hirdetés

Keresési eredmény a(z) „zene” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Y.EAST – Színházi és zenei fesztivál Zsámbékon

Több országból érkező színházi előadások, koncertek, szabadtéri mozi, workshopok –  újra megrendezik a színházi és zenei találkozót, a Y.EAST fesztivált, 2018. június 21. és június 24. között Zsámbékon.

KÖRKÉRDÉS

Mi a kotta? – Zenészek könyvespolca

Mikulás alkalmából zenészeket kértünk, hogy írjanak aktuális kedvenc könyveikről. Szaloncukornak csizmákba. Balogh Máté, Hó Márton (Hó Márton és a Jégkorszak), Schoblocher Barbara (Blahalouisiana) és Szendrői Csaba (Elefánt) ajánlóit olvashatják.

PROGRAMAJÁNLÓ

Joseph Haydn - Esterházy Péter: Hét utolsó szó

Különleges zenei ősbemutató lesz április 16-án a Budapest Music Centerben. Joseph Haydn Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című zeneművét Budapest Sound Collective Dubóczky Gergely vezényletével adja elő. A darab érdekessége, hogy Dubóczky Gergely felkérésére ugyanis Esterházy Péter írt a műhöz mai szöveget, amelyet Mácsai Pál és Kerekes Éva ad majd elő.

Színház

Cirkusz Hungaricus

Hobo a magyar blues-zene nagy öregje. Ha ez dehonesztáló számára, akkor örök fiatalja. A kettő ugyanaz, de talán mégsem.

Juhász Gáboré az AEGON Művészeti Társdíj

Jónás Tamás költő választottja Juhász Gábor zeneszerző, dzsesszgitáros.

hír

Baltic Sea Festival Budapesten

Magyarországon először jelentkeznek közös kulturális programokkal a Balti-tenger mentén fekvő Európai Uniós államok: a Baltic Sea Festival középpontjában a valamennyi résztvevő országban meghatározó szerepet játszó green design, jazz, film és krimi áll.

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja

Inkább européer, mint német

"A hangjáról gondolhat aki amit akar, de a szövegei hatalmasak, a dallam- és ritmusérzéke csodálatos, és egyike annak a kevés zenésznek, aki át tudta menteni zsenialitását idősebb korára." - mondja Bob Dylanről a német elsőkönyves Benedict Wells, akit Seregély Ágnes kérdezett regényéről.

Aegon-estek a Nemzetiben

A sírásó réskamerával

Hogy beszél az eleven hal, milyen a réskamera, mi köze a népzenének a jazzhez és mindennek a Nemzetihez? - Néhány kérdés, melyekre választ kaphat, aki március 26-án ellátogat az Aegon-estek a Nemzetiben sorozatra, ahol Németh Gáborral, Kardos Sándorral és Dresch Mihállyal ismerkedhet meg.

Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben

Lator László és Orosz István a Nemzetiben

2009. február 26-án, csütörtökön 19 órától ismét Aegon-estek a Nemzetiben: ez alkalommal Lator Lászlót és Orosz Istvánt, valamint a hegedűn és zongorán játszó Bujtor Balázst látja vendégül Alföldi Róbert a Gobbi Hilda Színpadon.

Litera Bár

Falcsik Mari: Legyen

Legyen 5-kor fenn a Várban, vagy a Margit híd alatt / vagy az angyalföldi tébolydában fogja a falat - így kezdődik Buday Dénes slágere, amelyhez Falcsik Mari írt történetet a litera 6. születésnapi partijára. A Budapest Bár dalát az esten Rutkai Bori (Specko Jedno) adta elő.

én tácolnék, véled...

Rock and Rollból hányas?

Ha egy zenei újság szakírója lennék és a Hasítás egy rockzenei kompiláció lenne, akkor valószínűleg elég röviden elintézném a recenziót: a külcsín 9 pont, a tartalom 2-től 8-ig hullámzó, minden trackről egy mondat, [...] azt írnám, hogy nem egy kihagyhatatlan darab, még gyűjtőknek sem.

John North: A követek titka

North remek monográfiája radikálisan átértelmezi a világ egyik leghíresebb festményét, A követeket. A képet, amelyen számos korabeli tudományos műszer és eszköz látható, rendhagyó módon elsősorban nem művészeti alkotásként, hanem tudománytörténeti forrásként vizsgálja, ily módon bővíti a reneszánsz világáról és benne a tudomány szerepéről alkotott ismereteinket.

Arthur Phillips: Az egyiptológus

Minden idők legfantasztikusabb egyiptológiai felfedezésének idején játszódik Arthur Phillips új regénye – az 1920-as évek elején, amikor Howard Carter feltárja Tutanhamon sírját, s közben... Közben onnan, a Királyok Völgyétől nem messze egy másik régész, Ralph Trilipush is lélegzetelállító felfedezés küszöbén áll: annak a rejtélyes Áton-hadu királynak a sírját keresi, akinek zseniális pornográf versei már előkerültek, és a nem kevésbé rejtélyes Trilipush ezek fordításával alapozta meg szakmai hírnevét...

Orosz népi posta. Mai orosz drámák

A hagyományőrzés - legfőképpen a csehovi dramaturgia kreatív újraértelmezése - éppúgy megtalálható itt, mint a legkülönfélébb színpadi kísérletezések, a színpadi nyelv radikális megújítása, a provokáció, a sokkolás, a testiség nyílt színrevitele. Kötetünkben az oroszországi színházi élet olyan szerzőinek egy-egy darabját mutatjuk be, akiknek a neve - a szórványos magyarországi előadások nyomán - nálunk is kezd ismertté válni.

Viktor Pelevin: Számok

Eredeti cím: Csiszla
Fordította: Bratka László
Oldal: 308
Formátum: 110x185
Ára: 2000 Ft
ISBN 963 07 7712 6

Valentine Goby (1974)

Első kötetes szerző. La note sensible (’Az érzékeny hang’) című regényét Franciaország egyik legnagyobb, legigényesebb kiadója, a Gallimard adta ki, mindez azonban ne csábítson könnyelműségre minket, maradjunk kíváncsiak, türelmesek, és bizakodjunk.

Moisés Pascual

\    Moisés Pascual Posas 1947-ben született a Burgos-beli Santibánez-Zarzagudában, és az "örök vándor" prototípusa. Kóborlásai során tanított Angliában, Szenegálban, Olaszországban, Franciaországban, Marokkóban és Libanonban.
     

Menyhért Anna versei

"Mert vegyük úgy, ajándék is az, ahonnét az ember szemléli a világot, hogy megteremthet egy Annát, egy kislányt például"

Olvassátok, és rettegjetek!

"az írás itt nem önművelés, passzió, becsvágy, pénzkereset, hanem utolsó tét, amire mindent fölteszel, felkúsztál a földi poklok egyik kies tornácára, megformálni a megformálhatatlant"

Farkas Tibor regényéből

2008-ban jelenik meg a JAK-Füzetek sorozatban Farkas Tibor Pangás című regénye, melyből Sárga Aphrodité címmel közlünk részletet.

Falvai Mátyás prózája

"HONNAN JÖN BELŐLE ENNYI ZENE? Hol a zene a forrása? Minden további nélkül hajlandó lennék feláldozni az életemből egy évet, csak hogy legalább egy estén keresztül azt érezhessem, amit ő érez játék közben."

Falvai Mátyás

"HONNAN JÖN BELŐLE ENNYI ZENE? Hol a zene a forrása? Minden további nélkül hajlandó lennék feláldozni az életemből egy évet, csak hogy legalább egy estén keresztül azt érezhessem, amit ő érez játék közben."

Mélyre hangoltság

A metafizikai szekcióba utalt zeneiség prózai leírásának vágya nem kis feladat elé állította a szerzőt, aki roppant élvezetesen oldotta meg célkitűzését.

Bajtai András versei

Bajtai Andrásnak idén jelent meg az első verseskötete Az átlátszó város címmel a Parnasszus Könyvek sorozatban. A litera vegyesen közöl kötetbeli és új verseiből válogatást.

Huszadik századi kínai novellák

A Modern Dekameron sorozat új kötete több, mint 40 kínai novellistát mutat be. Egyszerre jelent meg a Modern dekameron sorozat indiai novellagyűjteményével, s mindkét kötet tartalmazza a szerzők rövid életrajzait is. Kedvcsinálóként Yu Hua A sors rendelése című novelláját olvashatják Zombory Klára fordításában.

Gessica Franco Carlevero: Fele guaro, fele grappa

Gessica Franco Carlevero a Piemonte tartománybeli Canaleban született 1980-ban. Filozófia szakon szerzett diplomát a torinói egyetemen. A Fele guaro, fele grappa című regénye a Fandango Libri kiadó „Quindicilibri” sorozatában jelent meg. Írásai a Bompiani Panta Emilia fisica című kötetében, valamint a Le carte tatuate című versantológiában (Torino Poesia kiadó) láttak napvilágot.

Koppány, a koppolóművész

A Pozsonyi Pagony Kiadó Aranyvackor pályázatán 2007-március 7-én hirdettek eredményt. A pályázatot, melyre rengeteg pályamunka érkezett, illusztrátorok és meseírók számára írták ki – sok fiatal tehetség keresi a kibontakozás lehetőségeit ezen a területen.
A litera a beérkezett pályaművekből ad bő válogatást - most Dávid Ádám meséjét olvashatják Szűcs Édua rajzaival.

Sven Regener: Berlin blues

Sven Regener
Berlin blues
Kalligram Kiadó, 2007.
Fordította Jónás Péter
Kötve
cca 240 old.
ISBN 978-80-7149-926-8

Viktor Pelevin: A Sárga Nyíl

Viktor Pelevin
A Sárga Nyíl
Elbeszélések
(Zsoltaja sztrela)
Európa Kiadó, 2007.
Fordította: Bratka László, Goretity József, Herczeg Ferenc
206 oldal, 2.500 Ft

Laurell K. Hamilton: Árnyak csókja

Laurell K. Hamilton
Árnyak csókja
Agave Kiadó, 2007
kaland/fantasy
puhakötés
400 old., 2.580 Ft
ISBN: 9789 637 118623
EAN: 9789637 118623

Vahur Afanasjev hangzó projektjei

Vahur Afanesjev a vele készült interjúban már utalt rá, hogy több zenei projektet is elkészített - ezek darabjait a litera olvasói és hallgatói számára is elküldte. Az egyes címekre kattintva hallgathatók mega  számok.

Mindig más strandra vágyik

David Zábranský regénye a Mindig más strandra vágyik (Slabost pro každou jinou pláž,  (Mindig más strandra vágyik, Argo, Praga, 2006), amelynek alcíme „Jegyzetek a tengerről, a nevetésről és a korszellemről”, nem tagadja meg magától a nyelv és a képzelet, a gondolkodás és a nevetés örömét, míg választ keres rá, milyen is a világ, s annak válaszai alapján igyekszik megérteni, mi az, ami hiányzik belőle.

John Haynes-James Knowlson: Beckett képei

Szerző: Haynes, John – Knowlson, James / angol
Cím: Beckett képei (Images of Beckett)
Fordította: Dedinszky Zsófia
Oldal kb.: 176
Formátum: 245x186
Kötés: kötve, védőborítóval
Bolti ár: 3400 Ft
ISBN 963 07 7979 X
Megjelenés: 2006. március

Samuel Beckett: Molloy. Malone meghal. A megnevezhetetlen. (Trilógia)

Szerző: Beckett, Samuel / angol
Cím: Molloy. Malone meghal. A megnevezhetetlen (Molloy, Malone meurt, L’Innommable)
Fordította: Romhányi Török Gábor
Oldal kb.: 588
Formátum: 124x183
Kötés: kötve, védőborítóval
Bolti ár: 3500 Ft
ISBN 963 07 7980 3
Megjelenés: 2006. április

Beckett Összes drámái (Eleutheria)

Beckett, Samuel: Összes drámái – Eleutheria
Sorozat: Dráma
Fordította: Bart István, Báthori Csaba, Feldmár Terézia, Kolozsvári Grandpierre Emil, Mihályi Gábor, Osztovits Levente, Romhányi Török Gábor, Szenczei László, Tandori Dezső
Oldal kb.: 712
Formátum: 122x200
Kötés: kartonált
Bolti ár kb.: 3000 Ft
ISBN 963 07 7976 5

John Calder: Samuel Beckett filozófiája

Szerző: Calder, John / ír
Cím: Samuel Beckett filozófiája (The Philosophy of Samuel Beckett)
Sorozat: Mérleg
Fordította: Romhányi Török Gábor
Oldal kb.: 264
Formátum: 99x185
Kötés: kartonált
Bolti ár kb.: 1800 Ft
ISBN 963 07 7974 9
Megjelenés: 2006. március

Geoffrey Miller: A szellem és a szerelem - A szexuális kiválasztódás szerepe az emberi agy evolúciójában

Szerző: Miller, Geoffrey
Cím: A párválasztó agy
Alcím: A párkapcsolat szerepe az emberi agy evolúciójában
Fordította: Vassy Zoltán
Sorozat: Test és lélek
Terjedelem: kb. 350 oldal
Méret: B/5
Ár: 3300 Ft
ISBN 963 9548 85 5

Jaroslav Pížl

Az Európai Elsőkönyvesek fesztiválján gyakran szerepelnek olyan szerzők, akik nem első könyvüket, hanem első prózai munkájukat jelentették meg az elmúlt egy-két évben. Jaroslav Pížl is közéjük tartozik.

Pedro Juan Gutiérrez: Piszkos havannai trilógia

Ha az ember feje felett a ciklonok vonulnak, és lába alatt feneketlen szakadék tátong, ha minden összeomlani látszik, célja csak egy lehet: túlélni valahogyan. Pedro Juan egy régi bérház tetején lakik, Havannában. Körülötte jó ideje a feje tetejére készül állni a világ, de legalább van rálátása a dolgokra - szó szerint és képletesen is -, a városra és lakóira.

Tiborc új panaszai

A litera felkérésére, az Új Színházzal együttműködésben öt kortárs drámaíró írta át Tiborc panaszait: Erdős Virág, Egressy Zoltán, Lackfi János, Háy János és Zalán Tibor. Bánk bán eredeti megszólalásai közt az egyes részeket szabadon, saját, választott stílusban és módon átdolgozó-megformáló írók nevét jeleztük.

Jon Fosse: Álmatlanság

Megható történet két fiatal szerelméről, a norvég fjordok világából. Egyszerre rajzolódik ki előttünk a hagyományos élet és a civilizált világ kulisszái előtt nemcsak a fiatal pár élete, hanem családjaik sorsa, végzete is. Fosse nagyon finoman érzékelteti az embertelen társadalom működési mechanizmusait, nem hiába tartják a remek osztrák író, Thomas Bernhard legsikeresebb követőjének.

Hasítás – Magyar rockantológia

Janis Joplin, Rolling Stones, URH, Európa Kiadó, Sziámi, Pink Floyd, Judas Priest, Alphaville, Nirvana, Sex Pistols, VHK, Tankcsapda, A. E. Bizottság, Neurotic, Procol Harum, Kreator, Guns N' Roses, Sepultura, P. Mobil, Frank Zappa, Beatrice, King Crimson, Deep Purple, Jimi Hendrix, Elvis Presley, Doors, Beatles - kortárs szerzők szemszögéből. Huszonhat rocknovella a Magvető Kiadó ajánlatában. Nálunk Dragomán György írását olvashatják.

„Ajánlom a Beszélőt”

Most Szelenczy Úr unokahúga ajánlja a Beszélőt: "Nádasdy Ádámról két cikk is szól, az egyik, Szegő János írása a költő Nádasdyról, a másik, Molnár Cecília Sarolta írása a nyelvészről. Nagyon izgalmas mindkettő. Mesterházi Mónika Ferencz Győző költészetéről ír. A Fényszelídítő rovatban pedig egymásra utaló Szilágyi Lenke fotók és versek szerepelnek, Ferencz Győző, Vörös István, Lázár Bence András, Krusovszky Dénes és Vajda Gergely Balázs versei."

Halál, leszámolás, számvetés, újrakezdés

Az EX Symposion TOR – száma a csontvázak fölött ül lakomát, és elfekvőben levő ígéretekre gondol: ilyen mondjuk a közösség és a közös intellektuális kalandozás. Az ínyencek szerepe a világban. Azoké, akik hozzá akarnak szólni ahhoz, hogy milyen mondatok hangozzanak el a világban.

Füstbe írt szavak

"Azokat a helyeket pedig, amelyek továbbra is füstben óhajtanák élni napjaikat, mindössze arra lehetne kötelezni, hogy a bejáratnál jól olvasható táblán tudassák e tényt beérkező vendégeikkel. Amint az imént írtam, ezeknek nagy részében is elszívók működnek már, és – ha csak nem túl kicsiny alapterületűek ?, a dohányzó és a nem dohányzó térrészek elválasztása hatékony módon megvalósítható, s részben már be is következett."

A be nem telt idő

A Bárka folyóirat legújabb számában olvashatjuk Karafiáth Orsolya, Nádasdy Ádám, Orcsik Roland, Balla D. Károly verseit, Tóth Ferenc, Szilágyi Aladár regényrészletét, Tőzsér Árpád naplójegyzeteit, Ménesi Gábor beszélgetését Bánki Évával. Bogdán László regényének részletét és Kovács istván verseit mi is közöljük.

Mátyás király Gömörvári látogatásának igaz története

A litera "Mátyás király Gömörbe'" címmel meghívásos pályázatot hirdetett kisprózai művek alkotására. A pályázatról bővebben a litera Mátyás-oldalán olvashatnak.

Horror-pornó-thriller-erotika

Saját bevallásuk szerint, amikor a Symposion munkatársai elkezdték a horror-pornó-thriller-erotika számot szerkeszteni álmatlan, átízzadt éjszakák, fejük felett köröző árnyalakok ideje alatt, még nem tudták mi lesz a vég(e).

Kereszteződések

Megjelent az Alföld folyóirat áprilisi száma, melyből Kulcsár-Szabó Zoltán Kereszteződések: az időbeliség mintái a késő modern költészetben című  tanulmányát, Balla Zsófia verseit és Peremiczky Szilvia az Udvariatlan szerelem című középkori obszcén költészet antológiájáról írt recenzióját mi is közöljük.

Marcus Fabius Quintilianus: Szónoklattan

Quintilianus Szónoklattana nemcsak a retorika kézikönyve, hanem minden szellemtudományé is. A legigényesebb és a legrészletesebb antik retorika, amely magában foglalja a grammatikát, a legteljesebb antik stíluselméletet, sőt az irodalomkritikát is.

Költők és szárnyak

Klasszikus és kortárs magyar költők köteteivel ajándékozza meg utasait a Magyar Költészet Napján a Lufthansa: a Magyarországról induló 15 járat valamennyi utasa választhat magának egy-egy kötetet, s néhányuknak a választásban Szabó T. Anna költő fog segíteni. Az akcióval kapcsolatos aviatikai és felhőtani versválogatását olvashatják.

Grecsó Krisztián: Tánciskola

A Tánciskola nem konkrét hely, ahol – mondjuk – tangózni tanulnának Grecsó Krisztián új regényének hősei. A Tánciskola miliője nem valóságos tér, mert ahol elhiszik, hogy a permetezőből néhány hajtásra zenegép lesz, és a régi melódiákkal visszatér a múlt is, ott bizonyára bolondok élnek. Vagy talán mégsem egészen? Lehet, hogy akarni kell a csodákat, képesek vagyunk megálmodni a vonatablakból elsuhanó Magyarországot, és ez az akarás, a mágia iránti vágy a méltóság megőrzésének egyetlen eszköze?

Rohamra!

Megjelent a Roham folyóirat hatodik száma, mely mostmár 68 oldalon kínál olvasnivalót.  Az új lapszám szerzői között találhatjuk Nemes Z. Máriót, Meggyesi Pétert, Spielmann Istvánt. Megtekinthetjük Stark Attila, Kárpáti Tibor, Dorcsinecz János képregényeit, valamint Szőllősi Géza, Benczúr Zsuzsa illusztrációit. Varga Illés, Mikó Csaba és Láng Zsolt írásait mi is közöljük.

Ésszerű pusztulás

Megjelent az Alföld márciusi száma, melyben olyan szerzők írásaival is találkozhatunk, mint K. Kabai Lóránt, Vörös István (vers); Mailáth Nóra, Szabó Róbert Csaba (próza); Szkárosi Endre, Czeizel Endre (tanulmány); László Emese, Halmai Tamás (recenzió). Takács Zsuzsa verseit, Szegedy-Maszák Mihály tanulmányát és Kulcsár-Szabó Zoltán recenzióját mi is közzétesszük.

Fogadalom és emigráció

A Csillagszálló a Fogadalom című számával köszöntötte az új évet. A szám szerzői körbejárják a fogadalom témakörét, a magunknak tett apró-cseprő ígéretektől a szerzetesi fogadalmakig. Az Emigráció című számával utazni hívja az olvasókat. Átmenetileg vagy örökre. A lapszámokból  Jászberényi Sándor, Dunajcsik Mátyás és Karafiáth Orsolya írásait nálunk is olvashatják.

Tavasz Pécsett

Megjelent a Jelenkor folyóirat márciusi száma, mely Térey János versével indul, majd Jász Attila, Kőrizs Imre, Gömöri György, Kibédi Varga Áron és Simon Márton versei olvashatók. Márton László Távolsági járat című elbeszélésének befejező része után Balázs Imre József tanulmánya következik kortárs magyar irodalmi “indián-reprezentációkról” Jász Attila, Sándor András és Oravecz Imre művei kapcsán, majd a szerb Radoslav Petković Bizánci internet című esszésorozatának második része Csordás Gábor fordításában.

Francis William Bain: A Hajnal leánya

A mesék még a szakértőket is megtévesztették: eredeti alkotásoknak tűntek, s a források nyomába eredő kutatók egy idő múltán megdöbbenéssel szembesültek azzal, hogy szerzőjük Francis William Bain, a szanszkrit irodalmat kiválóan ismerő, azt mély átérzéssel újraalkotó angol tudós és poéta.

Susanna Clarke: Búcsúbáj hölgyei

Susanna Clarke
Búcsúbáj hölgyei
Agave Kiadó , 2007.
keménykötés, védőborítóval
250 oldal, 2.980 Ft
ISBN 9789637118883

Pilinszky János: Aranymadár - verses mesék

Pilinszky János öt verses meséjét hallgathatja meg, aki megvásárolja a Mojzer Kiadó és a Kossuth Kiadó Irodalmi fülbevaló című hangoskönyv-sorozatának e darabját. A CD zenéjét Retzler Péter szerezte, a rendező F. Román kata volt. Két mese nálunk is hallható.

Pernye András: A jazz

Pernye András
A jazz
Noran Kiadó, 2007.
Dés László előszavával,
Fehér Anikó utószavával
140*195 mm, cérnafűzött
400 oldal, 3.499 Ft
ISBN: 978-963-9716-49-0

Vámos Miklós: Utazások Erotikában

Vámos Miklós
Utazások Erotikában
(Ki a franc az a Goethe?)
(Regény)
Ab Ovo, 2007. október 1.
Keménykötés, védőborítóval
448 oldal, 3.300 Ft
ISBN 978-963-9378-61-2

Lawrence Block: Döfés a sötétben

Lawrence Block
Döfés a sötétben
Agave Kiadó, 2007.
189 oldal, 2.280 Ft
ISBN: 9789637 118739

Katonai temetés Vonnegutnak

A székesfehérvári folyóirat részletet közöl a nemrégen elhunyt Kurt Vonnegut Paris Reviewban megjelent interjújából, s tanulmányt a jamaicai zene történetéről.

Kié Erdély? / Wem gehört Siebenbürgen?

Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Moldvay Katalin, Salat Levente, Selyem Zsuzsa, Visky András
Kié Erdély? / Wem gehört Siebenbürgen?
Koinónia Kiadó, 2007.
140 oldal
ISBN: (10) 973 - 7605 - 27 - 6,
(13) 978 - 973 - 7605 - 27 - 6

Zalán Tibor: Elfogult írások

Zalán Tibor
Elfogult írások
(Nemzedéktelen arc)
Nap Kiadó, Dunaszerdahely, 2007.
(„Kaleidoszkóp könyvek”)
232 oldal, 150 Sk/990 Ft
ISBN szám: 978-80-8903-94-5

k.kabai lóránt: hiba nincs

k.kabai lóránt
hiba nincs
(versek)
szoba kiadó, 2006
104 old., 1279 Ft
ISBN-10: 963 06 1143 0

Vaszary Gábor: Csak Te!

Vaszary Gábor
Csak Te!
Helikon Kiadó, 2007.
135x200 mm
208 old., 2.490 Ft.

A szellem teste

2006. december 30-án a litera Kísértések – Rémkabaré című előszilveszteri rendezvényén Keszég László rendezésében hét szerző színpadi jelenetét láthatták a nézők. A rémisztő történetekben a Grand Guignol hagyományait követő rendezői instrukciók szerint szerepelnie kellett orvosnak, matróznak, nővérnek és kurvának. A jeleneteket hétről hétre közöljük. 

Szkárosi Endre: Mi az, hogy avantgárd

Szkárosi Endre
Mi az, hogy avantgárd
Írások az avantgárd hagyománytörténetéből
(„Underground expanzió 1.”)
Magyar Műhely Kiadó, 2006.
(Terjeszti a Ráció Kiadó)
304 old., 2.700 Ft
ISBN 963 759657-7

Nemes Z. Márió: Alkalmi magyarázatok a húsról

Nemes Z. Márió
Alkalmi magyarázatok a húsról
(versek)
JAK–L’Harmattan Kiadó, 2006. nov.
(„JAK Füzetek 144.”)
60 old., 1.200 Ft
ISBN 963 9683 40 X
ISSN 1216-1276

Kertész Ákos: A Nap utcai fiúk

Kertész Ákos
A Nap utcai fiúk
(regény)
Ab Ovo Kiadó, 2006.
Kemény kötés,
160 oldal, 1950 Ft
ISBN 963 9378 50 X

Lauri Otonkoski: Tengervízégből lehulló angyalok

Lauri Otonkoski
Tengervízégből lehulló angyalok
Napkút Kiadó, 2006.
Válogatta és fordította: Domokos Johanna
104 old., 1.490 Ft
ISBN 963 8478 23 3

ANGST

"Leszámolás, gépkarabély, háttal a falnak, szemtől szemben az ellenséggel, omerta, vérbosszú. Az „új hullámos” hősök, két nő, Bettie Blood és Alice Scooter már nem bíbelődnek ilyesmivel, ők high tech halálangyalok. Terepük a média. A sötétben bujkáló, bőrruhás, motorkerékpáros Bettie Blood a fekete pólus. Hasonmások seregével dolgoztat. Alice Scooter a fehér oldal. Fotómodell, fitness-sztár, módszere az alakváltás, a plasztikai sebészet, teste kísérleti fegyver."

Ady Endre: Egy keresztvetés története. Zsidó történetek

Ady Endre
Egy keresztvetés története. Zsidó történetek
Válogatta és az utószót írta: Kőbányai János
Múlt és Jövő Kiadó, 2006.
(„Múlt és Jövő Klasszikusok sorozat”)
210 old., 2950 Ft

Jólesz Jakab – HATODIK FEJEZET

amelyben egy baráti konfliktust követő sakkjátszma során kiderül, hősünk a túlvilágon folytatja-e vándorlását, vagy itt marad közöttünk, és tovább kavarog az árnyékvilág útvesztőin. Fény derül arra a titokra, mi rejlik a női lélekben, és valójában mi az orosz sakk lényege

Robert Zimmer: Filozófus bejáró

Kiadás időpontja: 2006.02.09.
Oldalszám: 296 o.
Méret: 125x200 mm
Ár: 2490 Ft.

A mamut dala

Pedagógiai csőd vagyok, nem unom el a nem létező mozgás szemlélését, én tényleg kitartok: addig fogom nézni azt a rohadt kismutatót, amíg célba nem ér, addig sem vagyok itt, nem vagyok köztetek, bolondok, hanem én vagyok az óvodás, aki nézi a kismutatót, kérem, ne zavarjanak.

Élete képekben

És akkor az van, hogy tessék választani: bye-bye pálmafák, szevasz rakendrol, auf Wiedersehn édes élet – Anita Ekberg, nekem te többet ne mutogasd a csöcsödet.

Bertók László: Platón benéz az ablakon

A hetvenedik év könyve az 1983-tól írt, kötetben megjelent minden versemet tartalmazza, s a korábbi köteteimből is mindazt, amit fontosnak tartok. Azt is mondhatnám tehát, hogy összes verseim benne vannak. S hogy amíg élek, addig annyi lesz az „összes versem”, amennyit én összesnek mondok. Most ennyi. Bertók László

Borbély Szilárd: Míg alszik szívünk Jézuskája

A vallásos költészet ismert toposzának átformálásával a misztériumjáték lírai beszélője Krisztus születésének eseményeit a gyengédség, a báj és népi dramatikus játékok humoros hangján szólaltatja meg.

A Folyó 1-2.

Iztok Geister: Óda a vízhez (Lukács Zsolt fordítása)
„A forrás gyermeki hangja, a kislányos patak hahotázása, a rohanó fiatalasszony nevetése, az anya szívélyes hangja, a nagymama némán folyó évei, ezek mind-mind a folyó hangjai az ő útja során, a forrástól a torkolatig.”

Sanzonok és lágyságjelek

aki picigagarinként felszáll az égbe / visszainteget és úgy találja / hogy pörög-forog a csillagörvény / hogy dolgozik a világ prosztatája...

Szőnyei Tamás: Nyilván tartottak

„Elsősorban az ún: ’Bőrruhás’ csoportok tevékenységét kísérje figyelemmel”
„Bizonyítékát adta a zenekar és ’sleppje’ társadalomra veszélyes tevékenységének”
„A politikailag még kiforratlan fiatalokat negatív irányba tudják befolyásolni”
„Mennyire és mikor szabad ennyi fiatalt rávinni az ingoványra.”

Gerendás Péter: Apák könyve

Vámos Miklós Apák könyve (az Ab Ovo 2000) az elmúlt évek legtöbb példányszámban eladott alkotása. Az Apák könyve családregény: 12 nemzedék elsőszülötteiről szól, 300 évnyi utazás a magyar térben és időben.

Babó Titti Kristóf: A szegezett árnyu madár

  Talán mert a szerző más közegben él, talán mert ilyen ő maga, Babó Titti Kristóf verseskötete kivételes a magyar irodalomban. "A szegezett árnyu madár" formai megoldásaival nyelveket ütköztető különös világ, amelyben Jancsi és Tündérszép Ilona a XXI. század elején Bob Dylan, majd a 8000 km/sec szökési sebességű szerelmi bájűrhajózás után a világfa tetején, vágyódva újra egymásra találnak. A 35 éves szerző munkája a János vitéz egészen eredeti kortárs megelevenedése.\
     

Vackor - hangoskönyv Hernádi Judit előadásában

"Hol volt,/ hol nem,/ messze, messze,/ volt egy boglyos,/ lompos,/ loncsos/ és bozontos,/ Vackor nevű/ kicsi medve,/ nem is medve,/ csak egy apró,/ lompos,/ loncsos/ és bozontos,/ piszén pisze kölyökmackó."
Egy sötétbarna színű kölyökmackó, orra piszén pisze, életkora öt és fél év, kedvenc foglalatossága a fára mászás. Ugye felismerik Vackort? Kormos István meséje most CD-n is megjelent. A 79 perces hangos mesekönyvet Hernádi Judit adja elő.

Spiró György: Fogság (regényrészlet)

Sok száz ember lógott a kereszteken, némelyek fejjel lefelé, volt, aki élt még, volt, aki már meghalt.

Sulinet pályázat - próza kategória

A sulinet és a litera.hu közös pályázatán kispróza kategóriában Miklya Anna Angéla gyönyörűt lépett című írása első helyeztést ért el, Zaicsek Balázs Kisember című írása kapta a második helyet. E két írást olvashatják az alábbiakban.

A Diákírók 2005 pályázat díjnyertesei

A Sulinet és a litera.hu Diákírók 2005 címmel irodalmi pályázatot hirdetett középiskolás diákok számára vers és novella kategóriában. A pályázatot próza kategóriában Miklya Anna, vers kategóriában Nagy Kata nyerték meg - a két első helyezett pályamunkái olvashatók itt.

Neveket akarok hallani

 Anita, arcán lemondó grimasszal, a telefonhoz siet, kezében a kis telefonregisztere, az anyjától kapta, ocsmány, lila.\\r
     Természetesen fiút tárcsáz: Árpit - nyílt színi provokáció, jogos, megérdemlem. Ez jár a hazugságért: hányattatás. Vele tarthatnék, ha akarnék, de nem tartok, mert nem akarok.

Elveszíteni egy nőt

 Évtizedekkel később, mikor már mindegy volt, mert egész nap csak magába roskadva, csendesen üldögélt a lócán, és múltja szakadékát méricskélte, a vén zenész úgy gondolt vissza arra a napra, mint az életére, mikor a kicsi Ág Bogi ízzé-porrá morzsolt dohánylevelekből megjósolta a jövőjét egy vasútállomáson, méghozzá pontosabban, mint ahogy az bekövetkezett valójában.

Karafiáth Orsolya: Café X

Miben áll e prototípus prototípus-jellege? - kérdezhetik, s nagy szerencséjük van, hogy itt vagyok, mert máris megválaszolom. Abban a gesztusban és attitűdben, hogy nem csu­­pán írja: éli a költészetet. Hogy ott van mindenhol, ahol két cintányért össze­ver­nek, ahol felmennek a függönyök. Hogy te­vé­­kenységi kör vagy munka helyett életmódként fog­­­ja fel és akként értelmezi a művészetet. Mondhatni, egy­­fajta komplex projektként éli meg a lírát, miáltal az, amit csinál, s az, ahogyan él, maximális módon fe­­di egymást, tö­ké­­letesen egybecseng.

Rubin Szilárd: Csirkejáték

Két ember, két élet - a sorsuk. Sors, ami miatt ez a két emberi élet, életük románca eggyé olvad: egyvalaki, a férfi, az elbeszélő szenvedéstörténetévé. Rubin Szilárd regénye, mely egy mély és megszenvedett szerelem képeit festi elénk, először 1963-ban jelent meg, és kiválóságának hála újból és újból "előkerül". A szenvedélyre fogékony olvasónak ünnep ez a könyv, de a nyelvre figyelmes ínyenc érdeklődésének éppúgy méltó tárgya, mint ahogy irodalmunk számos nagy alakja is emlékezetes olvasmányélményei közt tartotta, tartja számon. Szentkuthy Miklós még az első kiadás évében a szerzőnek írt magánlevelében "modern, mai Werther"-nek nevezte a Csirkejátékot, Pilinszky János a kortárs legnagyobbak - Weöres, Nemes Nagy, Ottlik stb. - panteonjába emelte Rubint, Esterházy Péter pedig összegezve "egyedülállónak", "meteornak", "marslakónak" titulálta a művet.

Tóth Krisztina: Síró ponyva

Tóth Krisztina lírájában látszólag csupa apróságokról van szó: egy használt mosógép, egy kilógó kábel, egy macska lábnyoma, közben azonban életünk legfontosabb és jobbára megválaszolhatatlan kérdései bújnak meg a sorok között.
Tóth Krisztina előző kötetét, a Porhót az ezredforduló egyik legjelentősebb magyar irodalmi vállalkozásaként értékelték, elnyerte a rangos Palládium-díjat, szerzője azóta is a fiatal költőnemzedék legkedveltebb tagjai közé tartozik.

Az áruló. Filmregény

Tar Sándor Az áruló címmel filmregényt írt, melyet a litera folytatásokban közöl. A filmregény nálunk jelenik meg először. Ez a hetedik rész.

Harcos Bálint - Térey János: Félszent Johanna (operafilm-librettó)

ORVOSI KAR
Johanna bűnös, és Johanna kurva!
Orvost, Istent nem ismer. Megszegi
Szabályainkat. Hess, pusztuljon innen!

BETEGEK KÓRUSA
Ujjal se hozzá! Egyetlen reményünk.
Johanna.
A földi jóból átutalja részünk
Johanna.

Harcos Bálint - Térey János: Félszent Johanna (operafilm-librettó)

Születni egyszer és születni sokszor...
Úgy fekszem itt, akár az anyaméhben;
Bénáraváltan attól a titoktól,
Mely sorsomról határoz észrevétlen.
Épp arra sóvárgok, hogy volna bár
Az ágyam jéghideg acélból öntve –
Hogy Isten elől bújtasson a földbe,
E fémkoporsó most magába zár.

Harcos Bálint – Térey János: Félszent Johanna (operafilm-librettó)

5. Társalgás a Hullákkal, folyosó, vécé
Johanna lemászik az asztalról, és kilép a folyosóra. Föltámad. Balettozik.
JOHANNA
Ó, anyám, micsoda egy ólmos óra...!
Kislisszolok szépen a folyosóra.
Meglátja egy vécé ajtónyílásában Hulla 1-et és Hulla 2-t, a Férjet és a Feleséget. Johanna belép a vécébe, és beint a Hulláknak:
Szevasztok – itt van a két telezsák –,
Akartok ütközésből repetát?...

December hangja

Tíz évvel ezelőtt, április tizennegyedikén, az Egyetemi Színpadon tartott felolvasást Esterházy Péter. Az est címe Olvas-óra volt, a nap pedig az író születése napja, a felolvasás tárgya pedig egy születendő mű, az: Egy nő. (...) Időnként Dés László szaxofonjátéka reflektálja, mélyíti, karikírozza az írott anyagot és Esterházy előadásmódját.
Molnár Csaba rovata.

Zalán Tibor két kötete a Könyvhéten

Zalán Tibor sok műfajú író: próza-, mese- és drámakönyvei jelennek meg időről időre, színházi és rádiószínházi bemutatók tarkítják a pályát. Ezúttal egy dráma- (Azután megdöglünk, Napkút Kiadó) és egy verseskötete (A szürrealista balkon, Kortárs Kiadó) jelent meg a 75. Ünnepi Könyvhétre. Alább ezekből olvasható két vers és egy dráma.

Győrffy Ákos: Akutagava noteszéből

"Mindegyik szó ima, csak valahogy kihalt, kirohadt belőlük valami" – írja Győrffy Ákos második könyvében, s örvényként működő prózaverseinek hatása alatt nem nehéz belátni, mekkora fájdalmak és szorongások táplálják ezt a kétpólusú tapasztalatot. Valóságos, tiszta, panelektől mentes költészete elemi erővel, kivételes autonómiával rázza le magáról a költői megszólalásmódok divatos változatainak kényszerzubbonyát, hogy visszanyerjen a szavak számára egykor evidens tartalmakat, jelentéseket.

Az EBK dalai


     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     Az Elektrik Bugi Kommandó Performance Nagyzenekar, rövidebb nevén EBK - oszlopos és alapító tagja Karafiáth Orsolya Nagymesternő (nevét fedje homály) - itt közölt szövegei az EBK eddigi termései, és természetesen nagyszerűségüket dicsérik. A dalokat szerezték (szöveget, illetve a zenét): Rigó szimpatizáns, Mángorló kommandós, Pox kommandós, Pálkata EBK PR-menedzser, Karády Nagymesternő, Örmény kommandós, Csődörössy szimpatizáns és Bantax kommandós. Élvezzétek!

Az EBK paraméterei

Az EBK P.N. 2002 áprilisában alakult, az EBK propaganda-zenekaraként. Alakuló nagygyűlésük után két héttel meg is tartották első koncertjüket a Trafóban, viharos sikert aratva. Fanatizálták a tömegeket, elképesztették a szervezőket. Az együttest eleinte még a punkzene megújítóiként, tagjait kiváló zeneszerzőkként magasztalták. (...) Robusztus termetükkel, szabadon hagyott, szőrös mellkasukkal, erotikus mozgásukkal maguk a megtestesült őserő, a kihívó exhibicionizmus, a nyers szexualitás, a maga körül mindent leigázó barbárság.

Tóth Krisztina: Síró ponyva

A litera egész nyáron át tartó sorozatban mutatja be a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Édes anyanyelvünk pályázatának díjazottjait. Ezúttal Tóth Krisztina költő Vers kategóriában első díjat nyert, Síró ponyva című - az idei Ünnepi Könyvhétre a Magvető gondozásában kiadott - kötetéből olvasható egy válogatás.

Limpár Ildikó: Egy évben egyszer

A litera egész nyáron át tartó sorozatban mutatja be a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Édes anyanyelvünk pályázatának díjazottjait. Ezúttal Limpár Ildikó író Dráma kategóriában harmadik díjat nyert Egy évben egyszer című drámájának első része olvasható.

Nagy Gergely: Basszus!

A fiatal prózaíró új regénye egy basszusgitáros kalandos életét meséli el. Szellemes, lendületes könyv, koncertekkel, zenekaralapítással, első szerelemmel, és nagy kóborlásokkal a budapesti éjszakában. Valódi mai könyv, melyből megismerhetjük a közelmúlt legfontosabb eseményeit és helyeit, ahol a fitalok mozognak.

Martin Walser: Egy kritikus halála

Martin Walser új szatirikus regénye óriási vihart kavart a sajtóban. A könyv egy nagy hatalmú irodalmi kritikus állítólagos meggyilkolásának hátterét tárja fel, s mivel ebben a mindenható kritikusban mindenki azonnal a kortárs német irodalomkritika megasztárjára ismert, akinek verdiktjei egy-egy új mű életéről és haláláról döntenek a tévében, a regény fogadtatását elsősorban ez a körülmény határozta meg.

Koncert három tételben

Az első kötetes Thomas von Steinaeckerrel, a Wallner repülni kezd (Wallner beginnt zu fligen) című regény szerzőjével, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának német résztvevőjével írói karrierjéről, kedvenc szerzőiről és történelemszemléletéről Jánossy Lajos beszélgetett.

orosz díszvendégség, Könyvfesztivál 2005

Pjotr Lvovics Vajl

A Modern Orosz Irodalmi Akadémia tagja. Az Inosztranaja Lityeratura folyóirat szerkesztő bizottságának az elnöke, a Znamja alapítványt támogató bizottság tagja (1995), az Apollon Grigorjev-díj zsűrijének elnöke volt.
Pjotr Vajl megkapta a Znamja folyóirat díját (1994, 1996), az orosz–német Albert Karelszkij-díjat(1996) és a zoIL-t, az Inosztranaja Lityeratura folyóirat (1998) díját.

szabadpolc

Csodafák a konferenciás tengeren túl

Az Ünnepi Könyvhéthez immáron hetedik alkalommal a Gyermekkönyvnapok is hozzá tartoznak.  Kritikusunk az idei kínálatból válogatott, különös tekintettel a modern mese műfajára.

szabadpolc

Alkalmazott. Irodalom?

A Neurotic egykori, az Ámen mai énekesének, illetve a Zorán-dalok szövegíró társszerzőjének könyvét tartja kezében az olvasó...

szabadpolc

4 idei borz-dal

A jelentős rendezvényeket maga mögött tudó, örökké bizonytalan jövőjű Éneklő Borz négy tagjának – Selyem Zsuzsa, Láng Zsolt, Visky András és Kovács András Ferenc – új köteteit a Koinonia egyszerre adta ki. Kovács András Ferencnek idén a Magvetőnél jelent meg kötete.

Lapot kérek (2)

Ezúttal sajátos, eleddig ismeretlen szabályok alapján, négy lapból licitálva pókerezünk. Mint mindig, az Irók Boltjában osztják nekünk a lapokat, de - látni fogják! - a lapigénylő nem blöfföl egyáltalán; a Korunk, a Pannonhalmi Szemle, a Lettre és a Vigilia lapjárásából nem nehéz kihoznia a maximumot, besöpörnie a kasszát.

A determináció nagyvárosi „tapasztalata”

Pálinkás György a Litera bemutatja rovatban, mintegy laikusolvasói szemszögből „alkesz” regénynek nevezte Farkas Tibor első könyvét, azzal a megszorítással, hogy maga az elbeszélő nem, vagy csak nagyon halványan veszi tudomásul magának az „alkeszségnek” a mibenlétét. Az egyszerűen Zolinak hívott narrátor iszik, nagyjából egész nap, délelőtt, délután és este, kedvenc italai a sör (unikummal), a fröccs és a whisky.

film

Saját halál

Forgács Péter Saját halál című filmje Nádas Péter írását dolgozza fel. A filmben a narrátor tárgyilagos pontossággal és aprólékos részletességgel beszéli el halálközeli élményét.

könyv

Bán Zsófia saját szavai

Történeteket mond el, tudatosan arra törekedve, hogy ezek a történetek szüzséjükben és nyelviségükben egyaránt bekerüljenek a közösségi kommunikációba. Attitűdjét és narratív pozícióját nem próbálja levetkőzni és valamifajta absztrakt művészi magatartás magára öltésével felcserélni...

könyv

Kettős élvezet – Amikor önmagaddal futsz össze

Azt gondolom, Vida kötetének – mely minden bizonnyal a mai magyar költészet élvonalába helyezi szerzőjét – egyik titka az ismerősség (többértelmű magára találás élményének) frissítő újdonságából adódik, mely játékos, zenei, hangzó, nyelvileg furfangos, elméletileg kimagasló, sokadszorra is kiismerhetetlen, és amely örömteli újraolvasásra késztet.

könyv

Tömbszerű, zümmögő, dallamos

Úgy filozofál Garaczi, ahogyan József Attila teszi olyan verseiben, mint az Eszmélet, A bűn, vagy a Modern szonett. Nem a szereplőivel tárgyaltat meg filozófiai kéréseket (ami akaratlanul is többnyire iróniába csúszna át), hanem fikció-univerzuma elgondolásának a lényege a reális és a teremtett világról való módszeres gondolkodás.

könyv

Európa Kiadó – visszajátszás

Úgy is mondhatnánk, hogy egy bizonyos közönség körében a retródivattal együtt ismét divat lett az Európa Kiadó is. Először az A38 Hajón elhangzott koncertek jelentek meg DVD-n, majd a magyar újságírás alighanem legszemtelenebb alakja, Para-Kovács Imre és Menyhárt Jenő kitalálta kettőjük „beszélgetőkönyvét”. A pár hónapja megjelent, Amerika Kiadó című kötet súlyosra sikeredett – nemcsak a közel 500 oldal miatt (állítólag ez a húzott verzió); de azért is, mert a zenekar és Menyhárt személyes története mellett minden eddiginél érthetőbben bontakozik ki belőle a 80-as és a korai 90-es évek arca.

film

BuSho, megint

Második alkalommal rendezték idén augusztusban a BuSho filmfesztivált. Oláh Lehel filmrendező írását olvashatják, aki tavaly mint zsűritag, idén mint a litera recenzense vett részt a filmes találkozón. 

film

Egy hely a titkos életünkben

Újra és újra izgalmas belepillantani a megfogalmazásokba, melyekkel a Férfiak a két szélső véglet – a technika és a költészetté tornyosuló szenvedély, ad absurdum filozófia – közé feszülő skálán próbálják kottázni késztetéseiket.

színház

A múlt hala

Mi tör felszínre a múltból az Ausztrália felé tartó óceánjárón, a Castel Felicén 1958-ban, nyolc magyar emigránssal a fedélzetén? „Hogyan tűnt el, lépett le végképp a színről a létezett szocializmusban ama híres-hírhedt polgárosodott dzsentri keresztény-úri középosztály, egy meglehetősen brutális deklasszálódási folyamat 'eredményeképp'”? (K. E.) Két „múltidéző” dráma aktuális kérdésekkel...  

film

A preparátorművészek

A 37. Magyar Filmszemle nagyjátékfilm-kategóriájában komoly várakozás előzte meg Pálfi György új filmjét, a Taxidermiát. A film Parti Nagy Lajos írásaira – gerincében A hullámzó Balaton című novellájára – épít, melyekből a rendező és Ruttkay Zsófia írták a forgatókönyvet.

Novemberi szerintem

Megkaptam, s amint megkaptam, megcsókoltam, megkóstoltam, meghökkentem, azóta is őrzöm [más szövegváltozatokban: őrzőm], olvasom, szeretem, dicsérem, s ha méltányolni akarom, azt kell mondanom, hogy tiszta méz, csupa édesség van benne, fény, nap, melynek ragyogó sugarával a régiek dicsőségének fényét erősen elhomályosítja.

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

A történet, amely egy éjszakába sűrített nagymonológ keretein belül játszódik, egy barátság és egy szerelem analízise...

kritika

„a hazát néha tényleg meg kell védeni”

A festészet és a forradalom, a megtorlás és a természetjárás, a Biblia és a zen, Kádár János szerint a világ, a rendszerváltás és ami utána következett, a vízlépcső és a távol-keleti bölcselet, Erdély és az élőhalott Budapest, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás és a tao te king, a családfa és a börtön, Trianon és a környezetvédelem, a csillagos ég felettünk és az erkölcsi törvény bennünk…

Kritika

Fabula doc.

Térey, ha úgy vesszük, az „európai nihilizmus” jegyese, ha úgy tetszik, látszólag a nietzschei és Thomas Mann által emlegetett naturalizmus szellemének örököse…

Filmszínházmuzsika

9. Francia Filmnapok

Természetesen a Francia FilmnapokFrancia Filmnapok majd egy évtizedes sikerét nem csak a film iránt érzett szerelem eredményezte - miért is hagynának ki a forgalmazók egy, a magyar ízlésnek tetsző filmes hagyományra építhető piaci lehetőséget? (…) Magyarország a statisztikák szerint jelentős helyen van - nézőszámot tekintve - a franciafilm-fogyasztók között, akik világméretekben is jelentős mennyiséget tesznek ki… Bárdos Deák Ágnes beszámolója

Filmszínházmuzsika

Kegyelmi viszonyok

A Sirály mindig alkalmas volt rá, hogy általa egy társulat önmagát, az őt körülvevő színházi világot megfogalmazza. Ez történik itt is. Nem az első előadása ez a Krétakörnek, ahol önmaguk ars poeticáját, színházról alkotott felfogásukat és az őket Magyarországon körülvevő színházi, kulturális közeget veszik nagyító alá.

könyv

Fény

Okkal tehetjük fel, hogy Szabó T. Anna szövegeinek a mai (professzionális és félprofesszionális) líraolvasásban betöltött, nem egészen körültekintően kijelölt helyét az 1995-ben megjelent Madárlépte hó című kötet Lator László által jegyzett előszava rögzítette. Túl azon, hogy Lator egy vélhetően a modernség végére jellemző költészetfelfogás nevében nevezte a versek legfőbb erényének "fegyelmezettségüket", még líratörténetileg is nehezen indokolhatóan kötötte azokat egy - kánonok fölöttinek vélt - empatikus olvasásmódhoz: "Mintha leginkább az Újhold hagyományát folytatná."

könyv

Elnézhető

Németh Gábor új kötete egybegyűjti - a hátlap szerint - a szerző első három könyvét. A címe: Elnézhető látkép. Ez a cím pedig a szövegek erős értelmezéseként olvasható, különösen a bevezető szöveggel megtámogatva. "Mintha felérnél valahová. Visszanézni, hát egészen csodálatos" - írja Németh a könyv előszavában. Ezek a sorok kirajzolódni vélnek egy teljesen szabályos pályaívet, az író valahonnan valahova eljutott, sőt, úgy tűnik, - a felérnél ige ezt implikálja - hogy egyenes vonalú haladás, fejlődés tapasztalható az életműben, kőkemény célelvűség, és ez a pillanat, a három könyv együttpublikálásának a pillanata a hegy csúcsa, a beérkezés. Még akkor is, ha "az elején nem látszik, hogy valahová mennél. Innen meg az nem, hogy ki volt, aki eljött idáig."

film

Emberbe zárva

Monodrámát megfilmesíteni vakmerő kihívás. Amennyire hazai pálya ennek a műfajnak a színház, annyira ellenálló színtere a film. Merész és kockázatos vállalkozása ez a mindenkori alkotónak, akik bizony nagy fába vágta a fejszéjét.
     Sas Tamás nem használt kibúvókat, könnyű áthidaló megoldásokat, kerülőutakat. Meghagyta a makacs műfaj összes legyőzendő elemét.
     Egyetlen főszereplő, szüntelenül a figyelem fókuszában. Egyetlen zárt tér. Egyetlen rövid időegység. Egyetlen jól kifeszített gondolati ív, remekbeszabott drámai kontextusba ágyazva.

film

A megírástól a filmvászonig

"Én odaadtam Elemérnek a forgatókönyvet, semmi hátsó szándékkal, valójában csak mint régi barátomnak meg volt mesteremnek. Ott volt nála már hetek óta. Gondoltam, majd egyszer mondja el, hogy tetszik, nem teszik, szevasz. De eléggé meglepődtem, amikor azt mondta, hogy elolvasta a könyvet, és hogyha úgy gondolom, akkor - szó szerint ezt mondta - mellém áll ebben a történetben."

színház

Közmunkás az árok partján

A Pécsi Harmadik Színház repertoárja főként kortárs darabokból áll - az utóbbi pár évben bemutatták Spiró György: Kvartettjét (melyet öt évadon keresztül játszottak, előadták az USA-ban, Finnországban, Romániában) és Szappanopera című darabját, Egressy Zoltán: Sóska, sült krumpli-ját, így Háy János darabja beleillik Vincze János rendezői világába, melynek szerves része a saját korára való reflektálás. A darabot rendezte: Vincze János. Ősbemutató: 2003. január 29., Pécsi Harmadik Színház.

zene

A szöveg energiahordozó

Kis Tibi a Quimby zenekar énekese. Túlélő. Életkalandja romantikus mai történet: a rockandroll-sztár küzdelme az anyagi és szellemi világ erőivel a zene és a szöveg mágiáját segítségül hívva. A kamaszkor utolsó fellángolásával még megpróbált mindent megtenni azért, hogy a földi törvények alól kiszabadítsa testét és tudatát. Önromboló kísérleteivel megteremtődött egy mítosz, életben maradásával pedig a legnagyobb feladat elé állította őt a sors: értelmet és irányt találni annak, amivel emberidőnkben gazdálkodnunk adatott.

zene

"...nézzél tv-t..."

Lovasi azt mondja a tv-be', hogy ő nem költő, hanem dalszövegíró. Szerénykedik! Lehet, hogy az új szövegek kritikáit igyekszik megelőzni ezzel? Inkább az lehet - (Tényleg, hogy van ez, Bandi?), - hogy a dalszöveg sajátos műfaja sajátos szemléletet követel. Dalszövegíróit. Mivel itt gyorsabban érzékelhető a visszhang, érzékenyebben lehet előre: a közönségnek írni. Összeér a szöveg és a show, összekacsint a tematikus tv és a valós, s mintha éppen e jelenség iróniája kapna hangot a számokban és a nyilatkozatokban is. A Turistákban ez válik kissé zavaróvá. A dalszövegírás turizmusa.    

színház

A munka nemesít!

A Zsámbéki Csehov Fesztivál Három nővérét Vidnyánszky Attila rendezte, a Zsámbéki szombatok műsorán, a régi rakétabázis színhelyén. "az előadás után, amikor dermedten ültem, és alig bírtam tapsolni, és folyton csak ezt mekegtem, hogy 'Gyönyörű, gyönyörű...' - mintha akkor jöttem volna le valami tiltott kémiai ajzószerről -, a színházjártas kollégám lakonikusan megkérdezte: 'Mi az, Te még nem láttál Vidnyánszkyt?'. Mintha csak be kellene ülni a színházba: 'Egy Vidnyánszkyt kérek, de jó erőset, depressziós vagyok!'."

Filmszínházmuzsika

A 35. Magyar Filmszemle programja

Az idei Szemle főhelyszíne is a Mammut mozi és a Millenáris, illetve az Uránia is várja az érdeklődőket. A jegyár egységesen 600 forint. Nagyjátékfilmek (ezen belül szerepelnek a betára készült, illetve az információs vetítéseken részt vevő művek), kisjátékfilmek, kísérleti kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, kísérleti dokumentumfilmek, portréfilmek, filmszociográfiai alkotások és ismeretterjesztő filmek kategóriákban szálltak versenybe a filmalkotások. A literán bírálatokat és beszámolókat közlünk majd a vetítésekről.

Fordítói műhely

Metafora-estek III. - "Majdnem ugyanazt"

Barna Imre: El sem tudtam volna képzelni, hogy másvalaki legyen itt most a beszélgetőpartnerem, mert ha valakitől tanultam műfordítást, akkor az Lator László. A legtöbbet persze magamtól tanultam, mert a műfordítás szerintem rendes mesterség ugyan, olyan, mint a műbútorasztalosság, de nem lehet iskolában megtanulni, csak csinálás közben, ahhoz viszont, hogy csinálja az ember, alkalmat kell kapnia…

Filmszínházmuzsika

Bukott angyalok szárnya ha rebben

"Elvetődött egyszer egy faluba” - Zenére moccan az állókép. A sötétből, az arcot takaró hátakból nők születnek és férfiak. S mintha a kisfiú gyufájának lángja világítaná be a teret, az erdő már nem ellenséges vidék, de otthon. Barna, sárga, arany fények. Meleg.

Filmszínházmuzsika

Zene szól a süllyedő városból

Állunk a tömegben, ritmusra mozgatunk egy-egy testrészt, vagy épp leesik az állunk például a Kihaltak a reptereknél vagy a Megalázó durva szerelemnél (kitüntetett pillanatok), kivéve a fiamat, aki most az én bálványaim romba döntésében érdekelt. (…) Nem nosztalgiázni mentem. Jó zenét akartam hallani. Féltem is az édeskés fílingtől, az érzelgősségtől, hogy nekem ez a fiatalságom, meg a haverjaim fiatalsága. De nagyon nem a múlt szólalt meg.

Filmszínházmuzsika

Asszony a padon

Az 1910-ben született darabban – amelyet Bíró Lajos Ady Endréével rokon szellemben írt – a kompromisszumokra éhes polgárság, a gőgös nemesség, a rangkórság és a szolgalelkűség világába betör a szerelem, és megváltoztatja egy romlott nagyherceg és egy zárdából szabadult polgárlány életét. Ezt az irodalmi-drámai anyagot vette elő kilencvennégy évvel később Mohácsi János író-rendező és Mohácsi István író, hogy megjelenítsen egy nagyon mai és nagyon is magyar gondolkodásmódot. A következő előadás november 15-én lesz a Nemzeti nagyszínpadán, este hattól.

Kritika

"Néha nulla vagyok, néha meg egy”

"Az Utas és holdvilág hőse nászútját azért változtatja át zarándoklattá, hogy fellelje azokat a tanúkat, akik vele együtt alakították ki az egykor mindennél fontosabb gyerekkor játékszabályait. A kísérlet eleve kudarcra ítélt, (…) vajon nem hasonlatos zarándoklatnak vagyunk-e tanúi itt Pécsett, amikor… két nemzedék próbál közösen beszélni egyikük múltjáról” - írja György Péter. Nem hinném, hogy a próbálkozás az általa előrevetített nehézségek miatt ítéltetett kudarcra, a kudarc mégis bekövetkezett...

Fordítói műhely

Metafora-estek VIII. - "Ki darabolt fel minket?"

Lázár Júlia: Sokan tanulták mesterségüket Géher tanár úrtól, de neked kik voltak a mestereid? Mik voltak az első műfordításaid?

Filmszínházmuzsika

MMS – Magyar Main Stream (és egyéb zárójelek)

És lett rend: akikkel a "könnyűzenész-szakma” elitjének fölfelé kezet kellett fogni, azzal "kezet lett fogva” (eufemizmus), akiket meg lefele meg kellett taposni, azok meg lettek taposva. Ez a nyilvánvalóan skizofrén helyzet akadályozza azóta, hogy a magyar rock történetét valaki megírhassa, kevesen vállalják élettörténetük folytonosságát ebben a szakmában.

Filmszínházmuzsika

Fellegi Balázs, Tieck és Kányádi

A romantika újabb virágkorát éli. A váratlanul megjelent igényre először talán Hollywood figyelt fel. Valódi kincsesbányát jelent Európa-szerte a német romantika, amelynek szellemi óriásai között tartjuk számon Johann Ludwig Tieck költőt és Johannes Brahms zeneszerzőt. Fellegi Balázs egy Brahms által megzenésített Tieck-költeményből adott koncertet a Spinoza Házban. Erről és művészi terveiről faggatta őt Molnár Csaba.

Filmszínházmuzsika

Norszídzsessz, Drímkárral

"Satchmo gyönyörű, ám jómaga rég halott, csak a nagy videón látszik a csarnokban. Tiszta csoki (meg barna mogyoró, lebernyeg). Armstrong édes, dallamos, hát mások, úgymond, nem rontják el a dallam kedvéért: a dalt. A dalt…" Az írás a Pergő Képek című folyóirat XXXII. évfolyam 2. számában fog megjelenni.

Filmszínházmuzsika

Minden úgy lesz, ahogy mondom…

Háy János: A Herner Ferike faterja című drámáját nem régen mutatta be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház. A tavalyi pécsi Harmadik Színház-beli bemutató után (rendezte: Vincze János), Zalaegerszegen A Gézagyerek rendezője, Pinczés István vállalkozott a darab színpadra állítására. Az előadás sikerrel szerepelt a Bárka Stúdiószínházi Műhelyek Fesztiválján is. A Hevesi Sándor Színház műsorán november 17-én és 25-én este héttől volt látható. Legközelebb december 15-én játsszák.

Kritika

You can do it!

A Kritika rovatban KUKA címmel ezentúl időről időre olyan könyvekről is közzéteszünk recenziót, amelyek a bírálat szerzője szerint – és nagy valószínűséggel a Jóisten színe előtt szintén – kihullanának a nagy minőségi rostán. Nem állítjuk, hogy nem kellett volna e könyveket kiadni, csupán mint az irodalmi könyvkiadás bámulatra méltó gyöngyszemeit közszemlére tesszük őket, hadd okuljon, dühöngjön, fakadjon sírva, pironkodjon, nevessen ki-ki a maga vérmérséklete, ízlése, kedve és értékrendje szerint.

Kritika

A rock and roll az nem egy tánc…

Énekelte egykor Pajor Tamás a Neuroticban, és teljesen egyet kell értsünk vele. Erős a kísértés, hogy Nagy Gergely könyvét is a rock and roll felől közelítsük meg, hiszen részint arról szól, és mintha bizonyos technikákat is átvenne a zenéből – de erről bővebben egy kicsit később. (Bemutatója február 27-én 21 órakor a Süss Fel Napban, Kimnowak-koncerttel – a szerk.)

Kritika

"Amire fölesküdött"

"…az úton-lét Rába egész költészetének központi metaforája. (…) Ezek a bejárt és saját bejárásukra hívogató utak (melyek mind a létezésre, mind az azt tükröző, sőt megteremtő költészetre utaló metaforák), a 'lélek és a lét járatlanabb tájai'-ra vezetnek, ezért 'a költő... kicsit a fölfedezők rokona'. Ám ami Rábát egyre újabb látóhatárokkal szembesíti, akár egyetlen versen belül is - a képzelet, az asszociatív írásmód mellett -, az magában a versben, a nyelvben keresendő."

Filmszínházmuzsika

A hideg gyermek

"Ide jutott a világunk, ilyen csávók közt utazunk a pesti metrón. Menetelünk hipnotizált fogyasztóként a sok hülye többi fogyasztóval együtt - ha nem vigyázunk, magunk is elhülyülünk. Az elemi ösztön, a pénzszerzés és -halmozás iránti vágy - mint a leges-legújabb kori evolúciós késztetések - titokzatos tárgya Marius von Mayenburg hőseinél, leginkább az alfa-hímeknél beteges méreteket ölt, és a libidó helyére lép."

Filmszínházmuzsika

Formalista forradalom, tartalmi hiátus

Kiszolgálnia vagy utat mutatnia kell a színháznak? Zsótér az előbbi mellett teszi le a voksot. Kár. Nem hiszi el, hogy ma sokkal forradalmibb és haladóbb a nem leválasztó, az érzelmektől nem rettegő színház. "Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot” – írja Babits. Én pedig cizellált színészi munkát, bonyolult emberi viszonylatokat, emocionálisan megélhető tartalmakat, jobb szó híján katarzist akarok kapni a színházban, hogy újra kinyissa elém a világot.

RIPORT

Francia írók kerekasztala

Lackfi János bemutatta a résztvevőket, akik mind a kortárs francia irodalom jeles szereplői s akik együtt összesen több, mint 80 könyvet írtak. A legelsőnek megszólított Pierre Assouline-t "irodalmi nyomozónak" nevezte.

RIPORT

Dorota elfárad

Európai Elsőkötetesek Fesztiválja délután négykor a Bartók teremben. A showman Kepes András.

"A válaszok unalmasak"

Még mielőtt a gigantikus mennyiségű elé hordott könyvet estébe nyúlóan láttamozta volna, péntek délelőtt egyórás tájékoztatón állt a sajtó munkatársainak rendelkezésére a Könyvfesztivál díszvendége. BEE rutinos a terepen: a kevésbé bátrakat könnyen zavarba hozza, a veszélyes vizeket kerüli, s profin ütögeti vissza a neki dobott labdákat: biztosan korán megtanult szóteniszezni.

Nem gyilkolással töltöm a mindennapjaim

Végre megtudtuk Bret Easton Ellistől, miért nehéz szexjelenetet írni. Nem eroszakról vagy pornóról nehéz írnia, hanem a Genesisről. A New York-i életet unja, jelenleg elso könyvének folytatását írja. Az Amerikai Psycho szerzoje a budapesti Könyvfesztivál vendége. Valuska László beszámolója a KönyvesBlogról.

Jak-piknik a Gödör Klubban

Az idei könyvheti JAK-program alkalmából a Duna hullámai helyett a Gödör Klub tetején fodrozódó vízen csillogtatta meg magát a felhők közül előkandikáló nap. A hagyományosan megszokott, lazán felfűzött, összefoglaló tematika helyett, most Piknik volt az önmeghatározása a programnak, ami egy könnyed kirándulás hangulatát sugallja. Előre hát.

ott jártunk

A párbeszéd szükségességéről

Két Bárkás év után idén a Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében találkozott a 3. évad első estjén a népes közönség, hogy megtudják, Térey János, az Aegon-díj harmadik tulajdonosa kinek ítélte oda a Társdíjat, s főként, mit mond majd el róla laudációjában, amivel saját kultúra-képét és a díjazott alkotó munkájának értékeit egyszerre artikulálja, mindezt két kiváló zenész és két színész társaságában.

Fodor Gézára emlékezünk

De profundis Fidelio

2008. október 28-án temették el Fodor Gézát, a Széchenyi-díjas esztétát és kritikust, az ELTE Esztétika Tanszékének docensét, a Katona József Színház vezető dramaturgját, a Holmi szerkesztőségének tagját, a Muzsika és az Élet és Irodalom operakritikusát. Bacsó Béla, Kornis Mihály, Radnóti Sándor és Sztrókay Kálmán emlékezett rá.
Az alábbiakban ezek a gyászbeszédek olvashatók.

A kék melankóliája

Jean-Michel Maulpoix költő, esszéista, egyetemi tanár első magyarul megjelent kötetét mutatták be a Petőfi Irodalmi Múzeumban október 13-án Ráckevei Anna és Szabó András közreműködésével. Legtöbbet idézett, legtöbb nyelvre lefordított, Kékversek (Une histoire de bleu) című kötetéről, az új Nobel-díjasról, az egyes szám negyedik személyről a költővel Marczisovszky Anna beszélgetett. 

Feldmár Andrásról

„Minden pillanatban minden lehetséges”

FA a hétfői előadás vége felé azt mondja, hogy azért tartja ezeket az előadásokat, mert azt reméli, hogy úgy megy ki a hallgatóság a teremből, hogy legalább el tud képzelni valamit, amit addig még csak elképzelni sem tudott. Legalább el tudja képzelni, hogy találhat valakit, akit úgy szerethet, hogy szabadabbnak érzi magát vele, mint ha egyedül lenne. Mert nem tudunk megvalósítani „valamit”, amit még csak el se tudunk képzelni.

AEGON Művészeti Társdíj

Társak a díjban

Az idei díjazott, Térey János költő az Asztalizene című művéért vehette át a költészet napján, április 11-én az AEGON Művészeti Díjat. Ezúttal tehát Térey Jánoson a sor, most ő jelöl másik magyar művészt a társdíjra. A jelölt személye egyelőre titok. Annyi tudható, hogy október 30-án, a Képzett társítások című AEGON-esten, a Nemzeti Színházban hangzik el Térey János laudációja a jelöltjéről, aki ekkor veszi át az AEGON Művészeti Társdíjat az alapító társaság vezetőitől.

hangoskönyv

A hangálló ember

Az irodalmi felolvasásokon általában elalszom. Egy titkos kapcsolóval kikapcsolom magam (katt): fantáziálni kezdek, vagy listát készítek a tennivalóimról, netalán az aznapi bevásárlásról (4 zsemle, 3 liter jeges tea, kapucsínós KitKat, utóbbi limited edition). Ezért életem első hangoskönyvének meghallgatásakor, melyre egy hosszú autóút adott lehetőséget, nemcsak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhattam volna, ha a szokás hatalmánál fogva elalszom a volánnál.

Búcsú Fodor Gézától

„megmenthetetlenül személyes ami jó volt”

Fodor Géza a Holmi 2000. évi 12. – Petri György emlékének szentelt – számában kettejük ifjúságát és barátságát idézi föl. A 65 éves korában elhunyt Széchenyi-díjas esztétára, dramaturgra és szerkesztő-kritikusra e visszatekintésének részleteivel emlékezünk.

A jó kegyetlensége

Krasznahorkai László új kötetének, a Seiobo járt odalent-nek október 7-én rendeztek különleges bemutatót a Műcsarnokban, melyen elhangzott Dukay Barnabás ez alkalomra írt fütty-kvartettje is. A fütty-kvartett, a zene létmódja nagyban emlékeztet az író új kötetének anyagát adó műalkotások létmódjára is - pusztulásuk, múlásuk után is léteznek. A Magvető kiadónál megjelent kötet szerzőjével, Krasznahorkai Lászlóval a Műcsarnokban egy nappal a bemutató előtt beszélgettünk.

Aki megszólaltatja Vejnemöjnen muzsikáját

A Fortedanse szeptember 16-án és 17-én a Trafóban látható Kalevala előadásához a verses Kalevala-átiratot Szálinger Balázs készítette. Az áprilisi bemutató után most újra műsorra tűzött fizikai táncszínházi előadás szövegkönyvéről Szálinger Balázst kérdeztük.

Kis nyári (gitár)zene

Ezen a nyáron többnyire a gitárosoké: elektromos és akusztikus gitáron játszó különleges, egyéni gitárosoké volt a figyelmem. Akiket itt meghallgatásra kínálok, mindegyikük játéka messze túl van azon, hogy tökéletesen szólaltatják meg a hat – azaz az egyik esetben a négy – húrt. Mind feltaláltak valamit a hangszerükön: jellegzetesen egyediek, alkotó szelleműek, iskolateremtők.

Kis nyári zene - 28.

Nagy Gabi, lapunk felelős szerkesztője összeállításához kedvenc feldolgozásait kereste elő a youtube padlásáról… s közülük bizonyára jó pár van, ami a mi padlásainkon is ott áll, s az is lehet, nem is annyira poros még… most mindenesetre itt a ragyogó alkalom, hgy az a vékony réteget, ha volna, eltávolítsuk róluk.

Mundruczó-Ágh Delta-háza a Gödör felett

Forgách András: Szép házunk van

A Delta szeptember 11-én kerül a magyar mozikba. A bemutató kapcsán 5-től 8-ig a budapesti Gödör felett a filmbéli ház másolata látható. A házavatón Forgách András mondott beszédet – ezt olvashatják.

Kis nyári zene - 27.

"Másodiknak álljon itt az isteni, boszorkányos, tündéri punkamazon, Patti Smith, akiért még a számomra mindig és idővel egyre több veszélyt: alattomos sátorvasakat, meleg unicumokat és végeláthatatlan útvesztőket rejtő Szigetre is kimentem kétszer. Lúdbőrkirálynő és heroina. Bárány és szerelem. Általa van, ami már nincs is talán..." - Fergeteges ősz, Glenn Gould és Patti Smith - Jánossy Lajos most röviden ám tág tereket nyitva ezeket ajnlja.

Kis nyári zene - 26.

Bevallom, szeretem a buta zenéket. A buta zenék boldoggá tesznek, mert egyszerűek, őszinték és olyan könnyedén ragadják meg a boldogságot. A boldogságot, ami olyan fájóan tud hiányozni, nélküle csak árnyékként bolyongunk a tömegben.

Kis nyári zene - 25.

Élettörténet zenékben, avagy melyik zene kitől érkezik s mindegyik érkezik-e valahonnan? Györe Gabriella szerint igen. S hogy milyen zenékből épülünk össze, azt a környezet is meghatározza. Te miket adsz át, ha lehetőséged nyílik rá? Ő most ezeket.

Kis nyári zene – 24.

Hamarosan a JAK-füzetekben jelenik meg dalszövegírói életműve, kanonizátor-szerepe a Jelenkor szerkesztőjeként megkérdőjelezhetetlen, évekig egy örökké forgó liftfajta nevéből és/vagy a keresztény könyörgés első két szavából állt össze az e-mail címe, a kortárs alternatív zene vizeit különböző formációkban korbácsolta hullámzóra, hogy az agyakat egyúttal tükörfényesre dörgölje – ő maga azonban szívesebben hallgatja Bob Dylan dalait – a sorozatunk alól lassan kifutó nyárban Keresztesi József jelentkezik.

Kis nyári zene - 23.

"ennek sem a nyárhoz, sem a YouTube-hoz nincs köze; más évszakokban ez ugyanígy van, és nagyon ritkán nézegetek csak zenét a számítógépen, mert abba aztán végképp bele lehet kavarodni, és akkor olvasásnak, munkának, mindenek lőttek. (Viszont ha igazán jó vagy érdekes a zene, akkor látvány nélkül is lefoglalja az embert annyira, hogy ne lehessen tőle semmi mást csinálni.)"

Eltűntek az Erikák (szombat és egy kevés vasárnap)

A horvátok elhozták annak a folyóiratnak néhány számát, amit szerkesztenek, Quorum a címe, nem találtam linket hozzá, de elhihetik, hogy egy ritka szép kiadványról van szó (kicsit különben az új Árgusra hajaz). Irigykedünk is meg minden, de hamar leintenek, mondván itt (Magyarhonban) jobb az irodalmi helyzet. Ezzel egy magyar lehet, hogy vitatkozna is meg nem is (kellő tudás híján), de az mindenképpen szimpatikus hogy milyen lazán, önironikusan tudják kritizálni a horvátok a horvát helyzetet.

Nyolc után alig elviselhető (csütörtöki részletek)

Azt mindenesetre még érdemes lehet megemlíteni, hogy ha a rengeteg nyomtatott folyóirat egy része helyett az állami támogatást mondjuk webes irodalmi, kritikai portálok nyerhetnék el (most is lehet persze pályázni, de csak egy-két portálnak van igazi esélye nyerni, és azoknak is jóval kevesebb pénzt, mint a hagyományos lapoknak), talán a kritika mai lomhasága és bizonyos szintű unalma helyén kialakulhatna egy frissebb párbeszéd is. Vagy ki tudja?

Kis nyári zene - 22.

Meghalt-e a rock, mi az posztrock, csak Izlandon csinálnak-e jó zenét, mihez lehet legjobban Győrffy Ákos verseit olvasni, vannak-e robbanások az égben és létezhet-e olyan csapat, amelyik nem a Velvet Underground köpögenyéből bújt elő? Midezekre a kérdésekre Dunajcsik Mátyás válaszol a nyár végén a litera olvasóinak.

Kis nyári zene - 21.

"Miután én véres verejtékkel leszoktam róla, reggeli kávé helyett melegen ajánlom Vivaldi “éjszakai” zenéjét, a La Nottét, az Il Giardino Armonico tagjainak kissé bohókás előadásában. Ez itt az Allegro tétel" - Csontos Erika zenei válogatása az indiánnyár első napjaira.

Kis nyári zene - 20.

"Tulajdonképpen elég borzalmas, de mégis jó" - írja az elsőnek beválogatott neotangó elfeledett élharcosainak nótájáról Dragomán György.  Román méjnsztrim hip-hop, neotangó, Tom Waits és Johnny Cash, metál, country és punk, de csak a munkához élvezhető formáikban - ez Dragomán György ajánlata a nyárvégi kánikulabúcsúztató időszakra.

Kis nyári zene - 19.

A nagy művek iránti rajongásra nem lehet egyértelmű magyarázatot adni. Nem tudok én se pontosan ráfogalmazni végzetes megérintettségemre. Történeteket írhatnék. Torontóban például, Kemenes Géfin költő az ebéd utáni révedezéshez épp ezt a lemezt tette föl (Yo-Yo Ma és Emanuel Ax interpretálásában). - Zalán Tibor Beethoven A-dúr szonátájáról.

Kis nyári zene - 18.

Milyen, amikor John Cage a vőlegényekkel vetkőzteti a menyasszonyt, azaz Marcel Duchamp-nak ír darabot és hogyan hangzik, ha kő kotyog egy korsóban? Utóbbit közvetlenül nem fogják most hallani, de megtudható, hol lehet hallani Sáry László verziójában - minderről pedig Petőcz András gondoskodik.

Kis nyári zene - 17.

"Szavak is vannak, olykor vannak szavak is, szó és hang együtt, csak ritkán mondat vagy mondattöredék, de még az is megeshet. Szó, másfajta rezgés, hangforma, valakié, valamié. Mit közöl? Nem közöl semmit, nagyon is érthető, hogy nem, velünk van a világ végezetéig, semmi különös."
Feljegyzések szabadság előtt - hangzik Visky András zenés körkérdésünkre adott válaszának alcíme. A feljegyzések közé nem csak betűk, gyönyörű hangok és képek is keveredtek.

Kis nyári zene - 16.

Nem zenetörténet, hanem szubjektív értelmezés (szokás szerint), hol, mikor és hogyan érintettek meg ezek a zenék. Nőcis, kommersz, szélsőséges, és romantikus zenéket válogattam. És remélem másoknak is: )

Kis nyári zene - 15.

Egy ózdi kirándulás, s egy időlyuk múltba és jövőbe: hol egyesülhet problémamentesen Kiss Tibi és Barcs Miki Müller Péter Sziámival, Amy Winehouse-zal és Billie Holiday-jel, ha nem ebben a válogatásban? Bárdos Deák Ágnes utazik, s szeret. Szeressünk vele!

Kis nyári zene – 14.

Klaus Nomi Purcell-dala, Dévényi Ádám és Börcsök Enikő összhangja, John Lennon és Yoko Ono túlvilágra induló forradalma, no és Másik János is bekerült a válogatásba, melyet Zoltán Gábor állított össze a zenére éhes literaolvasói füleknek – olyan alaposan, hogy amit nem lelt meg a neten, azt maga teszi most hozzférhetővé.

Kis nyári zene - 13.

...ami a komolyságot és könnyűséget illeti: próbálja valaki a matematikai logika alapítójának, Friedrich Ludwig Gottlob Fregének a prédikátumlogikáját könnyen felfogni (egyáltalán: felfogni). Márpedig a St.Auby Tamás által for Chiquita koncipiált és a NahTe által realizált Frege-popklip, az Out of the Groove Beyond Dichotomies szövege e logika nevezetes példamondatát variálja, mely szerint „every boy loves some girl”.

Kis nyári zene – 12.

Van, aki nem a CD-lejátszó bűvöletében él, de még ő is örül neki, ha beszűrődik az ablakon egy kis jazz. Hallgatni azért csak a nagy öregeket hallgatja. A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért. Most Kiss Ottó válaszol.

Kis nyári zene – 11.

Babiczky Tibor előbb sötétséget csinál délben, majd Északnak fordulva kérdezi a madarakat, vajon szerintük is olyan-e a világ, amilyennek egykor látta és tényleg mindenki a Pink Floyd emlőiből csilingelő nedű hatására cseperedett-e jó zenésszé. A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

Kis nyári zene – 10.

Bach-cserepek, csavargónóták, fülzenére írt koreográfia és felhívás a szponzorokhoz - mindez elfért Lackfi János kedvenc zenéi mellett a zenei körkérdés-sorozatba írt válaszában. A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

Alaprajzgyűjtemény

Nagyvizit Lábass Endre írónál, festő- és fotóművésznél egy süllyedő városról, egy kupoláról, csillagokról, vízi tűzoltókról, Szondi Lipótról, egy titkos tóról, kínai tornacipőkről, gyerekkorról, Andersenről, egy gyerekkaptafáról, konzervativizmusról és persze könyvekről.

Kis nyári zene - 9.

Mi vicsorog a hűtőből, mi fut ki, ha valaki sokáig fut, miért jó lenni szomorúnak és bűnösnek, s ki az, akinek a Leningrad a szokásos antidepresszáns-adagja?  A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért. k. kabai lóránt reggeli kávéfőzés közben válaszolt.

Kis nyári zene - 8.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért. Kőrösi Zoltán Grencsó István játékára és a Csík zenekar dalaira esküszik, s bár a tőlük kedvencét nem találta a neten, addig is ajánl egy másikat.

Kis nyári zene - 7.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.  Kiss Judit Ágnes a Bartók Rádiót és az After Crying régi felvételeit is szivesen hallgatja.

Kis nyári zene - 6.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért. Láng Zsolt Glenn Gould-ra esküszik.

Kis nyári zene - 5.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért. Pallag Zoltán örül, hogy elmúltak a régi szép idők, de azért...

Kis nyári zene - 4.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

Kis nyári zene - 3.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

Kis nyári zene - 2.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

Kis nyári zene - 1.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

"A suhancok örüljenek a vérörvénynek"

A Múzeumok Éjszakáján a Petőfi Irodalmi Múzeumban idén a 30Y és Jónás Tamás kísérelte meg egybefonni a zenét és a költészetet, Hámori Gabriella és Kamarás Iván segítégével. A dolog szinte természetes módon, könnyűszerrel sikerült. Nem várt öröm és harmónia a PIM kertjében.

Fél-homályos műhelymunka

A Spanyolnátha folyóirat performansz-estje leginkább underground műhelybemutatóra hasonlított, emiatt nehéz volt felvennie a versenyt a többszáz múzeum éjszakai programmal. Ennek megfelelően kissé kihalt volt a hangulat és gyér a közönség, vagyis csak a legelszántabb rajongók, ismerősök, barátok és üzletfelek voltak jelen, meg mi.

Kollázsvár - The Voice and the Verse

Dányi Dániel közös angol nyelvű kolozsvári fellépése a The Voice and The Verse illusztris ír társaságával, Neil McCarthy és Stephen Murray költőkkel, valamint David Rynhart és Niall Connoly bárdokkal, Mihálycsa Erika és a Brettner Kör vendégségében zajlott. Május 19-21-én arra is votl ideje, hogy bejárja a várost és érzékletes térképet rajzoljon róla... - útinaplóját olvashatják.

Virrasztás messze látszó fényben

Lukács László főszerkesztő atya jelenlétében Bende József sorozatszerkesztő mutatta be a Vigília esszék sorozat két kötetét – a már tavasszal megjelent, pár nappal ezelőtt a Szépírók díjával kitüntetett Borbély Szilárd kötetet, valamint Varga Mátyás Nyitott rítusok című könyvét - előbbit Mártonffy Marcell, utóbbit Gelencsér Gábor méltatta.

Kanonikus és könnyed

"A tapasztalat azt mutatja, hogy éppenséggel erősíti a könyveladást a netes megjelenés. A képernyőn való olvasás nem biztosítja azt az élményt, amit egy könyv kézbevétele jelent. Az internet szerintem nem fogja kiszorítani a nyomtatott könyveket, inkább talán még támogatja is azt, hogy a könyvek és a lexikonok olvasótábora szélesedjen" - interjú Szlávik Tamással a Magyar Nagylexikon Kiadó Művek lexikona című kötetéről.

Könyv, zene és mindenütt Karafiáth

Karafiáth Orsolya első regényének, A Maffia-klubnak bemutatójára érkezve tudtuk, a nagy érdeklődéssel övezett eseményen nem egyszerű felolvasással és a szerzőhöz intézett unalmas kérdésekkel találkozuk, hanem Karafiáthhoz hűen szabályos showműsort kapunk. Így is lett.

Verset csak úgy felolvasni nem könnyű

Kíváncsian és kicsit tartózkodva érkeztem az Inda Galériába Gyukics Gábor és Dukay Nagy Ádám dzsesszel tálalt havonkénti irodalmi csemegéjére, ahol a meghívó szövege szerint a költővendég együtt olvas fel a versszerző olvasókkal. Az este végére rengeteget tanultam a költészetről.

Utópia vagy realitás?

Aradi Péter interjúja a rendszerváltás évében, júniusban készült, Alain Robbe-Grillet magyarországi tartózkodása alatt, s a Kritika című folyóirat 1989 szeptemberi számában jelent meg. Az interjú újraközlésével emlékszünk a nemrég elhunyt szerzőre, a Nouveau Roman képviselőjére.

Szomszédos terület

Ezekben a régiókban folyamatos összefonódások vannak: Tompa Gábor például Bukarestben, román közegben tanult. Ugyanígy határozta meg Vidnyánszky Attilát az orosz iskola, és nem lehet véletlen, hogy épp Verebes Ernővel dolgozik együtt: habár földrajzi értelemben két határt is át kellett lépniük, esztétikai síkon tökéletesen értik egymást. Láng Zsolt is ezt hangsúlyozza: nem a földrajzi közelség-távolság, hanem az együttműködés lehetősége a legfontosabb.

Barátok közt

Köpeczi és a stemplizőgép találkozása a vörös szőnyegen avagy meddig avantgard a magyar avantgard, kijutott-e már a madár a nyitott ajtajú kalitkából és szükségszerű-e a hadiállapot? E kérdésekre is választ kerestek a legutóbbi Képzett Társítások esten Haraszty István Édeske, Petőcz András, Dés András és Fekete-Kovács Kornél segítségével az est moderátora Alföldi Róbert és a szervező-ötletgazda Eszéki Erzsébet.

Cincálni életlen késsel

Ismert egy Krúdy művei nyomán készült darabja Egy cziffra nap címen 1991-ből (hogy más színpadi művéről ne is beszéljünk: Thália szekerén), Kotányi főhadnagy című novellájával pedig 1997-ben megnyerte a Holmi második novellapályázatát. És mindehhez hozzávehetjük, amit Bán mond (és amivel maximálisan egyetértünk), hogy kritika és szépirodalom Kádár-kori szisztéma szerinti !szétválasztása felesleges és korlátozó. - Babiczky Tibor és András László sorozatában Bán Zoltán Andrást látták vendégül - az estről Nagy Gabriella beszámolóját olvashatják.

Repülési útvonalak szomjúság enyhítésére

Hogy mire volt szomjas, aki a Szabad-e szomjasan repülni című programra látogatott el a 2007 záróakkordjaként megrendezett Szépírók Társasága partijára a Petőfi Irodalmi Múzeumba, december 28-án, arra sokféle választ adhattak volna a jelenlévők.

Körkérdés 2007 – XIII.

A litera év végi körkérdésében, amelyet kortárs magyar írókhoz, költőkhöz, szerkesztőkhöz és kritikusokhoz intézett, többek közt arra volt kíváncsi, hogy a felkért válaszadók szerint melyek 2007 legemlékezetesebb publikációi és irodalmi eseményei. A válaszokat folyamatosan közöljük.

Csak mondom a magamét

2007. november 30-án este a Bárka Színházban Nádas Péter, Jovánovics György és a Trio Midnight (Oláh Kálmán – zongora, Egri János – nagybőgő, Balázs Elemér - dob) voltak a Képzett Társítások - AEGON-estek a Bárkában sorozat utolsó idei estjén Alföldi Róbert vendégei.

A Pihik Délre mentek 2.

Weiner Sennyey Tibor költő az Irodalmi Jelen tudósítójaként utazott ki november elején Indonéziába, Balira és Jávára - a litera olvasói december végéig hat alkalommal találkozhatnak képeivel és írásaival, melyekben a wayang árnyjátékokról, Indonézia mindennapjairól és a Mahabhárátáról éppúgy szó esik majd, mint a szerző élményeiről. A második részt olvashatják.

Nádas Péter a Bárkán

2007. november 30-án, pénteken 19 órától Alföldi Róbert vendége Nádas Péter író, Jovánovics György szobrászművész és a Trio Midnight (Oláh Kálmán /zongora/, Egri János /nagybőgő/, Balázs Elemér /dob/) zenekar lesz az Eszéki Erzsébet által szerkesztett Képzett társítások estsorozaton.

Van hozzá képünk

Korábban már beszámoltunk a Képzett Társítások tizedik estjéről - az egyszerűség kedvéért most idemásoljuk a litera TV adások linkjeit is.

A hordozható szűzmária

Anne Enright nyerte el The Gathering című regényével az idei Booker-díjat. Magyarul első novelláskötete olvasható. Ennek kapcsán beszélgettünk Orzóy Ágnes fordítóval, s közlünk három novellát a Gondolat Kiadó Világirodalmi Sorozatában megjelent kötetből.

Egy bárkában Goethével

2007. október 27-én szombaton 19 órától kerül sor a Bárka Színházban a következő Képzett Társítások Aegon-estre, mely egyúttal Vámos Miklós új regényének kötetbemutatója is. Az esten Alföldi Róbert vendége lesz az író s Palya Bea énekesnő, valamint Barcza Horváth József nagybőgős.

"Ilyen egyszerű ez"

2007. október 2-án az Örkény Színházban adták át a Színházi Kritikusok Céhének díjait. A kritikusok szavazatai alapján a 2006-2007 évad legjobb új magyar drámája a Finito, Tasnádi István verses komédiája. Erre az alkalomra készített interjút Boskovics Szandra.

Da Vinci Debrecenben

2006 ősze óta van Debrecennek MODEM-e, s augusztus 16-a óta az igazi Da Vinci is helyet kapott benne: körülnéztünk, mit is hozott magával a korábban Firenzében, majd Tokióban vendégeskedő reneszánsz ember.

Adásban vannak

2007. szeptember 16-a és október 19-e között rendezett kiállításának előzeteseként tart szeptember 12-e szerda óta rendezvénysorozatot a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet. Mivel egyes felmérések szerint Magyarországon a lakosság “kultúra-fogyasztásának” közel 70%-át a televíziózás teszi ki, az intézet helyi kulturális intézményekkel, iskolákkal és kortárs művészekkel együttműködésben TV-mentes hetet kezdeményezett, Adásban címmel.

Hajós városok, városokba álló hajó

2007. szeptember 3-án tartott sajtótájékoztatót az A38 állóhajón a hajó vezetője és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, melyen a hajó őszi programjai mellett főként az ÚjBuda Jazz fesztiválról, illetve a már korábban megkezdett,s az idei évadban is folytatódó programsorozatról Az én városom/My City sorozatról esett szó.

Kinek a...? minek a kritikája?

Dunajcsik Mátyás, költő, író, kritikus, Pollágh Péter, költő, kritikus, Sári B. László, irodalomtörténész, kritikus és Valuska László a Könyvesblog szerkesztője, kritikus online beszélgetése olvasható Rácz I. Péterrel a mai magyar kritika félmúltjáról, jelenéről és lehetőségeiről. A beszélgetés vita-indító szándékkal készült. Várjuk olvasóink hozzászólásait!

Vájatképek

Sokféle vájat létezik. Különböző időkben, különböző helyekről, különböző irányokba tartanak sokan, néha egyedül érzik magukat, néha azt hiszik, közösségben vannak, néha elfoglalják őket hiedelmeik, néha ennek ellenére tervezik az irányokat: szigetelik a szabad vegyértékeket, utakat fúrnak, sáron, vízen, levegőtlen présen keresztül; keresik a megtalálhatatlant. Ez is egy út.

Irodalmi Sziget

Augusztus 8. és 14. között kerül megrendezésre a 15. Sziget Fesztivál az óbudai Hajógyári szigeten. Az elsősorban zenei programok mellett számos rendezvény várja a kilátogató érdeklődőket, szigetelőket. A művészeti sokszínűség kavalkádjában az Octopus Összművészeti Helyszín Irodalmi Sátra évek óta képviseli az irodalmat színvonalas eseményeivel. A szervező Balázs Eszter Annát kérdeztük az idei programokról.

Vadelefántok nyomában

Autóbusz óránként jár, magyarázza egy jól informált idegenvezető, és egy cetlire felírja a dzsungel kapujában fekvő város nevét thaiul és angolul: Pak Chong. Vonzó lehetőség: mikor találkozhatnék még majmokkal, skorpióval, kígyóval, varánusszal, elefánttal, krokodillal, medvével, tigrissel, leopárddal?

„Azt mondja a kecske, hogy nyihaha”

Megszületett a JAK Műfordító Tábor himnusza az idei, tizenharmadik alkalommal megrendezett szeminárium- és rendezvénysorozaton. A műhelyszeminárium egyik vezetője, Imreh András, a tábor vezetői: Dánél Móna és Szirti Bea, valamint a tábor lelkes fordítógárdájának beszámolóit olvashatják a június végén megrendezett 10 napos nagykovácsi eseményekről. A beszámolók mellé társuló képek (Dánél Móna fotói) magukért beszélnek.

"Minden műfaj rajongójának tiszteletére vágyom!"

Laurie Anderson június 11-12-én látható a Művészetek Palotájában Homeland című új albumának számaiból adott koncertjével. A számok szövegét Karafiáth Orsolya fordította magyarra, aki maga is egy CD kiadására készül, a konzi-kert sorozatát szervezi és a tökéletes gyilkosság receptjére is ráérzett már. Vele beszélgettünk.

Bárka nyáron Csáthtal, ősszel Spiróval

Zajlik a Könyvhét, lassan vége a színházi évadnak, de ezt nem szeretnénk belátni: van színházi élet az évadon túl is, nem csak operettből és musicalből fonták az évadtemető után következő időszak napsugaras kerítését sem. Most a Bárka programjairól olvashatnak, később a Károlyi kert nyári programjaival, illetve a gyulai Shakespeare-fesztivál és humorfesztivál programjával jelentkezünk.

Az a csend

A Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában című sorozat legutóbbi estjén ismét kiderült: igenis vannak nézők, akik kíváncsiak arra, milyen emberek bizonyos művészek, vannak, akiket érdekel, ami az irodalom, a zene, olykor képzőművészet vagy film együtteséből egy-egy est alkalmával megszülethet.

Kávézók kalauza

Az idő méhében

A városjáró lassan mozgó, bámész fajta - könnyű préda. Szíve tompán dobog a zakója alatt, vontatott vágyak hajtják. Kijelöl mondjuk magában egy városrészt, hogy ő ott még nem volt, vagy nem eléggé s főként nem úgy, és addig nem megy haza, amíg annak a negyednek minden utcáját be nem járta. Könnyű belátni, hogy ha az egész várossal, az egész óriás, hemzsegő Budapesttel meg óhajtja tenni ezt, micsoda idő kell hozzá.

Nyelvképhang

2007. május 18-án 19 órától kerül sor a legújabb Képzett Társítások-estre, melyen  a házigazda, Alföldi Róbert vendégei ezúttal Nádasdy Ádám költő, műfordító, akitől az Ünnepi Könyvhétre új verseskötet jelenik meg, El Kazovszkij képzőművész, a hazai művészeti élet egyik jelentős egyénisége és Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista, remek filmek és színházi előadások zeneszerzője. Az ötletgazda és sorozatszerkesztő Eszéki Erzsébet.

Légből kapott lélek

Április 20-án pénteken került sor a Képzett Társítások - Aegon-estek a Bárkán következő estjére a Bárka Színházban Szabó T. Anna, Dragomán György, Kenyeres Bálint és David Yengibarjan részvételével.

Gerilla lexikon

Az Ulpius azon kevés (például három) kiadó egyike, akik nem szeretik olvasóikat, üzletfeleiket és nyuszi barátait a szokványos író-olvasó találkozók unalmába fullasztani. Ehelyett szokatlan helyszínnel, összművészeti murival (fiatalabb olvasóknak: hepeninggel), ingyenpiával, multipotens szerzőkkel igyekeznek feldobni a kötelező kűrt, és nálam maximális támogatásra találnak ebbéli törekvésükben.

Kávézók kalauza

Egy ír úr a Rákóczi térről

Nyomban szembetűnnek először is a hely élénk színei. [...] A város és lakói lelkének színei egészen mások, ezt e sorok olvasói előtt talán nem kell ecsetelnem. A Csiga ily módon világos - Csehov és Rilke után könnyedebb, ám annál fontosabb - ír intés: másként kéne, másként is lehetne élnünk.

Élmény, szórakozás

2007. március 30-án a Bárka színház sorozatában, az Aegon-estek, a Képzett társítások keretében a moderátor, Alföldi Róbert vendégei Dés László zeneszerző, Esterházy Péter író és Figula Mihály borász voltak.

Április első és második fele – A Kos fény- és árnyoldala

Ahogy Abu Hariri mondja: „Milyen vakon engedelmeskedtem vágyaimnak nappal s éjszaka! Dacoltam a tilalom kerítésével és kantárszárával, nevettem a parancson, megmásztam minden bűn csúcsát, átkutattam minden rossz mélységét! Ó, bár ne születtem volna, s ne gondolna rám senki! Mert a bűnösnek jobb volna a halál, mintsem tudatosan megbántani a teremtőt!”

Jókai feat Emil.RuleZ!

Március 13-án igazán érdekes egymásutánban, két óra különbséggel váltotta egymást két merőben más jellegű program az Alexandra Kávéház színpadán: délutá öttől az ELTE BTK HÖK és az Alexandra közös rendezvénysorozatán belül a Bölcsészek köve elnevezésű beszélgetéssorozat vendégei Eisemann György és Zákány Tóth Péter voltak, őket héttől a Dob+Basszus live követte Lévai Balázzsal, Hajós Andrással és Hegyi Györggyel.

Pinaparádé és diszkósajt

Egy legendás író, aki Tatától Répáshutáig bárkit megnevettet a felolvasásaival, miatta sír a Vallai Péter meg a versmondó fiúk, hogy elveszítik a kenyérkeresetüket, de azért titokban odajárnak ellesni a módszereket.

kortárs körkép 2.

Az újabb és a (majdnem) legújabb horvát prózáról

A litera szeretné közelebb hozni olvasóihoz a környező országok kortárs irodalmát, ezért új sorozatában arra tesz kísérletet, hogy ezen országok szerzői közül kevéssé ismert, vagy sosem fordított, ám figyelemre érdemes szerzőket is felhelyezzen az olvasó Közép-európai irodalmi térképére. Egyúttal egy-egy még nem, vagy ritkán fordított szerző művének részletét is közöljük. A sorozat második darabjában Medve A. Zoltán írását olvashatják a horvát irodalomról. A fordításokat az irodalom rovatban olvashatják.

Metavalós történetek

Ötödik alkalommal találkoztak a művészetek a Képzett Társítások sorozat estjén a Bárka Színházban: most Kőrösi Zoltán, Csurka Eszter és Grencsó István voltak a vendégek Tihanyi Ildikó és Polgár Péter díszletében, Alföldi Róbert pedig kérdezett.

Verspalástoktól mesepalotákig

A Beszélő legutóbbi estjén Szabó T. Anna, Dragomán György és Ambrus Judit váltottak levelet, az esten elhangzottak szerkesztett változatát olvashatják most. A levelélváltást teljes terjedelmében a Beszélő februári száma közli.

Kemény Kiss Este

Még az is lehet, hogy Kiss Tibi célja korántsem az volt, hogy leckét adjon a kortárs magyar költészetnek, csak úgy élni akartak, kikívánkoztak ezek a sorok, amelyek, akár a hozzájuk írt zenék, felidéznek nagy elődöket. Ennek ellenére a Quimby frontembere komolyan zavarban van, és arra a képtelen kérdésre, hogy tetszett neki Kemény szövege, azt válaszolja, hogy legszívesebben egy sötét szobában lenne most.

Kávézók kalauza

Mintha a lakásunkban

Világosbarna parkettán járunk, mintha a lakásunkban, s az itallapról 27 féle Morick kávékészítmény és 13 féle tea közül választhatunk. A bútorzat visszafogottan archaizálva vegyíti – ezt sem először látjuk már! -, a szecessziós és az art deco-s elemeket. Kivált elnyerték tetszésemet tejüveg közép-négyszögükkel az asztalok, valamint a mogyorókrém huzatú pamlagok.

Cake-walk támasztékkal

Az üdítően új, szinkópált ritmusú zene, ami olyannyira elütött a németes-poroszos merevségű polkától és keringőtől (viszont közel állt a csárdáshoz), gyorsan terjedt hazánkban, többek között a rugalmas cigányzenészeknek és a békeidőben unatkozó katonazenekaroknak köszönhetően. Botrányok és tiltások is kísérték az útját természetesen, elég a lazább ruhákra, rövidebb szoknyákra és az obszcénnak tartott táncmozdulatokra gondolnunk.

Ibsen: A vadkacsa

Ascher Tamás rendezésében mutatta be a Katona József Színház 2007. január 16-án Henrik Ibsen A vadkacsa című darabját Kúnos László fordításában. A darabról Kardos Zsuzsa felvételeit láthatják.

Gagyizás vagy értékteremtés?

Jelen írásom a hangoskönyv-kiadás hazai helyzetét, állapotát járja körül, ezzel kapcsolatos meglátásaimat fogalmazza meg, s arra keresi a választ, hogyan lehetne azt jobbá tenni. Előrebocsátom - nem vagyok tévedhetetlen. Nincs nálam a csodarecept sem, amivel szerethető, igényes és még profitot is termelő hangoskönyvet lehet készíteni, csinálni, létrehozni, hegeszteni, gyúrni.

Garaczi-lemez, Bónus track

A PÍ, vagyis Pofonok és ízlések estsorozat a JAK és a Műcsarnok közös kritikai beszélgetéssorozata, a 2001-ben indult Szextett-széria méltó folytatása. 2007. január 5-én Garaczi László: MetaXa című regényéről volt szó; a könyvet Bónus Tibor választotta, s így az est moderátora is ő volt. A beszélgetés – a regény szelleméhez híven – ezúttal kvartettben zajlott, Bánki Éva, Sárközy Bence és Tönkő Vera részvételével.

Dalból van a lelkem

A Müller-klán két énekesnője egészen bizarr, eszembe jut róluk a nyolcvanas évek. Igen, ez a formáció a vesztbalkán rákendroll rezervátuma, nem szűnt meg soha, így nem kellett rivájvel koncertet tartaniuk, csak a tagok fiatalodnak egyre, de előrelátó csecsemőként, sziámi-táborhoz méltó tehetségek módjára viselkednek a színpadon.

Rém-esthez képest

2006. december 30-án tartotta meg előszilveszterét a Trafó – Kortárs Művészetek Házában a litera. Az idei, Kísértések címet viselő esten változtatni szerettünk volna a tradíción, így nem felolvasást, hanem felolvasószínházat láthatott a közönség a Pont Műhely négy színészének előadásában, Keszég László rendezésében.

A nézőtérrel szemben 2.

Tényleg nincs más

Jelentős sikerek, néhány botrány, az utóbbi tíz év két leghaladóbb alternatív színházi kezdeményezésében való szerepvállalás, s a legtermékenyebb rendezői-szerzői közös munka; két drámakötet, számos budapesti és vidéki bemutató, musicalek és adaptációk sora. Ezekkel is jellemezhető Tasnádi István, aki pályájáról, darabjairól december 6-án beszélt az R Klubban A nézőtérrel szemben című sorozatban.

Mi az hogy

Szkárosi Endre Mi az, hogy avantgárd című kötetről és egyes kérdésfelvetéseiről az Alexandra Könyvesház (Budapest, Károly krt. 3/c) Irodalmi kávéházában beszélgettek december 8-án este. Az eseményről Rácz I. Péter beszámolóját olvashatják.

Zavartalanul a Megzavarodásról

Thomas Bernhard Megzavarodás című, a Kalligram kiadónál a napokban megjelent regényét mutatták be a Közép-Európai Intézetben. Az eseményen osztrák vendégek is részt vettek; díszvendégként a Nemzetközi Thomas Bernhard Intézet vezetője, az író közeli rokona volt jelen.

Kenyaiak a Bárkán

Parti Nagy Lajossal, Pálfi Györggyel és Vázsonyi Jánossal találkozhatott a közönség az Aegon Képzett Társítások sorozatának harmadik alkalmán a Bárka Színházban.

Gangszter Palee és a könyv Kartell

Szeretem az Írók boltját, mert stílusos, mert a kirakatában, a könyvek között most épp egy kockakő van kiállítva, amivel betörték azelőtt. No, nem a forradalom miatt, egyszerűen ki akarták pakolni a művelt betörők. Tiszta Chicago, most meg egy Csikágó című könyv bemutatójára jövünk. Azért is szeretem az Írók boltját, mert mindig kapni jó áron egy-két régi, méltatlanul elfelejtett -, vagy sztárírót a pult alól.

Jég, Éden, Woyzeck, Hamlet

Ahogy Hamlet figyeli a színészt magában, s a rá hatni akaró színésszé váló udvaroncokat és alattvalókat, egykorvolt barátokat magán kívül. Még a legkevésbé épp a színészek játszanak előtte. Figyeli az őszinte színészeket, s a színészkedő őszintéket. Figyeljük a figyelmet figyelőt kint és bent, azonos térbe zárva. A színészt rajtunk kívül, a színészt magunkban. Itt kezdődik.

Éljen sokáig!

A rasszizmussal, pedofíliával, öngyilkossággal fűszerezett családi történet kibontására egy nevezetes esemény, az Apa születésnapja szolgáltatja az indokot. Gyermekei, Christian/Kamarás Iván, Michael/Pindroch Csaba, Helene/Hegyi Barbara a világ összes tájáról térnek haza a szülői házba, akkor még mit sem sejtve, ünnepelni.

Hangba fordult sorok

Nehéz zenéről írni, kezdte Spiró György Jeney Zoltán Halotti szertartás című művéről írt laudációját pár nappal ezelőtt; ha akkor nem lett volna fogalmam arról, miről is beszél, ma már pontosan tudom: a Térey János verseire írt darabokról szólni sem egyszerű. Leginkább meg kell hallgatni őket – erre a rádióban lesz is lehetősége annak, aki elmulasztotta volna a koncertet, de addig is szavakkal és képekkel kellene visszaadni ugyanazt.

Jeney Zoltán: „Halotti szertartás”

Nehéz zenéről írni, még Thomas Mannak sem sikerült a Doktor Faustusban. Vagy szakmai nyelvet használ az ember, és a szakmán kívüliek nem értik, vagy lila általánosságokba vész, aki maga nem zenész. A fogalmi leírás ideologikussághoz vezet, ami a legnagyobb csapás, ami zeneművet érhet. Mégis megpróbálom a lehetetlent, mert itt van egy mű, amely igazolja azt a régi tapasztalatot, miszerint a zenében minden előbb van meg, mint a többi művészeti ágban.

„Memento mei Domine quia ventus est vita mea”

Az alábbi cikk születésnapi köszöntés gyanánt jelent meg a Troli és Kávé című lap első számában Rácz Márton tollából. Jeney Zoltánnal, a Halotti szertartás című alkotás zeneszerzőjével, az Aegon-Díj Társdíjának jutalmazottjával hamarosan a litera hangos interjúját is meghallgathatják.

Kívülről, élesen

A Bárka Színházban Alföldi Róbert vezetésével indult meg az az új sorozat, mely az Aegon-Díj mintáját átvéve mindig egy-egy irodalmárt és egy vagy több hozzá kapcsolható kortárs társművészt mutat majd be a közönségnek. Az első alkalom azért is különleges volt, mert itt adták át az Aegon-Díj társdíját, melyet az idei (első) nyertes, Spiró György Jeney Zoltánnak ítélt a Halotti szertartás című művéért.

A lekötelezett

"Az én esetemben, azt hiszem, nagy valószínűséggel ez a fajta érdeklődés az avantgárd, vagy hát egyáltalán a művészetek felé, vagy az „esszé” felé alapvetően a katolikus egyháznak köszönhető. A katolikus liturgiának."

"I don’t fucking hear you, Budapest!"

Ismerkedés a sziget felépítésével kezdőknek és középhaladóknak, Brontëk az Octopusban és füstfelleg az Octopus előtt, majd rövid kitérő egy remek hangulatú örömzenébe a Wan2 színpadra, aztán céltalan bóklászás a sziget-méretű bevásárló- és étteremközpontban, aztán ismét a Wan2, s még koránt sincs este.

M’Orális élvezetek az Éjszakai állatkertben

A Szigeten kulturális, irodalmi programok? – hitetlenkedve nézett rám anyukám, mikor mondtam neki, hogy megyek tudósítani. Pedig vannak, ugyan jóval kevesebb, mint régen, és az is kérdéses, hogy hány embert érdekel az irodalom, főleg a Sziget fesztiválon, de vannak.

Nyári fánkok, sorakozó!

Augusztus 9-én elkezdődött a 2006-os Sziget Fesztivál. Munkatársunk jegyzetét olvashatják.

UFÓk a Tejút alatt

A Pulai Faluház ablakán árad be a meleg és Boban Markovic, a kocsma előtt öten táncolnak, s még csak délelőtt tíz óra van… Tegnap beszélgetett Háy János és Kárpáti Péter, többek között a színház jelenlegi helyzetéről, az írás mikéntjéről, arról, hogy kell-e egy szerzőnek foglalkoznia avval, ha rossz lesz egy előadás, vagy sem, s arról, hogy mi a szerepe a legendáknak Kárpáti Péter darabjaiban.

Fesztelenül

Nehéz lesz a kishegyesi utazás két napjának személyességi többszörösét mérsékelni, mert a helyszínelő több vonatkozásban érintettje a falunak és az ott zajló eseménysorozatnak. Mondhatni feltűnése már csöppet sem feltűnő; hatodik éve rendszeres látogatója a Dombos Festnek, de számtalanszor járt már itt civilben, látta az utcákat, a kukoricagórékat, a boltokat, a kémények füstjét.

A UPC azért nem vette fel a Sziget nevet

Hosszú évek óta szervezik meg Kishegyesen a több héten át tartó Dombos Fest összművészeti fesztivált. Az idei rendezvényen Szerbhorváth Györggyel, a Dombos Fest egyik alapítójával Jánossy Lajos beszélgetett a kezdetekről, a meghívottakról, a fesztivál céljairól és lehetőségeiről.

Időmérték

Kozma György művészeket, köztük a 70-es, 80-as évek avantgárd és underground kultúrájának alkotóit köszönti egy-egy alkalmi „költeményében”: Darvas Ferenc zeneszerzőt és zongoristát, aki  2006. június 6-án ünnepelte 60. születésnapját a Gödör Klubban, Menyhárt Jenőt, akinek Amerika Kiadó címmel jelent meg könyve és a nemrég elhunyt Halász Pétert, akinek tiszteletére 2006. június 24-én Halászhajó címen szerveztek emlékestet az A38 Hajón. 

Színházból darab?

Az eredményhirdetésen már túl vagyunk, de a látottak még hatnak. A Nyílt Fórum az idén nem csak felolvasószínházi előadásokkal és szakmai vitákkal, hanem műhelybemutatókkal is jelentkezett: a Pont Műhely Őszinte, de igaz című darabját, Szabó Réka és szerzőtársai Priznic című darabját, és az első napon Háy János A Pityu bácsi fia című darabját hozták el. A darabok kapcsán a Fórum zárónapján arról folyt a vita, merre tart a kortárs dráma.

„…ma az íróinkról tudják, milyen Magyarország”

"Az Ünnepi Könyvhetet a tradíció okán semmi nem tudja veszélyeztetni: a kortárs magyar irodalom ünnepe szent és sérthetetlen. Voltak olyan kollégáim, akik azt mondták, hogy össze kellene vonni a Könyvfesztivállal, mondanom sem kell, hogy ez nagy könnyebbséget jelentene. Két hónapon belül két ilyen rendezvényt csinálni, iszonyatos munka, de láthatóan nagyon jól megférnek egymással."

De hány fokon ég a celluloid?

Irodalom és film címmel Arany Tetemrehívás-a, Hajnóczy Péter Ki a macska című novellája, egy Ottlik-idézetből készült Szemző-film és egy Dosztojevszkij Félkegyelműje ihlette film került az Írók Boltja új filmklubjának műsorába.

Kicsiny Balázs, Béki István, Cate Blanchett

Gyukics Gábor beszámolójában az amerikai könyvesboltok magyar kínálatáról, egy felolvasásáról, táncelőadásokról, a New York-i metróról, Cate Blanchett Hedda Gabler-alakításáról, Kicsiny Balázs kiállításáról (egyik munkája képünkön) és a tuvai torokénekesekről is szó esik, mielőtt búcsút venne New Yorktól.
Az amerikai útiblog utolsó részét olvashatják.

Magától értetődő

A Fesztivál programja - azon túl, hogy színház, tánc, zene, performansz, gyermekprogramok - egyrészt változatos (mondjuk színes), másrészt változó színvonalú (mondjuk heterogén). A közönség érdeklődése is változó, de tudtommal nem volt sehol elviselhetetlenül zsúfolt vagy kongóan üres a nézőtér.

IV. ÁPRILIS (első fele – NISZÁN vége)

Közmagyar kozmoszgyúró feltalálta a portréjóslást, a 12 csillagjegyet már az ókorban megfeleltették a babiloni ékírásos 24 jelnek. Bárki fotóját bal kézzel átrajzolva megjelennek ezek a jelek. Az alábbi, kéthetente változó sorozatban bemutatjuk a babiloni ékírásos portréjóslatokat.

„Szellemi játék, bölcsesség és keménység”

Nemrégiben új kulturális műsor debütált a Magyar Televízióban, mely Művésznegyed címmel hetente egyszer, vasárnap este fél kilenctől látható a közszolgálati kettes csatornán. Erről a műsorról faggattuk Bence Ottót, az MTV Kulturális Műsorainak főszerkesztőjét.

Gőzölgő cipellők

"Ó, a melegvíz hű de remek, habzik a szappan, tiszta leszek, melegvizes dézsában így énekelek... " - hangzik egy régi dal néhány sora. Hogy nem csak a melegvíz, de a forraltból keletkező gőz is remek, arról mindenki megbizonyosodhatott 9-én a Rudasban is.

külszíni szemle

„Részint tűz, részint álom vagyunk”

Az ez évben hatéves Totem (TOTálni E Magazin) nemcsak a legszélesebb körű multikulturális médium ma Csehországban, de a hagyománnyá vált Költészet napja szervezője is. Lelkes munkatársai szerelemből (ingyen) szerkesztik a site-ot – néhányan a világ távoli szegleteiből –, amely a legkülönfélébb művészeti területek, de elsősorban az irodalom nyílt fóruma.

külszíni szemle

Pozsonyi kifli

…itt oda kell figyelni arra, mit adunk a magyar kisebbségnek, hogy alakítjuk az igényeiket, s hogy milyen módon lehet felnyitni a szemüket Magyarország aktuális értékeire, valamint a nosztalgia fűtötte szelekciós attitűdöt kell valahogy megváltoztatni.

Prága - Václav Havel szemével

A Prága apropóján szervezett programsorozat első fénypontja az Ős-Kontroll koncertje volt, de követte még több is. Ha ez ilyen jó dolog, türelmetlenül várom Tallin, Szófia, vagy Varsó vendégjátékát is.

Útravaló vándoroknak

„Ha már ilyen szent dolgokhoz nyúlok, mint a toll vagy a hang, akkor az már olyan legyen mindentől függetlenítve és finomítva és elszakítva, és végre és újból. És minden ízében vállalva, még akkor is, ha nem sikerül.”

BuyoMat és MP3-szövegkút

Frankfurt büszke az új adatokra: 280.000 látogató, 7200 kiállító, 100 résztvevő ország és 100.000 új könyv kerülhet be az idei statisztikába.

A sárkány ébredése - Fiatal művészet Délen

Az Őszi Kulturális Fesztivál, a Szabad Ötletek, és a Kultimédia Alapítvány szervezésében egyetlen este alatt ízelítőt lehet kapni abból a sokszínű művészetből, mely most Szegeden és környékén alakul. Így szólt a meghívó első mondata. Egyetlen este zene, kiállítás, felolvasás, performance, filmvetítés és megint zene a helyi fiatal erők főszereplésével – megnéztem magamnak.

Hagyományos szomorú manók a PIM-ben

Bátor elhatározás egyetlen hétvégére 24 órányi irodalmi programot összezsúfolni, ahogyan ezt a Szépírók Társasága tette II. Őszi Irodalmi Fesztiválján. Nincs az az elvetemült irodalomrajongó smúzbajnok, aki ennyi időt el tudna tölteni akár a felolvasásokon, akár folyosói beszélgetéssel.

A nagy blama

Tudósítói pályafutásom alatt sokféle eseményen megfordultam, ami nem érdem, viszont tény. Volt köztük jó is, rossz is, akadt újító és unalmas, érdektelen és profi, dilettáns és kedvesen amatőr, de ilyen kínos szennyet még soha sehol nem akartak lenyomni a torkomon, mint Faludy György születésnapján.

Drótposta Berlinből

Legyen a miénk az utolsó szó!

Fuentes nem sok dicsérő vagy akár optimista szót talált még oly fiatal XXI. századunkra. Csak ízelítőként: „a terrorra nem lehet terror a válasz, hanem csakis a nagyobb intelligencia, a demokratikusan megszervezett kontroll, társadalmi-gazdasági fejlődés...“ „Ha akarjuk, magukat halálra szórakozó vidám robotokká lehetünk...“

Ahogy a dalok földre szállnak, avagy a prérifarkas elmondja, miért énekel

A lírai én tehát olyan problémátlan viszonyban áll önmagával és az univerzummal, mintha Kolumbusz meg az európai csürhe soha be sem tette volna a lábát a kontinensre. A modern világ trappolásának hangja egyedül ott szüremlik be a versekbe, ahol Revard az asszociáció-láncba az újabb tudományos eredmények némelyikét is belefűzi, így például a dinoszauruszok meg a madarak evolúciós kapcsolatát. Ez a törekvés azonban megítélésem szerint nem tesz túl jót a verseknek.

Sziget

No Man No Cry

Kacsázok, éjszaka napszemüvegben, feltűnés nélkül próbálom a kijáratot megtalálni. Varázserőm, varázsszerem, hopp!

Trademark

A taliándörögdi római katolikus templom udvarán teaházban párolják koponyájukat naphosszat mindazok, akiknek a harminchét fokos hőség ellenére van jobb programjuk, mint az egyik hideg sört lehúzni a másik után, valamely ha enyhet nem is, de legalább reményt adó árnyas kerthelyiségben.

J. A.-dosszié

Sugarbabe, avagy „Tilinkó” szerelmes éneke

…a lemez „A” oldalának első száma, Gene Austin, Jimmy McHugh és Irving Mills When My Sugar Walks Down the Street című jazz-sztenderdje kísértetiesen emlékeztet a JA-versre… „Hevenyészett” magyar fordításban: „Mikor az édesem lenn az utcán sétál / Minden kismadár ’csipcsiripbe’ kezd...”

Új tudományosság

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszéke az ELTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékével közösen szervezett konferenciát, melynek központi gondolata a zene és az irodalom kapcsolatának vizsgálata volt. A két terület egyszerre áll közel és távol egymástól. Könnyen tud bárki irodalmi műből készült zenét említeni vagy egy zenemű hatására írt irodalmi alkotást. Az átjárás magától értetődik, azonban a két matéria közötti kapcsolat lényegének felrajzolása valódi tudományos kihívás lehet.

Összevetések

Kétnapos komparatisztikai konferencián vehetett részt június 21-22-én, aki ellátogatott a Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékére. Az előadások a képzőművészet és irodalom, másnap pedig a zene és irodalom érintkezési pontjait keresték.

Aki a keddi hőségben úgy döntött, hogy inkább zárt térben hűsöl és összeköti a kellemest a hasznossal, úgy vélem, nem csalatkozott.

Turbékolás

Az álnév ellenére sikerül megtalálnom a Zsil utcai betonparkot, a felejthetetlen The Ex, a félbeszakított Neurotic koncertek színterét (Kampec Dolores is volt, de az senkit nem érdekelt akkoriban), és a fülledten sötét előadóterem is meglesz a földszinten. Tele van. Ez olyan 80 főt jelent.

A véletlenről

Azok után, ami itt folyt/folyik a médiában, hülye lennék véleményt mondani, ki tudja, a vallomástételek során miképpen fognak itt még változni a „tények”. Önmagában is elég borzalmas az, ha fényes nappal egy 17 éves fiatalember hidegvérrel (avagy egy vita után, ezt sem tudjuk még) leszúr egy 15 éves fiatalembert.

kérdez-felel

..Az első meg az utolsó vers érdekel..

Már szerveződik az idei Sziget programja, jön Nick Cave is, akinek dalaiból most válogatott kötet készül. A dalok szövegeit többek között Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina és Kemény István fordításában olvashatjuk, legkorábban a Szigeten. Ez alkalomból kérdeztük Kemény Istvánt: fordításról, versről, költőtársakról.      

Film-színház-muzsika

Haladott korúaknak

…tudod van ebbe’ a Gadóba’ valami, hogy olyan is mintha jó harmincéves zene volna, meg nem is olyan… 

HELYSZÍNI SZEMLE

A "maradék" a fontos

A MűKed(d)velő című irodalmi beszélgetés-sorozatnak már régóta ad helyet a MU Színház. Minden harmadik hét keddjén kisebb sereglet gyűlik össze, hogy egy-egy alkotót megismerjen. A legutóbbi alkalommal Kiss Judit Ágnes költővel beszélgetett Payer Imre.

Külszíni szemle

Zágrábban értik, mi a dörgés

…a Zágrábi Magyar Napok egyhetes programsorozatában elsősorban az aratott nagy sikert, amiben a horvátok magukra ismertek – vagy ami saját élményeikhez kötődött… Józsa Márta beszámolója.

Helyszíni szemle

Pokoli aranykor

Underground művészet és alternatív nyilvánosság - az értelmiség és a punk/rock zene kapcsolata a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországán címmel a PTE BTK Kommunikációs Tanszékének rendezésében konferencia zajlott 2002. november 8-9. között Pécsen. A tanácskozás azon túl, hogy az irodalom szempontjaiból is vizsgálta a témát, figyelmet érdemel azért is - mint ahogy beszámolónk megállapítja -, mert "a hetvenes-nyolcvanas évek undergroundja épp most válik-válhat az élettörténeteket meghatározó kulturális közegből a kultúrakutatás témájává".

Helyszíni szemle

Szépírók kedvencei

Helyszíni szemle

Arról, ami van

Akik provokatív kérdésekre és élesen ütköző álláspontokra vágytak, jól tették, ha nem mulasztották el a minden év novemberében megrendezésre kerülő Debreceni Irodalmi Napokat. A kétnapos tanácskozás Van-e a posztmodern? címen a sokat vitatott korstílus elméleti és műfaji kérdéseiről, az irodalom és a társművészetek jellegzetességeiről, vagyis az irodalmon túl művészeti (művelődéstörténeti, szociológiai) kérdésekről folyt.

Bestseller

Bestseller - A világ nyitott könyv

A világ irodalmának nagyságait, a legkiválóbb és legnépszerűbb írókat felvonultató, új irodalmi műsor indul a közszolgálati televízióban, 2003. április 28-án este 11-től (MTV). Műsorvezető-szerkesztője Lévai Balázs, a műsor internetes partnere a litera!!

Helyszíni szemle

Palatinus-est

"A Pala-, Pala-, Pala-, Pala-, Palatinus, micsoda hullámmedence!, divat a lasztex és a fecske, hancúrozzunk míg leszáll az este..." hiába no, nem megy ki a fejéből. Nem is meglepő.

Helyszíni szemle

Vértankönyv emberkötésben

Negyvenedik születésnap. Jóval több, mint negyven ember. Azért jöttek össze, hogy emlékezzenek valakire, aki így szerette volna látni magát akkor, amikor még bárki láthatta, akkor, mikor már nem látható. Beszélgetnek róla, beszélnek hozzá.
A színpadon egy karosszék, karfáján az egykor elmaradhatatlan bőrkabát. Elnyűhetetlen? Nem jutott idő elvásnia. Valamit jelez. Pedig nem jel. Az a jel, hogy nincs jel. - Györe Gabriella beszámolója a Nagy Attila Kristóf-emlékestről a Sarkból.
     

Mélyfúrás

Nincs pénz, és nincs koncepció

A fenti címen a litera beszélgetéssorozatot közöl a kortárs irodalom jelenlegi helyzetéről. A sorozat elindítását egyrészt az inspirálta, hogy nemrég hozták nyilvánosságra az irodalmi szervezetek költségvetési támogatásának listáját, és nem épp tanulságok híján pár nappal ezelőtt zárult le a 74. Ünnepi Könyvhét. Hosszú évek óta irodalmi szervezetek, könyvkiadók, írók látják egyöntetűen kilátástalannak a helyzetet. "Nincs pénz, és nincs koncepció", az irodalmat "minimálbéren tartják", "Nem lehet ezt tenni a kultúrának egy olyan részével, mint az irodalom, amelynek Magyarországon évszázadokon keresztül meghatározó funkciója volt...", "Ennyire alulkezelni nem lehet egy ilyen jelentős részét a magyar kultúrának, főleg akkor nem, ha az embernek állandóan veri a fülét az európai uniós bevonulás", "Rosszabb a helyzet az előző tizenhárom évben, mint a nagyon sötét vagy középsötét diktatúrák idején", "A gazdasági sorvasztás árt az ember erkölcsi tekintélyének" - mondják. A litera arra vállalkozott, hogy szóra bírja különböző irodalmi szervezetek elnökeit, a könyvszakma képviselőit nemcsak a bajokról és a problémák gyökereiről, hanem a lehetséges megoldásokról is. A megjelentetett interjúkat vitaindítónak szánjuk, tisztelettel várjuk a hozzászólásokat mind a litera e-mailcímén (válaszcikkek formájában), mind pedig a Fórum azonos című topicjában. Elsőként azt az Ünnepi Könyvhéten készült beszélgetést adjuk közre, amelynek témája a könyvkiadás honi viszonyai, a megkérdezettek: Háy János, a Palatinus és Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó munkatársai.
     

HELYSZÍNI / HÁTTÉR

Bódis Kriszta ajánlja magát

A Kossuth téri metró megálló kijáratánál néhány évvel ez előtt állt egy néni és félhangosan, talán kissé szégyenkezve, inkább csak úgy maga elé rebegte: verses kötetet, tessék. Sajnálatból vettem egyet, és nem csalódtam. A kötet rossz volt, akár csak a marketingje.

Helyszíni szemle

Nibelung-lakópark

Olyan hangzavar szűrődött ki a könyvtárszobából a kilencvenes évek elején, hogy az ember hiába dugta be a fülét, az összes dugón keresztülhatolt. Zsan – kiabált az úr, mutatóujjait mélyen belesüllyesztve a füljáratokba. Igen, uram. Zsan, mi ez a rettenetes hangzavar a könyvtárszobában? Megy ki a divatból a költészet, uram – válaszolta a hűséges szolga.

Helyszíni szemle

Berlini (h)allé

Az kétnapos Őszi Fesztivál után ismét felolvasásra szánta el magát az Írószövetségi kilépések után új belépőkkel megizmosodott Szépírók Társasága, s bár az érdeklődés nem volt olyan mértékű, mint a Vámos Miklós által szervezett fesztiválon, akik eljöttek, s végigülték az estet, két kulináris élménnyel is gazdagodtak: halászlé és kecskesajt volt a zárszó.

Kérdez-felel

Örömből írni

Kertész Imre a szigligeti "meseszigeten", kedves alkotóhelyén adott interjút a fiatal íróknak. A József Attila Kör irodalmi táborában 2004. augusztus 26-án elhangzott beszélgetés szerkesztett formájának első felét tesszük most közzé. A folytatást a JAK honlapján olvashatják.

Helyszíni szemle

A színházcsináló

A Műfordítók Egyesületének estsorozatában ezúttal az invitáció szerint Győrffy Miklós olvasott volna fel drámafordításaiból, majd Bagossy László rendezővel és Bán Zoltán András kritikussal beszélgetnek Thomas Bernhardról. A Ráday utcai Könyvesház pincehelyisége jó választásnak tűnik egy Bernhard-esthez.

Helyszíni szemle

Böjti bál

Nehéz bejutni a Gödörbe. Egy vampnak talán nem, de egy közönséges földi halandónak, aki mások szerint nem vampol oda, annál inkább. A vamp nem magyarázkodik, nem néz kérdően a jegyszedő fiúra: "itt van jegyem félretéve, kérem?" A vamp jön, feltartóztathatatlanul. Megjelen. Nyomot hagy maga után. Olvas, ír. Legfőképpen ír.

A litera hangja

Egyben

Helyszíni szemle

BÁRKA-KIKÖTŐ PULÁN

Ma, amikor egy pillanatra feltűnni és egy pillanat alatt eltűnni a legkönnyebb, amikor a percember a főszereplő, amikor mindenki lehet címoldal egy napra, amikor életünk szavatossági ideje egy másodperc és talált kincseinket az általunk is szolgált és követett média-manipuláció egy villanás alatt beforgatja a szemétbe - ma értéket létrehozni és azt megtartani, magyarán jófajta hagyományt teremteni majdhogynem lehetetlen. \
     Na. Ez eddig olyan átlátszóan hősileg lett fogalmazva, és minthogy magunkról lesz szó, legyünk szerények és tárgyilagosak: az idén tizenötödször megrendezendő Művészetek Völgye már hagyomány - a hetedik (!) évadját kezdő Bárka Színház és Pula másodszori találkozása még nem az. De már több, mint a kezdet. \
     Már múltunk van: sok ezer hajtogatott hajócska a buszmegállóban (ott most könyvet árul a Ráday Könyvesház); közkívánatra megismételt Mulatság (hozzuk az idén is); egyszeri gyerekprogram és egyszeri templomi koncert (ezen a nyáron a debreceniek segítségével nap mint nap ugyanez); Parti Nagyra sereglett angyalok kara akkor (hátha mindennapi irodalomra is sereglenek a népek most); Besh o droM-őrületben kitaposott krumpliföld (a Besh o droM ott lesz júliusban - krumplit már nem is ültettek az idén a jámbor pulai gazdák); Cseh Tamásnak otthont adó, ezreket befogadó, békés focipálya (Tamás Jóslatot mond-énekbeszél 2003-ban) és filmek és zenék és közös kocsmázások... Tíz nap ébrenlét, amikor közösen álmodik pulai és bárkás és bárki-vendég. \
     Másodszor találkozunk, és immár vendéget is fogadunk: Debrecent és Hartát. Másodszor találkozunk - és ha jó vendégek leszünk Pulán, s ha jó házigazdaként fogadjuk a sok ezer kikötői vendéget, akkor tudhatjuk, jövőre már hagyományosan találkozni akarunk. Úgymond hagyományt teremtünk. Észre sem vesszük majd, de nem is ez a dolgunk. \
     \
     Bérczes László (Bárka, Hajónapló, Völgyfutás, Pulai Gyalogfutár)\
     

A litera hangja

Zeng!

Kedvenc könyvem

Lovasi András kedvenc könyvei

...van egy könyv, ami meglepett, úgy hatott rám, mint amikor elkezdtem falni az ifjúsági irodalmat, vagy mint ahogy egy jó Rejtő-könyv hat az emberre tizenéves korában. Négy-öt éve Tar Sándor A mi utcánk könyve volt ez. Egy délután alatt megettem... - Lovasi András kedves olvasmányairól nyilatkozik nekünk.

Helyszíni szemle

EUROVÍZIÓ

Közreműködők: Aczél Géza, Aletta Vid, Bächer Iván, Békés Pál, Bodor Ádám, DJ Lyngam, Eörsi István, Esterházy Péter, Ficsku Pál, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Hazai Attila, Jónás Tamás, Keresztesi József, Konrád György, Krasznahorkai László, Márton László, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Podmaniczky Szilárd, Sebő Ferenc, Szilágyi Ákos, Tóth Krisztina, Vallai Péter, Váncsa István, Varró Dániel, Vörös István, Závada Pál

Helyszíni szemle

Mondjátok meg a cárnak

A könyvfesztivál vitathatatlan előnye, hogy olyan arcokba is belefuthat a mezei helyszínelő, akiről még soha nem hallott, nem látott, nem tudott és a tökéletes ismeretlenség egyrészt kellemes intellektuális bizsergést okoz, másrészt megvédi a prekoncepcionálás újra és újra fölbukkanó aljas vádjától.

Helyszíni szemle

Millenáris Tragikum

Utálatunk és megvetésünk fokozódik, unalmunkban dörgedelmes levelet fogalmazunk a Fogyasztóvédelmi Főfelügyeletnek és súlyos aknavetőket tervezünk fejben. Odabent persze sehol nem lehet leülni, miért lehetne. A restik szellemiségét idéző kávét aranyárban osztogatják egy sötét kimérésben, előtte szűk folyosó, ott lehet álldogálni a huzatban. Rágyújtani tilos, a szeparált dohányzóba viszont nem vihetem fel a műanyag poharat, szék itt sincs, komfortérzetem romokban. Végképp átitat a Parkból áradó emberellenes hangulat.

Helyszíni szemle

Staféta

Ez nem poison d'avril, jegyzi meg az információ töménysége alatt nyögő közönségnek (akiken ez sem segít sokat), majd érces hangon belevág egy igen szövevényes, ugyanakkor humoros nótába. Dallama néhol a sámánékekre emlékeztet, néhol az omm rezgésére, másutt klezmerre hajaz – mindenképpen meghökkentő. Évek óta járok hasonló rendezvényekre, de talán ez az első eset, hogy a szerző általi előadás valami pluszt is ad, nem hogy rontana.

Filmszínházmuzsika

Völgy Sarkantyús 5.

Átmegyünk Pulára, ahol Oravecz Imrével beszélget Keresztury Tibor. Tibor persze majd’ megfagy, mert rövidnadrágban érkezett, és még a színpadon is fúj a szél... Este kilenckor kezdődik Karácsony James János koncertje, amin igen felforrósodik a hangulat. Ránk is fér, mert ismét zordul az idő. Nem is bírjuk ki pálinka nélkül. Jó az.

Helyszíni szemle

Völgyhullám

Pár napja ismét megelevenedtek a Balaton-felvidék falvai: a szokás szerint utolsó pillanatig forráshiányos költségvetés szokás szerint az utolsó pillanatban mégis hiánytalan lett, ismét megnyitotta kapuit a völgy, Öcs, Pula, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti és az őssziget Kapolcs.

Helyszíni szemle

K-híd a folyó felett

A méltán elhíresült film* füttye ugyan nem száll a nyáresti légben, de azért a kísérteties hasonlóság érzete mégiscsak elfog minket, ahogy megközelítjük az impozáns vastraverzetekből összerótt hidat. Előtte felbontott aszfalt és világítómellényes őrök fogadnak. Mi van, még nincs kész? - lassítunk és alaposan elbizonytalanodunk a szigetre nyomulás tekibntetében.

Aktuál

Átadták az idei Gundel Művészeti Díjakat

Május 3-án adták át az idei Gundel Művészeti Díjakat.

Bestseller

Alessandro Baricco (1958)

Baricco generációjának egyik legismertebb, legsikeresebb olasz szerzője. Műveit számos nyelvre lefordították, magyarul is már ötödik regényének kiadása készül.

Kérdez-felel

Egy tanácstalan Márai-díjas író

Az eddigi könyveimet egyes-egyedül a név köti össze, de például szinte semmiben nem hasonlítok már arra az emberre, aki A tűzoltóparancsnok szomorúságá-t írta, és mit mondjak, nem is szeretnék. Az élet az egyáltalán nem köti össze őket, inkább szétválasztja, szétforgácsolja. Életrajzi adatok a probléma feloldásában nem segítenek. A magam részéről teljesen tanácstalan vagyok az ügyben, hogy a könyveimet ki írta, kik írták.

Helyszíni szemle

Ki szorong itt?

Ezen a januári éjszakán, ebben a fogadóban egyfajta hátországi hangulatban múlattuk az időt, olyan jeles szellemek társaságában, mint Erdős Virág, Kemény István, Farkas Zsolt és Hazai Attila, ja! és Peer Krisztián. Vicceltem, nem: ja, ő volt a dramaturg(ja) is a műsornak, a szövegek összeszerkesztője, és Simon Balázs rendezővel a nemes anyagból hozott jelenetek írója. Fergeteges röhögések és néha könnyekre fakadások jutalmazták a színészi játékot.

Külszíni szemle

Kidobós

A szerelmi kapcsolatok a kidobós játékra emlékeztetnek a legjobban, amikor is valaki mindig a játékon kívül reked. Az élet kidobós játék, egyszer mindnyájan a játékon kívül rekedünk. Viewegh humora az új kötetében nem veszett el. Csak annyira megérett, hogy magában foglalja a szomorúság szükséges adagját is.

Kérdez-felel

Vegyeskari szólamok

A pulai beszélgetéssorozat ötödik darabja Závada Pállal készült, aki azt mondja: "...nem egyetlen regénymintát céloz meg az ember, hogy na, ilyen legyen, hanem ha gondol is példákra (nem nagyon gondol, mert az ilyesmi olykor elijesztő), akkor sokfélére - innen ezt lesi el az ember, onnan azt, közben persze egyéni színeket próbál kikeverni, saját hangot megütni. S talán még annyi támpontot nyújt az olvasás, hogy az enyémben semmi olyasmi ne legyen benne, amit más könyvekben nem szeretek. A tájékozódásban a leginkább felszabadító számomra mégis a modernitás prózafordulata volt, amely megkérdőjelezte és 'dekonstruálta' a hatvanas-hetvenes évekbeli 'mai magyar' elbeszélőmodorból mindazt, ami ósdi volt, sivár és süket, és ami - mint olyan 'kortárs irodalom', amely az ember felnövekedését kísérte - elég elkedvetlenítően hatott."

Kérdez-felel

Hogy belevágja a szíved a világba...

Nyáron a Művészetek Völgye Völgykapujában, egy Pula nevű kis faluban kortárs irodalmi felolvasások és beszélgetések zajlottak a Bárka Színház szervezésében. A harmadik nap beszélgetése Háy Jánossal készült, aki azt mondja: "Mindig úgy érzed, bele akarnál mosódni ebbe a világba, de a világ minden akaratod ellenére mintha visszapattintana, s nagyon ritka az a pillanat, amikor valóban képes vagy belesimulni, amikor Te és Ő, vagy nevezzük úgy, hogy ami kívüled van, azonosságot nyer. Mind a prózának, mind a versnek és persze általában a műalkotásnak megvan az 'összebékítésre' a kegyelmi esélye, ami egyébként az életben nagyon kevés dolognak, legfeljebb a szerelemnek és a halálnak. Egy művészeti aktus képes létrehozni azonosságot, amikor nem érzed, hogy idegen, ami rajtad kívül van."

Helyszíni szemle

E Parti megér egy Svejkes estet, avagy sertéspörkölt csészéből

A Kalligram Parti Nagy Lajos – számának bemutatója, az ötven éves író köszöntése a Szlovák Intézetben, 2003. 10. 09.-én csütörtök este hattól zajlott, ahol előbb nyelvhús majd sertéspörkölt volt az ünnepi menü.

Helyszíni szemle

Szájhőskor

Hát, nem mindig hittük volna, hogy ezt is megérjük. Második születésnapját ünnepelte a litera a Trafóban 2004. október 24-én este. A Szájhőskor címmel megrendezett esten szájhőseink voltak Jánossy Lajos, Karafiáth Orsolya, Tóth Krisztina, Tóta W. Árpád, Varró Dániel - Havasi Attila és Vaskó Péter. - Egyed Péter képripotja.

Helyszíni szemle

Ex Sympó, ex disznó

A színházban jómagam megnyitottam a helyi Dr. Fény Elek Audio-vizuális Hobbi-klub kiállítását, a magam részéről itt véget is ért az, amit józanságnak hiszünk, de különben sem az már rég. Majd Zeke Gyula olvasott fel literás naplójegyzeteiből, miután kiderült, Bozsik felelős szerkesztő direkt Magyarhonban hagyta a fölolvasandót. Utána az a két ember, aki felolvasott - khmm -, a táncparkett ördögeként forgatta meg a helyi jányokat (rémlik), Dj Virág szolgálta a talpalávalót és a pelinkovácot.

Helyszíni szemle

Az amerikás magyar

Egy ilyen indíttatás mellett, hozzátéve, hogy magam is voltam Gyukics vendége, még mikor a nyitott estek az ország más tájain kerültek megrendezésre, azon szorongtam, hogyan tudom majd kiküszöbölni, hogy ne legyek cinikus, ironikus és fennhéjázó, mert ezeknek a szép magyar tulajdonságoknak az előhívására, lássuk be, könnyen hajlik a lélek.

Kérdez-felel

A kulcs - nem kulcs

"…a nagy felszabadulás után jöttek az újfajta, még gyötrelmesebb elidegenedések, a lesüllyedés, a leszakadás rémülete. Régen mindig volt valami köztes állomás, egy bármilyen nyomorúságos megoldás. A mai világ, ezt szögezzük le, mégis szabadabb a korábbinál. A magány mikéntje is jobban tükrözi szabad választásainkat, mint korábban.” A múlt évi Édes anyanyelvünk pályázaton, dráma kategóriában megosztott első helyezést ért el Forgách András A kulcs című színműve. A szerzővel Molnár Csaba készített email-interjút.

Helyszíni szemle

Sing-Sing

Ha a halálra gondolok, úgy képzelem, egy színpadon állok, nagyon szomorú dalt éneklek úgy, ahogy álmomban sem, aztán egy pisztollyal drámaian főbe lövöm magam. Miért nem otthon a spájzban? Ilyenkor mindig tudom, hogy a fene se akar meghalni. Egyszerűen a legfontosabb percekhez szükség van arra a drámára, amit a zene tud. Szükség van egy csipet… Hm.

Helyszíni szemle

Metró a fű fölött

A két figyelmemre bízott esemény között bőven lesz időm bekapni egy sört és némi zúzósabb zenét pihenésképpen, mert egyrészt rámfér, másrészt megérdemlem, harmadrészt az irodalmárok - szemben például az irodalomtanárokkal - soha nem adják fél órás késésnél alább. Pláne, ha az előttük lévő program (Teakoncertek) is csúszik rendesen.

Helyszíni szemle

Rózsaszín

Hazai Attila egy új szöveggel érkezett, melyben a Piarchia zenekar Bugyiban (Bugyin?) megszervezett egyik első koncertjének történetét ecsetelte, amit időnként maga sem bírt nevetés nélkül, majd, ha jól emlékszem, a Meghalt Radics Béla című opussal rukkolt elő, Váczi Dániel alájátszott, bár inkább csak közbe-közbe, nem együtt szólt a két hang.

Helyszíni szemle

Az igazság odaát

Mi nők… furcsa frekvenciánkon újra arról elmélkedtünk, most épp a falu népe s a körüllakók (Szabadka, Újvidék, Budapest, Szeged, Eszék stb.) örömére, hogy mi végre különböztet meg, s ki mindenki: női irodalmat. A politika, ha épp jó passzban van, a pozitív diszkriminációs paternalizmachója okán, az irodalmi kánon a maga sajátos, perverz történetiségének béklyóitól való szabadulhatnékját bizonyítandó, s végezetül a fesztiválszervezők, ironikus utalással az örök ellentétre, vérpezsdítő gesztus gyanánt.

Kérdez-felel

Csip-csip-csóka rendezés

Olyan vagyok, mint egy DJ, aki keveri a zenéket, és a filmeket is. Nagyon gyakran a BBC hírműsoráról átváltok egy művészfilmre, és hogyha van egy pillanat, akkor megnézem, hogy mi van a világban, vagy belenézek az Arte csatornán valami másba. És az az igazság, hogy néha keveredik bennem az a film, amit látok azzal, amit közben néztem. És mindig ugyanarról szól számomra, mert a többin egyszerűen csak továbbhaladok, közben selejtezek, azok értéktelen pillanatok.

Helyszíni szemle

Amorális élvezkedés

Egyrészt könnyű a dolgom: ha nem csinálok mást, csak idevezetem a szereplők listáját titulusaikkal súlyosbítva, akkor alig másfél-két flekket kell még alákörmölnöm, hogy meglegyen a kellő hosszúságú helyszíni.
Másrészt viszont nehéz helyzetben vagyok: ha az írom le szó szerint, amit gondolok, a net kivet.

Helyszíni szemle

Bárka, ha jó

Grecsó Krisztián, a folyóirat szerkesztője rövid, de humoros novellát olvasott fel, nemkülönben Kiss Ottó, aki a novella előtt mesekönyvéből, a Csillagszedő Márióból mazsolázott, amely egyébként az Írószövetség mesekönyv kategóriájában az év könyve díjat gyűjtötte be. A felolvasásokat megszakította a Blues Fools egy betétszáma. Ahogy oldódott a közönség, úgy oldódott a csajom is.

Helyszíni szemle

Kövületi távolság

A Merz ház virtuálisan (www.merz.hu) és a valóságban is azért jött létre, hogy a legkülönfélébb művészeti ágak képviselői mutathassák meg magukat. Főként egymásnak, és ha akad, akkor közönségnek. Nagysikerű nyári egyetemük után Felhőtlen Underground – van új az ég fölött? címmel indították útjára az őszi iskolát, benne a kortárs zenei, festészeti, filmművészeti, satöbbi mellett irodalmi programokkal.

Külszíni szemle

A zágrábi Interliber Könyvvásár magyar programja

November 11-én, kedden kezdődik Zágrábban a négy napig tartó Interliber Könyvvásár, amelynek egyik kiemelt jelentőségű eseménysorozata a Magyar Napok.
     "A közös szellemi örökségről korszakokon keresztül mintha megfeledkeztünk volna. (…) A XXI. század elején pedig a jelenlegi jó szomszédság – kitűnő politikai és gazdasági kapcsolatok, kölcsönös rokonszenv – ellenére mintha szinte ismeretlen volna egymás kultúrája. Kevés a horvátból fordított magyar mű, alig olvasható valami horvátul a magyar szellemi élet kínálatából" - szól a könyvvásár magyar programjaihoz született bevezető.
     Zágrábból, az Interliber Könyvvásárról Mann Jolán tudósítja majd a literát.

Külszíni szemle

A Dom és az irodalom

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak Oroszország a vendég országa, a néhány napja, február 17-én hivatalosan is megnyílt Orosz-magyar kulturális évad keretében. 2004 végén, ennek előzményeként rendezték meg a Magyar Kulturális Napok Oroszországban című előfesztivált, illetve a Non-fiction Könyvvásárt, melynek Szilágyi Ákos, Nádas Péter, Bodor Ádám, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos és Kertész Imre is vendégei voltak. Bognár Attilával és Kőrösi Zoltánnal közlünk beszélgetést az orosz kulturális életről és a magyar irodalom esélyeiről Oroszországban.

Helyszíni szemle

(Legény)búcsú a kabarétól

A régi héroszok és toposzok leporolása kényelmes stratégia, másfelől bosszantó a "márka” - pl. a kabaré elnevezés - indokolatlan felvétele. Hiába a naiv odaadás, ha visszaél egy jelentéssel, hiába a legjobb szándékok, ha megrongálnak egy jobb sorsra érdemes mítoszt… (A Legénytoll Kabarét a Spinoza Ház műsoron tartja.)

Drót

Új CD-ROMok a fizika nemzetközi éve alkalmából

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Műszaki Könyvtáros Szekció a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatja be CD-ROM SHOW címmel hét kiadó 13 különleges alkotását.  A „Fizika Nemzetközi Éve” alkalmából rendezett bemutatón a hazai tudományos CD-ROM kiadás számos jeles képviselője lesz jelen. Az ENCIKLOPÉDIA HUMANA EGYESÜLET legújabb kiadványa Verne Gyula életművét dolgozta fel, technikatörténeti nézőpontból.

Csend Napja 2008

2008. június 15-én, vasárnap negyedik alkalommal rendezik meg a Csend Napját Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A Budapesti Temetkezési Intézet a rendezvénnyel idén a 100 éves Nyugat folyóirat szerzőire emlékezik, hiszen a Kerepesi temető néven is ismert sírkertben huszonegy ismert nyugatos síremléke található.

Könyvheti előzetes

2007. május 31. és június 4. között a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 78. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhét központi rendezvényét és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapokat Budapesten a Vörösmarty téren és a Váci utcában. A mintegy 250 kiadó 140 standra tervezett kínálatából válogattunk másodjára ízelítőül.

Születésnap

Litera Bár

Hatodik születésnapi partiját tartja a litera, Litera Bár címen, 2008. november 7-én 19 órától a Millenárison. Ez alkalommal a Budapest Bár produkció néhány dalához (sanzonokhoz, kuplékhoz és slágerekhez) írtak történeteket szerzőink: Bereményi Géza, Falcsik Mari, Nádasdy Ádám, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos és Vallai Péter.

Kaleidoszkóp VersFesztivál a Merlinben

Még nem késő csatlakozni az október 13-án hétfőn kezdődött egyhetes Kaleidoszkóp VersFesztiválhoz, amelyen 16 előadóest és monodráma, 17 performansz, 12 vers-és világzenei koncert, 5 mozgásszínházi előadás és non-stop versmondás (Guinness-rekord kísérlet) várja  a Merlin Színházban a színház, a költészet és a zene rajongóit.

Különös fesztivál, csak útlevéllel

Orcsik Roland és Kollár Árpád szervezésének következtében R. E. Ö. K.- támogatást nyert és megrendezésre kerül a szegedi Kultúrcsempész sínbuszfesztivál. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy négy napos nonstop buli szabadkai kitérővel, esti kocsmázásokkal, s a napközbeni folyamatos irodalommal, de ha valaki ebbe belefáradna, filmet nézni is elmehet.

A férfi(b)irodalom bitorlói

A Szépíró Társaságának Fesztiválja október 25-én és 26-án lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban Nők a férfi (B)irodalomban címme. A fesztivál az utóbbi évek egyik legfontosabb irodalmi jelenségével foglalkozik: a női írással, a „női” és a „férfi” irodalom viszonyával. Fókuszba állítja a férfi–nő kapcsolatokat és tükröződéseket, az egymásra utaltságot és a szerelmet.

BOF Kortás zene, tánc és kiállítások

Noha egyesek talán úgy gondolják, hogy a magyar kortárszenei élet fekete-fehér, hogy valójában mennyire sokszínű, arról az Őszi Fesztiválon három koncert fog tanúskodni. Ezen kívül számos világhírű külföldi zenei és táncos produkció lesz látható a fesztiválon, nem is beszélve az olyan Budapestre látogató sztárokról, mint Hermann Nitsch. 

Kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál

Október 10-én kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál, Magyarország legnagyobb kortárs összművészeti fesztiválja, amelyre idén bár a korábbinál  kevesebb pénz jutott, de a szervezők továbbra is felvállalják a feladatot, hogy Budapestet összekössék a nagyvilággal. A literán folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket a fesztivál programjairól, hamarosan interjút olvashatnak Kovalik Balázs, művészeti vezetővel. sőt nemsokára induló játékainkban szerencsés és helyesen válaszoló olvasóink jegyeket is nyerhetnek a fesztivál több programjára.

Tíz napig még finomítható az Előadó-művészeti törvény

A törvény feladata többek között - írja az OKM tájékoztatója, hogy meggátolja a fenntartó fokozatos kivonulását az intézménye fenntartásából, és egyedül az állami támogatásra bízza annak fennmaradását, ezzel együtt az intézmény sorsa feletti döntés felelősségét is az államra ruházva. A törvény végrehajtására, emly szakmai egyeztetéssel készült, s új keretfeltételeket alkot meg, megszavazása esetén az OKM négy milliárd forintot szán.

Mindentől függetlenül

Szeptember 20-án szombaton rendezik meg a Merlin Színház és a befogadó Színházak Társasága (BESZT) együttműködésében a kortárs színház, tánc, performansz, képzőművészet és zene jegyében a Függetlenek Éjszakáját. A rendezvényekre a független terekben, vagy független művészeti csoportok munkájával fémjelzett terekben kerül sor a Bakelit MultiArt centertől a Sirályig és tovább, Budán és Pesten egyaránt.

Kezdődik a 3. Budapest Transzfer

Harmadik alkalommal rendezi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum a Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztivált. Az esemény alkalmából a PIM sajtótájékoztatón mutatta be a fesztivál célját, programjait, partnerintézményeit.

Képzeld el!

A Hetedhét Oázis Alapítvány 14 - 23 éves fiatalok számára hirdet vers- és prózaíró versenyt, melyben a téma a fogyatékosok élete, mindennapjaik ábrázolása. A zsűriben három kortárs alkotó kapott helyet.

Száműzött zene Budapesten

Music in Exile - Száműzött zene címmel három hangversenyt szerveznek a Holokauszt áldozatául esett, vagy emigrációba kényszerített zeneszerzők emlékére az idei Zsidó Nyári Fesztiválon.

Érzelmes titkok, Bárkaszám

Un voyage a la recherche un amour perdu – azaz az eltűnt szerel nyomába ered Jorma Uotinen finn rendező, koreográfus, előadóművész a Bárka színházban (1082 Budapest Üllői út 82.) szeptember 13-án este héttől.

Mely honlapok a véleményvezérek?

Hogy vajon a könyvek vásárlásánál hallgatnak-e a gyerekek véleményére otthonukban, családjukban, ez nem derült ugyan ki a Szonda Ipsos átfogó jellegű, a nyolc és tizennégy éves korosztáy szokásait vizsgáló felméréséből, az azonban már bizonyos, hogy a kedvenc siteok között orrhosszal vezetnek a közösségi oldalak.

Szentendrei napéjegyenlőség

A Szentendrei Nyár záróeseménye, a 2006-ban civil kezdeményezésre elindult programsorozat célja, hogy Szentendre megmutassa sajátos értékeit a kultúra és a vendéglátás területén, s e napokon reggeltől éjjel két óráig igazi mediterrán élet várjon minden idelátogatót. A programokat a város kulturális intézményei, az itt élő művészek, civil szervezetek, az egyházak, a belvárosi üzletek és vendéglők tulajdonosai szervezik. Ugyanezen a hétvégén várja a performanszok és a nehézzene rajongóit a Művészetmalomban a X. Nemzetközi Performace és Nehéz zenei Fesztivál.

Expanzió XX. - Visszasejtesítés

Bár A mi utcánk sokakban Tar Sándort idézheti meg, ez jelenleg nem érvényes összefüggés: a költészet a mi utcánkban egy több helyszínen, augusztus 29-30-31-én megrendezett kortárs művészeti fesztivál egyik része, melyre 30-án délelőtt tíz órától délutánig kerül sor Verőcén. Az Expanzió sorozat huszadik évébe lépett, a háromnapos kortárs művészeti fesztiválra idén 29-30-31-én Kismaroson, verőcén és Visegrádon kerül sor.

Bárka a Ferenc téren és otthon

Idén is három napon át várja vendégeit Budapestre, a Ráday utcába a Bárka Színház kikötője augusztus utolsó hétvégéjén. Most nem a Művészetek Völgyében, Pulán tartott programsorozat  e területre szabott változatát hozzák, hiszen a 2010-es kulturális fővárosban, Pécsben új partnerre találva az idén már nem Pulán, hanem a Pécs környéki bortermő vidéken zajlott a nyári Bárka-fesztivál.

Török-magyar Frankfurtban

Az idei Frankfurti Könyvvásár megnyitóját október 14-én tartják, a szakma 15-e és 19-e között, a közönség 18-19-én látogathatja. A díszvendég Törökország 265 rendezvénnyel készül a vásárra.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az 5.0 számú csarnok földszintjén, a szokásos helyen, az egyik főbejárattal szemben, a C 902-es helyrajzi számon állítja fel a 120 m2 alapterületű magyar nemzeti standot.

A magyar kultúra izlandi szemszögből

Negyedik alkalommal rendez a Balassi Intézet és a Kodolányi János Főiskola Nyári Egyetemet: az idén július 21. és augusztus 15. között kerül sor a magyar nyelvi képzésre, melyre az Európai országok mellett Egyiptomból, Japánból, Izlandról, Vietnamból is érkeztek hallgatók.

Anselm Kieferé a Német Könyvkereskedők Béke-díja

2007-ben a zsidó történész, Sault Friedlaender, 2006-ban a szociológus, Wolf Lepenies, azt megelőzően a török író, Orham Pamuk neve került a Békedíjjal, ekképp 250 000 euróval elismertek élére. Kiefer a díjat az idén is, a hagyományoknak megfelelően, a Frankfurti Könyvvásár ideje alatt, 2008. október 19-n veheti át a Paulskircheben.

5 éves az A38!

Az A38 Hajó július 30-án ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját. Az ötödik születésnap alkalmából öt napig a Műcsarnok látja vendégül az A38-at. A Június 4-től 8-ig látható kiállítás kitűnő fényképészek, többek közt Aknay Csaba, Bácsi Róbert László, Czabán György, Minyó Szert Károly, Szilágyi Lenke másfélszáz fotójával, több tucat koncertplakát, nyolcvan órányi koncertfilm és rengeteg egyéb relikvia segítségével idézi fel az elmúlt öt évet.

Nem csak papír

Az Ünnepi Könyvhét nyolcadik alkalommal jelentkezik a Ráday utcában is, ahol könyves események, a Műfordítók Egyesületének rendezvényei, a délszláv irodalom jelesei mellett zenei programokra is várják az érdeklődőket. Különösen ajánljuk június 7-én 17.30-tól a Délkelet-Európa irodalmát felvillantó programot és a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projektről szóló beszélgetést, de számos programon várják a Ráday utcától Párkányig, június 5-től 27-ig az érdeklődőket.

Erdély 80

Az INTERMEDIA Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékén (H-1063 Budapest, Kmety György utca 27.) rendeznek két napos szemináriumot 2008. június 5-én és 6-án ERDÉLY 80 címmel a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszéke és az Erdély Miklós Alapítvány (EMA) szervezésében.

Sansz Elysées

Budapesten a Madách téren kerül sor június 7-én a Sansz Elysées Esélyegyenlőségi - Művészeti Fesztiválra az Erzsébetvárosi Önkormányzat és a Törökfürdő Alapítvány közös szervezésében. A Sansz Elysées Fesztivál a művészeti produkciókon és élményeken keresztül igyekszik erősíteni a toleranciát, egymás elfogadását mind a hátrányos helyzetű csoportok, mind a budapestiek körében.

Örményélmény

A budapesti Örmény Kultúra hetének keretei között Örmény Napot tartanak a Fészek Kertben 2008. április 25-én pénteken, melyen a marosvásárhelyi Látó című folyóirat tematik Örmény száma mutatkozik be. A számot Kali Kinga vendégszerkesztő készítette.

Hurrá modern!

2008. március 27-én csütörtökön délután ötkor nyílik meg a 100 éves a Nyugat kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A kiállítás 2008. március 28-tól december 31-ig látogatható. A megnyitón Poszler György irodalomtörténész beszél, bevezetőt mond Harsányi László az NKA elnöke.

Metamorphosis

2008. július 23-27. között rendezi a MASZK Egyesület a 18. THEALTER Fesztivált. Erre az esztendőre olyan tematikát választanak, amely éppúgy beszél a fesztivál gazdáiról, szervezőiről, munkatársiról, önkénteseiről, a városról és az elmúlt közel húsz esztendőről, mint a fellépő színházakról, a benne dolgozó művészekről, hazaiakról és külföldiekről, de szól az átváltozásról és az átváltoztatás képességéről is.

New Hontban ki Dr. Kotász?

A Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában sorozatban 2008. március 28-án, pénteken este héttől Alföldi Róbert vendégei lesznek Grendel Lajos író és Bacsó Péter rendező. Grendel Lajos 2008. április 6-án lesz 60 éves, Bacsó Péter filmrendező az idén tölti be nyolcvanadik életévét. Grendel Lajossal másfél évtizede tervez közös filmet. A zenéről Bacsó Kristóf (szaxofon) és Oláh Kálmán (zongora) gondoskodnak, a sorozatszerkesztő Eszéki Erzsébet.

Forradalom Londonban

Március 6-tól 16-ig kerül sor Londonban a London Festival of Europe programjaira, melyek között a Londoni Magyar Intézet is megemlékezik 1848-ról egy költői esttel, melyre Kemény Istvánt és Jónás Tamást invitálták. A London Festival of Europe (LFE) és Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) közös rendezvényeként létrejövő felolvasásra a Londoni Magyar Intézet épületében kerül sor.

Tévés találkozás, Semmi baj

Február 29-én a Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában című sorozat keretében Horváth Ádám rendező és Békés Pál író lesznek Alföldi Róbert vendégei. A beszélgetésre, felolvasásra, olykor képek bemutatására és vetítésre épülő, a műfaji határokat átlépő esteken mindig hangsúlyos a zene is: ezen az estén László Attila gitározik és Borlai Gergő dobol.

Sokgenerációs irodalmi hagyomány

A 2008. január 15-én a V.A.M. Design Centerben rajtoló Nyugat-emlékév nyitányaként az egykori és mai mecenatúráról várta beszélgetésre a szerkesztőket, tanárokat, alkotókat és az irodalmi szcéna más döntéshozóit a Petőfi Irodalmi Múzeumba a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) január 14-én.
További találatok