hirdetés

Keresési eredmény a(z) „petri györgy” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kornis folytatásokban

Kornis Mihály: Szerettem volna 1 - részlet az I könyvből

már nem találkozom velük, kivel harminc éve, kivel kilenc, kivel tizennyolc éve nem találkozhatom, mert, mert… mert…, mindegy miért ahhoz képest, hogy milyen fontosak – Kornis Mihály I című regénye folytatásokban.

Őszi újdonságok I.

Ezeket a könyveket várjuk ősszel - 1.

A nyári pihenés után a könyvpiac is új lendületet vesz: rengeteg érdekes könyv jelenik meg az őszi időszakban. Összeállításunk első részében a Magvető kiadó klasszikus és kortárs magyar prózai újdonságait mutatjuk be.

Ott jártunk

"Szűk mezsgye ez a napsütötte sáv"

Az Újraolvasva című háromrészes sorozat nyitódarabjának főszereplője Petri György volt. A Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott eseményen Csuhai István beszélgetőpartnerei Radnóti Sándor, Károlyi Csaba és Deczki Sarolta voltak.

A HÉT VERSE

A hét verse – Volker Braun: A tulajdon

Én még itt: nyugatra ment hazám népe./ HARC VISKÓKKAL ÉS PALOTÁKKAL BÉKE. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

A hét verse

A hét verse - Petri György: Bibó temetése

A Bibó temetésén ünnep utánra jó. Főleg akkor, amikor már nincs is, nincs mi után legyen. Prózai kor, semmi pátosz, esős idő, talponállók. 1979. májusában járunk, ballagunk Bibó után. Az 1956-os magyar forradalom egyik utolsó, makulátlan alakját követjük. - A hét versét, Petri György: Bibó temetése című költeményét Jánossy Lajos választotta.

helyszíni szemle

Petri és a bűnös múzeum

A Margó Fesztiválon Petri György Vagyok, mit érdekelne című versének soraira: „A versen kívül nincsen életem: a vers vagyok”, a Bob és Bobék Orchestra és nyolc költő, slammer tett kísérletet Petri verseinek újraértelmezésére. És ugyanitt, a PIM-ben, a hét főbűn képzetkörére épült zenés felolvasóestre is. – Ott jártunk.

Rendhagyó könyvajánló

Keresztury Tibor: Petri György

Petri tizenöt éve halott, költészete viszont nagyon is él: versei nélkül éppúgy elgondolhatatlan közelmúltunk eszméletlen történelme, mint ahogy a korszak költészete is. A napsütötte sáv örök. – Keresztury Tibor monográfiáját rendhagyó módon a könyvben szereplő, nagyrészt ismeretlen Petri-fotókból álló fényképgyűjteménnyel ajánljuk. 

Laudáció

Beck Tamás Petri-díjához

2014-ben Beck Tamásnak ítélték a Petri-díjat. Várady Szabolcs  laudációját olvashatják, amely a díjátadó ünnepségen hangzott el december 22-én a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A hét verse

A hét verse - Petri György: Búcsúzás

Petri olyan beszédhelyzetet hoz létre az utolsó kötetekben, amelyről a megfigyelés érdeklődő, kíváncsi, „ínyenc” izgalma, a tematikai gazdagodás új, dominánssá váló kihívása lefoszt minden könnyes, érzelgős ornamentikát, „domesztikálva” mintegy a halált. - A hét versét, Petri György Búcsúzás című poémáját Keresztury Tibor választotta.

PUBLICISZTIKA

Kései hozzászólás a „Petri György költői indulásáról” szóló beszélgetéshez

Nem is érzem magamat Petri-ügyben – csak mert a barátom volt (...) föltétlenül kompetensnek, viszont amint kitettem a lábam a Nyitott Műhelyből, mindenfélék eszembe jutottak... - Az Előhívás sorozatának legutóbbi darabjában Petri György költői indulásáról beszélgettünk. Forgách András az esthez írt hozzászólását olvashatják most.

INTERJÚ

Bartók Imre: Petri megmérgezte a kortárs költészetet

Azt hiszem, ennek a lírának az egyik legérdekesebb jellemzője az, hogy olyan centrumot kreál magának, amelynek a gravitációja megtartja a körülötte keringő űrszemetet. - Írók írókról sorozatunkban kortárs szerzőket kérdezünk a rájuk jelentős hatást gyakorolt írókról. Most Bartók Imrét Petri Györgyről.

Litera Rádió

Litera Rádió - Petri Györgyről az Előhívásban

Az Előhívás legutóbbi estjén Petri György korai versei és a Magyarázatok M. számára című kötete került terítékre. Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György beszélgetését hallgathatják meg most a Litera Rádióban.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - Petri György korai verseiről

2014. április 9-én, szerdán 19 órától Petri György korai versei és a Magyarázatok M. számára című kötete kerül terítékre a Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatában a Műhelyben. Beszélgetnek: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György. 

Litera Rádió

Igazi zárvány volt - Előhívás a Litera Rádióban

Az Előhívás legutóbbi estjén Csörsz István indulása és Sírig tartsd a pofád című regénye volt a téma. A beszélgetésről készült hangfelvételt most meghallgathatják a Litera Rádióban.

Magasiskola

Az aktuális Petri

Egy nehezen szerethető ember, aki versei által vastagon belenyúlt az életembe. Egy nagy költő, aki meghatározó módon hagyta rajta keze nyomát a korszakon. - A hetven éve született Petri Györgyre Ismeretlen kelet-európai költő verse 1955-ből című költeményével és Keresztury Tibor írásával emlékezünk. 

PGY 70

Marno János: Petri 1999-ből

Petri György december 22-én ünnepelné hetvenedik születésnapját. Az alkalomból az N&n galéria programsorozatot szervezett a FUGA-ban, ahol a pénteken lezajlott konferencián Marno János is emlékezett a költőre. Ezt a szöveget olvashatják most nálunk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szabó Gábor: „Vagyok, mit érdekelne”

Szabó Gábor Petri-könyvének gazdagsága, képzet- és eszmetársításainak frissessége, értelmezésének újításai mind-mind visszaigazolják Petri György költészetének jelentőségét és aktualitását. - Részletet ajánlunk Szabó Gábor Petri György költészetéről szóló könyvéből.

VÉLEMÉNY

Laura nyomában

A közelmúltban fény derült az utóbbi évek egyik legnagyobb irodalmi titkára: kabai lóránt bevallotta, hogy ő volt Spiegelmann Laura megteremtője. Ám vannak, akik nem hisznek neki, és a Spiegelmann-szövegek elemzésével kívánják bebizonyítani, más áll Laura mögött. Szilágyi Bálint egyetemi hallgató véleményét közöljük.

A HÉT VERSE

A hét verse - Petri György: Mosoly

"Egyforma szép a szurok és csurgatott méz, / És egy kazánház tekergő csövei / Burkolva üveggyapottal és sztaniollal." - Ezen a héten Petri György Mosoly című költeménye a hét verse, amelyet Szekeres Dóra választott. 

A hét verse

A hét verse - Petri György: Hamlet monológja

Még azt sem tudom, micsoda az Én. / Testi való, vagy lelki jellegű? / Vagy két pont, amitől lesz az u-ból ü? / E nemtudás jó. / Ez ád erőt, hogy gyilkos akarat / vegyen erőt a terméketlen ész / szánalmas kibúvóin, csenevész / ellenérvein, melyek „ésszerű kétely” / gyanánt belopakodnak, mint a métely. - A hét verse.

Hír

Dunaalmáson Petri-liget?

Dunaalmáson, ahol Petri György sírja található, egy liget megfelelő szavazatszám esetén a költő nevét kaphatja.

A hét verse

Petri György: Ismeretlen kelet-európai költő verse 1955-ből

Hol vannak az ünnepek? / Vastag por alatt, / a meleg / padlástérben hallgat / egy szétszerelt világ. - A hét verse Petri György Magyarázatok M. számára című, 1971-es kötetének darabja.

OTT JÁRTUNK

A Petri-mém

"Ez volt a Petri-mém éjszakája, amikor valamennyien összegyűltünk, hogy a Jóisten áldását kérjük a költőre, ott, ahol épp most van, online vagy offline." - Miklya Anna beszámolója a Beszélő Petri György-estjéről a Nyitott Műhelyben.

Kemény Lili Petri György-díjas

Tíz éve, 2000-ben halt meg Petri György. Az évforduló alkalmából hozta létre az N&N Galéria Alapítvány a Petri-díjat, amelyet évente Petri György születésnapján, 2010. december 22-én adnak át. A 2010. évi díjazott Kemény Lili.

PETRI GYÖRGY EMLÉKÉRE

Jó volt nála lenni

Petri volt az utolsó olyan költő, akinek a versei felkeltették az érdeklődést az olvasóban az élete iránt is. - Részletek a Petri György halálának tizedik évfordulója alkalmából tartott emlékestből. Lejegyezte Zelki János.

Kiállításmegnyitó

Mi lenne?

Ezek a koffermélyből felbukkant söralátétek (...) megmutatják az alapos, dolgokba belegondoló Petrit, aki úgy ül a berlini lakásához legközelebb eső törzshelyein, mint más a British Museum könyvtárában vagy egy ásatáson valahol Egyiptomban... - Forgách András bevezetője a Petri-kiállítás megnyitóján.

Filmszemle

„Úgy éreztem: muszáj”

Fazekas Zoltán vizsgafilmjét Petri György Hogy elérjek a napsütötte sávig című verse ihlette. A filmet a 40. Magyar Filmszemlén mutatják be kisjátékfilm kategóriában. A rendezőt Zelki János kérdezte.

Keresztesi József: Hamisopera

Keresztesi József
Hamisopera
Kritikák 1999–2006
Kalligram Kiadó, 2007.
Fűzve, 135 x 205 mm,
250 oldal, 2.400 Ft

Kulcsár Szabó Zoltán: Metapoétika

Kulcsár Szabó Zoltán
Metapoétika
Önprezentáció és nyelvszemlélet a modern költészetben
Kalligram, 2007.
Fűzve, 135x 205 mm
452 old., 2500 Ft / 290 Sk

Rákai Orsolya: Utazások a Fekete Királynővel

Rákai Orsolya
Utazások a Fekete Királynővel
(Írások írásról és irodalomról)
Kijárat Kiadó, 2007.
Fűzve
240 old., 2.000 Ft

Milyen a magyar?

Az 50 hungarikumot tartalmazó kötet külföldiek és magyarok számára kíván segítséget nyújtani, hogy könnyedén eligazodjanak a magyar kultúrában. Ezek alapján az olvasó is összeállíthatja a saját hungarikum szótárát.

Kortárs mongol költők versei

Versek Gun-Ajavun Ajurdzana, Gojokho Gindzndzsamcin Badamszambu, Damdinszürengin Urianhai és Luvsandordzsin Öldzijtögsz műveiből.
Mongol verseket tartalmazó antológia Magyarországon az elmúlt harminc évben nem jelent meg. Törcsi Levente Balázs köteteben még meg nem jelent műfordításaival kívánja pótolni ezt a hiányt.

Király Levente: Így irtok én

A nagy előd munkájának elkészült a méltó folytatása. A találó paródiákat olvasva Orbán Ottó, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Petri György, Parti Nagy Lajos, Závada Pál, Hazai Attila, Tolnai Ottó, Gyurkovics Tibor… líra- és prózapoétikai jellemzőire ismerhetünk.

A Parnasszus-díj nyertes versei

A Panasszus Műhelytalálkozót idén harmadik alkalommal rendezték meg. A másodjára átadott Parnasszus-díjért folyó versenyen a résztvevők öt költeménnyel indultak - vámpírverssel, Balassi-átirattal, Petri György két verssorát megidéző saját verssel, egy, a közelgő Móricz-centenárium alkalmából Móricz Zsigmondhoz intézett episztolával és egy "táncdalszöveggel". Itt Payer Imre díjnyertes verseit olvashatják.

Petri György munkái I. – összegyűjtött versek

Halhatatlan életmű – az első kötet. Olyan gyűjtemény ez, amely a közelmúltban elhunyt költő valóban összes versét tartalmazza, beleértve a fiatalkori zsengéket, a Versek című kötet egészét, a Magvető gondozásában kiadott Amíg lehet című utolsó kötetet, valamint a hagyatékban talált műveket. Megjelenik: november 30.

Várady Szabolcs: Rejtett kijárat

Gyakran jut eszembe Ottlik Géza meséje: A művész és a halál. A halál csak akkor viheti el a művészt, ha az befejezte a szobrát. Ad neki egy napot, aztán százat, végül már adná az országot, a világot – mind nem elég. "Mi kell hát neked? A végtelenség, a korlátlan végtelenség?" "A korlátlan végtelenség – mondta a művész." Megkapja, és egy fél nap alatt be is fejezi a művét.

Interjú

Folyamatosan tart

Joachim Sartorius költő, műfordító és kulturális menedzser. Négy kötete jelent meg németül, verseit számos nyelvre lefordították. Az Új költészet atlasza (Der Atlas der neuen Poesie, 1995.) című nagyszabású válogatása negyven ország hatvan költőjének műveit térképezi fel a hatvanas évektől kezdve. Kulturális menedzserként vezette a DAAD berlini irodáját, főtitkára volt a Goethe Intézetnek. 2001 óta pedig a Berlini Ünnepi Játékok főintendánsa. Kézenfekvő módon először azt kérdeztük, hogyan fér meg egymás mellett a költő és a diplomata.

Négy újabb verseskötetről

Bodor Béla recenziója négy verseskötetről: Aczél Géza: (vissza)galopp (Jelenkor Kiadó, Pécs, 2007); Babiczky Tibor: Levegővétel (Alexandra Kiadó, Pécs, 2007), Havasi Attila: 1001 magányos rinocérosz (Alexandra Kiadó, Pécs, 2007) és Király Levente: Nincs arany közép (Magvető Kiadó, 2007) című, a Könyvfesztiválon debütáló verseskönyveiről.

A megöregedés könyve

Bertók László azok közé a költők közé tartozik, akiknek az életműve és az életrajza között nincs morális szakadék. Az a fajta költő, aki szinte mindent megtehet, az életrajz és az életmű csak erősítik egymást. Ennek külön jót tesz, hogy Bertókot mindig is jellemezte a komoly koncepciózus kötetszerkesztés, a lírája tud igen személyes lenni, kivéve, ha változtat az irányon, ha radikálisan megváltoztatja szövegstruktúráit. (Melyre számos példát találhatunk az életműben.)

Májusi szerintem

...van-e, létezik-e most bárhol olyan mai magyar próza, amely poétikáját legelsősorban ne a mondatra, a mondat poétikájára építené rá, miként, immár 150 éve, egy hódoltságnyi idővel ezelőtt, a nagy Flaubert?

Könyvbemutató

Végre élsz

Végre. Úgy értem, ez itt most az alkotói évtizedeket és tapasztalatokat maga mögött tudó Kornis Mihály egyik legeredetibb kötete.

Szilasi szerint

Szilasi szerint

Ottlik szavaiból jól kihallható az is, amit fitogtatni talán nem szándékozott, hogy a hallgató Schöpflint, az üres közepet, el sem hangzó szavait ők maguk ruházták fel léttel és hatalommal: e csöndet ők tették koronássá – az egységes nemzeti irodalom legeslegutolsó pillanatában.

Szilasi szerint

Decemberi mustra

"Imédzsin, derz jesz heven." Nagyot tévedtem, amikor az elmúlt hónapban azt állítottam volt, hogy bizonyos témákban kifejezetten rászorulunk a külső segítségre, s hogy éppen ezért (példának okáért) Rudy Kousbroek urat igazán megkérhetnénk: csodás Hollandia-esszéje mellé, ugyan, írjon már egyet Magyarországról is, mert az nekünk nem megy.

Szilasi szerint

2004. július

Természetesen azok a társaink is teljes értékű emberi lények, akik nem szeretik vízparton tölteni a nyarat. Ám mi, már ha sikerül kigazdálkodnunk azt a legalább egy-két hetet, nem csupán a novemberi-februári szezonális depresszió tüneteinek enyhülését remélhetjük joggal, de bizonyosak lehetünk abban is, hogy néhány félholtan töltött nap után, úgy szerda vagy csütörtök környékén, amikor már elég erősnek érezzük magunkat ahhoz, hogy apránként, nagyon óvatosan, mintegy lábadozva, elkezdjünk pihenni, váratlanul ránk köszönt a felismerés, hogy valójában mindig is annak olvasmánynak a problematikája volt életünk sugárzó középpontja, amit épp a kezünkben tartunk.

Kritika

Irodalmi folyóiratok kortárs kánonai

...bár sok irodalmi folyóirat van, annak számára, aki viszonylag rendszeres olvasójuk, sem nehezen megkülönböztethetőnek, sem ugyanolyan súlyúnak nem tűnnek – ellenkezőleg, [...] többé-kevésbé átlátható kulturális mintázatok szerint szerveződnek, felismerhető hagyományokra támaszkodnak és a kortárs irodalom eltérő kánonait kínálják olvasóiknak. Nem az volt a célom, hogy semleges, külsődleges leírást adjak a folyóiratok mezejéről [...]. Inkább lehetővé szerettem volna tenni írásommal, hogy kritikai beszéd alakuljon ki a folyóiratokról, s ennek legkézenfekvőbb módja egy kritikai írás megfogalmazása, éppen róluk.

Szilasi szerint

2003. november

Egy pillanatig sem kívánom eltitkolni, hogy szerintem a november legjobb lapja az októberi Holmi, a hónap legjobb írása viszont a novemberi Alföldben jelent meg, a legjobban megszerkesztett novemberi lapszám pedig a Jelenkor - ámde haladjunk sorjában.

Búcsú Fodor Gézától

„megmenthetetlenül személyes ami jó volt”

Fodor Géza a Holmi 2000. évi 12. – Petri György emlékének szentelt – számában kettejük ifjúságát és barátságát idézi föl. A 65 éves korában elhunyt Széchenyi-díjas esztétára, dramaturgra és szerkesztő-kritikusra e visszatekintésének részleteivel emlékezünk.

Könyvmutatványosok 3.

Örömmel tapasztalható, hogy az utóbbi időben egyre több szép könyv jelenik meg, és egyre több szó esik a könyvek formájáról, a külcsínről, azaz a borítókról. Az alkotók azonban, a kirakatba kerülő műveikkel ellentétben, többnyire a háttérbe húzódnak. Néhányukat megpróbáltuk szóra bírni. Máthé Hanga és Hrapka Tibor után a harmadik válaszadó a Magvető Kiadó könyvművésze, Pintér József.

A tanárok felelnek - 1. rész

A József Attila Kör az idén is folytatja Íróiskoláját, melynek kurzusai 2008. február 18-tól indulnak. Szemináriumi formában, 12 héten keresztül heti egyszer másfél órában, legfeljebb 10 fős csoportokban tanulhatnak a jelentkezők Bódis Krisztától, Györe Balázstól és Hazai Attilától prózaírást, Imreh Andrástól versírást, Tasnádi Istvántól drámaírást, Menyhért Annától kritikaírást, Gerevich Andrástól angol műfordítást.

Kézzel írt szavak

Petri Györgyre emlékeztek december 22-én. A születésnapjára megnyitott emlékteremben a vörös falakon a  költő barátainak, tisztelőinek kézírásos üzeneteit olvashatják az érdeklődők. A megnyitón Forgách András mondott beszédet.

Körkérdés 2007 – IX.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük.

„Bekötőutakon kirándulunk”

Ebben a környezetben némileg groteszknek tűnt az egykori fél- illetve tényleges underground kultúra megjelenése, de a helyszínelő nem először tapasztalja a Kecskeméti utcai tér bejárhatatlanságát, mondhatni a nagyszámú résztvevő ellenére jellegzetes lakatlanságát.

Az irodalom csuklóján

A József Attila Kör a korábban Szextett, később Pofonok és Ízlések címen a Műcsarnokban futó  kritikai beszélgetéssorozatát a Petőfi irodalmi Múzeumban indította újra Pulzus címmel: az első estre október 26-án hat órától került sor, a téma a négykötetes Petri-összkiadás negyedik, elegyes kötete volt. Kitapintható-e Petri a kortárs irodalom pulzusában?

„Azt mondja a kecske, hogy nyihaha”

Megszületett a JAK Műfordító Tábor himnusza az idei, tizenharmadik alkalommal megrendezett szeminárium- és rendezvénysorozaton. A műhelyszeminárium egyik vezetője, Imreh András, a tábor vezetői: Dánél Móna és Szirti Bea, valamint a tábor lelkes fordítógárdájának beszámolóit olvashatják a június végén megrendezett 10 napos nagykovácsi eseményekről. A beszámolók mellé társuló képek (Dánél Móna fotói) magukért beszélnek.

Egy kiállítás képei

Tóth Krisztina nyitotta meg a Nyitott Műhelyben a Forgách András Petri-rajzaiból összeállított kiállítást, melyet pár napig még láthatnak az érdeklődők. A kiállítás képeiből és a megnyitón készült felvételekből láthatnak néhányat.

„Világokat igazgatok: üveggolyókkal játszom”

Az Andrássy úti Írók Boltja idén ünnepli önállóságának tizenötödik évfordulóját. Ebből az alkalomból az Írók Boltja és „háztömbszomszédja”, a Radnóti Színház december 12-én közös felolvasóestet tartott.  Nemcsak a könyvesboltot köszöntötték együtt ezen az estén, hanem az évforduló alkalmából megjelenő Üveggolyó című antológiát is bemutatták a közönségnek.

az írástudók felelőssége

Október-üzem

„Ha te is alkalmasnak találod rá, úgy ennek a majdnem két évtizeddel ezelőtt, az átkosban keletkezett versnek az újraközlésével tenném le az asztalra a… mimet…? semmiképpen sem voksomat… legfeljebb szelíd (hajdani és mostani) tűnődéseimet…” – Az Írástudók felelősségéről indított sorozatunkban Zalán Tibor írását olvashatják.

Ami következik, immár megvolt

„A Szépírók Társasága egy ősrégi műfajnak, az antológiának szentelte idei őszi találkozóját a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Felolvasásai és beszélgetései sorában bőven volt a fentből és a lentből, de legfőképp a múltból. A 60-es évek végétől máig megjelent, korszakos (vagy kevésbé korszakos) szöveggyűjtemények szereplői vonultak itt fel újra.” – Nagy Gabriella beszámolóját olvashatják.

Kicsiny Balázs, Béki István, Cate Blanchett

Gyukics Gábor beszámolójában az amerikai könyvesboltok magyar kínálatáról, egy felolvasásáról, táncelőadásokról, a New York-i metróról, Cate Blanchett Hedda Gabler-alakításáról, Kicsiny Balázs kiállításáról (egyik munkája képünkön) és a tuvai torokénekesekről is szó esik, mielőtt búcsút venne New Yorktól.
Az amerikai útiblog utolsó részét olvashatják.

Keksz, tea, Petri

"Hiába: / költő vagyok. (Ez nem kérkedés, inkább diagnózis.)” – írja Petri György Vagyok, mit érdekelne című versében. A 2000-ben elhunyt költő műveiből összeállított műsorral jelentkezett a Kex és tea című sorozatában a Momentán Társulat a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

A lé meg az Artpool

Ez a nemlét hozta ki az archívumot a sodrából s vitte bele a Gödörbe, a szombaton és vasárnap Segélykoncept címmel tartott rendezvényükre, melyen igyekeztek felhívni a figyelmet arra, mi is veszne el, ha december 31-én dobozolni kell a Liszt Ferenc téri 140 négyzetméter minden kincsét s raktározni valami sötét pincében.

Barikád a Szimplában

A Szimpla-kertben tegnap este indult beszélgetéssorozat címe igencsak ambiciózus, és meg kell adni, izgalmas elképzelést sugall: legyen végre vita a kulturális élet különféle területeinek művelői között, valódi vita, az sem baj, ha vérontás kerekedik belőle: legalább végre történik valami.

Helyszíni szemle

Szépírók kedvencei

Helyszíni szemle

A lírai hős alakot ölt

Petri György költészetének helyét a kortárs irodalmi kánonban - valahol legközéptájon - a szakmai ítéletalkotás és az olvasói közízlés ritka egyetértéssel jelölte ki. Kritika és kultusz oly egyöntetűséggel ismert rá e líra történeti távlatban is kivételes jelentőségére, hogy ma már kétség sem fér hozzá: a "lírátlanított", depoétikus, alulstilizált versnyelv Petri-féle változata, ez az "alulretorizált nyelvi megalkotottság méltóságát megőrző beszédmód" (Kulcsár Szabó Ernő) az érvényes lírai megszólalás kitüntetett példáival képes szembesíteni az olvasót. Jelentős líra esetében azonban mindig kérdés, darabjai megszólaltathatóak-, kihangosíthatóak-e. 
       Petri esetében ez már jó ideje nem kérdés.

A litera hangja

Balassa Péter halálakor

Kérdez-felel

Nem félsz a címtől?

Németh Gábor Zsidó vagy? című regénye, a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Kalligram Könyvkiadó gondozásában jelenik meg. A mű méltatását a hivatalos kritikának meghagyva, csak annyit mondhatok róla: mérföldkő. Nem hagyott - és még jó ideig nem is fog hagyni - nyugodni az élmény. A róla való beszélgetés elkerülhetetlen.
A szerző április 23-án, 16-17 óra között, a P2 standnál dedikálja kötetét.

Helyszíni szemle

A következmények nélküli ember és Eörsi

A költészet hetén az Írók Boltjában rendezett sorozat első darabja Eörsi Kérdések Barátaimnak és Vadász Géza A legfőbb tudomány című köteteinek bemutatója volt.
Utóbbi költő erotikus verseket publikáló, a hetedik x-ét taposó soproni tanárember lenne (ha lenne!), a szélsőségesen rejtőzködők fajtájából, kinek kilétét termékeny homály fedi, s baráti köréből ítélve a Pannon táj ihlette alkotásra őt.

Külszíni szemle

A magyar irodalom Amerikában

"…a Nobel-díj híre valahogy nem jutott el Amerikába. A legintelligensebb könyvesbolti eladó sem tudja, kicsoda Kertész. Az is elképzelhető, hogy az amerikaiak csak magukkal, saját íróikkal és sikereikkel vannak elfoglalva. Ám ugyanakkor, mikor Szymborszka lengyel költőnő kapott Nobel-díjat, tele voltak vele a lapok. Könyveit pillanatok alatt szétkapkodták…"

Külszíni szemle

Kortárs magyar irodalom - szlovénul olvasva

"…a szlovén irodalmi tájékozódásban az utolsó húsz év elmozdulásai azt mutatják, hogy a magyar irodalom szlovéniai jelenléte erősödik, mégis komolyak a hiányok: például a műfordítás terén, és ebből kifolyólag csekély az irodalmi visszhang, kölcsönhatás. (…) Idegenben csak azok a szövegek tudnak élni, amelyek gondolatokat ébresztenek az olvasóban, és képesek azt produktív mozgásban tartani."

Kérdez-felel

Építők a XXI. században

A pulai beszélgetések hatodik darabja. A (Nem) Mindennapi irodalmunk sorozat vendégei voltak: Aczél Géza, az Alföld főszerkesztője, költő, Borbély Szilárd költő és Keresztury Tibor író, szerkesztő.

Kovács András Ferenc kapta az idei Üveggolyó-díjat

Az Írók Boltja elismerését, az Üveggolyó-díjat a könyvesbolt munkatársai adományozzák minden évben egy-egy írónak, költőnek, akinek munkásságát, irodalmi tevékenységét, valamint a bolt dolgozóival való együttműködését is díjazzák.

Ma adják át az Üveggolyó-díjakat

Ma 17 órától adják át a kortárs szerzőknek járó elismerést.

A közelséget, mint üveggolyót

Rácz Péternek adományozták az Írók Boltja dolgozói az idei Üveggolyó-díjat. Rácz Péter Békéscsabán született 1948. december 24-én, költő, műfordító. A Balatonfüredi Fordítóház vezetője, létrejöttének kitartó segítője, 1998 óta a Magyar Fordítóház Alapítványának vezetője; Kierkegaard, Martin Buber és Rüdiger Safranski fordítója.

Üveggolyó-díj 2006

Az Írók Boltja elismerését, az Üveggolyó-díjat a könyvesbolt munkatársai adományozzák minden évben egy-egy írónak, költőnek, akinek munkásságát, irodalmi tevékenységét, valamint a bolt dolgozóival való együttműködését is díjazzák. Idén rendhagyó módon két alkotó is átvehette a díjat: Nádas Péter és Sándor Iván.
További találatok