hirdetés

Keresési eredmény a(z) „tolnai ottó” címkére

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Belgrádban

2008. június 26. csütörtök - Végel László

Sem előtte, sem, utána a magyarságnak nem volt olyan nagy az ázsiója, mint a kilencvenes évek elején. Az átlagembernek Magyarország jelentette a nagyvilágot, mert csak oda utazhatott, az értelmiség pedig a demokratikus magyar ellenzéket emelte piadesztálra. A magyar kultúra rangja olyan volt, hogy óvta a magyar kisebbséget is.

Vegyen érte fagyit

2006. 06. 06. – Rácz Péter
Egyébként nem csak azért volt időutazás a játéka, mert ősrégi dalokat adott elő, hanem a közönség miatt is. Mint egy temetésen, olyanokkal találkozik az ember, akivel 15-20 éve. Jé, még élnek? Mit csinálnak mindig? (És én?)

A vízzel elöntött Betyárvölgy felett

2005. 12. 21. - Harkai Vass Éva
A zentai után a topolyai volt az egykor tágasabb ország másodikként létrehozott művésztelepe, ahová az egész országból és külföldről is érkeztek képzőművészek, de írók is megfordultak itt. Egy alkalommal Weöres Sándor is járt itt, a művésztelep emlékkönyvében vers- és rajzrögtönzései őrzik a nyomát, az újvidéki Híd folyóirat le is közölte ezeket.

Weissbrunni levelek 1.

2005. 09. 05. – Bozsik Péter
Megegyeztünk abban, hogy írunk egy levelet a kormányfőnek, a kultuszminiszternek, a Vatikánnak, Tőkés Lászlónak, Ciccolinának, Kasza Józsefnek és Uhrin Benedeknek, legyenek szívesek, együttes erővel tiltsák be a kultúrát, ezzel nagy szolgálatot tennének a nemzetnek, mert megszüntethetnék lassú agonizálását. Cirkuszt és tűzijátékot a népnek! (És kevés kenyeret, mert ha sokat kapnak, a végén lázadozni kezdenek!)

Mennyien megúszták

2005. 08. 07. - Ágoston Zoltán
Bár lenne minél több honfitársunk olyan mélyen és termékenyen kétségbeesett, mint ő. Ámde kétségbeesésében, otthontalanságában, bármiféle fönsőbb instancia hiányában nemritkán a baseballütő a mértékadó és útmutató. (Hé paraszt, melyik út megyen, és azzal mutatja.)

A Dombos hete: Névsor

2005. 07. 08. - Szerbhorváth György
A sok hablaty után Ottó úgy döntött, inkább maga is beszél, nem olvassa fel szövegét. Azt a pódiumon nem mondta, csak nekem: azon se csodálkozna, ha húsz év múlva a dombosi löszfalon egy Bin Laden-arcképes molinó lógna. De legalábbis egy új Bin Ladené.
Úgyhogy inkább – szíves engedelmével, csak a Litera olvasóinak itt és most – bemásolom fel nem olvasott megnyitószövegét, úgyis jobban látszik ebből, hogy vagyunk. I

Huskó

2004. 01. 19. - Kőrösi Zoltán netnaplója

A körúti sarkon a Hotel Swing. Ötemeletes nagypolgári ház, az alsó szinten peep-show és kellékbolt, illetve az étterem. Állítólag az első három emelet már bordély, a felső kettőben még tartják magukat a lakók. A sarkon és végig az épület előtt fehér papírlapok világítanak a villanyoszlopokra ragasztva. Barna ragasztószalag tartja őket, és rajtuk (betűhíven) a következő felirat...

Árnyékul és holdfényül

2004. 09. 13. - Ladik Katalin
Azt mesélték, hogy a könyv valami raktárban hever évtizedek óta, mert hivatalosan nem lehet árulni a könyvesboltokban, ezért maga az író visz be időnként néhány példányt az antikváriumba. Így csak nagyon kevesen juthatnak a könyvhöz, de legfőképpen én nem, hiszen a hatvanas évek elején még nem utaztam külföldre, Magyarországra sem, és tudtam, hogy még jó ideig nem is fogok.

Példák gömbemberségre

2004. 09. 12. - Ladik Katalin
Lehetséges, hogy Indra gyöngyhálójában egy személyként az egész emberiség álmodja az egész emberiség közös álmát, az örökkévalóságot? Az ember örökkévalósága körforgás, bukás és felemelkedés örök körforgása. Ezt az "örök visszatérés" természetű örökkévalóságot példázza a James Joyce Finnegan's wake könyvének különös formája is, egy mély értelmű írói "tréfa".

Ernyőpulykák

2004. 09. 10. - Ladik Katalin
Régóta kísérnek - kísértenek az esernyők. Ezt a kis piros összecsukható ernyőt hordtam leggyakrabban magammal. Pedig gyenge volt a szerkezete, állandóan kifordította a szél, két év alatt sorban kitöredeztek a fém részek, nyiklett-nyaklott az egész ernyő, akárha egy részeg pulyka tárta volna ki szárnyait fölöttem, hogy elvigyen egy Emir Kusturica-filmbe.

Meglátni a tengert

2004. 06. 09. - Győrffy Ákos
Azt biztosan nem fogom elfelejteni soha, amikor tavaly nyáron, három napi kimerítő, kegyetlen biciklizés után egy Trieszt fölött domb tetejéről megláttuk az Adriát. Komámnak már hangja sem volt, annyira kipurcant, ami nem csoda a negyven fok körüli, a tenger közelségétől egyre párateltebb hőségben, miután úgy ötven kilométert letekertünk az alföldiesnek éppen nem mondható tájban.

Gyerekgyár 3. - nemecsek

2003. november 8. – Ficsku Pál
Ja:
     A nap hírei:
     Sas József szerint Medgyessy Péter nem hord puha cipőt.
     Gyula bácsi, a Bródy Sándor utca dobozgyűjtője, saját bevallása szerint napi háromezret is megkeres. Viszont nem ismeri EVÁ-t.
     Lara, az én lányom, egész éjszaka rugdalta az anyját. Nem akar fitnesszguru lenni.
     Szerelmes vagyok.
További találatok