hirdetés

Keresési eredmény a(z) „nyitott műhely” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Litera Rádió

Litera Rádió: Irodalmi párok – Esterházy Péter & Dés László

Ma két éve halt meg Esterházy Péter. 2007. március 15-én az Irodalmi párok sorozat V. estjén Esterházy Péterrel és Dés Lászlóval Bán Magda és Torma Tamás beszélgetett a Nyitott Műhelyben. A sorozatszerkesztő Kriszt Magdolna volt. Közülük hárman már nincsenek velünk. – Litera Rádió.

Előhívás

Előhívás – Csalog Zsolt – Heltai György: Hogyan kell forradalmat csinálni?

Az Előhívás következő estjén, június 13-án, szerdán 19 órakor a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia a Magvető Tények és Tanúk sorozatának egyik új kötetéről, Csalog Zsolt – Heltai György: Hogyan kell forradalmat csinálni? című munkájáról beszélgetnek a Nyitott Műhelyben.

Litera Rádió

Litera Rádió: 10 éves az Előhívás

Épp 10 éve, 2008 márciusában indult az Előhívás beszélgetéssorozat. Erre a tíz évre tekintett vissza az Előhívás jelenlegi csapata: Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia, vendégünk Sipos Balázs volt. Hallgassák meg a beszélgetés hangfelvételét a Litera Rádióban.

Előhívás

10 éves az Előhívás!

2008. március 19-én, 10 éve indult a Litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozata, az Előhívás. 2018. március 14-én erre a tíz évre tekint vissza az Előhívás jelenlegi csapata: Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia, vendégünk: Sipos Balázs. A beszélgetés után mulatság veszi kezdetét.

Előhívás

Előhívás – Nádas Péter Világló részletek című memoárjáról

2018. február 14-én, szerdán este 7-től az Előhívásban Nádas Péter Világló részletek (Jelenkor, 2017) című memoárjáról Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélget a Nyitott Műhelyben.

Írómozi / Kilátó

Ki énekel ott? – Írómozi DrMáriással

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatának vendége 2018. január 31-én, szerdán este 7-től DrMáriás, választása Slobodan Šijan: Ki énekel ott? című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

Litera Rádió

Litera Rádió – Vajda Mihály könyvéről az Előhívásban

2017. december 13-án Vajda Mihály Szög a zsákból című kötete volt az Előhívás témája a Nyitott Műhelyben. Beszélgetőtársak voltak: Tóth-Czifra Júlia, Jánossy Lajos, Németh Gábor és Reményi József Tamás. Hallgassák meg a Litera Rádió felvételét!

Előhívás

Előhívás – Vajda Mihály: Szög a zsákból című könyvéről

2017. december 13-án, szerdán este héttől Vajda Mihály Szög a zsákból című kötete az Előhívás témája. Beszélgetőtársak: Tóth-Czifra Júlia, Jánossy Lajos, Németh Gábor és Reményi József Tamás.

Írómozi / Kilátó

Aferim! – Írómozi Láng Zsolttal

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2017. november 29-én, szerdán 19 órától Láng Zsolt, a választása pedig Radu Jude: Aferim! című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti a Nyitott Műhelyben.

Litera Rádió

Litera Rádió: Beszélgetések Petri Györggyel az Előhívásban

2017. november 8-án az Előhívás új évadának második epizódjára került sor a Nyitott Műhelyben. Ezúttal a Beszélgetések Petri Györggyel című könyvről beszélgetett Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia. Hallgassák meg a Litera Rádió felvételét.

Litera Rádió

Litera Rádió: Mészöly Miklós Párbeszédkísérletéről az Előhívásban

2017. október 11-én az Előhívásban Mészöly Miklós: Párbeszédkísérlet (a kérdező Szigeti László) című könyvéről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és új társuk, Tóth-Czifra Júlia beszélgetett a Nyitott Műhelyben. – Litera Rádió.

Írómozi

Elmarad: Törvénytől sújtva – Írómozi Selyem Zsuzsával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi 2017. október 25-ei eseménye betegség miatt elmarad. Az estet, melynek vendége Selyem Zsuzsa, a film pedig Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című műve, későbbi időpontban rendezzük meg.

Írómozi

Balkán Bajnok – Írómozi Vida Gáborral

Folytatódik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi. Első vendége 2017. október 13-án, pénteken este 7-től Vida Gábor, aki Kincses Réka: Balkán Bajnok című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Szekeres Dóra vezeti.

Ott jártunk

Arany-láz, avagy a 24 karátos kötet

Legyen az humoros, tragikus, ironikus vagy emelkedett – a kötet minden darabja Aranyat ér. – A 24 karát című kötet bemutatóján jártunk, ahol hagyomány, kánonképződés és természetesen az Arany János-emlékév volt a téma.

Litera Rádió

Litera Rádió: Király István Naplójáról

2017. május 17-én Király István: Napló 1956-1989 című könyve volt az Előhívás témája. A könyvről Németh Gábor, Reményi József Tamás, Sipos Balázs és Jánossy Lajos beszélgetett. Hozzászóltak: Kardos András és Szüts Miklós. – A Litera Rádió felvételét hallhatják.

Előhívás

Előhívás – Király István Naplójáról

2017. május 17-én, szerdán este 7-től Király István: Napló 1956-1989 című könyve az Előhívás témája. Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélget róla a Nyitott Műhelyben.

Hazai Attila-díj

Ma veszi át Tóth Kinga a Hazai Attila-díjat

Tóth Kinga 2017. április 29-én, Hazai Attila 50. születésnapjának előestéjén, ma este hétkor veheti át az 5 éve elhunyt író tiszteletére alapított Hazai Attila Irodalmi Díjat a Nyitott Műhelyben. A díjazottat Bartók Imre laudálja, lesz felolvasás, beszélgetés, performansz, zene és fogadás.

Litera Rádió

Litera Rádió – St. Turba Tamás FIKA című könyvéről

2017. április 12-én St. Turba Tamás: FIKA című könyve volt az Előhívás témája. A könyvről Németh Gábor, Reményi József Tamás, Sipos Balázs és Jánossy Lajos beszélgetett a Nyitott Műhelyben. Hallgassák meg a Litera Rádió hangfelvételét.

Előhívás

Előhívás – St.Turba Tamás: FIKA című könyvéről

2017. április 12-én, szerdán este 7-től St. Turba Tamás: FIKA című könyve lesz az Előhívás témája a Nyitott Műhelyben. A Ludwig Múzeum által megjelentetett, kétnyelvű interjúkötetről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélget a szerző jelenlétében.

Kiállítás

György Péter: Szijj Ferenc képeiről

Kevés ilyen őszinte képet látni mifelénk, ha az őszinteségen a magunkramaradottság ábrázolását értjük, s nem a megfelelően szolgáló, hasznot hajtó testért leélt életet. – Szijj Ferencnek március 9-én Hibás torzók címen nyílt kiállítása a Nyitott Műhelyben. A képek mellett György Péter megnyitószövegét olvashatják.

Litera Rádió

Litera Rádió – Fenyő Miksa Az elsodort ország című művéről

2017. március 8-án Fenyő Miksa Az elsodort ország című könyvéről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélgetett az Előhívás sorozatban a Nyitott Műhelyben. – A Litera Rádió felvételét hallhatják.

Előhívás

Előhívás – Fenyő Miksa Az elsodort ország című könyvéről

2017. március 8-án, szerdán este 7-től Fenyő Miksa: Az elsodort ország című könyve az Előhívás témája. Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélget róla a Nyitott Műhelyben.

Írómozi

Tudatlan tündérek – Írómozi Grecsó Krisztiánnal

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2017. február 22-én, szerdán este 7-től Grecsó Krisztián, aki a Ferzan Özpetek: Tudatlan tündérek című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

Galéria

Napló-díjátadás az Előhíváson – Galéria

2017. február 8-án a Litera átadta Napló-, Műhelynapló- és a Szabadnapló-díját a Nyitott Műhelyben, az Előhívás beszélgetéssorozat előtt. Az eseményen Valuska Gábor fotózott. Tekintsék meg galériánkat. 

Előhívás

Előhívás – Végel László Exterritóriumáról

2017. február 8-án, szerdán este 7-től Végel László: Exterritórium – Ezredvégi jelenetek című könyve lesz az Előhívás témája. Az Újvidéken, a NATO-bombázások alatt született regényről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélget. 

Képmegnyitás

Tárgyalás – Írók egymásról

Decemberi Képmegnyitásunkon a Nyitott Műhelyben Valuska Gábor Tárgyalás című kiállításának képeit mutatták be a fotókon szereplő szerzők. Mindenki más íróasztaláról, dolgozószobájáról beszélt. Így látják egymást: Németh Gábor, Karafiáth Orsolya, Kiss Noémi, Dragomán György és Ugron Zsolna.

Írómozi

BBS-filmek – Írómozi Forgách Andrással

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2017. január 25-én, szerdán este 7-től Forgách András, aki a Balázs Béla Stúdió (BBS) három filmjét (Dobai Péter: Archaikus torzó, Grunwalsky Ferenc: Anyaság, Schiffer Pál: Fekete vonat) választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Szekeres Dóra vezeti.

Előhívás

Előhívás – Az Egy polgár vallomásai című Márai-műről

2016. december 14-én, szerdán este 7-től Márai Sándor: Egy polgár vallomásai című könyve lesz az Előhívás témája. A Helikonnál megjelent cenzúrázatlan és csonkítatlan kiadásról Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélget. 

Írómozi

Vacsorám Andréval – Írómozi Bartók Imrével

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. november 30-án, szerdán este 7-től Bartók Imre, aki Louis Malle: Vacsorám Andréval című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

Litera Rádió

Litera Rádió – Csoóri Sándor könyvéről az Előhívásban

2016. november 9-én Csoóri Sándor A félig bevallott élet című esszékötetéről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélgetett az Előhívásban. A Litera Rádió felvételét hallhatják. 

Előhívás

Előhívás – Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplójáról

Kezdődik az Előhívás új szériája. Elsőként 2016. október 12-én, szerdán este 7-től Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló című könyvéről beszélget Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Sipos Balázs a Nyitott Műhelyben.

Előhívás XVII-XVIII.

Emlékezetpanoráma – Az Előhívás új évada

Esterházy Péterrel kezd, és Nádas Péterrel zár a Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című sorozatának új évada. Emlékezetpanoráma a XX-XXI. században a címe a nyolc beszélgetésből álló szériának. Esterházy és Nádas mellett Csoóri Sándor, Márai Sándor, Végel László, Füst Milán, Fenyő Miksa és Bereményi Géza egy-egy könyvéről beszélget majd Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Sipos Balázs.

Emlékezés

Gyertyagyújtás – Pálinkás György emlékére

2016. október 7-én 19 órától családja, barátai és tisztelői gyertyagyújtással emlékeznek a nemrég elhunyt Pálinkás György költőre, íróra, szerkesztőre, a Kijárat Kiadó alapítójára és igazgatójára a Nyitott Műhelyben. 

Írómozi

Dombokon túl – Írómozi Tompa Anderával

Kezdődik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi új évada. Első vendégünk 2016. szeptember 28-án, szerdán este 7-től Tompa Andrea, aki Cristian Mungiu Dombokon túl című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Márta Júlia vezeti.

Ott jártunk

Hévíz - nyárzáró lapbemutató

Szeptember 14-én a régi-új helyszínen, a Nyitott Műhelyben vagyunk, a nyárzáró duplaszám bemutatóján, így az otthonosság-érzet még erőteljesebb, zsúfolásig telve a kuckósra rendezett apró kultúrkocsma. A lap főszerkesztője, Szálinger Balázs két „Hévíz-rekord” ismertetésével kezdi az estét. - A Hévíz folyóirat nyárzáró duplaszámának bemutatóján jártunk.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Orbán Ottó életműinterjújáról az Előhívásban

2016. június 8-án Orbán Ottó: Színpompás ostrom című könyve volt az Előhívás témája. A Nyerges Gábor Ádám szerkesztésében a Magvetőnél megjelent életműinterjúról Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélgetett a Nyitott Műhelyben. A Litera Rádió felvételét hallhatják.

Előhívás

ELŐHÍVÁS – Orbán Ottó: Színpompás ostrom című könyvéről

2016. június 8-án, szerdán este 7-től Orbán Ottó: Színpompás ostrom című könyve lesz az Előhívás témája. A Nyerges Gábor Ádám szerkesztésében a Magvetőnél megjelent életműinterjúról, mely a költő Kabdebó Lóránttal folytatott beszélgetéseiből készült, Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélget a Nyitott Műhelyben.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ: A visszatérés – Írómozi Krusovszky Dénessel

Az Írómozi vendége 2016 júniusában Krusovszky Dénes volt, akivel Andrej Zvjagincev A visszatérés című filmjéről Jánossy Lajos beszélgetett. Meghallgathatják a Litera Rádióban.

Írómozi

A visszatérés – Írómozi Krusovszky Dénessel

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. június 1-jén, szerdán este 7-től Krusovszky Dénes, aki Andrej Zvjagincev: A visszatérés című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti.

Írómozi

AMARCORD – Írómozi Rakovszky Zsuzsával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. április 27-én, szerdán este 7-től Rakovszky Zsuzsa, aki Federico Fellini Amarcord című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

Litera Rádió

Litera Rádió – Kertész Imre könyvéről

2016. március 9-én Kertész Imre: A néző – Feljegyzések 1991-2001 című könyvéről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélgetett a Nyitott Műhelyben, az Előhívás című sorozatban. – Hallgassák meg a Litera Rádió felvételét!

Előhívás

ELŐHÍVÁS – Kertész Imre A néző című könyvéről

2016. március 9-én, szerdán este 7-től Kertész Imre: A néző – Feljegyzések 1991-2001 című könyvéről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélget a Nyitott Műhelyben, az Előhívás című sorozatban. 

Írómozi

Leningrad Cowboys menni Amerika – Írómozi Kukorelly Endrével

Az Írómozi vendége 2016. február 24-én, szerdán este 7-től Kukorelly Endre, választott filmje pedig Aki Kaurismäki: Leningrad Cowboys menni Amerika című alkotása. A beszélgetést Szekeres Dóra vezeti a Nyitott Műhelyben.

Előhívás

ELŐHÍVÁS – Egy fölösleges ember életéről

2016. február 10-én, szerdán este 7-től Hadas Miklós és Zeke Gyula Egy fölösleges ember élete – Beszélgetések Vázsonyi Vilmossal című könyvéről lesz szó az Előhívásban. Reményi József Tamás, Németh Gábor, Jánossy Lajos mellett Vári György helyébe új beszélgetőtárs lép: Sipos Balázs.

Írómozi

Kegyetlen románc – Írómozi Szilágyi Zsófiával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. január 27-én, szerdán este 7-től Szilágyi Zsófia, aki Eldar Rjazanov: Kegyetlen románc című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után beszélgetés következik, vezeti: Szekeres Dóra.

Képmegnyitás

Kukorelly Endre: Természetes négyzetek

A kép, ami előtt állok, Malevicséhez képest épp száz évvel későbbi. Nincs alatta más kép. Nem fekete. Hanem színes. Nyilván nem egy kultúrkör végét jelzi: de részek egysége, arányos, elrendezett, összefogott, áttekinthető. Van benne báj. –  Idei képmegnyitásunkon Nagy Bernadette műveihez írtak szövegeket az írók. Kukorelly Endre írását olvashatják.

Képmegnyitás

Tóth Krisztina: Kódok kódja

Kemény György gyanúsított... azt bizonygatja, hogy a rendőrség teljesen félreérti a képeket, ezek valójában narratív alkotások. Nagy Bernadette leinti, és a faszfejek kifejezést használja, ezt kérésre jegyzőkönyvben rögzítem. – Idei képmegnyitásunkon Nagy Bernadette műveihez írtak szövegeket az írók. Tóth Krisztina írását olvashatják.

Litera Rádió

Litera Rádió – Előhívás a Fejtő-interjúkötetről

2016. január 13-án Földes Anita könyve, az Átéltem egy évszázadot – Utolsó interjúk Fejtő Ferenccel című kötet volt a Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című sorozatában a téma. Reményi József Tamás, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Vári György beszélgetése a Litera Rádióban.

Előhívás

ELŐHÍVÁS – A Fejtő Ferenccel készült interjúkötetről

2016. január 13-án, szerdán este 7-től Földes Anita könyve, az Átéltem egy évszázadot – Utolsó interjúk Fejtő Ferenccel a Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című sorozatában a téma. Beszélgetőtársak: Reményi József Tamás, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Vári György.

Képmegnyitás

Bárdos Deák Ágnes: Gravitáció / Detti tánca

Az 5. kép, amit a tizenkettő közül választottam - hacsak nem az választott engem, ahogy a nóta mondja – azt súgta nekem az én hangomon: „Ilyen vagyok, ilyen! Ilyen lennék, ha geometria és szín lennék Detti koreográfiájában. Nem is ilyen, hanem: épp ez a pillanat!" – Idei képmegnyitásunkon Nagy Bernadette műveihez írtak szövegeket az írók. Bárdos Deák Ágnes írását olvashatják.

Képmegnyitás

Péntek Orsolya: A kilencedik kép

Azok az alkotók, akik a színekig és a formákig csupaszítják a művet, ha maguk sem tudják, mit ásnak elő a kollektív tudásból, ugyanazt a hatásmechanizmust alkalmazzák, mint elődeik egykor. – Idei képmegnyitásunkon Nagy Bernadette műveihez írtak szövegeket az írók. Péntek Orsolya írását olvashatják.

Képmegnyitás

Wirth Imre: Színmű – párbeszédtöredékek

– Homályos mértani kudarcpont. Bekeretezett mezőben áttetsző síkidom.– Begyakorolt szabadulás, fokozódó sebességgel elernyedő test. –  Idei képmegnyitásunkon Nagy Bernadette műveihez írtak szövegeket az írók. Wirth Imre írását olvashatják.

Képmegnyitás

Kemény István: Két monológ

Te is lehettél volna főalak. Senki nem tiltotta meg neked. Választhattad volna a Napot. De te úgy döntöttél, nem lehetsz a nagy, melegsárga négyzet. Mert te a kis kék négyzet vagy, és az is maradsz. És most fázol, és egész életedben fázni fogsz. – Idei képmegnyitásunkon Nagy Bernadette műveihez írtak szövegeket az írók. Kemény István írását olvashatják.

Előhívás Retró

ELŐHÍVÁS RETRÓ – Szabó Dezső és József Attila Babits ellen

Előhívás retró címen 2008 óta tartó Előhívás című sorozatunk első beszélgetéseiből válogatunk most induló, új sorozatunkban a Litera Rádióban. Másodikként a Szabó Dezső és József Attila Babits-"mészárlatairól" szóló beszélgetést hallgathatják meg, 2010-ből.

Előhívás retró

ELŐHÍVÁS RETRÓ – Tar Sándor művéről

Előhívás retró címen 2008 óta tartó Előhívás című sorozatunk első beszélgetéseiből válogatunk most induló, új sorozatunkban a Litera Rádióban. Elsőként Tar Sándor A 6714-es személy című művéről szóló beszélgetést hallgathatják meg, 2009-ből.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Szentkuthy Miklósról az Előhívásban

2015. december 9-én, szerdán este 7-től a Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című beszélgetéssorozatának ez évben utolsó estjén Reményi József Tamás, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Vári György Szentkuthy Miklós Frivolitások és hitvallások című könyvéről beszélgetett a Nyitott Műhelyben. – A Litera Rádió felvételét hallgathatják.

Előhívás

ELŐHÍVÁS – Szentkuthy Miklós könyvéről

2015. december 9-én, szerdán este 7-től a Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című beszélgetéssorozatának következő, ez évben utolsó estjén Reményi József Tamás, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Vári György Szentkuthy Miklós Frivolitások és hitvallások című könyvéről beszélget a Nyitott Műhelyben.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Garaczi László Coppola filmjéről

Legutóbb, 2015. november 25-én az Írómozi vendége Garaczi László volt. A vetítés után Francis Ford Coppola: Apokalipszis most című, 1979-es filmjéről Szekeres Dóra beszélgetett az íróval. – A Litera Rádióban meghallgathatják a teljes beszélgetést.

Írómozi

Apokalipszis most – Írómozi Garaczi Lászlóval

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2015. november 25-én, szerdán este 7-től Garaczi László, aki Francis Ford Coppola: Apokalipszis most című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után beszélgetés következik, vezeti: Szekeres Dóra.

Litera 13

13 éves a Litera!

2015. november 11-én ünnepelte a Litera 13. születésnapját, legrégebb óta tartó sorozata, az Előhívás állandó beszélgetőpartnerei pedig 60. alkalommal ültek asztalhoz a Nyitott Műhelyben. A téma Réz Pál és Parti Nagy Lajos könyve, a Bokáig pezsgőben volt. Tekintsék meg Valuska Gábor fotóit az estről!

Írómozi

A burzsoázia diszkrét bája – Írómozi Závada Péterrel

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2015. október 28-án, szerdán este 7-től Závada Péter, aki Luis Buñuel A burzsoázia diszkrét bája című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után következő beszélgetést Nagy Márta Júlia vezeti.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Déry Tibor könyvéről az Előhívásban

A Litera és a Nyitott Műhely Előhívás sorozatának estjén, 2015. október 14-én, szerdán Déry Tibor: Ítélet nincs című könyvéről Reményi József Tamás, Németh Gábor és Jánossy Lajos beszélgetett. A beszélgetést teljes terjedelmében meghallgathatják a Litera Rádióban.

Ott jártunk

Nem én uralom a szöveget

„Hideghullámod ért el, Uram,/szívemet hajtva fel a dombnak,/mely a tiéd, egyoldalúan,/míg a lejtőjén, ott túloldalt, /ki felé tartanak a holtak?” Marno János Hideghullám című kötetének bemutatójára a Nyitott Műhelyben került sor. A szerzővel a Magvető Kiadó szerkesztője, Szegő János beszélgetett. – Ott jártunk. 

Előhívás

Naplók, memoárok – Kezdődik az Előhívás új szériája!

A Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című sorozatának 2015-2016-os „szemeszterei” az önéletírás, a memoárirodalom, a vallomások könyveiről szólnak. Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos 2015. október 14-én, szerdán este 7-től Déry Tibor Ítélet nincs című könyvéről beszélget elsőként a Nyitott Műhelyben.

Írómozi

BÚÉK! – Írómozi Térey Jánossal

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2015. szeptember 30-án, szerdán este 7-től Térey János, aki Szörény Rezső: BÚÉK! című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Nagy Gabriella beszélget az íróval. 

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Kemény István Az éjszakáról

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi legutóbbi vendége Kemény István volt, akit választott filmjéről, Michelangelo Antonioni Az éjszaka című művéről Nagy Gabriella kérdezte. A sorozat ősszel folytatódik. 

Írómozi

Az éjszaka – Írómozi Kemény Istvánnal

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2015. május 27-én, szerdán este 7-től Kemény István, aki Michelangelo Antonioni: Az éjszaka című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Nagy Gabriella beszélget az íróval.

Előhívás

ELŐHÍVÁS – Schein Gábor könyvéről

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatának következő estjén, május 12-én, kedden este 8-kor Schein Gábor: Esernyők a Kossuth téren című könyvéről beszélgetnek a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György.

Litera Rádió

Litera Rádió: Szőcs Petra a Forradalmárokról

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2015. április 29-én Szőcs Petra volt, aki Corneliu Porumboiu: Forradalmárok című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Csutak Gabi kérdezte vendégünket. A Litera Rádióban meghallgathatják a teljes beszélgetést.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Magyarírás

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatának legutóbbi estjén, április 7-én a Tamás Gáspár Miklós HVG-ben megjelent cikke nyomán kialakult vitáról beszélgettek a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György. – A beszélgetés teljes hangfelvételét meghallgathatják a Litera Rádióban.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Péterfy Gergely az Allonsanfànról

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2015. március 25-én Péterfy Gergely volt, akivel Paolo és Vittorio Taviani Allonsanfàn című filmjéről Jánossy Lajos beszélgetett.

Előhívás

ELŐHÍVÁS – Magyarírás

2015. április 7-én, kedden 19.30-tól a Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című sorozatában Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György a Tamás Gáspár Miklós HVG-ben megjelent cikke nyomán kialakult vitáról beszélget a Nyitott Műhelyben.

Írómozi

ALLONSANFÀN – Írómozi Péterfy Gergellyel

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2015. március 25-én, szerdán este 7-től a nagy sikerű Kitömött barbár szerzője, Péterfy Gergely, aki Paolo és Vittorio Taviani: Allonsanfàn című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Jánossy Lajos beszélget vendégünkkel.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Előhívás a Holmi utolsó számáról

2015. március 11-én a Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című beszélgetéssorozatában a nemrég utolsó számát megjelentető Holmi folyóirat volt a téma. A Litera Rádió felvételét hallhatják.

Előhívás

ELŐHÍVÁS – A Holmi utolsó számáról

2015. március 11-én, szerdán este 7-től a HOLMI folyóirat utolsó számáról beszélgetnek a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatában az Előhívás állandó résztvevői: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György.

Írómozi

Párizs, Texas – Írómozi Bajtai Andrással

Párizs, Texas "az elvágyódás színhelye, egy másik világ nosztalgiája a texasi pusztaságban", írja Kovács András Bálint Win Wenders filmjéről, amelyet 2015. február 25-én vetítünk a Nyitott Műhelyben, Írómozi című sorozatunkban. A filmet Bajtai András választotta, akivel Keresztury Tibor beszélget az est végén. 

Írómozi 2015

Februártól ismét: Írómozi!

Az 2011 óta zajló Írómozi című sorozatunk új évadának vendégei: Bajtai András, Péterfy Gergely, Szőcs Petra és Kemény István, akikkel olyan filmeket nézhetünk majd meg közösen, mint Wim Wenders Párizs, Texas, Paolo és Vittorio Taviani Allonsanfàn, Cornelio Porumboiu Forradalmárok és Michelangelo Antonioni Az éjszaka című műve. 

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Előhívás Takáts József könyvéről

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatának estjén Takáts József: A megfelelő ötvözet – Politikai eszmetörténeti tanulmányok című könyvéről beszélgettek a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György. A Litera Rádióban meghallgathatják a teljes beszélgetést.

Előhívás

ELŐHÍVÁS – Takáts József: A megfelelő ötvözet

2015. február 11-én, szerdán este 7-től Takáts József: A megfelelő ötvözet – Politikai eszmetörténeti tanulmányok című könyvéről beszélgetnek az Előhívás résztvevői: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – György Péter könyvéről

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatának legutóbbi, évnyitó fejezetében György Péter: A hatalom képzelete - Állami kultúra és művészet 1957 és 1980 között című könyvéről Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György beszélgetett. – A Litera Rádió felvételét hallhatják. 

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Simon Márton Takeshi Kitano filmjéről

Az Írómozi vendége 2014. december 17-én Simon Márton volt, aki Takeshi Kitano: Szonatina című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Keresztury Tibor beszélgetett vendégünkkel. – A Litera Rádióban most meghallgathatják a beszélgetés helyszínen készült, teljes felvételét.

Előhívás

ELŐHÍVÁS – György Péter: A hatalom képzelete című könyvéről

2015. január 14-én, szerdán este 7-től a Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatának évnyitó fejezetében György Péter: A hatalom képzelete - Állami kultúra és művészet 1957 és 1980 között című könyvéről beszélgetnek a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György. Az est meghívottja a könyv szerzője.

Írómozi

Szonatina - Írómozi Simon Mártonnal

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2014. december 17-én, szerdán este 7-től Simon Márton, aki Takeshi Kitano: Szonatina című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Keresztury Tibor beszélget vendégünkkel.

Ott jártunk

Házak, könyvek, képek - emberek

Walter Benjamin szerint a sors az élők bűnösszefüggése, feladatom, felelősségem, hogy ezt bemutassam. - György Péter: A hatalom képzelete – Állami kultúra és művészet 1957-1980 között című új könyvének bemutatóján Jánossy Lajos járt. A beszélgetésről készült felvételt a cikk után, a Litera Rádióban hallgathatják meg.

Írómozi

A hit paradicsoma - Írómozi Szvoren Edinával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2014. november 26-án, szerdán este fél 8-tól Szvoren Edina, aki Ulrich Seidl: A hit paradicsoma című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Nagy Gabriella beszélget az íróval.

Galéria

Litera 12 - Képgaléria

2014. november 12-én ünnepelte 12. születésnapját a Litera. Legrégebbi sorozatunk, az Előhívás Nappali házról szóló beszélgetése után szerzőinkkel, barátainkkal, olvasóinkkal ünnepeltünk a Nyitott Műhelyben. Tekintsék meg galériánkat.

Ott jártunk

Egy álmatlan gyermekkor történetei

Az Álmatlan könyvről és Szilágyi Júlia gyermekkoráról Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese és Balázs Imre József, a kötet szerkesztője beszélgetett a szerzővel a Nyitott Műhelyben. - A helyszínen Urbán Anikó jegyzetelt

Írómozi

A nagy Lebowski - Cserna-Szabó András az Írómoziban

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2014. október 28-án, kedden este 7-től Cserna-Szabó András, aki a Coen  testvérek: A nagy Lebowski című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Szekeres Dóra beszélget az íróval a Nyitott Műhelyben.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - A Lapról

A Litera és a Nyitott Műhely közös kritikai beszélgetéssorozatának új évadában, 2014. október 8-án, este 7-től Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos A Lapról (A '84-es kijárat, Dolog és Szellem, Polisz, Új Hölgyfutár) beszélget a Nyitott Műhelyben.

Írómozi

A sípoló macskakő - Írómozi Márton Lászlóval

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi új, őszi évadának első vendége 2014. szeptember 24-én, szerdán este 7-től Márton László, aki Gazdag Gyula A sípoló macskakő című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Jánossy Lajos beszélget vendégünkkel.

Előhívás XIII.

Induló lapszámok - Az Előhívás új évada

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatának új évadában Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György a rendszerváltás környékén induló, máig nagyhatású folyóiratok első lapszámaival foglalkozik. 2014. október 8-án este 7-től A Lap lesz terítéken a Nyitott Műhelyben.

Írómozi

Fellini: Róma - Írómozi Kovács András Ferenccel

Az Írómozi vendége 2014. június 11-én, szerdán este 7-től KOVÁCS ANDRÁS FERENC, aki Federico Fellininek, a filmművészet egyik legnagyobb rendezőjének FELLINI: RÓMA című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Keresztury Tibor beszélget a költővel.

Írómozi

Az aranytó - Írómozi Oravecz Imrével

Az Írómozi következő vendége 2014. május 28-án, szerdán este 7-től ORAVECZ IMRE, aki Mark Rydell AZ ARANYTÓ című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Jánossy Lajos beszélget az íróval a Nyitott Műhelyben.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - Bereményi Géza pályakezdéséről

2014. május 14-én, szerdán 19 órától Bereményi Géza pályakezdése, a Naponta más antológiában megjelent A svéd király című novella és az 1970-ben kiadott A svéd király című novelláskötet az Előhívás témája a Nyitott Műhelyben. Beszélgetnek: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - Petri György korai verseiről

2014. április 9-én, szerdán 19 órától Petri György korai versei és a Magyarázatok M. számára című kötete kerül terítékre a Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatában a Műhelyben. Beszélgetnek: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György. 

Írómozi

A könnyűlovasság támadása - Írómozi Szécsi Noémivel

Az Írómozi új évadának első vendége 2014. március 26-án, szerdán este 7-től Szécsi Noémi, aki Tony Richardson angol rendező A könnyűlovasság támadása című filmjét választotta erre az estére: a brit történelem leghírhedtebb, öngyilkos katonai akciójáról a Krím-félszigeten. A vetítés után Szekeres Dóra beszélget az íróval a Nyitott Műhelyben.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - Kertész Imre pályakezdéséről

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatában Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Vári György egy-egy jelentős írói életmű szemszögéből tekint vissza a pályakezdés, illetve az első megjelenés idejére. 2014. február 12-én 19 órától Kertész Imre indulása, Csacsifogat című vígjátéka és a Gályanapló korai bejegyzései a téma.

Előhívás

Előhívás - Garaczi László pályakezdéséről

2014. január 8-án, szerdán 19 órától Garaczi László pályakezdéséről és Plasztik című első kötetéről beszélget a Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatában: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György.

ÍRÓKÉPEK

Szijj Ferenc: A különböző létezés szomorúsága

2013. december 10-én nyolc kortárs szerző "nyitotta meg" ez alkalomra írt történetével egymás képét és egyúttal magát az Íróképek című kiállítást a Nyitott Műhelyben. Szijj Ferenc Háy János két festményéhez írt szövegét olvashatják el, és az erről készült felvételt is megnézhetik.

ÍRÓKÉPEK

DrMáriás: Jóisten másnapos reggelén

2013. december 10-én nyolc kortárs szerző "nyitotta meg" ez alkalomra írt történetével egymás képét és egyúttal magát az Íróképek című kiállítást a Nyitott Műhelyben. DrMáriás kabai lóránt két képéhez írt szövegét olvashatják el, és az erről készült felvételt is megnézhetik.

ÍRÓKÉPEK

Szőcs Petra: Idén nem megyek Patakra

2013. december 10-én nyolc kortárs szerző "nyitotta meg" ez alkalomra írt történetével egymás képét és egyúttal magát az Íróképek című kiállítást a Nyitott Műhelyben. Szőcs Petra Forgách András képéhez írt szövegét olvashatják el, és az erről készült felvételt is megnézhetik.

ÍRÓKÉPEK

Forgách András: Háborítatlan derűvel visszanéz elmenőben

2013. december 10-én nyolc kortárs szerző "nyitotta meg" ez alkalomra írt történetével egymás képét és egyúttal magát az Íróképek című kiállítást a Nyitott Műhelyben. Most Forgách András Tóth Krisztina két képéhez írt szövegét olvashatják el, és az erről készült felvételt is megnézhetik.

helyszíni szemle

Gázpedálra írt szabadságdal

A számomra jelentés nélküli Citroën DS 19 Németh Gábor szerint „paradigmaváltás az autógyártásban” – egyébiránt pedig Lengyel Péter első novellájának címe. Az Előhívás-sorozat legutóbbi epizódján Lengyel Péter pályakezdése volt a téma. - Tamás Zsuzsa helyszíni szemléje.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - Lengyel Péter pályakezdéséről

2013. december 11-én, szerdán este 7-től Lengyel Péter pályakezdése és a Nyár című novella lesz az Előhívás témája a Nyitott Műhelyben. Az állandó beszélgetőpartnereken - Jánossy Lajoson, Németh Gáboron, Reményi József Tamáson és Vári Györgyön - túl jelen lesz maga a szerző is az esten.

Képmegnyitás

ÍRÓKÉPEK - Képmegnyitás

2013. december 10-én, kedden 19 órától nyolc kortárs szerző "nyitja meg" ez alkalomra írt történetével nyolc kortárs szerző - DrMáriás, Forgách András, Háy János, Kabai Lóránt, Szijj Ferenc, Szőcs Petra, Tandori Dezső és Tóth Krisztina - egy-egy képét és egyúttal magát a kiállítást a Nyitott Műhelyben, a Műhely és a Litera szervezésében.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - Bodor Ádám pályakezdéséről

2013. november 13-án, szerdán este 7-től a Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című, közös sorozatában Bodor Ádám pályakezdéséről és Téli napok című, 1965-ös írásáról beszélget: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György.

Ott jártunk

Az indulás nyomai

Mészöly kihúzza a szövegből a pszichológiai olvasat lehetőségét. Pedig, mondja Reményi József Tamás, ezekből a korai novellákból pontosan látszik, hogy Mészöly a Márai-féle lélektani novella hagyományát folytatja. - Szűcs Teri tudósítása az évad első Előhívásáról, amelynek témája Mészöly Miklós pályakezdése volt. 

Előhívás

Pályakezdések, első megjelenések - Folytatódik az Előhívás!

Folytatódik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás. Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György az új szériában kortárs szerzők pályakezdésével és első publikációival foglalkozik. 2013. október 9-én, szerdán este 7-től elsőként Mészöly Miklós Koldustánc című szövege a téma.

OTT JÁRTUNK

A mester hallgatása

Balassa Péter halálának tizedik évfordulóján barátai és tanítványai részvételével beszélgetést szerveztek a Nyitott Műhelyben. Czeglédi Andrással, Nagy Gabriellával, Schein Gáborral, Mártonffy Marcellel, Bán Zsófiával, Gelencsér Gáborral és Halász Péterrel Gács Anna beszélgetett. A meghitt hangulatú megemlékezésről Csutak Gabi beszámolóját olvashatják.

OTT JÁRTUNK

Erős ajánlat a nyárra

A felhevült beszélgetőtársak még szabadkoznak egy sort összeszedetlenségük miatt, holott nincs miért: sejthetően nemcsak Csaplár Vilmos új regényéhez, de régi köteteinek újraolvasáshoz is kedvet kapott a Nyitott Műhely törzsközönsége. - Az Előhívás idei évadának utolsó darabjában Csaplár Vilmos új, Edd meg a barátodat! című regényét elemezték a résztvevők.

Előhívás

Előhívás - Mándy Ivánról

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatában 2013. május 8-án nem egy könyvről vagy egy esszéről, hanem egy szerzőről, Mándy Ivánról mint ifjúsági íróról beszélget majd Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos. 

Előhívás

Előhívás - A repülő osztály a Pál utca és Kőszeg felől

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatában 2013. április 10-én, szerdán este 7-től Erich Kästner: A repülő osztály című regénye a téma Ottlik Géza: Iskola a határon és Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regényeinek tükrében. Beszélgetnek: Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos.

ÍRÓMOZI

Ó, testvér, merre visz az utad? - Írómozi Dragomán Györggyel

Írómozink legújabb vendége 2013. március 27-én, szerdán este 7-től Dragomán György lesz, aki a Coen testvérek Ó, testvér, merre visz az utad? (O Brother, Where Art Thou?) című filmjét választotta ez alkalomra. A vetítés után Szekeres Dóra beszélget az íróval.

Előhívás

Előhívás - A Naplóról

A Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című, közös sorozatában 2013. március 13-án este héttől A Napló című szamizdat a téma a Nyitott Műhelyben. Beszélgetnek: Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos. 

Előhívás

A tekintet elementáris egyenessége

A Litera Előhívás-csapata legutóbb El Kazovszkijjal kísérelt meg farkasszemet nézni: témájuk a Magvető kiadónál tavaly megjelent Látáscsapda című „beszélgetőkönyv” volt. - A beszélgetésről Tamás Zsuzsa tudósított. 

Előhívás

Előhívás - Látáscsapda

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatában 2013. február 6-án, szerdán este 7-től a Látáscsapda - Beszélgetések El Kazovszkijjal című kötetről beszélget: Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos.

Hír

Előhívás - Rubin Szilárd könyvéről

2012. január 9-én este 7-től Rubin Szilárd: Aprószentek című könyvéről beszélget az Előhívás sorozatban: Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos a Nyitott Műhelyben.

Képmegnyitás

Erdős Virág: Profán zsoltár egy nagy, boldog asszonyhoz

"igaz, hogy fedetlen / itt-ott a teste, / de arról nem tehet, / hogy így lett festve, // senki se nézi, hogy / kilóg a bája, / míg égi üdvöket / lehel a szája... - Erdős Virág verse Rutkai Bori Távoli barátnő című képéhez született, és elhangzott december 18-án, a Litera Képmegnyitásán a Nyitott Műhelyben.

Képmegnyitás

Bozsik Péter: (Ki szavatol a lady sziesztájáért?)

Rúzs, és más semmi. A melle hasonló, talán. És a mája. (De ez titok.) Ilyen tájba képzelem. Trópusosba. Csukott szemmel. - A Képmegnyitáson a Nyitott Műhelyben idén Rutkai Bori képeihez írtak írók történeteket. Ez alkalommal Bozsik Péter "nyitja meg" a Siesta Lady című festményt.

Képmegnyitás

Tamás Zsuzsa: Tündér a konyhában

Borika lábához fekete cica dörgölőzik (na, jó, a piros papucs is marad), apró mancsával óvatosan meg-megérinti az alsó fiókok színes gombjait. - A Litera Képmegnyitásán a Nyitott Műhelyben írók Rutkai Bori képeihez írt történeteit hallhattuk. Ma Tamás Zsuzsa írását olvashatják.

Képmegnyitás

Zoltán Gábor: A Veszélyes Hulladékok Angyala...

Az ismerős puha tenyér, az erős fogású ujjak. Benyúlnak a szélek mentén, elválasztanak a talajtól. Most egyszerre érzem alul és felül, és hallom a hangját:– Te is emlékszel, amikor felhoztalak? Amikor leterítettelek ide? - A Litera legutóbbi képmegnyitásán Rutkai Bori képeihez írtak történetet az írók. Zoltán Gábor írását olvashatják.

Képmegnyitás

Láng Zsolt: Rutkai Bori Keresztúton című képéhez

Megpróbáltam elmenekülni a festmény elől. Elterelő címekkel kísérleteztem. „Az ifjú Fekete György rövid szemlélődés után eldönti, melyik út vezet a Magyar Művészeti Akadémiához.” Ám a festmény nem hagyta magát. - Rutkai Bori kiállításán tíz író olvasta fel képekhez írt történetét. Elsőként Láng Zsolt írását közöljük.

Írómozi

Thelonious Monk: Straight, No Chaser - Írómozi Krasznahorkai Lászlóval

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozijában december 19-én, szerdán 19 órától a jazzlegenda, Thelonious Monk élettörténetét feldolgozó, Straight, No Chaser című filmet vetítjük, melyet Krasznahorkai László választott erre az estére.

Képmegnyitás

Képmegnyitás - Rutkai Bori kiállításán

2012. december 18-án, kedden 19 órától tíz kortárs szerző "nyitja meg" ez alkalomra írt történetével Rutkai Bori képeit és egyúttal kiállítását a Nyitott Műhelyben, a Műhely és a Litera szervezésében.

Hír

Előhívás Ignotus Pál könyvéről

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatában, 2012. december 12-én Ignotus Pál Jegyzetek a szabadságról című könyvéről beszélget Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Vári György a Nyitott Műhelyben.

Árverés

Művészeti árverés a Nyitott Műhelyért

A Nyitott Műhely 2012. december 10-én, hétfőn, este 7 órakor művészeti árverést tart, amelyen többek között Esterházy Péter kézirata és Vojnich Erzsébet festménye is kalapács alá kerül.

Előhívás

Előhívás - Végel László Bűnhődés című könyvéről

2012. november 7-én este héttől a Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatában Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Vári György Végel László: Bűnhődés című naplóregényéről beszélget a Nyitott Műhelyben.

Írómozi

4 hónap, 3 hét, 2 nap - Írómozi Tóth Krisztinával

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozijában október 31-én, szerdán 19 órától Cristian Mungiu 2007-es, Arany Pálma-díjas filmjét vetítjük. A 4 hónap, 3 hét, 2 nap című alkotást Tóth Krisztina választotta erre az estére.

Ott jártunk

De mi az a „bénító tompaság”?

Uralhatatlan könyv-test Szőnyei műve, és aki ezt forgatja, lapozza, profán kálváriát jár be. Aki pedig összegyűjtötte, átolvasta, átgondolta, rendszerezte az anyagot, és létrehozta a könyv-testet, szerzetesi szolgálatot végzett... - A Szőnyei Tamás Titkos írás című könyvéről rendezett beszélgetésről Szűcs Teri tudósít.

Egy világnézeti klub

Magyar irodalom Európában - Európai irodalom Magyarországon

2012. október 16-án, kedden 19 órától az Egy világnézeti klubban a külföldi irodalom magyar és a magyar irodalom külföldi megjelenéséről beszélgetünk a Nyitott Műhelyben, a Frankfurti Könyvvásár és az irodalmi Nobel-díj bejelentése után. A beszélgetés résztvevői: Karádi Éva, Károlyi Dóra, M. Nagy Miklós és Sárközy Bence.

Előhívás

Új szériával folytatódik az Előhívás

2012. október 10-én folytatódik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás. Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Vári György változatlanul a térség kulturális identitáskérdéseire keresi a szépirodalmilag formált válaszokat havonta egy alkalommal, szerdánként este héttől a Nyitott Műhelyben.

Írómozi

IN BRUGES (Erőszakik) - Írómozi Háy Jánossal

Szeptember 26-án, szerdán 19 órakor indul az Írómozi új évada a Nyitott Műhelyben. Elsőként Martin McDonagh In Bruges (Erőszakik) című filmjét vetítjük, melyet Háy János választott erre az estére. A vetítés után Jánossy Lajos beszélget az íróval.

Írómozi

Árvácska - Írómozi Parti Nagy Lajossal

Írómozinkban május 23-án, szerdán este 7-től Ranódy László Móricz Zsigmond regényéből készült filmjét, az Árvácskát vetítjük. A filmet Parti Nagy Lajos választotta, akivel Keresztury Tibor beszélget majd az est végén.

Egy világnézeti klub

Szociográfia ma - Az Egy világnézeti klubban

A Litera Egy világnézeti klubjában 2012. május 15-én este 7-től a szociográfia mai helyzetéről beszélgetünk a Nyitott Műhelyben. A vendégek: Bódis Kriszta, Szűcs Teri, Tódor János és Závada Pál. A beszélgetést Munk Veronika vezeti.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - György Péter Az elveszett nyelv című cikkéről

2012. május 9-én, szerdán este 7-től az Előhívás című kritikai beszélgetéssorozatunkban György Péter ÉS-ben megjelent, Az elveszett nyelv című cikkéről lesz szó. Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos a szerző jelenlétében a Nyitott Műhelyben vitáznak majd.

Örkény 100

ÖRKÉNY 100 - Film és beszélgetés Makk Károllyal

Április 17-én, kedden 19 órától az egyik legnagyobb kortárs magyar filmrendező, Makk Károly, a Szerelem és a Ház a sziklák alatt rendezője a vendégünk a Nyitott Műhelyben. Az Örkény-évforduló jegyében őt kérdezzük a Macskajátékról, Örkényről és filmrendezői pályájáról.

Hír

ELŐHÍVÁS - Kornis Mihály könyvéről

2012. április 4-én, szerdán este 7-től Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos Kornis Mihály: Hol voltam, hol nem voltam című könyvéről beszélgetnek a Nyitott Műhelyben - az író jelenlétében.

Írómozi

MOOLAADÉ - Írómozi Lángh Júliával

A Litera Írómozi sorozatában március 28-án, szerdán este 7-től Lángh Júlia választását, egy szenegáli rendező, Ousmane Sembere: Moolaadé című filmjét vetítjük. Vendégünkkel Szekeres Dóra beszélget.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - A Jelenkor Czesław Miłosz-blokkjáról

2012. március 14-én, szerdán este 7-től a pécsi Jelenkor folyóirat februári számának Czesław Miłosz-blokkjáról szól majd az Előhívás a Nyitott Műhelyben. Az állandó vitapartnerek, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Jánossy Lajos a Miłosz-esszéken túl március 15-ére tekintettel figyelmet szentelnek az ÉS ünnepi mellékletének is.

Ott jártunk

Jó utat

Hogyan lehetett a tanárok, szülők és diákok feje fölött a botrányos felsőoktatási intézkedéseket meghozni, miért reagálunk mi ennyire nehézkesen, tehetetlenül, és miért fogadja számos pedagógus egyetértéssel az oktatási törvényt? Hogyan jutottunk idáig?  - Egy világnézeti klubunkban legutóbb az oktatásügyről beszélgettünk. Szűcs Teri írt róla.

Írómozi

Playtime - Németh Gáborral

Február 29-ei Írómozinkban Jacques Tati egyik legfőbb művét, a Playtime című filmet vetítjük, melyben a hosszú lábú, búsképű Hulot úr egykedvűen és reménytelenül bolyong az értelmetlen üvegházban. Vendégünkkel, Németh Gáborral Jánossy Lajos beszélget a Nyitott Műhelyben. 

Egy világnézeti klub

Nem középiskolás fokon - Oktatásügy az Egy világnézeti klubban

A Litera Egy világnézeti klubjának legújabb, február 21-ei eseményén az oktatás kerül középpontba a 2012-ben hatályba lépő új felsőoktatási törvény kapcsán. Vendégeink: Arató László, Setényi János, Trencsényi László és két diák. A beszélgetést Mesés Péter vezeti a Nyitott Műhelyben este 7-től.

Előhívás VII/1.

Előhívás - A magyar politikai költészetről

Indul az Előhívás VII. szériája! Először, február 15-én a Bán Zoltán András és Radnóti Sándor között az ÉS hasábjain a magyar politikai költészetről lezajlott levélváltás és a diskurzust kísérő cikkek kerülnek az asztalra a Nyitott Műhelyben. A megszokott négyes mellett meghívott vendégünk Bán Zoltán András és Radnóti Sándor.

Ott jártunk

A lemez két oldala

A Nyitott Műhelyben a Rózsaszín szemüveg sorozatának következő epizódjában a beszélgetőtársak Janikovszky Éva életművéről, annak a kánonban elfoglalt helyéről társalogtak. - Jánossy Lajos helyszíni szemléje.

Írómozi

Valahol Európában Sándor Ivánnal

Január 25-én, szerdán este 7-től Sándor Iván választását, Radványi Géza: Valahol Európában című filmjét vetítjük Írómozi sorozatunk következő eseményeként a Nyitott Műhelyben. A vetítés után a filmről Jánossy Lajos beszélget vendégünkkel.

Egy világnézeti klub

SNITT - Filmes alternatívák az Egy világnézeti klubban

Havonta egy alkalommal jelentkező Egy világnézeti klubunkban január 17-én, kedden 19 órától a magyar filmszakma jelenéről beszélgetünk meghívott vendégeinkkel, filmes szakemberekkel és alkotókkal, akik a magyar film nem túl rózsás időszakában is látják a pozitív lehetőségéket.

Előhívás VI/5.

ELŐHÍVÁS - Reinhart Koselleck művéről

Az Előhívás sorozat VI. szériájának ötödik, záró eseményére 2012. január 11-én, szerdán kerül sor a Nyitott Műhelyben. Reinhart Koselleck Az aszimmetrikus ellenfogalmak történeti-politikai szemantikája című művéről Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György értekezik.

Képmegnyitás

Péterfy Gergely: A Tabánban a marhanyelvvel

Zavaró volt így csókolózni a lánnyal, hogy közben egy marhanyelvre gondolt. Nem így készült. A marhanyelv nem volt benne a tervben, abban csak a lány volt, vagyis egy bármilyen lány, és annak is legesleginkább csak a szája. - A Litera Képmegnyitásán Gerlóczy Sári műveihez született szövegek hangoztak el. Péterfy Gergely írását olvashatják.

Képmegnyitás

Kukorelly Endre: Gerlóczy Sári képe előtt

Hippokratész szerint az emberi test „vért, nyálat, sárga és fekete epét tartalmaz”, és az eloszlás dönt. Eloszlik ez-az, csinál valamit, tesz velünk, tétet velünk jót vagy rosszat, jól vagy rosszul, nagyot és semmit, csodálnivalót, Gerlóczy Sári képeiről nekem a melankólia jut eszembe. -  Kukorelly Endre írása Gerlóczy Sári képéhez.

Képmegnyitás

Jánossy Lajos: Őszikékszakáll képtelen beszédei

A kötöttségekkel hadilábon állok valóban; történeteim ebben a raszterben megrajzolhatóak, a raszter pedig, nem vitás, az éjszaka, az éjszaka, aki, igen, nem ami, aki... az én házastársam... - A Litera Képmegnyitás című eseményén tíz szerző olvasta fel Gerlóczy Sári képeihez született szövegét a Nyitott Műhelyben. Jánossy Lajos írását olvashatják.

Képmegnyitás

Tóth Krisztina: Hangom

A múltkor, amikor rátámadtam arra az öregasszonyra, nem volt igazam. De hátulról tényleg hasonlított a szürke kabátosra, azért vetettem rá magam, azért nyúltam bele a szájába.  - A Litera Képmegnyitás című eseményén tíz szerző olvasta fel Gerlóczy Sári képeihez született szövegét a Nyitott Műhelyben. Tóth Krisztina írása.

Képmegnyitás

Széphelyi György: Embertől humanoidig

A mező, a "képmező" (a háromdimenziós tér ugyanis többnyire csak sejtetett, artikulálatlan és ennélfogva felmérhetetlen, teret csak a figurák kapcsolata generál maga körül) telített. És homogén ("minden mindent áthat"), amennyiben merőben emberi. - Széphelyi György szövege Gerlóczy Sári kiállításához, a Litera Képmegnyitás című eseményén.

Írómozi

HUKKLE - Írómozi Csaplár Vilmossal

Írómozi sorozatunkban 2011. december 21-én, szerdán 19 órától Csaplár Vilmos a vendég a Nyitott Műhelyben. Választott filmje Pálfi György Hukkle című alkotása. A vetítés után Keresztury Tibor beszélget az íróval.

Képmegnyitás

Nagy Gabriella: Négy harapás

A kislány, a gonosz vénasszony és az öregember mellett feltűnik a nő. Ők a bensőmben élnek, és nem szeretik egymást. - A Litera Képmegnyitás című eseményén tíz szerző olvasta fel erre az alkalomra született szövegét a Nyitott Műhelyben. Nagy Gabriella írása.

Képmegnyitás

Müller Péter Sziámi: Egy bácsi levelet hagyott...

„Mit e kép ábrázol, az egy boldog korszak, / Amikor még tűrtük jól a napkitörést, / Pasztell passzátvihar nem okozott törést... - Gerlóczy Sári képeit kortárs szerzők "nyitották meg" a Nyitott Műhelyben. Müller Péter Sziámi versét adjuk most közre.

Képmegnyitás

Tábor Ádám: Az asszony és a mágus

A rajzon a kígyó a stilizált női akt köré talptól tetőig – „lábától” fejéig – félkörben kupolát von. Ezzel elzárja az asszony elől az eget: közé és Isten közé ékelődik. - A Litera Képmegnyitás című rendhagyó kiállításmegnyitóján kortárs szerzők Gerlóczy Sári képeihez írt szövegei hangoztak el a Nyitott Műhelyben. Tábor Ádám írását olvashatják.

Képmegnyitás

Németh Gábor: Kedves Sári!

A legtöbb képeden ott van ez a hajladozás, még ha a jó, a legjobb hajladozik, akkor is ott van ez a néma invitáció, a semmi hívogató tánca. - 2011. december 10-én tíz plusz egy kortárs szerző olvasta fel Gerlóczy Sári festményeihez született írását a Nyitott Műhelyben. Ezeket a szövegeket olvashatják most a Litera Képmegnyitás sorozatában. Elsőként Németh Gábor írását tesszük közzé.

Képmegnyitás

Solymosi Bálint: Die Nixe / Árnyékolástechnika

Egyetlen, élethossziglani erőfeszítés volt a fiú és a lány együttlétének minden pillanata, már megismerkedésüktől fogva. A megismerkedésük egyúttal az elhagyás pillanata... - Gerlóczy Sári kiállítását Képmegnyitás címmel tíz plusz egy kortárs író nyitotta meg a Nyitott Műhelyben. Solymosi Bálint írását olvashatják.

Képmegnyitás

Képmegnyitás - Gerlóczy Sári kiállításán

2011. december 10-én, szombaton 19 órától tíz plusz egy kortárs szerző "nyitja meg" ez alkalomra írt történetével Gerlóczy Sári képeit és egyúttal kiállítását a Nyitott Műhelyben, a Műhely és a Litera szervezésében.

Előhívás

Világoskamra - Előhívás Roland Barthes művéről

2011. december 7-én  az Előhívásban egy fotográfiai esszéről lesz szó. Roland Barthes: Világoskamra – Jegyzetek a fotográfiáról című művéről Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos beszélget a Nyitott Műhelyben.

Írómozi

Jules és Jim - Írómozi Vathy Zsuzsával

Írómozi sorozatunkban 2011. november 23-án, szerdán 19 órától Vathy Zsuzsa a vendég a Nyitott Műhelyben. Választott filmje François Truffaut  Jules és Jim című örökzöldje.

Egy világnézeti klub

ADÁSVÉTEL 2.

2011. november 15-én újra "kinyit" az Egy világnézeti klub. 18 órától nyilvános LiteraTV-beszélgetést láthatnak Lovas Nagy Annával és Kálmán Gáborral, 19 órától pedig a nemrég a rádiózásról rendezett, Adásvétel című est ikerdarabjaként a televíziózásról beszélgetünk. Vendégeink: Józsa Márta, Lévai Balázs, Rózsa Péter és Wisinger János. A beszélgetést vezeti: Mesés Péter.

Előhívás VI/3.

Az Előhívásban: T. S. Eliot

November 9-én, szerdán este 7-kor T. S. Eliot: Káosz a rendben című műve az Előhívás témája a Nyitott Műhelyben. A jelentős nyugat-európai esszéket tárgyaló sorozatban Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György beszélget.

Ott jártunk

"Letepert ez a film" - Négykezes

Az Írómoziban legutóbb Bereményi Géza volt a vendég, aki életének meghatározó filmélményét, Szőts István: Emberek a havason című művét osztotta meg a jelenlévőkkel. A Nyitott Műhelyben két gyakornokunk, Batik Dorottya és Kiss Erika járt. Párhuzamos beszámolójukat közöljük a Litera műhelyéből.

Írómozi

Emberek a havason - Bereményi Géza mozija

Írómozi sorozatunkban október 26-án, szerdán 19 órától Bereményi Géza választott filmjét, Szőts István: Emberek a havason című művét láthatják a Nyitott Műhelyben. A Nyíró József novelláiból készült klasszikusról Jánossy Lajos beszélget vendégünkkel a vetítés után.

Ott jártunk

Változatok frekvenciákra, vázlatok frekvenciákról

Jánossy Lajos olvassa be Forgách András kérdését: vajon mekkora veszteség volna elbúcsúzni a közrádiótól? Szóval így ér véget.  - A Litera Egy világnézeti klubjában Adásvétel címmel a rádiózás jelen helyzetéről beszélgetett Győri László, Pikó András, Weyer Balázs és Jánossy Lajos. Vass Norbert tudósít a beszélgetésről.

Egy világnézeti klub

ADÁSVÉTEL - Egy világnézeti klub

2011. október 18-án 19 órától a rádiózás jelene és jövője a téma a Litera Egy világnézeti klub című nyílt szerkesztőségi beszélgetéseinek sorozatában. Meghívott vendégeinkkel, Győri Lászlóval, Pikó Andrással, Exterde Tiborral és Weyer Balázzsal Jánossy Lajos beszélget a Nyitott Műhelyben.

Előhívás VI/2.

Konzervatívnak lenni

Október 12-én 19 órától Michael Oakeshott Konzervatívnak lenni című esszéjéről vitázik Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos az Előhívás nyugat-európai esszéket  tárgyaló új sorozatában a Nyitott Műhelyben.

Írómozi

Írómozi Karafiáth Orsolyával

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatában 2011. szeptember 28-án, szerdán 19 órától Karafiáth Orsolya a vendég a Nyitott Műhelyben. Választott filmje Susanne Bier: Hogy szeretsz? (Elsker Dig For Evigt) című műve. A vetítés után Szekeres Dóra beszélget az íróval.

Ott jártunk

Gasztromeccs-közvetítés, avagy a könyvégetés elmarad!

A szenvedélyes felkonferáláson élcelődő Németh Gábor rögtön könnyed könyvégetést javall, mire Reményi jelzi, hogy az ő régi példánya tűzgyújtáshoz igen-igen alkalmas, mégis várna még a máglyával. - Az Előhívás VI. szériájának első eseményén  Ortega y Gasset művéről, A tömegek lázadása című esszéről volt szó. Vass Norbert tudósítása.

Előhívás VI. széria

A nyugat-európai esszé nagy művei az Előhívásban

2011. szeptember 14-én, szerdán este 7-től folytatódik a Litera és a Nyitott Műhely közös kritikai sorozata, melyben az előző, tavaszi kurzushoz hasonlóan az esszé műfajának fontos teljesítményei kerülnek górcső alá. Az Előhívás VI. szériájában Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos elsőként Ortega y Gasset A tömegek lázadása című művéről beszélget.

Hír

Duna - Újratöltve

2011. június 14-én, kedden 19 órától végre kiderül, kik nyerték a Duna-legendárium nyílt irodalmi pályázatot. A Nyitott Műhelyben rendezett díjátadáson és eredményhirdetésen felolvasnak a győztesek, lesz zene és meglepetés. Itt azonban még nem ér véget a Duna-történet, június 24-én és 25-én újabb legendás események várják az érdeklődőket.

Előhívás

A vizsgálat iratai - Sándor Iván művének előhívása

2011. június 8-án, szerdán este 7-től Sándor Iván: A vizsgálat iratai. Tudósítás a tiszaeszlári per körülményeiről című, 1976-ban megjelent műve az Előhívás beszélgetésének témája a Nyitott Műhelyben.

Hír

Eper és csokoládé - Írómozi Takács Zsuzsával

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című filmklubjában 2011. május 25-én, szerdán 19 órától Takács Zsuzsa kedves filmjét, Tomás Gutiérrez Alea és Juan Carlos Tabío: Eper és csokoládé című alkotását láthatják. Íróvendégünkkel Szegő János beszélget.

Előhívás

Előhívás Tamás Gáspár Miklós két esszéjéről

2011. május 11-én este 7-től Tamás Gáspár Miklós Búcsú a baloldaltól című, 1989-es és Búcsú a jobboldaltól című, 1994-es esszéiről szól majd az Előhívás. Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos beszélget a Litera és a Nyitott Műhely sorozatában.

Hír

Szabad órák - Egy világnézeti klub

A Litera Egy világnézeti klubjában 2011. április 19-én 18 órától szabad órákat hirdetünk. A Könyvfesztivál, a Duna-legendárium és más fontos programok után kötetlen beszélgetésre és találkozásra invitáljuk olvasóinkat és szerzőinket a Nyitott Műhelybe.

ÍRÓMOZI

Menyegző Spiró Györggyel

Március 23-án, szerdán 19 órától a Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című filmklubjában Spiró György lesz a vendégünk, aki erre az estére Andrzej Wajda Menyegző című filmjét választotta kedves filmjei közül.

Hír

A világválság - Előhívás Hamvas Béla művéről

2011. március 9-én a Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című sorozatának VI. szériája veszi kezdetét. A Nyitott Műhelyben rendezett, jelentős esszékkel foglalkozó estek sorában ez alkalommal Hamvas Béla A világválság című műve kerül terítékre.

Ott jártunk

Czóbel Minka visszatér

A Rózsaszín szemüveg beszélgetéssorozatában legutóbb Czóbel Minka életművét és irodalmi emlékezetét nézték meg közelebbről a Nyitott Műhelyben. Ott jártunk.

Hír

Egy világnézeti klub 2. - Fedőneve...

Március 2-án, szerdán ismét várjuk olvasóinkat a Nyitott Műhelybe. Az Egy világnézeti klub című nyílt szerkesztőségi estek mostani eseményén az ügynök-kérdés a fő témánk, de betekinthetnek műhelymunkánkba is.

Írómozi

Ajándék ez a nap - Írómozi Esterházy Péterrel

Február 23-án, szerdán 19 órától a Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című filmklubjában Esterházy Péter a vendégünk, aki erre az estére Gothár Péter Ajándék ez a nap című filmjét választotta kedves filmjei közül.

Hír

Egy világnézeti klub

A Litera Egy világnézeti klub címen február 14-étől a Nyitott Műhelyben havi egy alkalommal nyílt szerkesztőségi üléseket tart, melyeken betekintést engedünk műhelymunkánkba, és nyilvános vitákat tartunk fontos irodalmi és kulturális kérdésekről.

Ott jártunk

„A cigánylány véres méhlepénye”

Négy és fél óra tömény Bódy, tömény filmmágia... - Január 21-én Bódy Gábor Nárcisz és Psychéjével kezdődött a Litera és a Nyitott Műhely közös, Írómozi című filmklubja. - Kubiszyn Viktor beszámolója.

Hír

Psyché a Magyar Kultúra Napjára

Írómozi címmel filmklubot indít a Litera, melynek első alkalmán, a Magyar Kultúra Napjának előestéjén, január 21-én, pénteken 18 órától Bódy Gábor: Nárcisz és Psyché című filmjének a nagyközönség előtt eddig ismeretlen, felújított kópiáját láthatják a Nyitott Műhelyben.

Előhívás

Előhívás Mészöly és Illyés szövegeiről

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás c. kritikai beszélgetéssorozatának az esszé a főtémája. Január 12-én 19 órától Mészöly Miklós: Céline ürügyén és Illyés Gyula: Szellem és erőszak c. művéről cserél eszmét Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos a Nyitott Műhelyben.

Képmegnyitás

Szijj Ferenc: A tér megnyitása

Nem kell nézni semmit, / az is micsoda boldogság lesz / a homályosságtól beteg szemmel, / csak úgy a látvány szintjén, / magától, távolság nélkül / vesszük tudomásul a környezetet. - Szijj Ferenc verse Bodor Anikó képéhez. Elhangzott a Nyitott Műhely "képmegnyitásán".

Képmegnyitás

Solymosi Bálint: A Rózsafüzér Királynője

Ez a szörnyszülött itt (ki volna az utazó, ha nem / a villanó késpengéktől körülvett szörnyszülött), maga a látás, aki tehát / egy viszonylag triviális lény, néma, értetlen... - Solymosi Bálint verse Bodor Anikó művéhez, a Nyitott Műhelyben rendezett "képmegnyitáson".

OTT JÁRTUNK

A Petri-mém

"Ez volt a Petri-mém éjszakája, amikor valamennyien összegyűltünk, hogy a Jóisten áldását kérjük a költőre, ott, ahol épp most van, online vagy offline." - Miklya Anna beszámolója a Beszélő Petri György-estjéről a Nyitott Műhelyben.

Képmegnyitás

Jánossy Lajos: Pincehideg

Néma és mozdulatlan minden, akárha egy filmforgatásra lezárt zónában. Nem gondol semmire, mindenre gondol. - Jánossy Lajos írása Bodor Anikó képéhez, a Téglatörténetek "képmegnyitásán", a Nyitott Műhelyben.

Képmegnyitás

Kiss Noémi: Géntérkép

Az orvos mélyen előre dől, számokat olvasgat, a lapján ebihalak. - Kiss Noémi írása Bodor Anikó képéhez. Elhangzott a Téglatörténetek c. tárlat "képmegnyitóján", a Nyitott Műhelyben.

Képmegnyitás

Vörös István: A sivatagban

A sivatagban, ahol élünk, vannak színek. Ez a lehetséges világok legjobbika, jobb nem lehetséges. Ettől még nem kerülünk távolabb a szomjhaláltól. - Vörös István írása Bodor Anikó képéhez.

Képmegnyitás

Márton László: Thomas Mann lova

Brandenburgi Katalin német szakos egyetemi hallgató egy éjjel azt álmodta, hogy az államvizsgán Mádl Antal tanszékvezető egyetemi tanár megkérdezte tőle, milyen színű volt Thomas Mann lova. - Márton László írása Bodor Anikó képéhez.

Képmegnyitás

Szabó T. Anna: Az iskolában nincs

A város foltos a hólétől, a falakon virágzik a salétrom. Mindenhová beszivárog a múlás. A Pata utca földbe süppedt házait két oldalról támasztják az angyalok, hogy be ne roskadjanak mindenestül. - Szabó T. Anna írása Bodor Anikó képéhez.

Képmegnyitás

Brúnó és Félix

Legyen ez a fal, kiáltotta, legyen ez az a fal, amire az emberek, minden időben és korban, nem szűnő lelkesedéssel: képeket akasztanak. - Bodor Anikó Téglatörténetek című kiállításának egy-egy képéhez kortárs írók írtak szöveget. Garaczi László műve elhangzott a Nyitott Műhely "képmegnyitásán".

Képmegnyitás

Dragomán György: A padlás

Julika teregetés közben aztán egyre többször kezdett azon gondolkozni, hogy vajon mi lehet a függöny mögött. - December 10-én a Nyitott Műhelyben Bodor Anikó Téglatörténetek c. kiállításának rendhagyó "képmegnyitóján" egy-egy műhöz kilenc író írt történetet. Elsőként Dragomán György írását olvashatják.

Képmegnyitás

Téglatörténetek - Képmegnyitás Bodor Anikó kiállításán

2010. december 10-én, pénteken 19 órától tíz kortárs szerző "nyitja meg" ez alkalomra írt történetével Bodor Anikó képeit és egyúttal kiállítását a Nyitott Műhelyben, a Műhely és a Litera szervezésében.

HÍR

Rakovszky Zsuzsa születésnapi köszöntése

December 14-én 18:00-kor a Nyitott Műhelyben köszöntik barátai és pályatársai a hatvanéves Rakovszky Zsuzsát. Ünnepi köszöntőt mond Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója és Szabó T. Anna költő. Rakovszky Zsuzsa verseiből Szabó T. Anna olvas fel, a versekhez választott darabokat játszik Sinha Róbert gitárművész.

Ott jártunk

Fragmentális halálperformansz

Adott egy szerző, aki halála előtt meghagyja, hogy kórházi betegágyán írt regényét égessék el távozása után. Majd egy fiú, aki több mint 30 év után mégis a mű kiadása mellett dönt. - Nabokov Laura modellje című, magyarul hamarosan megjelenő regényéről Nemes Z. Márió kérdezte a fordítót, Dunajcsik Mátyást a Nyitott Műhelyben. - Ott jártunk.

OTT JÁRTUNK

Kettős apagyilkosság

A legutóbbi Előhívás-beszélgetés a harmincas évek egyik legszövevényesebb, legbrutálisabb és legtalányosabb, személyes indulatokat és botrányokat sem nélkülöző kritikai disputáját elevenítette fel. Az egyik sarokban Babits, a másikban József Attila és Szabó Dezső. - Szegő János beszámolója.

Előhívás

Szabó Dezső és József Attila Babits ellen - az Előhívásban

2010. november 10-én, szerdán 19 órától Szabó Dezső és József Attila Babits-"mészárlataival" és hozzá József Attila gyilkos gúnyversével foglalkoznak az Előhívás résztvevői, Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos. Helyszínünk: a Nyitott Műhely.

Ott jártunk

Ami Lukácsnak esszébe jutott

Az Előhívás-beszélgetéssorozat új évadjában nem a közelmúlt elfeledett regényeit, hanem a múlt század fontos és különleges esszéit olvassák újra a résztvevők. A nulladik kilométerkő az ifjú Lukács Levél a kísérletről című esszéről írt esszéje volt. Szegő János helyszínije.

Meghosszabbították a JAK-suli jelentkezési határidejét

Középiskolás korosztály számára íróiskolát szervez a József Attila Kör Irodalmi Egyesület Budapesten, 10 héten át heti egy alkalommal. A prózaórákat Cserna-Szabó András tartja, a versszemináriumokat Tóth Krisztina.

Előhívás V.

Az Előhívás 5. szériájának az esszé a témája

Október 6-án 19 órakor kezdetét veszi a Litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozatának V. szériája. Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos ez alkalommal jelentős esszékről, illetve esszékötetekről beszélgetnek. Elsőként Lukács György: Levél a kísérletről c. írásáról.

Ott jártunk

Nyitott Létra

Leiter Jakabbal vagy a leiterjakab figurájával a műfordítók igen gyakran találkoznak. Váratlanul bukkan fel a szövegben, sokáig észrevétlenül lapul egy bővített mondat otthonos ölelésében, aztán váratlanul felkacag. A Műfordítók Egyesülete meg is hívta Leiter Jakabot egy nyitott estre. - Szegő János beszámolója.

PETRI GYÖRGY EMLÉKÉRE

Jó volt nála lenni

Petri volt az utolsó olyan költő, akinek a versei felkeltették az érdeklődést az olvasóban az élete iránt is. - Részletek a Petri György halálának tizedik évfordulója alkalmából tartott emlékestből. Lejegyezte Zelki János.

Hír

A Szent Imre-induló előhívása

A május 19-én, az Előhívás évadzáró beszélgetésén Moldova György: A Szent Imre-induló c. művét veszi nagyító alá Bán Zoltán András, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György.

Ott jártunk

Irodalom „mindent szomjazóknak”

Regényének alapanyagát nem csupán vulgáris népi irodalmi hagyomány képezte, hiszen az orvosi pályán tevékenykedő szerzetes éppúgy merített a kor humanista filozófiai hagyományából, mint a francia irodalmi hagyományból. Az új Rabelais-fordításról Lator László beszélgetett a fordítókkal. Ott jártunk.

Ott jártunk

… hogy valljalak, tagadjalak…

Györe Balázs és Vajda Miklós az őszinteségben ragadták meg a hiteles alkotás zálogát, azt a garanciát, amely - ha és egyáltalán - elvi lehetőséget teremt a dimenzióátlépésekre, a „múltbeli” cselekvésre. Az Ellenlábas-sorozat legutóbbi eseményén Jánossy Lajos járt.

Hír

Előhívás - Kilenc perc

2010. március 17-én Gerelyes Endre: Kilenc perc című kötetével foglalkozik az Előhívás csapata. A Litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozatának résztvevői: Bán Zoltán András, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György.

Ott jártunk

Szomorú egyetértés

Mit lehet kezdeni egy fehér tigrissel egy parabolaregényben? Mit lehet kezdeni egy parabolaregénnyel egy olyan gazdag és izgalmas életműben, mint amilyen Lázár Erviné? Az Előhívás legutóbbi estjén ott jártunk.

Előhívás

A fehér tigris "előhívása"

2010. február 17-én Lázár Ervin A fehér tigris című művét boncolja az Előhívás csapata (Bán Zoltán András, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György) a Nyitott Műhelyben. A beszélgetés után Sólyom András Szegény Dzsoni és Árnika című filmjét láthatják.

Ott jártunk

Apák és fiúk

A Műhelyben számtalan rendezvénysorozat zajlik, ezek közé tartozik az Ellenlábas című is, amelynek kiötlője és műsorvezetője Benedek Anna és Tamás Zsuzsa; ezúttal Kemény István és Solymosi Bálint volt a vendég. Az Ellenlábason a Litera is ott lábatlankodott.

Ott jártunk

Gion balladája

Olybá tűnik, Gion prózája érdekesebb, izgalmasabb, mint például – hogy a korábbi fogásokból szemezzünk – Kardos G. György, Tar Sándor, Fejes Endre vagy Csalog Zsolt epikája. Ezt a döcögő tézist a lábukkal szavazó nézők támasztják alá... - Az Előhívás Gion-beszélgetéséről Szegő János tudósít.

Hír

Január 20-án újra Előhívás!

Gion Nándor: Virágos katona című művét veszik nagyító alá a Litera Előhívás sorozatának negyedik szériájában a beszélgetőtársak, január 20-án 19 órától a Nyitott Műhelyben.

Literalokál

Nyitott Műhely

Maga a ház 1912-ben épült. A két háború közötti időről annyi tudható, hogy a környékbeliek ide jártak tüzelőért. Az 1940-es évek végétől a 80-as évekig, pékség volt a Hely helyén, sütöde vagy Morzsagyár, ahogy a környéken nevezték. - Szegő János nyitott a Műhelyre.

Hír

Programváltozás az Előhívás sorozatban

Tájékoztatjuk olvasóinkat és az Előhívás sorozat látogatóit, hogy a december 16-ára tervezett, Gion Nándor könyvéről szóló beszélgetést január 20-án tartjuk meg a Nyitott Műhelyben. A további estek értelemszerűen eggyel későbbi időpontra csúsznak.

Ott jártunk

Fejes-kérdések

Kádár-apológia, proli vircsaft, kispolgári elhajlás, egzisztencializmus? Nagy vitára lehetett számítani az Előhívás novemberi beszélgetésén, amelyen Fejes Endre korabeli bestsellere, a Hábetler család történetét feldolgozó Rozsdatemető volt terítéken. - Szegő János tudósít az eseményről.

Ott jártunk

Polcz Alaine, az író(feleség)

A Rózsaszín szemüveget felvéve és levéve Kiss Noémi és Menyhért Anna ezúttal Polcz Alaine-ről és munkásságáról beszélgetett Kukorelly Endrével. A Litera két tudósítója is ott járt.

Ott jártunk

Magatartásfosszíliák

A könyv legjobb esetben is csupán az elveszett nemzedék megrázó dokumentuma - állította Bán Zoltán András az Előhívás legújabb szériájának első beszélgetésén Császár István Fejforgás című kötetéről. Vitapartnerei Németh Gábor, Reményi József Tamás és Jánossy Lajos voltak. Ott jártunk.

Konferencia

Rendszerváltás20 – konferencia a Nyitott Műhelyben

A Szembenézés Alapítvány és a Nyitott Műhely június 16-án, a rendszerváltás szimbolikus évfordulóján – a Nagy Imre és mártírtársai kivégzésére emlékező újratemetés után húsz évvel – „Szembenézés és párbeszéd” címmel konferenciát rendez. A konferenciát az Alapítvány alapítójának, Halda Alíz emlékének ajánlják.

Költészet éjszakái június 3-án és 4-én

2009. június 3-án és 4-én este héttől idén is megrendezik a Költészet éjszakái elnevezésű programot, ez alkalommal a Nyitott Műhelyben.

Hír

Open Jakab – Nyitott műfordítói felolvasóest

Leiter Jakab emlékére, a fordítók és a közönség nagyobb örömére, a tavalyi nagy sikerű Első Műfordítói Open után a fordítók idén is szóhoz jutnak 2009. május 28-án a Nyitott Műhelyben, 20 órától.

Ott jártunk

Ember nélküli tájba fojtva

A női irodalom és írás hagyományait kutató, Rózsaszín szemüveg című beszélgetéssorozatban Kiss Noémi, Menyhért Anna és Radics Viktória - ez alkalommal Térey János társaságában - Nemes Nagy Ágnes költészetéről beszélgetett a Nyitott Műhelyben. Györe Gabriella járt a helyszínen.

ELŐHÍVÁS - TAVASZI SZÉRIA

A realizmus középfoka

Az első tavaszi Előhívás-est Kardos G. György Avraham Bogatir hét napja című regényével foglalkozott. A szerző a klasszikus pesti slemilvilág egyik utolsó nagy figurája volt. Regénye megjelenésekor különleges közegbe érkezett és nagy siker lett. - Szegő János beszámolója.

HÍR

Kezdődik az Előhívás tavaszi szériája

A litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozatában tavasszal Kardos G. György, Csurka István, Csalog Zsolt és Tar Sándor egy-egy jelentős könyvéről cserélnek eszmét a beszélgetőpartnerek: Bán Zoltán András, Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos (litera).

Hír

Új irodalmi sorozat: Rózsaszín szemüveg

Rózsaszín szemüveg címmel kritikai beszélgetéssorozat indul a Nyitott Műhelyben a a női írás hagyományáról. Kiss Noémi, Menyhért Anna és Radics Viktória sorozatában első alkalommal a férfias Nemes Nagy Ágnesről beszélgetnek. Vendég: Térey János, költő.

OTT JÁRTUNK

Klasszikus négykezes

Február 5-én Bartis Attila és Kemény István volt a vendég a Nyitott Műhely és a Szépírók Társasága Irodalmi párok című sorozatának. Szó esett barátságról, közös munkáról, Ábel harminckét sírjáról, és arról is, hogy milyen viszonyt ápolnak a szerzők az általuk besöpört irodalmi díjakkal.

Beszélő-est

Beszélő-est a Nyitott Műhelyben: Levelek Farkas Péterhez

Beszélő-est január 29-én 21 órától a Nyitott Műhelyben: Levelek Farkas Péterhez. Az esten közreműködik Scherer Péter színművész.

Képmegnyitás

Györe Balázs és Podmaniczky Szilárd Frankl Aliona képeihez

Frankl Aliona kiállítását 2008. december 10-én 14 szerző nyitotta meg a Nyitott Műhelyben. A felkért írók maguk válaszották ki a tárlat fotóiból a számukra leginspirálóbb képet, hogy történetet írjanak hozzá. Az írásokat párosával közöljük. Elsőként Györe Balázs és Podmaniczky Szilárd szövegét olvashatják.

Ott jártunk

Tandori 70

„Ezekről az angyali, kékítő golyókról (Tolnai Ottó) szól, Tandori Dezső pillantásáról, vibráló figyelméről, soha nem tompuló élénkségéről, feszített víztükréről. 70 év? Ugyan!” – A Beszélő irodalmi délutánja a hamarosan 70 éves Tandori első két kötetéről.

Előhívás Déryről

Játék az öregedéssel

„Olyan emberre van szükségük, aki látszatra ellenzéki, de mindent megtesz, amit mondanak neki.” A kíméletlen, de ugyanakkor heroikus önirónia a történet mozgatója. […] Az Előhívás témája Déry Tibor Kedves Bópeer... című regénye volt. A beszélgetők egyetértettek abban, hogy ha csak némi idő távlatából találkoztak is a regénnyel, szívesen olvasták.
További találatok