hirdetés

Keresési eredmény a(z) „schein gábor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Az író karácsonya – Találkozás Schein Gáborral a Karácsonyi Vásárban

December 7-én Schein Gábor lesz a Litera és a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös beszélgetéssorozatának vendége: hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítjuk gasztronómiával az irodalmat. Schein Gáborral a Hanuka ünnepkör ételei és szokásai kerülnek terítékre.

Laudáció

Szegő János: Éjszakai fény

Schein talán legradikálisabb kérdése, hogy milyen téglák vannak a kezünkben, és hogy van-e lehetőségünk eldönteni, hová tegyük őket. Illetve, hogy van-e lehetőségünk el- vagy ledönteni magukat a kérdéses válaszfalakat. – Schein Gábor Szépíró Díjához Szegő János írt laudációt.

HÍR

Folytatódik A hely szelleme programsorozat

A Mészöly Miklós emlékét őrző, írói életművét ápoló Mészöly Miklós Egyesület a Kisoroszi Önkormányzattal együttműködésben ötödik alkalommal rendezi meg találkozóját Kisorosziban, az Újváry Műteremben.

Kertész Imre Intézet

Schein Gábor: Így nem lehet

Miután 2018. január 25-én este meghallgattam a Klubrádióban egy interjút Hafner Zoltánnal, csekélyke illúzióm is elszállt. Beláttam, hogy tévedtem. Úgy döntöttem, haladéktalanul lemondom a vele tervezett beszélgetést. – Schein Gábor a Kertész Imre Intézetről és egy beszélgetés lemondásának okairól.

Artisjus-díj

Berkovits György az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa

Magyar látvány című esszékötetéért Berkovits György veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2018-ban. A fődíjas mellett Turi Tímea, Schein Gábor, Földényi F. László és Csabai László írókat szólítják majd színpadra 2018. február 1-jén az Artisjus Díjak átadó ünnepségén.

Könyvajánló

Schein Gábor: Füst Milán (részlet)

Amikor Somlyó György − még az önmagát már régóta aggnak láttató költő életében − először próbált szisztematikusan szembenézni Füst Milán irodalmi helyzetével, megalkotva a „Füst Milán-i szituá­ció” fogalmát, e szituáció lényegét a különállásban és az ütemelőzésben ragadta meg. - Schein Gábor Füst Milán című monográfiájából ajánlunk részletet.

Interjú

Schein Gábor: A játszmából nincs kiszállás

Az az ember benyomása, hogy olyasvalakivel van dolga, aki minden pillanatban színpadot képzel maga alá, minden pillanatban szerepet formál. És amit megformál, az ő maga. Csak maszkosság van, semmi más. - A napokban jelent meg Schein Gábor Füst Milán monográfiája; a szerzővel beszélgetett Jánossy Lajos.

Búcsú

Schein Gábor: Búcsú Tarján Tamástól

Ő mindvégig képes volt megőrizni teljes elkötelezettségét a tanítás, a barátok és a hallgatók iránt, ugyanakkor független maradt az akadémiai és az egyetemi világ hierarchiájától. Sokat állt színpadon, pódiumon, katedrán, de belső világát csak kevesek előtt tárta föl. Rengeteg befejezetlen beszélgetés maradt utána, halála ezért különösen fáj. – Tarján Tamástól Schein Gábor búcsúzik.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Őszi könyvújdonságok, amelyeket nagyon várunk

A nyár és a vakáció elmúltával nemcsak az iskolások számára kezdődik új időszak, hanem a könyvkiadók is számos új megjelenéssel készülnek. Összeállításunkban az ősszel megjelenő kötetekből szemezgettünk.

Üveggolyó-díj

Schein Gábor: Az üveggolyó kincs

Hol vannak most a legszebb üveggolyók? Igen, Magyarországról beszélek, mi másról. A helyről, ahol élünk, a helyről, amely végzetesen fogva tartja a képzeletünket. Miben bízhatunk? Miben bízhatunk, ha nem hiszünk a láthatatlan kézben, amely helyrezökkenti, ami rossz felé tart? – Schein Gábor kapta az Írók Boltja idei Üveggolyó-díját. A díjazott beszédét olvashatják.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Schein Gábor: Üdvözlet a kontinens belsejéből (részlet)

Akármi történjék, a sínek zenéje soha sem változik,  / és akinek nincsen ágya, az eső is csak azt veri. – Schein Gábor Üdvözlet a kontinens belsejéből című verseskötetéből olvashatnak részletet.

A hónap szerzője bemutatja

Inspiratív engedmény

A tartályforma, amiben összepárosíthatatlan dolgok kerülnek egymás mellé, már nem a látvány eleme, nem a látás eredménye, hanem a látás gondolati reflexiója, ami szintén látványként rendeződik el. Vagyis a látás, amiről itt szó van, a látványként tárgyiasuló gondolkodással azonos. – A hónap szerzője, Schein Gábor, Szabó Marcell költészetéről írt.

A hónap szerzője

Ország Lili, Virzi és Paizs Miklós Don Giovannija

Ország Lili labirintusai, az archaikus írás rommezői valójában tájképek, amelyeket a halott angyal emlékező tekintete lát. Festészete egyre mélyebben sajátította el a halott angyal látását. Ismerem ezt a tekintetet. – A hónap szerzője, Schein Gábor Ország Lili kiállítását, Paolo Virzi filmjét és a Don Giovannit ajánlja Paizs Miklós előadásában.

A hónap szerzője

Schein Gábor: Semmi sincs jól, de minden rendben van

Megírni valamit és utána úgy érezni, hogy sikerült, az persze jó érzés néhány pillanatra. De ez írással folyton sarokba szorítja magát az ember, és mindig olyasmivel állok szemben, amiről úgy érzem, nem vagyok képes megoldani. – A hónap szerzőjével, Schein Gáborral Dézsi Fruzsina beszélgetett. 

A katedrán

Schein Gábor: A tanulás legintenzívebb formája

Egyre több a gyengébb felkészültséggel érkező hallgató, a kiugróan jó képességű hallgatók száma viszont állandónak tűnik. Benyomásom szerint a középmezőny apad. – A katedrán című sorozatunkban oktatóként is tevékeny kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Schein Gáborral beszélgettünk. 

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Schein Gábor

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 áprilisában Schein Gábor a hónap szerzője a Literán.

Jelenkor, 2016. szeptember

Schein Gábor: Ismeretlen vendég

Ott, ahol a lehajtott fejű napraforgók / a sárga tarlókra, az évek tükrébe néznek, / az emelkedőn biciklivel kapaszkodtam. / Mintha egy buborék zárt volna körül, / mely tágulni képes. - A Jelenkor folyóirat legújabb számát Shein Gábor versével ajánljuk.

Gyász

Kertész Imre halálának másnapján

Író volt, és íróvá nem a sors tesz, nem az elhatározás, és még csak nem is az úgynevezett tehetség, hanem a halál küszöbéig kitartó egzisztenciális izgalom elevensége, igazsága. Ő ezt az igazságot követte kíméletlenül, radikálisan, és ezzel egyszerre állított példát és mércét. Mindeközben arra ítéltetett, hogy eltűnjék, felszámolja magát. – A csütörtök hajnalban elhunyt Kertész Imrére Schein Gábor emlékezik.

Újrahasznos

Sorsanalízisek mozaikmintázata

ÚJRAHASZNOS! - A Svéd mélyszerkezetében egy igazi detektívtörténet: felfejthető rejtélyekkel, konkrét titkos fiókokkal és metaforikus kulcsokkal. - Szegő János Schein Gábor regényéről írt kritikáját ajánljuk újraolvasásra.

helyszíni szemle

Az elbeszélhetőség határai

Schein a „történelmi téboly, a kor őrülete” és a „személyes történetek őrülete” mentén próbált pontos (kór)képet adni azokról a rétegekről, melyek e két jelentős év eseményei kapcsán történelmi tudatunkban egymásra rakódtak. - Schein Gábor Svéd című regényének bemutatóján Mészáros Sándor, György Péter és Szőcs Petra beszélgetett a szerzővel az Írók Boltjában június 16-án. - Ott jártunk.

kritika

Sorsanalízisek mozaikmintázata

Kórlapok, orvosi naplók, levelek, testamentumok, fordítási műveletek – megannyi olyan fenomén, ami nem idegesítő intellektuális ornamentikaként ragad a regény szövetébe, hanem metaforikus éllel érzékelteti az interpretáció, az önkép körüli munka elengedhetetlen és lehetetlen voltát. - Szegő János kritikája Schein Gábor Svéd című regényéről.

Könyvajánló

Schein Gábor: Svéd

Az operáció kizárt, a kemoterápia pedig értelmetlen, a daganat csak a fájdalomcsillapítás módozatai között enged válogatni. - Schein Gábor Svéd című regényéből ajánlunk részletet a Kalligram kiadó jóvoltából. 

Előhívás

ELŐHÍVÁS – Schein Gábor könyvéről

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatának következő estjén, május 12-én, kedden este 8-kor Schein Gábor: Esernyők a Kossuth téren című könyvéről beszélgetnek a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György.

Magasiskola

A szegénység és a demokratikus alapok viszonya

A tartós szegénység kelet-európai tapasztalatainak perspektívájából nézve a demokratikusnak mondott közösség képmutató és cinikus, intézményrendszere folyamatosan sodródik az apartheid viszonyainak előállítása felé. - Magasiskola rovatunkban Schein Gábor Esernyők a Kossuth téren című esszékötetéből olvashatnak részletet.

Költészet napja

Légy ostoba '14

Költészet napja alkalmából a Litera felkérésére tizenhárom költő írt szonettet József Attila Légy ostoba című versének kezdősorára. A szerzők József Attila mellett: Kántor Péter, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Nádasdy Ádám, Nemes Z. Márió, Parti Nagy Lajos, Sajó László, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Takács Zsuzsa, Térey János és Tóth Krisztina.

Ott jártunk

Az apám testét egy korszak csinálta

Schein Gábor szerteágazó munkásságát lehetetlen egyetlen beszélgetés során áttekinteni, azonban alkotói módszereiről, értelmiségi attitűdjéről jól körvonalazódó képet kaphattunk a Lengyel Imre Zsolt által vezetett beszélgetés során a JAK-tábor negyedik napján. - Csutak Gabi tudósítása.

OTT JÁRTUNK

A mester hallgatása

Balassa Péter halálának tizedik évfordulóján barátai és tanítványai részvételével beszélgetést szerveztek a Nyitott Műhelyben. Czeglédi Andrással, Nagy Gabriellával, Schein Gáborral, Mártonffy Marcellel, Bán Zsófiával, Gelencsér Gáborral és Halász Péterrel Gács Anna beszélgetett. A meghitt hangulatú megemlékezésről Csutak Gabi beszámolóját olvashatják.

kritika

Mindig a vádlónak van igaza

A rövid novellák egy-egy hétköznapian ismerős helyzetet járnak körül, a mindnyájunkban meglévő félelmeket emlegetik fel. Személyes kedvencem a Malacka című szöveg, amely egy óvodás kisfiú kálváriáját meséli el... - Győrffy Ákos kritikája Schein Gábor Megölni, akit szeretünk című

OTT JÁRTUNK

Séta a másvilágon

A Padfirkák című performansz keretén belül Bartók Imre, Garaczi László, Gerőcs Péter, Schein Gábor és Szvoren Edina olvastak fel a Hegedű utcai Iskola épületének különböző zugaiban, ahová Elek Ferenc kalauzolta el az érdeklődőket, akik egyben a történet szereplőivé is váltak. – Csutak Gabi élménybeszámolója.

Könyvajánló

Schein Gábor: Megölni, akit szeretünk

Az emberi kapcsolatok törékenységét és belső drámáit jelenítik meg az elbeszélések – látszólag szenvtelen pontossággal. A novellák nemcsak azt kérdezik, mi történik bennünk, hanem azt, hogy mi történik itt és most velünk. - Schein Gábor: Megölni, akit szeretünk című novelláskötetét ajánljuk a Kalligram kiadó jóvoltából.

JELENKOR 2013. MÁJUS

Schein Gábor: Elbocsátott mesterek

A Jelenkor folyóirat májusi száma összeállítást közöl az ELTE BTK elbocsátott-kényszernyugdíjazott tanárairól, tizenhárom tanítvány, kolléga, pályatárs írását olvashatják a lapban. A Literán most ezen szövegek szerkesztőségi beharangozóját és Schein Gábor írását ajánljuk a folyóiratból.

A Litera bemutatja

Tóth Kinga versei elé

A gépi működés Tóth Kinga verseiben nem az emberi világ arctalan másik oldala, nem technikai képződmény, jóllehet a technikára is vonatkozik, sokkal inkább a „techné” szó eredeti jelentése szerint annak az embernek a tudása objektiválódik benne, aki hozzá van kötve a fizikai szükségszerűségekhez. - A Litera bemutatja rovatban Schein Gábor Tóth Kinga versei elé írt sorait olvashatják. 

A Litera bemutatja

All Machine - Tóth Kinga versei

A Litera bemutatja rovatban ebben a hónapban Tóth Kinga All Machine versciklusának négy darabját olvashatják Daru alatt, Elba, Golyó és Zengető címmel. 

HÍR

Februárban kezdődik a Jeruzsálemi Könyvvásár

A Balassi Intézet szervezésében 2013-ban folytatódik a Publishing Hungary programsorozat, melynek következő helyszíne Jeruzsálem. Hatszáznál is több kiadó több mint százezer kötetét mutatják be 2013-ban a könyvvásárban. Magyarországot Spiró György, Dragomán György, Schein Gábor és Röhrig Géza képviseli a vásáron.

helyszíni szemle

Húzd át – a számításaikat!

Az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási és Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete rendezvényt szervezett a Tersánszky Józsi Jenő és Gelléri Andor Endre utcanévtábláinak eltávolítása elleni tiltakozásul. - Jánossy Lajos helyszíni szemléjét olvshatják.

INTERJÚ

Ott van, ahol nem lehet

A haza a másholban van. Nem magasban, ahogy Illyés gondolta, mert az már egy hely. A haza az a nemhely, ahová az emberi egzisztenciánkkal tartozunk. - Schein Gábort, a hamarosan kezdődő, Haza / Heimat / Home című Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivál egyik magyar résztvevőjét Hevesi Judit kérdezte. 

Vita

Kulcsár Szabó Ernő: A kánon innen fogva akadálytalanul átpolitizálódhat

Kulcsár Szabó Ernő reagál Arató László gondolataira, melyeket többek közt a Nemzeti alaptantervvel és a Tokaji Írótábor felhívásával kapcsolatban megfogalmazott nemrég készült interjúnkban. 

Litera-díj 2012

Garaczi László Litera-díjas!

Szombat este a Maros Sörözőben a Litera kihirdette Én nem fogom be című verspályázatának eredményét. A Litera-díjat 2012-ben Garaczi László nyerte el, a nyílt pályázat első díjasa: Horváth Viktor. - Cikkünkben megtekinthetik a LiteraTV felvételét is a díjátadásról.

KÖLTÉSZET NAPJA 2012

Költők kézzel 4.

Költészet napján kortárs költők kéziratait publikálta a Litera három galériában. Ám mára is maradt még mutatnivaló - Háy János, Schein Gábor, Térey János és Villányi László verseit közöljük.

Én nem fogom be

Schein Gábor: Magyarország, te örökös…

Én nem fogom be címmel hirdetett nemrég pályázatot a Litera. Kortárs költőket kért fel politikai-közéleti versek írására egyrészt, másrészt ugyanebben a témában nyílt pályázatot írt ki. A felkért költők művei mostantól a Literán is olvashatóak. Legjobbjuk nyeri majd el az idei Litera-díjat. Elsőként Schein Gábor versét közöljük.

Ott jártunk

Beszélgetni egymással, beszélni egymás mellett

Abban ugyanis mindenki egyetért, hogy az lenne a jó, ha a politikus költészetet is az esztétikum alapján ítélnék meg, persze ez gyakran nehéz dolog... - Március 8-án Versre magyar, hí a haza! címmel rendezett vitaestet a kortárs politikai költészetről a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és a Szépirodalmi Figyelő a Szatyor Bárban. Csepregi János tudósítása.

A hét verse

A hét verse - Schein Gábor: (Éjszakai utazás)

Aki éjszaka vonatra száll, a hold palotáját / építi, de nem tud róla, sófényű, kiszáradt tófenéken, önmaga kietlen / tájain kel át, latolva lehetőt és lehetetlent, és csak az ablaküvegen / fel-felvillanó fények, az olvasatlanul átsuhanó állomásnevek / jelzik számára, hogy mozdulatlanul is úton van valahová. - A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Könyvajánló

Schein Gábor: Éjszaka, utazás

"Az utazás minden pillanatban máshol osztja ketté a teret. Minden hely / megálló, küszöb, bejárat." - Schein Gábor új verseskötete az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Kalligram Kiadó gondozásában. Az Éjszakai utazás című hosszú verssel ajánljuk a könyvet.

OTT JÁRTUNK

Két Gábor önéletrajzai

Gábor regényében ez és ez történik, ellenben Gábor szövegeiben mintha más, és a Gábor által mondottak sajátosan reagálnak Gábor szavaira. - A Nyitott Műhely Ellenlábas beszélgetésén Németh Gábort és Schein Gábort kérdezték. Turi Tímea beszámolója.

Ott jártunk

Hallgatag hagyomány

Kié Kafka? A Szombat folyóirat februári számának címe igen találó, hiszen nem csak a hagyaték körül kialakult, valóban kafkai perre utal, de arra is, hogy Kafka milyen sokféle hagyomány és elbeszélés metszetében tudta és nem tudta meghatározni saját identitását is. A lapszámbemutatón ott jártunk.

Nyomdakész

Schein Gábor: Egy angyal önéletrajzai

Az otthontalanság mindent átható érzése, a származás elhallgatása, eltitkolása, a megbélyegzettségtől való félelem, a feledésben felbomló, de teljesen soha fel nem számolható zsidó identitás miatti szorongás és rettegés fűzi össze egy regénnyé a két történetet. Részlet Schein Gábor regényéből.

Füst Milán-díj 2009

A Füst Milán-díj prózaírói kuratóriumának döntése értelmében idén Balázs Attila és Schein Gábor kapta a díjat.

Reflex

"A hangsúlyok eltoldódtak"

Az elhíresült Kertész Imre-interjú kapcsán a Litera körkérdést intézett írókhoz, irodalmárokhoz, történészekhez. Ez alkalommal Petőcz András, Schein Gábor és Visky András reagálását olvashatják. A beérkező válaszokat folyamatosan közöljük.

Interjú

„Az út mindig elhatárol, szétválaszt”

Beszélgetés Schein Gáborral Balassa Péterről, akinek életművéből Átkelés I. címmel a Balassi kiadó jelentetett meg kötetet az Ünnepi Könyvhétre.

Hír

Európa fordít - Halma-találkozó Balatonfüreden

A HALMA irodalmi alkotóházak hálózata, amely 21 európai ország 27 irodalmi központját egyesíti azzal a céllal, hogy elősegítse az európai kultúrák találkozását, és megismertesse az irodalmi élet szereplőit - írókat, fordítókat, kiadókat és kritikusokat - a különféle kultúrák sokszínűségével. A HALMA keretén belül "Európa fordít" címmel április 24-25-én Balatonfüreden kétnapos rendezvényt rendeznek.

fesztivál

Ismét Europoetica, április 15-től

Idén április 15-e és 19-e között rendezik meg az Europoetica Fesztivált a Ráday utcában - a fesztiválon a hagyományok szerint a Közép-európai régió irodalmai is megmutatkozási lehetőséget kapnak, de ennél is szélesebb a merítés - a programból adunk ízelítőt.

A Kalligram Kiadó ajánlata

Schein Gábor: Traditio

A Nyugat nem csupán egy folyóirat címe. Egy korszak jelölője is, mely számos vonatkozásban mindmáig meghatározza irodalmunk szerkezetét, kulturális tájékozódásunkat. Schein Gábor kötete a huszadik századi polgári humanizmus eszmekörébe illeszkedő kulturális minták nyelvi, önszemléleti határait igyekszik „feltérképezni”.

Ott jártunk

Álomkönyvek és álmoskönyvek

Kilenc könyvet mutatott be múlt csütörtökön a Kalligram Kiadó a Szlovák Intézetben. Többek közt Miloš Forman Jan Novákkal közösen írt önéletrajzát, Schein Gábor esszékötetét, Bezeczky Gábor irodalomtörténeti "pamfletjét" és Szilágyi Zsófia Móricz-monográfiáját. Szegő János járt az eseményen.

Schein Gábor esszékötetéről

A vak Faust

Amennyiben mégis lehetne hinni bildungban, paideiában, azt mondanám, hogy nagyon sok fájdalmas leckét tartogat önismeretünk számára ez a kivételesen jelentékeny, nagyszabású munka. - Vári György Schein Gábor kötetéről.

Világirodalmunk világtalansága

Előadásom keretei szűkre szabottak, kompetenciám korlátozott, ezért itt és most csak egy bizonyos, általam legjobban ismert részterületre vonatkozóan szemléltetem a helyzetet, feltételezve, hogy az idevágó észrevételek jellemzőek és általánosíthatók. A kortárs német nyelvű irodalmak hazai recepciójáról lesz szó.

Fordított kortársak - németek magyarul

Az alábbi könyvlista a kortárs német irodalom iránt érdeklődőknek kíván segítséget nyújtani: olyan, az elmúlt tizenöt évben fordított műveket gyűjt egybe, melyek szerzői a kortárs német irodalom alkotói.

Az átlátszó város

"Versgondolkodásának legfeltűnőbb jegye a figyelemnek az a fajtája, amely egy-egy élesen megragadott, sokszor groteszk vagy morbid hétköznapi részletet egy olyan kijelentés alá rendel, amely a konkrét képeket fogalmakként kezeli, azaz allegóriát építi ki belőlük."

Napfürdőzés a mítoszok földjén

Az irodalmi „posztmodern” recycling-technikája egészen Eliot-ig és Joyce-ig visszavezethető hagyománya a lírai én önpusztító és önépítő tapasztalatával egyesülve, a mitikus világ táptalaján nevelkedve Halmainál egészen furcsa költészetet eredményez. Első olvasásra/hallásra hermetikusak és enigmatikusak, ugyanakkor mindennapiságukban nagyon is nyitottak.

Búcsú és megérkezés

Megjelent a Pécsett szerkesztett Jelenkor folyóirat októberi száma, amely a folyóirat 50. évfordulója alkalmából ünnepi összeállítással örvendezteti meg az olvasóit olyan neves szerzőktől, akik az elmúlt évtizedben erős szálakkal kötődtek a Jelenkorhoz.

Schein Gábor: A herceg álma

Schein Gábor (1969. július 2.) 1994-től az ELTE Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének tanára. 2005-től egy évig a Bécsi Egyetem vendégtanára volt. Első kötete 19991-ben jelent meg Szavak emlékezete címmel a Kráter Műhely Kiadó gondozásában, melyet számos verseskötet és regény követett. Új kötete a szerző három drámáját fogja egybe: A herceg álma, a Hippolytos, Hippolytos! és a Születésnap (kamaradráma) jelenik meg most egy kötetben.

Veszélyeztetett fajok enumerációja

A Jelenkor folyóirat szeptemberi számának élén Marno János és Aczél Géza versei olvashatók. Dreff János/Tóth Dezső Az utolsó magyartanár feljegyzései című regényrészletét (mely nálunk is olvasható) Csehy Zoltán, Gellén-Miklós Gábor és Halmai Tamás versei követik, Szvoren Edina Bolgár ritmus című novellája után pedig Sándor Iván közöl újabb részletet készülő regényéből, a lap szépirodalmi rovata végül G. István László és Miklya Zsolt verseivel zárul.

Takarékosan írni

A Pécsett szerkesztett Jelenkor július-augusztusi duplaszámának első részében Radics Viktória összeállításában és fordításában, valamint eligazító bevezetőjével  a mai boszniai irodalomról kaphatunk különleges körképet. A jugoszláviai háborúban sokat szenvedett régió átélt borzalmairól és posztháborús traumájáról szóló versek, prózák és esszék szerzői nemzetközileg is ismert irodalmárok: Semezdin Mehmedinović, Senadin Musabegović, Marko Vešović, Faruk Šehić, Hadžem Hajdarević, Amir Brka, Mile Stojić, Refik Ličina, Muharem Bazdulj és a lengyel Krzysztof Czyżewski.

Szarajevó blues

Megjelent a Jelenkor nyári duplaszáma. Első részében Radics Viktória fordításában a mai boszniai irodalomba nyerhetünk betekintést. A szépirodalmi rovatban Karátson Endre közöl új részletet önéletírásának harmadik kötetéből. Térey János, Schein Gábor, Rácz Péter, Szántó T. Gábor, Rapai Ágnes és Darányi Sándor versei után Radoslav Petković Bizánci internet című esszésorozatának negyedik része olvasható.

Az állatias és az emberies

Megjelent a Pécsett szerkesztett Jelenkor folyóirat   májusi száma, mely Balla Zsófia, illetve Parti Nagy Lajos versével, Szelényi Iván és Komoróczy Géza esszéivel köszönti a 75 éves Konrád Györgyöt, aki részletet is közöl az idei könyvhétre megjelenő, Inga című kötetéből.

Történetek az irodalomról

Megjelent a Korunk májusi száma. A foyóirat tartalmából Bódis Kriszta: Kilencedik part (vers); Kerekasztal-beszélgetés A magyar irodalom történetei című háromkötetes irodalomtörténeti kézikönyvről, John Neubauer, Kántor Lajos, Vincze Hanna Orsolya, Szilágyi Márton, T. Szabó Levente, Ioana Bot tanulmányai, Demény Péter, Berki Tímea, Vallasek Júlia könyv- és folyóiratismertetései, Németh Júlia írása a közelmúltban elhunyt Gergely István képzőművészeti munkáiról, amelyek a folyóiratszámot illusztrálják. A lapszám vendégszerkesztője: T. Szabó Levente.

Kereszteződések

Megjelent az Alföld folyóirat áprilisi száma, melyből Kulcsár-Szabó Zoltán Kereszteződések: az időbeliség mintái a késő modern költészetben című  tanulmányát, Balla Zsófia verseit és Peremiczky Szilvia az Udvariatlan szerelem című középkori obszcén költészet antológiájáról írt recenzióját mi is közöljük.

Bőségzavar

A folyóirat legújabb számanak írásai a megszokott módon széles műfaji skálán mozognak. Gyors áttekintés: Oravecz Imre regényével Károlyi Csaba, Kiss Judit Ágnes verseskötetével Sántha József foglalkozik. Van itt vers (Vörös István, Schein Gábor), széppróza (Oravecz Imre, Márton László) nem kis mennyiségben, valamint olvasható egy Margócsy Istvánnal készített interjú is. Akik tanulmányra, esszékre, mi több épületkritikára vágynak, azok sem maradnak olvasnivaló nélkül.

Gintli Tibor–Schein Gábor: Az irodalom rövid története

Gintli Tibor–Schein Gábor
Az irodalom rövid története
A realizmustól máig
Jelenkor Kiadó, 2007.
640 oldal, 4.500 Ft
ISBN 9789636764388

Küzdeni jöttem

Megjelent a Bárka idei utolsó száma. Gazdag vers és prózakínálattal, tanulmányokkal és bírálatokkal. Kőrössi P. József Ladik Katalinnal készített interjút. Szentgyörgyi József és Nyisztor János festészetével – külön blokkban – több tanulmány is foglalkozik.

Selyem Zsuzsa: Fehérek közt

Selyem Zsuzsa
Fehérek közt
Vigilia Kiadó, Budapest, 2007
(Esszék sorozat 6.)
110x180 mm
Kötés: puhatábla, ragasztókötés fóliázva
240 oldal, 1.600 Ft
ISBN 978-963-79-6490-9
ISSN 1787-9388

Mítoszok mítosza

Szépirodalmi fronton az októberi Alföldben többek között Juhász Ferenc, Esterházy Péter, Kovács András Ferenc, Ferdinándy György és Schein Gábor művei olvashatóak és számottevő tanulmány található a mítoszok tárgykörében.

Őszi termés

Megjelent a Pécsett szerkesztett irodalmi és művészeti folyóirat szeptemberi száma, melynek élén Aczél Géza, Tandori Dezső, Schein Gábor és Lackfi János versei olvashatók.

Kreatív felejtés

Az európai kulturális folyóirat nyári száma a kreatív felejtés kapcsán emlékezet és felejtés egymást kiegészítő, feltételező témakörében közöl írásokat európai szerzők tollából.

Bölcsész folyóirat – Simon Balázs emlékszám

A Puskin utca az ELTE BTK új művészeti folyóirata, amely kétirányú közvetítésre vállalkozik: a tehetséges hallgatók műveit elismert szerzők szövegei mellé állítva próbálja ismertté tenni, ugyanakkor az egyetemi diákságot is igyekszik közelebb hozni a kortárs irodalomhoz, művészethez. Az első szám Simon Balázs költőnek állít emléket.

Kulturális csere

A pozsonyi szerkesztésű Kalligram folyóirat márciusi számában Kulturális csere című tematikus blokkjában folytatja a februári fordítás-elméleti blokkban megkezdett diskurzust, a hangsúlyokat némiképp elmozdítva. A tanulmányok mellett szépirodalmi, kritikai rovat és Zsebtükör elnevezéssel interjúk olvashatók Schein Gáborral és Lackfi Jánossal.

Jelenkortársaink

A Pécsett szerkesztett folyóirat idén félévszázados. Ezévi második számában is a kortárs magyar szépirodalom közlése játssza a főszerepet. A februári lapszámot két nekrológ zárja: Takáts József Határ Győzőre, Tüskés Tibor Lázár Ervinre emlékezik.

Virágzabálók és Doktor urak

A debreceni Alföld jócskán túl a félévszázados évfordulón, hagyományos folyóirat-szerkezetében közli a kurrens szépirodalomi, kritikai írásokat s tanulmányokat, interjúkat. A februári számot Baráth Pál rajzai illusztrálják. Grecsó Krisztián szerzőként regényrészlettel, beszélgetőtársként interjúval, könyve révén kritika tárgyaként szerepel e számban.

Durs Grünbein: Koponyaalaptantárgy

Durs Grünbein
Koponyaalaptantárgy
(versek)
ISBN 963 676 399 2
134*196 mm, kötve
136 oldal, bolti ára 3.200 Ft.

Burger Barna: Fejvagyírás - 92 íróportré

A fénykép nem arról szól, hogy híres-e az író vagy sem. A fénykép nem arról szól, hogy jó-e az író vagy közepes. A fénykép nem arról szól, hogy híres vagy kezdő. A fénykép nem ítélkezik, hanem megmutat. A fénykép arról szól, hogyan lesz egy helyzetből és a fényből kép.

Schein Gábor: Isten nevetett

Schein Gábor Ábrahám történetét meséli újra gyermekek számára. A bibliai hős engedelmeskedik annak, akinek fényét semmi sem homályosítja el, képtelen ígéreteit egy idő után azonban megkérdőjelezi. Ráadásul nemcsak neki támadnak kétségei, hanem feleségének, Sárának, sőt egész háza népének is. Sára kineveti az isteni küldötteket, de a történet végére keserű, hitetlen kacaja önfeledt örvendezéssé változik, Isten pedig együtt nevet az ő népével.

VersMetró

A VersMetró Magyarország eddigi legnagyobb szabású költészet-népszerűsítő akciója volt: a budapesti metró napi közel másfél millió utasa számára két hónapon át tett hozzáférhetővé magyar verseket, illetve képző- és iparművészeti alkotásokat.
A literán szavazni lehetett, kinek melyik vers tetszik a legjobban. A szavazás ezennel lezárult; az eredményeket közzétesszük. A 20 legtöbb voksot kapott alkotás elhangzik a VersMetró zárórendezvényén, január 29-én 9 órakor a Toldi moziban.

VersMetró a literán VI.

A VersMetró Magyarország eddigi legnagyobb szabású költészet-népszerűsítő akciója, hiszen a budapesti metró napi közel másfél millió utasa számára két hónapon át tesz hozzáférhetővé magyar verseket, illetve képző- és iparművészeti alkotásokat. A literán most minden versre szavazhatsz; a 20 legtöbb voksot kapott alkotás elhangzik a VersMetró
zárórendezvényén, január 29-én 9 órakor a Toldi moziban.

A Jelenkor Kiadó újdonságai

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos, Gintli Tibor - Schein Gábor: Az irodalom rövid története, Hamann, Johann Georg: Válogatott filozófiai írások, Kerékgyártó István: Makk ász az Olajfák hegyén, Lengyel Péter: Macskakő, Montaigne, Michel de: Esszék I. és III., Végel László: Hontalan esszék, Polcz Alaine: Karácsonyi utazás, Magyar Lettre Internationale 2003. tél (51. szám)

A Jelenkor Kiadó újdonságai

A Jelenkor Kiadó szeptemberben újdonságai között szerepel Kárpáti Péter A kivándorló zsebkönyve című drámája, Schein Gábor legújabb kisregénye, a Lázár!, valamint Somlyó György költészetről írt esszéinek gyűjteménye A vers - a versben címmel. A Mészöly Miklós életmű-sorozat legújabb darabja, a Bolond utazás című regény mellett az író Szederkényi Ervinnel, a Jelenkor folyóirat egykori főszerkesztőjével folytatott levelezése is megjelent a Séta, évgyűrűkkel című kötetben.

Szépirodalmi Figyelő 2004/1.

Szkárosi Endre, Vasadi Péter, Bárdos László versei
Szakonyi Károly, Bodor Ádám, Németh Gábor prózái
Gyermekirodalom. Beszélgetések Csukás Istvánnal és Sándor Csillával; Fecske Csaba és Csillag István esszéi
Ismertetések Szabó Magda, Umberto Eco, Simon Balázs, John Michael Cotzee, Kiss Benedek, Lázár Ervin, Tandori Dezső, Nádasdy Ádám, Romsics Ignác, Ernst Nolte, Erdő Péter könyveiről, Nimród Antal filmjéről
Beszélgetés Esterházy Péterrel és Kari Keménnyel a műfordítás nehézségeiről
Szépirodalmi bibliográfia 2003. november–december

Jobb helyzetben

A stuttgarti Akademie Schloss Solitude művészeti központ, mely egyszerre szolgál alkotóházként, kiállítási és előadóművészeti térként, művészettel kapcsolatos workshopok színhelyeként, és a művészetek interdiszciplináris és interkulturális találkahelyeként. Rendszeresen meghirdetett ösztöndíjprogramjaik keretében fiatal alkotók tölthetnek hosszabb-rövidebb időt a Stuttgart körüli hegyekben található kastélyban.

könyv

Mi kerül a bolondok helyére?

Schein Gábor élettel tölti meg művét, bolondok és piacok, tévéközvetítések és villamosozások, kísértetek és filozófusok kavarognak a nagyvonalú korképben, ami nem akar kórképpé is válni, csak regisztrál, épp olyan pontossággal, mint Canaletto, a mű egyik hőse.

könyv

Győzelmes enyészet

Lator Lászlót az évek során egyre erőteljesebben foglalkoztatja egy téma, amelynek gondolati előzményeit, kapcsolódási pontjait az 1946-ban, még egyetemi évei előtt írt, háborús tematikájú verseiben leli meg. És ez a téma a nagy és irtóztató klasszikus, minden konnotációjával és asszociációjával, belső, első és hátsó vagy mögöttes jelentéseivel és jelölőivel: a halál.

könyv

„nyitod nem látod takarásban”

A Köz az utóbbi évek lírai termésének egyik meghatározó vállalkozása, amelyben összegződik az a sokféle poétikai megoldás, amely a szerző eddigi könyveit jellemzi. A szerepekkel való kísérletezés, a klasszikus szonett újraértése, az „elbeszélhetőség” problematizálása fontos elem ebben a könyvben is, de a három ciklus a korábbi mizseri hang jelentős meghaladását, súlyozását jelzi, itt ugyanis egy olyan megszólalás válik lehetővé, amely a nyelv grammatikai és szintaktikai dichotómiája helyett annak mediális jellegét, a nyelvi kifejezés határait teszi érzékelhetővé.

BlogMustra 7.

Heti válogatásunkban kortárs magyar szerzők, mint Térey János, Schein Gábor, Centauri és a határainkon túl élők alkotásairól olvashatnak, de találnak itt a nemrég elhunyt kirgiz író, Ajtmatov és a kínai Fan Wu egy-egy könyvéről, valamint a Krúdy-sorozat új darabjáról is recenziót.

Blogmustra 3.

A Könyvesblog új heti válogatása: irodalomtörténet, pszichológia, költészet és... Olvassák!

könyv

„Mi bajod, kedves Mese?”

Képzeljünk el egy csillogó szemű kisgyereket, aki azt hallja éppen: „Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy mesemondó”!

Szilasi szerint

Szilasi szerint

Szentkuthy Miklós: Pendragon és XIII. Apolló című regényének részlete, 1946-47-ből. A nagy évek a háború után. Ül a szobájában, és írja (a léha és cinikus) Uther Pendragon király és (a vad és okos) Ygraine hercegnő mesés, középkori történetét. Ez volt fontos neki. Nagy és tékozlóan bőkezű szöveg, benne van nagyjából minden, ami az új történelmi regény kapcsán problémaként mostanság felmerült...

könyv

Az örökség birtokbavétele

Mordecháj a bibliai Eszter királynő nagybátyja és egyben nevelőapja, belátó okosságáról, Istenhez és a hitéhez való hűségéről és népe iránti elkötelezett szeretetéről lehet ismert, de csak Schein Gábor újraolvasásában válik az Eszter könyvében olvasható történet főszereplőjévé. Schein Gábor, aki eddig elsősorban költői, műfordítói és irodalomtörténészi tevékenységével vívott ki elismerést, idén jelentkezett önéletrajzi elemeket is felvonultató első prózai munkájával, egy kisregénnyel, melynek lapjain egy huszadik századi zsidó család fájdalmakkal és veszteségekkel, de gyarapodással és sikerekkel is teli életének története bontakozik ki, de nem a megszokott módon.

Szilasi szerint

Szilasi szerint

"A gyilkos voltunkról való tudásunk és az áldozat voltunkról való tudásunk összeurópai egyeztetése nem történt meg." (ÉS, október 15.) Ez azért tényleg elég komoly mondat. És a budapesti Goethe Intézetben tartott beszélgetés ezeket a mozzanatokat még alá is húzta (ÉS november 5.), s joggal: azt hiszem, valóban kitüntetett fontosságú nézőpontot jelölnek ki.

Szilasi szerint

2004. április

A cáfolt hiedelmeknek és állításoknak juttatott szívós hitel némely ponton nevetséges, némely ponton iszonytató történetéről szóló Umberto Eco-esszé (A hamisság ereje, ford. Barna Imre, Kalligram, 2004. március) felettébb érdekes irányból szól hozzá az Írószövetséggel vagy mivel is kapcsolatos jelen vitákhoz. Amikért, ha egyéb hasznuk nem is lenne, már most is hálásak lehetünk, mert kiváltották, előidézték Kertész Imre Jelentés a költészet birodalmából - Egy mítosz vége című írását (ÉS 2004. április 2.) és Schein Gábor A jövő embere? című esszéjét (ÉS 2004. április 9.). "A költők továbbra is költők maradnak, a próféták pedig majd fellépnek a cirkuszban."

Kritika

Az év könyve - 2003

Heidegger, a postahivatalnok? Sánta kutya? Összegyűjtött szerelmeim? A szabadság nehéz mámora? A gömb alakú torony? Félelem és reszketés Nagyhályogon? Melyik volt az év legjobb könyve? Az év meglepetése? Az év csalódása? Mit termelt a magyar író 2003-ban? Döntsön a köz. Szavazzon Acsaitól Zekéig!
Segítségképp közöljük a 2003-ban megjelent kötetek válogatott listáját.

Kritika

A "tényfékező gép"

"Schein Gábor legújabb verseskötetében található szövegek nyelvkezelési módjuk szerint rokonságot mutatnak a fényképek előhívásának összetett technikájával, mondhatni: alkímiájával. Mintha Schein a fényképező szóból Tandori Dezső által konstruált 'tényfékező géppel' dolgozna. És valóban: ellentétben a költő előző versesköteteiben található nyelvszemlélettel, melyekben a versek oka és ihletője is maga a nyelv volt (...), ebben a könyvben a nyelvi megelőzöttséget a tények által való megelőzöttség váltja fel."

Szilasi szerint

2004. február

Erre a megnyugtató felismerésre Gilles Deleuze Filozófia és kisebbség című szövegét olvasva jutottam (fordította Gyimesi Timea). A szöveg a Veszprémben szerkesztett EX Symposion (irodalom művészet filozófia reflexió) című folyóirat 2003. 44-45. számának első belső borítóján jelent meg (Főszerkesztő: Tolnai Ottó. Felelős szerkesztő: Bozsik Péter. Vendégszerkesztő: Tolnai Ottó.).

helyszíni szemle

A zugkocsma utolsó hétköznapja

Az aláírófalon gyülekeznek a nevek itt járt Karafiáth Orsolya, Pályi András, Závada Pál, Schein Gábor, Szilasi László, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, s a holnap netnaplóba kezdő Gazdag József is.

Riport

Élet a litera-standon IV.

A litera standját (Kongresszusi Központ, A36) folyamatosan látogatják a könyvfesztiválon vendégeskedő notabilitások. Szombaton látogatónk volt Schein Gábor, Szerbhorvát György, Bertók László, Verena Auffermann és Iris Radisch.

ott jártunk

„Budapest a Balkán Chicagója”

A 100 éves Nyugat 2008-as ünnepségsorozatának része az október 8–10. között, az MTA Irodalomtudományi Intézete, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete és a Petőfi Irodalmi Múzeum által rendezett háromnapos Nyugat-konferencia a PIM-ben. A rendezvény első napján szó esett a legnagyobb notabilitásokról, társfolyóiratokról, időszerkezeti átalakulásokról, színekről és illatokról, geometriáról és a kultuszkutatás fontosságáról.

a magyar dráma napja

Magyar – Dráma – Költészet

A budapesti Új Színház stúdiószínházi termében vasárnap este 19 órai kezdettel mutatták be Schein Gábor drámakötetét, a Rivalda 2007-2008 dráma-antológiát, valamint átadták a Vilmos-díjat, a Színházi Dramaturgok Céhének díját és a Szép Ernő jutalmakat, de volt ráadás-díj is…

Szikora Robihoz hasonlítani (péntek)

Szilágyi Nagy Ildikó nőiruha-tematikában készített dolgozatait illusztrálja is: körbeadja minden egyes novella főszereplőjét, egy narancsszínű kapucnis pulóvert, egy piros, arany szívecskével díszített pólót, valamint egy vadonatúj fekete tangát (ez utóbbit csak nagy nehezen sikerül majd az est végén a közönségtől visszakuncsorogni).

Körkérdés 2007 – XIV.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat folyamatosan közöljük.

Körkérdés 2007 – VIII.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat év végéig folyamatosan közöljük.

Szabadban

Az Írók Boltjában létrejött bemutató a „mióta beszélgetés lettünk” hölderlini szellemét idézte és igazolta, mert akik jelen voltak, azt tapasztalhatták, hogy a reprezentativitáson innen és túl, lehetséges a nyilvánosság előtt bemutatni egyszerre informatívan és értelmezően, töprengően és állítóan valamit, ami valóban dialógusébresztő eseménye az irodalomnak.

Puskin utca 1.

Tiszta szívre Sárkányfű címmel bölcsészfolyóiratok voltak vendégei a PIM május 7-ei rendezvényének, többek közt a most indult Puskin utca, amely másnap a Nyitott Műhelyben mutatta be első, Simon Balázs költőnek szánt számát. Az estekről Tamás Zsuzsa tudósítását olvashatják.

A nézőtérrel szemben 3.

Köztes térben

Verseskötetek, két kisregény, négy dráma, tanulmányok, életrajzok, publicisztikák és elemző cikkek sora, egy kézikönyv, melynek második kötete az idén jelenik meg, s nem utolsósorban rengeteg tanítvány. Ez a szűk mérlege mindannak, ami az irodalomban eddig Schein Gábor nevéhez kapcsolható - aki talán nincs is, de nagyon érdekli, hogy erről miképpen lehet, ha beszélni nem is, legalább írni.

„Fiatal vagyok és ambiciózus”

Pallag Zoltán Székesfehérváron élő költő, író, a kistango.hu egyik alapítója, korábban az Árgus című székesfehérvári irodalmi és művészeti folyóirat szerkesztője, akit az idén a főszerkesztői posztra kiírt pályázaton a lap főszerkesztőjévé választottak. Szigligeten, a József Attila Kör táborában megrendezett lapszámbemutató felolvasás után a folyóiratról és terveiről beszélgettünk.

Főszereplő a halál

A szám felelős összeállítója, Háy János aztán elmondta, hogy elsősorban olvasnivalót akart az emberek kezébe adni, és ez a mondata kulcsfontosságú a beszélgetőpartnerek között később kialakult, vagyis inkább csak kis híján kialakult vita szempontjából.

A megfigyelés elszántsága

Szabó T. Anna 1972-ben született Kolozsváron. Költő, műfordító. 1987 óta él Magyarországon. Az ELTE magyar–angol szakán végzett, PhD disszertációját Szabó Lőrinc Shakespeare szonett-fordításairól írta. Tanított az Eötvös Collegiumban Géher István mellett, s oktatott a British Council versfordító szemináriumán. Eddig négy saját verseskötete (legutóbbi 2004-ben Rögzített mozgás címmel), számos regény-, novella- és versfordítása jelent meg. Jelenleg ötödik kötetén, az Elhagy című, új verseket tartalmazó könyvön dolgozik.

Tentaoldat, lámpaméz

Van azonban egy óriási különbség, ami persze nem túl meglepő az utóbbi évek gyerekirodalom-termésének ismeretében: ezek a versek már nemcsak a nyelvvel játszadoznak szabadon, hanem, a kortárs irodalom fősodrához hasonlatosan, saját hagyományaikat is kellő távolságtartással és iróniával kezelik.

A legfontosabb, hogy észrevették

Balázs Eszter kritikus, irodalomszervező, a Café Bábel munkatársa, a VersMetró pályázat egyik megálmodója és „motorja”. Részt vett a Szépírók Villamosa szervezésében 2002-ben, de a JAK fordítótáborának szervezéséből sem maradt ki, ahogy a Sziget irodalmi rendezvényei is több éve tőle nyerik arculatukat. Komoly szerepe van a Ráday utcában rendezett Folyóirat-fesztiválok létrejöttében is. Most a nemrég lezajlott 2. VersMetró pályázat kapcsán beszélgettünk.

Mozi után kutatva

15-én, szerdán kettőtől indult a Nyílt Fórum, a Pécsi Országos Színházi Találkozó immár hagyományos kísérőprogramja, melyen a Színházi Dramaturgok Céhének tagjai és a közönség együtt láthatják, s vitathatják meg a programba beválogatott darabokat, melyek vagy felolvasószínházi előadásban, vagy színházi előadásban láthatók a Művészetek Házában.

Külszíni szemle

Zöldségtől a húst...

A Leipziger Allerlei, vagyis a "lipcsei mindenféle“ több zöldségféléből álló ételkompozíció. Valaha állítólag a finomabb hússzeleteket fedték le vele – ha szegény látogató érkezett, akinek illett valami ételt adni, akkor a felpúpozott zöldségekből tettek a tányérjára, majd megvárták, míg elmegy, aztán tovább ették a mélyben rejtőző húst.

Helyszíni szemle

Kertész-konferenciák

Kevésbé feltűnően bár, de 2002 akkor is Kertész Imre éve lett volna, ha nem tetőzi be a legnagyobb irodalmi kitüntetés. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az eddigi életművének értelmező áttekintésére irányuló szándék már a Nobel-díj előtt, illetve attól függetlenül is "benne volt a levegőben", mint az, hogy ebben az évben két Kertész-konferencia is zajlott: az egyik áprilisban, a Dayka Gábor Társaság szervezésében, a másik pedig novemberben, az MTA Irodalomtudományi Intézete és az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalmi Tanszéke konferenciasorozatának keretében.

Helyszíni szemle

Dramaturgok, ha összeülnek

A POSZT programjában a Nyílt Fórum egy olyan sziget, ahol a dramaturgok darabelemzéseit, vitáját nem a szakmai gőg és ellenségeskedések mentén kialakult erővonalak határozzák meg, nem előre kijelölt kényszerpályán haladnak a gondolatok, hanem úgy, ahogy azt egy vita szabályai megkívánják. Spontánul és szabadon. Mondhatni, nyitott módon.

Helyszíni szemle

Garaczi László forgatókönyvíró szemináriuma Szigligeten

A József Attila Kör szigligeti nyári irodalmi táborában rendszeresen lehetőséget teremt arra, hogy a prózaírás, a versírás, a kritikaírás iránt érdeklődők egy szemináriumvezető segítségével kicserélhessék egymással tapasztalataikat. 2004-ben a prózaírói szemináriumot Dalos György, a versíró szemináriumot Schein Gábor vezette, a műfordítói szemináriumot Barna Imre. Idén forgatókönyvírói szemináriumot is szerveztek, a szeminárium vezetője Garaczi László volt. Az alábbi összegzést a szeminárium egyik résztvevője, Harangi Andrea írta.

Kérdez-felel

Hol nyaral Borbély Szilárd és Visky András?

Itt a nyár, mindenkiben túlbuzog a nyaralási hajlam, menni, menni, menni akar, ide, oda, amoda, bárhova, ahol van víz, vagy hegy, vagy völgy, vagy erdő, vagy kényelem, vagy sátorhely, vagy strand, vagy biciklikölcsönző, bármi, ami a nyárhoz tartozik fogalmilag, kinek-kinek.
     A litera stábja írókat kérdezett meg arról, ők hol és hogyan töltik a nyári szünetet. Megkértük az írókat arra is, hogy küldjenek nekünk egy képeslapot. Az írók válaszai és a képeslapok a nyáron folyamatosan láthatók, olvashatók lesznek a rovatban, hogy annak is jusson egy kicsi a nyár örömeiből, aki a képernyő elé szorult.
     

Helyszíni szemle

A megérdemelt potyagól

Az Írók Boltjában lezajlott beszélgetés legmeglepőbb érdekessége az volt, hogy az ember nem vette észre, hogy másfél órája kucorog a barna terefere székeken úgy, hogy közben tudósokat - na jó, meg kortárs magyar költőt - hallgat, amint az irodalomról beszélnek.

Bibliográfia

Tóth Krisztina válogatott bibliográfia

Kötetei:
Őszi kabátlobogás (1989)
A beszélgetés fonala (1995)
Az árnyékember (1997)
Porhó (2001)
A londoni mackók (2003)

Nagyvizit

Tóth Krisztina: A dallamok alatt

Militáns utcanevek között keresgéljük a megváltó Stróbl Alajost. Csupa harcászati szakszó: ez valami hadügyi telep lehet. Nehezen passzol a mai magyar irodalom egyik legszelídebb szerzőjéhez, ám bent, a lakásban már teljesen adekvát környezet fogad. Megnyugvással telepszünk le: a falak közti intim tértől vadidegen a háború szelleme, noha - tesszük hozzá - a szerszámokkal, hatalmas ablaktáblákkal teli tetőtéri műhely láthatóan komoly, egyszemélyes küzdelmek terepe. A párizsi éhezéstől a "szép kis pofikán", s egy tetovált könnycseppen át a szenvedélyek domesztikálásáig sok mindenről szó esik - beleértve azt is, hogy álló fasszal szerelmes verset írni nem lehet, na meg hogy milyen az, mikor a költőnőt úgy fogadják: "megjött az üveges". - Nagyvizit Tóth Krisztinánál.

Helyszíni szemle

Összességében

A Szextett kritikai rendezvénysorozat, mely a József Attila Kör és a Műcsarnok közös szervezésében zajlott 2001-től 2004-ig, egy időre elbúcsúzott közönségétől. Nagy Gabriella, a rendezvény szervezője elmondta, úgy érzik, hogy mint mindennek, ennek a sorozatnak is szüksége van a megújulásra. Remélik, hogy később talán újraindíthatják, de mindenképpen változtatni akarnak rajta némely tekintetben: hogy ez a némely tekintetben mit takar, arra nem tért ki.

Helyszíni szemle

Esti gyomorkeserű

Félreértés ne essék! Én nem a szerzők ellen vagyok, mi több, ismerem és szeretem írásaikat, de hogy az ilyen estek nem tesznek jót sem a kortárs magyar irodalomnak, sem a szerzőknek, az biztos. Úgy gondolom, ezért az estéért sem Schein Gábor, sem Márton László nem hibáztatható, hiszen láttam már őket sokkal élvezetesebb, bár lehet, hogy tartalmát tekintve kevésbé színvonalas esteken is.

Helyszíni szemle

NAPLÓ

A JAK-tábor több mint tízéves hagyománya, hogy két felkért író - akinek a kilétét a tábor végéig homály fedi - a táborban zajló eseményekről naplót ír. Az utolsó napig, aki kitalálja, kik azok a rejtekezést, álcázást tökélyre fejlesztő írók, akik miközben mindenhol jelen vannak, suttyomban lejegyzik megfigyeléseiket: visszanyerik a tábor díját. Naplóíró volt többek között Garaczi László, Németh Gábor, Szilasi László, Zeke Gyula, Csuhai István, Gács Anna, Grecsó Krisztián, Jász Attila és például Láng Zsolt is. Idén Selyem Zsuzsa és Peer Krisztián írta a naplót.

Helyszíni szemle

Napló

A JAK-tábor több mint tízéves hagyománya, hogy két felkért író - akinek a kilétét a tábor végéig homály fedi - a táborban zajló eseményekről naplót ír. Az utolsó napig, aki kitalálja, kik azok a rejtekezést, álcázást tökélyre fejlesztő írók, akik miközben mindenhol jelen vannak, suttyomban lejegyzik megfigyeléseiket: visszanyerik a tábor díját. Naplóíró volt többek között Garaczi László, Németh Gábor, Szilasi László, Zeke Gyula, Csuhai István, Gács Anna, Grecsó Krisztián, Jász Attila és például Láng Zsolt is. Idén Selyem Zsuzsa és Peer Krisztián írta a naplót.

Helyszíni szemle

Móricz Zsigmond világai

Az emlékülést megnyitó Angyalosi Gergely, az intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályának vezetője bevezető szavaiban ismertette a szervezők szándékát, amely szerint a tanácskozás célja nem elsősorban az emlékezés, sokkal inkább a Móricz-életmű újraolvasásából következő újraértelmezés - mert az író szerteágazó munkásságának korszerű megközelítésére a jubileum ugyan jó ürügyül szolgálhat, a Móricz-rekanonizáció igénye és aktualitása azonban az évfordulótól függetlenül is fennáll.

IV. Magyar Napló hajóút az Ünnepi Könyvhéten

A kortárs szépirodalom három reprezentatív gyűjteménye hagyományaihoz híven az elmúlt év legjobb műveiből nyújt sokoldalú, színvonalas válogatást. Ezúttal 33 prózaíró és 86 költő valamint 20 esszéista alkotásai szerepelnek az antológiákban az élő klasszikusoktól a legfiatalabb nemzedékig.

HÁTTÉR

A Magvető lett az Év Könyvkiadója

A Magvető Kiadó 1945 óta létezik. Igazgatója, Morcsányi Géza szerkesztő, író, műfordító, dramaturg 1995 óta áll az élén. A Magvető a Kolosi Tamás vezérigazgató elnöklete alatt működő Líra és Lant Rt. cégcsoport tagja az Athenaeum 2000, a B + V és a Rózsavölgyi Kiadóval együtt.

78. Ünnepi Könyvhét és 6. Gyermekkönyvnapok

2007. május 31. és június 4. között a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 78. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhét központi rendezvényét és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapokat Budapesten a Vörösmarty téren és a Váci utcában. Bár a hivatalos sajtótájékoztatót május 29-én, kedden tartják, a mintegy 250 kiadó 140 standra tervezett kínálatából már most ízelítőt adhatunk.

Rotary Irodalmi Díj - megvan az első három esélyes

 Rotary Irodalmi Díj kuratóriuma a New York Kávéházban tartott sajtótájékoztatón bejelentette az idén első alkalommal kiosztásra kerülő, egyik legnagyobb összegű pénzjutalommal járó (3 millió forint) irodalmi díj első három helyezett kötetének címét.

Garázsfesztivál, íróiskola és íróportrék

Hírkörképünkben beszámolunk a Dunaújvárosban megrendezésre kerülő első Garázsfesztiválról, egy Miskolcon induló regionális írói mesterkurzusról, valamint az Íróportrék című könyv második kötetének megjelenéséről, amelyben újabb tizennyolc kortárs írót mutatnak be, az irodalmi élet széles spektrumából, olyan szerzőket, akik nem feltétlenül állnak a figyelem állandó középpontjában, de munkásságuk mégis megkerülhetetlen.

A drámaünnep díjazottjai

A Magyar Dráma Napját egész napos rendezvénysorozattal köszönti az Új Színház (itt délután háromtól a litera szerzőivel is találkozhatnak a Tiborc panasza című programon), este héttől pedig a díjak átadására és könyvbemutatókra kerül sor: a díjazottak között Térey Jánost és Szálinger Balázst üdvözölhetjük.

Minimum: élet

A szegedi Grand Café 2008 őszén irodalmi beszélgetéssorozatot indít Vitamin címmel, melynek állandó résztvevői az irodalomkritikus Darabos Enikő, Erdélyi Ágnes, a Grand Café munkatársa és Szilasi László irodalomtörténész, a litera múlhatatlan érdemű lapszemléző kritikusa. Az esteket Gaborják Ádám moderálja majd.

George Szirtes, PNL, női kritikusok és Takács Zsuzsa Szigligeten

Az idei JAK-tábor auguzstus 26-án kedden indul és augusztus 30-án szombaton tartják meg a záróbulit.

Az idei táborlakóknak is lehetőségük lesz rá, hogy szemináriumokon vegyenek részt: a költői szemináriumot Vörös István, a prózaíróit Garaczi László, a drámaíróit Kárpáti Péter tartja: kedden délután négytől, más napokon délelőtt tizenegytől rendezik meg ezeket (a drámaíró szeminárium szerdán dupla órával indul).

Litera a Könyvhéten

A litera a 79. Ünnepi Könyvhét és 7. Gyermekkönyvnapok alatt, csakúgy mint legutóbb a Könyvfesztivál idején, a Könyvhét jegyében alakul át: híreink a Könyvhét eseményeivel foglalkoznak, a most megjelenő kötetekről olvashatják kritikusaink írásait, a Vörösmarty téren és a Ráday utcában készített felvételeket láthatják s Závada Pállal is bejárhatják új regénye tereit.

Verseskötetek a 79. Ünnepi Könyvhéten

Acsai Rolandtól Weidner Balázsig terjed a lista, melyen 52 verseskötetet gyűjtöttek egybe a kiadók által beküldött könyvlistákról a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésénél. Bereményi Géza dalszövegei, Bodor Béla verseskötete, Jász Attila vagy Szilágyi Ákos új könyve éppúgy szerepel a listán, mint Babits Mihály, Füst Milán vagy Somlyó Zoltán kötetei.

Nyolcan a döntés előtt

Közeledik az idén első alkalommal, de a hagyományteremtés szándékával meghirdetett Rotary Irodalmi Díj átadása. A mai napon a kuratórium nyilvánosságra hozta az értékelt művek TOP 8 listáját. Ide olyan alkotások kerültek, amelyek egy, vagy több zsűritagnál maximális pontszámot értek el. A lista külön érdekessége a verses műfaj markáns jelenléte, ami azt bizonyítja, hogy az ítészek az elmúlt év irodalmi termésében a verses kötetek minőségét jobbnak találták, mint a prózai művekét.

Fordítástörténet

A Balatonfüreden, a Lipták-házban alapított Magyar Fordítóház 10 éve fogadja a világ számos pontjáról érkező műfordítókat, ezzel is elősegíve a magyar irodalom külföldi jelenlétét. A Magyar Fordítóház Alapítvány Kuratóriumának tagjai Géher István, Lator László, Rácz Péter, Schein Gábor és Vörös István, a szakma kiváló képviselői.

Áttetsző írózsebek

Külföldön népszerű, egyetemi szakként felvehető tárgy a kreatív írás, s egy-egy jó minőségű képzésért sokat fizet a diák, és sokat fizetnek a tanároknak is. Mi annak jártunk utána, nálunk mennyit fizetnek egy-egy kreatív írás kurzus hallgatói, és mennyit fizetnek az iskolák és képzések fenntartói tanáraiknak.
További találatok