József 256 márka volt akkor (pre-eurós idők!), akkor mennyibe kerülhetett a Kis Jézus? És a novella megírása óta eltelt időben esett vagy nőtt az értéke? Válasz helyett, irodalmi lapba írván, felidézem, mit is mondott unokaöcsém egy karácsonykor: „Láttuk a betlehemet. Ott volt a Kis Jézus, Mária és József Attila.” – Fabiny Tamás evangélikus lelkész, teológus karácsonyi naplóját olvashatják.

"10:15 - Műfordítási gyakorlatok magyarról angolra 1 (BTK Amb 114)"

2016. november 4. – Hungarian Literature Online

A diákok nyersfordítással otthon készülnek, a Föld szívcsakrájának környékén pedig összejövünk és alaposan megbeszéljük a problémákat, majd ezután otthon átfésülik a szöveget még egy utolsó alkalommal, hogy decemberben leadják nekem. –  A Hungarian Literature Online mai netnaplóját Owen Good, a HLO szerkesztője, műfordító írja.

November Mumuékkal

2016. november 3. – Hungarian Literature Online

Nem is foglalok helyet a világban, csupán lepattanok róla, mint a ping-pong. Örök kivülálló, végülis az a fordító szerepe, se benn, se kinn. – A Hungarian Literature Online mai netnaplóját Jim Tucker angol műfordító írja.

Egy fordító életéből

2016. november 2. – Hungarian Literature Online

Fordítani, az elnyelni, magába szívni – nemcsak szavakat, fordulatokat, hanem hangokat is, nézőpontokat, valóságokat. – A Hungarian Literature Online mai netnaplóját Claudia Tatasciore olasz műfordító írja.

Contracts and contacts

2016. november 1. – Hungarian Literature Online

És tulajdonképpen miből fog állni az új munkád a Magvetőnél, kérdezte a barátnőm. Magyar szerzőket adok, külföldi szerzőket veszek, válaszoltam. Aha, szóval salesperson lettél. Hm... ja, végül is, tényleg. – A mai netnaplót Orzóy Ágnes, a HLO korábbi főszerkesztője írja.

netnapló

De mit is csinál egész nap egy műfordító?

2016. október 31. - HLO

Üdvözlök mindenkit, ezen a héten a Netnaplót a Litera angol nyelvű oldala, a Hungarian Literature Online (HLO) szerzői és szerkesztői írják. – Az első írást Baczoni Márk, a HLO új főszerkesztője jegyzi magyarul és angolul.

Vidékhatár

2016. október 11. - Határvidék

S hogy a Határvidék elnevezés mennyire sejtazonos velem, arról sokat tudnék mesélni. Először viszont másról fogok: nem magamról, inkább Rólunk. – A Határvidék csoport mai műhelynaplóját Fehér Tamara írja.

Egy dolgos nap

2016. október 5. - Vadászszezon

Szóval a tekintetek perifériáján érzem magam ilyen jól. Periférikus tárgy, periférikus tanár. Töprengve szelem át a gesztenyefás udvart a Filozófia Tanszék felé. Áldás, békesség, Áldás, békesség. Négy óra van, de itt már villanyt kell gyújtani, Utólagos megbízási szerződéseket töltök ki doktori bizottsági tagságokról, pályázatok véleményezéséről gyűlölettel. – A Vadászszezon mai naplóját Kendeffy Gábor írja.

Őszi dizőz

2016. október 4. - Vadászszezon

Oroszországban egy helyi slam rendezvény után felinvitált magához egy ötvenes, kopaszódó, fogatlan költő és néhány szomorú melódiát játszott nekem a zongorán. Egy szót sem értettünk egymásból egész este, de mindketten éreztük, hogy kompatibilis a hiányunk. – A Vadászszezon mai netnaplóját Mészáros Péter írja.

Mennyi az idő? Október múlt pár nappal

2016. október 3. - Vadásszezon

Akkor este sikerült bizonyítanom magamnak, hogy képes vagyok átadni a mondanivalómat, mert a slamet megírni édeskevés, és ezt olyannyira bizonyítottam, hogy elkezdtem leállni. – Ezen a héten a Vadászszezon írja a műhelynaplót, az első írást Szén Benjamin jegyzi.

Netnapló

Minden megvan

Ivády Nóra - 2016. szeptember 30.

A raszta legények, no meg mi is úgy nézzük a vidám táncosokat, ahogy Tonio Kröger nézhette őket, illetve, mint nézte Hans Hansent, mint táncolt Ingeborg Holmmal, miközben mély szomorúság öntötte el a szívét, hogy nem tud a polgári boldogság részévé válni.- Ivády Nóra pénteki szabadnaplóját olvashatják.

Netnapló

Day and night in Paradise

2016. szeptember 27. - Ivády Nóra

Felveszem a fejlámpámat, amiben alig pislákol az élet és lázas tagokkal tekerni kezdek hazefelé. Barátkozom a magassággal. Ugrani akarok, de még édesgetem a pillanatot. Tudom, hogy félni fogok. Most még nem félek. Akkor miért nem ugrok? - Ivády Nóra keddi szabadnaplóját olvashatják.

Netnapló

Ágyak és átjárók

Nagy Kata – 2016. szeptember 19.

A Visegrádi utcai lakás, ami felé tartunk, a háborús övezetben van, mégis a leszakadt redőnyével a béke bunkere, ahol a tárgyak, mintha mindig kék órában fürdenének. – Nagy Kata szabadnaplóját olvashatják hétfőről.

Netnapló

Ír, olvas, fordít

JAk műfordító tábor - 2016. szeptember 6.

Amire egy nyelv képes, azt leginkább a költészete, az irodalma képes megmutatni, s az észt, német és török barátaink éppen azt vizslatják, hogy ez a teljesítmény miképpen szól a saját nyelvükön. a JAK műfordító táborának keddi naplóját Szirák Péter írta.

Netnapló

A fordításhoz szerelem kell

JAK műfordító tábor - 2016. szeptember 5.

Nemcsak a fordítás lehetetlensége lesz ismét nyilvánvaló, anyanyelvűként is kudarcot vallunk, senki nem tudja feloldani a jelentést, Gáborra kell várnunk a beszélgetés végéig, hogy eloszlassa a tanácstalanságot. - A héten a JAK műfordító tábor résztvevői írják a naplót. Elsőként Vásári Melinda bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Margitliget

Imre Eszter - 2016. szeptember 2.

Ma estére már elég kómásan értem haza, és eszembe jutott, hogy kicsit vicces, hogy egy sima hétköznapi nap naplójában írok a bulinegyedről, a péntek este írt naplóm pedig egy kis budai sétányról szól. De az igazság az, hogy sehol máshol nem lennék most. Nagy dolog ez, és szerencsére egyre többször ez a meghatározó tapasztalásom, hogy ott a legjobb, ahol éppen vagyok. – Imre Eszter szabadnaplója péntekről.

Netnapló

Dembinszky-Wesselényi-Kertész-Nagy Diófa

2016. szeptember 1. - Imre Eszter

Talán valami olyasmit érzek, hogy itt nem az emberek teszik a környéket azzá, ami, hanem a környék teszi az embereket azzá, amik. 3 évvel ezelőtt is ugyanezek az emberek jártak az itteni hostelekbe és romkocsmákba bulizni, mint most, csak egy másik generáció. – Imre Eszter szabadnaplója csütörtökről. 

Netnapló

Maradjunk még

JAK-tábor - 2016. augusztus 28.

Aztán a felolvasás megold mindent, a szöveg most be van téve egy környezetbe, egy atmoszférába, így ami olvasva először sokkolt, az most az élő hang hatására nevetésben oldódik fel. Egy pillanatra mintha a megváltás lehetősége is megcsillanna a szigligeti éjszakában. – Czinki Ferenc összefoglaló bejegyzése a József Attila Kör idei szigligeti táboráról.

netnapló

Csigák

JAK-tábor 2016 - 2016. aigusztus 23.

Aztán egyszercsak itt voltunk, és tudod mi volt? Semmi. Mindenki megnyugodott, minden a helyén volt, a kastély még mindig gyönyörű, az idő is jó, Attilának még sör is volt. Tény, hogy most a zene és a buli a távolabbi szállásra került és a kastélyban csönd van, de ennek a lelkem mélyén élő kisnyugdíjas csak örül. - A JAK-tábor első napjáról Mucha Dorka netnaplóját olvashatják.

netnapló

Nyitány: csak semmi pánik

JAK-tábor 2016 - 2016. aigusztus 22.

A szervezés mindig háttérmunka, kevés reflektorfénnyel, de nagyszerű emberekkel találkozhatsz a szakmából, s a legfontosabb, amikor örülni látsz embereket, hevesen vitatkozni a programról vagy egyszerűen csak közlik, hogy jövőre szeretnének újra jönni. Ezért csináltam minden évben. - A héten a JAK-tábor szervezői írják Szigligetről a netnaplót. A nulladik napot Gaborják Ádám.

Netnapló

Hajrá Booramia, hajrá booramok!

Horváth Csaba - 2016. augusztus 21.

És kezdődhet a Booram. A Booram lehetőségeire első közös nyaralásunkkor Zsófi hívta fel a figyelmet, amikor egy dalmát kisváros erkélyén állva álhorvátul valóban halandzsázott több hangon, mintha a helyi kölykök beszélgettek volna. - Horváth Csaba vasárnapi bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Felkelt a mi napunk

Horváth Csaba - 2016. augusztus 20.

Napok óta különböző előadások spotjai mennek a tévében, ma hajnalban már azt álmodtam, hét kis István áll hét kicsi királydombon – adjátok vissza a hegyeimet! –, rajtuk korona, palást, kezükben kiscsákány. – Horváth Csaba szombati naplóját olvashatják.

Netnapló

Szebb dolog az végeknél

Horváth Csaba - 2016. augusztus 19.

Csak kussolni lehetett, vagy összekacsintani azokkal, akik szintén kussoltak. És ilyenről még nem olvastak a vézna, pattanásos arcú lázadók. - Horváth Csaba pénteki naplóját olvashatják.

Netnapló

Konyhanyelv

Horváth Csaba - 2016. augusztus 18.

Mit találok viszont, ahogy porolgatom itten danolászva az e-bookot? Fékomadta-teremtette, hát van nekem egy haverom, aki írogatni szokott, meg persze festő és rockzenész is, és most is írt valami játékosat. - Horváth Csaba csütörtöki naplóját olvashatják.

Netnapló

A hawaii hó

Horváth Csaba - 2016. augusztus 17.

Nem olyan már a világ, mint régi nyarakon. És nem is olyan, mint a kilencvenes években, amikor az élet királyai ugrottak dolcsival be a Mercibe, a Balcsi-part csak egy perc ide, aztán hirtelen hoppácska, a rivális bandák küzdelme átrajzolta a Balaton alvilági térképét. - Horváth Csaba szerdai naplóját olvashatják.

Netnapló

Kék Duna, Dagály

Horváth Csaba - 2016. augusztus 16.

A vízben mindenki azzá változhat át, aki a vízparton már nem lehet. Meg kit is érdekel a megismerkedés hatvanhétben, a lakótelepi lakás hetvenháromban, a gyerekek érettségije kilencvenben? - Horváth Csaba keddi naplóját olvashatják.

Netnapló

Egy napló megindul

Horváth Csaba - 2016. augusztus 15.

Az 1988-as szöuli olimpia után az Astrid A. Andersenné átlényegített Egerszegi Krisztináról még Ottlik Géza írt, szegény Hosszú Katinkáról meg most én. Nem baj, nyert már eleget. - A héten Horváth Csaba írja a naplót a Literán. Az első bejegyzését olvashatják.

Netnapló

A jövő emlékezete

Tokaji Írótábor - 2016. augusztus 14.

Mit adunk tovább az ajtókon dörömbölő fiataloknak, hiszen annyi kérdésünk lenne még nekünk is? Felnőttünk a feladathoz? Mit írunk mi: történelmet vagy csak naplót? A szüleink és nagyszüleink életében ez még nem volt kérdés. – A Tokaji Írótábor utolsó naplóját Szentmártoni János írta.

Netnapló

A döntés ideje

Hajdúböszörményi Írótábor – 2016. június 30.

Az est fénypontja Závada Péter és Simon Márton volt. Nem láttam lányt, aki a szobájában ült volna. Egyszerűen mindketten tudnak bánni a közönséggel. A zenekísérettel előadott slammek vastapsra találtak. – A Hajdúböszörményi Írótábor naplóját csütörtökről Nagy Tamás írta. 

Netnapló

A mi lapunk

2000 folyóirat - 2016. június 24.

Ha csak a történelemre nézünk: már maga a boldog emlékezetű Kazinczy Ferenc is azon dolgozott, hogy humorral és iróniával oldja a magyar kultúraszemléletnek általa „istentelen gravitásnak” titulált túltragikus és túl patetikus „súlyos” beállítottságát. - A héten a 2000 írja a netnaplót. A pénteket Margócsy István.

Alapozás

2000 folyóirat - 2016. június 22.

Elvették a játékunkat, pedig senkinek sem ártottunk vele, sőt. Hát szép dolog ez? – Nem picsogni kell, öcsi, inkább oldd meg a problémát, ha annyira fontos neked a lap – hallok több felől is egy másik szólamot. Szaladnánk mi kunyerálni bármiféle új Hatvanyhoz, de nem leljük az illetőt. - A héten a 2000 írja a netnaplót, a szerdai napot Barabás András.

NETNAPLÓ

Már sohasem leszek szent

Litera - 2016. május 14

Á.-nak 2006 tavaszán mondtam a Major felé félúton, hogy olyanok vagyunk, mint két újszülött, fiatal isten. Ez mostanában sokszor eszembe jut: egyrészről, hogy mennyire röhögnivalóan banális mondat egy ilyen, másrészről pedig, hogy vajon Á. mit gondolhat most erről. Nem hiszem, hogy röhögne. – A Litera naplóját szombatról Forgách Péter írta.

Netnapló

We are not in Kansas anymore

2016. május 15. – Litera

„There is no place like home” – duruzsolja Dorothy az Ózban, és optimistán úgy fordítjuk ezt, hogy „Mindenhol jó, de legjobb otthon”, és persze olyankor mondjuk, amikor épp hazaérünk. Valójában meg sehol egy hely, ami otthonos. – A Litera naplójának záróbejegyzését Fehér Renátó írta.

NETNAPLÓ

Lehetnék én is kamikaze

2016. május 13. - Litera

Töksüket vagyok az ilyesmire – az első gyerekem richtig akkor látta meg a napvilágot –, de a lottózóban van, hogy elbizonytalanodik a toll, licitnél a hang vagy balklikk-kor a mutató, és lehetnék én is kamikaze. – A héten a Litera írja a netnaplót; a pénteki napot Csejdy András.

NETNAPLÓ

Szavunk sem lehet

2016. május 11. - Litera

Ezek a mondatok mi voltunk, hittük, egy közösség. Ha akarom, s miért ne tenném, a szolidaritás mondatai voltak, valamely remélt remény sejtjei szerveződtek a könyveinkben (sic!). - Ezen a héten a Litera írja a netnaplót. A szerdai napot Jánossy Lajos.

NETNAPLÓ

A jövő mint probléma

2016. május 10. - Litera

Ez az ideális jövőkép lebeg előttem nemcsak a következő nap vagy hét, hanem az elkövetkezendő hónapok mintegy összes napjának fél kettőtől ötig bezáruló intervallumában. Nem túl változatos, mondhatják. Hát, nem. – Ezen a héten a Litera írja a naplót, Szekeres Dóra bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Kutyaszorító

Litera – 2016. május 9.

A kutyaszorítóból még nem következik egyenesen, hogy vége van, csak egy szorító, rossz érzés származik belőle, szapora pulzus, élénk szemmozgás, megfeszült izomzat. – Ezen a héten a Litera írja a naplót, elsőként Nagy Gabriella bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Mexikói napló 7

Bihari Ágnes - 2016. március 20.

...és akkor még volt az az intellektuális rapidrandi az író-zenész-politikai aktivista emberrel, aki olyan súlyos, saját kutatáson alapuló dolgokat mesélt a droggal összefüggő tijuanai politikai helyzetről, hogy ha annak csak a fele igaz, az is sok. − Bihari Ágnes mexikói naplójának utolsó bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Mexikói napló 6

Bihari Ágnes - 2016. március 19.

A kövérkés, huszonéves szakácsnőnek amúgy semmi oka nem volt arra, hogy egy anyja korú hajszolt fotósnőt vetélytársnak nézzen, de hallottam már a mexikói nők legendás féltékenységéről, szóval másnap késő délután engedelmesen követtem J.-t a városban, valami ismeretlen cél felé. − Bihari Ágnes mexikói naplójának hatodik bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Mexikói napló 5

Bihari Ágnes - 2016. március 18.

Ez egyébként szemmel láthatóan nem zavarta a helyieket, szóval ez megint valami kulturális ügy lehet, azaz nekem európaiként mást jelent az intim szféra, és máshova teszem a privát és a nyilvános tér határait. − Bihari Ágnes mexikói naplójának ötödik bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Mexikói napló 4

Bihari Ágnes - 2016. március 17.

– Hú, de megkínoztak! Bezártak az autóba, aztán ráadták a hideget. Aztán meg olyan meleget csináltak, majd' megsültünk. Aztán megint hideg...! És olyan helyen dobnak vissza, hogy gyalogolhatsz, amíg bírja a lábad. − Bihari Ágnes mexikói naplójának negyedik bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Mexikói napló 3

Bihari Ágnes - 2016. március 16.

A barátságos hatvanas pár perc múlva visszatért - ezúttal már gumikesztyűk nélkül - és egy oldalajtót kinyitva átvezetett egy tágas, nagy belmagasságú,  csupasz térbe. Másnap este itt öt sorban és két oszlopban székek, közöttük falra irányított vetítőgép, a sarokban felállított asztalon kávé-süti-üdítő összeállítás várt. − Bihari Ágnes mexikói naplójának szerdai bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Mexikói napló 2

Bihari Ágnes - 2016. március 15.

A néhány nappal korábban megismert helyi művész, J. említette a kora reggel dolgozó „paradita”-kat, a strici nélkül strichelő reggeli szexmunkásnőket, akik az utcán álldogálás közben (estar de parado – talán innen az elnevezésük) sokszor kötögetnek, hímeznek, nyilván hogy hasznosan töltsék a kliensek közti időt. − Bihari Ágnes mexikói naplójának második bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Mexikói napló 1

Bihari Ágnes - 2016. március 14.

Azért jöttem ide, hogy Tijuanát fotózzam, a migránsok, drogfüggők, prostituáltak, szerencsétlen szerencsejátékosok városát; a nyomort, ami a mexikói nap fényében vagy a ködön át hálás és fotogén témának tűnik. − A héten Bihari Ágnes írja a naplót. Az első bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Negyvenhat gimnazista

Ménes Attila - 2016. február 28.

Olyan apróságok is stimmelnek, mint például, hogy a melósok kezeslábasa nem nézhet ki úgy, mintha most vették volna a munkaruházati boltban. − Ménes Attila Bihari című, Tar Sándor ügynökmúltját feldolgozó darabjának bemutatója február 27-én, tegnap volt a Katona József Színházban. A főpróbahét vasárnapi napjáról szóló bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Az ügynök halála

Ménes Attila - 2016. február 27.

Gothár mester látogatása nem múlik el nyom nélkül. Javaslatára kikerül az NDK-s részből a német elvtársak jelenete, merthogy nem viszi előre a darabot. − Ménes Attila Bihari című, Tar Sándor ügynökmúltját feldolgozó darabjának bemutatója február 27-én, tegnap volt a Katona József Színházban. A főpróbahét szombati napjáról szóló bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Hányjál, Béla!

Ménes Attila - 2016. február 26.

Vigyázz, meggyullad a fejed, inti Taki Bélát, aki most csakugyan a villanyégő alatt áll, arrébb is lép azonnal, rosszul mutatna lángoló hajjal. − Ménes Attila Bihari című, Tar Sándor ügynökmúltját feldolgozó darabjának bemutatója lesz február 27-én a Katona József Színházban. A főpróbahét pénteki napjáról szóló bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Egy végtelenbe nyúló nap

Ménes Attila - 2016. február 25.

Megátalkodottan rejtőzködő természetem miatt általában igyekszem elhárítani mindenfajta szereplést, de hát most nem vagyok a magam ura, az előadással kapcsolatos hírverésből nem vonhatom ki magam. − Ménes Attila Bihari című, Tar Sándor ügynökmúltját feldolgozó darabjának bemutatója lesz február 27-én a Katona József Színházban. A főpróbahét csütörtöki napjáról szóló bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Bolondgomba

Ménes Attila - 2016. február 24.

Ugyanennél a jelenetnél most azon gondolkodnak el, hogy tanácsos-e, hogy Réka, mint Szabadi elvtársnő tényleg fújjon-e WC-illatosítót magára, vagy sem. − Ménes Attila Bihari című, Tar Sándor ügynökmúltját feldolgozó darabjának bemutatója lesz február 27-én a Katona József Színházban. A főpróbahét szerdai napjáról szóló bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Mackósajtos pizza

Ménes Attila - 2016. február 23.

Taki korábban kitalálta, hogy párttitkári minőségében panyókára vetve hordja a zakóját, ami akkor mindenkinek tetszett, ma délelőtt viszont Gábor megvétózza ezt a megoldást. − Ménes Attila Bihari című, Tar Sándor ügynökmúltját feldolgozó darabjának bemutatója lesz február 27-én a Katona József Színházban. A főpróbahét keddi napjáról szóló bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Remegett kezem, lábam

Ménes Attila - 2016. február 22.

Bárdos Deák Ági írt egy kritikát a legutóbbi regényemről, a Hidegdauerről, aztán interjút is készített velem a Magyar Narancs számára. A cikket olvasták a Klub Rádió szerkesztői, behívtak beszélgetni. Ezt az adást, amelyben megemlítettem a készülő színdarabomat, hallotta Wéber Edina, a Katona dramaturgja, és felhívta rá Máté Gábor figyelmét. − A héten Ménes Attila írja a naplót. Az első bejegyzést olvashatják.

Netnapló

Kit érdekel?

Szabó Krisztián Norbert - 2016. január 19.

Beleordítom a fülébe, az arcába tolom, fel kell majd mosni a padlóról, annyira kész lesz a szerelemtől. Most még fél. Fél a kötődéstől, a nagy érzelmektől, hogy ledöntöm a sezlonyra, és megcsinálom, mint egy verset. Nem érti még, mekkora vagyok. – Szabó Krisztián Norbert szabadnaplóját olvashatják.

Netnapló

NETNAPLÓ EXTRA - Repülési vágy

Marsó Paula - 2015. szeptember 1.

Akkor vagy te illegális, amikor a gyep, a fű, az oxigén, a nyári hőségben megolvadt aszfalt, a légköri jelenségek, vagy a szélben szaladó papírsárkány. − Az év végére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük idei legkedvesebb netnaplóinkat. Elsőként Marsó Paula szpetember 1-jei naplóját közüljük.

Netnapló

Szálinger Pisti karácsonyra

Kiskarácsony - 2015. december 25.

Karácsony hetén írók gyermekei írnak, énekelnek, rajzolnak, mesélnek a Litera naplórovatában. Az ötödik napon Szálinger Balázs Pisti nevű (8,8 éves) kisfia ajándékát adjuk át az olvasónak.

Kiskarácsony

Babiczky Bori és Lujzi karácsonyra

Kiskarácsony - 2015. december 24.

Karácsony hetén írók gyermekei írnak, énekelnek, rajzolnak, mesélnek a Litera naplórovatában. A negyedik napon Babiczky Tibor Bori (5 éves) és Lujzi nevű kislánya (2,5 éves) ajándékát adjuk át az olvasónak.

Netnapló

Rácz Zsófi karácsonyra

Kiskarácsony - 2015. december 23.

Karácsony hetén írók gyermekei írnak, énekelnek, rajzolnak, mesélnek a Litera naplórovatában. A harmadik napon Tamás Zsuzsa Zsófi nevű kislánya (5 éves) ajándékát adjuk át az olvasónak.

Netnapló

Kollár Villő és Lesi-Széll Barnabás karácsonyra

Kiskarácsony - 2015. december 22.

Karácsony hetén írók gyermekei írnak, énekelnek, rajzolnak, mesélnek a Litera naplórovatában. A második napon Kollár Árpád Villő nevű kislánya (6 éves), valamint Lesi Zoltán és Széll Zsófia Barnabás nevű kisfia (5 éves) ajándékát adjuk át az olvasónak.

Netnapló

Van egy hely Berlinben

Litera – 2015. november 12.

Túl kell menni a Brandenburgi kapun, letérni a széles sugárútról, aztán egy keveset bóklászni a Zoologischer Garten peremén, hogy kiérjünk egy világos, sima aszfalttal borított utcára. Semmi különös nincs ebben a kis utcában, átjáró csupán. – Ezen a héten a Litera jelenlegi és korábbi gyakornokai írják a naplót. A csütörtökit Máté Zsófi írja.

Dobozok vs. helyi dialektus

Palócföld - 2015. október 20.

Mindenesetre sikerélmény is van, megvan az új vendég a sorozatban novemberre (nevet még nem: babona), de Bedecs Laci már majdnem biztos decemberben, és Czinege-Panzova Annamária, aki többek között Tóth Krisztina Pixeljét fordította macedónra, szintén igent mondott, mindhárman ide jártak középiskolába. − A Palócföld keddi műhelynaplóját Nagy Csilla írja.

Netnapló

A háztartásbeli - Évszakváltás

Marton-Ady Edina - 2015. október 13.

Az elektromos fűrész hangja messziről hallatszott, tompa zümmögés. A halott ágaktól kizöldellt a beton előttünk, a fák furcsa, torz feje, a természetellenes, rájuk kényszerített formátlanság arcul csapott. Ez erőszak. Értelmetlen, buta erőszak. − Marton-Ady Edina bejegyzése keddről.

Netnapló

Bölcsészmami

Szláv TeXtus - 2015. október 11.

Undorító hímsoviniszta disznó. De aztán beszélgetni kezdesz vele, és változik a kép, vagy talán nem annyira változik, mint inkább hozzáadódik egy rakás pozitívum. - A Szláv TeXtus vasárnapi bejegyzése Mócsai-Karaba Mártától.

Netnapló

A nátha napja

Szláv TeXtus - 2015. október 9.

Vasárnap Olga Tokarczuk kapta a Nikét, ettől hangos most a lengyel sajtó. A Nike ugyanis az egyik legnagyobb presztízsű lengyel irodalmi díj, az év legjobb könyvének ítélik oda. Tokarczuk idén elvitte a zsűri és az olvasók díját is. − A Szláv TeXtus pénteki naplóját Vas Viktória írja. 

Netnapló

Kantor 100

Szláv TeXtus - 2015. október 8.

Veszprémben volt egy szeminárium, ott találkoztam először Kantor színházával.Székek egy rakáson, halomban, magányos monstrumként uralva a teret, összetört, kiselejtezett, otthagyott tárgyak, élettelen játszók, szakadt, lyukas, törött esernyők, csupasz vázak, akik között bábokként imbolyognak a színészek. − A Szláv TeXtus csütörtöki naplóját Felvidéki Eszter írja.

Netnapló

Vedelj és kussolj! Avagy mit lehet csinálni, ha nem jön az interjúalany

Szláv TeXtus - 2015. október 7.

Ezt nem pontosan értettem, mert már eleve csehül kerestem meg, és ő is csehül válaszolt – ugye senki sem gondolta, hogy angolul írta le, hogy nem tud angolul? − A Szláv TeXtus szerdai naplóját Hanzelik Gábor írja.

Netnapló

Kettős identitás

Szláv TeXtus - 2015. október 6.

Amikor elkezdtem a TeXtusnak írni, az elején én vadásztam a témákat, kerestem az interjúalanyokat, próbáltam megcsípni érdekes embereket. Még élveztem is ezt a szavannai vadászéletet. − A Szláv TeXtus keddi naplóját Hrisztov Radmila írja.

Netnapló

Miért éppen Szlávia?

Szláv TeXtus - 2015. október 5.

Terveink között szerepel ugyanis az is, hogy végigpróbáljuk legalább a budapesti szláv illetőségű, gasztronómiai élvezeteket kínáló helyeket – bár ez a projekt amennyire izgalmas, annyi veszélyt is rejt magában, mivel szlávék köztudottan nem csak konyhájuk, hanem nedűik terén is elég jók. − A héten a Szláv TeXtus írja a naplót. Elsőként Németh Orsolya bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Utoljára

Tempevölgy - 2015. október 3.

Elkezdte tudatosan, könyvről könyvre olvasni, már-már Krasznahorkai–függővé vált, mindenhol idézte, ajándékba az ő könyveit adta, s újra és újra, véletlenszerűen, beleolvasott az alig befejezett könyvekbe. − A Tempevölgy folyóirat szombati naplóját Cserép László jegyzi.

Netnapló

Szófia

Tempevölgy - 2015. október 2.

Utolsó szófiai reggelünkön szállásunkon, az akadémia tudósoknak fenntartott vendégházában reggelizünk. Igazi ’80-as évekbeli hangulat: kis cetli ellenében kapjuk meg szerény reggelinket (felirata már az új világ jegyében: for scientific workers), amelyet szigorú tekintetű „gyezsurnaja” szolgál fel, kényelmes tempbóban. − A Tempevölgy folyóirat pénteki naplóját Katona Csaba írja.

Netnapló

Elektromos temetés

Tempevölgy - 2015. október 1.

Reggel 6 óra 42 perc van, és arra gondolok, hogy nem szeretném, ha ma egész nap Ozzy Osborne kísértene. Aztán mégsem bírom ki, és miután legördül a feleségem kocsija a Bem utca meredek lejtőjén, elindítom a YouTube-on az Elektromos temetést, az első dalt, amit megtanultam lepötyögni anno a gitáromon. − A Tempevölgy csütörtöki naplóját Barlog Károly írja.

Netnapló

Névmutató, bodzatea, Jókai Móric és a színes helikopter-propeller

Tempevölgy - 2015. szeptember 30.

Vagy örül, hogy ennyien szeretjük? Kéretlen szolgálóleányként jogos kérdés. Ennyiben (és csak ennyiben) halott a szerző: egyszerűen nem tud ellenünk/ellenem tiltakozni. Ha akarna, tegyük fel. − A Tempevölgy szerdai naplóját Hansági Ágnes jegyzi.

Netnapló

A fordítás állandó döntés kérdése

Tempevölgy - 2015. szeptember 29.

Egyszer megkértem valami rövid szöveg angolra fordítására Géher tanár urat az angol tanszéken. Mielőtt belenézett volna az első mondatba, leemelte a polcról az angol szótárt. Pedig hát tudott angolul, tudott fordítani… − A Tempevölgy folyóirat keddi naplóját Rácz Péter írta.

Netnapló

Feketén-fehéren

PoetVlog - 2015. szeptember 24.

Az esti koncertről mentünk hazafelé, amikor elütött egy lány a Duna mellett. A folyó olyan volt, mint annak az énekesnek a hangja: valahol vészjósló, sötét és szurokszerű. − A PoetVlog csütörtöki naplóját Kele Dóra írta.

Netnapló

Avas

Barcsai László - 2015. szeptember 20.

Itt voltak Dani háza előtt, olyan augusztus huszadikai illegális partik, ahol a kiküldött rendőrök is berúgtak velünk. Ez a hely az igazi Náci bácsi otthona, itt lett egyik napról a másikra albérlőtársakból a híres neves Bront zenekar, ami most Kisavas néven fut. Itt működött a Tinta nevű kultikus hely, ami több volt, mint egy kocsma, itt futott össze minden miskolci underground kulturális szál – Barcsai László naplója vasárnapról.

Netnapló

Aludni hagyjatok

Barcsai László - 2015. szeptember 19.

Szerettem volna részleteket elmondani, de holnap pótlom, a szombat, vasárnap úgyis egy nappá olvadt. Most hagyjatok, aludni hagyjatok! – Barcsai László naplója szombatról. 

Netnapló

Zombimód

Barcsai László - 2015. szeptember 18.

Nagy zombicsináló az éjszakai vendéglátás, próbálok nem megfertőződni, de három óra felé már sajnos bekapcsol a zombimód. Holnap rosszabb lesz. Hazavánszorgok a kattogó ízületeimmel, talán nyöszörgök is közben, a kóbor kutyák és az italtól vánszorgók elkerülnek az éjben. – Barcsai László naplója péntekről. 

Netnapló

„Slamvezetés”

Barcsai László - 2015. szeptember 17.

Katona Zoli a színházból a szünetben odajön, le van nyűgözve, visszanyerte a hitét az emberekben, ilyeneket mond, meg hogy fiatalnak és lázadónak érzi most magát. Lelkes és ez jó, magam is az vagyok, bár tudom, hogy nem látszik, a verseny után hosszasan agyalgatunk a közös munkán, jó ötletek születnek. Valami új van születőben, a slam fuzionál, képlékeny massza, betölti a kulturális hézagokat. – Barcsai László naplója csütörtökről.

Netnapló

Slave to Entertainment

Barcsai László – 2015. szeptember 16.

A Csendes-óceánon a partok közelében fekszem egy csónakban, mintha valahol a szárazföldön lennék egy szobában, és a fák lombját fújná a szél. Gyűlik bennem a csend. Aztán hallom, ahogy kiereszti a levegőt, felülök, ugrik, megmutatja magát. Bemutatkozom neki, szavak nem kellenek. Üdv! Törött Tol vagyok. – Barcsai László naplója szerdáról. 

Netnapló

Otthon vagyunk

Barcsai László - 2015. szeptember 15.

Finom áldás a napsütés ilyenkor, kint ülök a kutyákkal és élvezem, közben Izlandra gondolok. Lilla oda akar költözni, fél, hogy háború lesz, átküld egy cikket a globális nagyhatalmi hátterekről, ami miatt a jelen helyzet is kialakult. Megnyugtatom, hogy nem lesz háború, bár magam sem vagyok biztos ebben, csak a bizakodás marad. - Barcsai László netnaplója keddről.

Netnapló

5776

Barcsai László – 2015. szeptember 14.

„Van egy unokám, az tartja bennem az életet, a Golgotán lakik”. Vologda városrészt akart ő mondani, csak hát 81 éves és sok mindent összekever, egyébként az is pontatlan lett volna, mert annak a közelében, bár tényleg dombon lakom. Ennyit Jézusról meg a származásról. – Ezen a héten Barcsai László írja a naplót a Literán. Az első bejegyzést olvashatják. 

Netnapló

Fantomok

Adorján Beáta - 2015. szeptember 13.

And do I dream again? Több napja folyamatosan Az operaház fantomja duettet hallgatom. És egyszer csak belém költözik Christine és a torz arcú szellem. − Adorján Beáta naplója vasárnapról.

Netnapló

Légy erős, légy férfi!

Adorján Beáta - 2015. szeptember 12.

Szemem sarkából látom, hogy méreget. Merev vagyok, és kimért. Azt mondja, nyugodtan ülhetek közelebb, és megveregeti a köztünk levő harmadik ülést. Úgy teszek, mint aki nem érti, miért. Beletörődik. – Adorján Beáta naplója szombatról.

Netnapló

Amikor nagyapám átsétált

Adorján Beáta - 2015. szeptember 11.

A vonal túlsó végén nagynéném azt kérdezi, hogy van Nagytata. Mondom, pillanat, megnézem. Leteszem a kagylót a telefon mellé, szélsebesen átrohanok a szobán, átbújok az alagúton, lenyomom a kilincset, átrohanok Nagymama szobáján, és mert beszédet hallok, óvatosan nyitok be Nagytata szobájába. Nagytata a földön fekszik az asztal mögött. – Adorján Beáta naplója péntekről.

Netnapló

Diogenész a fürdetőkádban

Adorján Beáta - 2015. szeptember 10.

A nagy napon kihúztunk a szobámban egy spárgát, melyre plédet csíptettünk. Az volt a függöny. Barna és világosbarna rombuszok, néhol virágokkal. Háta mögé bekészítettük a világoskék fürdetőkádat, amelyben gyerekként fürdettek. Csónak helyett, a vita színteréül. – Adorján Beáta naplója csütörtökről.

Netnapló

Testtapasztalatok

Adorján Beáta - 2015. szeptember 9.

Hevesen kalapál a szívem. A fejem búbjától a talpamig lüktetve kering bennem a vér. Rajtam a sor, hogy megtaláljak egy mozdulatot, amit felfokozhatok. Izgalmamban az ujjamat piszkálom. Rájövök, hogy nekem ez a mozdulatom. De nem ezt akarnám megmutatni. Késő. Már minden szem rajtam, és én megmozdultam. – Adorján Beáta naplóját olvashatják szerdáról. 

Netnapló

Always look at the right side

Adorján Beáta - 2015. szeptember 8.

Családommal egy padláson húzódunk meg. Én még gyerek vagyok. A padláson por van. Finom, szemcsés por mindenütt. Félek nagyon. Csak pár holmit hozhattunk magunkkal, játék szóba sem jöhetett. Szerencsére nem csak magunk vagyunk. Vannak még családok, gyerekekkel is. Az egyik leleményes nemsokára egy kar nélküli plüssmajmot talál. − Ezen a héten Adorján Beáta írja a netnaplót a Literán.

Netnapló

Feltérképezés

Adorján Beáta - 2015. szeptember 7.

Az adomák közül számomra a Csortos Gyulát megidéző történet maradt meg leginkább az ollós rákkal. A később elhangzó lista miatt, amely felsorolta több színész kedvenc csemegéit is. Mindegyik húsos, állapítom meg, és eszembe jut a napokban elhangzó egy-két megjegyzés arra, hogy nem eszem húst. De hogy dramaturg és vegetáriánus, szóval ez a kombó veszélyes lehet, erre felkészítenek, az ilyesmi hamar elterjed. – Ezen a héten Adorján Beáta írja a naplót a Literán.

Netnapló

Elevezés

Marsó Paula - 2015. szeptember 6.

Mindent mérlegelve, ebben a házban, ahol ezt jegyzetelem, a legjobb dolog lejönni este a könyvtárba. A kapcsoló érintésével a neonfény végigszalad a terem plafonján, besétálsz a mólon, és a kikötői stég végén megtalálod a dokkodat. A városi falakra néző szélvédett öbölben ringatóznak egymás mellett a gályapadok, naszádok, vitorlások. - Marsó Paula netnaplója vasárnapról.

Netnapló

Resonance box

Marsó Paula - 2015. szeptember 5.

Félszavakból megértjük egymást, egyformán nincs illúziónk, se nosztalgiánk. A törzshelyünkön megiszunk egy sört, és kidolgozzuk a keddi fellépés részleteit. A legutóbb egy szmokingos tribute zenekar vadította a főleg hetvenesekből álló, elszántan táncoló törzsközönséget. - Marsó Paula netnaplója szombatról.

Netnapló

Körbeúszkálás

Marsó Paula - 2015. szeptember 4.

Nem a monumentális Párizs az, amiről ezekben a történetekben szó van, hanem a place Jourdain. Azután pedig a Belleville, a Pyrénnées, és a Ménilmontant. A huszadik kerület mentális térképét egy vízrajzi ábrával rajzolnám meg. - Marsó Paula netnaplója péntekről.

Netnapló

Szezonális ingadozás

Marsó Paula - 2015. szeptember 3.

Azért is, mert miután a színeit megszoktam, kezdtem érezni a szagát. A pályaudvarok, a metróalagútban közlekedő légtömeg, az óceán felől érkező, hosszú lábú felhők, a könyvtár, a kávéautomaták, ősszel a fatüzelésű kályhák, tavasszal a hideg esők szagát, és a különböző alakú poharakból fogyasztott sörök illatát. - Marsó Paula netnaplója csütörtökről.

Netnapló

Repülési vágy

Marsó Paula - 2015. szeptember 1.

 Akkor vagy te illegális, amikor a gyep, a fű, az oxigén, a nyári hőségben megolvadt aszfalt, a légköri jelenségek, vagy a szélben szaladó papírsárkány. És hozzá kell tennem, mindenki megérti belőle, hogy amint a hatalom átlép egy határt, kötelességed neked is átlépni azt. Csak egy gyáva és vacak embernek jut eszébe az, hogy belerúgjon valakibe, aki amúgy is a földön fekszik. - Marsó Paula szerdai netnaplója.

Netnapló

Migrációs ösztön

Marsó Paula - 2015. szeptember 01.

1939 telén a spanyol polgárháború rémségei elől menekülve, négyszázötvenezer ember szökött át Franciaország területére. A konzervatív francia kormány jó darabig hezitált, hogy mi tévő legyen – az amúgy rettenetes hidegben – határainál kígyózó tömeggel. Nem szívesen gondolt rá, hogy határait megnyissa a „vörös hordáknak”, a polgári lakosságon kívül ugyanis több százezer elkötelezett marxistáról, anarchistáról, szocialistáról volt szó. - Marsó Paula keddi nenaplója.

Netnapló

Arles-i folytatás

Marsó Paula - 2015. augusztus 31.

A kíméletlen valóság tehát az, hogy Arles-ban ébredek fel, kardigánt húzok az ünnepi hálóingemre, félálomban kitámolygok a város napsütötte teraszainak egyikére, megvárom amíg a kávé hőmérséklete pontosan megegyezik a levegőjével, nézem a város szertartásrendjének kisebb-nagyobb ceremóniáit, a turisták eltérő ritmusú vonulását... – A héten Marsó Paula írja a naplót a Literán. 

Netnapló

Darabokra törted

József Attila Kör - 2015. augusztus 30.

Idén mi is visszakaptuk Szigligetet és a kastélyt. Erre az egy hétre ez volt a mi presszóasztalunk. Kicsit fehér, kicsit drága, kicsit messze van, kicsit inog az egész ügy, de gondoljatok bele: kikkel ültünk már ennél a mi asztalunknál. – Az utolsó bejegyzést az idei JAK-táborból Czinki Ferenc írta.

Netnapló

Oroszlánbőgetés idősebbeknek és haladóknak

Fenyvesi napló - 2015. augusztus 22.

Kérdés volt, sőt dilemma, hogy valóban akadnak-e elmondható, tisztességes mondataim ezek kapcsán, vagy már csak a ketrecen kívüli ostorpattogtatásra futja nekem is, mint, ó, sokaknak. Meg egyáltalán, hogy akkor hiszek-e még ténylegesen bármiben annyira, hogy. – A balatonfenyvesi tehetséggondozó tábor mai naplóját Simon Márton írta.

Netnapló

Az erősebb valóság

Fenyvesi tábor - 2015. augusztus 23.

Nekik legalább van valami a kezükben, gondolom közben, tudnak és akarnak írni, de mi lehet azokkal a gyerekekkel, akiket soha senki nem biztatott, akiknek nem mutatta meg egy felnőtt sem, mire és miért jó a tollba, ceruzába vagy a klaviatúrába kapaszkodni, elénekelni, elmesélni, lefesteni, eljátszani, ami fáj. – A balatonfenyvesi tehetséggondozó táborról Nagy Gabriella naplóját olvashatják.

Netnapló

Életben maradt az összes!

Fenyvesi tábor - 2015. augusztus 21.

Nagyon nehéz témákban (kirekesztés, erőszak, szólásszabadság) dolgoztak a fiatalok, és egyúttal nyíltak is meg egymás előtt. Jártak saját, személyes poklaikban, majd felülemelkedhettek önmagukon, elkezdhettek szembenézni gondolataikkal, félelmeikkel, vágyaikkal, érzéseikkel. – A balatonfenyvesi tehetséggondozó tábor naplóját ma Galambos Attila írta. 

Netnapló

Az otthon hagyott komfortzóna

Fenyvesi tábor - 2015. augusztus 20.

El tudnak képzelni bármilyen teret, amiben negyven középiskolás néma csendben figyel? Én sem tudtam eddig. A táborzárón a korábban rendkívül bezárkózó L. mosolyogva állt a mikrofonhoz, felnézett, és megkérdezte, hogy mindenki jól hallja-e. – A balatonfenyvesi tehetséggondozó tábor naplóját ma Valuska László írta.

Netnapló

Vagytok: a Ma, vagytok: a Holnap

Fenyvesi tábor – 2015. augusztus 19.

Aztán amikor vasárnap kis spéttel csatlakoztam a táborhoz, minden a helyére került és értelmet nyert, mert kiderült, hogy tök mindegy, milyenek a körülmények és viszonyok, ha a szocretró kulisszák között érdemi munka folyik... – A balatonfenyvesi irodalmi tehetséggondozó tábor naplóját Csejdy András írta.

Netnapló

A bátorság igen

Fenyvesi tábor - 2015. augusztus 18.

...egyenesen meg vagyok hatódva, olyan fiatalok a gyerekek, és olyan normálisak, jó érzésűek, tiszták, lazák, naivak, félelem nélküliek, szép volna, ha ilyenek maradnának, ha nem cinikusodnának meg. Meg fognak persze. – A balatonfenyvesi tehetséggondozó tábor mai naplóját Egressy Zoltán írta.

netnapló

Nyelvében él az ember is

Tokaji Írótábor - 2015. augusztus 15.

Gondolatainkat és mindennapos (mindenperces) közölnivalóinkat szavai segítségével fogalmazzuk meg, érzelmeinket, vágyainkat, érdekeinket anyanyelvünk segítségével mondjuk ki, és raktározzuk el személyes emlékezetünkben is. És persze: költőként, íróként művészetünk anyaga a nyelv, nélküle a szépirodalom, maga a művészeti ág sem léteznék. - A héten a Tokaji Írótábor írja a netnaplót, a szombatit Mezey Katalin.

netnapló

Szarvas és béka

Tokaji Írótábor - 2015. augusztus 13.

A csodaszarvasnak absztrakt, kubista mintázata van. Ez a logó hivatott kifejezni vizuálisan az írótábori konferencia idei választott témáját: „Nemzeti kultúra és mítosz a globális átalakulás korszakában”. Szarvas helyett lehetne a logó a példázatbeli tejescsuporba pottyant béka is. Kérdés, a kétségbeesett kapálózással képes lesz-e vajat köpülni maga alatt, hogy arról elrugaszkodva kiugorhasson a halálos cserépedényből. – A héten a Tokaji Írótábor jegyzi a netnaplót, a csütörtökit Csontos János.

netnapló

A prés után

Tokaji Írótábor - 2015. augusztus 12.

„»Bálvány« sajtó II. Rákóczi Ferenc fejedelem erdőbényei birtokáról az 1700-as évekből”. Grafitszürke, mint a vég, két méter magas, négy méter hosszú (megvan egy tonna), és annak idején belefaragták a Rákócziak címerét. Akár egy középkori monumentális kínzóeszköz, húzódik a megnyitó színpadának hosszában, alig tudtam levenni róla a szemem, olyan igéző. - A héten a Tokaji Írótábor jegyzi a netnaplót, a szerdait Bíró Gergely.

netnapló

Előkészületek

Tokaji Írótábor - 2015. augusztus 12.

Hat évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az irodalmat előbb megtűrjem az életemben, majd megkedveljem.Mindig is kerestem a helyemet, hiszen igazán még sehol nem vetettem meg a lábam. - A héten a Tokaji Írótábor írja a netnaplót, a keddi napot Ványai Anita.

netnapló

Talpalatnyi föld

Tokaji Írótábor - 2015. augusztus 10.

A Tokaji Írótábor szervezői és előadói a szakmai kérdések megvitatása mellett mindig is ügyeltek arra, hogy égető és aktuális közéleti, kulturális problémákra is ráirányítsák a figyelmet. Az augusztus 12-én kezdődő tábor a Nemzeti kultúra és mítosz a globális átalakulás korszakában címet viseli. - A Tokaji Írótábor beharangozóját, a hétfői napot Szentmártoni Jánostól olvashatják.

Netnapló

Lola ötödik levele a Mikativadarbeliekhez

Welbach Lola - 2015. augusztus 2.

Ezek után az arcom a tükörben: árkok szabdalta szürke Hold. Egy nő akkor szép, ha szeret, és ha szeretik. Azt olvastam, napi tizenkét ölelés kell férfinak is, nőnek is a boldog élethez. Nem szerelmi ölelés, csak sima, emberi, bár szerintem egy szerelmi három simával ér fel. – Welbach Lola bejegyzését olvashatják a tavalyi Ördögkatlan Fesztiválról. 

Netnapló

Eltévedek, rám sötétedik

Welbach Lola - 2015. augusztus 1.

Loli, ez megint szar ötlet volt, megint félsz. Az erdőben mély csend, agyagos sár, korcsolyázok rajta, elvágódok, felállok, megint térdre esek, nem fáj, puha. Van időm számba venni a nap további, valószínűsíthető történéseit... – Hamarosan kezdődik az Ördögkatlan Fesztivál, Welbach Lola bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Férfiak, katonák, athéni polgárok!

Welbach Lola – 2015. július 31.

Tavaly már négykor idefeküdtünk hálózsákban, hogy legyen jegy, és akkor elénk tolakodtak, és akkor stb. Minden ilyen helyzetben van mókamester, mindig dagadt pasi, a magányos IT-s, potroh, szemüveg, kockás ing, itt is van, kedves, barátkozik, poénkodik, lesi a hatást. – A hamarosan kezdődő Ördögkatlan Fesztivál előtt Welbach Lola fesztiválnaplóját olvashatják.

Netnapló

Mi derül ki?

FISZ-tábor - 2015. július 22.

...és kiderül, hogy a legfontosabb kérdés itt mégis éppen az, hogy vajon meddig lehet tologatni, halogatni a véleményt ezzel az ide-oda helyezkedéssel, hogy végül szóba jöjjön, aminek szóba kell, hogy rossz-e vagy sem, amit így vagy úgy, de végig... – Makai Máté naplója a FISZ-táborból.

Netnapló

Az irodalom másféle tudás a világról

FISZ-tábor - 2015. július 21.

Szóba kerül a generációs regény kérdése, az én generációm, mondja Szilasi, csupa lúzer értelmiségi, aki '89 után nem ért rá privatizálni, de nem ennek a tapasztalatnak akartam hangot adni a regényben. Annyi viszont bizonyos, hogy itt nem lesz jó világ, amíg bárki is életben van, aki akár csak egy napot is élt a szocializmusban. – A FISZ-táborból Elekes Dóra naplóját olvashatják.

Netnapló

A semmi ágán

Litera – 2015. július 20.

Átverekszem magam a városon, hogy aztán megnézzem minden idők legkegyetlenebb animációs filmjét. Agymanók: csupa jót hallottam róla, mi félidőben mégis átmászunk valahogy a sötét termen, kukoricával és kólával a kezünkben. Aztán csak csöndben állunk a mozi előtt, hármasban. Kibuktunk egy hatéveseknek ajánlott rajzfilmen. – A Litera naplójának zárását Forgách Kinga írta. 

Natnepló

Heaven's door

Litera - 2015. július 18.

Egymás mellett hever az angyalföldi anyuka, aki földre terített törülközőjén úgy szidja ordítva megkukult gyerekét, hogy a mellette felállított napozóágyon békésen nézelődő, zsírleszíváson átesett, nett nőre mered közben riadtan, a gerincbeteg öreg, akinek húsos testét látható mód nem bírja a váz, amely minden lépésnél összecsuklani kész... – A Litera naplóját szombatról Nagy Gabriella írta. 

Netnapló

Az utolsó nap Saulussal

Litera - 2015. július 19.

A szakadt szárnyú darázs tetemét kisebb-nagyobb darabokban pár óra alatt eltűntetik a verandán kószáló hangyák. Mellette két megtépázott fügefa, széttárt, húsos tenyereik azelőtt vékonyka sávot, apró rést sem hagytak a délutáni fénynek. - A Litera vasárnapi naplóját Szmerka Dániel írta.

Netnapló

Nyári cserépfedés

Litera - 2015. július 17.

Bizony a karácsonyi ajándékok gondolata kezdi el kísértetjárását. Azon spekulálunk, hogy a himnuszt idén nem volna-e poétikusabb megint a rádióban meghallgatni. Pucolnak a nyári napok; a reggelek, a délutánok hetykén vetik hátra árnyékukat, sebbel lobolnak.. Épp negyven fokot jósolnak mára. – Jánossy Lajos netnaplója péntekről.

A megálmodott város

Litera - 2015. július 16.

A városban mintha a reggel skandált Lorca-vers folytatódna: szürreális képek mindenütt. Például egy lány fürdőruhaalsóban és kékre festett mellbimbóval a kerthelyiségben, ahol éppen beszámolót írok. Világtalan, aprócska nő kel át a zebrán, a kutyája nagyobbnak tűnik, mint ő. - A Litera csütörtöki naplóját Nagy Márta Júlia írta.

Netenapló

A reggel illata

Szekszárdi Magasiskola - 2015. július 12.

Mindig az a fránya pakolás a legnehezebb, még egy napfényes vasárnap délelőtt is. A mennyiség nem, csak a tiszta és a szennyes ruhák aránya változik. Még jó, hogy van egy záró-értekezlet a Mészöly-ház kertjében. – Szkárosi Endre bejegyzése a Szekszárdi Magasiskola zárásáról. 

Netnapló

Végül is… igaza van… nemde?

Szekszárdi Magasiskola - 2015. július 9.

Betámolyogtam a Mészöly-múzeum legbelső termébe, ahol a Mester csergével leterített ágya állott, átléptem az elválasztó zsinóron, félretettem Mészöly odaterített pulcsiját, amit még rajta is sokat láttam, és ledőltem. Mielőtt mély álomba merültem volna, eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha maga Mészöly ébresztene, hogy húzzak innen, mit keresek az ágyán. – A Szekszárdi Magasiskola naplóját csütörtökről Baranyai László írta. 

Netnapló

Mindenkinek mást jelent a rom

Szekszárdi Magasiskola - 2015. július 8.

Számos a váratlan és esetlen szépség, a nem várt erőteljes látvány. Ki-ki vérmérséklete szerint tép, válogat, maszatolja a felületet, harcol a papírlapjaival – látható, ki a költő, ki a novellista, s kinek az esszé a műfaja. Amint várható, mindenkinek mást jelent a rom, a roncs, a töredék, a maradék, s vannak, akik érzékelik mindezek kulturális szerepét, s akadnak, akik nem. – A Szekszárdi Magasiskola naplóját szerdáról Géczi János írta. 

Netnapló

A fém már szinte izzik

Szekszárdi Magasiskola – 2015. július 7.

A hallgatóknak a szerző megjelölése nélküli szövegeket adok, dilettáns förmedvényeket, közepesen profi rakkolást és zseniális prózát vegyesen, az a feladat, hogy állítsák sorrendbe, a legjobb szöveget előre, legrosszabbat a végére. Ahogy vártam, semmi konszenzus. – A Szekszárdi Magasiskola naplóját keddről Péterfy Gergely írta. 

Netnapló

Indul a Mészöly-ház

Szekszárdi Magasiskola - 2015. július 6.

A szekszárdi bor- (és emberi) viszonyok kaleidoszkopikus felvillantása után sétaút lefelé, néhányan még egy sörre betérnek, a hőség még mindig figyelemreméltó (hogy lehet így majd aludni?) – A Szekszárdi Magasiskola írói alkotótábor és mesterkurzus első napjáról Szkárosi Endre írt.

Netnapló

Vasgyári hajnal

Műút Szöveggyár - 2015. július 5.

A nap már felkelt, mindjárt öt óra, kinyit Tiku kocsmája, ihatok végre egy kávét, s végiggondolhatom, miért is jó, hogy nincs Edmundson-kórom (mint Vas Máté áltudományos miniesszéjéből megtudtuk, Edmund Edmundson pszichés zavara abban nyilvánult meg, hogy betegesen vágyott arra, hogy egy betegséget nevezzenek el róla). – A Műút Szöveggyár záró naplóját Kabai Lóránt írta. 

netnapló

Ünnepnapok a szarvasgyárban

Műút Szöveggyár – 2015. július 4.

Mondta is Kabai kolléga úr, hogy avázhatunk haza, itt nekünk már nem túl sok dógunk akad a létezésben. De azért ilyen gyorsan nem patázunk el, ne izgulj, most érkezik Lakatos Pisti, majd ad a búrájuknak!  – A Műút Szöveggyár naplóját szombatról Zemlényi Attila írta.

Netnapló

minden thug life

Műút Szöveggyár – 2015. július 3.

a nap megszokott zárásául jön az öntöd-e, a kedvenc kocsmánk, most már az övék is. nagyban gyarapodik a tudásom a nemi szervekről, a kopaszodásról és egyéb borotválkozási szokásokról. – A Műút Szöveggyár naplóját péntekről Borda Réka írta.

Netnapló

Forró fémmel kiöntött termeszvár

Műút Szöveggyár – 2015. július 2.

Ma vidám kis falu, nem nehezül a látogatóra hatalmas tömegével. Érezni, hogy, ha lassan is, de megmozdul ez a nagy állat. Elnyeli a tégla- és salakfalakat a növényi burjánzás. Mindenhol dolgozókba botlunk, szikrák, munkazaj. – A Műút Szöveggyárból Szenderák Bence jelentkezik.

Netnapló

IV. Hajdúböszörményi Írótábor – Negyedik nap

2015. június 26. - Hajdúböszörményi Írótábor

Ezen a héten a hagyományos naplók mellett a IV. Hajdúböszörményi Írótábor rendhagyó, párhuzamos videónaplóját is megtekinthetik a Literán. 

Netnapló

IV. Hajdúböszörményi Írótábor – Harmadik nap

Hajdúböszörményi Írótábor – 2015. június 25.

Ezen a héten a hagyományos naplók mellett a IV. Hajdúböszörményi Írótábor rendhagyó, párhuzamos videónaplóját is megtekinthetik a Literán. 

Netnapló

IV. Hajdúböszörményi Írótábor – Második nap

Hajdúböszörmény Írótábor - 2015. június 24.

Ezen a héten a hagyományos naplók mellett a IV. Hajdúböszörményi Írótábor rendhagyó, párhuzamos videónaplóját is megtekinthetik a Literán. 

Netnapló

IV. Hajdúböszörményi Írótábor – Első nap

Hajdúböszörményi Írótábor - 2015. június 23.

Ezen a héten a hagyományos naplók mellett a IV. Hajdúböszörményi Írótábor rendhagyó, párhuzamos videónaplóját is megtekinthetik a Literán. 

Netnapló

Az „i” és a PONT – Sírás – Nevetés – Egyenlőség

Pont Kiadó - 2015. június 21.

Ahol nincsen jog (és szörnyűséggé torzítják az emberi jogi szentháromságot), ahol a puszta létem is kérdéses, ott mi marad? Mi marad a puszta létben, ami BIZTOS, és ami esély-szerűen emlékeztet valamicskét az emberi jogi Szabadság, Egyenlőség, Testvériség eszméjének létezhetőségére? –  A PONT kiadó vasárnapi naplóját Szávai Géza írta.

Netnapló

Az „i” és a PONT – A sors fordulópontjai

Pont Kiadó - 2015. június 20.

Mindannyian voltunk gyerekek, majdnem mindannyian szülők leszünk (vagyunk) – és ebben az általános emberi minőségében egyformán helyt kell állania akadémikusnak és gépkocsivezetőnek, például mindkettőnek egyformán jó szülővé kellene válnia… – A PONT kiadó naplóját szombatról Szávai Ilona írta.

Netnapló

Az „i” és a PONT – Zokni-válság a könyvpiacon?

Pont Kiadó – 2015. június 19.

Pár héttel ezelőtt levelet írtam hazai és határon túli magyar írótársaimnak. Mindhárom nagyobb írószervezet (Szépírók Társasága, Magyar Írószövetség, Erdélyi Magyar Írók Ligája) tagságához eljuttattam. Ha van mindannyiunkra tartozó – írói létezésünk környezetére jellemző – műhely-probléma, akkor a levélben foglaltak zöme ilyen... – A Pont Kiadó naplóját péntekről Szávai Géza írta. 

Netnapló

Az „i” és a PONT – Jelenlét és együtt-érzés

Pont Kiadó - 2015. június 17.

A JELENLÉT, a MEGJELENÉS minden íróembert foglalkoztat. Talán ezért is (nagyon!) remélhetem, hogy nem hiábavaló egy furcsának tűnő Mészöly Miklós-mondattal vagy -félmondattal kezdenem: „Vagyok, saját jelenlétem legalján.” – A PONT kiadó naplóját szerdáról Szávai Géza főszerkesztő írta.

Netnapló

Az „i” és a PONT – Könyvek dimenzió-váltása

Pont Kiadó – 2015. június 16.

Kiadóvezetőként „mindig minden rajtam csattan”, nem is vitatom, hanem türelemmel és a kötelező figyelemmel („odafigyeléssel”!) viselem a helyzetet. Egyik munkatársam szokta felemlegetni: a könyvnyomtatás viszonylag rövid ideje van jelen az emberi történetben. (Mi az a cirka fél évezred?!) – A PONT Kiadó naplóját keddről Szávai Ilona szerkesztő-kiadóvezető írta.

Netnapló

Az „i” és a PONT: Megleljük honunkat?

Pont Kiadó – 2015. június 15.

Az Ünnepi Könyvhét felhőtlen örömben is telhetett volna, de én kicsit mégis izgultam. Örülnöm kellett volna, hogy végre megjelent a HONVÁGY című kötet, „a szerzők arról írnak, ami mindenkinek jár ezen a Földön. A hontalannak is van hazája, vágya…” – Ezen a héten a PONT Kiadó műhelyéből olvashatnak jelzéseket, vallomásokat, felvetéseket. Ma Szávai Ilona szerkesztő-kiadóvezető írja a naplót.

Netnapló

Anya a köbön - Macskák, békák, kamaszok

Nádasi Krisz - 2015. június 10.

Az utóbbi két évben négy tetemmel találkoztunk - már ha találkozásnak lehet egyáltalán nevezni az ilyesmit, hiszen alapvetően élő egyedekre használjuk ezt az igét. Három esetében erős volt a gyanúm, hogy a kerítésen hajította be ezeket egy ismeretlen járókelő. A negyedik valójában élő kismacskaként merészkedett a kert azon részébe, ahová a kutyáknak is bejárása van. - A héten Nádasi Krisz írja a szabadnaplót; most a szerdát olvashatják.

Netnapló

Anya a köbön - Mesterséges Nap és csótányinvázió

Nádasi Krisz - 2015 június 09.

Nem akarják tudni, hogy Fiú miért hívja Snowynak a szakállas agámáját. Az angolok valamiért a Tintin című képregénysorozat Milu kutyáját keresztelték át Snowy, azaz Havas névre, ergo a balkezes, jobb agyféltekés Fiú számára magától értetődő lépésnek tűnt erről a kutyáról elnevezni a gyíkját. Én szóltam, hogy ne kérdezzék. - Nádasi Krisz szabadnaplójának keddi napja.

Netnapló

Anya a köbön - Meztelencsiga és Vízi napló

Nádasi Krisz - 2015. június 08.

Arra tippelek, még sikítanak is közben, de azt szerencsére nem az én hallási tartományomban teszik. A látványuk épp elég gyomorforgató, a hangjukat inkább mellőzném. És hogy mi kell a meztelencsiga megijesztéséhez? Mindössze annyi, hogy a kés hegyével megbökjem őket. Ugye mondtam, hogy egyszerű. - Ezen a héten Nádasi Krisz írja a szabadnaplót. A hétfői napot olvashatják

Netnapló

Neked, akit nem ismerek

Kiadók a Könyvhéten – 2015. június 7.

Mindig ugyanúgy kezdődik. Olvasok, elvarázsolódom, ezerarcú hőssé válok, megszüntetek teret és időt, lebegek a fikcióban, és szeretném, ha ez az élmény, ez az örömforrás neked is megadatna, ha te is átélhetnéd, rácsodálkozhatnál mindarra, amit nekem adtak a könyvek az évek során. – A könyvheti napló záródarabját a Park Kiadótól Tönkő Vera írta.

Netnapló

Vitetés

Kiadók a könyvhéten – 2015. június 4.

Ma délután ismét Ráday utca, de négy házzal odébb, a KRE könyvtárában. Találékony az erdélyi ember, ahelyett, hogy autóval próbálkoznánk a gyalogos Ráday utcában, ölben, metróval hozzuk a könyveket a Vörösmarty térről. Érdekes performansz, egyfajta református búcsújárás is lehetne. – A könyvheti naplót csütörtökről a Koinónia Kiadótól Zágoni Balázs írta. 

Netnapló

A hallgatás szövetében a beszéd fonalával (1)

Kántor Zsolt - 2015. május 31.

Az igazi szabadgondolkodó az, akit nem tart fogva a gondolkodás. Mert ha az okoskodás határán egyensúlyoz a reflektálás, csak elvont síkon találkozik a dolgokkal, abban nincs tömény spiritusz. – Kántor Zsolt naplója vasárnapról.

Netnapló

Wittgenstein elvtársnak, szeretettel – Napló

Kántor Zsolt - 2015. május 30.

Ma az írásmű egy lakás. Benne laknak tájak, apák. Még működik a szó? Nahát! Meg az öncenzúra. Már-már diktatúra. Ahogy az aggály a műgondot lenyúlja. Mert önmagát törli a terv és a sors. – Kántor Zsolt naplója szombatról.

Netnapló

Sziromvarratok

Kántor Zsolt - 2015. május 29.

Tandori Dezsőtől tudom. A gondolkodás = vágyakozás és kiút a korlátozottságból a végtelen felé. Ah! A hang a szív mélyéből jön. – Kántor Zsolt naplója péntekről.

Netnapló

Az etikett konkordanciája

Kántor Zsolt - 2015. május 28.

A véletlen az elvontba simul bele. A térbeli zsugorodni tanul. Cim-cum. „A határ a jelenség titka.” Musil mondja. – Kántor Zsolt naplója csütörtökről.

Netnapló

Az álmát alvó nyelv

Kántor Zsolt - 2015. május 27.

Az elmélkedő olykor átlép egy új gondolkodásmódba. Majd jön a bor és egy kis szóda. S a kételyek most lesznek lebontva. Lassan szétnéz a másik fejében. Ha már bent van, legalább kinézzen. Hát igen. Mindent kimondtak mások s elmeséltek. – Kántor Zsolt naplója szerdáról.

Netnapló

Haza, a valóságba

Kántor Zsolt – 2015. május 26.

Amikor a szerkesztő koncepciója szétesik az idők ölében, a tematikát felépíti a képzelet. Dudálnak a felhők, a pára belemegy a földbe és kipattan egy mag. – Kántor Zsolt naplóját olvashatják keddről. 

Netnapló

A valóság, a nyelv és az ágyak

Kántor Zsolt – 2015. május 25.

Egy cselló borul fel a másik szobában. Gyorsan fogok egy tollat, és leírok mindent. A boldogság: némaság. Barázdákon fut az olvasás-tű. Harmonikus konfliktusok esnek szét. Nagy idődarabok. – Ezen a héten Kántor Zsolt írja a naplót a Literán. Ez az első bejegyzése.

Netnapló

Találkozások

5K Íróiskola - 2015. május 10.

Az Északi-tenger tudta, hogy ki vagyok, honnan jöttem, hol születtem. Ki volt ott az Adrián, és ki áll vele szemben. Letépte az álarcomat anélkül, hogy észrevettem volna.  – Az 5K Íróiskola naplóját vasárnapról Imre Beatrix írta.

Netnapló

A hintapolitika áldozata

Szabady Shira - 2015. május 11.

Olyan vagyok most, mint egy kártyapakli, ami telepatikusan követni tudja, mikor melyik kártyát kell felütni, hogy a rendező álljon nyerésre. Mert mindig neki kell. Mindegy, hányszor változtat, vagy elfelejti, hogy változtatott. - A héten Szabady Shira szabadnaplóját olvashatják a Litera naplópályázatának részeként.

Netnapló

Repedés

5K Íróiskola – 2015. május 9.

Ősszel az Afrikába tartó vándormadarak sem találták többé egykori pihenőhelyüket. Amikor két évvel ezelőtt az áradásveszély miatt leengedték a mesterséges vízgyűjtőt, a sziget újra kiemelkedett a vízből. A Duna-parti falvak lakosai madarakat láttak körözni fölötte. – Az 5K Íróiskola naplóját szombatról Tamás Etelka írta. 

Netnapló

Csak vagy

5K Íróiskola – 2015. május 7.

Van egy sziget Kambodzsában, ahol fehér a homok, de nem mint a képeslapokon, csak éppen annyira, hogy kiemelje az óceán színét. Estére pedig szürke lesz. Ott sétáltam januárban, egyes egyedül, amíg a tekintetem elért, és éreztem, hogy ez az a hely, ahol nincs jövő és nincs múlt, ahol csak a most van... – Az 5K Íróiskola mai naplóját Benedek Róza Muriel írta. 

Netnapló

Görcs

5K Íróiskola – 2015. május 6.

Csuklómra csöppentek abból a furcsa illóolajból, ami megnyugtat. Placebo. Ahogy tudatosul, elveszik. Ha lesz egy állatom, Placebónak fogom hívni. – Ezen a héten az 5K Íróiskola írja a naplót a Literán. Gál Flóra bejegyzését olvashatják. 

Netnapló

Elég!

5K Íróiskola – 2015. május 5.

Közelebb hajolok a tükörképemhez, s rideg, szigorú szemmel vizsgálgatom magam. Méregetem a kócos hajam, karikás szemem, összegyűrt arcom, csontos mellkasom... – Ezen a héten az 5K Íróiskola hallgatói írják a naplót a Literán. Keddről Badics Henriett írását olvashatják.

Netnapló

Poros keretek

5K Íróiskola – 2015. május 4.

Emlékszem, mikor évekkel ezelőtt új lakásba költöztem, üres volt minden, a csillár helyén is csak a vezeték lógott, egy dísze volt a falaknak: a hiányzó képek helye. Próbáltam visszaemlékezni a lakásnézésre, milyen képek is lehettek a portéglalap-keret helyén, de nem tudtam felidézni őket. – Ezen a héten az 5K Íróiskola hallgatói írják a naplót a Literán. Elsőként Nagy Kinga bejegyzését olvashatják. 

netnapló

Tupurtuki ruleturn avagy kihelyezett tagozat

Nagyvilág - 2015. május 02.

Izgalmasak ezek a nemzetközi irodalmi közegek. Olykor sok az akadály, elvben mindenféle nyelveket beszélünk, gyakorlatban jócskán akadnak gátlásos figurák, hozzávetőleges mondatok, melyeknek végén fürkészve kutatjuk egymás tekintetében az elröppent értelmet. - A héten a Nagyvilág szerkesztősége írja a netnaplót, a szombatot Lackfi János jegyzi.

Hattyúk a Dunán

Nagyvilág - 2015. május 01.

A képzeletbeli fotón, amit emlékezetemben a szerkesztőségről őrzök, ott van a főszerkesztő Kéry László, a főszerkesztő-helyettes Raymann Katalin, az olvasószerkesztő Misley Pál, Vujicsics Marietta, Fázsy Anikó, Király Zsuzsa (ő a tragikus sorsú Elbert Jánosnak volt az utódja), Csuday Csaba, Kada Júlia, Gergely Ágnes, Illés László, Walkó György, Telegdi Polgár István és Mihályi Gábor. - A héten a Nagyvilág szerkesztősége írja a netnaplót, Ádám Péter a pénteket.

netnapló

Az új Kelet-Európa

Nagyvilág - 2015. április 31.

Ilyen regény ritkán születik abban a térségben, ahol mindenki áldozatnak tartja magát, a szomszédját pedig gyilkosnak. Azzal kezdődik, hogy egy híres színész, Saday Sadihli örmény szomszédait próbálja menteni a szovjet korszak végén, a bakui és a szumgaiti pogromok idején, de a Jerevánból elűzött azeriek őt is úgy összeverik, hogy kórházba kerül. - A héten a Nagyvilág szerkesztősége írja a netnaplót, a csütörtökit Pálfalvi Lajos.

netnapló

Öngyilkos promóció

Nagyvilág – 2015. április 29.

A Kéjpart megjelenése után Witkowski írósztár, majd melegceleb és divatblogger lett, regényíróként pedig lejtmenetbe kapcsolt. Nemrég kiadót váltott, és már kezdték felkészíteni az olvasókat arra, hogy hamarosan megint a régi lesz. Aztán beütött a krach. – A Nagyvilág folyóirat naplóját szerdáról Pálfalvi Lajos írta.

netnapló

Mindenki épp valakinek a kedvence

Nagyvilág - 2015. április 28.

Szerencsére általában mindenki történetesen épp valakinek a kedvence. Tavaly, Alice Munro Nobel-díjakor, a kanadai írónő magyar fordítója és/tehát legjobb ismerője, Mesterházi Mónika „volt kéznél”, két éve pedig Mo Yanról Kalmár Éva állított össze nagyon hamar kiváló anyagot. - A héten a Nagyvilág szerkesztősége írja a netnaplót; a keddi napot Imreh András.

Délután küldöm

Nagyvilág - 2015. április 27.

Hát így szerkesztődik egy lap: helyenként a koincidenciák segítségével, amikor Flaubert és Orwell találkozik Barnes műtőasztalán. Bevallom, engem nagyon felvillanyoznak az ilyen találkozások. Van abban valami megnyugtató, ha Kolozsváron és Budapesten két fordító, egymástól függetlenül, egyaránt Barnesszal foglalkozik. - A héten a Nagyvilág szerkesztői írják a netnaplót; elsőként Imreh András hétfőről.

Menők és maradók

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2015. április 26.

A könyvfesztivál zárónapja. - Kovács Eszter és Péczely Dóra a Pagony és a Tilos az Á Könyvek főszerkesztőinek netnaplója, arról, hogy az idei Könyvfesztiválon szerintük mi volt menő, mi volt nem menő, mi volt nem-menőségében is menő, mi volt ciki.

Netnapló

Kösz, jól vagyunk

Kiadók a Könyvfesztiválon – 2015. április 25.

Franzen három órán át dedikált (én pedig most elnézést kérek azoktól, akikre mégsem került sor), aztán a fárasztó napok után a szerkesztőjével elment madarakat lesni valahová az Alföldre. – A könyvfesztivál hetén 7 kiadó írta a naplót a Literán. M. Nagy Miklós (Európa Könyvkiadó) bejegyzését olvashatják szombatról. 

Netnapló

Már egy hete csak a Könyvfesztiválra gondolok

Kiadók a Könyvfesztiválon – 2015. április 23.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 220 éves, ez elég indok arra, hogy ünnepeljük és kikiáltsuk „díszvendég-országnak” a magyar könyvet, könyvterjesztést, könyvkultúrát. (Ha valakit érdekel, szívesen elmesélem, majd máskor, hogy is lettünk a saját vendégünk.) – A könyvfesztivál hetén hét kiadó írja a naplót a Literán. Ma Sugár S. András (Scolar) bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Miénk itt a Dél!

Kiadók a Könyvfesztiválon – 2015. április 22.

És mi egy könyvkiadó vagyunk. És nem kocsma. És nem kupleráj. És mondatot itt Délen sem kezdünk „és”-sel. Hanem pozitív példákat lesünk, példát mutatunk, miközben próbáljuk konstatálni a Dél új határait, amit olyannyira megtépáztak a századok (tizedek). – A könyvfesztivál héten hét kiadó írja a naplót a Literán. Most az újvidéki Forum Könyvkiadó bejegyzését olvashatják. 

Netnapló

És nemzetközivé lesz… 2015

Kiadók a Könyvfesztiválon – 2015. április 20.

Mondtam, hogy a 220 éves magyar könyvpiac. Mire ő, hogy egyszer náluk is meghívták külföldi díszvendégként a diaszpórában élő horvátságot. Aztán szótlanul bólogattunk, mint Wittgensteinen iskolázott közép-európai polgárok. Ezt a témát kimaxoltuk. – A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hetén hét könyvkiadó írja a naplót a Literán. Elsőként a Libri Kiadó igazgatója, Sárközy Bence írását olvashatják.

Netnapló

Tények és tanúk (antipruszt)

Budapest100 – 2015. április 19.

Welcome, goodbye, itt kezdtem félni. Ez a torz, a lényeges és a lényegtelen közül szeszélyesen válogató emlékhalmaz, ez a különös emlékstruktúra a különös hangsúlyaival én vagyok. Ezen a héten az idén április 18-án és 19-én immár ötödször jelentkező Budapest100 szervezői írták a naplót a Literán. Befejezésül Szvoren Edina következik, aki most újra eljött gyerekkora helyszínére.

Netnapló

A siker kovácsolása

Budapest100 – 2015. április 18.

Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben ott lappang a szuper vezető és a még jobb menedzser, de nem áltatunk senkit: nagy rendezvény, nagy felelősség és non-stop elfoglaltság. – Ezen a héten az idén április 18-án és 19-én immár ötödször jelentkező Budapest100 szervezői írják a naplót a Literán. Libárdi Julianna és Szerencsés Rita, a 2014-es program vezetőinek közös írása, a rájuk jellemző derűvel.

Netnapló

A vezetés iskolája

Budapest100 – 2015. április 17.

Egyetemista szervező volt az első évben, olyan sikerrel, hogy utána önkéntesből a projekt vezetője lett, számtalan friss ötlettel. Ezen a héten az idén április 18-án és 19-én immár ötödször jelentkező Budapest100 szervezői írják a naplót a Literán. Tornyánszki Éva az új generáció lendületét és tudását hozza ma is, a háttérből erősítve a programot. A számok és a lájkok évekre visszamenő begyűjtése az ő naplójának külön érdekessége.

Netnapló

Az önkéntes mint olyan

Budapest100 - 2015. április 16.

Mindenkit arra buzdítok, hogy húzzon kényelmes cipőt, és vegye a nyakába a várost ezen a két napon – Ezen a héten az idén április 18-án és 19-én immár ötödször jelentkező Budapest100 szervezői írják a naplót a Literán. Fonyódi Anita önkéntesként minden évben programokat szervez, fotózza és kutatja is a házait. Ő írja a Kép-Tér blogot.

Netnapló

A kutatás szupertitkai

Budapest100 – 2015. április 15.

Ezen a héten az idén április 18-án és 19-én immár ötödször jelentkező Budapest100 szervezői írják a naplót a Literán. A harmadik naplót a kutatás és a szupertáblák titkairól Fehér Gábor és Németh Nóra írta közösen. A történetben egy igazi kis szenzáció is van, egy 100 éves ház eredeti terveinek sorsáról.

Netnapló

Szőcs Petra fotónaplója 4.

Szőcs Petra – 2015. április 2.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotósok munkáit adjuk közre. Ezen a héten Szőcs Petra képeit láthatják, aki ez alkalommal Lautréamont: Maldoror énekei című műve mellé választott a képei közül.

Netnapló

Csak egy filmtettes hétfő

Filmtett – 2015. március 23.

Idefent, a tornácon álmosan gubbasztottak a galambok, beléjük fagyott a szerelem. Bent legalább meleg fogadott, és végre nem csilingelnek a bögrék a szomszéd utcában múlt héten munkára fogott úthenger dallamára. – A héten a Filmtett folyóirat írja a naplót a Literán. Elsőként Buzogány Klára hétfői bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Csend

Madaras Mimi – 2015. március 22.

Egyszer csak sajogni kezd valami, lüktet, ordítani tudnál, fejed a kőbe verni. Jön az orvos, a felcser, és levágja a fájdalmas részeket, jön a sámán, a vajákos, és kivuduzza. De senki sem láthatja az ütést magát. – Madaras Mimi naplója.

Netnapló

Mesél

Madaras Mimi – 2015. március 21.

Van más, iszonytatóbb szenvedés. Ettől nem fáj majd kevésbé semmi, de tudnod kell a gonoszságról. Hogy létezik. – Madaras Mimi naplója.

Netnapló

A testi szenvedés 2.

Madaras Mimi – 2015. március 20.

Mi értelme van a fájdalomnak, tata, kérdezem nagyapám. Aggódva támasztja épp az ajtófélfát, menne ki a kertbe, de nem akar magamra hagyni a bajjal, hátha elájulok, kárt teszek magamban, feladom a küzdelmet, uzsgyi, netovább. – Madaras Mimi naplója.

Netnapló

A testi szenvedés 1.

Madaras Mimi – 2015. március 19.

Ha a fájdalom közepére koncentrálok, rá gondolok, engedem létezni, egyszer csak nem érzékelem. Erősebb az összpontosító figyelem, mint a test kínja. – Madaras Mimi naplója.

Netnapló

Nem segít

Madaras Mimi – 2015. március 18.

Volt munkája vagy nem volt, majdnem híres újságíró lett a megyében. Ha nem írja meg zabolátlan igazságvágytól hajtva, hogy velejéig romlott a képviselő. Meg az apja. Meg a testvére. Meg a barátja. Meg a képviselőhelyettes. Soha többé nem vették fel újsághoz, örülhetett, hogy hórukkembernek alkalmazza az ifás. – Madaras Mimi naplója. 

Netnapló

Nem abban az értelemben

Madaras Mimi – 2015. március 17.

Hunyorítok a képernyőre, a felső-Dunánál már felkelt a nap, itt még vékonyka holdkaréj ül az égen, a nap épphogy csak beszínezi a látóhatárt. Aztán vérvörös pontként feltűnik a háztetők hegyén, és növekedni kezd, a vörös aranyba hajlik, az aranyból vakító fehér lesz, nincs nagyobb vigasz. – Madaras Mimi naplója.

Netnapló

Szerintem a világ – már megint

Madaras Mimi – 2015. március 16.

Keresgélem a képzavart, hogy megtaláljam a helyem az elvárásrendszerben. Néhány egyeztetési hiba, hanyagul félredobott jelentés, elkúrt frazeológia, cirádás csúsztatás, és tied vagyok, ó, hazám. – Ezen a héten Madaras Mimi naplóját olvashatják a Literán.

Netnapló

Zarándoklat

Mészáros Ildikó - 2015. március 15.

Az érkezésem óta eltelt egy hétben annyi benyomás és élmény ért, mint otthon tíz év alatt! Átélve a városi élet árnyoldalait és szépségeit már kezd kirajzolódni előttem, mi vár rám az elkövetkezendő hónapokban. - Mészáros Ildikó szabadnaplójának utolsó bejegyzését olvashatják. 

Netnapló

Menekülés a természetbe

Mészáros Ildikó - 2015. március 14.

Elhagyjuk lassan a várost, a szürkeséget, és emelkedünk felfelé egy szerpentinen: magas hegyek mellett visz az utunk, ameddig a szem ellát pasztellszínű  hegyvonulatok, beduintelepek  és kecskenyájak mellett haladunk el. - Mészáros Ildikó szombati szabadnaplóját olvashatják. 

Netnapló

Jó világ

Mészáros Ildikó - 2015. március 13.

Az itteniek azt javasolják, hogy ne menjünk ma az utcára, mert különösen a pénteki nagyima után az imámok által felbőszített férfiak reakciója kiszámíthatatlan. - Mészáros Ildikó pénteki szabadnaplóját olvashatják.

Netnapló

Otthon, édes otthon!

Mészáros Ildikó - 2015. március 11.

Itt nincs az utcáknak neve, nincs házszám, a levélborítékon az áll, hogy ki a ház tulajdonosa, és hogy a ház hol található: mondjuk az x szálloda mellett, vagy x bolttól két utcányira - Mészáros Ildikó szerdai szabadnaplóját olvashatják.

Netnapló

Helyzetjelentés

Szévhenyi Akadémia – 2015. március 8.

A közelmúlt tapasztalatai: tiszta tudatú idős beteget olyan magas kórházi ágyra fektetnek, hogy balesetmentesen nem tud leszállni (le is esik kétszer), éjszakára szedálják, és rácsot tesznek az ágyára, noha ennek a gondolatára is remeg (végül elhozzátok, sikertörténet!); mozgássérült beteg mellé úgy teszik le az ételt egy másik kórházban, hogy egyedül nem tudná megenni... – A Széchenyi Akadémia naplóját Mesterházi Mónika írta.

Netnapló

Milyen a jó vallás, Hajnalfény?

Széchenyi Akadémia – 2015. március 7.

Távolabbról figyelve, a Brook utáni rendezői színház, nálunk igencsak elhúzódó agóniáját is fölfesti a vita, arra is rákérdezve például, hogy egy kollektív folyamat eredményeként létrejött produkció jogait vajon miért egyedül a rendező birtokolja. – A Széchenyi Akadémia naplóját Visky András írta.

Netnapló

A folytathatóság reménye

Széchenyi Akadémia – 2015. április 6.

Ha 1944-ben az esküvő után nem édesanyám jön Győrbe, hanem apám marad Beregszászban, akkor ott születnek meg fiaim, s most harcolniuk kellene az orosz fronton. Hány kárpátaljai fiú veszett már oda! Majd utólag kiderülnek a szörnyűségek, s hogy milyen hatalmi harc áldozatai lettek az ártatlanok. – A Széchenyi Akadémia naplóját Villányi László írta.

Netnapló

Miről tűnődik egy városlakó építész?

Széchenyi Akadémia – 2015. március 5.

Ha nem is túl gyakran, de miénknél jobb állapotban lévő országba vet el a sors, mindig szíven üt a felismerés, hogy ezeknek a városoknak a padozata éppen olyan minőségű, mint a bámulni való épületsorok, templomok, paloták. Ez a város vízszintes homlokzata. – A Széchenyi Akadémia naplóját Csomay Zsófia építész írta. 

Netnapló

Skicc

Széchenyi Akadémia – 2015. március 4.

Igen, a műveltség, ami meghatározza a mértéket, az arányokat, a dolgok jelentését. A mai művelt értelmiségnek kevés kontrollszerepe van, hiába írja, mondja, tehetetlenül áll szemben a talmival. – A Széchenyi Akadémia műhelynaplóját ma Haász István festőművész írta.

Netnapló

Szerencsés nap szürke felhők alatt

Széchenyi Akadémia – 2015. március 3.

Többször írtam arról, hogy a történelem hosszabb távú struktúrájához csatolható újabb események új struktúrát alakíthatnak ki. Ama TÉR-nek sok évtizedes ismereteim is részei. Hozzájuk kapcsolható, újabb tapasztalatként a napi hírekből áradó korkáosz. Reggelenként ebben a szellemi-referenciális TÉR-ben írom az első mondatokat. – A Széchenyi Akadémia naplóját Sándor Iván írta.

Netnapló

Zenei analógiák a Neptun gyűrűire

Széchenyi Akadémia – 2015. március 2.

Én most arra vállalkozom, hogy darabom középpontjába egy bolygót, a Neptunt helyezem. Erre számos okom van. Közismert, hogy a (vulgár) asztrológia a naprendszer égitestei közül a Neptunt rokonítja leginkább a művészetekkel. Ez a legtávolabbi nagybolygó, amelyik – bármennyire sokat tudunk már róla – még bizonyosan sok titkot rejteget előlünk. – Ezen a héten a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia írja a naplót a Literán. Elsőként Tihanyi László zeneszerző bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Legvég vasárnap

Mérei Ferenc Szakkollégium - 2015. március 1.

Majd egy olyan Gellért téri albérletről hallok, aminek gránátalmafa van a kertjében, és december óta nyílnak benne a hóvirágok. A tulipánok most fognak. - A Mérei Ferenc Szakkollégium vasárnapi naplóját Németh Emese írta.

Netnapló

Szombati össz-hang(ulat)ok

Mérei Ferenc Szakkollégium - 2015. február 28.

És elvileg viacolor lesz ott, ahol most a műtőasztalra fektetett út, félig átoperált meztelen betonteste terpeszkedik el a maga sáros egyszerűségében. - A Mérei Ferenc Szakkollégium szombati naplóját Fuhl Dániel írta.

Netnapló

Jószerencsét péntek

Mérei Ferenc Szakkollégium - 2015. február 27.

Talán, ha nem érdekelnének ennyire az emberek és az életük, nem is vállalnám ezt a betolakodó-szerepet. Most viszont pont ezt játszom: házakba kopogtatva emberi sorsokat kunyerálok. - A Mérei Ferenc Szakkollégium pénteki naplóját Neuberger Eszter írta.

Netnapló

Vita contemplativa

Ex Symposion – 2015. február 15.

Persze mindent, amit látok, s ami történik velem, bemérek az irodalomba, a művészetbe, mert a fákkal és az állatokkal együtt a könyvek és a festmények is ott vannak a szenvedélyeim között. És pont úgy járok, mint Marno az említett versében, hogy nem látom a fáktól az erdőt és az erdőtől a fát, a kettőt együtt nem láthatom... – Az Ex Symposion naplóját vasárnapról Radics Viktória írta. 

Netnapló

Kettősségek

Ex Symposion – 2015. február 14.

Szóval egyrészt itt ez a meghalni-sincs-időm-feeling és a valami-jó-kis-munkahely kéne kettőssége, aztán a kettesben-szép-az-élet összebújós estéinek és a csak-egy-kis-levegő-kéne rideg pillanatainak kijózanító ellentmondása, ami már magában elegendő lenne ahhoz, hogy ne legyen időm semmi másra, de aztán valahogy mindig ugyanannak a sztorinak az elmeséléséhez lyukadok ki: miért vagyok még mindig Budapesten... – Az Ex Symposion naplóját Rajsli Emese írta. 

Netnapló

Enigmák, pedigholnapok

Ex Symposion – 2015. február 13.

A memória Mengyelejev-táblázatán ilyenkor lesz csak igazi a cserebomlás. Ebben sokat segít a zene is. Ugyanazt a 30-40 számot hallgatom folyamatosan, pontosabban ez a lista bővül időnként néhány elemmel. Így lesz egy-egy számnak konkrét helye és ideje. Ezek pedig egymásra rétegződnek. (A létezés mint egytálétel.) – Az Ex Symposion naplóját péntekről Szegő János írta. 

Netnapló

Demerung

Ex Symposion – 2015. február 12.

Akárhogy is nézem a statisztikákat, az EX szerkesztőségében az országos átlaghoz képest jóval nagyobb minálunk az emigránsok száma... És mi már nem Árpád apánkat szidjuk, hogy miért állt meg Vereckénél s miért nem vezette a népét minimum a napsütötte Dalmáciáig..., hanem önmagunkat korholjuk, amiért megtorpantunk Hegyeshalomtól innen, abban a reményben, hogy jó befektetései leszünk a magyar kultúrának. – Az Ex Symposion naplóját Józsa Márta írta.

Netnapló

Macska, kint és bent

Ex Symposion – 2015. február 11.

A Diaszpóranapok egyik fő eseménye a Jel Színház előadása, a Wilhelm-dalok, előtte mutatjuk be az Ex Jel Színház-számát, utána Szelevényi Ákos-koncert, jól jön még az a fotókiállítás az előadás után, koncert előtt... – Az Ex Symposion naplóját szerdáról Ladányi István írta.

Netnapló

Egy jó nap

Ex Symposion – 2015. február 10.

Aki Ottót valaha is hallotta beszélni, szerintem egyetért velem, hogy elegendő lenne a mikrofonhoz csatlakoztatni egy nyomdagépet, és a szokásos könyvkiadói cécó nélkül kész mű mehetne a könyvesboltokba. Aki Tolnait valaha is olvasta, tudja, hogy a világ nem csak por, a világ porból épülő Univerzum. Maga a Tolnai-univerzum. Aki A kisinyovi rózsát olvasta, tudja, hogy az a Tolnai-univerzum egyik fénylő galaxisa. – Az Ex Symposion naplóját keddről Mesés Péter írta.

Netnapló

Naplópótló

Ex Symposion – 2015. február 9.

Napló helyett, vagy inkább naplópótlóként, megosztom azt, amivel foglalatoskodni próbáltam betegségem előtt és alatt. Összeoperáltam, némi módosítással, két versemet. Ikrekké váltak így, remélem. Így, együtt most jelennek meg először.  – Ezen a héten az Ex Symposion naplóját olvashatják a Literán. Elsőként Bozsik Péter bejegyzését közöljük.

Netnapló

Rabjai a titkos történeteknek

Park Kiadó – 2015. február 8.

Főpróbát is tartok, mielőtt tényleg tárcsázok: Helló, Eszter vagyok a Park Kiadóból, azért kereslek, mert szerintem jó ötlet lenne egy riport a kakálásról. Vagyis hát az emésztésről. Szóval a Bélügyeinkről. Mármint van ez a könyv az emésztésről, és egy fiatal lány írta, és hát érdekes, hogy egy csinos lány meg a sza… szóval a belek… – hebegek összevissza, ekkorra már fülig elvörösödve. – A Park Kiadó záró naplóját Harmat Eszter írta.

Netnapló

Tudathasadás forró teával

Park Kiadó – 2015. február 6.

Ma szerződéseket olvasok csendben, nyugalomban. Szám szerint tizenhatot (persze nem mind a Parké – van itt Libri meg Helikon meg Kolibri is). Donna Tartt kipipálva, mehet aláírásra. Melissa Müller új Anne Frank-életrajza kipipálva, mehet aláírásra... – A Park Kiadó naplóját péntekről Polgár Anita, a külföldi jogok felelőse írta.

Netnapló

Felpörget

Park Kiadó – 2015. február 5.

Tűkön ülve várom a pillanatot, amikor a jegyzetpapírommal felszerelkezve beslisszolhatok a részletekért az irodájába. Tudtam, hogy csak gondolnom kell rá, hogy kiszaladok egy kis reggeli péksüteményért, és máris beindul az élet. – A Park Kiadó naplóját csütörtökről Laza Réka szerkesztőségi asszisztens írta.

Netnapló

Azt kell lefordítani, ami ott van

Park Kiadó – 2015. január 4.

Romain Gary regényén, a Lady L.-en dolgozom a Park Kiadó megbízásából. Egyelőre napi egy oldal az átlagos teljesítményem, a ma délelőtti műszakban egyetlen (igaz, tizenkilenc soros) mondaton sikerült túljutnom, azon is csak azért, mert a szótárazást, guglizást már tegnap elkezdtem, túlórában. – A Park Kiadó naplóját szerdáról Bognár Róbert írta.

Netnapló

Akarom a szerzőt

Park Kiadó – 2015. január 3.

Fél négykor kikapcsolok mindent, ami láthatóvá és elérhetővé tesz, kinyitom a kedvenc, Munro nevű sárga mappámat, amihez csak nekem van hozzáférésem – már ebbe a kiváltságomba is szerelmes vagyok –, azon belül A boldog árnyak tánca címűt, azon belül A Walkerék embere címűt. Érzem, hogy remeg a kezem, nem tudom, mi vár rám. – A Park Kiadó naplóját keddről Tönkő Vera írta.

Netnapló

Párizsi háztetők

Park Könyvkiadó – 2015. február 2.

Párizs most olyan messze van. Vagy mégse? Tőlem balra (nem láthatom, de tudom) ott a Nyugati pályaudvar, melynek terveit annak idején Gustave Eiffel cége készítette, erre utal az oldalában terpeszkedő (mély)tér elnevezése is, az Eiffel tér, ahol most jégpálya is üzemel... – Ezen a héten a Park Kiadó írja a műhelynaplót a Literán. Az első bejegyzést olvashatják Szalay Marianne főszerkesztőtől.

Netnapló

Nagy utazás

Bauer Krisztina - 2015. január 26

A kalauz hosszasan bámul engem és a nyugdíjas igazolványom, nem érdekel mit gondol. Szolnok után kiürül a fülke, kényelmesebb így. Félórás késéssel megérkezem, igyekszem elegánsan lekecmeregni a még mindig magas lépcsőkön. - A héten Bauer Krisztina írja a Litera szabadnaplóját.

Netnapló

Péntek, kilátások

Versum - 2015. január 23.

Valahogy jó elképzelni ezt a vak embert, a város fölötti, lenyűgöző kilátást nyújtó kertben üldögélve délutánonként, a tekintetébe égett amazonasi rengeteggel. - A héten a Versum folyóirat írja a naplót a Literán. Krusovszky Dénes bejegyzését olvashatják péntekről.

Netnapló

Menthető Paul Klee sakkjátszmája?

Versum folyóirat – 2015. január 21.

Klee sakktábláján a mezők méretei zenei ritmust írnak le, talán volt is valaki, aki lejátszotta, a bauhausosok mindent tudtak a művészeti ágak összekapcsolásáról. – A héten a Versum folyóirat írja a naplót a Literán. Lesi Zoltán bejegyzését olvashatják szerdáról.

Netnapló

Karcol-e még a magyar Weltschmerz?

Versum – 2015. január 20.

A művész szélcsendben próbál egy székre helyezett zacskót átvinni egy tisztás túloldalára úgy, hogy a zacskó ne essen le a székről. Az akció különlegessége, hogy időtartama percre pontosan megegyezik azzal az Andrej Tarkovszkij Nosztalgiájában látható jelenettel, ahol a főszereplő egy elhagyott uszodán próbál meg átsétálni egy kezében tartott égő gyertyával. – A Versum folyóirat naplóját keddről Nemes Z. Márió írta.

Netnapló

Egy regény, egy lapszám és egy film

Szombat – 2015. január 18.

Megértettem, hogy számomra nincs más hazatérés, mint az írás általi. Az európai zsidó diaszpóra írója bizonyos értelemben senkiföldjén él: se ide, se oda nem tartozik. Lebeg a semmiben. Ahogy egyébként mindannyian, öntudattal megvert, halandóságuk tudatával, testi mivoltuk szüntelen késztetéseivel élő emberek. – A Szombat vasárnapi naplóját Szántó T. Gábor írta. 

Netnapló

Schwezoff Dávid tündöklése és bukása

Szombat – 2015. január 17.

Hogyan került egy ilyen, nyilvánvalóan identitászavaros, éppen ezért gyakorlatilag kezelhetetlen ember a magyar zsidóság legfontosabb döntéshozói pozíciójába, ahol nemcsak milliárdokkal kell felelősen gazdálkodni, de lehetőleg vízióval is kell rendelkezni arról, hogy a magyar zsidóság honnan jön és merre tart, mi módon kötődik a magyar nemzethez és a világ zsidóságához. Mit jelent magyar zsidónak lenni? – A Szombat naplóját szombatról Gadó János írta. 

Netnapló

Politikailag korrektül kisebbséget bírálni

Szombat – 2015. január 15.

Nem véletlen, hogy a szélsőjobboldali pártok reneszánszukat élik Nyugat-Európában. Ellenségképük figyelemreméltó módon megváltozott: a korábbi antiszemitizmust felváltotta az (elsősorban az iszlám világból érkezett) bevándorlók iránti ellenséges indulat. – A Szombat folyóirat műhelynaplóját csütörtökről Gadó János írta.

Netnapló

Trauma és utóhatás

Szombat – 2015. január 14.

Nemcsak az a zsidó irodalmi mű, amit a szerző annak szán, hanem az is, amit olvasói és elemzői így értelmeznek. Attól, hogy egy mű a nemzeti irodalom vertikumába tartozik, a diaszpóra logikája szerint, horizontálisan még rokonítható más nyelveken alkotó zsidó szerzők műveivel. – A Szombat naplóját szerdáról Szántó T. Gábor írta.

Netnapló

Je suis Charlie, Ahmed, Miriam…

Szombat folyóirat – 2015. január 12.

Az euro-atlanti világ: a vallás szabadsága és a vallástól való szabadság. A kételkedés szabadsága. Az irónia szabadsága. A vita szabadsága. Az individuum szabadsága. A nők, és szerencsés esetben a gyerekek szabadsága. A szexuális irányultság szabadsága. Az egyenlő emberi méltósághoz és bánásmódhoz való jog. – E héten a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóirat szerkesztői írják a naplót a Literán. Elsőként Szántó T. Gábor írását olvashatják.

Netnapló

Vége (viszonylagos)

Simon Bettina – 2015. január 11.

bambi. a pultban megismernek, mert egyszer elfelejtettem fizetni. piros bőrhuzat, egy iskolai titkárság előtere. béke van. fehér a csipkefüggöny, megszokott, beleakad a kardformájú virág könyörtelen leveleibe. - Simon Bettina szabadnaplójának utolsó bejegyzése.

Netnapló

Duplaöröm

Simon Bettina – 2015. január 10.

a kedvenc épületeim általában magasak, sokemeletesek és szürkék, de egyáltalán nem szomorúak. az egyik például gyönyörű kék színű és hullámformájú. a kék szín csak átmeneti rajta: állagmegóvó építkezés miatt használt gézburok, egy védőháló. lina bo bardi, aki a MASP-t építette ’68-ban, azt mondta, hogy az épület egy élő szervezet. – Simon Bettina szabadnaplója szombatról.

Netnapló

A darálthús színeváltozása

Simon Bettina - 2015. január 9.

csipeszekkel rakosgatjuk a feladatokat körcikkről körcikkre: hűtő, folyosó, zuhanyzó, vécépapír (most elfogyott). a takarításkerék szerintem majdnem a leggyönyörűbb dolog a világon, amennyiben a hasznosságnak tényleg nincs köze a szépséghez. - Simon Bettina szabadnaplója péntekről.

Netnapló

São Paulo

Simon Bettina - 2015. január 8.

akkor azt gondolom, nincs ezzel semmi baj, biztosan az utazás vagy a repülés miatt van. pedig utána még hónapokig eltart majd a kóválygás. minden kirakatban megnézem, hogy tényleg én vagyok ott. vagyis itt, dél-amerikában. - Simon Bettina szabadnaplója csütörtökről.

Netnapló

Vízszín

Simon Bettina - 2015. január 7.

a halak lebegnek, a béka lábtempózik. aki átjut a medence túlsó végébe anélkül, hogy letenné a lábát, nemsokára úszni fog. ódzkodtam a békává változástól és egyáltalán nem akartam nyerni. a tengeri állatokért viszont már akkor is kivétel nélkül rajongtam. - Simon Bettina szabadnaplója szerdáról.

Netnapló

A rúdsport az nem egy tánc

Simon Bettina - 2015. január 6.

egyre többször nyúlunk az ablaktisztítóval átitatott rongyért és gondosan törölgetjük a rudat. ez a mozdulat arról szól, hogy nem bennünk van a hiba, hanem a rúd csúszik túlságosan. nem hagyjuk abba, minden kapaszkodásban benne van a lehetőség a repülésre. - Simon Bettina keddi szabadnaplóját olvashatják.

Netnapló

Pálinkaszerelmem

Simon Bettina - 2015. január 5.

december eleje volt, már tényleg tél. azon a környéken, ahol kutyát sétáltattam, egy koliablakot már hetekkel korábban tele ragasztottak papírból kivágott hópelyhekkel. egyelőre csak az eső esett, mintha szállingózna. esernyő nem kell, de így is beázik estére a cipőm orra. - Simon Bettina naplója a Litera Szabadnapló-pályázatának ez évi első darabja.

Netnapló

BEST OF 2014: Amíg zötyögünk

2014. május 21. - Pagony-Tilos az Á

Régebben kéjes örömmel töltött el, ha arra a kérdésre, te mit csinálsz, egyszerűen azt válaszoltam, hogy bölcsész vagyok. Ez rettenetesen megzavarta a legtöbb embert, mert a) az meg mi, b) mit kell azon csinálni c) nem meri kimondani, hogy az a léhűtés metaforája. - 2014 legjobbjainak sorában a Pagony - Tilos az Á Könyvek műhelynaplóját Győri Hanna írta.

Netnapló

BEST OF 2014: Ogre bácsi

Hévíz - 2014. augusztus 23.

Mindig a termálfürdőkben tör rám a legkonkrétabb egzisztenciális búskomorság. Semmilyen végtermékre nem tudtam eddig igazán büszke lenni, mint az elszigetelt szőlősajtolók. Ettől ép a világ. A Hold és a Nap barátkozik. Míg jelenleg épp harakiri van az égen; kozmikus szeppuku. Zuhanások, fejvesztések. Karácsonyra minden jóra fordul. Ogre bácsi kikel a vízből, nem lesz egy fokkal sem hidegebb, sem puhább a kutikula. - A Hévíz naplóját Tolvaj Zoltán írta.

Netnapló

BEST OF 2014: Álombrigád-napló

Filmvilág - 2014. január 6.

A nyolcvanas évek elején vagyunk. A reformálmairól lemondott magyar társadalom vigasztalan éjszakájában két munkás, két (álom)brigádtag összehajol, fölöttük a sör, bor, pálinka anyaistennője, a nyolckarú Delírium trónol. - Ezen a héten a Filmvilág szerkesztősége írja a naplót a Literán. Elsőként Schubert Gusztáv írását olvashatják. 

BEST OF 2014: Néger akarok lenni!

2014. május 10. - A38 Hajóa

Nálam ez a betegség akkor kezdett aggasztó méreteket ölteni, amikor a hajó megnyitásakor egy eszméletlen fekete ördög olyan funkot nyomott, hogy kiégett az agyam. - Az A38 Hajó mai műhelynaplóját drMáriás - a hajó üzemorvosa jegyzi.

Netnapló

Honnan nyer értelmet

Vigilia folyóirat - 2014. december 27.

Művek sosem véletlenszerűen születnek és egymás közötti lehetséges és valós kapcsolódási pontjaik sem esetlegesek. Problémáink közösek, és ezek megértéséhez, önmagunk és a mindenkori másik személy megszólíthatóságához hosszú évszázadok óta még mindig a Biblia kínálja a legkézenfekvőbb példákat, szó szerint is: a segítséget. – A Vigilia naplóját szombatról Hafner Zoltán írta.

Netnapló

A pagodagyermekek

Turós Margaréta - 2014. december 11.

Elkápráztató, olyan mintha egy másik világba lépne az ember. Távoli, soha nem látott fényekből és hihetetlen zöldből emelkedik ki az Angkor Wat. Buddhista szerzetesek narancssárga ruhái ragyognak a fényben, majmok szaladgálnak, és a meztelen talpú, gyönyörű, apró gyermekek képeslapokat árulnak. - A Szabadnapló-pályázat versenyzője, Turós Margaréta naplóját olvashatják.

Netnapló

Szülinapok és előkarácsony

Ab Ovo Kiadó - 2014. december 3.

A december mindig sűrű az Ab Ovo Kiadó életében, ilyenkor terítjük a karácsonyi könyveket, miközben megy a napi munka, és emellett három születésnapot is megünneplünk. – Az Ab Ovo Kiadó netnaplóját szerdán Csider Betti, a kiadó „lelke" jegyzi.

Natnapló

Mutagén techno

Nemes Z. Márió - 2014. november 24.

A kultúrtörténet humanista felfogása szerint az emberi kultúra megalapozója az antik művelődés és emberkép, ugyanakkor ha ezt a történetet egy poszthumán perspektívából kódoljuk újra, akkor a görögöket leváltják a dinoszauruszok – ugyanis belőlük kiindulva könnyebben újraérthető az egyre kevésbé antropomorf valóságunk. - Ezen a héten Nemes Z. Márió írja a naplót a Literán.

Kábelek

2014. november 23.

Egy éve pontosan ilyenkor, amikor a 3-ason az én nevem állt, akkor is lent voltak a legjobb állatok, a legjobb masinák. Háromlábú lila plüss-szörnyek, akik mint egy kaleidoszkóp verték vissza a városvideót, ahol nagyon sok nyelven kérdezte a főszereplő: hol vagyok? Meg tudná mondani, hol vagyok? - A netnapló vasárnapja; Tóth Kinga búcsúzó bejegyzése.

Ragasztószalag

2014. november 22.

Egy éve vettem az első ragasztószalagot, áprilisban a ZSÚR-t ragasztottam a Schlossban, a beugró részben volt a házikó, azt ültük körbe hatan. Az ablakában semmi, csak a sötét, az ajtaja zárva, a falon lehetett belátni. A csarnokban hatalmas sárkányok, malacok, kontúrgyerekek a fán. - A netnapló szombatja Tóth Kingától.

netnapló

Hibrid anyagok

2014. november 21.

A kolbászok szénszállá változtak, sosem felejtem el a sütögető zeneszerző arcán a meglepetést, hogy alakulhattak át azok a vastag hengerek ilyen málló, fekete, szúrós pálcikákká. Ráadásul főzte, azt mondta, nem sütötte, a víz, ha elforr, akkor sem. Vannak változások, amiket nem lehet magyarázni, ezt már gyerekkorban megtanultuk, amikor a kilencvenes évek elején bejött az Amire nincs magyarázat. - Tóth Kinga netnaplója péntekről.

netnapló

Let’s dance!

2014. november 20.

A szolgák megrakták a tüzet is, pörkölt disznószag jön a konyhából. Ez lesz az az este, amikor a vaddisznók is megőrültek végre a vadászoktól, amikor a nyegle Karl Eugen és vadásztársai a vadaktól menekültek, feldühödtek a nők és a fiatal fiúk is, a jelre pedig a boka villantása után lehajoltak a sok-sok szoknyában, a fodros selyemnadrágban a fiúk, és oldani kezdték a fűzős kék cipőket. - Tóth Kinga netnaplója csütörtökről.

Netnapló

Határok

2014. november 18.

Gyűjtöttem az alkalmakat, mint a pecséteket, hozzájuk rendeltem a szagokat, fertőtlenítő a váróban, tűzszag a szülinapon, a határ meg igazi Milka-szagú. Mindegyinél ott volt a várakozás mellett a félelem, hiába a sok előkészület, hiába tudni a sorrendet, a forgatókönyvet. - A netnapló szerdája Tóth Kingától.

Netnapló

Vonalak

2014. november 18.

Lassan terjed, hogy kémkedek. Élvezem a tudósítói szerepet, miközben lótok-futok a buszokra, gyűjtöm az izgalmas történéseket mindkét helyről, addig sem kell ragasztóznom, a projektor is fejtetőn vetít, így a gépek napját holnapra teszem át, addig nem lesz noise az UKI-ban. - A héten Tóth Kinga írja a netnaplót, a keddi napot olvashatják.

Az osztályelső

2014. november 15. - Nagy Ágnes

 Az asharmban fehér ruhában kell lenni, (Indiába három pizsamát kell vinni: egyet aludni, kettőt váltónak nappalra) bár nekem erről fogalmam sem volt, így egyet sem vittem. Az utcára farmerben megyünk ki, bár 30 fok van. A riksással alkudni kell, ami rendben van.  - Szabadnapló-pályázatunk újabb versenyzőjének, Nagy Ágnesnek az utolsó napját olvashatják.

netnapló

Vaktérkép

2014. november 17.

Ez most város, nem ország, hiába jártam itt, a trükkök is cserbenhagynak, a házakat lefestik, a kapukat kicserélik, nem mindenhol van kerti törpe, amiben legalább meg lehetne botlani és megállni, az kizökkent a pánikból. Legvégső esetben jönnek az emberek. - A héten Tóth Kinga írja a Litera netnaplóját, a hétfői bejegyzést olvashatják.

Szeretetlánc

2014. november 16.

Egy tök sem fordulhat vissza, hogy egy késnek adja a szívét, ami belőle ebédet csinál. Sandeep sem fordulhat meg, hogy az ashramot úgy szeresse, ahogy Tamást szeret oda járni, aki engem szeret, mert minden délután elmotorozik napszemüvegben, és keres valamit odakinn, ami nem én vagyok, mert én belül vagyok. - Szabadnapló-pályázatunk újabb versenyzőjének, Nagy Ágnesnek az utolsó napját olvashatják.

Elfogyott puszi

2014. november 14.

A módos emberek vagyonokat fognak fizetni azért, hogy egy mátészalkai panelprogramból kimaradt lakás negyedik emeletén, a német bútortúrkálóból összeguberált stilizált kispolgári ízlés mentén berendezett, lakályos 52 m2-en, a kamionfogalomtól terhelt négysávos mellett egy éjszakát eltöltsenek. - Szabadnapló-pályázatunk újabb versenyzője, Nagy Ágnes naplóját olvashatják ezen a héten.

Zsebkasza

2014. november 13.

Biztosra veszem, hogy a kicsi életéért, a fertőzések kizárása végett tartották távol a szülőket, habár zsebkaszával. Mégis a kapcsolat, ez az apró, akár fertőző közelség, az anya-gyerek szerelem folyamatosan csöpögő gesztusa, tovább tart mint egy infúzió, az örökkévalóságig röpít... - Szabadnapló-pályázatunk újabb versenyzője, Nagy Ágnes naplóját olvashatják ezen a héten.

Mauna

2014. november 12. - Nagy Ágnes

Mint Néró lakoma után, elnyúltam az ágyon és a sárga függönyre pillantva azt gondoltam, hogy ez a függöny sose fog ellibbenni. Kriszti kacsamájat kanalazva megjegyezte, „hogy gallyra mehetett az élete, hogy itt van." Ezen jót vihogtunk. Azon viszont nem, hogy mi is itt vagyunk. - Szabadnapló-pályázatunk újabb versenyzője, Nagy Ágnes naplóját olvashatják ezen a héten.

Illúziósztár

2014. november 11. - Nagy Ágnes

A szerelmi különbségek ellenére, a mátészalkai nők is festve szeretik az arc ormait, csak épp a szemöldökük vonalán. A tartósság és ismétlések elkerülése végett sokan odatetováltatják, földi időben mérve, örökösen. - Szabadnapló pályázatunk újabb versenyzője, Nagy Ágnes naplóját olvashatják ezen a héten.

Köztes lét

2014. november 10. - Nagy Ágnes

Kanyargós lett az út, dombos, kövér a természet keze, a markába vájt élet- és családvonalakon kanyarogva lassan összezáródott mögöttem mindaz a 213 kilométer, amit Pesttől addig Mátészalka felé megtettem. Ismét közelebb éreztem magam Indiához. Legalább 213 kilométerrel. - Szabadnapló pályázatunk újabb versenyzője, Nagy Ágnes naplóját olvashatják ezen a héten.

Netnapló

Birkát nyúzni

Typotex Kiadó - 2014. november 9.

Teljesen paradox számomra, hogy a digitális fejlődés csúcsa a nyers szöveg. A gazdagon díszített kódextől, amely szakrális élményt jelentett (tartalmától függetlenül), már a könyvnyomtatás is a sematizált tömeggyártás felé haladt. Az e-könyv olvasón már annyira mindegy, milyen a borító, elszakadt a papírtól a szöveg (a papírok gazdag fajtavilágától). - A múlt héten a Typotex Kiadótól Horváth Balázs írta a netnaplót; a vasárnapot olvashatják.

Netnapló

Barbie-láz

Typotex Kiadó - 2014. november 06.

Barbie megérdemel egy ütős kampányt is. Szerintem kell is neki, és nagyon kíváncsi vagyok majd a reakciókra. A fiúk ugyanolyan büszkék felnőtten is a mecsboxokra meg a csillagok háborújás hülyeségeikre, mint kölyökkorukban. Nem tudom, a lányoknál nincs-e ilyen elhatárolódás a csitri-éntől… Majd kiderül. - Ezen a héten a Typotex Kiadó netnaplóját olvashatják, most a csütörtököt Horváth Balázstól.

Netnapló

Harmatcseppek a hálón

Typotex Kiadó - 2014. november 05.

A kiadói címlista alapja a bizalom. Abban persze sok munka és tapasztalat van. Kialakítunk egy kulturális hálót, és annak a közepében csücsülünk. Javítjuk, megújítjuk a szálakat, és ha kell, megrántunk egyet. Vagyis ismerünk jó fordítókat, őszinte ügynököket, megbízható bloggereket, hozzáértő szakembereket. - A héten a Typotex Kiadó írja a netnaplót. A szerdát olvashatják Horváth Balázstól.

netnapló

Szóval, hogy ez már valami

Typotex Kiadó - 2014. november 3.

Én tíz éve tartozom a céghez, és várom az estét, várom a hőstörténeteket, várom a panoptikumbeli bolyongást. 25 év már történelem. Én a hetedik osztályt kezdtem csak akkor. Én az iskolapadban körmöltem, az alapítók pedig egy irodában írták alá az okiratokat. -  Ezen a héten a Typotex Kiadó írja a literán a netnaplót, a hétfői napot Horváth Balázs.

Netnapló

A könyvbemutató

L'Harmattan Kiadó - 2014. november 2.

A könyvbemutató műfaja megújításra szorul, nem? Nyilván igen. De van, amikor a „beszélő fejek” műfaja több mint kielégítő, van olyan is, amikor komplett prezentációra van szükség a tartalom felvezetéséhez, és vannak egészen rendhagyó eseményre igényt tartó kiadványok is. - A L'Harmattan Kiadó záró bejegyzését Váradi Péter főszerkesztő írta.

Netnapló

Egy nap, három főszereplő

L'Harmattan Kiadó - 2014. október 30.

A mai nap két főszereplője: Könczei György, akivel az ELTE Bárczi karán készülő, Az esélyegyenlőségtől a Taigetoszig? című kötetet beszéltük át, és Beke Albert irodalomtörténész, akihez este felvittem a Keserű igazságok című könyvének szerzői példányait. - A L'Harmattan Kiadó műhelynaplóját Váradi Péter írta.

Netnapló

Greatest Hits

L'Harmattan Kiadó - 2014. október 29.

Egy nagyszerű fiatal kiadóigazgatóval beszélgettünk a múltkor, aki megpendítette azt a meglátását, hogy „nem baj, ha sz.r a könyv, csak nézzen ki jól”. Ez zen-szerű megvilágosodást okozott nálam, de egyébként is elmondható, hogy az utóbbi évben még nagyobb hangsúlyt igyekszünk fektetni a könyv külalakjára. - A L'Harmattan Kiadó naplója szerdáról Váradi Pétertől.

netnapló

Utóiratok, apróhirdetések

Almássy Éva - 2014. október 26.

Az is kimaradt, hogy az anyai déd- (vagy inkább ük-?) nagypapám, Dánf(f)y Károly, Gyulafehérvár képviselője volt 1848 márciusától és az apai déd-nagybátyám, Vadász György, az érseki főgimnáziumban Kodály Zoltánt is taníthatta Nagyszombaton. Kihagytam, miért nem jártam vissza sokáig Magyarországra. Annyi „drága halottam” van. - Almássy Éva netnaplója vasárnapról.

netnapló

A Sorbonne-tér

Almássy Éva - 2014. október 24.

Sok gyenge ötlet hangzott el a keresztelőre, én bedobtam a tiszta és egyszerű Place de la Sorbonne-t, szó szerint a Sorbonne-tér (az egyetem párizsi címe) és átvitt értelemben a Sorbonne helye (a kortárs költészet értékelésében), mutatósan PLS-nek rövidíthető.  - Almássy Éva netnaplója pénteken.

netnapló

Hold Párizs felett

Almássy Éva - 2014. október 23.

Luna nem esett messzire a fájától, miközben tenyerével hullámoztatja a testem, a plafonra ráképzelem Ricardo freskóját is, nagyon híres kávéház mennyezetét díszítette negyedmagával, La Coupole (Kupola), ahol például Louis Aragon ismerkedett meg Elsa Triolet-vel. - Almássy Éva csütörtöki netnaplója.

56

Almássy Éva - 2014. október 22.

Mintha orosz tank állna a kastéllyal szemben, s mintha az alagsorban (én bepólyázva?), futnánk a tank felé, sőt egy ágyúcső fekete lyukával nézünk szembe. Lehetetlen.  - Almássy Éva netnaplója szerdán.

Kerek a világ

Almássy Éva - 2014. október 21.

Egyszer volt, hol nem volt, a Fóti Gyermekvárosban éltem keresztül-kasul, a nagyréten, a kisréten, a tóparton, a tó jegén, a suliban, a könyvtárban, a hajóhintán, a táncszakkörben a szép tavaszt. Állt egy ifjú nyírfácska a réten! - Almássy Éva netnaplójának keddi napja.

netnapló

Almáskert, paradicsom, Trianon Palace****

Almássy Éva - 2014. október 20.

S hát családtörténetem és Trianon! Vade retro irredentizmus, majd erről még mesélek. Addig is… először megyek busszal Versailles-ba, tűzoltó-autó színű ősrégi kocsimban nem bízom és biciklivel csak vasárnap szeretek járni, mikor a mezei út zárva a motoros forgalom elől. - Ezen a héten Almássy Éva írja a naplót a Literán. 

Egy férfi

2014. október 18. - Wadolowska Balogh Orsolya

Van egy férfi. Szeret. Már megint kezdem. Nem hiszi el, hogy én is szeretem. Megvárja, amíg gyanakvásom elalszik. Nem számítok rá, és a legváratlanabb pillanatban támad le. - A héten Wadolowska Balogh Orsolya írja a szabadnaplót a Litera naplópályázatának résztvevőjeként.

Ablak, Foci, Woody Allen avagy ilyen a Szabadnapos boszorkány

2014. október 17. - Wadolowska Balogh Orsolya

Hallotta, hogy létezem, és neki igazából csak egy kérdése lenne, megoldható-e, hogy csak egyet kérdezzen itt tőlem. Izzadt és sáros vagyok, ráadásul focista ruhában. Abszolút hiteles. - A héten Wadolowska Balogh Orsolya írja a szabadnaplót a Litera naplópályázatának résztvevőjeként.

Nem létezem, mégis vagyok

2014. október 14. - Wadolowska Balogh Orsolya

Annyira érdekes, hogy ma mindenki azt akarta velem elhitetni, hogy én nem létezek. - A héten Wadolowska Balogh Orsolya írja a szabadnaplót a Litera naplópályázatának résztvevőjeként.

A sátáni tehén

2014. október 13. - Wadolowska Balogh Orsolya

Jobban is főzök, és mert rám erőltette a következő pszichológiai alapokon, még mikor leköltöztünk a szülőkhöz: „Nem kell főznöd, csák há ráérsz. Ott ván a hús a hűtőben. Hágyjád, májd én megfőzök, mikor házájövök. De há ván kedved, megfőzhetsz. Főzzél meg." -  A héten Wadolowska Balogh Orsolya írja a szabadnaplót a Litera naplópályázatának résztvevőjeként.

Netnapló

Személyes napló

Gerőcs Péter - 2014. október 12.

"Ha líraian fogalmazok, azt mondom, huszonkilenc év után végre elértem a belső tengerpartomat, úgyhogy körülnézhetek." - Gerőcs Péter záró videónaplója Sanghajból. 

A Bund

2014. október 10. - Gerőcs Péter

A Bund Sanghaj rakpartja. Harminc éve még egyetlen felhőkarcoló sem állt itt, most tömve van hatalmas, színesen megvilágított, villogó, zenélő épületekkel és fényképezkedő turistákkal. Épp csak pár száz méterre a Bundtól a helyiek kis gurulós vastákolmányokat állítanak fel az úttest közepén; hogy fillérekért árulják főztjüket. - Gerőcs Péter videónaplója Sanghajból.

A társaság

2014. október 9. - Gerőcs Péter

„Könnyű Sanghajban írni. Rengeteg időm van, elég csak sétálni és körbenézni, máris megvan az új téma.” - Gerőcs Péter videónaplója Sanghajból.

Gyönyörű női lábak

2014. október 8. - Gerőcs Péter

A kaotikus közlekedési szokásaik nem járnak balesettel, és főleg nem idegességgel. Általában elmondható, hogy a kínaiak nagyon nyugodtak. Ezt az általánosítást bátran vállalom. Nem dudálnak, csak tülkölnek. Jelzik az érkezésüket. Soha nem szentségelnek, de még csak harag sem mutatkozik az arcukon. Itt térek rá a másik dologra, amiről voltaképpen beszélni akartam. Egyszerűen nem tudok arckifejezéseket felfedezni a kínaiakon. - Gerőcs Péter videónaplója Sanghajból.

netnapló

A határtalanság városa

Gerőcs Péter - 2014. október 7.

A nagy esők jutnak eszembe, amik az utcán érik az embert; egy darabig menekül előle, aztán van egy pont, amikortól már mindegy. Egyébként ilyenkor kezdődik a jókedv: a derűs és reflexív kívülállás. Szóval az esőben nem csak a pillanatnyi helyzeten lehet röhögni, hanem az egész szaron, amibe bezárkózunk. Igen, ennek a zártságnak a határait segít feloldani a fizikai határtalanság-érzés. Ezt meg is adja Sanghaj. - Gerőcs Péter videónaplója Sanghajból.

Netnapló

Gyerekek a felhőkarcolók árnyékában

Gerőcs Péter - 2014. október 6.

Sanghaj bizonyos értelemben az ellentétek városa. Szegények és gazdagok méterekre élnek egymástól, a megpakolt, rozoga villany-tricikli életveszélyesen kerülgeti a Porschét, pici gyerekek felfoghatatlanul magas épületek árnyékában játszanak. - Ezen a héten Gerőcs Péter videónaplóját láthatják Sanghajból. 

Netnapló

Radnóti Sándornak, a kiváló esztétának, a szavak helyértékéről 

Korányi Tamás - 2014. október 4.

Azonos szó: tökéletesen ellentétes tartalommal! S itt vajon mi a lényeges: a szó, vagy a világosan megbúvó mögöttes tartalom?! Milyen érdekes! A szavak helyértéke! A szöveg mögötti vagy a szövegen túli jelentés. - Korányi Tamás, a Magyar Rádió egykori szerkesztője naplóját olvashatják, szombatról.

Netnapló

In Our Time

Korányi Tamás - 2014. október 3.

Abban a szörnyű katyvaszban, mentális szemétdombon - amiben és amin élünk, ahol az értelmiségi hovatovább restelkedik azon, hogy nem bunkó, ahol a szép szó ritka ajándék, ahol a nyugalom vágyott állapot, amikor szégyentelenül ócska locsogók ülnek nyeregbe... - Korányi Tamás, a Magyar Rádió egykori szerkesztője naplóját olvashatják, péntekről.

Netnapló

Nézem a televíziót!...

Korányi Tamás - 2014. október 2.

Mi a kiütés? Az, amikor valakit a rendes gyakorlatot meghaladóan olyan ponton és olyan erővel találnak képen, amitől elájul. Legalábbis a padlóra kerül. Időlegesen. (Hogy hány agysejtje látja kárát: mellékes.) - Korányi Tamás, a Magyar Rádió egykori szerkesztője naplóját olvashatják, csütörtökről.

Netnapló

Sárguló emlékek…

Korányi Tamás - 2014. október 1.

Egyszer hozzánk jött, hogy átadja dedikált Homérosz-fordítását. Akkoriban az ötödik emeleten laktunk. Történetesen áramszünet volt. Gábor megérkezett, dörömbölt egy kicsit, majd leült. Gyertyafény mellett beszélgettünk. Vagy jó óra múltán Gábor ezt mondta: milyen furcsa ma nálatok, valahogy minden más, más a világítás is… - Korányi Tamás, a Magyar Rádió egykori szerkesztője naplóját olvashatják, Devecseri Gáborról.

Netnapló

Mindennap látom...

Korányi Tamás - 2014. szeptember 30.

Azt válaszolta, hogy válasszak egy szobrot, s azt nekem ajándékozza. Nekem az Anyaság tetszett meg. Tibor fájó szívvel vált meg akkor legkedvesebb szobrától, de állta a szavát... - Korányi Tamás, a Magyar Rádió egykori szerkesztője naplóját olvashatják keddről, Borbás Tibor szobrászról. 

Netnapló

Bevezető kérelem

Korányi Tamás - 2014. szeptember 29.

Miről van szó tehát, miért vonzó - szerintem - a blog. Mert nincsen "főnök". Nincs senki, aki kifogásolná, beleszólna a posztok témájába, hangnemébe - semmibe. Egyedül vagyok, akár mintha naplót írnék. - Ezen a héten Korányi Tamás, a Magyar Rádió egykori szerkesztője írja a naplót a Literán. Az első bejegyzést olvashatják. 

Munkával dicsérd a napot

2014. szeptember 27. - Kultúrpart

A hétvégi ügyelet olyan, mint menetrend nélkül várni az éjszakai busz megállójában. Nincs megváltás, se menekvés, a székhez láncol egy teljes napra, bekebelez. – A Kultúrpart mai műhelynaplóját Kalmár Lalita írta.

Itt van az ősz itt van újra...

2014. szeptember 26. - Kultúrpart

Az indulásnál persze mi csak a dolog romantikáját láttuk: Kulturális Tartalomszolgáltatás! Juhéj! ...beleértve mindent, filmszínházmuzsika, gasztronómia, fenntarthatóság, egyszóval a kulturált életvitel lapját akartuk létrehozni és felületet akartunk teremteni alkotóknak és olvasóknak egyaránt. - A Kultúrpart mai naplóját Küttel Dávid írja.

Asztalon vagy az ágyban?

2014. szeptember 25. - Kultúrpart

Az újságíró térben és időben egy meglehetősen képlékeny létező. Akkor írunk, amikor időnk, kedvünk, ihletünk van. Meg amikor muszáj. Szóval bármikor és bárhol. A szabad helyváltoztatás jogát mi a legnagyobb mértékben kihasználjuk. Ok, nem írok többes számban, elvégre ez most az én naplóm, és a világért sem szeretnék általánosítani. - A Kultúrpart mai műhelynaplóját Csímár Kamilla jegyzi.

Nicsak, ki beszél?

2014. szeptember 24. - Kultúrpart

Világsztár, magyar sztár, nemsztár. Videón, rádión, írásban. Telefonos, e-mailes, személyes. A kulturális magazinok (és persze bármilyen más sajtóorgánum) nélkülözhetetlen eleme az interjú. Bizonyos esetekben mindent megtennénk, hogy megússzuk, máskor meg egyenesen hiányzik, ha nincs. Így zajlik az élet a Kultúrpartban. - A Kultúrpart mai műhelynaplóját Szakszon Réka írja.

Őrültek levelei

2014. szeptember 23. - Kultúrpart

Persze postán is érkezik időnként grafomán rajongótól vagy ellenségtől csinos boríték. Volt olyan, aki kinyomtatta a szerkesztőség hölgytagjainak fényképét, valamint néhány cikket, ezekből kollázst alkotott, amelyet mikroszkopikus betűkkel teleírt... - A Kultúrpart keddi műhelynaplója Kalmár Andrástól.

Kultúrpart on Litera - wow, végre, újra!

2014. szeptember 22. - Kultúrpart

Tehát elváltak útjaink, a Litera a Keleti Károly utcába költözött, minékünk viszont nem csak egy egyszerű iroda kellett. A Kultúrpart ugyanis nem csak impresszumában hirdeti függetlenségét, hanem sajna vagy nem, de mindenféle alapítványi, pályázati mecenatúrai, vagy tudomisén miféle pénzektől független, ezért magának kell összetalicskáznia a betevőt. - Ezen a héten a Kultúrpart szerkesztősége írja nálunk a műhelynaplót, az elsőt Kalmár András.

Netnapló

Csapatban a szellem

Manó Könyvek - 2014. szeptember 21.

Közben csak halkan sóhajtozik, hogy neki is kéne olyasmi szupererő, mint a Szuper hugiban a csajoknak, akik minden tárgyat tudnak animálni, így a szőnyegek kitisztítják, a ruhák meg vidáman kiteregetik magukat. - A napló záródarabját Csapody Kinga, a Manó Könyvek főszerkesztője írta.

Netnapló

Éneke

Manó Könyvek - 2014. szeptember 20.

A Manó lányok a Dankó szürke falai között élnek. Halk szavúak, titokzatos nyelveken beszélnek, lenge ruhában suhannak a folyosókon. Szorgalmas nép, meséket gyűjtenek, bekötik őket papírba, sorba rakják hosszú polcokon. - A Manó Könyvek naplóját szombatról Szabó Tibor Benjámin írta.

Netnapló

Párhuzamosok

Manó Könyvek - 2014. szeptember 19.

Zötyögök a Manó felé a villamoson, szemben velem egy idős bácsi ül, hosszú szakálla van, egyből eszembe jut Mester, akivel már hónapok óta időutazunk. Ugyanis ő kíséri majd végig egy (hamarosan megjelenő) képes enciklopédia oldalain azokat a gyerekeket, akiket érdekelnek a nagy felfedezések - A Manó Könyvek mai naplóját Boczán Bea szerkesztő írta.

Netnapló

Rohanapló

Manó Könyvek - 2014. szeptember 17.

Mázlim volt. Találtam helyet az udvarban, a nagyraktár mellett. Lám, milyen jó is a kis kocsi! Közben Csöri telefonált: mikor megyek már, ott vár a szerző! Igyekeztem, de közben elértek mobilon Szekszárdról: nem jó a nyomdai fájl!  - A mai netnaplót Rácz Julianna, a Manó Könyvek, az Athenaeum Kiadó és Rózsavölgyi és Társa Kiadó műszaki vezetője írta.

Netnapló

Hátbaveregetős

Manó Könyvek - 2014. szeptember 16.

Az egyik legkedvesebb munkám itt a Manóban Moser műveinek gondozása, így a megbeszélés végeztével, nagy örömmel vetem bele magam a szöveggel való bíbelődésbe. Mondjuk Nádori Lici szokás szerint olyan remek fordítást adott le, hogy túl sok dolgunk nem volt vele, sem nekem, sem a korrektornak, de úgy teszek, mintha, mert tényleg üdítő és szórakoztató újra meg újra elolvasni a kis történeteket és gyönyörködni a képekben. - A Manó Könyvek naplóját keddről Pásztor Csörgei Andrea írta.

Netnapló

Eljött a mi időnk

Manó Könyvek - 2014. szeptember 15.

Büszkén jelentem, hogy az első őszi újdonságunk tényleg menő. („Geek is the chick”.) Akkor is nevettem rajta, amikor még angolul olvastam, de ahogy Nagy Boldizsár küldte a fordítás egy-egy részletét, még jobban élveztem. (Boldi brillírozott, de tényleg!) Aztán mikor egyben olvastam újra és újra, még inkább. - Ezen a héten a Manó Könyvek műhelynaplóját olvashatják a Literán. Elsőként Csapody Kinga írását közöljük.

Te cigizni akarsz?

2014. szeptember 14. - Bacsó Flóra

A gyerek végigalussza a levest és a főételt, a desszertnél felébred és mosolyog. Gagyog, beszélget, a nagyszülők büszkén bólogatnak, igen, ilyen jó természetű a gyerek. - Bacsó Flóra szabadnaplója vasárnapról.

Vele szentül élek

2014. szeptember 13. - Bacsó Flóra

A gyerek rajtam alszik, kendőben. A vonósok harmadjára játsszák ugyanazt, amikor megérkezik a menyasszony. A polgári szertartás is a pici, tiszta szagú templomban van. Fakazettás a mennyezet, hímzett terítő a szószéken. Az anyakönyvvezető hivatalos hangon felszólítja a házasulandókat, hogy hangosan feleljenek a feltett kérdésekre, majd törvényes házastársaknak nyilvánítja őket. - Bacsó Flóra szabadnaplója pétekről.

Titok

2014. szeptember 12. - Bacsó Flóra

Ideges leszek, megint nem fogom tudni elaltatni, megint beáll a hátam. Megbánom, hogy elindultunk. Rossz emberek vagyunk, hogy egy ilyen kisgyereket utaztatunk, mondom anyámnak, és már sírok. A táskájában turkál, megáll a keze a levegőben. Időben elindultok, akárhányszor kell, megálltok, az esküvőre megyünk veletek segíteni, miért lennétek rosszak? - Bacsó Flóra szabadnaplója péntekről.

Egyből elfonnyad

2014. szeptember 11. - Bacsó Flóra

Amíg a zöldségeket veszem, már csak dünnyög, hazafelé elalszik. Tolom a kocsit, már félúton járok, eszembe jut, hogy gondolkozhatnék is, most van időm, hét perc. Fáradt vagyok, nem tudok gondolkozni, valami mindig eltereli a figyelmemet. - Bacsó Flóra szabadnaplója csütörtökről.

Kéket vagy zöldet

2014. szeptember 10. - Bacsó Flóra

A zöld vidámabb, a kék jobban áll. Próbálgatom egyiket a másik után, sétálgatok bennük, elmegyek a hűtőpultig, veszek tejet, felvágottat. A kabát jó meleg, ez most a zöld, vajon elég meleg-e a kék is. Tudom, hogy ugyanolyan anyagból van, de felveszem azt is, visszamegyek a hűtőpultig, veszek vajat. Ez is elég meleg. Elképzelem, ahogy tolom a babakocsit a kék kabátban, aztán a zöldben, a zöldtől jobb kedvem lesz.  - Bacsó Flóra szabadnaplója szerdáról.

Képeket vetít a szeme elé

2014. szeptember 9. - Bacsó Flóra

Belekortyolok a kávéba, még mindig íztelen, milyen lenne, instant. Vécére kell mennem, közben hallgatózok, minden rendben. Beállok a kádba, megengedem a vizet, magamra kenem a tusfürdőt. Lemosom a habot, és akkor a gyerek üvölteni kezd, kiráz tőle a hideg és rohannom kell, fel kell marnom a gyereket az ágyról, magamhoz szorítani és értelmetlenségeket duruzsolni a fülébe. - Bacsó Flóra szabadnaplója keddről.

Sós kútba teszlek

2014. szeptember 8. - Bacsó Flóra

A rendelő ajtaja nyitva. Elnézést kérek a késésért, a doktornő rosszallóan néz, időben jöttünk, csak rossz helyre, magyarázom, de így is rosszallóan néz. A gyerek mosolyog. Na, nem sokáig leszel ilyen jókedvű, mosolyog vissza az asszisztens. Tudom, hogy tapasztalatból beszél, de megharagszom rá, minek mondja. - Ezen a héten Bacsó Flóra írja a szabadnaplót.

Netnapló

Itt aztán nem lesz románozás

Magyar-román műfordítóműhely - 2014. szeptember 6.

…itt aztán nem lesz románozás, visszaerdélyt, itt csak alany meg állítmány volt, van, lesz. Megmutatom. Nem mutattam meg semmit. Nem jöttek csapatostul (román csapatok már a spájzban). - A magyar-román műfordítóműhely naplóját szombatról Rácz Péter írta.

Netnapló

Nyugodtan bele lehet olvasni

Magyar-román műfordítóműhely - 2014. szeptember 5.

Valami gyenge szlempoetrit kellett fordítanom, és teljesen depis voltam, a nyelv, melyre fordítani próbáltam, úgy éreztem, direkt ellenséges volt a szöveggel, rohamosan fogytak a szavak a szótárból, a rímszótár egy darab nyirkos, rothadt fadarabbá változott, irtózni kezdtem tőle. - A magyar-román fordítóműhely naplóját péntekről Dósa András írta.

Netnapló

esztikornél

Magyar-román műfordítóműhely - 2014. szeptember 4.

De szakmai kérdésekre terelve a szót, a fordító szerényen, mindazonáltal magabiztosan kijelenti, hogy ha nem is egészen úgy és azt (napi öt oldal zalántibor, stílusosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen), de végül is elért egyet s mást: megmentett (mitől is?) például a fordítói karral együtt egy teknősbékát. - A magyar-román műfordítóműhely naplóját csütörtökről Nagy Eszter írta.

Netnapló

Lipták Villa válaszol – a második és harmadik napról

Magyar-román műfordítóműhely - 2014. szeptember 3.

Munka és újra munka. A tanár úr egyenként megvizsgálja eddigi munkánkat, tanácsol, bírál, segít. Ízelítő a mai szövegrészletemből: „Azok a felhők, ott, az égi bögre kék kakaóján úszó könnyű tejszínhabok…”.  - A magyar-román műfordítóműhely naplóját szerdáról Tomonicska Ingrid írta. 

Netnapló

Bázis hívja Lipták Villát, jelentkezz!

Magyar-román műfordítóműhely - 2014. szeptember 2.

Eszkimó vagyok, és tucatnyi szavam van a rozmárra, de egy sem gesztenyére. Hogy mondják eszkimóul, hogy a hervadás vörös varázsa most ráborítja bíborát? Eszkimó vagyok, fogalmam sincs. - A magyar-román műfordítóműhely naplóját keddről Adorjáni Anna írta.

Netnapló

HÉT TÖRPE fordítócsoport - Első nap

Magyar-román műfordítóműhely - 2014. szeptember 1.

Én onnan indulnék ki, hogy volt egy pályázat (szinte Ádámtól és Évától). A pályázatnak hat nyertese. Vagy győztese. S bár huszonhárman jelentkeztünk, szerintem nincs vesztese. Mindenki megtudott valamit magáról: érdemes tovább kísérleteznie a tollforgatással fordítóként. - Ezen a héten a magyar-román műfordítóműhely írja a naplót a Literán. Elsőként Bara Hajnal bejegyzését olvashatják.

Csakra

2014. augusztus 30. - JAK

Közben cserkészek haladnak el mellettünk egy vonatnak álcázott városnéző járművön. Vagy úttörők. Mindenesetre idősek, és talán ők azok, akik most a helyünkre költöztek a táborban. Amikor szombaton megérkezett az előőrs, ijedtnek tűntek a tagjai. Most, hogy már nem látják a JAK-tábor lakóit, boldogok a balatonszemesi menetszélben. És még a hajuk is lobog. - A balatonszemesi JAK-tábor szombati napjáról Csider István Zoltán és Pion István számolnak be.

Vakondék - Visegrad 4 projekt a JAK-táborban

2014. augusztzs 29. - JAK

A félelemről, ami a szüleinké, ahogy a hallgatás is, és hogy bennünk vajon ott van-e, kaptunk-e beültetett emlékeket, vannak-e kitalált emlékeink. A tűz-víz-repülő játékban például azzal provokálom a cseh-szlovák és lengyel fiatalokat, hogy a háborúra és a félelemre treníroznak minket. Fokozatosan paprikázódunk fel, jönnek a személyes posztrendszerváltási történetek. - A szemesi JAK-tábor pénteki napjáról Tóth Kinga számol be.

Tútótuk a retrót

2014. augusztus 28. - JAK

Nálunk nem volt véres a rendszerváltás, a beszélgetésből kitűnik: az ilyen események hiánya miatt nehéz meghúzni a cezúrát. A legjobban Fehér Renátó foglalta össze, miért kiemelkedően fontos a téma: az asztalnál ülők között bárha nagy is a korkülönbség: egyben megegyeznek, mindenki számára a legfontosabb dátum 1989. - A szemesi JAK tábor mai netnaplóját Braun Barna jegyzi.

Elő-október a JAK-táborban

2014. augusztus 27. - JAK

Közben kicsit elment a nyár is; reggel a sok esernyőről és a nyirkosságról egy októberi nap jutott eszembe. Mindez akár lelombozóan is hangozhatott, pedig az első percek idegensége után azért már megbarátkoztam az „új Szigligettel", meg hát egy tábort úgyis az emberek tesznek azzá, ami. - A balatonszemesi JAK Tábor mai naplóját Kerber Balázs jegyzi.

Intergalaktikus dínópornó

2014. augusztus 26. - JAK

A belakás után viszont az összkép már sokkal barátságosabb. A burjánzó növénytakaró szerethetővé teszi a kertet, gyermek- és emeletes ágyak váltakoznak a szobákban; a fürdőajtót kecsesen be kell rúgni vagy vállazni, hogy kinyíljon; a csaptelep egyszerre lóg rá a zuhanyfülkére és a WC-kagylóra – a helynek mégis van valami bája. - A balatonszemesi JAK Tábor mai naplóját Áfra János jegyzi.

Szemeshús, avagy a magyar gasztronómia sötét oldala

2014. augusztus 25. - JAK

Az ifjúsági tábor első látásra régi iskolai táborok és középiskolai osztálykirándulások hangulatát idézi, ennek okán a Szigligettel kapcsolatos nosztalgiák helyét hamar valami egészen másféle nosztalgia foglalta el. - Ezen a héten a Balatonszemesen most zajló JAK-táborból olvashatják a netnaplót, az első, felvezető napról Kassai Zsigmond számol be.

Netnapló

Vasárnap, pacalkeksz, pópa

Hévíz - 2014. augusztus 24.

A Hévíz-szerző nem attól lesz Hévíz-szerző, hogy csak publikál feszt, hanem, hogy az egész világot egyetlen Hévíz-témának látja, aztán vagy megírja, vagy nem. A hírek között például azt olvasom, hogy „Levágott kobrafej marta halálra a szakácsot”, és arra gondolok, hogy ez már szinte egy kész novella, némi karakter- és helyszínrajz, késleltetés stb. kell már csak hozzá, és mehet a lapba... - A Hévíz utolsó naplóját Czinki Ferenc írta.

Netnapló

Ogre bácsi

Hévíz - 2014. augusztus 23.

Mindig a termálfürdőkben tör rám a legkonkrétabb egzisztenciális búskomorság. Semmilyen végtermékre nem tudtam eddig igazán büszke lenni, mint az elszigetelt szőlősajtolók. Ettől ép a világ. A Hold és a Nap barátkozik. Míg jelenleg épp harakiri van az égen; kozmikus szeppuku. Zuhanások, fejvesztések. Karácsonyra minden jóra fordul. Ogre bácsi kikel a vízből, nem lesz egy fokkal sem hidegebb, sem puhább a kutikula. - A Hévíz naplóját Tolvaj Zoltán írta.

Netnapló

Manelere necesse est, avagy a Hévíz Kolozsváron

Hévíz - 2014. augusztus 22.

Véreres szemű közönségünknek beszámolunk a Hévíz folyóirat megújításáról, hogyan szeretnénk inkább az olvasóknak, mint a szakmának irodalmi folyóiratot, sőt inkább művészeti magazint szerkeszteni - ám ők a hőségben inkább hideg italukra koncentrálnak, és tökéletesen igazuk is van. - A Hévíz pénteki naplóját a folyóirat kolozsvári estjéről Cserna-Szabó András és Szálinger Balázs írta.

Netnapló

Nem magnószalag

Hévíz - 2014. augusztus 21.

Az út közepén álltunk, egy kanyargós mellékutcából kifordult egy autó. Nem álltunk félre, végül az autó került meg minket. A minaretek tornyában sorra fény gyúlt, és a nőnek hitt müezzin szavára felelgetni kezdtek. Tényleg müezzin volt. - A Hévíz naplóját csütörtökről Szőcs Petra írta.

Netnapló

A demokrácia mint úri huncutság

Hévíz - 2014. augusztus 20.

Van egy elméletem. Ez a nép, aki vagyok, elfelejtett felnőni. Nem tanulta meg a képletet: ha dolgozol, gyarapodsz, ha tanulsz, tudsz. Ettől a néptől már az Árpád-korban elvették a jövőjét. Csak jelene van és folyamatos múltja. Jobbágyként a földesúrnak dolgozott, munkásként az államnak. Úgy tudja, hogy bármit csinál, annak nincs következménye. - A Hévíz folyóirat naplóját szerdáról Pallag Zoltán írta.

Netnapló

„Mi vagyunk a jófiúk!”

Hévíz - 2014. augusztus 19.

Petőhenyén vagyok. Szar a net. Összebarátkoztam az itteni könyvtáros fiúval, hobbi-méhész, küldött 12 liter mézet, nem kell valamennyi? Ír verset is, kértem tőle, küldött 2 gigányit baszki, amúgy az anyukája lendvai, a Somlyó Zoltán-számba beférne. - A Hévíz folyóirat naplóját keddről Fehér Renátó írta.

Netnapló

Boldogság & öröm

Hévíz - 2014. augusztus 18.

Most önök talán arra gondolnak, hogy eladják családi vállalkozásukat, felmondják unalmas banki középvezetői állásukat, letesznek államtitkári ambícióikról, és sürgősen beiratkoznak egy OKJ-s korrektortanfolyamra. Tudniuk kell azonban, hogy nem minden korrektor olyan szerencsés, mint én, aki a Hévíz oldalait javítgatom éppen nyomdába adás előtt. - Ezen a héten a Hévíz folyóirat írja a naplót a Literán. Elsőként Darida Benedek írását olvashatják. 

Netnapló

Tokaj után

Tokaji Írótábor - 2014. augusztus 17.

Hazám szellemi állapotáról sincsenek illúzióim, mert az eseményt kommentálók arctalan tömege, az internet virtuális közössége nem hagyja, hogy legyenek. Tudom, az egész világon ez a helyzet, de ettől még nem alszom nyugodtabban. Próbálok inkább a jó dolgokra emlékezni. - A Tokaji Írótábor csapatának utolsó bejegyzését olvashatják Szentmártoni János tollából.

Netnapló

A Tokaji Írótábor mérlege

Tokaji Írótábor - 2014. augusztus 16.

Én is megtapasztaltam, hogy a leggondosabb előkészítés esetén is megtörténhet, hogy a döntő pillanatban nincs a nyúl a cilinderben. Hanem, mondjuk, egy óriáskígyó lapul a helyén, amely képes lenyelni egyszerre a bűvészt és a nézőközönséget is. - A Tokaji Írótáborból Mezey Katalin bejegyzését olvashatják. 

Netnapló

Tokaj – 2014

Tokaji Írótábor - 2014. augusztus 15.

Az előadások sorát Szőcs Géza nyitotta meg. A jelen és a közelmúlt létparadoxonjaira hívta fel a figyelmet. A megfigyeltség ténye, mondta, ahelyett, hogy kiölte volna az írókból a fontosságtudatot, inkább erősítette. A bezártság pedig belülről vezéreltté tett bennünket, büszkék voltunk saját értékeinkre. Az új világ nyitottsága kioltotta ezt az öntudatot. Kívülről vezéreltté lettünk, akik azt várják, a külföld döntse el, vannak-e saját értékeik, és döntse el azt is, melyek azok. - Oláh János naplója a Tokaji Írótáborból.

Netnapló

Sokan vagyunk kevesen

Tokaji Írótábor - 2014. augusztus 14.

De akármerre tekintgetek, mindenfelé sok arcot látok. Ismerőst, ismeretlent, ismeretlen ismerőst, ismerős ismeretlent. Eszembe is jut a közhely, miszerint manapság mind kevesebben olvasnak, s még annál is kevesebben forgatnak szépirodalmat. A közhelyeket lehet szeretni, lehet utálni, igazságtartalmuk azonban többnyire, akár a tokaji aszú alkoholtartalma, magas. - A Tokaji Írótábor naplóját csütörtökről Bene Zoltán írta.

Netnapló

Tokaj - Első nap

Tokaji Írótábor - 2014. augusztus 13.

Az elsinkófált irodalomról szóló tanácskozássorozat a harmadik évre elérkezett a legkínosabb, 1989 körüli szakaszhoz, amikor már végképp nem takarózhatunk a puhány bolsi diktatúrával. Szentmártoni megnyitójában egy hazug és mérgező korszak felszámolásáról beszél. Hát nem tudom: ez a korszak a máig ér – még a végén magunkat is felszámoljuk. - Csontos János naplója a Tokaji Írótáborból.

netnapló

Találkozások félistenekkel

Tokaji Írótábor - 2014. augusztus 12.

Már csak néhány perc, és tizenegy órakor írószövetségünk elnöke, Szentmártoni János a húrok közé csap, Májer János tokaji polgármester köszöntőt mond, és kezdetét veszi a tartalmas programok sora. Igazán sokszínű a kínálat. - A Tokaji Írótábor netnaplóját ma Zsille Gábor írta. 

Netnapló

„Nagy jövő mögöttünk”

Tokaji Írótábor - 2014. augusztus 11.

„Nagy jövő mögöttünk” – ezt adtuk az idei tanácskozásunk főcíméül, amely a rendszerváltás éveinek történéseit tárgyalja majd. Mit jelenthet esetünkben ez a Kalász László-verssor? Szüleink nemzedékének egy olyan álmot, amelyben sokáig nem is mertek hinni. Hogy a diktatúra fölött bizony eljár majd az idő... - Ezen a héten a két nap múlva kezdődő, 42. Tokaji Írótáborból olvashatnak naplót a Literán. Elsőként Szentmártoni János bejegyzését közöljük.

Netnapló

Kíváncsiság és nyitottság

Art Moments - 2014. augusztus 10.

Azt hiszem, ez az, amiért érdemes az egészet csinálni. A művészeknek alkotni, az íróknak írni, a szervezőknek szervezni. Ilyenkor nyer értelmet még a biztonsági őr éjjeli ácsorgása is a rendezvény bejáratában. - Mesterházy Fruzsina záró bejegyzése az Art Moments fesztiválról.

Netnapló

Megérkezés-morzsák

Art Moments - 2014. augusztus 9.

Igen gyorsan összeállt a terv: a művészeti ágak összekapcsolódása jegyében zenés irodalmi esteket szervezek mind a négy napra, friss köteteket mutatunk be, művészbarátságokat, egymásra hatásokat, s egy különleges művészcsaládot. Habár ennek a munkának minden szakasza inspiráló, izgalmas, érték-központú, a lényeg minden alkalommal maga a program, az est, a beszélgetés, a felolvasás, a műsor. - Juhász Anna írása az Art Momentsről. 

Netnapló

Melting POT Melting POINT Melting POND

Art Moments - 2014. augusztus 8.

Miközben lenyűgöző, egyedi technikájával... szédületes sebességgel ontja a falra az építészeti elemeket, elmagyarázza, hogy számára ezek a városok az elveszett, lerombolt, megnyomorított hazát jelentik. Azt a szomorú politikai és háborús folyamatot érzékeltetik, amely a Közel-Keleten oly régóta zajlik, és amelynek befejezésére oly kevés a remény. - Gereben Katalin az Art Momentsről.

Netnapló

Tandori II. Töredék című verse ugrott be

Art Moments - 2014. augusztus 6.

A művészet akkor jó, ha őszinte. Akkor őszinte, ha önazonos. Valaki akkor önazonos, ha nem hazudik magának. Ha nem hazudik magának, akkor ismeri magát eléggé ahhoz, hogy ne hazudjon magának. - Az Art Moments fesztiválról Mesterházy Fruzsina jelentkezik. 

Figyelmével kifelé fordul

2014. augusztus 3. - Kurdi Szabolcs

Van fent a neten egy videó (mai termés), amin két francia magához csalogat egy mókust élelmiszerrel, majd egyikük belerúgja az állatot a Grand Canyonba - nem tudok ennél szomorúbb metaforát elképzelni az isteni gondviselésre. - Kurdi Szabolcs befejező szabadnaplója vasárnapról.

Lakhedaimón városának szőkéi

2014. augusztus 2. - Kurdi Szabolcs

Törekedni kell a jóra - és megírni. Illusztráció: pitypangos mező; a sárga színtől a napsütésre, a jó boszorkányra, száz százalékos narancslére asszociálnak majd az olvasók és a szívükbe nyugalom költözik, gondataik a Nagy Fehér Madár köré csoportosulnak. - Kurdi Szabolcs szabadnaplója szombatról.

Negyvenöt fokban

2014. augusztus 1. - Kurdi Szabolcs

Reggeli csomag: esernyő, könyv, halálfélelem, derékfájás. Hopp, derékfájás nincs; úgy jövök hazafelé, hogy nőttem tíz centit, embernek érzem magam, ez merőben új érzés: vihar előtti csend. Reméld a jobbat és készülj a legrosszabbra; cicamama azt mondta a két kiscicának, hogy tanulni, tanulni, tanulni. De mit? - Kurdi Szabolcs szabadnaplója péntekről.

Nyomtatok egy másikat

2014. július 31. - Kurdi Szabolcs

Vannak olyan banális esetek, amikre nincs életbölcsesség; például hogy felszállsz egy marhavagonra (hatvanöt év felett ingyenes) és aztán sokat dolgozol, mert ha valami szabaddá tesz, akkor az a munka, de aztán végül olyan szabad leszel, mint a madár, dolgoznod sem kell többet. - Kurdi Szabolcs szabadnaplója csütörtökről.

A teknős és a nyúl

2014. július 30. - Kurdi Szabolcs

Egy év kellett, míg megtanultam hazajönni; amíg megtanultam, hogy a lakás azért van, hogy otthon legyek benne. A nyúlüreg a nappaliban van: ha elhúzom könyvespolcot, akkor jobban hozzáférek. Tegnap lementem és némi mászás után a négyes metró mozgólépcsőjén találtam magam - még jó, hogy átadták, a fene sem akar mászkálni félkész metróalagutakban. - Kurdi Szabolcs szabadnaplója szerdáról.

Lassan úszik felfelé

2014. július 29. - Kurdi Szabolcs

Görögországban akkor számít egy kecskegida felnőttnek, ha kihullik a hegyes szemfoga; nem tejfog, ezért megesik, hogy egyes kisgidák téglával kiverik a fogukat - de ezek a kisgidák buták, mert azt hiszik, hogy elég erősek és elég vidámak, nagyokat szökdécselnek az elkerített zöld pázsiton... - Kurdi Szabolcs szabadnaplója keddről.

Eltávolodnak a külső

2014. július 28. - Kurdi Szabolcs

Ha tudnánk beszélni, sem lenne mondanivalónk egymásnak, ezért sem erőltetjük; én nem erőltetem, maradjunk annyiban - most mondjam azt, hogy ne erőlködj, fiam? Mondjam azt, hogy jó lesz, de aztán nem lesz jó? Hogy megkeseredik a méz és savóvá érik a tej? - Szabadnapló pályázatunk eheti szerzője Kurdi Szabolcs, az ő naplóját olvashatják hétfőről.

Moha és OZMO

2014. július 26. - FISZ

Csak kapkodtuk a fejünket, de Tolnai Ottónak több perces vallomásai végén mindig sikerült felvennie a korábban elejtett fonalat. Szóba kerültek isztambuli élményei, ritka halina kötésű könyvei, Hantai Simon festészete, Áprily Lajos költészete, sőt még a mohákhoz fűződő különleges viszonya is. - A FISZ tábor szombati napjáról Bajtai András írt naplót.

netnapló

Lengyel-magyar irodalomtusa

FISZ - 2014. július 24.

Számomra különösen érdekes, hogy a műhelyben részt vevő írók hogyan tudnak kilépni irodalmi hagyományaikból, és kíváncsian várom, hogy születnek-e újabb frappáns eredmények a kreatív lengyel-magyar együttműködésnek köszönhetően. - A FISZ nyári táborából a mai naplót Anna Butrym írta.

netnapló

A vajdasági maffia jelenti

FISZ - 2014. július 23.

Az idén megint a vajdaságiak vannak többségben Szilágyi Zsófia szemináriumán. „És ez nálatok hogy van?” – a tábor első napján ezt kérdezik tőlem a legtöbbször. Könyvkiadás, folyóirat-szerkesztés, egyetemi élet – állandóan összehasonlítunk. Tanulság egyébként nincs, legfeljebb annyi, hogy a vajdasági maffia mindenhol ott van. - A visegrádi FISZ-táborból a mai naplót Berényi Emőke írta.

Esőkutya

2014. július 22. - FISZ

Kis pihenőnk miatt mi érkeztünk meg utoljára a mogyoróhegyi kempingbe a FISZ-tábor nulladik napján. Már elkezdődött az 1-es faház belakása, „épül" a kihelyezett FISZ-iroda, szerveződik a büfé, plakátokkal telnek meg a hirdetőtáblák...  - A FISZ-tábor nulladik napjáról Porczió Veronika írt naplót.

netnapló

A lét könnyűsége, elviselhető

Litera - 2014. július 20.

Korfu a természet és a történelem találkozásánál született varázslatos sziget – lódítanám sok nyelven, ha bérszerzőként bédekkereket kellene fogalmaznom. Korfu a természet sajátos kihasználásából élő és a történelem maradványait váltakozó szerencsével megőrző sziget (már amennyit láttunk belőle)... - A Litera nyári naplójának záró bejegyzését Sebők Marcell írta. 

netnapló

Magritte fája

FISZ - 2014. július 21.

Hangfalakból sem szól tisztábban a szél, mint ebből a lombból, e lomb tömbjéből, e tömbön át. Kik és mik fészkelnek Magritte fáján? Ez az a fa, mely elhozta a tudást, a számolatlant, az egyetlent? Magritte almafája. - Ezen a héten a FISZ írja a naplót a Literán, a visegrádi táborról és az azt megelőző napokról. Elsőként Korpa Tamás írását olvashatják.

Csusza

2014. július 18. - Litera

A címre, a naplóéra. A csusza sokféle, ping-pong és tészta, túrós. Vagy a nap maga (túrós szintén.) Ahogyan megcsúszik egy délidő. Finom hangot ad, cikkan akár a pohár. A Fény utcai piacon huppanok le Újlaky Dini mellé. Negyed óra, épp-pohár sör, aztán megyek. Így fogalmazok. – A mai Litera-naplót Jánossy Lajos írta.

Jó helyen, jó emberekkel

2014. július 17. - Litera

Először a szigorúbb, "belenézős" fekete-fehér kép volt a koncepció, amit aztán annyian szerettek, hogy a plakátok jelentős része eltűnt, majd rajongók falán kötött ki... - A Litera mai netanaplóját fotósunk, Valuska Gábor jegyzi, akinek a Margó Fesztiválra készített plakátjaiból nemrég kiállítás nyílt a Darling Kávézóban.

Netnapló

Az időnél gyorsabban

Litera - 2014. július 19.

Átfut az agyamon, hogy felrobban, leég a város, épp olyan pillanat ez, mint katasztrófa előtt. Bárhol, bármikor képes beállni, bár volna kétségem.  - A Litera mai naplóját Nagy Gabriella írta.

Arról, hogy mi az érdekes

2014. július 16. - Litera

Hogy is íratnék erről, mikor az egész annyira mindenen túlmutató, hatalmas valami, hogy szavakkal befoghatatlan, és közben annyira természetes, hogy minden róla lepötyögött szó nevetségesnek tűnik. - A Litera mai netnaplóját Szekeres Dóra jegyzi.

A szentek bevonulása

2014. július 15. - Litera

Szétteszem a kezem, nem segíthetek, aztán, hogy haladjunk, ne kelljen egész nap itt beszélgetnem vele, V-betűt formálok az ujjaimmal, ez ebben a városban egy ideje mindenre jó. Lám, ez is ordít tőle egy akkora Deutschlandot nyomban, hogy majd' szörnyethal egy elhaladó japán turistacsoport. - A Litera mai netnaplóját Keresztury Tibor jegyzi Berlinből.

Lábamhoz térdepel

2014. július 14. - Litera

Nyaranta szokás, hogy egy hétig belülről írjuk a naplót, Literások váltóban, vállaltam a kezdést, Marci a végét, az alapítók keretezik a hetet. - Ezen a héten mi, a Litera szerkesztősége írjuk a netnaplót, az első napot Csejdy András jegyzi.

Netnapló

Az ész, a szem, a szív, a nyelv és a holdas meccsek

Vilmos - 2014. július 10-12.

Három Macbeth tíz nap alatt: ez magyar csúcs. És egy a ráadás, hogy Döbrögi, Lúdas Matyi és a közmondás is rendben legyen. A gyulai Shakespeare Fesztivál nem a dagonyázós nyaralóknak való, ha komolyan vesszük. Márpedig érdemes: egy helyben adott a nyelvek, témák, szempontok sokasága, ha hagyjuk magunkat. Vilmos tudósít.

Netnapló

Szakad az eső, szakad a lánc, szakad a net

Vilmos - 2014. július 7-9.

Ülni a sötét szobában, bámulni a világító telefont, a laptopot és várni. Ha áram van, minden van... szólt a reklám egykor. Minden? Ez a világ elmúlt. Vilmos még csak egy küldöncöt se tud hívni ebben a modern korban: nem fogadósnál szállt meg, hát nem ropogtatják az abrakot a közelben a lovak, sehol egy lélek, nemhogy küldönc. Hanem várni kell. Reggelig. Akkorra megjön a vonal, a hálózat meg a szolgáltató. Nem épp költői állapot. Drámainak sem ezekért tartják a helyiek a gyulai viharos napokat. - Vilmos harmadik bejegyzése a gyulai Shakespeare Fesztiválról. 

Kövek a zsebben

2014. július 6. - Hulley Orsolya

Telefonál a nővérem, azt mondja, nem bírja olvasni ezeket a szomorú szövegeket, ugye a következő rész nem úgy végződik, hogy aztán Thomassal köveket rakunk a zsebünkbe, felolvassuk Az élet felént, majd megcsókoljuk egymást, és belegyalogolunk a Rajnába... - Hulley Orsolya befejező szabadnaplója.

Farsangéji gyónás

2014. július 5. - Hulley Orsolya

Gyönyörű a Rajna. Azt hiszem, rájöttem a trükkjére: nem folyóként, hanem tóként viselkedik. Azt játssza, hogy nem folyik, hanem áll. Derűs, nyugodt, nyájas. Az jut az eszembe a Rajnáról, amit a süteményekről mondanak, már a látványa is hizlal. Thomas vár a pályaudvaron, ünnepélyes arcot vág, muszáj nekem is. - Hulley Orsolya Szabadnaplója szombatról.

Hajnali részeg

2014. július 4. - Hulley Orsolya

Az arcomat a kezembe rejtem, és megkérem a részeget, hogy ne meséljen a mamájáról, ne beszéljen hozzám. Csöndesen ülünk egy darabig, én merengek, ő pedig úgy tesz, mintha merengene. Nem bírja sokáig, azt mondja, nem normális dolog hajnalban józanul egy padon ülni, nem is vagy részeg, mi vagy te, valami művész, kérdi. - Hulley Orsolya Szabadnaplója péntekről.

Hazagondolás

2014. július 3. - Hulley Orsolya

A hazavágyódásnak egyetlen mérhető tulajdonsága van, az erőssége. A hazavágyódás az összes általam ismert érzés közül a legegyszerűbb érzés. Délután mesélek erről Thomasnak. Kitűnő példát találok, a Lassie hazatérttel igyekszem bemutatni, miként szenved egy magyar nő, ha elszakítják a hazájától. - Hulley Orsolya Szabadnaplója csütörtökről.

A gonosz Ursula

2014. július 2. - Hulley Orsolya

A borítékot teljesen összefirkálták, tele van monogramokkal, dátumokkal, kérdőjelekkel. „Nem a miénk, de akkor kié?" – kérdi az egyik kolléga. Az enyém, te szerencsétlen, az enyém, az enyém. Senkinek sem tűnt fel a nevem. Igaza lesz ennek az Ursulának, lehet, hogy tényleg nem létezem. - Hulley Orsolya szabadnaplója szerdáról.

B. G. meglátogatása

2014. július 1. - Hulley Orsolya

Thomas kinyit egy kis kertkaput, hirtelen egy másik világba jutunk, aprócska kert, melynek közepén szökőkutacska csobog. Kedvesen köszöntünk egy kertben pihenő haldoklót. Az anya a harmadik szobában fekszik, gyönyörű nő, fekete szeme van. Olyan fekete a szeme, hogy nem látom a pupilláját. - Hulley Orsolya szabadnaplója keddről.

A Valószínűtlenség Hegyének meghódítása

2014. június 29. - JAK műfordító tábor

Első bejegyzésemben azt írtam, a JAK műfordító tábor képes olyan fórummá válni az alatt az idő alatt, amíg tart, ahonnan lehetetlen ugyanúgy távozni, ahogyan odamentünk. Úgy látom, ez a legtöbbeknél érzelmi ügy is, és én sem vagyok vele másként. Az alábbiakban szappanbuborékokról és a Valószínűtlenség Hegyének meghódításáról szeretnék röviden beszélni. - A JAK előző hetekben Kisorosziban tartott műfordító táborának szervezői és résztvevői írják a naplót most a Literán. L. Varga Péter bejegyzését olvashatják.

netnapló

Kétéves leszek én...

2014. június 22. - Átrium Film-Színház

S noha még csak kétéves leszek én, felelős felnőttként gondját viselem alkotónak, beszélgetőtársnak, egyszeri látogatónak, és állandó nézőnek egyaránt. E budai szegleten, adok és kapok, ami papírnyelven annyit tesz: befogadó színház vagyok. - Az Átrium műhelynaplójának befejező darabja.

Mennyire vonzó a sötét színpad, a kongó nézőtér?

2014. június 21. - Átrium Film-Színház

A színfalak mögötti munka azonban nem szűnhet meg, az épület üzemeltetői, a minden titkot ismerő munkatársak ugyanis már készülnek a következő évadra. - Az Átrium mai műhelynaplójából kiderül, mi is történik egy színházban nyáron.

„Nem öncélú a módosítás”

2014. június 20. - Átrium Film-Színház

A rendezői koncepció szerint el kell felejteni, hogy ez egy 1973-as színdarab 1983-as Broadway-feldolgozása, a sztori és a figurák adottak, nekik itt, ma, most, nekünk, hozzánk kell érvényesen beszélniük. - Az Átrium műhelynaplójából minden kiderül Az Őrült Nők Ketrece készülő, nagyszabású előadásáról.

Sós vagy édes a nyár?

2014. június 19. - Átrium Film-Színház

Az Átrium mai műhelynaplójában ma az Átriumklorid című előadás két női alkotója - Bíró Krisztát és Néder Panni –mesélnek arról, mit jelent számukra, színházi emberek számára a nyár.

Enikőben nem lehet csalódni sem a színpadon, sem az életben

2014. június 18. - Átrium Film-Színház

Az Átrium mai műhelynaplójában Börcsök Enikővel, az Átriumban látható W. úr című darab főszereplőjével olvashatnak egy beszélgetést.

Tápoldat csepegtetve

2014. június 17. - Átrium

Mint derült égből... És akkor zutty! Hoppá! Miazhogy! A kutya pedig stenk! Döbrögi pedig há-há-há... - Az Átrium Film-Színház mai netnaplóját a TÁP-produkció fázisbemutatójáról, a Lúd Zsolt és kutyája, Mattyi című darabról írta.

A Bauhaus szerelmesei

2014. június 16. - Átrium Film-Színház

Tudták, hogy a húszas-harmincas években hazánkban akkora érdeklődés övezte a filmeket, hogy a mulatókból és a színházakból alakítottak át épületeket, hogy vetíteni tudjanak a filmre éhes közönségnek? Ám az akkori Átrium-ház már kifejezetten mozinak épült, ami akkor egy elegáns, luxus helynek számított. - Ezen a héten az Átrium csapata írja a netnaplót.

Netnapló

Könyvheti kerengő

Kiadók a Könyvhéten - 2014. június 14.

Az első teendő a téren: megnézni, elegendő példány van-e a standon M. Nagy Miklós Ha nem is egy bomba nő kötetéből, jut-e az asztalra, az olvasóknak, a dedikálásra vágyóknak. Van, és mellette ott virít az új Vian-kötet is... - A könyvhéten hét kiadó írja a naplót a Literán. Szombatról Merényi Ágnes írását olvashatják a Cartaphilus Kiadótól.

Netnapló

Stayin’ Alive

Kiadók a Könyvhéten - 2014. június 11.

Életben maradni: ez a cél – ebben a melegben, illetve ezen a piacon kiadóként. Annak ellenére, hogy a körülmények sokszor nem kedveznek a kicsi, független, de nívós kiadóknak, bizakodunk. - Ünnepi Könyvhét hetén hét kiadó írja a naplót a Literán. Szerdáról az Ab Ovótól Jolsvai Júlia írását olvashatják.

Egy cím születése

2014. június 9. - Kiadók a Könyvhéten

A Könyvhét alkalmából ezen a héten hét kiadó írja a Literán a netnaplót. A következő napokban a Koinónia, a Gondolat, az Ab Ovo, a L'Harmattan, a Typotex, a Cartaphilus és a Prae-Jak naplóit olvashatják. Elsőként az erdélyi Koinónia Kiadó naplóját Zágoni Balázs jegyzi.

A szeretet nyelvén

2014. június 8. - Veres István

Mindezek fényében talán mindenki jobban megérti, hogy az arcomra kerülő ikon nagyon felkavarta a kép jól bejáratott hatásmechanizmusát, ellenem fordítva az egész kompozíciót. Talán kitalálhatnám, hogy mondják ezt a szeretet nyelvén, de most inkább eltekintek ettől. - Veres István befejező Szabadnaplója vasárnapról.

30 fok felett

2014. június 7. - Veres István

Nem szeretem, ha a sör túl van hűtve, sem azt, ha szobahőmérsékletű, meg azt sem, ha nagyon szénsavas, de azt sem, ha pangott. Akkor szeretem a legjobban, ha pont jó, és valami azt súgja, ezzel nem vagyok egyedül. - Veres István szabadnaplója szombatról.

netnapló

Jön a dagály

2014. június 6. - Veres István

Szögezzük le tehát: aki évente semmit nem hajlandó tenni azért, hogy bikinialakra tegyen szert, az vagy kém, vagy elmebeteg, vagy anarchista, szóval mindenképpen egy eltaposni való féreg, egy szennyfolt a társadalom lanolin-illatú fehér paplanszövetén, de legenyhébb esetben is egy aljas imperialista csirkefogó. - Veres István szabadnaplója péntekről.

A rózsaszín néni

2014. június 5. - Veres István

Pedig nem rosszindulatból csinálnám mindezt, csupán zavaromban nem merném azonnal neki szegezni a kérdést: mi ez az egész rózsaszín szarság? Miért nem lehet normálisan kinézni? Miért nem tetszik sötét posztókabátot hordani meg kasmírkendőt, mint a többi mainstream idős hölgy? - Veres István szabadnaplója csütörtökről.

Netnapló

Aèropostale

Veres István - 2014. június 4.

SZABADNAPLÓ - Mint említettem, a pólót 2007-ben kaptam (Amerikából hozták, New Yorkból, még akkor is, ha egyesek szerint New York még nem Amerika) csak most, a napokban részesültem abban a tiszteletben, hogy megtekinthettem az Aèropostale cég internetes oldalát, a rajta található ruhakínálattal együtt. - Veres István bejegyzését olvashatják a Litera naplópályázatában.

Petrezselyem és futball

2014. június 3. - Veres István

Mielőtt a zűrzavar megkezdené dolgos mindennapjaink elkáoszosítását, megjegyezném, hogy a zöldség mifelénk, (mondjuk így: a környéken), a petrezselyem szinonímája. A petrezselyem leveleit pedig úgy hívjuk: a zöldség zöldje.  - Veres István szabadnaplója keddről.

Netnapló

Tudnak rólam

2014. június 2. - Veres István

Talán ott veszett el minden, amikor egyszer nyaralni mentünk a nagyszülőkhöz, reggel pedig, miután rántottát kértünk (mert szerettük), közölték velünk, hogy ezt CSAK hagymával lehet csinálni, ezért mi is így kapjuk, jó étvágyat. Volt is nagy bőgés. - A Litera Szabadnaplóját ezen a héten Veres István írja.

Netnapló

A hallgatásról és nem találásról

Kultúra és Kritika - 2014. június 1.

Rátalálni a felejthetetlenre csakis a felejtés által lehetséges, ami azt jelenti, hogy kiteszem magamat annak, ami még eljövendő. Elfelejtem mindazt, amit eddig tudtam, véltem vagy gondoltam, vagy amit álmodtam. - A Kultúra és Kritika naplóját vasárnapról Várkonyi Bori írta.

Netnapló

Macskaegér

Kultúra és Kritika - 2014. május 31.

Vajon mit gondol az olyan sokat emlegetett „társadalom”, és mit gondolnak maguk a művészek (bár ez utóbbi talán nyilvánvaló): jár-e bármilyen szubvenció azon alkotóknak vagy művészeti ágaknak, akik vagy amelyek pusztán piaci alapon nem lennének képesek fenntartani magukat?  - A Kultúra és Kritika naplóját szombatról Hutvágner Éva írta.

Netnapló

Törmelékek

Kultúra és Kritika - 2014. május 30.

A fáradtság bizonyos fokán túl elhalványulnak az emberi viszonyok kontúrjai, korábbi vágyak is elvesztik erejüket, és végül a testi fájdalom is elmúlik. Ebben a fáradtságon túli fáradtságban már nem figyeled az embereket, a borfesztiválra kifestett lányok elmosódó arcát, a zsírtól vagy vörösbortól pecsétes könnyű nyári ruhák suhogását. - A Kultúra és Kritika naplóját péntekről Modor Bálint írta.

Netnapló

Ahol nincsenek határok

Kultúra és Kritika - 2014. május 29.

A japán karmester Mozart Requiemét vezényelte, annak is Lacrimosa tételét. A darab háttértörténete is hátborzongató. Mozart megrendelésre komponálta a művet, de nem tudta befejezni. Így gyakorlatilag a saját gyászzenéje lett. Él egy legenda, miszerint Mozart a Lacrimosa egy bizonyos akkordjánál – itt hangzik el a tétel legmagasabb hangja a kórus szoprán szólamában – ejtette ki a pennát a kezéből. - A Kultúra és Kritika naplóját csütörtökről Burkus Boglárka írta. 

Netnapló

Tobozok alatt, érvek közelében

Kultúrs és Kritika - 2014. május 28.

Valamelyik nap azt álmodom, hogy a hajamban tobozok teremnek, nem győzöm őket kiszedni, nem érek a végére soha. Borzasztó álom, arra a gyerekkori rémképre hasonlít, hogy a koponyám átváltozik recés, cikcakkos koronává… - A Kultúra és Kritika szerdai naplóját Paár Tamás írta. 

Netnapló

Szövegterek és vágyterek

Kultúra és Kritika - 2014. május 26.

S ha már belevesztünk egy szövegbe vagy eltévedtünk egy városban, milyen hatásokra számíthatunk? Miként egy szövegnek lehet felesleges affektusoktól megtisztító, katartikus hatása, ahogy egy valós zarándokhelynek is, úgy az olvasott szöveg félreértelmezésével is felszínre törhetnek olyan késztetések, amelyek egyenesen az őrületbe, netán a halálba kergetnek. - Ezen a héten a Kultúra és Kritika írja a naplót a Literán. Elsőként Ikker Eszter írását olvashatják. 

Kettő

2014. május 24. - Pagony-Tilos az Á Könyvek

Pedig régesrégen, valamikor a Könyvesztivál előtt, emlékszem, akkor még pallérozottan kommunikáló bölcsészek voltak, ha ez ma már nem is látszik rajtuk annyira. Az utóbbi időben kizárólag könyvcímek, oldalszámok és indulatszavak bírják elhagyni ajkukat meg remegő kézzel csapkodott klaviatúrájukat, se köszönés, se semmi. - A Pagony-Tilos az Á Könyvek mai műhelynaplóját Dániel András írja.

Végtelen spagetti

204. május 23. - Pagony - Tilos az Á Könyvek

De most már indulnom kell – gondolta Gergej –, én szeretnék előbb odaérni, ma én akarom Andrej kávéját elkészíteni a Pagonyban, közös dolgozónkban, szórakozóhelyünkön, szellemi műhelyünkben, konditermünkben. -  A Pagony pénteki műhelynaplóját Grancsa Gergely és Fekete András írják.

Amíg zötyögünk

2014. május 21. - Pagony-Tilos az Á

Régebben kéjes örömmel töltött el, ha arra a kérdésre, te mit csinálsz, egyszerűen azt válaszoltam, hogy bölcsész vagyok. Ez rettenetesen megzavarta a legtöbb embert, mert a) az meg mi, b) mit kell azon csinálni c) nem meri kimondani, hogy az a léhűtés metaforája. - A Pagony- Tilos az Á Könyvek műhelynaplóját szerdáról Győri Hanna írja.

netnapló

Régi és mai veszedelmek

2014. május 18. - Várad folyóirat

Hétfőn a hívek – papjuk többszöri felékérése ellenére – csak éjfél után hagyták el az Isten házát, de körülvették, és imádkozva, énekelve tiltakoztak a rombolás ellen. A történteknek hamar híre ment, a város lakossága – vallásától, nemzetiségétől függetlenül – szoldaritást vállalt a katolikusokkal. – A Várad folyóirat befejező műhelynaplóját Szilágyi Aladár jegyzi.

Expedíció a falak közé (2.)

2014. május 17. - Várad folyóirat

Közben mélyet szippantok abból az illatból (étolaj, dohányfüst meg valami tikos adalék elegye), ami minden kolozsvári, egyetemisták által lakott ház falából árad –mindennek olyan megnyugvás-szaga van. Itt éltem én is öt évig, négyet ezen a lakótelepen. Gettólakó csávó voltam, gájner monostori. Még azt is szeretem ebből a városból, amit nem ismerek. Itt még szomorúnak is jó volt lenni. - A Várad folyóirat szombati műhelynaplóját Potozky László írja.

Kavicsok a résben

2014. május 16. - Várad folyóirat

Kell egy jó adag eltökéltség ahhoz, hogy az ember a Múzeumok Éjszakája kedvéért lemondjon az Arsenal FA-kupa győzelméről, s még egy csipetrnyi, hogy a Barcelona-Atletico bajnoki döntőt is kihagyja. Valamivel könnyebb, ha bevallja: a Realt jobban szereti. - A Várad folyóirat műhelynaplóját péntekről Szűcs László írja.

A szatócsbolttól a vágóhídig

2014. május 15. - Várad folyóirat

Boltja a környék udvartereiben, szobakonyhás lakásaiban élő, nyugdíjas vagy többgyermekes famíliák támasza is, hiszen a doamnának van egy kitéphető lapú spirálfüzete, ahová a pénzes postás jöveteléig bejegyzi: kinek, miből, mennyi árút adott hitelbe a hónap folyamán. - A Várad folyóirat mai műhelynaplóját Szilágyi Aladár írja.

Expedíció a falak közé (1.)

2014. május 14. - Várad folyóirat

Jó sétálni a magasba meredő falak közt. Ha magára akar szedni az ember egy kis kellemesen szorongató melankóliát, a nyolcadik kerületi Dankó utca és a Mátyás tér környéke tökéletes helyszín. - A Várad folyóirat mai műhelynaplóját Potozky László írja.

Cinadógódric meg egyebek

2014. május 13. - Várad folyóirat

 Mától kezdve lazítás végett Rejtő Jenőt fedezzük fel újra magunknak. A közös rituálé első órájában megbizonyosodunk arról, hogy a pihentetőnek szánt, kamaszkorunkban olvasott Rejtő-szövegek egyike-másika – lehet, hogy a többsége – irodalom a javából… - A Várad folyóirat mai műhelynaplóját Szilágyi Aladár jegyzi.

Brassótól a borsóig

2014. május 12. - Várad folyóirat

Aztán Segesvár határában veszteglő katonai menetoszlop mellett gurulunk el, a technika kissé elavult, de fenyegető és puccos, ha ezt az oroszok meglátják, szerintem kiröhögnek bennünket. Még jó, hogy a lónyai légibázisnál van az a pár kanadai vadászgép, így mindjárt öntudatosabban szeli át az ember édes Erdélyét. - Ezen a héten a Várad folyóirat szerkesztősége írja a műhelynaplót. Az első napot Szűcs László jegyzi.

Free The Film

2014. május 11. - A38 Hajó

Ma már nehéz azt megmondani, hogy mi az eredeti. Illetve nem ez a kérdés. Ha kitalálsz valamit, azt már biztos más is kitalálta. Végtelen számú információ elérhető és sokszorosítható. Az hozzáadott érték ezeknek a rendszerezésében, tematizálásában, egymáshoz kapcsolásában van, illetve lehet. Hát remixre fel! - Az A38 Hajó műhelynaplóját ma Czabán György írja.

Néger akarok lenni!

2014. május 10. - A38 Hajóa

Nálam ez a betegség akkor kezdett aggasztó méreteket ölteni, amikor a hajó megnyitásakor egy eszméletlen fekete ördög olyan funkot nyomott, hogy kiégett az agyam. - Az A38 Hajó mai műhelynaplóját drMáriás - a hajó üzemorvosa jegyzi.

A jóslat

2014. május 9. - A38 Hajó

A jóslat úgy szólt, hogy Moszkvától távol, egy olyan hajón fogok dolgozni, amit sokan fognak ismerni. Az első fele még valamennyire reálisnak is tűnt, mivel már akkor kétlaki voltam, Oroszországot és Magyarországot egyszerre tartottam hazámnak, de a hajót sehova se tudtam tenni. - Az A38 Hajó mai műhelynaplóját Kozlov Sándor jegyzi.

Lecke #1 és #2

2014. május 8. - A38 Hajó

Tehát, akár azt is állíthatom, hogy az A38 az életem elmúlt közel másfél esztendejének metaforája. A közeg, amiben benne vagyunk, mozog. Ezt tanultam az elmúlt másfél évben. Jó lecke. Köszönöm, bárkitől is kaptam. Fentről, lentről, kintről, bentről. - Az A38 Hajó mai műhelynaplóját Németh Róbert írja.

Hagyni a dagadt ruhát magára

2014. május 7. - A38 Hajó

A közönség – akár egy parkban – háttal egymáshoz támasztott székeken ülve beszélgetett, múlatta az időt. Ki gondolta, hogy ennyire otthonos tud lenni a mosókonyha? Az angol egyenesen woman-house-nak mondja a mosodát. A mosoda, mint női tér, territórium. A mi kis mosodánk: az egyik nő festette, a másik beszélt róla, a harmadik énekelt, míg mi időztünk. - Az A38 Hajó mai műhelynaplóját Horváth Judit írja.

Szárazon már nem úszom meg

2014. május 6. - A38 Hajó

Ahány szertartáson csak részt lehet venni itt, részt vettem én mindegyiken, nem is sejtenétek. Múlt, jelen és jövő összefolyik, - zúdul, - csordogál. - Ezen a héten az A38 Hajó csapata írja a műhelynaplót a Literán. A második napról Artner Szilvia Sisso számol be nekünk.

Netnapló

Csoszó Gabriella fotónaplója 7.

Csoszó Gabriella - 2014. május 4.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre. Ez alkalommal Csoszó Gabriella munkáit tekinthetik meg. A hetedik, utolsó napon az Eleven emlékműről készülő fotónapló 2014. május 4-ei fejezetét közöljük.

Netnapló

Csoszó Gabriella fotónaplója 6.

Csoszó Gabriella - 2014. május 3.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre. Ez alkalommal Csoszó Gabriella munkáit tekinthetik meg. A hatodik napon az Eleven emlékműről készülő fotónapló 2014. május 3-ai fejezetét közöljük.

Netnapló

Hajónapló - a távolból

A38 Hajó - 2014. május 5.

Könnyű a távolból nézni a tárgyat. Jönnek az adatok, van net. Facebook, levelek, beszámolók, kérdések. 6 óra időkéséssel követem a valóságot, amikor én itt hazaérek a bevetésről, épp kelnek a gyerekek. - Ezen a héten az A38 Hajó csapata írja a műhelynaplót a Literán. Elsőként a hajó vezetője, Bognár Attila jelentkezik Brooklynból.

Netnapló

Csoszó Gabriella fotónaplója 5.

Csoszó Gabriella - 2014. május 2.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre. Ez alkalommal Csoszó Gabriella munkáit tekinthetik meg. Az ötödik napon az Eleven emlékműről készülő fotónapló 2014. május 2-ai fejezetét közöljük.

Netnapló

Csoszó Gabriella fotónaplója 4.

Csoszó Gabriella - 2014. május 1.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre. Ez alkalommal Csoszó Gabriella munkáit tekinthetik meg. A negyedik napon az Eleven emlékműről készülő fotónapló 2014. május 1-jei fejezetét közöljük.

Netnapló

Csoszó Gabriella fotónaplója 3.

Csoszó Gabriella - 2014. április 30.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre. Ez alkalommal Csoszó Gabriella munkáit tekinthetik meg. A harmadik napon az Eleven emlékműről készülő fotónapló 2014. április 30-ai fejezetét közöljük.

Netnapló

Csoszó Gabriella fotónaplója 2.

Csoszó Gabriella - 2014. április 29.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre. Ez alkalommal Csoszó Gabriella munkáit tekinthetik meg. A második napon az Eleven emlékműről készülő fotónapló 2014. április 29-ei fejezetét közöljük.

Netnapló

Csoszó Gabriella fotónaplója 1.

Csoszó Gabriella - 2014. április 28.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre. Ez alkalommal Csoszó Gabriella munkáit tekinthetik meg. Az első napon az Eleven emlékműről készülő fotónapló 2014. április 28-ai fejezetét közöljük.

Netnapló

Ez a Könyvfesztivál jó volt

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2014. április 27.

Persze, kellemes tágasság-érzetemhez az is hozzájárul, hogy idén először nagyobb standot béreltünk, hat négyzetméter helyett immár kilencet – zongorázni lehet a különbséget! Nemcsak mi férünk be, de a vevők is! Akár egy kis könyvesboltban. - A Könyvfesztivál hetén hét kiadó írja a naplót a Literán. Vasárnapról a Pagony képviseletében Kovács Eszter írt.

Netnapló

Szerelem és háború

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2014. április 25.

Aznap reggel ismertem meg Marianne-t személyesen is, miután az év elején jópár hetet töltöttem el kettesben a könyvével szerkesztés közben. Néztem ezt a hihetetlenül kedves, okos és intelligens amerikai újságírónőt, és közben azon gondolkodtam..., milyen lehet két regényhős gyerekének lenni. - A Könyvfesztivál hetén hét kiadó írja a naplót a Literán. Péntekről a Libri Kiadó főszerkesztője, Dunajcsik Mátyás bejegyzését olvashatják. 

Netnapló

„ahol az irodalom is jobban teljesít”

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2014. április 24.

Mint egy hotelszolga, aki elfelejtett egyenruhát húzni, kinyitom a taxi ajtaját egy idős hölgynek, majd konstatálom, hogy a sárga szín mellett a sötétített üveg is szabvány lett az utóbbi időben. A mi taxink is befut, a sofőr nem tudja, hol a Millenáris... - A Könyvfesztivál hetén hét kiadó írja a naplót a Literán. Csütörtökről a Scolar Kiadó szerkesztője, Györe Bori írt. 

Netnapló

Könyvfesztivál előtti izgalmak

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2014. április 23.

Applebaum a mostani idők számára is igyekszik tanulságokat megfogalmazni, legfőképpen azt, hogy ha egy társadalom nem képes alulról kiépíteni a szabad gondolkodás és vita lehetőleg minél nagyobb szigeteit, azaz a civil társadalmat, akkor mindig ki lesz szolgáltatva valamilyen erőszakos ideológiának vagy vezérnek. - A Könyvfesztivál hetén hét kiadó írja a naplót a Literán. Szerdáról az Európa Könyvkiadó igazgatója, M. Nagy Miklós műhelynaplóját olvashatják.

Netnapló

Végre egy regény

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2014. április 22.

Végre egy regény, ami képes a mai Magyarországról és egy akut problémáról hitelesen beszélni. Nevezetesen az otthontalanságról. Hús-vér emberekről egy embertelen világban. - A könyvfesztivál ideje alatt hét kiadó írja a naplót a Literán. A kedd a Magvetőé volt, Király Levente és Darvasi Ferenc jegyzi.

hetedHÉT

2014. április 20. - Szabó Imola Julianna

Pihegős és nyűgös reggel. Akár egy hétfő. Mint a vándorcirkusz utolsó napja a városban. Betűnként bontom a sátrat, zárom ketrecbe a mondatokat. Hiszen vége, ez a hetedik nap. - Szabó Imola Julianna szabadnaplójának befejező darabja.

halHATatlanság

2014. április 19. - Szabó Imola Julianna

Fogom-e látni öregen a gyerekeim? Látni, ahogy megőszülnek, fájó háttal dőlnek a széknek, és ráncos szájukban forgatják a falatot? Adtak-e annyi időt, és egyáltalán szabad-e annyi ideig itt lenni? - Szabó Imola Julianna naplója szombatról.

netnapló

FölÖTt

2014. április 18. - Szabó Imola Julianna

Kihúzva a lélek meleg és erős szögeit. Krémezni az arcot, hátha visszaugrik soha nem volt alakzatra. Futni a ház körül, hátha comb lesz a láb tetején. Vagy csak elengedni egy félrecsúszott mondatot, amit begobozódik a foggóc fölé. - Szabó Imola Julianna szabadnaplója.

netnapló

NÉGYvégtag

2014. április 17. - Szabó Imola Julianna

A reggeli ég az esti is. Mintha beragadt mutató lenne a test. Ma valahogy nem öregszik semmi sem, minden inkább elmúlik, minthogy megöregedjen. - Szabó Imola Julianna szabadnaplója csütörtökről.

HáromszáznegyvenHÁROM

2014. április 16. - Szabó Imola Julianna

Krémest ettem műanyagvillával, és két összetolt forgószéken aludtam ebéd után. Ő addig egy hatalmas füzetbe firkálta az írógépek sorszámait. Erika 343. Erre emlékszem. Fossárga színe volt, és kegyetlenül ramaty kattogása. Imádtam. Beragadtak a billentyűi. Sorra nyomkodtam le őket, majd, ha már mind betapadt, akkor körömheggyel kapirgáltam felfelé. - Szabó Imola Julianna szabadnaplója szerdáról.

netnapló

KETTŐért

2014. április 15. - Szabó Imola Julianna

Azóta azt szeretem nézni, ahogy ők alszanak. A szuszmatoló csendet, amiben levegővételenként hívódik elő az arcom és a testem. Rövidke három órák két etetés között. Karcsú percek egy gyors pisi előtt. Ennyi maradt. És ez sem érne semmit a zsivajuk nélkül. Ők a hús, én csak a csont. - Szabó Imola Julianna szabadnaplója keddről.

netnapló

mEGGY

2014. április 14. - Szabó Imola Julianna

Végül a takonyról beszélünk. Hogy az eső az a halottak taknya-e? Egy ideje szerepet cseréltünk már. Én kérdezek ilyeneket, ő meg válaszol. Szeretem a válaszait. Átsegítenek az időn. Határozottan kijelenti, hogy lehetetlen. Mert az eső az az ég könnye. És nagyapának biztos, hogy van távcsöve. - A Litera Szabadnaplóját ezen a héten Szabó Imola Julianna írja.

Netnapló

You Only Write Twice

Ambroozia - 2014. április 13.

Hívtak a Thália színházból – előre megbeszélték velem a szervezők, hogy ha nem lehetek ott, akkor majd telefonon beszélgetünk. Azt nem említették, hogy verset is be kellene olvasnom az éterbe, amit majd a színházban kihangosítanak… Nem volt nálam szöveg, s mivel nem tudom kívülről a verseim, be kellett mondanom a telefonba, hogy nincs nálam szöveg, s nem tudom kívülről a verseim. - Az Ambroozia naplóját vasárnapról Király Farkas írta.

Netnapló

Újság, Lajos, tómeder

Ambroozia - 2014. április 12.

Tivadar után ül a börtönjárt ember, felidézi, hogyan küldte be neki a Harmonia Caelestist (sic!) a rácsos pihenőre, s hogy a Háború és békét nem lehetett, mert felül volt a súlyhatáron. - Az Ambroozia műhelynaplóját szombatról Sütő Csaba András jegyzi.

Netnapló

Teljesül, és

Ambroozia - 2014. április 11.

Ígéretek, amiket nem baj, ha valaki más teljesít nem teljesen úgy, mert nem éppen gyömbéres kalács, hanem spenótos krokett, nem kámforfa, hanem ráncos levelű bangita, nem levélben, hanem személyesen, nem délután, hanem este, nem napsütés, hanem eső. - Az Ambroozia műhelynaplóját péntekről Varga Kata írta.

Netnapló

Teljesül, és

Ambroozia - 2014. április 11.

Ígéretek, amiket nem baj, ha valaki más teljesít nem teljesen úgy, mert nem éppen gyömbéres kalács, hanem spenótos krokett, nem kámforfa, hanem ráncos levelű bangita, nem levélben, hanem személyesen, nem délután, hanem este, nem napsütés, hanem eső. - Az Ambroozia műhelynaplóját péntekről Varga Kata írta.

Multi21

2014. április 10. - Ambroozia

A kiadóban is fontos események. Virtuálisan, mondom, virtualitás. Se szerkesztőségi szoba, se kiadói helyiség, az egész lebeg, ugyanakkor konkrét, megfogható könyvekben ölt testet, létezésünk konkrétan virtuális. Konkrét, hogy a Bécsből Budapestre Győrön át tartó railjet kalauza is besegít, ha könyveket adunk a vonatra fel... - Az Ambroozia mai műhelynaplóját Sütő Csaba András jegyzi. 

Három liter ólmozatlan

2014. április 9. - Ambroozia

Hazaugrom. Vagyis gördülök. Azaz a kocsi gördül velem – vagy hogy is van ez. Szakmai ártalom, ennyi – tizen-mennyi? – év korrektori-lektori munka az agyamra ment, ezt nem először veszem észre. - Az Ambroozia folyóirat mai műhelynaplóját Király Farkas írja.

Netnapló

Veszek neked egy kardot

Ambroozia - 2014. április 8.

És ekkor megszólalt egy hang: veszek neked egy kardot. Elmész te a francba, akartam mondani elsőre, de aztán meggondoltam magam, és kimentem cigizni. - Az Ambroozia műhelynaplóját keddről Vincze Ferenc írta. 

Netnapló

Stalter György fotónaplója 7.

Stalter György - 2014. április 6.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre. Ezen a héten Stalter György Horváth M. Judittal 1998-ban közösen készített, Más Világ című fotóalbumából láthatnak képeket. A hetedik, utolsó napon egy 1993-ban, Mezőbándon készült fotót mutatunk.

Tinifilmek, csöcsszámlálás, slam és a többi

2014. március 28. - DEIK

Pop vagy szub? Mainstream vagy underground? Magaskultúra vs pop vs szub vs poszt vs... belevesztem a sok kultúrába és a terminusok örvényébe. Ilyenkor szokott elfogni az érzés, hogy semmiről nem akarok gondolkodni egy napig. - A DEIK műhelynaplóját ma Szatmári Rita írta.

Netnapló

Kettő, vagy egy-egy

2014. március 277. - DEIK

Kis pihenés, majd tovább, át az elkerülő felett, le az ösvényről, ki az erdőből, át a legelőn, a patakon és a nem belvizesnek tűnő belvizes mocsáron. Érkezés a célhoz: egy rossz minőségű híd, egy macskacsontváz, két kidőlt fa és egy kutyaszar után. - A Debreceni Egyetem Irodalmi Körének mai műhelynaplóját Hepp Iván jegyzi.

Cetszex, cset & gender

2014. március 25. - DEIK

A testről való gondolkodásban szinte sosem jutok a bőrnél tovább. Amikor Borbély tanár úr hatására megpróbáltam a testről verset írni, csupán a receptorokig és a bőrön ejtett sebekig jutottam el. Különösen fontosnak tartom a külsőségeket, elvégre azok határoznak meg majdnem mindent, függetlenül attól, hogy ez helyes-e vagy sem. - A DEIK műhelynaplóját ma Horváth Imre Olivér írja.

Mint szkarabeusz elgörgetni a piszkot

2014. március 24. - Debreceni Egyetem Irodalmi Kör

Ideje lenne munkához látni. Több folyóiratnak ígértem mostanában írást, a történetek mind itt vannak már a fejemben, lassan bekövesednek, ideje lenne kibányászni és megírni őket. Tegnap írtam fél oldalt. Kevés. - Ezen a héten a műhelynaplót a Debreceni Egyetem Irodalmi Kör tagjai írják, az első szöveget Somogyi Tibor jegyzi. 

Végig fotózni a Stefánián

2014. március 23. - Gera Márton

Kell ez az utcai fotóművészet, keresni újabb fotósokat, azt mondják, amit látnak, nem állítgatnak, csak lövik a képet. Lehet, soha nem látjuk az eredményt, ha nem borítja fel macska a dobozt, nem üt ki tűz, hasonlók. - Gera Márton befejező szabadnaplója.

Lóval a parkban

2014. március 22. - Gera Márton

Olyan jó idő lett, menni kell a lovakkal a parkba, nagy köröket tenni, nevetségesen komolyan, ahogyan csak Forman tudta ábrázolni. Csak ló kellene meg park. Szénanátha nem. Most jött, és kész folyamat, amikor érzem, kezdődik, reggel viszket az orr, kétszer annyi zsebkendő a nadrágba, vigyázz, kész, rajt, ki az utcára. - Gera Márton szabadnaplója szombatról.

Körbe-körbe, unalomba

2014. március 21. - Gera Márton

Tudom, a sportért rajongani kell, megveszni, hazaérni a Wimbledonra, és nagyon idegesnek lenni, ha elmegy az adás, ordítani, lenyugodni, őrjöngeni, örülni, káromkodni, minden érzelem két óra alatt, aki meg nem szeretni, így járt, mások nézik. - Gera Márton szabadnaplója péntekről.

Túl a baráti Óperencián

2014. március 20. - Gera Márton

De még így se megy, nem tudok késni, szokták mondani, úriember késik, így már tudom, minek ne nevezzen magam, húsz perccel a kezdés előtt érek, ami borzalmas. Állok és téblábolok, beülni még nem lehet, kellemetlen érzés, mintha lenne bármi keresnivalóm is itt. Nem csak annyi lenne a feladat, nézd meg, írd meg, add le, viszlát. - Gera Márton szabadnaplója csütörtökről.

Nem szappan és nem opera

2014. március 19. - Gera Márton

A sorozat nagy élmény, hozzá kötnek emlékek, hol néztük, kivel és hányszor. Úgy mondják, darálni, ha valaki hamar megnéz egy évadot. Szép szó, olyan idilli, tudnám, mikor menne. Ma befejeztem a House of Cards első epizódját. Nézném én a többit is, csak hát a darához idő kell. - Gera Márton szabadnaplója.

netnapló

Penészes penésztelen

2014. március 18. - Gera Márton

Van ott hegy, kert, almás, krumpliföld, lehet százféle főzelék, én mégis a töltött csirkét kérem. Előbbi egészségesebb, hogyne, de ez maradt meg, tálban, mellette a köret, uborka a kertből, nem, soha nem tudnám megcsinálni. Ez a nagyszerű az egészben, lehet rá úgy tekinteni, mint egy épületre, megcsinálta, mestermű, netán nem. Majd elfogy a mestermű. - Gera Márton szabadnaplója.

Süss fel, nap!

2014. március 17. - Gera Márton

A Litera 2012 után idén is meghirdette Szabadnapló című naplópályázatát, amelyben minden hónapban lehetőséget kap egy a szerkesztőség által kiválasztott pályázó, hogy egy héten át írja a Litera netnaplóját. Első választottunk Gera Márton, az ő írásait olvashatják. 

Eközben Északon

2014. március 14. - Daazo

Negyedik napomra ébredek egy pozsonyi hotel harmadik emeletén. Gyors készülődés, WOSH-ok névjegykártya gyanánt bepakolva, egy kis bosszúság a lomha internet miatt a reggeli kávé felett, gyors 'dovidenia' a portásnak, és már indulok is a Visegrád Film Forum főhadiszállására. – A Daazo mai műhelynaplóját Pozsonyi Janka írja.

A legrövidebb nap

2014. március 13. - Daazo

Szerencsésen indul a munka, a belgák szeretnek magukról gondoskodni, se repülőjegyet, se hotelt nem igényelnek, majd ők mindent intéznek és szólnak, hogy mi a helyzet. A következő évi Friss Hús nemzetközi programjába csak belga filmeket lehet majd nevezni. Én szóltam. - A Daazo csapatának mai műhelynaplóját Mocanu Attila írja.

Álom nyomdai kivitelben

2014. március 12. - Daazo

Felébredés, visszaalvás, kapkodás, tekerés, megbeszélés, emailezés, gépelés, egyetem. Jajj, ez így egy unalmas szerdának hangzik, pedig egyáltalán nem volt az. - A Daazo csapatának mai műhelynaplóját Csobod Luca írja.

Work is not a job

2014. március 11. - Daazo

Több mint háromszáz rövidfilmet néztünk végig az elmúlt héten. Egy film legalább három szempáron ment keresztül mire megkapta végső pontszámát. A jelentkezők névsorát végignézve felfedeztem néhány ismerős nevet, köztük egy olyan rendezőét, akitől öt évvel ezelőtt még az iskolában tanultam. Ez azért elég izgalmas. - A Daazo.com mai műhelynaplóját Szűcs Nóra jegyzi.

Rövidfilm, mozi és gyerekek

2014. március 10. - Daazo

Andrzej Wajda inkább lengyelül szeretne telefonos interjút adni. Van, aki sajtóvetítésre jönne, de nem jó neki az időpont - hogyan nézhetné meg a filmet, kérdezi. A Cannes-i Filmfesztivál sajtóirodája kéri, küldjem el a tavalyi írásaimat, hogy idén is akkreditáljanak. - Ezen a héten a Daazo.com csapata írja a műhelynaplót, az első szöveget Deák Zsuzsanna jegyzi hétfőről.

Netnapló

Szilágyi Lenke fotónaplója 7.

Szilágyi Lenke - 2014. március 9.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. A hetedik, utolsó napon Bereményi Géza, FeLugossy László, Bárdos Deák Ágnes és Müller Péter Sziámi, Menyhárt Jenő, Dénes József Dönci és Víg Mihály, valamint Lukács László portréit tekinthetik meg. 

Netnapló

Szilágyi Lenke fotónaplója 5.

Szilágyi Lenke - 2014. március 7.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. Az ötödik napon Forgách András és Gerlóczy Ferenc víz alatti képeit, továbbá Göncz Árpád, Václav Havel és Lázár Ervin portréit tekinthetik meg. 

Netnapló

Szilágyi Lenke fotónaplója 4.

Szilágyi Lenke - 2014. március 6.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. A negyedik napon Mosonyi Aliz, Petri György, Pintér József, Darvas Ferenc és Várady Szabolcs portréit tekinthetik meg. 

Netnapló

Szilágyi Lenke fotónaplója 3.

Szilágyi Lenke - 2014. március 5.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. A harmadik napon Réz Pál, Forgách András, Zsigmondi Ágnes, Vajda Mihály, Kőszeg Ferenc és a szerző portréját tekinthetik meg. 

Netnapló

Szilágyi Lenke fotónaplója 1.

Szilágyi Lenke - 2014. március 3.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. Az első napon: Hernádi Gyuláról és lányáról, Petri Györgyről és fiáról, Ádámról, valamint Barnás Ferencről tekinthetnek meg képeket. 

Fasírtban

2014. március 2. - JAK Füzetek

A JAK-füzetek kiadásért felelős egyik személyként belekerülök ebbe az egész naplóügybe. Holott, amikor ki kell lépnem a kritikaírás területéről, mindig aknamezőre lépek. Főleg, ha naplóról van szó. Valószínűleg én is azok közé tartozom, akiknek unalmasan telnek a vasárnapjai: munkával. - A JAK Füzetek befejező műhelynaplóját Gaborják Ádám írja.

Pihenő

2014. március 1. - JAK Füzetek

Sabbath Shalom. Belső békét kívánok magamnak erre a napra.Ez klasszikus értelemben nem munkanap, de mivel a lányok nem a gyárakban, hanem otthon vannak egész nap, így vetekszik mondjuk egy durva hétfővel. - A mai műhelynaplót Szabó Péter, a JAK Füzetek borítótervezője jegyzi szombatról.

A véletlen Kafkától a mezei Pallagig (a portré útja)

2014. február 28. - JAK Füzetek

A poliszémia terhe, írom, és arra gondolok, hogy a kép, amelyet kiállítunk (magunkról vagy másról), elbizonytalanítás formájában veszi magához az energiát. Részben. Egyszer például arcokat akartam. Kevesebb absztrakciót. Ebben a szellemben álltam a tűfilccel a tükör elé. - A JAK Füzetek mai műhelynapóját Borsik Miklós írja és rajzolja.

Cirfandli

2014. február 27. - JAK Füzetek

Az egyetem kijáratánál megállítanak az elsősök, akiknek a múlt félévben világirodalmat tanítottam: azt mondják, hogy hiányzom, én meghatódom, és többször is gyerekeknek szólítom őket. - A JAK Füzetek műhelynaplóját csütörtökről Balajthy Ágnes írja.

Zoli

2014. február 26. - JAK Füzetek

Teleírok néhány sticky note-ot fél és egész mondatokkal, majd a kis sárga papírkákat a képernyőn ide-oda tologatva próbálom megtalálni a tökéletes sorrendet. Ott tartok, hogy nagyjából két hétre való mély gondolati tartalmat gyűjtöttem össze. - A JAK Füzetek mai műhelynaplóját Mán-Várhegyi Réka írja.

Netnapló

Néhány néma intelem

JAK-füzetek - 2014. február 25.

A könyv tehát nem tartatja be velem a társalgás szabályait olyan szigorúan, ahogyan egy ember (másokat – nem kérdés – nagyon is). Élettelensége (többek között) béke. De túl a mizantróp gúnyon: JA versei megérthetőek egy baráti ajánlatként, miszerint a rálatás távlatát akkor is óvjuk, ha önmagunkra tekintünk. Ez volna a távolság dicsérete a közelítés eredményessége érdekében, és azt hiszem, ilyen irányú kezdeményezés a könyvkiadás is - A JAK-füzetek szerkesztőinek naplóját keddről Borsik Miklós írta.

Netnapló

Frankl Aliona fotónaplója 7.

Frankl Aliona - 2014. február 23.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Frankl Aliona fotóit láthatják. A hetedik, utolsó napon a Györe Balázsról 2001-ben készült képeket tekinthetik meg.

Netnapló

Frankl Aliona fotónaplója 6.

Frankl Aliona - 2014. február 22.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Frankl Aliona fotóit láthatják. A hatodik napon a Fejtő Ferencről és Zeke Gyuláról készült képeket tekinthetik meg.

Frankl Aliona fotónaplója 4.

2014. február 20.- Frankl Aliona

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Frankl Aliona fotóit láthatják. A negyedik napon a Kritika és a Playboy című lapoknak készült képeket közöljük, Kertész Imréről, Spiró Györgyről és Krasznahorkai Lászlóról.

Netnapló

Frankl Aliona fotónaplója 3.

Frankl Aliona - 2014. február 19.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Frankl Aliona fotóit láthatják. A harmadik napon a Kritika című lapnak készült képeket közöljük, Abody Ritáról, Petőcz Andrásról és Parti Nagy Lajosról. 

Netnapló

Frankl Aliona fotónaplója 2.

Frankl Aliona - 2014. február 18.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Frankl Aliona fotóit láthatják. A második nap képein írók láthatóak kedves kávéházaikban: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Várkonyi Benedek, Zeke Gyula és Györe Balázs. 

Fotónapló

Frankl Aliona fotónaplója 1.

Frankl Aliona - 2014. február 17.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Frankl Aliona fotóit láthatják. Elsőként a Budapest körút sorozatból Waseda Mika, Závada Pál, Zeke Gyula és Wilhelm Droste portréját kedvenc budapesti helyszíneiken.

Netnapló

Ha lenne egy százas…

Trafó - 2014. február 16.

Egy asztal, két szék, egy kaktusz, egy háttérfotó valami fura vegetációról. És 10 lámpa. Meg hangok és mozdulatok. Tánc? Is. Történet? Nincs. Végül is van. „No way back” – mondják. Nem nagy igazság. Nem frenetikus előadás. Szép és kicsi. Koherens. - A Trafó műhelynaplóját vasárnapról Barda Beáta írta.

Koncertek szombat este

2014. február 15. - Trafó

Délután két hangbeállás között beugrottam 7 gramm Mi Lan Xiangért a Flying Birdbe a legjobb dancong teáért, amit ittam életemben. Ha valaki utánajár ennek, sokkal többet nyer, mintha részletesen leírnám a napomat. - A Trafó műhelynaplóját szombatról Halmos András írja.

#YOLO-nap @ TRAFÓ

2014. február 14. - Trafó

... szóval nem gondoltam volna a tavalyi finn őszben, hogy a HOP Helsinki táncos minifesztiválja után a Liliom utcába irányít majd a sors. Tulajdonképpen vissza. Mert bár hivatalosan csak két hónapja vagyok stábtag, azért nem ismeretlenek a Trafó-lépcsők. - A Trafó műhelynaplóját péntekről Kovács Andrea írja.

Reptér, taxi, Cut Hands

2014. február 13. - Trafó

Eddig sosem úgy képzeltem el, hogy emberileg is kapok valamit tőle. Itt mégis így van, elmosódik a határ a munka meg a személyes kis életem között. Mondhatni eltűnőben van: jó hír. - A Trafó műhelynaplóját csütörtökről Mechiat Zina írja.

Színészek és mítoszok

2014. február 12. - Trafó

A művészeken, újságírókon, kritikusokon túl a munka másik részét a közönséggel való bíbelődés teszi ki. Az egészben talán ők a legizgalmasabbak, mert amikor már azt hiszed, hogy rögtönzött közvélemény-kutatásaidból ki tudsz végre bogozni valami törvényszerűséget, akkor mindig meglepnek valamivel. - A Trafó műhelynaplóját szerdáról Szandtner Veronika írja.

A gép forog, az alkotó mégsem pihen

2014. február 11. - Trafó

Olyan hír ez a képzőművészetben, mint, amikor LeBron James elhagyta a Cleveland Cavalierst, vagy, na jó értelmiségieknek érzékletesebben, mintha egyik napról a másikra Esterházyt nem a Magvető adná ki, elképzelhetetlen, ugye? - A Trafó műhelynaplóját keddről Fenyvesi Áron jegyzi.

Netnapló

Egyetlen felelős

Új Könyvpiac - 2014. február 9.

Amikor huszonvalahány éve nevet találtam a lapnak – Könyvpiac –, kedélyeket borzolt: a könyv nem áru, hanem! Akkoriban egy neves író az egyik napilapban igen barátságtalan cikket írt, nekem rontott, hogy én teszem tönkre a magyar irodalmat, mert kufárok kezébe adom, azt, ami szent stb., stb. Holott a névvel csak markánsan annyit akartunk jelezni, hogy a könyv áru is. - Az Új Könyvpiac naplóját vasárnapról Pécsi Györgyi írta.

Netnapló

Supermacy

Új Könyvpiac - 2014. február 8.

Január 29-én az orosz műsorszóró vállalat egy mondvacsinált ügy utolsó aktusaként lekapcsolta a legfontosabb orosz független tévé, a Dozsd adását. Kaput, sötétség, kuss legyen! Kuss van. Ez ellen tiltakozik Ulickaja. Érdemes figyelni a híreket... - Az Új Könyvpiac naplóját szombatról Szabó Tibor Benjámin írta.

Netnapló

Szendei Miska síremléke – könyvek a kuka mellől

Új Könyvpiac - 2014. február 7.

Ahogy világosodik, a szem és a pozíció miatt Recsi időről időre elvonul előttem, mintha élne, mint aki nincs eltemetve. Ülök az ablak előtt, rálátok a naponta tucatszor bejárt játszótéri átlóra a lakásnak használt egy szoba és a Csendes között. - Az Új Könyvpiac naplóját péntekről Onagy Zoltán írta.

Netnapló

Használt könyvpiac

Új Könyvpiac - 2014. február 6.

Szeretek antikváriumba járni. Volt, hogy Szegeden egy időben hat is üzemelt, mára már csak három és fél működik. Megszűnt például a Szukits antikvárium, Szeged legpatinásabb használtkönyv-kereskedése (akik kiadóként Juhász Gyulát és Radnótit is adtak ki annak idején), a fél azért, mert a Kárász utcai antikvárium fele most ékszerüzlet, a könyv megtűrt jószág már csak ott. - Az Új Könyvpiac naplóját ma Bíró-Balogh Tamás írta.

Netnapló

Helyi értékek

Új Könyvpiac - 2014. február 5.

Mindig örömmel tölt el, ha a megjelenő a tudósításokban (?) szerepel Hartay Csaba. Nem mint aktív résztvevő, hanem csak úgy, megjegyzik, hogy ott volt. Hogy tudja a drága Szarvasról elszármazott: Csaba végre kimozdult, kulturálódik, nem csak marhul összevissza. - Az Új Könyvpiac műhelynaplóját szerdáról Új Krisztina írta. 

Netnapló

Keresztelő Szent Jánosok...

Új Könyvpiac - 2014. február 4.

A nyolcvanas években tudtuk, ha valahol megjelent egy igazán jelentős vers, megszólított, átrendezte, pontosította a világlátásunkat, tudtuk, kire, mire figyeljünk. Nem „mi, szakmabeli jól informáltak”, hanem egy elég széles kör. Attól féltünk, ha nem tartjuk kondícióban az elménket, a szellemi frissességünket, a nyitottságunkat, lemaradunk Európától. - Az Új Könyvpiac naplóját keddről Pécsi Györgyi írta.

Netnapló

Bestseller

Új Könyvpiac - 2014. február 3.

Egy nem konkrét címet kereső könyvesbolti vásárló átlagosan fél percre vesz kézbe egy-egy könyvet. A kötetnek ennyi ideje van arra, hogy (borítójával, fülszövegével, rövid szövegrészletével) meggyőzze az épp őt fogdosót, hogy érdemes érte pénzt adni. Ezt hívják a könyvesek 30 másodperces randinak. - Ezen a héten az Új Könyvpiac írja a műhelynaplót a Literán. Az első bejegyzést olvashatják Szabó Tibor Benjámintól. 

Netnapló

Past perfect

6B - 2014. február 2.

Vannak történeteink a városról, amik a múltban gyökereznek, a múlt a díszletük, és úgy vonatkoznak ránk, hogy magunkra csak távoli jövőként gondolhatunk. Kevés viszont az itt és most, a deixis, a pillanatba bökött gombostű. Így vagyunk szervezve, de lehet, hogy ez magyar sajátosság, ez a múltba révedés. Hogy minden olyan szép, patinás volt egykor, és efölött búsongunk, ezt próbáljuk helyreállítani. - A 6B műhelynaplóját vasárnapról ketten írták: Benedek Anna és Árvai András.

Netnapló

Misa Medve Körtér

6B - 2014. február 1.

De mi a fene az a Gomba? A körtér már a 19. század végén itt állt a Fehérvári út torkolatánál. Egy dél-budai csomópont volt, egy elosztó, egy kulcs. Körkulcs. 100 éve pedig hurokvágány-rendszer létesült itt, a tér körül, egyre több villamosvonalat vezettek ki eddig. De a háborús kalapot, a Gombát, csak ’42-ben tették rá. A szokatlan figurát Schall József tervezte, tisztelet érte. - A 6B naplóját szombatról Pollágh Péter írta.

Netnapló

A kísérlet

6B - 2014. január 31.

Változtat-e valamit a jövőnkön az, ha előre leírjuk? Érdekes jelenség lehet, ahogy az életünk általunk gondosan megtervezett szakasza és a megélt jelenünk egymás mellett párhuzamosan fut, és néhol találkozik, vagy éppen kitér, és teljesen más utat jár be. - A 6B műhelynaplóját péntekről Molnár Szabolcs írta. 

Netnapló

Hungarikum

6B - 2014. január 30.

Nyájas úr a hátsó ülésen zörög a papírokkal. Ábrányi Emil, vagy valami ilyesmi a neve, nagy pocakos „b” betű van az aláírásában, az biztos, látom, hogy írás közben a nyelvét is picit kidugja az erőfeszítéstől. Jó, nem vagyunk egyformák: ő például be tud parkolni a töküres parkolóban két autó közé, én meg nem mondom aztat, hogy nem-e. Más kérdés, hogy én nem buktatom meg nyelvhelyességből, ő meg engem elkaszál. - A 6B naplóját csütörtökről Benedek Anna jegyzi. 

Netnapló

Psszt!

6B - 2014. január 29.

A német megszállás emlékművének létrejötte egy olyasfajta túlzás, amelyet a városok közterei és épületeink nem tűrnek el. Nem kéne, hogy eltűrjenek. Egy tisztességes helyzetben, mire odajutnánk, hogy megvalósul egy ehhez hasonló beavatkozás, addigra annyi fórumon, korrigáláson esne át, és annyi kritika érné, hogy vagy nem valósulna meg, vagy nem abban a formában, ahogyan azt egyszer valaki, valahol elképzelte. - A 6B műhelynaplóját szerdáról Smiló Dávid írta.

Netnapló

Ana-Maria

6B - 2014. január 28.

Az utcát hamar megtaláljuk, a panzió előtt mégis többször elhajtunk. Először nem is gondoljuk, hogy a bizarr, tetőkből és erkélyekből összehányt épületet keressük. Végül a magas padkák közé szorított, kanyargós főút veszi el a kedvem, hogy az épület előtt parkoljak le. Szűk mellékutcában állunk meg. Előző este még Kolozsvár éjszakai életével ismerkedtünk... - A 6B műhelynaplóját keddről Villányi Norbert írta.

Netnapló

A kedvem

6B - 2014. január 27.

A gőzt persze megint javították, maradt a szauna, ücsörögni hat másik emberrel nyolcvan fokban két négyzetméteres sötét lukban. Két izmos fiúval, az egyikük tormás ízesítésű (szagosítású?) vizet locsolt a kályhára, kegyetlen volt. Azt állította, kólás, a töröknél vette, én hittem neki. - Ezen a héten a 6B szerkesztősége írja a műhelynaplót a Literán. Elsőként Árvai András írását olvashatják. 

Az ápolónő

2014. január 26. - Noran Libro

Az van, amivel kezdtem: Műhelynaplót kell írnod! Ki az ágyból, már haza vittél. Városi ember vagyok, falun élek. Ő pedig a művésznő, aki nem él falun. -  A Noran Libro Kiadó befejező műhelynaplóját olvashatják vasárnapról, Kőrössi P. Józseftől.

Netnapló

A Nagy Felelőtlen

Noran Libro - 2014. január 25.

Már előző nap megszabadultam Brúnótól, a kakastól (mert van baromfiudvarom is). Zsolti levágta, megtisztítva felhozta, elkészült belőle a kakasleves tárkonyosan, lestyánnal. Vilmos szerint kannibalizmus, ha már a kakasnak neve van, és megesszük. - A Noran Libro Kiadó műhelynaplóját olvashatják szombatról, Kőrössi P. Józseftől.

Netnapló

A tegnap beígért holnap

Noran Libro - 2014. január 24.

Micsoda illat! Nem is illat, de nem is szag. Leginkább – gondoltam – ennek az épületnek: egy filmstúdiónak, a lélegzete... valahányszor beléptem oda, vettem egy nagy levegőt, és beszívtam azt a – mint a szerelmesek egymás illatát –, azt a valamit. - A Noran Libro Kiadó mai műhelynaplójában Kőrössi P. József Makk Károly készülő könyvéből ad közre egy részletet. 

Netnapló

Egyszemélyes intézmények, sorakozó!

Noran Libro - 2014. január 23.

600 ezer leütésnyi önéletrajznál, filmelemzésnél, kalandnál, szerelemnél, portrénál tartunk. Benne nem csak a film világa 1945-től errefelé, benne nem csak a „hogyan néztünk filmet zárt ajtók mögött, Aczél elvtárs előtt, meg Aczél elvtárssal”-féle történetek. - A Noran Libro Kiadó műhelynaplóját olvashatják Kőrössi P. Józseftől, Makk Károly készülő önéletrajzi könyvéről.

Netnapló

Csak az utolsó előtti pillanat létezik

Noran Libro - 2014. január 22.

Az önmagát a titkos arcban ismétlő ember, a művész számára csak utolsó előtti pillanat létezik. Mert hasznosítható tapasztalattal megélni csak az utolsó előtti pillanatot lehet. Az utolsót már nem. - A Noran Libro Kiadó műhelynaplóját Kőrössi P. József írta szerdáról, többek között Kocsis András Sándor kiállításáról.

Netnapló

Budapesten, és nem

Noran Libro - 2014. január 21.

A cigány-magyar együttélést, melyet az ország egyik legfontosabb jövőbeli problémájának gondolok, nem a GDP fogja meghatározni, nem is kormánydöntések, hanem a felek közti viszonyok minősége. Melynek első lépése az egymásra utaltság megértése, a második pedig a másik fél problémáinak megértése. Mert ma még nem látjuk a fától az erdőt. - A Noran Libro Kiadó műhelynaplóját olvashatják Kőrössi P. Józseftől.

Kék osztriga

2014. január 19. - Hajtűkanyar

Felveszem a szívszemüvegemet, minden évben újat, valahogy minden fesztiválon eltünteti az aktuálisat egy fiú. Hölgyem, talán most már ne kísérletezzen tovább, biztosra megyünk, át egy tuti helyre, pezsgőt rendelünk és osztrigát. - A Hajtűkanyar befejező naplóját Kupa Júlia és Tallér Edina írják.

Tudom, hogy nem lehet, de hiszem, hogy igen

2014. január 18. - Hajtűkanyar

Amilyen ösztönösen árad a szeretet a gyerekekből, olyan könnyű később magunkra zárni végleg a karok rácsait. Gyermek akarok maradni. Darts, puszik, ölelések, nevetés, vacsora, kivételesen a sakkra nem is jut idő, boldogság, elégedettség, megint ölelés, integetés és végül hideg, feketébe borult utca. - A Hajtűkanyar csoport naplóját szombatról Áfra János írja.

Beragadt

2014. január 17. - Hajtűkanyar

Nem tudok naplót írni, vagy inkább nem akarok. Ha emiatt teljesen elfelejtem ezt a napot, vagy bármelyik másikat, nem zavar. Ami fontos, az úgyis megmarad, mert beragad. Attól emlék, hogy emlékszem rá. Amire nem emlékszem, nem hiányozhat. - A Hajtűkanyar csoport netnaplóját péntekről Palágyi Ildikó Brigitta írja.

vizelet, szeppuku, tulipán

2014. január 16. - Hajtűkanyar

Ahhoz, hogy író legyek, meg kell mutatnom a belsőmet, mondja K.E., a legbelsőbb belsőmet, lehántani a burkokat, a héjakat a hagymáról, a hájakat a hasfalról, aztán bumm, ott a lényeg. Ki a fene tudja a belsejét kifordítani? A szamuráj gondosan előkészített szertartás keretében precízen felvágja a hasát. - A Hajtűkanyar csoport netnaplóját csütörtökről Somogyi Aranka írja.

Napi férfi

2014. január 15. - Hajtűkanyar

Az olasz férfiak havonta 2,5 alkalommal sírnak. A magyar férfiak talán naponta 2,5-ször nevetnek, nem tudom. Ez csak egy szerda megint, kint valami tavaszos langy mocorgás van, de belül morcos, tespedt tél. - A Hajtűkanyar csoport netnaplóját szerdán Kocsis Noémi jegyzi.

Ez csak egy este

2014. január 14. - Hajtűkanyar

Nem szeretem a naplóírást. Illetve de, én mindent szeretek, csak nem írok naplót, ha nem muszáj, mert megjelöli a percet, órát, napot, történettel. Mintha csak az enyém lenne az idő. - A Hajtűkanyar csoport netnaplóját keddről Tallér Edina írja.

netnapló

inkább tegnap

Hajtűkanyar - 2014. január 13.

oda menjünk, ahová jöttünk, ezt egy nagyon jó barátom mondta nemrég. visszafelé nézni viszont könnyebb.  például ahogy a hajtűkanyarral összekerültünk. tudtuk, hogy valami dolgunk van együtt. öt éve ismerem lassan edinát, arankát, brigit, noémit.  - Ezen a héten a Hajtűkanyar csoport írja a netnaplót a Literán, elsőként Kupa Júlia szövegét olvashatják. 

Netnapló

Horul a szurok 02

Filmvilág - 2014. január 12.

Vörös Robi... nem feledem első találkozásunkat sem a Vígszínház előtt, 1979-ben, amikor Szilágyi Lenkével följártak az Attila útra Zsuzsihoz, amikor a Cselédek több szereplős változatát csináltuk, és velük az egész képzősulis társaság, mindazok, akik később Jeles Monteverdi Birkózókörében bukkantak föl tündöklő tehetségekként - A Filmvilág naplóját vasárnapról Forgách András írta.

Netnapló

Horul a szurok

Filmvilág - 2014. január 11.

Nádas szeme felcsillant, mikor először megkérdeztem, igaz, picit lépett egyet hátra is, táncos, ruganyos lépés volt, köztéren voltunk, a Millenárison, kint a szabadban, a visszahőkölt talán túl erős kifejezés volna rá, villant a szemüvege, fölkapta a fejét, ezzel egy időben a felsőteste picit elfordult jobbra, vagyis valójában kitért a kérés elől a testével, bár mondhatni utat is engedett, tessék, parancsolj... - A Filmvilág naplóját szombatról Forgách András írta. 

Netnapló

Könyvről filmre – Salman Rushdie a moziban

Filmvilág - 2014. január 10.

Aki sokat ír a filmről, előbb-utóbb a kamera mögött köt ki, vagy a filmvásznon látja viszont magát. Rushdie-val az utóbbi történt. „Világéletemben színész szerettem volna lenni”, vallotta be többször is. Vágya idővel teljesült. - A Filmvilág naplóját péntekről Takács Ferenc írta. 

Netnapló

Holdudvar

Filmvilág - 2014. január 9.

Mint egy össznépi kvízjátékban: elhangzik a név, és a „jól értesült” versenyző már nyomhatja is az „igen” vagy a „nem” gombot. Olvasni, nézni, önálló véleményt formálni nem kell hozzá. – A Filmvilág naplóját csütörtökről Reményi József Tamás írta.

Netnapló

Irigy idő - Cocteau mint clown és mint varázsló

Filmvilág - 2014. január 8.

Jean Cocteau elsősorban költőnek tartotta magát, de a „filmköltészetben” is maradandót alkotott. 1925 és 1965 között hat nagyjátékfilmet és több kisfilmet rendezett, öt – mások által rendezett – játékfilm forgatókönyvét, illetve négy film párbeszédeit írta és négy másik filmben alakított különböző szerepeket. - A Filmvilág naplóját szerdáról Fáber András írta.

Netnapló

1964 – Régi és új!

Filmvilág - 2014. január 7.

1964 januárjában „hisztérikus” kíváncsisággal rohanta meg a néző az akkori (régi?) Filmmúzeumot, a Tanács körút sarkán (sokáig Barlang-mozi, föld alá bújtatott nézőtérrel). „Hisztérikus kíváncsiság” – igen, így számolt be róla a Filmvilág, és csak enyhe iróniával, mert maga a lap is lelkesedett. Francia filmhetet rendeztek, tán azóta is a legfontosabbat. - A Filmvilág naplóját keddről Bikácsy Gergely írta.

Netnapló

Álombrigád-napló

Filmvilág - 2014. január 6.

A nyolcvanas évek elején vagyunk. A reformálmairól lemondott magyar társadalom vigasztalan éjszakájában két munkás, két (álom)brigádtag összehajol, fölöttük a sör, bor, pálinka anyaistennője, a nyolckarú Delírium trónol. - Ezen a héten a Filmvilág szerkesztősége írja a naplót a Literán. Elsőként Schubert Gusztáv írását olvashatják. 

Netnapló extra - Alig múlt éjfél

2014. január 5. - KULTer.hu

Akkor harcoljunk! Mint valami desszantos Hacki Tamás, a függöny mögé settenkedek, s füttyögni kezdek. A madár zavartan nyújtogatja nyakát, megpróbálkozik egy oldschool kapucsengetéssel, de erőtlen... - A szerkesztőség válogatásában felelevenítjük 2013-as legkedvesebb netnaplóinkat. Mára KULTer.hu műhelynaplójából Vass Norbert július 30-ai naplóját ajánljuk.

Netnapló extra - Immanuel

2014. január 3. - Vörös Postakocsi

József apává válásának története végső soron arra mutat, nem érdekes, ki kinek a fia, ki kitől származik. A gyermek maga az üzenet, akinek neve, ahogyan azt a próféták előre megmondták: Immanuel lesz. „Das heißt übersetzt: Gott mit uns." - A szerkesztőség válogatásában felelevenítjük 2013-as legkedvesebb netnaplóinkat. Mára a legjobb műhelynaplót író Vörös Postakocsi szerkesztőségéből Onder Csaba augusztus 10-ei naplóját ajánljuk.

Netnapló extra - Dixi és alétheia

2014. január 2. - Tábor Ádám

...én pedig épp ekkor, a hatvanas-hetvenes évtized fordulóján cirka másfél éven át hetente többször szinte egész nap együtt voltam Bereményivel... - A szerkesztőség válogatásában felelevenítjük 2013-as legkedvesebb netnaplóinkat. Mára Tábor Ádám 2013. november 19-ei naplóját ajánljuk.

Netnapló extra - Túlélsz, vacak

2014. január 1. - Szőnyei Tamás

Sóhajnak beillő szózat egy ismeretlen rendeltetésű papírdarabhoz,* mely a történelem viharain keresztül szép csöndben meglapult egy limlommal teli ládikóban... - Az év végére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük idei legkedvesebb netnaplóinkat. Mára Szőnyei Tamás 2013. június 2-ai naplóját ajánljuk.

Netnapló extra - Könnyhelyek

2013. december 31. - Szilágyi Zsófia

Az év végére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük idei legkedvesebb netnaplóinkat. Mára Szilágyi Zsófia 2013. január 16-ai naplóját ajánljuk.

Netnapló extra - Mini útirajzok

2013. december 30.

Az év végére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük idei legkedvesebb netnaplóinkat. Mára az idei Netnapló-díjas Takáts József 2013. július 27-ei naplóját ajánljuk.

Problémák, képek, pásztorok

2013. december 22. - E-MIL

Szombaton mondtam, hogy nekem nincs saját problémám, majd éjjel, amikor megébredtem, minden alkalommal azon törtem a fejem: hogyan és milyen problémát fogalmazzak meg. Reggelre kialakult bennem: az a problémám, hogy nem lehet problémám. Ez elég nagy probléma, mondták... - Az E-MIL befejező műhelynaplóját László Noémi jegyzi.

Netnapló

Év végi amorf

E-MIL - 2013. december 21.

Hallgatjuk majd a szelet, azaz érezzük is az arcunkban, és közben tisztul az agy. Azon csodálkozom sokszor, hogyan tudtam harminchét évet siklóernyő nélkül élni? Mikor elindulok, már nem is számít semmi.  - Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) naplóját szombatról Balázs K. Attila írta. 

Netnapló

Az E-MIL és a csillagok

E-MIL - 2013. december 20.

Milyen irodalmi az egész! Egy műfordítás témájú esszém részletét vágom át egy hivatalos levélbe. Zrínyi jut eszembe, hogy télen, hadak múltán, nyugodtan pennát ragadhatott. Ha most élne, írhatna például egy kisebb eposzt Ász címmel – a kortárs magyar irodalmi közéletről szólna. - Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) műhelynaplóját péntekről Karácsonyi Zsolt írta. 

Karácsonyi mesék 2.

Szent Miklós és a robot taxisofőr

2013. december 29. - Karácsonyi mesék

Karácsonyi gyerekmese naplósorozatunk befejező darabjában Péterfy Gergely kislánya, a tizenhárom éves Péterfy Emma meséjét (Szent Miklós szerelme), valamint Dragomán György és Szabó T. Anna kisfiai, a tizenegy éves Dragomán Gábris és a nyolcéves Dragomán Palika meséjét (A robot taxisofőr) olvashatják el.

USN Journal

2013. december 19. - E-MIL

És várakozás estig a szakira. Akkor már csak azért imádkozom, hogy meg lehessen menteni a D-be lementett, szinte egy évnyi anyagot. Köztük, amiért a legjobban fáj a szívem, egy alig két napja írt verset. Ami ilyenkor, amíg elő nem kerül, az utóbbi idők legjobb darabja volt. Ha elvész, az is marad az idők végezetéig. - Az E-MIL műhelynaplóját csütörtökről Fekete Vince írta. 

Karácsonyi mesék 2.

Margit meséi - Henci és Peti aranyköpései

2013. december 28. - Karácsonyi mesék

Karácsonyi gyerekmese-naplósorozatunkban ma Lackfi János kislánya, a tizennyolc éves Margit két meséjét, valamint Esze Dóra és Vámos Miklós tízéves ikerfiai, Henci és Peti aranyköpéseit olvashatják el. 

Karácsonyi mesék 2.

3, 2, 1 - Falánk!

2013. december 27. - Karácsonyi mesék

Karácsonyi gyerekmese-naplósorozatunk mai darabjában Závada Pál és Nádori Lídia kisfia, Závada Jancsi animációs kisfilmjét, valamint Acsai Roland és Acsai Varga Vera kislánya, az ötéves Acsai Zsófi meséjét és rajzát találják. A mese Falánkról, Zsófi jókedvű tengerimalacáról szól.

Karácsonyi mesék 2.

Viktória, a szerencsés

2013. december 24. - Karácsonyi mesék

Gyerekmese-naplósorozatunk mai darabjában Csejdy András és Faludi Laura kisfia, Csejdy Misi készülő mesekönyvéből olvashatnak el egy részletet, valamint megnézhetik Borbély Szilárd kislánya, a nyolcéves Veronika két rajzát is. - Viktória, a szerencsés, akit megtámadtak a szirének, valamint egy csillagokon táncoló angyal és egy tulipán.

Karácsonyi mesék 2

Karácsonyi rap és karácsony Afrikában

2013. december 26. - Karácsonyi mesék

Gyerekmese naplósorozatunk mai darabjában Parti Nagy Lajos és Both Gabi kislányai, Parti Nagy Elza és Parti Nagy Berta verseit, rajzait és meséit, valamint Szijj Ferenc kislánya, a tíz és fél éves Szijj Zina Róza karácsonyi meséjét olvashatják el és tekinthetik meg. - „Gyere már karácsony hol van a kalácsom? Ne Ne Ne Ne Jee!!!”

Karácsonyi mesék 2.

A malac karácsonya és a japán karácsonymanók kalandjai

2013. december 25. - Karácsonyi mesék

Gyerekmese-naplósorozatunk mai darabjában Benedek Szabolcs kislánya, a hatéves Benedek Nóra Laura két rajzát és Vécsei Rita Andrea kisfiai, Csatai Lénárd, Csatai Nimród, Csatai Kristóf és Nagy-Vécsei Barnabás rajzait és közös videóját tekinthetik meg. 

Karácsonyi mesék 2.

Juli és Lőrinc meséi

2013. december 23. - Karácsonyi mesék

Ahogy azt tettük 2008-ban, idén is arra kértük számos író és költő gyermekét, hogy karácsonyra lepjék meg egy-egy mesével, rajzzal vagy előadással a Litera olvasóit, ők írják a héten a netnaplót. - Elsőként Csaplár Vilmos kislánya, Juli két meséjét, valamint Győrffy Ákos ötéves kisfia, Lőrinc rajzát és karácsonyi előadását mutatjuk be.

Netnapló

Logisztikai bravúr

E-MIL - 2013. december 17.

Hirtelen eszembe jut, mit is mondott jóanyám 7-8 évvel ezelőtt, amikor eme polc-monstrumot felinstalláltuk: minek ez ide nektek, nem inkább gyerekbútorok kellenének, elvégre gyerekeket terveztek, nemde?? De mi csak legyintettünk, a könyvekbe zárt kultúráról beszéltünk, mi több, kikértük magunknak: egyáltalán hogy mond ilyent egy EMIL-es írónak s egy magyartanárnak?? - Az E-MIL műhelynaplóját keddről Zsidó Ferenc írta. 

Netnapló

Számvetésforgó

Múlt-kor folyóirat - 2013. december 15.

Igazi szenzáció volt márciusban, amikor szakemberek bejelentették, hogy azonosíthatták a történelem első ismert "szerelemgyerekét": egy 40-30 ezer évvel ezelőtt Észak-Olaszországban élt egyed lehet ugyanis az első, aki a modern ember és a neandervölgyi keresztezéséből született. - A Múlt-kor folyóirat műhelynaplójának utolsó részét Fekete István írta.

Netnapló

Kis szürreál

Múlt-kor folyóirat - 2013. december 14.

Véget ért a folyosó, és egy tágas, fehér irodába léptem: körülöttem asztalok, amelyeknél fehér overallos emberek fehér monitorokat bámultak. Minden néma volt, mégis tudtam, mit kell tennem: leültem az első üres munkapadhoz, puhán huppantam a forgószékbe. Előttem egy gigantikus méretű, fehér keretes monitor... - A Múlt-kor folyóirat műhelynaplóját olvashatják. Hajdu Tibor írása.

Netnapló

Bécs rulez

Múlt-kor folyóirat - 2013. december 13.

Múlt-kor szerkesztősége forralt borral és tányérnyi nagyságú bécsi szelettel teszi fel a pontot az i-re, és ünnepli meg az egész évet; mindezt a turista-lét gondtalan, Matisse-ra és a vásári giccsekre is nyitott állapotában, az advent legcsodásabb városában. - A Múlt-kor folyóirat műhelynaplóját péntekről Kriston-Simon Szilvia írta.

Netnapló

Történelmet írunk

Múlt-kor - 2013. december 12.

2010 nyarán, amikor a Magyar repülés 100 éve című magazinon dolgoztunk, az interneten böngészve véletlenül bukkantam rá Császár Erzsébetre, a MALÉV 50. sikerrel végzett légiutas-kísérőjére. A hölgy összesen 18 millió kilométert repült, 3 évet és 1 hónapot töltött pályafutás alatt a levegőben. - A Múlt-kor folyóirat műhelynaplóját csütörtökről Ács Tibor Adrián jegyzi. 

Netnapló

Lenn a műhelyben

Múlt-kor folyóirat - 2013. december 11.

...az eseteknek se szeri, se száma, hogy egy-egy ilyen katalógust böngészve lettem figyelmes egy érdekes témára: ilyen volt a Sulkowszky-Bartha páros esete, akik körbemotorozták a Földet. Több tucat eredeti fotót árvereztek el az út során készült képek közül, ekkor figyeltem fel rájuk. - A Múlt-kor folyóirat naplóját szerdáról Bartal Csaba írta.

Netnapló

Először... másodszor... elkelt!

Múlt-kor folyóirat - 2013. december 10.

Továbblapozva a szemem egy olyan fotón akadt meg, ahol egy befagyott tavon csúszkáltak a zubbonyosok, s bizony sokuk a földre is került. A képaláírás döbbenetes volt számomra: „Gondtalan játék a jégen: ha valaki elvágódik, katonadolog – mondják – ez az 'elesés' nem számít.” Viccelődtek a halállal…  - A Múlt-kor folyóirat műhelynaplóját keddről Kulcsár Ádám írta. 

Lectori salutem

2013. december 9. - Múlt-kor

Naprakészek, frissek és színesek vagyunk, azzal a lényeges különbséggel, hogy honlapunk minden esetben tárgyilagos, kiegyensúlyozott, politikailag semleges, ugyanakkor határozott irányvonalat képvisel. Nem hallgatunk el semmit, nem szítunk feszültséget... - Ezen a héten a Múlt-kor folyóirat szerkesztősége írja a műhelynaplót, elsőként Fekete István szerkesztői beköszöntőjét olvashatják.

Pofonegyszerű

2013. december 8. - Svébis Bence

Elmúlt egy hét, emlékezzünk Buñuelre: valahol, azt hiszem, lelőttem egy kecskét. - Svébis Bence befejező netnaplója vasárnapról.

Az intellektuális fájdalomról

2013. december 7. - Svébis Bence

Ezt a mindent belengő igénytelenséget és színvonaltalanságot, amelyben kultúrának lehet nevezni bármit, amiben a szellemileg visszamaradott törpekisebbség uralkodik. Olyan volt ez a gála, mint sűrítve az ország: a kulturálisan kasztrált társadalom az álszórakoztatás bűvöletében éli hétköznapjait. - Svébis Bence netnaplója szombatról.

Vándorcirkusz

2013. december 6. - Svébis Bence

A történet az 1930-as évek Amerikájában játszódik a nagy gazdasági világválság alatt. Nyomor és misztikum, torzszülöttek és rejtélyek keverednek az önmegismerés nehézkes útján. A sorozat egyértelműen a Twin Peaks Fekete barlangjából bújt elő, de talán az egyetlen, ami méltón tudta továbbvinni e hagyományt. - Svébis Bence netnaplój péntekről.

Címerállatok simogatása

2013. december 5. - Svébis Bence

Irodalmi címerállataink felé nem illik ostorral csapkodni. Szentnek és sérthetetlennek tekinti őket a szakma, akik körül, mivel már letettek valamit az asztalra – más kérdés, hogy akad köztük zsigerből túlértékelt szerző is –, egy áttörhetetlennek hitt kitin képződött. De az őszinteség nem mindig egyeztethető össze az alázattal.  - Svébis Bence csütörtöki netnaplója.

A nyitott dosszié

2013. december 4. - Svébis Bence

Ritka pillant, mikor az olvasó és a kritikus véleménye találkozik. Ez nem olyan. Esterházy Péter írja A szavak csodálatos életéből című előadásában: „minden jó kritikus jó olvasó is, de nem minden rovar bogár". De hát, gusztus dolga. - Svébis Bence netnaplója szerdáról.

A végső probléma

2013. december 3. - Svébis Bence

Panaszolják, hogy kihalóban a könyv, én meg azon tűnődöm, mit hagyjak ki. Kegyetlen játék ez, még ha élvezetes is. - Svébis Bence netnaplója keddről.

Netnapló

Föld, kenyér nélkül

Svébis Bence - 2013. december 2.

A jelenetben valóban látható egy kecske, amelyik nyakát szegi, ám a derék direktor képtelen volt kivárni, hogy megtörténjen a katasztrófa: ő maga idézte elő azt egy puskával. Valahogy így van ez a napló esetében is: én bárkinek elhiszek bármit, a szerzőt kivéve. - Ezen a héten Svébis Bence írja a naplót a Literán. Az első bejegyzést olvashatják hétfőről. 

Üdv: egy volt szerkesztőjük

2013. december 1. - Filmhu

Persze reflexek is vannak, egy-egy vitában még mindig képes vagyok úgy fogalmazni, hogy „igenis elloptátok, az a miénk volt, mi csináltuk”, amire jön a rezzenéstelen válasz: „már nem dolgozol ott, nem kell úgy fogalmaznod, hogy >mi<”. - A Filmhu műhelynaplójának utolsó darabját Libor Anita, a Filmhu volt főszerkesztője jegyzi.

Netnapló

Melyben hősnőnk kettős ügynököt játszik, azt is rosszul

Filmhu - 2013. november 28.

Abban egészen biztos vagyok, hogy hétfő ma nem lehet, mert csak a fotósunkkal konzultáltam a csapatból. Vele is leginkább európai nagyvárosokról, fájós térdekről, meg azokról a Deákon felhúzott, szerszámoskamraszerű bódékról... - A Filmhu naplóját csütörtökről Rostás Eni írta.

Netnapló

Ölés – ölelés: amiről a filmek szólnak

Filmhu - 2013. november 27.

Guillermo arra kért, segítsek neki értelmezni az „ölelésben bőség” sort, mert nem tudja, mit jelentenek a szavak. Szókincsbővítés, ez az célja az órának, és úgy hiszem, az ölelésnél kevés hasznosabb és szebb szó van a magyarban. Miután elmagyaráztam, hogy mit jelent, tanítványom visszakérdezett, hogy ő ezt nem érti. Ölés – ölelés: mi az összefüggés? - A Filmhu naplóját szerdáról Gorácz Anikó írta.

Netnapló

Éjjel-nappal muzsikálni

Filmhu - 2013. november 26.

A hétfői megbeszélés után megkezdődik a maratoni kör-emailezés: reggel, délben, este és éjszaka is jönnek fontos hírek, az égető ügyek, az újabb ötletek és öröm, ha sokan olvastak el egy cikket. Kísértetiesen hasonlít arra, ahogy egy szerkesztőség működik. - A Filmhu naplóját keddről Molnár Judit Anna írta. 

Egy messziről jött ember

2013. november 25. - Filmhu

Azt pedig, amit az alá- és fölérendeltségi viszonyról vall („Sose emeld fel a hangod olyannal szemben, akit te rúghatsz ki; csak olyannal kiabálj, aki téged rúghat ki!"), próbálom nem elfelejteni... - A Filmhu csapata írja ezen a héten a műhelynaplót, az első naplót Ruff Orsolya jegyzi.

Netnapló

Megszólítani a kort

Tábor Ádám

Ezeknél végtelenszer nehezebb némi sikerrel kecsegtetően felhívni egy velem közeli kapcsolatban lévő embertársam figyelmét arra, hogy valamit helytelenül, ráadásul önnön kárára cselekszik az életben. Kell hozzá, hogy hitele legyen nála a szavamnak, hogy a megfelelő pillanatban, megfelelő körülmények között, a megfelelő hangsúllyal szóljak hozzá, és azon a nyelven belüli nyelven, amely számára magától értetődő... - Tábor Ádám naplójának utolsó darabja.

Séta, mozgalom

2013. november 23. - Tábor Ádám

Nagy Lajos szerint ugye a kávéházban az a jó, hogy az ember nincs otthon, még sincs levegőn. Engem viszont kifejezetten – főleg versírásra – inspirál az a kevés levegő is, amit egy városi parkban szívhatok. – Tábor Ádám szombati netnaplója.

Netnapló

Irodalom és osztálytudat

Tábor Ádám - 2013. november 22.

A patinás belvárosi gimnázium – zseniális osztályfőnökünknek is köszönhetően – remekül összecsiszolódott 56-os(!) létszámú osztályában érettségiztem 48 éve. A latin osztályba gyökeresen ellentétes felfogású és helyzetű szülők adták gyermekeiket, akik egyetlen dologban egyeztek: régimódian humán emberként nem akarták praktikus, afféle üzemmérnöki pályára állítani őket. - Tábor Ádám naplója péntekről.

Csütörtököket mondok

2013. november 21. - Tábor Ádám

Én meg közben rájöttem, hogy a Bowles életét bemutató dokumentumfilmet nem szerdán láttam, hanem egy csütörtökön, tehát programom szerint ma kellett volna beszámolnom róla. Így egy másik csütörtököt mondok el. - Tábor Ádám netnaplója.

A Cage-ajtó mindig nyitva

2013. november 20. - Tábor Ádám

A mostani Ginsberg-kiállítást még nem láttam. Négyszer találkoztam a költővel (Kőbányai Jánosnál, Eörsinél), de csak egyszer beszélgettünk, a 80-as években, egy keveset. Az Astoriában lakott barátjával, Peter Orlovskyval; Rácz Judittal felszóltunk nekik este, lejöttek egy fél órácskára... - Tábor Ádám netnaplója szerdáról.

Dixi és alétheia

2013. november 19. - Tábor Ádám

Egyik szála ugyanis a Dobrovics nevű első személyű narrátornak, a szerző alteregójának íróvá válása és berobbanása az irodalmi életbe – én pedig épp ekkor, a hatvanas-hetvenes évtized fordulóján cirka másfél éven át hetente többször szinte egész nap együtt voltam Bereményivel... - Tábor Ádám netnaplója keddről.

A szenvedéstől való csömör

2013. november 18. - Tábor Ádám

A Városházán tiltakozó jogvédők formált és megrendítő kórusát ilyen érzékenység szólaltatta meg. Milyen széles sugarú körben talál visszhangra? A természeti csapás ellen pedig hiába tiltakozik az ember... - Ezen a héten Tábor Ádám írja a Netnaplót, első írását olvashatják.

Egy inspekciós napja...

2013. november 17. - 7 óra 7

A hektikusság, zaklatottság és állandó, feszült figyelem mellett – az azért jó, hogy ezt a tevékenységet is bárhol végezhetjük, még kocsiban, egy vidéki színházhoz menet, vagy egy próba pár perces szünetében, esetleg a trolin valahonnan valahová tartva – mégis sokkal megrázóbbak maguk azok a sajtóközlemények, amiből a hírek egy része születik. - A 7 óra 7 utolsó műhelynaplóját Nyulassy Attila írja.

Netnapló

Tűr, tilt, támogat

7 óra 7 - 2013. november 16.

Hogy mit jelent a kritika kitiltása egy színházból? Nyilvánvalóan nem azt, hogy szekuriti-emberek állnak arcfelismerő okosszemüvegben a bejárat előtt, és kiemelik a nem kívánt kritikust a tömegből – még ha néhány színházigazgatónak és rendezőnek ez a gondolat oly' kedves is lenne.  - A 7 óra 7 műhelynaplóját szombatról Zsedényi Balázs írta. 

Netnapló

Több jelentés

7 óra 7 - 2013. november 15.

Minden szöveg mindig – nyelvészeti szakszóval – poliszémikus. Vagyis: több jelentése van, és jelentéseinek egy része teljesen független a közlőtől. Sőt, lehetséges, hogy egyik-másik címzettben éppen az ellenkezőjét jelenti. Paradox módon az igazi színház erre épül... - A 7 óra 7 műhelynaplóját péntekről Ugrai István írta.

Netnapló

Adatok

7 óra 7 - 2013. november 14.

A 7óra7 egyik alapvető szolgáltatása a színházi adatbázis: a keresőből, vagy pár kattintással elérhető színházműsorok, színlapok, alkotók adatlapjai, a hírekhez és előadásokhoz csatolt képek. - A 7 óra 7 naplóját csütörtökről Nyulassy Attila írta. 

Netnapló

Utazás

7 óra 7 - 2013. november 13.

 Szóval a kulcs a nézőnél van, távirányítónak nevezik. A kritikánál ugyanez a helyzet: ha rákattint az olvasó, nyert ügyünk van, mindegy, mi a véleménye az írásról. Megjegyzem, a színháznál is ez a mechanizmus érvényes: hiába rossz egy előadás fogadtatása, ha teltházas folyamatosan, nem kérdés, hogy műsoron marad. - A 7 óra 7 naplóját szerdáról Ugrai István írta. 

Netnapló

Pont

7 óra 7 - 2013. november 12.

Bár az ember szeretné azt hinni, kritikájának valamennyi betűjét mindenki elolvassa, magvas és velős gondolatait értelmezi, tartalmával egyetért vagy épp hevesen vitatja magában vagy társaival együtt, a fájó igazság azonban az, hogy nem feltétlenül a leírt mondatok és gondolatok szántják végig a szakmai közéletet, hanem a pontozás. - A 7 óra 7 műhelynaplóját keddről Zsedényi Balázs írta. 

Netnapló

Utazás

Irodalmi Jelen - 2013. november 10.

Utazás előtt mindig izgulok. Bő tíz éve, gimnazista koromban lekéstem a vonatot, ami Marosvásárhelyre kellett volna visszavigyen az iskolába Székelyföld egyik legfestőibb kisvárosából, Gyergyószentmiklósról. Az élmény azóta is bennem ég: kék színű ütött-kopott szerelvény fütyül, már nem lehet felszállni rá, hiába is szaladok, lemaradtam róla.  - Az Irodalmi Jelen műhelynaplójának utolsó darabját olvashatják, Varga Melinda tollából.

Netnapló

Csontreál

Irodalmi Jelen - 2013. november 9.

Vállamra forró, combomra már hideg víz folyik. Azután fordítva. Leforrázom a lábujjaimat, megfagyasztom a kulcscsontomat. Nem frissülök fel. Nedves csíkot húzok a szobáig. Fölveszem az egyik zoknit, lecsukódik a szemem. Fölveszem a másikat, visszadőlök az ágyba. És így tovább... - Az Irodalmi Jelen naplóját szombatról Szőke Imre írta.

Netnapló

Félrebeszélők

Irodalmi Jelen - 2013. november 8.

A polgári temetést vezénylő nem-pap csak olyan dolgokat mond az elhunytról, amelyekről történetesen tudom, hogy kismértékben sem érintkeznek a valósággal. Nézelődöm, hátha szól valaki, hogy álljunk már meg, kapcsoljuk ki a fekete magnót, mert ez nem az a szöveg, nem ehhez a temetéshez tartozik. Fekete, gyászoló társaság, többen sírnak, amikor a férfi felvezeti, hogy hamarosan a Bambiból fog idézni, erőt meríthetünk belőle. Mi másból, ugye. Két levél beszélget – kezdi. (Mint egy vicc: Két levél beszélget…) - Az Irodalmi Jelen naplóját péntekről Huszár Tamara írta. 

net-napló

2013. november 7. - Irodalmi Jelen

Meggyőzni őket, mennyire fontos másként működniük, mint ahogyan számukra természetes. Konvertálni a képességeket ide-oda, egyik jelrendszert, nyelvet a másikba. - Az Irodalmi Jelen mai műhelynaplóját Mányoki Endre jegyzi.

Netnapló

Ha kidől a krónikás

Irodalmi Jelen - 2013. november 5.

Az őszi influenza jól elintézi a mozgalmas netnaplót, pedig az irodalmi krónikás már haj, de készült az eseménydús beszámolóra – mozgalmasság nélkül a tudósító féllábú óriás. Ha úgy vesszük – töpreng most az ágyban szipákolva, fokhagymás pirítóst majszolva –, hogy naponta átlagosan három rendezvényt tartanak csak a fővárosban, akkor az egy évben 1095 est... - Az Irodalmi Jelen naplóját keddről Laik Eszter írta.

Netnapló

Szindbád fejben hazamegy

Irodalmi Jelen - 2013. november 4.

Az olvasó azonban könnyen összetéveszti az irodalmi életet az irodalommal. Olvassa a tudósításokat, nézi a videókat, a képriportokat, jót szórakozik rajtuk, és közben a nagy vagy a kis mű ismeretlenül szívódik fel az utált vagy istenített figura körüli mítoszban, vagy épp abban a vitában, amely inkább szól az egóról, mint a lélekről vagy a szellemről. - Ezen a héten az Irodalmi Jelen műhelynaplóját olvashatják. Elsőként Boldog Zoltán írását közöljük. 

netnapló

"Lerepül a hülye fejetek”

Ayhan Gökhan - 2013. november 3.

Tizenegykor elmentünk istentiszteletre (katolikus templom nem volt a faluban), a lelkész kedvesen fogadott minket, megkérdezte, honnan jöttünk. Zita mondta, hogy Budapestről. Mosolyogva mondta, hogy az is nagyon jó, de ez a hely jobb. - Ayhan Gökhan naplója vasárnapról.

Netnapó

Köd-lábujjtól ködbokáig

Ayhan Gökhan - 2013. november 2.

Több ezer éves cseppkövek, jóleső hűvösség, asztmaűző, a tüdőbe jó levegőt fújó barlangrendszer. A falakon lóg a sok téli álmát alvó, csodálatos denevér. Ennyire messze a felszíntől biztonság vesz körül... - Ayhan Gökhan naplója szombatról.

netnapló

„Holtak arca fölé”

Ayhan Gökhan - 2013. november 1.

Nem szeretem a temetőt. A Farkasréti temető, meg kell hagyni, szép, de hát az én halottaim nem ott fekszenek. Élő, vér szerinti rokonom kettő van, az egyik Ausztráliában, a másik jön-megy, ritkán látom. A többiek a temetőben. A nagymamám és a nagybátyám, Páva Horváth János, négy éve haltak meg, négy éve nem tudok mit kezdeni azzal, hogy meghaltak.  - Ayhan Gökhan naplója péntekről.

Netnapló

János és János

Ayhan Gökhan - 2013. október 31.

Ma végre láttam azt a nénit (Anna néni), akiről sokáig azt gondoltam, hogy meghalt, mivel több hete nem láttam a vasárnapi misén. Személyesen nem ismerem őt, de távolról rokonszenvezek vele, aggódom érte, gondolok rá. Rettenetesen lassan jár szegény, a templomba azért nagy szenvedés árán is eljön. Sokszor a végére, a pap utolsó mondataira ér oda. - Ayhan Gökhan naplója csütörtökről.

netnapló

Hallgatásról és más démonokról

Ayhan Gökhan - 2013. október 30.

Utoljára Bécsben a Bernhard kávéház kitett asztalai között ültünk – én neveztem el így, az eredeti nevét nem jegyeztem meg, annak idején Thomas Bernhard járt oda gyakran. Mennyire megnyugtató, békés volt minden, a magyarok keserűcsokoládéba mártogatott arcától távol, a betegségekre hajlamos országtól kicsit messzebb. - Ayhan Gökhan naplója szerdáról.

Netnapló

Budapest zöld csillaga

Ayhan Gökhan - 2013. október 29.

Szerelem, irodalom és Isten, ez a három tartja össze az életem. Régimódi vagyok, mint egy múlt századi kávéházasztalon ottfelejtett kávéscsésze. A Kosztolányié vagy a Heltaié. Akár. - Ayhan Gökhan naplója keddről.

Netnapló

Hétfő a könyvraktárban

Ayhan Gökhan - 2013. október 28.

A raktárban az olvasás sem tiltott, ennek köszönhetően egy interjúra készülve az elmúlt napokban Háy János könyveit olvasgattam. Jó hely ez, mert a barátaim, ismerőseim könyveit rakosgatom, tehát otthon vagyok.  - Ezen a héten Ayhan Gökhan naplóját olvashatják a Literán. 

Az az októberi

2013. október 26. - FÉLonline.hu

Pedig már látom is tisztán az egykori képet, íme, a sárkeresztúri nagyszüleimnél vagyunk az őszi szünetben, ők ülnek és sztorizgatnak a szomszédokkal az utcára néző kerti padon, mi meg a bátyámmal íveljük át egymásnak az aszfalton a focilabdát, a főút felett, mintha színpadon lennénk. - A FÉLonline mai műhelynaplóját Tinkó Máté jegyzi.

A kritikus terhe

2013. október 25. - Sörös Erzsébet Borbála

Már majdnem a belvárosban vagyunk. Tarjánból – ami egyébként emlékeztet Berlinre – egy óra alatt nem lehet kijutni a vasútállomásra, ebből is látszik, hogy Szeged világváros. Azért elérem a vonatot. - A FÉLonline mai műhelynaplóját Sörös Erzsébet Borbála jegyzi.

Checkpoint: Astoria

2013. október 24. - FÉLonline.hu

Míg hallgatom az augusztusi Térnyitás Konferencia szervezőinek eszmecseréjét, megvacsorázom, közben nevetek magamon, hogy ha nem szorongatom a kezemben a jegyzetfüzetem és a tollam, kiengedek, nem is figyelek egy programra igazán. - A FÉLonline mai műhelynaplóját Pethő Anita írja.

"A lényeg az élet és az álom volt"

2013. október 23. - FÉLonline.hu

A szerzőknek való írás és a dokumentumok nézegetése közben jövök rá mindig, hogy az ötletrésze mennyivel jobban átlátható a dolgoknak, mint amikor már magában a tettben van benne az ember, és ez a reggellel kapcsolatos terveimre is érvényes. - A FÉLonline mai műhelynaplóját Kerber Balázs jegyzi. 

Élet a fesztiválszezonon túl

2013 október 22. - FÉLonline.hu

Manapság, bármilyen fesztiválon vagy koncerten legyek is, fejben írok. Rosszabb esetben a telefonba jegyzetelek, vagy, ha elkap a hév zsebből előkotort szórólap szélére vagy kitépett kockás lapra karcolgatok a koncert gyér fényénél vagy a ragacsos sörpadon. Mert van az újságíró-én, meg a buli-én. - A FÉLonline mai műhelynaplóját Nagy Kátya írja.

Két flekk távolság

2013. október 21. FÉLonline.hu

Aztán újra MÁV. Velencéről ingázok, így napi kapcsolatban állok állami vasúttársaságunkkal, melynek menetrendje igazi hungarikum a fikciós írásművek terén. Mikor érkeznék még csak Tárnok, egy újabb flekk. - Ezen a héten a FÉLonline.hu szerkesztői írják a netnaplót, az elsőt Braun Barna jegyzi.

Netnapló

Róma

Péntek Orsolya - 2013. október 20.

Tudom, ecet. Tudom, a petrezselyem. Megköszöntem már? Meg fogom. - Péntek Orsolya naplóinak befejező darabját olvashatják, vasárnapról.

Netnapló

Mélyebbre, magasabbra

Péntek Orsolya - 2013. október 19.

Mondom, szeretem ezt a Szamszárát. Mégis azt hiszem, hogy a megvilágosodás nem versenypálya. Nem lehet mélyen, magasabban, előbbre, hátrébb lenni benne. Egyetlen pillanat, amíg az ember átkerül a határán mint élet és halál határán, vagy mint születésnél a semmiből a vanba, hiszen mesternek lenni – megvilágosodottnak lenni – semmi más, mint egy határon túllenni. - Péntek Orsolya netnaplóját olvashatják szombatról.

Netnapló

A zsömlék közt matató kéz

Péntek Orsolya - 2013. október 18.

Megtanultam nála csukott szemmel is látni, aztán elfelejtettem. Aztán megtanultam újra. Csak közben az élet. Az emberállatok köröttem. Az ütések, szemre, szívre. Félreáll, letöröl. Újra és újra. De ott is. Megint. Mindig, újra és újra. És akkor, amikor már semmit sem láttam a vértől, ami a szememen csorgott, kiszabadultam. - Péntek Orsolya pénteki naplóbejegyzése.

netnapló

A szemközti ház

Péntek Orsolya - 2013. október 17.

Egy Hamvas-naplóval vagy az Ősök nagy csarnokával ülni a konyhában este, míg a keresztutcában az öreg sárga ház ablakaiban rejtélyes ritmusra fel- és lekapcsolódik a villany: jó. Én már nem látom Hamvas házát, de ezt a sárga házat ő is láthatta az ablakából. - Péntek Orsolya naplója csütörtökről.

Netnapló

Folyó

Péntek Orsolya - 2013. október 16.

Most veszítjük el magunkat. Bennünk veszítjük el magunkat. A pillanat, amikor egy család teljesen magyar lesz, az utánunk jövő generációban következik be. Nekik Zágráb már külföld lesz. Nagyanya horvát magánhangzói, ezek az árulkodó hangok a magyar beszédben eltűnnek – a dédunokák már nem tudják horvátul mondani, hogy hvala. - Péntek Orsolya naplója szerdáról.

Netnapló

Fény

Péntek Orsolya - 2013. október 15.

Akik nem értik meg, hogy mi az, ha valaki nem akar megbüdösödni a hazugságoktól. Attól, hogy hazug módon beszél, mert azzal előrejut, attól, hogy elfogadja társnak azt, aki jut, attól, hogy kényelmesen él és nem borít és szakít, ha kell, attól, hogy szaporodik véletlenül, mint egy oktalan állat, ahelyett, hogy egyesülne és betöltené az isteni törvényt... - Péntek Orsolya naplóját olvashatják keddről.

Netnapló

Szürke

Péntek Orsolya - 2013. október 14.

És végül van ez, ez a szomorúság, aminek még nincs színe és szaga, még formátlan, mint az idei ősz vagy Cziffra első, határozatlan lélegzetvétele a Polonaise Heroique előtt. - Ezen a héten Péntek Orsolya írja a naplót a Literán. Az első bejegyzést olvashatják hétfőről.

Netnapló

Lina sír

2013. október 13. - Kun Árpád

...meg eltávolították az egyik belső szervét, ami szétroncsolódott. (Ja, a lépét, mondtam, mert ismertem a szót franciául, amit Orsi visszamondott.) - Kun Árpád befejező netnaplója vasárnapról.

Aimé, c'est moi

2013. október 12. - Kun Árpád

Az igazi ok inkább az, hogy nem voltam képes belegondolni. Ahhoz vagyok szokva, hogy amit leírok, annak semmiféle következménye nincs. - Kun Árpád netnaplója szombatról.

Alfred Ibsen mutatványa

2013. október 11. - Kun Árpád

Alfred kivételes intelligenciával és érzékenységgel megáldott kisgyerek volt. Erre ugyanúgy tekintettek, mint pszichotikus lelki alkatának többi furcsa megnyilvánulására, és viszonylag hamar bolondok házába zárták... - Kun Árpád netnaplója péntekről.

A gyerekeink szókincse

2013. október 10. - Kun Árpád

Már a kimondás közben rájövök, hogy a saját elméletem ellen dolgozom, miszerint a mi gyerekeink – lévén, hogy nem magyarul beszélő külvilágban forognak – közel se ismernek annyi csúnya szót, mint az anyaországban élő kortársaik. - Kun Árpád netnaplója csütörtökről.

Hableányok vagy gyilkos bálnák

2013. október 9. - Kun Árpád

A qatari emír viszont megérkezett. Méghozzá úgy, hogy a jachtját előre küldte, és miután az megtette a több hetes utat a Perzsa-öböltől idáig, helikopteren utána repült. Az egyik esti ügyelet után hazatérve egy akkora hajót láttam lehorgonyozva a Gaupne-fjordon, amelyre a falusi marina összes jachtját fel lehetett volna pakolni mentőcsónaknak. - Kun Árpád netnaplója szerdáról.

Szarvasbélszín

2013. október 8. - Kun Árpád

Még elmesélte, hogy a szarvast az unokája lőtte a tanyájukhoz tartozó erdőben, és több száz métert kellett húznia a vadásztársával, amire olyan helyre értek, ahol traktorral vihették tovább. - Kun Árpád netnaplója keddről.

Párbeszéd a szúnyoggal

2013. október 7. - Kun Árpád

Zoli nevetgélve követi a párbeszédemet a szúnyoggal, de Boldizsár, aki közben betrappolt, már kissé megütközve néz rám, és tudom, ha jelen lenne egy osztálytársa, nagyon égne az apja sajátos humora miatt. - Ezen a héten Kun Árpád írja a Netnaplót.

Netnapló

Minden nap hétköznap

Revizor Online - 2013. október 6.

A napilapokban évek óta tart a kritikától való eltávolodás, nemegyszer arra való hivatkozással, hogy „az olvasó nem szereti”. Ezt a kijelentést ugyan önmagában is cáfolja az online kritika népszerűsége, de nem is ez az érdekes, hanem az, hogy tekintélyes orgánumok nem érzik egy ilyen kijelentés/változtatás felelősségét. Hogy maguk is beleállnak a kultúra leárazásába - A Revizor Online záró műhelynaplóját olvashatják Csáki Judit tollából.

Írók, olvasók, találkozók

2013. október 5. - Revizor Online

„A téma az utcán haver, ugye? Fölpumpáljuk, megírjuk. Mert az embernek mindent szabad, ugye? Egyelőre, főemlőském, mondta, egyelőre, ami nem mindörökké." Nem is az örökkévalóságnak írjuk a netnaplót (na jó, de), épp ezért most egy kicsit Parti Nagy Lajos tollaival ékeskedünk. - A Revizor Online mai naplóját Jászay Tamás írja.

Netnapló

Valami elromlott?

Revizor Online - 2013. október 4.

Feltűnt nekem egy érdekes azonosság, ami futótűzként terjedt el az egyes színházigazgatói pályázatokban. Talán evidenciának is tűnik, de leszögezése kicsit közelebb vihet minket egy attitűd értelmezéséhez, ami azonos Vidnyánszky Attila, Balázs Péter és Dörner György megnyilatkozásaiban. A közös pont pedig értelmezhetetlen missziós tevékenységük... - A Revizor Online naplóját ma Puskás Panni jegyzi. 

Netnapló

Online élünk

Revizor Online - 2013. október 3.

...ugyan egyre nyomorultabb anyagi és tárgyi körülmények között, de él, lélegzik a kulturális szcéna, születnek és jönnek újabb műhelyek és alkotók, a semmiből és semmiért, kicsi közönségért, kicsi vagy nulla pénzért, elhivatottságból, tehetségből. - A Revizor Online naplóját csütörtökről Csáki Judit írta.

Nincs vita, avagy: hogyan ne indítsunk kritikavitát a Revizoron

2013. szeptember 30. - Revizor Online

Termékeny dolog lehet elrontani dolgokat, de csak abban az esetben az, ha számot tudunk vetni a hibáinkkal. Most elmondom, mit szúrtunk el. Kissé önterápiás jelleggel teszem, de azért is, hogy mások okulhassanak belőle, meg azért, mert ha minden tökéletesnek látszik, az gyanút kelt, hibázni szép. - Az eheti netnaplót a Revizor Online szerkesztősége írja, elsőként Puskás Panni bejegyzését olvashatják.

Hello, Daedalon! Hello, Cataflam!

2013. szeptember 29. - Slam Poetry Budapest

Végül nyilván letoltunk még egy kör fuvart, és lefekvéskor reménykedve vártuk, hogy az új héttel bizonyára befejeződő felújítás nem húzódik tovább még két hónapnál. Mindenki azt mondja, nézzem meg a Pénznyelő című filmet, de addig nem veszem hozzá a bátorságot, amíg nem végzünk. - Pion István írja a Slam Poetry Budapest befejező netnaplóját.

Pusszantás! Milyennapisvan?!

2013. szeptember 28. - Slam Poetry Budapest

Ahogy belegondolok, én vagyok az első akit hallottam köszönni a nézőknek, meg az utolsó is. Karikacsapás, pohárfenékre nézés és lépünk is. Csókoltatok mindenkit. Kevesebb önsajnálatot pliiiz, igen képes lezuhanni egy levél a fáról Oi! -  A Slam Poetry Budapest következő netnaplóját Tengler Gergely írja.

A péntek én vagyok

2013. szeptember 27. - Slam Poetry Budapest

Hát eddig írtam tegnap hajnalban. Ma már nyilván ma van, vagyis szombat. Egy autóban ülök, félúton Marosvásárhely és Gyergyószentmiklós között, beszorítva egy basszusgitár, egy trombita és vagy egy tucat különböző méretű táska mellé... - A Slam Poetry Budapest következő netnaplóját Simon Márton írja.

A tetőtéri lakásról, melynek egyetlen szépséghibája, hogy szuterén

2013. szeptember 26. - Slam Poetry Budapest

A csütörtök létezését mindössze kevesebb, mint három éve vagyok hajlandó elhinni. Mert például egy koleszos gyomor szemszögéből rohadtul nem létezik. Van a szerda, az utolsó morzsákkal, és a péntek az otthoni koszttal. Csütörtök nincs. -  Ezen a héten a Slam Poetry Budapest írja a műhelynaplót. Ma  Bock Balázs bejegyzését olvashatják. 

Visszafelé

2013. szeptember 25. - Slam Poetry Budapest

Még fogalmam sincs, miről fog szólni a naplóm. Erről a hosszú és széles sugárútról, amire kiértem épp? A lelombozódott szerda éjszakáról? A várost pásztázó lomha és üres keselyű-taxikról, vagy a remegő tenyerekbe pakolt szlottyos gyrosokról? A Budapest ócska utcáin szublimáló életről... - Ezen a héten a Slam Poetry Budapest írja a műhelynaplót. Ma  Benke Hunor bejegyzését olvashatják. 

A cserebogárnak nem kell naplót írnia

2013. szeptember 24. - Slam Poetry Budapest

A tízperces szünetben vehetek kávét az automatában, és megállapíthatom, hogy a leendő szakmám kamu, az emberi agy és a lélek nem fejlődik, mivel harmadik alkalomra sem tanultam meg, hogy ki kell kapcsolni a cukoradagolót, különben a kávém édes lesz és rossz. - Ezen a héten a Slam Poetry Budapest írja a műhelynaplót. Ma Kemény Zsófi bejegyzését olvashatják. 

Netnapló

A furcsa folt

Slam Poetry Budapest - 2013. szeptember 23.

Az embertelen dolgokból szeretek slamet írni, mert mire elkezdek dolgozni velük, helyesebben amikor már előrehaladott állapotban van a szöveg, kiderül, hogy egyáltalán nem is embertelenek, inkább mocskosul emberiek, máskülönben aligha tudnám őket megírni. - Ezen a héten a Slam Poetry Budapest írja a műhelynaplót a Literát. Elsőként Csider István Zoltán bejegyzését olvashatják. 

Netnapló

Költözőnapló 2013/7.

Litera - 2013. szeptember 22.

Költözőnaplónk utolsó fejezetéhez érkeztünk. A megszokottól eltérően hétfővel zárunk. Polcaink felfúrva, könyveink glédában, hasít a net, csörög a telefon, jönnek a szerzők. Új élet, új világ.

Netnapló

Költözőnapló 2013/6.

Litera - 2013. szeptember 21.

A képeken vasárnap van épp, frissen belakott irodánktól meglehetős távol töltött, ám semmiképp sem munkaszüneti nap. A távolt persze mondhatnánk közelnek is, tágabban értett szerkesztőségünk tagjai ugyanis 5:2 arányban budaiak.  - A Litera költözőnaplójának hatodik részét olvashatják. 

Netnapló

Költözőnapló 2013/5.

Litera - 2013. szeptember 20.

Költözőnaplónk ötödik fejezetében a kulisszák mögé kalauzoljuk az olvasót. Megmutatjuk, este, éjjel, hajnalban, hétvégén és ünnepnapokon hol készül a Litera.

Netnapló

Költözőnapló 2013/4.

Litera - 2013. szeptember 19.

Ma péntek volt, erős hét vége, ami után remélhetőleg kevésbé erős hétvége jön. Vegyünk nagy levegőt, lessünk fel az égre, lajstromozzuk elvégzett dolgaink, járjuk körbe az irodát, tartsunk névsorolvasást. - A Litera költözőnaplójának negyedik darabja sok képpel.

Netnapló

Költözőnapló 2013/3.

Litera - 2013. szeptember 18.

A harmadik napon számba vesszük, mi mindenről nevezetes az utca, ahová költöztünk, mi mellett sétálunk el nap mint nap, mi vesz körül, hol lesz majd - szerkesztőségi - "lakóhelyünk". Tekintsék meg a Litera naplójának harmadik darabját.

Netnapló

Költözőnapló 2013/2.

Litera - 2013. szeptember 17.

A második napon birtokba vesszük az új irodát. Csettintünk, mint a mesében, és már be is rendezkedtünk, rajta vagyunk a hálón, írjuk és szerkesztjük a cikkeket. Ezen a héten a Litera költözőnaplójának fotóit tekinthetik meg, a Keleti Károly utcából. 

Netnapló

Költözőnapló 2013/1.

Litera - 2013. szeptember 16.

A Litera a napokban új irodába költözött. A költözés részleteit fotónaplóban dokumentáljuk, melyben megtekinthetik, hogyan töltöttük utolsó napjaink a Kisrókus utcában, és miként vesszük birtokba az új szobákat a Keleti Károly utcai Majláth-házban. Íme, az első nap. 

"az ősz, csigákkal és homállyal"

2013. szeptember 15. - Tóth Erzsébet

...nincs mit magyarázni, sebesültek vagyunk, megsebesültünk az emberi kapcsolatokban vagy a magányunkban. Betéve tudjuk, mit mond az orvos, ha eljutunk hozzá, mit mondanak ismerőseink, anyánk, testvérünk. Megpróbáljuk újra, jöjjön az új nap, az új meghívók, új feladatok. Nem adhatjuk fel. - Tóth Erzsébet befejező netnaplója.

Az odatartott ütőér

2013. szeptember 14. - Tóth Erzsébet

Persze, mert az embernek óriási gyakorlata van már a különféle ravasz mimikrikben és nem hisz már az odatartott ütőérnek sem: a látszólagos megadás pillanatnyi elgyöngülést – figyelemkihagyást – okozhat, és akkor a másik lesz kiszolgáltatott. - Tóth Erzsébet netnalója szombatról.

Szatírok és szatírtársak

2013. szeptember 13. - Tóth Erzsébet

Látszani is kell, különben magad sem hiszed el, hogy élsz. Olyannyira a közösségi élet elfogadott formája lett ez az állandó mutogatáskényszer, hogy fel sem tűnik mögötte a szatír-helyzet. Mert mit tesz a szatír? Majd megmutatom én nektek, ostoba, képen létezőknek, milyen is az a valóságban. - Tóth Erzsénet pénteki netnaplója.

Majdnem Isten

2013. szeptember 12. - Tóth Erzsébet

Az életben az író is csak egy ember, élettárs, testvér, gyerek. Írásban viszont több is és kevesebb is ennél. Több? Majdnem Isten. Azt teremt, amit akar. Kevesebb, mert ahova ír, az csak papír. Papír, ami a másik szívében esetleg tőrként forog. Igazi a könny, amit a megbántott szerető töröl le arcáról, ha a másikhoz írt verset olvassa. - Tóth Erzsébet netnaplója csütörtökről.

Sürgősségi

2013. szeptember 11. - Tóth Erzsébet

Mit kapjak magamra, mosakodjak-e, mit vigyek – ez nem kérdés ilyenkor, sötétben nem látja senki, az egész éjszakai városban egyedül az én autóm világít, negyed óra és ott vagyok. Ilyenkor - ha már kigondoltam, leírom -, végig szorongok az úton, mindig az a legfontosabb kérdés, él-e még mire odaérek. Él, de nagyon sietni kell.  - Tóth  Erzsébet netnaplója szerdáról.

Újra a széken

2013. szeptember 10. - Tóth Erzsébet

Sokan gondolkodnak ezen mostanában. Még nem tudják, hogy nincs olyan. Nincs jobb hely. Nem arra utalok, hogy itt élned, halnod kell, hanem, hogy tényleg nincs jobb. Nemcsak azért, mert ezt illik mondani. Vagy mostanában már inkább azt: innen csak elmenni lehet. Lehet, hogy el kell menni, de nem éri meg. Visszajön az is, aki nem tud róla, hogy visszajött. - Tóth Erzsébet netnaplója keddről.

Írás a labdán

2013. szeptember 9. - Tóth Erzsébet

Még szoknom kell a naplóírás helyzetét, mert nagyon régen és rendszertelenül írtam naplókat, persze nem dobtam ki őket, ez is azt mutatja, hogy vártam valamit magamtól. Azt, hogy majd halálom után érdekelni fog valakit. Ez most más, mert már holnap olvashatja, aki akarja, még talán a Holdon is. - Ezen a héten Tóth Erzsébet írja a netnaplót.

Netnapló

Szeptember 8., vasárnap

Csepregi János - 2013. szeptember 8.

Fülig ér a szám, ahogy a képet nézegetem. Gyorsan megköszönöm ékezetek nélkül. Valószínűleg Rocky törhetett magának utat akkoriban VHS-en, innen a macskaképű nyúl bokszoló-felszerelésben, szánkóval. Már mondatokat írtam, mikor mi még, forgatom magamban. Jó érzés tudni, hogy a gyújtogatások mellett más területen is jól tudtam teljesíteni. - Csepregi János naplója vasárnapról.

Netnapló

Szeptember 7., szombat

Csepregi János - 2013. szeptember 6.

A Fény utcában rengeteg ember. A gyerekkori május elsejék jutnak eszembe. Lufik, lángosok, mindenhonnan szól a zene. Mindenhonnan zene szól, ami először csak meglepő, aztán már zavaró. - Csepregi János naplója szombatról.

Netnapló

Szeptember 6., péntek

Csepregi János - 2013. szeptember 6.

Legalább csak ma legyen másként, ha lehet. Imádkozom. Mindennap ugyanazt. Pontosan 22 perc az út az alagútban. És ha nem is lesz belőle semmi, attól még álmodozhatom. Nem szeretnék ma egyetlen tulajdonképpen-megérdemlit vagy maga-tehet-rólát se hallani, traktálom tovább az Istent.  - Csepregi János naplója péntekről.

Netnapló

Szeptember 5., csütörtök

Csepregi János - 2013. szeptember 5.

A főkapun belépve elmondom, miért is jöttem, kedvetlenül annyit mondanak: − Az 5-ös felé, balra. Ez a hely kiválóan alkalmas arra, hogy értéktelennek és kicsinek érezhesse magát az ember. Hamar megtalálom a megfelelő folyosót. A szimpla 5-ös ajtaja csukva, rajta még egy „Kopogtasson!” vagy „Kérjük, ne…” felirat sem szerepel... - Csepregi János naplója csütörtökről.

Netnapló

Szeptember 4., szerda

Csepregi János - 2013. szeptember 4.

Szóval remélem, tényleg nincs mitől tartanom. Bár az utóbbi egy-két hónapban az ország különböző részein feladott, egyetlen, számomra ismeretlen, nevét elhallgató személy betűivel megcímzett, 50-es évekbeli képeslapok nem nagyon támasztják alá a bizakodásomat.  - Csepregi János naplója szerdáról. 

Netnapló

Szeptember 3., kedd

Csepregi János - 2013. szeptember 3.

Veszek egyet a saját könyvemből 5 százalék kedvezménnyel, hogy postára adjam Horinak, akivel kb. 15 éve találkoztunk legutóbb, aztán egyszer csak írt a facebookon, hogy néhány napot Magyarországon tölt, Szegeden pedig látta Az amerikai fiút, de dedikálás nélkül, neki úgy nem. A fene a finnyás olvasójába, gondoltam, miközben igyekeztem bosszúsággal palástolni doromboló hiúságomat. - Csepregi János naplója keddről. 

Netnapló

Szeptember 2., hétfő

Csepregi János - 2013. szeptember 2.

De mostanában egyre kevesebb a munkával kapcsolatosan befektetett energiából, ami érdemben hasznosul, ami arra megy el, amire kellene. Egyre több az, amit csak úgy elnyel a rendszer. A szorongás. A bizonytalanság. Az erő. A rendszer, ami miatt polgári szolgálatos lettem cirka tíz éve. - Ezen a héten Csepregi János a netnaplót a Literán. Íme, az első bejegyzés hétfőről.

Netnapló

Karabély

Mák Mercédesz - 2013. augusztus 30.

Nézem a szájak csücskét a beszélgetés után, a szemek csillogását, a reményt. Nem sok látszik.  -  A szigligeti JAK-táborból ismeretlen blogger jelentkezik.

Netnapló

Ne fürgyé'

Mák Mercédesz - 2013. augusztus 29.

Arra ébredek, hogy a bácsi nagy erővel rángatja a spalettát. Sikerül átszakítania, nyomja befelé a két ajtószárnyat. Ijedtemben sikoltozom, hogy ne. Majd megtalálom a mondatot, ide nem lehet bejönni, bácsi. Ez egy szoba. -  A szigligeti JAK-táborból ismeretlen blogger jelentkezik.

Netnapló

Ébredni nehéz

Mák Mercédesz - 2013. augusztus 28.

Valaki napok óta hangoztatja, „osztják az észt”. Szerintem sötét van náluk, itt meg nagy dózisban kapják a fényt. Örül minden sejtjük. - A szigligeti JAK-táborból ismeretlen blogger jelentkezik.

Netnapló

Ford, szieszta

Mák Mercédesz - 2013. augusztus 27.

Boldogságomnak több hiánya nincs, elég volna ennyi mára, ám ekkor rájövök, hogy jelen pillanatban egy irodalmi táborban tartózkodom, és elkezdődtek a programok. - A szigligeti JAK-táborból ismeretlen blogger jelentkezik.

Netnapló

Égi jel

2013. augusztus 25. - Litera

AAAnya, soha többé nem leszek a barátod – hallom a szemrehányó hangot, és meglepetten kutatok az emlékezetemben, vajon mikor ért véget gyermekeim tornabemutatója, a gyomorszorító fejenállás egymás hegyén-hátán az ablakkal szemben, és vajon melyik szereplő lehetek én az Aranyhaj bábjátékban, gyanítom, hogy nem maga a szőke szépség, jelen állapotomban inkább a gonosz banyára hajazok. - A Litera naplóját vasárnapról Krausz Vera írta.

Netnapló

Távol

2013. augusztus 24. - Litera

Őrült hangzavar a csend. Távol vagyok, de nem érzékelem a távolságot. Be kéne úszni messzire, a tenger belsejébe, ne lásson senki, sem halász, sem világítótorony, és ne lásson Isten. - A Litera naplóját ma Nagy Gabriella jegyzi.

Mi az üzenet?

2013. augusztus 23. - Litera

Mint kiderült, a szerencsésebb típusba tartozom, mert bár később jelennek meg az allergiás tünetek, legalább nem olyan vagyok, mint aki a csípés után azonnal befullad és ott hal meg. Még szerencse. - A Litera pénteki netnaplóját Szekeres Dóra írja.

Robotmese

2013. augusztus 22. - Litera

Ha tehetem, kerülöm a tűzijátékokat. Így lett augusztus huszadika az egyik ideális időpont arra, hogy meglátogassam a szüleimet. Ők most is gyerekkorom szörnyei között élnek az óperenciás alföld szöcskenyájain és a határon is túl, egy krizantémoktól fuldokló varosban, amit Szatmárnémetinek neveznek. - A Litera naplóját csütörtökről Csutak Gabi írta.

Után

2013. augusztus 21. - Litera

Sok baj van az ünnepekkel, de talán az a legkényelmetlenebb, hogy utána mindig el kell számolni. Ha elég idő eltelt már, akkor ez könnyű feladat, mert romantizálni lehet az eseményeket, és az emlékezés langymelegében el lehet lenni a következő ünnepig. Ha viszont csak egy éjszaka telt el, akkor minden megvan még, pontosan és kiélezve, és ilyenkor az ember ránéz a tegnapra, és nem érti, hogy minek.  - A Litera mai netnaplóját Imre Eszter írja.

Nem sokra

2013. augusztus 20. - Litera

Évek óta bámulom, hogyan tudja a jóisten - mint vurstliban a hurkapálcára húzott plüsskacsát - ilyen biztonsággal telibe trafálni augusztus huszadikát; hogy minimális hibaszázalékkal pont aznap vet a jó időnek, egyszersmind a nyárnak véget, belevervén saját taknyukba a szorongók orrát, el ne tévedj, pajtás, konyec filma, vége van. - A Litera netnaplóját keddről Keresztury Tibor írja.

Na azer’!

2013. augusztus 19. - Litera

A belvárosi sztrádákat rendszeresen lezárják, ilyenkor sokszoros katonai és rendőri védettségű kontingens halad át, középen a biztosított fekete autóval, amelyben – feltételezhetően – nem a pápa morzsolta a rózsafüzért, sem az amerikai elnök nem kokakólázott, sőt ott jártunkkor sem nem Orbán Viktor nem eszegette a parizert. – A héten a Litera szerkesztősége írja a netnaplót. Elsőként Jánossy Lajosét olvashatják.